Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Μα, ο Χίτλερ δεν ήταν αληθινός χριστιανός…

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2008/09/27

Νέο αριστουργηματικό ανοσιούργημα!  Σας παρουσιάζω τον Χίτλερ και τον Στάλιν.

Κάνοντας κλικ ανοίγει σε «θεόρατο» ;-) μέγεθος.

Η αντιγραφή είναι ελεύθερη.

Το κείμενο της εικόνας, προς εξυπηρέτηση των μηχανών αναζήτησης:

Ο Χίτλερ δεν ήταν αληθινός χριστιανός.  Άρα, δεν μετράει.

Ο Στάλιν ήταν άθεος.  Άρα, η αθεΐα οδηγεί σε εγκλήματα.

ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΑ.

Επειδή είναι άβολο να παραδέχεσαι ότι δεν κατέχεις το μονοπώλιο στην ηθική.

Το πρωτότυπο στο LOLgod

Copyright © 2008 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

166 Σχόλια προς “Μα, ο Χίτλερ δεν ήταν αληθινός χριστιανός…”

 1. ακριβώς στο στόχο της μεροληπτικής ανοησίας.

  Ι.Μ.Δικαιάκος

 2. Νικος said

  ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ ! Ο Χίτλερ ήταν ευλαβής χριστιανός, αφού προστάτεψε και ευεργέτησε το Αγιο Ορος!!!

 3. Μα, Νίκο, εμείς το ξέρουμε πως ήταν ευλαβής χριστιανός ο Χίτλερ. Οι χριστιανοί όμως για διάφορους λόγους ισχυρίζονται πως δεν ήταν αληθινός χριστιανός. Πρόκειται για τη Λογική Πλάνη που στα αγγλικά ονομάζεται «No True Scotchman«, και που αν ποτέ μεταφραστεί στα Ελληνικά εγώ προτείνω να ονομασθεί «Μη-γνήσιος Σφακιανός».

 4. Έχω μια απορία αν μπορείτε να μου την λύσετε.
  Μια φορά και ένα καιρό ήταν ο Γιωρίκας και ο Κωστίκας. Και οι δύο κάνανε εγκλήματα άρα και οι δύο ήτανε ανήθικοι.
  Ο ένας όμως έλεγε ότι είναι χριστιανός και ο άλλος ότι είναι άθεος. Ποιός από τους δυό ήταν χειρότερος;

 5. http://www.bede.org.uk/hitler.htm

  δεν χρειάζεται να ψάξετε στον Χίτλερ,ο οποίος έτεινε προς τον σεκταριστικό αποκρυφισμό όπως δείχνουν τα στοιχεία.
  υπάρχουν πολλά φυντάνια που εν ονόματι του Χριστού διέπραξαν τερατουργήματα.

  Ιερές εξετάσεις,αποικιοκρατία,νύχτες Αγίου Βαρθολομαίου και εσχάτως Γιασένοβατς,το άγνωστο γιουγκοσλαβικό ολοκαύτωμα.

  http://www.spirituallysmart.com/croatia2.html

  ήταν η πίστη τους υπεύθυνη για τα εγκλήματα που διέπραξαν;ΑΣΦΑΛΩΣ!

  όπως ήταν και η αθεϊστική εμμονή του Στάλιν υπεύθυνη για τα πολλά εκατομμύρια των χριστιανών θυμάτων του.

  άφησα για τελευταίο τον Μέγα Ιεροεξεταστή

  «Απέκρουσες τη μοναδική και επιβλητική σημαία που σου προσφέρθηκε, με την οποία μπορούσες να άναγκάσης τους πάντες να σε ακολουθήσουν χωρίς καμιά αντίρρηση. Αρνή­θηκες τη σημαία του επιγείου άρτου και ενήργησες με αυτόν τον τρόπο, γιατί θέλησες να προσφέρης την ελευθερία και τον ουράνιο άρτο». Η αποδοχή των τριών πειρασμών οδηγεί στη γαλήνη της επίγειας ζωής των ανθρώπων, «θα είχες εκπληρώσει τα πάντα, οτιδήποτε είναι αυτό στο οποίο στρέ­φεται η προσπάθεια του ανθρώπου πάνω στη γη. Θα έδει­χνες στους ανθρώπους ποιόν πρέπει να προσκυνούν, σε ποιόν να παραδίδουν τη συνείδηση τους και τελικά με ποιόν τρό­πο θα μπορούσαν να ενωθούν σε μια μοναδική, όμόφωνη και οργανωμένη μαζική κοινωνία, μια που η προσπάθεια για οίκουμενική ενότητα είναι η τρίτη και τελευταία βασανιστι­κή προσπάθεια του ανθρώπου». Το σύστημα του Μεγάλου Ίεροεξεταστού λύνει όλα τα προβλήματα της επίγειας ευη­μερίας των ανθρώπων.

  Το μυστικό του Μεγάλου Ίεροεξεταστού εκφράζεται στό γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν άκολουθούν τον Χριστό αλλά το σύστημα της βίας. «Δεν είμαστε με σένα αλλά με τον Αντίχριστο αυτό είναι το μυστικό μας».

  http://anagnosmatario.blogspot.com/2007/05/blog-post_22.html
  http://users.forthnet.gr/the/arsme/inquisitor%20.htm

 6. @ Ιπτάμενο Ολλανδό
  Μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα ήταν ο χριστιανός για τους άθεους και ο άθεος για τους χριστιανούς.

  Ι.Μ.Δικαιάκος

 7. Γιατρός Του Ικα said

  Προσέξατε κάτι στις φωτογραφίες;Έχουν και οι δύο μουστάκι!!!Είναι λοιπόν προφανές ότι η μυστακοφορία οδηγεί στην γενοκτονική βία.Φονιάδες των λαών μουστα-κα-λήδες.Και εσείς νομίζατε ότι φταίει ο δογματισμός και το μονοπώλιο της απόλυτης αλήθειας στα χέρια πανίσχυρων ολοκληρωτικών κρατών,πλανημένοι.

 8. Γιατρός Του Ικα said

  @Ιπτάμενο Ολλανδό
  Ξέχασες να μας πείς τι όμαδα ήτανε οι δύο πόντιοι (εκτός βέβαια από Απόλλωνας Καλαμαριάς-προφανές).Γιατί είμαι βέβαιος ότι ήτανε γάβροι!Σοβαρά τώρα,τι σημασία έιχε η θρησκευτική τους πίστη στα προσωπικά τους εγκλήματα;Τα εγκλήματα τα διαπράττουν εγκλήματίες,ούτε χριστιανοί ούτε άθεοι,ούτε έλληνες ούτε αλβανοί κοκ.

  @Θ.Β.
  Ναι,είναι προφανές!Είτε ακολουθείς το δρόμο του χριστού,είτε τα συστήματα της βίας,άλλος δρόμος δεν υπάρχει.Πρόσεξε όμως που οδηγεί αυτή η χαριτωμένη διχοτομία:μερικοί (οι περισσότεροι) που ακολουθούν το δρόμο του χριστού αλλά δεν το πιάνουν σωστά (με την «ορθή» δόξα>δόγμα) το μήνυμα λένε:και τι, θα αφήσουμε αυτούς που ακολουθούν τα συστήματα της βίας;φάτε τους!Και έτσι λόγω του ανωτέρω μανιχαισμού,γίνεται και ο δρόμος του χριστού σύστημα βίας(οοοppss!!).Παραδόξως βέβαια ιστορικά οι εκκλησίες προτίμησαν το ένα σύστημα βίας (φασισμό-βλέπε εκκλησία και χούντα στην Ελλάδα,δημοκρατία και φρανκο/καθολικη εκκλησία στην Ισπανία,βατικανό και Χίτλερ) σε βάρος του άλλου,που δεν ήταν πάντα ο σταλινισμός καθώς στο ίδιο τσουβάλι τα ιερά μυαλά έβαλαν και δημοκρατικά κινήματα που είχαν όμως συνήθως την αυθάδεια να ζητούν χωρισμό κράτους-εκκλησίας.

 9. cyrusgeo said

  Δεν ξέρουμε αν ήταν «ευλαβής» χριστιανός ο Χίτλερ ή όχι. Ξέρουμε ότι δεν ήταν άθεος, και ότι τα τελευταία του χρόνια το είχε ρίξει στον αποκρυφισμό. Ο ναζισμός πάντως χρησιμοποίησε το θρησκευτικό συναίσθημα με τη μορφή του «θετικού χριστιανισμού» — μια θεώρηση του χριστιανισμού μέσα από τη θεμελιώδη ιδεολογία του ναζισμού, η οποία ήταν το μίσος προς τους εβραίους.

 10. @ Γιατρό του Ικα
  Αυτό για το μουστάκι μου θύμισε το άλλο. Ότι είναι ο φερετζές του πο… Και ο πο… ως γνωστόν πουστιά θα κάνει

  Ο άθεος (αν είναι ηθικός λογοδοτεί στη συνείδηση του) ενώ ο χριστιανός (αν πάλι είναι ηθικός λογοδοτεί στο Θεό του).Αυτή είναι η διαφορά και νομίζω ότι ο Mortage το έπιασε καλύτερα απ’όλους. Είναι χειρότερος αυτός που κατά την προσωπική άποψη του καθενός λογοδοτεί στη μεγαλύτερη δύναμη.
  Αν θα θέλαμε όμως να το επεκτείνουμε παραπάνω (με κίνδυνο να τ’ακούσω βέβαια) και να ψάξουμε να βρούμε ποιά είναι η μεγαλύτερη δύναμη; Η συνείδηση ή ο Θεός; Φυσικά το ερώτημα δεν έχει απάντηση επειδή συνεχίζει να εξαρτάται από την προσωπική άποψη του καθενός. Όμως θα μπορούσαμε (διορθώστε με αν κάνω λάθος γιατί ίσως πρόκειται για σόφισμα,) να πούμε ότι δεν γνωρίζουμε πόσο αδέκαστη είναι η συνείδηση του καθενός, ενώ από την άλλη γνωρίζουμε το νόμο του Θεού που έλεγε «αγαπάτε αλλήλους». Δεν λέω ότι ο άθεος είναι ανήθικος, αλλά ότι ο χριστανός το «παίζει» ηθικός.

  @ Θ.Β.
  Μπράβο για τον μεγάλο Ιεροεξεταστή και το σχόλιο για την μη-βία

 11. Διόρθωση!!! ανάποδα το διάβασα αυτό που είπε ο Mortage Διάβασα αυτό που ήθελα να διαβάσω…
  Συγνώμη η βιασύνη….

 12. Δεν έχει μεγάλη σημασία αν τέρατα όπως τα δυο εικονιζόμενα αυτοπροσδιορίζονται ως «άθεοι» «χριστιανοί», «νεοπαγανιστές» ή οτιδήποτε άλλο. Είναι άτομα χωρίς συνείδηση και ηθική, που δε λογοδοτούν σε κανέναν, ούτε στο «Θεό», ούτε στον εαυτό τους…

 13. @Ιπτάμενο Ολλανδό
  η αλήθεια είναι ότι και εγώ θα ήθελα να ήταν ανάποδα….
  αλλά η βιωματική πραγματικότητα είναι ένα μισαλλόδοξο και ανόητο προϊόν, συνήθως μικρών ανθρώπων.

  Ι.Μ.Δικαιάκος

 14. Iokaste said

  Συμφωνώ με τον Ανορθόδοξο, ο καθένας μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει, οι πράξεις ενός ανθρώπου δεν θα έπρεπε να είναι ικανές να καταδικάσουν μια θρησκεία, ιδεολογία κλπ, εκτός φυσικά κι αν είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα τις ιδεολογίας και υιοθετούνται από την πλειοψηφία των οπαδών της. Αλλιώς, το να κατηγορείς για τις πράξεις ενός το σύνολο όσον αφορά ιδεολογίες και ομάδες ατόμων, μπορεί να οδηγήσει σε επικύνδινες, ρατσιστικές συμπεριφορές.

  Παραδόξως συμφωνώ και με τους Χριστιανούς σ’αυτή την περίπτωση (περίπου). Ο Χίτλερ δεν ήταν αυτό που θα έπρεπε να είναι ένας χριστιανός που ακολουθεί τον λόγο του Ιησού που υποτίθεται πως είναι το «αγαπάτε αλλήλους» (το βρίσκω απλουστευτικό αυτό βέβαια, άλλη συζήτηση). Δεν πρέπει να κριθεί ο Χριστιανισμός από τις πράξεις του Χίτλερ (έχουμε τόσα άλλα..). Ξέρω ότι οι περισσότεροι άθεοι εδώ πιθανότατα συμφωνούν μ’αυτό και πως η ένσταση είναι στο ότι οι χριστιανοί παρόλ’αυτά θα κρίνουν την αθεία από τον στάλιν πχ… Ε κανείς δεν είναι τέλειος, τόσα καταλαβαίνουν τόσα λένε, εμείς πρέπει να φερθούμε αλλιώς αφού καταλαβαίνουμε κάτι παραπάνω..

 15. @ The Mortgage
  Συμφωνώ απόλυτα!

  @ Ανορθόδοξος
  Σίγουρα δεν έχει «μεγάλη» σημασία για αυτούς τους δύο.
  Για εμάς όμως; Αυτό είναι που με καίει… Και γιαυτό βρήκα ενδιαφέρουσα αυτή την συζήτηση.

 16. Νικος said

  Κάθε παρανοϊκός που παίρνει εξουσία στα χέρια του είναι sui generis. Δεν μπορείς να καταδικάσεις ό,τι υποτίθεται ότι τον αντιπροσωπεύει, παρά μόνον ό,τι τον εξέθρεψε.

 17. Νίκο,
  Μπορείς να καταδικάσεις τη πνευματική λέρα που άφησε πίσω του και πολύ περισσότερο μπορείς να καταδικάσεις αυτούς που εξ αρχής τον ανέχτηκαν.
  Μπορείς να καταδικάσεις αυτούς που τον ακολούθησαν κι αυτούς που τον χρησιμοποίησαν για ίδιον όφελος, μπορείς να καταδικάσεις τα πρόσωπα και τις ιδέες το ίδιο καλά με τις πράξεις που προήλθαν απ’ αυτά.

  Ι.Μ.Δικαιάκος

 18. Νικος said

  Συμφωνώ ΙΜΔ.
  Στο «παρά μόνον ό,τι τον εξέθρεψε» θα έπρεπε να παραλείψω το «μόνον».
  Οταν έγραφα «ό,τι τον εξέθρεψε» είχα κατά νουν αυτούς που εξ αρχής τον ανέχτηκαν (τον κολοβομουστάκια) και αυτούς που ευκόλως πλανήθηκαν από τις δημαγωγίες και την προπαγάνδα.

 19. «Η Κάθε Πράξη σου δεν είναι μοιρολατρικό παράγωγο της θείας βούλησης (Θέλημα Θεού)αλλά απόλυτη ευθύνη του εαυτού σου και μόνον αυτού.

  Roland McDarren»

  μια μελαγχολική υπενθύμιση …

 20. batcic said

  Μεροληπτική ανοησία όντως! Αλλά το πρόβλημα ξεκινάει όταν αρχίζουμε να κρίνουμε με βάση όχι τα οφθαλμοφανή, αλλά οτιδήποτε άλλο. Πιο αναλυτικά:

  Ο Λένιν ήταν άθεος ενώ ο Χίτλερ χριστιανός και διέπραξαν και οι δύο εγκλήματα.
  Το να βγάλουμε συμπεράσματα από την ανωτέρω φράση για το ποιόν των άθεων και των χριστιανών είναι εντελώς παρακινδυνευμένο γιατί το δείγμα μας μόνο τυχαίο δεν είναι. Το οφθαλμοφανές στην περίπτωση μας είναι ότι οι δύο προαναφερθέντες μοιράζονται ένα κοινό χαρακτηριστικό, το οποίο βάση στατιστικής κάνει τους ανθρώπους να φέρονται αλαζονικά και να έχουν και τη δυνατότητα να προβούν σε μαζικά εγκλήματα. «Μοιράζονται» την εξουσία. Για να το θέσω διαφορετικά, τα εξαγόμενα συμπεράσματα δεν θα είναι απαλλαγμένα από τον «θόρυβο«.

  Από την άλλη, αν το δείγμα μας ήταν καθαρά τυχαίο και ψάχναμε σ’ αυτό ποσοστά ανθρώπων που διακατέχονται από μισαλλοδοξία, και θα μπορούσαν για τους Χ λόγους να εξολοθρεύσουν ομάδες ανθρώπων, μη γελιέστε τα θρησκόπουλα… Θα την παίρνατε χαλαρά την πρωτιά!!!

 21. @the mortgage

  «Η Κάθε Πράξη σου δεν είναι μοιρολατρικό παράγωγο της θείας βούλησης (Θέλημα Θεού)αλλά απόλυτη ευθύνη του εαυτού σου και μόνον αυτού.»

  Συμφωνώ. Αλλά η κάθε πράξη σου μπορεί να είναι ή να μην είναι σύμφωνη με την θεία βούληση. Η απόλυτη ευθύνη είναι του εαυτού σου και γιαυτό έχουμε το δικαίωμα ελευθερίας της επιλογής.

  Μία απελευθερωτική υπενθύμιση.

 22. Νικος said

  @batcic
  Ο Λένιν δεν έκανε και τόσα εγκλήματα που να συγκρίνονται με του Χίτλερ… Μπορει να είναι και άγιος, καθώς απ’ ότι μου λένε δεν έχει λιώσει, όπως ο άγιος Βησσαρίων. Βέβαια είχε και αυτός μουστάκι, αλλά συνοδευόταν από πώγωνα, γεγονός το οποίο μάλλον απαλύνει την ξερή θωριά του μύστακος. Που τον θυμήθηκες τώρα :-)

 23. Θεωρώ ότι ο ανορθόδοξος (12) με κάλυψε.

  Όμως πάντα υπάρχει θέμα κακοήθειας με κάτι διατυπώσεις σαν αυτές που αναφέρεις Διαγόρα, από διάφορους καλοθελητές…

  A! έχετε και μια ντανταϊστική πρόσκληση εδώ
  http://polsemannen.blogspot.com/2008/09/blog-post_28.html

 24. batcic said

  @Νίκος
  Το ξέρω και συμφωνώ επαυξάνοντας! Το point όμως της απάντησης μου ήταν να καταδείξω ότι και ο Στάλιν και ο Χίτλερ δεν είναι αντιπροσωπευτικά παραδείγματα ερμηνείας της θρησκείας… Και βέβαια δεν θα ακούσεις πολλούς άθεους να επιστρατεύουν τον Χίτλερ στα επιχειρήματα τους σε αντίθεση με τους χριστιανούς, οι οποίοι λόγω του επιχειρηματολογικού τους νανισμού, είναι έτοιμοι να αναφερθούν σε οτιδήποτε θυμίζει την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση. Από τον «εγκληματία» Στάλιν μέχρι τον γίγαντα Τσατσένκο που χτύπησε ύπουλα τον Παναγιώτη Γιαννάκη! Μη γελάσετε με το τελευταίο σχόλιο, το έχω ακούσει από θρησκόπουλο ως επιχείρημα σε κουβέντα για την ανηθικότητα των άθεων Ρώσων!!!

 25. Νίκος said

  @batcic
  Συμφωνώ μαζί σου, αλλά δεν έπιασες το point της δικής μου απάντησης #22. Αυτό συμβαίνει γιατί το διάβασες βιαστικά. Και εγώ το παθαίνω (να διαβαζω βιαστικά), από το 1/3 και κάτω τα διαβάζω τρέχοντας, ιδίως τα σεντόνια και ιδίως τις εργάσιμες μέρες που δεν περισσεύει χρόνος. Δεν μπορώ να τα διαβάσω, πόσο μάλλον να τα γράψω:-( Το ποστάκι μου ήταν τρεις γραμμούλες, και δεν δικαιολογείσαι. Απάντησα εκεί κάπως ελαφρά, κάνοντας πως δεν καταλαβαίνω ότι ήταν «τυπογραφικό λάθος» για τον Λένιν που λες στο #20, (εξ ου και η αναφορά μου στον πώγωνα). Ελεγα πως διαβάζοντας το #22 θα καταλάβαινες το «typo», αλλά η πλάνη σου συνεχίστηκε και στο #24. Ουφ! Αλλες πεντε γραμμές για επουσιώδη θέματα.

  Νικος
  Υ.Γ. Σε περίπτωση που δεν ήταν από λάθος, να σε πληροφορήσω ότι άλλο ο Λένιν, άλλο ο Στάλιν. Το μόνο κοινό είναι η κατάληξη του ονόματος :-) Καλή εβδομάδα σε όλους!

 26. Pygoskelis Obnoxii said

  @batcic: Και η πλάκα είναι ότι οι Ρώσσοι δεν είναι άθεοι. Οι περισσότεροι ήταν κρυφά ή φανερά ορθόδοξοι… ;)

 27. batcic said

  @Νίκος
  Φίλος sorry! Έχεις δίκιο, αλλά και εγώ έχω γιο 2 ετών και κόρη 3 μηνών και κάποια post τα διαβάζω αργά το βράδυ, αφού θα κοιμηθούν, όντως βιαστικά και αρκετά κουρασμένος. Thanks για την επισήμανση…

 28. batcic said

  @Pygoskelis Obnoxii
  Πλάκα ξε-πλάκα, η αμάθεια ήταν ανέκαθεν κακός σύμβουλος! Ο φόβος δε για τους ξένους και οι περιαστικοί μύθοι γύρω από αυτούς… Άστα να πάνε!

 29. Νίκος said

  #26
  Pygoskelis xanamasaii ponemena themata.
  O Rex! ilo pou thelomen uli mas !

 30. Γιατρός Του Ικα said

  Παδιά sry αλλά μην τρελλαθούμε και τελείως!!Δηλαδή η ιδεολογία ενός ανθρώπου η ακόμα καλύτερα ενός κινήματος δεν παίζει κανένα ρόλο στα πεπραγμένα του;Θεωρείτε τελείως άσχετο τον δογματικό και ολοκληρωτικό χαρακτήρα της ιδεολογίας και των δύο εικονιζόμενων μούτρων για όσα έκαναν;Αντίθετα εγώ θεωρώ ότι ακριβώς αυτό που χρειάζεται σαν ψυχοκίνητρο,ιδιαίτερα για τις μάζες (και μην ξεχνάτε ότι χωρίς μιά κάποια λαική υποστήριξη και οι δύο θα ήταν μηδέν) για να συνδιαπράξουν εγκλήματα είναι η ιδεολογική πεποίθηση ότι έχουν απόλυτο δίκιο.

 31. Γιατρός Του Ικα said

  Και για να γίνει κάτι σαφές εκ μέρους μου (ναι ξέρω είμαι ξεχασιάρης-Αλτσχάιμερ;):η ιδεολογία του Στάλιν ΔΕΝ ήταν ο αθεισμός.Αυτός ήταν παράγωγο ενός μέρους της ιδεολογίας του,που 1ον δεν του ανήκει ολοκληρωτικά και 2ον έχει πεί και σωστά πράγματα.Άλλωστε στο ίδιο συμπέρασμα (αθεισμός) μπορεί κανείς να καταλήξει από διαφορετικές αφετηρίες.Το ότι ήταν,κατά τη γνώμη μου,σωστό ΑΥΤΟ το συμπέρασμα δεν δικαιώνει και τα υπόλοιπα (πχ την αναγκαιότητα για δικτατορία,του προλεταριάτου ή όχι,δε με ενδιαφέρει και την μονοκρατορία της και καλά πρωτοκαθεδρίας του,του κόμματος,ιδέες που χοντρικά είναι για μένα η πηγή των εγκληματικών πολιτικών-συμπεριφορών του σταλινισμού).

 32. @Iκα

  ο «μαχητικός αθεϊσμός» του Στάλιν όμως ,απόρροια και της κοινωνιολογικής ερμηνείας τού φαινομένου της θρησκείας,ήταν αυτός που τον οδήγησε στους διωγμούς ενάντια στους χριστιανούς και όχι μόνο.

  το ,κατ εσέ, σωστό συμπέρασμα θέλησε να το επιβάλλει με την κρατική βία και τρομοκρατία,την οποία και θεωρούσε αποδεκτό μέσο μετασχηματισμού της κοινωνίας προς την κατεύθυνση που επιθυμούσε.

 33. Γιατρός Του Ικα said

  Θ.Β.
  Βεβαίως και σωστά όλα.Νομίζω όμως ότι η απάντηση είναι στο «…και όχι μόνο».Η πρακτική συνέπεια της ιδεολογικής αδιαλλαξίας είναι ο διωγμός και το να θεωρεί κανείς ότι η κρατική βία και τρομοκρατία είναι αποδεκτό μέσο μετασχηματισμού της κοινωνίας.Το να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι μιά ιδεολογία-θρησκεία είναι λάθος ή/και βλαβερή δεν συνεπάγεται από μόνο του ότι πρέπει να εξοντώσουμε φυσικά=σκοτώσουμε,εξορίσουμε τους πιστούς της ή τους λειτουργούς της (χριστιανούς-παπάδες).Η λογική της εξόντωσης βρίσκεται αλλού:στην ιδεολογική αδιαλλαξία και τον ισχυρισμό ότι κάποιος κατέχει την απόλυτη αλήθεια και έχει δικαίωμα να την επιβάλλει στους άλλους με όλα τα μέσα.Παραδέχομαι όμως ότι αυτό το συμπέρασμα είναι κάπως άβολο για κάποιους (όχι για σένα απαραίτητα).

 34. @Iκα

  «το συμπέρασμα ότι μιά ιδεολογία-θρησκεία είναι λάθος ή/και βλαβερή δεν συνεπάγεται από μόνο του ότι πρέπει να εξοντώσουμε φυσικά=σκοτώσουμε,εξορίσουμε τους πιστούς της ή τους λειτουργούς της (χριστιανούς-παπάδες)»

  δεν είπα ότι αυτό επιθυμούν όλοι οι αθεϊστές.
  ΟΜΩΣ…
  στο ΠΡΩΤΟ κράτος στον κόσμο όπου ο αθεϊσμός έγινε κρατική ιδεολογία οι χριστιανοί θεωρήθηκαν ταξικοί εχθροί και επελέγη ο συνδυασμός επιθετικής προπαγάνδας και κρατικής τρομοκρατίας για να συρρικνωθεί η επιρροή τους στις λαϊκές μάζες.
  ο αθεϊστικός φανατισμός είναι εξίσου επικίνδυνος με κάθε άλλο φανατισμό και τα αποτελέσματα είναι ορατά στο ιστορικό γίγνεσθαι.

 35. Νίκος said

  Να υπενθυμίσω εδώ ότι μία μέθοδος των απανταχού και εκάστοτε μακελλάρηδων είναι αρχικά η αποκήρυξη και ο πόλεμος έναντι κάποιας θέσης/ιδεολογίας, και επόμενα ο χαρακτηρισμός κάποιων ατόμων ως υποστηρικτών αυτής της θέσης. Το ποιές είναι οι θέσεις πραγματικά και ποιοί οι υποστηρικτές της, είναι σχεδόν αδιάφορο.
  Οι ναζί έθεσαν υπό διωγμό τους εβραίους, και όποιον ήθελαν να εξοντώσουν τον χαρακτηριζαν εβραιο.
  Οι μπολσεβίκοι κάτι αντίστοιχο.
  Ο xyz δικτατορίσκος μπορει να θέσει υπό διωγμό τους ελέφαντες γιατί καταστρέφουν την χλωρίδα, και να σε χαρακτηρίσει ελέφαντα. Αντε να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας.
  Θέλω να πω ότι δεν υπάρχει πάντα συνάφεια μεταξύ ηγέτη και ιδεολογίας, η επίκλησή της μπορεί να γίνεται για προσπορισμό οφέλους με θολές μεθοδολογίες.

 36. Γιατρός Του Ικα said

  «ο αθεϊστικός φανατισμός είναι εξίσου επικίνδυνος με κάθε άλλο φανατισμό….»

  +1

 37. Δηλαδή εγώ τώρα, που είμαι εκειό που είχε πει κάποτε ο μακαρίτης ο McDarren.
  «φανατικός εναντίων του φανατισμού»
  τι τσαμπούνα να βαράω άραγε.

 38. marquee de mud said

  ειπε ο batcic

  Το οφθαλμοφανές στην περίπτωση μας είναι ότι οι δύο προαναφερθέντες μοιράζονται ένα κοινό χαρακτηριστικό, το οποίο βάση στατιστικής κάνει τους ανθρώπους να φέρονται αλαζονικά και να έχουν και τη δυνατότητα να προβούν σε μαζικά εγκλήματα. “Μοιράζονται” την εξουσία.

  το ιδιο χαρακτηριστικο μοιραζονται επισης ο νερωνας με τον καλιγουλα οπως επισης και αρκετοι αυτοκρατορες/βασιλεις κρατων με κυρια θρησκεια τον χριστιανισμο ή αν θες και αλλων θρησκειων (βλ ισλαμισμο). που σημαινει οτι χτυπησες κατα λαθος στοχο.

  δεν φταιει καμια θρησκεια ή ιδεολογια για τις οποιες σφαγες αλλα καποιοι κυριοι κυριοι που για οικονομικους , πολιτικους λογους ειτε για την δικια τους σχιζοφρενεια καθαριζαν , καθαριζουν και θα καθαριζουν(βλ μπους και σια) κοσμακη αλλα για να το κανουν πολιτικα ορθο παντα θα χρησιμοποιουν καποια «σημαια». χριστιανισμο , αντισιμητισμο (ΝΑΖΙ) ή αθεϊα στην ΕΣΣΔ(δεν καθαρισαν μονο χριστιανους εκει πανω αλλα κυνηγησαν οποιον και οτι ειχε μεταφυσικη ανησυχια. και ο λενιν δεν ηταν και τοσο αθωος. αυτος το αρχισε το μεγαλο κακο και ας εχει παρει την δοξα ο σταλιν).

  παντα οι εξουσιες θελαν κατι «πνευματικο», «καποια ελενη…» για να στηριξουν τις οποιες ενεργειες.αυτο ειναι το μεγαλο οπλο των πολιτικων. ετσι ξεγελανε. αυτο δεν σημαινει ομως οτι ο πολιτικος χιτλερ ηταν χριστιανος, ουτε οτι ο πολιτικος σταλιν ηταν αθεος με την εννοια που ειστε εσεις εδω μεσα. ουτε βεβαια σημαινει οτι ο πολιτικος (made in usa) γεωργιος παπαδοπουλος ηταν χριστιανος. ισως ειχε πολυ καλο image maker απο πισω. ναι για το «ελλας ελληνων χριστιανων» μιλαω. αυτος που το σκεφτηκε το σλογκαν πρεπει να εχει φτιαξει πολλες διαφημισεις για τα mcdonalds στο usa.

  και απο κει και περα καλο ειναι να σταματησει εδω μεσα αυτη η καραμελα για το τι εκανε η εκκλησια στα χρονια της χουντας ή δεν ξερω και γω ποτε. ειδικα απο ατομα που θα ντυνοντουσαν και παπαδακια για να σωσουν τη ζωουλα τους,ασχετα αν ειναι αθεοι, θα περιμενα να καταλαβαινουν καλυτερα τι σημαινει φοβος για τη ζωουλα μου.

  τι να κανουμε κυριοι; δεν ειμαστε ολοι παπαπηρουνακιδες ουτε αγιοι λουκαδες γιατροι ουτε παναγουληδες. υπαρχουν και ανθρωποι που δεν αντεχουν και πολλα και αν κρυβουν ,αστοχως, την δειλια τους, πισω απο τις σπουδες τους εκεινο τον καιρο ή πισω απο το οτι η μανα τους ηταν αρρωστη και ειχαν παει στο χωριο τους το βραδυ του πολυτεχνειου, καλο ειναι να τους καταλαβαινουμε. ειδικα οταν θα φοραγαμε και ρασα για να σωσουμε το τομαρι μας το κατα τ’αλλα, αθεο. γιατι η εξουσια λιανιζει κοκκαλα και συνειδησεις και δεν «κολλαει» στο να χρησιμοποιησει την οποια θρησκεια, την ελλειψη θρησκειας ή ιδεολογια ή την 11/9 για να επιβληθει.

 39. marquee de mud said

  καλα δεν το ειπε ολο ο batcic. την πρωτη παραγραφο μονο.

 40. Νικος said

  Μην ξανακούσω τις παπαρδέλες για δειλία, θα ξεράσω.
  Η απόφαση στο δίλημμα «ντύσου παπαδάκι ή ντύσου νεκρός» δεν κλίνει στο α΄ σκέλος από δειλία, αλλά από έλλειψη πίστης/ιδανικών για προάσπιση. Δεν είναι κατανοητό αυτό; Πες μου το IQ σου να το μασήσω κατάλληλα…

 41. Marquee, διόρδωσα το <cite> σε </blockquote>

 42. @Nίκος

  μη παιζεις κρυφτούλι
  κάποιοι εδώ μέσα είπατε ότι προκειμένου να σώσετε τη ζωούλα σας θα ήσασταν έτοιμοι μέχρι και να ντυθείτε παπαδάκια,αν μάλιστα αυτό συνέβαινε και επ αμοιβή θα το διασκεδάζατε κιόλας.

  ο Marquee κάνει μια εύστοχη σύγκριση μεταξύ της στάσης που προκρίνετε για τους εαυτούς σας και της στάσης που τήρησαν πολλοί κληρικοί κατά τη διάρκεια της χούντας.

  πιο γλαφυρά:αν ερχόταν ο Ντερτιλής με τους γορίλλες της ΕΣΑ σάς έπιανε από τ αυτί και σάς έλεγε: «ακούω πως κάνετε αθεϊστικές συνάξεις,είναι έτσι;» εσείς θα απαντούσατε «ΟΧΙ!ΟΧΙ! διαβάζουμε δια τον επικατάρατον κομμουνισμόν και τας προσευχάς του αγίου Ιωάννου του Σταυρού!»
  Ακολούθως θα παραλαμβάνατε εύχαρεις από ένα εξαπτέρυγο και θα μετείχατε ολοπρόθυμοι στην λιτανεία επί τη ελευσει της εθνοσωτηρίου επαναστάσεως.

  Όταν λοιπόν έχετε περιγράψει μόνοι σας το γλοιώδες της προθέσεως σας,με ποιό θράσος έρχεστε να επικρίνετε τον οποιονδήποτε άλλον δείλιασε και κιότεψε μπροστά στην απειλή της εξουσιαστικής βίας;

  καλά σας τα είχε γράψει ο Odin-καλή του ώρα τ ανθρώπου.

 43. Άλλαξα το «Ντεντιδάκης» σε «Ντερτιλής» στο σχόλιο 42 του Θου Βου και διέγραψα το σχόλιο στο οποίο μου ζητούσε να κάνω αυτή τη διόρθωση.

 44. Ο τρόπος που ένας άνθρωπος αξιολογεί την ζωή του, είναι πάγια και σταθερά συνδεδεμένος με τη θρησκευτική – μεταφυσική του πεποίθηση και την κοσμοθεωρία του για την ίδια την ύπαρξη της υλικής υπόστασης του στην γη.
  Η πίστη κάποιου ότι μετά το θάνατό του θα απολαμβάνει τεράστια βουνά από πιλάφι πολλές παρθένες που θα τον υπηρετούν και όμορφα αγόρια που θα ικανοποιούν τις «ορέξεις» του, τον οδηγούν σε τελείως διαφορετικά συμπεράσματα αξιολόγησης για τη ζωή, από εκείνον που πιστεύει ότι όταν καταλήξει στο θάνατο του, θα τελειώσει οριστικά κάθε ύπαρξη της αντίληψής του για τον εαυτό του.
  Η έννοια του θανάτου στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις είναι εντελώς διαφορετική και ως εκ τούτου τα Μέτρα και τα Σταθμά, που υπολογίζουν την απώλεια, είναι το ίδιο διαφορετικά.

  Ι.Μ.Δικαιάκος

 45. C: πολύ ωραίο αυτό, Κε Δικαιάκε. Όχι πως δεν λέγονται και άλλα πολύ ωραία πράγματα σε αυτό το ιστολόγιο, και από εσένα, και από άλλους, αλλά αυτό ήταν πολύ ιδιαίτερο.

 46. @IM Δικαιάκος

  και οι κομμουνιστές δεν πιστεύουν σε μετά θάνατον ζωή αλλά πολλοί από αυτούς υπέστησαν τα πάνδεινα και πέθαναν λεβέντικα.
  πάντως,η προσπάθεια θεμελίωσης ιδεολογικού υπόβαθρου του αθεϊστικού γυμνοσαλιαγκισμού έχει ενδιαφέρον.

 47. @Διαγορα
  Ευχαριστώ για το σχόλιο, έχει βάρος εξ αιτίας της προέλευσης του.
  Υ.Σ παρακαλώ ρίξε μια ματιά στο inbox του Gmail σου και όποτε έχεις την ευκαιρία απάντησε μου.

  @ΘΒ
  Θα ήταν καλό τώρα να αναρωτηθούμε ποιου η θυσία έχει μεγαλύτερο βαθμό απώλειας από του άλλου.
  Και φυσικά σε ευχαριστώ για την επαύξηση των λεγομένων στο προηγούμενο σχόλιο μου.

 48. @IM Δικαιάκος

  Θα ήταν καλό τώρα να αναρωτηθούμε ποιου η θυσία έχει μεγαλύτερο βαθμό απώλειας από του άλλου.

  αν και η φράση πάσχει νοηματικά,θα προσπαθήσω να την ερμηνεύσω:
  η απώλεια παραμένει η ίδια,ήτοι είναι απώλεια μιας ανεπανάληπτης ζωής ή των ανέσεων της, με τις συνέπειες που αυτή έχει για την οικογένεια και τους γνωστούς του υφισταμένου την απώλεια.

  αν εννοείς την αίσθηση της επικείμενης απώλειας για τον ίδιο τον ευρισκόμενο προ του φάσματος της απωλείας,πιθανόν η αίσθηση αυτή να είναι μεγαλύτερη για έναν αθεϊστή,πιθανόν και όχι.

  διαβάζοντας τα κείμενα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη ,ενός πιστού Χριστιανού 18χρονου που απαγχονίστηκε από τους Αγγλους για την συμμετοχή του στην ΕΟΚΑ,βλέπω την ίδια ζέση για ζωή με οποινδήποτε άλλο συνομήλικο του.

  δεν θέλει να πεθάνει,κάνει ότι μπορεί με νομικά και άλλα μέτρα,ωστόσο δεν ζητά συγγνώμη επειδή πολέμησε τους Άγγλους,ούτε απαρνείται το είναι του για να γλυτώσει.

 49. @ΘΒ
  «αν εννοείς την αίσθηση της επικείμενης απώλειας για τον ίδιο τον ευρισκόμενο προ του φάσματος της απωλείας,πιθανόν η αίσθηση αυτή να είναι μεγαλύτερη για έναν αθεϊστή,πιθανόν και όχι.»

  1 στα 4 … όχι κακή αναλογία για μαντεψιά.
  ίσως τώρα θα ήταν η κατάλληλη στιγμή για να σε τυλίξουν σε φιλοσοφικό σεντόνι άλλα όχι εγώ, δεν είναι του ύφους μου.
  άλλωστε το σχόλιο 44 δεν αφήνει απορίες να εκκρεμούν.
  Ι.Μ.Δ

 50. @I M Δικαιάκος

  ναι,θα περιμένω άλλους ,πιο ορίτζιναλ απολογητές του αθεϊστικού χαμαιλεοντισμού να μου εξηγήσουν την τέχνη της μεταμφίεσης.

 51. dmast said

  Γυμνοσάλιαγκες, χαμαιλέοντες, χαμερπή και σιχαμερά σκουλήκια, νυχτερίδες κι αράχνες γλυκειά μου.

 52. ΘΒ
  όταν νιώθεις ότι κάτι υποθάλπει κινδύνους για την πίστη σου αντιδράς απαξιωτικά. Αυτό που σε προδίδει είναι ότι δεν το κάνεις όσο συχνά χρειάζεται ή όσο συχνά η πίστη σου βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο. αυτό με οδηγεί σε δύο ενδεχόμενα. Ή ότι η αντίληψη σου δεν είναι ιδιαίτερα οξεία ή ότι δεν είσαι το καλύτερο δείγμα του φιλοσοφικά – θεολογικά ενήμερου Χ.Ο.
  Σε κάθε περίπτωση, προσπάθησε να επιχειρηματολογείς αντί να χαρακτηρίζεις άστοχα και παλιμπαιδικά.

  φιλικά
  Ι.Μ.Δικαιάκος

 53. marqueedemud said

  την αλλη καραμελα για την θυσια των χριστιανων λογω της τεραστιας ελπιδας/σιγουριας που εχουν οτι θα πανε σιγουρα στον παραδεισο μετα απο καποιο μαρτυριο, πραγματικα δεν ξερω πως αρχισατε να την πιπιλατε.

  κυριοι ενα «αξιωμα/δογμα» που σας εχει ξεφυγει, στον χριστιανισμο, ειναι οτι «τον παραδεισο αρχιζεις και τον ζεις οσο εισαι εν ζωη ακομα». αν δεν σου συμβει αυτο εδω και τωρα, δεν υπαρχει καμια περιπτωση να κατσεις να σε φανε τα λιονταρια στο κολοσσαιο, ουτε να σε σουβλισουν για να αλλαξοπιστησεις, ουτε να σε βασανισουν βιετναμεζοι κομμουνιστες αθεοι ή μη τον 21ο αιωνα. ναι γιατι αυτα συμβαινουν τωρα που μιλαμε στο βιετναμ.

  http://vietnamwatch.blogspot.com/2007/05/news-alert-vietnam-police-kill.html

  http://www.fva.org/2004/Apr/story03.htm

  και μπορει και εγω ενω διαβαζω τα παραπανω να -ισως- κραταω και «μικρο καλαθι» γιατι δεν ξεχναω τι εστι αμερικανικη προπαγανδα. αλλα αν πεσει μεσα σε αυτο το καλαλθι εστω κι ενα ή δυο κερασια -που σιγουρα ειναι πολλα παραπανω- τι θα πρεπει να λεω; οτι οι ΑΘΕΪΕΣΤΕΣ για ακομα μια φορα πετανε στην πυρα χριστιανους; κι ολα αυτα στον 21ο αιωνα. μην παμε και στην κινα.

  πια ειναι η θεση οι δικοι σας απεναντι σε αυτο που γινεται στο βιετναμ για παραδειγμα;

  και οσο για τα δυο μετρα δυο σταθμα στο θεμα της θυσιας, τι να πω; μου αρεσει που το ξεκαθαρισατε κιολας. πολυ γιαπικο μου ακουγεται. πολυ φιλελευθερη οικονομια που δεν ηθελε κρατικους παρεμβατισμους και τωρα εχει βαλει τα τσιρακια της τους πολιτικους να δωσουν το κρατικο χρημα για να σωσουν το τομαρι τους και το way of life που ελεγε κι ο κοσμοφονιας την επομενη της 11ης σεπτεμβριου.οπου φυσαει ο ανεμος δροσιζομαι.δεν βαριεσαι.

  εγω λεω ενα πραγμα. ελλειψη αξιων πολλους ελιγμους μπορουμε να κανουμε. αλλα τοτε να δικαιλογεισετε και ολους τους δοσιλογους και τους μαυραγοριτες ολων των εποχων, γιατι απλα ειχαν, εχουν και θα εχουν «αλλες αξιες». και με την ιδια εννοια θα μπορουσες φιλτατε νικο να γινεις γιουσουφακι στην αυλη του πασα αν το δίλημμα ηταν “γινε το γιουσουφακι μου η λεϋλά με υψηλο δεικτη πονηριας -γιατι απο IQ δεν σε κοβω ή «γινε» νεκρός”
  έλλειψη πίστης/ιδανικών για προάσπιση ολα παντου χωρανε.

  μασας και IQ παναθεμασε.

 54. @I M Δικαιάκος

  ισχύουν και τα δύο για τον ταπεινό ΘΒ.
  φυσικά δεν σου περνά από το νου ότι η απαξιωτική αντίδραση μπορεί να οφείλεται στη φυση του ερεθίσματος καθώς οι αθεολογούντες δεν παράγουν ποτέ προϊόντα σκέψης άξια περιφρονήσεως.

  Σε κάθε περίπτωση, προσπάθησε να επιχειρηματολογείς αντί να χαρακτηρίζεις άστοχα και παλιμπαιδικά.

  αν εννοείς τον συρφετό των χαρακτηρισμών με εισαγωγή το «στρουμπουλοκέφαλε»,μπερδεύτηκες καθώς δεν προήλθε από τον ταπεινό ΘΒ αλλά από τον ειδικό επί των πεδίων της τραβοκοτσιδιάς συνεργάτη και ομοϊδεάτη σου. ;)

 55. κατ αρχήν ευχαριστώ εκ μέρους όλων των άθεων για την φιλοφρόνηση, αν και θα σου συνιστούσα να ξαναδιαβάσεις πιο προσεκτικά το σχόλιο #52

  Δεν είμαι υπόλογος της συμπεριφοράς του Μορφέα ή οποιουδήποτε άλλου περισσότερο από όσο είσαι εσύ για τον Τορκεμάδα.

  Ι.Μ.Δικαιάκος

 56. Αλλα μιάς και μιλάς για φίλο μου θα πάρω κάποια θέση.
  ΕΙΝΑΙ λίγο πρωτόγονος ο Μορφέας είναι η αλήθεια, αλλά σε διαβεβαιώ ότι η ευθύτητα του χαρακτήρα του είναι παροιμιώδεις. Απλά χρειάζεται λίγος χρόνος για να συνηθίσεις τον περίεργο τρόπο που εκφράζεται. όσο για το «ομοϊδεάτη» … εδώ χωράει πολύ κουβέντα που δεν μπορώ να κάνω τώρα…. Πάντως, έχουν πει για αυτόν ότι «ο θεός κι ο διάβολος ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ειρηνικά μέσα του γιατί δεν τολμάνε να τραβήξουν τη προσοχή του.»

  Ι.Μ.Δικαιάκος

 57. @ all

  Αν έχετε χρόνο (26sec) ρίξτε μια ματιά και πείτε μου τη γνώμη σας.

 58. Νικος said

  @ΘΒ
  είσαι είτε ηλίθιος, είτε αγαπάς να προσομοιώνεσαι τούτους.
  Ειναι τόσο δύσκολο να καταλάβεις ότι, μιλώντας για θρησκεία, δεν έχω τίποτα να υπερασπιστώ για να πεθάνω;;;
  Θα έχω εγώ την απαξίωση των «συντρόφων χριστιανών» αν απαρνηθώ τον χριστό στο δίλημμα;;
  Θα έχω τις γυρισμένες πλάτες και την απόρριψη των συντρόφων του ΚΚΕ αν κάνω δήλωση κοινωνικών φρονημάτων;;
  Με ρώτησες μήπως αν το δίλημμα μπει για τα παιδιά μου ή την γυναίκα μου τι απόφαση θα έπαιρνα;;;

  Εισαι κουφάλα, γιατί θέλεις ντε και καλά να με χαρακτηρίσεις οπαδό κάποιας θρησκείας. Από τα γραφόμενά σου φαίνεσαι νοήμων και διαβασμένος. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τριβελίζεις ένα θέμα λέγοντας την ίδια μαλακία ξανά και ξανά, αδιαφορώντας παντελώς για αυτό το ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟ που σου αναφέρω. Με τσάντισες.

  @ΙΜΔ
  Κε Δικαιάκο, αυτό είναι το μαστίγιο.

  Νικος

  ΥΓ. «Δικαιάκο» δεν κάνει στην κλητική; Γιατί νομίζω ότι ο Ντιάγκορας σε κακοποιεί κατ’ εξακολούθηση, όπως ο ΘΒ την λογική

 59. Ναι Αγαπητέ Νικόλαε, αυτή είναι η κλητική του ονόματος μου. Αντέχω καλά στην κακοποίηση :) …
  είδα και το μαστίγιο…

 60. Wh00ps, συγγνώμη, γράψτε λάθος. Για την κλητική του ονόματος του κου Δικαιάκου είχα ρωτήσει στο παρελθόν εδώ, και είχα λάβει απάντηση εδώ, αλλά αργότερα μέσα στη σούπα του μυαλού μου η ορθή απάντηση άλλαξε θέσεις με τη λανθασμένη. Αρχές Alzheimer, βλέπετε.

 61. @Nίκος

  δεν σε χαρακτήρισα οπαδό καμμιάς θρησκείας.
  περιγέλασα την προσπάθεια για θεωρητική κατοχύρωση του αθεϊστικού χαμαιλεοντισμού.
  οι «επαναστάτες» της κακιάς ώρας ενάντια στο «κατεστημένο της θρησκείας» είναι πρόθυμοι να μεταλλαχθούν ακόμα και σε ρασοφορούντα παπαδάκια όταν σφίξουν…τα λουριά προκειμένου να σώσουν το τομάρι τους ή τη βολή τους.
  με την ίδια τακτική μπορούν να μεταλλαχθούν σε χοτζάδες εάν επιβληθούν οι τουρκοι,σε γερμανοτσολιάδες επι ναζί κ.ο.κ

  μετα τα παραπάνω, τα περί καρότου και μαστιγίου μόνο ως αντικείμενα κίνκυ παιχνιδιών μπορώ να τα θεωρήσω ,εντασσόμενα στο παιχνίδι αλλαγής ρόλων ,με τον χαμαιλεοντα πάντα σε παθητικό ρόλο.

 62. Νικος said

  Φίλε ΘΒ, είμαι βάζελος. Βλέπω μπάλα περιστασιακά στην τηλεόραση. Εχω πάει γήπεδο 5-6 φορές στην ζωή μου, και αυτές γιατί με σύρανε οι φίλοι μου. Μία φορά απ’ αυτές, ήταν το ελ κλάσικο, Ολυ-Παο στο τηγάνι, με θεατές αποκλειστικά γαύρους. Η θύρα ήταν με τα γνωστά παλληκάρια που κουνιούνται και φωνάζουν 90 λεπτά. Λες ότι εγώ θα έπρεπε στο γκολ του παναθηναικου να σηκωθώ και να φωνάξω σε ένα γεμάτο και βουβό γήπεδο: ΓΚΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΛ !! ΓΑΜΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΥΣΤΗ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ !!!! Και αυτό για να υπερασπιστώ και να υποστηρίξω την πίστη μου και αγάπη στον παναθηναικό;;;;
  Επειδή απαντάς με ποιήματα και όχι με εμπεριστατωμένο λόγο, να απαντήσω για σένα: «Νίκο, δεν συγκρίνονται αυτά με την πίστη στον θεό, η προτίμηση σε μία ομάδα είναι χαζή και αφελής και επουσιώδης. Καλύτερα να μην υποστηρίζεις καμμία ομάδα.»
  Εσύ ΘΒ, θα πάθαινες για μιά ομάδα ποδοσφαίρου; Θα φώναζες «Γκοοοοοοολ»; Ουτε καν στο γήπεδο δεν πας. Αν λοιπόν περνούσες έξω από το καραισκάκη, και σε ρώταγε ο θολωμένος γαύρος «ΕΣΥ ΜΕ ΤΟ ΤΡΙΧΩΤΟ ΚΕΦΑΛΙ! τι είσαι ρε;; Είσαι θρύλος;;» τι θα του έλεγες; – Οχι κύριε, είμαι ακομμάτιστος.
  – «ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΕΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ! ΛΕΓΕ: ΕΙΣΑΙ ΜΕ ΕΜΑΣ Η ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ;;»
  Τότε, κύριε ΘΒ, με την αδιαφορία σου για το χαζό πράγμα που λέγεται ποδόσφαιρο, θα πέθαινες για να υποστηρίξεις την μη προτίμησή σου σε καμμία ομάδα;;
  Οσο χαζό βρίσκεις το να είναι κάποιος οπαδός μιάς ομάδας (και γω μαζί σου), άλλο τόσο χαζό βρίσκω να είναι κάποιος οπαδός μιάς θρησκείας. Δεν με χαλάει να παραδεχτώ τίποτα, από αυτά που δεν με ενδιαφέρουν, ιδιως όταν διακυβεύονται πράγματα στην ζωή μου. Δεν προδίδω τίποτα. Εσύ αν το κάνεις, προδίδεις.

  Νίκος

  ΥΓ. Οσο κι αν έψαξα τις εγκυκλοπαίδειες για τους χαμαιλέοντες, βρήκα μόνο αρσενικούς σε ενεργητικούς ρόλους και θηλυκούς σε παθητικούς ρόλους, και αυτό είναι θεμελιωμένο με επιστημονικό τρόπο. Quite boring… Αντιθέτως μιά πρόχειρη γουγλιά με [ (παπαδαριό OR τράγοι OR μοναχοί) (αδελφές OR πούστηδες) ] μου γυρίζει μάνι-μανι 2190 σελιδούλες. Δεν είναι επιστημονική προσέγγιση βέβαια, αλλά ισχυρά ένδειξις :-)
  Σκέφτομαι αν δεν θεωρούσε κουσούρι η εκκλησία το πισωγλέντι, τότε ΟΛΟΙ οι εκπρόσωποί της θα έπαιζαν με τα κίνκι καρότα και καροτοειδή.

 63. Νικος said

  Διαγόρε, :-)

  capitalize & bold το «όλοι» στην τελευταία γραμμή του #61, για να αποδώσει το νόημα σωστά

 64. Έπραξα όπως μου ζήτησες, Νίκε. 8-D

 65. To σχόλιο 53 του Marqueedemud ήταν στο σπαμοδοχείο και μόλις το αντικατέστησα. Έτσι, η αρίθμηση των σχολίων άλλαξε.

 66. @Marqueedemud, σχόλιο 53

  κυριοι ενα «αξιωμα/δογμα» που σας εχει ξεφυγει, στον χριστιανισμο, ειναι οτι «τον παραδεισο αρχιζεις και τον ζεις οσο εισαι εν ζωη ακομα».

  Από ποιό εδάφιο της αγίας γραφής προκύπτει αυτό το αξίωμα/δόγμα, Μαρκήσιε; Και τι έχεις να πεις για όλα εκείνα τα εδάφια από τα οποία ΔΕΝ προκύπτει κάτι τέτοιο, παρά το αντίθετο;

 67. στον ΘουΒου
  Μεστός επιχειρημάτων και χριστιανικού αλληλοαγαπισμού είσαι και του λόγου σου.Και στο 50 και αλλού.

  Δικαιάκε (χα χα χα σου κόλλησε το παρανόμι τώρα) με τα σχόλια σου για την αφεντιά μου, με βάζεις σε χρέη που δε ξέρω άμα μπορώ να πληρώσω. άλλα πάλι,να με λες πρωτόγονο.. Γιατί ορέ, σαματις έχω καμιά προβιά ριγμένη απάνω μου? σαματις κουβαλάω κανα ρόπαλο τριγύρω? Η μάνα μου μ’αγαπάει όπως είμαι και η γυναίκα μου λέει το ίδιο, μονάχα εσυ και κάτι άλλοι κει πέρα στο Clan με λέτε άξεστο και αγροίκο.
  Δικαιάκε! χα χα χα χα

 68. marquee de mud said

  φιλτατε διαγορα μαλλον θα μας εχεις μπερδεψει με μαρτυρες του ιεχωβα ή πεντηκοστιανους αν ψαχνεις να βρεις σε εδαφια και παραγραφους ΜΟΝΟ της αγιας γραφης -ευτυχως δεν ειπες «βιβλος»- τις αποδειξεις για καποιες βασικες χριστιανικες αρχες. αλλα μιας και το κανεις, θα ηθελα πραγματικα να μου παρουσιασεις απο ποια εδαφια δεν προκυπτει αυτο που ανεφερα παραπανω.

  @νικος ναι ρε φιλε.γιατι αν δεν ησουν τοσο «μελατος» σαν βαζελος, σαν αθεος , σαν ανθρωπος γενικοτερα δηλαδη, θα σηκωνοσουν να φωναξεις :»ΓΚΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΛ !! ΓΑΜΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΥΣΤΗ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ !!!! »

  και ξερεις γιατι; γιατι μπηκε γκολ ρε μπαγλαμα και μολις τον γ@μησ@τε τον πουστη τον ολυμπιακο. αλλα περισσοτερο γιατι χαρηκες γι’άυτο. γιατι το κρυβεις; γιατι κρυβεις την πραγματικοτητα σου, τον αθεισμο σου; γιατι κρυβεις τις αληθειες σου; και ποτε περιμενεις να πανυγηρισεις δηλαδη; οταν ειστε 5-10 «μελατοι» μαζεμενοι και συμφωνειτε σε ολα. αυτο μαλλον σε αυνανισμο μου φερνει. αλλος για χιο τραβηξε κι αλλος για μυτιληνη ενα πραμα.

  μου αρεσει που τα λες και δεν ντρεπεσαι, οχι να τα λες, αλλα που τα σκεφτηκες κιολας. πολυ φοβισμενος εισαι ρε φιλε. μη μιλησω δε για το ομοφοβικος γιατι παμε αλλου μετα.

 69. Μαρκισιε
  Πάντως δεν απάντησες σε συγκεκριμένη ερώτηση του Διαγόρα και έσουρες και ένα κάρο αρλούμπες.
  Γιά πάρτο απ την αρχή και πεμας τι ΕΙΝΑΙ αυτό που λέει οτι ο παπαράδεισος κάνει την αρχή του από τα μέρη μας. Γιατί αν είναι έτσι έχω μερικά πραματάκια να σου πώ για ολόκληρη τη θεολογία του ακτίστου και του χτιστού μαζί. πεμας ακόμα σε πόσες μέρες ο δημιουργαρος θεός έσιαξε τον σύμπαντα κόσμο, και για πόσο περίπου μετράτε την κάθε μια. έτσι για να κάνουμε και λίγο ουσιαστικό χαβαλέ με το ζούφιο σποριά που λέτε μυαλό σας.
  τώρα για τους τσαμπουκάδες στα γήπεδα της μπάλας και των συζητήσεων καλύτερα να το αφήσεις για θα μπλέξεις κι είσαι μικρό παιδί ακόμα για να μπεις στα βάσανα.

 70. Νίκος Δ. said

  Από ποιό εδάφιο της αγίας γραφής προκύπτει αυτό το αξίωμα/δόγμα, Μαρκήσιε

  Το demo είναι virtual reality, σαν να το ζεις ενα πράγμα…

  @Μ…. της λάσπης
  Είσαι συνηλίθιος μετά του ΘΒ. Ο δοσίλογος και ο γερμανοτσολιάς τις περισσότερες φορές δεν διακυβεύετο η ζωή του για να γίνει έτσι, απλά είχαν στον νού τους το κέρδος.
  Το δίλημμα «παπαδάκι ή νεκρός» δεν εμπεριείχε σε καμμία περίπτωση το ότι μετά την «δειλή» αποδοχή του χριστιανισμού θα πάρω το τσεκούρι και θα καθαρίζω αμαχες μανάδες και παιδιά μουσουλμάνους.
  Αν δεν καταλαβαίνεις τις διαφορές, είσαι ηλίθιος.
  Να ξέρεις ότι ένας άνθρωπος που δουλεύει την λογική του και έχει (αναπόφευκτα) καταλήξει στο ότι δεν υπάρχει θεός, είναι άνθρωπος ακομπλεξάριστος, και συνήθως δεν ενδιαφέρεται για τις εντυπώσεις αλλά για το αποτέλεσμα. Αντιθέτως, ένας χριστιανός είναι δέσμιος του θεαθείναι. Π.χ. νομίζει ότι όσο πιό κλαμένη (ντεμέκ ευλαβική) φάτσα έχει όταν κάνει τον σταυρό του, τόσο περισσότερα παραδεισοκρέντιτς γράφει στο κοντέρ.

 71. Νίκος Δ. said

  @Μ…. της λάσπης
  …τώρα διάβασα το #68. Είχα αμφιβολίες αν είσαι. Τελικά είσαι όντως.
  Αφού ρε ακόμα και ο ΘΒ κάνει πως δεν είναι εδώ και δεν απαντάει, εσύ τι πας σαν πρόβατο επί σφαγή;
  Δεν πας καλύτερα να φωνάξεις γκοοοοολ, εσύ που είσαι αρχιδ@ρ@ς, να δουλέψει και η φυσική επιλογή;

 72. @Nίκος

  σε αφήνω να εκτίθεσαι και το διασκεδάζω…
  κάτι έχετε πάθει τις τελευταίες μέρες και το πάτε από λούμπα σε λούμπα.Μάλλον σας επηρέασε η διαρροή αερίων στο CERN ή μπορεί να ξέφυγε κανα σωματίδιο του θεού και βραχυκύκλωσε τις αντλίες ανταλλαγής Νa-K των νευρωνικών μεμβρανών σας.

  λοιπόν,μικρό μου κοτοπουλάκι…
  λες: «ο δοσίλογος τις περισσότερες φορές δεν κινδυνευε η ζωή του»
  άρα υπήρχαν και κάποιες άλλες που το έκανε επειδή κιότεψε,οπως εσύ.

  στο κόλπο όμως,καλο μου κοτοπουλάκι,της μεταμφιεσης περιλαμβάνεται κι η μούγκα απέναντι στα έργα και της ημέρες του πάτρονα σου,«για να σώσεις αυτά που εουν τη μεγάλη αξία για σένα»

  έτσι όταν ντυθείς γιουσουφάκι και πάρεις το ψοφοδεές ύφος ,θα το βουλώσεις κι ας βλέπεις ότι ο χότζας σου σφάζει χριστιανούς ή βάζει χέρι στα χριστιανόπουλα.

  η παράδοσις του οθωμανικού δικαίου γαρ…
  μπορεί να μη σφάξεις εσύ αλλά δε θα βγάλεις άχνα να υπερασπιστείς πχ τον Μορφέα ή τον ΙΜΔ ,που είναι λίγο πιο ναίφ ,όταν τους τουλουμιάζουν στο ξύλο μπροστά σου.
  κάνω λάθος;

  θα το ράψεις ακόμα κι αν «δοκιμάσει» τη σύντροφο σου ή κι εσένα τον ίδιο,συναινετικά πάντοτε, γιατί #62«Δεν σε χαλάει να παραδεχτείς τίποτα, από αυτά που δεν σε ενδιαφέρουν, ιδιως όταν διακυβεύονται πράγματα στην ζωή σου. Δεν προδίδεις τίποτα.»

 73. Νίκο
  προσπαθώντας να στερήσω λίγη από την άρρωστη χαρά του ΘΒ θα παρακαλούσα να μην του απαντήσεις, το ίδιο ζητώ και από τον Μορφέα. οι ένθεοι δυστυχώς, πολύ συχνά παράγουν σκέψη άξια περιφρόνησης απο την οποία αποκομίζουν μιαν αλλόκοτη ευδαιμονία.

  Ι.Μ.Δικαιάκος

 74. marqueedemud said

  ειπε ο mortgage:

  «οι ένθεοι δυστυχώς, πολύ συχνά παράγουν σκέψη άξια περιφρόνησης απο την οποία αποκομίζουν μιαν αλλόκοτη ευδαιμονία.»

  για αρχη σου λεω οτι δεν μιλαω ειρωνικα απλα θαυμαζω. φιλτατε πραγματικα την θαυμαζω αυτη τη φραση.

  @μορφεα για καλημερα σε ευχαριστω για το «μικρος» και για τα «βασανα». για απαντησεις αργοτερα. αν θες και παραπομπες σε βιβλια και κειμενα, πολυ αργοτερα. οσο για το σε ποσες μερες εφτιαξε ο θεος τα παντα, πειραζει να σου απαντησω σε «φεγγαρια»; ισως να γινει πιο κατανοητο.

  @διαγορα. περιμενω κι εγω μια απαντηση.

 75. Mandarin said

  Παρακολουθώ τόσες μέρες αυτό το διάλογο και είμαι σίγουρος ότι μαζί μου παρακολουθούν και άλλοι που σχολιάζουν συχνά σε αυτό το blog, χωρίς να διακόπτω.

  Πότε επιτέλους θα σταματήσει ο πνευματικός κατήφορος που οφείλεται στη συμμετοχή κάποιων που σκοπό έχουν να ευτελίσουν τη συζήτηση; Πόσες φορές πρέπει να αποδειχτεί ότι κάποιος λέει μπούρδες εν γνώσει του; Πόσες φορές πρέπει να μείνουν αναπάντητα τα ερωτήματα του Διαγόρα, του Νίκου, του Mortgage, του Μορφέα; Γιατί δηλαδή θεωρείται ελεύθερη έκφραση γνώμης η μπούρδα κάποιου που έχει ως σκοπό να απομακρύνει κόσμο από τη συζήτηση; Και στο κάτω κάτω πόσες φορές επιτέλους πρέπει να βιαστεί η λογική, για να καταλάβετε ότι δεν έχει σημασία τί απαντάτε σε όσους αποδεδειγμένα δεν σκέφτονται, αλλά μόνο ο σκοπός τους σε αυτό το blog.

  Το έχω ξαναγράψει, δεν γράφω για πλάκα σε αυτό το blog. Θλίβομαι κάθε φορά που οι συζητήσεις εκτρέπονται όπως αυτή. Θεωρώ διαστροφή το να μπαίνει κάποιος σε μια συζήτηση και να προσπαθεί να την διαλύσει όχι με επιχειρήματα αλλά με συνεχείς προσβολές. Μη συζητάτε με διεστραμένους, έλεος πια.

 76. Pygoskelis Obnoxii said

  @Νικο Δ.: Ασχετο αλλά αυτο το παρωνύμιο για το χριστρόλλ (γνωστό απ’του Ροϊδη) πολύ με άρεζε… :D
  @Μορφέα, Διαγόρα and to whom it may concern : Marquee δεν είναι ο μαρκήσιος, αλλά:
  -Είδος μεγάλης σκηνής, οπότε μπορούμε να πουμε Σκηνή της Λάσπης.
  -Πινακίδα που εμφανίζει κυλιόμενα μηνύματα.
  -Γραμμή κυλιόμενου μηνύματος σε ιστοσελίδα.

 77. Όπως τα είπε ο Mandarin, παιδιά. (Ευχαριστώ, Mandarin.)
  Πιγκουΐνα, έχεις δίκιο, ευχαριστώ για την υπόδειξη.

 78. Νίκος said

  Εχω απάντηση, βασισμένη στην λογική, αλλά δεν θα την εκφράσω για δύο λόγους:
  1. Είμαι σίγουρος ότι η ανταπάντηση του ΘΒ θα είναι ακόμα μιά φορά τουρλουμπούκι.
  2. Σέβομαι την οπτική και την επιθυμία του ΙΜΔ, είναι γενικώς άξιος σεβασμού.
  3. Συμμερίζομαι την αιτιολογία του ΙΜΔ, και θα στερήσω τον ΘΒ από μία εκ των ανούσιων συζητήσεων που συνηθίζει να τεντώνει.

  Απλά να του πω να εξετάσει το ενδεχόμενο, ο χότζας να είναι εργαλείο της φυσικής επιλογής :-)

 79. Νίκος said

  @πιγκουίνα
  Εγώ κράτησα το «της λάσπης» από το ψευδώνυμο του φίλου.
  Επειδή μπορώ και βλέπω στο μέλλον, και ξέρω ότι κάθε πινακίδα σε λίγο καιρό γίνεται μουνί
  άλλαξα το «πινακίδα» σε «μουνί».
  Οι τελίτσες μπήκαν από αβρότητα και αυτολογοκρισία, αλλά αφού απαιτήθηκε επεξήγηση, είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω λεπτομερώς και χωρίς περιστροφές.

  Εις μελάτος

 80. marqueedemud said

  φιλε διαγορα μου επιτρεπεις να απαντησω; μιας και εσυ εισαι που μας καλεσε στο σαλονι του.

 81. Φίλοι «άθεοι και ένθεοι»

  η συζήτηση στα σχόλια 53 66 μου κίνησε το ενδιαφέρον.

  Αν μου επιτρέπετε θα απαντήσω στον Διαγόρα λέγοντας ότι ο παράδεισος και η κόλαση αναφέρονται (κατά την αιρετική άποψη μου) μόνο γιαυτή την ζωή.
  Από που το συμπεραίνω; Από το απλούστατο γεγονός ότι δεν χρειάζεται κανείς να είναι «τέρας» λογικής (όπως όλοι σας) για να καταλάβει ότι νερό που έγινε κρασί, θεός που απαγόρευσε να φας από δέντρο, πρωτόπλαστοι που ξεγελαστήκαν από φίδι, ο παράδεισος, η κόλαση και τόσα άλλα παραδείγματα, είναι παραμυθάκια που ούτε μικρά παιδάκια δεν μπορούν να πιστέψουν. Αυτό που δεν καταλαβαίνετε (άθεοι και πάρα πολλοί ένθεοι) είναι ότι όλη η Αγία Γραφή είναι μια μεγάλη παραβολή. Έχει άλλο επίπεδο κατανόησης. Δεν μπορείς να την διαβάσεις όπως διαβάζεις ένα λογοτεχνικό βιβλίο ή ένα ρομάντζο. Έχει ιδαίτερο τρόπο για να διαβαστεί. Εκτός αν θεωρείς ανθρώπους όπως ο Έσσε, ο Ντοστογέφσκυ, ο Τολστόι που ασχολήθηκαν πραγματικά με την ερμηνεία της, χειρότερους από παιδάκια. Και πραγματικά απορώ πως έξυπνοι άνθρωποι σαν εσάς δεν το αντιλαμβάνονται.

  Δυστυχώς η κατανόηση δεν εξαρτάται μόνο από την λογική. Για παράδειγμα δεν μπορείς να μου δώσεις να καταλάβω ούτε το 1/10 από την γνώση σου σε θέματα που έχεις ασχοληθεί αν εγώ δεν τα έχω ζήσει / ασχοληθεί. Ότι και αν μου πεις θα παραμένει ακατανόητο για εμένα.
  Το λάθος με τους άθεους είναι ότι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την θρησκεία από τον Θεό
  Το λάθος με τους ένθεους είναι ότι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τον Θεό από την θρησκεία.

  Και κάτι ακόμα, με στεναχωρεί όταν έξυπνοι άνθρωποι αναλώνονται σε κοροϊδευτικά σχόλια (άθεοι και ένθεοι)

 82. Νίκος said

  Οχι τον Διαγόρα, εμένα να ρωτήσεις, και εγώ σου επιτρέπω να απαντήσεις as you like.
  Ο Διαγόρας να γνωμοδοτήσει επί της μεταφοράς στο πτυελοδοχείο.
  Προσπαθώ να παραμένω κόσμιος, αλλά όταν με τσιγκλάνε κλωτσάω. Ποτέ δεν ξεκίνησα εγώ να βρίσω κανέναν. Δεν μίλησα εγώ για αυνανιστές, εσύ μίλησες.
  Απ’ ότι βλέπεις το «οστις αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω» το εφαρμόζουν οι άθεοι, ενώ οι χριστιανοί το γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

 83. @marqueedemud

  Τα μόνα πράγματα που απαγορεύω είναι αυτά που αναφέρω στους όρους χρήσης, όλα τα άλλα επιτρέπονται. Επίσης, από τη στιγμή που υπάρχουν οι όροι χρήσης, το τι επιτρέπεται και το τι απαγορεύεται παραμένει σταθερό, δεν αλλάζει αναλόγως των περιστάσεων που μπορεί να προκύψουν σε κάποια συζήτηση. Η μόνη περίπτωση να αλλάξει κάτι είναι αν αλλάξουν πρώτα οι όροι χρήσης. (Αχ, αυτός ο άτιμος ο αγγλοσαξωνικός τρόπος σκέψης.)

  Έτσι κι αλλιώς, η επίκληση που έκανα για μία συγκεκριμένη συμπεριφορά εκ μέρους των αναγνωστών μου, επιπλέον του μη-αναγκαστικού χαρακτήρα της, αφορούσε μόνο τους πολέμιους της θρησκείας, και τη στάση τους απέναντι στους απολογητές, οπότε δεν σε αφορούσε.

  Πάντως, αν μπεις στον κόπο να γράψεις κάποια απάντηση, σε παρακαλώ κάνε κι έναν επιπλέον κόπο να εξηγήσεις πως και σε κάλεσα στο σαλόνι μου.

 84. Πιστεύω? όχι βέβαια!!!

  Βεβαίως και Δεν πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα Παντοκράτορα, Ποιητήν ουρανού και γής, ορατών τε πάντων και αοράτων.
  Πολύ περισσότερο δεν πιστεύω εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιό του Θεού, τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων, φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού, γεννηθέντα ού ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, διού τα πάντα εγένετο. Όπου και αν βρίσκεται αυτό όπως κι αν δικαιολογούν την πράξη.
  Αποτελεί μυθοπλασία ότι δι ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρία κατήλθε εκ των ουρανών και σαρκώθηκε εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της σε καμιά περίπτωση Παρθένου και αυθορμήτως ενανθρωπίστηκε .
  Έχω λόγους να αμφιβάλω για το πραγματικό του Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου και παθόντα και ταφέντα ή ότι άλλο λένε ότι του συνέβη οι σκυθρωποί επίγονοί του.
  Και φυσικά είναι ένα βήμα πέρα από το τέλος της λογικής ότι αναστήθηκε την τρίτη ημέρα, κατά τας Γραφάς τις οποίες θα πρέπει να ανασυντάξετε πλήρως.
  Και αντε τωρα οτι ανήλθε εις τους ουρανούς, και καθησε εκ δεξιών του Πατρός γιατί το αριστερό κάθισμα ήταν πιασμένο.
  Και φυσικά αν τύχει και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, θα γελάσει κάθε πικραμένος αφού ού της Βασιλείας ούκ έσται τέλος.
  Και δεν συναινώ είς το Πνεύμα το αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορνευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν δια των προφητών και άρα απολύτως κρινόμενο για σωρεία λαθών και ανοησίας.
  Τώρα το να πιστέψω Είς Μίαν, Αγίαν, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν με περισσότερες από 10000 αιρέσεις θα μου έρθει κομμάτι δύσκολο.
  Οπωσδήποτε όμως Ομολογώ εν βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών σας και δεν είμαι υπέρ των φτηνών παραγωγών του Χόλυγουντ για να
  Προσδοκώ ανάστασιν νεκρών.
  ή Και την μάταιη αναμονή για ζωήν του μέλλοντος αιώνος.
  Αμήν και βλέπουμε.

  προς αποφυγή παρεξηγήσεων η προηγούμενη διαστροφή του ιερού ¨»πιστεύω» αποτελεί΄δική μου και μόνον ευθύνη. στόχο έχει να δούμε ανάλογες διαστροφές καλύτερα και αρτιότερα χτισμένες.
  Ι.Μ.Δικαιάκος

 85. Mandarin said

  @Ιπτάμενος Ολλανδός

  Να υποθέσω ότι κατά τη γνώμη σου δεν υπάρχει άθρησκος άνθρωπος ή δεν θα έπρεπε να υπάρχει;

  Το ότι η βίβλος είναι βιβλίο βαθυστόχαστο εμένα προσωπικά θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Επίσης διαφωνώ με αυτό που λες ότι πρέπει να θεωρήσουμε τη βίβλο μια παραβολή, αυτό το τέχνασμα ανήκει στην ορθόδοξη εκκλησία (βλ. «η αγ. γραφή κατανοείται και ερμηνεύεται αυθεντικά μόνο μέσα από την ορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση») και ομολογώ είναι πολύ πετυχημένο, αλλά όπως κρίνω όλα τα βιβλία γι’ αυτό που λένε και όχι γι’ αυτό που ερμηνεύει οποιοσδήποτε ότι λένε, έτσι κρίνω και τη βίβλο. Αναφέρεις κάποια ονόματα πολύ σημαντικών συγγραφέων οι οποίοι ασχολήθηκαν με τη βίβλο για να υποστηρίξεις ότι αυτό σημαίνει ότι η βίβλος δεν είναι παραμυθάκι, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω το συλλογισμό σου.

 86. Νίκος said

  @ mandarin

  βλ. “η αγ. γραφή κατανοείται και ερμηνεύεται αυθεντικά μόνο μέσα από την ορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση”)

  Η χρήση ρήσεων ως αξιωμάτων, χωρίς καμμία αιτιολογία, είναι η παγία μεθοδολογία τουλάχιστον των εν ελλάδι ορθοδόξων αγυρτών.
  Ετυχε προχθές να ξεσκονίσω την αποθήκη μου και βρηκα τα βιβλία της 3ης λυκείου, μεταξύ των οποίων και η «χριστιανική ηθική». Δεν προκαλεί το γέλιο που έριξα διαβάζοντας εκείνο το http://orthodoxos.wordpress.com/ , αλλά βρίθει τέτοιων αξιωμάτων.
  Σαν να λέμε «Ολες οι απόψεις είναι σωστές, αρκεί να συμφωνούν με αυτές του Νίκου». Αξίωμα. Σεβάσου το ρε λάσπη. Σεβάσου το, τριχωτέ πράκτορα. Αξίωμα είναι. Αφού τα αξιώματα τα καταπίνεις όπως τα μωρά τα γαριδάκια. Σε χαλάει μήπως που δεν σου ζητάω παράλληλα να μου τα ακουμπήσεις στο παγκάρι;

 87. Νίκος said

  Προηγουμένως εννοούσα το ανεκδιήγητο orthodox-answers.blogspot.com .
  Αλλά και το orthodoxos.wordpress.com βγάζει γέλιο, από την άλλη, την καλή πλευρά.
  Read both !

 88. marqueedemud said

  @ διαγορας. μια πορτα ανοιχτη ειναι προσκληση σε ολους κι οχι προσωπικα σε μενα αλλα σιγουρα και σε μενα.

  δεν θα απαντησω μονο και μονο επειδη πηγε ηδη αλλου η κουβεντα και δεν υπαρχει λογος να εχουμε πισωγυρισματα και ειδικα τετοιου ειδους. αν και ηταν καλη αν και χυδαια η ατακα. κριμα.

  περιμενω ομως την δικια σου απαντηση με αγωνια. βλεπε #68

 89. Φίλε Mandarin,

  Δεν με ξέρεις και σε συγγωρώ. Ο μόνος άθρησκος εδώ είμαι εγώ!

  Νομίζω απλά ότι όποιος θελήσει με την καρδιά του να Τον γνωρίσει τότε αυτό είναι σίγουρο. Αλλά αυτό δεν είναι παρά μία άποψη που δεν μπορώ να την αποδείξω με επιχειρήματα.

  Φυσικά και να κρίνεις την βίβλο ούτε με την «ορθόδοξη άποψη» ούτε με καμμία άλλη. Και μάλιστα θα σου πρότεινα να κάνεις το ίδιο με άλλα θρησκευτικά βιβλία. Και ΟΥΔΕΠΟΤΕ είπα ότι αυτή η παραβολή πρέπει να ερμηνευτεί με την τάδε άποψη.

  Τα ονόματα που αναφέρω έχουν ασχοληθεί αποκλειστικά με την φύση του Θεού και έχουν πολλά γραφόμενα τα οποία περιέχουν απόψεις που έρχονται σε ρίξη με την γραμμή της οποιαδήποτε εκκλησίας. Άμα κάνεις τον κόπο να διαβάσεις κάποιους από αυτούς ίσως το δεις και εσύ.

  Εγώ πάντως θεωρώ τον εαυτό μου χαζό με την έννοια ότι δεν καταλαβαίνω πολλά πράγματα. Ένας άλλος λόγος είναι ότι μου αρέσουν τα παραμυθάκια – παραβολές γιατί μερικές φορές (εμένα τουλάχιστον) μου δίνουν να καταλάβω πολύ καλύτερα από ένα καλοειπωμένο επιχείρημα.
  Άμα θέλεις να καταλάβεις τι εννοώ διάβασε ένα μικρό παραμυθάκι του Τολστόι εδώ: http://www.online-literature.com/tolstoy/2737/ (αγγλικά)

  «Άθεοι» νομίζω ότι δεν καταλάβαίνετε αυτό που λέω για τον διαχωρισμό θρησκείας – Θεού γιατί τότε δεν θα συνεχίζατε να βάλλετε κατά της θρησκείας αλλά θα στρέφατε τα βέλη σας κατά του Θεού.

 90. Mandarin said

  @Ιπτάμενος Ολλανδός

  Προφανώς παρανόησα τα γραφόμενά σου. Προσωπικά δηλώνω άθρησκος και αντιθεϊστής. Το πρώτο σημαίνει ότι σιχαίνομαι τα δόγματα, το δεύτερο ότι και να υπάρχει θεός δεν πρόκειται να τον λατρέψω οποιοδήποτε και να είναι το τίμημα.

  Το ότι δεν υπάρχει υπερφυσικός θεός είναι αυτονόητο, αυτό που γράφεις, ότι πρέπει να στρέψουμε τα βέλη κατά του θεού και όχι της θρησκείας, μήπως θα ήθελες να το εξηγήσεις. Προσωπικά βάλλω εναντίον και των δύο.

 91. Το Ότι Ο θεός και η θρησκεία είναι μονοσήμαντη οντότητα, πιθανόν να επιδέχεται κριτικής και αμφισβητήσεων. Άλλα κάθε αντίληψη που υπάρχει για το ένα, πηγάζει μόνο από το άλλο και αυτό είναι αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα.

  Ι.Μ.Δικαιάκος

 92. @ Mandarin

  καταρχήν να σου πω ότι ΜΟΝΟ η θρησκεία σου ζητάει να «λατρέψεις» έναν Θεό. Αυτό και μόνο αποτελεί ένα παράδειγμα ότι με τον «αθεισμό» σου βάλλεις πάλι κατά της θρησκείας και όχι κατά του θεού.

  Αλλά δεν μιλάω μόνο για εσένα. Δες όλα τα επιχειρήματα (τουλάχιστον τα τελευταία, δεν έχω διαβάσει τόσο καλά όλη την συζήτηση), όλα ανεξαιρέτως κατά της θρησκείας. Δεν διαφωνώ με τα επιχειρήματα, τουναντίον. Αλλά αυτοαποκαλείστε άθεοι ενώ η σωστή λέξη θα ήταν άθρησκοι, επειδή στο μυαλό σας έχετε την εικόνα του Θεού που σας προσφέρει η εκάστοτε θρησκεία.

  Αν μου επιτρέπεται (από τον Θεό) θα έλεγα ότι το μόνο που σου ζητάει είναι να τον γνωρίσεις για να ελευθερωθείς. Επειδή ξέρω ότι η λέξη Θεός έχει τόση προκατάληψη μπορείς στη θέση της να χρησιμοποιήσεις άλλες λέξεις όπως Αλήθεια, Τάο (δεν σημαίνει απολύτως τίποτα όπως αρχικά και η λέξη Θεός, για να μην έχεις εικόνες και αυταπάτες περί αυτού) ή ακόμα και Φύση, Πατέρας, Μητέρα κοκ

 93. Mandarin said

  @Ιπτάμενος Ολλανδός

  Δε διαφωνώ, αλλά νομίζω πως γνωρίζεις ότι έχεις ορίσει τις λέξεις θεός και θρησκεία με το δικό σου προσωπικό τρόπο. Καλό είναι να τις χρησιμοποιείς όπως οι υπόλοιποι ή πάντα να τις συνοδεύεις με τους απαραίτητους ορισμούς, διαφορετικά δεν μπορεί να γίνει συζήτηση. Αν για σένα θεός είναι κάτι ανεξάρτητο από θρησκεία ok, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αυτή είναι η έννοια της λέξης στην καθομιλουμένη.

 94. @ Mortage

  H συζήτηση μου θύμισε κάτι που έχω διαβάσει και με ώθησε να γράψω ένα άρθρο που εν μέρει αποτελεί απάντηση στη διαβεβαίωση σου ότι «είναι ανδιαμφισβήτητη πραγματικότητα το ότι το ένα πηγάζει από το άλλο»
  Να σου πω απλώς ότι μάλλον συμφωνώ μονομερώς, δηλαδή ότι ο Θεός μπορεί ίσως να πηγάσει από την θρησκεία (με πολλούς περιορισμούς όμως για την αποφυγή κινδύνων) Η λανθασμένη (κατ’εμέ) άλλη περίπτωση (η θρησκεία πηγάζει από τον Θεό) οφείλεται στην Λογική που όλα προσπαθεί να τα οργανώσει. Διάβασε το άρθρο και θα ήθελα το σχόλιο σου.

 95. @Ιπτάμενος Ολλανδός

  Απλά.
  Ο άθεος Δεν είναι κάποιος που περνάει την ώρα του προσπαθώντας να διαχωρίσει τον μυστικισμό από το μεταφυσικό περιεχόμενό του, ή τη θρησκεία από τους θεούς της.
  Για κάποιον που αυτοαποκαλείται Άθεος η κάθε μεταφυσική αντίληψη οφείλει να επιβεβαιώνεται με ορθολογισμό, το οξύμωρο της προηγούμενης απαίτησης λύνεται μόνο όταν οι θεοί και οι θρησκείες καταλαμβάνουν τη θέση τους στο ράφι δίπλα από τους μονόκερους τα ξωτικά και τις νεράιδες.

  Και λίγο πιο περίπλοκα.
  Η προσπάθεια να απεμπλακεί ο Θεός από την Θρησκεία, αφαιρεί και από τις δυο πλευρές την όποια εννοιολογική τους σημασία, καθώς και οι δύο χάνουν τους λόγους ύπαρξης τους στο ευρύτερο πλαίσιο αναφορών που ονομάζουμε πραγματικότητα.
  Το να γνωρίσεις τον θεό, θα του προσέδιδε παρατηρημένο αντικείμενο και ιδιότητες πραγματικού και φυσικά θα έφερνε την όλη υπόθεση του σε επίπεδο έρευνας του φυσικού κόσμου.
  Αυτό θα είχε σαν συνέπεια την αναζήτηση της παρουσίας του στα του κτιστού σύμπαντος και μια τέτοια θεώρηση θα ήταν καταστροφική τόσο για τον θεό όσο και για τις θρησκείες που τον επικαλούνται.

  Ι.Μ.Δικαιάκος
  @3.14

 96. @ Mandarin

  Έθιξες πολύ μεγάλο θέμα τώρα και μπράβο σου.
  Αλλά αυτό λέω και εγώ, ότι η εικόνα που έχεις είναι αποτέλεσμα προπαγάνδας χιλιάδων χρόνων.
  Αντί λοιπόν να την ανατρέψεις προτιμάς να ανατρέπεις τα αποτελέσματα της, ασπαζόμενος μέρη της! Εμένα με βγάζεις στην απέξω σαν μειοψηφία. Πολύ λογικό γιατί δυστυχώς δεν μπορώ να δώσω ορισμό σε κάτι που ο καθένας πρέπει να βρει μόνος του. Εξάλλου δίνοντας ορισμό (οργανώνοντας σύμφωνα με την λογική κάτι που δεν αποδεικνύεται) ορίζω αυτομάτως την δικιά μου θρησκεία. Το άρθρο ισχύει και για εσένα αν θέλεις. Πάντως δεν ενοχλούμαι που είμαι μειοψηφία, γιατί έχω αποδεχτεί εδώ και καιρό το ρόλο μου ως «ο τρελλός του χωριού». ;-)

  ΥΓ. Γιαυτό συζητάμε για να βγάλουμε μια άκρη και οι απόψεις μου και κάθε λέξη μου δεν μπορούν να οριστούν σε κάποιον που δεν με γνωρίζει προσωπικά. Αυτό δυστυχώς είναι ένα πολύ μεγάλο μειονέκτημα της τεχνολογίας σε σχέση με την προσωπική επαφή, αλλά τι κάθομαι και λέω τώρα ο τρελλός…

 97. Ένα Μικρό σχόλιο επί της ‘ΛΟΓΙΚΗΣ»
  Η Λογική που όλα θέλει να τα ΟΡΙΣΕΙ και να τα περιγράψει, θα ήταν χρήσιμο να εκλαμβάνεται σαν αυτό που είναι. Η ιδιότητα που εξ αιτίας της εγώ και ο γυμνοσάλιαγκας δεν έχουμε τίποτα ουσιαστικό να μοιράσουμε.
  Συνεπώς κάποιον που τοποθετεί τη λογική του οπουδήποτε χαμηλότερα από την κορυφαία εκδήλωση του έλλογου εαυτού του, δεν τον παίρνω περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά από όσο παίρνει αυτός τον εαυτό του.

  Ι.Μ.Δικαιάκος

 98. έχει αρχίσει και μου λείπει ο ΘΒ… …

 99. @ Mortgage

  Έχω ήδη δηλώσει χαζός και βρήκες το κουμπί να με κάνεις να νοιώσω ακόμα πιο πολύ γράφοντας τόσο περίπλοκα…

  Το απλά δεν το κατάλαβα να σου πω την αλήθεια. To μόνο που έπιασα είναι ότι θέλεις να καταλάβεις την μεταφυσική με ορθολογισμό. (δηλαδή να εξηγήσεις τον Θεό με τον δικό σου Θεό). Προσωπικά για χρόνια πίστευα ότι δεν γίνεται. Μέχρι που διάβασα το Wat is Metaphysica? του Martin Heiddeger. Δεν στο συστήνω όμως γιατί θα τραβάς τα μαλλιά σου απο τον πολύ ορθολογισμό και θα νοιώσεις και εσύ χαζός σαν και εμένα…

  Για το πολύπλοκα νομίζω ότι ισχύει η ίδια απάντηση που έδωσα στον mandarin. Επιπλέον το «γνωρίσεις» είναι αδόκιμος όρος. Θα μου επιτρέψεις το καλύτερο (αφού αναφέρεται σε ιδέα και όχι αντικείμενο) «κατανοήσεις».

 100. @ Mortgage

  γράφεις τόσο ωραία και τόσο έξυπνα! Μπορείς και κοροιδεύεις με το γάντι! Είσαι ένας πραγματικός Κύριος (διαφορά με γυμνοσάλιαγκα).

  Όμως αυτό που δεν έχεις καταλάβει είναι ότι η λογική δεν κάνει τον άνθρωπο αλλά η ανθρωπιά…

  Τέλος με κάνεις να νοιώθω τόσο ανεπιθύμητος σ’αυτή την συζήτηση (όπως μάλλον έκανες και με τον ΘΒ) που νομίζω θα σας αφήσω να συμφωνείτε μεταξύ σας.

  Χαίρετε!

 101. Ο Ορθολογισμός ή ο αθεϊσμός δεν έχουν κανένα τρόπο να θεωρηθούν θρησκεία εκτός και εάν η εκτίμηση προέρχεται από ένθεο με στόχους…

  Το ενδεχόμενο της χαζομάρας μου έχει σταματήσει να με εκπλήττει εδώ και πολλά χρόνια.

  Για το «γνωρίσεις» χρησιμοποιούσα δικό σου ορισμό από το σχόλιο 89.

  Δεν θέλω να σε προσβάλω κατά κανένα τρόπο, αλλά θα σε παρακαλούσα να διαθέτεις λίγο περισσότερο χρόνο στην ανάγνωση αυτών που πρόκειται να σχολιάσεις και ίσως λίγο μεγαλύτερη προσπάθεια στην καλή αντίληψη των εγγραφέντων.
  Θα απαλλάξει πολλούς από το να γράψουν, άσκοπες για τους υπόλοιπους, απαντήσεις σεντόνια …

  Ι.Μ.Δικαιάκος.

 102. Νικος said

  @ΙΜΔ

  Η Λογική που όλα θέλει να τα ΟΡΙΣΕΙ και να τα περιγράψει, θα ήταν χρήσιμο να εκλαμβάνεται σαν αυτό που είναι. Η ιδιότητα που εξ αιτίας της εγώ και ο γυμνοσάλιαγκας δεν έχουμε τίποτα ουσιαστικό να μοιράσουμε.

  Κάνεις λάθος, έχεις να μοιράσεις το υπόβαθρο. Διάβασε σχετικα το #46 (ώσπου να το αναριθμήσει ο Ντιάγκορας)

 103. προσεβλήθησαν τα αισθήματα σου από κάτι που δεν ήταν προσβολή … …

 104. Νικο
  Ναι κατάλαβα αργά το έλλειμμα των επιχειρημάτων μου και θα προσπαθήσω να μην επαναληφθεί…
  Αμήν

 105. Mandarin said

  @Ιπτάμενος Ολλανδός

  Δεν έχω διάθεση να βγάλω στην απ’ έξω κανέναν εφόσον επιχειρηματολογεί και δεν θα σου μιλούσα καν αν δεν το έκανες. Είχα ρωτήσει και στο παρελθόν κάποιον άλλο τι σημαίνει γι’ αυτόν ψυχή και έλαβα μια άκρως προσωπική τοποθέτηση όπως είναι και η δική σου περί θεού. Δεν έχω πρόβλημα, αλλά με το συμπάθιο τη γλώσσα την έχουμε για να συνεννοούμαστε και για να γίνει αυτό πρέπει να ορίσουμε με τον ίδιο τρόπο τις λέξεις. Έτσι λοιπόν εδώ οι περισσότεροι δηλώνουμε άθεοι ως προς την κοινή έννοια της λέξης.

  Υπερφυσικά και μεταφυσικά φαινόμενα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΤΕΛΟΣ. Ό,τι μπορεί να γίνει είναι εξ ορισμού φυσικό. Και σε αυτό δεν δέχομαι άλλο ορισμό του «φυσικού».

 106. Mandarin said

  @Ιπτάμενος Ολλανδός

  Δεν έχω διάθεση να βγάλω στην απ’ έξω κανέναν εφόσον επιχειρηματολογεί και δεν θα σου μιλούσα καν αν δεν το έκανες. Είχα ρωτήσει και στο παρελθόν κάποιον άλλο τι σημαίνει γι’ αυτόν ψυχή και έλαβα μια άκρως προσωπική τοποθέτηση όπως είναι και η δική σου περί θεού. Δεν έχω πρόβλημα, αλλά με το συμπάθιο τη γλώσσα την έχουμε για να συνεννοούμαστε και για να γίνει αυτό πρέπει να ορίσουμε με τον ίδιο τρόπο τις λέξεις. Έτσι λοιπόν εδώ οι περισσότεροι δηλώνουμε άθεοι ως προς την κοινή έννοια της λέξης.

  Υπερφυσικά και μεταφυσικά φαινόμενα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΤΕΛΟΣ. Ό,τι μπορεί να γίνει είναι εξ ορισμού φυσικό. Και σε αυτό δεν δέχομαι άλλο ορισμό του «φυσικού».

 107. @ Mandarin

  δεν το εννόησα υποτιμητικά αυτό που είπες. Απλώς κατανοώ την διαφορετικότητα της θέσης μου πάνω στο θέμα. Επίσης δεν θα μπορούσα να ξέρω ότι η κοινή έννοια της λέξης άθρησκος περιλαμβάνει και την ιδιότητα άθεος. Και εκεί απικεντρώνομαι από την αρχή της συζήτησης.

  @ Mortgage

  το ότι εξισώνεις κάποιον που δεν εκτιμά την λογική όσο εσύ με γυμνοσάλιαγκα, το ότι του λες κατάμουτρα ότι δεν παίρνει στα σοβαρά τον εαυτό του, ότι δεν θα τον πάρεις στα σοβαρά εσύ και ότι σου λείπει ο ΘΒ δεν τα θεωρείς προσβλητικά;

  Και το άλλο ότι έχω στόχους;;; Δεν μιλάς σωστά φιλε Mortgage…

 108. Νίκος said

  Αναθεωρώ τα όσα προηγουμένως και κοτίσια έλεγα για την αλλαξοπιστία.
  Ως άθεος κιοτεύω γιατί δεν αντέχω τον πόνο, ενώ ο ΘΒ είναι θαρραλέος γιατί τον κάνει να μην πονάει η Παναγία. Αρα δεν παίζαμε ίσοις όροις, και η χολή που έχυσε άπλετα στην συζήτηση, του επιστρέφεται κατόπιν της αποκαλύψεως της αδικίας.

  @Flying Dutchman
  ακόμα δεν έχω καταλάβει από τα λεγόμενά σου αν είσαι θρήσκος ή όχι. Αυτό δείχνει ότι κάποιος έχει ένα μικρό πρόβλημα: είτε εγώ (κατανόησης), είτε εσύ (έκφρασης).

 109. @ Νικο

  το ότι γενικά εχω προβλημα εκφρασης το ξερω, Αλλα για το συγκεκριμένο θέμα δήλωσα άθρησκος ολοκάθαρα. Ποιός άλλος λόγος μου σε κάνει να αμφιβάλλεις;

 110. @Ιπτάμενος Ολλανδός
  Χμ..
  Φάνηκε σαν να θέλω να σε «Φάω» …. και δεν είναι αλήθεια, απλά ήρθα με φόρα από άλλη πολύ «σκληρότερη» συζήτηση.
  Δες #42 #46 #48 κλπ.
  Σε σχέση μ’ αυτά, Θα ανακαλύψεις ότι πραγματικά μιλάω εξαντλώντας όλη μου την καλή θέληση.
  Φυσικά και δεν υπάρχει λόγος να αμφιβάλει κανείς για τις προθέσεις σου, αλλά βρέθηκες στη μέση του πολέμου και μερικά σκάγια από λάθος βρήκαν εσένα …
  Δεν ξέρω αν το έκανε κανένας άλλος πάνω στην αναμπουμπούλα άλλα σε καλωσορίζω στον σκληρό αγώνα εναντίων του μεταφυσικού.
  Φιλικά
  Ι.Μ.Δικαιάκος

 111. @ Mortgage

  Το εκλαμβάνω ως «συγνώμη» και δεν δίνω συνέχεια…
  Σ’ευχαριστώ για το καλωσόρισμα.

  Αλλά θα μου επιτρέψεις να σου πω (χωρίς παρεξήγηση) ότι δεν είναι δείγμα «σοφού» ανθρώπου να είναι την μια στιγμή έτσι και την άλλη αλλιώς. Εκτιμώ την εξυπνάδα σου αλλά δεν μπαίνω σε «λογική» πολέμου. Ανταλλαγή απόψεων ίσως. Άμα εσύ το βλέπεις σαν πόλεμο τότε κάτι άλλο κρύβεται από πίσω. (δεν υπονοώ τίποτα ,απλώς δεν ξέρω τι μπορεί να είναι αυτό!).

  Τώρα αν θέλεις να συνεχίσουμε την συζήτηση, δίνεις τροφή με το σχόλιο σου «αγώνα κατά του μεταφυσικού».
  Από τα λίγα που ξέρω σχετικά με την φιλοσοφία είναι ότι γεννήθηκε λόγω της μεταφυσικής ανησυχίας. Δηλαδή στο μυαλό μου ο αγώνας σου μεταφράζεται αγώνας κατά της φιλοσοφίας. Έτσι έχουν τα πράγματα ή εννοείς κάτι άλλο με την μεταφυσική;

 112. @Ιπτάμενος Ολλανδός

  Δεν ισχυρίζομαι ότι είμαι, ή ότι θα υπάρξω ποτέ σοφός άνθρωπος.

  Τον τρόπο που χειρίζομαι τις σκέψεις μου τον έχω αναλύσει σε παλιότερο σχόλιο μου που δεν είμαι σε θέση να ανακαλέσω αυτή τη στιγμή.(αν θες ψάξε, θυμάμαι ότι ήταν επεξηγηματικό).

  Ο πόλεμος είναι συνάρτηση των απωλειών και του κόστους που τους καταλογίζεις. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιον όρο σου αρέσει περισσότερο, μα πίσω του θα κρύβεται ο πόλεμος με μάχες και θύματα εκατέρωθεν.(κανε μια μικρή ιστορική αναδρομή)

  Αυτό που κρύβεται πίσω από την δική μου μάχη, είναι η πάγια πεποίθηση μου ότι ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος αν είχε επικρατήσει η λογική και όχι ο θεός.

  Το μεταφυσικό και η Φιλοσοφία δεν εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο αναφοράς. (οι πηγές σου χρίζουν επανελέγχου.)

  Ι.Μ.Δικαιάκος

  ΥΓ. Για κάποιο παράξενο λόγο με κάνεις να αισθάνομαι πολύ γέρος για όλα αυτά.

 113. @ mortgage

  Ίσως είναι το νεαρό της ηλικίας μου… και οι λίγες γνώσεις μου…

  Αν νομίζεις ότι δεν είμαστε στο ίδιο επίπεδο να μου το πεις ξεκάθαρα για να μην σε ζαλίζω και σε κάνω και αισθάνεσαι γέρος.
  Εγώ πάντως δεν πολεμάω, προσπαθώ να καταλάβω και να μάθω.
  Εσύ από την άλλη όταν έχεις μια πεποίθηση και είσαι και περήφανος γιαυτήν έχεις κλείσει την πόρτα της γνώσης. Και αν σου έλεγα ότι αν υπερίσχυε η ανθρωπιά αντί για την λογική θα ήταν καλύτερα, τι θ’απαντούσες;

  Οι πηγές μου:
  το δέντρο της φιλοσοφίας είναι ένα δέντρο με κορμό την φιλοσοφία, κλαδιά τις διάφορες επιστήμες και που οι ρίζες (μεταφυσική) του είναι στο έδαφος και τρέφονται από την αλήθεια. Descartes, Ανάλυση Heiddeger στο Wat is Metaphysica?

  O παρακάτω σύνδεσμος είναι ότι καλύτερο μπορούσα να βρω με 2 λεπτά ψάξιμο.
  http://books.google.nl/books?id=qTLMkvlICTgC&pg=PA14&lpg=PA14&dq=tree+of+philosophy&source=web&ots=EKjaQ4dBdB&sig=69nZGmniabYTI_1OhV7DZpnRtww&hl=en&sa=X&oi=book_result&resnum=4&ct=result#PPA14,M1

  Επίσης για την σύνδεση μεταφυσικού και φιλοσοφίας Πλάτωνας: Φαίδρος, Φαίδων κ.α. Αριστοτέλης: μεταφυσικά

  Νομίζω ότι η όλη θεωρία σου χρίζει επανελέγχου! Αλήθεια πόσο χρονών είσαι;

 114. btw, Νίκο, την έρευνα αυτή (#108) τη σχολιάσαμε στα μέρη μας αρκετά και η ετυμηγορία λέει placebo effect, αλλά και ελλείψεις στον πειραματικό σχεδιασμό.

  Κατα τ’άλλα, ρε παιδιά, παρατηρώ πολλές εντάσεις τελευταία. Τουλάχιστον δίνεται λύση τις περισσότερες φορές… :D

 115. Ζω και γηράσκω αεί διδασκόμενος,
  Δεν έχω καμιά θεωρία που να της αξίζει οτιδήποτε.
  Αν πιστεύεις ότι το γνωσικό επίπεδο των ημερών μας είναι ανάλογο του Αριστοτέλη ή του Καρτέσιου τότε δεν έχεις τίποτα να σε ανησυχεί.
  Από την άλλη, οι όροι έχουν ζωή από μόνοι τους και δεν περιμένουν, εξελίσσονται σύμφωνα με τις ανάγκες των εννοιών που καλούνται να περιγράψουν.
  Μελέτα, αυτό τουλάχιστον δεν έβλαψε ποτέ κανέναν (Ούπς… ψέματα)…

  Ας αφήσουμε την ηλικία να είναι μυστήριο για όλους μας.

  Ι.Μ.Δικαιάκος

 116. Ο Heiddegger το έγραψε αυτό πριν 80 χρόνια και στην ουσία δεν διαφέρει σε τίποτα από τις ιδέες του πλάτωνα και του Αριστοτέλη που ήταν 2200 χρονια πριν από αυτόν. Μερικά πράματα είναι διαχρονικά και έχουν ειπωθεί από πολύ παλιά. Το μόνο που μπορεί να αλλάξει είναι ο τρόπος που θα τα πούμε και θα τα προσαρμόσουμε στην εποχή μας.

  Κοροιδεύεις την εκκλησία (και καλά κανεις) που λέει πίστευε και μη ερέυνα και εσύ μου λες μελέτα και μπορεί να σε βλάψει.

  Εσύ μελετάς; Πρόσεχε τι θ’ απαντήσεις.

  Πάντως υπέπεσες στο ίδιο σφάλμα δεύτερη φορά «κοροιδέυοντας» (ότι σε κάνω να αισθάνεσαι γέρος) και αυτό δείχνει κάτι από την φύση σου. Η ηλικία σου δεν είναι κανένα μυστήριο για κάποιον που καταλαβαίνει τους ανθρώπους…

 117. Μόνον που η εποχή μας αλλάζει με γεωμετρικούς ρυθμούς. Και ο Heiddegger χρησιμοποιεί τις θεωρήσεις του Πλάτωνα και άλλων για να χτίσει το δικό του φιλοσοφικό οικοδόμημα το οποίο προσωπικά δεν βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον. (Being and Time – Identity and Difference).

  Πρέπει να κατάλαβες ότι το λογοπαίγνιο..
  «Μελέτα, αυτό τουλάχιστον δεν έβλαψε ποτέ κανέναν (Ούπς… ψέματα)…» αφορούσε στον τρόπο που επί αιώνες αντιμετώπιζε η θρησκεία τη γνώση και όχι την οποιαδήποτε δική μου προτροπή να το ρίξεις στο γλέντι.

  Το αντικείμενο της ενασχόλησης μου επιβάλει συνεχή και ακατάπαυστη μελέτη.
  (πρόσεξα τι απάντησα. Είδες?)

  Ένα από τα καλά που έχει η λεπτοφυής ελληνική γλώσσα είναι η δυνατότητα της να παράγει αποχρώσεις πολλών συναισθημάτων πριν φτάσει κανείς σε βαρβαρικές έννοιες όπως η «κοροϊδία».
  Μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος, Δεν σε κορόιδεψα πριν ούτε και τώρα.

  Πρέπει να πριν από όλα να κατανοήσεις ότι η φύση του ανθρώπου είναι απείρως πιο μυστηριώδης αυτής του υποτιθέμενου υπέρλογου θεού μιας και η ίδια η ιδέα της ύπαρξης του είναι δημιούργημα ανθρώπων. Ο ισχυρισμός λοιπόν ότι «Καταλαβαίνεις τους ανθρώπους» είτε σε κάνει μεταφυσικά υπέρτερο ημών είτε απλά αλαζόνα, τι άραγε θα διάλεγες αν ήσουνα στη θέση μου?

  Αν μέσα σε τρεις μαντεψιές βρεις την ηλικία μου (+- 3) θα σε κερνάω μπύρες για έξι μήνες.
  Τι λες?

  Ι.Μ.Δικαιάκος

 118. @Nίκος

  #108
  έχω πιο προχωρημένα κόλπα
  the cleveland experiment

  @sfp

  1/3 ΟΛΩΝ των ιατρικών θεραπειών οφείλεται στο εικονικό φάρμακο,το οποίο ούτε απαξιώνεται ούτε περιφρονείται.
  Οι πιο ξύπνιοι θεραπευτές φροντίζουν να εκμεταλλευτούν το placebo effect στο έπακρο.

 119. Νίκος said

  @SFP
  Σορρυ που δεν μπορω να διαβάσω τα σχόλια στο πόστ που μου δίνεις. Αλλά όχι, το placebo effect είναι άλλο από αυτό που αναφέρει το άρθρο. Εκεί το υποκείμενο του πειράματος παρουσιάζει αλλαγή/βελτίωση στην κλινική του κατάσταση με την εντύπωση ότι λαμβάνει σχετικό σκεύασμα, παρότι αυτό δεν συμβαίνει.
  Την περίπτωση του άρθρου θα μπορούσαμε να την παραλληλίσουμε με τους αναστενάρηδες, σε πολύ ελαφρύτερη μορφή όμως. Το μόνο κοινό με το placebo effect είναι ότι υπάρχει μορφή αυθυποβολής, πλήρως ακούσια στην μία περίπτωση, εκούσια στην άλλη. Τον σχεδιασμό της έρευνας δεν τον ξέρω, αλλά ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσα να εκφέρω κατηγορηματική άποψη για αυτόν.

 120. Σωστός! για την απάντηση στην μελέτη. Αλλά ούτως ή άλλως εννόησα λάθος αυτό που είπες για την μελέτη.

  Για τις μπύρες σ’ ευχαριστώ αλλά δεν πίνω. Θα σου βγει πολύ φτηνά…

  Όσο για την γλώσσα δεν την χειρίζομαι καλά και το παραδέχομαι, και σου βγάζω και το καπέλλο για το πως την χειρίζεσαι εσύ…

  Αλλά εσύ υποπέπτεις σε άλλου είδους «λαθάκια». (ή του ύψους ή του βάθους θα είμαι, ε;)

  Τώρα στο θέμα μας. Νομίζω ότι αν θέλεις να μιλάς για μεταφυσική πρέπει να ξέρεις τι πράγμα είναι. Πρέπει να ξέρεις τι είναι φιλοσοφία. Και είναι μετρημένοι στα δάκτυλα οι φιλόσοφοι που καταδίκασαν την έννοια Θεός όχι τον θεσμό θρησκεία, γιατί οι περισσότεροι όπως ο Νίτσε είναι παρεξηγημένοι – τουλάχιστον απ´οσους έχω διαβάσει έγώ. Αν έχεις κάτι υπόψιν σου πολύ ευχαρίστως να το μελετήσω.

  Και η γεωμετρική πρόοδος που αναφέρεις είναι εν μέρη σωστό. Γιατί αυτή ισχύει για την επιστήμη και όχι για την φιλοσοφία ή ακόμα περισσότερο για την μεταφυσική.

 121. Νίκος said

  @ΘΒ #118
  Και ποιά εικόνα βλέπουν οι μουσουλμάνοι sufi για τον πόνο, μήπως τηνΑϊσα

  @ΙΜΔ
  45 ± 3
  θα σου πέσω κομματάκι ακριβός, πίνω Aventinus και αρκετά.

  Το ± είναι αλτ + 0177 :–Ρ

 122. marquee de mud said

  λογω της aventinus αποφασισα να βοηθησω οσων αφορα τον σχεδιασμο της ερευνας.

  http://www.sciencenews.org/view/generic/id/36539/title/Pain_relief_to_believe_in

  αλλα δεν μπορω να μην αναφερω οτι ψιλοφαινεται οτι την πινεις αρκετα. και βαραει ασχημα η ρημαδα η aventinus.

  αντε εις υγειαν.

 123. Νίκος said

  @ ΙΜΔ
  41 ± 3 για την δεύτερη επιλογή μου, Franziskaner

  @Πινακίδα
  -> βλέπεις που αμα θες, γίνεσαι λιγώτερο ρυπαρός και περισσότερο ευχάριστος;
  -> Ε, όχι και άσχημα, αν ξέρεις τι και πόσο πίνεις. Οσες φορές «τα έχω δεί» είναι από μπαμπατζίμ, το ρημάδι δεν το καταλαβαίνεις πόσο σιγα στην κάνει…μήπως είμαστε -χικ- οφφ τόπικ, βάσει του άρθρου 3 παρ. 3 των όρων χρήσης του -χικ- ιστολογίου;
  Καληνυχτ..ζζζ…

 124. And the winer is NIKOS!!!!!!!
  η σωστή επιλογή ήταν η πρώτη επιλογή.

  Μαρκίζα …
  παιδί μου, ο θεός μαζί σου.
  (επηρεασμένος από την κατάντια του Νίκου…)

 125. marqueedemud said

  δε βινερ ις αβεντινους, υποθηκη μάι φρεντ.

  παντως κατι καλο βγαζουν και αυτα τα ερμα τα μοναστηρια,ε; ετσι για να μην τα κατηγορειτε μονο. για την franziskaner μιλαω. αν και λιγο γλυκια για τα γουστα μου. υπαρχουν ομως κατι αλλες.!!!!!!!!!.

  μην μιλησω για κατι κρασακια.

 126. Νίκος said

  Οντως, τα μοναστήρια βγάζουν καλό γρασί. Οίνος ΕΦΡΑΙΜει καρδίαν ανθρώπου.

  ΙΜΔ, δύο επιλογές:
  α. back-to-back Order based on 6 months forecast
  β. Ημερήσιο MRP με απευθείας ανάλωση / χρέωση σε Κέντρο κόστους.

  Ship-to-address:
  Διεθνές Ιδρυμα Νεοπαγανιστικών Μελετών
  (Ελληνικό παράρτημα)
  Εωσφόρου 7
  Τηλ: 666 666 666
  Αθήνα ΤΚ 11111
  ΕΛΛΑΔΑ

 127. Νίκος
  θέλω να σε βλέπω όταν πίνεις το κελάρι μου.
  Ι.Μ.Δ

 128. marqueedemud said

  επισης βγαζουν και κανα ανθρωπο απ’την φυλακη να ΕΥΦΡΑ-νθει η ψυχουλα του

 129. @Μarquee

  γι αυτά οι αθεολογούντες δε βγάζουν άχνα…
  δε συμφέρει βλέπεις να παραδεχτείς ότι ο ιδεολογικός σου εχθρός,ο οπαδός του «ανορθολογισμού», νοιάζεται διαχρονικά για τον συνάνθρωπο του με έναν τρόπο που κανένα κράτος και καμμιά πολιτεία δεν θα κάνει.

  http://www.diakonia-filakon.gr/letters.php

 130. Mandarin said

  Μέγας Αποφυλακιστής Όσιος Γιοσάκης

 131. Νίκος said

  Η ενίσχυση των φυγοποίνων ισοδυναμεί με υπόθαλψη (ποινικώς κολάσιμον αυτό).
  Αρα ο ΘΒ μας προτρέπει σε συμμετοχή σε ποινικά αδικήματα. Ποινικό και αυτό.
  Οσο θα είσαι φυγόποινος ΘΒ, δεν θέλω να σε ξέρω, αλλά αν πάς στην ψειρού (μέχρι 3 χρόνια, αν θυμάμαι καλά), να μας πεις τι μάρκα καπνίζεις να σου φέρνω τσιγάρα. Εμπορίου όμως, γιατί τα άλλα που έχεις και φτιάχνεις κεφάλι και γράφεις εδώ μέσα, δεν το ρισκάρω να στα περάσω στο επισκεπτήριο :-)

 132. marqueedemud said

  και για το βιετναμ κουβεντα δεν ειπαν.

  δεν βαριεσαι ρε θβ. μονο στις μπυρες τα βρισκεις με δαυτους. δεν ειν’κι ασχημα. αν και σενα σε βγαλαν… μεμετη, οποτε καμια ελπιδα «επικοινωνιας».

 133. @Nίκος

  #131

  μεσημεριάτικα Νίκος κι εισαι κουνουπίδι..
  http://www.nifalioi.gr/pages/frameset.htm

  @Μarquee

  είμαι στη σουφική βερσιόν που δεν έχουν πρόβλημα με την αιθανόλη.
  Βιετνάμ; φταίει που αυτοί οι κιτριναραίοι δε διάβασαν Ντόουκινς ακόμα για να εξανθρωπιστούν αθεοπρεπώς και ζούν τον αθεϊσμό της παλιάς κοπής.
  οι δικοί μας είναι λάιτ μαχητές,ευέλικτοι :

 134. Θου Βου, η επιστολή προς την οποία παραπέμπεις στο σχόλιο 129 κάνει λόγο για €15.000 για τους πυρόπληκτους του καλοκαιριού του 2007, συν άγνωστο επιπλέον ποσό από «προαιρετικό έρανο». Κοίτα, δεν ξέρω σε ποιόν τόπο και σε ποιά εποχή ζεις εσύ και οι συγγραφείς της επιστολής, αλλά με δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ σήμερα στην Ελλάδα δεν αγοράζει κανείς ούτε κορδόνια για τα παπούτσια των πυρόπληκτων. Δηλαδή, μιλάμε για εντελώς γελοία και υποκριτικά πράγματα, που μοναδικό σκοπό τους έχουν να κάνουν εκείνους που συμμετέχουν σε αυτά να νιώσουν καλύτερα ή να προβάλλουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.

  Από την άλλη μεριά, μόνο ο «θεόρατος» σταυρός που έχει κρεμασμένο από το λαιμό του ο Κηφήνας με τη Μαύρη Ρόμπα™ που φαίνεται καμαρωτός-καμαρωτός να σφίγγει το χέρι κρατούμενου στην φωτογραφία στο εξώφυλλο του φυλλαδίου «Παλμοί» πρέπει να κοστίζει €15.000, για να μην πω περισσότερα. Έπειτα, οι ευτραφείς Κηφήνες με τις Μαύρες Ρόμπες™ που ζουν μες τη χλιδή δεν μπορούσαν να χώσουν το χέρι πιό βαθιά στην τσέπη, παρά έπρεπε να κάνουν έρανο για να συλλέξουν μερικές πενταροδεκάρες παραπάνω.

  Πάλι καλά που διευκρίνισαν πως ο έρανος είναι «προαιρετικός», γιατί προφανώς στο σκοταδιστικό χριστιανοφασιστικό κρανίο τους θα επιθυμούσαν πολύ να μην είναι.

 135. @Διαγόρα

  είναι εκπληκτικό πράγματι το πως οι εμμονές μειώνουν την αντιληπτική ικανότητα
  από την σελίδα που παρέθεσα παραπάνω:

  «Η «ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΕΩΣ ΑΠΟΡΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΦΥΓΟΠΟΙΝΩΝ», ιδιωτικός φορέας, και ειδικότερα τομέας της Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Φιλοπτώχου Αδελφότητος «Η ΟΣΙΑ ΞΕΝΗ», μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που κύριο σκοπό έχει την αποφυλάκιση απόρων κρατουμένων και απόρων φυγοποίνων και ο οποίος φορέας ιδρυθείς το 1978 έχει αποφυλακίσει μέχρι σήμερα 10.000 απόρους κρατουμένους και φυγοποίνους, με αντίστοιχη δαπάνη 2.400.000 ευρώ………»

 136. Mandarin said

  Δηλ. 240€ το κεφάλι

 137. marqueedemud said

  ουστ βρε παλιοτσιγκουναρεοι. μονο 10000 κρατουμενοι απο το ’78; κι απο οτι φανταζομαι με ερανους θα τα κανατε κι αυτα. οχι απο τα ετοιμα που τα εχετε στις τραπεζες να αυγατιζουν. να δω τι θα κανετε τωρα που καταρρεει το τραπεζικο συστημα που στηριξατε ματαιως τις ελπιδες σας. παλιο κηφηνες με τα μαυρα. που ξεσπιτωθικατε για να πατε να κρυψετε την ομοφυλοφιλιας, την φυλαργυρια σας, την λαιμαργια σας, α! και την ρυπαροτητα σας στο αγιο ορος και αλλου. μιας και εδω που ζουμε εμεις οσους εχουν τετοια ελατωματα τους καιμε στην πυρα οπως καψατε εσεις τοσα χρονια τοσους και τοσους εις το ονομα του θεου σας και της ειρηνης.

  καλα το παω; τελικα πολυ ευκολο ειναι. θβ αλλαζω στρατοπεδο. δεν την αντεχω την πιεση και ξερεις εσυ τι κανουμε -μα μπηκα ηδη στο ρολο- σε αυτες τις περιπτωσεις. παλιοφιλοκηφηνα με τα μαυρα.

  και ουτε για το βιετναμ δεν θα κανω κουβεντα ρε, μεχρι να μαθω βιετναμεζικα και να καταλαβαινω τι σκατα λενε στο google, που το’χω ξεσκισει το γ@μωψαχτηρι απο χθες αλλα ολο αυτο για τους φονους και τα βασανιστηρια των δικο σου μου λεει.

  ακους μονο 10000. ουστ ρε. και καλα σας κανουν…

 138. marqueedemud said

  χεχε! με προλαβε ο αλλος με το calculator. χεχεχε! ρε δεν εχετε το θεο σας. χεχεχε!

 139. @ΘΒ
  @Μαρκίζα
  Το καπέλωμα και η υπεξαίρεση βασικών ανθρώπινων ιδιοτήτων και αναγκών ήταν και από όσο φαίνεται είναι ακόμα, το ισχυρό χαρτί στην απατηλά άδεια τσέπη των απανταχού θεολάγνων.
  Όσο τώρα για πολυμορφισμό και κρυπτοανοησία οι ένθεοι αποτελούν τους καλύτερους μαθητές του ευεργέτη και πρώτου διδάξαντα του είδους τους. Του παράφρονα θεούλη τους.

  Ι.Μ.Δικαιάκος

 140. marqueedemud said

  εχουμε και την τρομερη ικανοτητα να γραφουμε ωραια λογακια χωρις να λεμε απολυτως τιποτα. αμ’τι νομιζες.

  θα το μαθω κι εγω αυτο ζ’γα ζ’γα και δε θα πιανει κανεις μια, ουτε καν αυτος ο υποθηκης.

  και μεινε συ μετα «κεραμιδια» σου να προσπαθεις να εξηγησεις τα ανεξηγητα. επαιξες κι εχασες.

 141. @Θου Βου

  Είναι εκπληκτικό πράγματι πως η τυφλή πίστη προάγει τις εμμονές.

  Αυτά, τα είδα στη σελίδα που παρέθεσες παραπάνω. Εγώ, για τα άλλα έκανα λόγο. Εσύ για τα άλλα, τουμπεκί ψιλοκομμένο. Να σου πω δυό λόγια και για τα πρώτα.

  Προφανώς οι Κηφήνες με τις Μαύρες Ρόμπες™ γουστάρουν να διαθέτουν 6666.666 ευρώ το μήνα από το 1978 μέχρι σήμερα για να αποφυλακίζουν άπορους κρατούμενους. (Πρέπει να τον προσέξετε αυτό τον αριθμό, κάτι δεν πάει καλά. Είναι 2.4 εκ. Ευρώ διά 30 χρόνια διά 12 μήνες.) Δεν μου είναι σαφές ούτε το γιατί ένας άπορος κρατούμενος χρήζει αποφυλάκισης περισσότερο απ’ότι ένας μη-άπορος, ούτε το αν ένας πρόωρα αποφυλακισμένος άπορος κρατούμενος είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος κίνδυνος για την κοινωνία απ’ότι ένας μη-άπορος, ούτε το πως είναι δυνατόν ένας φυγόποινος να έχει ανάγκη αποφυλάκισης, (αφού φυγόποινος = ο ερήμην καταδικασμένος, που κρύβεται για να μην φυλακιστεί,) ούτε το γιατί χρειάζονται χρήματα για να αποφυλακίζονται αυτοί οι άνθρωποι. Τι τα κάνει δηλαδή αυτά τα χρήματα η εκκλησία; μήπως λαδώνει τους δεσμοφύλακες να κάνουν τα στραβά μάτια καθώς οι παπάδες φυγαδεύουν τους κρατούμενους κάτω απ’τις ρόμπες τους; Μήπως οι κρατούμενοι βρίσκονται στη φυλακή επειδή δεν είχαν να πληρώσουν κάποια πρόστιμα και τους αποφυλακίζει η Διακονία πληρώνοντας τα πρόστιμά τους; Εν πάσει περιπτώσει, δεν με νοιάζει κιόλας, αυτά τα χρήματα της Διακονίας είναι, ας τα ξοδεύει όπως θέλει.

  Δε με νοιάζει, βέβαια, μέχρις ότου ακούσουμε πως έγινε κάποια οικονομική ατασθαλία, ή κάποια άλλη παράβαση του νόμου όπως παράνομη αποφυλάκιση, ή μέχρι να αποκαλυφθεί κάποιο σκάνδαλο, όπως π.χ. το τι να ζητά ίσως η εκκλησία ως αντάλλαγμα γι’αυτές τις αποφυλακίσεις. Σε τι χρησιμεύει άραγε στην εκκλησία να διατηρεί καλές σχέσεις με άπορους εγκληματίες; μήπως επειδή είναι μία πολύ ευάλωτη κοινωνική ομάδα, και αποφυλακίζοντάς τους μπορεί να τους έχει του χεριού της;

  Οπως και να’χει το θέμα, αν η ηθική βάσει της οποίας είναι υποστηρίξιμο το να αποφυλακίζονται οι άποροι κρατούμενοι είναι κοσμική, τότε τη δουλειά αυτή θα έπρεπε να την αναλαμβάνει το κράτος, ενώ αν η ηθική αυτή δεν είναι κοσμική παρά θρησκοπαπαρολογική, τότε θα έπρεπε να απαγορεύεται η λειτουργία αυτής της Διακονίας ρητώς και διά ροπάλου.

  Έτσι κι αλλιώς, αν είναι να το κρίνω από την ονομασία του και μόνο το έργο της «αποφυλάκισης απόρων κρατουμένων» χωρίς να γνωρίζω τίποτα άλλο γι’αυτό, θα έλεγα πως μάλλον ανήθικο μου ακούγεται.

 142. Την βλακεία δεν την αναγνωρίζω ως άλλοθι ούτε και της χαρίζομαι.
  Είναι σαφές ότι τα σχόλιά μου σπάνια απευθύνονται σε ανήλικα αν και μερικές φορές με παρασύρει ο ενθουσιασμός.
  Αν όμως κάποιος έχει δυσχέρεια στο να αντιληφθεί το περιεχόμενο αυτών που λέω και για κάποιο λόγο δεν πιστεύει ότι είναι βλάκας, μπορεί πάντα να ζητήσει διευκρινίσεις.
  Αν η κουτοπόνηρη αλαζονεία του, το επιτρέπει φυσικά.

  Ι.Μ.Δικαιάκος

 143. marqueedemud said

  για δωσε ρε συ διαγορα, ενα τιτλο που θα σου ακουγοταν πιο ηθικος

 144. @Διαγόρας

  γι αυτό οι απόψεις σας θα μείνουν εις τον αιώνα τον άπαντα αντικείμενο κουβέντας μεταξύ τυρού και αχλαδιού,σε κολωνακιώτικα σαλόνια …γιατί δεν μπορούν να συμπεριλάβουν την ανθρωπιά…

  και η ομολογία «απαγόρευση ,ρητώς και δια ροπάλου» θυμιζει το Βιετνάμ του Μarquee και τον μουστακαλή πατερούλη που μάς αγριοκοιτά από την κορφή της σελίδας.

 145. marqueedemud said

  @θβ ωχωχ αδερφε. δεν αργει να πεσει το «μπατλερικο» μας επιπεδο, εστω κι ενα κλικ, οταν ζοριστουμε λιγο. πρεπει να το θυμαμαι κι αυτο. να μην ειμαι τοσο αυθορμητος οπως ο υποθηκης πιο πανω.

 146. Το σκεπτικό με το οποίο αποφυλακίζονται οι άποροι έχει να κάνει με σαφή ομολογία πίστεως, ομολογία μεταμέλειας δεν κρίνεται απαραίτητη μιας και αυτή είναι υπόθεση του κράτους.

  Ι.Μ.Δικαιάκος

 147. marqueedemud said

  ωπς! ο υποθηκης προδοθηκε. δηλαδη ξερεις κι εσυ καποιον, μη μεταμελειμενο, απο τους 10000 που ομολογησανε πιστη για να αποφυλακιστουν με λεφτουδακια κλεμμενα απο τον ελληνικο λαο; το υποθετω επειδη εβαλες την λεξη «σαφη». αυτο βγαζει μια σιγουρια, μια γνωση.

  μαλλον αθεος θα ειναι, γιατι οπως εχετε πει πολλακις δεν θα ειχατε κανενα, μα κανενα προβλημα, να κανετε οτιδηποτε για να σωσετε τα τομαρια σας. ποσο μαλλον οταν ενω ειστε μαχητικοι αθειστες, σε μια δυσκολη στιγμη, ανετα θα φοραγατε και ρασο. μηπως εισαι εσυ ο μη μεταμελειμενος, υποθηκη; βρε λες;

 148. Δεν είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω το εύρος και την διεισδυτικότητα της σκέψης σου …. Το μεγαλείο της αντίληψής σου ή την λογική συνέπεια του λόγου σου. Νοιώθω μια μύχια ανάγκη να ασπαστώ τον αστείρευτο πλουραλισμό σου, την μεστή από νοήματα εκπεφρασμένη θέση σου. Το μεσσιανικό παράδειγμα σου, που όλοι πρέπει να ενστερνιστούμε.
  Της Φυλακής τα σίδερα ειναι για τους λεβέντες. (που να στα λέω μικρέ!)
  Όλα αυτά με έκαναν ένα μετανοημένο μικρό σκουπίδι στα βλέφαρα του θεού…
  Γνώρισα τη Ζωή
  Είδα το φως!!!
  τώρα περιμένω να δω σε αναμετάδοση το Ντέρμπι και να κλείσω ως άνθρωπος και πνεύμα.

 149. να πάρει… πάλι ενθουσιάστηκα…

 150. Νίκος said

  @ΙΜΔ #140, 142
  Διάβασε το ανέκδοτο όχι για να γελάσεις, αλλά για να καταλάβεις ότι η προσαρμοστικότητα προς αμφότερες τις κατευθύνσεις είναι ίδιον των ανθρώπων με ευρύ πεδίο σκέψης. ΔΕΝ είναι κακό να κατέβεις περιστασιακά δύο σκαλιά για να μπορέσει να αφομοιώσει ο πινακίδας αυτό που πραγματικά εννοείς. Εγώ έχω πρόβλημα να μου δώσει ο άλλος μασημένη τροφή (είμαι σιχασιάρης σε αυτό), αλλά ο πινακίδας όλη μέρα μέσα στην λάσπη, η μασημένη τροφή θα τον πειράξει;

  @ Διαγόρας
  Σαφώς και οι προαναφερόμενοι είναι target group για τα κοράκια. Πάντως υπάρχουν και μικρά εκκλησιαστικά ιδρύματα, όπως αυτό, που πιθανά να παράγουν και έργο, το οποίο θα μπορούσε βέβαια να γίνεται και χωρίς το θρησκευτικό πέπλο.

 151. Νικο
  Γέλασα με το ανέκδοτο όσο και με την ανοησία μου.
  Έχεις δίκιο.
  Ι.Μ.Δικαιάκος

 152. marqueedemud said

  ωπα και αινστάιν ο υποθηκάκης.χεχε. ωραια. ας συνεχισω λιγο ακομα. θα βγουν κι αλλα.

  με γκαρσονι μαλλον τον νικολακη βεβαια. στο ανκεδοτο βρε.

 153. orfeas said

  Και οι δύο τα ιδία σκατά ήταν. Πιάσε τον ένα και χτύπα τον άλλο

 154. Godfather said

  Αυτό το σχόλιο μεταφέρθηκε στο πτυελοδοχείο γιατί παρέβαινε τους όρους χρήσης.

 155. Το σχόλιο του «Godfather» διαγράφηκε γιατί παρέβαινε τους όρους χρήσης.

 156. Αναρωτιέμαι γιατί για τους φίλτατους χριστιανούς μοναδικός γνώμονας και κριτήριο της συμπεριφοράς ενός ανθρώπου είναι η πίστη/απιστία του στον θεό. Το άτομο είναι κοινωνικό ον με πολλαπλές εκδηλώσεις που δεν χαλιναγωγούνται όλες από την θρησκεία.

  Φυσικά, γνωρίζω ότι για το χριστιανικό ιερατείο η μία και μοναδική πηγή της ηθικής είναι ο θεός. Όσοι Τον αρνούνται είναι ανήθικοι. Πώς είναι δυνατόν να καταλάβουν αυτό που οι αρχαίοι Έλληνες διατυμπάνιζαν: ότι ο Δίας/Θεός έδωσε στους ανθρώπους την «αιδώ τε και δίκην» καθιστώντας τους ικανούς να αναγνωρίζουν από μόνοι τους το καλό και το κακό, ορίζοντας τους σοφούς ως άξιους νομοθέτες και όχι τους ιερείς; Τα καλά και συμφέροντα για τους χριστιανούς που αντιγράφουν τον εβραϊκά στερεότυπα περί θεϊκού Νόμου.

  Α, και κάτι άλλο: Οι χριστιανοί ισχυρίζονται ότι ο Χίτλερ δεν ήταν αληθινός χριστιανός, άρα (σύμφωνα με την τετριμένη θέση τους, που ανέφερα στην προηγούμενη παράγραφο), τα εγκλήματά του οφείλονται στη αθεϊα. Απ’ την άλλη, ο Στάλιν ήταν άθεος, άρα η αθεϊα οδηγεί σε εγκλήματα. Μα, και ο μουσουλμάνος για τους χριστιανούς άθεος δεν είναι; Ή μήπως, εκείνος που πιστεύει σε «λάθος» θεούς δεν είναι ανήθικος, ακριβώς επειδή πιστεύει; Οι ινδουϊστές είναι και αυτοί ανήθικοι; Και οι χριστιανοί, αφού δεν είναι άθεοι, είναι ανίκανοι να εγκληματίσουν;
  Άρα, αν ψάξουμε στις φυλακές, θα βρούμε μόνον άθεους; Δεν νομίζω, φίλτατοι χριστιανοί και ο ισχυρισμός σας πως αθεϊα = ανηθικότητα είναι πέρα για πέρα λανθασμένος.

 157. το ειχα ξεχάσει…
  Hence today I believe that I am acting in accordance with the will of the Almighty Creator: by defending myself against the Jew, I am fighting for the work of the Lord. – Adolf Hitler (Mein Kampf)

  Ι.Μ.Δ

 158. Είχα ήδη ένα σκεπτικιστικό γνωμικό με τον Χίτλερ, τώρα έχω κι άλλο ένα! Ευχαριστώ, Ι.Μ.Δ.

 159. kazanovas4 said

  παιδια αν ο χιτλερ ηταν εβλαβης χριστιανος δεν θα σκωτοναι τοσο κοσμο. το βασικο μαθημα του χριστου ηταν να αγαπαμε τους γυρο μας… αν προστατευσε το αγιο ορος δεν εχει καμια σημασια, σημασια εχει οτι εκατομυρια κοσμος πεθανε πριν την ωρα του για εναν παρανοικο… οσο για τον Σταλιν ισχυουν τα ιδια…
  Συμπερασμα??? το ιδιο καθικια ειναι και οι δυο…;p

 160. batcic said

  @Kazanovas4

  το βασικο μαθημα του χριστου ηταν να αγαπαμε τους γυρο μας

  Και τι ακριβώς εννοεί ο ποιητής, εεε χμμ, sorry, ο Ευαγγελιστής Λουκάς όταν στο κεφάλαιο 19 και στίχο 27 αποδίδει στον Χριστό τα παρακάτω λόγια:
  ΠΛΗΝ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΜΟΥ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΟΙΤΙΝΕΣ ΔΕΝ ΜΕ ΗΘΕΛΗΣΑΝ ΝΑ ΒΑΣΙΛΕΥΣΩ ΕΠ ΑΥΤΟΥΣ ΦΕΡΕΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΦΑΞΑΤΕ ΕΜΠΡΟΣΘΕΝ ΜΟΥ.

  Μήπως να μας διαφωτίσεις λίγο για το μήνυμα της αγάπης;

 161. batcic said

  Παρεμπιπτόντως, εγώ τον αγαπάω πολύ τον γύρο!!! :-)

 162. […] on Μα, ο Χίτλερ δεν ήταν _αληθινό…kazanovas4 on Μα, ο Χίτλερ δεν ήταν _αληθινό…Shipwrecked Frontier… on Γνωμικό #257Διαγόρας ο Μήλιος on […]

 163. @»ΚΑΤΑΣΦΑΞΑΤΕ»
  εδώ πάει η άλλη καραμέλα:
  «πρέπει να καταλάβεις ότι τα κείμενα είχαν γραφτεί σε μια άλλη εποχή και έπρεπε να συμφωνούν με το πνεύμα της. »
  Τότε η λέξη που χρησιμοποιούσαν για την «με το στανιό σωτηρία» ήταν η «σφαγή». Μετά πιθανόν να τους ανακήρρυταν και μάρτυρες…

  Με τον γύρο που έχουν για μυαλό στο κεφάλι τους ορισμένοι, τι γίνεται? :P

 164. ξέρεις πως πάει:
  -βρε δεν θέλω να σωθώ!
  -όχι θα σωθείς! (χράτς με τη χατζάρα)

 165. batcic said

  @Αντώνης
  Υποβάλλω τα σέβη μου στην απολογητική σου δεινότητα! :-P

  «Εισελθών προς αυτήν» σημαίνει «μπήκε στο σπίτι της»
  «Κατασφάξατε» σημαίνει «Χορηγήσατε τους εισιτήριο για τον Παράδεισο»
  «Αρσενοκοιτία» σημαίνει «Εγκράτεια»
  και πάνω απ’ όλα
  «Ζω», το αντίθετο «Κοιμάμαι»!

  Είναι να αναρωτιέται κανείς μετά για το κάψιμο των εγκεφάλων των ΧΟ;

 166. Βέβαια στην καραμέλα “πρέπει να καταλάβεις ότι τα κείμενα είχαν γραφτεί σε μια άλλη εποχή και έπρεπε να συμφωνούν με το πνεύμα της” εμείς πρέπει να κολλήσουμε την δική μας:
  «Τότε γιατί γ… τ. κ….. μ.. ζαλίζετε ακόμη την ανθρωπότητα με αυτά;!!»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: