Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Συστάσεις

Οι παρακάτω συστάσεις αποσκοπούν στην ευρυθμία των συζητήσεων σε αυτό το ιστολόγιο. Η τήρησή τους δεν είναι υποχρεωτική, αν όμως αδιαφορήσετε προς αυτές μπορεί να βρεθείτε να μονολογείτε.

1. Τηρείτε τους τύπους.

Παρακαλώ τους αγαπητούς σχολιαστές να προσπαθούν όσο μπορούν να τηρούν τους τύπους και να δείχνουν σεβασμό προς τους υπόλοιπους σχολιαστές. Ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά σε τόπους ανεπίσημης γραπτής ανταλλαγής απόψεων είναι ότι κάποιος (ας πούμε ο Α’) εκφράζει κάποιες απόψεις με πολιτισμένο τρόπο, το περιεχόμενο των οποίων όμως ο Β’ βρίσκει προσβλητικό, και γι’αυτό ο Β’ αποφασίζει να ανταποδώσει στον Α’ όχι απλά με απόψεις που ο Α’ θα βρει προσβλητικές, αλλά και με προσβλητική διατύπωση. Παράδειγμα:

Α’: -Πιστεύω πως οι ομοφυλόφιλοι θα έπρεπε να υποβάλλονται σε υποχρεωτική ψυχοθεραπεία μέχρι να θεραπεύονται.

Β’: -Υποχρεωτική ψυχοθεραπεία χρειάζεσαι εσύ, παλιομαλάκα!

Λοιπόν, ο Α’ ίσως να χρειάζεται πράγματι ψυχοθεραπεία, και ίσως να μην είναι λάθος του Β’ που του το επισημαίνει, το κοσμητικό επίθετο όμως ήταν αθέμιτο, γιατί υποβιβάζει το επίπεδο της συζήτησης.  Η ενδεικνυόμενη απάντηση θα ήταν η εξής:

Β’: -Υποχρεωτική ψυχοθεραπεία χρειάζεσαι εσύ!

Καλώς ή κακώς, καμία πολιτισμένα διατυπωμένη θέση δεν αξίζει απολίτιστα διατυπωμένη απάντηση. (Ακόμα κι αν η ίδια η θέση είναι απολίτιστη.) Η τήρηση των τύπων βοηθά ώστε η γενική συμπεριφορά να κυμαίνεται σε γενικώς ανεκτά επίπεδα και να μην δίνονται αφορμές για κλιμακώσεις, οι οποίες συνήθως έχουν πολύ άσχημα αποτελέσματα.

Ο «σχολιαστής» είχε γράψει ένα πολύ καλό στην Καλύβα του Πάνου:

Το δύσκολο είναι να λές αυτά που θες χωρίς χαρακτηρισμούς. Ασε τα επιχειρήματα να είναι το δυνατό σημείο των σχολίων.

2. Αποφεύγετε τις προσωπικές επιθέσεις.

Όσο κι αν σας εξοργίζουν οι τοποθετήσεις κάποιου, καλό είναι να εκφράζεστε εναντίον των τοποθετήσεών του, και όχι εναντίον του προσώπου του. Με άλλα λόγια, αν πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε κάποια απρεπή έκφραση, (που καλό θα ήταν έτσι κι αλλιώς να αποφεύγετε, όπως εξήγησα παραπάνω,) τουλάχιστον φροντίστε η απρεπής αυτή έκφραση να αφορά κάποιο αντικείμενο ή κάποια αντίληψη, και όχι κάποιο πρόσωπο. Παράδειγμα: «είπες βλακεία» αντί για «είσαι βλάκας».

Την ιδέα γι’αυτή την οριοθέτηση ανάμεσα στο επιτρεπτό και το ανεπίτρεπτο μου την έδωσε ο Odin του forum «Γνώμη», αλλά βέβαια στο παρόν ιστολόγιο η οριοθέτηση δεν είναι είναι ανάμεσα στο επιτρεπτό και το ανεπίτρεπτο, παρά ανάμεσα στο ενδεικνυόμενο και στο μη-ενδεικνυόμενο.

Διαβάστε επίσης:

Copyright © 2008 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης