Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Γελοιογραφία: αποχή από το σεξ

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2009/02/28

abstinence_gr

Η αντιγραφή είναι ελεύθερη, αρκεί κάθε αντίγραφο να συνοδεύεται από αναφορά στο πρωτότυπο.

Το κείμενο: Αποχή από το Σεξ –είναι 100% 99,999% αποτελεσματική

Ευχαριστώ πολύ το Βρομιστεράκι για την υλοποίηση της εικόνας.

Η «αγιο»-γραφία που χρησιμοποιήθηκε για τη σύνθεση είναι δημιούργημα κάποιου «Πατέρα Πεύκη» και μπορείτε να τη βρείτε να πωλείται για λιγότερα από €45.00.

Το πρωτότυπο είχε βρεθεί στο LOLgod: Abstinence, αλλά το συμπεριλαμβάνω εδώ για κάθε ενδεχόμενο:

Abstinence: 9.9999% effective

Copyright © 2009 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

101 Σχόλια προς “Γελοιογραφία: αποχή από το σεξ”

 1. batcic said

  Επίσης η αποχή από τα ναρκωτικά μπορεί να αποδειχτεί αποτελεσματικότατη όσον αφορά την αναγνώριση του κρίνου, και τη διάκριση του από τον πέοντα! Ξέρω, βλαστήμησα μόλις, αλλά δεν έβρισα και το άγιο πνεύμα…

  Βρομιστεράκι, + 1,19 και από μένα (με τον ΦΠΑ του Νίκου)!

 2. batcic said

  Τώρα που το ξανασκέπτομαι, μπορεί η Παναγία να ανήκε στα παιδιά των λουλουδιών (κρίνους και τέτοια), οπότε μόνο για αποχή από το σεξ δε μιλάμε…

 3. Μπράβο Διαγόρα! Πολύ πετυχημένη και αυτή!

 4. marqueedemud said

  ενταξει μπορει να το περιγραφεις μαλακισμενα αλλα οντως ειπες μια μεγαλη αληθεια.99,99999999999999999999999999999999% θα «προσθετα» εγω.

  εντωμεταξυ ευχαριστω για την εικονα γιατι δεν την εχω ξαναδει οποτε με λιγο φωτοσοπ θα την επαναφερω. ισως βεβαια να μπορει να μου στειλει την «χωρις επεξεργασια», ο βρωμιστερακης με μειλ.

 5. @marqueedemud

  εντωμεταξυ ευχαριστω για την εικονα γιατι δεν την εχω ξαναδει οποτε με λιγο φωτοσοπ θα την επαναφερω

  Επειδή υποθέτω ότι σε ενδιαφέρει:η συγκεκριμένη εικόνα είναι αιρετική,λατινικής προέλευσης και αποτυπώνει δογματικές αστοχίες των φραγκικών αιρέσεων.Η «Αγία Οικογενεια» είναι άγνωστη στην ορθόδοξη παράδοση καθώς ο μνήστωρ άγιος Ιωσήφ ήταν ήδη περασμένης ηλικίας όταν ανέλαβε την Θεοτόκο υπο την προστασία του και όχι νεαρό όπως φαίνεται στη ζωγραφιά αυτή.

  Στην ορθόδοξη απεικόνιση ο Ιωσήφ βρίσκεται μόνο στις εικόνες της Γεννήσεως,μακριά από το σπήλαιο για να καταδειχθεί ότι δεν είχε συμμετοχή στο γεγονός της ενανθρωπήσεως,στις εικόνες της φυγής στην Αίγυπτο και σε μονοπρόσωπες απεικονίσεις του.

 6. Π said

  Επειδή είστε ανίεροι βλάσφημοι, και επειδή δεν μπορούμε να παίζουμε με το αν η Μαρία και ο Ιωσήφ επεδίδοντο εις σεξουαλικάς πράξεις ή όχι, να βάλουμε μια τάξη στο πώς έχουν τα πράγματα:

  Σύμφωνα με το κατά Λουκά (1:31-35), ο άγγελος λέει στη Μαρία ότι θα συλλάβει και θα γεννήσει έναν γιο, και η Μαρία απορεί λέγοντας ότι δεν έχει πάει με άντρα.

  Σύμφωνα με το κατά Ματθαίο (1:18-25), η Μαρία βρέθηκε γκαστρωμένη -από το άγιο πνεύμα!- πριν πάει με τον άντρα της τον Ιωσήφ, και ο Ιωσήφ απείχε μέχρι να γεννηθεί το παιδί. Το αν μετά ασχολήθηκε με τα συζυγικά του καθήκοντα δεν αποσαφηνίζεται.

  (Και κατά την προσφιλή τακτική του κατά Ματθαίο να τακτοποιείται η ιστορία ως δήθεν εκπλήρωση των δήθεν προφητειών της ΠΔ, η δήθεν άμωμος σύλληψη αποδίδεται στον Ησαΐα 7:14.)

  Τα άλλα δύο ευαγγέλια ευφυώς αγνοούν το ζήτημα.

 7. Marqueedemud, σου την έστειλα εγώ.

  Θου Βου, δεν αμφιβάλλω αυτά που λες, για να τα λες κάτι θα ξέρεις, αλλά πως και έχει ορθόδοξη τεχνοτροπία η εικόνα; (Παιδευτήκαμε για να βρούμε μία εικόνα με ορθόδοξη τεχνοτροπία, ξέρεις.)

 8. @Διαγόρα

  Τις τελευταίες δεκαετίες η ορθόδοξη εικονογραφία έχει γίνει της μόδας,στην Ελλάδα,στις λοιπές ορθόδοξες χώρες αλλά και σε όλο τον κόσμο.

  Έτσι λοιπόν πολλοί καλλιτέχνες έμαθαν την τεχνοτροπία και ζωγραφίζουν τις θρησκευτικές παραστάσεις που τους παραγγέλουν οι πελάτες ή φαντάζονται οι ίδιοι, χρησιμοποιώντας τους ζωγραφικούς κανόνες της δικής μας εικονογραφίας.

  Γι αυτό μπορείς να δείς ζωγραφισμένους με βυζαντινή τεχνοτροπία από τον Χίτλερ μέχρι και τον Νέρωνα.

  Eπιπλέον, υπάρχει και μια ξεχωριστή τεχνική προσηλυτισμού του Βατικανού,το οποίο έχει δημιουργήσει και καλλιεργεί την Ουνία,δηλαδή ένα παρακλάδι του που ακολουθεί εξωτερικά το βυζαντινό τυπικό αλλά ταυτίζεται δογματικά και διοικητικά με τον Πάπα.Αυτοί χρησιμοποιούν και τα δικά μας άμφια,την μουσική ,την εικονογραφία,απέχουν ωστόσο έτη φωτός από εμάς.

  Σε επιβεβαίωση των αρχικών ισχυρισμών μου δες αυτη την παλιά εικόνα των αρχών του 15ου αιώνα.
  Ο Ιωσήφ είναι ο ηλικιωμένος άνδρας με το φωτοστέφανο στο κάτω δεξί μέρος της εικόνας,ο οποίος στέκεται εκτός της φάτνης, συλλογισμένος και απορών.Ταυτόχρονα ένας άλλος άνδρας , που αναπαριστά τον διάβολο,τού ψιθυρίζει διάφορα στο αυτί.

  Συνεπώς ο νεαρός της ζωγραφιάς σας δεν έχει καμμία σχέση με τον ιστορικό Ιωσήφ,όπως τον αποδέχεται η Εκκλησία μας.
  Βεβαίως η ουσία δε σας ενδιαφέρει, αφού η χλεύη είναι το ζητούμενο σας.

  ————————————
  2009-02-28, 18:12

  ο σύνδεσμος με την εικόνα:

 9. Γιατρός Του Ικα said

  Εντάξει,η πρόθεση της εικόνας είναι να σχολιάσει σατυρικά το μυστήριο της άμωμου συλλήψεως,που σε μας τους άθεους φαίνεται παράλογο,αλλά χωρίς συγκρουσιακή διάθεση παρατηρώ στην κριτική του Θ.Β. μιά κάποια σχολαστική τάση.Αλήθεια (ειλικρινά είναι αυθεντική ερώτηση Θ.Β.,don’t flame αμέσως τουλάχιστον) είναι τόσο σημαντικό δογματικό ζήτημα,τόσο που να αξίζει τον χαρακτηρισμό της αίρεσης το να αποδoθεί λάθος η ηλικία του Ιωσήφ σε μιά εικόνα;

 10. avonidas said

  Γιατρέ, μια διόρθωση μόνο: η «άμωμη σύλληψη» δεν αναφέρεται στη γέννηση του Ιησού, δηλ. στο δόγμα περί Παρθενογένεσης. Αφορά άλλο δόγμα, σχετικό με τη γέννηση της Μαρίας:

  Δες π.χ. εδώ: http://el.wikipedia.org/wiki/Άμωμος_σύλληψη

  Είναι μια κοινή παρανόηση και απλώς είπα να την επισημάνω.

 11. Γιατρός Του Ικα said

  Ευχαριστώ,έχεις δίκιο.

  Mea culpa.

 12. undantag said

  Ε μα δεν είναι γιατρέ μου!; ΜΟΝΟ η ορθόδοξη εκκλησία χρονολόγησε σωστά με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα τα αυθεντικά λείψανα του μνήστορος (που ΜΟΝΟ αυτή διαθέτει) και βρήκε επακριβώς την ηλικία του (οι παπιστές το κατάφεραν κατά προσέγγιση).

  Επίσης, αν ο Ιωσήφ ήτο νεώτερος, καθίσταται λιγότερο πιστευτό ότι ΔΕΝ του έκατσε η Παρθένος. Με πουρό Ιωσήφ – και με δεδομένη την αιδημοσύνη της Μαριάμ, η γονιμοποίησις με γύρη κρίνου καθίσταται πιστευτότερη.

  ΥΓ: η φωτοσοπιά και η λεζάντα όλα τα λεφτά.

 13. Π said

  Γιατρέ: Πουθενά στη Βίβλο δεν αναφέρεται κάτι σχετικά με την ηλικία του Ιωσήφ, οπότε δεν υπάρχει «σωστή» ή «λάθος» ηλικία του. Η εκδοχή κάποιων δήθεν «ορθόδοξων» ότι ήταν ηλικιωμένος είναι εξίσου αυθαίρετη με τη δήθεν «αιρετική» εκδοχή ότι ήταν νέος. Και η εκδοχή ότι ήταν ηλικιωμένος μάλλον προέρχεται από την κουτοπόνηρη πρόθεση να αποκλείονται τα πονηρά ενδεχόμενα. Σεξ μεταξύ Ιωσήφ και Μαρίας; Θεός φυλάξοι! Άρα πουρό ο Ιωσήφ, όπως λέει κι ο Undantag…

 14. atumrakis said

  Πολύ καλό. Όμως περιορίζει τον όρο σεξ, στην στενή πατροπαράδοτη ιεραποστολική τεκνοποιητική πράξις. Τίποτα τσαχπινιές δηλαδή, κομμένες…;
  φτου σας :)

 15. espectador said

  Το ζητουμενο δεν ειναι η ηλικια του Ιωσηφ αλλα η ηλικια της Μαριας. Η «αδυναμια» τεκνοποιησης στις γυναικες μπορει να αρχιζει και απο τα 35 μεχρι τα 55 (γιατρε μου?). Οι Ιωσηφιδες-ανα τους αιωνες-ηταν και ειναι γαμικουλες μεχρι τα βαθεια γεραματα (εδω δεν χρειαζεται να ρωτησω τον γιατρο). Αρα το θεμα δεν ειναι ο κρινος αλλα η….γλαστρα.

 16. cyrus said

  Ευτυχώς που ακόμη κι ένα κακογραμμένο μυθιστόρημα μπορεί να χαρίσει το γέλιο…

 17. Γιατρός Του Ικα said

  Τέρμα θα αλλάξω nick…δεν πάει άλλο! :)

  Δεν είμαι γιατρός βρέ παιδιά,αυτοσαρκαστικό είναι.

  Γιατρός Του Ικα=Αυτός από τον οποίο δεν έχεις να περιμένεις και πολλή γιατρειά.

 18. Astron said

  Έχει πολύ πλάκα που μία απ’ τις ορθόδοξες ενστάσεις στη συγκεκριμένη εικόνα ήταν ότι ο Ιωσήφ …μικροδείχνει πολύ!
  Δηλαδή το μωρό-Ιησούς που έχει όψη 30άρη σε μέγεθος χόμπιτ δεν προβληματίζει καθόλου; :D

  Γέλασα πολύ και με το σχόλιο 4 του Θουβου: «Στην ορθόδοξη απεικόνιση ο Ιωσήφ βρίσκεται μόνο στις εικόνες της Γεννήσεως,μακριά από το σπήλαιο για να καταδειχθεί ότι δεν είχε συμμετοχή στο γεγονός της ενανθρωπήσεως».
  Δηλαδή υπάρχει γενικός κανόνας: μην απεικονίζετε άνδρες δίπλα στην Παναγία γιατί μπορεί να …κυκλοφορήσουν φήμες!

 19. Το σχόλιο 5 και το σχόλιο 9 του Π βρισκόντουσαν στο σπαμοδοχείο και μόλις τώρα τα αποκατέστησα.

 20. undantag said

  Να προσθέσω ότι δεν γνωρίζω κατά πόσον ο UG έχει 100% δίκαιο όταν αποδίδει – κατά τρόπο απόλυτο – στους Ορθοδόξους την ορθή (χα!) παράδοση περί γήρατος του Ενδόξου Κερατά (ΕΚ), καταδικάζοντας τον αντίπαλο στο πύρ το εξώτερο των «φράγκικων αστοχιών».
  Επί παραδείγματι, ο ωραιότατος πίνακας «Ανάπαυση κατά τη φυγή στην Αίγυπτο» του Michelangelo Merisi da Caravaggio
  Rest on the Flight to Egypt, Caravaggio
  (1573-1610, ήτοι αιώνες μετά το σχίσμα!), απεικονίζει εμφανώς τον Ιωσήφ ως γέροντα, με ψαρά μαλιά και καράφλα.
  Το ίδιο και χειρότερα και ο πολύς Correggio (1489- c.1534)

  Συμπέρασμα: ό,τι θέλανε κάνανε – καταπώς βόλευε στην αισθητική τους οι Καθολικοί – γνώντες ίσως, ότι λίγο ενδιαφέρει η ηλικία του Ε.Κ! Προπαγάνδα να γίνεται!

  Κάντε και οι Ορθόδοξοι το ίδιο και χαλαρώστε :)

 21. Για να δείτε πώς η «παρθενογένεση» για την οποία μας τα’χουν κάνει Ζέπελιν τόσα χρόνια οι χριστιανοί προέρχεται από καθαρή βλακεία…

  Η Παλαιά Διαθήκη, στην προφητεία για τη γέννηση του Μεσσία δεν μιλούσε για ΠΑΡΘΕΝΑ, αλλά για ΝΕΑΡΗ ΚΟΠΕΛΑ (almah στα εβραϊκά).

 22. undantag said

  Χμ… φίλε αιρετικέ δεν είμαι τόσο σίγουρος. Εγώ νομίζω ότι η προφητεία μπορεί όντως να μιλούσε για «παρθένα» – δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο θα «συνέβαινε» στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Τω καιρώ εκείνω, πολλές «παρθένες» συνέλαβαν :)

  Αραμαϊκά δεν ξέρω, αλλά τουλάχιστον στα Γαλλικά (μεσαιωνικά) και τα Γερμανικά (και σήμερα) η έννοια «νέα κοπέλα» (jeune fille, Jungfrau) ταυτίζεται με εκείνη της «Παρθένου». Ίσως γιατί ήταν πολύ πουριτανοί για να πουν καθαρά ό,τι εννοούσαν.

  Παρθεναγωγείο…

 23. Το ποσοστό επιτυχίας που δίνεις όμως μου φαίνεται πολύ χαμηλό… αν το καλοσκεφτείς… μόνον ΜΙΑ συνέλαβε παρά την αποχή στα – πόσα εκατομμύρια άραγε;

  Δεν τη βρίσκω καθόλου επιστημονική την έρευνά σου!!!

 24. Βρομιστεράκι ακούς; θέλει περισσότερα εννιάρια!

 25. Όχι, η αρχική εβραϊκή έκδοση είχε άλλη λέξη. Δεν έχω μπροστά μου το κείμενο για να σου δείξω τη διαφορά. Δηλαδή οι ίδιοι οι Εβραίοι μιλούσαν για «νεαρή κοπέλα». Αν μιλούσαν για «παρθένο», θα βάζανε τη λέξη που αντιστοιχεί στην «παρθένο». Είπαμε, μπορούμε το εβραϊκό ιερατείο να το κατηγορήσουμε για πολλά, αλλά δεν ήταν τόσο γκάου-μπίου που να πιστεύουν ότι μπορεί μια γυναίκα να’ναι παρθένα και να’ναι έγκυος ή, ακόμα περισσότερο, να γεννήσει και να κρατήσει και την παρθενιά της.

 26. Ωστέ έτσι εεε;;;
  Φραγκική προπαγάνδα… Να ‘σαι καλά ωρε ΘΒ, που μας βοηθάς να κρατήσουμε αμόλυντη την ορθοδοξίαν μας! Γιατί ως γνωστόν «Ορθοδοξία ή θάνατοc» (κοινώς, οι περισσότεροι από εδώ μέσα να πάτε να ψοφήσετε!!)

 27. Panos said

  Εν τάξει τί να λέμε. Κορυφαία σύλληψη :)

 28. Π said

  Ο Αιρετικός έχει δίκιο. Η λέξη που χρησιμοποιείται στον Ησαΐα είναι «almah» (= νεαρή κοπέλλα), ενώ η βιβλική λέξη για την παρθένα με την κυριολεκτική έννοια είναι «betulah». Ο συγγραφέας όμως που μαγείρεψε το κατά Ματθαίο χρησιμοποίησε την εκδοχή της ελλ. μετάφρασης των 70, οχι του πρωτοτύπου.

  Πέρα από αυτό, όλη η ιστορία είναι κατασκευασμένη. Ακόμα κι αν παραβλέψουμε ότι μύθοι περί συλλήψεως θεού από παρθένα υπάρχουν και σε άλλες παραδόσεις, στη Βίβλο υπάρχουν διάφορες ιστορίες που αντιγράφονται ή παραφράζονται από βιβλίο σε βιβλίο. Τα περί Μαρίας και αγγέλου είναι επηρεασμένα από την ιστορία της γυναίκας του Μανωέ και την ιστορία της Άννας:

  [Κριταί 13:2-5:] «Και ην ανήρ είς από Σαραά […] και όνομα αυτού Μανωέ, και γυνή αυτού στείρα και ουκ έτεκε. και ώφθη άγγελος Κυρίου προς την γυναίκα, και είπε προς αυτήν· ιδού συ στείρα και ου τέτοκας, και συλλήψη υιόν. […] ιδού συ εν γαστρί έχεις και τέξη υιόν, και σίδηρος επί την κεφαλήν αυτού ουκ αναβήσεται, ότι ναζίρ Θεού έσται το παιδάριον από της κοιλίας, και αυτός άρξεται σώσαι τον Ισραήλ εκ χειρός Φιλιστιίμ.»

  [A’ Bασιλειών 1:2-20:] «Kαι τη Άννα ουκ ην παιδίον. […] ότι συνέκλεισε Kύριος τα περί την μήτραν αυτής του μη δούναι αυτή παιδίον. […] και ηύξατο ευχήν Kυρίω λέγουσα […] εάν επιβλέπων επιβλέψης επί την ταπείνωσιν της δούλης σου […] και δως τη δούλη σου σπέρμα ανδρών, και δώσω αυτόν ενώπιόν σου δοτόν έως ημέρας θανάτω αυτού, […] και εμνήσθη αυτής Kύριος, και συνέλαβε. και εγεννήθη τω καιρώ των ημερών και έτεκεν υιόν· [1:28-2:5:] Kαι είπεν. Eστερεώθη η καρδία μου εν Kυρίω, […] ευφράνθην εν σωτηρία σου […] ουκ έστιν άγιος πλήν σου […] μη εξελθέτω μεγαλορρημοσύνη εκ του στόματος υμών […] τόξον δυνατών ησθένησε, και ασθενούντες περιεζώσαντο δύναμιν· πλήρεις άρτων ηλαττώθησαν, και οι πεινώντες παρήκαν γην».

  [Κατά Λουκά 1:26-32:] «Eν δε τω μηνί τω έκτω απεστάλη ο άγγελος Γαβριήλ υπό του θεού εις πόλιν της Γαλιλαίας, ή ονομα Nαζαρέτ, προς παρθένον μεμνηστευμένην ανδρί, ώ όνομα Iωσήφ, εξ οίκου Δαυίδ, και το όνομα της παρθένου Mαριάμ. και εισελθών ο άγγελος προς αυτήν είπε· χαίρε, κεχαριτωμένη· ο Kύριος μετά σου· ευλογημένη συ εν γυναιξίν. […] και ιδού συλλήψη εν γαστρί και τέξη υιόν, και καλέσεις το όνομα αυτού Iησούν. ούτος έσται μέγας και υιός υψίστου κληθήσεται. (46-53) Kαι είπε Mαριάμ. Mεγαλύνει η ψυχή μου τον Kύριον και ηγαλλίασε το πνεύμα μου επί τω θεώ τω σωτήρι μου, ότι επέβλεψεν επί την ταπείνωσιν της δούλης αυτού […] και άγιον το όνομα αυτού […]· διεσκόρπισεν υπερηφάνους διανοία καρδίας αυτών· καθείλε δυνάστας από θρόνων και ύψωσε ταπεινούς, πεινώντας ενέπλησεν αγαθών και πλουτούντας εξαπέστειλε κενούς».

  Όπως βλέπετε, τα λόγια που υποτίθεται πως είπε η Παναγία (το περίφημο «μεγαλυνάριο») είναι ξεδιάντροπο copy-paste από τα της Άννας. Και αυτό το «εξ οίκου Δαυίδ» είναι ο μοναδικός λόγος για την ύπαρξη του φουκαρά του Ιωσήφ, που κατά τα άλλα ελάχιστο ρόλο παίζει. Σύμφωνα με την ΠΔ (Β’ Βασιλειών 7), ο μεσσίας θα ήταν απόγονος του Δαυίδ. Έτσι, για να «αποδεικνύεται» ότι ο Ιησούς είναι ο αναμενόμενος μεσσίας, χρειάστηκε να επινοηθεί μπαμπάς του με το κατάλληλο γενεαλογικό δέντρο (μια και από τη μεριά της μαμάς το πράγμα δεν μας έβγαινε)…

 29. dexter said

  99,9999999999 % θα ηταν η πιθανοτητα να καψουν ζωντανο τον εμπνευστη αναλογης συλληψης οι μωαμεθανοι αν αφορουσε τον Αλλαχ.

  Εισαι τυχερoς που εισαι αθεος – αθεος ορθοδοξος χριστιανος.

  Γιατι αλλιως αν ησουν αθεος μωαμεθανος τωρα θα ησουν σουβλάκι η μαλλον δεν θα είχες χερια για να κανεις αναρτηση.

 30. undantag said

  Καλό και αυτό «άθεος – άθεος ΧΟ!» Δεν ήξερα ότι υπάρχουν άθεοι ΧΟ, άθεοι βουδιστές, κτλ κτλ!

  Δηλαδή πρέπει να ευχαριστήσουμε τους Χριστιανούς που τάχαμου είναι πιο ανεκτικοί απ’τους μουσουλμάνους;

  (Που ΔΕΝ είναι πιο ανεκτικοί, απλά λόγω του Διαφωτισμού και της Δημοκρατίας που, δυστυχώς, επικράτησαν στη Δύση, δεν τους παίρνει πια να καίνε αιρετικούς – όπως τον παλιό καλό μεσαίωνα)

  Το μη χείρον βέλτιστον;

  Μη πυροβολείτε τη λογική :)

 31. @Dexter

  Γιατι αλλιως αν ησουν αθεος μωαμεθανος τωρα θα ησουν σουβλάκι η μαλλον δεν θα είχες χερια για να κανεις αναρτηση.

  Είσαι καινούριος εδώ.
  Αλλιώς θα ήξερες για το δόγμα τού αθεοχαμαιλεοντισμού ή αθεογιουσουφισμού,το οποίο κηρύττεται ευθαρσώς παρά τίνων εκ των αθεολογούντων φίλων.

  Υποθέτω οτι θα εποίουν ομοίως την νήσσα όχι μόνο αν ζούσαν σε κάποια φονταμενταλιστική θεοκρατία αλλά αν τύχαινε να τους επιβληθεί μια φονταμενταλιστική αθεοκρατία ,τύπου Εμβέρ Χότζα.
  Τότε θα ανέμιζαν τα κόκκινα σημαιάκια με το σφυροδρέπανο,ίσως με μεγαλύτερη θέρμη από αυτήν που θα κραύγαζαν «Αλλάχ Ακμπάρ»,επτάκις της ημέρας στην περίπτωση που ανέφερες.

 32. Το σχόλιο #20 του Π είχε πιαστεί στο σπαμόδιχτο και σπαρταρούσε. Π, αναρωτιέμαι τι συμβαίνει με τα σχόλιά σου τώρα τελευταία και κρίνονται όλα ως ύποπτα για σπαμ.

 33. Ας μην ξεχνάμε την περίφημη ατάκα του Κουεντίν Κρίσπ: «Όταν είπα στη Βόρειο Ιρλανδία πως είμαι άθεος, μία γυναίκα από το ακροατήριο σηκώθηκε όρθια και είπε, «Ναι, αλλά είναι ο Θεός των Καθολικών ή ο Θεός των Προτεσταντών εκείνος στον οποίο δεν πιστεύετε;»»

  («When I told the people of Northern Ireland that I was an atheist, a woman in the audience stood up and said, ‘Yes, but is it the God of the Catholics or the God of the Protestants in whom you don’t believe?'» –Quentin Crisp)

 34. Δε θα μπω σε διάλογο αλλά ,ρε συ Π,τόση φανατίλα πια;

  Η επανάληψη παλαιότερων βιβλικών εκφράσεων αποδεικνύει copy paste του γεγονότος;
  Δηλαδή όταν ένας σημερινός χριστιανός ευχαριστεί τον Θεό με εκφράσεις των ψαλμών του Δαβίδ που γράφτηκαν πριν 2500 χρόνια σημαίνει ότι έχουν στήσει οι παπάδες κόλπο;
  Έως πού θα φτάσει ο αθεϊστικός αστιγματισμός σας;

 35. Ποιος μιλάει για φανατίλα! Ρε διανοητικά ανάπηρε που το IQ σου είναι μικρότερο της μονάδας (μακάρι να ήταν έστω όσο το νούμερο των παπουτσιών σου), είσαι πια η καλύτερη απόδειξη για το ότι η θρησκεία προκαλεί μόνιμες και ανεπανόρθωτες εγκεφαλικές και διανοητικές βλάβες. Δεν καταλαβαίνεις ότι οι παπαριές που έρχεσαι κι αμολάς δε γίνονται πιστευτές από κανέναν; Άντε τράβα πες στα άλλα τα βόδια της ΟΟΔΕ και της Porta Aurea ότι ο κόσμος πια δε μασάει κι ότι δεν περνάει πια το ληγμένο σας προϊόν. Ή μήπως φοβάσαι πως έτσι και το μάθει το κηφηναριό για το οποίο προπαγανδίζεις τόσο ηλιθιωδώς θα πάψει να σας πληρώνει;

 36. Λοιπόν, το βρήκα: Ησαΐας, Ζ’ 14: Η λέξη που έχει το εβραϊκό κείμενο είναι «almah», που σημαίνει «νεαρή γυναίκα», «κοπέλα» κι όχι «betulah» που σημαίνει «παρθένος». Ακόμα και οι εκπρόσωποι του εβραϊκού ιερατείου είχε IQ μεγαλύτερο από την ηλικία τους, όχι όπως ο πανύβλαξ ο Θου Βου και οι λοιποί κρετίνοι απολογητές του διαδικτύου.

 37. Θα’χει κολλήσει κάναν ιό από αυτούς που γράφονται για να τους χρησιμοποιούν στα botnet τους οι spammers…

 38. Π said

  Διαγόρα:

  1. Δεν έχω αλλάξει τίποτα στο κομπιούτερ μου ή στον τρόπο που υποβάλλω τα σχόλια (και πιθανότητα ιού, που λέει ο Αιρετικός, είναι ισχνότατη καθότι Mac). Αν και εσύ δεν έχεις αλλάξει τίποτα, τότε είναι μάλλον δυσλειτουργία σχετική με τις πρόσφατες αλλαγές της wp στα σχόλια. Δοκιμάζω να υποβάλω αυτό το σχόλιο ως απάντηση, να δούμε αν θα έχει διαφορά.

  2. Απολαυστική η «απάντηση» του ΘΒ. Ο συνήθως λαλίστατος απολογητής αιφνιδίως επέλεξε, λέει, να μην μπει σε διάλογο! Μπουαχαχά! Βρήκε μόνο να ψελλίσει ότι η επανάληψη παλαιοτέρων κειμένων δεν είναι απαραίτητα «κόλπο». Βέβαια: όταν η υποτιθέμενη Παναγία βρέθηκε ενώπιον του υποτιθέμενου θαύματος, δεν θα έβρισκε τίποτα άλλο να πει παρά συρραφή φράσεων από το Α’ Βασιλειών (όπως κι ο υποτιθέμενος Χριστός, την ώρα του υποτιθέμενου μαρτυρίου, δεν θα έβρισκε τίποτα άλλο να πει παρά στίχους από τον ψαλμό 21)… Μπουαχαχά! Και κατά την προσφιλή θρησκευτική τακτική να μετονομάζεται οτιδήποτε σε οτιδήποτε, βαφτίζεται «αθεϊστικός αστιγματισμός» η δυνατότητα να βλέπεις τα εμφανή σημάδια κειμένων αισχρά στημένων και ιστορίας οικτρά φτιαχτής. Μπουαχαχά! Ας μας πει κι άλλες μπαρούφες για το πόσων χρονών ήταν ο Ιωσήφ…

 39. Αιρετικέ, σχετικά με το σχόλιο της 2009/03/03, 03:48, ας προσπαθούμε να είμαστε λίγο πιό κόσμιοι. Το έχω αναλύσει στις συστάσεις.

 40. dtango said

  ΠΑΡΘΕΝΑ ΜΗΤΕΡΑ
  Τα κοριτσάκια όλοι οι λαοί (των Ελλήνων συμπεριλαμβανομένων) τα βασάνιζαν κλείνοντάς τα μέχρι και για επτά χρόνια σε σκοτεινούς χώρους ώστε να τα πάρουν από εκεί εγγυημένες αγνές παρθένες προς γονιμοποίηση. Το κοριτσάκι που έφτανε από τα Σκοτεινά Σπίτια στο εκτροφείο-χαρέμι, ήταν γνωστό ως η Παρθένα και το πρώτο παιδάκι που γεννούσε ως το παιδί της Παρθένας.

  Η Παρθένα αυτή έχει ηλικία 30.000 ετών και η Παναγία αποτελεί απλώς την τελευταία έκδοσή της.
  Η Παρθένα Μητέρα αποτελεί το σύμβολο μιας πολύ μεγάλης και πολύ βασανισμένης γενιάς γυναικών.

  Η Παρθένος των Χριστιανών δικαιούται όση τιμή δικαιούται και η Παρθένος Αθηνά και η Παρθένος Ίσις και μια ατέλειωτη σειρά Παρθένων η οποία πάει πίσω δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

  Ο λαός λάτρευε παρθένες μητέρες και οι λόγιοι έπρεπε να βρουν τρόπο να δικαιολογήσουν την πίστη αυτή των λαών αφού για τους συγχρόνους τους έγραφαν τα κείμενα όχι για εμάς.
  Μην παρασύρεστε σε επιπόλαιες κρίσεις και χάνετε την σοβαρότητά σας.

 41. dtango said

  Αυτό το σχόλιο μεταφέρθηκε σε νέο άρθρο γιατί ήταν εκτός θέματος.

 42. Γιατρός Του Ικα said

  Ήρωά μου εσύ,νεομάρτυρα.Σκληροτράχηλε ομολογητή της μόνης αληθινής πίστεως.Πες μας τι βασανιστήρια έχεις περάσει για χάρη της πίστης σου,αλλά τελικά δεν λύγισες σταυραητέ μου!

  Αν είσαι τόσο λεβέντης και παλικάρι ρε Θ.Β.-σε σχέση με μας που είμαστε χέστηδες-γιατί δε κάνεις ένα καλό σε όλους μας να πας (τύπου κομμάντο-νιντζα) ιεραπόστολος στο Αφγανιστάν στη Σαουδική Αραβία ή στη Βόρεια Κορέα;Έτσι για να δούμε και τα δικά σου κότσια ρε παλικάρι που μας έχεις ζαλίσει με το πόσο κότες είμαστε.

  Γιατί από δώ που κάθομαι εγώ το ίδιο με μας ριψοκινδυνεύεις για τις ιδέες σου.Και με τα «αν ήταν» και «υποθέτω» και άλλες παρομοίου οσμής …ορδές αυγά δε βάφονται.

 43. Γιατρός Του Ικα said

  @Dexter

  Ξεχάσαμε φίλε Dexter να έχουμε ενοχές κάθε φορά που κάνουμε χρήση της ελευθερίας του λόγου για την οποία χύθηκαν (εδώ και στη δύση-όχι ακόμη στις χώρες του Χαλιφάτου) ποτάμια αίματος.Όσο για το τι θα κάναμε εμείς σήμερα αν αυτές οι ελευθερίες απειλούνταν,ποιός ο λόγος να αναλώνεται κανείς σε υποθέσεις;

  Μήπως επειδή το να προβάλλει κανείς στους άλλους τη δική του ανεπάρκεια είναι μιά ωραία μέθοδος για να νιώθει πιό συμφιλιωμένος με αυτήν;

 44. H bromisteraki είναι…όχι Ο. Ευχαριστώ. Θα στην έστελνα και εγώ, αλλά βλέπω με πρόλαβε ο Διαγόρας.

 45. @Mεγάλε Εβραιολόγε

  Δε φτανει που είσαι ψεύτης,δε σου κόβει κιόλας να ομορφοτυλίξεις το ψέμμα σου.

  1.Πού ξέρεις ότι το “almah” δεν σήμαινε και παρθένα την εποχή του Χριστού,όπως σου είπε και ο U….G;

  2.Είσαι εσύ πιο ξύπνιος από τους 70 εβραίους ραββίνους που μετέφρασαν την λέξη ως «παρθένος», 250 χρόνια πριν την έλευση τού Χριστού, και των οποίων η μετάφραση διαβαζόταν σε όσες εβραϊκές συναγωγές μετείχαν ελληνίζοντες,δηλαδη άνθρωποι που δεν γνωριζαν εβραϊκά;

  3.Πώς είσαι βέβαιος ότι η σημερινή ερμηνεία τών λέξεων είναι και αυτή που ίσχυε παλιότερα και μάλιστα αφορούν μία εν πολλοίς νεκρή γλώσσα,την εβραϊκή η οποία αναβίωσε με τεχνητό τρόπο και δεν έχει ιστό.

  4.Το «betullah» πιθανότατα δεν περιλάμβάνε την μνηστευμενη γυναίκα,όπως ήταν η Θεομήτωρ,ενώ το «almah» δεν την αποκλείει.

  5.Οι αντιχριστιανικές απόψεις σου τυχαίνει να είναι ταυτόσημες με αυτές των σιωνιστών και φανατικών αντιχριστιανών ραββίνων συγγραφέων του Ταλμούδ.Τα «μεγάλα πνεύματα» συναντώνται;

 46. Διαγόρα αν βάλω όσα εννιάρια χρειάζεται πραγματικά θα βγούμε εκτός εικόνας, εκτός οθόνης, εκτός δωματίου γενικότερα…

 47. Γιατρός Του Ικα said

  Αυτό το σχόλιο μεταφέρθηκε σε νέο άρθρο.

 48. […] Γελοιογραφία: αποχή από το σεξ […]

 49. Ποιοι 70 εβραίοι ραββίνοι βρε Ι/4 νοητικό; Ακόμα τα ίδια παραμύθια πουλάς;

  FYI πάντως, επειδή γνωρίζω πραγματικούς Εβραίους ραββίνους, δίνουν ακριβώς την ερμηνεία που έδωσα και τις παπαριές που αμολάς τις θεωρούν παπαριές μιας αιρετικής ομαδούλας που ξεπήδησε από το κυρίως σώμα του Εβραϊσμού.

  Άσε που είσαι ένας γελοίος συκοφάντης… Όταν σε στριμώχνουν βλακέντιε πας και ωρύεσαι για… σιωνισμό. Βλακόμουτρο. Άντε τράβα να κουνήσεις το θυμιατήρι… Και ξέρεις κάτι; Δεν πιστεύω εγώ σε εβραϊκές γραφές, αλλά ΕΣΥ. Εσύ είσαι που προκρίνεις τη Σιών και τον Ισραήλ έναντι της Ελλάδος, εσύ πιστεύεις τα σχιζοφρενικά του Ιωάννη του Βρωμόστομου (που από τη μια εκθείαζε τους Εβραίους για να βρίσει τους Έλληνες κι από την άλλη έθεσε με το αντιεβραϊκό του μένος τις ρίζες του ευρωπαϊκού ρατσισμού που οδήγησε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης).

  Άντε λοιπόν και ξεκουβάλα, φασιστάκι του κερατά και ουρτ από τον πλανήτη. Τράβα να κάνεις παρέα στο απλυταριάτο της εκκλησίας και παράτα τους ανθρώπους ήσυχους.

 50. Διαγόρα, έχω αποφασίσει ότι πλέον δεν θα δείχνω ούτε ανοχή ούτε σεβασμό ούτε κοσμιότητα σε ανεγκέφαλα troll όπως ο Θου Βου (που είναι και συκοφάντης).

 51. «Εκ στόματος κόρακος κρα εξελεύσεται.»

  Να το χρεώνεις το strip show.Είναι κρίμα τέτοιες παραστάσεις να δίνονται χωρίς να βγάζεις κατιτίς.

 52. @Διαγόρα

  Οι ύβρεις σε έναν διαδικτυακό διάλογο πέρα από την πρόσκαιρη «ανακούφιση» του «αγανακτισμένου», ουδένα θετικό τού προσθέτουν στην εκτίμηση των υπολοίπων συνομιλητών.Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.

  Οπότε,υστερικότροπες αντιδράσεις σαν τού Αιρετικου είναι βούτυρο στο ψωμάκι του ταπεινού ΘΒ.
  Σε παρακαλώ άφησε τον να εκφράζεται όπως έμαθε στο σπίτι του και στο σχολειό του.

 53. Εσύ δηλαδή που τόσον καιρό τρολλάρεις ασύστολα και καθυβρίζεις τους άλλους και τους συκοφαντής έχεις τα μούτρα και μιλάς;

 54. Ναι, αλλά τι θα έλεγες για σεβασμό και κοσμιότητα προς όλους τους υπόλοιπους που σε παρακολουθούν να ασχημονείς, ακόμα κι αν δεν απευθύνεσαι προς τους ίδιους; Με άλλα λόγια, τι θα έλεγες για διατήρηση του επιπέδου της ποιότητας της συζήτησης για χάρη των υπολοίπων; Έτσι κι αλλιώς, ο Θου Βου ούτε πρόκειται να βάλει την ουρά κάτω απ’τα σκέλια και να εξαφανιστεί, ούτε πρόκειται να συμμορφωθεί, οπότε οι λεκτικές επιθέσεις και οι αφορισμοί έχουν έναν χαρακτήρα ελαφρώς κωμικά αναποτελεσματικό.

 55. Αιρετικέ, τη διαφορά ανάμεσα στη συμπεριφορά τη δική σου και τη συμπεριφορά του Θου Βου την έχω εξηγήσει στις συστάσεις.

 56. Δεν έχεις άδικο. Πάντως θα ήταν καλή ιδέα να μπει ένα φίλτρο που να τον πετάει κατευθείαν εκτός…

 57. Δεν καταλαβαίνω το νόημα αυτού του «αστείου». Είμαι συνειδητός άθεος, αλλά η απρόκλητη χλεύη της πίστης του άλλου μού είναι ξένη και δυσάρεστη. Όπως λοιπόν δεν θα γελούσα με ένα σόκιν ανέκδοτο με το Δία και με τη Λητώ, δεν γελώ και με αυτή τη σαχλαμάρα, και τη συνέχεια στα σχόλια. Καλημέρα, λυπάμαι αν έγινα δυσάρεστος σε φίλους, αλλά τί νόημα έχει η φιλία αν δε λέμε τη γνώμη μας…

 58. Ω, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, Μαύρε Γάτε. Οι γνώμες είναι για να τις λέμε.

  Η συγκεκριμένη εικόνα προσπαθεί να πει ότι η αποχή από το σεξ ως μέθοδος αντισύλληψης είναι ανεφάρμοστη, και το λέει αυτό με έναν καθαρά ειρωνικό τρόπο, αντλώντας από ένα καίριο τμήμα της χριστιανικής παράδοσης, (αυτό της παρθένου σύλληψης του Ιησού,) καταδεικνύοντας μάλιστα παρεμπιπτόντως και το ψέμα αυτής της παράδοσης. Έτσι λοιπόν ενώ αυτή είναι μία από τις πιό χλευαστικές εικόνες που έχω αναρτήσει ποτέ, θεωρώ ότι έχει παράλληλα και κάτι τόσο δα να πει, και δεν είναι 100% χλευαστική.

  Έχω κι άλλες εικόνες να δημοσιεύσω στο μέλλον, που είναι 100% χλευαστικές, και επί της αρχής δεν με ενθουσιάζουν, αλλά έχουν κι αυτές κάποιο ακροατήριο στο οποίο αρέσουν. Εν πάση περιπτώσει, δες το σαν ένα πείραμα: τις δημοσιεύω στο προσωπικό μου ιστολόγιο και μαζεύω αντιδράσεις, έτσι ώστε όταν θα έχουμε σε λίγο καιρό το συλλογικό ιστολόγιο, να έχουν ήδη ακουστεί κάποιες γνώμες και να έχουμε σχηματίσει μία άποψη ως προς το αν αρέσουν ή δεν αρέσουν.

 59. Και αυτό το σχόλιο ήταν στη σπαμιέρα, Π. Ίσως να πρόσθεσαν κάποιο αυθαίρετο κανόνα που λέει «αν το όνομα έχει μήκος μικρότερο των τριών χαρακτήρων, είναι σπάμερ».

 60. Για να δούμε…

 61. Α! Συγχαρητήρια για την μόλις επιβεβαιωθείσα εικασία σου! (Αλλά εγώ τι διάολο να κάνω τώρα;)

 62. Σόρυ, ένα τεστ ακόμα…

 63. C: (<– αριστερόχειρας smiley με χαμόγελο μέχρι τ’αυτιά)

 64. Η αποχή από το Σεξ παράγει πολύ υποδεέστερα αποτελέσματα από το κόψιμο του τσιγάρου…
  Αν λοιπόν κάποιος πρέπει οπωσδήποτε να κόψει κάτι, ας προτιμήσει το τσιγάρο ή έστω το νύχι στο μικρό δάχτυλο του αριστερού του χεριού.

  (Ενδεχομένως άκαρπη προσπάθεια χιούμορ.)

  Ι.Μ.Δ

 65. Αυτό μου θυμίζει…

  http://leasticoulddo.com/comic/20081010 (η βλαμμένη με το κόκκινο ταγιέρ είναι η Σάρα Πέιλιν)

 66. nomikos said

  Φίλε Αιρετικέ, καλησπέρα.Μία ερώτηση σε παρακαλώ.Γράφεις στο forum των 4Τ, με άλλο ψευδώνυμο και τον ίδιο θυρεό;Εάν ναι, τότε έχουμε ένα κοινό πάθος.Αυτό της αυτοκίνησης.Θα χαρώ πραγματικά, να είσαι εσύ αυτός που υποθέτω ότι είσαι.

  ΥΓ
  Διαγόρα με συγχωρείς για το εκτός θέματος μικρό μου σχόλιο.

 67. Ναι Νομικέ, ήμουν κι εκεί, μέχρι που βαρέθηκα να τρώω στη μάπα όλους τους ανόητους που αναμασούν ό,τι προπαγανδιστικό advertorial χρηματοδοτεί η Μίζενς της αυτοκινητοβιομηχανίας (ο όμιλος VAG) και την έκανα για να σώσω το συκώτι μου από το πρήξιμο.

 68. Μούτρο said

  Όοοοοχι… μην πειράξετε τα νύχια. Μην κόβετε τα νύχια. Με την πείνα που έρχεται, σε λίγο δεν θα ΄χουμε τι άλλο να φάμε…

 69. batcic said

  @Marqueedemud
  Επειδή, απ’ ότι κατάλαβα, κάνεις συλλογή από εικόνες, να συνεισφέρω και εγώ με τη σειρά μου στη συλλογή σου με μια εξαιρετικά σπάνια εικόνα ενός σύγχρονου αγίου.

  Δείτε την εικόνα εδώ!

 70. Pygoskelis Translator said

  Δεν πιάνει πιά και το killfile του greasmonkey (για firefox) με το καινούριο nested comments, αλλιώς θα στο σύστηνα.

 71. κλωνοποίηση τώρα!η φυσική επιλογή σε μεγάλες δόξες :)

 72. Νίκος said

  Γράφεις στο forum των 4Τ, με άλλο ψευδώνυμο και τον ίδιο θυρεό;

  Θυρεό; Τι ακριβώς εννοείς; Blason, écusson, armoire? Quoi?
  Ακου «Θυρεός» η πειρατική σημαία!

 73. Καλημέρα παιδιά. Με το ζήτημα τής προφητείας
  που κατά τους χριστιανούς αναφερόταν στην
  Παναγία, ασχολήθηκα εκτενέστατα ήδη από τη
  δεύτερη κιόλας ανάρτησή μου. Ο πρώτος μάλιστα
  συνομιλητής μου και παρθενικός σχολιαστής
  στο μπλογκ, παρότι από την «απέναντι πλευρά»
  (και μάλιστα από την πολύυ «απέναντι», για
  όσους καταλαβαίνουν τι εννοώ), συνέβαλε τα
  μέγιστα στο να γίνει μια πάρα πολύ καλή και
  εποικοδομητικη συζήτηση που αξίζει να διαβάσει
  κανείς. Για τον δεύτερο βέβαια σχολιαστή, τον
  γνωστό και μη εξαιρετέο Papyrus 52-Δηδρ,
  που τοποθετήθηκε μήνες αργότερα για το θέμα,
  δεν μπορώ να πω το ίδιο αφού η μοναδική του
  συνεισφορά στο θέμα ήταν η απλή επανάληψη
  των όσων είχαν εξαρχής αμφισβητηθεί και
  ακολούθως διεξοδικά αναλυθεί.

  Όπως και να ’χει, για να τοποθετηθώ αδρομερώς
  επί ορισμένων παραμέτρων που έθιξαν άλλοι
  φίλοι πιο πάνω, να πω τα εξής:

  1ον : Η λέξη παρθένος που χρησιμοποιήθηκε
  για την απόδοση τού εβραϊκού almah, ΣΕ ΚΑΜΙΑ
  ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν είχε αποκλειστικά και μόνο
  τη σημασία τής σαρκικά ανέγγιχτης γυναίκας,
  αφού μεταξύ άλλων αποδεδειγμένα σήμαινε
  και απλώς νεάνις. Συνεπώς το αγαπημένο
  επιχείρημα των Χριστιανών ότι οι Εβδομήκοντα
  ήξεραν κάτι παραπάνω όταν επέλεξαν τη
  συγκεκριμένη λέξη, δεν έχει καμία αποδεικτική
  αξία.

  2ον : Η σημασία τού ’almah και τού bethulah
  είναι απολύτως τεκμηριωμένη και δε χρειάζεται
  να είναι κανείς σημιτολόγος, για να την
  επικαλείται.

  3ον : Το επιχείρημα ότι το ’almah (το οποίο όντως
  σημαίνει παρθένος, ΟΧΙ όμως με τη σημασία
  τής σεξουαλικά ανέγγιχτης, αλλά τής νεάνιδος)
  δεν αποκλείει την παρθενία, στην πραγματικότητα
  δεν είναι παρά ένα σόφισμα ή αν θέλετε, ένας
  εντελώς λανθασμένος τρόπος θεώρησης τής
  επίμαχης φραστικής διατύπωσης. Γιατί; Μα
  απλούστατα επειδή το ’almah αναφέρεται μόνο
  ΣΥΝΔΗΛΩΤΙΚΑ σε ανέγγιχτη παρθένο, από σπόντα
  δηλαδή, για να το πούμε λαϊκά! Προϋποθέτει την
  παρθενία μόνο στον βαθμό που την προϋποθέτουν
  και οι λέξεις κοριτσάκι, παιδί, μωρό ή ακόμα
  και… έμβρυο!

  Ένα απλό παράδειγμα: Ο χαζοθείος θαυμάζοντας
  την πανέμορφη 8χρονη ανιψιά του, προφητεύει:
  «Αυτό το κορίτσι θα κάψει πολλές καρδιές!»
  Στη συγκεκριμένη περίπτωση το κοριτσάκι
  πράγματι λογικά θα είναι ακόμα παρθένα.
  Αναφερόταν όμως εδώ ο θείος στο γεγονός αυτό;

  Όπου λοιπόν στα βιβλικά κείμενα χρησιμοποιήθηκε
  το ’almah, οι συγγραφείς είχαν την παρθενία στο
  μυαλό τους όσο την έχουμε κι εμείς όταν μιλάμε
  για μωρά, παιδάκια και κοριτσάκια! Η προφητεία
  δηλαδή αυτή καθαυτή ΔΕΝ έθετε στο επίκεντρο
  ούτε προϋπέθετε κάποιαν ΑΝΕΓΓΙΧΤΗ ΠΑΡΘΕΝΟ,
  παρά μόνο μία ΝΕΑΝΙΔΑ που σίγουρα / σχεδόν
  σίγουρα / πιθανότατα / πιθανόν / ενδεχομένως
  -ας διαλέξει ο καθένας τον βαθμό πιθανότητας-,
  μα πάντως… ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣ, ήταν και…
  παρθένα! Πότε; Όχι βέβαια όταν θα… γεννούσε,
  αλλά τη στιγμή εκείνη κατά την οποία διατυπώθηκε
  η… προφητεία!

 74. Διαγόρα, δεν καταλαβαίνω.. Πώς βγήκε το
  σχόλιό μου εκεί πίσω; Μπορείς να το βάλεις
  τελευταίο;

 75. Κώστα, ούτε κι εγώ καταλαβαίνω πως βρέθηκε το σχόλιο εκεί πάνω.
  Θα ειδοποιήσω το support της wordpress για να το κοιτάξουν.

  Θεωρητικά θα μπορούσα να αλλάξω τη θέση του σχολίου ανάμεσα στα άλλα αλλάζοντας την ημερομηνία του, παρατηρώ όμως ότι η ημερομηνία είναι ήδη τέτοια που θα έπρεπε το σχόλιο να βρίσκεται στη θέση 42, άρα δεν πιστεύω ότι θα κατορθώσω τίποτα.

  Αν θες, μπορείς να δοκιμάσεις να το ξανα-αναρτήσεις.

 76. Λοιπόν, Διαγόρα, το ξαναστέλνω. Το παλαιότερο.
  μπορείς να το σβήσεις.

  Καλημέρα παιδιά. Με το ζήτημα τής προφητείας
  που κατά τους χριστιανούς αναφερόταν στην
  Παναγία, ασχολήθηκα εκτενέστατα ήδη από τη
  δεύτερη κιόλας ανάρτησή μου.
  Ο πρώτος μάλιστα συνομιλητής μου και
  παρθενικός σχολιαστής στο μπλογκ, παρότι
  από την «απέναντι πλευρά» (και μάλιστα
  από την πολύυ «απέναντι», για όσους
  καταλαβαίνουν τι εννοώ), συνέβαλε τα μέγιστα
  στο να γίνει μια πάρα πολύ καλή και
  εποικοδομητικη συζήτηση που αξίζει να διαβάσει
  κανείς. Για τον δεύτερο βέβαια σχολιαστή,
  τον γνωστό και μη εξαιρετέο Papyrus 52-Δηδρ,
  που τοποθετήθηκε μήνες αργότερα για το θέμα,
  δεν μπορώ να πω το ίδιο αφού η μοναδική του
  συνεισφορά στο θέμα ήταν η απλή επανάληψη
  των όσων είχαν εξαρχής αμφισβητηθεί και
  ακολούθως διεξοδικά αναλυθεί.

  Όπως και να ’χει, για να τοποθετηθώ
  αδρομερώς επί ορισμένων παραμέτρων που
  έθιξαν άλλοι φίλοι πιο πάνω, να πω τα εξής:

  1ον : Η λέξη παρθένος που χρησιμοποιήθηκε
  για την απόδοση τού εβραϊκού almah, ΣΕ
  ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν είχε αποκλειστικά και μόνο
  τη σημασία τής σαρκικά ανέγγιχτης γυναίκας,
  αφού μεταξύ άλλων αποδεδειγμένα
  σήμαινε και απλώς νεάνις.

  Συνεπώς το αγαπημένο επιχείρημα των Χριστιανών
  ότι οι Εβδομήκοντα ήξεραν κάτι παραπάνω όταν
  επέλεξαν τη συγκεκριμένη λέξη, δεν έχει καμία
  αποδεικτική αξία.

  2ον : Η σημασία τού ’almah και τού bethulah
  είναι απολύτως τεκμηριωμένη και δε
  χρειάζεται να είναι κανείς σημιτολόγος, για να την
  επικαλείται.

  3ον : Το επιχείρημα ότι το ’almah (το οποίο
  όντως σημαίνει παρθένος, ΟΧΙ όμως με τη
  σημασία τής σεξουαλικά ανέγγιχτης, αλλά τής
  νεάνιδος) δεν αποκλείει την
  παρθενία, στην πραγματικότητα δεν είναι παρά ένα
  σόφισμα ή αν θέλετε, ένας εντελώς λανθασμένος
  τρόπος θεώρησης της επίμαχης φραστικής
  διατύπωσης. Γιατί; Μα απλούστατα επειδή
  το ’almah αναφέρεται μόνο
  ΣΥΝΔΗΛΩΤΙΚΑ σε ανέγγιχτη παρθένο, από
  σπόντα δηλαδή, για να το πούμε λαϊκά!
  Προϋποθέτει την παρθενία μόνο στον βαθμό
  που την προϋποθέτουν και οι λέξεις κοριτσάκι,
  παιδί, μωρό ή ακόμα και… έμβρυο!

  Ένα απλό παράδειγμα:

  Ο χαζοθείος θαυμάζοντας την πανέμορφη 8χρονη
  ανιψιά του, προφητεύει:

  «Αυτό το κορίτσι θα κάψει πολλές καρδιές!»
  Στη συγκεκριμένη περίπτωση το κοριτσάκι
  πράγματι λογικά θα είναι ακόμα παρθένα.
  Αναφερόταν όμως εδώ ο θείος στο γεγονός αυτό;

  Όπου λοιπόν στα βιβλικά κείμενα
  χρησιμοποιήθηκε το ’almah, οι συγγραφείς
  είχαν την παρθενία στο μυαλό τους όσο την έχουμε
  κι εμείς όταν μιλάμε για μωρά, παιδάκια και
  κοριτσάκια! Η προφητεία δηλαδή αυτή καθαυτή
  ΔΕΝ έθετε στο επίκεντρο ούτε προϋπέθετε κάποιαν
  ΑΝΕΓΓΙΧΤΗ ΠΑΡΘΕΝΟ, παρά μόνο μία ΝΕΑΝΙΔΑ
  που σίγουρα / σχεδόν σίγουρα / πιθανότατα /
  πιθανόν / ενδεχομένως -ας διαλέξει ο καθένας
  τον βαθμό πιθανότητας-, μα πάντως… εντελώς
  ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣ, ήταν και… παρθένα!
  Πότε; Όχι βέβαια όταν θα… γεννούσε,
  αλλά τη στιγμή εκείνη κατά την οποία
  διατυπώθηκε η… προφητεία!

 77. Η λέξη παρθένος που χρησιμοποιήθηκε
  για την απόδοση τού εβραϊκού almah, ΣΕ ΚΑΜΙΑ
  ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν είχε αποκλειστικά και μόνο
  τη σημασία τής σαρκικά ανέγγιχτης γυναίκας,
  αφού μεταξύ άλλων αποδεδειγμένα σήμαινε
  και απλώς νεάνις. Συνεπώς το αγαπημένο
  επιχείρημα των Χριστιανών ότι οι Εβδομήκοντα
  ήξεραν κάτι παραπάνω όταν επέλεξαν τη
  συγκεκριμένη λέξη, δεν έχει καμία αποδεικτική
  αξία.

  Διάβασα τα όσα γράφεις και δε μού είναι άγνωστα.
  Περίμενα να φανείς ειλικρινέστερος και να μας πείς:

  1.Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούσαν οι εβδομήκοντα (ελληνομαθείς ραββίνοι και μεταφραστές της Παλαιάς Διαθήκης στην Ελληνική) ώστε να κάνουν λαθεμένες μεταφράσεις του εβραϊκού κειμένου και μάλιστα σχεδόν 300 χρόνια πριν την γέννηση του Χριστού;

  2.Με ποια κριτήρια κρίνεις ασφαλέστερη την ερμηνεία που αποδίδεται σήμερα ,από Εβραίους, στην λέξη almah από αυτή που δόθηκε από τους εβδομήκοντα;

  2.Στις λοιπές «αντιφάσεις» που παραπέμπεις: θεωρείς ότι όσοι επέλεξαν τα κείμενα της Καινής Διαθήκης ,απορρίπτοντας άλλα,ήσαν τόσο αγράμματοι ώστε να μη τις παρατηρήσουν και στη συνέχεια να τις «διορθώσουν»;
  Ήσαν τόσο οξυδερκείς ώστε «μαγείρεψαν» ,καθ υμάς, ένα παγκόσμιο οικοδόμημα εκμετάλλευσης των ανθρωπίνων ανησυχιών και δε μπορούσαν να δούν τις εξώφθαλμες αντιφάσεις των βασικων κειμένων «προπαγάνδας» που θα πλάσαραν στους υποψήφιους οπαδούς;

 78. marqueedemud said

  @μπατσιτσ

  1) μην το γελας καθολου. ο βεγγος ειναι αγιος ανθρωπος.

  2) ελπιζω να μην ειναι δικο σου το κεφαλι της photoshop φωτο του θβ

 79. @Θου Βου

  Αγαπητέ φίλε,

  δεν ξέρω αν όντως διάβασες αυτά που έγραψα,
  το σίγουρο όμως είναι ότι τουλάχιστον τα πολύ
  βασικά που ανέφερα κι εδώ, δεν τα κατάλαβες.
  Με ρωτάς, βλέπεις, «ποια σκοπιμότητα
  εξυπηρετούσαν οι εβδομήκοντα (ελληνομαθείς
  ραββίνοι και μεταφραστές της Παλαιάς
  Διαθήκης στην Ελληνική) ώστε να κάνουν
  λαθεμένες μεταφράσεις του εβραϊκού κειμένου
  και μάλιστα σχεδόν 300 χρόνια πριν την
  γέννηση του Χριστού», όταν εγώ στο σχόλιό
  μου είχα ρητά και με απόλυτη σαφήνεια
  επισημάνει ότι η ελληνική λέξη δε σήμαινε
  μόνο σεξουαλικά ανέγγιχτη, αλλά και απλώς
  νεάνις. Παρότι λοιπόν την επισήμανσή μου
  αυτή όντως τη διάβασες αφού την παρέθεσες
  και εντός τού ειδικού πλαισίου, εξακολουθείς
  ακατανόητα να ζητάς πειστικές εξηγήσεις
  για τη «λαθεμένη μετάφραση» όταν εγώ
  ουδέποτε μίλησα για κάτι τέτοιο! Ουδέποτε
  ισχυρίστηκα, αγαπητέ φίλε, ότι κάποιο
  δραματικό λάθος παρεισέφρησε στην
  επίμαχη μετάφραση των Q΄. Αυτό που είπα
  ήταν ότι το παρθένος στην πραγματικότητα
  απέδιδε αυτό που περιέγραφε και η
  αντίστοιχη εβραϊκή λέξη almah, δηλαδή
  απλώς μία νεάνιδα! Το γεγονός δε αυτό
  απαντά και στο δεύτερο ερώτημα που μου
  απηύθυνες, με ποια κριτήρια δηλαδή κρίνω
  «ασφαλέστερη την ερμηνεία που αποδίδεται
  σήμερα από Εβραίους στην λέξη almah από
  αυτή που δόθηκε από τους εβδομήκοντα».
  Και για να μην αφήνουμε να αιωρούνται
  ανακρίβειες, η ερμηνεία που εγώ δέχομαι
  ως ορθή, δεν υποστηρίζεται μόνο σήμερα
  από τους Εβραίους, αλλά όπως οι ίδιοι
  μας διαβεβαιώνουν,… ανέκαθεν!! Και εδώ
  ακριβώς θα πρέπει να τονιστεί με ιδιαίτερη
  έμφαση και μια άλλη λεπτομέρεια που οι
  χριστιανοί δείχνουν να παραβλέπουν:
  οι (από την παράδοση μαρτυρούμενοι) 72
  εξελληνισμένοι Ιουδαίοι λόγιοι λοιπόν μπορεί
  να γνώριζαν πολύ καλά τι σήμαινε η μία ή
  άλλη λέξη τού πρωτοτύπου, όμως το ίδιο
  ακριβώς ίσχυε και για όλους τους άλλους
  Εβραίους από τους οποίους ουδείς εξέλαβε
  ποτέ το «ha-almah harah» ως προαναγγελία
  κάποιας υπερφυσικής συλλήψεως!

  Υ.Γ. Αναφορικά με το σχόλιό σου πως
  περίμενες να φανώ ειλικρινέστερος, με το
  χέρι στην καρδιά κι ας διαφωνούμε: κρίνοντας
  από τη συζήτηση με τον Γιάννη, δείχνω στ’
  αλήθεια άνθρωπος που υπεκφεύγει;

  Τέλος, για το θέμα των αντιφάσεων που έθιξες
  (με την ευρύτερη έννοια, φαντάζομαι και όχι
  ειδικά σε σχέση με το Ησαΐας, Ζ΄ 14), το απόλυτα
  εύλογο ερώτημά σου -όπως ασφαλώς γνωρίζεις-
  δεν είναι δυνατόν ν’ απαντηθεί με ένα ξερό ναι ή
  μ’ ένα όχι. Σίγουρα υπάρχει ένας συνδυασμός
  αιτιών. Κάποιες αντιφάσεις προφανώς
  θεωρήθηκαν ήσσονος σημασίας, κάποιων
  άλλων η βαρύτητα ίσως υποτιμήθηκε, ενώ
  σίγουρα σε κάποιες περιπτώσεις ναι, πρέπει
  να έγιναν λάθη. Σύμφωνα δε με κάποιαν άλλη
  προσέγγιση, τα βιβλικά κείμενα ενδιαφέρονταν
  περισσότερο για το γενικότερο μήνυμα παρά
  για την ακριβή καταγραφή ιστορικών γεγονότων.
  Όπως και να ’χει, θα σε παρακαλούσα να μη
  μετατοπίζεις το θέμα συζήτησης αλλού. Για
  το ζήτημα τής «προφητείας» μιλούσαμε, και
  δεν καταλαβαίνω γιατί μου ανοίγεις τώρα άλλα
  θέματα. Οτιδήποτε εντοπίσεις για το οποίο
  έχεις να προβάλεις κάποια συγκεκριμένη
  ένσταση, να το συζητήσουμε, κανένα
  πρόβλημα. Αλλά καλό θα ήταν να μην
  πηγαίνουμε από το ένα έτσι ξαφνικά και
  ασύνδετα στο άλλο.

 80. @Κώστας

  Οι εβραίοι προσήλυτοι στον Χριστιανισμό,παλιότεροι και σύγχρονοι, φαίνεται ότι έχουν διαφορετική γνώμη από εσένα επί του ζητήματος.
  Όλως δε «παραδόξως» οι θέσεις σου συμπίπτουν με αυτές των σιωνιστών ταλμουδιστών.Χαίρομαι ,εν πάση περιπτώση,που δεν απορρίπτεις την μετάφραση των Ο΄:

  Κόρινθος. Εκατό χρόνια πριν. Κυριακή προ των Χριστουγέννων. Ο ραββίνος Ισαάκ έχει εντελώς αναρρώσει στο σπίτι του παιδικού του Έλληνα φίλου θεολόγου Νικολάου Αμβράζη και ζητάει να λάβει μέρος στην οικογενειακή λατρεία αναγινώσκων το Θ΄ Κεφάλαιο του προφήτη Ησαΐα, αρχικά εβραϊστί και ακολούθως ελληνιστί.

  «Παιδίον εγεννήθη η ίν, υιός και εδόθη ημίν, ου η αρχή εγεννήθη ε ί του ώμου αυτου· και καλεiται το όνομα αυτού μεγάλης βουλής άγγελος, θαυμαστός σύμβουλος, Θεός, ισχυρός(Ελ Γκιμπόρ), εξουσιαστής, άρχων ειρήνης, πατήρ του μέλλοντος αιώνος. »

  – Περί τίνος παιδίου ομιλεί ο Προφήτης και ένεκα τίνος εδιαλέξατε προς μελέτην το χωρίον τούτο σήμερον; Ερώτησε ο ραββίνος Ισαάκ τον Ν. Αμβράζην.

  – Διότι μετά τρείς ημέρας εορτάζομεν την γέννησιν του παιδίου εκείνου, του Μασσίαχ, του Σωτήρος του κόσμου που καλείται Ελ Γκιμπόρ, διά το οποίο η ιστορία, 450 εκατομ. Χριστιανοί το βεβαιούσι και ο Ησαΐας και πάντες οι Προφήται το κηρύττουσι.

  – Εγώ έμαθον εις το Ταλμούδ, είπεν ο Ισαάκ, ότι το παιδίον είναι ο υιός του Προφήτου Ησαΐου.

  – Είναι δυνατόν παιδίον, που καλείται Ελ Γκιμπόρ (=Θεός ισχυρός) να είναι παιδί του Ησαΐου; ερώτησε ο Ν. Αμβράζης.

  – Ομολογώ ειλικρινώς ότι δεν με πείθουν επαρκώς οι ραββίνοι και το Ταλμούδ. Ζητώ να φωτισθώ, απάντησε ο ραββίνος Ισαάκ.

  – Αν ειλικρινώς ποθής την αλήθειαν, αδελφέ Ισαάκ, ο Κύριος θα σε φωτίση. Ζήτησον αυτήν εν απλότητι καρδίας και εν ταπεινώσει και θα σου δοθή. «Ο Πατήρ θα σε ελκύση». Σκέψου και πρόσεχε εις τα εξής: Ο υιός του Ησαΐου ονομάζεται Μαχέρ-σαλάλ-χας-βαζ και γεννάται εκ της Προφήτιδος Άννης · ο Εμμανουήλ γεννάται εκ της Παρθένου, που εις τα Εβραϊκά εκφέρεται διά του άρθρου, αλ ααλμά, δηλαδή η μία, η γνωστή, η ωρισμένη υπό του Θεού Παρθένος (Ησ. Ζ΄ 14).

  – Έμαθα παρά των ραββίνων, είπεν ο Ισαάκ, και εγώ εμελέτησα εις το Ταλμούδ, ότι η λέξις «αλμά» δεν σημαίνει παρθένον, αλλά νεαράν γυναίκα. Ούτως εξηγούντες αυτήν οι ραββίνοι αναφέρουσι την λέξιν εις την νεαράν γυναίκα του Ησαΐου. Η Παρθένος ή το κοράσιον καλείται εβραϊστί «μπεθουλά», υποκοριστικόν της λέξεως «μπαθ» = κόρη, θυγάτηρ.

  – Άκουσε, Ισαάκ, εν ειλικρινεία και ευθύτητι καρδίας.

  Πρόκειται να αποδειχθή ότι η λέξις «αλμά» σημαίνει παρθένον και μόνον παρθένον και όχι νεαράν γυναίκα έγγαμον, και ότι η λέξις αυτή είναι συνώνυμος με την λέξιν «μπεθουλά». Γνωρίζεις κάλλιστα ότι η λέξις «αλμά» παράγεται από το ρήμα «αλάμ»=ηβάν, ισχυρόν είναι, χυμώδη είναι · επομένως η λέξις σημαίνει την κόρην, την έφηβον.

  Κατ’ αρχήν οι Ο΄ μεταφρασταί της Π.Δ. ήσαν Εβραίοι, εγνώριζαν καλώς την Ελληνικήν γλώσσαν και δεν είχαν θρησκευτικόν συμφέρον να μεταφράσουν την λέξιν «αλμά» διά της λέξεως Παρθένος. Ας έλθωμεν όμως εις το ζητούμενον.

  Στον 43 στ. ΚΔ΄ Κεφ. Του Μπερεσίθ (δηλαδή Γεν. ΚΔ΄ 4 43) αναγινώσκομεν «Χιννέ ανοχί νιτσάβ αλέν χαμάγιμ, βε χαγιά ααλμά…». «Ιδού εγώ εφέστηκα επί της πηγής τού ύδατος και έτσαι η παρθένος ή αν εγώ είπω,πότισον με εκ τής υδρίας σου». Ο Ελιέχερ παρακαλεί τον Θεόν, ώστε η πρώτη «αλμά», κόρη, παρθένος, την οποίαν θα συναντήση να είναι η ορισθείσα από τον Θεόν εις γυναίκα του Ισαάκ. Όταν το πρώτον συναντά την Ρεβέκκα την καλεί «αλμά» και η Ρεβέκκα είναι άγαμος και παρθένος.

  Στο κεφ. Β΄ 8 της Εξόδου αναγινώσκομεν: «Βατόμερ λαχ μπαθ παρό, λεχί, βατέλεχ ααλμά…». «Η δε είπεν η θυγάτηρ Φαραώ.πορεύου.Ελθούσα δε η νεάνις εκάλεσε την μητέρα τού παιδίου ».

  – Παρατηρώ, είπεν ο Ισαάκ ότι η θυγάτηρ του Φαραώ της αιγύπτου, ονομάζει αλμά την μικράν αδελφήν του Μωυσέως, η οποία κατ’ εντολήν της μητρός αυτής επετήρει το βρέφος Μωυσή, που ευρίσκετο εις το καλάθι, το οποίον επέπλεεν εις τον ποταμόν. Αναντιρρήτως ενταύθα η λέξις σημαίνει παρθένον, μικράν κόρην, άγαμον…

  Με έπεισες, Νικόλαε, ανέκραξε. Δεν δύναμαι να αρνηθώ την αλήθειαν. Βλέπω αυτήν καθαρά δι’ αυτού του εβραΐκού κειμένου.

  Ανεγνώσθησαν ακολούθως Τεελίν (Ψαλμ. 68, 26), Μισελέγ (Παροιμίαι 30, 19), Σιράσκριμ (Ασμα ασμάτων Α΄ 3 και ΣΤ΄ 8). Παρέπεμψα τον Ισαάκ και εις τας μεταφράσεις της Π.Δ. υπό των Ιουδαίων μεταφραστών Ακύλα, Θεοδοτίωνος και Συμμάχου, οι οποίοι συμφωνούν με τα ανωτέρω.

  Ο Ισαάκ δεν απεκρίθη. Παρετήρησεν ημάς ατενώς. Εδάκρυσεν έπειτα και εγονυπέτησεν. Ημείς όλοι διετελούμεν εν απορία. Ο Ισαάκ έμεινε επί τινα λεπτά άφωνος. Υψώσας δε έπειτα τους οφθαλμούς και τας χείρας προς τον ουρανόν ανέκραξεν εβραϊστί και ελληνιστί.

  – Ατά Ιμμανουέλ Μασσίαχ! Ω, συ Εμμανουήλ Βασιλεύ · Καβώδ Γισραέλ! Δόξα του Ισραήλ! Τον οποίον ο μισητός εγώ άχρι τούδε εμίσουν, τον οποίον ο τυφλός εγώ έως τώρα παρεγνώρισα! Ελπίς και υπόσχεσις του Αδοναγί Τσεβαώθ δος μοι οφθαλμούς να σε ίδω! Αφαίρεσον, Ελ Ελγιόν! το πυκνόν κάλυμμα της Ταλμουδικής πωρώσεως εκ των εσκοτισμένων οφθαλμών μου, όπως αφήρεσας του ομοίου μου Σαούλ (Παύλου) και κατάστησόν με όπως εκείνον! Ω Ελ Γκιμπόρ! Ω! Ελ-Σιαδάγ, ω Ιμμάνουέλ! Σώσον το δωδεκάφυλον ημών, ω ελπίς του Αβραάμ και των Πατέρων! Καβώδ Γισραέλ! Δέξαι καμέ τον μέχρι τούδε, αγνοίας ένεκεν, διώκτην Σου!…

  …Την επομένην ο Ισαάκ ανεχώρησε διά την Κωνσταντινούπολιν, όπου ευρίσκετο η ενορία του. Η λυσαλλέα μετά γρονθοκοπημάτων αντίδρασις της οικογενείας του τον έκαναν να εύρη καταφύγιον εις οικίαν Ορθοδόξου ιερέως. Παραμένων ραββίνος, καίτοι αληθής Χριστιανός, ακολουθών το του Παύλου «…και εγενόμην τοις Ιουδαίοις ως Ιουδαίος, ίνα Ιουδαίους κερδίσω…» ήλκυσε εις την Χριστιανικήν Πίστιν τον ραββίνον Σαμουήλ και μέρος της Συναγωγής. Ακολούθως εις Ρουμανίαν ιδρύει Εκκλησίαν εξ Ιουδαίων, μεταστρέφει εις την Ορθοδοξίαν 3 Μονσινιόρους, οι οποίοι γίνονται Επίσκοποι εις την Ρωσίαν και 2 Πανοσιωτάτους, οι οποίοι αποστέλλονται ιεραπόστολοι στην Κίνα.

  …Ο εξ Ηπείρου εβραίος Ισαάκ Μ. υπήρξεν ένας εκ των λογιωτάτων Ισραηλιτών, φιλολογικώτατα κατηρτισμένος εις την Εβραϊκήν γλώσσαν, την οποίαν ωμιλούσε όσον ολίγοι των Ραββίνων, αλλά και της Ελληνικής εγκρατέστατος, αφού ήταν τελειόφοιτος του Γυμνασίου Ιωαννίνων… Διήνυσεν ως «πατήρ Χρυσόστομος» πορείαν Ισαποστόλου και εκοιμήθη εις την Γιοκοχάμα την 28.12.1901. Εις την επιτύμβιον πλάκα κάτωθεν του Σταυρού είναι γεγραμμένα μεταξύ των άλλων: «Ο Νόμος, οι Προφήται και τα αγιόγραφα (εβραϊστί) οδηγούσιν (ελληνιστί) εις την Καινήν Διαθήκην (εβραϊστί)…

  «Καβώδ ατά, Αδοναγί, καβώδ ατά». «Δόξα Σοι, Κύριε, δόξα Σοι».

  Το κείμενο ελήφθη από το βιβλίο «Ο ΡΑΒΒΙΝΟΣ ΙΣΑΑΚ Μ.»
  του Νικολάου Αμβράζη, εκδόσεις Ρηγοπούλου.

 81. Κώστα:

  Υπενθυμίζω επιπλέον ότι ούτε ο Παύλος ούτε το κατά Μάρκο ξέρουν τίποτα για παρθένες Μαρίες. Το μύθευμα αυτό είναι μεταγενέστερη εφεύρεση, και πρωτοβρίσκεται στο κατασκεύασμα που λέγεται ‘κατά Ματθαίο’.

  Ακόμα και η αρχική εκδοχή του Συμβόλου της Πίστεως (Νίκαια 325) επίσης δεν ενδιαφέρεται για το ζήτημα:

  «Και εις ένα κύριον Ιησούν Χριστόν, τον υιόν του θεού, γεννηθέντα εκ του πατρός μονογενή, τουτέστιν εκ της ουσίας του πατρός, θεόν εκ θεού, φως εκ φωτός, θεόν αληθινόν εκ θεού αληθινού, γεννηθέντα, ού ποιηθέντα, ομοούσιον τω πατρί· δι’ ου τα πάντα εγένετο, τα τε εν τω ουρανώ και τα επί της γης· τον δι’ ημάς τους ανθρώπους και διά την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα και σαρκωθέντα και ενανθρωπήσαντα».

  ‘Διόρθωση’ το 381:

  «Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων, φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού, γεννηθέντα, ού ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι’ ου τα πάντα εγένετο. Τον δι’ ημάς τους ανθρώπους και διά την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος αγίου και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα.»

  Θυμίζω επίσης ότι στο 6:3 του κατά Μάρκο αναφέρονται αδέρφια του Χριστού. Και αυτά άραγε με το άγιο πνεύμα τα έκανε η δήθεν αειπάρθενος; Ή μήπως ξενοπηδούσε ο Ιωσήφ;

 82. @Θου Βου

  Μερικές σκόρπιες επισημάνσεις:

  ► Το ότι οι εβραίοι προσήλυτοι έχουν άλλη
  γνώμη, δε με εκπλήσσει. Αν δεν είχαν, τότε
  προφανώς δε θα ήταν και… χριστιανοί, έτσι
  δεν είναι;

  ► Η θέσεις μου -όπως άλλωστε είναι και
  λογικό- βρίσκονται πάντοτε σε απόλυτη
  συνάρτηση με το ζήτημα για το οποίο μιλάμε.
  Δεν είναι δηλαδή άπρο μαύρο ούτε υπάρχουν
  ταμπέλες. Έτσι λοιπόν μπορεί μεν για το
  ζήτημα τής προφητείας να συμφωνώ με τους…
  σιωνιστές ταλμουδιστές, όπως λες (τι να
  κάνουμε, τ’ ακούσα κι αυτό!), από την άλλη
  όμως διαφωνώ μαζί τους ακόμα και για
  την ίδια την ύπαρξη τού Γιαχβέ! Κι ενώ πάλι
  συμφωνώ με τον γνωστό χριστιανό εξελικτή
  exeldim (κι αυτός μ’ εμένα) ως προς την
  εξωφρενικότητα τής θεωρίας των
  Δημιουργιστών, έχουμε πολύ διαφορετικές
  απόψεις για όλα τα υπόλοιπα! Συμπέρασμα;

  ► Για τη μετάφραση των Q΄ δεν είμαι σε
  Θέση να εκφέρω άποψη αφού δεν είμαι
  γνώστης τής Εβραϊκής. Έτσι λοιπόν το μόνο
  που μπορώ να κάνω είναι να εμπιστευτώ την
  κρατούσα άποψη που αναγνωρίζει στο εν
  λόγω έργο υψηλή αξιοπιστία. Μέχρι εκεί όμως
  και τίποτα παραπάνω, αν καταλαβαίνεις τι
  εννοώ. Άλλωστε οι ίδιοι οι ορθόδοξοι σε
  κάποιες περιπτώσεις επειδή θεωρούν
  ορισμένες μεταφραστικές επιλογές των
  Εβδομήκοντα λανθασμένες (!), παραπέμπουν
  στο… εβραϊκό πρωτότυπο! Όμως υποτίθεται
  πως η μετάφραση των Q΄ (προσοχή: η
  μετάφραση και όχι απαραίτητα το
  περιεχόμενο εν συνόλω) είναι θεόπνευστη!

  ► Όσον αφορά τον διάλογο που παρέθεσες,
  με συγχωρείς αγαπητέ, αλλά αν όντως έτσι
  εξελιχθηκε η συζήτηση ανάμεσα στον
  χριστιανό θεολόγο και τον ραββίνο, τότε εγώ
  είμαι… αστροναύτης τής ΝΑΣΑ! Το κείμενο
  αυτό αγαπητέ φίλε, δεν είναι παρά μια επιμελώς
  διαμορφωμένη απολογία με βασικότερο
  χαρακτηριστικό την έντεχνη προβολή των
  χριστιανικών επιχειρημάτων εις βάρος των
  αντίστοιχων εβραϊκών. Δηλαδή από τη στιγμή
  που ένας ραββίνος με μητρική γλώσσα τα
  Εβραϊκά παρουσιάζεται να λέει στον… χριστιανό
  θεολόγο με μητρική γλώσσα τα… Ελληνικά
  ότι την -το επαναλαμβάνω: λεξικογραφικά
  100% τεκμηριωμένη- σημασία τού almah
  ως νεάνιδος «έτσι τού την έμαθαν» (!) και από
  τη στιγμή που -έτσι για το γαμώτο δηλαδή-
  δεν ακούστηκε ούτε μια υποτυπωδώς δομημένη
  δευτερολογία ή τριτολογία να βγαίνει από το
  στόμα τού Εβραίου, άσ’ το καλύτερα, φίλε,
  δεν έχει νόημα!

  Και βέβαια για όλα όσα επικαλέστηκε ο
  χριστιανός θεολόγος, τοποθετούμαι εκτενώς
  στο κείμενό μου. Αν όντως το διάβασες, θα
  είδες ότι εκεί σε αντίθεση με το ελάχιστα
  αληθοφανές «Με έπεισες!» τού ραββίνου,
  αναλύονται τα πάντα. Αν θες λοιπόν, ας τα
  πάρουμε ένα-ένα κι εγώ θα σου απαντώ. Αλλά
  τώρα με το κείμενο πού παρέθεσες, τι μπορώ
  να κάνω;

 83. avonidas said

  Κώστας έγραψε:

  Όσον αφορά τον διάλογο που παρέθεσες,
  με συγχωρείς αγαπητέ, αλλά αν όντως έτσι
  εξελιχθηκε η συζήτηση ανάμεσα στον
  χριστιανό θεολόγο και τον ραββίνο, τότε εγώ
  είμαι… αστροναύτης τής ΝΑΣΑ!

  Houston, we got trouble! :-)

  Να προσθέσω εδώ, φίλε Κώστα, ότι το φαινόμενο «insta-conversion» – ελληνιστί «ψεκάστε-σκουπίστε-αλλαξοπιστήσατε» – παρατηρείται μόνο σε άτεχνες χριστιανικές παραβολές, σε βίους αγίων και στα στριπάκια του Jack Chick*. Ιδίως δε η «λυσαλλέα μετά γρονθοκοπημάτων αντίδρασις της οικογενείας» του ραββίνου μου θύμισε την αφήγηση που είχα ακούσει στον Άθω για κάποιον πρώην γενίτσαρο που επέστρεψε στους κόλπους της Ορθοδοξίας, έγινε αθωνίτης μοναχός και μετά πήγε να κηρύξει τον Χριστιανισμό στους… Τούρκους. (Δεν συγκράτησα το όνομά του, αλλά αυτό που θυμάμαι είναι ότι τελικά «αξιώθηκε» να γίνει μάρτυρας, όπως διακαώς επιθυμούσε. Και όπως ήταν απολύτως προβλέψιμο, θα πρόσθετα.)

  * Όχι, δεν θα βάλω σύνδεσμο. Αν δεν ξέρετε ποιος είναι ο Jack Chick, θεωρήστε τον εαυτό σας πολύ-πολύ τυχερό!

 84. avonidas said

  Διαγόρα, δεν ξέρω πώς βρέθηκε εκεί πάνω το τελευταίο μου σχόλιο. Λογικά, θα έπρεπε να είναι το #50. Διόρθωσέ το, σε παρακαλώ.

 85. Avonidas, δεν μπορώ να κάνω κάτι. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη WordPress. Το έθεσα υπόψιν τους το Σάββατο το πρωΐ, θα δούμε πότε θα το διορθώσουν.

 86. @Κώστας

  1.

  Το ότι οι εβραίοι προσήλυτοι έχουν άλλη
  γνώμη, δε με εκπλήσσει. Αν δεν είχαν, τότε
  προφανώς δε θα ήταν και… χριστιανοί, έτσι
  δεν είναι;

  Προφανώς τα επιχειρήματα που υπάρχουν κρίθηκαν, τόσο από τους παλιότερους όσο και από τους σύγχρονους Χριστιανούς εξ Ιουδαίων, ως επαρκή.Αυτοί και την εβραϊκή γλώσσα (στη συγχρονη εκδοχή της) κατέχουν και τις ταλμουδιστικές ενστάσεις που εκφράζεις είχαν υπόψη τους.

  Οι εξ Εβραίων Χριστιανοί,λοιπόν, λένε ότι η λέξη almah δεν χρησιμοποιείται ποτέ στην Παλαιά Διαθήκη αναφερόμενη σε ύπανδρη γυναίκα.
  http://jewsforjesus.org/publications/issues/9_1/almah

  2.Το ,κατά την ταπεινή μου γνώμη, λάθος που θέλω να επισημάνω με την αναφορά μου για την ταύτιση σου με τις ταλμουδιστικές απόψεις επί του θέματος είναι ότι η έρευνα σου,όπως και στην περίπτωση του Αγίου Φωτός,καθοδηγείται από αντορθόδοξες εμμονές.

  Έτσι υπερτονίζεις τα αντορθόδοξα επιχειρήματα ,με η χωρίς εισαγωγικά,τα καλλωπίζεις,τα λουστράρεις και τα παρουσιάζεις σαν απαύγασμα της λογικής ενώ αν είχες εξ αρχής,απροκατάληπτη ,στάση θα κατέληγες σε τελείως άλλα συμπεράσματα.

  3.Για το «100%» σου απάντησαν οι εβραίοι Ο΄ με την μετάφραση τους από το 300 πΧ.

 87. @Θου Βου

  ► Και ο κάθε «πλανημένος», «αιρετικός»,
  «αλλόδοξος», οπαδός οποιουδήποτε -ισμού
  και οποιουδήποτε ιδεολογικοθρησκευτικού
  συστήματος, προφανώς είναι εκεί επειδή
  έκρινε τα επιχειρήματα τής ομάδας του επαρκή.
  Τι σημαίνει λοιπόν αυτό και τι αποδεικτική αξία
  μπορεί να έχει; Κι αν το πάμε έτσι, ποια είναι
  η αριθμητική αναλογία ανάμεσα στους Εβραίους
  που μεταστράφηκαν και σ’ εκείνους που
  παρέμειναν ή παραμένουν Εβραίοι;

  ► Όπως βλέπω εξακολουθείς όπως και οι
  περισσότεροι χριστιανοί στους οποίους
  έχω επισημάνει την απλή, αλλά καθοριστικής
  σημασίας αυτή λεπτομέρεια, να επικαλείσαι
  το γεγονός «ότι η λέξη almah δεν χρησιμοποιείται
  ποτέ στην Παλαιά Διαθήκη αναφερόμενη σε
  ύπανδρη γυναίκα». Και εγώ (για τελευταία
  φορά, κι αν θες απαντάς) θα σε ξαναρωτήσω:
  οι λέξεις βρέφος, κοριτσάκι ή παιδίσκη όταν
  χρησιμοποιούνται, προϋποθέτουν σημασιακά
  ή απλώς προσυποδηλώνουν την παρθενία;

  Και παρότι δεν το ήθελα, αναγκάζομαι να
  παραθέσω το χιουμοριστικό (αλλά απόλυτα
  ενδεικτικό τής λανθασμένης οπτικής γωνίας
  των χριστιανών) κείμενο που έχω αναρτήσει
  στο κάτω μέρος τής σελίδας μου για το θέμα:

  «Σκηνικό: ο γάμος τής παρθένου Σταχτοπούτας
  με τον πρίγκιπα.

  Προφητεία: Αυτή η παρθένος πρόκειται να μείνει
  έγκυος και να γεννήσει τον μελλοντικό βασιλιά
  τής χώρας ο οποίος θα κατατροπώσει…
  μπλα-μπλά κ.λπ. κ.λπ. …

  Ερώτηση: εντάξει, η παρθένος -δηλαδή νεάνις-
  Σταχτοπούτα, τη στιγμή τής προφητείας κατά
  πάσα πιθανότητα -και συνεκτιμώντας τις
  συνθήκες της εποχής εκείνης καθώς και το
  γεγονός ότι μάς διαβάζουν και… παιδιά-, λογικά
  θα ήταν και… παρθένος, δηλαδή ανέγγιχτη.
  Υπήρξε όμως παρ’ όλα αυτά έστω και ένας
  από τους παρευρισκομένους που να κατάλαβε
  ότι όλα αυτά που σύμφωνα με την προφητεία
  επρόκειτο να συμβούν, θα γίνονταν χωρίς η
  κακομοίρα η Σταχτοπούτα να προλάβει να… ;»

  Και μια παράθεση από το κύριο άρθρο:

  «Ο Ησαΐας στην πραγματικότητα έκανε λόγο
  για ένα “σημείον”, για ένα σημάδι δηλαδή όπως
  χαρακτηρίζεται το θαύμα στη βιβλική γλώσσα
  και όχι για “θαύμα μέγα και καταπληκτικόν”
  όπως πλειοδοτεί στην ερμηνεία του ο
  Κολιτσάρας (4)! Ας μην το προσπερνάμε
  λοιπόν αυτό γιατί έχει σημασία! Δε μίλησε
  ο Ησαΐας για “σημεία και τέρατα”, αλλά
  απλώς για ένα “σημείον”! Συνεπώς το
  υποτίθεται αμείλικτο ερώτημα τού Μεγάλου
  Βασιλείου “πού θα ήταν το θαύμα, αν μια
  παντρεμένη γυναίκα γινόταν μητέρα παιδιού;”
  στην πραγματικότητα είναι αμείλικτο μόνο
  για εκείνους στους οποίους έχει πλέον
  οριστικά και αμετάκλητα υποβληθεί ότι το
  προφητευθέν σημείο δεν μπορεί να
  αναφερόταν σε τίποτα άλλο παρά στη γέννηση
  ενός παιδιού από μια ανέγγιχτη κοπέλα. Γιατί
  αν μετατόπιζαν την οπτική τους γωνία έστω
  και λίγες μόνο μοίρες παραπέρα, θα
  μπορούσαν να δουν τα πράγματα και από
  μία άλλη μεριά. Θα αναγνώριζαν δηλαδή με
  φρίκη το ενδεχόμενο το “σημείο” για το οποίο
  μίλησε ο Ησαΐας να μην ήταν τελικά αυτή
  καθαυτή η γέννηση του παιδιού, αλλά τα
  συγκλονιστικά γεγονότα που θα επισυνέβαιναν
  λίγο αργότερα: η διάλυση δηλαδή τής συμμαχίας
  μεταξύ Ρασείμ και Φακεέ!»

  Και ακολουθεί ολόκληρη ανάλυση για το θέμα.
  Έτσι λοιπόν θα το επαναλάβω: αν διαφωνείς
  με κάποιο συγκεκριμένο επιχείρημα και είσαι
  σε θέση να υποστηρίξεις τις ενστάσεις σου
  με σαφώς διατυπωμένα στοιχεία, μπορεί
  να γίνει συζήτηση (όπως έγινε και με τον
  Γιάννη). Αν όμως απλώς διαφωνείς χωρίς
  να παίρνεις σαφή θέση επί των ζητημάτων
  που θέτω, τότε τι συζήτηση είναι αυτή;

  ► Το ότι δεν είμαι και ο φανατικότερος
  οπαδός τής ορθοδοξίας, ασφαλώς δε θα
  το αρνηθώ. Παρ’ όλα αυτά όταν πιάνω
  ένα θέμα, αυτό σημαίνει ότι κάτι υπάρχει
  εκεί που αξίζει να σχολιαστεί. Το αν τώρα
  αυτό στρέφεται κατά τής ορθόδοξης πίστης,
  στην πραγματικότητα δεν είναι δική μου
  ευθύνη, αλλά εκείνων που με αστήρικτες
  και αντιφατικές θεωρίες προκαλούν κάποιον
  να ασχοληθεί. Από την άλλη όμως, ίσως
  να ’χει πάρει το μάτι σου ότι έχουν υπάρξει
  και περιπτώσεις όπου έχω γράψει για
  να αποκαταστήσω ανακρίβειες που
  κυκλοφορούν και διαιωνίζονται εις βάρος
  των χριστιανών! Και όχι μόνο στο δικό μου
  μπλογκ, αλλά ακόμα και σε φίλους και
  ομοϊδεάτες ρισκάροντας έτσι παρεξηγήσεις
  που λογικά δεν υπήρχε κανένας λόγος να
  ρισκάρω! Συνεπώς αυτά που έγραψες για
  τον τρόπο με τον οποίο επιχειρηματολογώ,
  ίσως θα έπρεπε να τα ξανασκεφτείς λιγάκι.

  ► Για το «100%» σηκώνω τα χέρια ψηλά…
  Παραδίδομαι.

 88. @Κώστα

  Είναι πασίδηλο ότι και εσείς οι αρνητές του Χριστού έχετε τα επιχειρήματα σας και οι Χριστιανοί έχουμε τα δικά μας.
  Αυτό που θέλω να σού επισημάνω είναι ότι η ενδοεκκλησιαστική ερμηνεία της Αγίας Γραφής γίνεται ,υπό το φως της αποδοχής της ένσαρκης παρουσίας του Ιησού και της Ανάστασης Του,χωρίς την οποία κανέναν άλλο γεγονός της ζωής Του δεν θα είχε την παραμικρή σημασία για την πορεία τού κόσμου.
  Η Εκκλησία λοιπόν,ως στύλος και εδραίωμα της αληθείας,αποδέχεται την προφητεία του Ησαϊα ως αναφερόμενη στην Παρθένο Μαρία.Εσείς έχετε τις αντιρρήσεις σας που συμβαίνει να ταυτίζονται στο συγκεκριμένο θέμα, με αυτές των ταλμουδιστών.
  Από εκεί και πέρα ο καθένας πορεύεται όπως νομίζει.
  Παραθέσαμε,αμφότεροι,κάποιες από τις πηγές μας κι έτσι ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

 89. Αγαπητέ Θου Βου,

  έτσι όπως το έθεσες, δε μπορώ παρά να
  συμφωνήσω

 90. Το σχόλιο #13 και το σχόλιο #37 του Π ήταν στη σπαμιέρα και μόλις τα αποκατέστησα.

  Π, για κάποιο λόγο ούτε τα κενά μετά το «Π» δεν φαίνονται να βοηθάνε.

 91. Θυμίζω επίσης ότι στο 6:3 του κατά Μάρκο αναφέρονται αδέρφια του Χριστού. Και αυτά άραγε με το άγιο πνεύμα τα έκανε η δήθεν αειπάρθενος; Ή μήπως ξενοπηδούσε ο Ιωσήφ;

  Αναπαραγωγή των προτεσταντικών αιρετικών θεωριών.
  Αναμενόμενο.
  Μήπως κάποιος να σου έλεγε ότι υπάρχουν και ετεροθαλή αδέλφια;

 92. Kyriakos said

  Αγαπητέ Διαγόρα,
  Δεν ξέρω αν κάποιος το έχει είδη γράψει στα σχόλια,αλλά υποθέτω πως όχι, γιατί συνήθως διορθώνετε το άρθρο όταν γίνεται παρατήρηση που αφορά σε αυτό. Δεν μου αρέσει να γίνομαι σαν αυτούς τους μανιακούς φιλόλογους που θέλουνε όλα να είναι γλωσσικώς σωστά(εγώ ο ίδιος έχω μια μικρή μορφή δυσλεξίας και η ορθογραφία μου είναι ανύπαρκτη), αλλά αν και όλοι καταλάβαμε τι εννοούσατε, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε την στίξη δεκαδικών ψηφίων της χώρας από την οποία προέρχεται η γλώσσα. Όταν λοιπόν γράφετε στα Αγγλικά, επειδή στο Ηνωμένο Βασίλειο το 99.999% θα πει 99 τοις εκατό με τρία δεκαδικά, χρησιμοποιείτε την τελεία ως στίξη δεκαδικών. Όταν, όπως τώρα, γράφετε στα ελληνικά καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε την στίξη δεκαδικών που χρησιμοποιείται από την Ελλάδα για το 99 τοις εκατό με τρία δεκαδικά δηλαδή 99,999%,(αν και τονίζω ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση που μιλάμε για ποσοστό τοις εκατό κανένας άνθρωπος δεν μπερδεύτηκε, φαντάζομαι)καθώς 99.999% είναι το 99χιλιάδες 999 τοις εκατό.
  Ευχαριστώ

 93. Αγαπητέ Κυριάκο, σε ευχαριστώ πολύ για την υπόδειξη. Η χρήση της τελείας για τα δεκαδικά ψηφία μου έχει μείνει ως συνήθεια από τη χώρα της εσπερίας στην οποία μορφώθηκα.

  Τυγχάνω να είμαι επίσης της γνώμης ότι καλά θα κάναμε να αλλάζαμε κι εμείς εδώ την στίξη των δεκαδικών ψηφίων και να υιοθετούσαμε την τελεία αντί για το κόμμα όπως ο υπόλοιπος πολιτισμένος κόσμος, έτσι ώστε να μην είμαστε οι περίεργοι της παγκόσμιας κοινότητας ακόμα και σε αυτό το σημείο. Έτσι κι αλλιώς από οπτικής απόψεως η διαφορά ανάμεσα στο κόμμα και στην τελεία είναι μηδαμινή, κι έτσι όποιος μιλήσει για «ομορφιά της ιδιαιτερότητας» στο συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ απλά αντιδραστικός και χρησιμοποιεί τη χιλιομασημένη τσίχλα της ιδιαιτερότητας ως πρόσχημα για να υποστηρίξει τη λόξα του.

  Όπως και να’χει το θέμα, έχεις απόλυτο δίκιο, η γλώσσα μας σήμερα έχει έτσι όπως είπες, οπότε το σωστό είναι το κόμμα και όχι η τελεία. Έκανα τη διόρθωση στο κείμενο, και αν θελήσει η Βρομιστεράκη (κατά το φενάκη) να κάνει το δικό της κομμάτι, θα διορθωθεί και η εικόνα.

  Βρομιστεράκη, αν μπεις στον κόπο να το κάνεις αυτό, σε παρακαλώ πρόσθεσε και τρία ακόμα εννιάρια μετά την υποδιαστολή.

 94. Πολύ καλό! Πρόκειται για σχεδόν καθολική αποχή από το σεξ. Και λέω σχεδόν, γιατί ο σύζυγος δεν άγγιξε καν τη σύζυγο, αλλά εκείνη έκανε παιδί με κάποιον άλλον (ας ήταν και πνεύμα), γεγονός που συνιστά ερωτική πράξη.
  Η εκκλησία θεωρεί την οικογένεια αυτή ως πρότυπο; Ο ηλικιωμένος Ιωσήφ που νυμφεύεται την νεαρά Μαρία που τυγχάνει εγκυμονούσα από άλλον και γεννά το νώθο τέκνο;

 95. Kyriakos said

  ‘χώρα της εσπερίας’ πρόκειται για το Ηνωμένο Βασίλειο,την Ιρλανδία, ή τις ΗΠΑ;
  Παρ’ ότι και εγώ είμαι αγγλόφιλος, και δεν συμπαθώ την Ελλάδα, πιστεύοντας πως είναι ‘πίσω’ σε πολλούς τομείς πρέπει να σας πληροφορήσω ότι (κάπως πρωτότυπα θα λέγαμε) η Ελλάδα δεν είναι απολίτιστη σε αυτό τον τομέα, καθώς ,αν η μνήμη μου με εξυπηρετεί σωστά, όλες οι χώρες της Ευρώπης που δεν μιλάνε Αγγλικά(σίγουρα μπορώ να πω για Γερμανία, Γαλλία και Ελλάδα)χρησιμοποιούν κόμμα.
  Θα έλεγα πως η Αγγλική (γλώσσα) είναι η περίεργη. Για την ακρίβεια, παρ’ ότι όπως ξαναείπα είμαι αγγλόφιλος έχω μια κάποια αντίθεση με τα μέτρα και τα σταθμά των χωρών που η Αγγλική ομιλείται γενικά. Αναφέρομαι στις τέλειες στα δεκαδικά, στις γιάρδες, τα μίλια, τοstone -ή τα pounds για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού-(συγχωρέστε με δεν ξέρω ελληνικές ονομασίες αν υπάρχουν στην κιλοκρατούμενη ελλάδα) κτλ. Όλη η υπόλοιπη Ευρώπη χρησιμοποιεί τα ελληνικά μέτρα και σταθμά.

 96. backtomono said

  @Kyriakos
  Συγνώμη που πετάγομαι, αλλά τα μετρα και τα σταθμά που χρησιμοποιούμε είναι γαλλικής προέλευσης.Οχι ότι έχει και τόση σημασία, βέβαια.

 97. Ώρες-ώρες αναρωτιέμαι αν το καλύτερο τραγούδι για την «αγία» οικογένεια το’χει πει ο Σταύρος Λιβυκός…

 98. omadeon said

  η ενδοεκκλησιαστική ερμηνεία της Αγίας Γραφής γίνεται ,υπό το φως της αποδοχής της ένσαρκης παρουσίας του Ιησού και της Ανάστασης Του,χωρίς την οποία κανέναν άλλο γεγονός της ζωής Του δεν θα είχε την παραμικρή σημασία για την πορεία τού κόσμου.

  Αρα… άνθρακες ο θησαυρός της διδασκαλίας του Ιησού ΧΩΡΙΣ την αποδοχή της θεΪκής ιδιότητάς του.

  Καλάαα…
  Γι’ αυτό λέω εγώ, αληθής Χριστιανός είναι ΜΟΝΟ ο άθεος.

 99. Ένα κάπως άσχετο ψήγμα πληροφορίας το οποίο αποκτά ίσως κάποιο ενδιαφέρον υπό το φως του σχολίου 5 και του σχολίου 8 του θου Βου: η φωτογραφία πάνω στην οποία βασίστηκε η σύνθεση είναι από αγιογραφία υπογεγραμμένη από κάποιον «Πατέρα Πεύκη» η οποία στο freesell.gr έχει μέγεθος 21Χ28 εκατοστά και πωλείται προς €44.50 ενώ στο nektarios.com.gr έχει μέγεθος 16Χ21 εκατοστά και πωλείται προς €42.70. (Τρέχα γύρευε.)

  Το συνοδευτικό κείμενο λέει: «Εικόνα του Πατέρα Πεύκη, βυζαντινής τεχνοτροπίας με γνήσια χρώματα ζωγραφικής αμετάβλητα στον χρόνο. Εργασία υψηλής αισθητικής με σεβασμό στη παράδοση. Είναι ραφιναρισμένη ώστε να έχει αντικέ εμφάνιση. Έχει σφραγίδα και υπογραφή του Πατέρα Πεύκη. Χαρίστε την στον εαυτό σας η όπου αγαπάτε, για ευλογία για εγκαίνια για δώρο γάμου.»

 100. […] στο ABC της ΑυστραλίαςΓνωμικό #232ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑΓελοιογραφία: αποχή από το σεξΤαινία: AgoraΜην πανικοβάλλεστεΠώς να αποκτήσεις […]

 101. Παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με ένα κατά τα φαινόμενα σοβαρότατο και τεκμηριωμένο ιατρικό άρθρο του webmd.com προς το οποίο βρήκα σύνδεσμο στα σχόλια της αρχικής ανάρτησης του LOLgod το ποσοστό δεν είναι 99.999%, αλλά 85%. (Υποθέτω στις Η.Π.Α.)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: