Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Η απόλυτη βλασφημία

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2008/06/08

Περίληψη: συνέχεια του προηγούμενου άρθρου Βλασφημίας το Ανάγνωσμα, με περιγραφή της απόλυτης βλασφημίας, η οποία θεωρείται από τους χριστιανούς ως το μοναδικό ασυγχώρητο αμάρτημα, και πρόσκληση προς κάθε άπιστο να συμμετάσχει.

Η Πεντηκοστή

Η επιφοίτησις του Αγίου Πνεύματος, αλλιώς γνωστή
και ως Πεντηκοστή, η οποία εις το σωτήριον έτος
2008 θα εορτασθεί την 15ην Ιουνίου.

Ως γνωστόν, ο πανάγαθος αβρααμικός θεός είναι διατεθειμένος να συγχωρέσει οποιαδήποτε αμαρτία στον άνθρωπο, αρκεί αυτός να μετανοήσει ειλικρινά. Η αγία γραφή, οι βίοι αγίων και τα συναξάρια είναι γεμάτα με ιστορίες διαφόρων που είτε από λόξα, είτε για προσωπικό τους συμφέρον έχουν διαπράξει ληστείες, καταστροφές, λεηλασίες, βιασμούς και φόνους, και παρ’όλα αυτά έχουν αγιοποιηθεί και θεωρούνται παραδείγματα προς μίμηση. (*1) Η εκκλησία εξηγεί αυτό το παράδοξο διαβεβαιώνοντάς μας πως είναι όλοι ειλικρινά μετανοημένοι.

Πως γνωρίζει η εκκλησία το «ειλικρινές» της μετάνοιάς τους; Ένας θεός ξέρει. (Το λογοπαίγνιο εσκεμμένο.)

Σχετικό φαντάζομαι πως είναι και το καταπληκτικό φαινόμενο που παρατηρείται και στις μέρες μας, με τους διάφορους κλέφτες, υποκριτές, μαστρωπούς και παιδόφιλους βιαστές που βρίσκονται στους κόλπους της εκκλησίας. Όταν, κάθε τόσο και λιγάκι, ένας από αυτούς ξεπροβάλλει στο φως της δημοσιότητας, η εκκλησία κάνει το παν για να τον καλύψει και να τον προστατέψει, γιατί γνωρίζει πως κάθε κάθαρμα μπορεί ανά πάσα στιγμή να μετανοήσει «ειλικρινά», και να του συγχωρεθούν τα πάντα.

Τα πάντα; ε, σχεδόν τα πάντα. Υπάρχει μία αμαρτία που άπαξ και τη διαπράξεις, δεν υπάρχει σωτηρία, εις τον αιώνα τον άπαντα, όσες «ειλικρινείς» μετάνοιες και να κάνεις, όσα πατερημών και κυριελέησον και να πείς, όσες αγαθοεργίες να κάνεις, όσα συγχωροχάρτια κι αν αγοράσεις. Και η αμαρτία αυτή δεν είναι παρά μία ειδική μορφή βλασφημίας.

Ω, ναι, κυρίες και κύριοι, για την περίπτωση που δεν το γνωρίζατε ήδη, σας παρουσιάζω τη βλασφημία που σύμφωνα με τη τη χριστιανική θρησκεία συνιστά ασυγχώρητη αμαρτία:

«Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον» 12:31 Διὰ τοῦτο λέγω ὑμῖν, πᾶσα ἁμαρτία καὶ βλασφημία ἀφεθήσεται τοῖς ἀνθρώποις, ἡ δὲ τοῦ Πνεύματος βλασφημία οὐκ ἀφεθήσεται τοῖς ἀνθρώποις· (Γι’ αυτό σας λέω, κάθε αμαρτία και βλαστήμια θα συγχωρεθεί στους ανθρώπους, αλλά η βλασφημία στο Πνεύμα δε θα συγχωρεθεί.)

«Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον» 12:32 καὶ ὃς ἐὰν εἴπῃ λόγον κατὰ τοῦ υἱοῦ τοῦ ἀνθρώπου, ἀφεθήσεται αὐτῷ· ὃς δ’ ἂν εἴπῃ κατὰ τοῦ Πνεύματος τοῦ ἁγίου, οὐκ ἀφεθήσεται αὐτῷ οὔτε ἐν τῷ νῦν αἰῶνι οὔτε ἐν τῷ μέλλοντι. (Και όποιος πει λόγια κατά του Υιού του ανθρώπου θα συγχωρεθεί. Όποιος όμως πει κατά του Πνεύματος του Αγίου, δεν θα συγχωρεθεί ούτε σε τούτο τον αιώνα ούτε στον μελλοντικό”.)

Και φυσικά, αφού τα ευαγγέλια δεν είναι παρά κακή αντιγραφή του ενός από το άλλο, βλέπουμε το ίδιο και αλλού:

«Κατά Μάρκον Ευαγγέλιον» 3:28 Ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι πάντα ἀφεθήσεται τοῖς υἱοῖς τῶν ἀνθρώπων τὰ ἁμαρτήματα καὶ αἱ βλασφημίαι ὅσας ἐὰν βλασφημήσωσιν·(Αλήθεια σας λέω ότι όλα θα συγχωρεθούν στους γιους των ανθρώπων, τα αμαρτήματα και οι βλασφημίες όσες κι αν βλασφημήσουν.)

«Κατά Μάρκον Ευαγγέλιον» 3:29 ὃς δ’ ἂν βλασφημήσῃ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ ἅγιον, οὐκ ἔχει ἄφεσιν εἰς τὸν αἰῶνα, ἀλλ’ ἔνοχός ἐστιν αἰωνίου κρίσεως· (όποιος όμως βλασφημήσει ενάντια στο Πνεύμα το Άγιο, δεν θα συγχωρεθει ποτέ, παρά είναι ένοχος αιώνιου αμαρτήματος.)

και αλλού:

«Κατά Λουκάν Ευαγγέλιον» 12:10 καὶ πᾶς ὃς ἐρεῖ λόγον εἰς τὸν υἱὸν τοῦ ἀνθρώπου, ἀφεθήσεται αὐτῷ· τῷ δὲ εἰς τὸ Ἅγιον Πνεῦμα βλασφημήσαντι οὐκ ἀφεθήσεται. (και όποιος πει λόγο στον γιό του ανθρώπου, θα συγχωρεθεί· εκείνος όμως που θα βλασφημήσει το Άγιο Πνεύμα δεν θα συγχωρεθεί.)

Μάλιστα, τα πιάσαμε λοιπόν τα λεφτά μας: αν επιθυμώ διακαώς να διαπράξω την απόλυτη αμαρτία ώστε να μη σώζομαι με τίποτα, δεν είναι ανάγκη να ρίξω βόμβες σε αθώους, δεν είναι ανάγκη να σφάξω μωρά στις κούνιες τους, δεν είναι ανάγκη να πουλήσω ναρκωτικά μέσα στα σχολεία, αρκεί απλά να βλασφημήσω το αγίο πνεύμα.

Ο Αδόλφος με το Άγιο Πνεύμα, σύμφωνα με
Ναζιστική απεικόνιση της δεκαετίας του ’30.
(Πηγή: Wikipedia)

Τώρα, ως προς το τι ακριβώς μπορεί να θεωρηθεί βλασφημία, οι απόψεις των θεολόγων διίστανται, πάντως ένα σημαντικό μέρος τους, αλλά και η καταγραφή της ιστορίας, μας λέει πως βλασφημία θεωρείται ακόμα και η απλή άρνηση του θείου.

Έτσι λοιπόν, για να διαπράξω την αιώνια αμαρτία δεν είναι ανάγκη να καταστρέψω την εικόνα του αγίου πνεύματος, όπως θα έκανε ένας βάνδαλος, ούτε είναι ανάγκη να εκφράσω γεννετήσιες ορμές προς αυτό, όπως συνηθίζουν διάφοροι αθυρόστομοι, ούτε καν να δηλώσω πρόθεση να σκουπιστώ με αυτό, όπως άκουσα έναν τεχνικό να λέει κάποτε· αρκεί απλά να αρνηθώ την ύπαρξή του. Είναι τόσο απλό, και μου κάνει, γιατί είναι κόσμιο και δημοσιεύσιμο, και αρμόζει μέσα στα πλαίσια μίας πολιτισμένης συζήτησης, και τέλος πάντων είναι, αν θέλετε, ένα διανοουμενίστικο είδος βλασφημίας.

Το λοιπόν:

Αρνούμαι το άγιο πνεύμα, γιατί δεν υπάρχει ούτε αυτό, ούτε ο θεός, ούτε ο διάβολος, ούτε οι άγγελοι, ούτε τα χερουβείμ, ούτε τα σεραφείμ, ούτε ο παράδεισος, ούτε η κόλαση, ούτε κανένα άλλο από τα αποκυήματα της αρρωστημένης φαντασίας και της παράνοιας των θρησκόπληκτων όλου του κόσμου, χριστιανών και μη.

Αρνούμαι το άγιο πνεύμα για να σας δείξω πόσο σοβαρά λαμβάνω τις πρόστυχες και υποκριτικές φοβέρες της θρησκείας σας.

Αρνούμαι το άγιο πνεύμα για να σας δείξω ακριβώς πόσο ρίσκο πιστεύω πως ενέχεται στο στοίχημα του Πασκάλ.

(Νομίζω επίσης πως αυτό θα με απαλλάξει από διάφορους που προσπαθούν να επιχειρηματολογήσουν μαζί μου κοπτόμενοι για τη σωτηρία της ψυχής μου.)

Ορίστε εικονίδια με τα οποία μπορεί όποιος θέλει να δείξει τη συμμετοχή του στην υπέρτατη βλασφημία, για την οποία ασφαλώς και θα καούμε όλοι εις το πυρ της κολάσεως, χωρίς την παραμικρή ελπίδα συγχώρεσης από τον πανάγαθο, νυν και αειν, και εις τους αιώνας των αιώνων, φέξε μου και γλίστρησα, αμήν.

192 x 192

160 x 160

128 x 128

Κάνοντας κλικ στην κάθε εικόνα λαμβάνετε μεγεθύνσεις «θεοράτων» διαστάσεων. (Κι αυτό το λογοπαίγνιο εσκεμμένο.)

Η αντιγραφή είναι ελεύθερη.

Αντιγράψτε τα απαγορευτικά σήματα και αναρτήστε τα, και δείξτε στους θρησκόπληκτους ακριβώς πόσο φοβόσαστε το θεό-μπαμπούλα τους, και αριβώς που έχετε γραμμένη τη θρησκεία τους.

Την ιδέα για αυτό το άρθρο την έλαβα από το The Blasphemy Challenge, (δείτε τι σκαρφίζονται οι καταραμένοι άθεοι της εσπερίας!) αλλά σκέφτηκα πως η δημιουργία ενός βιντεοκλίπ στο οποίο δηλώνει κανείς πως αρνείται το άγιο πνεύμα είναι υπερβολικά τεχνοκρατική και δεν ταιριάζει στην «ελληνική πραγματικότητα», ενώ ένα απλό λαβαράκι (όπως λέμε και στα ελληνικά, «μπανεράκι») είναι επαρκές, μπαίνει κατ’ευθείαν στο ψητό, και μας επιτρέπει να μην δείχνουμε και τη φάτσα μας σε ολόκληρο το Διαδίκτυο. Πάντως, μία από τις καλύτερες συμμετοχές στην εκστρατεία του Blasphemy Challenge είναι το βιντεοκλίπ του Pat Condell:

Το παρόν δημοσιεύεται εν όψει της 15ης Ιουνίου που έρχεται σε λίγες μέρες, οπότε σύσσωμος η ορθοδοξία θα εορτάσει την επέτειο της Πεντηκοστής, εις την οποία το άγιο πνεύμα κατέβηκε από τον ουρανό και φώτισε τους μαθητές του Ιησού. Ήταν δηλαδή τότε που οι τύποι μαζεύτηκαν και μετά από πολλά κλαψουρίσματα αποφάσισαν ότι η εκτέλεση του δασκάλου τους δεν ήταν ανάγκη να σταθεί εμπόδιο στη συνέχιση του βιοπορισμού τους διά του ψέματος και της εξαπάτησης των μαζών, και πως ό,τι είχε συμβεί μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί ως πλήρωμα των προφητειών. Έτσι λοιπόν ξεκίνησαν την ολέθρια θρησκεία τους, και αυτή η –φαεινή δίχως άλλο– ιδέα ονομάστηκε «επιφοίτηση του αγίου πνεύματος.» Εξ ου και η εικόνα στην αρχή του άρθρου.

(*1) Σε αυτούς δεν προσμετρώνται καν όσοι διέπραξαν τέτοια και χειρότερα εγκλήματα, έως και θηριωδίες και εθνοκαθάρσεις, (σύμφωνα πάντα με τη βίβλο,) στο όνομα της πίστης τους, ή στο όνομα του περιούσιου λαού του Ισραήλ, αφού η θρησκεία της αγάπης δεν τα θεωρεί καν μεμπτά αυτά.

Υ.Γ. κατά την τελική επεξεργασία αυτού του άρθρου πριν τη δημοσίευσή του έγιναν αισθητές εν Ελλάδι δύο μικρής έντασης σεισμικαί δονήσεις. Λέτε να προσπαθεί να μου πει κάτι ο παντοδύναμος;

Ενημέρωση 2008-06-08 23:30: μικρές τροποποιήσεις στη ροή του κειμένου και στην επιλογή των λέξεων.

Copyright © 2008 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

80 Σχόλια to “Η απόλυτη βλασφημία”

  1. Mandarin said

    Απίθανος ο Pat Condell τα βιντεάκια του στο youtube είναι must watch.

    Περιττό να προσθέσω ότι αρνούμαι το άγιο πνεύμα. Άλλωστε όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι σιχαίνομαι τα περιστέρια γενικώς, είναι οι αρουραίοι του ουρανού. Με αρχιαρουραίο το άγιο πνεύμα.

  2. ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ Ο ΜΑΚΕΔΩΝ said

    Προς τι αυτή η μαζική δήλωση κατά του Αγίου Πνεύματος,μου θυμίζει λίγο της δηλώσεις εθνικοφροσύνης της χούντας.

    Η σε τί διαφέρει απο τις δηλώσεις πίστεως των χριστιανών ;

    Μήπως προσβλέπετε στην σίγουρη διαιώνιση και την αναβάθμιση των γονιδίων σας (αιωνιότητα και παράδεισος) αποκηρύτοντας το επικατάρατο αγιο πνεύμα και το εξευμενισμό της αυτού θεότητος της Φυσικής Επιλογής ;

    Εγινε κάποια καινούργια θρησκεία και δεν το κατάλαβα ;

  3. koyan said

    Δεν ντρέπεσαι βρέ,

    Στην αρχή αμφισβητείς τους θεούς και κάνει καταιγίδα μέσα στο Αιγαίο για να σε πνίξει. Σου λένε οι κακόμοιροι οι ναυτικοί ότι γίνεται εξ’ αιτίας σου, και τότε εσύ συνειδητοποιείς ότι όλα τα άλλα καράβια στο Αιγαίο θα βουλιάξουν εξ’ αιτίας σου.

    Και τώρα το επαναλαμβάνεις. Βλασφημείς τόσο απόλυτα, που κάνει σεισμό σε όλη την ελλάδα, και εκτός από εσένα την πληρώνουμε και εμείς όλοι οι υπόλοιποι.

    Πότε θα το καταλάβεις τέλος πάντων?

  4. Χμμ, μαθαίνω ότι οι σεισμικές δονήσεις δεν ήταν και τόσο ασθενείς. Το flash.gr μιλάει για 2 νεκρούς και 100+ τραυματίες μέχρι στιγμής, το CNN και το BBC το επιβεβαιώνουν και συμπληρώνουν πως τα ρίχτερ ήταν 6.5, το in.gr δεν το ανοίγω γιατί είναι καρακιτσαριό, και η ΕΡΤ δείχνει βίντεο με πολυέλαιους που κουνιούνται και σοβάδες που έχουν πέσει. Ο ένας από τους δύο νεκρούς ήταν μια γιαγιά που πέθανε από συγκοπή.

    Λέτε να τους πήρα στο λαιμό μου τους ανθρώπους; Βέβαια, αν φταίω εγώ γι’αυτό, τότε αστόχησε πολύ ο παντοδύναμος, γιατί χτύπησε την Πάτρα, ενώ εγώ μένω στην Αθήνα. Θα μου πείτε, ουδείς γνωρίζει τας βουλάς του κυρίου. Ίσως να το έκανε για να με προειδοποιήσει. Μέγας είσαι Κύριε, και θαυμαστά τα έργα σου. Ίσως να τα λέει της νύφης να τ’ακούει η πεθερά. (ας ψάλλουμε όλοι μαζί:) Σώ-σον κύ-ριεεεε το λαό-οο σου, και-αι την κληρο-νομίαν σου…

  5. Ευδύπτις η Αναχωρητική said

    Ποιός σας είπε ότι φταίει η άρνηση του αγίου πνεύματος; Οι γάμοι των γκέι φταίνε για το σεισμό:
    http://orthodox-world.pblogs.gr/2008/06/gkei-kai-seismos-to-fobomastan-to-eihame-problepsei.html

  6. Αγαπητή μου Ευδύπτις με το λοφίο, δεν νομίζω πως οι γάμοι των γκέι φταίνε για το σεισμό. Δεν νομίζω πως ο αγαθός θεούλης νοιάζεται καθόλου για τους ομοφυλόφιλους, γιατί αν νοιαζόταν, με τόση ομοφυλοφιλία που πέφτει ανάμεσα στον κλήρο, θα έπρεπε να μην είχε αφήσει πέτρα πάνω σε πέτρα σε ολόκληρη την Ελλαδίτσα μας. Μπα, μάλλον κάτι άλλο φταίει, και εγώ από εχθές κατασκηνώνω εις τας εξοχάς, δεν μπαίνω σε σπίτι ούτε γι’αστείο.

  7. Iokaste said

    Με πιαναν τα γέλια όσο το διάβαζα αλλά μετά με τους σεισμούς και τις θείες τιμωρίες σοβάρεψε το θέμα…

    Αμαν, μες στην αμαρτία είστε εκεί στην Ελλάδα και θα σας φάνε οι σεισμοί… Περιμένετε και κανά τσουνάμι έτσι όπως πάτε…

    Γιατί βρε δεν σας αρέσουν τα περιστέρια;;; Έχω γνωρίσει ένα παιδί που τα τρώει, νοστιμότατα λέει είναι…

    Δεν το ήξερα ότι ήταν τόσο μεγάλη αμαρτία αυτό πάντως, κι εγώ που έλεγα ότι είμαι αναμάρτητη.. Τσ τσ τσ…

    @ Ιδομενεας
    Άμα σε πρήζουν επί κάτι αιώνες για ένα θέμα ε εντάξει, πόσο ανώτερος να το παίξεις πια και να το βουλώσεις; Άσε που φυσικά δεν είσαι ανώτερος στο τέλος αλλά μαλάκας και σε κάνουν ό,τι θέλουν… Καλά κάνουν και κράζουν όσοι κράζουν, έτσι μπορεί να διορθωθεί και τίποτα κάποτε και να μην επαναπαύονται στις δάφνες τους μερικοί μερικοί που νομίζουν ότι ο κόσμος τους ανήκει…

  8. Εγώ παντως δεν ειπα στο χαμένο κορμί τον Εγκελαδο να κάνει τίποτα. ειναι παντελώς αυτόβουλο το καθίκι και σύντομα θα τον στειλω στους απο κάτω…

    ειπε ο πανάγαθος θεός – αγάπη – έλεος – ήμαρτον αδέρφια – προστάτης μας και συνέχισε να χάνει τις παρτίδες του Μπριτζ από τον όσιο μπουρδούμπιο στον παπαράδεισο.
    ζήτω στον προσευχόμενο ουρακοτάγκο!
    γιούπι του (τρις)
    Ζήτω στον κύριο υμών ιπτάμενο μακαρόνι.
    γιούπι του (τρις)

  9. nespa45 said

    Καλά αν εσύ Διαγόρα μου είσαι καταδικασμένος, τότε τι πρέπει να πω κι εγώ με αυτά που γράφω στο μπλογκ μου; Άλλωστε μου το έχουν γράψει κι ως σχόλιο: Έχω κλείσει θέση στην κόλαση! Όσον αφορά δε για τους γκέι και τους σεισμούς, δεν άντεξα άλλο και αφιέρωσα ένα ποστ σε όσους έχουν γράψει για αυτό το θέμα. Τα λέμε….

  10. Nespa45, σαφώς και όλα αυτά τα αντιχριστιανικά που λέγαμε μέχρι πρότινος μας εξασφάλιζαν περίοπτες θέσεις στην κόλαση, όμως για όλα αυτά θα μπορούσαμε θεωρητικά κάποτε στο μέλλον να λάβουμε συγχώρεση αν αποφασίζαμε να μετανοήσουμε. (Στο νεκροκρέβατο, για παράδειγμα, όπως κάνουν, ή κυκλοφορούν μετά φήμες πως κάνουν, μερικοί.)

    Το καινούργιο όμως που φέρνει το παρόν άρθρο στην όλη υπόθεση είναι ότι αρνούμενος το άγιο πνεύμα προβαίνεις σε μία απόλυτη πράξη, γιατί έτσι χάνεις κάθε πιθανότητα να συγχωρεθείς ποτέ! Μιλάμε για το απόλυτο ταξίδι χωρίς επιστροφή!

    Εσείς, αρνηθήκατε το άγιο πνεύμα σήμερα;

  11. σιγά μη λείψει ο Μαρτης από τη σαρακοστή….

    η ύπαρξη του πουλιού που απεικονίζει το άγιο πνεύμα δείχνει μόνο την ανικανότητα των κυνηγών.

    το Αγιο πνεύμα είναι κότα.. λάθος που απεικονίζεται με περιστέρι. η επιφοίτηση μάλλον κατακέφαλη κουτσουλια ήταν.
    Φαντάζεσαι τι καλά που θα ήταν αν το άγιο πνεύμα ήταν δεινόσαυρος… φαντάσου κουτσουλιά…. πονοκέφαλος εις τον αιώνα τον άπαντα.

  12. nespa45 said

    Ναι γιατί, τι νομίζεις ότι πράττω κι εγώ; Δεν αμφισβητώ το Θείον; Το Άγιο Πνεύμα και τον Χριστό; Το διάβασα το άρθρο σου και ξέρω ότι ανήκω σε εκείνη την κατηγορία των ανθρώπων που δεν θα έχουν συγχώρεση!!! Χεχε

  13. Abravanel said

    Βγαίνω εκτός θέματος για να σχολιάσω οτι εαν η εισαγωγή της φώτο του Αδόλφου έγινε ώς βλασφημία, καλώς έγινε. :Ρ

    Αλλιώς εμπίπτει στα περί guilt by association, τα οποία έχει σχολιάσει καλύτερα από εμένα ο ομαδεον.

    Guilt by Association (a Paranoid Political Fallacy)

  14. Αbravanel, εκτιμώ το γεγονός ότι προσπάθησες να βρείς κάποια δικαιολογία ή ελαφρυντικό για εμένα πριν μου βγάλεις κίτρινη κάρτα, πλην όμως θα παραδεχθώ πως η εικόνα του Αδόλφου πράγματι δεν παίζει κάποιο ρόλο σε αυτό το άρθρο πλην ίσως κάποιας αποτυχημένης προσπάθειας κατάδειξης ενοχής δια της συσχετίσεως. Παρακαλώ, αγνοήστε την.

  15. zaphod said

    Πολύ καλή ιδέα, τσιμπάω ένα μπανεράκι :)

  16. omadeon said

    Διαγόρα, χαιρετισμούς συναγωνιστικούς (ως αγνωστικιστής ψιλο-άθεος πανθεϊστης θολοκουλτουριάρηγς κλπ κλπ)

    Σημαντικό το ποστ, αλλά… ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΝΣΤΑΣΗ.

    Οι ηλίθιοι δογματικοί και οι οργανωμένες θρησκείες, ιδιαίτερα η Χριστιανική, δεν έχουν κατανοήσει τον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΛΟΓΟ που αναφέρονται όσα είπες στο Ευαγγέλιο (από τον αρχικό γκουρού που σταυρώθηκε, και μετά «την έκανε» για αλλού).

    Ο Τζίζους ΗΞΕΡΕ ΤΙ ΕΛΕΓΕ. Εκείνο που ήξερε όμως και ΔΕΝ είπε…

    είναι ότι «Αγιο Πνεύμα» είναι ΣΥΜΒΟΛΟ για τον Εσωτερικό Κόσμο του Ανθρώπου (και κάθε όντος).

    Είναι αυτό που νιώθουμε, αυτό που είναι «μέσα μας», η «ψυχή μας» με άλλα λόγια.

    Με άλλα λόγια, ήθελε να προειδοποιήσει για το να ΧΑΣΟΥΜΕ επαφή, με τον εσωτερισμό μας.

    Και φυσικά δεν γνωρίζω κανέναν κανόνα που να λέει «οι άθεοι δεν έχουν ψυχή».
    (οι παντρεμένοι, κάαατι παίζει, αλλά…) :)

  17. Mandarin said

    Τί είναι ψυχή; Πώς θα μπορούσαμε να την ορίσουμε;

  18. omadeon said

    Είναι το εσωτερικό μέρος της τοπολογίας μας. ΔΕΝ ορίζεται, ορίζει τα πάντα.

  19. omadeon said

    Επεξήγηση: Ως έμβια όντα, όπως και το απειροελάχιστο σωματίδιο, έχουμε μια τοπολογία στο χώρο ή στο Κενό. Δεν είμαστε στέρεα αντικείμενα, αυτό αποτελεί ψευδαίσθηση. Σε κάθε χώρο υπάρχει τουλάχιστον ένα εσωτερικό και ένα εξωτερικό μέρος. ε, το μέσα μέρος είναι Εσωτερικός Κόσμος. Τόσο απλά.

  20. Mandarin said

    Μιας και είναι μια ενδιαφέρουσα εξήγηση της λέξης ψυχή θα ήθελα αν γίνεται να μου απαντήσεις σε ένα διευκρινιστικό ερώτημα. Όταν λες τοπολογία το εννοείς με τη μαθηματική έννοια ή όχι;

    Και επίσης το εξωτερικό με το εσωτερικό μέρος ενός χώρου πώς εξηγείται να είναι τόσο διαφορετικό; Να σου πω την αλήθεια δεν καταλαβαίνω καλά τι εννοείς, η δική μου εμπειρία και γνώσεις δε μου επιτρέπουν να διαχωρίσω εσωτερικό και εξωτερικό κόσμο. Μήπως μπορείς να μου εξηγήσεις που οφείλεται ο διαχωρισμός; Ή πώς προκύπτει, έστω ένα παράδειγμα.

    Αυτό που λες «έχουμε μια τοπολογία στο χώρο ή στο Κενό» δεν το καταλαβαίνω μήπως μπορείς να το εξηγήσεις πιο απλά.

    Συγγνώμη που επιμένω αλλά θα ήθελα να ακούσω ένα ορισμό της ψυχής που να βγάζει νόημα έτσι για αλλαγή.

  21. omadeon said

    @Mandarin

    Μιας και είναι μια ενδιαφέρουσα εξήγηση της λέξης ψυχή θα ήθελα αν γίνεται να μου απαντήσεις σε ένα διευκρινιστικό ερώτημα. Όταν λες τοπολογία το εννοείς με τη μαθηματική έννοια ή όχι;

    Φυσικά και εννοοούσα την τοπολογική έννοια, αλλά όχι απαραίτητα με αυτή που _συνήθως_ διδάσκεται. Υπάρχει ένας τρόπος μαθηματικής αντίληψης που στηρίζεται στις Διακρίσεις πάνω σε έναν (αρχικά Κενό) Χώρο (προϋλικό θα πρόσθετα).
    Το εννοούσα με την έννοια της «Λογικής των Διακρίσεων» του George Spencer-Brown, του Francisko Varela («autopoeisis»), του Lou Kauffmann (Illinois University), του Dave Keenan(Αυστραλία), του Ben Geortzel(«ONS Algebra» – που παράγει και τα Quaternions σαν λογική συνέπεια, δηλαδή μέρος της κβαντομηχανικής), του William Bricken, κ.ά.
    (και επίσης της… αφεντομουτσουνάρας μου – αλλά αυτά τα αφήνω τελευταία μη θεωρηθούν «γραφικά». Αν σε ενδιαφέρουν, υπάρχουν ποστ στο μπλογκ μου και sites)

    Και επίσης το εξωτερικό με το εσωτερικό μέρος ενός χώρου πώς εξηγείται να είναι τόσο διαφορετικό;

    Δεν είπα ότι είναι διαφορετικό. Ισα-ίσα μπορεί κάλλιστα να είναι ο ΙΔΙΟΣ χώρος, δηλαδή η Κενότητα.

  22. omadeon said

    Υ.Γ. Αυτό που βλέπουμε «εκεί έξω» σαν υλικά αντικείμενα (που η στερεότητά τους είναι αποδεδειγμένα ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ) δεν είναι καν ο «εξωτερικός κόσμος» αλλά αυτό που ΟΛΟ το σύμπαν «βλέπει» από κοινού σαν εξωτερικό χώρο (της δικής του εσωτερικότητας).

    Δηλαδή η διάκριση ή όριο ανάμεσα σε Εξω και Μέσα δεν είναι ΜΟΝΟ δική μας Κατασκευή αλλά του Σύμπαντος και όλων των Οντων του.

    Δεν βλέπουμε το έξω, αλλά το εξωτερικό του εσωτερικού. Αν βλέπαμε πραγματικά το έξω, δεν θα βλέπαμε τίποτα (που να μπορεί να διακριθεί από την Κενότητα).

    Τέλος πάντων, μια ΑΠΟΨΗ είναι, δεν πρέπει να μπερδεύει, ούτε να θεωρηθεί πανάκεια. Απλώς υπάρχει καμιά διακοσαριά επιστημόνων που ασχολείται με αυτή την άποψη και έχει παράγει ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Σίγουρα, ενδιαφέροντα και ασυνήθιστα.

  23. Πολύ ενδιαφέρουσα η εξέλιξη της συζήτησης…

    Προσωπικά θεωρώ ότι η «ψυχή» και ο «εσωτερικός κόσμος» είναι μεταφορές που χρησιμοποιούμε κατά καιρούς για την υποκειμενική μας αντίληψη του εαυτού μας, ιδωμένου υπό συγκεκριμένο πρίσμα. Θεωρώ ότι είναι καθαρά θέμα νευρολογίας, μια πλασματική συμβολική δομή που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλός μας για να ερμηνεύσει κάποιες υποκειμενικές του αντιλήψεις.

    Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε μια ενδιαφέρουσα εμπειρία, που μας δίνει μια άλλη θεώρηση του τι είναι το «μέσα» και το «έξω» από τον εαυτό μας, καθώς και το τι μπορεί να είναι μια «θρησκευτική εμπειρία» από τη νευρολογική άποψη.

  24. omadeon said

    Υ.Γ.
    http://omadeon.com/logic/mflogic_simplified.html

    Ο λόγος που απάντησα σε αυτό το ποστ είναι γιατί το «Αγιο Πνεύμα» των δογματικών θεολόγων απομυθοποιήθηκε σαν σύμβολο του «Εσωτερικού Μέρους της διάκρισης ανάμεσα σε Μέσα και Εξω Κόσμους», του George Spencer Brown. Μάλιστα είπε πως το Οριο το ίδιο είναι ο «Πατήρ» και το εξωτερικό μέρος είναι ο Υιός. Διαφώνησα μαζί του διότι δεν είμαι μονοθεϊστής, και υπέθεσα (όπως αρκετοί άλλοι) πως υπάρχουν ΠΟΛΛΩΝ ειδών όρια (και όντα) σε αλληλεπίδραση. Το ΜΟΝΟ κοινό σημείο τους όμως φαίνεται πως είναι η Κενότητα, δηλαδή ο Χώρος ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ. (πριν από το Big Bang ίσως? Κανείς δεν ξέρει…)

  25. omadeon said

    Και τελειώνω με ομοβροντία από συνδέσμους (ΟΛΑ-σε-ένα)
    http://del.icio.us/omadeon/LoF

  26. @omadeon

    οι συνδεσμοι σου είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέροντες.
    ειδικά η προσωπική ιστορία της Τζιλ Μπολτ Τέηλορ-αυτήν πρόκαμα να δω επί τροχάδην- είναι θαυμάσια.
    προσωπικά σε αυτή την αφήγηση θα έβλεπα περισσότερο μια ,εκ των ένδον ,αμφισβήτηση της θεωρίας περί εγκεφαλικού θανάτου.

    δεν βλέπω όμως πώς η θεωρηση αυτή μπορεί να ερμηνεύσει το τριαδολογικό δόγμα.
    προφανώς οι προσλαμβάνουσες παραστάσεις των εμπειρικών θεολόγων, μάλιστα δε των ορθοδόξων, απέχουν παρασάγγας από αυτές των δυτικών διανοητών,πάσης φύσεως.

    @Διαγόρα και λοιποί

    το ζήτημα της βλασφημίας του Αγ.Πνευματος δεν έχει,ευτυχώς,καμμία σχέση με οσα γραφτηκαν έως τώρα.
    παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες σας δεν τα καταφέρατε.
    ο Θεός της εκκλησιαστικής ζωής είναι-ξανά ευτυχώς- «too large» για να παρεξηγηθεί με μπανεράκια διαγραμμένων πτηνών.

  27. omadeon said

    @Θου-Βου, έχω για σένα μια νέα παροιμία.

    ΤΡΩΤΕ ΣΚΑΤΑ, ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΥΓΕΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΝΟΥΝ.

  28. @οmadeon

    φανταζομαι πως αυτο είναι το νέο σου αυτοδιαφημιστικό σλόγκαν.
    θυμιζεις Καρατζαφερη στα καλύτερα του!
    ευγε!δειχνεις πως έχεις μεγάλη γνωση της ψυχοσυνθεσης των ομοίων σου!

  29. omadeon said

    Θήτα-Βήτα:

    θυμιζεις Καρατζαφερη στα καλύτερα του!

    ΜΟΛΙΣ υπέγραψες ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΗΛΩΣΗ ότι είσαι ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟΣ συκοφάντης ΚΑΙ πανηλίθιος Troll.

    ΕΛΑΧΙΣΤΗ περιήγηση στο μπλογκ μου αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

    Είσαι επίσης και ΕΜΜΕΣΩΣ προδότης και εθνικά επιζήμιος (αν λάβουμε υπ’ όψη τη σοβαρή δουλειά που κάνω με τον Ελλγηνικό πολιτισμό, που ΠΡΕΠΕΙ να συκοφαντηθεί ώστε να πετύχει το αισχρό τσουβάλιασμα που κάνεις).

  30. Υπομονή. Μπόρα είναι, θα περάσει.

  31. omadeon said

    @Διαγόρα ναι ΣΩΣΤΗ υπενθύμιση! :)

    Ο εκνευρισμός ΔΕΝ κρύβεται, αλλά και… γελάω μαζί του με αυτοκριτική διάθεση.
    π.χ.
    ΠΟΥ να φανταστώ, ο άμοιρος, ότι το πλήκτρο «γ» έχει ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ από… ανθελληνικές Σκοτεινές Δυνάμεις ακριβώς δίπλα από τη «η», έτσι ώστε, ΜΟΛΙΣ εκνευριστεί κανείς, να μετατρέπει το «ελληνικός» σε ελλΓηνικός» (κατά το Ελγιν, κλπ).

    Σε προσκαλώ στις τρέχουσες συζητήσεις και στο μπλογκ μου, δεν χρειάζεται να σου δώσω λινκ, ξέρεις άλλωστε.

  32. @αγαπημένο μου φαντασιόπληκτο Ορκ.

    μεγάλε εργάτη του ελληνικού πολιτισμού,θύμα της εβραιοχριστιανικής συνωμοσίας.

    ομολογώ πως είμαι και εθνικά επιζήμιος και προδότης ολκής,που όμοιο του έχει να δει το έθνος από την εποχή του συχωρεμένου Αρτέμη Μάτσα.

    «απ έξω εμφάνιση κι απο μέσα άνεση»

  33. akran said

    Ε, ναι, λοιπόν: απαρνούμαι το άγιο πνεύμα, απαρνούμαι τη ιερή αγελάδα, τη madonna (τι τραγούδια είναι αυτά!) με φωτοστέφανο και χωρίς, το άγιο φως που έρχεται απ’ ευθείας από τον super-άγιο τάφο – αφού πρώτα έχει ο ιερέας περάσει τον ειδικό ανιχνευτή αναπτήρων και τσακμακόπετρων (όπως των αεροδρομίων), την εκκλησία (όχι του δήμου, αλλά των κοιλαράδων παραδόπιστων που ζητούν τον οβολό μας για την αποπεράτωση των ναών τους), το θείο σχέδιο (αφού πρωτοετής αρχιτέκτων καλύτερα θα τα κατάφερνε!), τη σχέση εκκλησίας-κρατούς (γιατί είναι το ίδιο και το αυτό!)…
    Απαρνούμαι, βρε παιδί μου! Καλό κάνει.

  34. Ενημέρωση: πρόσθεσα περισσότερες επιλογές στις αναλύσεις των εικονιδίων. (Πριν παρείχα μόνο 192×192, τώρα παρέχω και 160×160 και 120×120.)

  35. Erevos said

    Ο μπαμπάς… ο γυιός… και το πουλί…

    Μα τι περιμένεις αγαπητέ μου; Εδώ πιστεύουμε σε μια θρησκεία σύμφωνα με την οποία μια μάνα περηφανεύεται πως γέννησε ένα θεό (καλά αυτό είναι κατανοητό… όλες οι μανάδες θέλουν τους γυιούς τους θεούς) κι ένας γυιός νομίζει πως η μάνα του είναι παρθένα (ε! αυτό πια)…

  36. Mandarin said

    @Erevos

    Για την ακρίβεια αυτή η ιστορία δεν είναι καθόλου σπάνια έχουν προηγηθεί του Ιησού δεκάδες άλλοι «θεοί» με τον ίδιο ακριβώς τρόπο γέννησης.

  37. Νικος Δ. said

    @Mandarin
    Zeitgeist έβλεπες εσχάτως ;-)

  38. Kostas said

    Αγαπητέ Διαγόρα,
    συμπάθα με που θα βγάζω πού και πού κάποια
    παλιά θέματα από τη ναφθαλίνη, αλλά όντας
    νέος εδώ μέσα, δεν βλέπω πώς θα μπορούσε
    αυτό ν’ αποφευχθεί. Προχωρώ στο θέμα λοιπόν
    ζητώντας προκαταβολικά συγγνώμη για το
    μακροσκελές τού κειμένου μου:

    Ο Μ. Βασίλειος, ο Άγιος Συμεών ο Νέος
    Θεολόγος, αλλά και πολλοί άλλοι μεταξύ των
    οποίων και ο Κολιτσάρας, ερμήνευσαν τη
    βλασφημία ως την απόδοση τής ενέργειας
    τού Αγίου Πνεύματος στον Διάβολο (1). Ο π.
    Μεταλληνός πάλι το γενικεύει: η βλασφημία,
    κατά τού Αγίου Πνεύματος είναι, λέει, το να
    απορρίπτει κανείς την από τον Χριστό
    προσφερόμενη σωτηρία, διότι «εν Αγίω
    Πνεύματι δεχόμεθα την κλήση του Χριστού» (2).
    Ωστόσο, πώς είναι ποτέ δυνατόν να λέει
    ο Ιησούς: «Εμένα βρίζετέ με, δεν έχω
    πρόβλημα, το αμάρτημά σας αυτό μπορεί
    να συγχωρεθεί˙ το Άγιο Πνεύμα όμως
    (στην ουσία δηλαδή… πάλι εμένα!) ούτε να
    διανοηθείτε να το βάλετε στο στόμα σας!»,
    και να έρχεται μετά κάποιος άλλος και να
    ισχυρίζεται ότι η βλασφημία για την οποία
    έκανε λόγο ο Χριστός είναι το ν’ αρνούμαστε
    την προσφορά Του; Εάν είτε το Άγιο Πνεύμα
    αρνηθούμε είτε τον Χριστό, η φοβερή και
    ασυγχώρητη βλασφημία ούτως ή άλλως
    τελικά διαπράττεται, τότε ποιο ακριβώς
    είναι το νόημα τού ρητού διαχωρισμού
    που έγινε εδώ;

    Κάποιος απολογητής μού αντέτεινε κάποτε
    ότι άλλο πράγμα είναι η ασυγχωρησία μιας
    αμαρτίας, και άλλο η καταδίκη αφού στον
    Παράδεισο υπάρχουν πολλά σκαλιά «θέωσης».
    Τα επίμαχα χωρία ωστόσο είναι σαφέστατα.
    Το πόσο μεγάλο θεολογικό πρόβλημα
    αποτελούν δε τα λόγια τού Ιησού, φαίνεται
    και από την ερμηνεία που επιχείρησε ο
    Κολιτσάρας σε μια συγκινητική προσπάθεια
    να περισώσει ό,τι είναι δυνατόν από τις
    κουρελιασμένες ελπίδες για άφεση αμαρτιών
    που αυτά αφήνουν πίσω τους. Γράφει λοιπόν
    στην από την Ιερά Σύνοδο τής Εκκλησίας
    τής Ελλάδος εγκεκριμένη ερμηνεία του :

    «Εκείνος […] δεν θα λάβη άφεσιν της αμαρτίας
    του ούτε εις την παρούσα ούτε εις την μέλλουσα
    ζωήν, διότι θα έχη σκληρυνθή πλέον η καρδία
    του και θα είναι ανεπίδεκτος μετάνοιας»! (3)

    Δηλαδή -για να κάνουμε μετάφραση τής…
    μετάφρασης και ερμηνεία τής… ερμηνείας -,
    ο λόγος για τον οποίο αυτός που θα βλαστημήσει
    κατά τού Αγίου Πνεύματος, δεν πρόκειται να
    συγχωρεθεί ΠΟΤΕ, είναι επειδή εξ ορισμού και
    a priori ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ έστω και η απειροελάχιστη
    πιθανότητα να μετανοήσει! Δηλαδή, οι χειρότεροι
    εγκληματίες τού κόσμου (βιαστές, κατά συρροή
    δολοφόνοι, έμποροι ναρκωτικών κ.λπ.) είναι
    επιδεκτικοί μετάνοιας και άξιοι να λάβουν άφεση
    αμαρτιών – μόνο ο βλάσφημος όχι! Αυτή λοιπόν
    είναι η «εξήγηση» για τα σκληρά λόγια τού Ιησού.
    Όποιος βρίζει και αρνείται το Άγιο Πνεύμα δεν θα
    συγχωρεθεί ΠΟΤΕ, επειδή ΠΟΤΕ δεν πρόκειται
    να μετανοήσει!

    Στην ίδια σελίδα όμως, λίγες μόνο γραμμές
    παραπάνω και συγκεκριμένα στα ψιλά γράμματα
    των σημειώσεων τού κεφαλαίου, διαβάζουμε τα
    εξής:

    «[…] Εννοεί ο Χριστός αυτούς που συστηματικά
    αντιδρούν και μέχρι θανάτου τους δεν δέχονται τη
    σωτηρία χάρη τού Αγίου Πνεύματος».

    Α γι’ αυτούς μιλάμε λοιπόν εδώ… Δηλαδή αν
    κάποιος ΔΕΝ αντιδρά συστηματικά και δεχθεί
    τη σωτηρία χάρη τού Αγίου Πνεύματος εγκαίρως,
    ήτοι προ τού θανάτου του, τότε όλα είναι εντάξει, ε;
    Τότε δεν ισχύουν αυτά που με περίσσια σαφήνεια
    και αυστηρότητα ειπώθηκαν από τον Ιησού…
    Το θέμα όμως είναι ότι εάν όντως έτσι έχουν
    τα πράγματα, αν δηλαδή εφόσον υπάρξει ειλικρινής
    μετάνοια, όλα, μα όλα συγχωρούνται -ακόμα κι η
    βλασφημία κατά τού Α. Πνεύματος-, τότε τι νόημα
    είχαν άραγε τα λόγια τού Ιησού; Για ποιόν λόγο
    να κάνει ειδική και τόσο εκτενή αναφορά στο θέμα,
    αντιδιαστέλλοντας την εν λόγω βλασφημία ακόμα
    και προς τον υβριστικό λόγο κατά αυτού τού ιδίου,
    εάν η συγχώρεση όντως ήταν δυνατή για όλες
    ανεξαιρέτως τις αμαρτίες; Είναι σαν να λέει
    ο πρύτανης (Χριστός) στους φοιτητές (ανθρώπους):
    «Μπορείτε ν’ αφήσετε οποιοδήποτε μάθημα θέλετε
    (αμαρτίες). Διαβάστε, ξαναδώστε το και θα
    περάσετε (συγχώρεση). Όμως αν αφήσετε το
    μάθημα Χ (βλασφημία), τότε πάει, τέλειωσε!
    Δεν πρόκειται να το περάσετε ποτέ – ακόμα κι αν
    πάρετε σύνταξη από ’δώ!». Οι φοιτητές όπως είναι
    φυσικό, τρελαμένοι μ’ αυτά που άκουσαν και υπό
    τη δαμόκλειο σπάθη τής οριστικής και αμετάκλητης
    απώλειας τού πτυχίου (σωτηρίας), προσπαθούν
    να βγάλουν κάποια άκρη. Μέχρι που κάποιος
    σύμβουλος (θεολόγος) αναλαμβάνει να τούς
    εξηγήσει τα λόγια τού πρύτανη και να βάλει
    τα πράγματα στη θέση τους. Και τους λέει
    λοιπόν: «Κοιτάξτε, ίσως απορείτε, γιατί ειδικά
    το συγκεκριμένο μάθημα να μην είναι δυνατον
    να το περάσετε άπαξ και τ’ αφήσετε, όμως
    ο λόγος είναι πολύ απλός: επειδή εάν τ’
    αφήσετε, σας διαβεβαιώ, ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να
    διαβάσετε για να μπορέσετε να ξαναδώσετε!».
    Για να συμπληρώσει λίγο αργότερα: «Βασικά,
    παιδιά, ο πρύτανης αναφερόταν σ’ αυτούς
    που συστηματικά δεν διαβάζουν και δεν
    προετοιμάζονται για την επανεξέταση! Αυτοί
    που θα προετοιμαστούν σωστά, ασφαλώς και
    μπορούν να περάσουν!». Ήξεις, αφήξεις (,)
    ου (,) εν πολέμω θνήξεις, δηλαδή. Κι έτσι
    καταλήγουμε αισίως στο συμπέρασμα ότι
    τελικά ΟΛΑ τα μαθήματα μπορούν να τ’
    αφήσουν οι φοιτητές! Το αν κάποτε θα
    μπορέσουν και να τα περάσουν είναι
    αλλουνού παππά ευαγγέλιο και εξαρτάται
    αποκλειστικά και μόνο από το επίπεδο
    τής προετοιμασίας τους! Μένουμε όμως με
    τη βασανιστική απορία γιατί ο πρύτανης δεν
    είπε αυτό το απλό πράγμα ευθύς εξαρχής;

    Η ουσία λοιπόν είναι μία: εάν όλες, μα όλες
    ανεξαιρέτως οι αμαρτίες, ακόμα και η χειρότερη,
    η βλασφημία δηλαδή κατά τού Αγίου Πνεύματος,
    μπορούν να συγχωρεθούν, τότε δεν υπάρχει
    -και ούτε υπήρχε -, κανένας απολύτως λόγος ν’
    αναφερόμαστε ξεχωριστά σε κάποιες απ’ αυτές
    παρουσιάζοντας τες ως κατ’ αρχήν ασυγχώρητες
    και βαρύνουσας σημασίας για τη σωτηρία μας, μέχρι
    αποδείξεως τού αντιθέτου! Άλλωστε κι οι ίδιοι
    οι ορθόδοξοι φάσκουν και αντιφάσκουν όταν
    αναφέρονται στο ζήτημα αυτού. Στη Μυριόβιβλο
    π.χ. αναφέρεται ότι «η βλασφημία κατά τού
    Αγίου Πνεύματος […] δε θα συγχωρηθή, γιατί
    αντιτίθεται προς αυτό το ίδιο το μυστήριο τής
    θείας οικονομίας αφού το Άγιο Πνεύμα είναι η Πηγή,
    ο Δοτήρας των τριαδικών θεουργικών ενεργειών,
    οι οποίες ακριβώς πραγματοποιούν το μυστήριο
    τής σωτηρίας» (4). «Δε θα συγχωρεθεί», λένε
    λοιπόν, όχι: «Μπορεί και ναι μεν, αλλά…».
    Την ίδια όμως στιγμή θεολόγοι κι απολογητές
    μάς διαβεβαιώνουν ότι το αμάρτημα αυτό, μπορεί
    μεν να μην είναι αφέσιμο, όμως δεν συνεπάγεται
    κατ’ αναγκη την απώλεια τής σωτηρίας!! Οπότε
    τι ακριβώς θα πρέπει να πιστέψουμε τώρα εμείς;
    Την ξεκάθαρη τοποθέτηση τού Ιησού ή τα
    μεσοβέζικα μισόλογα απολογητών και θεολόγων
    που για να μην τρομάξει ο κόσμος, ερμηνεύουν
    κατά το δοκούν;

    Π Α Ρ Α Π Ο Μ Π Ε Σ

    (1) http://www.imerovigli.org/info.php?catid=20

    (2) http://www.oodegr.com/oode/esxata/kol_par1.htm

    (3) Αγία Γραφή Βίβλος, εκδ. Κ. Κουμουνδουρέα,
    (ερμηνευτική απόδοση : Ι. Θ. Κολιτσάρα), τ. 6, σ. 53

    (4) http://www.myriobiblos.gr/texts/greek/evdokimov_oikonomia.html

  39. Αγαπητέ Κώστα, σε ευχαριστώ που με τιμάς καταθέτοντας τις σκέψεις σου, θαυμάζω την έκταση των γνώσεών σου, και δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα με το ξεσκόνισμα παλαιών άρθρων.

    Είμαι της γνώμης ότι καλό είναι βέβαια που και που να κοιτάμε και τι λένε ή είπαν οι διάφοροι διπλωματούχοι ομφαλολόγοι και επίδοξοι ερμηνευτές-μπαλωματές των γραφών και να καταδεικνύουμε τις αντιφάσεις τους, αλλά το κύριο «κατηγορώ» πρέπει να εστιάζει στα περιεχόμενα των γραφών και μόνο σε αυτά, γιατί ακριβώς πάνω στην αμείλικτα λεπτομερή και σε βαθμό ηλιθιώδους προσκόλλησης αυτολεξεί ανάγνωσή τους έχει βασιστεί η όλη παράνοια της θρησκείας και η καταπίεση των ποιμνίων ανά τους αιώνες. Όταν ο Τζιορντάνο Μπρούνο καιγόταν στην πυρά, για να αναφέρω ένα μοναδικό παράδειγμα ανάμεσα στα αναρίθμητα, δεν εμφανίστηκε κανένας από αυτούς τους κερατάδες να προτείνει κάποια ερμηνεία των γραφών ώστε να τον σώσει. Γιατί να τους κάνουμε τη χάρη να τους ακούμε λοιπόν τώρα;

    Οι απολογητές μπορούν να ερμηνεύουν μυρίζοντας τα νύχια τους και ομφαλοσοκοπώντας όσο θέλουν, και δυστυχώς όποτε γελοιοποιείται κάποιος και καταρρίπτονται οι απόψεις του η νίκη είναι πολύ μικρή, γιατί στα μάτια των πιστών εκείνος έτσι κι αλλιώς δεν ήταν αλάθητος, ενώ απ’την άλλη μεριά ο συρφετός τους είναι ανεξάντλητος, και πάντα κάποιος άλλος περιμένει να πάρει τη θέση του και να συνεχίσει το –θεάρεστο, δίχως άλλο– έργο του.

    Οι ίδιες οι γραφές όμως είναι το τελικό όριο, η απόλυτα έγκυρη πηγή της πληροφορίας, η καρδιά του τέρατος με τα πολλά κεφάλια. Καταδεικνύοντας την πλάνη και την παράνοια αυτών καθ’αυτών των γραφών, (και παράλληλα επιμένοντας ότι η κάθε λέξη που λένε οι ερμηνευτές είναι για τα σκουπίδια,) δείχνεις στους θρησκόπληκτους ότι οι γραφές δεν είναι αλάθητες, δεν είναι θεόπνευστες, δεν αποτελούν απόσταγμα σοφίας, ή τέλος πάντων στην χειρότερη περίπτωση δεν είναι για να λαμβάνονται τοις μετρητοίς επειδή δεν κυριολεκτούν, κι έτσι επιδέχονται ελαστικές ερμηνείες.

    Αυτό είναι, ουσιαστικά, αυτό που έχει συμβεί σε μεγάλο βαθμό στην Αγγλικανική εκκλησία, και γι’αυτό έχει πει κι ο Dawkins χαριτολογώντας ότι αποτελεί «εξασθενημένη καλλιέργεια του ιού, κατάλληλη για εμβολιασμό.» Αν μπορούσαμε να διαφθείρουμε την κυρία «επικρατούσα» σε τέτοιο βαθμό ώστε να την κάνουμε να μοιάσει με την Αγγλικανική, θα ήταν κατόρθωμα.

  40. Kostas said

    Φίλε Διαγόρα,
    σ’ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια
    και για το ευγενικό καλωσόρισμα. Είμαι
    σίγουρος πώς εδώ θα βρω άφθονο υλικό
    για περαιτέρω προβληματισμό και
    συζήτηση.

    Αναφορικά τώρα με το ζήτημα που έθεσες,
    έχεις απόλυτο δίκιο: οι χριστιανοί, επειδή
    αποφαίνονται για πράγματα που εξ ορισμού
    δεν επιδέχονται απόδειξη με την κοινή
    έννοια τού όρου, μπορούν να λένε Ο,ΤΙ
    θέλουν δίνοντας ανάλογα την περίπτωση,
    άλλοτε κυριολεκτικές κι άλλοτε αλληγορικές
    ερμηνείες, χωρίς όμως να είναι σε θέση
    να καταστήσουν απόλυτα σαφές βάσει
    ποιων κριτηρίων το πράττουν αυτό!
    Οι υπόλοιποι αντιθέτως που δεν βασίζουν
    την επιχειρηματολογία τους σε αφηρημένες,
    εξώκοσμες έννοιες, καλούνται πάντα να
    προσκομίζουν χειροπιαστές αποδείξεις
    για οτιδήποτε επικαλεστούν! Η μια πλευρά
    δηλαδή πολεμά με υπερσύγχρονα όπλα,
    κι η άλλη με… σφεντόνες! Όπως και να
    ’χει, η ουσία παραμένει μία: όποιος
    αμφισβητεί βασιζόμενος αποκλειστικά
    και μόνο στην κατά γράμμα ερμηνεία
    των Γραφών, απορρίπτεται από τους
    ορθοδόξους ως «προτεστάντης», αφού
    στο ορθόδοξο δόγμα εξωβιβλικές πηγές
    πίστης όπως οι Συνοδικές αποφάσεις,
    τα πατερικά κείμενα κ. ά., θεωρούνται
    απολύτως ισόκυρες, ενώ ακόμα και το
    ζήτημα τής θεοπνευστίας και τού
    αλάθητου τής βίβλου προσεγγίζεται
    -τυπικά τουλάχιστον, για να μην πω
    κατ’ ισχυρισμόν- με αξιοσημείωτη
    ευελιξία! Γι’ αυτό λοιπόν κι εγώ έχω
    επιλέξει να τους κάνω τη χάρη και να
    τους ακουώ. Δέχομαι δηλαδή χάριν
    συζήτησης τις βασικές θέσεις
    τού συνομιλητή μου και ξεκινώντας
    απ’ αυτές, προχωρώ για να δούμε πού
    θα μας βγάλει. Και σε διαβεβαιώ, εννιά
    στις δέκα περιπτώσεις κάποια
    λεπτομέρεια υπάρχει που δεν έτυχε
    τής δέουσας προσοχής με αναπόφευκτη
    συνέπεια την… εισροή υδάτων!

  41. @Kostas

    σε όλα όσα παρέθεσες από την ορθόδοξη ερμηνευτική του συγκεκριμένου χωρίου το κοινό σημείο είναι η ΕΠΙΜΟΝΗ ΑΜΕΤΑΝΟΗΣΙΑ.
    Και φυσικά η Αγ.Γραφή είναι βιβλίο σφραγισμένο σφραγίσι επτά για τους μη έχοντας εμπειρία του εκκλησιαστικού γεγονότος,καθώς γράφτηκε από και για την Εκκλησία και ερμηνεύεται αυθεντικά μόνο μέσω της εκκλησιαστικής εμπειρίας.
    Κατά τα άλλα ο κάθε σχολαστικιστής έχει το δικαίωμα να διαβάζει όσα κείμενα θέλει αλλά δε θα αντιληφθεί ποτέ το νόημα των λεγομένων… και ευτυχώς!

  42. dmast said

    Γιατί ΠΑΝΤΑ οι απαντήσεις των απολογητών στα εμπεριστατωμένα επιχειρήματα είναι «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε;»

  43. Γιατρός Του Ικα said

    Θ.Β.

    Αν όντως ίσχυε αυτή η ερμητική προσέγγιση που παρουσιάζεις στο θέμα των γραφών,τότε όλη η έννοια της ιεραποστολικής δράσης της εκκλησίας θα ήταν μάταιη.Όσον αφορά δε το σχόλιο περί σχολαστικισμού θεωρώ ότι πρέπει πρωτίστως να απευθύνεται στις οικουμενικές συνόδους και στους πατέρες της εκκλησίας.Το να αντιμετωπίζει κανείς τις γραφές σχολαστικιστικά σήμερα δεν σημαίνει τίποτε άλλο από το να χρησιμοποιεί τις ίδιες μεθόδους που χρησιμοποίησε η ίδια η εκκλησία στην ιστορική πορεία διαμόρφωσης του credo της.Τώρα πως συμβιβάζονται θεόπνευστο και ιστορικότητα δεν ξέρω.Φαντάζομαι ότι η δικαιολόγηση θα συμπεριλαμβάνει κάποια στρεψόδικη και εννοιολογικά αντιφατική επίκληση της ελευθερίας της βούλησης.

  44. Kostas said

    Αγαπητέ Θου Βου,
    γιατί ευτυχώς; Ελπίζω το σχόλιο σου αυτό
    να μη συνδέεται με το «μη δώτε το άγιον τοις
    κυσί» ούτε και με το Κατά Μάρκον Δ´ 10-12
    όπου ο Ιησούς δηλώνει ξεκάθαρα ότι ο λόγος
    για τον οποίο μιλούσε με παραβολές, ήταν
    για ν’ αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποιοι
    να… καταλάβουν, να μετανιώσουν και να
    συγχωρεθούν (1)!

    Αναφορικά τώρα με το θέμα μας, επίτρεψέ
    μου να παρατηρήσω ότι η επισήμανσή σου
    πως κοινός παρονομαστής των ερμηνειών
    που παρέθεσα, είναι η επίμονη αμετανοησία,
    στην πραγματικότητα δεν παρέχει κάποια
    απάντηση στο παράδοξο που περιέγραψα,
    αλλά απλώς το… επαναλαμβάνει! Το ζήτημα
    που έθεσα, υπενθυμίζω, ήταν το εξής:
    εάν η βλασφημία κατά τού Αγίου Πνεύματος
    είναι όντως ασυγχώρητη και συνεπάγεται
    την απώλεια τής σωτηρίας, τότε για όσους
    το έχουν διαπράξει, η εξομολόγηση και η
    μετάνοια είναι χαμένος χρόνος. Εάν όμως
    το κριτήριο για το αφέσιμο τού αμαρτήματος
    αυτού είναι η αμετανοησία, τότε ποια
    ακριβώς είναι η διαφορά από τα υπόλοιπα
    αμαρτήματα; Κι εκείνα μόνο ΑΝ μετανοήσεις,
    συγχωρούνται! Αν ΔΕΝ μετανοήσεις, ούτε
    αυτά θα αφεθούν! Ή μήπως κάνω λάθος;
    Υπάρχει μήπως κάποιο αμάρτημα που
    συγχωρείται παρά την επίμονη αμετανοησία
    αυτού που το διαπράττει;

    Π Α Ρ Α Π Ο Μ Π Ε Σ

    (1) «Σ’ εσάς δόθηκε η δυνατότητα να
    γνωρίσετε τα μυστήρια τής βασιλείας
    τού Θεού˙ σ’ εκείνους δε έξω όλα δίνονται
    με παραβολές ώστε οι βλέποντες να
    βλέπουν αλλά να ΜΗΝ αναγνωρίζουν, και
    οι ακούοντες ν’ ακούν, αλλά να ΜΗΝ
    αντιλαμβάνονται, ΜΗΝ ΤΥΧΟΝ και
    μετανοήσουν και τους συγχωρεθούν
    τα αμαρτήματά τους».

    Για όποιον ενδιαφέρεται, εκτενής
    ανάλυση τού θέματος εδώ .

  45. @Kostas

    προφανώς τα οσα γράφεις εντάσσονται στην προσπάθεια να αποδείξεις λογικές αντιφάσεις στα λόγια της Αγ.Γραφής.
    η απάντηση που έδωσα είναι ευθεία απάντηση στο ερώτημα σου και αφορά την ,συνεπεία της ,λόγω της οιήσεως ,διαστροφής του νοός,επίμονη αμετανοησία.
    Όπως έγραψα, ΕΥΤΥΧΩΣ η Αγ.Γραφή κατανοείται ορθοδόξως ΜΟΝΟ μέσω της ταπεινής βιώσεως του εκκλησιαστικού γεγονότος.
    Όταν κανείς αποπειράται να ερμηνεύσει την Αγ.Γραφή με σχολαστική μεθοδολογία και σκοπό να βρεί παράδοξα,αντιφάσεις,λογικές και λεκτικές ατέλειες πιθανότατα θα πετύχει τον σκοπό του και θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες του.
    Ωστόσο δεν υπάρχει περίπτωση να κατανοήσει οτιδήποτε από το νόημα των λέξεων.
    «Εξομολογούμαί σοι, Πάτερ, Κύριε του ουρανού και της γης, ότι απέκρυψες ταύτα από σοφών και συνετών και απεκάλυψας αυτά νηπίοις ναι, ο Πατήρ, ότι ούτως εγένετο ευδοκία έμπροσθέν σου». (Λουκά 10,21)

  46. Kostas said

    Δηλαδή δε βλέπεις τίποτα μεμπτό
    στο να ομολογεί ένας δάσκαλος ευθέως
    πώς κάνει το μαθημά του κατά τέτοιον
    τρόπο ώστε κάποιοι μαθητές να ΜΗΝ
    καταλαβαίνουν και να… αποτύχουν;!

  47. Mandarin said

    Πολύ καλή η καραμελίτσα: «η Αγ.Γραφή είναι βιβλίο σφραγισμένο σφραγίσι επτά για τους μη έχοντας εμπειρία του εκκλησιαστικού γεγονότος,καθώς γράφτηκε από και για την Εκκλησία και ερμηνεύεται αυθεντικά μόνο μέσω της εκκλησιαστικής εμπειρίας».

    Όταν δεν μπορείς να εξηγήσεις τα ανεξήγητα καταφεύγεις σε καραμελίτσες…

  48. Νίκος said

    Ως περί τα των υπολογιστών τυρβάζων, τείνω να προσομοιάζω τα της ανθρώπινης λογικής και σκέψης μετ’ αυτών των οργάνων του εωσφόρου.
    Ετεινον εις την άποψη ότι η κατάληξις σε διαφορετικά αποτελέσματα ήτο θέμα διαφορετικού προγράμματος εγκατεστημένου εις τον εγκέφαλον εκάστου, ως οι παρεπιδημούντες το ιστολόγιο γιγνώσκουν.
    Να δευτερολογήσω επ’ αυτού λέγων ότι η διαφοροποίηση αυτή δύναται να προέρχεται πέραν του λογισμικού και εκ του υλικού.
    Ο νοών νοείτω…

  49. @Kostas

    αν ψάχνεις για ..αποτυχίες του Χριστού θα σού πω μία καραμπινάτη:
    ο Χριστός επέλεξε μέσα στον κλειστό,πολύ κλειστό, κύκλο των μαθητών του τον Ιούδα,παρότι ,ως Θεός,γνώριζε ότι και φιλάργυρος ήταν και θα τον πρόδιδε.
    συνεπώς για την προδοσία του Ιούδα φταίει…ο Χριστός που θα μπορούσε εύκολα να την αποτρέψει και δεν το έκανε.
    είναι κι αυτό μια ακόμα «απόδειξη» της αδυναμίας του Χριστού μεταξύ πολλών ακόμα.

  50. Γιατρός Του Ικα said

    Και επαναλαμβάνω μπας και εισακουστώ:ποιό το νόημα ενός μηνύματος με εαυγγελικό χαρακτήρα αν οι τποθετήσεις του είναι κατανοητές μόνο από τους ήδη πεπεισμένους;Υπάρχει το μήνυμα αυτό στις γραφές και την «ιερά» παράδοση;Αν ναι και αν ένας από τους σκοπούς της εκλησίας είναι να διαδόσει αυτό το μήνυμα και αν ένα από τα μέσα που χρησιμοποιεί είναι ακριβώς αυτή η επίκληση στις γραφές,τότε πως θα αξιολογήσει ο μη ακόμα πεπεισμένος (και αρά «προσωρινά» εκτός του εκκλησιαστικού βιώματος) το μήνυμα;

    Σαφώς και δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να μου απαντήσει.

  51. dmast said

    Μια στιγμή, να ρωτήσουμε την οοδε…

  52. Αΐντα ρε στρουμπουλοκέφαλε ΘουΒου.
    Οι μαϊμουνιές των γραφών ερμηνεύονται μόνο από Μαϊμουνιάρηδες πιστούς έτσι? Τι κόλπα ζόρικα είναι τούτα δω ορέ κατσικοσβουνιά του Παπαράδεισου?
    Κάματε τώρα τις γραφές Στα αρχαία διαστημικά για να μην καταλαβαίνει ο κόσμος τι του τσαμπουνάτε? Γιά έτσι ήτανε από πάντα τους?

  53. Γιατρός Του Ικα said

    Ok περιμένω.Πείτε τους όμως να βιαστούν λίγο γιατί φεύγω για δουλειά σε λίγο.

  54. Ασε στην άκρια της μπαγαποντιές ρε μπαγάσα ΘουΒου.
    Αμα Ο ΝΑΖΩΡΑΙΟΣ ήτανε θεός και ήξερε τα μελλούμενα τότε το σύμπαν που κολοβαράς θάταναι αιτιοκρατικό και η ελεύθερη βούληση σου θα πήγαινε στράτα με τις άλλες σβουνιές.
    Και έτσι συνεπάγεται (άμα το σύμπαν ήτανε αιτιοκρατικό) πως ο θεοχριστός σου ήταν μέγας θεομπαίχτης και απατεώνας που έβαλε εν γνώση του τα αθρωπάκια να τονε σταυρώσουνε για να αγιάσει ο κώλος του.

  55. @Ικα

    «ο Θεός πάντας ανθρώπους θέλει σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν».
    Η αποκάλυψη και επίγνωση του Θεού λαμβάνει χώρα στην κεκαθαρμένη ανθρώπινη καρδιά.η Αγ.Γραφή περιγράφει αυτή την εμπειρία με ανθρώπινες λέξεις,όσο είναι αυτό δυνατόν και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις των συγγραφέων των κειμένων.
    Η Εκκλησία,στην ιεραποστολική της διάσταση ,έχει σκοπό να μεταφέρει αυτή την βιωματική εμπειρία που περιγράφεται ΚΑΙ στην Αγ.Γραφή.
    Προφανώς και ειδικά τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού,όταν η Αγία Γραφή ήταν δυσεύρετη λόγω τεχνικών δυσκολιών στην αναπαραγωγή της οι απόστολοι και οι διάδοχοι τους αρκούνταν στο προφορικό κήρυγμα και τις προσωπικές συμβουλές.
    Μη κοιτάς τωρα που η Αγ.Γραφή είναι διαθέσιμη παντού.Αυτό συμβαίνει τα τελευταια 100-150 χρόνια.
    Όταν πχ ο απ.Παύλος μιλησε στους Αθηναίους από τον Άρειο Πάγο δεν επικαλέστηκε καμμια Αγ.Γραφή,τους είπε απλά για τον «άγνωστο θεό» που και αυτοί τιμούσαν και την εκ νεκρών Ανάσταση του Χριστού ,οπότε και τον «πήραν στο ψιλό» οι δοκησίσοφοι πλην ελαχίστων.
    Και δεν ήταν διόλου λλειπείς οι χριστιανοί πχ της Κορίνθου ή της Ρώμης επειδή δεν είχαν στη διάθεση τους τις επιστολές του Ιωάννη ή του Ιακώβου.
    Ακόμα κι αν χανόταν οριστικά και διαπαντός η Αγ.Γραφή οι ουσιαστικοί διάδοχοι των αποστόλων θα μετέφεραν πάλι ,ασφαλώς με άλλα λόγια,την αυθεντική εμπειρία της εν Θεώ ζωής.

  56. A… Μωρε, πως μου φυγε τούτο δω με τους ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ… Γιατί ο παυλούκος αφού τον ΖΩΣΑΝΕ τα φίδια οι Αθηναίοι το κοψε ποδαράτο και πήγε στη ΚΟΡΙΝΘΟ που είχε όλα τα καλά του κόσμου εκτός από κακόπιστους ζοχαδιακούς Έλληνες που δεν ακούγανε τις θεόπνευστες παπαρόλες του έτσι αεράτες κι αναπόδειχτες που ητανε.
    Η κόρνιθος και Σκλάβους μιλιούνια είχε για να πάνε τα καράβια πέρα δώθε (δεν είχανε σκάψει ακόμα το Αυλάκι βλέπεις) και φαντάρους λεγεωναριους ενα σκασμό και πουτάνες μπόλικες είχε και απ’ όλα τα καλά της Αυτοκρατορίας των ΡΩΜΑΙΩΝ είχε. Βρήκε λοιπόν ο παυλούκος πρόσφορο το χώμα της απελπισίας και το έσκαψε και το όργωσε και θέρισε και τους καρπούς που τους ονόμασε εκκλησία των ντεμέκ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ. διπλή η καβάντζα βλέπεις, απο τη μιά οι αγράμματοι παγάνες σκλάβοι και πουτάνες που δεν λεγανε οχι για μια σταλιά ελπίδας. κι απο την άλλη να χει να λέει στους ρωμάνους οτι για κοιτάχτε τι καλά που το χάψανε οι Έλληνες το παραμυθάκι…
    κι αμα το φάγανε οι Έλληνες που όπως και να το κάνουμε δεν είναι και ζουμπούλια εσείς πρέπει να το κατεβάσετε αμάσητο.
    το πάλεψε ο ανθρωπος και του βγήκε, μπορεί μετά να έκανε πολιτικοπαπαριές και τσαμπουκάδες και να τον απαυτωσανε και δαυτονε μα η δουλειά ειχε παρει μπροστά και το μαγαζί δούλευε ρολόι.

    μια χαρά κάνω τραμπάλα όλη μέρα
    και κοιτώ τους ουρανούς
    κι αμα παιζω τη φλογέρα
    δε κοιτάω τους λαγούς….

  57. Kostas said

    Αγαπητέ Θου Βου,
    ε τώρα, νομίζω, με υποτιμάς! Αν είναι
    δυνατόν να πιστεύεις ότι θα πετούσα
    τη σκούφιά μου για ένα τόσο ξεκάθαρο,
    απόλυτα ερμηνεύσιμο ζήτημα όπως
    είναι αυτό τού Ιούδα! Ασφαλώς λοιπόν
    και ΔΕΝ επρόκειτο περί προσωπικής
    αποτυχίας τού Ιησού η επιλογή του
    να εντάξει έναν προδότη στον κύκλο
    των μαθητών του. Ούτε βέβαια το
    γεγονός ότι δεν προσπάθησε να
    αποτρέψει την προδοσία. Άλλωστε
    γιατί να απέτρεπε αυτό για το οποίο
    -όπως ο ίδιος αχρόνως γνώριζε- είχε
    έρθει στη γη, καλά δεν τα λέω; Αυτά
    τα ερωτήματα λοιπόν είναι peanuts,
    σιγά την… καραμπινάτη αποτυχία!
    Άλλα ζητήματα, φρονώ ότι θα είχαν
    μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όπως φερ’
    ειπείν το ερώτημα για ποιον λόγο
    ο Ιησούς προειδοποίησε πως ο
    άνθρωπος εκείνος που θα τον
    πρόδιδε, θα βλαστημούσε την ώρα
    και τη στιγμή που είχε γεννηθεί, όταν
    η προδοσία ήταν… αναπόσπαστο
    κομμάτι ενός μακρόπνοου, ήδη
    προ τής δημιουργίας τού ίδιου
    τού χρόνου «εκπονηθέντος»
    Θεϊκού Σχεδίου, την υλοποίηση
    τού οποίου είχε αναλάβει να
    φέρει εις πέρας ο… Ιησούς; Αν
    δηλαδή εδώ δεν ταιράζει η
    πασίγνωστη λαϊκη ρήση: «και
    κερατάς και δαρμένος», πείτε μου
    πού ταιριάζει;

    Μ’ αυτά και μ’ αυτά ξεφύγαμε
    όμως από το θέμα, φίλε Θου Βου.
    Θα μου επιτρέψεις λοιπόν να το
    υπενθυμίσω:

    «Δηλαδή δε βλέπεις τίποτα μεμπτό
    στο να ομολογεί ένας δάσκαλος ευθέως
    πώς κάνει το μάθημά του κατά τέτοιον
    τρόπο ώστε κάποιοι μαθητές να ΜΗΝ
    καταλαβαίνουν και να… αποτύχουν;!».

    Αν θέλεις, απαντάς.

  58. @Kostas

    μα δεν καθίσταται πλέον ξεκάθαρο;
    είναι κι αυτό ενταγμένο στο πλαίσιο
    του «εκπονηθέντος»
    Θεϊκού Σχεδίου, την υλοποίηση
    τού οποίου είχε αναλάβει να
    φέρει εις πέρας ο… Ιησούς,οπου ταιράζει η
    πασίγνωστη λαϊκη ρήση: «και
    κερατάς και δαρμένος».

    είναι αυταπόδεικτο,«τι έτι χρείαν έχομεν μαρτύρων»;

  59. Kostas said

    ;;;???

    Υ.Γ. Δεν είμαι σίγουρος αν χρειάζεται
    η διευκρίνιση, αλλά η ρήση: «και κερατάς
    και δαρμένος», αφορούσε τον Ιούδα.

  60. Είναι καταπληκτική η εικόνα που σκιαγραφείται. Το κλάμπ έχει κάποιον κανονισμό. Για να γίνεις μέλος του κλάμπ πρέπει να αποδεχθείς αυτό τον κανονισμό. Ο κανονισμός είναι διατυπωμένος έτσι ώστε να είναι κατανοητός μόνο από τα μέλη του κλάμπ. Κι αν κανείς πει ότι μόνο ένας άρρωστος θα σκαρφιζόταν ένα τέτοιο σύστημα, η απάντηση είναι έτοιμη: «δεν είσαι εσύ, ένας τιποτένιος, σε θέση να εικάζεις περί του τι είχε στο μυαλό του ο μέγας ιδρυτής». Προχωράς μετά στην βλασφημία ή δεν προχωράς;

  61. Kostas said

    Ύπαγε οπίσω μου Σατανά! :-)

  62. @ Διαγόρας
    το #60 είναι ένα γνωμικό, που αν το αναρτήσεις θα θυμόμαστε για πολύ καιρό τον ορυμαγδό που θα προκαλέσει.
    LOL Μόλις πρόσεξα τα «Αρχαία Διαστημικά» του Μορφέα στο #52

  63. […] —Διαγόρας ο Μήλιος του 21ου αιώνα, στο άρθρο «Η Απόλυτη Βλασφημία», σχόλιο 60. […]

  64. orfeas said

    Τελικά έχετε μεγάλο κόμπλεξ περί Θεού και δαίμονα. Γενικά σας έχει φάει η MALAKIA

  65. Πραγματικά ορφέα δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σου.

    Καθόμαστε και ασχολούμαστε με ανύπαρκτα όντα, και μπαίνουμε στον κόπο να διακηρύξουμε ότι είναι όντως ανύπαρκτα, αντί να φάμε ήσυχοι το αρνάκι μας το Πάσχα και να ευχηθούμε στους κουμπάρους και στα βαφτιστήρια μας και του χρόνου!

    Ευτυχώς που η μαλακία είναι υγεία!

  66. Ανώνυμος said

    Ποιοί βλασφημούν κατά του Αγίου Πνεύματος;

    α)Όσοι αρνούνται τη χάρη του Θεού, την θεία ευσπλαχνία, τη φιλανθρωπία και την Πρόνοια του Θεού.

    β) Όσοι περιφρονούν τον θειο νόμο.

    γ) Όσοι αρνούνται τις ενέργειες τού Άγιου Πνεύματος και αποδίδουν αυτές σε άλλες δυνάμεις (στις δυνάμεις τού σκότους, στον πονηρό).

    δ) Όσοι αρνούνται τις δωρεές και τούς καρπούς τού Άγιου Πνεύματος. Οι Φαρισαίοι βλασφημούσαν κατά τού Άγιου Πνεύματος όταν έλεγαν ότι: «Ούτος ουκ εκβάλλει τά δαιμόνια ειμή εν τω Βεελζεβούλ, άρχοντι των δαιμονίων» (Ματθ. ιβ’, 24), δηλαδή: «Οι Φαρισαίοι, όταν είδαν ότι όλα τα πλήθη τού λαού εκπλήσσονταν από τη διδασκαλία και τα θαύματα τού Χριστού και Τον ακολουθούσαν με πίστη ως Σωτήρα και Λυτρωτή τους, τότε φθόνησαν τόσο πολύ τη δόξα τού Χριστού και για να εξουδετερώσουν την εντύπωση πού προκαλούσαν τα θαύματα Του είπαν: Αυτός δεν βγάζει τα δαιμόνια παρά με την βοήθεια και τη δύναμη τού Βελζεβούλ, τού σατανά, πού είναι ό άρχοντας των δαιμονίων».

    ε) Όσοι έχουν περισσή πεποίθηση στην ευσπλαχνία [μόνο] τού Θεού και αρνούνται τη δικαιοσύνη Του.

    στ) Όσοι δεν έχουν καμιά ελπίδα στον Θεό (δηλαδή, όσοι έπαψαν νά ελπίζουν στον Θεό και απελπίστηκαν).

    ζ) Όσοι αθετούν την πίστη στον Υιό τού Θεού, τον Κύριο μας Ιησού Χριστό.

    η) Όσοι πολεμούν την αλήθεια και τη δικαιοσύνη.

    θ) Οι κακόδοξοι πού καταδιώκουν την Εκκλησία.

    ι) Οι απεγνωσμένοι (δηλαδή, όσοι κυριεύτηκαν τελείως από την απελπισία και αρνούνται την παντοδυναμία, τη φιλανθρωπία, την αγαθότητα και την Πρόνοια τού Θεού)].

    (Αγίου Νεκταρίου -Κεφάλαια Ορθόδοξης Κατήχησης, μετφρ. Δ.Μούζη, σελ 123)

  67. Ανώνυμε, σε ευχαριστούμε πολύ για την κατάθεση της επιστημονικότατης και δίχως άλλο θεόπνευστης αυτής ανάλυσης του «αγίου» Νεκταρίου, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο χρήσιμη μας είναι.

    Για να γελάμε.

    (Γραφικό χαρακτηριστικό της σκάρτης θρησκόληπτης αντίληψης η αδυναμία κατανόησης του γιατί όταν έχουμε δύο προτάσεις που συνδέονται με τη λέξη «δηλαδή», και είναι και οι δυό εντός εισαγωγικών, η δεύτερη πρέπει να είναι πάντα πιστή μετάφραση της πρώτης, όχι ερμηνεία. Για να λάβει κανείς την ελευθερία να παραθέσει ερμηνεία πρέπει να παραλείψει τα εισαγωγικά στη δεύτερη πρόταση. Εκτός αν είναι τόσο υπερφίαλος που θεωρεί τον εαυτό του θεόπνευστο.)

  68. atumrakis said

    Υπέγραψα και εγώ ταπεινά την αιώνια θεία καταδίκη μου.

  69. Καλώς όρισες στο κλαμπ, Atumrakis. Και δεν μιλάω βέβαια για αυτό το κλάμπ, μιλάω για το άλλο, το αντιμαχόμενο.

  70. Ένα ζήτημα για όποιον θέλει να ασχοληθεί με το θέμα είναι το αν το περί ου ο λόγος αμάρτημα είναι στιγμιαίο ή διαρκές, για να θυμηθώ την πρόσφατη ιστορία του τόπου μας. Μ’άλλα λόγια, φυσικά η διαρκής αμετανοησία δεν συγχωρείται, αφού η συγχώρεση προϋποθέτει μετάνοια. Αν όμως ένας από αυτούς που είπαν αυτό που αναφέρεται στο Ματθ. ιβ’ 24 αργότερα άλλαζε γνώμη και πειθόταν ότι ο Χριστός ήταν όντως άνθρωπος του Θεού, θα μπορούσε να συγχωρεθεί; Ή το γεγονός και μόνο ότι είπε τέτοια κουβέντα τον καθιστά ανίκανο για οποιαδήποτε μετάνοια;

  71. Άγγελε, όπως φαίνεται από τα εδάφια που παρέθεσα στο άρθρο, οι ευαγγελιστές ήταν κατηγορηματικοί σε αυτό το ζήτημα: «οὐκ ἀφεθήσεται αὐτῷ οὔτε ἐν τῷ νῦν αἰῶνι οὔτε ἐν τῷ μέλλοντι» λέει ο Μάρκος, και «οὐκ ἔχει ἄφεσιν εἰς τὸν αἰῶνα, ἀλλ’ ἔνοχός ἐστιν αἰωνίου κρίσεως» λέει ο Ματθαίος. Πρόκειται δηλαδή όχι μόνο για αμάρτημα πασπαρτού-μπαλαντέρ-εργαλείο-για-όλες-τις-δουλειές, (αφού οποιαδήποτε λάθος σκέψη μπορεί να θεωρηθεί ως διάπραξή του,) αλλά και αμετάκλητο, τελεσίδικο, μη εξαγοράσιμο, ανεπίστροφο, άπαξ-και-το-διαπράξεις-τελείωσες που λένε.

  72. Wo Ai Ni said

    Κοίτα, γι’ αυτό το ζήτημα, ο Χριστός εννοεί αν δεν μετανοήσεις. Μάλλον για να φτάσεις στο σημείο να αμαρτήσεις απέναντι στο ‘Αγιο Πνεύμα, σημαίνει ότι έχεις «πορωθεί» που λέμε, οπότε από μόνος σου δεν θα ζητήσεις συγχώρεση. Εξυπακούεται ότι όποια αμαρτία και αν κάνεις, αν δεν μετανοήσεις, θα πας στην Κόλαση. Αν μετανοήσεις, οποιαδήποτε αμαρτία συγχωρείται, γιατί λέει ότι ο Θεός «θέλει πάντας ανθρώπους σωθήναι» και «αγάπη εστί». Νομίζω λοιπόν ότι αν διαπράξω το συγκεκριμένο αμάρτημα, αλλά μετανοήσω ειλικρινά, θα συγχωρεθώ. (Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία!)

    Θυμάμαι τώρα μία ιστορία που διάβασα κάποτε, η οποία νομίζω ότι έχει σχέση με αυτό το θέμα. Την παραθέτω σε γενικές γραμμές:

    » Ήταν κάποτε ένας μοναχός, που κατεβαίνοντας μία μέρα στην πόλη (τότε ασκήτευαν στις ερήμους της Αιγύπτου και κατέβαιναν κυρίως στην Αλεξάνδρεια να πουλήσουν τα εργόχειρά τους), είδε μία πολύ όμορφη κοπέλα. Αμέσως τον κυρίευσε ο πόθος γι’αυτή και χωρίς να χάσει καιρό, πήγε να βρεί τον πατέρα της να του τη δώσει σε γάμο. Αυτός ήταν ιερέας ειδωλολάτρης. Πήγε λοιπόν να ρωτήσει το θεό του τι πρέπει να κάνει. «Πες του να αρνηθεί το βάφτισμά του και το μοναχικό σχήμα» είπε το μαντείο. «Αρνούμαι και τα δύο!» απάντησε αμέσως αυτός. Τότε του φάνηκε ότι είδε ένα άσπρο περιστέρι να βγαίνει από το στόμα του και να χάνεται στο άπειρο. Το μαντείο όμως δεν φαινόταν ευχαριστημένο: «Μην του τη δώσεις ακόμα, ο Θεός του δεν τον εγκατέλειψε».

    Ακούγοντας αυτά τα λόγια, ο μοναχός συγκλονίστηκε: «Αλίμονό μου, αρνήθηκα έναν Θεό που δεν αρνείται ποτέ εμάς!» Θρηνώντας για το αμάρτημά του, πήγε και βρήκε ένα γέροντα και μετά από οδηγίες του, κλείστηκε σε μία σπηλιά, όπου παρακαλούσε μέρα και νύχτα το Θεο να τον συγχωρέσει. Ο γέροντας πήγαινε πότε πότε και του έφερνε φαγητό.

    Μετά από κάποιον καιρό, ήρθε γέροντας και τον βρήκε χαρούμενο: «Γέροντα, είδα το περιστέρι να πετάει ψηλά πάνω από μένα.» Ευχαριστημένος εκείνος του είπε: «Συνέχισε έτσι παιδί μου.» Μετά από λίγο καιρό που ξαναήρθε, ο μοναχός του ειπε ότι είδε το περιστέρι πολύ κοντά του. Πέρασε και άλλος καιρός, ήρθε ο γέροντας στον μοναχό και τον βρήκε να κλαίει από χαρά: «Το λευκό περιστέρι ήρθε και κάθισε πάνω στον ώμο μου και μόλις εγώ άπλωσα το χέρι να το πιάσω, εκείνο ξαναμπήκε μέσα στο στόμα μου!» Μετά από αυτό, ο μοναχός δεν θέλησε να αφήσει εκείνη τη σπηλιά και παρέμεινε εκεί μέχρι το τέλος της ζωής του. »

    Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, και αυτή η αμαρτία συγχωρείται. Ο θεός τελικά είναι μεγάλος, «large» που λέμε και στα ελληνικά! Διαγόρα, μπορείς να ελπίζεις στη σωτηρία σου!

  73. Νικόλαος said

    @Wo Ai Ni

    Πολύ κακή η ιστορία σου και με πολύ βλαβερό δίδαγμα! Και αηδιαστική για μένα.

    Όσο για τις «αμαρτίες»… εγώ αρνούμαι ότι υπάρχουν, είναι κατασκεύασμα της φαντασίας του κλήρου, ίσως.

  74. @Wo Ai Ni
    Η απόλυτη αμαρτία είναι αυτή που δεν σου επιτρέπει να χρησιμοποιείς το μυαλό σου για να σκέφτεσαι άλλα το μυαλό άλλων για να βαυκαλίζεσαι …

  75. Wo Ai Ni said

    Μπορεί, αλλά εγώ εδώ σας προσφέρω ελπίδα σωτηρίας και εσείς την αρνείσθε;! Τέσπα, αστειεύομαι, είναι μία ιστορία που μου άρεσε όταν την είχα πρωτοδιαβάσει, γι’ αυτό και θέλησα να τη μοιραστώ μαζί σας, just food for thought, comments are free!

  76. Pygoskelis Preacher said

    Έχω κι εγώ μια ιστορία με νόημα σαν του/ης Wo Ai Ni. Και ναι, η σοφή αυτή ιστορία με έκανε να πιστέψω ξανά. Ο larger than life Μεγάλος Μαγικός Μουσάτος Μπαμπάς με έλέησε και μου έστειλε το κατοικίδιο περιστέρι του για να με κουτσουλήσει με την πύρινη κουτσουλιά της φώτισης. Και φωτίστηκα! Ο εγκέφαλός μου κάηκε, η ξερή μαθηματική μου λογική εξαερώθηκε και το κρανίο μου γέμισε πνεύμα λαγαρό, πνεύμα καθαρό, πνεύμα Κυρίου.
    θα σας δώσω αυτή την παραβολη, ελπίζοντας ότι η θεία φώτιση που μου έδωσε ο/η/το Wo Ai Ni θα μεταδοθεί και σε σας.
    Ήταν λοιπόν δύο κοράκια, τα οποία έκαναν ηλιοθεραπεία. Τότε ήρθε ένα τραίνο και τους έκοψε τα πόδια. Τι το ήθελαν το ηλεκτρικό ψυγείο αφού δεν είχαν τσιγάρα; Αν δεχόντουσαν τον Ιησού Χριστό σαν σωτήρα τους δεν θα υπέκυπταν στην αρρώστια.
    Ο θεός σώζει και θεραπεύει. Αμήν.
    Το έλεος του μετα πάντων υμών.

    :P

  77. Wo Ai Ni said

    Είμαι η Wo Ai Ni (= Σ’ αγαπώ στα κινέζικα, το υπεραναλύσαμε σε άλλο post!) και η ιστορία σου ήταν απλώς εντυπωσιακή, marvellous, excellente, guapa, mei, utskasi, Ω (νοηματική) και πάει λέγοντας!

  78. […] Ο Ίδιος ο ατελής Θεός, ένα ανώτερο από Αυτόν πλάσμα Το οποίο απαγορεύεται ακόμα και να βρίσεις, το γνωστό και τέλειο Άγιο Πνεύμα, και ένα κατώτερο […]

  79. […] Τη φωτογραφία της τοιχογραφίας τη βρήκα στο ιστολόγιο προπαγάνδας της μονής Βατοπεδίου (οι βασικές αρχές της προπαγάνδας τους επιβάλλουν να αυτοαποκαλούνται «φίλοι» της) και φέρεται ως τοιχογραφία που βρίσκεται στη μονή.  Μάλιστα, εντελώς συμπτωματικά, η εικόνα είναι παρμένη από άρθρο τους σχετικά με την βλασφημία απέναντι στο άγιο πνεύμα.  Δεν θα παραθέσω σύνδεσμο βέβαια, αλλά τις δικές μου απόψεις για τη βλασφημία απέναντι στο εξάμβλωμα θεολογικής παράνοιας που ονομάζεται «άγιο» πνεύμα τις έχω εκθέσει στο παρελθόν σε αυτό το άρθρο: Η Απόλυτη Βλασφημία. […]

  80. […] Ο Ίδιος ο ατελής Θεός, ένα ανώτερο από Αυτόν πλάσμα Το οποίο απαγορεύεται ακόμα και να βρίσεις, το γνωστό και τέλειο Άγιο Πνεύμα, και ένα κατώτερο […]

Σχολιάστε