Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Γνωμικό #119

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2008/11/17

«Η πίστη είναι για τον άνθρωπο ό,τι και η άμμος για τη στρουθοκάμηλο.»

—Άγνωστος.

Το πρωτότυπο: «Faith is to the human what sand is to the ostrich.»

Το αρχείο των γνωμικών φιλοξενείται στο atheoi.ORG: Αρχείο γνωμικών

Copyright © 2008 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

20 Σχόλια προς “Γνωμικό #119”

 1. Χωρίς πίστη δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα.
  Σπουδάζω γιατί πιστεύω ότι θα ζήσω καλυτερα,θα έχω καλύτερο επίπεδο βίου.Ερευνώ γιατί πιστεύω ότι θα βρώ κάτι που θα με ικανοποιήσει και ίσως θα ωφελήσει και άλλους.
  Χωρίς πίστη δεν χτίζεται καμμία σχέση σε κανένα επίπεδο.
  Θυμάστε την τράπεζα Πίστεως;
  Συνεπώς το γνωμικό είναι ακόμα μία πομφόλυξ Ανωνύμου τοΎ κενολογούντος.

 2. avonidas said

  @ Θου Βου

  «Σπουδάζω γιατί πιστεύω ότι θα ζήσω καλυτερα», Πιστεύω = υπολογίζω, εκτιμώ, έχω βάσιμες υποψίες

  «Ερευνώ γιατί πιστεύω ότι θα βρώ κάτι που θα με ικανοποιήσει και ίσως θα ωφελήσει και άλλους.», Πιστεύω = ελπίζω, εικάζω, συνάγω από προηγούμενη εμπειρία

  «Θυμάστε την τράπεζα Πίστεως;», Πίστη = πίστωση, κοινώς δανεικά!

  Συνεπώς, η σοφιστεία είναι ακόμη μια «στραβή» του Ορθόδοξου Φακίρη του Σχοινοβατούντος…

 3. @Αvonidas

  κατά καιρούς έχεις δείξει ένα προφίλ εύστροφου ανθρωπου.
  δεν έχεις ακούσει τον τελευταίο καιρό με την χρηματοπιστωτική κρίση να λενε πρέπει να στηρίξουμε την εμπιστοσύνη στην αγορά κ.ο.κ.;
  «Η κρίση εμπιστοσύνης των επενδυτών απέναντι στην αγορά εξακολουθεί να παραμένει χαρακτηριστικό στοιχείο στην εικόνα που αυτή εμφανίζει»
  http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=12873&m=E08&aa=1

 4. avonidas said

  @ Θου Βου

  Η εμπιστοσύνη είναι διαφορετικό πράγμα από την πίστη. Καταρχήν, αποκτάται υπό όρους και μπορεί να χαθεί, αν ο αποδέκτης δεν δώσει απτά δείγματα της αξιοπιστίας του. Η απεριόριστη, άνευ όρων και τυφλή εμπιστοσύνη πλησιάζει αυτό που ονομάζουμε δογματική πίστη.

  Και, όχι, η «Τράπεζα Πίστεως», δηλαδή η «Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως» δεν έχει καμιά σχέση με την πίστη όπως την εννοείς εσύ. Εκτός κι αν αποδέχεσαι την ορολογία του Νίκου για παραδεισοκρέντιτς™, οπότε το συζητάμε το πράγμα…

 5. έχεις κάποια βέβαιη ένδειξη για το τι εννοούσε ο Ανώνυμος ο Κενολογος όταν μίλησε για πίστη;
  μήπως γνωρίζεστε εκ του σύνεγγυς και τα λέτε κατ ιδίαν;
  αν είναι έτσι πές μας κι εμάς τι εννοεί λέγοντας «πίστη»,φερνοντας και τα τεκμήρια της του ανωνύμου ερμηνείας.
  πάντως για τον χριστιανό «πίστις εστί ελπιζομένων ΥΠΟΣΤΑΣΙΣ,πραγμάτων ΕΛΕΓΧΟΣ μη βλεπομένων»

 6. avonidas said

  @ Θου Βου

  Βλέπω, φίλτατε Στρεψιάδη, ότι συνεχίζεις απτόητος το μεγάλο έργο της καταστροφής της γλώσσας… θα σε φιλοδωρήσω με λίγο Ιωνάθαν Σουίφτ, από τα «Ταξίδια του Γκιούλιβερ»:

  «[…] υπάρχει στη χώρα μας μια τάξη ανθρώπων που σπουδάζουν από νέοι την τέχνη ν’ αποδεικνύουν, πολλαπλασιάζοντας ανάλογα κάθε φορά τα λόγια τους, το άσπρο για μαύρο, το μαύρο για άσπρο, κατά το πώς πληρώνονται.[…] Αν ο γείτονάς μου έχει βάλει σκοπό να μου πάρει την αγελάδα, τότε πληρώνει ένα δικηγόρο για να αποδείξει ότι πρέπει να μου την πάρει. […]

  Στην αγόρευσή τους αποφεύγουν προσεκτικά να μπουν στην ουσία της υπόθεσης, αλλά επιμένουν με φωνές και φασαρία σ’ όλα τα δευτερεύοντα περιστατικά που δεν έχουν καμιά σχέση μ’ αυτήν. […] δεν προσπαθούν να εξακριβώσουν ποια δικαιώματα ή απαιτήσεις έχει ο αντίδικος πάνω στο ζωντανό μου, αλλά αν η αγελάδα είναι μαύρη ή καφετιά, αν έχει κέρατα κοντά ή μακριά, αν το λιβάδι που βόσκει είναι στρογγυλό ή τετράγωνο, αν την αρμέγω στο σπίτι ή έξω, τι αρρώστιες έχει κι άλλα σχετικά.»

  Αν ακόμη έχεις αμφιβολίες για το γνωμικό, σου προτείνω ν’ ανοίξεις ένα αγγλο-ελληνικό λεξικό και να κοιτάξεις την απόδοση της λέξης «Faith».

  Chestnuts, chestnuts, my preccious!

 7. Faith is a belief in the trustworthiness of an idea. Formal usage of the word «faith» is usually reserved for concepts of religion, as in theology, where it almost universally refers to a trusting belief in a transcendent reality, or else in a Supreme Being and said being’s role in the order of transcendent, spiritual things.

  Informal usage of the word «faith» can be quite broad, and may be used standardly in place of either as «trust,» «belief,» or «hope». For example, the word «faith» can refer to a religion itself or to religion in general. (For informal uses of the word «faith», see Faith (word)). As with «trust,» faith involves a concept of future events or outcomes.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Faith

 8. dmast said

  Λοιπόν, αυτοί οι ανώνυμοι, βγάζουν εξαιρετικά γνωμικά.

 9. Iokaste said

  Διαγώνισμα με ερωτήσεις κρίσεως:

  1) Είμαι σε blog που ασχολείται με την αθεΐα, με την ψευτιά της θρησκείας, με τον ορθολογισμό κλπ και μπαίνει ένα ρητό για που αναφέρει την λέξη πίστη…

  Τί μπορεί να εννοεί; Μήπως αναφέρεται στην θρησκευτική πίστη ή έστω σε κάθε πίστη που οδηγεί σε τυφλή αποδοχή και κατάργηση της κριτικής σκέψης; Μπα μωρέ, δεν είμαι σίγουρη γιατί η λέξη πίστη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους, ας μην σκεφτώ τί μπορεί να εννοεί ο ιδιοκτήτης του ιστολογίου… Μπερδεύω λοιπόν την πίστη που προανέφερα με τα όνειρα, την εμπιστοσύνη, την τραπεζική (αχταρμάααααααας). Τί πάει στραβά; (δεν χρειάζεται να απαντήσει κανείς, ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του…)

  Θυμήθηκα πολλά αυτό το τριήμερο, και μίλησα και με άτομα πολύ θρήσκα και έχω πολλά να πω σ’αυτό το θέμα, λέω να το κάνω με ποστ όμως…

 10. Νίκος said

  ΘΒ, μια και μιλάς για «Τραπεζική πίστη», να σου το δώσω με σχετική παρομοίωση.
  Η «πίστη» η δική σου είναι ως εξής:
  Θέλεις να κρύψεις ένα τεράστιο ποσό για 1 μήνα, και το εμπιστεύεσαι στον ξεβράκωτο αλλά έμπιστο ξάδελφό σου. Σε 5 μέρες τον βλέπεις με χλιδάτο ΙΧ, ρούχα κλπ., golden boy σκέτο. Τον ρωτάς:
  -Τι έγινε ρε, πως έτσι, μπας και…
  -Οοοοοοχι, αυτά είναι από δωρεές από φίλους μου!
  -Ξαφνικά;
  -Ξαφνικά…

  Εσύ ΘΒ, ούτε το «μπας και…» δεν θα έλεγες, γιατί στο μαγαζί σου σού έχουν περάσει ότι ακόμα και αν διανοηθείς να αμφισβητήσεις κάτι από το μαγαζί, είναι αμαρτία. Σαν να σου είπε ο ξάδελφος «Τα λεφτά σου είναι εξασφαλισμένο ότι θα τα πάρεις 100%, αρκεί να μην κάνεις ερωτήσεις στην διάρκεια του μήνα».
  Χώσε το κεφάλι σου στην άμμο λοιπόν, και περίμενε το τέλος του μήνα.

 11. Πίστη (Θρησκευτική)=Αποδέχομαι κάτι χωρίς αποδείξεις=Απύθμενη αφέλεια=Παραμύθα.

  Γενικά η λέξη «πιστεύω» μου την δώνει αφάνταστα και προτιμώ τις «εκτιμώ», «θεωρώ», «υπολογίζω», ή «υποθέτω».

 12. @Ιokaste

  το ότι ένα ρητό μπαίνει σε ένα ιστολόγιο συγκεκριμένης θεματολογίας σε καμμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ο συγγραφέας του γνωμικού είχε στο μυαλό του όσα είχε και ο διαχειριστής του ιστολογίου όταν ανέβαζε το γνωμικό.

  η λέξη «FAITH» στο μυαλό ενός αθεολογούντος μπορεί να ταυτίζεται με την θρησκευτική πίστη,αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι χρησιμοποιουν την λέξη συμμερίζονται αυτή την προσέγγιση.

 13. Iokaste said

  Δεν μίλησα για τον συγγραφέα, αλλά για το λόγο για τον οποίο μπορεί να το έβαλε ο Διαγόρας. Τί να κάνουμε αφού είναι ανώνυμος ο τυπάς που το έγραψε δεν μπορούμε ούτε να τον ρωτήσουμε ούτε να κρίνουμε τί μπορεί να θέλει να πει με βάση το υπόλοιπο έργο του και δεν νομίζω να παρεξηγηθεί που χρησιμοποιείται με σκοπό να κατακρίνει την συγκεκκριμένη πίστη στο συγκεκριμένο ιστολόγιο…

  Πάντως νομίζω πως θα ήταν ασφαλές να υποθέσουμε πως εννοεί την πίστη όπως την περιέγραψα στο προηγούμενο σχόλιό μου, πίστη που οδηγεί σε τυφλή αποδοχή και κατάργηση της κριτικής σκέψης που όπως πολύ καλά εξήγησε ο avonidas στο σχόλιο 2 δεν έχει καμία σχέση με την πίστη ότι σπουδάζοντας θα ζήσω καλύτερα πχ.

 14. batcic said

  @ΘουΒου

  Απλώς αναλύοντας τη ρήση του Pølsemannen στο #11, σου υπενθυμίζω ότι για μια ακόμα φορά μπερδεύεις τις έννοιες της πίστης και της ευπιστίας! Η πίστη είναι όντως ωραίο πράγμα γιατί σαν έννοια πηγάζει από την απόδειξη.

  Οπότε για μια ακόμα φορά:
  (Α) – «Είμαι πιστός στην Honda, γιατί σε όλες τις έρευνες αξιοπιστίας είναι πάντα μέσα στην πρώτη τριάδα».

  Το Α είναι τελείως διαφορετικό από τα Β:
  (Β1) – «Είμαι πιστός στο θεό, γιατί έτσι!»
  (Β2) – «Είμαι πιστός στο θεό, ακόμα και αν μου αποδείξουν ότι δεν υπάρχει»
  (Β3) – «Είμαι πιστός στο θεό, γιατί μας φανερώθηκε και θυσιάστηκε για εμάς! Πότε; Τα πολύ παλιά χρόνια, εποχή δηλαδή με την οποία δεν έχουμε καμία επαφή και δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε τίποτα, είχε φανερωθεί σε κάποιους. Και πως το ξέρεις…; Μου το είπε ο Κορνήλιος (Πάντα χρήσιμη η μετάφραση του Π)»

  Η χρήση της λέξης Πίστη για τα Β είναι καθαρή καπηλεία. Ο σωστός όρος είναι Ευπιστία και ο φέρων την ιδιότητα, εύπιστος!!!

 15. Νίκος said

  @batcic
  Το (Α) που λες είναι τρίτη έννοια, αποδίδει το «loyalty»

  Οχι “trust” ή “belief” ή “hope”

 16. batcic said

  @Νίκος

  Έχω την εντύπωση ότι μάλλον δεν είναι loyalty. Σαν loyalty αποδίδεται και η νομιμοφροσύνη και η όλη έννοια έχει κάτι από υποταγή. Αν χρησιμοποιούσα την έννοια loyalty για το προηγούμενο παράδειγμα, θα την χρησιμοποιούσα καλύτερα μέσα σε εισαγωγικά για να αποδώσω πιο σωστά αυτό που θέλω να πω. Η λέξη trust όμως είναι σίγουρα αυτή η οποία βασίζεται (όχι στην παραποιημένη έννοια της ως ευπιστία) στην απόδειξη. Πιστεύω στις ικανότητες του καρδιοχειρούργου (γιατί έχει κάνει 45 επιτυχείς μεταμοσχεύσεις) και πιστεύω στην αξιοπιστία της Honda (για τους λόγους που ανέφερα).

  Πιστεύω στην αξιοπιστία του αυτοκινήτου δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα το αγοράσω, απλώς ότι το εκτιμώ!
  Ενώ «loyal», το οποίο θυμίζω ότι χρησιμοποιείται και για το νομοταγής, έμπεριέχει την έννοια της υποταγής, άρα εγώ θα αγοράζω πάντα αυτό το αυτοκίνητο!

  Για να πω την αλήθεια Νίκο, θα ήθελα να ακούσω και τη γνώμη του Π πάνω στο θέμα, αλλά νομίζω πως χρησιμοποίησα τη λέξη σωστά!

 17. Νίκος said

  To brand loyalty σημαίνει αυτό που λες για το Honda, καμμία έννοια υποταγής, απλά είμαι ικανοποιημένος από το Honda και συνεχίζω να αγοράζω Honda, πριμοδοτώντας αν θέλεις το honda την ημέρα που κάνω «σύγκριση πιθανών μοντέλων προς αγορά».

 18. Iokaste said

  Ναι, brand loyalty ονομάζεται η «πίστη» ενός καταναλωτή σε ένα προϊόν ή εταιρία που προέρχεται από καλές εμπειρίες (του ίδιου ή γνωστών του) και από την ικανοποίηση που προήλθε από την χρήση του προϊόντος αυτού και σ’αυτό στοχεύουν οι εταιρίες μιας και υποτίθεται πως είναι δύσκολο να κλονησθεί άπαξ και δημιουργηθεί(ναι, marketing και οικονομικά σπούδασα, δεν ξέρω γιατί ακριβώς βέβαια :p).

  Και ναι το loyal χρησιμοποιείται βέβαια και με άλλους τρόπους. Αλλά στα ελληνικά η λέξη πίστη μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί όπως την χρησιμοποιεί στο Α στο σχόλιο 14 ο batcic (νομίζω τουλάχιστον – αν και ουσιαστικά μιλάμε για εμπιστοσύνη)…

 19. Νίκος said

  Δηλαδή υπονοεί κανείς ότι αν είμαι brand loyal στα honda, βάζω το κεφάλι στην άμμο και δεν αλλάζω ό,τι και να φτιάξει η Honda; Οχι.
  Επί πολλά χρόνια ήμουν loyal στα Stan Smith (80΄s). Είχα πάρει τέσσερα ζευγάρια καπάκι, μου άρεσε πολύ η λιτή γραμμή. Οταν το 1994 δοκίμασα στο μαγαζί παράλληλα ενα Reebok, δεν ξαναπήρα S.M. Βιλούδου το Reebok. Ξερή ματσόλα τα Stan Smith.
  Λοιπόν, το loyalty σημαίνει πίστη, αλλά δεν σημαίνει υποταγή και δογματισμό.
  Δογματισμό αποπνέει το «believe» και το «faith».
  Είναι σαφές ότι δυσκολώτερα ο ΘΒ θα αλλάξει τον χριστιανισμό, απ’ ότι εγώ άλλαξα τα Stan Smith. Είναι το ομορφώτερο αθλητικό που έχω συναντήσει, ever. Τα πρόδωσα όμως, και έγινα γιουσουφάκι των Reebok, what a shame…

 20. ilmois said

  πιστη= τυφλη υπακοη σε κατι, χωρις να φυλτραρουμε με το δικο μας κριτηριο= υποτιμηση του εαυτου μας=…= ανοησια

  ————————————
  2009-03-02, 17:23

  η φανατικη πιστη δεν διαφερει καθολου απο την τρελα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: