Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Η «αγία» τριάδα

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2010/05/24

Σύσσωμος η ελληνοχριστιανορθοδοξία εορτάζει σήμερα την εορτή του «αγίου» πνεύματος, και είπα να δημοσιεύσω κάτι που να είναι μέσα στο, ε, «πνεύμα» της ημέρας.

Η αντιγραφή είναι ελεύθερη.

Πρόκειται για διασκευή έργου που είδα στο LOLgod, προς το ελληνοχριστιανορθοδοξότερον.

Τη φωτογραφία της τοιχογραφίας τη βρήκα στο ιστολόγιο προπαγάνδας της μονής Βατοπεδίου (οι βασικές αρχές της προπαγάνδας τους επιβάλλουν να αυτοαποκαλούνται «φίλοι» της) και φέρεται ως τοιχογραφία που βρίσκεται στη μονή.  Μάλιστα, εντελώς συμπτωματικά, η εικόνα είναι παρμένη από άρθρο τους σχετικά με την βλασφημία απέναντι στο άγιο πνεύμα.  Δεν θα παραθέσω σύνδεσμο βέβαια, αλλά τις δικές μου απόψεις για τη βλασφημία απέναντι στο εξάμβλωμα θεολογικής παράνοιας που ονομάζεται «άγιο» πνεύμα τις έχω εκθέσει στο παρελθόν σε αυτό το άρθρο: Η Απόλυτη Βλασφημία.

Επεξήγηση της εικόνας για τυφλούς και για μηχανές αναζήτησης:

Η εικόνα περιέχει εν μέσω μαύρου φόντου την φωτογραφία μιας τοιχογραφίας, ορθόδοξης τεχνοτροπίας, η οποία απεικονίζει την «αγία» τριάδα. Δείχνει δηλαδή έναν μαλλιά, ο οποίος προφανώς είναι ο Ιησούς, έναν γέρο με άσπρη γενειάδα ο οποίος προφανώς είναι ο θεός, και ένα πουλί, που προφανώς είναι το άγιο πνεύμα.  Ο τίτλος κάτω από τη φωτογραφία της τοιχογραφίας λέει «η Αγία Τριάδα», και το κείμενο κάτω από τον τίτλο λέει με μικρά γράμματα τα εξής:

«Ο θεός έχει έναν γιό, που είναι κι αυτός θεός, αλλά είναι και άνθρωπος, και υπάρχει και κάτι σαν περιστέρι, που είναι κι αυτό θεός, αλλά κι οι τρεις μαζί είναι ένα πράγμα, και είναι παντού την ίδια στιγμή. Αυτό δεν είναι καν πολυθεϊσμός· είναι ασυναρτησίες.

Copyright © 2010 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

20 Σχόλια προς “Η «αγία» τριάδα”

 1. punky said

  Διαγόρα, κάνεις απίστευτη δουλειά.
  Just so you know, mate.

  Όσον αφορά τον αχταρμά της Αγίας Τριάδας, τέτοιες ασυναρτησίες δεν σκεφτόντουσαν ούτε οι παλιοί μου φίλοι που έτρωγαν αρντάν και ύπνους, για πρωινό.

 2. NoN SeRViaM said

  Στέλνει τον εαυτό του σε αποστολή αυτοκτονίας γνωρίζοντας όμως πως είναι αθάνατος.
  Όπως το είπες, ασυναρτησίες..

 3. Σε ευχαριστώ, Punky. Όσο για παλιούς φίλους που έπαιρναν αρντάν και υπνοσεντόν για πρωϊνό, άσε, μου θύμισες διάφορα τώρα… κρίμα που δύο από εκείνους που θυμάμαι εγώ πέθαναν πριν τελειώσουν το λύκειο. Τέλος πάντων, άλλο θέμα αυτό.

 4. Η φωτό είναι από το βαταπέδι;
  Απ’ ότι ξέρω η απεικόνιση του θεού δεν είναι αποδεκτή από την Ορθοδοξία.

 5. Όπως έγραψα στο άρθρο, η φωτογραφία είναι παρμένη από το ιστολόγιο προπαγάνδας της Μονής Βατοπεδίου και φέρεται ως προερχόμενη από την Μονή Βατοπεδίου. Τώρα, για τη θέση της ορθοδοξίας σχετικά με την απεικόνιση του θεού, τι να σου πω, δεν ξέρω.

 6. Ιώ said

  Θυμάμαι τί κατήχηση υπέστην μικρή προς κατανόηση αυτής της δήθεν ασύλληπτης «αλήθειας»! Παρά την κατήχηση ενέμενα να κραυγάζω: «Βλακείες!» Και έπιαναν οι «πεφωτισμένοι» παπάδες και θεολόγοι τους γονείς μου (άλλοι και αυτοί!) και τους έλεγαν περιφρονητικά: «Πολύ ζαβό βγήκε το τελευταίο σας κορίτσι!» Ευτυχώς με λυπήθηκαν και δεν με έκλεισαν σε κανένα μοναστήρι προς «συμμόρφωση»!

 7. Αυτό είναι πολύ επαναστατικό, Ιώ! (Παρεμπιπτόντως, αυτό είναι πράγματι το όνομά σου; έξοχο!)
  Οι περισσότεροι από εμάς απλά αναγκαστήκαμε να προσποιηθούμε ότι κατανοούμε την τριαδικότητα του χριστιανικού θεού, καθότι αυτό απαιτούσε ουσιαστικά από εμάς το εκπαιδευτικό σύστημα. Σκέψου πόσο ζημιώδες είναι ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θεσμικά απαιτεί από τα παιδιά να προσποιηθούν ότι κατανοούν κάτι! Προσωπικά, αυτό εγώ ποτέ δεν το ξεχνώ και δεν το συγχωρώ.

 8. Ιώ said

  Ό,τι δεν εμπίπτει στη λογική, από παιδί έχω τη συνήθεια να το απορρίπτω.
  Άθεη έγινα σε ηλικία 12 χρονών και εξανάγκασα τους πάντες να αποδεχτούν την άρνησή μου στον ιουδαιοχριστιανισμό με μια χαρακτηριστικότατη πράξη: έφτυσα τη μεταλαβιά, που έλαβα κατόπιν πιέσεων, στο προαύλιο της εκκλησίας ενώπιον των συγχωριανών μου! Αναλογίσου το σάλο που προκάλεσε μια τέτοια πράξη στη μικρή κοινωνία, στην οποία γεννήθηκα και μεγάλωσα…

 9. Νικόλαος said

  Πολύ καλή η κάθε απόπειρα κατάδειξης της γελοιότητας των δογματικών θέσεων των θρησκειών! Συγχαρητήρια Διαγόρα. Είναι πάντα χρήσιμα αυτές οι αναρτήσεις, ακόμα και αν δεν κάνουν κανέναν να μεταστραφεί δια μιάς… ροκανίζουν όμως την βλακώδη και ουσιαστικά ανερμάτιστη πίστη τους.

 10. Ptomas said

  LOL :-)))
  Μια απορία που είχα πάντα, εκτός από την ασυναρτησία της τριοδικότητας τι μπούρδες είναι τα πολυόμματα και τα εξαπτέρυγα Χερουβίμ, Σεραφείμ και λοιπά Αρλουμπίμ. Δεν θυμάμαι τίποτα για αυτά από τις ανοησίες του σχολείου και φαίνονται σαν κάτι αλλόκοτα πράγματα σε όλες τις βυζαντινές τοιχογραφίες… Νομίζω πως και σε αυτήν έχει κάτι τέτοια διακοσμητικά «τερατάκια».

 11. punky said

  Σε σχέση με αυτό που ανέφερε η Ιώ:
  δεν μπορώ να πω ότι έχω καταγράψει στο παλμαρέ μου (I know, ξύλινη φρασεολογία σπορτκάστερ των 80s) κάτι τόσο γενναίο, αλλά από την άλλη ποτέ δεν χρειάστηκε να φτάσω σε ηλικία αποκήρυξης της θρησκείας. Είμαι άθεος από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. (Αυτή άλλωστε είναι και η φυσική ανθρώπινη κατάσταση, όταν γεννιέται κανείς).

  Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι έκανα την προσπάθεια να καταλάβω σε τι πίστευαν οι ένθεοι ενήλικοι, και γιατί.
  Πείστηκα από προσχολική ηλικία, ότι είναι ένα βασιλικό ψεύδος (με την πλατωνική έννοια). Μέχρι να διαβάσω Νίτσε στην εφηβεία και να πειστώ και για το κοινωνικά άχρηστο και επικίνδυνο του πράγματος.

  Ομολογώ όμως ότι στο μάθημα των θρησκευτικών είχα 20άρια, γιατί έβρισκα διασκεδαστικό το να γράφω αρλούμπες και να παίρνω άριστα.

 12. αδέσποτος σκύλος said

  Γεία σας,
  έχουμε και λέμε…. γαμοπούλι,γαμοπούλι,γαμοπούλι
  κωλοπερίστερο.
  απαλάχτικα;
  Οπως είπε και ο Οσκαρ κάποτε,κάποιοι δεν μπορούν να αντέξουν ούτε μια ώρα στην εκκλησία τις κυριακές,πώς θα αντέξουν σε ενα όμοιο μέρος για την αιωνιότητα;

 13. ufo said

  μιλατε για τον χριστιανισμο. το δωδεκαθεο δεν ειναι πιο αρλουμπα ;

 14. cyrus said

  ufo, προσπαθείς να διαπιστώσεις ποια απ’ όλες τις θρησκείες κατέχει τα πρωτεία στην αρλουμπολογία; Γιατί; Σε τι θα σε ωφελήσει αυτό;

 15. punky said

  Αυτό πάντως είναι το μεγάλο λάθος τακτικής που κάνουμε οι άθεοι, επώνυμοι και μη:

  Καθόμαστε και συζητάμε με ένθεους της κυρίαρχης θρησκείας, οι οποίοι κρύβονται πίσω από τα γνωστά σαχλά επιχειρήματα τους.
  Σπάνια αυτό οδηγεί κάπου, γιατί κολλάνε την κασέτα στο κουτό «δεν μπορείς να αποδείξεις πως δεν υπάρχει θεός».

  Το να τους βάλουμε να φαγωθούνε μεταξύ τους, θα είχε νόημα: να προσπαθούν να αποδείξουν ο ένας στον άλλο, ότι ο δικός τους θεός υπάρχει.

 16. Μανος said

  Βρε αθεόφοβε punky τι ανοησίες είναι αυτές που λες; Είναι δυνατόν να υπάρξει τέτοια περίπτωση; Xaxa

 17. @Ufo δεν ξέρω αν είναι «πιο αρλούμπα» το δωδεκάθεο, (δεν διαθέτω αρλουμπόμετρο, βλέπεις,) αυτό που ξέρω είναι ότι τη σήμερον ημέρα το δωδεκάθεο δεν είναι αυτό που με ενοχλεί. Δεν χτυπάει καμπάνες στις 7 η ώρα το πρωΐ, δεν τρέφει το κηφηναριό του με τους φόρους μου, δεν προσηλυτίζει τα παιδιά μου, κλπ. Αν έκανε κάτι απ’ όλα αυτά το δωδεκάθεο σε διαβεβαιώνω ότι θα έχαιρε της ανάλογης προσοχής από το παρόν ιστολόγιο. Το πρόβλημα όμως στην Ελλάδα σήμερα δεν είναι το δωδεκάθεο, είναι η χριστιανορθοδοξία.

  @Punky ο λόγος ύπαρξης του παρόντος ιστολογίου δεν είναι για να κάνουμε συζήτηση με ένθεους. Ναι, κάποιοι ένθεοι έρχονται εδώ αυτόκλητοι και γίνεται κάποιος σχετικός χαβαλές και γελάμε, αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι η προαγωγή της σκεπτικιστικής αντίληψης και η ανάπτυξη της αθεϊστικής κοινότητας. Ζητούμενο είναι ακόμα ίσως και η διασκέδαση, ειδικά υπό το φως της οποίας όπως καταλαβαίνεις τα περί «τακτικής» είναι άστοχα. Πάντως, αν δεν το έχεις κάνει ήδη, θα σου πρότεινα να περάσεις από το http://forum.atheia.gr και να κάνεις μια εγγραφή εκεί.

 18. punky said

  Ω, μα ναι. Δεν αναφερόμουν στο παρόν ιστολόγιο. Είναι σαφής ο λόγος της δικής του ύπαρξης.
  Με αφορμή το post του ufo σκέφτηκα ότι έχω πολλά video-debates επιφανών άθεων με ένθεους (συνήθως χριστιανούς), αλλά δεν έχω βρει ποτέ αντίστοιχο video όπου να «μάχονται» λεκτικά, εκπρόσωποι διαφορετικών θρησκειών. Και πάνω σε αυτή τη σκέψη, ήρθε και η δεύτερη που διατύπωσα δημοσία εδώ: πως θεωρώ ότι περισσότερο πλήγμα μπορεί να καταφέρει στη θρησκεία ένα debate ένθεων, παρά οι συνηθισμένοι πόλοι ένθεου-άθεου. Γιατί ενδέχεται να καταδείξει καλύτερα τον παραλογισμό.

  Διαισθάνομαι ότι όταν μιλάει κανείς με κάποιον ένθεο, η βασική υπόθεση του καθενός είναι a priori ξεκάθαρη. Ο ένας δεν πιστεύει στην ύπαρξη θεού, ενώ ο άλλος πιστεύει. Και νιώθω πως ο τελευταίος μπαίνει σε μια κατάσταση πνευματικής κώφωσης, όπου καταγράφει όσα λες ως λάθος. Εξαιτίας της αρχικής λάθος υπόθεσης. Και μπορεί να στριμώξει στην ύπαρξη του θεού, όλα τα (ακόμη) αναπάντητα επιστημονικά ερωτήματα. Μέχρι να κουραστείς από τη βλακεία και να τον αφήσεις στην τύχη του.

  Αλλά είναι διαφορετικό όταν συζητάνε δύο ένθεοι, διαφορετικών θρησκειών. Εκεί, η βασική υπόθεση είναι κοινή. Οπότε η κουβέντα θα πρέπει να στραφεί στο γιατί είναι αλήθεια ότι ο θεός είναι πατέρας-γιος και περιστέρι μαζί, και δεν είναι αλήθεια πως ο θεός έχει δεκατέσσερα χέρια και μια ελιά στο κούτελο. Και πιστεύω πως σε αυτό ακριβώς το σημείο θα καταφανεί η αδυναμία και των δύο. Και η ανυπαρξία εκάστων των ισχυρισμών.

  Ομολογώ ότι ενίοτε σκέφτομαι φωναχτά, με αφορμή κάποιο ερέθισμα. Επίσης πρέπει να ομολογήσω στα κορίτσια που μας παρακολουθούν, ότι καμιά φορά επίσης ροχαλίζω και συνεπώς δεν κάνω για μακροχρόνια σχέση. Θέλημα θεού, φαντάζομαι.

 19. Δίκιο έχεις, αλλά δεν ξέρω που θα μπορούσες να βρεις τέτοιου είδους συζητήσεις. Ίσως στο phorum.gr, αν και σε προειδοποιώ, το επίπεδο θα είναι αβυσσαλέα χαμηλό. Σίγουρα πάντως όχι εδώ.

 20. punky said

  Θα μπορώ να συζητάω και για θέματα του ζωδίου μου εκεί ή τσάμπα θα κάνω την εγγραφή;

  Γιατί να ξέρεις Διαγόρα, εμείς οι Κριοί, έχουμε υψηλές απαιτήσεις από τους ανθρώπους.

  Βάζω να πιω μια ομοιοπαθητική μπίρα, http://www.youtube.com/watch?v=HMGIbOGu8q0 , και πάω να δω τι παίζει εκεί λοιπόν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: