Δημοσκόπηση: πως σας φαίνονται τα ιεραρχικά σχόλια;
Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2009/02/28
Προσφάτως η WordPress υλοποίησε τη δυνατότητα του ιεραρχικού σχολιασμού, όπου μπορούμε να επιλέξουμε το σχόλιο προς το οποίο απαντάμε, κι έτσι αντί το κάθε νέο σχόλιο να προστίθεται νομοτελειακά στο τέλος της συζήτησης, εμφανίζεται ακριβώς κάτω από το σχόλιο προς το οποίο επιλέξαμε να απαντήσουμε, και λίγο προς τα μέσα. Με το που εμφανίστηκε αυτή η δυνατότητα την ενεργοποίησα για να τη δοκιμάσουμε, όμως οι εντυπώσεις μου από τη δοκιμή είναι ανάμεικτες.
Ένα πρόβλημα είναι ότι ο σκοπός ύπαρξης και ο τρόπος λειτουργίας των ιεραρχικών σχολίων είναι πολύ εύκολο (ανθρώπινο, θα έλεγα) να παρεξηγηθεί, και έτσι καταλήγουμε να έχουμε «φώλιασμα» σχολίων σε μεγάλο βάθος. Σκεφτόμουν να περιορίσω το μέγιστο επιτρεπόμενο φώλιασμα σχολίων στα τρία επίπεδα, αλλά πριν το κάνω αυτό λέω να ζητήσω τη γνώμη των σχολιαστών, μήπως τελικά προκύψει ότι η ιεράρχηση των σχολίων δεν χρειάζεται ούτως ή άλλως.
Πείτε μου λοιπόν σας παρακαλώ τη γνώμη σας.
Copyright © 2009 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης
Τροφοδοσία περιεχομένου (RSS feed)
Κάθε άρθρο σε αυτό το ιστολόγιο
Κάθε σχόλιο σε αυτό το ιστολόγιο
Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου
batcic said
Διαγόρα, τα «φωλιασμένα» σχόλια κάνουν πολύ δύσκολη την επανένταξη των σχολιαστών σε μια συζήτηση, αν δεν υπάρχει συνεχής παρακολούθηση της από αυτούς. Προσωπική μου άποψη!
Ιοκάστη said
Θα είμαι επιεικής: χάλια είναι!! Στην αρχή μ’ άρεσε η ιδέα, μετά όμως δεν μπόρεσα να μπω για 1-2 μέρες και μετά ήρθε το χάος!! Δύσκολο στο να τα παρακολουθήσεις και άσχημο το αποτέλεσμα όταν σχολιάζουν πολλοί πάνω σ’ ένα σχόλιο. Ίσως βέβαια να είναι και απλά θέμα συνήθειας. (Κατάργηση ψηφίζω πάντως :p )
ithaca12830 said
Από τη μια πλευρά είναι πιο εύκολο να παρακολουθήσεις τις στιχομυθίες, από την άλλη αν λείψεις 1-2 μέρες έχεις χάσει τη μπάλα. Δεν θα ξέρεις τι έχεις διαβάσει και τι όχι.
Θεωρώ ότι με τα ιεραρχημένα σχόλια τριών επιπέδων οι αναρτήσεις θα γίνουν ακόμη πιο δυσανάγνωστες (κάποιοι διάλογοι θα περικλείονται σε αυτές τις φωλιές, ενώ η συνέχειά τους βρίσκεται στο τέλος της σελίδας δημιουργώντας σύγχυση). Μάλλον καλύτερο ήταν πριν.
avonidas said
Παραφράζοντας τον Ορθολογιστή στον «Ρινόκερο» του Ιονέσκο, «ωραίο πράγμα ο εγκιβωτισμός – υπό τον όρο να μην κάμνει κανείς κατάχρησιν».
Συνεπώς, προτείνω τον περιορισμό του μέγιστου βάθους σε 3 ή 4 το πολύ επίπεδα. Εναλλακτικά, προτείνω την προσθήκη 11 επιπλέον διαστάσεων στο ιστολόγιο, ώστε να μην συνωστίζονται τα πλαίσια.
dmast said
Αν οι σχολιαστές είναι φυσιολογικοί άνθρωποι, τα ιεραρχημένα σχόλια, βοηθάν το χρήστη να παρακολουθεί τις συζητήσεις, αρκεί να μην προχωρούν σε μεγάλο βάθος. Θα συμφωνήσω με τον avonidas.
Επειδή όμως μερικοί (ελάχιστοι,κανα-δυο) σχολιαστές απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν «φυσιολογικοί» (πάντα κατά την άποψή μου), χρησιμοποιώ το killfile για να «κόβω» τις ανούσιες συζητήσεις τους. Τα ιεραρχικά σχόλια μου έκαναν τη ζωή δύσκολη, αφού δεν κρύβουν αυτούς που έχω «κόψει», παρά μόνο αν έχουν κάνει οι ίδιοι ένα αρχικό (μη ιεραρχημένο) σχόλιο, κρύβοντας όμως και όλα τα άλλα σχόλια που γίνονται κάτω από το δικό τους. Επίσης, εμφανίζονται αν έχουν κάνει ιεραρχημένα σχόλια σε άλλους σχολιαστές.
Αυτό βέβαια, είναι θέμα του killfile και όχι του ιστολογίου. Μου ξύνισε λιγάκι, αλλά θα επιβιώσω και μ’ αυτό.
Γιατρός Του Ικα said
Δημιουργεί ένα μικρό μπέρδεμα είναι αλήθεια,και επιπλέον όταν οι απαντήσεις είναι είτε κατ’ανάγκη είτε από έλλειψη φυσιολογικότητας πολλές αισθητικά το αποτέλεσμα δεν είναι ωραίο κατά τη γνώμη μου.
ellinaki said
Μάλλον μπερδεύει παρά διευκολύνει. Επίσης χαλάει, νομίζω τη ροή μίας συζήτησης και το κάνει κουραστικό για τον αναγνώστη…
Geysser said
Οπωσδήποτε η ιεράρχιση μπορεί να προσφέρει πολλά, αλλά, κατά την γνώμη μου, ο τρόπος που έχει υλοποιηθεί από την WordPress είναι ο χειρότερος δυνατός!Επειδή είμαι άνθρωπος του «αν δουλεύει, μην το φτιάχνεις» (σε μερικούς τομείς, όχι σε όλους!), θα έλεγα να επιστρέψεις στο πατροπαράδοτο σχήμα.
cyrus said
Η ιεράρχηση μπερδεύει πολύ τον αναγνώστη, γιατί καταργεί τη χρονική συνέχεια των σχολίων και γιατί στερεί από κάποιον τη δυνατότητα να απαντήσει σε δυο σχολιαστές ταυτόχρονα.
Ας μην πάμε κόντρα στο βέλος του χρόνου…
orck said
εχει ομως αλλα πλεονεκτηματα
στα ngs παντως βλεπεις οτι ειναι λιγο περιεργο καθως μερικες φορες φτανει πανω απο 40-50 επιπεδα και ουσιαστικα χανεις το θεμα γιατι φευγει τερμα δεξια
orck said
κατι δεν εγινε σωστα πιο πανω η μονο εγω το βλεπω λαθος
Panos said
Κράτησέ τα αλλά περιόρισε το βάθος τους. Είναι πολύ πιο εύκολο να γνωρίζει κάποιος σε ποιον απευθύνεται μια απάντηση.
espectador said
Φανταζεσαι τι μροφη θα παρει ο διαλογος με τον ΘΒου π.χ. οταν ολοι απαντπυν σ αυτομ και αυτος σε ολους?
Θα ξεχασουμε οτι ειμσατε αθεοι :) Κατω η ιεραρχηση λοιπον! (Ασε που ειναι λεξη που μου φερνει αναγουλα) :)
JustAnotherGoneOff said
Ή περιορισμός βάθους ή να το καταργήσεις εντελώς. Στην πρώτη περίπτωση εξαρτάται από την ευχέρεια του σχολιαστή να απαντά σε «μπαγιάτικα» σχόλια διακινδυνεύοντας να μην δει σχεδόν κανένας την απάντησή του στις περιπτώσεις που τα σχόλια είναι πολυπληθή. Οπότε, μάλλον ρέπω στον γραμμικό σχολιασμό, τόσα χρόνια στο κουρμπέτι των ιστολόγιων αλλά και των φόρουμ, δεν είχαμε ποτέ σοβαρό πρόβλημα κατανόησης. Συνεπώς, πιστεύω ότι ο ιεραρχικός σχολιασμός είναι μια χρήσιμη-άχρηστη λειτουργία που χρησιμεύει περισσότερο σαν εφφέ.
Διαγόρας ο Μήλιος said
Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος είναι ολίγον τι διφορούμενα.
8 επισκέπτες θέλουν να κρατήσω τα ιεραρχικά σχόλια, 15 θέλουν να τα καταργήσω, και 9 θέλουν να περιορίσω το μέγιστο βάθος του «φωλιάσματος». Ένας μπήκε στον κόπο να ψηφίσει για να πει ότι δεν τον νοιάζει.
Οι 15 που θέλουν να τα καταργήσω είναι σίγουρα πλειοψηφία, όμως αν προσθέσω τους 8 που θέλουν να τα κρατήσω με τους 9 που θέλουν να περιορίσω το μέγιστο βάθος τους μας βγαίνουν 17, άρα η ελαφρώς πλειοψηφική θέληση είναι να μην τα καταργήσω. Έτσι λοιπόν κι εγώ περιορίζω το μέγιστο βάθος τους στα 3, και ίσως να επαναλάβουμε την ψηφοφορία αργότερα.
batcic said
Και τι ακριβώς γίνεται όταν φτάσουμε το μέγιστο βάθος; Εξαφανίζεται ο σύνδεσμος Απάντηση, ή οι υπόλοιπες απαντήσεις βγαίνουν στο ίδιο βάθος;
batcic said
Αν κάνω δύο ακόμα απαντήσεις, μάλλον θα φανεί!
Διαγόρας ο Μήλιος said
Φαντάζομαι πως λύθηκε η απορία σου.
Νίκος said
Νομίζω είναι σημαντική η χρονολογική σειρά που χάνεται, που μόνο στο feed reader μπορει να διατηρηθεί. Ψηφίζω κατάργηση, καθώς με ένα ‘blockquote’ γίνεται συσχέτιση.