Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

La katastasion très apelpistique.

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2009/01/04

Λοιπόν, η κατάσταση είναι πράγματι τέτοια που με αποκαρδιώνει και γονατίζει την όποια ελπίδα είχα μέσα μου. Διατηρώ αυτό το ιστολόγιο εδώ και ενάμισυ περίπου χρόνο, και μέσα σε αυτό το διάστημα έχω επενδύσει μία πολύ μεγάλη ποσότητα εργασίας σε αυτό· το έχω φροντίσει, το έχω αναπτύξει, και σιγά-σιγά έχει σχηματισθεί ένας κύκλος τακτικών επισκεπτών που είναι άτομα που εκτιμώ, (ναι, ακόμα και το παρεπιδημόν troll,) και οι συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα είναι ενδιαφέρουσες και εποικοδομητικές. Έχω φτάσει πλέον αυτό το ιστολόγιο σε ένα σημείο όπου μπορεί κανείς να πει ότι αποτελεί ένα από τα άξια λόγου σημεία συνάντησης της ελληνόφωνης ιστολογόσφαιρας.  Με άλλα λόγια, διατηρώντας αυτό το ιστολόγιο «νομίζω ότι κάτι κάνω».

Μέχρι που μιά μέρα δημοσιεύω ένα σχόλιο που είναι επιφανειακά παραπλανητικό, με σκοπό να κάνω τους τακτικούς μου επισκέπτες να γελάσουν, αλλά και να προσελκύσω και ακούσιους επισκέπτες για να τους περάσω ένα μήνυμα διαφορετικό από αυτά που έχουν συνηθίσει, και το αποτέλεσμα είναι ότι το ιστολόγιο κατακλύζεται από δαύτους, και για πρώτη φορά γίνεται αντιληπτή η τάξη μεγέθους του «αντίπαλου δέους».

Και πρόκειται πραγματικά για δέος.

Οι τακτικοί επισκέπτες ίσως να μην έχουν πάρει πρέφα τι έχει διαδραματιστεί, γιατί τα στίφη που ήλθαν εδώ ψάχνοντας για αστρολογικές προβλέψεις για το 2009 δεν άφησαν σχόλια με τη γνώμη τους*. Όμως μιά ματιά μόνο στην κατάταξη top posts της wordpress (εδώ σε σύλληψη οθόνης) αρκεί για να υποψιαστεί κανείς τι γίνεται. (Σκεφτείτε μόνο ότι αναδημοσιεύοντας το άρθρο μου το olympia.gr έφτασε στην 3η θέση της κατάταξης!)

Τώρα, επειδή η κατάταξη της wordpress δεν είναι μία ιδιαίτερα αξιόπιστη πηγή πληροφοριών, ας δούμε τις στατιστικές από το ιστολόγιό μου:

Η κορφούλα στις 2008-12-10 αντιπροσωπεύει το άρθρο «Ανοικτή επιστολή προς τους Αναρχικούς», ενώ η κορφούλα στις 2008-12-12 αντιπροσωπεύει το άρθρο «Όλη η αλήθεια για τα γεγονότα». Όπως βλέπετε από την επικλινή πλαγιά που ξεκινάει στις 2008-12-31, οι επισκέψεις εχθές και σήμερα εκτινάχθηκαν σε δυσθεώρητα ύψη. Για όσους τυχόν έχουν κάποια αμφιβολία ως προς το ποιό άρθρο λαμβάνει αυτό τον καταιγισμό επισκέψεων, ας δούμε τις αναλυτικές στατιστικές: αριστερά δείχνω τις επισκέψεις σε μία τυχαία επιλεγμένη κανονική ημέρα, και δεξιά δείχνω τις επισκέψεις όπως αυτές εξελίσσονται σήμερα.

Οι επισκέψεις σε μια κανονική μέρα

top_posts_2009_01_03

Οι επισκέψεις σήμερα (2009-01-03)

Όπως βλέπετε, η κίνηση που προκαλούν οι πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις που διεξάγονται αυτή τη στιγμή παράλληλα στα άρθρα «Περί πανεπιστημιακού ασύλου… » και «Γελοιογραφία: Άγιος Βασίλης vs Θεός» είναι ψίχουλα μπροστά στον σιωπηλό χαμό που γίνεται με το άρθρο «Αστρολογικές προβλέψεις για το 2009».

Εξαιρετικά διαφωτιστική είναι επίσης η εικόνα που παρουσιάζουν οι επισκέψεις από μηχανές αναζήτησης.  Δυστυχώς δεν έχω μία σύλληψη οθόνης για να σας δείξω πως είναι αυτές σε μία κανονική ημέρα, αλλά πιστέψτε με, πρόκειται για καμιά εικοσαριά το πολύ αναζητήσεις, η καλύτερη από τις οποίες αποφέρει λιγότερες από δέκα επισκέψεις, με τη συντριπτική τους πλειοψηφία να αποφέρουν μία μόνο επίσκεψη έκαστη.  Οι δε όροι των αναζητήσεων ποικίλουν πολύ: από το σπάνιο αλλά επίμονο «Ναύαρχος Αντωνιάδης» έως το καθημερινό «μερσεντεσ», και από το εύλογο «γνωμικά» έως το σύνηθες, γραφικό «sex bideo». Κοιτάξτε λοιπόν τι γίνεται σήμερα:

search_terms_today

Επισκέψεις απο μηχανές αναζήτησης σήμερα (2009-01-03)

Ας ρίξουμε επίσης μιά ματιά και τους referrers.  Και πάλι, αριστερά δείχνω τους referrers σε μία κανονική ημέρα, ενώ δεξιά δείχνω τους referrers σήμερα 2009-01-03:

referrers_2008_12_30

Οι referrers σε μια κανονική μέρα

referrers_today

Οι referrers σήμερα (2009-01-03)

Αυτό το «taxalia.blogspot.com» που μου έχει στείλει 400 επισκέπτες σήμερα είναι από μόνο του μία τεράστια απογοήτευση: πρόκειται για ένα από εκείνα τα περίφημα «ειδησεογραφικά» ιστολόγια, το οποίο βέβαια μόνο κοροϊδευτικά μπορεί να ονομαστεί «ιστολόγιο» αφού δεν επιδέχεται σχολιασμό των άρθρων του, αυτοαποκαλείται «Macedonia’s Nr.1 blog», και η ποιότητα του περιεχομένου του είναι μετρίας έως χαμηλής ποιότητας. Μία ιδέα του επιπέδου του μπορείτε να λάβετε ρίχνοντας μιά ματιά σε αυτό το άρθρο: Ξέρετε ποιά είναι η πιό επικίνδυνη τρομοκρατική οργάνωση του κόσμου; Πρόκειται για μία ηλιθιώδη θεωρία συνωμοσίας σύμφωνα με την οποία κάποιος κυβερνητικός ιστότοπος των Η.Π.Α. εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τη 17 Νοέμβρη ως την πιό επικίνδυνη τρομοκρατική οργάνωση στον πλανήτη. Το πολύ απλό που αποτυγχάνουν παντελώς να εξηγήσουν οι συνωμοσιολόγοι είναι ότι ο κατάλογος δεν είναι μία κατάταξη των τρομοκρατικών οργανώσεων με βάση την επικινδυνότητά τους, παρά μια συλλογή από λογότυπα τρομοκρατικών οργανώσεων, ενώ η πρωτιά της 17 Νοέμβρη εξηγείται από το γεγονός ότι η συλλογή είναι απλά… σε αλφαβητική σειρά.  Αυτός ο ιστότοπος λοιπόν διαβάζεται τόσο πολύ που μου έχει στείλει 400 επισκέπτες σήμερα, οι οποίοι περιμένουν να διαβάσουν αστρολογικές προβλέψεις εδώ!

Τι σκεπτικισμός και πρασινάλογα μου λέτε μετά… Είναι να μην τραβάει κανείς τα μαλλιά του;  Η επιδρομή των ανεγκέφαλων ήταν σαρωτική. Απ’ότι φαίνεται οι σκεπτόμενοι άνθρωποι στο Ελλαδιστάν είναι τρεις κι ο κούκος.


* Δεν άφησαν σχόλια με τη γνώμη τους, όχι τόσο επειδή το άρθρο τους απογοήτευσε, όσο επειδή το επίπεδό τους και η κουλτούρα τους είναι μάλλον τέτοια που δεν συνηθίζουν να διατυπώνουν γραπτώς τη γνώμη τους. (Για να μην αναφερθώ στο αν συνηθίζουν να έχουν γνώμη.) Για του λόγου το αληθές, ορίστε ένα άλλο ιστολόγιο που έχει δημοσιεύσει ζωδιακές προβλέψεις για το 2009, η επισκεψιμότητα των οποίων το έχει ανεβάσει στο #4 της κατάταξης top posts της WordPress, και η υπεύθυνη του άρθρου καταριέται που βλέπει εκατοντάδες επισκέψεις αλλά κανένα σχόλιο: morfosi (sic): ετήσιες ζωδιακές προβλέψεις 2009.


Copyright © 2009 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

92 Σχόλια προς “La katastasion très apelpistique.”

 1. @Διαγόρα

  Δικαιολογημένη η απελπισιόν ,από την σκοπιά σου, αλλά τα είχαμε πεί ήδη.
  https://diagoras.wordpress.com/2008/09/20/superstition/#comment-6479

  Δεν ξέρω τι φταίει:εσύ δεν αντιλαμβάνεσαι την έκταση που έχουν λάβει στην κοινωνία μας αυτά τα φαινόμενα της παραθρησκευτικότητας ή μήπως ανέμενες να συμβεί κάτι διαφορετικό στο διαδίκτυο κι αν ναι γιατί περίμενες κάτι άλλο;

 2. vagelford said

  LOL …αλλά συμπάσχω.

 3. Α said

  Το «κενό που προκαλεί η έλλειψη πίστης και καλύπτουν τα ζώδια» θα ήταν πειστικότερο αν…

  — η μεγάλη πλειοψηφία όσων ακολουθούν τα ζώδια δεν αυτοχαρακτηρίζονταν ως πιστοί
  — και η θρησκεία η ίδια δεν ήταν μια ακόμη πρόληψη.

  Αλλά ας γελάσουμε όλοι με τους βλάκες που πιστεύουν ότι ο Άρης και ο Δίας καθορίζουν την τύχη τους. Μόνο μην ξενυχτήσουμε γελώντας, γιατί αύριο δεν θα προλάβουμε να πιούμε το αίμα του γιου που ήταν θεός και αυτοκτόνησε για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες αυτών που τον σκότωσαν, αλλά τους οποίους θα στείλει στην κόλαση επειδή δεν πίστεψαν στο μήνυμά του. :-)

  ———————————-
  2009-01-04, 2:53

  ΘουΒου : μπορεί να περίμενε ότι άνθρωποι αυτής της στάθμης δεν κατέχουν τα κατάλληλα διανοητικά εφόδια για να ανοίξουν υπολογιστή και να πληκτρολογήσουν διευθύνσεις στο internet. Προσδοκία που η χαριτωμένη σου παρουσία στο blog θα έπρεπε να έχει ανατρέψει προ πολλού. :-)

 4. Κάποιος το είχε γράψει ως συμβουλή…
  Για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στο blog σας, βαλτε στον τίτλο μιας ανάρτησης τα: «Μπεζαντάκου βυζάρες», «κώλος Αλεξανδράτου» ή… «Μύριαμ και Τζόσουα»!!!

  Υ.Γ. Σόρρυ για τις βωμολοχίες, αλλά δε μπορούσα να εκφραστώ διαφορετικά…

 5. DimitrAT said

  Αγαπητέ Διαγόρα,
  μια ερώτηση παρακαλώ: γιατί είσαι τόσο αφελής;
  Είσαι μέσα στα πράγματα, μιλάς καθημερινά με τόσο κόσμο, κι ακόμα σου προκαλεί έκπληξη η έκρηξη στις στατιστικές του blog σου μετά από την ανάρτηση των προβλέψεων; Δεν σου έκανε ποτέ εντύπωση για παράδειγμα, η διαφορά στις θεαματικότητες σε Eurovision ή στους τελικούς των φτηνοριαλιτοχαζομάρων, με αυτές αξιόλογων εκπομπών -έστω και λίγων που έχουν απομείνει- που προβάλλονται αραιά και που στην τηλεόραση;
  Έχω -και μπορείς και εσύ να φανταστείς- πολλά ακόμα παραδείγματα που αποδεικνύουν λυπηρά στο πόσο φτηνοί έχουμε γίνει. Φτηνοί, και μετά τελεία.
  Δεν έκανες άσχημα που το ανέβασες και μην στεναχωριέσαι.
  Γελάσαμε όλοι οι υπόλοιποι. Εγώ να φανταστείς, διάβασα το ζώδιό μου, περιμένοντας να βρω στο κείμενο αυτά τα απίθανα και όλο πνεύμα αστεία σου, μα ξεκαρδίστηκα τελικά όταν, αφότου διάβασα όλη την παράγραφο, διαπίστωσα πως όλα τα «ζώα» θα έχουμε την ίδια τύχη και αυτή τη χρονιά.
  Και αυτή η «τύχη», με τρομάζει. Πες μου αλήθεια, υπάρχει κανένα φως μέσα στο τούνελ ή θα μας φάει η υγρασία και οι ακαθαρσίες; Βλέπεις τίποτα στον ορίζοντα, που να κάνει κάποια διαφορά τελοσπάντων, ή «κοιμούνται» όλοι, με τα κοκόρια ψόφια στο προσκέφαλό τους; Βλέπεις τίποτα από κει που κάθεσαι;
  Με εκτίμηση

 6. Νίκος said

  Το είχα υποψιαστεί, διαβάζοντας εδώ, αλλά όχι σε τέτοια έκταση…shit…άνιση η μάχη Ντιάγκ…don’t give up…

 7. omadeon said

  Η μόνη μας ελπίδα -λυπάμαι που το λέω- είναι ο ΘΒ.

  Μόνον ο ΘΒ μπορεί -λόγω των πρακτορικών κονέ που έχει- να προσεγγίσει τον ίδιο εκείνο Τρελλό που… νομίζοντας πως είναι «ο Θεός» έχει μπει στο Control-Room του Paradise-MATRIX και πατάει ΟΛΑ τα λάθος κουμπιά, τον τελευταίο Καιρό.

  Αυτός ο Τρελός δημιούργησε κάποτε ένα Σύμπαν για να περνάει η ώρα του, και το Σύμπαν… ξέφυγε τελείως.

  Από τότε ο Τρελός σιωπά, εμφανίζεται μόνο στο Μπαρ των Αθάνατων και πίνει νέκταρ χωρίς πάγο, για να ΞΕΧΑΣΕΙ…

  «Ασε, μην τον ενοχλείς, ΝΟΜΙΖΕΙ πως είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ θεός» – μου ψιθύρισε μια εύσωμη ημίθεη κάποτε, σε μία παλιά διαπλανητική μου επίσκεψη στο Ταβερνείο (πριν τσακωθώ με τον Ταβερνιάρη και δεν ξαναπατήσω).
  -Εχει λαλήσει εντελώς, μα δεν μιλά, θέλει να πουλήσει μούρη ως «Ο ένας» – μου αποκάλυψε ένας άλλος… θείος θαμών.

  Ανεπιβεβαίωτες φήμες τοποθετούν το πρόβλημα αλλιώς. Αυτός ο τρελλός θεός (ναι μεν λάλησε εντελώς αλλά) εξαπέλυσε πριν τα παίξει εντελώς μια παρανοΪκή Εστρατεία Δυσφήμησης, εναντίον κάποιου παλιού αντιπάλου Του: Ενός αγγέλλου, που τον είχε κάνει υπεύθυνο για τα φωτοβολταϊκά του Παραδείσου αλλά κάποτε ο άγγελος άρχισε να σαλιαρίζει με μια κάποια «Εύα» (μεταμορφωμένος σε Φίδι) οπότε ο Θεός τον λογόκρινε (στα μουλωχτά), δεν τον άφησε ποτέ να ξανακάνει Σχόλια στον Παράδεισο. E, τούτος ο διάολος από τότε τον κατηγορεί. Ο δε βλάκας Θεός, παρανόησε πως αυτός (ο Διάολος) φταίει για ΟΛΑ τα δεινά του κόσμου. Στην πραγματικότητα ο ΙΔΙΟΣ ο Θεός, φταίει για ΟΛΑ…

  I hope this helped.

  Happy New Year
  Omadeon Furioso Antideus Misanthropofilus

  Δόστε στο μεγαλομανή βλάκα το «Θεό» άλλο ένα ποτηράκι. Εις υγειαν κωλόγερε των Ουρανών, δισεκατομμύρια ηλίθιοι σε χαιρετούν. Δεν τους ρίχνεις και κάνα μπουκέτο τσουνάμια, όμως? Να αραιώσουνε λίγο, άμα λάχει…

 8. Αγαπητέ Διαγόρα ασφαλώς το ιστολόγιό σου είναι σημαντικό για την μπλογκόσφαιρα. Το θεωρώ ένα από τα καλύτερα.

  Σε μια παλαιότερη ανάρτησή μου (Ποιός απειλεί τον Διαφωτισμό) αναφέρθηκα στο ομώνυμο βιβλίο, εκδόσεις Θύραθεν, το οποίο μπορεί να διερευνήσει τέτοια φαινόμενα.

  Η στροφή του κόσμου (την παρατηρώ καθημερινά) σε τέτοια πράγματα όπως τα ζώδια αποτελεί συνέπεια του συνολικού ανορθολογιμσμού που πιστεύω ισχύει στην κοινωνία μας και προέρχεται πρωταρχικά από την εξουσία η οποία λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και απαιτεί τον ανορθολογισμό μας.

  Το βιβλίο είναι μικρό και παρεξηγήσιμο από τον βιαστικό αναγνώστη, έχει όμως κάτι σημαντικό να πει για όλα αυτά.

 9. omadeon said

  Υ.Γ. La katastasion n’est pas _seulement_ apelpistique. La katastasion est UN-pistevAble…. :)

  ————————————
  2009-01-04, 11:48

  @Greek Rider
  ΔΕΝ μπορούμε αενάως, να «τα ρίχνουμε στον κόκκορα», όπου κόκκορας ίσον «Η Εξουσία».

  Η Εξουσία, στην πραγματικότητα, είναι τώρα πια σαν μια Τεράστια Μηχανή, που απλώς κοιτάει το συμφέρον της. Σε μικρές και άκρως διεφθαρμένες χώρες, όπως η τριτοκοσμική Ελλάδα, η Εξουσία έχει ακόμη «όνομα και επίθετο». Σε μία πολύ πιο προηγμένη όμως καπιταλιστική κοινωνία, συγκρουόμενων και συνεργαζόμενων συμφερόντων, η Εξουσία είναι κάτι πολύ πιο διάχυτο, πολύ πιο απρόσωπο, πολύ πιο ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ και πέρα από τα δικά μας «μοντέλα εξήγησης» για τη λειτουργία της.

  Στην πραγματικότητα η εξουσία ΔΕΝ ΚΟΥΝΗΣΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΔΑΧΤΥΛΟ για να ενισχύσει τον ανορθολογισμό. Ο ανορθολογισμός αναδύεται σαν Συλλογική Παρενέργεια, σαν ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ της εξυπηρέτησης π.χ. συμφερόντων μέσα στην ενημέρωση, που… ξεχαρβαλώνουν τις λογικές ικανότητες της αντίληψης πλειοψηφιών. Οι ΙΔΙΕΣ ΟΙ πλειοψηφίες όμως, δρώντας συλλογικά ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ή τη συνειδητή τους επίγνωση, αποτελούν Συστήματα Υπερ-Συνείδησης με ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ιδιότητες, μία εκ των οποίων είναι ο ανορθολογισμός.

  ————————————
  2009-01-04, 11:41

  @Greek Rider,
  Πολύ σωστά, μόνο που το συμπέρασμα «Η εξουσία απαιτεί τον ανορθολογισμό μας» είναι λειψό αν δεν λάβει υπ΄όψη του τις ιδιότητες της Συλλογικής Συνειδητότητας, π.χ. το ότι έχει ΔΙΚΗ ΤΗΣ «αντίληψη», την οποία δεν υποχιάζονται καν τα άτομα που την αποτελούν (ΑΚΟΜΗ λιγότερο την «σχεδιάζουν» ορισμένοι άλλοι ισχυροί).

  Δηλαδή το εξής… ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ πρόσφατο επιστημονικό εύρημα (μιλάω πολύ σοβαρά τώρα):

  Cognition in the Wild by Edwin Hutchins (full text Cognet pdf, free on some campuses, from MIT):
  http://cognet.mit.edu/library/books/view?isbn=0262082314

  Edwin Hutchins combines his background as an anthropologist and an open-ocean racing sailor and navigator in this account of how anthropological methods can be combined with cognitive theory to produce a new reading of cognitive science…..
  […]
  Hutchins examines a set of phenomena that have fallen between the established disciplines of psychology and anthropology, bringing to light a new set of relationships between culture and cognition. The standard view is that culture affects the cognition of individuals. Hutchins argues instead that cultural activity systems have cognitive properties of their own that differ from the cognitive properties of the individuals who participate in them…

 10. Νίκος said

  Και για να πιάσουμε τα σοβαρά λίγο:
  1. Το très θέλει accent grave
  2. Το «k» αν και υπάρχει στο γαλλικό αλφάβητο, δεν παίζει γενικώς. Οπότε το «katastasion» θα έπρεπε να είναι «catastasion» ή και «catastation».

 11. Mandarin said

  Και μιας και το ξεκίνησε ο Νίκος διόρθωσε και το «συνήθες» σε «σύνηθες» στην πρόταση «και από το εύλογο «γνωμικά» έως το συνήθες, γραφικό «sex bideo».»

  Με ρώτησε πρόσφατα μια νεαρή φίλη ενός όχι τόσο νεαρού φίλου: «τι ζώδιο είσαι;» αλλάζω 10 χρώματα από τα νεύρα μου αλλά καταφέρνω να συγκρατηθώ και απαντάω: «ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ», ελαφρώς φωναχτά. Πρέπει να ήταν το πιο περίεργο πράγμα που είχε ακούσει στη ζωή της γιατί γεμάτη έκπληξη μου λέει «πλάκα κάνεις ε; Δεν μπορεί να μην είσαι πώς γίνεται αυτό;» Στη συνέχεια δήλωσε ότι πιστεύει στις νεράιδες και η συζήτηση ξέφυγε… Το περίεργο είναι ότι εξακολουθώ να μην τη θεωρώ βλαμμένη.

 12. Πόσο έξυπνος είσαι; said

  ελα τώρα..αφού ψοφάς για δημοσιότητα κι εσύ! όλη μερα στους μετρητές είσαι.
  Μην το παίζεις λοιπόν Λαζόπουλος. όσο δε σε διαβάζουν να μυξοκλαίγεσαι, ότι τάχαμου είσαι «ποιοτικός» και η μάζα δεν ξέρει που παν τα τέσσερα.
  Το είδαμε πολλές φορές το έργο.
  Ο καθένας στη δουλειά του και ο βλάχος στα τυριά του.
  Βγάλε μετρητές ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ και άλλα καλούδια λοιπόν και κάνε ..αληθινό το ιστολόγιο σου.
  Και σταμάτα να γράφεις μόνο σου σχόλια, απαντώντας στον εαυτό σου.
  Ε όχι και να κατηγορείς, εμάς που ενδιαφερόμαστε, έστω επιδερμικά για την αστρολογία,εσύ που λίγο παραπάνω έχει την ΑΠΑΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ » Πόσο έξυπνος είσαι;»
  Η μαλακία έχει τα όριά της!!!!

 13. Συγχαρητήρια για την εκστρατεία που έχεις ξεκινήσει με σκοπό να αποκαλύψεις και συνάμα να συνετίσεις έναν προς έναν τους ανθρώπους που διαβάζουν ζώδια.

  Εμπνευσμένη από τον δίκαιο αγώνα σου, ξεκινώ κι εγώ τον δικό μου, δηλ. να εντοπίσω όλα τα άτομα τα οποία δεν έχουν χιούμορ.

  Εγώ είμαι Ταύρος εσένα σε κόβω για Καρκίνο με τον Άρη στη Χολή.

 14. @Διαγόρα, άσχετο (αλλά όχι τόσο) μπορείς να δώσεις τον ακριβή ορισμό του troll; Ειλικρινά το θέμα με ενδιαφέρει πάρα πολύ.

  @Omadeon, θα επανέλθω στο θέμα με ειδική ανάρτηση.

 15. την Νεα χρονια θα κυνηγησω την Ουτοπια
  δηλαδη:
  αγαπη
  ειρηνη
  επιτυχια
  πλουτο
  καταξιωση
  ευθυκρισια
  υγεια
  ευγενεια
  και αλλα πολλα
  Εσυ;

  ————————————
  2009-01-04, 15:10

  μια τετοια εμπειρια ειχα οταν διαβασα το Brave New World του Aldous Huxley!
  συνεχισε ομως και να εχεις παντα στο μυαλο σου το o tempora o mores…
  να περνας καλα
  Δημητρης.

 16. omadeon said

  @Διαγόρα,
  για να λέμε… και του στραβού το δίκιο, θα σου αναφέρω ΚΑΙ τα εξής:
  -Κάποτε είχε στενή φιλία με έναν αστρολόγο (και κατασκευαστή λογισμικού για αστρολόγους). Δεν αναφέρω ονόματα…
  Πάντως είχα μάθει πολλά από αυτόν, π.χ.
  1) Οι πηγές της αστρολογίας είναι καθαρά εμπειρικές. Ξεκίνησε από τη συσχέτιση μαζικών δεδομένων μεταξύ θέσεων των άστρων και -κυρίως- χαρακτήρα, υγεία και βιογραφίες προσώπων (νομίζω στη Βαβυλωνία – πέρασαν όμως 15 χρόνια και θα σε γελάσω για τον ακριβή γεωγραφικό χώρο εκκίνησης). Δηλαδή ήταν απόπειρα… εξόρυξης δεδομένων μέσω συσχετισμού.
  2) Η απάτη της αστρολογίας είναι στις προβλέψεις. Οι περισσότερες είναι λαθος (έλεγε). Προσωπικά νομίζω ότι ΟΛΕΣ οι προβλέψεις είναι λάθος αλλά… αυτό είναι άλλο θέμα, άσχετο με όσα έλεγε ο φίλος.
  3) Η στατιστική επιτυχία όσον αφορά ανάλυση χαρακτήρα όμως (έλεγε) είναι σημαντική. Το ερεύνησα πειραματικά με το λογισμικό που με είχε προμηθεύσει. Μάλιστα…. γυρνούσα διάφορα μπάρ τότε, εφοδιασμένος με λαπτοπ και το λογισμικό αυτό, και… κούφαινα κόσμο (κυρίως τρυφερές υπάρξεις) με τις αναλύσεις χαρακτήρα που έκανε το πρόγραμμα. Ακόμη και σε γνωστά μου πρόσωπα, τις περισσότερες φορές «έπεφτε μέσα», θάλεγα 80-90% σωστό. Ερεύνησα αν έλεγε τα ίδια για όλους, δεν βρήκα κάτι τέτοιο όμως. Ακόμη προβληματίζομαι
  4) Αν υπάρχει μια (ελάχιστη νομίζω) αλήθεια στη συσχέτιση άστρων, αστερισμών και ψυχολογικών φαινομένων κλπ. σίγουρα δεν είναι αυτή που μας σερβίρουν οι αστρολόγοι, οι οποίοι δουλεύουν με βαση λανθασμένες αρχές, γιατί οι μόνες αρχές είναι στην πραγματικότητα εμπειρικές.
  5) Δεν νιώθω παθιασμένος από το θέμα – όπως εσύ, πάντως γελάω κι εγώ με όσους διαβάζουν ωροσκόπια για να μάθουν τι θα γίνει αύριο. Δεν γελάω όμως με άλλα ενδεχόμενα, όσον αφορά αναλύσεις χαρακτήρα. Και ο λόγος είναι ότι υπάρχει τρόπος να ενσωματωθούν και να εξηγηθούν, ακόμη και με υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Οταν ανακαλύφθηκε ότι κρούοντας χορδές διαφόρων μηκών παράγονταν ήχοι, και ότι μερικοί ήχοι ήταν αρμονικώτεροι σε σχέση με άλλους, κανείς δεν ήξερε τη σημερινή Φυσική του Ηχου. Με παρόμοιο τρόπο, λοιπόν, ΙΣΩΣ υπάρχει μια πολύ πιο εκτεταμένη αλληλεπίδραση μεταξύ όσων συμβαίνουν στο μακρόκοσμο (και στα άστρα) και όσων συμβαίνουν στον μικρόκοσμο (και στον εσωτερικό κόσμο). Ακόμη δεν ξέρουμε.

  Καταλήγω με το απλό γεγονός, ότι το πρόβλημα δεν είναι η ίδια η Αστρολογία αλλά η… ηλιθιότητα όσων βασίζονται σε αυτή, συνήθως περιμένοντας μάλιστα να μάθουν το μέλλον. Αυτά είναι τρίχες. Πάντως μια ανεξερεύνητη αλληλεπίδραση όπως είπα «παίζει κάπως» και πειραματικά δεν είδα να διαψεύδεται. Εκείνο που με ενοχλεί πολύ περισσότερο όμως είναι η Τάση του Νου των περισσότερων ανθρώπων να θέλει ΝΑ ΤΑΙΡΙΑΞΕΙ τα δεδομένα στις εκάστοτες ιδεολογίες και πεποιθήσεις που υιοθετεί. Κι αυτό περιλαμβάνει τόσο θεούσους όσο και… φανατικούς αντιθεούσους. Οι τελευταίοι μπορεί π.χ. να λογομαχούν προκατειλλημένα και μανιωδώς να αποδείξουν π.χ. ότι η τηλεπάθεια είναι μύθος, ενώ δεν έχουν καν κάνει τον κόπο να ψάξουν τα όποια στοιχεία.

  Ο πιο καταπιεσμένος άνθρωπος όμως ΔΕΝ είναι ούτε ο ηλίθιος που περιμένει να μάθει το μέλλον από αστρολόγους, ούτε φυσικά ο σκεπτικιστής που (ορθώς) τον αμφισβητεί. Ο πιο καταπιεσμένος άνθρωπος είναι εκείνος που έχει ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ που δεν εξηγούνται με την τρέχουσα Επιστημονική Κοσμοθεωρία, και κανείς δεν θα τον πιστέψει γιατί είναι αναγκαίο να αποδείξει κάτι που έζησε και το οποίο δεν εξηγείται, οπότε γεννάει και την ανάγκη να θεωρηθεί ανύπαρκτο.

  Η αστρολογία είναι μια μπούρδα, αλλά οι συσχετίσεις γεγονότων του ουρανού με τον ψυχισμό μας ίσως να μην είναι…

 17. Ντιαγκό σερί (παχύ το σ, για να μην ενοχλούμε τους γαλλόφωνους), θα συμφωνήσω μ’ αυτόν που θέλει να μάθει πόσο έξυπνος είσαι (αλήθεια πόσο έξυπνος είναι ο ίδιος;-). Ομολόγησέ το: ζηλεύεις την ακροαματικότητα των αστρολόγων!

  Μεθαύριο λοιπόν οι βασιλιάδες μάγοι* θα σου φέρουν δωράκι μυτερό καπέλο, κάπα με αστεράκια και κρυστάλλινη σφαίρα! (καλού κακού πάρε και τίποτις σόφτγουερ για αστρικούς χάρτες, υπάρχουν και σκεπτικιστές πελάτες).

  *Στην Ισπανία τα δώρα δεν τα φέρνει ο άι Βασίλης, γιατί εκεί πέρα είναι αιρετικοί. Τα φέρνουν οι βασιλιάδες μάγοι στις 6 Ιανουαρίου (τώρα γιατί δεν τα φέρνουν νωρίτερα, θα σας γελάσω, ίσως περίμεναν να σαραντίσει το παιδί, αλλά μετά βαρέθηκαν)

 18. omadeon said

  Υ.Γ. Διαγόρα, υπάρχει και ΚΑΤΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ που ξέχασα, ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο.

  Θα θέσω υπ’ όψη σου μια ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ επιστημονική θεωρία, που μέχρι στιγμής «παίζει» σαν δυνατότητα, δηλαδή δεν έχει ούτε καταρριφθεί, ούτε απολύτως επιβεβαιωθεί. Η θεωρία αφορά τη συσχέτιση ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ «τυχαίου γεγονότος» που προκύπτει από επαναλαμβανόμενη ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΥΜΒΟΛΩΝ (στον έξω κόσμο) και επίσης (οποιωνδήποτε) γεγονότων. Ιδού:

  -Από τη στιγμή που αποφασίζουμε
  1) να φτιάξουμε ένα Χ λεξιλόγιο ΣΥΜΒΟΛΩΝ (από ένα σύνολο Σ) που αντιστοιχούν σε «τυχαία γεγονότα» του έξω κόσμου
  και
  2) να αρχίσουμε εκτεταμένες παρατηρήσεις ΣΥΣΧΕΤΙΣΗΣ αυτών των συμβόλων Χ (του συνόλου Σ) με «πραγματικά γεγονότα» Π (που συμβαίνουν σεν εξωτερικό κόσμο Ε), τότε…
  (ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ)
  Κάποια στιγμή, μοιραία, λόγω «λανθάνουσας Ολικής Αλληλεπίδρασης μεταξύ συνείδησης και παρατηρουμένων γεγονότων» η Πληροφορία που θα μαζέψουμε στατιστικά μέσα της συσχέτισης συμβόλων και γεγονότων (1) και (2) θα ΑΡΧΙΣΕΙ να αποκτάει ΝΟΗΜΑ, εκφράζοντας ολοένα και περισσότερο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ σχέσεις μεταξύ των γεγονότων Π, που θα απεικονίζονται στις σχέσεις Χ.

  Είναι δηλαδή εντελώς αδύνατο να ΜΗ συμβεί κάποια «σύμπτωση με νόημα» αν επενδύσουμε την προσοχή μας στα (1) και (2). Για το σκοπό αυτό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε -όμως- ΟΠΟΙΟ είδος τυχαίων συμβολικών μηνυμάτων θέλουμε, συσχετίζοντάς το με ΟΠΟΙΟ υποσύνολο Εξωτερικών Συμβάντων θέλουμε.

  Αυτή η «ανορθόδοξ绨θεωρία έχει και βάσεις, δεν είναι εντελώς αυθαίρετη. Υποστηρίχτηκε -νομίζω- ανεπίσημα από τον ίδιο τον George Spencer-Brown, συγγραφέα του βιβλίου «Νόμοι της Μορφής» (παρόλο που το βιβλίο αυτό δεν αναφέρει ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ για αυτή την θεωρία). Νομιζω ότι υπήρξε κι ένα paper με θέμα τη θεωρία Πιθανοτήτων και τις Στατιστικές Συνεπαγωγές» (του ιδίου αλλά… ούτε το διάβασα όλο, ούτε μπορώ να βγάλω άκρη. Ισως γιατί γράφτηκε και σε μία εποχή που ο συγγραφέας είχε κάπως διαφορετικές ιδέες από εκείνες που (λέγεται ότι) απόκτησε αργότερα.

  Τα πάντα είναι Διακρίσεις του Νου, από κβάντα μέχρι συνειδητά όντα. Οι ίδιες οι πράξεις παρατήρησης αποτελούν μορφές αλληλεπίδρασης… (κατά τον Brown και όσους ανήκουμε στη «σχολή του»).

  ————————————
  2009-01-04, 16:30

  Υ.Γ. η προηγούμενη «Ανοιχτή Πρόταση θεωρίας» φυσικά ΔΕΝ αφορά προβλέψεις, αλλά ΗΔΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΕΝΤΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ… ;-)

 19. @Διαγόρα,

  Αυτό στο οποίο αναφέρομαι το έγραψα λίγο καλύτερα σήμερα σε αυτό το άρθρο με αφορμή τις τρέχουσες (και ασφαλώς δικαιολογημένες) ανησυχίες σου: Ποιος Απειλεί τη Λογικής μας;

 20. ο Αλέξανδρος said

  Πραγματικά δεν καταλαβαίνω ούτε γιατί εκπλήσσεσαι, ούτε γιατί απελπίζεσαι. Είναι σαν να μου λες ότι ανακάλυψες πως η ποπ είναι πολύ πιο δημοφιλής από την αβαν γκαρντ. Ή ότι οι μηχανές αναζήτησης δεν αντιλαμβάνονται το νόημα των λέξεων που καταχωρούν.

  Δες το από την αισιόδοξη πλευρά:

  Τζαζίστες όπως ο Herbie Hancock και ο Alphonse Mouzon έκαναν κατά καιρούς σημαντικές ποπ επιτυχίες (το Rock It και το Alone in Paris αντιστοίχως) αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε στο να παραμείνουν σταθεροί στην ποιότητα της μουσικής τους παραγωγής. Μάλιστα, ενδέχεται να «άνοιξαν το παράθυρο» σε μια πιο προχωρημένη μουσική για όλους όσοι τους γνώρισαν από τις επιτυχίες τους αυτές.

  Ομοίως, διατηρώ την ελπίδα κάποιοι από αυτούς στους οποίους προσβλητικά αναφέρεσαι να ξανασκεφτούν τη σχέση τους με την αστρολογία άμεσα ή στο μέλλον. Συμφωνώ ότι το πνευματικό σημείο εκκίνησης (του κόσμου, της χώρας κλπ) είναι χαμηλό. Δεν παύει όμως να είναι απλώς το σημείο εκκίνησης.

 21. Θου Βου, ήξερα βέβαια πως κάπως έτσι έχουν τα πράγματα, απλά άλλο είναι να αντιλαμβάνεσαι κάποια κατάσταση γενικώς και αορίστως στο βάθος του μυαλού σου και άλλο να βλέπεις τις εκφάνσεις της μπροστά σου με αριθμούς και με γραφήματα. Και ναι, ανέμενα να συμβεί κάτι διαφορετικό στο διαδίκτυο, αλλά απ’ότι φαίνεται η εξάπλωση του μέσου είναι πλέον τέτοια που θα πρέπει να αναθεωρήσω. Κάποτε οι χρήστες του διαδικτύου ήταν η κρεμ ντε λα κρεμ, (πως το χειρίζομαι το Γαλλικό βρε παιδάκι μ’!) αλλά απ’ ότι φαίνεται όχι πλέον.

  DimitrAT, καλώς όρισες. Για το πρώτο σκέλος των ερωτημάτων σου, βλέπε την απάντηση που έδωσα στον Θου Βου. Για το δεύτερο σκέλος, δηλαδή ως προς το αν διακρίνω φως στην άκρη του τούνελ, τι να σου πω, δεν ξέρω, αλλά ευελπιστώ, και προσπαθώ, γιατί δεν δέχομαι την εναλλακτική. (Άρθρα όπως τούτο εδώ δημοσιεύω όταν έχω τις μαύρες μου.)

  Greek Rider (σχόλιο 8), σε ευχαριστώ. Εκείνη την ανάρτησή σου την είχα χάσει (λόγω υπερφόρτωσης του reader μου) αλλά τη διάβασα σήμερα. Μου φαίνεται βέβαια ότι το βιβλίο για το οποίο κάνεις λόγο δεν είναι ιδιαίτερα κολακευτικό για εμένα, γιατί αν κατάλαβα προτείνει ότι έχω λάθος στόχους, και αλλού είναι το πρόβλημα. Όπως και να’χει το θέμα, όσο αφορά την εξουσία και κατά πόσο αυτή έχει βούληση, εγώ αυτό το αμφιβάλλω, και τείνω να συμφωνήσω με τα όσα λέει ο Omadeon.

  Omadeon, (σχόλιο 9) σε ευχαριστώ πολύ για την κατάθεση αυτής της έρευνας, βρήκα την περίληψή της εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Δεν έχω το χρόνο να διαβάσω όλη την έρευνα, αλλά αν υπάρχει κάπου μία σύνοψή της (πιό εκτενής από αυτήν που έκανες ήδη εσύ) θα ήταν πολύ χρήσιμη.

  Νίκο, (σχόλιο 10) το très το διορθώνω. Το «katastasion» θα το κρατήσω, γιατί νομίζω ότι οφείλει να παραπέμπει περισσότερο στην ελληνική παρά στη γαλλική γλώσσα.

  Mandarin, σε ευχαριστώ, διόρωσα. Όσο για το «δεν είμαι», αυτό λέω κι εγώ, για ζώδια, ποδοσφαιρικές ομάδες, κλπ. και απολαμβάνω διάφορες εκφράσεις, από απλανείς έως πρωτόγνωρα απορημένες.

  GothQueenPythia, καλώς όρισες. (Για όσους δεν ξέρουν, πρόκειται για την υπεύθυνη του morfosi που αναφέρω στην υποσημείωση του άρθρου μου.) Δεν μου είναι σαφές αν οι προθέσεις σου είναι φιλικές ή αν με ειρωνεύεσαι, οπότε θα κινηθώ με γνώμωνα την ευγένεια και την καλωσύνη και θα προϋποθέσω ότι δεν με ειρωνεύεσαι, και θα σου ευχηθώ καλή επιτυχία στη δική σου εκστρατεία και πρίμο αγέρα στα πανιά σου.

  Greek Rider (σχόλιο 14) λυπάμαι που θα σε απογοητεύσω, αλλά δεν έχω κάποιον ακριβή ορισμό πέρα του τι λέει η Βικιπαίδεια. Το ζήτημα με έχει απασχολήσει κι εμένα στο παρελθόν εδώ: Γνωμικό #29, Σχόλιο 71 εδώ: Αγάπα με ή κάηκες!, σχόλιο 79 και εδώ: Γνωμικό #40, Σχόλιο 57. Κάνοντας αναζήτηση για τη λέξη «troll» σε αυτές τις σελίδες θα δεις και τις απόψεις άλλων πάνω στο θέμα. Γενικά, νομίζω ότι troll τείνει να χαρακτηρίζεται όποιος ομιλητής τοποθετείται κατά τρόπο αποσυντονιστικό προς τη συζήτηση, πράγμα που κατά τη γνώμη μου είναι μάλλον θετικό, δείχνει ίσως αδυναμία των υπολοίπων να κρατήσουν τη συζήτηση στην πορεία που θέλουν, και όπως και να’χει το θέμα δεν συνιστά λόγο φίμωσής του.

  Δημήτριε, ασφαλώς και ελπίζω πολλά από αυτά που αναφέρεις στον κατάλογό σου να είναι επιτεύξιμα και όχι ουτοπικά. Την εμπειρία «Brave New World» την είχα εγώ (από τη σκοπιά του αγρίου) όταν είχα πρωτοπάει στην Αμερική.

  Omadeon (σχόλιο 16), το αν υπάρχει στατιστικά σημαντική συσχέτιση ανάμεσα σε ημερομηνίες γέννησης και χαρακτήρες ανθρώπων θα περιμένω να μου το πει κάποιος επιστήμονας αφότου θα έχει κάνει κάποια μεγάλης κλίμακας διπλά-τυφλή έρευνα. Μέχρι τότε, η εμπειρία του καθενός είναι χαριτωμένο ανεκδοτολογικό υλικό. Ακόμα δε κι αν κάποτε βρεθεί κάποια τέτοια συσχέτιση, (που δεν θα βρεθεί, γιατί αν ήταν να βρεθεί τότε θα είχε βρεθεί ήδη,) θα περίμενα να έχει σχέση με τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν καθώς το μωρό μεγαλώνει, ή με τη δίαιτα της μητέρας όταν εκείνη κυοφορούσε, (η οποία με τη σειρά της επηρεάζεται από τις διάφορες γιορτές που πέφτουν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες,) και σε καμία απολύτως περίπτωση με τα «άστρα». Γενικά, οποιουδήποτε είδους σοφία προερχόμενη από άτομα ή πολιτισμούς που δεν είχαν τα μέσα για να την αποκτήσουν μπορεί με ασφάλεια να θεωρείται εκ προοιμίου πλαστή.

  Omadeon (σχόλιο 18), η θεωρία του George Spencer Brown μου ακούγεται μιά χαρά λογική, και καθόλου ανορθόδοξη.

 22. issallos said

  @Διαγορα….να ανησυχουμε…με τους απροσωπους…καιρους που ζουμε
  ….αφου μονο το οροσκοπειο τους, τους ενδιαφερει…..φοβαμαι να φανταστω την συνεχεια….. γιατι η πραγματικοτητα ειναι πολυ ωμη !!!
  Την Καλη μου Χρονια και ‘κρατα’ Θερμοπυλες ….!!!!

 23. Greek Rider (σχόλιο 19) Το διάβασα το άρθρο σου, και σε ευχαριστώ για την παραπομπή. Αυτό που βλέπω πάντως είναι ότι το πρόβλημα που περιγράφεις είναι περισσότερο οικονομικό / πολιτικό και λιγότερο φιλοσοφικό. Τελικά όλα καταλήγουν στο δίλημμα «γιατί να τα βάζουμε με τον ανορθολογισμό και όχι με τον καπιταλισμό;» στο οποίο η απάντηση φαίνεται να είναι πανεύκολη, αφού ο καπιταλισμός ευθύνεται για περισσότερα δεινά και είναι πιό κοντά στη ρίζα του προβλήματος. Βέβαια, αν το δούμε έτσι, θα πρέπει να εξετάσουμε και το δίλημμα «γιατί να κάνουμε οτιδήποτε άλλο παρά να τα βάζουμε με τον καπιταλισμό;» με άλλα λόγια, «γιατί να πάω μία εκδρομή στην όμορφη Ήπειρο όταν μπορώ να μείνω στο άστυ και να διαβρώσω όσο μπορώ το σύστημα;» Έτσι λοιπόν είμαι αναγκασμένος να δηλώσω ότι α) σκοπός της ζωής μου δεν είναι να διορθώσω τον κόσμο, και β) έτσι κι αλλιώς, ο διαρκής αγώνας για τη βελτίωση του κόσμου έχει πολλά μέτωπα, και ο καθένας ας επιλέξει το μέτωπο που του ταιριάζει καλύτερα.

  Αλέξανδρε, χρόνια πολλά για το νέο έτος, και χρόνια πολλά και για τα γενέθλιά σου, τα οποία αν δεν κάνω λάθος ήταν προχθές. Σε ευχαριστώ για την περιγραφή της αισιόδοξης πλευράς. Όσο για την έκπληξη και την απελπισία μου, έδωσα ήδη εξηγήσεις στο προηγούμενο σχόλιο (21) απευθυνόμενος στον Θου Βου.

  Ίσσαλε, καλή χρονιά επίσης!

 24. nextmind said

  welcome to the real world my beloved friend.

  Όταν ο στόχος σου είναι η παιδεία το όπλο σου είναι η κουλτούρα.
  οταν ο στόχος σου είναι η κουλτούρα το όπλο σου ειναι η θρησκεία.
  οταν ο στόχος σου ΕΙΝΑΙ η θρησκεία το όπλο σου είναι η μαγεία.
  κι όταν ο στόχος σου είναι η μαγεία το όπλο σου δεν μπορεί παρά να είναι η τηλεόραση (ΜΜΕ)

  marry crisis and a happy new fear to you all.

 25. @Greek Rider

  Μού άρεσε η οπτική του κειμένου σου και θα φροντίσω να προμηθευθώ το βιβλίο της παραπομπής.

  @Διαγόρα

  O Rider ισχυρίζεται πως η φιλοχρηματία των πολυεθνικών είναι ικανή να πουλήσει μέχρι και τα «θαυματουργά» κακά του Σίβα αν διαπιστώσει πως υπάρχει ικανός αριθμός καταναλωτών ,πρόθυμων να αγοράσουν αυτό το προϊόν και συνεπώς είναι όχι μονο βασική αιτία της εξαπάτησης αλλά και μια απο τις κύριες αιτίες που οι άνθρωποι πεθαίνουν!!!
  Ο Ράιντερ βαθμολογώντας το επίπεδο εξαπάτησης και ανορθολογισμού,αξιολογεί υψηλότερα στην κλίμαμα της λαμογιάς τις τακτικές που υιοθετούνται από τις πολυεθνικές σε σχέση με αυτές που αφορούν λαϊκές πρακτικές ή τοπικές συνήθειες.

  Κάτι ανάλογο είχα γράψει κι εγώ παλαιότερα ,αναφερόμενος στα ζητήματα της θρησκευτικότητας,λέγοντας ότι είναι πολλαπλώς επικινδυνότερη η new age «πνευματικότητα» τύπου αυτοβελτίωσης κλπ, που πλασάρεται από τις εταιρείες,τις τράπεζες και άλλα φιλανθρωπικά σωματεία, σε σχέση με την παραδοσιακή θρησκευτικότητα και μάλιστα αυτή του ελλαδικού χώρου.

  Σκέψου μόνο πόση δημοσιότητα απολαμβάνουν στα ΜΜΕ οι παπάδες και πόση οι αστρολόγοι,πόσα θρησκευτικά περιοδικά κυκλοφορούν πχ σε περίπτερα και πόσα αστρολογικά…

 26. vloutis said

  Σε επισκέπτομαι συχνά…

  Μόλις βέπω «αστρολογοκές προβλέψεις», λέω από μέσα μου: -Πλάκα κάνει.

  Διαβάζω το…δικό μου ζώδιο και λέω, ξανά: -Πλάκα κάνει.

  Διαβώζω ένα επόμενο και στις πρώτες λέξεις, συγουρεύομαι: -Α, πλάκα κάνει…

  Πέρα από την πλάκα, όμως, είναι θέματα που πουλάνε…

  Δυστυχώς, αυτή είναι η (μαύρη) αλήθεια.

  Το ξέρουμε όλοι μας και μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

  Και μη μας παραξενεύει…

  Καλή χρονιά.

  Κώστας
  vloutis.wordpress.com
  vloutis.blogpot.com

 27. nextmind said

  Και σκάει η αντιπρόταση στον παραζαλισμένο Διαγόρα:
  Ας αφήσουμε την παλιά καλή θρησκεία στην άκρη (απυρόβλητο) και όλοι μαζί ας επιδοθούμε στο κυνήγι των νεωτεριστών μάγων, που δεν τους ελέγχει η μητέρα ορθοδοξία. Ας τους απαλείψουμε από το πρόσωπο της γης και μεις θα τα βρούμε βρε αδελφέ. Αυτοί είναι ο αντίπαλος… το τέρας της αποκάλυψης και οι σφετεριστές του κορβανά. Εμείς οι ελληναράδες ορθόδοξοι είμαστε αλλιώς… Δεν πιστεύουμε στην προσωπική βελτίωση που δεν πασάρουμε οι ίδιοι, δεν θέλουμε τα λεφτά που ανήκουν σε μας να πηγαίνουν σε οργανισμούς και τράπεζες που δεν είμαστε ιδιοκτήτες τους. Θλεουμε τις λαϊκές συνήθειες και φοβίες που χτίσαμε με κόπο να παραμένουν απαράλλαχτες και να κατεβάζουν γάλα… δεν θέλουμε το σοκολατούχο ρε παιδί μου… και κυρίως δεν θέλουμε να το μοιραζόμαστε με «άλλους» …..
  Είπε ο ΘΒ … …

 28. Nextmind:

  Θέλουμε τις λαϊκές συνήθειες και φοβίες που χτίσαμε με κόπο να παραμένουν απαράλλαχτες…

  LOL! σωστός!

 29. @Διαγόρα κάθε άλλο παρά είσαι σε λάθος πορεία. Δεν ήθελα να πω καθόλου αυτό. Ούτε όλα ανάγονται στο ότι για όλα φταίει ο καπιταλισμός, αν έδωσα να κατανοηθεί κάτι τέτοιο τότε κάνω πολλά λάθος.

  Ίσα, ίσα θα ήθελα να πω το αντίθετο, ότι δηλαδή πίσω από τα στραβά του καπιταλισμού κρύβεται ο ίδιος ανορθολογισμός που ψάχνεις και εσύ γι’ αυτό το θέμα δεν είναι οικονομικό αλλά φιλοσοφικό όπως πολύ σωστά το λες.

  Ήθελα έτσι να τονίσω (όχι σε εσένα αλλά γενικότερα μέσα από το μπλόγκ μου) ότι είναι κρίμα να βλέπουμε τον ανορθολογισμό μόνο μέσα σε αριστερές σκέψεις (αν και εκεί υπάρχει) ενώ ταυτόχρονα ο ανορθολογισμός υπάρχει παντού γύρω μας και τον αποδεχόμαστε πλήρως.

  Όλα αυτά ανήκουν στην κατηγορία Air crash investigations. Δεν ξέρω αν γίνομαι επαρκώς κατανοητός.

  Το βιβλίο που αναφέρω το είπα από το πρώτο σχόλιο (με αριθμό 8) ότι θα μπορούσε να παρεξηγηθεί (σωστή πρόβλεψη). Νομίζω ότι κινείται στην ίδια κατεύθυνση που κινείσαι και εσύ. Φαντάζομαι ότι αυτό που σε ενδιαφέρει πίσω από τη θρησκεία είναι ο ανορθολογισμός της και συμφωνώ ότι εκεί είναι το πρόβλημα. Το βιβλίο λέει ουσιαστικά να επεκτείνουμε αυτού του είδους την σκέψη και σε άλλα αντικείμενα.

  Το κείμενο που έγραψα με την σημερινή ανάρτηση αναφέρεται στο κεφάλαιο 5 του βιβλίου που μιλάει για τις φαρμακοβιομηχανίες και για το πώς αυτές επικαλούνται την λογική αλλά πίσω από αυτή την επίκληση απαιτούν την πίστη μας στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος! Το ανέφερα όχι επειδή ήθελα τόσο πολύ να μιλήσω για τις φαρμακοβιομηχανίες αλλά ως πρακτική εφαρμογή.

  Το ίδιο κάνει και το βιβλίο με άλλες εφαρμογές, π.χ. λέει κάπου πώς το Χόλιγουντ συνεργάζεται με το πεντάγωνο ή πώς οι εταιρείες ουσιαστικά είναι παράλογα ανεξέλεγκτες, κάτι που βιώσαμε πρόσφατα πολύ έντονα με την πιστωτική κρίση. Δεν πρόκειται όμως για μεμονωμένες αναφορές, ούτε όλα καταλήγουν στον καπιταλισμό αναγκαστικά. Η κατάληξη είναι στην επιλεκτική χρήση της λογικής.

  Σε ευχαριστώ για τα λίνκ με τα trolls.

 30. @Next

  Eίναι απλά τα πράγματα:
  Δεν κλείνω το μπακάλικο της γειτονιάς κι ας με κλέβει καμμιά φορά στο ζύγι γιατί αν έλθει ο Καρφούρης θα μού πάρει τα σώβρακα χωρίς να μπορώ να πω κουβέντα.
  Ή προτιμώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που δε θα μού έπαιρνε ποτέ το σπίτι και θα έκανε υπομονή αν είχα κάποιες δυσκολίες στην πληρωμή από τη Σίτιμπανκ που για 500 ευρώ θα με γδάρει,δημοσία θέα,στην Ευελπίδων.
  Κάθε δοξασία κουβαλά μαζί της και κάποια ηθική διδαχή.
  Ε,η ηθική διδαχή της ντόπιας παραδοσης μας είναι παρασάγγας,έτη φωτός υπέρτερη από κάθε εισαγόμενο φρούτο.
  Μη ξεχνας πως στην κοινωνία δεν υπάρχει κενό κι όταν κάτι εκλείψει θα αντικατασταθεί άμεσα από κάτι άλλο.
  Αν λοιπόν σκοπός σας είναι μόνο η κατεδάφιση συλλογιστείτε μήπως μετά την κατεδάφιση στον ,όντως βρωμιαρικο,Ελαιώνα προκύψει μια απέραντη τσιμεντοβωβούπολη,απείρως χειρότερη από τα χαλάσματα που αντικατέστησε.

 31. @Omadeon δε διαφωνώ στην ουσία αυτών που αναφέρεις, ίσα, ίσα. Νομίζω όμως ότι η εξουσία έχει απλές μορφές καθώς και ονοματεπώνυμο και στο εξωτερικό. Μπορεί όχι όπως τα ελληνικά ονοματεπώνυμα αλλά του τύπου: στρατιωτικό λόμπι, φαρμακοβιομηχανίες κτλ.

  Ο διάλογος που κάνουμε τώρα όπως και αυτός που γίνεται διεθνώς σε πολλά άλλα μπλόγκς δείχνει ότι αρχίζει να αναδύεται μια άλλη μορφή κατανόησης της πραγματικότητας που πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα αλλάξει την ίδια την πραγματικότητα.

  Αν τα έριχνα όλα στον κόκορα(=εξουσία)δεν θα προσπαθούσα να βρω τις αιτίες των προβλημάτων. Νομίζω ότι υπάρχουν αιτίες που πολλές φορές δεν βρίσκονται ούτε στην αριστερά ούτε στον καπιταλισμό. Για παράδειγμα στα συμπεριφορικά οικονομικά για τα οποία είχα γράψει πρόσφατα ένα κείμενο με αφορμή ένα βιβλίο που διάβασα, φαίνεται πόσο ανορθολογικοί είμαστε εμείς οι άνθρωποι. Μπορεί να δρούμε νομίζοντας ότι είμαστε ελεύθεροι αλλά κάτω από το φως επιστημονικών πειραμάτων σε μεγάλα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ φαίνεται ότι η συμπεριφορά μας είναι εντελώς παράλογη και κυριαρχείται από τα συναισθήματα και τους λάθος υπολογισμούς σε βάρος του συμφέροντος μας.

  Η συνολική διαμόρφωση της σημερινής πραγματικότητας βασίζεται σε αυτόν τον ανορθολογισμό μας.

  Δες για παράδειγμα μερικά βιντεάκια του Dan Ariely από το youtube.

 32. nextmind said

  Σκοπός μας είναι το …… και σαν πιστοί του ….. θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να …… οι απόψεις μας.
  Θα κατεδαφίσουμε το …. και στη θέση του θα χτίσουμε μια …..

  Γέμισε τα κενά με ότι θέλεις και είναι σίγουρο ότι δεν θα πλησιάζουν καν στην …..

  happy new fear ΘΒ

 33. @Θου Βου κάτι πήγες να πεις στην απάντησή σου στον Διαγόρα αλλά το έχασες. Το ζήτημα δεν είναι αν τα ζώδια είναι πιο επικίνδυνα από την εκκλησία των ορθοδόξων αλλά το ότι η εκκλησία των ορθοδόξων, τα ζώδια, το New Age και οι πολιτικές των πολυεθνικών, για παράδειγμα, βασίζονται όλα στον ίδιο ανορθολογισμό.

  Κάποιοι αντιλαμβάνονται τον ανορθολογισμό της θρησκείας, άλλη τον ανορθολογισμό του ρέικι ή του New Age, κάποιοι των πολυεθνικών. Αυτό που προτείνω και το ίδιο λέει και το βιβλίο που αναφέρθηκα είναι να δούμε τον παραλογισμό και την κακοποίηση της λογικής όλων των παραπάνω.

  Και όλα αυτά στηρίζονται σε κάποια ταμπού και στερεότυπα. Οι πιστοί έχουν το στερεότυπο της παράδοσης, οι άλλοι του Ρέικι το στερεότυπο του διαφορετικού (ίσως) εκείνοι που πιστεύουν σε ότι τους λένε πολυεθνικές εμπιστευόμενοι απόλυτα το σύστημα έχουν το ταμπού ίσως της αριστεράς. Δεν είναι τυχαίο ότι για να μη φτιάξουν εθνικό σύστημα υγεία στις ΗΠΑ οι φαρμακοβιομηχανίες έπαιζαν διαφημίσεις από την εποχή του Στάλιν….

  Ο ορθολογισμός είναι παντού γύρω μας. Πολλές φορές παίρνει και τις στερεοτυπικές μορφές της λογικής, αν δεν δούμε π.χ. κατά πόσο οι επιστήμονες είναι εξαρτώμενοι από επιχειρήσεις δεν μπορούμε να ελέγξουμε με βεβαιότητα την εγκυρότητα αυτών που λένε, ούτε να σκεφτούμε αν οι ερευνητικές κατευθύνσεις που έχουν είναι σωστές για το σύνολο και εμάς.

  Ακόμη και η επίτευξη του κέρδους γίνεται συχνά τόσο μεγάλο ταμπού όσο και η πίστη σε φανταστικούς αγίους και στον Άγιο Βασίλη που έλεγε πρόσφατα ο Διαγόρας. Για παράδειγμα στο βιβλίο που προτείνω παραπάνω στον omadeon του Dan Ariely Predictably Irrational, φάνηκε ότι πολλές φορές η αναζήτηση του κέρδους κάνει εμπόριο μια συναλλαγή που ήταν πριν αντικείμενο κοινωνικών και όχι εμπορικών σχέσεων, αυτό αν το ψάξει λίγο κάποιος είναι τρομερό και έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες (δείτε π.χ. για το θέμα το ανάλογο κείμενο που είχα γράψει: Το κόστος των προτύπων της αγοράς).

 34. χάπι, sewn deer Next

 35. @Omadeon είδα τη βιβλιογραφία που προτείνεις στο «http://cognet.mit.edu/library/books/view?isbn=0262082314» , φαίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον και θα το προμηθευτώ με την πρώτη ευκαιρία, μου αρέσουν αυτού του είδους τα αναγνώσματα.

  Παρατήρησα ότι το βιβλίο μιλάει για κάτι παρόμοιο με αυτό που σου είπα και εγώ με τον Dan Ariely, το δικό σου αναφέρεται «μακροσποπικά» στο θέμα και το δικό μου από μίκρο-επίπεδο των ατομικών αποφάσεων και πώς αυτές διαμορφώνονται πολλές φορές ακόμη και ασυνείδητα. Φαντάζομαι ότι θα μπορούσαν να βρεθούν πολλά κοινά στοιχεία σε σχέση με αυτά που λέμε.

 36. @Διαγόρα επίσης μια διευκρίνιση για τα trolls: το καλοκαίρι κάποιος είχε δημοσιεύσει στο blog μου, που τότε δεν είχε μοντερέιτιον, ένα σχόλιο που έλεγε κάποια περίεργα και άσχημα πράγματα για κάποιους πολιτικούς σε προσωπικό επίπεδο, αν θυμάμαι καλά είχαν σχέση με παιδεραστία. Μετά έβαλαν λίνκ σε φόρουμς προς το σχόλιό τους….

  Κατά τα άλλα έχω και άλλες διαφωνίες για τα trolls που δεν θέλω να αναπτύξω δημοσίως.

 37. @Rider

  Μπαίνεις σε κουβέντα με νόημα κι ουσία για μένα που ξεπερνά τη συνήθη χαβαλετζίδικη διάθεση μου σε τούτο το ιστολόγιο.

  Δες ένα παράδειγμα αυτών που περιγράφεις.
  Ένας ψυχίατρος που συνηθίζει να περνά τις διακοπές του στα ελληνικά νησιά ,έβλεπε τους παλιότερους να βγαίνουν τα απογευματα από τα σπίτια και να πιάνουν ψιλή κουβέντα,συγκροτώντας τη γνωστή «ρούγα».
  Σκάρωσε λοιπόν μια μελέτη για την κατάθλιψη ,στα μέρη που δεν έχει ξεχαστεί αυτή η παρεϊστικη συνήθεια και βρήκε πως η κατάθλιψη εκεί ήταν σχεδόν ανυπαρκτη,προχωρώντας ταυτόχρονα σε συστάσεις να μη χαθεί αυτή η ζεστή κοινωνικότητα.
  Τι έκανε ο σύγχρονος πολιτισμός τής ιδιώτευσης ;απομόνωσε τους ανθρώπους,μάς έκλεισε σε τσιμεντόκουτα και κατόπιν έφτιαξε αδρά αμοιβόμενους «ειδικούς»(ψυχολόγους,ψυχαναλυτές ,συμβούλους επίπαντόςεπιστητού),υποκατάστατα τού,δωρεάν, εξομολόγου ή της,δωρεάν, φιλικής ρούγας.

 38. @Θου Βου συμφωνώ σε αυτά που λες στο συγκεκριμένο παράδειγμα για την επικοινωνία.

  Το ιστολόγιο βέβαια του Διαγόρα δεν το θεωρώ καθόλου χαβελετζίδικο με την έννοια που υπονοείς.

 39. […] 2009 και η δική μου πρόβλεψη Ο φίλος Διαγόρας με το πρόσφατο άρθρο του καταγράφει την ταχεία αύξηση επισκεψιμότητας στο […]

 40. SimonSays said

  Όποιος ενδιαφέρεται για το θέμα μπορεί επίσης να ρίξει μια ματιά στη δική μου «πρόβλεψη»: http://atheoi.org/2009/01/04/astrology_2009_fraud_prediction/

 41. Δεν ξέρω αν σε παρηγορεί πάντως πολλοί είναι αυτοί που ασχολούνται με τα ζώδια αλλά δεν πιστεύουν πραγματικά σ’ αυτά. Τα διαβάζουν, τα σχολιάζουν, αλλά στην πραγματικότητα δεν καθορίζουν τη ζωή τους, είναι περισσότερο ένα είδος ψυχαγωγίας. Π.χ. δεν ξέρω πολλούς που διάλεξαν σύζυγο λαμβάνοντας υπόψη τους το ζώδιο του υποψηφίου.
  Εξάλλου, μπορεί οι επισκέψεις να εκτοξεύθηκαν με την αστρολογική παραπλάνηση αλλά ούτως ή άλλως θα πρέπει να είσαι ικανοποιημένος με τους επισκέπτες που έχεις και που δεν είναι λίγοι.

 42. babis said

  Αυτό το σχόλιο μεταφέρθηκε στο πτυελοδοχείο γιατί παρέβαινε τους όρους χρήσης.

 43. babis said

  Αυτό το σχόλιο μεταφέρθηκε στο πτυελοδοχείο γιατί παρέβαινε τους όρους χρήσης.

 44. nextmind said

  Το κόλπο Καρότο – βούρδουλας ή καλός μπάτσος – κακός μπάτσος ή μ’αυτούς κάνω χαβαλέ – αλλά μ’εσένα θα μιλήσω σοβαρά. ειναι παλιό όσο και οι θρησκείες. και φτωχό όσο ο διάβολος.

  το κοινωνιολογικό μοντέλο της ρούγας υποκαταστάθηκε από το αυτιστικό ιντερνέτ. Ο ξομολόγος από την χαρτορίχτρα – αστρολόγα – καφετζού – ρεϊκι εφαρμοστή. οι μόνοι που δεν υποβαθμίστηκαν είναι όσοι επικοινωνούν με επιστολές (τουλάχιστον από τότε που ανακαλύφτηκαν οι ταχυδρόμοι). Δεν κάναμε βήματα μπροστά είναι η αλήθεια γιατί τα δαιμόνια μας υποχρεώνουν να βαδίζουμε σημειωτόν.

  ΘΒ debunked

 45. «Babis», δεν ξέρω πως σχημάτισες την εντύπωση ότι είμαι ανεκτικός, και τι νομίζεις πως σημαίνει ανεκτικότητα. Όλη κι όλη η ανεκτικότητά μου εξαντλείται με το να μεταφέρω τα εκτός θέματος σχόλιά σου στο πτυελοδοχείο αντί να τα σβήσω, και να γράψω αυτή τη μία και μοναδική προειδοποίηση. Σε περίπτωση επανάληψης, βέβαια, θα πάω κατ’ ευθείαν στο πλήκτρο delete.

 46. Άθεος said

  Όταν έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να φωνάζω ότι τέλη του 20ου αιώνα και του 21ου επιστρέψαμε στο μεσαίωνα, δεν δίνεται (και δεν δίνετε) την ανάλογη σημασία!
  Όταν τα μεσημεριάτικα και από το απόγευμα μέχρι το βράδυ παίζονται σήριαλς κακού γούστου, αλλοτριώνοντας το νου, μην περιμένετε να ξυπνήσει ο κόσμος.
  Οι εκκλησίες, αντί να αδειάζουν γεμίζουν. Το υπερφυσικό κυρίεψε τις συνειδήσεις.
  Ακόμα και ο Λιακό στην TV κάνει δουλειά, πολώνοντας τους αδαείς στον ιδεαλισμό και τις υπερφυσικές κοτσάνες!
  Σε περίοπτη θέση στη σελίδα μου, στη κυριολεξία, φωνάζω
  «Η θρησκεία είναι η δύναμη της εξαπάτησης στην οποία κάθε αλλοτριωμένος νους είναι έτοιμος να υποδουλωθεί»!
  Ξυπνήστε ρεεεεε από τον Ύπνο του Θανατά!

 47. nextmind said

  Άθεε
  εχω διαβάσει άρθρα σου και γενικά συμφωνώ, ίσως όμως τα πράγματα να ενέχουν πολύ πιο περίπλοκους μαιάνδρους από αυτούς που διακρίνονται εκ πρώτης όψεως.
  Δεν είμαι σίγουρος για το πώς μπορεί να αντιδράσει κανείς στην ισοπεδωτική προπαγάνδα των μεταφυσικών ψευδό-ιδεολογημάτων με τρόπο εποικοδομητικό και ορθολογικό.
  Πολλές φορές τα ζωώδη ένστικτα του είδους μας υπερτερούν της λογικής και της κριτικής σκέψης με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Σίγουρα χρειάζονται προτάσεις για την λύση, εκτός από την διαπίστωση του ίδιου του προβλήματος.
  Προτείνετε μας τρόπους για να ξυπνήσουμε αγαπητέ.

 48. Σοφια said

  Διάβασα το άρθρο και τα περισσότερα σχόλια, αλλά ειλικρινά ενθουσιάστηκα με το σχόλιο του Άθεου, σχετικά με το ότι ζούμε σε έναν πνευματικό μεσαίωνα. Συγκεκριμένα το έλεγα κάπου χτές, και μου λέγανε ότι το πάω πολύ μακρυά, και είμαι υπερβολική, και μιας και οι ακαδημαικές μου γνώσεις, δεν είναι με την βούλα που λένε, είχα αμφιβολίες, λέω, μήπως λέω βλακείες, μήπως,,, αλλά να και άλλος ένας που το λέει αυτό. Μα πήρα μια χαρά!
  Τώρα για την επισκεψυμότητα, νομίζω ότι από την στιγμή που γράφουμε δημοσίως, κάουμε χαρά να διαβάζει κόσμος αυτά που γράφουμε. Εγώ δεν έχω μετρητές, αλλά το τι χαρά κάνω όταν διαβάζω σχόλια καινούργιων επισκεπτών, δεν λέγεται.
  Εχω και μια αντίρρηση, γιατί μειώνουμε έτσι τους ανθρώπους που επισκέφθηκαν το μπλόγκ για να διαβάσουν το άρθρο, γιατί να αφήσουν σχόλιο? Όλοι προσπαθούμε να βρούμε κάτι θετικό κάπου, δεν είναι κακό. Κατανόηση χρειάζεται,τίποτα άλλο.
  καλημέρα, και συγνώμη για την πολυλογία

 49. Άθεος said

  Αγαπητέ Nextmind ενώ το άρχισες καλά, στο τέλος το στράβωσες.
  Αν έχεις διαβάσει άρθρα μου, θα αντιλαμβάνεσαι τι προτείνω!
  Κυρίως την ιστορία γενικά και την θρησκειολογία για εξειδίκευση του θέματος.
  Η εκκλησιαστική ιστορία επίσης βοηθάει όπως και οι πηγές των συγγραμμάτων όταν κάνουμε λόγο συγκεκριμένα.
  Όμως πρωτίστως η Αρχαία Ελληνική γραμματεία είναι αναγκαία για να εντρυφήσουμε στην φιλοσοφία και πως αυτή εξελίχθηκε!
  Η φιλοσοφία του διαφωτισμού επίσης είναι ένα καλό βοήθημα δίνοντας έμφαση στο βασικό ζήτημα της φιλοσοφίας.
  Η τελευταία σου φράση έχει ψήγματα επιθετικότητας ή κάνω λάθος…
  Φυσικά δεν αναφέρθηκα σε όλους όταν έγραψα την περιβόητη φράση του Ναζίμ Χικμέτ!
  Η σελίδα αυτή, συνήθως, έλκει συνειδητοποιημένα άτομα και δεν θα τολμούσα ποτέ να κάνω τον κά-μποσο, θεωρώντας όλους κοιμισμένους. Γι αυτό και παραβρίσκομαι κι εγώ εδώ. Όταν σχολιάζουμε την α-στρολογία, τον 21ο αιώνα, ένα «ξυπνήστε» μας χρειάζεται! (Μπράβο Διαγόρα για την ανάρτησή σου).
  Ας αντιδράσουν οι πιστοί της!!!

 50. nextmind said

  Καμιά επιθετικότητα αγαπητέ.
  Δεν έχω καμιά πρόθεση να είμαι επιθετικός αν και ίσως η συγγραφική αποπεράτωση ενός ημιτελούς άρθρου που με βασανίζει μερικές μέρες τώρα να με έδειξε λίγο σκληρό μα πίστεψέ με δεν έχω τίποτα τέτοιο κατά νου.
  Τώρα όσον αφορά στην αφύπνιση των παρακοιμωμένων, θα ήθελα να διευκρινίσω πως δεν δύναται να συμβεί αυθορμήτως, κάπως, κάποιοι, κάποτε πρέπει να παίξουν το ρόλο του ξυπνητηριού. Προτείνω λοιπόν να βρούμε το κατάλληλο κουδούνισμα που θα τους τραβήξει από την αγκαλιά της λήθης και αυτό δεν μου μοιάζει εύκολο όσο ακούγεται. Νομίζω πως η συνεργασία πολλών είναι απαραίτητη όσο ποτέ.

 51. Άθεος said

  Ακριβώς, φίλε μου Nextmind, φαίνεται έφταιγε εκείνη η… συγγραφική αποπεράτωση του ημιτελούς άρθρου, κι εκείνο το… «αγαπητέ» που παρερμήνευσα!
  Τώρα όσον αφορά την αφύπνιση των παρακοιμωμένων, συμφωνώ!
  Και φυσικά δεν δύναται να συμβεί αυθορμήτως… κάπως, κάποιοι, κάποτε πρέπει να παίξουν το ρόλο του ξυπνητηριού!
  Αυτό προσπαθώ να κάνω και έχει γίνει το κεφάλι μου… κουδούνι!
  Προσπαθώ να βρω το κατάλληλο κουδούνισμα που θα τους τραβήξει από την αγκαλιά της λήθης και αυτό όσο και δύσκολο κι ας είναι αργά ή γρήγορα πρέπει να γίνει!
  Ίσως η συνεργασία πολλών να είναι απαραίτητη όσο ποτέ, όπως λες κι εσύ.
  Γι αυτό πρέπει να συνδεθούμε με αλυσίδες (link) διατηρώντας επαφές και αλληλοβοηθώντας προς μια κατεύθυνση, αυτής της από-αλλοτρίωσης και αφύπνησης!
  Μας πρόλαβε ο μεσαίωνας…
  …κρίμα δεν είναι…

 52. Ουφ, δεν παίζει να μου ξέφυγαν μερικά σχόλια αλλά τέλος πάντων. Συμφωνώ με τον Άθεο (τι περίεργο…) και επίσης, όπως είπαν και κάποιοι άλλοι, δεν νομίζω πως είναι τραγικό αυτό που διαπίστωσες Διαγόρα με τα νούμερα. Ναι οκ, είναι άσχημο αλλά είναι αναμενόμενο, άμα η πλειοψηφία δεν σκεφτόταν έτσι θα ήμασταν αλλιώς σαν κοινωνία. Σημασία έχει να πεις κάτι, να κάνεις κάτι, κι ακόμα κι ένας να σε ακούσει σοβαρά και να κάτσει να σκεφτεί είναι επιτυχία. Και λες πολλά εδώ, και δεν σ’ακούει μόνο ένας.

  Προσωπικά διασκεδάζω με την αστρολογία, όπως και με πολλά άλλα παρόμοια θέματα, και μ’αρέσει να διαβάζω τα ζώδια (και να τα ξεχνάω το επόμενο δευτερόλεπτο) αλλά ξέρω πως το θέμα καταλήγει σε πρόβλημα λόγω της ευπιστίας κάποιων ανθρώπων. Πλάκα έχει πάντως που παρεξηγούνται μερικοί, λες και τους έθιξες τη μάνα… Τι τα θες, παρεξηγούμαστε με τα ασήμαντα και σ’όλα τα σοβαρά κλείνουμε τα μάτια, και μετά αναρωτιόμαστε τι πάει στραβά στην χώρα…

 53. SimonSays said

  To κακό δεν είναι ότι κόσμος απλά δίνει σημασία στα ζώδια, αλλά αρκετοί πληρώνουν κιόλας. Απάτη με την ευλογία του κράτους δηλαδή.

 54. nextmind said

  Μιλώντας για τους τηλεαστρολόγους και τις τηλεφωνικές τους απάτες, ξέρω ότι είναι δυνατόν, τουλάχιστον από νομικής άποψης, να ισχυριστεί κανείς ότι οι προβλέψεις τους είχαν δυσμενείς συνέπειες στη ζωή του και ως εκ τούτου να προβάλλει διεκδικήσεις οικονομικές και άλλες.
  Μια τέτοια κίνηση φυσικά χρειάζεται υποστήριξη από πολλούς ανθρώπους προκειμένου να μπορέσει να φέρει κάποια αποτελέσματα.
  Ακόμα και οι τηλεοπτικές τους διαφημίσεις είναι εύκολο να προσβληθούν νομικά, αρκεί φυσικά κανείς να είναι διατεθειμένος μέλος να «μπλέξει».

  ————————————
  2009-01-05, 20:25

  Ίσως αν συγκεντρωθεί μια αρκετά μεγάλη ομάδα ανθρώπων, που να μπορέσει να αναλάβει το οικονομικό κόστος της δικονομικής υποστήριξης, να είναι εφικτή μια τέτοια κίνηση.
  Σε κάθε περίπτωση θα έχει μέγα ενδιαφέρον και σίγουρα θα ξεσηκώσει μεγάλη συζήτηση για αυτό το συγκεκριμένο θέμα τόσο, όσο και για άλλα παρεμφερή . Αργότερα μια τέτοια συζήτηση μπορεί να κατευθυνθεί και προς άλλες πλευρές το μεταφυσικού κόσμου και των απατεώνων που τον απαρτίζουν.

 55. SimonSays said

  Θεωρητικά μέσω του ΕΣΡ δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι; Δεν γνωρίζω τον βαθμό διαπλοκής των μελών αλλά με τέτοιες καταγγελίες δεν ασχολούνται;

 56. Next

  Μη τη ψάχνεις τη δουλειά.
  Όταν στο etat laique ο αριστερός πρόεδρος είχε προσωπική αστρολόγο τι γυρεύεις μετά;

  Όταν όλη η «πολιτισμένη» Δύση αγωνίζεται να επανέλθει στην πολιτική ηγεσία του Θιβέτ ο Δαλάι Λάμα,ο οποίος επιλέγεται ως ηγέτης από παιδί,με βάση αστρολογικούς χάρτες και έχει μυστικοσύμβουλο ένα μέντιουμ,τι προοπτικές υπάρχουν;

 57. nextmind said

  Κάθε τι που δεν έχει δοκιμαστεί στο πεδίο της «μάχης» είναι εν δυνάμει μια προοπτική δράσης.
  Ο Δαλάι (Κ)Λάμα και οι αστροσύμβουλοι των βασιλέων μπορεί να αποδειχτούν εξαιρετικά ευπαθείς σε πολύ απλές και φαινομενικά επιδερμικές αμυχές του «Κύρους» τους.(Να δεις … Ρασπούτιν δεν τον έλεγαν εκείνο τον περίεργο καλόγερο?)

  ——————
  2009-01-05, 21:09

  Simon
  Το ΕΣΡ για να λειτουργήσει επί τέτοιων θεμάτων χρειάζεται καταγγελίες από πολίτες ή οργανωμένες ομάδες κοινωνικής ευθύνης (ότι και αν είναι αυτό). Καταλήγουμε στο ίδιο λοιπόν, κάποιοι πρέπει να κάνουν την αρχή.

 58. Δεν νομίζω ότι είναι τόσο σημαντικό το θέμα.

  1ον, αν ο άλλος θέλει να δίνει τα λεφτά του από δω κι από κει εμένα δεν με αφορά, περισσότερο δηλαδή με ενοχλεί η θρησκεία που κι εκεί χάνονται λεφτά στο τίποτα αλλά εκεί λόγω της κρατικής στήριξης επηρεάζονται και τα δικά μου οικονομικά, παρά ο κάθε αστρολόγος που μπορεί να τα τρώει από όσους τον πιστεύουν…

  2ον, δεν μπορείς να αναγκάσεις τον άλλον να μην δώσει τα λεφτά του. Και να γίνει κάτι κατά των αστρολόγων δικαστικά πχ, απλά πολλοί άνθρωποι θα απογοητευτούν γιατί θα χάσουν τους «καθοδηγητές» τους, και πιθανότατα θα βρουν άλλους τρόπους ξοδέψουν τα χρήματά τους. Πολλές φορές έχει ακουστεί ότι όλα είναι βλακείες αλλά ο κόσμος δεν αλλάζει μυαλό έτσι απλά. Η μόνη λύση είναι να δουν από μόνοι τους την απάτη, οπότε πάμε πάλι στο θέμα της αφύπνισης, σωστής παιδείας κλπ… Γενικά στην παιδεία επενδύω πολύ για βελτίωση της κατάστασης…

 59. Αυτό που ξεχνάς όμως, Ιοκάστη, είναι ότι ο χείμαρος διαφημιστικών μηνυμάτων αστρολογίας που βλέπεις σε όποιο μέσο και να κοιτάξεις, έτσι όπως είναι καταιγιστικός και ανεξέλεγκτος, χωρίς καμμία παράλληλη δημόσια φωνή συνέτισης, συνιστά σε τελική ανάλυση ένα διαρκές, μεγάλης εμβέλειας, και δυστυχώς αποτελεσματικό, αρνητικό παιδαγωγικό μήνυμα.

  Έχουμε δηλαδή μια κοινωνία που διαβάλλει τα παιδιά της.

  Αυτό που χρειάζονται όλοι αυτοί οι κομπογιαννίτες είναι μία υποχρεωτική σήμανση, όπως αυτή που υπάρχει στα τσιγάρα, που να λέει κάποια ωραία πραγματάκια όπως «δεν υπάρχει καμμία επιστημονική βάση στους ισχυρισμούς της αστρολογίας», «η αστρολογία προκαλεί εσφαλμένες προσδοκίες», «η αστρολογία οδηγεί σε λανθασμένες επιλογές», κλπ., και όποιος έχει κότσια ας αποδείξει μετά το ενάντιο, για να εξαιρεθεί της σήμανσης.

 60. SimonSays said

  @Next: Σύμφωνοι, από μόνο του δεν γίνεται τίποτα. Απλώς κυκλοφόρησα το ΕΣΡ σαν πιο οικονομική πρόταση από αγωγές, μυνήσεις, κτλ.

  @Ιοκάστη: Δεν αντιλέγω. Από την άλλη υπάρχει και το επιχείρημα ότι οι τηλεοπτικές συχνότητες όπου προβάλλονται αστρολόγοι/ταρώ, κτλ. είναι κρατική περιουσία. Επίσης είναι αναπόφευτκτο ότι αν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες διαφημιστών 090 με σχετικές ‘υπηρεσίες’ ότι τα προγράματα θα έχουν το ανάλογο επίπεδο!

 61. Ουσιαστικά εγώ και ο Simon για το ίδιο πράγμα μιλάμε, ο Simon μιλάει για τον φορέα, εγώ μιλάω για τον τρόπο.

 62. @Iokaste

  Σε μια εποχή ακραίου ατομικισμού είναι σαφώς πολύ πιο επικίνδυνη για την κοινωνική συνοχή η «ιδιωτική θρησκεία» καθώς μέσα σε αυτό το ευρύτερο περιβάλλον ιδιωτικοποιήσεως των πάντων, με σκοπό το κέρδος, αναπτύσσονται ένα κάρο σέκτες,που και λεφτά τρώνε με χιλιους-δυό τρόπους (όρα ΜΚΟ τύπου «προστασίας των δικαιωμάτων της μειονότητας των καταπιεσμένων ελλήνων Ζωροαστριστών») και την κοινωνική συνοχή καταλύουν.(αυτά εχουν θιγεί και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο όπου συχνά πυκνά γίνεται λόγος για τις νεόφερτες «καταστροφικές λατρείες»).

  Η παρατήρηση του Rider στο 33:«η αναζήτηση του κέρδους κάνει εμπόριο μια συναλλαγή που ήταν πριν αντικείμενο κοινωνικών και όχι εμπορικών σχέσεων, αυτό αν το ψάξει λίγο κάποιος είναι τρομερό και έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες» είναι καίρια.

  Λοιπόν,όταν η παραδοσιακή θρησκευτικότητα αντικαθίσταται με μια «νεοεποχική πνευματικότητα» όπου οι ιερείς (ψυχολογοι,μάγοι,γκουρού,αστρολόγοι ,ρεϊκιστές κλπ) αμοίβονται αδρά για να παρέχουν μια ,αμφισβητούμενης ποιότητας και εγκυρότητας, συμβουλευτική τότε ο δείκτης νοσηρότητας της κοινωνίας έχει χτυπήσει κόκκινο και δεν απέχουμε πολύ από το σημείο όπου οι γονείς θα «καθαρίζουν » τα παιδιά τους για να πουλήσουν τα όργανα τους ή για να ζήσουν μια πιο ανέμελη ζωή (πολά τα σχετικά περιστατικά στις ΗΠΑ και αλλαχού)

 63. ΑΠΟΚ.17;16 said

  Αυτή είναι η πραγματικότητα λίγοι είναι αυτοί που ψάχνουν λίγοι οι σκεπτόμενοι. ποιος δεν συμφωνεί με τον μεγάλο δάσκαλο(δυστυχώς λίγοι):

  13. «Μπείτε από τη στενή πύλη, γιατί, επειδή είναι πλατιά η πύλη και ευρύχωρος ο δρόμος που οδηγεί στο χαμό, πολλοί είναι εκείνοι που μπαίνουν απ’ αυτήν.
  14. Κι επειδή είναι στενή η πύλη και στενόχωρος ο δρόμος που οδηγεί στη ζωή, λίγοι είναι εκείνοι που τη βρίσκουν».

 64. @Διαγόρας και Simon

  Ναι συμφωνώ στο ότι γίνεται πανικός διαφήμισης από την μία πλευρά οπότε χρειάζεται αντίβαρο.. Απλά δεν το βάζω ψηλά στις προτεραιότητές μου αυτή την στιγμή σε σχέση με άλλα θέματα. Πάντως πρέπει να ξυπνήσει λίγο ο κόσμος και θεωρώ πως αν αρχίσει να ξυπνάει σε ένα θέμα θα αρχίσει σε όλα…

  @ΘΒ

  Δεν νομίζω πως το πρόβλημα είναι η απομάκρυνση από την θρησκεία. Κατ’αρχήν για να απομακρυνθεί κάποιος από μια θρησκεία πάει να πει πως δεν τον καλύπτει.. Επίσης το πρόβλημα για μένα είναι πως κάποιοι άνθρωποι καταλήγουν να είναι τόσο αδύναμοι και ίσως και αφελείς ώστε να ψάχνουν συνεχώς κάτι στο οποίο θα στηρίξουν όλη τους την ζωή. Έτσι στρέφονται στην θρησκεία, δεν βρίσκουν αυτό που θέλουν, πάνε σε αστρολόγους, δεν βρίσκουν αυτό που θέλουν και συνεχίζουν να ψάχνουν. Και δεν πρόκειται να το βρουν γιατί τελικά αυτό που θέλουν είναι μια υπερφυσική δύναμη που θα τους καθοδηγεί σε κάθε βήμα, κι έτσι δεν κάνουν κάτι οι ίδιοι για την ζωή τους αλλά περιμένουν να τους πουν τρίτοι τί πρέπει να κάνουν και πως και γιατί.

  Δεν πάνε για όλους όσους μπορεί να ψάχνονται σε τέτοιους τομείς τα παραπάνω (έχει γεμίσει κι ο τόπος με παρεξηγησιάρηδες..), δεν έχω πρόβλημα με την μεταφυσική αναζήτηση, αρκεί να μην γίνεται με τρόπο που το άτομο ουσιαστικά θα κάνει κακό στην ζωή του (και ίσως και στις ζωές άλλων).

 65. @Iokaste

  Ο Διαγόρας έκανε μια παρατήρηση και την προσπέρασες σφυρίζοντας αδιάφορα,για τους δικούς σου λόγους, οι οποίοι πιθανόν έχουν να κάνουν με τις προσωπικές σου συμπαθειες ή αναζητήσεις.

  Συλλογίσου το εξής απλό:
  Πόσοι αστρολόγοι είχαν δημόσιο λόγο πριν μια 20ετία και πόσοι σήμερα;
  Πριν 20 χρόνια δεν έβγαινε κανείς αστρολόγος ή μελλοντολόγος στα ,κρατικά τότε, τηλεοπτικά κανάλια,ενώ τώρα έχει γεμίσει ο τόπος από αστρολογολογούντες,οι οποίοι,εν ταυτώ, έχουν και ιδιωτικά γραφεία όπου χρεώνουν τους αφελείς με 100αριές ευρώ την επίσκεψη.

  Πόσα αστρολογικά περιοδικά κυκλοφορούσαν πριν 20 χρόνια;Κανένα!
  Σήμερα;Τουλάχιστον 5!!!

  Ένα δε από τα σούπερ μπέστ σέλλερ των χρόνων αυτών είναι και οι μάγισσες της Σμύρνης, τής δόκτορος ανθρωπολόγου (από την Ιατρική Σχολή Αθηνών παρακαλώ το διδακτορικό της!!!) Μάρας Μεϊμαρίδη.Η κυρία αυτή ανοιξε και γραφείο στο Κολωνάκι ,όπου δίνει «μαγικές» συμβουλές αντί 120 ευρώ την επίσκεψη και πουλάει τα ματζούνια τής Κατίνας,αντί 60 ευρω το μίνι φιαλίδιο.

  Σημείωσε ότι όλο αυτό το new age,νεοπαγάν εμπόριο συνοδεύεται από αντίστοιχη ελάττωση της προβολής των παραδοσιακών θρησκευτικών στοιχείων του τόπου μας.

  Για να ξέρουμε τι μάς γίνεται και τι αντικαθιστά την φαινομενική θρησκευτική αδιαφορία ,για την οποία δείχνουν να χαίρονται κάποιοι φίλοι τού διαγορείου ιστολογίου.

 66. Εγώ πάντως ένα πράγμα ξέρω:
  Η ανθρώπινη βλακεία είναι λίγο πιο μικρή από το σύμπαν (προφήτης polsemannen)!!

  Η νυν χήρα του σοσιαλιστή Ανδρέα Παπανδρέου, η γνωστή Μιμή, είχε εκτός από προσωπικό ιερέα (ή ιερέα της «αυλής») τον μητροπολίτη Ζακύνθου, προσωπικό μάγο (ή μάγο της «αυλής») τον Πητ Παπαδάκο…

 67. SimonSays said

  Διαφωνώ με τον Θου Βου. Πριν από 20 χρόνια δεν υπήρχαν καφετζούδες και χαρτορίχτρες; Απλώς τότε οι συναλλαγές ήταν ανάμεσα σε ιδιώτες. Τώρα είναι βιομηχανία με συμμετοχή καναλιών, εκδοτών, και ιδιωτικής τηλεφωνίας. Και αντί για μετρητά στη ζούλα το παιχνίδι παίζεται στα 090 και με τιμολόγιο με ΦΠΑ.

 68. nextmind said

  Κύριοι, το θέμα ήταν και θα είναι το πρακτικά ανύπαρκτο αντίπαλο δέος στους «μάγους» κάθε απόχρωσης και ενδυματολογικού κώδικα (μαύρα, κόκκινα, λευκά κλπ.)
  Όσο δεν κάνουμε κάτι άλλο από το να σιχτιρίζουμε, δεν κάνουμε τίποτα.
  Η ιδέα του Διαγόρα για τη σήμανση μου φαίνεται καλή, πρέπει να αντιδράσουμε στην λαίλαπα έστω και με τη συνδρομή ανίερων συμμαχιών (ΘΒ)?!?!!?

  Αν πλακωθούμε στις μηνύσεις εμείς (ή οι πολύ καλύτερα οργανωμένοι Χ.Ο. – ακούς ΘΒ?) θα ξεσηκωθεί σάλος, που οπωσδήποτε θα φτάσει στα ΜΜΕ, απο’κεί και πέρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα τους εναντίων τους (πχ. δημοσιότητα) και να δώσουμε βήμα σε άλλους ανθρώπους για αντίδραση που τώρα κοιμούνται ύπνο βαθύ και αδιατάρακτο.
  Είμαι βέβαιος ότι οι αστρολάγνοι έχουν μια τεράστια ουρά δυσαρεστημένων πελατών που το κατάλληλο έναυσμα θα φέρει στο φως.

  Εν κατακλείδι, θεωρώ ότι μια τέτοια δράση είναι στα πλαίσια του εφικτού.

 69. omadeon said

  Κυρίες και Κύριοι καλημέρα, το θέμα είναι απλό, μη χολοσκάτε, «μην την ψάχνετε».

  ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΛΥΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ. Θα μαζευτείτε όλοι σε μία μυστική τοποθεσία, όπου θα συνάψετε μυστική Ιερη Συμμαχία με τον ΘΒ (που έχει και κάτι κονέ με σωσθούς Χρισθιανούς από την εποχή του Πινοσέτ και του Παττακού). Κατόπιν τούτου, ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ ΕΔΩ….
  Διότι Τα Μυστικά Τάγματα Θανάτου της Ενωσης Αθέων και Χριστιανών ΑντιΧαρτοριχτών – ΑντιΑστρολόγων, θα απαγάγουν, αθόρυβα αστρολόγους, μάγους, χαρτορίχτρες και καφετζούδες, νεοεποχίτες γκουρού (κλπ) και θα τους στέλνουν με ειδικά μισθωμένα αεροπλάνα σε τοποθεσίες εκτέλεσης δια πνιγμού, πυράς, γυνής και θάλασσας…

  Ο Χριστιανός θέλει τον Πνευματικό του, το κινητό το Γερμανό του, ο Αστρολόγος τον ΘουΒού του, κ.ο.κ.
  :)

 70. @Next

  Επιμένω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βγεί άκρη.
  Έχουν μπλεχτεί δεινόσαυροι στο κόλπο και παρά το ότι η απάτη είναι σκαστή, δεν διαφαίνεται κάποιου είδους απεμπλοκή.
  Δες:
  http://astro.forumup.com/about1971-astro.html

 71. omadeon said

  Πλάκα στην Πλάκα, να πω και κάτι σοβαρό τώρα…

  Αν δεν απαλλαγεί η Ανθρωπότητα από τη ΒΑΘΥΤΕΡΗ ΑΙΤΙΑ της εκάστοτε μαζικής ψυχοπάθειας που την κατατρέχει, είτε αυτή ονομάζεται θρησκεία, είτε παραθρησκεία, είτε αφελής εξάρτηση από την Αστρολογία και τις καφετζούδες, είτε… (τέλος, το ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΠΟ ΟΛΑ νομίζω)… την ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΤΑΣΗ να σχηματίζει ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ «ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ του ΝΟΥ» ™-G.S.Brown ανάμεσα σε ένα «Εμείς=Οι Καλοί» και ένα «Αυτοί=Οι Κακοί», ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ.

  Σιγά μην αρχίσουν και… σημάνσεις υπόπτων. Εδώ… τα ψυχιατρεία είναι ΗΔΗ γεμάτα από ΑΘΩΟΥΣ και ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΡΕΛΛΟΥΣ ανθρώπους που… επειδή τόλμησαν να ομολογήσουν σε κάποιον κομπογιανίττη με δίπλωμα τις ΑΝΕΞΗΓΗΤΕΣ για τη σημερινή επιστήμη Πνευματικές τους Εμπειρίες ή τηλεπαθικές εμπειρίες, κλπ. τους έχωσαν μέσα εκεί κύριοι με άσπρες μπλούζες!
  ΤΙ ΜΟΥ ΛΕΤΕ ΤΩΡΑ?
  ΠΟΥ ΖΕΙΤΕ?
  Νομίζετε ότι αν όλοι απορρίψουν ΚΑΘΕΤΙ μεταφυσικό κι άν όσοι ασχολούνται με αυτό θα στιγματιστούν, αυτό θα αποτελέσει «πρόοδο»? Ε, είστε μακρυά νυχτωμένοι τότε, νομίζω.

  Το πρόβλημα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ οι Αστρολόγοι, ούτε οι χαρτορίχτες. Το πρόβλημα είναι ΜΕΣΑ ΜΑΣ και ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ.
  Και είναι ο ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟΣ κυρίες και κύριοι. Σε λίγο χάριν αυτού, ακόμη κι ο ΘΒ θα… ταιριάξει μαζί μας.
  Τότε όμως, ΟΤΑΝ γίνει αυτό, όταν ΟΛΟΙ οι δογματικοί θα ενωθούν για να κυνηγήσουν τους μυστήριους μυστικιστές, τότε ακριβώς η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ, ο Μηχανιστικός Δικτατορικός Υλισμός του Control Engineering, θα έχει νικήσει τον Ανθρωπο, ολοσχερώς.
  (χλωμό το βλέπω, ευτυχώς…) :)

  ————————————
  2009-01-06, 11:17

  Υ.Γ. Διαγόρα κόλλα ένα…
  Διαβάστε από ΑΥΤΟ το σχόλιο και κάτω, Περί «Νέας Εποχής» (που κάνει τα δόντια του ΘΒ να τρίζουν) κλπ.
  http://omadeon.wordpress.com/2008/12/18/stelios-ramfos-critique-2/#comment-12492

  και ιδίως το σχόλιο πιο κάτω «omadeon, στο Δεκέμβριος 26th, 2008 στο 18:24″…

 72. nextmind said

  omadeon
  Αν κατάλαβα καλά, προτείνεις να μένουμε απαθείς απέναντι στις γρήγορα αναπτυσσόμενες παραφυάδες αυτού του τεράστιου δέντρου μιας και δεν κατέχουμε ακόμα το τσεκούρι για να κόψουμε τον ίδιο τον κορμό. Εγώ από τη μεριά μου πιστεύω ότι αυτές οι μεταφυσικές πεποιθήσεις μοιάζουν πάρα πολύ με το κρεμμύδι. Κάθε φορά που βγάζεις μια φλούδα από τον μανδύα πλησιάζεις όλο και περισσότερο στον πυρήνα. Νομίζω ότι για να αποκαλύψουμε το κέντρο και την αιτία της ύπαρξης όλων αυτών των πεποιθήσεων πρέπει προοδευτικά να ξεγυμνωθεί από κάθε κάλυμμα η προστασία που του παρέχουν η λαϊκή συνείδηση και η ανθρώπινη ανοησία.

  ————————————
  2009-01-06, 12:34

  ΘΒ
  η απεμπλοκή είναι δεδομένη, μα μόνο αν κάποιοι την επιχειρήσουν. Καταλαβαίνω ότι η γιγαντιαία εμφάνιση μπορεί να είναι τρομακτική, αλλά θα πρέπει να ξέρεις ότι αυτός ο γίγαντας στηρίζεται σε λεπτά ξύλινα πόδια. Αν δεν σπάσουν σίγουρα μπορούν να καούν.

 73. mitsakos said

  Καλημέρα. Το κείμενο για την αστρολογία ήταν εξαιρετικό. Η διαπίστωση για το πόσο διαδεδομένα είναι τα διάφορα μεταφυσικά παραμύθια και τεχνάσματα, είναι συντηρητική. Προσωπικά πάντα είμαι αισιόδοξος. Νομίζω ότι η περιπέτεια του ανθρώπου ενάντια στο φόβο, την άγνοια και την ματαιοδοξία που συντηρούν και αναπαράγουν τα διάφορα ιερατεία και πολιτικά κατεστημένα συνεχίζεται και είναι καταδικασμένη να φέρνει συνεχώς «καλύτερες ισορροπίες». Οπου μπορούμε και όσο έχουμε διάθεση να μιλάμε, να αντιδρούμε με όλους τους διαθέσιμους τρόπους (και στους μπαγάσηδες εαυτούς μας :)

  Πάω να κάνω απόψυξη στο ψυγείο, το λέει το ζώδιο μου!

 74. Kelsos said

  Αυτό με την αστρολογία μου θύμισε ένα συμβάν που με έκανε να γελάσω πραγματικά πολύ, αλλά και να θέλω να χτυπήσω το κεφάλι μου στον τοίχο… Κάποια στιγμή είχα μάθημα στο ΤΕΙ εργαστήριο προγραμματισμού, οπότε ακούω τον ένα από τους δύο καθηγητές να κάνει έντονη παρατήρηση σε μια φοιτήτρια η οποία αντί να ασχολείται με το μάθημα, ήταν σε κάποιο αστρολογικό site και κάτι κοιτούσε. Στην παρατήρηση του καθηγητή, η κοπέλα απάντησε… «Μα κύριε έχω σοβαρό πρόβλημα… Δεν μπορείτε να καταλάβετε…». Μετά από αυτό συζητούσαμε μαζί με κάποιους φίλους που ήταν παρόντες στο συμβάν για το πόσο ηλίθιο μας φάνηκε…

 75. omadeon said

  @nextmind

  «Αν κατάλαβα καλά, προτείνεις να μένουμε απαθείς απέναντι στις γρήγορα αναπτυσσόμενες παραφυάδες αυτού του τεράστιου δέντρου μιας και δεν κατέχουμε ακόμα το τσεκούρι για να κόψουμε τον ίδιο τον κορμό.»

  ΟΧΙ, ΚΑΘΟΛΟΥ, ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ.

  320+ ποστ έγραψα στο μπλογκ μου, για να ΜΗ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΠΑΘΕΙΣ, φαντάζεσαι τώρα ΠΟΣΟ… αδικημένος νιώθω (χεχε).

  Το θέμα φίλε όμως είναι ΑΛΛΟΥ. Το είπα και το ξανα-είπα, θα το πω και ΠΙΟ λιτά, με έκφραση όμως που υπάρχει ΜΟΝΟ στην αγγλική γλώσσα (δυστυχώς – κι αυτό έχει τη σημασία του, διότι εν Ελλάδι ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ «αντισώματα» παρόμοια):

  Never,
  ever,
  trust anyone
  who has AN AXE TO GRIND.

  Το πρόβλημα είναι «το τσεκούρι». (που λες ότι «δεν διαθέτουμε»).
  ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ και ΗΔΗ ΚΟΒΟΥΜΕ,
  ΠΑΡΑ-διαθέτουμε.

  ΤΣΑΜΠΑ μου φαίνεται ώρες-ώρες πως γράφω…

  Slow down that Axe Eugene».το τσεκούρι

 76. Odyssey said

  Kάποια πράγματα τα παίρνω αργά χαμπάρι.
  Θα σας «βοηθήσω» στην προσπάθεια να έχετε «άποψη» πάνω στην αστρολογία, προτείνοντας μια έκδοση της «Αποστολικής Διακονίας της Ελλάδος»:
  ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ: ΘΡΗΣΚΕΙΑ Ή ΕΠΙΣΤΗΜΗ; των καθηγητών Δανέζη και Θεοδοσίου.
  http://www.alopsis.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=712
  (είναι ολόκληρο σε pdf)
  Όσοι ενοχλούνται από το θρησκευτικό περιεχόμενο του κειμένου μπορούν να το αγνοήσουν. Τα επιστημονικά δεδομένα δεν αλλάζουν.
  Γιατί, όμως, απορείτε με τους θιασώτες της αστρολογίας;
  Πρόσφατα, αλώθηκε το τελευταίο απόρθητο, από την αστρολογία, κάστρο των ΜΜΕ.
  Η σημερινή κυβέρνηση εισήγαγε αστρολογικές προβλέψεις στην ραδιοφωνία της ΕΡΤ, που όλοι πληρώνουμε.
  Νάναι το μόνο απαράδεκτο που καταναλώνουμε;
  Η «ηλιθιοποίηση» και η idiot-ικοποίηση είναι το βασικό καθήκον των ΜΜΕ απέναντι στους εργοδότες τους, που δεν είμαστε εμείς, βέβαια.
  Αλλιώς, πώς θα επιβίωνε η απόλυτη απάτη του καπιταλισμού;
  http://www-ithacanet-gr.pblogs.gr/2008/12/to-trapeziko-systhma-gia-arharioys.html

  Συγνώμη για την παραπομπή σε δικό μου ιστολόγιο. Θεώρησα σημαντικά τα σχόλια μου και έχω την ανάγκη και την ελπίδα, ότι κάποιος μπορεί να μου πει ότι είναι λάθος. Μ’ ενδιαφέρει ένα θέμα που το βρήκα πρόσφατα και το ψάχνω.
  Ευχαριστώ.

 77. Νίκος said

  omadeon ειπε #69:

  Διότι Τα Μυστικά Τάγματα Θανάτου της Ενωσης Αθέων και Χριστιανών ΑντιΧαρτοριχτών – ΑντιΑστρολόγων, θα απαγάγουν, αθόρυβα αστρολόγους, μάγους, χαρτορίχτρες και καφετζούδες, νεοεποχίτες γκουρού (κλπ) και θα τους στέλνουν με ειδικά μισθωμένα αεροπλάνα σε τοποθεσίες εκτέλεσης δια πνιγμού, πυράς, γυνής και θάλασσας…

  Αυτό το «διά γυνής» φαίνεται ενδιαφέρον…μπορώ να δηλώσω καφετζού ;-)

  Ομαδεον #75
  Σχετική αγγλόφωνη ρήση:
  If all you have is a hammer, everything looks like a nail
  Οταν το μόνο εργαλείο που έχεις είναι ένα σφυρί, όλα τα προβλήματα μοιάζουν με καρφιά.

 78. ΑΠΟΚ.17;16 said

  Οι θρησκευόμενοι είναι αυτοί που ασχολούνται με τα άστρα! Οι αστρολόγοι είναι άνθρωποι της θρησκείας. Τι σχέση έχει η αύξηση της αστρολογίας που όντως υπάρχει σήμερα .Παράδειγμα οι εφημερίδες, αναγκάστηκαν να βάλουν ωροσκόπιο!! Πολύ σωστά λέχτηκε για πολλούς πολιτικούς ηγέτες το ζήτημα είναι, γιατί στηρίζουν το μέλλον τους στους μάγους ;! Όπως τονίστηκε συντηρούνταν η δεισιδαιμονία από παλιά ,με τα μαντζούνια κλπ. βλέπε κωμωδία ελληνική με το γιατρό και τη μαμή και το δήμαρχο! δεν θυμάμαι το τίτλο.

 79. omadeon said

  @Νικο #77.
  έεεετσι!
  Και για να μην ξεχνιόμαστε, όταν το μόνο που έχεις ειναι ένα PC, όλα τα προβλήματα μοιάζουν με…………….
  ????
  :)

 80. trompas said

  «Διαγόρα» είσαι μεγάλος τρόμπας αδερφάκι μου.
  Κάθισες κι έγραψες ένα τεράστιο άρθρο, το διακίνησες σε άλλα 100 μπλογκς για να δεις αν τσιμπάει ο κόσμος με την αστρολογία, από τις μηχανές αναζήτησης;
  Αν γράψεις «το μουνί της θείας μου», θα τσιμπήσει ένα εκατομμύριο κόσμος.
  Ή, «Θέλω να γαμήσω την Ελένη Μενεγάκη» ή ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΜΟΥΝΑΡΕΣ
  Ασε αυτό το κειμενο δυό μέρες και θα εκτοξευτείς…..

 81. Σε ευχαριστώ, Τρόμπα, που φρόντισες εσύ για ‘μένα.
  Εκείνο το περί διακίνησης σε άλλα 100 μπλογκς (sic) δεν το κατάλαβα, τι εννοείς;

 82. Kατανοώ το μένος για το είδος των επισκεπτών που προσέλκυσαν αστρολογικές προβλέψεις. Ωστόσο εγώ ομολογώ ότι όταν αντιλήφθηκα πως ένας στους τέσσερεις επισκέπτες στο δύο μηνών blog μου έβαζε στα ψαχτήρια τη φράση «όμορφα αγόρια» που περιέχεται σε παιδικό παραμύθι μου (!) με πρωταγωνιστή έναν κούρο, αρχικά γέλασα καθώς φανταζόμουν την έκφραση όλων αυτών που ψάχνανε κάτι σεξιστικό και πέφτανε σε αρχαιολογικού ενδιαφέροντος παραμύθι. Μετά όμως με έπιασε μια θλίψη, μα μια θλίψη… Ούτε καν οργή.

 83. Άθεος said

  Για φαντάσου ρε Διαγόρα, εγώ με μια λέξη «εκκλησιανισμός» που δεν υπάρχει, τι πρέπει να περιμένω από τις μηχανές αναζήτησης;
  Θα τα έλεγα τώρα, αλλά σέβομαι τη σελίδα!
  Ας το πω ήπια: La katastasion très apelpistique.

 84. nextmind said

  @ΑΠΟΚ.17;16
  Αδερφάκι μου. και γώ που νόμιζα οτι είχα το αλτζχαιμερ αποκλειστικότητα….

 85. Προς Διαγόρα:

  Το πείραμα που εκτέλεσες αποκάλυψε την ωμή πραγματικότητα: Το (πολύ) χαμηλό μορφωτικό επίπεδο μεγάλης μερίδας του ελληνόφωνου πληθυσμού. Αυτοί οι άνθρωποι που επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα σου για να διαφωτίσουν το μέλλον τους είναι μέρος του αμόρφωτου λαού­ που αβίαστα αποδέχεται προβλέψεις από αστρολόγους, χαρτορίχτρες, πνευματιστές, καφετζούδες… Οι ίδιοι άνθρωποι δηλώνουν θρήσκοι, κοντά ή μακριά από την εκκλησία, διατυμπανίζοντας πως Κάτι υπάρχει, και αυτό το Κάτι τους στέλνει σημάδια, τους προστατεύει από κακοτοπιές, μέσα από όνειρα που δεν είναι επιθυμίες (όπως λένε οι ψυχολόγοι), αλλά προβλέπουν με συμβολισμούς το μέλλον. Οπαδοί του ανορθολογισμού είναι και τίποτε άλλο.

  Το ανησυχητικό είναι πως αυτή η μερίδα του πληθυσμού της χώρας με το ανεγκέφαλο που την χαρακτηρίζει συμμετέχει στα κοινά και στις αποφάσεις που λαμβάνονται για όλους. Τέτοια είναι η ποιότητα της δημοκρατίας που απολαμβάνουμε! Μάλλον για δεισιδαιμονο-κρατία πρόκειται.

  Η κατάντια αυτή είναι άμεσο επακόλουθο της αθλίας μορφώσεως που λαμβάνουν οι μαθητές στα σχολεία· της πλύσης εγκεφάλου που δέχονται, της αδιαφορίας των γονέων τους που οι περισσότεροι ενστερνίζονται την ίδια ανορθολογική αντιμετώπιση πραγμάτων και μολύνουν με τις συνήθειες και τις πράξεις τους τον νου των παιδιών τους.

  Γνωρίζω ανθρώπους που δεν έχουν ούτε ένα βιβλίο στο σπίτι τους. Γνωρίζω ανθρώπους που δηλώνουν πως «αφού η ιστορία για τον Χριστό διατηρήθηκε για 2000 χρόνια δεν μπορεί παρά να είναι αληθινή και όχι μύθος». Ανθρώπους που ζουν ακολουθώντας την εντολή «Πίστευε και, μη ερεύνα!» (αντί του «πίστευε και μη, ερεύνα».

  Τέτοιος είναι ο βαθμός της οπισθοδρομικότητας στον τόπο μας. Και ίσως και της απελπισίας που ωθεί τον άνθρωπο στην παράλογη δράση, όπως τους απογοητευμένους από τη ζωή που κατρακυλούν στα ναρκωτικά. Εξ άλλου, δεν είναι τυχαίος ο χαρακτηρισμός της θρησκείας ως όπιο του λαού.

  Μην εκπλήσσεσαι, λοιπόν, με το νέφος του ανορθολογισμού που καλύπτει τον τόπο μας. Είναι μεσαιωνικό κατάλοιπο, αιγίδα προστασίας για τους θρησκόληπτους που την συντηρούν.

 86. @Kρανιδιώτης

  1.Ο Μιττεράν που είχε προσωπική αστρολόγο ανήκε σε αυτούς με «Το (πολύ) χαμηλό μορφωτικό επίπεδο ».
  Κι αν ο αριστερός πρόεδρος της χώρας’μαμάς του διαφωτισμού έχει προσωπική αστρολόγο γιατί όχι και οι απλοί πολίτες;

  2.ΟΚ,κατανοητό το τσουβάλιασμα εάν και εφόσον δεν πιστεύεις σε Θεό,αλλά είναι άδικο να χρεώνεται ο χριστιανισμός την ιστορία με αστρολόγους κλπ εφόσον είναι γνωστή η σφοδρή αντίθεση ,από την αρχή της ιστορίας του Χριστιανισμού,των χριστιανών στα φαινόμενα μαγείας,αστρολογίας,οιωνοσκοπίας κ.ο.κ
  Με την ίδια εχθρότητα που αντιμετωπίστηκε η ειδωλολατρεία με την ίδια ακριβώς εχθρότητα αντιμετωπίστηκε και η αστρολογία.

 87. Νίκος said

  @ΘΒ
  Δεν διαφωνώ ότι ο Χριστιανισμός είναι εναντίον των αστρολόγων.
  Απλά ότι οι πελάτες των καφετζούδων είναι στην πλειονότητα χριστιανοί ή «χριστιανοί», μιλάει για το επίπεδο των χριστιανών ή «χριστιανών».
  Δεν θα βρεις πελάτη των καφετζούδων άθεους εκ πεποιθήσεως. Ούτε έναν.

  Οσο για τους πολιτικούς… θα απογοητευόσουν αν είχες την δυνατότητα να αντιληφθείς το επίπεδό τους. Λογική-διάνοια-κριίση-διορατικότητα-όραμα είναι στο 30% των αντιστοίχων προσόντων ενός μέσου μάνατζερ μιάς μέσης εταιρίας. Απλά έχουν μηχανισμούς ανέλιξης (γλύφειν-έρπειν-κερασφορείν-διαβάλλειν-δικτυώνεσθαι) που αναπτύχθηκαν ως υποκατάστατα της ανεπάρκειάς τους. Και (θεσφατο αυτό) χωρίς αυτά τα υποκατάστατα, δεν ανελίσσεσαι σε καμμία ιεραρχία, ακόμα και την εκκλησιαστική, όσα από τα υπόλοιπα προσόντα και να διαθέτεις. Δυστυχώς, οι πιό άξιοι άνθρωποι «δεν έχουν γαλόνια» να φέρουν την πρόοδο. Με γειά μας.

 88. ΑΠΟΚ.17;16 said

  Κρανιδιώτης Νάσος Είπε:
  2009-01-07 στο 23:52

  Νίκος Είπε:
  2009-01-08 στο 10:43

  Μπράβο αγαπητοί , συμφωνώ απολύτως . Δεν έχω το χρόνο και τον τρόπο σας, να γράφω.

 89. Βέβαια, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, αν μπεις στον κόπο να κάνεις διαχωρισμό ανάμεσα σε χριστιανούς και «χριστιανούς» τότε καλό είναι να παραδεχθείς ότι οι χριστιανοί-χωρίς-εισαγωγικά δεν είναι πελάτες καφετζούδων και χαρτοριχτρών, αν μη τι άλλο επειδή έτσι ορίζονται οι χριστιανοί-χωρίς-εισαγωγικά. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι ο χριστιανοί-χωρίς-εισαγωγικά στη χώρα τούτη είναι περίπου… δεκαπέντε.

 90. Γιατρός Του ΙΚα said

  Σαφώς Διαγόρα,εγώ το λέω εδώ και καιρό,οι πραγματικοί άθεοι στην Ελλάδα είναι πολύ περισσότεροι απ’τους πραγματικούς Χριστιανούς.Αυτό νομίζω ότι μας δίνει το δικαίωμα να θεωρούμε ως επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα (και παγκόσμια για να είμαστε πιό δίκαιοι) την ανοησία.

 91. Συμφωνώ με το τελευταίο σχόλιο του Νίκου, ο οποίος δίνει αποστομωτική απάντηση στον ΘουΒου.

  Επίσης, θέλω να επισημάνω ότι οι επιρρεπείς στην αστρολογία, στους πνευματιστές, στις καφετζούδες, στην χαρτομαντεία…, είπα στο σχόλιό μου, ότι δηλώνουν θρήσκοι, πιστεύοντας πως Κάτι υπάρχει που τους αποκαλύπτει τις προβλέψεις, και όχι απαραίτητα χριστιανοί, όπως ο ΘουΒου έσπευσε να ισχυρισθεί ότι είπα. Σαφώς και υπάρχουν τέτοιοι αφελείς και σε άλλες θρησκείες.

  Οι περισσότερο ορθολογιστές, ωστόσο και οι άνθρωποι της επιστήμης, δεν είναι δυνατόν να δεχτούν ότι οι κάρτες ταρώ ή ο καφές (ο ελληνικός μόνον, όχι ο νες, ούτε ο γαλλικός!) μπορούν να προβλέψουν το μέλλον. Όσοι έχουν τελειώσει το Λύκειο, θα έχουν διδαχθεί Φυσική και μπορούν με ευκολία να υπολογίσουν την επίδραση που ασκεί επάνω τους το γειτονικό στο σπίτι τους συγκρότημα πολυκατοικιών σε σχέση με τον πλανήτη Ποσειδώνα ή τον Άρη ή τον Πλούτωνα. Θα διαπιστώσουν ότι περισσότερο τους επηρεάζει το τσιμέντο των κτισμάτων αυτών παρά οι μακρινοί πλανήτες. Τα μαθηματικά δίνουν απαντήσεις στους τσαρλατανισμούς των αστρολόγων, όμως οι αφελείς που τους πιστεύουν (και πολλές φορές πληρώνουν για τις περίφημες προβλέψεις τους) είναι ανίκανοι να το δουν.

  Όσο για τον Μιτεράν, αν οι αποφάσεις του ως προέδρου της γαλλικής δημοκρατίας και η άσκηση εξουσίας καθορίζονταν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό από τις «προβλέψεις» του προσωπικού του αστρολόγου και όχι από την λογική, τότε έχουν δίκιο αυτοί που διατυμπανίζουν ότι το πολιτικό σύστημα είναι σάπιο και διεφθαρμένο. Αν αυτός ο Γάλλος είναι ιδανικό πρότυπο για τους νέους, ΘουΒου, ας σπεύσουμε εμείς οι αδαείς να συμβουλευτούμε τη Μύριαμ και τον Τζέσουα ή τη Λίτσα Πατέρα (μάλλον όχι τη Λίτσα Πατέρα· είναι λίγο ακριβή η ταρίφα της για την τσέπη μου) απορρίπτοντας ανώτερες ή ανώτατες σπουδές, μιας και η σοφία των αστρολόγων είναι αναντικατάστατη και δεν μπορείς να την βρεις στα Πανεπιστήμια (που ακόμα – δυστυχώς – δεν έχουν σχολή αστρολογίας, για να ξεστραβωθούμε, παρά μόνον αστρονομίας και αστροφυσικής).

 92. Κουράγιο Διαγόρα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: