Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Τα δήθεν επτά νέα θαύματα (7 νέα θαύματα)

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2007/06/07

Πλησιάζει η ημερομηνία που θα ξανα-απασχολήσει την κοινή γνώμη το φιάσκο με τα δήθεν «επτά νεα θαύματα του κόσμου», κι έτσι λοιπόν αναρτώ αυτό το άρθρο από τώρα για να είμαι προετοιμασμένος.

Σύνοψη: Το άρθρο αυτό κάνει μία εξευτελιστική ανάλυση σε ένα από τα μαζικής κυκλοφορίας μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μας παροτρύνουν να λάβουμε μέρος στη δήθεν ψηφοφορία για τα δήθεν «επτά νέα θαύματα του κόσμου» και ρίχνει φως στην εταιρεία που βρίσκεται πίσω από αυτό το φιάσκο.

Είχαν κυκλοφορήσει, και προφητεύω πως θα ξανακυκλοφορήσουν σύντομα, διάφορα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ανώνυμα συνήθως, που μας παροτρύνουν να πάμε να «ψηφίσουμε» και επίσης να προωθήσουμε το μήνυμα σε όλους τους γνωστούς μας. Ποιός δεν θα ήθελε να συμβάλλει σε αυτό το μείζονος εθνικής σημασίας θέμα; Για όσους δεν γνωρίζουν ήδη περί τίνος πρόκειται, παραθέτω ένα από αυτά τα μηνύματα, το οποίο έλαβα πριν από καιρό, πριν σπεύσω να το ξεπουπουλιάσω:

Τα νέα 7 θαύματα του κόσμου

Πλησιάζουν οι μέρες μέχρι να καθοριστούν τα νέα 7 θαύματα του κόσμου και η εν εξελίξει παγκόσμια ψηφοφορία, η οποία διεξάγεται πυρετωδώς μέσω του Ίντερνετ, θέτει μέχρι στιγμής την δική μας Ακρόπολη στον κίνδυνο να μην βρίσκεται πλέον ανάμεσά τους . Το περίφημο ελληνικό μνημείο βρίσκεται μέχρι στιγμής στην όγδοη θέση, ανάμεσα σε 21 υποψηφιότητες κι αν δεν ψηφίσουμε όλοι με σκοπό να την ανεβάσουμε κατά μία θέση και να την εντάξουμε πάλι στα μνημεία τα οποία θα αποτελούν από τις 7/7/2007 (τότε θα ανακοινωθούν α αποτελέσματα στη Λισαβόνα) τα νέα 7 θαύματα του κόσμου κινδυνεύουμε να μας φάει η μαρμάγκα της αδιαφορίας ακόμα μία φορά.

Γι’ αυτό ως Ελληνόπουλα και ως Ελληνοπούλες Α’, Β’ και Γ’ ηλικίας οφείλουμε να βάλουμε κι εμείς το χεράκι μας, για να διατηρήσουμε την Ακρόπολη μέσα σε αυτά.

Η σειρά έως τώρα είναι:

Τα μέχρι στιγμής 7 θαύματα του κόσμου (θέσεις 1-7) :

Colosseum, Great Wall, Machu Picchu, Petra, Pyramids of Giza, Statues of Easter Island, Taj Mahal Middle

Στις επόμενες θέσεις 7 (8-14):

Acropolis ( ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ), Angkor, Chichen Itza , Eiffel Tower , Kremlin/ St. Basil, Stonehenge

Τελευταίες 7 θέσεις (15-21):

Alhambra, Haria Sofia ( η Αγιά Σοφιά στην Πόλη) , Kiyomizu Temple, Neuschwanstein Castle, Statue of Liberty, Sydney Opera House, Timbuktu.

Επομένως από άποψη τακτικής, επειδή όλοι ρίχνουν επτά ψήφους, εξυπηρετεί να ψηφίσουμε την Ακρόπολη και 6 ακόμα από την τελευταία επτάδα, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και η η Αγιά Σοφιά στην Πόλη (Haria Sofia).

Εννοείται ότι μπορείτε να ψηφίσετε και πλήρως αμερόληπτα κατά τα λοιπά 6/7!!! Π.χ. δύσκολο κανείς να αρνηθεί το Κολοσσαίο ή τις Πυραμίδες του Χεόπος ( Pyramids of Giza).

Σε κάθε περίπτωση μην ξεχάσετε την Ακρόπολη και αποφύγετε όπως ο Διάολος το Λιβάνι τα Statues of Easter Island, Taj Mahal Middle, τα οποία καταλαμβάνουν την 6η και thn 7η θέση. Υπάρχει «ελληνική σημαία» στο σάιτ για να δείτε τον τρόπο ψηφοφορίας στη γλώσσα μας και μετά την ρίψη της ψήφου θα ζητηθεί επιβεβαίωση, με γράμμα που θα σας στείλουν με e- mail.

Βάλτε, λοιπόν, οικογένεια, φίλους, γνωστούς και συναδέλφους να ψηφίσουν της Ακρόπολη στο site

http://www.new7wonders.com και file://www.new7wonders.com> ,

ή σε έναν από τους διεθνείς τηλεφωνικούς αριθμούς +372 705 00 22, +372 541 117 38 , 4236639002 99.¨

Δεν θα αναφερθώ με λεπτομέρεια σχετικά με το πόσο αφελές και ζημιογόνο είναι το να προωθεί κανείς μαζικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, υπόσχομαι πως στο μέλλον θα αφιερώσω ειδική σελίδα σε αυτό το ζήτημα, (ίσως υπό τη μορφή εκστρατείας,) εδώ θα περιοριστώ απλά σε μία πραγμάτευση του ζητήματος των επτά νέων δήθεν θαυμάτων του κόσμου δια μέσω ενός εξευτελισμού του μηνύματος αυτού. Η «εν εξελίξει παγκόσμια ψηφοφορία, η οποία διεξάγεται πυρετωδώς μέσω του Ίντερνετ» στην οποία αναφέρεται ο ανώνυμος συγγραφέας είναι παγκόσμια μόνο και μόνο επειδή διεξάγεται μέσω του internet. Ακόμα κι αν δεν ήταν κυκλική λογική αυτό, και πάλι δεν θα έλεγε τίποτα, γιατί κατ’αυτόν ακριβώς τον τρόπο, αν εγώ ηχογραφήσω μία πορδή και την προσφέρω σε αρχείο mp3 από το site μου, τότε η πορδή μου μπορεί να χαρακτηρισθεί ως μία παγκόσμια πορδή. Όσο για το «πυρετωδώς», ε λοιπόν, ο πυρετός στον οποίο αναφέρεται ο ανώνυμος συγγραφέας ανήκει σε εκείνο το είδους του πυρετού που παρατηρείται όποτε εκδίδεται νέος δίσκος της Britney Spears, όπου χιλιάδες διεστραμμένα και δυστυχισμένα πιτσιρίκια ανά τον κόσμο κατασκηνώνουν έξω απ’τα δισκοπωλεία για να είναι το καθένα «ανάμεσα στους πρώτους» που θα αγοράσουν αντίτυπο: Φτιάχνει είδωλα, η κοινωνία, για να’χει να τα προσκυνάει.

Αυτό που δεν μπαίνουν στον κόπο να αναρωτηθούν, οι ανεγκέφαλοι, είναι το ποιός διοργανώνει αυτή την ψηφοφορία, και γιατί. Οι ψηφοφορίες δεν είναι αφηρημένες έννοιες που γεννιούνται ξαφνικά από το πουθενά σαν καιρικά φαινόμενα για να παρουσιαστούν σε εμάς και να μας θέσουν φιλοσοφικούς προβληματισμούς. Οι ψηφοφορίες δημιουργούνται από εταιρείες, οι οποίες έχουν λόγους, στόχους, προϋπολογισμούς, μισθούς, κέρδη, κλπ. Το να δεχθείς την ύπαρξη μίας ψηφοφορίας χωρίς να γνωρίζεις ποιός την ξεκίνησε και με ποιό σκοπό, και να κάνεις θόρυβο στους κύκλους σου σχετικά με την ύπαρξή της, και να πας μάλιστα και να λάβεις μέρος σε αυτήν, χωρίς να γνωρίζεις ακριβώς περί τίνος πρόκειται, είναι αφέλεια σε βαθμό κακουργήματος. Στο ζήτημα του ποιός ξεκίνησε αυτή την ψηφοφορία θα επιστρέψω, ας τελειώσω πρώτα με το περιεχόμενο του μηνύματος:

«…θέτει μέχρι στιγμής την δική μας Ακρόπολη στον κίνδυνο να μην βρίσκεται πλέον ανάμεσά τους…», γράφει ο ανώνυμος αποστολέας, προσπαθώντας να μας κάνει να ανασκιρτήσουμε από πατριωτικό ζήλο, και να σπεύσουμε να κάνουμε κάτι για να αποτρέψουμε μία τέτοια προσβολή προς τον Ελληνισμό, προσδίδοντας έτσι σε αυτή την ψηφοφορία κύρος, από εκεί που η ψηφοφορία κανένα κύρος δεν είχε, κι έτσι καμία ενέργεια δεν ήταν αναγκαία εκ μέρους μας.

Όχι μόνον αυτό, αλλά με τη χρήση της λέξης «πλέον» ο ανώνυμος συγγραφέας φαίνεται να πιστεύει (ή να θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε) πως η Ακρόπολη των Αθηνών ήταν ανάμεσα στα Επτά Θαύματα της Αρχαιότητας, και ως εκ τούτου αρμόζει να παραμείνει ανάμεσά τους. Ας μπει ο ανεγκέφαλος, και όποιος άλλος έπεσε θύμα του ανεγκέφαλου, στον κόπο να ανοίξει μία οποιαδήποτε εγκυκλοπαίδεια, για να δει πως τα «Επτά Θαύματα της Αρχαιότητας» ΔΕΝ συμπεριλαμβάνουν την Ακρόπολη των Αθηνών, ούτε τον Παρθενώνα, ούτε τίποτε άλλο που εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα στη Γη που λέγεται Ελλάδα. Ας βάλει επίσης στο μυαλό του (άδειο είναι, θα’χει χώρο,) ότι η ανούσια αυτή ψηφοφορία δεν πρόκειται να κάνει καμία εγκυκλοπαίδεια να αναθεωρήσει τη λίστα με τα «Επτά Θαύματα της Αρχαιότητας» ή να αρχίσει να αναφέρει δίπλα της τη λίστα με τα «νέα επτά θαύματα του κόσμου» διότι οι εγκυκλοπαίδειες ευτυχώς διευθύνονται από σοβαρούς ανθρώπους, και οι σοβαροί άνθρωποι ανά τον κόσμο δεν προσδίδουν κανένα κύρος στην ψηφοφορία αυτή.

«Κινδυνεύουμε να μας φάει η μαρμάγκα της αδιαφορίας ακόμα μία φορά», λέει ο ανώνυμος συγγραφέας, σε μία προσπάθεια να απευθυνθεί στο φιλότιμό μας, και από εκεί και πέρα συνεχίζει παροτρύνοντάς μας να πάμε να ψηφίσουμε μαζί με «οικογένεια, φίλους, γνωστούς και συναδέλφους,» γιατί το οφείλουμε ως Έλληνες, και μας δίνει μάλιστα και συμβουλές ως προς το τι άλλο έχει νόημα να ψηφίσουμε «από άποψης τακτικής», και τι να αποφύγουμε πάση θυσία, ώστε να αυξήσουμε τεχνηέντως τις πιθανότητες να εκλεγεί η Ακρόπολη των Αθηνών μέσα στην τελική επτάδα. Μας συμβουλεύει να αποφύγουμε, π. χ. να ψηφίσουμε τα μνημεία που βρίσκονται στην 6η και 7η θέση, ασχέτως του αν τυχόν πιστεύουμε πως αξίζουν να βρίσκονται στην επτάδα, επειδή η πτώση τους από την επτάδα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την άνοδο της Ακρόπολης των Αθηνών στην επτάδα. Με άλλα λόγια, «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Έτσι λοιπόν, ο άγνωστος συγγραφέας του μηνύματος, παράγραφο μετά από παράγραφο, φανερώνει με πολύ γραφικό τρόπο τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την άριστη νεοελληνική προτομή του: αλόγιστος πατριωτισμός, ολοκληρωτική άγνοια επί παντός επιστητού, αδιαφορία και απροθυμία για διερεύνηση βαθύτερα από την επιφάνεια, και φυσικά η πανταχού παρούσα πατροπαράδοτη κουτοπονηριά και μπαμπεσιά.

Αθάνατη Ελλάδα, γειά σου!

Δυό λόγια για το ποιός βρίσκεται πίσω από αυτή την ψηφοφορία:

Πρόκειται για την «New Open World Corporation» (NOWC), η οποία είναι μία κερδοσκοπική επιχείρηση με έδρα την Ελβετία. Σωστά διαβάσατε, δεν πρόκειται για μία μη-κερδοσκοπική εταιρεία, πρόκειται για μία εταιρεία η οποία λειτουργεί με σκοπό το κέρδος. Έχει υπάλληλους που δεν εργάζονται για την ψυχή της μάνας τους, παρά για ωραίο Ελβετικό μισθό, έχει υψηλόβαθμα στελέχη όπως προϊστάμενους και διευθυντές που λαμβάνουν ακόμα πιο ωραίους Ελβετικούς μισθούς, και έχει και εταίρους, οι οποίοι λαμβάνουν όλο το περίσσευμα από τα έσοδα, δηλαδή το κέρδος, υπό τη μορφή εταιρικού μερίσματος.

Η ψηφοφορία που διεξάγει η NOWC γίνεται τόσο μέσω δωρεάν, όσο και μέσω πληρωμένων ψήφων, και είτε μέσω τηλεφώνου, είτε μέσω του internet. Ο άγνωστος συγγραφέας του μηνύματος το οποίο αναλύω δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει τους αριθμούς τηλεφώνου, περιγράφοντάς τους ως «διεθνείς», υπάρχει όμως πιθανότητα να μην είναι απλά διεθνείς, αλλά και «αυξημένης χρέωσης». (Αν γνωρίζει κανείς τι ακριβώς ισχύει, ας αφήσει μήνυμα.) Η Wikipedia λέει πως η πρώτη ψήφος είναι δωρεάν για εγγεγραμμένα μέλη, ενώ επιπλέον ψήφοι μπορούν να αγοραστούν μέσω «δωρεάς» στην NOWC. Η λογική με την οποία κάτι μπορεί να αγοραστεί μέσω δωρεάς μου διαφεύγει εμένα πλήρως, αλλά αυτό που κατανοώ σαφέστατα είναι ότι η δυνατότητα να ρίξει κανείς περισσότερες από μία ψήφους ακυρώνει κατά κράτος την ίδια την έννοια της ψηφοφορίας, πόσο μάλλον όταν οι επιπλέον αυτές ψήφοι είναι απροκάλυπτα αγορασμένες.

Όπως και να’χει το θέμα, αν εγώ ήμουν διευθυντής της NOWC, θα επιθυμούσα τα μέγιστα την κυκλοφορία μηνυμάτων όπως αυτό του αγαπητού μας ανώνυμου συγγραφέα, διότι τέτοια μηνύματα μεταφράζονται σε κέρδη για την εταιρεία μου. Για την ακρίβεια, τέτοια μηνύματα είναι τόσο πολύ επιθυμητά για την NOWC, που αν δεν προέκυπταν αυθόρμητα από καλοθελητές όπως ο εν λόγω ανώνυμος συγγραφέας, θα φρόντιζα εγώ να προκύψουν από υπάλληλους της NOWC. (Για μιά στιγμή… δεν πιστεύω τώρα… αυτό το μήνυμα… μα λέτε;)

Σύμφωνα με την Wikipedia, άλλες πηγές εισόδων της NOWC είναι οι πωλήσεις δικαιωμάτων τηλεοπτικής προβολής των γεγονότων που διοργανώνουν. Με άλλα λόγια, οι τύποι δημιουργούν ένα ζήτημα από το πουθενά, καλούν τον κόσμο να λάβει θέση σε αυτό το ανύπαρκτο ζήτημα βγάζοντας χρήματα στην πορεία, κι έπειτα διαλαλούν αυτό το ζήτημα ως de facto πλέον υπαρκτό, κι έτσι βγάζουν ακόμα περισσότερα χρήματα παρέχοντας στον κόσμο το προνόμιο να παρακολουθήσει τηλεοπτικά τις εξελίξεις. Μεγαλειώδης σύλληψη. Έτσι γίνονται οι μεγάλες κομπίνες στην Ευρώπη, και πλουτίζουν οι άνθρωποι με σωστό και νόμιμο τρόπο, όχι σαν τις κακομοιριές που κάνουμε εμείς στην Ελλάδα, με λαθρεμπόρια, νοθείες και υπεξαιρέσεις!

Αχ, το είπα και το έβγαλα το άχτι μου!

Ενημέρωση:

Διαβάστε και αυτό το άρθρο που παραπέμπει σε επικριτικό άρθρο του Ελεύθερου Τύπου: https://diagoras.wordpress.com/2007/07/04/new7wonders-2/

Μέχρι στιγμής έχω προσθέσει σχόλια που παραπέμπουν εδώ στις εξής σελίδες:

H Παρέμβαση – Τα Επτά νέα Θαύματα!
http://www.arvanitidis.gr/?p=206
http://www.thinkinadvance.gr/blog/?p=28
http://www.euro2day.gr/articles/102394/
http://theseis.blogspot.com/2007/03/7.html
http://magicrobot.blogspot.com/2007/06/7.html
Τα παιδία παίζει – Ψηφίστε! Τα νέα 7 θαύματα του κόσμου
http://www.greekalert.com/2007/06/new-7-wonders.html
http://www.greekalert.com/2007/06/blog-post_08.html
http://minotavrs.blogspot.com/2007/06/blog-post_09.html
http://www.provoles.de/index.php?option=com_content&task=view&id=378&Itemid=28
http://topapei.blogspot.com/2007/03/7.html
http://gkoniaris.blogspot.com/2007/06/blog-post_10.html
magicasland – Τα εφτά θαύματα της αρχαιότητας σε Update
http://kwlogria.blogspot.com/2007/04/blog-post_20.html
http://press-gr.blogspot.com/2007/06/blog-post_9071.html
http://www.tnn.gr/?p=2645
Big City Life – Ψηφίστε την Ακρόπολη ως ένα από τα 7 (νέα) θαύματα του κόσμου!!
http://whatgeekwants.wordpress.com/2007/06/08/acropolis/
http://nyctolouloudo.blogspot.com/2007/06/7.html
http://www.arvanitidis.gr/?p=206
The Ditch – Τα νέα 7 θαύματα του κόσμου
http://www.thinkinadvance.gr/blog/?p=28
irodotos – 7 Νέα θαύματα του κόσμου
http://www.siteseein.gr/2007/03/7.html
http://avenger3000.blogspot.com/2007/04/7.html
http://kallergisharis.wordpress.com/2007/06/09/Τα-Νέα-7-Θαύματα-του-Κόσμου/
http://costis.gardiki.net/?p=68
Νέα Πνευματική Αντίδραση – Στην κορυφή της λίστας των σύγχρονων θαυμάτων η Ακρόπολη
http://www.euro2day.gr/inlife/omni/articles/132366/ (αυτός ο ιστότοπος δέχεται σχόλια, αλλά δεν τα δημοσιεύει στο τέλος του κάθε άρθρου έτσι όπως κάνουν τα ιστολόγια· ο διαχειριστής του όμως επιμελήθηκε και ανάρτησε παραπομπή προς το άρθρο μου στα «Σχετικά Links» του άρθρου τους.)
http://freegr.blogspot.com/2007/06/h-7.html
Ιντερνετάκιας – Ας ψηφίσουμε για την Ακρόπολη
Ιντερνετάκιας – Αυτά είναι τα Νέα 7 Θαύματα
Το blog του Sebastien – Τα 7 νέα θαύματα του κόσμου!
Νέα χωρίς φίλτρο φελλού – Τα «Νεα» επτά θαύματα του κόσμου του διαδικτύου
Ένας μπαμπάς που μεγαλώνει… – Τα 7 “νέα” θαύματα του κόσμου…
mantri – Τα επτά θαύματα του κόσμου και η Coca Cola
Indiblog – Μεγάλη Εθνική Ήττα
Ιωάννης Παπαϊωάννου part II – Κουμπάροι -Σικελοί-Νονοί και τα νέα 7 θαύματα του κόσμου
http://thetinmandiary.blogspot.com/2007/07/blog-post_04.html

Στις παρακάτω σελίδες τα σχόλιά μου λογοκρίθηκαν και ΔΕΝ δημοσιεύτηκαν. Συνιστώ στους πάντες να αποφεύγουν αυτό το ιστολόγιο.

http://moncahier.wordpress.com/chant-in-latin/
http://moncahier.wordpress.com/2007/06/12/%ce%a4%ce%b1-%ce%95%cf%80%cf%84%ce%ac-%ce%9d%ce%ad%ce%b1-%ce%98%ce%b1%cf%8d%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%9a%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%97-%ce%91%ce%ba%cf%81%cf%8c%cf%80
http://moncahier.wordpress.com/2007/07/08/%ce%95%ce%ba%cf%84%cf%8c%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-7-%ce%b7-%ce%91%ce%ba%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%91%ce%b8%ce%ae%ce%bd%ce%b1%cf%82/

Copyright © 2007 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Τροφοδοσία περιεχομένου (RSS feed)
Κάθε άρθρο σε αυτό το ιστολόγιο
Κάθε σχόλιο σε αυτό το ιστολόγιο
Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου

28 Σχόλια to “Τα δήθεν επτά νέα θαύματα (7 νέα θαύματα)”

  1. […] Διαβάστε για το φιάσκο των δήθεν 7 νέων θαυμάτων εδώ: https://diagoras.wordpress.com/2007/06/07/new7wonders/ […]

  2. Ευχαριστώ, Ηλία!
    http://www.cyclist-friends.gr/showthread.php?t=3114

  3. greekalert said

    Φιλε Διαγόρα εχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που λες.

    Αυτο ομως που δε γνωρίζουμε είναι την διάσταση που θα πάρουν αυτα τα «νεα» θαυματα μόλις ανακοινωθούν. Σίγουρα ο κόσμος δεν περιμένει αυτο για να ακούσει για την Ακρόπολη. Μια ακόμα αφορμή όμως σίγουρα είναι.

    Το σίγουρο είναι οτι παρά την eurovisionμανια μας δεν το έχουμε πάρει και τόσο «πατριωτικά» το θέμα. Αν δεις μια ανάλυση στο alexa (το κάτα πόσο είναι έγκυρο ειναι αλλο θέμα) θα δεις οτι το 25% των επισκεπτών του n7w έρχονται απο το Περού,το 20% απο την Χιλή, το 15% απο τη Βραζιλία, το άλλο 15% απο το Μεξικο το 6,2% απο την Ινδια κλπ. Αυτο απο μόνο του δείχνει αρκετά μάλλον. Απο την Ελλάδα μπαίνει λέει μόνο το 0,3% των επισκέψεων του site.

    Θα πρέπει να δούμε το θέμα στην πραγματική του διάσταση. Σίγουρα δεν ειναι κάτι σοβαρό. Για το αν θα μπει στις μελλοντικές εγκυκλοπαίδειες πραγματικά δε το ξέρω γιατι σε 20 χρόνια μπορεί τις εγκυκλοπαίδειες να τις γράφουν ανήλικοι στο Περού και να μεταφράζονται αυτόματα σε όλες τις γλώσσες :)

    Η γνώμη μου είναι οτι η εταιρεία που το διοργανώνει θα πρέπει τιμής ενεκεν για το concept και μόνο να συμπεριλάβει με ανακοίνωσή της την ακρόπολη στα 7 θαυματα. Νομιζω οτι για καλο τους θα είναι. Εμεις εχουμε εξαλου και την Αγια Σοφια, και αν μας κανει τετοιο δώρο η Νεα Θαυματα Ε.Π.Ε. τότε να δεις για πότε θα μπουμε ολοι και θα βαλουμε και την Αγια Σοφια στη λιστα.

  4. ersaia said

    kali sas imera. mipos xerete an exei ellines fun aftos o diagonismos gia ta thavmata?

  5. Να διευκρινίσω πως πηγή των πληροφοριών μου είναι η Wikipedia:
    http://en.wikipedia.org/wiki/New_Seven_Wonders_of_the_World
    Tα όσα διατείνομαι προκύπτουν από την πρώτη κιόλας παράγραφο του άρθρου.

  6. Ενημέρωση: Χαίρομαι που βλέπω επιτέλους κι ένα άρθρο που έχει γνώμη σύμφωνη με το δικό μου, ανάμεσα στις πολλές δεκάδες (μετρώντας μόνο τα ελληνόφωνα) που προτείνουν ανεπιφύλακτα την ψηφοφορία λαμβάνοντας τη φερεγγυότητά της ως δεδομένη. Πρόκειται για το ιστολόγιο «Ψηφίο» του Γιάννη Γιαννόπουλου:
    Απο τα επτά θαύματα του κόσμου, στο μοναδικό θαύμα του κορόϊδου….

  7. Ευχαριστώ, Γιώργο Μούστρη για την αναφορά στα «bookmarks» στην πρώτη σελίδα του skepdic.gr!
    http://www.skepdic.gr

  8. Ένα ακόμα σχόλιο αμφισβήτησης βρήκα εδώ:
    http://www.satleo.gr/index.php?option=content&task=view&id=7156&Itemid=2

  9. Ένα άρθρο που τηρεί αρνητική στάση απέναντι στην ψηφοφορία αλλά από εντελώς διαφορετική σκοπιά:
    http://kwlogria.blogspot.com/2007/04/blog-post_20.html

  10. […] αντίθεση με κάτι άλλα ευτράπελα που συμβαίνουν αυτό τον […]

  11. Νά ‘σαι καλά Διαγόρα που τα λες έξω από τα δόντια. Οι Δάμων και Φιντίας θα ξεκαρδίζονται από κει πάνω με τα καραγκιοζιλίκια τους. Από αυτούς περιμέναμε να εγκρίνουν την Ακρόπολη!!! Μην τρελαθούμε τελείως. Για την κονόμα το κάνουν. Μήπως έχουν αφήσει και τίποτα όρθιο;;;

  12. Ευχαριστώ, Myst_gr!
    http://www.innernet.gr/forum/index.php?topic=13617.0

  13. laplace78 said

    Διαγόρα ΠΟΛΥ καλη δημοσίευση!ΣΥΜΦΩΝΩ σε όλα

  14. Φρόνιμο θα ήταν πριν αναφέρατε για λογοκρισία να φροντίζατε να ελέγχατε τον τρόπο με τον οποίο εισάγετε τα σχόλια-comments σας στην ιστοσελίδα μας.

    Στην ΝΕΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ υπάρχει ενεργοποιημένο ειδικό σύστημα προστασίας anti-spam για ψευδή σχόλια και ενδεχομένος ορισμένα από αυτά να μην εμφανίζονται κάτω από το άρθρο που δημοσιεύουμε.
    Θα παρακαλούσαμε να επαναδιατυπώσετε την άποψη σας για την ΝΕΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ διαφορετικά θα θεωρήσουμε ότι μεροληπτείτε εις βάρος μας.
    ΝΕΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

  15. Αγαπητέ Έρεβε, είμαι σίγουρος πως το «ειδικό σύστημα προστασίας anti-spam» που υπάρχει ενεργοποιημένο στη Νέα Πνευματική Αντίδραση (θα με συγχωρήσετε που αποφεύγω τα κεφαλαία, είμαι αλλεργικός) είναι το ίδιο ακριβώς με αυτό που είναι ενεργοποιημένο και στο δικό μου το ιστολόγιο, και σε οποιοδήποτε άλλο ιστολόγιο που φιλοξενείται δωρεάν στο wordpress.com. Οπότε, αφήστε τα ψόφια.

    Πριν κάνετε σε εμένα παρατήρηση για τον τρόπο με τον οποίο εισήγαγα το σχόλιό μου στην ιστοσελίδα σας, καλό θα ήταν να μάθετε εσείς ο ίδιος να χειρίζεστε το Akismet, έτσι ώστε να μάθετε πως να αποκαθιστάτε σχόλια που έχουν παρακρατηθεί εσφαλμένα από το Akismet ως ύποπτα για spam. Αυτή η ικανότητα θα σας φανεί χρήσιμη, αν μη τι άλλο, γιά να αποφύγετε στο μέλλον παρόμοιες άστοχες παρατηρήσεις προς άλλους αθώους ιστολόγους.

    Μέχρι στιγμής δεν έχω διατυπώσει καμμία άποψη για τη Νέα Πνευματική Αντίδραση. Αυτό που έχω γράψει, και που ενδέχεται να αλλάξει στο μέλλον, γι’αυτό και θα αποθανατίσω αντίγραφό του σε τούτο το σχόλιο, είναι πως το σχόλιο που έχω προσθέσει στη Νέα Πνευματική Αντίδραση δεν έχει δημοσιευθεί, και: Μπορεί να πρόκειται για λογοκρισία, μπορεί να οφείλεται σε αμέλεια, μπορεί να φταίει η “αντισπαμική” προστασία, θα δούμε.

    Το τι από τα παραπάνω έχει συμβεί εξακολουθεί να μην μου είναι σαφές. Μπορείτε είτε να με αγνοήσετε, είτε να αποκαταστήσετε το σχόλιό μου, είτε να παραδεχτείτε πως το χάσατε και να με προσκαλέσετε να το επαναναρτήσω. Στην πρώτη περίπτωση θα θεωρήσω πως το σχόλιό μου έχει λογοκριθεί, και θα προβώ σε διατύπωση άποψης για εσάς και το ιστολόγιό σας. Στις άλλες δύο περιπτώσεις θα προσαρμώσω καταλλήλως τις σημειώσεις στο τέλος του άρθρου μου. Η επιλογή είναι δική σας.

  16. Αγαπητέ Διαγόρα,

    ας λείπουν οι υποδείξεις και τα σχόλια εκατέρωθεν, άλλωστε νομίζω πως τόσο το δικό σας blog
    όσο και το δικό μας έχουν κοινό σκοπό που δεν είναι άλλος από την ανταλλαγή απόψεων την επικοινωνία την ορθή ενημέρωση και την επαγρύπνιση του κόσμου.

    Ατυχώς δεν είμαι στην θέση να γνωρίζω αν κάποιο διαχειριστικό ή συντακτικό μέλος της ΝΕΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ υπέπεσε σε κάποιο σφάλμα και διέγραψε και παρά τις προσπάθειες που κατέβαλα δεν κατάφερα να αποκαταστλησω το σχόλίο σας.
    Σας διαβεβαιώνω πως δεν υπήρχε σκοπιμότητα εκ μέρους μας και σας καλούμε να επαναρτήσετε το σχόλιο σας στο άρθρο μας.Με χαρά θα φιλοξενήσουμε τις απόψεις σας στο μέλλον και αν θέλετε μπορούμε να ανταλλάξουμε συνδέσμους, θα σας παρακαλούσαμε όμως να προσαρμόσετε όπως υποσχεθήκατε τις σημειώσεις στο τέλος του άρθρου σας.

    Με εκτίμηση
    Έρεβος, εκ της ΝΕΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ
    pneymatiko.wordpress.com

  17. Έτσι λοιπόν, ευτυχώς, λύθηκε η παρεξήγηση με τον κο Έρεβο απο τη «Νέα Πνευματική Αντίδραση». Όμορφα και πολιτισμένα. Πάλι καλά.

  18. Citronella said

    Συμφωνώ απόλυτα ότι (για πολλούς λόγους) καλό είναι να εξετάζουμε πιο προσεκτικά τα διάφορα mails που μάς έρχονται. Άλλωστε δεν είναι και δύσκολο να ελέγξουμε αν πρόκειται για μύθο ή όχι.

  19. […] Τα δήθεν επτά νέα θαύματα (7 νέα θαύματα)Πάρνηθα 2007Σχόλιο: heliotypon – Διαδικτυακοί […]

  20. ATHINAIOS POLITHS said

    ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΑΚΙ. ΕΥΓΕ ΤΟΥΣ. ΑΞΙΟΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥΣ. ΕΜΕΙΣ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΣΑΝ ΧΑΙΒΑΝΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΘΕΙ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΡΕ. ΤΟ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΜΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΙΩΝΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ !!!!!!.

  21. Διαγόρα την είχα πατήσει κι εγώ ως ανεγκέφαλη…

  22. […] ποστ στην παλιά μου σελίδα στον blogger. Ευχαριστώ τον Διαγόρα που το έψαξε, εγώ δυστυχώς το ψιλιάστηκα μόλις τώρα […]

  23. ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ said

    «Δὲν θὰ κρίνετε Σεῖς οἱ Φράγκοι -τὰ χθεσινὰ Ἀγριογούρουνα- Ἐμᾶς, ἀλλ᾿ Ἐμεῖς θὰ κρίνουμε Σᾶς καὶ τὸν Πολιτισμόν σας.»

    «Ἂν ἐμεῖς ἐκαμπτόμεθα μίαν μόνον ἡμέραν, ὁ Πολιτισμὸς τοῦ Κόσμου ὁλοκλήρου θὰ ἐσκεπάζετο ἀπὸ τοὺς Γουρουνόφραγκους, σὰν μαργαριτάρι ἀπό κατρακύλημα βούρκου χαντακιοῦ.»

    Ἀλλά, προσοχή:

    «Οἱ Φράγκοι δὲν πρέπει νὰ νομίζουν, ὅτι δὲν βαραίνει καὶ γονατίζει κι ἐμᾶς ὅλη αὐτὴ ἡ Ἀσήκωτη ΔΟΞΑ, καὶ δὲν μᾶς καίει τὸ κεφάλι τὸ Πύρινο Στέμμα ποὺ λέγεται: ΕΛΛΗΝ.»

    (Περικλῆς Γιαννόπουλος, «Ἔκκλησις πρὸς τὸ Πανελλήνιον Κοινόν», 1907)

    Ἀρκεῖ!

  24. Νομίζω πως μερικοί σαν τον Καλλίμαχο θα βρουν πάρα πολύ ενδιαφέρον αυτό το άρθρο μου:
    Η παραβολή του Σουηδικού Λογαριασμού
    C-:=

  25. […] Τα δήθεν επτά νέα θαύματα (7 νέα θαύματα)Η Τυραννία της ΤηλεόρασηςΈνα πέλαγος από […]

  26. Brave New Hell said

    Aγαπητε φίλε Διαγόρα..
    Συμφωνω απόλυτα μαζί σου ομως υπαρχει ενα ψεγάδι στο κείμενο που έγραψες….
    ‘The Swiss-based non-governmental, non-profit foundation New 7 Wonders Foundation claims more than 100 million votes were cast through the Internet or by telephone’
    από την wikipedia…Υπάρχει το ‘non-profit’ οπότε το ‘κερδοσκοπική επιχείρηση’ φαίνεται να μην ισχυέι…
    Τα δεδομένα και οι πληροφορίες στην wikipedia αλλάζουν(έγραψες το κείμενο πριν μήνες)συνεχώς, οπότε μπορεί να άλλαξε και αυτο.
    Απλά θέλω να είσαι απόλυτα σωστός επειδή βλέπω πως προσπαθείς να μην παρουσιάζεις λανθασμένες πληροφορίες :)

  27. Ω, σε ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση, «Brave New Hell».

    Απ’οτι φαίνεται η σχετική διατύπωση στο άρθρο της Wikipedia άλλαξε στις 2007-07-15, 19:24 έτσι ώστε να λέει «non-profit».

    Παρά ταύτα, αν διαβάσεις τη σχετική συζήτηση πίσω από το άρθρο θα δεις πως μόλις και μετά βίας βρήκαν οι συντάκτες αρκετούς λόγους για να κάνουν αυτή την αλλαγή, και δεν είναι καν σίγουροι πως η αλλαγή ήταν σωστή. Απ’οτι κατάλαβα εγώ από τη συζήτηση, φαίνεται πως υπάρχει κάποιο New Open World Foundation, το οποίο είναι μη-κερδοσκοπικό, και επίσης κάποιο New Open World Corporation, το οποίο είναι κερδοσκοπικό, και τα δυό τους συνεργαζόμενα μοιράζονται τα έσοδα/έξοδα από το όλο επιχείρημα, πράγμα που στο δικό μου το βιβλίο ονομάζεται ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ και ΑΠΑΤΗ ΟΛΚΗΣ.

  28. Iokaste said

    Μπράβο, μόνο αυτό έχω να πω! Λαμβάνω τόσα άκυρα mail κάθε μέρα, κι έχω βαρεθεί να στέλνω απαντήσεις στα άτομα που μου τα στέλνουν, ότι είναι βλακείες και να μην ενθουσιάζονται με την κάθε εθνικιστική και άτοπη κουταμάρα που τους στέλνουν. Αυτό το είχα λάβει πιο παλιά, όταν κι εγώ δεν είχα συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει με τα mail, και δυστυχώς είχα ψηφίσει, όχι επειδή με έκαιγε να βγει η Ακρόπολη αλλά από καθαρή βαρεμάρα και χαζομάρα.. Τέλος πάντων.. Από τότε ό,τι mail μου στέλνουν το ψάχνω, βρίσκω links που εξηγούν γιατί είναι βλακεία και τα στέλνω στους φίλους μου. Δυστυχώς δεν φαίνεται να δουλεύει και πολύ όμως. Συνεχίζουν να μου στέλνουν ό,τι βρουν χωρίς να το ελέγχουν.

    Τέλος πάντων, άμα αποφασίσεις να κάνεις όντως post γι’αυτό μπορώ να βοηθήσω αν θέλεις!! Έχω ήδη κάποια links και πληροφορίες για κάποια mail που κυκλοφορούν πολύ. Αυτά τα 2 έχουν ενδιαφέρον (χωρίς βέβαια να σημαίνει πως κι ό,τι γράφουν είναι σίγουρα 100% σωστό):

    http://urbanlegends.about.com/
    http://www.snopes.com/snopes.asp

Σχολιάστε