Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Σβήσε τον μουντζουρωτό σταυρό!

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2009/02/05

Mουντζουρωτός σταυρός σε πόρτα εισόδου πολυκατοικίας

Αν βαδίσεις κατά μήκος ενός τυπικού δρόμου οποιασδήποτε τυπικής κατοικημένης περιοχής της χώρας μας, σε όποιο οικοδόμημα και να κοιτάξεις, θα διακρίνεις συνήθως κι από έναν μουντζουρωτό σταυρό.  Το ασχημούργημα αυτό είναι τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα, και είμαστε όλοι τόσο εξοικειωμένοι από παιδιά με τη θέα του, που περνά σχεδόν πάντα απαρατήρητο. Μιλάω βέβαια για τους σταυρούς που μουτζουρώνουν πολλοί χριστιανοί, με κάπνα από κερί ή από λαμπάδα, σε κάθε ανώφλι εισόδου που θεωρούν κατάλληλο, για να δηλώσουν ότι «εδώ μένουν χριστιανοί», κατ’ αναλογία  με τα κατουρήματα εδαφικής κυριαρχίας των σκύλων και των λύκων. Και συνήθως όσο πιο «λαϊκή» είναι η συνοικία, όσο πιο χαμηλά είναι τα εισοδήματα και όσο υψηλότερος είναι ο αναλφαβητισμός, τόσο πιο πυκνοί είναι οι μουντζουρωτοί σταυροί. Κάθε είσοδος κι από μια αντιαισθητική μουντζούρα, μια τριτοκοσμική εκδήλωση δεισιδαιμονίας, μιά δημόσια δήλωση συμμετοχής στα έθιμα και τις παραδόσεις της θρησκευτικής μονοκαλλιέργειας.

Πρόκειται για ένα έθιμο που οι «χλιαροί» χριστιανοί τελούν μια φορά όταν πρώτο-μετακομίζουν σε ένα σπίτι, ενώ οι «ένθερμοι» το επαναλαμβάνουν κάθε χρόνο με τη λαμπάδα του πάσχα, και αποτελεί μετεξέλιξη ενός άλλου, ακόμα πιο βάρβαρου εθίμου, στο οποίο αντί για κάπνα από κερί χρησιμοποιούσαν (και σε ορισμένες περιοχές φαντάζομαι χρησιμοποιούν ακόμα) το αίμα του σφαγμένου αρνιού.

Υποθέτω ότι το έθιμο προέκυψε από το βυζάντιο, και συγκεκριμένα από εποχές όπου όσοι δεν ήταν χριστιανοί διωκόντουσαν, και χρησίμευε για να υποδηλώσει ότι «εμείς εδώ είμαστε χριστιανοί,  μη μας σφάζετε, πηγαίνετε στους γείτονες που δεν είναι». Υπό τέτοιες συνθήκες φυσικό κι επόμενο ήταν η χρήση αυτού του σημαδιού να διαδοθεί πολύ γρήγορα σε όλο τον πληθυσμό, χριστιανούς και μη, και η ύπαρξή του στην πόρτα κάθε σπιτιού να γίνει απαραίτητη για τη σωματική ακεραιότητα των ενοίκων. Αν υπήρξαν κάποιοι ξεροκέφαλοι που επέμεναν να μην βάζουν το σταυρό στην πόρτα τους, αυτοί σίγουρα αφανίστηκαν, σε μία ιδιαίτερα διδακτική επίδειξη των μηχανισμών του κοινωνικού δαρβινισμού εν δράσει.  Όλα αυτά δεν είναι βέβαια παρά εικασίες, και αν μπορεί κανείς να μας βρει έγκυρες πληροφορίες για την προέλευση του εθίμου θα του ήμουν ευγνώμων.

Αποκαλώ αυτό το σύμβολο «μουντζουρωτό σταυρό» γιατί θέλω να αναδείξω με αυτό τον όρο την ακαλαισθησία που συνιστά από τη φύση της η τεχνική του «γκραφίτι με κάπνα από κερί», ενώ συγχρόνως θέλω να παραπέμψω και στον αγκυλωτό σταυρό, για να καταδείξω τον ετσιθελικό τρόπο με τον οποίο οι οπαδοί αυτής της ασχήμιας επιβάλλουν την καθημερινή θέασή της στο σύνολο της κοινωνίας.

Βλέπετε, στην περίπτωση όπου τον μουντζουρωτό σταυρό τον βάζει κάποιος στο δικό του σπίτι, δεν υπάρχει τίποτα να του καταλογίσουμε πέρα από δεισιδαιμονία, ακαλαισθησία, και άκριτη τήρηση κάποιας μάλλον ατυχούς παράδοσης. Υπάρχουν όμως πάρα πολλές περιπτώσεις όπου τον μουντζουρωτό σταυρό τον μπλαστρώνει όχι ο ιδιοκτήτης, παρά κάποιος ενοικιαστής, ενώ εντελώς συνηθισμένη είναι η πρακτική θρησκόληπτων ένοικων πολυκατοικιών σε όλη την Ελλάδα –ασχέτως του αν είναι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές– να μπλαστρώνουν μουντζουρωτούς σταυρούς στους κοινόχρηστους χώρους.

Η ιστορία είναι γνωστή στη συντριπτική πλειοψηφία των πολυκατοικιών στην Ελλάδα: Ο πρώτος ένοικος που μπαίνει στο κτίριο βάζει τη μουντζούρα του λαμβάνοντας ως εκ προοιμίου δεδομένη τη συγκατάθεση των υπολοίπων, ή ως εκ προοιμίου ηθικά απορριπτέα την οποιαδήποτε τυχόν ένστασή τους, ασκώντας ίσως κάποιο από τα ποικίλα δικαιώματα που απορρέουν από την ερμηνεία της ιδιότητας της «επικρατούσας» που αινιγματικά προβλέπει για τη χριστιανορθοδοξία το Σύνταγμα της χώρας. Έπειτα, οι υπόλοιποι είτε έρχονται και προσθέτουν τις μουντζούρες τους πάνω από τη μουντζούρα του πρώτου, είτε πάνε λίγο παραπέρα για να κάνουν νέα, ξεχωριστή μουντζούρα, για να έχουν έπειτα να την κοιτάνε και να λένε «να, αυτή τη μουτζούρα την έκανα εγώ».

Όπως και οι περισσότεροι Έλληνες, έτσι κι εγώ μεγάλωσα σε ένα διαμέρισμα στο οποίο για να μπω ή να βγω έπρεπε πάντα να περάσω κάτω από έναν μουντζουρωτό σταυρό. Έναν είπα; λάθος. Γράψτε τέσσερεις. Να σας τους μετρήσω:

 1. Ο μουντζουρωτός σταυρός στο αλουμινένιο ανώφλι της πόρτας της κεντρικής εισόδου της πολυκατοικίας στο ισόγειο.

 2. Ο μουντζουρωτός σταυρός στο μεταλλικό ανώφλι του πλαισίου της πόρτας του ανελκυστήρα στο ισόγειο.

 3. Ο μουντζουρωτός σταυρός στο ανώφλι του θαλάμου του ανελκυστήρα, το οποίο βέβαια είναι υπερβολικά μικρό γι’ αυτό το σκοπό, αλλά αυτό δεν πτόησε τους μπουνταλάδες απ’ το να αμολήσουν κι εκεί τη μουντζούρα τους. (Σημείωση: το ανώφλι αυτό, όπως και όλο το κουβούκλιο του ανελκυστήρα, είναι κατασκευασμένο από μελαμίνη. Υποσημείωση: η μελαμίνη είναι εύφλεκτη.)

 4. Ο μουντζουρωτός σταυρός στο ανώφλι της πόρτας του πατρικού μου διαμερίσματος, τον οποίο μουντζούρωσε ο πατέρας μου την ημέρα της μετακόμισης, (για να κάνει το χατήρι της θρησκόληπτης μάνας μου,) προκαλώντας μάλιστα και φουσκάλα στη μπογιά, καθώς το κούφωμα ήταν φρεσκοβαμμένο.

Μουντζουρωτός σταυρός στο ανώφλι πόρτας ανελκυστήρα

Από μικρός ακόμα είχα ρωτήσει τους γονείς μου τι είναι αυτοί οι άσχημοι σταυροί, και μου είχαν πει πως τους κάνουν οι άνθρωποι από έθιμο. Παιδί κι εγώ, είχα βέβαια επιμείνει ρωτώντας ξανά «γιατί», και είχα λάβει την απάντηση ότι «έτσι είναι τα έθιμα» και «δεν υπάρχει γιατί». Μέσα από κάτι τέτοια περιστατικά μαθαίνουμε από την παιδική ηλικία να αποδεχόμαστε την ακαλαισθησία στη ζωή μας, καθώς και να λαμβάνουμε την κάθε μια διαστροφή του κατεστημένου ως νόμο της φύσης. Αυτή η ανατροπή των πάνω κάτω παγιώνεται στο μυαλό μας, έτσι ώστε όταν πλέον ενηλικιωθούμε να φαντάζει ως απόλυτα φυσιολογική, και τελικά να θεωρείται πλέον δύστροπη πράξη όχι η πρόκληση της ασχήμιας, παρά η απαίτηση για την αφαίρεσή της.

Απαίτηση για την αφαίρεσή της;

Ναι, γιατί όχι;

smooty_cross_2

Όχι μουντζουρωτούς σταυρούς σε κοινόχρηστους χώρους animated gif 220 x 220 pixels. Κάντε κλικ για 500 x 500 pixels.

Βλέπετε, εκτός από αντιαισθητικοί, οι μουντζουρωτοί σταυροί στους κοινόχρηστους χώρους είναι και παράνομοι: ο κάθε ένας μουντζουρωτός σταυρός αποτελεί τουλάχιστον ρύπανση κοινόχρηστου χώρου και (ελαφράς μορφής) φθορά ξένης περιουσίας. Περιμένω κάποιον δικηγόρο να μου βρει κι άλλα, καθώς μου φαίνεται λογικό κάθε περίπτωση μουντζούρας με καπνό από φλόγα σε ξύλινα κουφώματα να συνιστά και απόπειρα εμπρησμού, ενώ έχω την εντύπωση ότι το να υποχρεώνονται κάθε μέρα τα παιδιά μου να μπαινοβγαίνουν από μία κεντρική είσοδο πολυκατοικίας διακοσμημένης με μουντζουρωτό σταυρό συνιστά κάποιο είδος λανθάνοντος προσηλυτισμού.

Έτσι λοιπόν, καλά κι ωραία είναι μεν τα ιστολόγια, αλλά μέσα από το παρόν άρθρο ευελπιστώ να δείξω ότι υπάρχουν και δυνατότητες κοινωνικής παρέμβασης και έξω από αυτά, ξεκινώντας με ένα υπέρ-απλό είδος δράσης στο οποίο μπορεί να προβεί ο καθένας μόνος του, χωρίς την ανάγκη οποιασδήποτε οργάνωσης, και χωρίς να χρειαστεί καν να βγει έξω από την ίδια την πολυκατοικία στην οποία μένει. (Στο μέλλον θα μιλήσω και για άλλα είδη δράσης, που δεν είναι τόσο απλά, απαιτούν συλλογική οργάνωση, και απαιτούν να βγει κανείς από το σπίτι του.)

Αν λοιπόν σας ενοχλεί η κατάσταση με το θρησκευτικό κατεστημένο, και θέλετε να κάνετε κάτι γι’ αυτό, γιατί να μην αρχίσετε με ένα απλό βηματάκι από το σπίτι σας κιόλας; από αύριο μπορείτε να έχετε απαλλαγεί από μία τουλάχιστον από τις τόσες ασχήμιες γύρω σας, και να έχετε κάνει έτσι μία αρχή. Σίγουρα δεν είναι τίποτα μπροστά σε όλα όσα πρέπει να γίνουν, αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσει ο καθένας. Μπορεί αυτό που προτείνω να είναι εξαιρετικά αφιλόδοξο ως πρώτο βήμα, αλλά πολλές φορές αυτό που μετράει στο πρώτο βήμα είναι η συμβολική και η ψυχολογική του αξία, και όχι η πρακτική του αξία.

Έτσι λοιπόν έχουμε και λέμε:

Σβήσε τον μουντζουρωτό σταυρό!

Όχι μουντζουρωτοί σταυροί στους κοινόχρηστος χώρους!

Σβήσε κι εσύ έναν μουντζουρωτό σταυρό! Μπορείς!

Εσείς, πόσους μουντζουρωτούς σταυρούς σβήσατε σήμερα;

Σβήσε τον μουντζουρωτό σταυρό από τους κοινόχρηστους χώρους πλάτος 128 pixels

Οι μουντζουρωτοί σταυροί συνήθως σβήνουν πανεύκολα με λίγο μόνο τρίψιμο, με στεγνό ή βρεγμένο πανί, ακόμα και με το χέρι, ενώ σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις ενδεχομένως να χρειαστεί λίγο σαπούνι ή κάποιο άλλο καθαριστικό μέσο. Το σβήσιμό τους μπορεί να γίνει διακριτικά, χωρίς θόρυβο, οποιαδήποτε χρονική στιγμή, και αν δεν πετύχει με την πρώτη, μπορεί να επαναληφθεί άλλη μέρα, μέχρι να φύγει εντελώς η μουντζούρα.

Το σβήσιμο μίας μουντζούρας είναι πολύ εύκολο να το κάνουμε τσαπατσούλικα, μπλαστρώνοντας τη μουντζούρα αντί να τη σβήσουμε. Το ζήτημα όμως είναι να φύγει εντελώς η ασχήμια, όχι απλά να πάψει να έχει σχήμα σταυρού, οπότε εγώ προσωπικά σας προτείνω αν είναι να σβήσετε έναν μουντζουρωτό σταυρό να το κάνετε επιστάμενα και όχι πρόχειρα.

Μερικές σημαντικές υποσημειώσεις:

 • Το νομικό καθεστώς της όλης υπόθεσης δεν μου είναι απολύτως ασαφές, οπότε μέχρι να ξεκαθαρίσουμε όλες τις λεπτομέρειές του σας παρακαλώ να δείξετε προσοχή και σύνεση.

 • Για καλό και για κακό, προμηθευτείτε καταρχήν αντίγραφο του κανονισμού της πολυκατοικίας και σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη που νομιμοποιεί τους μουντζουρωτούς σταυρούς με κάποιον τρόπο που αδυνατώ να φανταστώ αυτή τη στιγμή.

 • Σβήστε μόνο τους μουντζουρωτούς σταυρούς στην κεντρική είσοδο της πολυκατοικίας και στο ασανσέρ, αλλά μην σβήσετε τίποτα από ανώφλι πόρτας διαμερίσματος που δεν σας ανήκει! Το αν αυτό είναι κοινόχρηστος χώρος ή όχι δεν το ξέρουμε, και δεν θα το ξέρουμε αν δεν μας το δηλώσει πρώτα δικηγόρος.

 • Περιοριστείτε στην πολυκατοικία σας, μην πάτε να σβήνετε μουντζουρωτούς σταυρούς σε κοινόχρηστους χώρους άλλων πολυκατοικιών!

 • Φροντίστε να είστε διακριτικοί σε ό,τι κάνετε, και αποφύγετε να έλθετε σε αντιπαράθεση με τον οποιονδήποτε: αν είναι τόσο ζώο ώστε να μουντζουρώνει κοινόχρηστους χώρους για χάρη της προσωπικής του δεισιδαιμονίας, οι πιθανότητες να χαμπαριάζει από λόγια περί δικαίου και καλαισθησίας είναι μηδενικές.

 • Τέλος, μην ξεχάσετε να αφήστε ένα σχόλιο με την εμπειρία σας.

Αν τυχόν δεν έχετε παρατηρήσει αυτούς τους μουντζουρωτούς σταυρούς, και δεν ξέρετε για τι πράγμα μιλάω, τότε είτε κατοικείτε στην Εκάλη, είτε είστε θύματα του φαινομένου που περιέγραψα στην πρώτη παράγραφο αυτού του άρθρου: η ύπαρξή τους σας είναι τόσο οικεία, που περνάτε κάθε μέρα από κάτω τους χωρίς να τους παρατηρείτε.  Την επόμενη φορά που θα μπαινοβγαίνετε από είσοδο πολυκατοικίας, κοιτάξτε λίγο προς τα πάνω. Ακόμα καλύτερα, αν μένετε σε πολυκατοικία, αφήστε αυτή τη στιγμή το πληκτρολόγιο και το ποντίκι και κατεβείτε τώρα στην κεντρική είσοδο να ρίξετε μιά ματιά. Οι περισσότερες πιθανότητες είναι ότι θα εκπλαγείτε.

Ορίστε κι ένα ακόμα σύμβολο για την εκστρατεία:

Σβήσε τον μουντζουρωτό σταυρό από τους κοινόχρηστους χώρους πλάτος 220 pixels κάντε κλικ για πλάτος 500 pixels.

Copyright © 2009 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

131 Σχόλια προς “Σβήσε τον μουντζουρωτό σταυρό!”

 1. jim_hellas said

  Έχω να κάνω μια ερώτηση/παρατήρηση σχετικά με αυτό το έθιμο. Φυσιολογικά οι καταβολές του δεν είναι από το σημάδι αίματος που κάνανε στις πόρτες τους οι Εβραίοι στην Αίγυπτο όταν ο Πανάγαθος Θεός είπε πως θα σκότωνε όλα τα παιδιά (αν δεν ήταν τα παιδιά αλλά οι ένοικοι γενικότερα, διορθώστε με) που ήταν σε ασημάδευτα σπίτια;

  Με μια πρόχειρη αναζήτηση στο Google βρήκα τα πιο κάτω αποσπάσματα(παραθέτω κ την πηγή στην Π.Δ., απλά και μόνο για να το διπλοτσεκάρει όποιος την έχει πρόχειρη)
  «και το αίμα θέλει είσθε εις εσάς δια σημείον επί των οικιών εις τας οποίας κατοικείτε. Και όταν ιδώ το αίμα, θέλω σας παρατρέξει». (Έξοδος. 12. 13.)

  «και όταν ο Κύριος ιδεί το αίμα επί το ανώφλιον και επί τους δύο παραστάτες, θέλει παρατρέξει την θύραν και δεν θέλει αφήσει τον εξολοθρευτή να εισέλθει εις τας οικίας σας δια να πα-τάξει (Ο΄ και ουκ έσται εν υμίν πληγή» Έξοδος. 12.23.)

  Με έπιασε ανατριχίλια και μόνο που σκέφτομαι τον καλό Πατέρα που με τόση στοργή προστατεύει τα παιδιά του από τον Χάρο ( αλήθεια, υπάρχει «Εξολοθρευτής» κατά το Χριστιανικό δόγμα; Αν όχι, τί στο καλό είναι αυτή η αναφορά στο απόσπασμα της Εξόδου; )

 2. Αν υπήρξαν κάποιοι ξεροκέφαλοι που επέμεναν να μην βάζουν το σταυρό στην πόρτα τους, αυτοί σίγουρα αφανίστηκαν, σε μία ιδιαίτερα διδακτική επίδειξη των μηχανισμών του κοινωνικού δαρβινισμού εν δράσει. Όλα αυτά δεν είναι βέβαια παρά εικασίες, και αν μπορεί κανείς να μας βρει έγκυρες πληροφορίες για την προέλευση του εθίμου θα του ήμουν ευγνώμων.

  Πέρα από αυτή την κραυγαλέα αντίφαση,ενδεικτική τής εμπάθειας,το τι θα συμβεί στους κοινόχρηστους χώρους μιας πολυκατοικίας το αποφασίζει η συνέλευση των ιδιοκτητών.

  Σε κάθε περίπτωση οι περισσότερες πολυκατοικίες είναι,ούτως ή άλλως,μνημεία κακογουστιάς και ένας σταυρός στην πόρτα δεν είναι κάποια ιδιάιτερη επιβάρυνση στο πανάθλιο αστικό τοπίο της πρωτεύουσας.

  Ασε,Διαγόρα, πού με τέτοιου είδους αλλεργικές αντιδράσεις διακινδυνεύεις να δεις,σε μόνιμη βάση, φωτεινούς σταυρούς στα μπαλκόνια ή ελληνικές σημαίες στις εξώπορτες που αν τολμήσεις να τις πειράξεις θα συλληφθείς με την αυτόφωρη διαδικασία.

 3. Jim_hellas, έχεις δίκιο, οι καταβολές του εθίμου είναι από αυτό το περιστατικό που έχει καταγραφεί στη Βίβλο, το οποίο αφορά το πανάρχαιο –απ’ότι φαίνεται– ερώτημα του πως ξεχωρίζει ένας σφαγέας τα σπίτια εκείνων που έχει να σφάξει από τα σπίτια εκείνων που είναι να αφήσει απείραχτα. Απλά, στην παλαιά διαθήκη πρόκειται γενικώς και αορίστως για «σημάδι», το οποίο στις χριστιανικές επαναλήψεις των σφαγών προφανώς μετατράπηκε σε σταυρό.

  ————————————
  2009-02-05, 13:46

  Θου Βου, δεν υπάρχει αντίφαση. Λέω αν υπήρξαν τότε σίγουρα αφανίστηκαν και το λέω όλο αυτό μέσα στα πλαίσια της γενικότερης εικασίας.

  Το ότι «το τι θα συμβεί το αποφασίζει η συνέλευση των ιδιοκτητών» είναι άστοχο, γιατί ανάθεμα κι αν υπήρξε ποτέ συνέλευση ιδιοκτητών στην οποία συζητήθηκε το ζήτημα των μουτζουρωτών σταυρών και ελήφθη κάποια απόφαση σχετικά με αυτό. Έπειτα, ακόμα κι αν απασχόλησε ποτέ αυτό το θέμα κάποια τέτοια συνέλευση σε κάποια πολυκατοικία στην Ελλάδα, δεν ξέρω κατά πόσο νομιμοποιείται στο να αποφασίσει η συνέλευση να επιτρέψει κάτι τέτοιο, καθώς η οποιαδήποτε απόφασή της πρέπει αναγκαστικά να κινείται μέσα στα πλαίσια του νόμου. Αν μία συνέλευση ιδιοκτητών αποφασίσει ότι όποιος περνάει από την είσοδο της πολυκατοικίας θα μπουγελώνεται, δεν σημαίνει ότι ξαφνικά το μπουγέλωμα έγινε νόμιμο.

  Το ότι «οι περισσότερες πολυκατοικίες είναι,ως ούτως ή άλλως,μνημεία κακογουστιάς» είναι η συνήθης λογική πλάνη της προσφυγής στο μεμπτότερο™ που φαίνεται να σου αρέσει τόσο πολύ που τη διαπράττεις σχεδόν σε κάθε σχόλιο.

  Όσο για τους φωτεινούς σταυρούς στα μπαλκόνια και τις ελληνικές σημαίες στις εξώπορτες, Θου Βου, αν τέτοια όνειρα βλέπεις Φλεβάρη μήνα, τότε τι να βλέπεις άραγε στις θερινές νύχτες;!

 4. Αν και σπίτι μου δεν μουτζουρώναμε ποτέ την πόρτα μας, θυμάμαι σταυρό στην πόρτα του ανελκυστήρα και μέσα (!) στον ίδιο τον ανελκυστήρα, στο τζάμι (!!) που είχε στην οροφή για να προφυλάσσει τις λάμπες. Επίσης θυμάμαι ένα περιστατικό που συνέβη πριν 8-10 χρόνια: Φοιτητής σε άλλη πόλη, πηγαίνω για Πάσχα στην οικογένειά μου και αφήνω το σπίτι στην ξαδέρφη μου να κάνει γιορτές με τον γκόμενό της κι ένα φιλικό ζευγάρι. Γυρνάω και τι να δω; Ένα τεράστιο σταυρό στην κάσα της πόρτας του διαμερίσματος και γύρω-γύρω 5-6 μικρά σταυρουδάκια (ακόμα δεν κατάλαβα το νόημα αυτής της «οικογένειας σταυρών»). Ευτυχώς με ένα πανάκι και λίγο άζαξ για τα τζάμια καθάρισαν αμέσως. Η ξαδέρφη μου ακόμα δεν έχει καταλάβει γιατί της έκανα παρατήρηση…

  Υ.Γ. Καλώς σας βρήκα.

 5. φωτο vango said

  …γιατί ένοιωθα απέχθεια βλέποντας τις εικόνες όταν ήμουν πολύ μικρός, πολλά χρόνια πίσω; Δέν είχα ιδέα απο θρησκεία -τί να γνωρίζει ένα παιδάκι 3-4 ετών- αλλά δέν μου άρεσε να με στριμώχνουν μέσα σε χώρο πνιγηρό και μισοσκότεινο με την ακαταλαβίστικη βαβούρα, ήθελα να βγώ έξω, αλλά πώς, που η συχωρεμένη η μάνα μου ήθελε να με κάνει χριστιανό; (Εντέλει έγινα, αλλά μετά, που γέρασα, χάλασα & ξέγινα)

  Τώρα κάθε Κυριακή πρωί βροντάει με όλη του τη δύναμη ο »κουασιμόδος» του χωριού μου απο τις 7μιση η ώρα το πρωί, και κάθε μισή ώρα ως εξής. 2 τριάδες & 1 εφτάρα επί 9 φορές – [(2Χ3)+(1Χ7)]Χ9=117 φορές επί 5 φορές που είναι τα μισάωρα (να βρεί το σύνολο μόνος του όποιος θέλει). Κάτι πρέπει να σημαίνουν οι αριθμοi, μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πλίζ;

  Τα δέ μεγάφωνα στη διαπασών με το δεξιό ψάλτη να τα δίνει όλα – ο αριστερός είναι πιό μαλακός στο γκάρισμα – και τον »πάτερ» με τί γλυκερή φωνή εκτελεί την ακολουθία !!!

  Νά ‘στε καλά χριστιανοί & την κατάρα σας νά’χω…

 6. «Το ότι «το τι θα συμβεί το αποφασίζει η συνέλευση των ιδιοκτητών» είναι άστοχο.»

  Απολύτως άστοχο.

  «Η οποιαδήποτε απόφασή της πρέπει αναγκαστικά να κινείται μέσα στα πλαίσια του νόμου.»

  Προφανώς.

  Παράδειγμα από προσωπική πείρα: πολλά καταστατικά πολυκατοικιών απαγορεύουν την κατοχή κατοικιδίων. Ο νόμος ωστόσο ορίζει ότι επιτρέπεται η κατοχή μέχρι δύο σκύλων (ή δύο γάτων ή ενός σκύλου και μιας γάτας) σε διαμέρισμα, ανεξάρτητα με το τι λέει το καταστατικό της πολυκατοικίας ή η γενική συνέλευση. Στις περιπτώσεις αυτές απλά το καταστατικό δεν ισχύει.

  Να το ξέρετε αυτό όσοι νομίζετε ότι μπορούν οι ένοικοι με απόφαση γενικής συνέλευσης να σας απαγορεύσουν να έχετε κατοικίδια στο διαμέρισμά σας. Δεν μπορούν.

  Το ίδιο φυσικά ισχύει για τους σταυρούς από κάπνα. Είναι ρύπανση σε κοινόχρηστο χώρο, αποκλείεται να μπορούν να νομιμοποιηθούν με απόφαση γενικής συνέλευσης.

  Από κοινωνικής άποψης τώρα, θα έλεγα αν και όσοι το κάνουν, να κοιτάξουν να μην σφαχτούν με τους γειτόνους, μάλλον κακό θα γίνει έτσι παρά καλό.

  Εγώ αν έσβηνα ένα σταυρό και τύχαινε να με δει αυτός που τον έκανε και διαμαρτυρόταν, θα του έλεγα ήρεμα και ευγενικά, κοίταξε, μου αρέσει η είσοδος της πολυκατοικίας να είναι καθαρή. Άλλωστε δεν είμαστε όλοι εδώ χριστιανοί. Τι θα έλεγες να κάνεις το σταυρό στην δική σου είσοδο;

 7. Sober said

  Αν επιμένουν να κάνουν σταυρούς, τότε απλά να έχετε ένα κόκκινο στυλό μαζί σας για να κάνετε τη διόρθωση:

 8. «Τεμπελόσκυλο» σε ευχαριστώ πολύ για την κατάθεση της εμπειρίας σου. Καταπληκτικό! Ίσως η οικογένεια των σταυρών να μουντζουρώθηκε από κάποιον που τελούσε υπό σύγχυση, μπερδεύοντας το χριστιανικό έθιμο με άλλο παγανιστικό έθιμο γονιμότητας. (Mε αυτή μου τη θεωρία συνάδει η χρήση της οποίας υποθέτω πως έτυχε το διαμέρισμά σου όσο έλειπες. ;-)

  Τέλος πάντων, ακριβώς τέτοιες μαρτυρίες θα ήθελα να ακούσω κι από άλλους.

  Α, και μιά και είπες «Καλώς σας βρήκα», η αλήθεια είναι πως έχω παραμελήσει τη συνήθεια του καλού μπλόγκερ να χαιρετώ τον καθένα που πρωτοεμφανίζεται εδώ, και γι’αυτό οφείλω να ζητήσω συγγνώμη από πολλά άτομα που έχουμε δει να πρωτοεμφανίζονται τελευταία. Καλώς όρισες λοιπόν Τεμπελόσκυλο, καλώς όρισες Φωτο Vango, καλώς όρισες Sober, καλώς όρισες DeltaTango, καλώς όρισες TTHC, καλώς όρισες Panos, καλώς όρισες Σοφία, καλώς όρισες Βρομιστεράκι, καλώς όρισες «Γιωργος», καλώς όρισες Astron, καλώς όρισες Drigman, καλώς όρισες Ελευθερία, καλώς όρισες (και καλό δρόμο) Faithfool, καλώς όρισες Periplanomenos, καλώς όρισες Draminos, καλώς όρισες Saimag, καλώς όρισες Λουκρητία, καλώς όρισες MaryLou, καλώς όρισες Theoprovlitos, καλώς όρισες Πάρε-Δώσε, καλώς όρισες Pepe, καλώς όρισες Mitsakos, καλώς όρισες (και καλό δρόμο) Sofistis.

  Εσύ Undantag με πρωτοεπισκέφτηκες από τον Δεκέμβρη, κι εσύ Έρεβος από το Νοέμβρη, κι εσύ Jim.Hellas από τον Οκτώβρη, οπότε δεν σας καλωσορίζω γιατί είστε πλέον «παλιοί». Αλλά κι αν ξεχνάω κάποιον, τον παρακαλώ να με συγχωρήσει και να δείξει κατανόηση: με τόσο κόσμο είναι δύσκολο να κρατάω λογαριασμό!

  Φωτο Vango, το ζήτημα με την ηχορύπανση είναι ξεχωριστό, και θα μας απασχολήσει σε άλλο άρθρο.

  Sober, είναι κι αυτό βέβαια μία άποψη, αλλά εγώ μέσα από αυτό αυτό εδώ το ιστολόγιο που συνιστά δημόσιο βήμα προσπαθώ να κάνω προτάσεις που να είναι εύκολα υλοποιήσιμες, κοινωνικά βιώσιμες, και προπάντων να μην κλιμακώνουν τις εντάσεις: άλλο πράγμα να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, και άλλο να αντεκδικούμαστε.

 9. παλιά που έμενα σε πολυκατοικία τους μουτζούρωνα από πάνω και δεν μπορούσαν την επόμενη χρονιά να το επαναλάβουν και όταν δύο παραπονέθηκαν τους έδειξα την δική τους πόρτα όπου είχαν δικαίωμα να κάνουν ότι θέλουν.

 10. Πολύ καλή η σκέψη σου για την υπενθύμιση αυτού του τραγελαφικού φαινομένου.

 11. undantag said

  Τι με θύμισες αγαπητέ Διαγόρα!

  Πάσχα στα παιδικά μου χρόνια, να γυρνάμε από την εκκλησία με αναμμένες λαμπάδες μαύρα μεσάνυχτα, να πεινάω, να νυστάζω και να σιχτιρίζω τους πάντες από μέσα μου, και παρ’ όλ’ αυτά να περιμένουμε 13 νομάτοι τη θεούσα θεία μου να ψάλει απ’ τη μύτη τα αναστάσιμα πατερημά και να μουτζουρώσει ευλαβικά το σταυρό σε ΟΛΕΣ τις εξώπορτες ΟΛΩΝ των σπιτιών της οικογενειακής οικοδομής (η – τότε – προοδευτική και αριστερή μάνα μου δεν είχε τολμήσει να αρθρώσει κουβέντα!).

  Λεπτομέρεια: κάποτε βάψαμε το σπίτι ολόκληρο – η θεία ξαναχτύπησε, αν και, η αλήθεια να λέγεται, τα σταυρουδάκια της ήταν πολύ συμμετρικά, προσεγμένα και καλλιτεχνικά :), και έλειπε το μένος της πασχαλιάτικης επίθεσης.

  Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια δεν βλέπω στους δρόμους τέτοια δείγματα ταλιμπανισμού – μόνο διότι δεν κυκλοφορώ στους δρόμους του Ελλαδιστάν.

  Στο νομικά σου ερωτήματα, σαφώς και είναι φθορά ξένης ιδιοκτησίας, αν ο σταυρός έγινε με πρόθεση σε δημόσιο ή κοινόχρηστο χώρο. Πάντως, αν ο σταυρός καθαρίζεται εύκολα, συντρέχει το ελαφρυντικό της παραγράφου 2. του οικείου άρθρου.
  Αρθρο 381.
  1. Οποιος με πρόθεση καταστρέφει ή βλάπτει ξένο (ολικά ή εν μέρει) πράγμα ή με άλλον τρόπο καθιστά ανέφικτη τη χρήση του τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.
  2. Αν η φθορά έχει αντικείμενο πράγμα ευτελούς αξίας ή η ζημία που προξενήθηκε από τη φθορά είναι ελαφρά, ο υπαίτιος τιμωρείται με χρηματική ποινή ή με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών.

  θα ήμουν λίγο πιο προσεκτικός σε ό,τι αφορά το χαρακτηρισμό της πράξης ως εμπρησμό – το πολύ να ήταν απρόσφορη απόπειρα αυτού του αδικήματος.

  Δεν είμαι καθόλου ειδικός στο δίκαιο της οριζόντιας ιδιοκτησίας (πολυκατοικίας για τους αμύητους), νομίζω όμως ότι, ΑΝ η συνέλευση των ιδιοκτητών αποφασίσει την τοποθέτηση σταυρών, η απόφασή της θα είναι νόμιμη, όπως νόμιμη είναι η απόφαση πχ να αγοραστεί καινούριο πατάκι για την είσοδο ή να προσληφθεί κηπουρός για το παρτέρι. Δικαστική ευδοκίμηση ενστάσεων μειοψηφούντων ιδιοκτητών βασισμένων (wow, 4 γενικές στην αράδα!) στην ελευθερία έκφρασης/δικαίωμα ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας κτλ νομίζω κινείται στη σφαίρα του ακαδημαϊκού.

  ΥΓ1: χειρότερο από το έθιμο των μουτζουρωτών σταυρών, για μένα, είναι το έθιμο των αντιαισθητικών αυτοκόλλητων με απειλητικά μηνύματα τύπου: «Καθάρματα Πεντηκοστιανοί, Μάρτυρες του Ιεχωβά, Επισκοπιανοί, Λουθηρανοί, Βουδιστές και Μορμόνοι, εδώ μέσα ζουν Ελληναράδες Χριστιανοί Ορθόδοξοι και αν τολμήσετε να πλησιάσετε θα σας κόψουμε τον κ…λο». Όποιος έχει θεούσους στην οικογένεια ξέρει τι εννοώ.
  Στο όνομα της ελευθερίας έκφρασης, προτιμώ να χτυπήσει κάποιος την πόρτα μου και να τον διώξω ευγενικά (όπως και κάθε πλασιέ άλλωστε!) παρά να εισάγω αυτή την ανεπίτρεπτη διάκριση με βάση τη θρησκεία – διάκριση, που μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, προστατευόταν με μεταξικό νόμο απαγόρευσης του προσυλητισμού σε βάρος της «επικρατούσας» – τρομάρα της.
  Θα ασχοληθείς/έχεις ασχοληθεί με αυτό;

  ΥΓ2: νομίζω αδικείς κατάφωρα την έννοια του κοινωνικού δαρβινισμού – ή χάνω το χιούμορ μου.

 12. mitsakos said

  Δεν υπάρχει κανένας που να μένει στην Ελλάδα και να μην ξέρει σε τί αναφέρεται ο Διαγόρας. Η πράξη αυτή είναι ενδεικτική της κακογουστιάς και της ετσιθελικής συμπεριφοράς των νεοχριστιανών τραμπούκων. Ευτυχώς στις μικρότερες ηλικίες κάπως έχει περιορισθεί το φαινόμενο. Ευτυχώς επίσης δε μένω σε πολυκατοικία… Ας ξεκινήσουμε από κάπου… Βάλτε τους σε κύκλο με ένα απαγορευτικό στη μέση όπως στο banner (CHRISTIAN-FREE ZONE). Αν εξαπλωθεί το φαινόμενο όμως φοβάμαι ότι το ALTER θα ανακαλύψει οργανωμένη δράση σατανιστών στις εισόδους των πολυκατοικιών…

  Αχ, πού ζούμε;

 13. Ωραία, αυτό λοιπόν που συμπεραίνω από τα όσα έγραψε παραπάνω ο Undantag είναι ότι οι μουντζουρωτοί σταυροί δεν επιτρέπονται σε κοινόχρηστους χώρους, εκτός αν έχει γίνει γενική συνέλευση στην οποία έχει ληφθεί απόφαση ότι επιτρέπονται, (και έχει καταγραφεί αυτό, φαντάζομαι, στον κανονισμό της πολυκατοικίας, ή σε κάποια πρακτικά, γιατί αλλιώς μπορεί οποιοσδήποτε να ισχυριστεί άγνοια της απόφασης.)

  Τώρα, με δυσκολία μπορώ να φανταστώ γενική συνέλευση στην οποία να έχει συζητηθεί τέτοιο θέμα, και ακόμα και να συμβεί κάτι τέτοιο, τρέφω κάποιες ελπίδες ότι οι βάρβαροι δεν θα πλειοψηφήσουν. Επίσης, δεν μπορώ να σκεφτώ πράξη καθαρισμού κοινόχρηστου χώρου που να αντιβαίνει σε νόμο ή σε κανονισμό.

  Άρα, πιάστε τα πανιά και τις σφουγγαρίστρες!

  (θυμηθείτε όμως την προειδοποίηση της Αόρατης Μελάνης, να μην έλθετε σε άμεση αντιπαράθεση με κανέναν, και να μην χαλάσετε τις καρδιές σας –πόσο μάλλον να αλληλοσφαχτείτε με κάποιον γείτονα– γι’ αυτό το θέμα.)

  Mitsakos, η απάντησή μου σε αυτό που έγραψες είναι η ίδια με την απάντηση που έδωσα στον Sober παραπάνω: Μέσα από αυτό αυτό εδώ το ιστολόγιο που συνιστά δημόσιο βήμα προσπαθώ να κάνω προτάσεις που να είναι εύκολα υλοποιήσιμες, κοινωνικά βιώσιμες, και προπάντων να μην κλιμακώνουν τις εντάσεις: άλλο πράγμα να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, και άλλο να αντεκδικούμαστε.

 14. Έρεβος said

  Πριν πολλά-πολλά χρόνια (μη γίνεστε αδιάκριτοι)είχα προσκαλέσει σπίτι μου έναν ξάδελφό μου με τη γυναίκα του, να φάμε μαζί μετά την ανάσταση. Εγώ, φυσικά, έμεινα σπίτι κι ετοίμασα τη μαγειρίτσα*. Κι εκεί, γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, χτυπά το κουδούνι, ανοίγω, και βλέπω την ξαδέλφη μου να κάνει τη γνωστή μουτζούρα στο ανώφλι. Το τι άκουσε δεν λέγεται (είχα βλέπετε και το θάρρος της συγγένειας). Μετά από μερικές μέρες το ανώφλι ξαναβάφτηκε μια και σοβάς ήταν σαγρέ (Μυκωνιάτικος) κι η μουτζούρα δεν έβγαινε με σφουγγαράκι κι απορρυπαντικό.
  Τώρα χτυπά το κεφάλι της στον τοίχο. Ο μικρός της γιός έπεσε θύμα του παιδομαζώματος. Τον πήραν σε μοναστήρι και καταριέται τους παπάδες… Μα, μόνο αυτοί έφταιξαν;

  * Απορώ γιατί η μαγειρίτσα τρώγεται μόνο το πάσχα. Μια τέτοια υπέροχη σούπα θα έπρεπε να την απολαμβάνουμε όλο το χρόνο. Δεν νομίζετε;

 15. @Έρεβος

  Τώρα χτυπά το κεφάλι της στον τοίχο. Ο μικρός της γιός έπεσε θύμα του παιδομαζώματος. Τον πήραν σε μοναστήρι και καταριέται τους παπάδες… Μα, μόνο αυτοί έφταιξαν;

  Εάν ο γιός της συμμετείχε αγκαλιά με τον γκόμενο του σε κάποια gay pride πορεία θα μάς λέγατε ότι «εκφράζει το εαυτό του» και είναι «ανθρώπινο δικαίωμα» να εκφράζει την σεξουαλικότητα του,όπως εκείνος θέλει.

  Τώρα «έπεσε θύμα παιδομαζώματος»…
  Δεν λέω ότι αποκλείεται να έχει συμβεί κάποιου είδους προσηλυτισμός,καθώς αγνοώ τα πραγματικά περιστατικά,αλλά γιατί αποκλείεις το γεγονός η επιλογή του νεαρού να ήταν ώριμη και υπεύθυνη απόφαση του;

 16. Προσοχή, ο φαλακρός πράκτωρ 000 καραδοκεί έτοιμος να γραπώσει την παραμικρή νύξη σας που δεν είναι απόλυτα προσεγμένη και να βγάλει θέμα!

 17. undantag said

  Μα η νύξη είχε ήδη δοθεί Διαγόρα – ο σοβάς στο σπίτι του Ερέβους ήταν σαγρέ (ΜΥΚΩΝΙΑΤΙΚΟΣ)

  Fair gayme.

 18. ΘουΒου AKA Stalker

 19. Έρεβος said

  @ΘουΒου
  Έλα τώρα, αγαπητέ μου. Γιατί γίνεσαι στρεψόδικος; Γιατί πετάς τη μπάλα έξω από το τεραίν; Πώς μπορείς να παρομοιάζεις το παιδομάζωμα των παπάδων με την ομοφυλοφιλία (που στο κάτω-κάτω δεν είναι επιλογή των ομοφιλόφυλων).
  Όσο για την ώριμη και υπεύθυνση επιλογή του ανηψιού μου, πήγαινε να τα πεις στη μάνα του.
  Αυτό που θέλω να πω είναι πως μια ζωή, από πιτσιρικά, τον έστελνε στην εκκλησία, τον «ξεμάτιαζε» ακόμα και τηλεφωνικά, και οι παπάδες δεν έχασαν την ευκαιρία. Τελικά είναι μεγάλοι «ψαράδες»…

 20. marquuedemud said

  ωστε σε ενοχλει η θεα στου σταυρου φιλτατε διαγορα;

 21. undantag said

  Έχει δίκιο ο Έρεβος, οι μάνες φταίνε! ΚΑΙ σε ΟΛΕΣ τις περιπτώσεις θα σημείωνα εγώ:

  – στέλνουν τα παιδιά τους από μικρά στα gay bar, στις συναυλίες του Ρουβά και στις επιδείξεις του Κωστέτσου; Τους φοράνε τσάντα του Ασλάνη; Βγαίνουν gay!
  – τα στέλνουν στην εκκλησία, στο κατηχητικό και στα ξεματιάσματα; Βγαίνουν παπάδες ή ΘουΒου, σε κάθε περίπτωση όμως … άνδρες πραγματικοί!

  Μετανοείτε!

 22. Marqueedemud, η ανάγνωση του άρθρου θα έπρεπε να καθιστά προφανές το τι ακριβώς είναι αυτό που με ενοχλεί, αλλά αφού δεν σου έφτασε κοτζάμ’ άρθρο, και υποβάλλεις εκ νέου την ερώτηση, τι να κάνω κι εγώ, θα δείξω υπομονή και θα σου απαντήσω: όχι, δεν είναι η θέα του σταυρού που με ενοχλεί. Αυτό που με ενοχλεί είναι η άκριτη προσήλωση σε οπισθοδρομικά ήθη και έθιμα, και ειδικά η ετσιθελική επιβολή της θέας του σταυρού εκ’μέρους των χριστιανών, σε χώρους που δεν τους ανήκουν, εις βάρος των μη χριστιανών, και εις βάρος όσων προσβάλλονται από την ακαλαισθησία που είναι εγγενής στην επιλεγμένη τεχνοτροπία της κάπνας με μουντζούρα από κερί, ασχέτως του αν είναι χριστιανοί ή όχι.

 23. Lucretius said

  Μόλις έσβησα την καπνίλα από την είσοδο της πολυκατοικίας μου. Ευτυχώς ήταν πάνω σε αλουμίνιο, οπότε με λίγο άζαξ και ένα πανάκι έφυγε αμέσως.

  Την καλησπέρα μου, και καλώς σας βρήκα.

 24. Lucretius, καλώς όρισες.
  Μπράβο, και σε ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση.
  Ελπίζω να ακούσουμε το ίδιο κι από άλλους!

 25. fotis said

  Απορώ τι στην ευχή είστε. Είστε χριστιανοί: Αν όχι γιατί αυτή η εμμονή με τη χριστιανική θρησκεία τα σύμβολα της και τους πιστούς της; Πάντως αγαπητέ Διαγόρα τα κομμούνια οι Ρώσοι και οι δικοί μας ΚΚεδες εδώ στην Ελλάδα είχαν σφάξει περσότερους απ’ ότι οι βυζαντινοί .Και το φαιδρότερο εκείνοι δεν έκαναν σφυροδρέπανα πάνω από τις πόρτες τους αλλά κρέμαγαν να βασανισμένα πτώματα στις πλατείες για να επιδείξουν την δύναμη και την ισχύ τους .

 26. Fotis, δεν πρόκειται για καμμία εμμονή. Πρόκειται για διεκδίκηση δικαιωμάτων.

  Στο προηγούμενο σχόλιό σου έγραψες «Λίγα διάβασα πολλά κατάλαβα», που είναι η χαρακτηριστική δικαιολογία του τεμπέλη που χωρίς να διαβάσει ένα άρθρο σταχυολογεί από τίτλους, εικόνες, και λέξεις που έπιασε το μάτι του, εξάγει συμπεράσματα, και σχολιάζει βάσει αυτών. Η απορία σου είναι επανάληψη της ίδιας απορίας που είχε άλλος σχολιαστής, στον οποίο απάντησα προηγουμένως, και ο οποίος επίσης αν είχε μπει στον κόπο να διαβάσει το άρθρο δεν θα είχε την απορία αυτή.

  Όσο για τα «κομμούνια», δεν μας αφορούν, μην μας ζαλίζετε με δαύτους.

 27. batcic said

  @Fotis
  Καλώστον! Ρε παληκάρι, με τους Δωριείς κατέβηκες?

 28. stardust30 said

  @Fotis, δηλαδή αν δεν είμαστε με τον «δικό σας θεό» είμαστε με τον «απέναντι»; Και καλά πέρα από το μαντρί των χριστιανών μόνο το κομμουνιστικό υπάρχει;
  Και στο κάτω-κάτω γιατί να ανήκει κανείς σε ένα οποιοδήποτε μαντρί; Δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητος; Βγάλτε τις παρωπίδες επιτέλους χριστιανο-ταλιμπάν της κακιάς ώρας..

 29. undantag said

  @ fotis – αν και «εκκλησία ληστεύω»
  «τα κομμούνια οι Ρώσοι και οι δικοί μας ΚΚεδες εδώ στην Ελλάδα είχαν σφάξει περσότερους απ’ ότι οι βυζαντινοί»
  1. Συζητείται – δεν με πείθεις ότι σε 100 χρόνια άνθρωποι μπόρεσαν να εξολοθρεύσουν περισσότερους απ’ότι άλλοι – εξίσου εξουσιομανείς και ανάλγητοι – άνθρωποι σε μια χιλιετία
  2. Ούτως ή άλλως, δεν είναι το θέμα μας!
  3. Και έτσι να είναι όπως τα λες, πρέπει να θαυμάσουμε τους Βυζαντινούς επειδή «σκότωσαν λιγότερο;» Να χαρώ εγώ ηθική!

  ΥΓ Καλή ιδέα, πάω κατευθείαν να χαράξω το τιμημένο σφυροδρέπανο στην εξώπορτα της πολυκατοικίας.

 30. @Fotis

  Είπες:
  «Απορώ τι στην ευχή είστε.»

  Κολοκύθια! Ε άνθρωποι είμαστε προφανώς…

  «Είστε χριστιανοί;»

  Ααααα, πες το έτσι ντε, το άνθρωποι δεν σου φτάνει, χρειαζόμαστε μια ταμπελίτσα για να προσδιοριστούμε ως κάτι… Κρίμα…

  «Αν όχι γιατί αυτή η εμμονή με τη χριστιανική θρησκεία τα σύμβολα της και τους πιστούς της;»

  Γιατί ενώ δεν είμαστε η χριστιανική θρησκεία μας έχει επιβάλλει διάφορες καταστάσεις τις οποίες θεωρούμε από εκμετάλλευση εώς καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (για περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος διάβασε κανένα άλλο άρθρο, αν δεν βαριέσαι).

  «Πάντως αγαπητέ Διαγόρα τα κομμούνια οι Ρώσοι και οι δικοί μας ΚΚεδες εδώ στην Ελλάδα είχαν σφάξει περσότερους απ’ ότι οι βυζαντινοί .Και το φαιδρότερο εκείνοι δεν έκαναν σφυροδρέπανα πάνω από τις πόρτες τους αλλά κρέμαγαν να βασανισμένα πτώματα στις πλατείες για να επιδείξουν την δύναμη και την ισχύ τους.»

  Ε; Τί σχέση έχει αυτό με οτιδήποτε (δεν εξετάζω αν ισχύει); Κι άλλες ταμπέλες; Άσε που καλά λέει ο undantag στο 3…

  Ας σταματήσει επιτέλους ο κόσμος να ταυτίζει την αθεΐα με τον κομμουνισμό, τα χρόνια πέρασαν, οι εποχές άλλαξαν κι εμείς εδώ κολλημένοι. Αμάν πια δηλαδή, βαρέθηκα (ήδη!!) αυτή την νοοτροπία που υπάρχει εδώ.

  (batcic lol!!)

 31. Ζαπηοδ said

  To πιο αστείο, για μένα, είναι όταν κάθε οικογένεια της πολυκατοικίας θέλει να μουτζουρώσει ξεχωριστό σταυρό (γιατί προφανώς κάθε ξόρκι πιάνει μόνο για εκείνους που το έκαναν!), στην κοινή είσοδο της πολυκατοικίας. Οπότε αντί για έναν σταυρό στην είσοδο, βλέπει κανείς δεκαπέντε μουτζούρες από οικογένειες που διαγκωνίζονται, απολύτως Χριστιανικά, για το ποιά θα πάρει την «ευλογία του Θεού» (είναι zero sum game αυτή η ευλογία?)

  Βέβαια με αυτό το… κυνήγι της ευλογίας από τους Χριστιανούς υπάρχουν και πιο χτυπητά παραδείγματα. Από το κωμικό σπρωξίδι για τον… Αρχηγό Κράτους (συγγνώμη, το «Άγιο Φως») κάθε Πάσχα, μέχρι τραγικά γεγονότα όπως τον εικοσάρη νέο που πέθαινε από καρδιακή προσβολή (σοκ από το κρύο) όταν βούτηξε στα παγωμένα νερά για να πάρει τον σταυρό και την ευλογία που φέρνει, πρόπερσι, στην γιορτή των Φώτων. Συζητώντας το τελευταίο, μάλιστα, άκουσα τις πιο γελοίες αιτιολογίες από πιστούς, μέχρι και ότι, τελικά, ήταν τυχερός γιατί πήρε την «ευλογία» που αναζητούσε στον παράδεισο. Πάω στοίχημα ότι αν ρωτούσαμε το καημένο το παιδί και την οικογένειά του, θα διαπιστώναμε ότι δεν ήταν αυτή η ευλογία που αναζητούσε…

 32. Ζαπηοδ said

  Α, όσο για το θέμα καθεαυτό, εγώ πάντως δεν σκοπεύω να σβήσω κανέναν σταυρό του Πάσχα στην πολυκατοικία μου. Απλώς θα γράψω δίπλα «παραρλάμα». ;-)

 33. Ας σταματήσει επιτέλους ο κόσμος να ταυτίζει την αθεΐα με τον κομμουνισμό, τα χρόνια πέρασαν, οι εποχές άλλαξαν κι εμείς εδώ κολλημένοι. Αμάν πια δηλαδή, βαρέθηκα (ήδη!!) αυτή την νοοτροπία που υπάρχει εδώ.

  Αυτό,αγαπητή Ιοκάστη,οφείλετε να το αποδείξετε εσείς στην πράξη.
  Η ιστορία γνώρισε δύο περιόδους «κρατικού» αθεϊσμού:
  Η μία επί γαλλικής επαναστάσεως και η άλλη επί Ανατολικού μπλοκ.
  Και οι δύο υπήρξαν εξαιρετικά βίαιες,φανατικές και μισάνθρωπες όμοιες ή και χειρότερες από τις πιο σκοτεινές περιόδους θρησκευτικού φονταμενταλισμού.
  ΕΑΝ υπάρχει ή εάν μπορεί να υπάρξει άλλη εκδοχή,ειρηνική και ανθρωπιστική, οργανωμένου και πλειοψηφικού αθεϊστικού κινήματος θα το δείξει η ζωή.
  Προς το παρόν τα λογια πείθουν μόνον εσάς, τους ήδη πεπεισμένους.
  Στην καθημερινότητα κρινόμαστε όλοι και ο χρόνος αποδεικνύει αν πουλάμε φούμαρα ή αν ο λόγος όλων μας έχει κάποιο πρακτικό αντίκρυσμα.

 34. Όχι, αγαπητέ μου Θου Βου, δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα τέτοιο, για τον απλούστατο λόγο ότι εμείς δεν είμαστε υπερ του «κρατικού αθεϊσμού», είμαστε υπέρ της «κρατικής ανεξιθρησκείας».

  Αντιθέτως, οι θεούσιοι ανά τον πλανήτη (χριστιανοί, μωαμεθανοί, και λοιποί) που επιμένουν στην διείσδυση της δικής τους θεόσταλτης (και καλά) ηθικής (κατ’ευφημισμόν) στους νόμους του κάθε κράτους πρέπει να αποδείξουν ότι δεν έχουν σκοπό να διαπράξουν τα πάμπολλα και αποτρόπαια εγκλήματα που είναι γνωστό ότι έχουν διαπράξει όλες ανεξαιρέτως οι θεοκρατίες κατά τη διάρκεια της ιστορίας, ακριβώς λόγω της φύσης τους ως θεοκρατίες.

  Με άλλα λόγια, είπε ο γάϊδαρος τον πετεινό κεφάλα.

 35. Στην πολυκατοικία μου δεν έχω δει καπνιστούς σταυρούς. Νομίζω επειδή οι κάτοικοι είναι πολύ γέροι και το ανώφλι της εξώπορτας πολύ ψηλό (μην πάνε κι από πέσιμο!).

  Διαγόρα, είναι κοινό φαινόμενο οι τύποι σαν τον Φώτη που μπαίνουν σε ένα blog, διαβάζουν τίτλους και βγάζουν συμπεράσματα. Αυτό οκ, κακό δικό τους. Το ότι σχολιάζουν χωρίς να έχουν μπει στον κόπο να δουν σε τι απαντούν όμως…

  Πολύ σωστά υπογραμμίζει η Ιοκάστη: δεν πρέπει να ταυτίζεται η μη-πίστη σε μεταφυσικές οντότητες με οποιαδήποτε πολιτική ή άλλη πεποίθηση. Είναι υπαρξιακή στάση ζωής. Όχι υποστήριξη σε θρησκεία-κόμμα. Get over it!

 36. @Διαγόρα

  Το εάν η «κρατική ανεξιθρησκεία» είναι μόνο το πρώτο βήμα ή το μασκάρεμα τού «κρατικού αθεϊσμού», μένει να αποδειχτεί.

  Ξέρεις ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις.
  Προφανώς προς το παρόν «δεν σάς παίρνει»,κατά το κοινώς λεγόμενο,να ζητήσετε όσα επιθυμείτε και κρύβεστε πίσω από τις ανεξάρτητες αρχές και τις επικλήσεις των ανθρωπινων δικαιωμάτων,ερμηνεύοντας τα τελευταία με τον τρόπο που σας βολεύει.

  Πιθανότατα σε επόμενη φάση, όταν η κουτοχορτίαση των ιθαγενών μέσω της ΤουΒου έχει προχωρήσει, θα εκδηλωθούν και οι μύχιοι πόθοι σας.
  Τότε θα δούμε αν έχετε αποτάξει πράγματι τον σατανά Στάλιν ή Ροβεσπιέρο ή απλώς περιμένατε το σωστό τάιμινγκ.

 37. ΘΒ

  Εκτός του ότι ο Διαγόρας έχει δίκιο 100%, αυτά τα χαζά κολλήματα σε λίγες χώρες επιβιώνουν πλέον. Στην Ουαλία/Αγγλία δεν το συνάντησα πουθενά αυτό το σκεπτικό, ευτυχώς, και έκανα παρέα με πολλούς χριστιανούς (όχι χριστιανούς γιαλαντζί, κανονικότατους και πολύ πιστούς). Απλά οι άνθρωποι ήταν φυσιολογικοί και υπέρ της ανεξιθρησκίας και δεν φοβόντουσαν οτιδήποτε διαφορετικό, σεβόντουσαν το ότι είμαι άθεη και δεν προσπαθούσαν να μου κολλήσουν 1000 ταμπέλες. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για το Ελλαδιστάν ε;

  ————————————
  2009-02-09, 12:48

  Χααααααχα, αυτό το σχόλιο (36) έγραψε ΘΒ, μπράβο!! Συνωμοσιολογία και δώσε… Εντάξει λοιπόν, το δέχομαι, ανήκω σε μια ομάδα δαιμόνων και ήρθαμε να καταλάβουμε τον πλανήτη γιατί ο δικός μας γέμισε (γεννοβολάμε αβέρτα). Ααα και ο Στάλιν δικός μας είναι, είχε έρθει τότε για να δει τι παίζει πριν επιτεθούμε. Φτου, μας πήραν χαμπάρι παιδιά, καιρός να ρίξουμε τις μάσκες και να φανερώσουμε τα κόκκινα κέρατα και τις ουρές (ε τί, ή πάμε σε στερεότυπα ή όχι…)

  Και σε πιο σοβαρό ύφος, οκ, πες πως καλά κάνεις και είσαι επιφυλακτικός, δεν έχεις λόγο να δέχεσαι ό, τι σου λέμε, αλλά αν δεν μας δοθεί μια ευκαιρία να έχουμε αυτό που θέλουμε ποτέ δεν θα μάθεις αν είχες δίκιο ή άδικο για το αν έχουμε σκοτεινά σχέδια στο βάθος του μυαλού μας (μα δεν μπορώ, lol δηλαδή!!). Και τέλος πάντων δεν μπορούμε να απορρίπτουμε κάθε τι καινούριο επειδή μπορεί να μην δουλέψει σωστά ή να μην είναι τόσο καλό όσο φαίνεται κλπ, αυτό θα οδηγούσε σε μια αέναη και απαίσια στασιμότητα, ευτυχώς δεν δουλεύει έτσι ο κόσμος. Άλλωστε αυτό που ζητάμε είναι η ανεξιθρησκία, που είναι κεκτημένο δικαίωμα των ανθρώπων εδώ που τα λέμε αλλά μάλλον αυτό το ξεχνάνε πολλοί…

 38. Sober said

  Όποιος είναι άθεος, είναι ταυτόχρονα και κομμουνιστής. Επίσης επειδή ο Στάλιν είχε μουστάκι, τότε και όποιος έχει μουστάκι είναι κομμουνιστής. Λογική 10χρονου με IQ σάπιας μπάμιας.

 39. Γιατρός Του ΙΚα said

  Θ.Β. μέχρι να σου το επισημάνω ότι ο Ροβεσπιέρος ήταν Ντεϊστής,ότι άλλο Λατρεία του Ανώτατου όντος και άλλο αθεισμός και ότι ο Ροβεσπιέρος και η κλίκα του εξόντωσαν τους Χεμπερτιστές ακριβώς επειδή ήταν άθεοι,μπορούσες να επικαλείσαι την άγνοιά σου.Τώρα τι σου μένει;

  Φαντάζομαι απλά το ότι είσαι ψεύτης.

 40. Lucretius said

  Σχωρέστε με αλλά και ο κομμουνισμός (που ευαγγελίζεται και το δικό μας ΚΚΕ) είναι μια θρησκεία. Έχει αγίους (Μαρξ και Ένγκελς), μάρτυρες (τον Τρότσκι-αν και αυτόν μπορείς να τον πεις και Ιούδα, διαλέξτε την ερμηνεία σας), τον Μεσσία Λένιν και τον Άγιο Στάλιν, των οποίων τα άφθαρτα σώματα προσκυνούν οι πιστοί. Έχει Ιερατείο, δόγμα και αφορίζει όσους δεν συμφωνούν. Αν δεν είναι αυτό θρησκεία, τότε τί είναι;

  @ Sober
  Θα έλεγα οτι η μπάμια είναι μάλλον φρέσκια.

 41. Ο.ο

  Μα παιδιά τι λέει το άτομο;!

  Καλά που μίλησε κι ο Γιατρός του ΙΚΑ.

  Είναι μπιτ χαζεμένος ο ΘουΒου ή τα λέει έτσι για πλάκα να περνάει η ώρα;

 42. ellinaki said

  Θου Βου σχόλιο #36. All the money. Μάλλον στο #36 έπρεπε να είχε σταματήσει και η συζήτηση…

 43. @Ika

  H αναφορά μου στον μακελάρη Ροβεσπιέρο ήταν απλή ονομαστικοποίηση-υπόμνηση της περιόδου της αντιθρησκευτικής τρομοκρατίας στη Γαλλία και δεν είχε σκοπό να εξιστορήσει λεπτομερώς τα της περιόδου εκείνης.
  Όπως με την αναφορά στον Στάλιν δεν γίνεται λεπτομερής αναφορά στα του σοβιετικού καθεστώτος και των συνιστωσών του.
  Η αθεϊστική Culte de la Raison είχε κι αυτή συμμετοχή στις σφαγές και τις καταστροφές ναών πριν κοντραριστεί με τον Ροβεσπιέρο και την φάει το μαύρο σκοτάδι.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Cult_of_Reason
  en.wikipedia.org/wiki/Maximilien_Robespierre

 44. batcic said

  @ΘουΒου

  Το εάν η «κρατική ανεξιθρησκεία» είναι μόνο το πρώτο βήμα ή το μασκάρεμα τού «κρατικού αθεϊσμού», μένει να αποδειχτεί.

  Και από πότε ενδιαφέρεσαι για την απόδειξη; Τέλος πάντων, όσον αφορά το να πειστείς ότι πρόθεση μας είναι η κρατική ανεξιθρησκεία, απλά πίστευε και μη ερεύνα.

  Ξέρεις ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις.
  Προφανώς προς το παρόν «δεν σάς παίρνει»,κατά το κοινώς λεγόμενο, να ζητήσετε όσα επιθυμείτε και κρύβεστε πίσω από τις ανεξάρτητες αρχές και τις επικλήσεις των ανθρωπινων δικαιωμάτων,ερμηνεύοντας τα τελευταία με τον τρόπο που σας βολεύει.

  Όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτά δεν έχουν πολλές ερμηνείες αλλά μία. Είναι ακριβώς δικαιώματα που εξασφαλίζουν τη ζωή και τις πεποιθήσεις ΟΛΩΝ των ανθρώπων και όχι μερικών θλιβερών πλειοψηφιών. Και επιπλέον εμείς οι άθεοι δεν καταφεύγουμε ποτέ σε ερμηνείες όταν κάτι είναι ξεκάθαρο, όπως:
  (Ψαλμός ΙΓ΄. 13) ούκ έστι Θεός. Το ίδιο το ιερό σας βιβλίο σας λέει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει θεός…

  Πιθανότατα σε επόμενη φάση, όταν η κουτοχορτίαση των ιθαγενών μέσω της ΤουΒου έχει προχωρήσει, θα εκδηλωθούν και οι μύχιοι πόθοι σας.
  Τότε θα δούμε αν έχετε αποτάξει πράγματι τον σατανά Στάλιν ή Ροβεσπιέρο ή απλώς περιμένατε το σωστό τάιμινγκ.

  Η κουτοχορτίαση είναι μια πάθηση που ευνοεί μόνο τους δικούς σας μύχιους πόθους. Και αυτό γιατί μόνο σε αμόρφωτα γίδια, εεε συγνώμη πρόβατα τα αποκαλείτε συνήθως (το ποίμνιο), μπορούν να περάσουν δοξασίες σχετικά με την ευλογία της αρρώστιας, την ευωδιαστή κλανιά του Βησσαρίωνα (βρήκατε και τέταρτη κατηγορία μπαγάσηδες) και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο διαμέσου της προσευχής. Συν τοις άλλοις το αποδεικνύει και το πασίγνωστο μότο σας: Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι

 45. Ο ΘουΒου δεν μπορεί να είναι πραγματικός! Πρέπει να είναι φανταστικός χαρακτήρας που επινοήθηκε από τον Διαγόρα για να κάνει το blog του χιουμοριστικό!

 46. Βρομιστεράκι, μία τέτοια προκλητική (όπως λέμε στα ελληνικά, προβοκατορική) ενέργεια δεν θα μου ήταν αδύνατον να τη συλλάβω, ούτε θα ήταν ασύμβατη με τις ηθικές αρχές μου, σε διαβεβαιώνω όμως ότι θα ήταν πέρα από τις δυνατότητές μου η υλοποίησή της!

 47. undantag said

  Μην ολιγοπιστείς (sic) αγαπητέ Διαγόρα! Έχε τα θάρρητά σου στα ελέη της Επιστήμης! Τόσες ψυχοτρόπες ουσίες κυκλοφορούν στην πιάτσα, μια απ’αυτές, δε μπορεί, θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα…

 48. marquuedemud said

  «και μετα (τους σταυρους) γκρεμιστε μια κακογουστη εκκλησια. ειναι παντου. με ενοχλει αισθητικα. ασε που βαρανε και κεινες οι καμπανες.»

  α! ρε διαγορα. καλα ελεγα οτι απο αλλου παιρνεις σημα εσυ. τετοια ενεργεια εναντια στον θεο μονο ενας εχει να σου δωσει…

  πως μπορεις ομως να λες και να κανεις τα ιδια πραγματα και να το παιζεις ασχετος.

  η αισθητικη και το «πολιτικα ορθον» σε μαραναν. κριμα.

 49. undantag said

  @ Marquuedemud
  Χμ, εγώ πάντως δε θα’φτανα μέχρι το γκρέμισμα, όχι – άλλωστε η ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του κράτους (ΕΙΔΙΚΑ η ιδιοκτησία της εκκλησίας τελεί ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ υπό την προστασία του κράτους, αλλ’ας μην το πιάσουμε το θέμα, βρωμάει όσο η μούμια του Βησσαρίωνα).

  ΠΑΝΤΩΣ, αν εξαρτόταν από μένα, θα υπέβαλλα τους υπάρχοντες ναούς στα πολεοδομικώς ισχύοντα για οποιαδήποτε άλλη αίθουσα δημοσίων θεαμάτων (εξαερισμός, έξοδοι κινδύνου, πυρόσβεση, κτλ) – και για τους μελλοντικούς ναύς θα αφαιρούσα τις αρχιτεκτονικά προκλητικές και κακόγουστες λεπτομέρειες όπως καμπαναριά, τρούλους, εξωτερικές τοιχογραφίες κτλ κτλ.

  État laique!

  Μέσα στους χώρους λατρείας, προς όφελος των μελών της σέχτας, εγκαταστήστε και μπαρ – ουδόλως μ’ενδιαφέρει.

 50. Γιατρός Του ΙΚα said

  «τετοια ενεργεια εναντια στον θεο μονο ενας εχει να σου δωσει…»

  Μπρρρρρ….!!!Ποιόν να εννοεί;Λές να είναι ο….;!;!;!;

  Γρήγορα,κάνα εξορκισμό παιδιά.Ή μήπως δουλεύει και κάνα βοτάνι;Τα φώτα σου πανσχετικέ Μαρκήσιε!!!

  Έλεος!

  Yπήρξα θύμα πράκτορος του ιδίου του Αντιχρίστου;

 51. batcic said

  @marquuedemud
  Εννοείται ότι ο Διαγόρας είναι βαλτός. Επειδή είναι γνωστό ότι εσείς οι Χριστιανοί απεχθάνεστε το σεξ, ο Διαγόρας έχει βαλθεί να καταστρέψει τις εκκλησίες σας γιατί είναι ένα από τα πρωτοπαλήκαρα του Πεοσφόρου και του Σατανάλ. Δύσκολα να γλυτώσετε, χωρίς έστω μια γονυκλησία…

 52. Τα σχόλια 31 και 32 του Ζαπηοδ είχαν παρακρατηθεί τόσον καιρό ως ύποπτα για σπαμ κι εγώ δεν το είχα πάρει χαμπάρι. Τα αποκατέστησα, και διόρθωσα μερικά σχόλια που αναφερόντουσαν στο σχόλιο #34 του Θου Βου το οποίο τώρα έγινε σχόλιο #36.

  Ζαπηοδ, πρέπει να σου πω ότι μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο αν εισάγεις μία σωστή διεύθυνση email. Επίσης αν εισάγεις μία σωστή διεύθυνση email μπορείς να ζητήσεις και να λάβεις τις όποιες τυχόν απαντήσεις προστεθούν μετά το σχόλιό σου.

  Και, ομολογώ ότι δεν το κατάλαβα το «παραρλάμα».

 53. «Παραρλάμα», διήγημα, του Δημοσθένη Βουτυρά.

 54. stardust30 said

  @ Θου Βου είπεν (και ελάλησεν):

  Η ιστορία γνώρισε δύο περιόδους «κρατικού» αθεϊσμού:
  Η μία επί γαλλικής επαναστάσεως και η άλλη επί Ανατολικού μπλοκ

  Βρε αθεόφοβε «ασκεπή» πράκτορα θεωρείς πως υπάρχουν μόνο δύο εναλλακτικές λύσεις- ή χριστιανισμός ή κομμουνιστικού τύπου αθεϊσμός;
  Κατάλαβε πως όπως και εσύ είσαι άθεος για τους μουσουλμάνους και τους βουδιστές έτσι είμαστε και εμείς άθεοι – προς όλες τις θεότητες ανεξαιρέτως όμως.

  ————————————
  2009-02-11, 16:48

  Επίσης θουβου κατάλαβε πως οι άθεοι ανήκουν σχεδόν σε όλες τις πολιτικές παρατάξεις (μόνον οι ακροδεξιοί πιστεύω είναι φανατικά χριστιανοί).
  Και τέλος πάντων αυτή την λοβοτημένη μόρφωση από πού την απέκτησες;
  Οφείλεται στην ανάγνωση μήπως των «θεϊκά σταλμένων» γραφών;

 55. Untandag

  Έτσι να κατεβαίνουν οι δημοκρατικοφανείς φερετζέδες και να αποκαλύπτονται οι μύχιες προθέσεις και επιθυμίες :

  ΠΑΝΤΩΣ, αν εξαρτόταν από μένα, θα υπέβαλλα τους υπάρχοντες ναούς στα πολεοδομικώς ισχύοντα για οποιαδήποτε άλλη αίθουσα δημοσίων θεαμάτων (εξαερισμός, έξοδοι κινδύνου, πυρόσβεση, κτλ) – και για τους μελλοντικούς ναύς θα αφαιρούσα τις αρχιτεκτονικά προκλητικές και κακόγουστες λεπτομέρειες όπως καμπαναριά, τρούλους, εξωτερικές τοιχογραφίες κτλ κτλ.

  Σώπα, μέγιστε Γκαουντί,πρύτανη της αισθητικής!Μη τα λες όλα μαζεμένα να προλαβαίνει ο αργόστροφος εγκέφαλος μας να αφομοιώνει τις σοφίες!

  Τους παπάδες πότε ακριβώς σκοπεύεις να τους ξυρίσεις και αποσχηματίσεις;Πριν την απαγόρευση περί ναοδομίας ή μετά;

 56. marquuedemud said

  καλα εσυ μπατσιτσ κατουρα και λιγο γιατι προκαλει τριχοπτωση λενε. ουπς! μηπως εισαι εσυ στην φωτο; σορρυ φιλε καφενοβιε.

  @σταρνταστ για κεινο με τους «ακροδεξιους χριστιανους». μηπως τυγχανει να ξερεις ποιον ψηφισαν για ηρωα τους τα φασιστοειδη -σαν κι εσας ενα πραμα- της ιταλιας σε ενα γκαλοπ που εγινε πριν κανα δυο χρονια.

  «Κατάλαβε πως όπως και εσύ είσαι άθεος για τους μουσουλμάνους και τους βουδιστές έτσι είμαστε και εμείς άθεοι – προς όλες τις θεότητες ανεξαιρέτως όμως.»

  φιλε «αστεροσκονη» mprabo!!!! το παραπανω ειναι η μεγαλυτερη παπαρια που εχει γραφτει εδω μεσα, και εχουν γραφετι απειρες. ρωτα και τους αλλους τους πιο διαβασμενους και μετα βγαλε τη γλωσσα σου να σου ριξουν πιπερακι που εκανες ρεζιλι τα αυριανα μελη του http://www.atheia.gr.

  κριμα κι εχετε τουλαχιστον ενα καλο παιδι εκει μεσα.

 57. Κύριοι, έχω την εντύπωση πως αρχίζετε και καταχράζεστε την απέριττη φιλοξενία που σας έχει δείξει ο Διαγόρας για να αναπτύξετε τις δοξασίες σας και να αναθεματίσετε με τις συνομοσιολογίες σας.

  Επίσης πόσο μυαλό χρειάζεται για να κατανοήσετε ότι τα εγκλήματα του Σταλινισμού δεν γίνονταν στο όνομα της αθεϊας. Καταδίωκε τη θρησκεία για τους ίδιους λόγους που καταδίωκε και όσους φορείς είχαν επιρροή στις μάζες. Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα γουστάρουν να έχουν το μονοπώλιο στη χειραγώγηση! Νομίζω εσείς του κατηχητικού το γνωρίζετε καλά αυτό.

 58. undantag said

  Ύπατε Καραφλέ Τιμητή των πάντων,
  Εγώ προφανώς αστειευόμουν, παίρνοντας στο ψιλό τις εμμονές του marquuedemud: η μόνη έξοδος κινδύνου σε που μπορεί να υπάρξει σε ναό είναι η κανονική, άπαξ και δια παντός έξοδος – ήτις θεραπεύει πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν.

  ΕΣΥ πάλι, μέγιστε Μαρωνίτη, πρύτανυ της λογοτεχνίας, που σε πιο φρέσκο πόστ του παρόντος ιστολογίου ΣΗΜΕΡΑ ανασκολοπίζεις – με καθαρά αισθητικά κριτήρια! – τον Τριαρίδη, πώς τολμάς να κατηγορείς εμένα για αισθητικό φασισμό!;;;
  Είπ’ο γαίδαρος τον πειτενό κεφάλα!

 59. @undantag

  Δε σε κατηγορώ για φασισμό.
  Μόνος σου αποκαλύπτεις τον υφέρποντα αθεοφασισμό σου που τώρα προσπαθείς να κουκουλώσεις τσάτρα πάτρα,όπως η γάτα την κοπριά της.
  Αυτό εξάλλου είναι κάτι που θα συνέβαινε έτσι κι αλλιώς και θα επαναληφθεί,όσο αισθάνεστε ότι αποκτάτε δύναμη.
  Όταν και εάν σφίξουν τα λουριά θα το γυρισετε στον αθεογιουσουφισμό.

  Όσο για τα περι τιμητή των πάντων ,δες:
  Εσείς από μια ολόκληρη πόλη που βρίθει ασχήμια και ακαλαισθησία ενοχληθήκατε από τον πασχαλινό σταυρό στις εξώπορτες και τις καμπάνες.
  Όμως κάντε λιγο υπομονή.Οσονούπω θα ακούτε τους μουεζίνηδες στις γειτονιές και τότε να δούμε αν θα έχετε τα άντερα να διαμαρτυρηθείτε η θα ψάχνετε τρύπα να κρυφτείτε σαν τον Σαλμάν Ρούσντι.

 60. undantag said

  @ ΘΒ
  Τα αυθαίρετα συμπεράσματά σου περί «αθεογιουσουφισμού» στα επιστρέφω… Η ιστορία έχει δείξει ότι οι γλύφτες των εκάστοτε ισχυρών συνήθως είναι οι θρησκευόμενοι, όχι οι άθεοι (βλ. Πατριαρχείο Κων/πολεως επί Τουρκοκρατίας, βλ. Ρώσσικη Εκκλησία επί κομμουνισμού).

  Σε κάθε περίπτωση – θα δείξει, και ως τότε «πίστευε και μη ερεύνα».

  Όσο για τους μουεζίνηδες – σε καμία περίπτωση δε θέλω να βγάλω τον ένα τράγο πάνω απ’το κεφάλι μου για να βάλω έναν άλλον. Προσωπικά ελπίζω να «έχω τα άντερα να διαμαρτυρηθώ» – οι θεούσοι φυσικά δε θα δυσκολευτούν… απλά θα αλλάξουν φετίχ, αν δυσκολέψουν τα πράγματα.

  ΥΓ: κουβέντα περί Τριαρίδου κτλ;

 61. Γιατρός Του Ικα said

  Δε μου λέ ρε Μαρκήσιε,έχεις να πείς ποτέ τίποτα ή έρχεσαι εδώ,ξερνάς την χαμηλού επιπέδου εξυπνακίστικη χολή σου
  σε άψογο πνεύμα χριστιανικής αδελφότητας και ταπεινοφροσύνης,με μιά αλαζονεία άνευ προηγουμένου,με ένα στυλάκι «είστε όλοι μαλάκες» και μετά την κάνεις με ελαφρά πηδηματάκια,αλλά ποτέ μα ποτέ δεν είχες τα @@ που έχει τουλάχιστον ο Θ.Β. να μπείς σε διάλογο;
  Αν είμαστε τόσο άσχετοι και παπάρες όπως ισχυρίζεσαι γιατί μας παρακολουθείς και μας διαβάζεις;Σαν κάτι το αξιοπερίεργο στο τσίρκο ένα πράγμα ή γιατί «αμά θέλει η κατσίκα να τριφτεί πάει στου τζοπάνη το ραβδί»;
  Aν είπε μαλακία ο Stardust,εμπρός,πεδίο απολογητικής δόξης λαμπρό,να δούμε τα επιχειρήματά σου αλλιώς τα λόγια σου κούφια σαν το αντικείμενο της πίστης σου.

 62. @Undantag

  @ ΘΒ
  Τα αυθαίρετα συμπεράσματά σου περί “αθεογιουσουφισμού” στα επιστρέφω… Η ιστορία έχει δείξει ότι οι γλύφτες των εκάστοτε ισχυρών συνήθως είναι οι θρησκευόμενοι, όχι οι άθεοι

  Τα αυθαίρετα συμπεράσματα

  :)

 63. @marquuedemud

  Γειαααα, καιρό είχαμε να σε δούμε από δω. Δεν ξέρω αν παρακολουθείς τις συζητήσεις τακτικά, αλλά σκέψου πως είναι ενοχλητικό να συζητάς για οποιοδήποτε θέμα και να πετάγεται συνεχώς κάποιος και να σου λέει «αθεΐα = κομμουνισμός» και «ο επίκουρος είπε ότι το σεξ είναι κακό». Ε, εντάξει, εκτός του ότι πολλές φορές είναι εκτός θέματος είναι και πραγματικά υπερβολικά εκνευριστικό, ειδικά όταν του έχουν πει 10 άτομα πως ακόμα και αυτό να είχε πει ο Επίκουρος και τι έγινε; Δεν έχουμε αυθεντίες, κανενός ο λόγος δεν είναι νόμος για εμάς, πωωωωωωωωωω ρε φίλε, κουμάντο στο κρεβάτι μας θα κάνεις; Για την αθεΐα δεν το συζητώ, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας, άμα ο άλλος δεν θέλει να διαβάσει αυτό που γράφεις δεν μπορείς να κάνεις τίποτα…

  Γιατί οκ, μας το είπε μία ο ΘΒ, του είπαμε τα επιχειρήματά μας και μπορώ να δεχτώ ότι δεν τον ικανοποίησαν. Μας είπε τα δικά του, και πρέπει να δεχτεί κι αυτός πως δεν μας ικανοποίησαν. Μας το είπε δεύτερη φορά, άντε πάλι τα ίδια. Τρίτη, τέταρτη, χιλιοστή… Δεν λέω πως πρέπει να πειστεί πως έχουμε δίκιο, ούτε και να πειστούμε εμείς, αλλά είδαμε μετά από πολλές προσπάθειες πως σ’ αυτό το θέμα δεν υπάρχει επικοινωνία και δεν γίνεται πια ούτε εποικοδομητικός διάλογος κάθε φορά που μας πετάει τις ίδιες καραμέλες, απλά τσιτώνεται το κλίμα.

  Και το να μας πετάει διάφορα για να γίνει διάλογος το δέχομαι, να πετάει όμως κλισέ τα οποία έχουμε συζητήσει και σαν ώριμοι άνθρωποι (θέλω να πιστεύω) έχουμε αποδεχτεί πως έχουμε διαφορετικές απόψεις και δεν γίνεται τίποτα για αυτό, είναι άσκοπο. Αν έχει να πει κάτι διαφορετικό ευχαρίστως να το ακούσω. Όμως με το να μου λέει το ίδιο παραμύθι κάθε φορά δεν βγάζουμε τίποτα. Θα του πω τα επιχειρήματα που του έχω ήδη πει (θα τα πει κάποιος άλλος δηλαδή γιατί δεν πολύασχολούμαι πλέον), θα μου πει κι αυτός τα δικά του που μου έχει ήδη πει και μπράβο, χαρήκαμε… Κάποια στιγμή κάποιου τα νεύρα θα σπάσουν και θα αρχίσει να βρίζει, ή να μην πολύασχολείται με αυτά που λέει ο ΘΒ… Εντάξει σε έναν διάλογο μεταξύ ενηλίκων δεν είναι ανάγκη να φτάσουν εκεί τα πράγματα…

 64. @Ιοkaste

  πετάγεται συνεχώς κάποιος και να σου λέει «αθεΐα = κομμουνισμός» και «ο επίκουρος είπε ότι το σεξ είναι κακό». Ε, εντάξει, εκτός του ότι πολλές φορές είναι εκτός θέματος είναι και πραγματικά υπερβολικά εκνευριστικό, ειδικά όταν του έχουν πει 10 άτομα πως ακόμα και αυτό να είχε πει ο Επίκουρος και τι έγινε; Δεν έχουμε αυθεντίες, κανενός ο λόγος δεν είναι νόμος για εμάς…

  Hell-o!!!Καλά ξυπνητούρια!
  Aυτά θέλεις να καταλαβαίνεις ή το μυαλουδάκι σου περιστρέφεται διαρκώς περί του εαυτού σου και διαλέγεσαι με τα φαντάσματα σου;

  1.Στα περί «χαρών τής ζωής» σάς αναφέρω τον Επίκουρο γιατί κάποιοι του χώρου σας νομίζουν πως ήταν πρόγονος του πανηδονισμού ή του Κρώουλυ και μάς τον επιδεικνύουν.

  Ούτε για μένα ο Επίκουρος είναι αυθεντία αλλά όταν τα ίδια πράγματα με τον Επίκουρο έχουν πεί και οι σπουδαιότεροι αρχαίοι φιλόσοφοι,ημεδαποί και αλλοδαποί,μήπως θα έπρεπε να αρχίσετε να σκέφτεστε αν αυτοί τρελάθηκαν ή μήπως εσείς έχετε χάσει τη μπάλα;

  Σας αναφέρω τους αρχαίους φιλοσόφους επιπλέον γιατί μέσα στον οίστρο του αντιχριστιανισμού σας,προσπαθείτε να φορτώσετε στον Χριστιανισμό την ενοχοποίηση των σεξουαλικών ηδονών ενώ αν ήσασταν τίμιοι με τους εαυτούς σας θα έπρεπε στις επιθέσεις σας να περιλάβετε και τον Βούδα,τον Κομφούκιο,τον Λάο Τσε,τον Πυθαγόρα,τον Πλάτωνα,τον Αριστοτέλη ,τον Επίκουρο,τον Επίκτητο ακόμα και τον παγανιστή αυτοκράτορα Ιουλιανό οι οποίοι ήταν όλοι φορείς παρόμοιων απόψεων.

  2.Στα περί αθεϊστικής ιδεολογίας και της σχέσης της με τα ολοκληρωτικά καθεστώτα ,ευτυχώς μιλά η ιστορία αλλά ακι η σημερινή πραγματικότητα.
  Το να αρνείστε ότι η αθεϊστική ιδεολογία υπήρξε η βασική αιτία για την οποία διώχθηκαν και θανατώθηκαν εκατομμύρια πιστών ανθρώπων,στους οποίους οι αθεϊστές κόλλησαν την ρετσινιά του «αντιφρονούντα» επειδή αρνούνταν να απαρνηθούν την πίστη τους είναι πέρα απο στρουθοκαμηλική και επικινδυνη.
  Στρουθοκαμηλική γιατί οι αθεϊστικές διώξεις συνεχίζονται και στις μέρες μας.Δες πχ πόσες εκτελέσεις έχουν γίνει στην Κίνα οπαδών μιας ταοϊστικής σέκτας,του Φαλούν Γκόνγκ
  http://en.wikipedia.org/wiki/Falun_Gong

  Eπικίνδυνη γιατί δείχνετε να μην έχετε διδαχθεί τίποτα από την ιστορία του αθεϊστικού κινήματος,γεγονός που σημαίνει ότι ,σε ανάλογες συνθήκες,μπορεί να επαναλάβετε τα ίδια ή και χειρότερα.
  Γιατί ας μη ξεχνάμε ότι και στη Σοβιετία οι αθεϊστές ξεκίνησαν με δηλώσεις περί ανεξιθρησκείας και κατέληξαν στα γκουλάγκ και τις ομαδικές εκτελέσεις.

 65. @marquuedemud

  Βλέπεις τί εννοώ;;; Στα παραπάνω του έχω απαντήσει κι εγώ προσωπικά και όλοι οι άλλοι 1 προς 1 και παραπάνω από 1 φορές.. Και; Τα νταααα!! Πάλι τα ίδια.. Ε τί να πω τώρα μετά από αυτό; Το να επαναλαμβάνουμε αέναα τους ίδιους «διαλόγους» δεν οδηγεί πουθενά..

 66. stardust30 said

  @marquuedemud,
  Χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη πηγαίνεις αγόρι μου; Μήπως ο Πλεύρης είναι πνευματικός πατέρας σου και μας το κρύβεις;
  Οι περισσότερο φανατισμένοι χριστιανοί είναι οι ακροδεξιοί και αυτή είναι η αλήθεια όσο κι αν πονάει.
  Τα επιχειρήματά σου και το επίπεδό σου δυστυχώς δεν μπορώ να τα ανταγωνιστώ..
  «Δύο πράγματα δεν έχουν τέλος….η βλακεία και το σύμπαν! Και για το σύμπαν δεν είμαι σίγουρος…» είχε πει ο Αϊνστάιν. Και λυπάμαι που τον επιβεβαιώνεις με τα λεγόμενά σου.

  @ Θου βου,
  Helloou, είπε κανείς πως ο Επίκουρος είναι άγιος και πρέπει να τιμάται για όλα όσα είπε; Κριτική σκέψη έχει ο κάθε ένας από εμάς και διαλέγει όλα όσα θεωρεί αξιόλογα και τα προσαρμόζει στις σημερινές συνθήκες. Είδες κανέναν που να διαβάζει αρχαίους έλληνες φιλοσόφους να κυκλοφορεί με χλαμύδα;
  Μόνον εσείς τα χριστιανόπουλα θεωρείτε «αναμφισβήτητες» και «ουρανοκατέβατες» αλήθειες όλα όσα γράφονται στα χειρόγραφα μερικών αγράμματων που αντέγραφε ο ένας από τον άλλο με τρόπο που στο τέλος ο κάθε ένας τους παρουσίασαν 4 διαφορετικές εκδοχές ενός αγράμματου ξυλουργού. Να μην πω για τα σεξουαλικά σκάνδαλα των γραφών σας.Και μόνον εσείς διατηρείτε ανόητες παραδόσεις όπως νηστείες, ατέλειωτα προσκυνήματα, ειδωλολατρικές συνήθειες που ενώ πρώτα τις αντιγράψατε από άλλους ειδωλολάτρες τώρα τους βρίζετε.
  Αλήθεια όλα όσα γράφεις εδώ τα έχεις πει στον πνευματικό σου; Μια ζωή σκλάβοι θα είστε της ίδιας σας της συνείδησης καημένοι μου πιστοί..

 67. marqueedemud said

  @ιοκαστη . δεν θα ειχα την οποια συμμετοχη εχω εδω μεσα αν για παραδειγμα δεν υπηρχαν τυποι , τυπου «αστεροσκονη» και «σεξ πιστολς» που εχουν παρει καποιους ιδιαιτερα αγαπημενους μου (βλ.che ή τους sex pistols) και τους εκαναν σημαια της οποιας ασχετης σχεσης εχουν με το μεταφυσικο μονο και μονο επειδη τους θωπευσε μικρους ο παπας της ενοριας ή επειδη τους αναγκαζε η μαμα τους να πανε να κοινωνισουν και να πανε στο κατηχητικο. γιατι οι πιο πολλοι εδω μεσα βγαζουν (κι οχι βγαζετε) τα ψυχολογικα τους εναντια σε κατι το οποιο ποτε πραγματικα δεν γνωρισαν.

  επισης αυτη η καραμελα περι ακροδεξιων χριστιανων ειναι ακριβως η ιδια με τους σταλινικους αθειστες. μονο που οι τελευταιοι ειναι πιο προσφατοι οπως και κατι βιετναμεζοι που ζητησα προ καιρους απο καποιους αθεους να μου πουν την γνωμη τους αλλα ακομα συζητηση δεν κανουν. ουτε εσυ απαντησες γι’αυτο το θεμα.

  οσο για τον θβ, ποτε μα ποτε δεν εχω δει εδω και τοσους μηνες καποιον να του απανταει χωρις να τον βριζει.μαλλον επειδη ειναι χριστιανος.

  @γιατρος του ικα. οχι αδερφε. δεν εχω να πω τιποτα. εσενα ειδικα μονο θα ξερναω στην μαπα σου. αν δεν εχεις προβλημα. μπαινω εδω περα για να βλεπω καποια σχολια τουλαχιστον δυο γνωστων μου σε αυτο ποστ, που και τους συμπαθω και μπορω να καταλαβω γιατι σκεφτονται οπως σκεφτονται.

  επισης γιατι οπως και να το κανεις, κακως, αλλα παντα σε πιανει περιεργια μεχρι που μπορει να φτασει η ασχετιλα καποιων για καποια θεματα. το τι παπαριες γραφεις και γραφετε εδω μεσα για μεταφυσικα-θρησκευτικα θεματα, δεν λεγεται. απλα δεν ξερετε τι σας γινεται και το παιζετε και γνωστες πισω απο την οποια καλη χρηση της ελληνικης γλωσσας. μπουρμπουτσαλα γιατρε. οπως καποιοι βλεπουν trash tv εγω πειδη δεν εχω τιβι μπαινω κι εδω μεσα.

  αυτοι ειναι ολοι οι λογοι που μπαινω. καλοι κακοι κι ασχημοι. ελπιζω να σας καλυψα.

  αντε τωρα να σβησετε κανα σταυρο απο καμια εισοδο πολυκατοικιας.

 68. Marquee

  Για τους ακροδεξιούς χριστιανούς συμφωνώ, είναι η ίδια καραμέλα. Αλλά νομίζω πως και οι περισσότεροι εδώ αν μιλήσεις ήρεμα μαζί τους θα συμφωνήσουν σ’ αυτό. Και ο stardust δεν είπε πως όλοι οι χριστιανοί είναι ακροδεξιοί, αλλά πως όλοι οι ακροδεξιοί είναι χριστιανοί, κι αν το σκεφτείς έχει μεγάλη διαφορά (το υποσύνολο ενός συνόλου δεν χαρακτηρίζει το σύνολο και δεν είναι απαραίτητα παρόμοιο με άλλα υποσύνολα του ίδιου συνόλου). Έτσι το εξέλαβα εγώ τέλος πάντων αυτό που είπε, κι είναι κι αυτό ένα θέμα, ο καθένας μας μεταφράζει ό,τι διαβάζει ανάλογα με τα «φίλτρα» που έχει… (ενημερωτικά να πω πως δεν συμφωνώ απόλυτα αλλά η αλήθεια είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των ακροδεξιών που έχω γνωρίσει είναι όντως χριστιανοί, ένας ήταν παγανιστής και κανένας άθεος, βέβαια δεν λέω μπορεί να ήταν και τυχαίο).

  Οι σταλινικοί άθεοι όμως είναι μια καραμέλα που ο ΘΒ χρησιμοποιεί πάρα πολύ εδώ πέρα, μπορεί λοιπόν να παίρνει την αντι-καραμέλα (ας το πούμε έτσι) για απάντηση καμιά φορά από κάποιους και δεν το θεωρώ περίεργο ή λάθος. Άμα μου πει κάποιος πως οι όλοι οι άθεοι είναι κομμουνιστές ντε και καλά το πρώτο πράγμα που θα μου έρθει να του πω είναι πως αυτό που λέει είναι το ίδιο με το να πει κάποιος πως όλοι οι χριστιανοί είναι ακροδεξιοί = άτοπο.. Και ξαναλέω, είναι κουραστκό και εκνευριστικό να σου λέει κάποιος όλη την ώρα τα ίδια και τα ίδια πράγματα που δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό σε μια κουβέντα.

  Το θέμα που λες ότι δεν απάντησα δεν το θυμάμαι να σου πω την αλήθεια.. Σόρυ, γίνεται και χαμός εδώ καμιά φορά, αν δεν σου έχω απαντήσει ακόμα θες να μου επαναλάβεις την ερώτηση;

 69. Προσοχή χριστιανό-αριστερό Μαρκήσιο-troll που στον ελεύθερο του χρόνο ακούει και πανκ κυκλοφορεί και ξερνάει όπου βρει.

  chill out dude, άλλωστε η αλήθεια βρίσκεται στους αγαπημένους σου Sex Pistols…..γκέγκε???

 70. όλοι οι ακροδεξιοί είναι χριστιανοί

  Τρία πουλάκια κάθονταν και ρούφαγαν ταμπάκο!
  Κι οι ρατσιστές δωδεκαθεϊστές των Χρυσών Αυγών τι είναι;
  Γκεβαρικοί ή τροτσκιστές;
  Στις ακροδεξιές νεολαίες ο νεοπαγανισμός κάνει θραύση.

  Η ρήση που πιθανόν έχει αλήθεια μέσα της καιγια την οποία δεν έχει υπάρξει καμμία αντίρρηση διαχρονικά είναι η εξής:
  «Όλοι οι σταλινικοί ήσαν άθεοι,αλλά δεν είναι όλοι οι άθεοι σταλινικοί»

 71. ΘΒ

  δεν είπα κάτι πολύ διαφορετικό για τους ακροδεξιούς, διάβασε πιο προσεκτικά αυτά που γράφω και θα δεις…

 72. Stardust

  είπε κανείς πως ο Επίκουρος είναι άγιος και πρέπει να τιμάται για όλα όσα είπε; Κριτική σκέψη έχει ο κάθε ένας από εμάς και διαλέγει όλα όσα θεωρεί αξιόλογα και τα προσαρμόζει στις σημερινές συνθήκες. Είδες κανέναν που να διαβάζει αρχαίους έλληνες φιλοσόφους να κυκλοφορεί με χλαμύδα;

  Να σου πω αλήθεια ,Stardust…εδώ μέσα είναι μερικοί με μυαλά ξυράφια και λυπάμαι που δε μπορώ να σε συμπεριλάβω σε αυτούς.
  Διάβασες τι είπα παραπάνω;

  «Ούτε για μένα ο Επίκουρος είναι αυθεντία αλλά όταν τα ίδια πράγματα με τον Επίκουρο έχουν πεί και οι σπουδαιότεροι αρχαίοι φιλόσοφοι,ημεδαποί και αλλοδαποί,μήπως θα έπρεπε να αρχίσετε να σκέφτεστε αν αυτοί τρελάθηκαν ή μήπως εσείς έχετε χάσει τη μπάλα;

  Σας αναφέρω τους αρχαίους φιλοσόφους επιπλέον γιατί μέσα στον οίστρο του αντιχριστιανισμού σας,προσπαθείτε να φορτώσετε στον Χριστιανισμό την ενοχοποίηση των σεξουαλικών ηδονών ενώ αν ήσασταν τίμιοι με τους εαυτούς σας θα έπρεπε στις επιθέσεις σας να περιλάβετε και τον Βούδα,τον Κομφούκιο,τον Λάο Τσε,τον Πυθαγόρα,τον Πλάτωνα,τον Αριστοτέλη ,τον Επίκουρο,τον Επίκτητο ακόμα και τον παγανιστή αυτοκράτορα Ιουλιανό οι οποίοι ήταν όλοι φορείς παρόμοιων απόψεων.»

  Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος με τις χλαμύδες:
  Κάνε μια βόλτα στην Εταιρεία Αρχαιοφίλων,στο Ύπατο Συμβούλιο Εθνικών ή στο Ιδεοθέατρον του Αναστασάκη και θα δείς πολλούς αρχαιοφιλους με χλαμύδες.

 73. Νίκος said

  ΘΒ
  «Όλοι οι σταλινικοί ήσαν άθεοι,αλλά δεν είναι όλοι οι άθεοι σταλινικοί»

  Με τις θεωρίες συνόλων δεν τα πας πολύ καλά, αλλά εδώ πιάνεις μιάν άκρη να αρχίσεις. Μπορείς λοιπόν τούδε να μας συμπεριλάβεις στους μη σταλινικούς άθεους, τους οποίους ενδεχομένως αποκηρύσσουμε συλλήβδην, και να μην επιχειρηματολογείς εδώ μέσα θεωρώντας μας άθεους σταλινικούς;;;

 74. Θου Βου:

  Σας αναφέρω τους αρχαίους φιλοσόφους επιπλέον γιατί μέσα στον οίστρο του αντιχριστιανισμού σας,προσπαθείτε να φορτώσετε στον Χριστιανισμό την ενοχοποίηση των σεξουαλικών ηδονών ενώ αν ήσασταν τίμιοι με τους εαυτούς σας θα έπρεπε στις επιθέσεις σας να περιλάβετε και τον Βούδα,τον Κομφούκιο,τον Λάο Τσε,τον Πυθαγόρα,τον Πλάτωνα,τον Αριστοτέλη ,τον Επίκουρο,τον Επίκτητο ακόμα και τον παγανιστή αυτοκράτορα Ιουλιανό οι οποίοι ήταν όλοι φορείς παρόμοιων απόψεων.

  Η διαφορά ανάμεσα σε όλους αυτούς και στον Χριστιανισμό είναι ότι όλοι αυτοί μας έχουν αδειάσει τη γωνιά και μας έχουν αφήσει ήσυχους προ πολλού, ενώ ο Χριστιανισμός εξακολουθεί να υφίσταται και να μας κάθεται στο σβέρκο. Κατανοητόν;

 75. @Nίκος

  Ο καθένας αποδεικνύει το ποιόν του από τις έμπρακτες συνέπειες των λόγων του και όχι τόσο από το περιέχομενο των τελευταίων.
  Αν ο πτωχός ΘΒ σήμερα σάς λέει ότι θαυμάζει τον Ντοστογεφσκικό Χριστό και αύριο ζητήσει το κάψιμο των αιρετικών θα αποδείξει πως είναι ανακόλουθος και υποκριτής.
  Μόλις προχτές εσείς οι ίδιοι επισημάνατε το φασιστικό χαρακτήρα της απαγόρευσης της ισλαμικής μαντήλας και του επιτραχήλιου σταυρού στο etat laique της Φραγγίας.
  Ο UndantaG πρότεινε την απαγόρευση των τρούλων ,των καμπαναριών από τις εκκλησίες.Ανάλογα αθεοφασιστικά γράφονται σε διάφορους αθεϊστικούς χώρους.
  Η ιεροεξεταστική νοοτροπία είναι διαχρονικά παρούσα στις θρησκευτικές κοινότητες,με αξεπέραστους σταρ τους σταυροφόρους Βατικανού.
  Ομοίως παρούσα είναι και η ανίερη εξέταση στις αθεϊστικές μαζώξεις.
  Οπότε,η υπόμνηση της,ένθεν κακείθεν, δεν είναι ανώφελη.

  ————————————
  2009-02-14, 20:04

  @Διαγόρα

  όλοι αυτοί μας έχουν αδειάσει τη γωνιά και μας έχουν αφήσει ήσυχους προ πολλού, ενώ ο Χριστιανισμός εξακολουθεί να υφίσταται και να μας κάθεται στο σβέρκο. Κατανοητόν;

  Λυπάμαι που θα σε απογοητεύσω αλλά…

  «Η Ρωμιοσύνη έν’ φυλή συνότζαιρη του κόσμου,
  κανένας δεν εβρέθηκεν γαι να την-ι ‘ξηλείψει,
  κανένας, γιατί σκέπει την ‘που τ’ άψη ο Θεός μου.
  Η Ρωμιοσύνη έν’ να χαθεί, όντας ο κόσμος λείψη»

  Οπότε οι επιλογές σας περιορίζονται στο «γαία πυρί μιχθήτω».
  Φτιάχνετε πολλά εργαλεία προς τούτο οι επιστημονιστές εξάλλου :)

 76. Ας σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι το παραπάνω σχόλιο του Θου Βου σε συνδυασμό με αυτό το σχόλιο που γράφτηκε την ίδια περίπου ώρα σε παράλληλη συζήτηση ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέει «εδώ έτσι είναι γιατί έτσι μας αρέσει, αν εσάς δεν σας αρέσει, να σηκωθείτε να φύγετε».

 77. marqueedemud said

  τι «μαρκησιος» βρε βλακα σεξ πιστολ. αντε ανοιξε κανα λεξικο να ξεστραβωθεις ανεγκεφαλιδη. τον dawson απο μεταφραση τον διαβαζεις αγραματε; τις εμπιστευεσαι -τις μεταφρασεις- ή τις βαζετε κι αυτες στον κληρο οπως τα ρητα που γκουγκλαρει ο ντιαγκορας και περναει κανας μηνα μεχρι να βρειτε το πραγματικο τους νοημα;

  @ιοκαστη. δικιο εχεις για τη σχεση ακροδεξιων και σχεση με την εκκλησια -γιατι χριστιανοι δεν ειναι. αλλα πιστεψε με, τελευταια μοιραζονται αναμεσα σε χριστιανους και αρχαιολατρες. γενικως φευγει απο την μοδα ο χριστιανισμος. σε λιγο θα ειναι ολοι αθεοι αν κρινω απο τον φασισμο που βλεπω στην πλειοψηφια των αθεων. εδω μεσα τουλαχιστον. στην συντριπτικη πλειοψηφια.

 78. Όχι,αγαπητέ.
  Από καιρό σάς λέω ,ότι όλοι μας ενοχλούμαστε από διάφορα πράγματα,στον κοινωνικό μας βίο.
  Μπορώ να μεγαλοποιώ τα ελάσσονα και να τα δραματοποιώ, ενώ από την άλλη παραθεωρώ τα σημαντικά και επείγοντα.
  Π.χ.στο περίπτερο της γειτονιάς σου κυκλοφορούν δεκάδες περιοδικά με περιεχόμενο «εμπορίου λευκής και εγχρώμου σαρκός»
  Αυτά δε σε ενοχλούν,ίσως μάλιστα να τα βλέπεις σαν έκφραση ελευθεροτυπίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ βρίσκεις σημαντικό ζήτημα και αντιαισθητικό τον σταυρό στα υπέρθυρα των πολυκατοικιών.
  Ύστερα μπορεί και να απορείς γιατί άραγε συλλαμβάνονται μπουλούκια παιδόφιλων τις τελευταίες μέρες…

 79. Marqueedemud, σχετικά με τα κοσμητικά επίθετα που χρησιμοποίησες στο σχόλιο 78 παραπάνω θα ήθελα να σου υπενθυμίσω την ύπαρξη της σελίδας «Συστάσεις».

  sexpistols.gege, (σχόλιο 69), το ζήτημα του παρωνυμίου του Marqueedemud μας είχε απασχολήσει στο παρελθόν εδώ: «Μα, ο Χίτλερ δεν ήταν _αληθινός_ χριστιανός» – Σχόλιο 76.

  Θου Βου, πάμε ξανά: το παρόν ιστολόγιο αφορά συγκεκριμένα θέματα, δεν καλύπτει όλα τα ζητήματα του κόσμου. Είναι συνεπώς γελοίο να μας λες γιατί κοιτάμε το τάδε και όχι το δείνα. Σε έχω βαρεθεί πιά, την έχεις κάνει λάστιχο την προσφυγή στο μεμπτότερο™.

 80. lloigor said

  Αυτό το άρθρο μεταφέρθηκε στο Πτυελοδοχείο γιατί παρέβαινε τους Όρους Χρήσης.

 81. Διαγόρα,η κριτική δεν απευθύνεται μόνο προς το φιλόξενο ιστολόγιο σου .
  Αφορά όλους αυτούς -ημών των χριστεπωνύμων περιλαμβανομένων-που λόγω εμπάθειας και εμμονών αναποδογυρίζουν (-με) την λίστα των προτεραιοτήτων.
  Συνεπώς η απάντηση στη δήθεν «προσφυγή στο μεμπτότερο» είναι η «επισήμανση των όντως σημαντικών».
  Παρεμπιπτόντως,χτές «επιδιόρθωσα» τους σταυρούς των υπερθύρων στην πολυκατοικία και κρυφοπαρακαλώ να βρεθεί κάποιος οπαδός του Ντόουκινς να παραστήσει τον τιμητή :)

 82. LOL, Θου Βου! Κι άμα βρεθεί, τι θα κάνεις; θα του ρίξεις ένα χριστιανικότατο χεράκι ξύλο; ή μήπως θα τον πιάσεις στο κύρηγμα και θα τον καλέσεις να μετανοήσει;

 83. Γιατρός Του Ικα said

  @Marqueedemud,

  Είσαι αλαζόνας εκ του ασφαλούς και εξυπνάκιας του κώλου.Ήτοι κατά τεκμήριο κομπλεξικός βλάκας με πατέντα.Το ότι από το βρωμόστομά σου μόνο εμετό ξέρεις να βγάζεις το φανταζόμουνα.Μέχρις εμένα δε φτάνει,άρα στη δική σου τη μάπα ξαναγυρνάει.

  Σχετικέ Μarqueedemud,θλιβερέ μαλάκα.

 84. Γιατρέ μου, τι συμβαίνει; δεν διάβασες το παραπάνω σχόλιό μου όπου υπενθύμιζα στον Marqueedemud τη σελίδα «Συστάσεις»; Μήπως θεωρείς ότι οι συστάσεις δεν σε αφορούν εσένα; ή μήπως με έχεις γραμμένο;

 85. Γιατρός Του Ικα said

  Όχι Διαγόρα,απλά θεωρώ ότι υπάρχουν κάποια όρια στο τι μπορεί να ανεχθεί ένας άνθρωπος αδιαμαρτήρητα χωρίς να υπονομεύσει την αξιοπρέπειά του.

 86. Ειλικρινά συγνώμη marquee

  (from the OXFORD English-Greek Dictionary)
  marquee: n μεγάλη τέντα (σαν αυτή σε τσίρκο)

  Δεν μπορώ βέβαια να συγκρατηθώ και να μην κάνω διάφορους παραλληλισμούς ανάμεσα στο άτομο σου και στη λέξη τσίρκο :)))

  Γιατρέ αλίμονο αν η αξιοπρέπεια μας διακινδύνευε κάθε φορά από τέτοιες αστειες συμπεριφορές. Δεν ξέρω ίσως βρίσκομαι ακόμα στη φάση που με διασκεδάζουν.

 87. stardust30 said

  @Marqueedemud
  Τί σχέση έχει βρε καραγκιόζη ο che με το μεταφυσικό; Ποιός σου είπε ότι έχω πίστη στο οποιοδήποτε μεταφυσικό;
  Και το χάιδεμα με τους παπάδες και τους μοναχούς είναι δική σας απόλαυση (ουδέποτε πήγα κατηχητικό και στην εκκλησία-ναι έφαγα τρελό κήρυγμα όταν ήμουν μικρός από τους παππούδες μου αλλά ποτέ δεν πήγα σε εκκλησίες και κατηχητικά- και τα δύο μου είναι το ίδιο απεχθή). Και ξεχνάς φαίνεται τα μεγαλειώδη όργια που κάνουν οι μοναχοί σε κάποια μοναστήρια (η σεξουαλική στέρηση που προξενεί ο χριστιανισμός είναι διεθνώς γνωστόν πως γεννά σεξουαλικές διαστροφές).
  Στον πνευματικό σου αφέντη (που σε θωπεύει από τότε που ήσουν μωρό και ακόμη συνεχίζει) τα έχεις πει αυτά που γράφεις εδώ μέσα;
  Αν αυτά που γράφεις πρέσβευε ο Ιησούς τότε καλώς κάνουμε και δεν τα πιστεύουμε.
  Και πάψε να μπερδεύεις τον Τσε με τον χριστιανισμό φασίστα της πεντάρας.
  Και φυσικά δεν εννοώ πως όλοι οι χριστιανοί είναι ακροδεξιοί- αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των ακροδεξιών ναι είναι χριστιανοί και μάλιστα φανατισμένοι.
  Μια φίλη μου είπε πως υπάρχουν δονητές σε σχήμα σταυρού (πότε έχεις γενέθλια να σου πάρω έναν; θα γράψω και το όνομα του πνευματικού σου επάνω του).

  @ θου βου,
  Χαίρομαι που δεν με συμπεριλαμβάνεις πουθενά- αν με αποκαλούσες χριστιανό ή έξυπνο θα ήταν προσβολή για μένα ειλικρινά.

 88. marqueedemud said

  @αστεροσκονη… η φιλη σου μαλλον σε ξερει πολυ καλα για να σου προτεινει δονητες. αλλα εμενα δεν με χαλαει τι κανεις με το κορμι σου… με το πληκτρολογιο παλι πολυ με χαλαει τι γραφεις…

  δεν ξερω και πολλα απο τα μεγαλειωδη οργια στα μοναστηρια αλλα απο ποτε το σεξ και η ομοφυλοφιλια ειναι διαστροφη ρε φασιστακο; μηπως ειναι και «κουσουρι»;

  αντε βγαλε το μπανερ του τσε απο κει γιατι αυτος δεν ειχε τα δικα σου προβληματα.

  @γκεγκε αλλαξε λεξικο. ή μαλλον αγορασε κανενα κι ασε το γκουγκλ

  @γιατρος. μονο σαν κοπλιμεντα μπορω να εκλαβω τον οχετο σου. ειναι υποχρεωση και καθηκον να με βριζουν παπαρες και ασχετοι σαν και την παρτη σου.

 89. Παρακαλώ τους παρευρισκόμενους να χρησιμοποιούν πιό κόσμιο λεξιλόγιο. Ας δείξει κάποιος ανωτερότητα κάνοντας την αρχή.

 90. Ανώνυμος said

  Μάλιστα Σχετικότατε!

 91. Γιατρος Του Ικα said

  Tο παραπάνω είναι δικό μου.

 92. batcic said

  @Marqueedemud
  Η καφρίλα είναι μια μεγάλη κατάκτηση σας, εσάς των χριστιανών εννοώ. Περιστατικά άφθονα. Από όταν σπάζατε τους κινηματογράφους που θα παίζαν τον Τελευταίο Πειρασμό, μέχρι τότε που κατεβάζατε τις τζαμαρίες του Ιανού, γιατί παρουσίαζαν το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη. Κοινά χαρακτηριστικά όλων όσων συμμετέχουν στην μέγιστη αυτή κατάκτηση σας; Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που έχει η αγάμητη γιαγιά που ζει σε ένα κατσικοχώρι με καντήλια, παραδόσεις, μάτια και βασκανίες. Τα χαρακτηριστικά αυτά βέβαια τα έχουν και πολλοί άλλοι. Με σειρά σπουδαιότητας:

  1. Αγραμματοσύνη.
  2. Αμάθεια.
  3. Δισειδαιμονίες.
  4. Φανατισμός.
  5. Έλειψη καλών τρόπων και χαμόγελου γενικά.
  6. Φθόνος, με αποτέλεσμα να θεωρείται στόχος, όχι η πνευματική σου βελτίωση, αλλά η εξόντωση των διαφορετικών «πιστεύω» τα οποία συνήθως και ευημερούν.
  7. Ημιάγρια κατάσταση.
  8. Νεύρα! Τα νεύρα και ο αγάμητος βαδίζουν χέρι – χέρι.
  9. Φτώχια (ως αποτέλεσμα εδώ και όχι ως αιτία).
  10. Ασχήμια (ως αποτέλεσμα διδαχών ενάντια στο ενδιαφέρον για σωματικές και υλικές απολαύσεις).

  Με το χέρι στην καρδιά, τι από τα παραπάνω διακρίνεις σε σένα; Εγώ προσωπικά διακρίνω πάνω σου τις ταμπέλες 2,3,4,5,6,7,8, ξέρω ότι δεν έχεις την 1, πιθανολογώ για την 10 και σου εύχομαι να μην έχεις την 9. Για πες μας τη γνώμη σου!

 93. @Batcic

  Η καφρίλα είναι μια μεγάλη κατάκτηση σας, εσάς των χριστιανών εννοώ.

  1. Αγραμματοσύνη.
  2. Αμάθεια.
  3. Δισειδαιμονίες.
  4. Φανατισμός.
  5. Έλειψη καλών τρόπων και χαμόγελου γενικά.
  6. Φθόνος, με αποτέλεσμα να θεωρείται στόχος, όχι η πνευματική σου βελτίωση, αλλά η εξόντωση των διαφορετικών “πιστεύω” τα οποία συνήθως και ευημερούν.
  7. Ημιάγρια κατάσταση.
  8. Νεύρα! Τα νεύρα και ο αγάμητος βαδίζουν χέρι – χέρι.
  9. Φτώχια (ως αποτέλεσμα εδώ και όχι ως αιτία).
  10. Ασχήμια (ως αποτέλεσμα διδαχών ενάντια στο ενδιαφέρον για σωματικές και υλικές απολαύσεις).

  Τα θέλεις τα λες ,ρε συ Batcic ή σε έπιασε κρίση αυτογνωσίας;
  Κάνε μια ανασκόπηση των σχολίων σου στο ιστολόγιο αυτό και θα δείς ότι κατά καιρούς έχεις εκδηλώσεις και τις 10 παραπάνω ιδιότητες.
  Έως και τη δεισιδαιμονία έχεις με τη θρησκευτική προσκόλληση στη «θεότητα» της στατιστικής.
  Για το 10 δε,μιλά το αβαταράκι σου, υπερφίαλε καλαμοκαβαλάρη ,alter ego της Σαρούλας.

 94. batcic said

  Δεν αρέσω στον ΘουΒου! Λυγμ, κλαψ, οδύρμ, μοιρολόγ, δεινοπάθ…

 95. undantag said

  Κουράγιο Batcic – βαρύς ο πόνος και βουβός, αλλά, όπως θα έλεγε ίσως και ο UG, «you will survive» …

  Ειδώς τα υψηλά αισθητικά κριτήρια του καραφλού εισπράκτορος με το βοϊδίσιο βλέμμα, θα έπρεπε να έχεις τουλάχιστο μισό μέτρο διχαλωτό μούσι, μια λιγδωμένη κοτσίδα και 200 κιλά αεικίνητου λίπους – ή, άλλως, τo οστεώδες κάλος (sic) του οσίου Εφραίμ (Μάκρης, όχι του άλλου) ή του οσίου Βησσαρίωνος.

  Και εμού, φεύ, μη πληρούντος τα κριτήρια ταύτα, επέλεξα, εν χριστιανικήι ταπεινώσει, εικόνα τινά του φυτικού βασιλείου ως αβατάρ – δια να μη φρίττηι ο ésthète της χριστιανικής διανοήσεως (sic).

 96. batcic said

  @Undantag
  Μέχρι και ο δράκος, με τον οποίον αντικατέστησα το αβαταράκι μου, είναι πιο γοητευτικός! Ίσως τελικά να μην είναι και τόσο άσχημες οι σταυρωτές μουτζούρες.

 97. marqueedemud said

  ανθρωπος που μιλαει για «αγάμητη γιαγιά που ζει σε ένα κατσικοχώρι» πραγματικα δεν αξιζει απαντηση απο μενα.

  χαιρομαι μονο που οι αθεοι στην ελλαδα δεν θα εχουν καμια πιθανοτητα να βγουν περα με εσας για μπροσταρηδες.

  ακου «αγάμητη γιαγιά που ζει σε ένα κατσικοχώρι»; τι μαλακας!!!!!!!

 98. undantag said

  Marqueedemud δεν υπάρχουν κακές λέξεις – κακοί άνθρωποι υπάρχουν!

  Προσωπικά, έχω τεράστιο πρόβλημα με όποιους εκμεταλλεύονται φτωχές, ολιγογράμματες, αγάμητες γιαγιάδες που ζουν σε κατσικοχώρια… ΝΑΙ, μιλάω για τους Εμπόρους του θεού, του δικού σου και κάθε άλλου θεού, κάθε θρησκείας και δόγματος, αυτούς που τις κατήντησαν φτωχές, ολιγογράμματες, αγάμητες.

  Κανένα πρόβλημα με όποιους … απλά λεν τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη.
  Ο βασιλιάς είναι γυμνός.

 99. marqueedemud said

  δεν ξερω φιλε(;) αλλα πολυ τις υποτιματε τις γιαγιαδες στα χωρια. εγω παλι εχω την απολυτη σιγουρια οτι εχουν ευχαριστηθει το κορμι τους και τη ζωη τους, πολυ περισσοτερο απο τους πιο πολλους αθεους που συμμετεχουν εδω μεσα. οσο για την αγραμματοσυνη που λετε τουλαχιστον αυτες εχουν παιδεια.

  σωστα το ειπες υπαρχουν πολλοι κακοι ανθρωποι που το παιζουν σωτηρες.

 100. undantag said

  Δε νομίζω να καταλαβαινόμαστε φίλε (;) Κανείς δεν υποτίμησε καμία γιαγιά σε κανένα χωριό. Για πολλούς απ’εμάς – φαντάζομαι – θα ήταν σαν να υποτιμούσαμε αγαπημένους συγγενείς και φίλους. Και δεν είναι αυτές το πρόβλημα.

  Η «απόλυτη σιγουριά» σου είναι, φαντάζομαι, η ίδια που έχεις για την ύπαρξη του θεού. Αναπόδεικτη και συζητήσιμη.

  Και δε θα ρωτήσω καν πως μια γυναίκα που ζει σε μια κλειστή κοινωνία όπου το σεξ επιτρέπεται μόνο με το σύζυγο και μετά το γάμο – και με σκοπό την τεκνοποίηση, μπορεί να ευχαριστήθηκε το κορμί της και τη ζωή της … επαφίεμαι στην εμπειρία σου.

  Εγώ ο αιρετικός προτιμώ να βλέπω την πραγματικότητα κατάφατσα, βλέπω γιαγιάδες βουτηγμένες στην ανέχεια, τη δεισιδαιμονία, το αιώνιο πένθος και την παρηγοριά που τους πουλάει ο παπάς την κυριακή – και αυτό μολογάω.

  Όσο για την παιδεία, μη βλασφημείς αμαρτωλέ! Γιατί καταδικάζεις τις γιαγιάδες σε αιώνια κόλαση; Μακάριοι οι πτωχοί τωι πνεύματι, δεν είναι το μότο της θρησκείας σου;

  Άντε, σκοτείνιασε κιόλας, το κερί σου υπό μάλης και πήγαινε να μουτζουρώσεις τα εξώθυρα που δεν έχουν πια σταυρό – για να μη ξεχνάμε από που άρχισε η συζήτηση.

 101. marqueedemud said

  καλα κανεις πως δεν καταλαβαινεις αλλα χαιρομαι που καταλαβαινουν καποιοι αλλοι. εσυ εισαι απλα η ανεγκεφαλη αφορμη.

  «Μακάριοι οι πτωχοί τωι πνεύματι» αλλα τι σημαινει αυτο ποτε δεν καταλαβες, «πλουσιε τω πνευματι»!

 102. undantag said

  Πόσο δίκαιο είχε ο Batcic στο 92 για την χριστιανική ΚΑΦΡΙΛΑ! Diem perdidi.
  Δε θα σε ακολουθήσω στην καταβαράθρωση της συζήτησης. Τουλάχιστον ο UG έχει λίγο χιούμορ που τον καθιστά ενδιαφέροντα.
  Χαίρομαι πολύ που ΕΣΥ τα κατάλαβες όλα εκ των προτέρων και δι’αποκαλύψεως – και οι υπόλοιποι τίποτε.

 103. marqueedemud said

  οποτε το 97 ειναι η απαντηση μου χιουμοριστα.

 104. batcic said

  Αν και ελαφρώς off-topic, υπάρχουν πλέον σοβαρές ενδείξεις για την καθολικότητα της ισχύος του Δαρβίνου. Πάρτε για παράδειγμα τον Marqueedemud. Απλώς δεν έχει εξελιχθεί καθόλου και παραμένει ένα συμπαθέστατο πιθήκι!!! Κακώς λοιπόν τα βάζω μαζί του, από δω και στο εξής θα του πετάω μπανάνες…

 105. @Sarah Palin

  Συνεχίστε να βγάζετε τα εσώψυχα σας και τις μύχιες ρατσιστικές σας προθέσεις,οπαδοί του κοινωνικού δαρβινισμού.
  Πηγαίνετε όμως σε κανένα γυμναστηριο πρώτα γιατί με το ξεβράκωμα φαίνεται η κυτταρίτιδα κι είναι αντιαισθητική και πολιτικώς μη ορθή.

 106. batcic said

  @ΘουΒου #105
  Δεν είναι τίποτα, συνδέεις τα ψιψιψίνια με τα κοκοψόψια…

 107. marqueedemud said

  δονητες ο ενας, μπανανες ο αλλος! κανετε κι αλλαξοφρουτιες ωρε παληκαρια μου. για τετοιου ειδους σεξ καυχιεστε τοσο καιρο; αλλα περι ορεξεως…

  τις δεχομαι τις μπανανες παληκαρα(κατα το «ποναν τα παληκαρια») αλλα τις θελω καλα πλυμενες γιατι κυκλοφοραν και κΩλοβακτηριδια εδω μεσα. αυτα κρατησε τα για σενα.

 108. Toilet humour o marqueedemud.
  Το είδος του χιούμορ που ήταν πολύ «ιν» όσο πηγαίναμε δημοτικό…

 109. χ said

  «οι μουντζουρωτοί σταυροί στους κοινόχρηστους χώρους είναι και παράνομοι»

  γινόσαστε γραφικοί με κάθε μέρα που περνά. Αν είναι η μουντζούρα παράνομη, να τους κάνετε μίνυση και να πάτε στα διακστήρια. Η αυτοδικία όμος είναι ακόμα πιο παράνομη και δεν γλυτόνετε την κρεμάλα.

  Το επόμενο στάδιο της παράνοιας σας πιο να είναι άραγε? Να γυρνάτε τον κάθε διαβάτη ανάποδα να δείτε αν φέρει σταυρό στο λαιμό του?

 110. Γιατρός Του Ικα said

  Ευτυχώς πάντως που σίγουρα δεν είναι παράνομη η ανορθογραφία και η αμορφωσιά έτσι;Είναι όμως αρκούντως γραφική.
  Εννοείται ότι αν δω κάποιον να μου μουτζουρώνει το σπίτι μου χωρίς τη συναίνεσή μου θα του κάνω μήνυση,όπως άλλωστε θα κάνατε και μπόλικοι από σας στους πιτσιρικάδες με τα grafitti,που είναι και πιό καλόγουστα από τις ιερές μουτζούρες σας,λες και θα έρθει το βράδυ ο ελεήμων άγγελος κυρίου και πρέπει να προστατεύσουμε τα βρέφη από την ευλογία του.
  Άλλωστε ο μόνος που έκανε υπαινιγμό για αυτοδικία είναι ο «βαρβάτος» νεοαπόστολος στο #81.Το ικρίωμα λοιπόν κράτα το για το συνάφι σου.

 111. οι χριστιανοί της συγχώρεσης, του «ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο…» κλπ πόσο εύκολα στήνουν κρεμάλες…

 112. χ said

  Τι μόρφωση μας την έχουν πάρει οι άθεοι και δεν περισσεύει. Αυτοδικία μιλάει το άρθρο από τον τίλτο του κίολας. Αλλά εκτός από μόρφωση πρέπει να διαθέτει κανείς και νιονιό.

 113. Πας καλά; Ποια αυτοδικία;;; Αυτοδικία είναι να τιμωρείς απο μόνο σου κάποιον που σε έβλαψε αντι να το αφήσεις στη δικαιοσύνη. Το να σβήσω κάτι που δεν μου αρέσει απο τον κοινόχρηστο χώρο της πουκατοικίας ΜΟΥ (πρόσεξε το ΜΟΥ), είναι αναφάιρετο δικαίωμά μου. Εσύ δεν θα σβηνες τα graffity από τον τοίχο σου; Κάπως έτσι κι εγώ θα σβήσω το μουτζουρωτό σταυρό απ τη δική μου.

 114. Γιατρός Του Ικα said

  «Αλλά εκτός από μόρφωση πρέπει να διαθέτει κανείς και νιονιό.»

  Ήθελα να στο πώ αλλά δεν ήθελα να σε στεναχωρήσω παραπάνω.Και αμορφωσιά και κουταμάρα λέω πάει πολύ.Ο λόγος;
  Δες την απάντηση της Κων/νας.Δεν ξέρεις την έννοια των λέξεων που χρησιμοποιείς.Άρα back to school μπας και καλύψεις το πρώτο σου πρόβλημα τουλάχιστον.

 115. χ said

  Τι θα κάνω ε΄γω είναι δικό μου θέμα και δεν αφορά κανέναν. Αν πάλι επιμένεις να ρωτάς, σου λέω ότι θα πάρω την καραμπίνα και θα θερίσω κόσμο και κοσμάκι, αυτό όμως δεν συνιστά δημόσια δήλωση και προτροπή να ιυοθετηθεί από καθέναν. Τέτοιοι μορφωμένοι άθεοι σαν του λόγου σας δείνουν κακό όνομα και στην μόρφωση, αλλά πιο πολύ στην αθεία που θα καταντήσει ένα ιδος ειρωνικής βρισιάς, όπως εξάλου έχει κιόλας καταντήσει και η μόρφωση.

 116. χ said

  Αφου λοιπόν απάντησα στις υπαρξιακές σας ερωτήσεις, δίκαιωμά μου να απαιτήσω να μου απαν΄τησετε και εσείς στο δικό μου ερώτημα του επόμενου εξελεκτικού στάδιου της παράνοιας σας.

 117. Τι σχέση έχει το «καθαρίσω την είσοδο της πολυκατοικίας μου» με το «σκοτώνω όποιον βρω μπροστά μου»;

 118. θα σου απαντήσω σοβαρά. Αν φοράει κάποιος σταυρο με γεια του μα χαρά του. Αν παει να ΜΟΥ βαλει σταυρο σε δικό μου χώρο (π.χ. στο αμάξι μου) θεωρώ δικαίωμά μου να τον βγάλω και να τον πετάξω.

 119. Comte de Toulouse said

  χ είπε:

  …μου απαντησετε και εσείς στο δικό μου ερώτημα του επόμενου εξελεκτικού στάδιου της παράνοιας σας.

  ΘουΒούλη! Εσύ είσαι, και δεν σε γνώρισα, με αυτό το «Χ» !

 120. χ said

  Αυτό δεν είναι απάντηση. Τελος πάντων. Στο αρχικό, έχω κάποιες ενστάσεις. Στο αρχικό έχω κάποιες ενστάσεις. Τι ενοείτε όταν λέτε «δικιά μου πολυκατοικία». Είσαστε αποκλυστικός ειδιοκ΄τητης όλων των διαμερισμάτων? Εάν ναι, δικαιωμά σας να έχετε αφτές τις απαιτήσεις, διαφορετικά, δικιά του πολυκατικία είναι και του αλλουνού ιδιοκτήτη ή νοικάρη ή ενοικιαστή και διακιωμά του να κάνει το σταυρό του στην είσοδο της δικιάσ του πολυκατοικίας. Ο σταυρός δεν είναι απαραίτητα μία μουντζούρα, για την καλυτεχνική έκφραση του καθενός οι γνώμες διύστανται. Εκτός αυτών, το άρθρο προτρέπει να σβήσεις ολους τους σταυρούς σε όλες τισ πολυκατικοίες που συναντάς, αλλά για να αντιλυφθείς αυτή την λεπτομέρια πρέπει να είσαι κάτι παραπάνω από μορφωμένος γιατρός του ΙΚα, και δη να είσαι καί μορφωμένος άθεος.

 121. «Περιοριστείτε στην πολυκατοικία σας, μην πάτε να σβήνετε μουντζουρωτούς σταυρούς σε κοινόχρηστους χώρους άλλων πολυκατοικιών!» μέσα απο το άρθρο ειναι οποτε διάβαζε προσεκτικότερα.

  Οσον αφορά στους κοινόχρηστους χώρους: Αν δεν προβλέπεται απο τον κανονισμό της πολυκατοικίας για οποιαδήποτε επέμβαση στις όψεις πρέπει να υπάρχει συγκατάθεση ΟΛΩΝ των ιδιοκτητών. Δηλαδή: ακόμα και για το χρώμα στις τέντες που θα βάλεις έχει λόγο και ό άλλος ιδιοκτήτης, πόσο μάλλον στην κοινή είσοδο.

 122. Νίκος said

  Αγαπητή Κωνσταντίνα,
  ως μηχανικός είσαι των θετικών επιστημών και εσύ, και προφανώς,
  – Εχεις δεχτεί κάποιους κανόνες λογικών διεργασιών,
  – Με κάποια δεδομένα κάνεις αυτές τις λογικές διεργασίες και φτάνεις σε κάποιο αποτέλεσμα.
  Οπου αυτές οι διεργασίες και τα δεδομένα είναι «ξεκάθαρα»(sic*), όποιος και να υλοποιήσει τους αλγορίθμους, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.
  Στο μυαλό ενός αντικειμενικού επεξεργαστή, θα ακολουθηθούν οι κανόνες και τα δεδομένα, και θα φτάσουμε στο όποιο αποτέλεσμα.
  Στο μυαλό ενός χριστιανού «επεξεργαστή», θα στρεβλωθούν τα δεδομένα και οι διεργασίες, ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
  Για αυτόν, φυσικά και είναι αυτοδικία να σβήσεις την μουτζούρα από την πολυκατοικία σου!
  Για αυτόν, δεν είναι αυτοδικία να πετάξει μπογιά σε ένα έργο (σε έναν ιδιωτικό εκθεσιακό χώρο) που θεωρεί ότι τον προσβάλλει!

  «Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ»
  (παραδοχή πολλών επιφανών χριστιανών)

 123. Leon said

  Νικος

  Στο μυαλό ενός αντικειμενικού επεξεργαστή, θα ακολουθηθούν οι κανόνες και τα δεδομένα, και θα φτάσουμε στο όποιο αποτέλεσμα.
  Στο μυαλό ενός χριστιανού “επεξεργαστή”, θα στρεβλωθούν τα δεδομένα και οι διεργασίες, ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
  Για αυτόν, φυσικά και είναι αυτοδικία να σβήσεις την μουτζούρα από την πολυκατοικία σου!
  Για αυτόν, δεν είναι αυτοδικία να πετάξει μπογιά σε ένα έργο (σε έναν ιδιωτικό εκθεσιακό χώρο) που θεωρεί ότι τον προσβάλλει!

  συμφωνω και επαυξανω!

 124. χ said

  “Περιοριστείτε στην πολυκατοικία σας, μην πάτε να σβήνετε μουντζουρωτούς σταυρούς σε κοινόχρηστους χώρους άλλων πολυκατοικιών!” μέσα απο το άρθρο ειναι οποτε διάβαζε προσεκτικότερα.

  >>Μεα κούλπα. Ελλάτομα μου, ότι σεντονια δεν διαβάσω σε τέτοιο βάθος. Υπάρχουν και άλλα σαιτ που π΄ρεπει να δώσω το μαχητικόν μου παρόν, και άλλοι είναι άθεοι, και δη μορφωμένοι άθεοι, μη τα θέλετε όλα δικά σας.

  «Οσον αφορά στους κοινόχρηστους χώρους: Αν δεν προβλέπεται απο τον κανονισμό της πολυκατοικίας για οποιαδήποτε επέμβαση στις όψεις πρέπει να υπάρχει συγκατάθεση ΟΛΩΝ των ιδιοκτητών. Δηλαδή: ακόμα και για το χρώμα στις τέντες που θα βάλεις έχει λόγο και ό άλλος ιδιοκτήτης, πόσο μάλλον στην κοινή είσοδο.»

  >>Ναι, αλλά δεν μπουκάρετε στο σπίτι του να του ξυλώσετε την τέντα, έτσι στα καλά καθούμενα και με επίκληση του νόμου. Αυτο θα είναι αντιδικία. Του διαβάζετε τον νόμο, την ερμηνία του νόμου, μισθόνεται έναν δικηγόρο του αρείου πάγου να είσασται εντάξει μεν την ένομη τάξη των πραγμάτων, του λέτε ότι είσασται μορφωμένοι και ότι οι μορφωμένοι είναι ολίγον τι τραμπούκοι και έχουν χεσμένουσ τους καλούσ τρόπουσ, και μετά κάνετε λαμπόγιο την τέντα του, έτσι για να μάθει να είναι αξύριστος χριστιανοόσ, ο ασχημάνθροπος. Κατά αναλογία στο θέμα μας, θα συγκαλέσετε γενική συνέλευση των ενοίκων της πολυκατοικίας, θα υποβάλετε τον νόμο στα πρακτικά της συνεδρίασης, και αν δεν συμορφωθούν με τις υοπδείξεις σασ, τοτε και μονον τοτε θα περιποιηθείτε αναλόγος την πόρτα.

  Πάντως, αν δεν έχεται επιχειρήση προηγουμένοσ να πλένεται την καπνιά από κεριά και δεν έχετε πείρα σ’ αυτά τα πράματα, καθότι μορφωμένοι γιατροί αποκλείετε να έχετε κάνει προηγουμένος χαμαλιδουλειές, θα κάνω την αγενή υποχώρηση και θα σας επιτρέψω να πλένετεαι τους σταυρούς στις δικιές μου ξώπορτα της μοναχοκαοτικίας, συν την πόρτα του διαμέρισματος μου. (Για τους μύστες της τέχνης, η καπνία περιέχει πλείστα έλαια και αδυάλυτα λίπη, το (λίγο ή πολύ) καλέσθητο σταυρό θα το κατατήσετε πράγματι να γίνει μία μουντζούρα. Ευκαιρία ζητώ να μου φρεσκάρετε αφιλοκερδής και δορέαν τις πόρτες με μία ωραίαν μπογιά της αρεσκίας μου. Χάρι θα σας κάνω, άντε, ας είναι αυτό το χριστιανικό μου καθήκον για τις αγίες μέρες τισ νεκραννάστασης).

 125. Leon said

  ευχαριστουμε που λες πραγματα που δεν εχουμε πει ποτε εμεισ…
  αληθεια απο ποιον ζητησαν την αδεια για να κανουν τον μουντζουρωτο σταυρο εξαρχης?για να ξερουμε και τι λεμε ετσι…
  α και οσο για το πως πιστευουμε πως ειναι χριστιανοι,δηλαδη αξυριστοι και ασχημανθρωποι οπως λες εσυ, εσεις τις τελευτααιες 2 χιλιετιες λετε στους ομοθρησκους σας οτι ειμαστε με δυο κερατα στο κεφαλοι ετοιμοι να σας παρασυρουμε στην ακολασια και στις ¨ασεμνες» πραξεις…

 126. Γιατρός Του Ικα said

  Δηλαδής αν εγώ που υπογράφω με το nick Γιατρός Του Ικα είμαι κατα τεκμήριο γιατρός εσύ που υπογράφεις με χ μήπως είσαι Αυτός;

 127. Γιατρός Του Ικα said

  Άλλωστε μικρή χαμαλοδουλειά το θεωρείς να απαντάμε στο μακρύ και στο κοντό του καθενός;

 128. Θανάσης said

  Διάβασα τον εποικοδομητικό διάλογο όλων των επισκεπτών (και παρόμοιους στο site), ο οποίος με κάλυψε απόλυτα και τα μόνα σχόλιά μου θα είναι διαδικαστικού χαρακτήρα.
  α) Παρατήρησα αναφορές σε αριθμημένα άρθρα που δεν συμφωνούν με τον αριθμό που προηγείται. Δεν ξέρω πώς αυτό θα μπορούσε να διορθωθεί, καθώς άρθρα καταλήγουν ή ανασύρονται προς και από το πτυελοδοχείο (ειρήσθω εν παρόδω, πολύ δόκιμος χαρακτηρισμός).
  β) Κάποιες παρατηρήσεις για διορθώσεις, αν αφορούν αποκλειστικά τέτοιες, θα μπορούσαν να αποσύρονται από τους υποδείξαντες, αν έχουν αποκατασταθεί, γιατί προκαλούν ίσως κάποια σύγχυση, ιδίως όταν επαναλαμβάνονται. Ωστόσο, και γι’ αυτό δεν μπορώ να προτείνω κάποια λύση.
  γ) Στα περισσότερα θέματα σπάνια βλέπω να επανέρχονται κάποιοι για να υπάρχει κάποια αναζωογόνηση και να ενθαρρύνονται σε σχόλια οι καινούργιοι επισκέπτες (σαν κι εμένα, φερ’ ειπείν)
  Ευχαριστώ όλη την παρέα που με «ανέβασε» ιδιαίτερα σήμερα! :)

 129. […] «Σβήσε τον μουτζουρωτό σταυρό!» – Σχόλιο #2 […]

 130. […] η μάνα, το μωρό, και…Ανθολογία Θου Βου … on Σβήσε τον μουντζουρωτό στ…Ανθολογία Θου Βου … on Γνωμικό #47Zanglos on […]

 131. Salvamin said

  Εγώ διαφωνώ πρέπει να μουτζουρώνουμε με σταυρούς κάθε πόρτα για να φεύγει ο κακός διάβολος. Μόνο ο διάβολος έχει πρόβλημα με τον μουτζουροτό σταυρό.
  Πρέπει να μουτζουρώνουμε την είσοδο της πολυκατοικίας την είσοδο του σπιτιού την είσοδο του μπάνιου την είσοδο της κρεβατοκάμαρας την είσοδο του αυτοκινήτου την είσοδο του αστικού λεωφορείου την είσοδο του μετρό την είσοδο του ασανσέρ την είσοδο του τράμ την είσοδο του ταξί την είσοδο του οίκου ανοχής που θα επισκεφθούμε την είσοδο του σκάφους μας την είσοδο του αεροπλάνου που θα πετάξουμε το ψηφοδέλτιο που θα ψηφίσουμε τα ρούχα που θα φορέσουμε και την οπή βενζίνης του ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου αν έχετε φαλάκρα επίσης να την μουτζουρώσετε και αυτήν.
  ΠΡΟΣΟΧΗ! ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΟΥΤΖΟΥΡΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΕ ΝΑ ΠΑΤΑΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ! ΟΥΤΕ ΠΟΤΕ ΜΟΥΤΖΟΥΡΩΝΟΥΜΕ ΠΑΤΩΜΑΤΑ!
  Επίσης να κάνουμε πάντα το σταυρό μας πριν φάμε φαγητό πριν φάμε ξύλο πριν πάμε για ύπνο πριν ξεκινήσουμε για ταξίδι πριν δούμε μπάλα πριν κάνουμε σέξ κτλ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: