Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Η λέξη «γύφτος» (εικονογραφημένο)

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2007/09/18

Η λέξη «γύφτος» προέρχεται από τη λέξη «Αιγύπτιος», είναι όμως πλέον γνωστό ότι η μακρινή καταγωγή των γύφτων (ή, όπως πιό σωστά θα έπρεπε να τους αποκαλούμε, των «Αθίγγανων») είναι η Ινδία, και η ονομασία «γύφτοι» βασίζεται στη λανθασμένη πεποίθηση παλαιότερων εποχών ότι ο νομαδικός αυτός λαός κατάγεται από την Αίγυπτο.

Οι γύφτοι λοιπόν είναι ινδικής καταγωγής, αυτό όμως δεν εξηγηγεί κάποιες παραδόσεις που τηρούν, τις οποίες μοιάζουν να έχουν δανειστεί από τους Φαραώ.  Αυτό τεκμηριώνουν οι παρακάτω φωτογραφίες που έλαβα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπου η (προφανώς εύπορη) πεθαμένη ενταφιάζεται μαζί με πολλά από τα υπάρχοντά της.

c0873120.jpg c2173408.jpg c3658782.jpg

(Προσέξτε την πολλών ιντσών plasma TV και το 15λιτρο Chivas Regal!)

Αυτό που δεν φαίνεται στις φωτογραφίες, και είναι άξιο απορίας, είναι αν την μουμιοποίησαν κιόλας την μακαρίτισα πριν την εναποθέσουν στην πολυτελή αυτή σαρκοφάγο.


Ενημέρωση 2009-10-22: άλλαξα εντελώς την εισαγωγή του άρθρου λαμβάνοντας υπόψιν το σχετικό άρθρο της βικιπαίδειας που λέει ότι η καταγωγή των γύφτων είναι από την Ινδία και όχι από την Αίγυπτο.  Προηγουμένως η εισαγωγή του άρθρου είχε ως εξής:

Ως γνωστόν η λέξη «γύφτος» προέρχεται από τη λέξη «Αιγύπτιος».

Με άλλα λόγια, οι σημερινοί γύφτοι είναι απόγονοι των αρχαίων Αιγυπτίων.

Ως εκ τούτου φαίνεται, τηρούν (κάποιες έστω) από τις παραδόσεις των Φαραώ. Αυτό, τουλάχιστον, τεκμηριώνουν οι παρακάτω φωτογραφίες που έλαβα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπου η (προφανώς εύπορη) πεθαμένη ενταφιάζεται μαζί με πολλά από τα υπάρχοντά της.

21 Σχόλια προς “Η λέξη «γύφτος» (εικονογραφημένο)”

 1. shipwreckedfrontierpioneer said

  Μπάνιο έκανε με το Chivas η γιαγια;
  Αυτον τον ταφο πρεπει να τον εφτιαχναν αρκετο καιρο. Σαν τους Φαραω! :D
  Λες να ειχε και σκλαβους;

 2. resident said

  Air condition αν ξέρεις της βάλανε, με ψύξη –θέρμανση?

 3. LOL, Resident!
  Λοιπόν, από χθες που έβγαλα στον αέρα το άρθρο έχω παρατηρήσει διάφορα.
  Κατ’αρχήν, να σας πω πως κατάλαβα πως πρόκειται περί γυναίκας: στα δεξιά της τηλεόρασης υπάρχει ένα έπιπλο πάνω στο οποίο βρίσκονται δύο ζευγάρια γυναικεία υποδήματα.
  Μπροστά από την τηλεόραση είναι ένα DVD player, και πάνω του είναι δύο τηλεχειριστήρια μέσα σε προστατευτικά καλύματα από νάϋλον, προφανώς ένα για την τηλεόραση και ένα για το DVD player. Πάω στοίχημα πως μέσα στα συρτάρια θα είναι η συλλογή με τα αγαπημένα DVD της μακαρίτισας.
  Κάτω από το τραπεζάκι του καθρέφτη διακρίνεται ένα ηχητικό σύστημα. Δίπλα του είναι το subwoofer, ενώ ένα ηχείο βρίσκεται πάνω στο DVD player, κι ένα άλλο ηχείο βρίσκεται λίγο πιό αριστερά.
  Ανάμεσα στην τηλεόραση και στο ρολόϊ τοίχου βρίσκεται ένα αγαλματίδιο του Ιησού του ναζωραίου, χριστιανοκαθολικής αν δεν κάνω λάθος τεχνοτροπίας. Αυτό ίσως να αποτελεί ένδειξη πως η κηδεία δεν λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα. Απ’την άλλη μεριά, νομίζω πως αν ψάξει κανείς σε ελληνικά μαγαζιά με βαθύ κίτς, μάλλον θα βρει ακόμα και κάτι τέτοιο.
  Στο πάτωμα δίπλα στο κρεβάττι, εναποθετημένο πάνω στην πλούσια μοκέτα (ή μήπως φλοκάτη;) και ακουμπισμένο στον τοίχο, είναι το κάλυμα του φέρετρου, το οποίο έχει πάνω του ξύλινο σταυρό, ο οποίος δεν συνηθίζεται στο εξωτερικό, πράγμα που αποτελεί ένδειξη πως η κηδεία λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα.
  Στο τραπεζάκι του καθρέφτη διακρίνει κανείς μερικά αποσμητικά (μα θα φτάσουν για μία αιωνιότητα;) καθώς και νωπά μαντηλάκια. Και οι δύο μάρκες κυκλοφορούν στην Ελλάδα.
  Το ανοικτό φέρετρο το οποίο είναι άδειο (πέρα από τις διακοσμήσεις) δεν το κατάλαβα.
  Όποιος διακρίνει τίποτε άλλο ενδιαφέρον, ας αφήσει σχόλιο.

 4. ellinida said

  Πωπω χλίδα! Είναι μάλλον Αιγύπτιοι γιατί πρόσεξα πως οι κύριοι της πρώτης φωτό φορούν σανδαλάκια ή τέλος πάντων κάτι ξώνυχο και συνηθίζεται πολύ στους αδελφούς Αραβες.
  Τα πασουμάκια είναι φετίχ σε αυτούς τους λαούς γιαυτό και τα έβαλαν σε περίοπτη θέση. Τα τοποθέτησαν και ψηλά κιόλας, μην τυχόν και σκύψει η γιαγιά όταν με το καλό σηκωθεί.
  Ισως είναι Κόπτες, έχει και στην Αίγυπτο Χριστιανούς. Εκτός αν είναι τσιγγάνοι γιατί φαίνεται μία στο κοινό. Αν και μεις δεν πάμε πίσω στο κιτς, δεν μπορώ να φανταστώ τέτοιο ανοσιούργημα.
  Εξάλλου οι σύγχρονοι Αιγύπτιοι έχουν μακρά παράδοση στο κιτς. Δεξιώσεις γάμου στα Μακντόναλντς, χρυσά νυφικά, πούλιες, χάντρες, φτερά κλπ.
  Σκέφτομαι τους μελλοντικούς αρχαιολόγους που θ’ανοίξουν τον τάφο στο μέλλον. Θα έχουν πλήρη εικόνα του πολιτισμού μας.
  Κι’έχω να παρατηρήσω πως ξέχασαν τα παγάκια. Ετσι ξεροσφύρι;
  Θεικές φωτό! Καιρό είχα να γελάσω έτσι. Να’σαι καλά! :)))

  Υ.Γ.
  Ανέβασα κι’εγώ κάτι χαριτωμένο σήμερα. Εχω την εντύπωση πως θα σου αρέσει. :))

 5. atheofobos said

  Τις ίδιες φωτογραφίες έχει πρωτοδημοσιευσει το μπλόγκ http://christosvardakas.blogspot.com/

 6. ARIOSHELLAS said

  Καμία σχέση η κολογυφτοι με Αιγύπτιους τους φώναζαν Αιγύπτιους όταν πρωτοεμφανίστηκαν το 1200 γιατί απλά δεν ήξεραν ότι πρόκειται για την χειρότερη κάστα των ινδών τα παιδιά του διαόλου
  Βαριέμαι να γράψω κάτι άλλο
  Αφού είσαι άσχετος για τη γράφεις ανακρίβειες ?

 7. Batcic said

  @ARIOSHELLAS

  Αφού είσαι άσχετος για τη γράφεις ανακρίβειες?

  Βρε μπιφτέκι, δεν μπορείς καν να γράψεις σωστά το γιατί (άκου για τη) και μιλάς και από πάνω για ασχετίλα; Ο λόγος που δεν έγραψες άλλα, δεν είναι το ότι βαριέσαι, αλλά κατά πάσα πιθανότητα το ότι δεν υπάρχει ακόμα υπολογιστής που να μένει για τόσα χρόνια ανοικτός, όσα χρειάζεσαι για να πληκτρολογήσεις ένα κείμενο με 261 χαρακτήρες, των κενών συμπεριλαμβανομένων…

 8. Γιατρός Του Ικα said

  Ρε συ Batcic άσε,εδώ ο τύπος όχι μόνο πιστεύει πως υπάρχει Αρία(!) φυλή(!!) αλλά φαντασιώνεται ότι είναι και μέλος της(!!!).

  Μιλάμε για πολύ σχετικότητα με τα περί καταγωγών!Ο άνθρωπος είναι ειδικός μιλάμε.Στα Άρια(να)Ελληνικά®,το γιατί συγγένευε με το γατί(ουδέτερο).Το θηλυκό (η) γατή>για τη.

  (Άραγες για τή όλοι οι σούπερ-πατριώτες δεν ξέρουν τη γλώσσα της πατρίδας που υποτίθεται ότι λατρεύουν;-Ακολουθεί Φιλιππικός για τα παιδιά του λαού που δε μάθανε γράμματα για τη μπήκαν από μικρά στη βιοπάλη,ενώ οι θολοκουλτουριαραίοι κάναν το κομμάτι τους με τα λεφτά του μπαμπά).

 9. Ρε πουστακια το ορθογραφικό σφάλμα σας μάρανε
  Ενώ εσείς έχετε μπερδέψει την χρησιμότητα του πρωκτού σας και των χρησιμοποιείτε
  Για λάθος χρήση
  Σίγουρα ανήκετε στο σύριζα μια και είσαστε κίναιδοι
  Μισείτε την Ελλάδα και αγαπάται ότι την καταστρέφει
  Καλά κάνετε και υποστηρίζεται τους γυφτους γιατί είσαστε στην ίδια μοίρα
  Και με κοινή καταγωγή
  τη και εάν είσαστε ψευτοκουλτουριαρηδες ο Έλληνας
  Γεννιέται δεν γίνετε στα κολέγια
  Εάν μας βάλουν δίπλα δίπλα μου παίρνεται πίπα χωρίς να σκύψετε

 10. ARIOSHELLAS said

  Ρε πουστακο πόσες πίπες πήρες στον Αβραμόπουλο να σε προσλάβει στο ΙΚΑ
  Πεινασμένε
  Εάν με δεις θα καταλάβεις ότι είμαι Έλλην και εάν Φέρεις την αδελφή σου και την γυναίκα σου θα σου επιβεβαιώσουν και αυτές ότι είμαι Έλλην και τι Έλλην με μια ψωλαρα να

 11. Εμ, δεν είναι παίξε-γέλασε η ελευθερία του λόγου. Χρειάζεται να έχει γερό στομάχι κανείς για να την αντέξει. Όσο περίεργο και να σας φαίνεται, τα δύο παραπάνω σχόλια δεν παραβιάζουν κανέναν από τους όρους χρήσης, κι έτσι μένουν.

  Αυτό βέβαια δεν με εμποδίζει από το να αφαιρέσω από εδώ και στο εξής το λόγο από το συγκεκριμένο πρόσωπο που έγραψε αυτά τα σχόλια.

  Λοιπόν, «Arioshellas», (να με συγχωρείς που δεν αναπαράγω τα κεφαλαία, είμαι αλλεργικός,) είσαι ανεπιθύμητος στο παρόν ιστολόγιο, κι έτσι το παραπάνω ήταν το τελευταίο σχόλιό σου εδώ. Όσα ακολουθήσουν θα διαγραφούν.

  Καλή τύχη σε άλλα ιστολόγια.

  Υ.Γ.
  Η αλήθεια είναι ότι απορώ πως και δεν συνέβη κάτι σαν το παραπάνω νωρίτερα. Σκέφτομαι να κάνω την ελάχιστη δυνατή μεταβολή στους όρους χρήσης έτσι ώστε να καλύπτονται σχόλια σαν τα παραπάνω, αλλά από την άλλη μεριά σκέφτομαι πως με τόσο λίγα περιστατικά τέτοιου είδους μέσα στα δυόμισι χρόνια της λειτουργίας του diagoras.wordpress.com, ίσως και να μην είναι ανάγκη

 12. Αυτό το σχόλιο μεταφέρθηκε στο πτυελοδοχείο γιατί όπως δηλώθηκε παραπάνω, ο συγγραφέας του είναι ανεπιθύμητος.

 13. kratylos said

  γυφτοι αποτελούν υπολείμματα ινδικού φύλου κατώτερης κάστας που μετακινήθηκε προς την Περσία αρχικά και από εκεί είτε προς τη Μικρά Ασία, είτε προς την Αίγυπτο, ασκώντας τις τέχνες του μουσικού και του σιδηρουργού. Πρωτοπάτησαν το ευρωπαϊκό έδαφος στη Θράκη και από εκεί κινήθηκαν προς όλες τις κατευθύνσεις, προτιμώντας τα πεδινά της Ουγγαρίας, όπου διατηρούνται οι καθαρότεροι πληθυσμοί, και της Ρουμανίας, στην οποία ζει η πολυπληθέστερη ομάδα και μαζί ο Αυτοκράτορας όλων των Τσιγγάνων του κόσμου.

 14. kratylos said

  ακάθαρτοι, ανεπρόκοποι, τεμπέληδες, φιλάργυροι, τσιγγούνηδες, θορυβώδεις, αγενείς, ανεπίδεκτοι εξευγενισμού, άξιοι περιφρονήσεως. Η φήμη ότι έφτιαξαν με περισσή τέχνη τα καρφιά με τα οποία σταυρώθηκε ο Χριστός, και ότι μάλιστα έφτιαξαν ένα παραπάνω, τους καταδιώκει επί αιώνες. Πολλές γενιές παιδιών μεγάλωσαν με την απειλή των γονέων τους ότι «θα τα δώσουν στο γύφτο» και με την προειδοποίηση να μην πλησιάζουν εκεί όπου «είναι γύφτοι». Οι λέξεις γύφτος, γυφτιά, γυφταριό, τσιγγούνης, δε χρειάζονται ερμηνεία.

 15. «Kratylos» δεν ξέρω αν το παρατήρησες, αλλά το παρόν άρθρο απέφυγε να κάνει ρατσιστικά σχόλια εις βάρος των γύφτων, απέφυγε να εκφραστεί μισαλλόδοξα, απέφυγε να δαιμονοποιήσει, να καταδικάσει, να αναθεματίσει ή να καταραστεί. Την ίδια γραμμή ακολούθησαν και εκείνοι εκ των σχολιαστών που είναι τακτικοί αναγνώστες του ιστολογίου και έχουν μία λίγο-πολύ κοινή κοσμοαντίληψη με τον ιστοδεσπότη.

  Απλά είδαμε μερικές ενδιαφέρουσες φωτογραφίες και γελάσαμε λίγο, κατά έναν τρόπο μάλιστα που στην Ευρώπη και στην Αμερική δεν θα μπορούσαμε, γιατί εκείνες οι κοινωνίες είναι τόσο υπερ-ευαισθητοποιημένες σε θέματα ρατσισμού (μέσα στα πλαίσια του political correctness) που δεν μπορούν ούτε να αστειευτούν πάνω σε ένα θέμα, αν αυτό το θέμα τυγχάνει να συσχετίζεται με κάποια μειονότητα, φυλή ή ράτσα.

  Η γραμμή είναι λεπτή, και φυσικά βρέθηκαν κάποιοι άγαρμποι όπως εσύ και ο «arioshellas» παραπάνω που την παραβίασαν. Μάθε πως δεν συμμερίζομαι τις απόψεις σου, τη νοοτροπία σου, και την κοσμοαντίληψή σου. Μάθε πως, για την ακρίβεια, εσύ και το συνάφι σου μου είστε απεχθείς.

  Κι αν οι γύφτοι προέρχονται από την Ινδία και όχι από την Αίγυπτο εγώ δεν πρόκειται να σκίσω κανένα καλσόν, αν και βέβαια αν δεν μάθετε εσείς οι ελληναράδες να υποστηρίζετε τα λεγόμενά σας με παραπομπές σε αξιόπιστους ιστότοπους δεν θα πρέπει να περιμένετε ποτέ κανέναν να πάρει στα σοβαρά το παραμικρό απ’όσα λέτε, ακόμα και στην πολύ σπάνια περίπτωση που θα πείτε κάτι που κατα τύχη στέκει.

  Για όποιον ενδιαφέρεται, εδώ είναι ένα αξιόπιστο άρθρο που επιβεβαιώνει ότι οι Γύφτοι προέρχονται πράγματι από την Ινδία. Βικιπαίδεια: Αθίγγανοι.

  Δεν ξέρω λοιπόν από που έμαθαν τη φαραωνική ταφή. Ίσως να την είδαν στην τηλεόραση.

 16. Ενημέρωση: άλλαξα εντελώς την εισαγωγή του άρθρου λαμβάνοντας υπόψιν το σχετικό άρθρο της Βικιπαίδειας.

 17. Οι ατσίγγανοι (αργότερα αθίγγανοι, τσιγγάνοι) ή γύφτοι πρωτοεμφανίστηκαν στον χώρο μας (στα σύνορα της Μικρά Ασίας και της Ιβηρικής (της σημερινής Γεωργίας)) κατά το 1000 μχ (αναφέρονται σε βίο Γεωργιανού αγίου). Οι όροι αυτοί χρησιμοποιούνται σε ελληνικά κείμενα δια μέσου των αιώνων.
  Ανθρωπολογικά οι γύφτοι προέρχονται από τις Ινδίες, όπου κατά τον Σούλη. ήταν μία από τις χαμηλές κάστες. Η λέξη γύφτος προέρχεται από την λέξη gupta (=Ινδία & Ινδός, σε γλώσσες του βορείου τμήματος αυτής της αχανούς χώρας). Η λέξη «γύφτος» είναι αυτοπροσδιορισμός, δηλ. αναφέρεται στην Ινδική καταγωγή, και ακόμη στην ταυτότητα [καμμία σχέση με ΑΙγύπτιος παρά μόνο ως ψευδοετυμολογία…]
  Ο δε πολιτικά ορθός όρος Roma προέρχεται από χώρες της δυτικής Ευρώπης: οι δυτικοί παρατήρησαν ότι οι γύφτοι έφθαναν στις χώρες τους από την Ρωμαϊκή επικράτεια (δηλ. Βυζάντιο). Η επιβολή του όρου «roma» έχει γίνει από δυτικοτραφείς και ανιστόρητους, ως εκ τούτου αυτή η χρήση είναι λανθασμένη όταν αναφέρεται στους γύφτους του χώρου μας (όταν η αναφορά γίνεται στους γύφτους της δυτικής Ευρώπης τότε ο όρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί

 18. fysikos said

  Αυτό το σχόλιο μεταφέρθηκε στο πτυελοδοχείο επειδή παρέβαινε τους όρους χρήσης.

 19. panahad said

  δεν πρόκειται για γυναίκα αλλά για τον βασιλιά των τσιγγάνων της Ρουμανίας

 20. @ said

  1oν : ο βασιλιάς των τσιγγάνων της Ρουμανίας φοράει πασουμάκια γυναικεία ??
  2ον : κεραία στην πλάσμα βάλανε ? πως θα βλέπει τα κανάλια ??

 21. Μαρια said

  ….λετε για τους γυφτους..τελειως πληροφοριακα ειναι οι πραγματικα ελευθεροι ανθρωποι..ντροπη στα δουλακια που υπηρετουν τους δηθεν ανωτερους και αναπαραγουν ρατσιστικες αντιληψεις αποκαλοντας αυτους τους συνανθρωπους μας κολογυφτους! Ελεος ας αποδεσμευτουμε απο κατι τετοια!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: