Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Γνωμικό #139

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2009/02/02

«Το κλάμπ έχει έναν κανονισμό. Για να γίνεις μέλος του κλάμπ πρέπει να αποδεχθείς τον κανονισμό. Ο κανονισμός είναι διατυπωμένος έτσι ώστε να γίνεται κατανοητός μόνο από μέλη του κλάμπ. Κι αν πεις ότι μόνο ένας άρρωστος θα σκαρφιζόταν ένα τέτοιο σύστημα, την έχουν έτοιμη την απάντηση: “δεν είσαι εσύ, ένας τιποτένιος, σε θέση να εικάζεις περί του τι είχε στο μυαλό του ο μέγας ιδρυτής!”. Προχωράς μετά στη βλασφημία, ή δεν προχωράς;»

Διαγόρας ο Μήλιος του 21ου αιώνα, στο άρθρο «Η Απόλυτη Βλασφημία», σχόλιο 60.

Το αρχείο των γνωμικών φιλοξενείται στο atheoi.ORG: Αρχείο γνωμικών

Copyright © 2009 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

9 Σχόλια προς “Γνωμικό #139”

 1. @Διαγόρα

  Σε παραπέμπω εκ νέου στο άρθρο του Ν.Δήμου για την κλασσική ψυχανάλυση,όπου φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο ισχυρισμός σου: «Το κλάμπ έχει έναν κανονισμό. Για να γίνεις μέλος του κλάμπ πρέπει να αποδεχθείς τον κανονισμό. Ο κανονισμός είναι διατυπωμένος έτσι ώστε να γίνεται κατανοητός μόνο από μέλη του κλάμπ. Κι αν πεις ότι μόνο ένας άρρωστος θα σκαρφιζόταν ένα τέτοιο σύστημα, την έχουν έτοιμη την απάντηση: “δεν είσαι εσύ, ένας τιποτένιος, σε θέση να εικάζεις περί του τι είχε στο μυαλό του ο μέγας ιδρυτής!”»

  μπορεί να ισχύει απολύτως και σε μια μεθοδολογία εξαιρετικά δημοφιλή στους «προοδευτικούς»,άθρησκους και αθεϊστικούς κύκλους,αυτή της κλασσικής ψυχανάλυσης η οποία «τυχαίνει» να είναι και εξαιρετικά δαπανηρή.

  Έχει κι ο «ορθολογιστικός»,«άθρησκος» χώρος τα δικά του κλειστά κλαμπ,τους δικούς του σαμάνους,τις δικές του τελετουργίες που είναι συχνά πυκνά,στοιχεία που μπορεί να ειναι πολύ ανορθολογικότερα από την μέση ελληνική ενορία και τον μέσο έλληνα παπά.

  http://doncat.blogspot.com/2006/10/blog-post_18.html

 2. Γιατρός Του ΙΚα said

  O ανορθολογισμός των άλλων δεν δίδει άφεση στους ανορθολογισμούς που υποστηρίζουμε εμείς,σταμάτα να τους επικαλείσαι και να μας τους τρίβεις στα μούτρα.Όντως η ψυχανάλυση έχει πολλά αντιεπιστημονικά στοιχεία (όπως μη επαληθεύσιμες υποθέσεις) αλλά η βασική ιδέα (ότι υπάρχει αντικειμενική-υλιστική βάση στην ερμηνεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς) είναι κατά τη γνώμη μου σε σωστό δρόμο.Η ανεπάρκεια της μέχρι τώρα εφαρμογής της δεν σημαίνει ότι πρέπει να πεταχτεί συλλήβδην στα σκουπίδια.Ο δρόμος είναι η περαιτέρω έρευνα και η εξέλιξη της κατανόησης και σ’αυτό το πεδίο και όχι η άρνηση και η οπισθοδρόμηση.

 3. Πολύ «ωραίο» και «εύστοχο» το επιχείρημα, αφού έχουν (ή θεωρούμε πως έχουν) κι άλλοι τα χάλια τους γιατί να μην τα έχουμε κι εμείς; Έτσι θα πάμε μπροστά, και σαν χώρα και σαν άνθρωποι. Μπράβο…

 4. @Ιοkaste

  Δεν λέω αυτό.Λέω ότι η επικρατούσα εναλλακτική των θρησκειών στον δυτικό κόσμο είτε είναι μια new age,πανθεϊστικότροπη χωρίς προσωπικό Θεό,εκδοχή είτε μια αθεϊστικότροπη, η οποία έχει σαν κεντρική της μεθοδολογία την ψυχανάλυση.
  (γνωστές οι θεωρίες του Φρόυντ για την θρησκευτικότητα μέχρι τα μπεστ ΄σελλερς του Ίρβιν Γιάλομ).

  Και επισημαίνω ότι πιθανότατα αυτές οι δύο νέες(?)επιστημονικοφανείς ατραποί μπορεί να είναι πολύ πιο ανορθολογικές και επικίνδυνες από την κλασσική θρησκευτικότητα.

 5. Και επισημαίνω ότι πιθανότατα αυτές οι δύο νέες(?)επιστημονικοφανείς ατραποί μπορεί να είναι πολύ πιο ανορθολογικές και επικίνδυνες από την κλασσική θρησκευτικότητα.

  Αυτό βέβαια θα μπορούσε να το πει μόνο κάποιος που δεν έχει συναίσθηση του πόσο ανορθολογική και επικίνδυνη ήταν, και είναι, η κλασσική θρησκευτικότητα.

 6. Δεν υπάρχει «εναλλακτική των θρησκειών» (αλήθεια, το επίθετο «εναλλακτική» στην πρότασή αυτή ποιο ουσιαστικό προσιοδρίζει;).

  Το ζητούμενο είναι να εκλείψουν οι θρησκείες και να μην μπει τίποτε στη θέση τους.

  Διαγόρα, πότε θα απονείμεις στο Θου Βου το χρυσούν αγαλματίδιον του καλύτερου τρολ της ελληνόφωνης ιστολογόσφαιρας; Το αξίζει!

 7. Οκ, χρειαζόμαστε μία ιδέα (όπως λέμε και στα ελληνικά, ένα κόνσεπτ) και έναν γραφίστα να την υλοποιήσει. (Με αυτό εννοώ πως δεν είμαι σίγουρος αν θα πρέπει να είναι χρυσούν, ούτε αν θα πρέπει να είναι αγαλματίδιο.) Έπειτα, μια φορά το τρίμηνο θα κάνουμε ψηφοφορία (εμείς οι άθεοι ιστολόγοι, σχολιαστές και αναγνώστες) και θα το απονέμουμε στον απολογητή που συνέλεξε τις περισσότερες ψήφους, ασχέτως του ιστολογίου στο οποίο τις έγραψε. Κατάθεση υποψηφιοτήτων θα μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε για λογαριασμό ενός τρολ, αλλά θα πρέπει να συμπεριλάβει μία περιεκτική λίστα από συνδέσμους προς σχόλια του υποψηφίου, έτσι ώστε να μπορούμε να αξιολογούμε την κάθε υποψηφιότητα.

 8. Γιατρός Του ΙΚα said

  Ε,οκ,τώρα δεν τρολλάρει ο Θ.Β. τις απόψεις του λέει.Η δε απάντηση του Διαγόρα στο 5# είναι ότι πρέπει.

 9. nextmind said

  Οι θρησκευτικοί νεωτερισμοί απλά δεν είχαν το χρόνο και δεν δέχτηκαν τις πιέσεις για να αναζητήσουν επιστημονικοφανή βάση (πέρα από αυτή που θεωρούν οτι ήδη έχουν), όταν το κάνουν, θα αποτελέσουν το ίδιο ισχυρό μέσο διαβολής της πραγματικότητας που οι σημερινές «ιστορικές» θρησκείες είναι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: