Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Η αθεΐα στο διαδίκτυο

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2009/03/14

Αποσμητικό Axe... ο πειρασμός των αισθήσεων

Αποσμητικό Axe... ο πειρασμός των αισθήσεων

Περίληψη: σκέψεις σχετικά με το φαινόμενο της αθεΐας στο Ελληνόφωνο διαδίκτυο συνοδευόμενες από μία ανεπίσημη προαναγγελία της έναρξης λειτουργίας του ιστότοπου «Αθεΐα».

Ένα από τα πράγματα που μου κάνουν εντύπωση τριγυρνώντας στα ιστολόγια είναι ότι σημαντικό μέρος της διαδικτυακής κοινωνίας φαίνεται να είναι όχι απλώς άθρησκο, αλλά να έχει άχτι απέναντι στη θρησκεία. Αυτό που παρατηρώ δεν είναι απλές δηλώσεις αποστασιοποίησης, παρά  σφοδρές εκφράσεις εναντίωσης, οι οποίες μάλιστα δεν εμφανίζονται μόνο κάθε φορά που προκύπτει κάποιο νέο σκάνδαλο όπως αυτό της Μονής Βατοπεδίου, παρά είναι διαρκείς, καθώς αντιτίθενται σε διαχρονικές μάστιγες της Ελληνικής κοινωνίας όπως η  δεισιδαιμονία, ο οπισθοδρομισμός, η θεοκρατία, και βέβαια η επιδημικών διαστάσεων διαφθορά του ράσου. Απ’ ό,τι φαίνεται, οι σκεπτόμενοι άνθρωποι βρίσκουν επιτέλους για πρώτη φορά στην ιστορία ένα μέσο όπως το Διαδίκτυο, μέσω του οποίου μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, ανέξοδα, και χωρίς φόβο αντιποίνων ή αποξένωσης, και αρχίζει να βγαίνει όλο το άχτι στη φόρα.

Και τι δίκαιος θυμός είναι αυτός που αναβλύζει!  Τι υπέροχο μένος είναι αυτό που απελευθερώνεται! Τι αγανάκτηση είναι αυτή που βρίσκει επιτέλους έκφραση, συσσωρευμένη μέσα από τη χρόνια υποταγή στην τυραννία της κουταμάρας,  την υποχρεωτική καθημερινή συμμετοχή στο θέατρο του παραλόγου, τις ζωές ολόκληρες βιωμένες υπό καθεστώς φαύλης θεοκρατίας, το τακτικό χαράτσι προς την παρασιτική κάστα των ιερέων, τη διαρκή αίσθηση της μοναξιάς του ανθρώπου που αναρωτιέται «είναι δυνατόν να μην τη βλέπει κανείς άλλος γύρω μου την απάτη;» και τη λυτρωτική χαρά που αισθάνεται κανείς όταν επιτέλους ανακαλύπτει ότι τελικά υπάρχουν και άλλοι σκεπτόμενοι άνθρωποι εκεί έξω, και μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους και να ενώσει τη φωνή του με τις δικές τους.

Αγανάκτηση, που ωστόσο εκδηλώνεται με λέξεις λογικές και μετρημένες, συνήθως μάλιστα και ευγενικές, χαρακτηριστικό συνετών και μορφωμένων ανθρώπων,  άλλοτε πάλι όχι και τόσο ευγενικές, σημάδι ανθρώπων που έχουν απηυδήσει, και έχουν πλέον σκοπό να φωνάξουν ώστε να ακουστούν.

Αγανάκτηση, που όλοι μαζί εκδηλώνουμε γράφοντας κάθε μήνα συνολικά πολλές χιλιάδες λέξεις σε άρθρα, δοκίμια και σχόλια, πάνω σε ένα ζήτημα που προκαλεί ιδιαίτερα ισχυρές γνώμες αλλά και δυνατά συναισθήματα, και που βέβαια δεν εξαντλείται μόνο με λόγια, αλλά προσφέρεται και για κοινωνική παρέμβαση.

Οι αριθμοί των αγνωστικιστών, σκεπτικιστών, ορθολογιστών, ακόμα και άθρησκων θεϊστών που παρατηρούνται στην ιστολογόσφαιρα δεν φαίνονται να συμφωνούν με τις στατιστικές που θέλουν το 97% εξ ημών να ασπαζόμαστε το παραμύθι της χριστιανορθοδοξίας, και αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό αν αναλογιστεί κανείς ότι «άθεοι» δεν είναι μόνο  οι ιστολόγοι που ασχολούνται κυρίως με τη θρησκεία, αλλά και πάρα πολλοί άλλοι που ενώ μεν ασχολούνται με ποικίλα θέματα, δεν διστάζουν καθόλου όποτε τους δοθεί η ευκαιρία να αναφέρουν πανηγυρικά το διαζύγιό τους με την κυρία επικρατούσα™ και την κουστωδία της, πράγμα που στις περισσότερες περιπτώσεις θα απέφευγαν να πράξουν στην πραγματική ζωή™, είτε ενώπιον γνωστών, είτε ενώπιον αγνώστων, για διάφορους λόγους: από το να μη χαλάσουν υπαρκτές φιλίες, έως το να μη στιγματιστούν κοινωνικά.

Γράφουμε λοιπόν για τη θρησκεία, το παπαδαριό, τη δεισιδαιμονία κλπ. ο καθένας μας από το δικό του ιστολόγιο, με τις περιορισμένες δυνατότητες που του αντιστοιχούν, ανταγωνιζόμενοι ουσιαστικά ο ένας τον άλλο σε επισκεψιμότητα και διατήρηση της προσοχής του ακροατηρίου. Το αποτέλεσμα είναι διάσπαση του συνολικού παραγόμενου έργου σε πολλά μικρά ιστολόγια, επανάληψη των ιδίων θεμάτων σε διαφορετικά ιστολόγια, υψηλά επίπεδα θορύβου λόγω των σχολίων –και κατά συνέπεια χαμηλή παρουσιασιμότητα της ύλης, υποβάθμιση της συνολικής ποιότητας λόγω έλλειψης αλληλοαξιολόγησης πριν τις δημοσιεύσεις, μειωμένος αντίκτυπος λόγω δημοσίευσης αξιόλογων άρθρων σε ιστολόγια χαμηλής επισκεψιμότητας, δυσκολία στην ανεύρεση δημοσιευμένου υλικού, γενική έλλειψη συνοχής, κλπ.

Στις συναντήσεις μας που έλαβαν χώρα πριν από λίγο καιρό προτάθηκαν κάποιες ιδέες για την αντιμετώπιση των παραπάνω φαινομένων, και μερικές από αυτές φάνηκαν να τυγχάνουν αρκετής αποδοχής ώστε να πάρουμε μερικοί από εμάς την απόφαση να αρχίσουμε να τις υλοποιούμε. Αυτό που έχουμε ξεκινήσει να φτιάχνουμε είναι ένα συλλογικό ιστολόγιο που θα ονομάζεται «Αθεΐα» και στο οποίο  θα μπορεί να συνεισφέρει άρθρα οποιοσδήποτε ιστολόγος έχει να πει κάτι με αθεϊστικό ενδιαφέρον, ασχέτως του αν ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως άθεος ή όχι.  Υπάρχουν ειδικές προβλέψεις ώστε να διατηρείται η ποιότητα των δημοσιευμάτων σε υψηλά επίπεδα, αλλά επίσης και ώστε οι συμμετέχοντες να μην θυσιάσουν καθόλου την επισκεψιμότητά τους για χάρη του συλλογικού ιστολογίου, αντιθέτως, να την αυξήσουν.

Το κοινό  προς το οποίο θα απευθύνεται αυτό το ιστολόγιο έχουμε αποφασίσει ότι θα είναι η ελληνική κοινωνία εν γένει, ενώ σκοπός του σε πρώτη φάση θα είναι απλά να προσφέρει συγκεντρωμένες σε ένα σημείο τις αθεϊστικές φωνές της ελληνόφωνης ιστολογόσφαιρας. Καθώς το συλλογικό ιστολόγιο  θα αποτελέσει εκ των πραγμάτων έναν πόλο συσπείρωσης των άθεων ιστολόγων, αναπόφευκτα μέσα από την ενασχόλησή μας με αυτό θα προκύψει μία κοινότητα, κι έτσι η κοινότητα αυτή θα αρχίσει να αποφασίζει από κοινού τι θα κάνουμε έπειτα, ώστε μέσω της συλλογικής μας δραστηριοποίησης να επιτύχουμε πράγματα που δεν θα μπορούσαμε να ελπίζουμε δρώντας ο καθένας αυτόνομα.

Έχουμε ήδη προσκαλέσει κάποια άτομα που είναι γενικώς γνωστά στους κύκλους μας, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν μάλιστα παρευρεθεί στις μέχρι τώρα συναντήσεις μας, ώστε με το που θα βγούμε στον αέρα να έχουμε κάποιο περιεχόμενο να επιδείξουμε.  Είμαι πολύ ευχαριστημένος με τη συμμετοχή, καθώς από τα 20 άτομα στα οποία στείλαμε την αρχική πρόσκληση ανταποκρίθηκαν όλοι. (Έστω και καθυστερημένα· ο μόνος που μας έλειπε ανταποκρίθηκε σήμερα.)

Τα εγκαίνια του ιστολογίου θα ανακοινωθούν σε κάποιο προσεχές άρθρο, το οποίο πιθανότατα θα δημοσιευθεί παράλληλα σε μερικά ιστολόγια. Μέχρι τότε, όσα επιπλέον άτομα ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν από τα πρώτα κιόλας στάδια σε αυτό που φτιάχνουμε, μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους τώρα. Η παρούσα πρόσκληση δεν είναι ακριβώς ανοικτή προς όλο τον κόσμο, απευθύνεται μόνο σε άτομα που είναι ήδη γνωστά στους κύκλους μας μέσα από τα άρθρα τους ή τα σχόλιά τους, και απλά με απαλλάσσει από το άχαρο έργο της μαζικής αποστολής email, πράγμα που ούτε  στους παραλήπτες αρέσει να λαμβάνουν, ούτε σε εμένα αρέσει να στέλνω.  Αμέσως μετά τα εγκαίνια του συλλογικού ιστολογίου θα διευρυνθεί η δυνατότητα συμμετοχής ώστε να περιλαμβάνει οποιονδήποτε έχει κάποιο συγγραφικό έργο να επιδείξει, ασχέτως του αν είναι ήδη γνωστός ή όχι ανάμεσά μας.

Παρακαλώ εκδηλώστε το ενδιαφέρον σας στέλνοντας ένα email στη διεύθυνση admin παπάκι atheia τελεία gr.  To email μπορεί να είναι και κενό, αρκεί να το στείλετε από τη διεύθυνση email που γνωρίζουμε ότι σας ανήκει.

Copyright © 2009 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

216 Σχόλια to “Η αθεΐα στο διαδίκτυο”

  1. Σήσση said

    Θα σας γράψω μαιλ.

  2. Geysser said

    Περιμένω με ανυπομονησία τα εγκαίνια-για το κόψιμο της κορδέλας προτείνω τον Άγιο Εφραίμ!

  3. Κατ’ αρχήν καλή επιτυχία στο νέο εγχείρημα. Σε σχέση με την διαφορά μεταξύ μπλογκόσφαιρας και υποτιθέμενων καταγεγραμμένων χαμηλών ποσοστών αθείας στον έξω κόσμο θέλω να πω ότι προσωπικά εγώ στον έξω κόσμο δεν δείχνω κανένα σεβασμό στη θρησκεία και ειδικά τις «μεγάλες» εορτές και είμαι ιδιαίτερα καυστικός και προκλητικός με κάθε ευκαιρία.

    Κανένας σεβασμός στο παπαδαριό και την ορθόδοξη θρησκεία.

    Καλή συνέχεια!

  4. alchimistis said

    @Greek Rider
    «Κανένας σεβασμός στο παπαδαριό και την ορθόδοξη θρησκεία.»

    Στις άλλες;

  5. jim_hellas said

    Περιμένω με ανυπομονησία το νέο εγχείρημα. Είμαι σίγουρος πως θα πρόκειται για κάτι ποιοτικό, μιας και από πίσω πρωταγωνιστείς εσύ φίλτατε Διαγόρα. Καλή αρχή και… όλα να σας πάνε δεξιά ;P

  6. Gizas said

    Εξαιρετικη κινηση Διαγορα.Καλη η αυτονομια….ομως καλη και η συλλογικοτητα.Καλλιτερος ομως ο συνδυασμος τους!!!

  7. commonsense said

    Φαίνεται ότι και η αθεΐα είναι μια ακόμη θρησκεία με στόχο την απαραίτητη προπαγάνδα για την προσέλκυση προσηλύτων για το «καλό» τους (πλύση εγκεφάλου). Κάθε «πιστεύω» και δογματισμός είναι θρησκεία. Τώρα αρχίσατε να μετράτε οπαδούς! Όπου ομάδα και οπαδοί, εκεί και θρησκεία, άσχετα αν πιστεύουν σε Θεό ή όχι.

    Προσωπικά πιστεύω ότι χωρίς πλύση εγκεφάλου ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ έστω και δύο άτομα να σκέπτονται ακριβώς το ίδιο σε όλα. Είμαστε όλοι διαφορετικοί, με διαφορετικές εμπειρίες, διαφορετικό ψυχισμό, διαφορετικό επίπεδο συνειδητότητας, διαφορετική ικανότητα αντίληψης, διαφορετικό θυμικό, διαφορετική ευφυΐα. Πώς λοιπόν είναι δυνατόν να πιστεύουμε ακριβώς τα ίδια αν δεν έχει προηγηθεί κάποια πλύση εγκεφάλου;

  8. Geysser said

    Commonsense
    Δεν πιστεύουμε όλοι τα ίδια.Δεν πιστεύουμε καν.

  9. Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια, αν και, παρακαλώ να μην νομίσει κανείς ούτε για μιά στιγμή ότι όλο αυτό το πράγμα είναι δικό μου δημιούργημα: πρόκειται για μία συλλογική προσπάθεια για την οποία έχουν κοπιάσει πολλοί, και τα εύσημα πάνε σε πολλούς. Σήσση, περιμένω email. Gizas, καλά έκανες και ενέφερες αυτό το ζήτημα το οποίο δεν κάλυψα· πράγματι, πρόκειται για μία προσπάθεια να θερίσουμε κάποιους καρπούς συλλογικότητας θυσιάζοντας όσο το δυνατόν λιγότερο από την ατομικότητά μας. Geysser, σε ευχαριστώ που με απάλλαξες από την ανάγκη να δώσω απάντηση στον «commonsense» ο οποίος μάλλον ατυχές ψευδώνυμο διάλεξε.

  10. Geysser said

    De nada! :)

  11. orck said

    αντε με το καλο τα εγκαινια
    πιστευω και εγω οτι χρειαζεται ενας παπας για να κανει τον παραδοσιακο αγιασμο (να παρει και το φιλοδωρημα του)
    και μονο το σταρ να το δειξει το μεσημερι θα πεσει ο host απο επισκεψιμοτητα

  12. commonsense said

    Πιστεύετε ότι δεν πιστεύετε. Το «πιστεύω» της αθεΐας είναι ένα «πιστεύω», after all!
    Άλλωστε, κοντός ψαλμός! Η άγρα προσηλύτων ήδη διαφαίνεται.

    RE: «Το κοινό προς το οποίο θα απευθύνεται αυτό το ιστολόγιο έχουμε αποφασίσει ότι θα είναι η ελληνική κοινωνία εν γένει, ενώ σκοπός του σε πρώτη φάση θα είναι απλά να προσφέρει συγκεντρωμένες σε ένα σημείο τις αθεϊστικές φωνές της ελληνόφωνης ιστολογόσφαιρας. Καθώς το συλλογικό ιστολόγιο θα αποτελέσει εκ των πραγμάτων έναν πόλο συσπείρωσης των άθεων ιστολόγων, αναπόφευκτα μέσα από την ενασχόλησή μας με αυτό θα προκύψει μία κοινότητα, κι έτσι η κοινότητα αυτή θα αρχίσει να αποφασίζει από κοινού τι θα κάνουμε έπειτα, ώστε μέσω της συλλογικής μας δραστηριοποίησης να επιτύχουμε πράγματα που δεν θα μπορούσαμε να ελπίζουμε δρώντας ο καθένας αυτόνομα.»

    Αν δεν είναι αυτό στοίχιση και δράση για αθεϊστική καμπάνια – τη διάδοση της αθεϊστικής «θρησκείας» σας – τότε τι είναι; Άλλωστε, «μαύρος γάτος, άσπρος γάτος, αρκεί να πιάνει τα ποντίκια»!

  13. Νίκος said

    Εσύ πιστεύεις ότι υπάρχει θεός, και ξέρεις ότι πιστεύεις ότι υπάρχει θεός.
    Εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχει θεός, και ξέρω ότι πιστεύω ότι δεν υπάρχει θεός.
    Την παπαριά «Πιστεύετε ότι δεν πιστεύετε», ποιά τρικυμία εν κρανίω στην επέβαλλε;

    Να σου απαναλάβω το τετριμμένο αλλά πολυ πετυχημένο «Η Φαλάκρα δεν είναι χρώμα μαλλιών»

  14. zaphod said

    Απο την μεριά μου θα έλεγα πως εκφράζομαι στον νετ, όπως ακριβώς και στον έξω κόσμο, αλλά όντως το δικτυο δίνει μια ευκαιρία να μην νιώθεις σαν η εξαίρεση, αλλά πως υπάρχουν και άλλοι (πιο πολλοί απ ότι νόμιζες) που σκέφτοναι με παρόμοιο τρόπο!

    Καλη αρχή εύχομαι!

  15. Από πότε η παράθεση απόψεων θεωρείται προπαγάνδα; Δεν υπάρχει καμία διάθεση για διάδοση αθεϊστικής θρησκείας (δεν υπάρχει καν αυτό το πράγμα), δεν αναγκάζουμε κανέναν ούτε καν να μας διαβάσει (σε αντίθεση με το τί κάνουν όσοι προσηλυτίζουν…), πόσο μάλλον να συμφωνήσει μαζί μας. Θεωρείς τόσο αρνητικό δηλαδή το ότι θέλουμε να ακουστεί μια αντίθετη άποψη από την επικρατούσα; Να υπάρχει ένα μέρος που κάποιος που ψάχνεται θα μπορεί να δει μια διαφορετική οπτική γωνία; Το μόνο που θα προσφέρει αυτό είναι μια ευκαιρία για περεταίρω ψάξιμο, γιατί εκεί που υπήρχε μόνο το Α τώρα υπάρχει και το Β, το Γ, το Δ κλπ και πρέπει να ψάξει όποιος ενδιαφέρεται για να βρει το τι είναι σωστό για αυτόν, δεν θα έχει μόνο μασημένη τροφή να επεξεργαστεί πια. Γνώμη όμως ο καθένας σχηματίζει μόνος του, δεν του βάζει κανείς το όπλο στο κεφάλι.

    Επί 2000 χρόνια ακούμε το ίδιο παραμύθι, αποφασίσαμε λοιπόν να πούμε κι εμείς τις δικές μας ιδέες και εκδοχές για αυτό το παραμύθι αλλά και για πολλά άλλα θέματα. Πρέπει να ακούγονται τα πάντα, αλλιώς δεν έχουμε ούτε δημοκρατία ούτε ελευθερία λόγου και στο τέλος ούτε ανάπτυξη κριτικής σκέψης.

    Τώρα αν κάποιος πιστεύει πως αυτό είναι προπαγάνδα κρίμα, απλά λυπάμαι γιατί βλέπω πως το κατεστημένο και η χρόνια πλύση εγκεφάλου έχει δουλέψει τόσο πολύ και σε τόσα επίπεδα που απλές έννοιες έχουν παραποιηθεί όσο δεν παίρνει… Κάθε γνώμη είναι σεβαστή βέβαια.

    Πραγματικά όμως δεν καταλαβαίνω πως σκέφτεται ο κόσμος. Λες ότι θες να μιλήσεις για κάτι ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΗ να ακούσει και σου λέει ότι κάνεις προπαγάνδα… Αν είναι δυνατόν. Δηλαδή την εκκλησία που μας κάνει πλύση εγκεφάλου από τα 5 θα έπρεπε να την είχαμε «κρεμάσει» με την λογική τους, όμως όοοχι εκει το βουλώνουν όλοι και κλείνουν τα μάτια… Μήπως πρέπει να το βουλώσουμε κι εμείς; Και να μην λέμε ποτέ τι σκεφτόμαστε γιατί μπορεί κάποιος να το θεωρήσει προπαγάνδα; Ναι, καλή ιδέα ρε, δημοκρατική και έξυπνη πάνω από όλα, θα πάμε πολύ μπροστά σαν κοινωνία έτσι…

    Μια ερώτηση μόνο: όταν δεν σ’αρέσει κάτι στο κατεστημένο, σε μια άποψη, στον τρόπο που λειτουργεί κάτι γενικότερα, τι κάνεις; Δεν λες την γνώμη σου για να μην θεωρηθεί πως προσπαθείς να επηρεάσεις τους άλλους;

  16. Ααααααα, και κάτι άλλο. Δεν πιστεύω σε κάτι. Απλά δεν νομίζω πως υπάρχει θεός, ό,τι στοιχεία έχω δείχνουν το αντίθετο. Και να υπάρχει δεν επηρεάζει με κανέναν τρόπο την ζωή μου ο ίδιος, μόνο οι «αντιπρόσωποι» του μου σπάνε τα νεύρα με τις ασυδοσίες και τις αυθαιρεσίες τους και αυτός είναι και ο μόνος λόγος που ασχολούμαι αλλιώς δεν με νοιάζει καθόλου για το τί πιστεύει ή/και δεν πιστεύει ο καθένας.

  17. kotsiosp said

    Διαγόρα, όπως σου είχα πει και παλιότερα, δε βλέπω τόσο ζεστά το όλο θέμα με τον οπαδισμό της αθεΐας. Δε συμφωνώ βέβαια με τον Commonsense, αλλά ούτε και θα ήθελα να κινδυνέψουν να χαρακτηριστούν οι άθεοι ως μια νέα σέχτα. Όπως όλοι οι συμπορευόμενοι θα έχουν παρατηρήσει μέχρι τώρα, μια συζήτηση άθεου-θρήσκου σχετικά με τα πιστεύω τους δεν οδηγεί πουθενά και μερικές φορές κινδυνεύει να καταλήξει και σε καυγά.
    Κρατώντας το τελευταίο, μια τέτοια προσπάθεια θα πρέπει να στοχεύει μόνο σε εσωτερική κατανάλωση. Δηλαδή καλό είναι μια σοβαρή ανταλλαγή απόψεων, αλλά εύκολα μπορεί να παρεκτραπεί (ειδικά άμα εμφανίζονται μερικοί-μερικοί, δε χρειάζεται να αναφερθώ σε κάποιον συγκεκριμένο) και να οδηγηθεί σε ένα ρεσιτάλ προπηλακισμού (κοινώς: bashing).
    Άλλωστε, η αθεΐα σήμερα είναι της μόδας. Προσωπικά, έχω γνωρίσει αρκετούς που δηλώνουν άθεοι χωρίς να γνωρίζουν το παραμικρό περί οποιασδήποτε θρησκείας, μόνο και μόνο επειδή «it’s cool to be an atheist». Δεν διαφέρει σε τίποτα δηλαδή από κάποιους «αριστερούς» της δεκάρας, που δηλώνουν κομμουνιστές για να νιώσουν «ξεχωριστοί» και «επαναστάτες» χωρίς να γνωρίζουν καν τη διαφορά μεταξύ νεοφιλελεύθερου σοσιαλισμού και μαρξισμού. (Παρακαλώ όποιους αναγνώστες αριστερών πεποιθήσεων να μη με «σφάξουν» για το παραπάνω σχόλιο. Απλά ένα παράδειγμα αναφέρω, πιστεύω οι πιο «ψαγμένοι» θα καταλάβουν τι εννοώ).
    Μακάρι όλα να πάνε κατ’ ευχήν και αυτή η προσπάθεια να έχει εποικοδομητικό χαρακτήρα. Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου όμως. Με την αναπόφευκτη δημοσιότητα (κανάλια, εφημερίδες κτλ) θα υπάρξουν σίγουρα αντιδράσεις, μπορεί και ακραίες. Εκεί αρχίζουν τα δύσκολα και θα φανεί αν κάτι τέτοιο μπορεί να αποφύγει τις (πολλές) παγίδες.

    Cheers

  18. atomakaikeno said

    Ενδιαφέρον αν και δύσκολο εγχείρημα γιατί υπάρχει περίπτωση πολιτικής εκμετάλλευσης καθώς υπάρχουν διάφορες μεταφυσικές κατηγοριοποιήσεις ανθρώπων όπως άθεος=αριστερός=προοδευτικός ή συντηρητικός=δεξιός=θρησκευόμενος ή αναρχικός=άθεος=φίλος των μεταναστών=αντιρρησίας συνείδησης κτλ
    Κατά τη γνώμη μου στην Ελλάδα των Βαλκανίων είναι αδύνατο να προσεγγιστούν ορθολογιστικά κάποια ζητήματα χωρίς παρεξήγηση και κομματικές πολιτικές ή/και μεταφυσικές προεκτάσεις που φτάνουν στον εμφύλιο, στην Βάρκιζα στο Πολυτεχνείο και τα Εξάρχεια.

  19. Γιατρός Του Ικα said

    Άιντε παιδιά,με το καλό.Αν με τις μικρές μου δυνατότητες μπορώ να βοηθήσω σε κάτι Διαγόρα,πές το.

    @commonsense (σιγά μην τον άφηνα)

    Με τα λόγια του σπουδαίου Λουδοβίκου Βιτγκενστάιν,»για αυτά για τα οποία κάποιος δεν μπορεί να μιλήσει καλύτερο είναι να σιωπά».
    Αν θες ρώτα να σου εξηγήσω τι εννοώ.(Φοβερό δεν είναι το πολύξερο και εξυπνακίστικο στυλάκι;)

  20. omadeon said

    Η μεγαλύτερη τροχοπέδη κατά της ελεύθερης προσωπικής ανάπτυξης κάποιας πνευματικότητας είναι η ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ θρησκεία. Επομένως ένα τέτοιο εγχείρημα είναι και προσπάθεια για ελεύθερη ανάπτυξη του εσωτερικού μας κόσμου, χωρίς υπακοή σε… νταβάδες ψυχών που αποφάσισαν πριν από μας για μας, ΤΙ υπάρχει και τι δεν υπάρχει, στον πνευματικό κόσμο.

    Αν ο Θεός υπάρχει, ΣΙΓΟΥΡΑ δεν θέλει κανείς να τον πιστέψει, εκτός κι αν είναι… εγωκεντρικός κι αυτός!
    «ΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ, βλάκα πιστέ, μαζί μου» – θα έλεγε σίγουρα, ένας θεός με σώας τας φρένας.

    Επομένως, αν μεν ο Θεός υπάρχει, ΔΕΝ έχει σώας τα φρένας, αν -δε- ΔΕΝ υπάρχει, τότε… οι πιστοί δεν έχουν σώας τας φρένας (που πιστεύουν σε κάτι ανύπαρκτο).

    Καταθέτω τα ανωτέρα στο Ιδεοφυλάκιον της Κίνησης, ως συνεισφορά ενός «Αγνωστικιστή, ανδρός ετοίμου για ΟΛΑ». :)

  21. Καλή αρχή παιδιά και συγχαρητήρια από τώρα! Η συγκεντρωτική δημοσίευση αξιόλογων άρθρων περί Αθεΐας πιστεύω ότι θα βοηθήσει πολύ την κοινότητα. Τα ανεξάρτητα blogs είναι καταπληκτικά πλην όμως καθόλου λειτουργικά. Αν το ζήτημα είναι η αποτελεσματική διάδοση του μιμιδίου (κατά Dawkins) η κίνηση αυτή είναι επιβεβλημένη. Εύγε Διαγόρα

  22. Ζαπηοδ said

    @ atomakaikeno :

    Σιγά σιγά νομίζω ότι ξεφεύγουμε από αυτά τα στερεότυπα, αν και ο εμπρηστικός λόγος του αειμνήστου Χριστόδουλου τα επανέφερε στο προσκήνιο και τους έδωσε παράταση ζωής, έστω με μεταλλαγμένη μορφή.

    Εκεί που παλαιότερα να είσαι άθεος σήμαινε να κατηγορείσαι για… σταλινικός και κομμουνιστής, σήμερα να είσαι άθεος σημαίνει να σου αποδίδουν τις ιδιότητες του «νεοταξίτη», «νεοφιλελεύθερου», «σιωνιστή», και -το χειρότερο όλων- υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δηλαδή ΠΙΟΝΙ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ! (ουυοουυ, 666, ουοουουου, 666!) :-P

    Οι πιο γουστόζοι βέβαια είναι οι εθνικοσοσιαλιστές με τρικυμία εν κρανίω (σαν το παρεπιδημούν μας troll), οι οποίοι θα σε… καταγγείλουν ταυτόχρονα ως σταλινικό ΚΑΙ νεοφιλελεύθερο, ως αντίθρησκο ΚΑΙ εβραίο.

    Εδώ ταιριάζει ρήση για το σύμπαν και την ανθρώπινη ηλιθιότητα ;-)

  23. Ξανά, ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. (Και για το χιούμορ.)

    kotsiosp, προς το παρόν αυτό που φτιάχνουμε δεν φιλοδοξεί να είναι τίποτε άλλο παρά «οι αθεϊστικές φωνές της ελληνόφωνης ιστολογόσφαιρας» που είναι λίγο-πολύ ήδη γνωστές, «συγκεντρωμένες σε ένα σημείο», με μόνο επιπρόσθετο κάποια απλή συλλογική επιμέλεια για εγγύηση ποιότητας. Έτσι λοιπόν, αναμενόμενο είναι ότι κάποιοι από εμάς θα γράφουν για εσωτερική κατανάλωση, και κάποιοι όχι. Δεν έχουμε σκοπό, ούτε τη δυνατότητα, να πούμε στον καθένα προς ποιόν να απευθύνεται όταν γράφει. Το μόνο που έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε είναι να συμβουλέψουμε, αλλά κι αυτό όχι ως συλλογικός φορέας, παρά ως μεμονωμένα άτομα. Απλά η ύπαρξη μίας κοινότητας πίσω από το συλλογικό ιστολόγιο έχει το θετικό ότι διευκολύνει ακριβώς αυτό το είδος ανταλλαγής συμβουλών και απόψεων.

    Όσο για τον «commonsense», ο Γιατρός του ΙΚΑ με κάλυψε σε μεγάλο βαθμό με αυτό που έγραψε στο σχόλιο 14, αλλά να προσθέσω κι εγώ το εξής: βλέπουμε έναν τύπο να εμφανίζεται με ένα ψευδώνυμο που δεν έχουμε ξαναδεί, και τον βλέπουμε «με το καλημέρα» να μας προσάπτει κάποια ελαττώματα, κρατώντας όμως όλα, μα όλα του τα χαρτιά κλειστά: δεν κάνει την παραμικρή νύξη για το που στέκεται ο ίδιος ιδεολογικά, δεν μας δίνει κάποια ιδέα για το τι, κατά τη γνώμη του, θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά, και δεν μας δίνει να καταλάβουμε από που προκύπτει το δικό του ενδιαφέρον για την περίπτωσή μας έτσι ώστε να μπαίνει εκείνος στον κόπο να μας λέει τη γνώμη του για εμάς. Δεν θα ήταν όλα αυτά επαρκείς λόγοι για να τον αγνοήσουμε παντελώς, πριν καν να λάβουμε υπόψιν μας το γεγονός ότι αυτά για τα οποία μας κατηγορεί είναι εντελώς παράλογα;

  24. commonsense said

    Άκουσες εσύ ποτέ το Θεό να λέει «ασχοληθείτε μαζί μου», ώστε να βγάλεις το συμπέρασμα ότι δεν έχει σώας τας φρένας; Εγώ πάντως δεν τον άκουσα. Ή μήπως όταν μιλάς για Θεό εννοείς τον Εβραίο προφήτη που οι Έλληνες ανακήρυξαν σε Θεό;
    Πάντως προχωρήστε στο φιλόδοξο εγχείρημα. Πού ξέρεις, η αθεΐα μπορεί να σώσει την Ελλάδα από την κουκούλα, την εγκληματικότητα, την τρομοκρατία, τη φτώχεια, την ακυβερνησία και τ’ άλλα κακά της μοίρας μας. Διότι όλοι οι εγκληματίες είναι θρησκόληπτοι, κι ας μην τους φαίνεται. Δεν θυμάστε που ακόμη και ο 17νοεμβρίτης Σάββας Ξηρός, που είχε δολοφονήσει 17 άτομα, ζωγράφιζε εικόνες αγίων; Οι άγιοι λοιπόν φταίνει για όλα!
    Ήρθε η ώρα της αθεΐας!

  25. «Mωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι»

    Ένα ακόμα βήμα στο κενό φαίνεται ότι ξεκινά.
    Αυτοί που υποστηρίζουν ότι η θρησκεία είναι ιδιωτική υπόθεση (idiot’s case) κάνουν την αθεΐα τους συνδετικό δεσμό μιάς «κοινότητος» και κυρίαρχο χαρακτηριστικό τής δημόσιας παρουσίας τους.
    Τρέλα και κορδέλα, δηλαδή.
    Και ύστερα θα έλθουν οι μέλισσες της φαγωμάρας ακριβείς στην ώρα τους ,όπως σε κάθε συλλογική προσπάθεια.
    Κι επειδή αυτό που ενώνει τους αθεολογούντες είναι μία άρνηση-καραγκιόζ μπερντές που ,υποτίθεται, θα σκεπάσει τις λοιπές διαφορές μεταξύ των μελών της ομάδας,η πρόβλεψη είναι ότι οι μέλισσες θα έλθουν νωρίτερα.
    Η ιστορία με τους σύγχρονους αρχαιολάτρες και τις σφοδρές μεταξύ τους, αντιπαραθέσεις είναι ένα καλό και πρόσφατο παράδειγμα.

    Έχω ήδη προμηθευθεί ένα σακκί πασατέμπους,έχω αράξει στην κουνιστή πολυθρόνα μου και αναμένω την έναρξη του «αθεο-Bellas TV».

  26. Πάρης said

    «Αυτοί που υποστηρίζουν ότι η θρησκεία είναι ιδιωτική υπόθεση (idiot’s case) κάνουν την αθεΐα τους συνδετικό δεσμό μιάς «κοινότητος» και κυρίαρχο χαρακτηριστικό τής δημόσιας παρουσίας τους.»

    Και το φαγητό είναι ιδιωτική υπόθεση αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορεί να φαει κανείς δημόσια σε μια ταβέρνα. Κάθε άλλο μάλιστα.
    Μάλλον ΘΒ δεν έχεις καταλάβει την έννοια «ιδιωτική υπόθεση». Στη περίτωση του χριστιανισμού π.χ ιδιωτική υπόθεση δε σημαίνει κλείσιμο των εκκλησιών.

  27. Gizas said

    Αγαθε μου ΘΒ παντα εισαι με την καλο λογο στομα.Εχεις ομως δικιο στο οτι η θρησκεια ειναι για idiots.Για τον πασατεμπο τωρα,στο λαιμο να σου κατσει.Επτα φορες αναθεμα!!!

  28. Γιατρός Του Ικα said

    Είναι φοβερό στ’αλήθεια!Δεν κατάφερα να βρώ ούτε 5 λέξεις στη σειρά που να μην είναι ανοησίες σ’αυτό το post.

    1oν δεν λέμε ότι είναι ιδιωτική υπόθεση,λέμε ότι θά’πρεπε να είναι.Επειδή δεν είναι λοπόν αναγκαζόμαστε και μείς οι άθρησκοι να πούμε δημοσίως τα αυτονόητα.

    2ον το μόνο που μας ενώνει είναι πράγματι αυτή μας η άρνηση,αλλά δεν θέλουμε να προβάλλουμε και τίποτε άλλο,οπότε μπορεί και να το σώσουμε,που ξέρεις…

    3ον πριν αρχίζεις να προφητεύεις την μεταξύ μας φαγωμάρα (καθόλου δεν αποκλείεται να υπάρξουν αντιθέσεις και διαφοροποιήσεις-δεν είμαστε βλέπεις «ποίμνιο»),δε μας φτιάχνεις ένα κατάλογο πρώτα με τις παραλλαγές του δικού δόγματος;Θαρρώ αιρέσεις τις λέτε.Και πρίν πιαστείς απ’αυτό για να αποδείξεις ότι δεν είσαστε ποίμνιο,δύο πράγματα:α)εσείς τη διαφοροποίηση δεν τη θεωρείτε καλό πράγμα και β) όντως οι Χριστιανοί δεν έμειναν τόσο ποίμνιο όσο τους ήθελε η θρησκεία τους-συνέχισαν να σκέφτονται και να αρπάζουν άγιους αναθεματισμούς,που κακό δεν κάνανε,προς Θεού!εκτός αν σε πείραζαν λεπτομέρειες όπως η γλωσσοτομή.

    4ον προσοχή στους πασατέμπους,είναι άτιμο πράμα,μπορεί να σου κάτσουν στο λαιμό.(Αν και συ δε φοβάσαι φαντάζομαι σα κι εμάς τα γιουσουφάκια,αφού θα βρεθείς δίπλα στον Κύριο,έτσι δεν είναι;)

  29. Γιατρός Του Ικα said

    Όταν κάνουμε δηλαδής κίνηση για να λύσουμε όλα τα προβλήματα της Ελλάδας -τι λέω!της ανθρωπότητας-ταυτόχρονα,θα βάλεις κανα χεράκι;Γιατί δεν αποκαλύπτεις πολλά και μου φαίνεται ότι κρατάς τα χαρτιά σου κλειστά αλλά προφανώς έχεις κάτι συγκλονιστικό υπόψιν σου.Πες μας,μη μας αφήνεις σε αγωνία!

  30. kotsiosp said

    «Και ύστερα θα έλθουν οι μέλισσες της φαγωμάρας ακριβείς στην ώρα τους, όπως σε κάθε συλλογική προσπάθεια.»

    Κάτι σαν το filioque, ας πούμε;

  31. commonsense said

    Πολύ φιλοσοφικός χαβαλές πέφτει εδώ μέσα, και κάτι μου λέει τώρα που σας ανακάλυψα ότι θα σας επισκέπτομαι συχνά. Δε χρειάζεται να μου απαντάτε. Αν μη τι άλλο θα μάθω, φαντάζομαι, ποιος είναι ο ηθικός κώδικας – αν υπάρχει – της αθεΐας, και ποιος τον έβγαλε. Θα μάθω πώς οι άθεοι ορίζουν το καλό και το κακό. Θα μάθω από ποια εγκεφαλικά κύτταρα παράγεται το καλό και τι συμβαίνει με τα κύτταρα των εγκληματιών που βγάζουν το κακό. Θα μάθω πώς λέγονται τα κύτταρα που απαρτίζουν το λεγόμενο «πνεύμα» και θα μου δείξετε φαντάζομαι και καμιά φωτογραφία του πνεύματος. Ανυπομονώ να δω με τι μοιάζει περισσότερο το πνεύμα: με τη σπλήνα ή με το σηκώτι.
    Και επίσης ανυπομονώ να μου δείξετε καμιά φωτογραφία της συνείδησης. Με τι μοιάζει αυτή; Με τα νεφρά ή με το παχύ έντερο;
    Κι αφού τα μάθω όλα αυτά που εσείς γνωρίζετε, θα το ψάξουμε μαζί για να βρούμε πώς μπορούμε να κάνουμε μεταμόσχευση συνειδήσεων, που τόσο λείπουν από την κοινωνία μας. Όλοι οι άθεοι πρέπει να γίνουν δωρητές του οργάνου της συνείδησης στους ενοχλητικούς κουκουλοφόρους, στους εγκληματίες, στους τρομοκράτες, στους τριακόσιους της Βουλής, στα τρωκτικά του Δημοσίου, στους εκμεταλλευτές επιχειρηματίες, στους ρασοφόρους και δε συμμαζεύεται. Έτσι ο χαοτικός κόσμος μας θα γίνει πολύ όμορφος.
    Αρχίστε λοιπόν αμέσως τη διδασκαλία της αθεΐας γιατί χανόμαστε!

  32. kotsiosp said

    «Ανυπομονώ να δω με τι μοιάζει περισσότερο το πνεύμα: με τη σπλήνα ή με το σηκώτι.»

    Στην περίπτωσή σου, με το ορθόν.

  33. commonsense said

    Είναι εύκολο να υπεκφεύγεις με «εξυπνάδες», αλλά αδύνατο για έναν άθεο να απαντήσει στα ανωτέρω ερωτήματα. Εγκλωβίζεται ο καημένος και παθαίνει πλήρη σύγχυση.

    Αλήθεια, ο άθεος νιώθει ποτέ αυτό που λέμε «Τύψεις»; Αν δηλαδή υποθέσουμε ότι ένας άθεος έκανε το τέλειο έγκλημα, σκοτώνοντας κάποιον κακό, κι ότι ποτέ δεν πιάστηκε από την αστυνομία, θα νιώθει τύψεις; Κι αν νιώθει, από πού προέρχονται; Ένα λιοντάρι που καταβροχθίζει ένα ελάφι δε νιώθει τύψεις. Γιατί ο άνθρωπος που σκοτώνει κάποιον συνάνθρωπο να νιώθει τύψεις και ενοχές; Εδώ σας θέλω, αξιότιμοι αμπελοφιλόσοφοι της αθεΐας. Ποιος είναι ο ηθικός κώδικας των αθέων και πού παρασκευάζεται; Στα εργαστήρια της βιοχημίας ή της αστροφυσικής; Και γιατί τα ζώα δεν κατασκευάζουν ηθικούς κώδικες αφού ο εγκέφαλός τους απαρτίζεται από την ίδια ουσία με του ανθρώπου; Και με ποιο ηθικό κώδικα καταδικάζει ο άθεος έναν μοναχό παιδεραστή; Με τον θρησκευτικό κώδικα τον οποίο δεν παραδέχεται; Άντε ντε, βάλτε το μυαλουδάκι σας να δουλέψει. Ή έχει πάθει αγκύλωση λόγω αθεΐας;

  34. tilemaxos said

    Ω Θεοκρατία εσύ…
    Μας έχεις βγάλει στην ψάθα το μυαλό μας αφού το έκανες χαβαδάκι μες στα γλοιώδη χερια σου.
    Και ο Έλλην συχνά κάπου κάπου αναρωτιέται, »κάποιο λάκκων έχει η φάβαν»
    Αλλα ο Νους του πάει παντού εκτος της πηγής των κακών και των πληγών της σωματοψυχοπνευματικης του υποστάσεως.

    Τα ματια του δεν βλέπουν τις ύαινες που του ξεσκίζουν διαχρονικά το είναι του.
    Το ταβάνι τον έχει πλακώσει στο δωμάτιο,και το σεντόνι του έγινε σάβανο υπηρετώντας και αυτό πιστα τις εντολές του μαυροφορεμένου ιερατείου.

    ΩΣ ΠΟΤΕ?

  35. tilemaxos said

    ξέχασα να πω καλορίζικο το νέο βλόγιον που θα εμφανιστει εντός της δεκαετίας.

  36. commonsense said

    Εμπρός λοιπόν απελευθερωμένε άθεε. Σπάσε το γύψο της θεοκρατίας! Φτύσε τις αυθαίρετες εντολές του μαυροφορεμένου ιερατείου! Κάνε ό,τι σου υπαγορεύουν τα ζωικά ένστικτά σου. Μη σταματάς σε τίποτα. Εμπρός, λοιπόν, γιατί διστάζεις; Ποιοι είναι αυτοί και με ποιο δικαίωμα σου κλέβουν τις χαρές; Ξεκίνα, τι κάθεσαι; Κάνε ό,τι γουστάρεις. Μια μάζα κρέας είσαι και τίποτα παραπάνω. Ίνες συναρμολογημένες στην τύχη είσαι.

    Εδώ και τώρα επανάσταση σε κάθε αναστολή. Ορμάτε άθεοι να ρουφήξετε τις χαρές της ζωής. Σκέτο χώμα, πηλός, είστε. Τρώτε και πίνετε του σκασμού, δεν θα έχετε συνέπειες. Νόμοι της φύσης δεν υπάρχουν αφού δεν υπάρχει Νομοθέτης. Συνουσιάζεστε με όποιους θέλετε, από βρέφη μέχρι κτήνη. Δεν υπάρχουν συνέπειες διότι δεν υπάρχει ηθικός νόμος αφού δεν υπάρχει Νομοθέτης. Όλα τα έφτιαξαν βλοσυροί άνθρωποι για να σας κλέψουν τις χαρές, οι εγκληματίες. Κι αν φοβόσαστε τις συνέπειες του αυθαίρετου ανθρώπινου νόμου, βγήτε από την κακούργα κοινωνία και φτιάξτε ένα κοινόβιο σε κανένα βουνό ή βραχονησίδα. Εκεί παραδοθείτε στα πάθη σας με όλη σας την δύναμη για ν’ απολαύσετε την ζωή. Φτιάξτε την ιδανική αθεϊστική κοινότητα όπου δεν θα υπάρχει φραγμός σε τίποτα. Τι κάθεστε;

  37. Νίκος said

    Μάλλον και εσύ πιστεύεις πως η ηθική είναι αποκλειστικότητα της θρησκείας, και για κάποιους-κάποιους αποκλειστικό προνόμιο της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας, καθώς οι Παπικοί είναι εξίσου -ίσως και πλέον- τρισκατάρατοι με τους αθεους.

    Ενας γεράκος έφτιαξε ένα σύμπαν με τρισεκατομμύρια γαλαξίες, και σε ένα κόκκο αυτού του σύμπαντος έφτιαξε μυρμηγκάκια που τα φόρτωσε με μιά αμαρτία που πάει από γενιά σε γενιά, και που έστειλε τον γιό του (παντοδύναμο και αυτό) να παλέψει και να σκοτωθεί και με τον τρόπο αυτό να ξεπλύνει έναντι του πατρός του την αμαρτία που φορτώθηκαν λόγω του προ-προ-προ (εις την διακοσιοστήν) προπάπου τους τα μυρμηγκάκια, τα οποία τα παρακολουθεί αενάως και αν νήστεψαν Τετάρτες και Παρασκευές και έτρωγαν τακτικά το κρέας και το αίμα του γιού του θα τα πάει σε ευφορο μέρος.

    Αναλογίσου:
    1. Αν μεγάλωνες στην Ανταρκτική και δεν ήξερες τίποτα, και ερχόσουν εδώ και σου λέγανε αυτήν την ιστορία 25 χρονών μαντράχαλος, θα την πίστευες;
    2. Αν δεν την πίστευες (πολύ λογικό), και όποιος δεν την πιστεύει, είναι σώνει και καλά ανήθικος; Και δεν έχει συνείδηση και τύψεις και αρχές;
    Σε ποιό κατηχητικό έκανες πλύση εγκεφάλου;

  38. omadeon said

    Commonsense:

    «Άκουσες εσύ ποτέ το Θεό να λέει “ασχοληθείτε μαζί μου”, ώστε να βγάλεις το συμπέρασμα ότι δεν έχει σώας τας φρένας;Άκουσες εσύ ποτέ το Θεό να λέει “ασχοληθείτε μαζί μου”, ώστε να βγάλεις το συμπέρασμα ότι δεν έχει σώας τας φρένας;»

    Νομίζω ότι… κατάλαβες ακριβώς το _αντίθετο_ αυτού που είπα (ή ήθελα να πω).

    Μα… ΑΚΡΙΒΩΣ, κανείς δεν άκουσε το θεό να λέει «ασχοληθείτε μαζί μου».

    Και όμως, _αυτό_ ακριβώς λένε (ή υπονοούν) οι θρησκείες και οι πιστοί τους! :)

  39. kotsiosp said

    Το username εσύ το σκέφτηκες; Θα πρέπει να νήστευες 40 μέρες.
    Λοιπόν, έτσι για να επιμορφωνόμαστε όλοι μαζί: τα σχόλια κάτω από τις κατά καιρούς δημοσιεύσεις χρησιμοποιούνται ακριβώς για να δικαιολογήσουν την ονομασία «σχόλιο», να σχολιάζεται δηλαδή το περιεχόμενο της δημοσίευσης. Όχι για να γράφει ο κάθε καημένος λογοτέχνης-wannabe τον πόνο του.
    Στη γλώσσα σου: άρον τη σταυροφορία σου και περιπάτει.

  40. Νίκος said

    Θα σε προσέβαλα αν σου έλεγα ότι οι άθεοι έχουν περισσότερη δεοντολογία και ηθική στο σεξ από ότι ο κλήρος και το ποίμνιον(sic);
    Ηγούμενος ασελγούσε σε ανήλικους
    Απλά, επειδή το ειδικό κεφάλαιο στην πλύση εγκεφάλου που έχει σκοπό την αποδόμηση της σεξουαλικότητάς σου, λέει τέτοιες παρλαπίπες, τις λες και εσύ. Ολες οι διαστροφές είμαι αποτέλεσμα αποδομημένης σεξουαλικότητας.
    Να στο πω απλά και λαϊκά: Αν εισαι ενας λεχρός καλόγερος, δεν έλκεις ούτε τσιγγάνες για συνουσία.
    Αν μείνεις καιρό έτσι, αρχίζεις και στραβοκοιτάς τα δεκάχρονα που δεν έχουν άμυνες και κρίση. Ποιά είναι η δική σου προτίμηση λοιπόν, συνουσία μετα΄ξυ συναινώντων ενηλίκων, ή ασέλγεις σε ανυπεράσπιστα ανήλικα;
    Την προτροπή σου
    Κι αν φοβόσαστε τις συνέπειες του αυθαίρετου ανθρώπινου νόμου, βγήτε από την κακούργα κοινωνία και φτιάξτε ένα κοινόβιο σε κανένα βουνό ή βραχονησίδα.

    την έχουν ακολουθήσει οι μοναχοί, και πηδάνε δεκάχρονα. Οποια ηθική!

  41. omadeon said

    Συγνώμη φίλε, ο βόθρος που κουβαλάς και προβάλλεις στους «κακούς άθεους» εν προκειμένω, δεν έχει την παραμικρή σχέση με έναν πραγματικό και συνειδητό άθεο ή αγνωστικιστή.

    Ενας συνειδητός άθεος ή αγνωστικιστής δεν έχει ανάγκη μια ηθική δοσμένη άνωθεν. Φτιάχνει τη δική του ηθική και την δοκιμάζει αμέτρητες φορές στην καθημερινότητά του,

    Οσο για το «είσαι μια μάζα κρέας», κρέας είσαι και φαίνεσαι! Αν ήσουν ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΟΝ, δεν θα ερχόσουν εδώ να κάνεις τις… μούρες των αθέων κρέας(SIC!) χωρίς κανένα λόγο εκτός από τις… προβολές του μυαλού σου!

    Προσωπικά θεωρώ ότι το κρέας ΔΕΝ είναι ΜΟΝΟ κρέας. Υπάρχουν και άλλες διαστάσεις. Το θέμα ερευνάται
    ΚΑΝΕΝΑΣ θεός δεν χρειάζεται, όμως γι’ αυτή τη συνειδητοποίηση και γι’ αυτή την έρευνα. Ισα-ίσα, το μόνο που προσθέτει η έννοια αυτή είναι περισσότερα πρακτικά και θεωρητικά προβλήματα.

  42. Το ότι υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που σκέφτονται όπως ο commonsense (που μόνο λογική δεν έχει σ’αυτά που λέει), που κλείνουν τα μάτια στα πάντα και ταυτίζουν την αθεΐα με ό, τι μπορεί να κατεβάσει το κεφάλι τους ήταν το βασικό πράγμα που με έσπρωξε στο να ασχοληθώ παραπάνω όταν άρχισα να ενδιαφέρομαι για το θέμα. Και βλέπω πως το ίδιο συμβαίνει και με άλλους!!

    Νομίζω ότι θα πάει καλά το συλλογικό ιστολόγιο, υπάρχουν ευτυχώς πολλοί που αντιστέκονται στην αποβλάκωση :)

    @commonsense τί νόημα έχει να σου απαντήσουμε στο οτιδήποτε; Μας έχεις ήδη κρίνει και μας καταλογίζεις χίλιες αηδίες χωρίς να μας ξέρεις καθόλου, απλά και μόνο επειδή λέμε πως δεν πιστεύουμε σε κάποιον θεό και είναι προφανές από τις απαντήσεις σου πως δεν σε ενδιαφέρει να ακούσεις την άποψή μας αλλά να χλευάσεις. Τί περισσότερο χρειάζεται για δει κανείς ότι κάτι πάει στραβά με την κοινωνία μας έτσι όπως είναι τώρα;

  43. omadeon said

    @Zαπηοδ
    ΣΩΣΤΗ η επισήμανση, ακόμη πιο σωστές οι αναπτύξεις.

    Και όπου ακούς συκοφαντίες για «Νέα Τάξη», ανθρωπινό κρέας μυρίζει (παραφράζοντας τον Ελύτη).

  44. omadeon said

    Βρωμερές προβολές κάνουν τα βρωμερά μυαλά. Αφες αυτοίς. Αν κατέβαινε δεύτερη φορά ο Ιησούς Χριστός στη γή, θα τους πλάκωνε στις φάππες, σίγουρα ΠΑΡΑΥΤΑ.

    Αλλωστε, ακόμη κι αν ήρθε κάποτε, σίγουρα ΜΕΤΑΝΙΩΣΕ:

    «Πάτερ, ΜΗ με ξαναστείλεις σε αυτό τον τρελλαμένο πλανήτη. Σταύρωσέ με, κάψε με, αλλά ΜΗ με ξανακάνεις Μεσσία» (άκουσε π Αγιος Πέτρος να παρακαλάει ο μακρυμάλλης γιος του Μεγάλου Αφεντικού τον Πατέρα του)….

  45. Θου Βου, το ξέρουμε ότι έχεις κάνει μπράτσα από τις παλινδρομικές κινήσεις του χεριού σου από τη δραστηριότητα για την οποίαν ο θεός σου ξέκανε τον Αυνάν, δε χρειάζεται να μας το υπενθυμίζεις. Μόνο να έχεις υπόψη σου αυτό που λένε οι ομοϊδεάτες σου: αν το συνεχίσεις, θα βγάλεις τρίχες στην παλάμη, θα τυφλωθείς, θα μαραζώσει το σώμα σου και θα σε κάψει κι ο θεός.

  46. Πήγαινε στη Φυλής να ξαλαφρώσεις ρε φίλε… Σε κάνα από τα «σπίτια» εκεί πέρα θα βρεις και τη μάνα του θεού σου.

  47. aerosol said

    Ξεπερνώντας τις γραφικότητες κάποιων σχολίων (επιτέλους, ήδη από τον Αριστοτέλη, η ηθική δεν ταυτίζεται με την θρησκεία, και κάποια από τα ασόβαρα «ερωτήματα» που τέθηκαν τα ξεπερνά ένας νοήμων άνθρωπος σαν παιδικές υστερίες…) πάω σε κάποια σημεία που μου κίνησαν το ενδιαφέρον:

    «Κανένας σεβασμός στο παπαδαριό και την ορθόδοξη θρησκεία. »

    «Έχω ήδη προμηθευθεί ένα σακκί πασατέμπους,έχω αράξει στην κουνιστή πολυθρόνα μου και αναμένω την έναρξη του “αθεο-Bellas TV”.»

    «μια συζήτηση άθεου-θρήσκου σχετικά με τα πιστεύω τους δεν οδηγεί πουθενά και μερικές φορές κινδυνεύει να καταλήξει και σε καυγά.»

    Δεν καταλαβαίνω από πού γεννιέται η ψευδαίσθηση πως μπορείς να προωθήσεις την οπτική σου, να υποστηρίξεις τις πεποιθήσεις σου, όταν δεν σέβεσαι αυτόν στον οποίο απευθύνεσαι. Η μεγάλη πλειοψηφία των «αθεϊστικών» θέσεων όπως προβάλονται σε blog και φόρουμ εξαντλείται στα εξής: ατέλειωτη τσαντίλα, επιθετικότητα απέναντι στους πιστούς, ταύτιση της θρησκευτικότητας με τους χριστιανούς παπάδες, ελλειπής γνώση των δογμάτων που καυτηριάζονται, ειρωνικά ευφυολογήματα. Στην ουσία μιλάμε για έλλειψη σεβασμού και αγάπης στον άνθρωπο (κάτι για το οποίο συχνά κατηγορείται το «αντίπαλο δέος», οι πιστοί). Από τη στιγμή που ο αθεϊσμός -ή, έστω, ο σκεπτικισμός- διατείνεται πως ορμάται από επιθυμία να ελευθερώσει τον συνάνθρωπο από τον φόβο και την καταπίεση των δογμάτων είναι αξιοπερίεργο το πόσο συχνά αναλώνεται σε εφηβικές κραυγές του στυλ «κακούργα κοινωνία, τι ηλίθιοι που είναι όλοι»!

    Σαν πιθανός αναγνώστης, και άνθρωπος που ενδιαφέρεται για το θέμα, δεν θα χάλαγα λεπτό από το χρόνο μου για ένα πόνημα που θα αναλώνεται -ας πούμε- στον Εφραίμ. Νομίζω πως υπάρχει τεράστια ανάγκη για έξυπνη συζήτηση. Συζήτηση που τελικό αποδέκτη δεν αρκεί να έχει τους ήδη συμφωνούντες γιατί τότε θα είναι κάτι σαν συνέλευση πολυκατοικίας που μαζεύεται και γκρινιάζει για το διπλανό γιαπί. Για να «διατηρείται η ποιότητα των δημοσιευμάτων σε υψηλά επίπεδα» είναι καιρός η σκέψη να ωριμάσει και οι παιδικές αρρώστιες (όπως το «άχτι», ο «δίκαιος θυμός» και το «υπέροχο μένος») να ξεπεραστούν. Θυμίζουν, εξάλλου, θρησκευτικό φονταμενταλισμό…

    Η ομοιότητα στον τόνο των δυο πρώτων σχολίων που παράθεσα (από Greek Rider και Θου-βου) δυστυχώς δικαιώνουν το τρίτο (του Katsiosp). Και επιβεβαιώνουν πως οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές έχουν, στην πραγματικότητα, το ίδιο πρόβλημα. Προτιμούν να έχουν εχθρούς να μάχονται (γιατί αυτό δίνει ταυτότητα στην ομάδα, ίσως;- παρά να αποκτούν φίλους με την στάση τους. Πιστεύω πως η μόνη περίπτωση να προκύψει κάτι ενδιαφέρον είναι να σπάσει κάποιος τον φαύλο κύκλο και να καταφέρει το… αδύνατο: να εκφραστεί με γνώση και ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΣΕΒΑΣΜΟ για τα πραγματα που τον απασχολούν και για τους ανθρώπους που θα ήθελε να αγγίξει. Όποιος το καταφέρει θα δει την άποψή του να κερδίζει έδαφος -και θα μάθει μερικά πράγματα για τον εαυτό του.

    Συγνώμη για το σεντόνι, καλή συνέχεια.

  48. Aerosol, σε ευχαριστώ πολύ για τις σκέψεις σου. Θα τις λάβουμε υπόψιν.

  49. aerosol said

    Εγώ ευχαριστώ Διαγόρα.
    Επειδή είμαστε εκρηκτικός λαός κι επειδή τα μπλογκ εύκολα γενούν κόντρες, συνήθισα να μην είμαι πολύ αισιόδοξος. Αλλά θα έχω το νου μου στην προσπάθεια αυτή και θα χαρώ αν ξεχωρίσει.

  50. Γιατρός Του Ικα said

    Η ηθική παράγεται όπως έχει ήδη καταδειχθεί επαρκώς εδώ και 2000+ χρόνια από τους ίδιους τους ανθρώπους κατά περίσταση,σε συμφωνία με τις βασικές παραμέτρους της ύπαρξης του ανθρώπου – την κοινωνική του φύση και με βάση τον ορθό λόγο ή την παράδοση.Δεν είναι αιώνια και σταθερή διότι οι συνθήκες στις οποίες ζεί ο άνθρωπος και αναπτύσσονται οι κοινωνίες αλλάζουν,άρα αλλάζουν και οι ανάγκες και έτσι οι άνθρωποι καλούνται να αναπροσαρμόζουν και τους ηθικούς τους κώδικες.

    Ο ηθικός κώδικας της αθεϊας δεν υπάρχει.Εγώ τουλάχιστον σαν άθεος αποδέχομαι έναν ηθικό κώδικα βγαλμένο από μιά άλλη μεταφυσική θεωρία,τον ανθρωπισμό.Η αθεϊα δεν προτείνει ηθκό κώδικα,στο βαθμό που απλά συνιστά μιά άρνηση.

    Πνεύμα δεν υπάρχει,η δε συνείδηση είναι λειτουργία όχι υλικό αντικείμενο.Είναι το αποτέλεσμα της λειτουργίας του εγκεφάλου (you know…).Υπάρχουν ακόμη πολλά που έχουμε να μάθουμε για την συνείδηση,(σε αντίθεση με την θρησκεία η επιστήμη δεν διακατέχεται από την αλλαζονική εντύπωση ότι τα ξέρει όλα) αλλά ήδη γνωρίζουμε αρκετά,ωστέ να είμαστε βέβαιοι ότι η συνείδηση είναι αναδυόμενη ιδιότητα της λειτουργίας του εγκεφάλου.Αφού σε ενδιαφέρει το αντικείμενο ανοιξε και κάνα βιβλίο νευροφυσιολογίας,δεν τα’χει πεί όλα ο βούδας και ο γέρων Παϊσιος.

    Τέλος,το παρεξήγησες.Ο χαβαλές δεν αφορούσε την φιλοσοφία,αλλά τηξν δική σου αφέλεια,που συνοδευόταν από μπόλικη άγνοια και άτοπη ειρωνεία.

    Τίποτ’άλλο;

  51. commonsense said

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ σε όλους και συγνώμη αν σας πρόσβαλα. Η πρόθεσή μου ήταν να δώσω κάποια ισχυρά ερεθίσματα για σκέψη. Απέτυχα όμως, και ο τρόπος που χρησιμοποίησα γύρισε μπούμερανγκ. Προς γνώση και συμμόρφωση…

    «Αιρετικός»: «Πήγαινε στη Φυλής να ξαλαφρώσεις ρε φίλε… Σε κάνα από τα “σπίτια” εκεί πέρα θα βρεις και τη μάνα του θεού σου.»

    Ο Θεός μου είναι απρόσωπος, δεν έχει ούτε μάνα, ούτε πατέρα, ούτε γυιο, ούτε αρχή ούτε τέλος. Δεν είναι πρόσωπο αλλά Πνεύμα, Ενέργεια, Συμπαντικός φυσικός και ηθικός Νόμος, που διαπερνά όλο το Σύμπαν και τον άνθρωπο. Ο τελευταίος (ηθικός νόμος) είναι χαραγμένος και στη συνείδηση του ανθρώπου. Τώρα, το αν δεν μπορώ να κατανοήσω πλήρως όλες τις διαστάσεις της απρόσωπης Θεότητας – Αρχικής Αιτίας – δεν με αποτρέπει από το να δέχομαι ό,τι κατανοώ. Άλλωστε, απ’ ότι λένε οι επιστήμονες, ο άνθρωπος, στην καλύτερη περίπτωση, προς το παρόν χρησιμοποιεί μόνο το 10% του εγκεφάλου του.

    «ΟMADEON»: «Οσο για το “είσαι μια μάζα κρέας”, κρέας είσαι και φαίνεσαι! Αν ήσουν ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΟΝ, δεν θα ερχόσουν εδώ να κάνεις τις… μούρες των αθέων κρέας(SIC!) χωρίς κανένα λόγο εκτός από τις… προβολές του μυαλού σου!»

    Μου κάνει εντύπωση που ένας άθεος προσβάλλεται με το χαρακτηρισμό «μάζα από κρέας». Διότι αν δεν υπάρχει ΨΥΧΗ η οποία επιβιώνει σε μια άλλη διάσταση μετά το «ξε-ψύχισμα», πράγμα που οι άθεοι πιστεύουν, τι άλλο μπορεί να είναι ο άνθρωπος παρά μια μάζα κρέατος η οποία μετά θάνατον θα διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη;

    Εξάλλου, «ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΟΝ» σημαίνει την ύπαρξη ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ, που αν δεν είναι «προβολή του μυαλού», όπως μου καταλογίζεις, είναι ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ. Είναι η έκφραση του πνεύματος ή της ψυχής που ο άθεος αρνείται την ύπαρξή τους. Γι’ αυτό μίλησα για «μάζα από κρέας». Και η ψυχή-πνεύμα δεν είναι άλλο παρά η άυλη συνιστώσα του ανθρώπου που είναι στοιχείο του Παγκόσμιου Πνεύματος, δηλαδή της απρόσωπης ΘΕΟΤΗΤΑΣ της οποίας την ύπαρξη αρνείσθε.
    ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ-ΘΕΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, δηλαδή άρνηση της ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ.

    Τέλος πάντων, δεν θα σας κουράσω άλλο. Τελειώνοντας θα πω μόνο ότι ο δικαιολογημένος πόλεμος εναντίον μιας χρεοκοπημένης θρησκείας και του ανθρωπόμορφου «θεού» που έχει κατασκευάσει ΚΑΚΩΣ και ΕΠΙΠΟΛΑΙΩΣ ταυτίζεται με πόλεμο εναντίον του απρόσωπου Όντος, που ονομάζω «Αρχική Αιτία» κάθε ύπαρξης, και που δεν ευθύνεται ούτε για τους θρησκευτικούς μύθους ούτε για το βίο και την πολιτεία των ρασοφόρων. Αν δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε αυτά τα δύο, προσφέρετε κακή υπηρεσία και στον πνευματικό εαυτό σας και στην κοινωνία.

    Να πηγαίνω τώρα, αρκετά σας ενόχλησα με την παρουσία μου. Η δική μου μικρή «αποστολή» τέλειωσε…
    Και πάλι σας ζητώ συγνώμη για το ύφος μου. ΝΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ!

  52. Γιατρός Του Ικα said

    «…Άλλωστε, απ’ ότι λένε οι επιστήμονες, ο άνθρωπος, στην καλύτερη περίπτωση, προς το παρόν χρησιμοποιεί μόνο το 10% του εγκεφάλου του.»

    Περιαστικός μύθος.Τελείως λάθος.Δεν στέκει.Μην ακούτε σαχλαμάρες.

    ΥΓ:Αν και υπάρχουν κάποιοι που έχουν τόσο λίγο εγκέφαλο που κάνει τους άλλους να σκέφτονται:»δεν μπορεί ρε ..ούστη μου,μάλλον θα χρησιμοποιεί το πολύ το 10% του εγκεφάλου του.»-Χιούμορ,δεν αναφέρεται σε κάποιον συγκερκριμένα.

  53. Γιατρός Του Ικα said

    «Διότι αν δεν υπάρχει ΨΥΧΗ η οποία επιβιώνει σε μια άλλη διάσταση μετά το “ξε-ψύχισμα”, πράγμα που οι άθεοι πιστεύουν, τι άλλο μπορεί να είναι ο άνθρωπος παρά μια μάζα κρέατος η οποία μετά θάνατον θα διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη;»

    Λέγεται λειτουργία δομής.Καιτα περιττώματά μας είναι φτιαγμένα από το ίδιο υλικό με το φαγητό που τρώμε αλλά η διαδικασία της πέψης αλλάζει τη δομή σύνθεσής τους και άρα και τις λειτουργίες τους.Για να μην πω για τη γεύση τους…Το σπίτι σου είναι φτιαγμένο από τούβλα και μπετόν αλλά αν το ρίξει κάποιος σεισμός δεν θα είναι πιά ιδανικό ως κατοικία,παρά το ότι τα υλικά που το αποτελούν δεν έχουν αλλάξει.Αν δε με πιστεύεις ρώτα και κάποιον που απεγκλωβίστηκε από τα ερείπια του σπιτιού του.

    «Και η ψυχή-πνεύμα δεν είναι άλλο παρά η άυλη συνιστώσα του ανθρώπου που είναι στοιχείο του Παγκόσμιου Πνεύματος, δηλαδή της απρόσωπης ΘΕΟΤΗΤΑΣ της οποίας την ύπαρξη αρνείσθε.
    ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ-ΘΕΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, δηλαδή άρνηση της ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ.»

    Πρώτ’απ’όλα,μη φωνάζεις.Δευτερον που το ξέρεις αυτό που λές;Τρίτον δεν κατάλαβα γιατί για να έχει ο άνθρωπος πνευματικότητα πρέπει να υπάρχει αυτό το παγκόσμιο πνεύμα-θεότητα.Είναι ο μόνος τρόπος για να ερμηνευτεί η ύπαρξη ανώτερων πνευματικών λειτουργιών στον άνθρωπο;Είναι η απλούστερη υπόθεση;Αυτή που συνοδεύεται από τα περισσότερα στοιχεία;

    Στο ξαναλέω,όπως στα είπα και στο πρώτο μου post-απάντηση σε σένα:Αν δεν μπορεί κάποιος να μιλήσει για κάτι καλύτερα να σωπαίνει.

  54. Aerosol

    Αν κάνεις τον κόπο και «φυλλομετρήσεις» το ιστολόγιο του Διαγόρα θα δείς ότι δομικό του στοιχείο είναι η ειρωνεία και ο χλευασμός αυτών που για εμάς τους χριστιανούς θεωρούνται ιερά και όσια.
    (Δες πχ τα πρωτοσέλιδα μπανεράκια,τύπου «βγάλτε το Δημητράκη»)

    Ε,σε αυτό το πλαίσιο του χαβαλέ είναι μερικές φορές και οι απαντήσεις μου.

  55. Καλημέρα commonsense.

    Δεν θα έπρεπε να σε εκπλήσσει η στάση του omadeon. Αν μιλήσεις σοβαρά με αρκετούς άθεους (συνειδητοποιημένους) ή αγνωστικιστές κλπ (γιατί δεν είναι όλοι άθεοι εδώ) θα δεις πως η σκέψη μας και οι ιδέες μας δεν είναι τόσο απλουστευμένες ούτε τόσο ποταπές και υποταγμένες στα πάθη όσο νομίζεις. Έχουμε αρχές, αξίες και ερμηνείες για την ζωή, απλά δεν είναι απαραίτητα ίδιες σε όλους γιατί δεν έχουμε κάποια κοινή ιδεολογία ντε και καλά, το βασικό κοινό μας είναι ότι δεν πιστεύουμε σε κανέναν θεό, τώρα αν έχουμε κι άλλα κοινά είναι ίσως τυχαίο.

    Τέλος πάντων, απλά ήθελα να σου πω πως τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται ή όπως μας κάνουν να νομίζουμε ότι φαίνονται. Αν εξεπλάγεις από την αντίδραση του omadeon θα σε περίμεναν πολλές παρόμοιες εκπλήξεις αν συνέχιζες να διαβάζεις ή να μιλάς με διάφορους από εμάς.

    Όσο για την διαφοροποίηση των ρασοφόρων και της πίστης που λες, όταν γίνει αυτός ο διαχωρισμός στην πράξη, όταν η εκκλησία χάσει την δύναμη της και σταματήσει να φέρεται με ασυδοσία στην χώρα μας τότε θα σταματήσω κι εγώ να φωνάζω εναντίων της θρησκείας. Τον θεωρητικό διαχωρισμό όμως που όλοι οι πιστοί κάνουν στο κεφάλι τους δεν τον δέχομαι, γιατί έτσι συνεχίζετε απλά η εκμετάλλευση. Με την ανοχή των πιστών κάνει η εκκλησία τα αίσχη που κάνει, και κανονικά δική σας δουλειά είναι να την εξυγιάνετε.

  56. omadeon said

    Είπες πολλά σωστά πράματα σε… λάθος μπλογκ. Επίσης ΟΧΙ, δεν συμφωνώ ότι ο μέσος άθεος ή αγνωστικιστής ακολουθεί το pattern που περιγράφεις. ΙΔΙΩΣ στην Ελλάδα (όπου αναγκάζεται να γίνει ΠΟΛΥ σκεπτόμενος) και ΙΔΙΩΣ στα μπλογκ. Βέβαια, κι εγώ την πατάω μερικές φορές με την ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ και οργίζομαι, οπότε έχω πει κι εγώ μερικές κουβέντες παραπάνω. Παρόλ’ αυτά, ΟΛΑ όσα λες τα έχω τηρήσει κι έχω φιλικές διαδικτυακές σχέσεις με διαφωνούντες.

  57. omadeon said

    Φταίει η… έλλειψη χιούμορ, για όλα. Π.χ.

    «ένας άθεος προσβάλλεται με το χαρακτηρισμό “μάζα από κρέας”. «

    Ε, τώρα, ΟΡΙΣΤΕ, μου… έκανες τη μούρη κρέας. ΣΙΓΑ μην προσβάλλομαι τόσο εύκολα. Κολλεγιόπαιδα με πέρασες?
    :)

    Απλά μου άρεσε το λογοπαίγνιο «έκανες τη μούρη των αθέων κρέας, λέγοντάς τους πως είναι σκέτο κρέας»…

  58. omadeon said

    @Aerosol
    Κατ΄ αρχήν ΔΕΝ είμαι εκείνος που θα έλεγε «Κανένας σεβασμός στο παπαδαριό και την ορθόδοξη θρησκεία», και είμαι -αντίθετα- εκείνος που προσπαθεί να ανοίξει ΓΕΦΥΡΕΣ ΑΛΛΗΛΟΣΕΒΑΣΜΟΥ με σκεπτόμενους χριστιανούς, τόσο εδώ στα μπλογκ όσο και στην καθημερινή ζωή. Είναι θέμα ΕΥΓΕΝΕΙΑΣ όμως, κυρίως. ΟΧΙ θέμα ουσίας. Γίνεται ΚΑΙ θέμα ουσίας, όμως, όταν ο άλλος έχει ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ και ικανότητα για αλληλοσεβασμό. Τότε ανταποκρίνομαι.

    Ομως,
    εξομειώνεις -νομίζω- ΑΝΟΜΟΙΑ πράματα και (στην Ελλάδα) ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΙΣΑ πράματα. Είναι σαν να λές «κακοί οι Κου-κλουξ-κλαν που καίγανε μαύρους για πλάκα, αλλά και οι μαύροι… δεν έπρεπε να τους βρίζουν»,.

    Η Πλειοψηφική Νοοτροπία της χώρας μας ΔΕΝ ΕΧΕΙ υποστεί ΚΑΝ την παραμικρή ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ και ΕΥΡΕΙΑ κριτική. Διότι είμαστε 100% μια χώρα _ηλιθίων_ (τεκμηριωμένα – π.χ. το συλλογικό μας I.Q. είναι 92 – σε μέρο όρο), όπου η πλειοψηφία αυτή των ηλιθίων (1) ζει στην κοσμάρα της, (2) ΔΕΝ αντέχει ούτε επιτρέπει τη σοβαρή κριτική, συκοφαντεί επανειλλημένα ΚΑΘΕ διαφωνούντα με ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ δικό της δόγμα (όπως εξήγησε κι ο «ζαπηοδ») και αντιλαμβάνεται τη δημοκρατία σαν «δικτατορία της πλειοψηφίας».

    Γενικά, η συντριπτική πλειοψηφία των (κωλο-)Ελλήνων είναι γενικώς για τα μπάζα, όχι μόνο σε θέματα θρησκείας αλλά και σε πολλά άλλα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάτσουμε να βρίσουμε ΚΑΘΕ έναν χωριστά, διότι (1) θα ήταν αγένεια και (2) δεν θα τελειώναμε ποτέ.

    Καλά τα λες, αλλά… παρερμηνεύονται ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ εύκολα. Εδωσες ΗΔΗ το δικαίωμα σε… καθ’ έξιν συκοφάντη να ρίξει το δηλητήριό του, παραπληφορώντας ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ φορά (νέους) αναγνώστες του μπλογκ.

    Και κάτι ακόμη. Μέσα στο ΑΙΜΑ των πιστών, δηλαδή στη νοοτροπία τους, φωλιάζει η συκοφαντία και το ψέμα σαν ΠΑΓΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ, καθώς και η A PRIORI υποτίμηση του Αλλου. Αντίθετα, στο νου ενός σκεπτόμενου ανθρώπου (διότι δεν γίνεσαι άθεος ή αγνωστικιστής χωρίς προηγουμένως να ΣΚΕΦΤΕΙΣ)… όλα αυτά θεωρούνται λάθη και υπάρχει πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια εκ μέρους του να αποφεύγονται.

  59. Νίκος said

    omadeon είπε

    Και κάτι ακόμη. Μέσα στο ΑΙΜΑ των πιστών, δηλαδή στη νοοτροπία τους, φωλιάζει η συκοφαντία και το ψέμα σαν ΠΑΓΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ, καθώς και η A PRIORI υποτίμηση του Αλλου. Αντίθετα, στο νου ενός σκεπτόμενου ανθρώπου (διότι δεν γίνεσαι άθεος ή αγνωστικιστής χωρίς προηγουμένως να ΣΚΕΦΤΕΙΣ)… όλα αυτά θεωρούνται λάθη και υπάρχει πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια εκ μέρους του να αποφεύγονται.

    Δεν είναι όλοι οι άθεοι συνειδητοποιημένοι και κατόπιν σκέψης. Είναι και η μερίδα από το αντίθετο άκρο (ας πούμε αδιαφορίας και σταρχιδισμού) που τη διακρίνει η έλλειψη καλλιέργειας. Αυτοί, που για να το κάνουμε ψιλά, επειδή η ανηθικότητά τους δεν συμβιβάζεται με την (στα βιβλία) ηθική του χριστιανισμού, επιλέγουν τον μη χριστιανισμό. Χαρακτηριστικό τους είναι επίσης κάποια «περηφάνια», η απουσία της οποίας κάνει κάποιους άλλους να είναι εντός χριστιανισμού, και να είναι ανήθικοι κρυφίως, πίσω από την βιτρίνα.

  60. atomakaikeno, (σχόλιο 13), εγώ πάλι δεν νομίζω πως υπάρχει πραγματικός κίνδυνος πολιτικής εκμετάλλευσης, αλλά έτσι κι αλλιώς, οι «ειδικές προβλέψεις» για τις οποίες έγραψα, «ώστε να διατηρείται η ποιότητα των δημοσιευμάτων σε υψηλά επίπεδα» αναφέρονται σε δημοκρατικές διαδικασίες αλληλοαξιολόγησης, και ενώ μεν αποσκοπούν κυρίως στην αποφυγή δημοσίευσης χοντράδων, διασφαλίζουν παρεμπιπτόντως και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοιου είδους εκμετάλλευση. (EDIT: Τουλάχιστον στο ποσοστό που αυτό εξαρτάται από εμάς.)

    ——————
    2009-03-16, 11:55

    Omadeon, έχω προσπαθήσει επανειλημμένα να έλθω σε επικοινωνία μαζί σου σε όλες τις διευθύνσεις email που έχω (ή έχω καταφέρει να βρω) για το άτομό σου, αλλά χωρίς απάντηση. Σε παρακαλώ στείλε μου ένα μήνυμα στη διεύθυνση diagoras τελεία milios παπάκι gmail τελεία com.

  61. omadeon said

    CommonSense (δηλαδή Common NONsense) είπε:
    «Αλήθεια, ο άθεος νιώθει ποτέ αυτό που λέμε “Τύψεις”; Αν δηλαδή υποθέσουμε ότι ένας άθεος έκανε το τέλειο έγκλημα, σκοτώνοντας κάποιον κακό, κι ότι ποτέ δεν πιάστηκε από την αστυνομία, θα νιώθει τύψεις; Κι αν νιώθει, από πού προέρχονται; Ένα λιοντάρι που καταβροχθίζει ένα ελάφι δε νιώθει τύψεις.»

    Θα έλεγα ότι ο άθεος νιώθει ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ τύψεις αν κάνει κάτι αντίθετο με τις αρχές του, διότι… ΚΑΝΕΝΑ «συγχωροχάρτι», ΚΑΜΜΙΑ «θεία μετάληψη» (και ΑΛΛΕΣ ΠΑΠΑΡΙΕΣ) δεν θα τον απαλλάξει από την ΑΥΤΕΠΙΓΝΩΣΗ.

    Εσύ υποθέτεις πως ο άνθρωπος είναι ΓΕΝΙΚΩΣ «Ζώο» χωρίς την παραμικρή ικανότητα για τύψεις (ή αυτοκριτική) και… ΜΟΝΟ «ο θεός σε σώζει». Ε, λοιπόν, στην πραγματικότητα, τα μόνα «ΖΩΑ» είναι οι πιστοί, οι οποίοι ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΘΕΟ είναι ΑΝΙΚΑΝΟΙ για ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ. Είναι σαν ΜΩΡΑ, βρέφη που ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ όσα δεν τους επιβάλλει ο… μπαμπάς τους (στους ουρανούς).

    Επιπλέον, είσαι ΚΑΙ προσβλητικός. Κυριολεκτικά ΧΕΣΤΗΚΑ αν το κάνεις άθελά σου, ούτε φυσικά προσβάλλομαι.

    Απλά… φίλε, ΕΙΣΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΖΑ.

  62. omadeon said

    Σωστό κι αυτό, όμως αυτοί ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΚΑΝ «άθεοι» εν Ελλάδι.

    ΣΙΓΑ μη δηλώσουν καν κάτι που θα τους κάνει να χάσουν… κόλακες και θαυμαστές.

    Οι «υπεράνω» αυτοί που λες… οι πιο πολλοί νηστεύουν κανονικά γιατί πρέπει να μεταλάβουν, κι αυτοί.

    (οι πιο πολλοί – στη δική μου εμπειρία εκτός διαδικτύου βέβαια).

  63. A,ρε Νίκο

    Ο Omadeon είναι ξύπνιος τύπος.
    Είδες όμως πόσο εύκολα πέφτει σε λούμπες ανορθολογισμού και φτηνής λογοδιάρροιας;

    Ήδη επισήμανες δύο κατηγορίες αθεολογούντων ,πλην των συνειδητοποιημένων, οι οποίες ,σύμφωνα με την μικρή μου εμπειρία,αποτελούν και την πλειονότητα τους.

    Α.σταρχιδιστές: όσο περνάνε καλά δε νοιάζονται για Θεό.Μόλις όμως αρρωστήσει ο εαυτός τους ή το παιδί τους αλλάζουν βιολί.

    Β.

    Αυτοί, που για να το κάνουμε ψιλά, επειδή η ανηθικότητά τους δεν συμβιβάζεται με την (στα βιβλία) ηθική του χριστιανισμού, επιλέγουν τον μη χριστιανισμό

    Άλλη μεγάλη κατηγορία,πιθανότατα η πλειοψηφούσα ΚΑΙ μεταξύ των συνειδητών αθεϊστών-αντιθεϊστών.
    Το νεοσατανιστικό δόγμα:«δεν υπάρχει νόμος,εσύ είσαι ο νόμος» αποτελεί την κεντρική θέση αυτής της κατηγορίας,είτε ομολογείται δημοσίως είτε όχι.

    Χαρακτηριστικό τους είναι επίσης κάποια “περηφάνια”, η απουσία της οποίας κάνει κάποιους άλλους να είναι εντός χριστιανισμού, και να είναι ανήθικοι κρυφίως, πίσω από την βιτρίνα.

    Χαίρομαι που επισημαίνεις το αηδές και αντιπαθητικό των οιηματιών.Είναι κοινή ανθρώπινη εμπειρία πως ένας αληθινά ταπεινός άνθρωπος είναι χαρά Θεού, σε αντίθεση με τον ψηλομύτη,θρήσκο ή άθρησκο.

  64. omadeon said

    ΕΣΤΑΛΗ e-mail. Πιθανώς δεν σε συμπαθούν τα… spam-filters.

    hmm…. Μήπως ο κώδικας των hotmail/gmail προγραμματίστηκε από… Χριστιανούς? :)

  65. Και σε αυτά αναφερόμουν όταν μιλούσα για «αθεο-Βellas TV».
    Υπάρχει περίπτωση οι αθεολογούντες, τύπου Διαγόρα,να συνυπάρξουν με τους σταλινικούς αθεϊστές του μαρξιστικού υλισμού;

    Ή με τους αναρχοαυτόνομους των Εξαρχείων και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς;

    Το πιθανότερο είναι ότι στο εγχείρημα θα συνυπάρξουν καλοζωισμένοι και τακτοποιημένοι αστοί των Β.Π., που έχουν την πολυτέλεια να παριστάνουν τους επαναστάτες εναντίον του θρησκευτικού κατεστημένου από την ανατομική μπερζέρα τους.

    Αν σκεφτείς ότι στην Ιταλία τών 60 εκατομμυρίων κατοίκων με τη μεγάλη αριστερή παράδοση, η ένωση των αθέων δεν ξεπερνά τα 3000 μέλη στην εικοσαετία λειτουργία της,τότε οι εν Ελλάδι προοπτικές είναι μάλλον απογοητευτικές.

    Όταν δε φτάνει ο άθεος φιλόσοφος Μαρτσέλο Πέρα να μιλά για την αναγκαιότητα της διατήρησης της χριστιανικής κληρονομιάς,τότε αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της δυσκολίας του εγχειρήματος,όπως επισημαίνεις κι εσύ.

  66. omadeon said

    Για τη λογοδιάρροια, να το… δεχτώ, είμαι αυτο-σεσημασμένος πολυλογάς άλλωστε.

    Αλλά για τον ανορθολογισμό δικέ μου, ΜΗΠΩΣ εκλαμβάνεις τις πλάκες για λογικά επιχειρήματα.

    Διότι ο άνθρωπος που απέδειξε ότι είμαι «Ανορθολογιστής» ΔΕΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΑΚΟΜΗ,
    Παράλογε Μακιαβελοπράκτορά μου.

  67. stardust30 said

    Εξάλλου, “ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΟΝ” σημαίνει την ύπαρξη ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ, που αν δεν είναι “προβολή του μυαλού”, όπως μου καταλογίζεις, είναι ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ. Είναι η έκφραση του πνεύματος ή της ψυχής που ο άθεος αρνείται την ύπαρξή τους. Γι’ αυτό μίλησα για “μάζα από κρέας”. Και η ψυχή-πνεύμα δεν είναι άλλο παρά η άυλη συνιστώσα του ανθρώπου που είναι στοιχείο του Παγκόσμιου Πνεύματος, δηλαδή της απρόσωπης ΘΕΟΤΗΤΑΣ της οποίας την ύπαρξη αρνείσθε.

    Φίλτατε commonsense αν αφαιρέσεις από έναν άνθρωπο το νευρικό του σύστημα και τον εγκέφαλο δεν υπάρχει κανενός άλλου είδους τρόπος να έχει συνείδηση. Εφόσον υπήρχε κάποιου είδους ανώτερης άυλης συνείδησης (που εσύ ονομάζεις ψυχή) τότε οι άνθρωποι που έχουν πάθει εγκεφαλικές βλάβες θα είχαν βρει τρόπο να σκέφτονται λογικά, θα είχαν βρει τρόπο δηλαδή το σώμα τους να «επικοινωνήσει» με την άυλη συνείδησή τους.
    Εφόσον μέχρι τώρα αυτό δεν έχει γίνει, και εφόσον το 100% των ασθενών με εγκεφαλικό αλλάζει πλήρως συμπεριφορά και χαρακτήρα αυτό μας λέει πως είναι παραμύθι πως η ψυχή αντιπροσωπεύει την πνευματική μας υπόσταση και χαρακτήρα. Και μεταξύ μας προτιμώ το παραμύθι της κοκκινοσκουφίτσας και του κακού λύκου από αυτό της ύπαρξης ψυχής.

  68. omadeon said

    Κι ένας επισκέπτης γκαλερί ζωγραφικής ερωτήθηκε τη γνώμη του για τα έργα που είδε εκεί.

    «Ελα μωρέ, μουσαμάδες και μπογιά, μαλακίες, ΤΙ περιμένεις?…»

    Ο νοών νοείτω.

  69. kotsiosp said

    «…το τρίτο (του Katsiosp)…»

    Kotsiosp

  70. Ζαπηοδ said

    Αυτό που κάνει στην ψυχολογία το ονομάζουν «προβολή». Αποδίδει στους άλλους τον κτηνώδη τρόπο που θα σκεφτόταν και θα ενεργούσε αν δεν φοβόταν μεταθανάτια τιμωρία, γιατί νομίζει ότι όλοι είναι το ίδιο ασυνείδητοι και χαμερποί με τα μούτρα του. Φυσικά ούτε του περνάει από το μυαλό γιατί, αν ισχύουν αυτά που λέει, χώρες με ποσοστά 50% και 60% άθεων (Γαλλία, Τσεχία) δεν έχουν μετατραπεί σε έκνομες κολάσεις.

    Δεν βαριέσαι. Αξίζει τον κόπο να διαβάζει κανείς τα παραληρήματά του, αν μη τί άλλο για να αντιληφθεί το εύρος και το βάθος του… ηθικού αναστήματος των πιστών.

  71. Αυτό αποδεικνύει ότι δεν έχετε χιούμορ και, συνεπώς, δεν έχετε ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ.

  72. Αντί να ζητάς συγγνώμη από εμάς, καλύτερα να ζητήσεις συγγνώμη από το ανθρώπινο είδος που θα’πρεπε να σε μηνύσει για πλαστοπροσωπία. Από πότε οι homo habilis παριστάνουν τους homo sapiens;

  73. Ιοκάστη, έγραψες:

    «Όσο για την διαφοροποίηση των ρασοφόρων και της πίστης που λες, όταν γίνει αυτός ο διαχωρισμός στην πράξη, όταν η εκκλησία χάσει την δύναμη της και σταματήσει να φέρεται με ασυδοσία στην χώρα μας τότε θα σταματήσω κι εγώ να φωνάζω εναντίων της θρησκείας. Τον θεωρητικό διαχωρισμό όμως που όλοι οι πιστοί κάνουν στο κεφάλι τους δεν τον δέχομαι, γιατί έτσι συνεχίζετε απλά η εκμετάλλευση. Με την ανοχή των πιστών κάνει η εκκλησία τα αίσχη που κάνει, και κανονικά δική σας δουλειά είναι να την εξυγιάνετε.»

    Αυτό δεν παίζει. Οι ρασοφόροι έγραψαν τα «ιερά» κείμενα, διατύπωσαν το δόγμα, έφτιαξαν τη θρησκεία, άρα ιερατείο και θρησκεία ταυτίζονται. Κι αυτό ισχύει για ΟΛΕΣ τις θρησκείες, από τον ιουδαϊσμό ως το ισλάμ κι απ’το βουδισμό ως τη σαϊεντολογία. Οπότε…

  74. Bρε για δες συμπτώσεις των αθεολογούντων με τους ταλμουδιστές σιωνιστές:

    Sanhedrin 106a Η μητέρα του Ιησού ήταν μια πόρνη. «Εκείνη που ήταν απόγονος βασιλέων και κυβερνητών έκανε την πόρνη στους μαραγκούς.»

    Υποσημείωση Νο.2 του Shabbath 104b η μητέρα του Ιησού, «Miriam η κομμώτρια» είχε κάνει έρωτα με πολλούς άνδρες.

  75. ΟΚ, καταργώ τα ιεραρχικά σχόλια ΤΩΡΑ.

  76. batcic said

    @Commonsense
    Επειδή το έγραψα και στο blog του Ανορθόδοξου, ας το γράψω και εδώ. Μπαίνεις στην εκκλησία, ιδίως μετά τη θεία λειτουργία και βλέπεις όλα αυτά τα ζαβά που έχουν παραμείνει μέσα. Ναι αυτούς τους καθυστερημένους αναξιοπαθούντες με τα γουρλωμένα μάτια και ακατάσχετη ροή σάλιου από το στόμα καθώς και τις μαυροφορεμένες γιαγιάδες με την καμπούρα που συνεχίζουν να μοιρολογούν έχοντας εστιάσει για τουλάχιστον μια ώρα στην γκραβούρα του κάτω μέρους του αριστερού ποδιού του στασιδίου. Αν κρατήσεις λοιπόν σ’ αυτά τα υποδείγματα νοημοσύνης και λογικής μια στατιστική, θα δεις να ταυτίζονται με τις απόψεις σου σε ποσοστό… guess what… 100%.

    Ύστερα απ’ αυτό θέλω να βρεις το λάθος στην παρακάτω εικόνα: Χριστιανός απολογητής γράφει σε μπλογκ και χρησιμοποιεί ως ψευδώνυμο το Common Sense.

    Όταν κάνετε τον κόπο ρε παλικαριά να παραθέτετε τις απόψεις σας σε ιστολόγια, περιοριστείτε στο να προβάλλετε τις δογματικές απόψεις σας και μην προβαίνετε σε κρίσεις των απέναντι ή σε εξύμνηση των νοητικών σας δυνατοτήτων γιατί, αν όντως είστε η θρησκεία της αγάπης, δεν θέλετε να πάθουμε εμείς οι υπόλοιποι καμιά ρήξη σπλήνας από τα γέλια…

    @Διαγόρας
    Μήπως να το ψάξουμε λίγο; Μήπως είναι μια καινούρια τακτική της Ορθόδοξης Ομάδας Διάτρητης Επιχειρηματολογίας η λεκτική αναμέτρηση των χριστιανορθόδοξων με τους άθεους όσον αφορά τα νοητικά τους χαρίσματα;

    – Ουγκ! Πίστευε και μη ερεύνα! Αρργκ! Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι! Γκρρχχ! Οι άθεοι είστε ηλίθιοι και εμείς κατέχουμε την κοινή λογική!
    – Κάτσε να το συζητήσουμε…
    – Ξου! Πάω να προσευχηθώ και για τη δική σου σωτηρία στην εικόνα της παναγίας που μυρίζει ο ιδρώτας της!!!

  77. antichristos said

    Γεια σας,
    Οσμίστηκα πολύ μίσος εδώ και είπα να μπω για να σας συγχαρώ. Εμένα δε με νοιάζει αν πιστεύετε σε Θεό ή όχι, δε με νοιάζει τι δόγμα έχει μέσα το κεφάλι σας. Το μόνο που με ευφραίνει είναι η καρδιά σας να είναι γεμάτη μίσος. Το μίσος είναι ο βιότοπός μου. Η μισαλλοδοξία είναι το χόμπι μου. Πάτε καλά!

  78. @Κοινηλογική σχόλιο 12:
    «Πιστεύετε ότι δεν πιστεύετε. Το “πιστεύω” της αθεΐας είναι ένα “πιστεύω”, after all! Άλλωστε, κοντός ψαλμός! Η άγρα προσηλύτων ήδη διαφαίνεται.»

    Οι άνθρωποι που πιστεύουν δυσκολεύονται πάρα πολύ να κατανοήσουν ότι υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που δεν πιστεύουν. Οι θεϊστές, λόγου χάρη, κατά κανόνα νομίζουν ότι οι άθεοι ναι μεν δεν πιστεύουν στο θεό που πιστεύουν εκείνοι αλλά πιστεύουν σε «κάτι άλλο». Δυσκολεύονται πάρα πολύ να καταλάβουν ότι οι άθεοι απλώς δεν πιστεύουν – τελεία.

    Προσεγγίζουν τον κόσμο με ορθολογισμό και όχι με πίστη.

    Είναι τελείως διαφορετικό το να λες «πιστεύω στην ανυπαρξία θεού» από το να λες «ΔΕΝ πιστεύω στην ύπαρξη θεού». Επίσης δημιουργείται μεγάλη σύγχιση από τις πολλαπλές σημασίες του ρήματος «πιστεύω» (στην καθομιλουμένη το χρησιμοποιούμε συχνότατα σε περιπτώσεις που θέλουμε να πούμε «θεωρώ» ή «νομίζω»). Φαντάζομαι ότι θα αναλώσουμε πολλές κουβεντοώρες στο ξεκαθάρισμα αυτών των εννοιών.

    Και φυσικά όσοι συμμετέχουμε στο νέο ιστολόγιο δεν «πιστεύουμε τα ίδια» διότι όπως σωστά ειπώθηκε ήδη, δεν «πιστεύουμε» γενικώς. Όταν ξέρουμε, ξέρουμε, και όταν δεν ξέρουμε, παραδεχόμαστε ότι δεν ξέρουμε. Δεν καταφεύγουμε στην «πίστη» για απαντήσεις όταν δεν υπάρχουν.

    Τις φαιδρότητες περί άγρας προσηλύτων λέω να τις περάσω στο ντούκου για να μην εκπέσω από τον παράδεισο της νηφαλιότητας.

    Εξαιρετικό το σχόλιο 47 του Αεροζόλ.

  79. marvin said

    πολυ ενδιαφερουσα πρωτοβουλια. Δηλωνω κι εγω συμμετοχη αν ενδιαφερεστε, αν και ειδικα φετος δεν εχω πολυ χρονο για blogging…

  80. aerosol said

    Διάβασα στο χθεσινό «Βήμα» ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο (αφορά ένθεους, άθεους, θρήσκους, άΘρησκους και κοινούς θνητούς)που μιλά για την μελέτη πάνω στις περιοχές του εγκεφάλου που αφορούν το θρησκευτικό συναίσθημα. Ιδού:
    http://tovima.dolnet.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=259452

    Κατά τ’άλλα:
    @Θου Βου:
    Τι επιλέγει να κάνει, λοιπόν, ένας ορθόδοξος χριστιανός; Να προσεγγίσει τους πλανημένους «αγαπητικά», να κάνει πράξη τη θρησκεία του δείχνοντας ήθος ανάλογο των περιστάσεων; Δεν βλέπω κάτι τέτοιο Θου Βου. Τι αποκομίζεις σαν άνθρωπος σχολιάζοντας εδώ; Τι κερδίζει η θρησκεία σου; Πώς προβάλλεται η στάση σου; Πέρα από το ό,τι δίνεις την εντύπωση πως είσαι σε εντεταλμένη υπηρεσία, ποιός αμφιταλαντευόμενος αναγνώστης θα έχει την υπομονή να παρακολουθεί καυγάδες επί καυγάδων για μήνες; Προς τι; Και γιατί θα χαρείς αν οι «άθεοι» δεν τα βρουν; Κερδίζεις πραγματικά κάτι απ’αυτό; Κι αν κερδίζεις τότε γιατί δεν το αφήνεις να συμβεί και μπλέκεσαι; Φοβάσαι τίποτα;

    [Όσο για νεοσατανισμούς και λοιπά: Αν είναι να αναφέρεις ρητά, μάθε τα σωστά, μάθε σε τι αναφέρονται, τι σημαίνουν, ποιούς αφορούν και ποιούς όχι. Μετά κάνε αναλύσεις -προς το παρόν δεν βλέπω να έχεις τα εφόδια.]

    @omadeon:
    Δεν εξομοιώνω τίποτα. Δες το πρακτικά: ανήκεις στο 5%. Θεωρείς πως είναι το πιο «ψαγμένο» 5%. Για να παίξει σημαντικότερο ρόλο στα δρώμενα, πρέπει να γίνει 10% ή 20% ή 50%. Δηλαδή, για να πάψει το 5% να τρώει σφαλιάρα και να καταπιέζεται, οφείλει να πείσει αρκετούς από εκείνους που θεωρείς ηλίθιους. Εδώ βλέπω ένα πρόβλημα, εσύ;

    Στο λιγότερο πρακτικό: Δεν κάνω διπλωματία. Όποιος επιθυμεί να παρερμηνεύσει θα το κάνει έτσι κι αλλιώς. Δεν σκοπεύω να αλλοιώνω την ειλικρινή μου γνώμη μη τυχόν και κάποιος της αλλάξει τα φώτα για να βρει όπλα για έναν «πόλεμο» που δεν θεωρώ, καν, άξιο λόγου. Επιπλέον, μέσα στο αίμα ΠΟΛΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, δηλαδή στη νοοτροπία τους, φωλιάζει η συκοφαντία και το ψέμα σαν ΠΑΓΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ, καθώς και η A PRIORI υποτίμηση του Αλλου, και όχι αποκλειστικά των πιστών. Η βλακεία και ο φόβος βρίσκεται παντού και θα σε εκπλήξει ο αριθμός μη σκεπτόμενων σκεπτικιστών (κι όμως…!) που είχα την ατυχία να συναντήσω. Συμφωνώ για την ευγένεια και τον αλληλοσεβασμό, συμφωνώ πως έχει όρια, αλλά τελικά είναι η αγάπη και όχι η απαξίωση -ακόμα και δικαιολογημένη- που αλλάζει τις γνώμες των ανθρώπων. Εκτός αν θες να χρησιμοποιήσεις το μίσος και τον φόβο, αλλά… αυτό δεν κάνουν οι καταπιεστές;

    Συγνώμη στον Kotsiosp για την αλλαγή ψευδωνύμου που υπέστη (ο δαίμων του πληκτρολογίου!).
    Ευχαριστώ την Αόρατη Μελάνη για τα καλά λόγια (ελπίζω να μην διαψεύστηκε από αυτά που μόλις έγραψα).
    Ευχαριστώ και τον Διαγόρα που μου επιτρέπει και πολυλογώ: διαβάζω καιρό χωρίς να σχολιάζω και έβγαλα τα απωθημένα μου!

  81. omadeon said

    @Aerosol, δεν βλέπω πρόβλημα τόσο πολύ, όσο… βλέπω λύση! χεχε
    Προ ολίγου γράφτηκα και στο νέο φόρουμ (Διαγόρα έχεις μέηλ)

    ….και η λύση είναι απλή. Απλούστατα ΚΑΘΕ επικοινωνία είναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ, δεν ακολουθεί τους «κανόνες» άλλων.
    Π.χ. στις επικοινωνίες μου με τον έντιμο και ανεκτικό χριστιανό «μανιτάρι-του-βουνού» δεν έχουμε συγκρουστεί ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, ούτε καν ελάχιστα. Ισα-ίσα, υπάρχει αλληλοεκτίμηση. Αυτό καλά θα κάνει να το σκεφτεί ΠΟΛΥ σοβαρά ο ΘΒ (με τον οποίο συγκρούστηκα ΠΟΛΛΕΣ φορές). Να αναλάβει τις ευθύνες του, διότι εγώ απέδειξα (σε άλλες περιπτώσεις) ότι ΕΙΜΑΙ ικανός για ισότιμη και ειλικρινή επικοινωνία με ανθρώπους με εκ διαμέτρου αντίθετες φιλοσοφικές απόψεις.
    Αλλωστε (το έχω ξαναπεί) θεωρώ τον εαυτό μου «αγνωστικιστή» – πάνω απ’ όλα. ΟΧΙ «άθεο». Το αν υπάρχουν ή όχι «θεοί» το θεωρώ… ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ προσωπική υπόθεση (χεχε).

  82. omadeon said

    @Antichristos
    όσον αφορά το «μίσος»… «Count OUT of it»!! χεχε

    Στα σχόλιά μου, ΔΕΝ είμαι αλάνθαστος βέβαια. Τείνω να «γράφω γρηγορότερα από όσο σκέφτομαι», οπότε… αυτό προκαλεί ΚΑΙ ατέλειες ή λάθη, όμως η… ουσία είναι μία (όχι ΜΟΝΟ η… συνουσία), κι είναι φίλε, η ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ.

    Κάλλιο ατέλειες και λάθη, αλλά με ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ και στο χέρι, παρά… «εκ προμελέτης έγκλημα» και (τη σύγκρουση) καρτέρει. Συχαίνομαι τους υποκριτές και τους συκοφάντες (that’s all). Μισώ, ναι, αλλά… κάτι ΑΞΙΟΜΙΣΗΤΟ.

    Διότι ο κόσμος που ζούμε είναι (ή αποκαλύπτεται) ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟΣ, όταν
    1) μέσω της ειλικρίνειας… εξοικονομούμε Ενέργεια
    2) μέσω της ειλικρινούς επικοινωνίας αποφεύγουμε τις κακοτοπιές των παρεξηγήσεων και της λάσπης.

  83. aerosol said

    «Διότι ο κόσμος που ζούμε είναι (ή αποκαλύπτεται) ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟΣ, όταν
    1) μέσω της ειλικρίνειας… εξοικονομούμε Ενέργεια
    2) μέσω της ειλικρινούς επικοινωνίας αποφεύγουμε τις κακοτοπιές των παρεξηγήσεων και της λάσπης.»

    +1

  84. @Aerosol

    Τι επιλέγει να κάνει, λοιπόν, ένας ορθόδοξος χριστιανός; Να προσεγγίσει τους πλανημένους “αγαπητικά”, να κάνει πράξη τη θρησκεία του δείχνοντας ήθος ανάλογο των περιστάσεων; Δεν βλέπω κάτι τέτοιο Θου Βου. Τι αποκομίζεις σαν άνθρωπος σχολιάζοντας εδώ; Τι κερδίζει η θρησκεία σου; Πώς προβάλλεται η στάση σου; Πέρα από το ό,τι δίνεις την εντύπωση πως είσαι σε εντεταλμένη υπηρεσία, ποιός αμφιταλαντευόμενος αναγνώστης θα έχει την υπομονή να παρακολουθεί καυγάδες επί καυγάδων για μήνες; Προς τι; Και γιατί θα χαρείς αν οι “άθεοι” δεν τα βρουν;

    Έχω ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό ότι κάνω χαβαλέ με τους αθεϊστικούς ανορθολογισμούς,μύθους και ψεύδη.Ούτε ιεραποστολή,ούτε κατηχητικό,ούτε προσπάθεια προς επαναφορά των πεπλανημένων,ούτε επίδειξη ορθοδόξου ήθους.
    Μακριά από μένα τέτοιες υψηλές προθέσεις.

    Τα περί «εντεταλμένης υπηρεσίας» θα μπορούσε να το πεί κανείς και για κάθε τακτικό σχολιαστή με άλλοτε άλλο εντολοδότη.
    Θα χαρώ όταν η πομφόλυγα διαρραγεί γιατί θα έχει επαληθευθεί η ανάλυση μου.Και γιατί να μη χαρώ όταν αποτυγχάνει κάτι που θεωρώ επιβλαβές για την ελληνική κοινωνία;

  85. omadeon said

    @Aerosol
    ΑΝ έλεγε αλήθεια ο ΘΒ, ΑΝ δηλαδή είχε ΣΤΟΙΧΕΙΑ στα χέρια του για «αποδεδειγμένο ανορθολογισμό», να είσαι ΣΙΓΟΥΡΟΣ ότι θα τα είχε διατυμπανίσει παντού (και πρωτίστως στο δικό του blog) με εκτενή ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΕΧΘΕΝΤΩΝ ώστε να αποδείξει του λόγου του το αληθές.

    Στην πραγματικότητα, όμως, ΕΙΠΕΝ Ο ΓΑΪΔΑΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΤΕΙΝΟ ΚΕΦΑΛΑ. Θα μπορούσε κάλλιστα, ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΟΣ παρατηρητής, να απονείμει ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ τον ίδιο τον Θ.Β.

    Κατ’ αρχήν η ΟΜΟΛΟΓΙΑ του ότι «κάνει απλώς χαβαλέ» αποκαλύπτει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ.
    Π.χ. ΕΠΑΝΕΙΛΛΗΜΕΝΑ, το ΜΟΝΟ ουσιαστικό που κάνει εδώ μέσα είναι το να ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ, βάζοντας στο στόμα τους πράματα που δεν έχουν πει ποτέ, παρερμηνεύοντας συστηματικά όσα λένε (πιθανότατα ΚΑΙ εσκεμμένα), δημιουργώντας μια ΔΙΑΡΚΗ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ των πάντων (όσων διαφωνούν με τα δόγματα η τις εμμονές του) έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί το…. Γκεμπελικό «αξίωμα λογικής προπαγάνδας», το γνωστό «πες, πες, πες, κάαατι μένει».

    Το είχα επισημάνει αυτό, από πολύ παλιά. Δυστυχώς σχεδόν κανείς δεν κατανόησε το ΜΕΓΕΘΟΣ της ΖΗΜΙΑΣ που προξενεί ο Θ.Β. – κι αυτό συνέβη διότι σχεδόν κανείς δεν κάθησε να σκεφτεί ΣΟΒΑΡΑ τον Θ.Β. (αφού οι περισσότεροι τον πήραν κατά καιρούς «στο ψιλό»).

    Οσον αφορά τα περί «ανορθολογισμού», λόγω επαγγελματικής ενασσχόλησής μου με τη Λογική (π.χ. στο νέο blog http://lawsofform.wordpress.com )…είμαι ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ευαίσθητος στο θέμα αυτό, και…. να είσαι σίγουρος ότι ΑΝ έβλεπα εδώ μέσα «ανορθολογισμό», ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ σε «ομοϊδεάτες», θα τον είχα επισημάνει, προ πολλού. Ε, ο ΜΟΝΟΣ (διαρκής) ανορθολογισμός στο μπλογκ του Διαγόρα προέρχεται ακριβώς από τον Θ.Β.

    Προσωπικά θα του «ξηγιόμουν» ΠΟΛΥ διαφορετικά από το Διαγόρα, και τους περισσότερους εδώ. ΔΕΝ θα τον «έπαιρνα στο ψιλό», διότι αυτό ενισχύει τη «λογική του χαβαλέ» την οποία (άλλωστε) ομολογεί ΚΑΙ ο ίδιος. Αν έβλεπα να συκοφαντεί κάποιον θα του το τσαμπουνούσα ΞΑΝΑ και ΞΑΝΑ, και… ΟΛΟΕΝΑ ΠΙΟ «ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ», μέχρι να συμβούν ΔΥΟ τινα
    1) είτε να «βάλει μυαλό», να ΠΑΨΕΙ το (συκοφαντικό) «χαβαλέ» και να μιλάει ΠΙΟ ΚΑΛΑ
    2) είτε να ΦΥΓΕΙ και να πάει στο… ΔΙΑΟΛΟ, όπου (ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ) ανήκει.

    Διότι -εν κατακλείδι- ο ΘουΒου, ο ΔΗΘΕΝ «χαβαλετζής» είναι σαπρόφυτο και (κρυπτο-)Σατανιστής! :)

  86. #85

    Έφη Θώδη έφα :Ρ

  87. omadeon said

    #86
    Ορίστε τον, ο ΘΕΟΜΟΥΡΛΟΣ, δεν βρήκε ΤΙΠΟΤΕ άλλο να πει, ή να με ταυτίσει, παρά με μια… θεόχαζη σκυλού τραγουδίστρια, την οποία ΞΕΡΕΙ ότι συχαίνομαι (αν διάβασε ελάχιστα το μπλογκ μου).

    Οπερ έδει δείξαι.

    Εγώ στη θέση του Διαγόρα, θα τον εγκαλούσα για αυτή την τακτική, και… αν δεν ΑΛΛΑΖΕ, θα τον ΣΟΥΤΑΡΑ από το μπλογκ.

  88. omadeon said

    Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

    έχω συμπληρώσει… 15 χρόνια στο διαδίκτυο (τώρα, το 2009).

    Σας μιλάει η ΠΕΙΡΑ, ΑΝ τη θέλετε.

    Συνήθως, σε σχεδον όλους τους χώρους ψηφιακού διαλόγου, αποβάλλεται κάποιος αν είναι «υβριστικός» (και μόνον). Συνήθως, μάλιστα, συμβαίνουν και ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΕΣ (π.χ. μέσω _προσβολών_, που αποσκοπούν στο να εκνευριστεί κάποιος και να βρίσει, οπότε αντιστρέφοντας αιτία και αποτέλεσμα, τον αποβάλλουν επειδή «δημιουργεί πρόβλημα»).

    Ομως η πείρα των 15 χρόνων διαδικτυακού διαλόγου με δίδαξε κάτι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ.

    Στην πραγματικότητα, ΚΑΝΕΙΣ δεν πρέπει να αποβάλλεται επειδή είναι «υβριστικός». Αυτό σημαίνει ΑΠΛΩΣ ότι «τα πήρε στο κρανίο» και (επομένως) ότι είναι ΑΠΛΟ θέμα να «συνέλθει». ΤΡΙΧΕΣ, δηλαδή….
    Στην πραγματικότητα, ΜΟΝΟ ένα είδος ανθρώπου πρέπει να αποβάλλεται, ΠΑΝΤΑ: Ο συστηματικός και καθ΄ έξιν συκοφάντης, εκείνος που ΑΛΛΟΙΩΝΕΙ τον ίδιο το διάλογο. ΑΝ εντοπιστεί τέτοιο άτομο, και ΑΝ αποδειχθεί ότι όντως κάνει αυτό το πράμα, ΟΧΙ ΜΟΝΟ πρέπει να αποβάλλεται (δια παντός) αλλά και να συντάσσεται ΕΙΔΙΚΟ «F.A.Q» με την δράση του και την πιστοποιημένη συκοφαντική και αλλοιωτική συμπεριφορά του.

    «ΧΑΒΑΛΕΣ» τέλος, δηλαδή. ΑΝ κανείς θέλει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ χαβαλέ, αυτό είναι ΑΛΛΟ θέμα. Μπορεί ΚΑΛΛΙΣΤα να κανει χαβαλέ ΧΩΡΙΣ να συκοφαντεί. Αν δεν μπορεί όμως να το κάνει, τότε…

    «ΧΑΒΑΛΕΣ» = ΑΜΟΡΑΛΙΣΜΟΣ στην ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ.

    ΔΙΑΛΕΧΤΕ…

  89. omadeon said

    Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

    έχω συμπληρώσει… 15 χρόνια στο διαδίκτυο (τώρα, το 2009).

    Σας μιλάει η ΠΕΙΡΑ, ΑΝ τη θέλετε.

    Συνήθως, σε σχεδον όλους τους χώρους ψηφιακού διαλόγου, αποβάλλεται κάποιος αν είναι «υβριστικός» (και μόνον). Συνήθως, μάλιστα, συμβαίνουν και ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΕΣ (π.χ. μέσω _προσβολών_, που αποσκοπούν στο να εκνευριστεί κάποιος και να βρίσει, οπότε αντιστρέφοντας αιτία και αποτέλεσμα, τον αποβάλλουν επειδή «δημιουργεί πρόβλημα»).

    Ομως η πείρα των 15 χρόνων διαδικτυακού διαλόγου με δίδαξε κάτι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ.

    Στην πραγματικότητα, ΚΑΝΕΙΣ δεν πρέπει να αποβάλλεται επειδή είναι «υβριστικός». Αυτό σημαίνει ΑΠΛΩΣ ότι «τα πήρε στο κρανίο» και (επομένως) ότι είναι ΑΠΛΟ θέμα να «συνέλθει». ΤΡΙΧΕΣ, δηλαδή….
    Στην πραγματικότητα, ΜΟΝΟ ένα είδος ανθρώπου πρέπει να αποβάλλεται, ΠΑΝΤΑ: Ο συστηματικός και καθ΄ έξιν συκοφάντης, εκείνος που ΑΛΛΟΙΩΝΕΙ τον ίδιο το διάλογο. ΑΝ εντοπιστεί τέτοιο άτομο, και ΑΝ αποδειχθεί ότι όντως κάνει αυτό το πράμα, ΟΧΙ ΜΟΝΟ πρέπει να αποβάλλεται (δια παντός) αλλά και να συντάσσεται ΕΙΔΙΚΟ «F.A.Q» με την δράση του και την πιστοποιημένη συκοφαντική και αλλοιωτική συμπεριφορά του.

    «ΧΑΒΑΛΕΣ» τέλος, δηλαδή. ΑΝ κανείς θέλει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ χαβαλέ, αυτό είναι ΑΛΛΟ θέμα. Μπορεί ΚΑΛΛΙΣΤα να κανει χαβαλέ ΧΩΡΙΣ να συκοφαντεί. Αν δεν μπορεί όμως να το κάνει, τότε…

    «ΧΑΒΑΛΕΣ» = ΑΜΟΡΑΛΙΣΜΟΣ στην ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ.

    ΔΙΑΛΕΧΤΕ…

  90. Sober said

    @omadeon

    Φίλε μου, το μόνο που πρέπει να κάνεις με το ΘΒ είναι απλά να τον αγνοείς. Αυτός νομίζει ότι είναι ορθολογιστής επειδή η λέξη έχει μέσα το «ορθό» όπως και η πάθησή του, η ορθοδοξία. Κάποιος πρέπει να του εξηγήσει τι σημαίνει ορθολογιστής. Πάω να μάθω assembly στη γάτα μου, είναι πιο εύκολο.

    Καλή αρχή με το site. Διαγόρα, θα σου στείλω email με καινούριες γελοιογραφίες. Έχω φίλο άθεο σκιτσογράφο, σκεφτόμασταν να ξεκινήσουμε κόμικ με παπάδες, οι ειδήσεις μας δίνουν έτοιμα σενάρια!!!

  91. omadeon said

    @Sober

    ΔΕΝ είσαι ο πρώτος που συνιστά κάτι τέτοιο. Η συμβουλή «αγνόησέ τον» είναι ΕΥΡΕΩΣ διαδεδομένη στο διαδίκτυο.

    Επαναλαμβάνω ότι μιλάει η «πείρα των 15 ετών διαλόγου».

    Για το διαδίκτυο έχω σκεφτεί ΠΟΛΥ σοβαρά επί σειρά ετών.

    Υπάρχει ένα είδος «Κατεστημενου» ΚΑΙ στο διαδίκτυο, όπως και αλλού.
    ΚΑι αποτελεί είδος «Κατεστημένης τακτικής», αυτό που λές. ΔΕΝ είναι και εντελώς λάθος, βέβαια. Ισα-ίσα, σαν ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ μέτρο, σαν «ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ», αποδίδει. Το δεχομαι.
    Ομως, σαν ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ τακτική, σαν τρόπος αντιμετώπισης σε βάθος, το «αγνόησέ τον» ΟΧΙ, ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΕΙ.

    Εσύ μπορεί να τον αγνοείς, όμως ο ΝΕΟΣ επισκέπτης ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΑΓΝΟΗΣΕΙ. Ισα-ίσα θα εκλάβει τα ΠΙΟ τελευταία του μηνύματα σαν αληθινότερα, και (μη έχοντας ΚΑΜΜΙΑ πείρα από τις προηγούμενες «αμαρτίες του») θα τον ΠΙΣΤΕΨΕΙ κιόλας.

  92. Γιατρός Του Ικα said

    «Θα χαρώ όταν η πομφόλυγα διαρραγεί»

    Εδώ προσκυνάς μιά πομφόλυγα που έχει διαρραγεί εδώ και κάμποσους αιώνες,σε κάμποσες «αλληλοαγαπώμενες» αιρέσεις,ομολογίες,παραμάγαζα.Και να σκεφτείς ότι έχετε και κάμποσα κείμενα αναφοράς υπαγορευμένα άμεσα από τον δημιουργό του απέραντου σύμπαντος.Φαντάσου και να μην ήταν έτσι.

    Η αλήθεια είναι ότι εσύ και οι ομοϊδεάτες σου έχετε χεστεί απάνω σας με αυτό που γίνεται (και δεν εννοώ μόνο εδώ,ξέρεις εσύ) και γι’αυτό έχετε φάει τα λυσσακά σας.Όλο και περισσότερα πρόβατα εγκαταλείπουν το μαντρί.Συνεχίστε να σφυράτε,αμολήστε και τα μαντρόσκυλα,συκοφαντήστε,απειληστε,περιθωριοποιήστε μπας και σώσετε τίποτα.

    Και στο λέω ξεκάθαρα:αν με κάποιον τρόπο σταματούσε ο προσηλυτισμός νηπίων σε μιά-δύο γενιές θα είσασταν το ίδιο γραφικοί με την Εφη Θώδη.

    ΥΓ:Btw,τι ακριβώς καθιστά το παρανοικό παραλήρημα της εν λόγω αηδού(sic) λιγότερο αξιόπιστο από το αντίστοιχα «βιώματα» των γεροντάδων που θαυμάζετε;

  93. omadeon said

    @Γιατρέ μου
    Συγχαρητήρια για το σχόλιο 92. Προσυπογράφω. Ομως….

    ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΛΟΓΟΣ που ο ΘουΒου ΕΓΙΝΕ ΑΝΕΚΤΟΣ είναι ακριβώς αυτός, το ότι (άθελά του) επιτρέπει (και προκαλεί) έξυπνες απαντήσεις όπως αυτή του σχολίου 92.

    Θέλετε όμως…. να περάσετε την υπόλοιπη (διαδικτυακή) ζωή σας, συντάσσοντας ΕΞΥΠΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ σε διάφορους άλλους?

    ΤΙ πιο καλό παράδειγμα του ότι η «κατεστημένη συμβουλή» του «αγνόησέ τον» ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ, από αυτό ακριβώς?

    ΚΑΝΕΙΣ δεν αγνοεί τον ΘουΒού. Τώρα πια, ΤΣΙΜΠΗΣΑΝΕ όλοι, «αυτο-προγραμματιστήκανε» να… απαντάνε ΚΥΡΙΩΣ στον ΘΒ.

    Κατάλαβε κανείς τη ΦΘΟΡΑ που συνεπάγεται αυτό?

  94. @Ika

    Η αλήθεια είναι ότι εσύ και οι ομοϊδεάτες σου έχετε χεστεί απάνω σας με αυτό που γίνεται (και δεν εννοώ μόνο εδώ,ξέρεις εσύ) και γι’αυτό έχετε φάει τα λυσσακά σας.Όλο και περισσότερα πρόβατα εγκαταλείπουν το μαντρί.Συνεχίστε να σφυράτε,αμολήστε και τα μαντρόσκυλα,συκοφαντήστε,απειληστε,περιθωριοποιήστε μπας και σώσετε τίποτα.

    Και στο λέω ξεκάθαρα:αν με κάποιον τρόπο σταματούσε ο προσηλυτισμός νηπίων σε μιά-δύο γενιές θα είσασταν το ίδιο γραφικοί με την Εφη Θώδη.

    Noμίζω ότι θα αστειεύεσαι.
    Το δυστύχημα είναι πως μάλλον δεν…
    Ο Νικίτα Χρουτσώφ είχε διακηρύξει περί το 1960 ότι σε λίγα χρόνια θα έδειχνε από την τηλεόραση τον τελευταίο χριστιανό.
    Πριν αλέκτωρ φωνήσει τρις τον έφαγε το μαύρο σκοτάδι.

    Τα ίδια λές εσύ τώρα και κάποιοι συμφωνούν με αυτές τις έωλες και φρούδες προσδοκίες.
    Υγεία νάχουμε και θα δούμε κι άλλες επαναλήψεις τής παραπάνω ιστορίας.
    Ε,όχι και να φάμε τα λυσσακά μας….Δεν τα φάγαμε όταν ο Χότζα γκρέμισε όλες τις εκκλησιές μας ,θα σκοτιστούμε επειδή μαζεύτηκαν 20 άνθρωποι και φαντάζονται ότι θα επιφέρουν το τέλος των θρησκειών;
    Μήπως έχετε σαλτάρει;

  95. antichristos said

    Πιο πάνω μόλις διάβασα κάτι που με χαροποίησε πολύ!!! Είπε το εκλεκτό τέκνον μου Omadeon για το άλλο εκλεκτό τέκνον μου, τον Θου Βου: «είτε να ΦΥΓΕΙ και να πάει στο… ΔΙΑΟΛΟ, όπου (ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ) ανήκει.
    Διότι – εν κατακλείδι- ο ΘουΒου, ο ΔΗΘΕΝ “χαβαλετζής” είναι σαπρόφυτο και (κρυπτο-)Σατανιστής! :)»

    Οποίαν χαράν, αγαπητά μου τέκνα, νιώθω όταν μου αποστέλλετε εκείνους που αγαπάτε με πάθος δια τα περαιτέρω. Και βέβαια η χαρά μου είναι απείρως μεγαλύτερη διότι με την εμπιστοσύνη που μου δείχνετε για να περιποιηθώ τους φίλους σας ομολογείτε την ύπαρξή μου. Αλλιώς θα λέγατε «Άει στον ανύπαρκτο!» Και φυσικά υπάρχω, ζω και βασιλεύω και τον κόσμο κυριεύω, όπως ομολογούν και οι κουκουλοφόροι, τα αγγελούδια μου. ΥΠΑΡΧΩ μέσα σας!!! Γι’ αυτό και οι Έλληνες, από το πρωί μέχρι το βράδυ, και σε οργή και σε χαρά, ακόμη και χαϊδευτικά, στο διάολο ξαποστέλλουν όποιον τους εναντιωθεί και όποιον δε γουστάρουν.

    Επόμενο είναι λοιπόν να έχω μια εξαιρετική συμπάθεια στους Έλληνες, και όταν έλθω εν τη βασιλεία μου θα τους δώσω υψηλές θέσεις διακυβέρνησης! Ο Diagoras θα είναι ο υπασπιστής μου διότι το μυαλό του γεννάει. Ο Θου Βου θα είναι ο γραμματέας μου διότι έχει καλή προϋπηρεσία. Και τους υπόλοιπους εδώ μέσα κάπου θα σας βολέψω, διότι εγώ δεν είμαι αχάριστος. Με υπηρετείτε με αφοσίωση κι αυτό δεν θα το ξεχάσω. Μην ανησυχείτε, λοιπόν, ήγγικε γαρ η ώρα για το χάραγμά μου, το περιβόητο «Χάραγμα του Αντιχρίστου» που λένε οι πιστοί υπηρέτες μου, οι παπάδες, διερμηνεύοντας τις προφητείες του Νοστράδαμου. Ε ρε γλέντι που θα κάνω όταν γίνει η κοινοπραξία των αθεϊστικών σας ιστολογίων! Άντε, μην καθυστερείτε λοιπόν, «Αθεϊσμός και πάσης Ελλάδος» ΖΗΤΩΩΩ! Κάτω η χούντα των παπάδων!

  96. avonidas said

    Και πού να σφίξουν οι ζέστες…

  97. omadeon said

    @Avonidas
    You can say that AGAIN!
    :)

  98. antichristos said

    Όταν με καλείτε, στέλνοντας κάποιον σε μένα για περιποίηση, μη αμφιβάλλετε ότι θα είμαι κοντά σας. Όσο για τις ζέστες, μη ανησυχείτε διότι έχω συνηθίσει από καύσωνες στην κόλαση που κατοικοεδρεύω. Εσείς να προσέχετε από τις ζέστες μήπως υποβαθμιστεί η ποιότητα των αθεϊστικών σας πραγματειών και «χάσει η βενετιά βελόνι».

  99. Sober said

    Η Έφη Θώδη είναι τυπικό δείγμα καλής χριστιανής που θα πάει στον παράδεισο. Μαζί και ο ΘΒ. Ένας παράδεισος γεμάτος απο ΘΒούδες και Θώδες. Και χριστόδουλους, και ψωμιάδηδες και άνθιμους. Όλοι ραντεβού στον παράδεισο.

    Μόνο 20 άθεοι σε όλη την Ελλάδα; Και πάλι είμαστε πιο πολλοί απο αυτούς που πάνε εκκλησία κάθε Κυριακή.

  100. antichristos said

    Ποιος παράδεισος; Κανείς δε θα πάει στον παράδεισο τέκνον μου. Τους έχω κερδίσει όλους εγώ. Μην ακούς τι λέει ο Εφραίμ. Και μη νομίζετε ότι θα κακοπεράσετε στην κόλαση. Πάντως καλύτερα θα είναι από τη γη όπως την κατάντησα με τη βοήθειά σας, τέκνα μου εκλεκτά.

  101. Νίκος said

    @antichristos
    Ευκολο να το παίζεις γραφικός έτσι. Θα το έκανες επίσης σε μια περίπτωση face to face, ή χαβαλεδιάζεις διαδικτυακώς όπως ο ΘΒ;

  102. omadeon said

    @Νίκο
    Βρήκε ο τέντζερης το καπάκι, ο θεούσος το σατανιστή…
    α χα χα χα….

  103. Γιατρός Του Ικα said

    Ε ψιτ!Ορθογραφικό-τυπογραφικό στο nick σου.Άχρηστος γράφεται.

    Όσο για σένα φαλακρέ πράκτορα,σε πιστεύω ότι δεν φοβάσαι.Όπως έλεγε και κάποιος γνωστός μου «θέλει μυαλό και ο φόβος».Αν πιστεύεις ότι μόνο 20 άτομα σου φύγαν από το μαντρί αναρωτιέμαι με τι κόσμο κάνεις παρέα.

  104. Gizas said

    Επειδη εγινε αναφορα παραπανω σε σατανα και αγαπη και επειδη καποιοι(συγκεκριμενα οι συνταξαντες τας γραφας) εχουν ενα πολυ διεστραμενο σαδιστικο humor,να διευκρινιστει οτι απ’οσο εχω ψαξει Σατανας στα εβραϊκα σημαινει απλα αντιπαλος και δεν εχει σχεση με οντοτητες οπως πχ ο δηθεν διαβολος (αλλη παρανοϊκη επινοηση).Μαλλον οι σατανιστες αν εξελληνισουν τον τιτλο τους θα πρεπει να λεγονται Αντιπαλιστες….. Η λεξη αγαπη, σε συζητηση που ειχα με ειναι ποιημα (κατασκευασμα) του ΙΝΒΙ. Οποτε δεν μπορει ουτε να μεταφραστει ουτε να ετυμολογηθει παρα μονο να χρησημοποιθει κατα το δοκουν απο τον εκαστοτε χριστεπωνυμο.Οπως πχ η του αγιου ηγουμενου προς τους ανηλικους δοκιμους. Παντως κακως εχουμε αντικαταστησει την λεξη φιλοτητα με την λεξη αγαπη.

  105. aerosol said

    Τα ρήματα «αγαπάω» και «αγαπάζω» χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν από κάθε Έλληνα -και αρκετούς ξένους- από την εποχή του Ομήρου έως τώρα.

  106. Crafty Chinstrap Tango said

    Ωραία η περσόνα του δήθεν αντίχριστου, ΟΟΔΕίτη μου, αλλά όχι σε τα μας αυτά.
    @Omadeon: Πάω στοίχημα ότι ο Αντιχεστρος είναι ο CommonSense και νομίζει ότι μας δουλέυει.

  107. batcic said

    @Αντίχριστος
    Ξέχασες τα μεροκάματα στο πλυσταριό και τώρα το παίζεις κυρία της καλής κοινωνίας;

  108. Sober said

    Είναι της παλιά σχολής, πιο συντηριτικός απο το ΘΒ και πιστεύει οτι άθεος=σατανιστής ;)

  109. omadeon said

    Καλημέρα…

    @Batcic
    Ουδείς αλάνθαστος. ΜΑΚΑΡΙ να είχε καταφέρει έστω και ΕΝΑ τίμιο μεροκάματο πλάϊ στην Κωσταντίνα Κούνεβα (καθαρίστρια από τη Βουλγαρία με Master of Science – που ήρθε σε ΛΑΘΟΣ χώρα, γιατί εδώ η πλειοψηφία είναι της Φυλής ΓιαΤαΜπάζα).

    @Crafty Chinstrap Tango
    Παρόμοια σκέψη έκανα, αλλά ξανακοίταξα μερικά σχόλια και νομίζω ότι υπάρχει διαφορά επιπέδων καθώς και διαφορετικές εννοιολογικές δομές. ΑΝ είναι ικανός για τέτοια πλαστοπροσωπεία, πάντως, αυτό είναι δυσάρεστη μετάλλαξη.

    @Διαγόρα
    Μελέτησε αν θέλεις ΠΟΛΥ καλά τη ΛΟΓΙΚΗ ΔΟΜΗ των σχολίων 85 και 86 και πες μου ΑΝ θέλεις αυτό το πράμα στο διαδίκτυο. Εγώ ΟΧΙ. Χρειάστηκα 15 χρόνια για να φτάσω σε ΤΕΤΟΙΑ σιγουριά και σαφήνεια. Μέχρι και ελάχιστους μήνες πριν δεν ήμουν ΑΠΟΛΥΤΑ σίγουρος. Τώρα ΕΙΜΑΙ.

  110. Γιατρός Του Ικα said

    Πλάκα-πλάκα κοιτάχτε που εδώ και καμιά δεκαριά post ασχολούμαστε με έναν μπάμια.

  111. Εξαιρετική ιδέα. Αν το επιτρέπετε, είμαι ήδη συμμετέχων.

  112. Λουκρητία said

    Χμ, ενδιαφέρον ακούγεται :P
    φυσικά ελπίζω (και έτσι νομίζω) πως ο ιστότοπος δεν θα δίνει την εντύπωση κάποιας «κλίκας», εννοώ, να μην μοιάζει με σάιτ «αποκρυφιστών» ή κάτι τέτοιο (βλ. artofwise κτλ), θα είναι κάτι τελείως διαφορετικό :P

  113. @alchimistis αυτούς που δεν με ενοχλούν τουλάχιστον δεν τους κάνω σκληρές επιθέσεις παρόλο που δεν συμπαθώ καμία θρησκεία και δόγμα. Με αυτούς που είναι όμως επιθετικοί (ορθόδοξοι κτλ) υπάρχει πόλεμος.

  114. marqueedemud said

    γιατρε στο 92 «ρολλαρεις» ασχημα. χειροτερα απο τον μπελουσι στο «θηριοτροφειο». χαλαρωσε.

    σου υπενθυμιζω οτι ειναι απο τις πιο «καλες» εποχες στον πλανητη για τα «μεταφυσικα». ειδικα ο χριστιανισμος στην ελλαδα εχει περασει κατι εποχες που ετρωγες χαστουκια αν εκανες τον σταυρο σου δημοσιως.

    οσο για σας τους 20 καλα κανετε αφου ετσι νιωθετε αλλα αν θες την αποψη μου, ειναι απλα ενα τεραστιο παχουλο τιποτα που πιλαλαει στα γυφτικα.

    υγ ρε παιδια πολυ δεν ασχολειστε με Κατι που δεν Υπαρχει; πολυ αγωνα.

  115. Sober said

    @marqueedemud

    Πότε ακριβώς ήταν αυτή η εποχή που λες ότι έτρωγες χαστούκια όταν έκανες το σταυρό σου; Συγκεκριμένες χρονολογίες και όχι παπαρολογίες.

    Δεν ασχολούμαστε με κάτι που δεν υπάρχει. Ασχολούμαστε με αυτούς που πουλάν αυτό το κάτι που δεν υπάρχει και θυσαυρίζουν έμμεσα και με τα δικά μας λεφτά.

    Το ερώτημα είναι εσύ και κάτι άλλοι γιατί καίγεστε αφού υποτίθεται ότι είμαστε μόνο 20 που ασχολούμαστε; Είναι απο τη χριστιανική σας αγάπη που νοιάζεστε για τους συνανθρώπους σας;

  116. @Sober

    Ασχολούμαστε μαζί σας γιατί
    α.έχει πλάκα
    β.είναι καλή προπόνηση για το προσεχές μέλλον,όταν η φωταδιστική Ευρώπη μετά την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών,την πώληση της Ολυμπιακής κ.ο.κ θα προσπαθήσει να επιβάλλει στην καταχρεωμένη Ελλάδα,το etat laique με τους γάμους ομοφυλοφίλων ή ανθρώπων-ζώων και τις σχετικές υιοθεσίες,την απαγόρευση των θρησκευτικών συμβόλων και αναφορών σε δημόσιες υπηρεσίες και εκδηλώσεις.
    γ.προσπαθείτε να ανατρέψετε τον λαϊκό πολιτισμό,τα ήθη και τις παραδόσεις της Πατρίδας μας που είναι όλα συνυφασμένα με την ορθόδοξη παράδοση.
    δ.κι ο ελέφας ακόμα ασχολείται μετον κώνωπα ,όταν ο τελευταίος τού μπαίνει στη μύτη.

    Βεβαίως το εγχείρημα σας , σε καιρούς ισχνών αγελάδων και εμφανούς αποτυχίας του νεοφιλελεύθερου μοντέλου σκέψης και οικονομίας, μάλλον θα περιορίσει την επιρροή του σε επίπεδα φράξιας του ΚΚΕ την δεκαετία του 1970.

  117. Sober said

    Επίσης ένα σπουδαίο γεγονός που φυσικά και δεν αναφέρθηκε πουθενά, ήταν η ομιλία του Σταμάτη Κριμιζή στο πλανητάριο Θεσσαλονίκης στη θέρμη, μια εκδήλωση για τα 40 χρόνια απο το πρώτο βήμα του ανθρώπου στη σελήνη. Όσοι δεν γνωρίζουν τον Κριμιζή, ας ρίξουν μια ματιά στο διαδίκτυο για το έργο αυτού του σπουδαίου Έλληνα, κατά την άποψή μου ενός απο τους 10 σπουδαιότερους Έλληνες τα τελευταία χρόνια.

    http://www.chiosnews.com/cn17112005656160.asp

    Για την ομιλία στη Θέρμη:
    http://www.chiosnews.com/cn2422009656300.asp

    Στην ομιλία του ανέφερε την πρόοδο της ανθρωπότητας στο διάστημα, τις μελλοντικές εξελίξεις, καθώς και το γεγονός ότι τα voyager 1 & 2 αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα όρια του ηλιακού μας συστήματος. Τόσα πολλά πράματα που σε κάνουν πραγματικά περήφανο για τα κατορθώματα της ανθρωπότητας και της επιστήμης. Και το ίδιο το γεγονός της ομιλίας ενός ανθρώπου που έχει πάρει μέρος σε πολλά διαστημικά προγράμματα, ακόμα και στο Apollo, είναι κάτι που σε γεμίζει ικανοποίηση.
    Στο τέλος της ομιλίας, γίνονταν κάποιες ερωτήσεις απο το κοινό. Ένας τύπος βγάζει απο τη τσέπη του κάτι σεληνιακές πέτρες που λέει ότι τις αγόρασε απο την Αγγλία και ρωτάει τον Κριμιζή αν μπορεί να τσεκάρει αν είναι γνήσιες… Ένας άλλος τον ρωτάει αν πράγματι έχουμε πάει στο φεγγάρι, την γνωστή συνωμοσιολογική ιστορία και κάποιος άλλος τον ρώτησε για τη θεωρία της καταστροφής του κόσμου το 2012. Ήρθε για ομιλία ο άνθρωπος στο Ελλαδιστάν…

  118. Ωχ, τι ντροπή!

  119. «ρε παιδια πολυ δεν ασχολειστε με Κατι που δεν Υπαρχει; πολυ αγωνα.»

    ΤΙ? ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΤΕ? και δεν το λέτε τόσον καιρό, να πάψουμε να ασχολούμεθα μαζί σας?

    (στον τομέα της ενασχόλησης με τα ανύπαρκτα, πάντως, δεν σας φτάνουμε ούτε στο δακτυλάκι σας…:-)

  120. Ομαδεώνα, μην στενοχωριέσαι, πουλάκι μου.

    Δεν καταλαβαίνεις ότι ο ΘουΒου μόνο καλό προσφέρει στο μπλογκ?

    1. Δίνει λίγο ζωή και ανάβει τα αίματα, διαφορετικά θα λέγαμε όλοι μονάχα «ναι δίκιο έχετε, τι ωραία που τα λέτε»

    2. Δίνει την ευκαιρία σε όλους, και στους νέους, να δουν την ανυπαρξία επιχειρημάτων της πλευράς του και τη σαθρότητα της προσέγγισής του

    Ευχαριστούμε!

  121. Γιατρός Του Ικα said

    @marqueedemud

    Πιθανόν και να ρολλάρω άσχημα,ο καιρός θα δείξει.Ακόμη και αν διαψευσθώ δε με χαλάει γιατί κάνω αυτό που λέει η συνείδησή μου,όπως και συ άλλωστε.

    Η τωρινή φάση όμως μου φαίνεται αρκετά ενδιαφέρουσα γιατί η αμφισβήτηση έρχεται από τα κάτω.Δεν επιβάλλεται από κάποια κομματικά ιερατεία ούτε από κάποια αποσπασμένη από τους ανθρώπους διανόηση.Αν σας νοιάζει για το μέλλον της πίστης σας μη βαυκαλίζεστε άλλο με το μύθο του 93% ορθοδοξία.Ανοίξτε τα μάτια σας.Ο κόσμος τα βαριέται όλο και περισσότερο τα ψέμματα και τα παραμύθια.Ή μαλλον απ’την άλλη αστο μη κάνετε τίποτα.Όλα καλά είναι,μια περιθωριακή σέχτα που θα σκάσει σα πομφόλυγα κλπ κλπ.

    Btw,δεν ασχολούμαστε με το Θεό,με εσάς που πιστεύετε σ’αυτόν ασχολούμαστε και την φαϊνή ιδέα σας ότι θα πρέπει και οι υπόλοιποι να ζούμε σα να υπάρχει.Π,χ,για την ταμπακέρα του προσυλητισμού των νηπίων έχουμε κάνα σχόλιο;

    @Θ.Β.

    Θα σου πώ εγώ γιατί ασχολείσαι και αυτά τα «έχετε πλάκα» και τα άλλα υπεροπτικά εκεί που πιάνουν τόπο.Ασχολείσαι διότι είναι πιό εύκολο να περάσει η κάμηλος από την τρύπα της βελόνας παρά να βρείς ευφυή συνομηλητή μεταξύ του Χριστεπώνυμου πλήθους.Με άλλα λόγια,τους βαριέσαι τους ομοιδεάτες σου σα το «Ρετιρέ» του Δαλιανίδη.(ή ήταν του Ευστρατιάδη,δε θυμάμαι)

  122. @Mελάνη

    Ο Omadeon έχει καταλάβει κάτι ή μάλλον έχει οσμισθεί κάτι που δεν παίρνετε χαμπάρι οι υπόλοιποι.
    Απλώς θα του πάρει λίγο χρόνο ακόμα να αφομοιώσει τα ερεθίσματα,να επεξεργαστεί και να ταξινομήσει τα συμπεράσματα του.

    @Ika

    Kι ότι διάβαζα ένα κείμενο γραμμένο από διευθυντή χειρουργικής του Αρεταίειου και αναφερόμενο σε θαύμα του αγίου Νεκταρίου.
    Δε βαριέσαι,ο καθένας έχει την οπτική που τού επιτρέπει η εκπαίδευση,η παιδεία και το ήθος του.
    Ίσως ,όταν και όποτε αντιληφθούμε το όλον ,κατανοήσουμε και γιατί «το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται».

  123. Γιατρός Του Ικα said

    @Θ.Β.

    Το παραδέχομαι.Σε μερικούς η θρησκευτικότητα δεν είναι θέμα ευφυίας,είναι απλά βραχυκύκλωμα.Εσύ είσαι ένας απ’αυτούς.Για τον εν λόγω διευθυντή δεν ξέρω,η τυπική μόρφωση δεν είναι πάντα εγγύηση πνευματικής ικανότητας.

  124. @Ika

    Το ζήτημα είναι ποιος έχει πάθει βραχυκύκλωμα,ερμηνεύοντας αποφατικώς το Όλον μέσω της εμμονής στην μυωπική αντίληψη τού μερικού.

    «Βλεπετε γαρ την κλησιν υμων, αδελφοι, οτι ου πολλοι σοφοι κατα σαρκα, ου πολλοι δυνατοι, ου πολλοι ευγενεις· αλλα τα μωρα του κοσμου εξελεξατο ο θεος ινα καταισχυνη τους σοφους, και τα ασθενη του κοσμου εξελεξατο ο Θεος ινα καταισχυνη τα ισχυρα,και τα αγενη του κοσμου και τα εξουθενημενα εξελεξατο ο θεος, τα μη οντα, ινα τα οντα καταργηση,οπως μη καυχησηται πασα σαρξ ενωπιον του Θεου.»
    Α επιστολή προς Κορινθίους

  125. Γιατρός Του Ικα said

    Τώρα με τάπωσες!Πάντα άλλωστε θεωρούσα το παραλήρημα του Παυλου ως το απαύγασμα της θύραθεν και μή σοφίας.
    Τους φουκαράδες τους Κορίνθιους…Σε αντίθεση πάλι με τον Παυλο εγώ δεν θεωρώ την ηλιθιότητα και την αμορφωσιά αρετή.Αλλά αφού τα λέει ο ίδιος ο δημιουργός του σύμπαντος,τον λόγο του οποίου (αν και άφατος και απροσπέλαστος από τον ανθρώπινο νού) απηχεί η ορθόδοξία εργολαβικά,τι να πώ εγώ…Αλλά ξέχασα,εσείς έχετε direkt link με τον δημιουργό μέσω βιώματος.

    Απορώ απλά γιατί όταν αυτό το λέει η Έφη Θώδη την κοροϊδεύετε.

    Εκτός κι αν δεν την κοροϊδεύετε.

  126. marqueedemud said

    @σομπερ 1880 με 1910 τρωγανε σφαλιαρες. μην περιμενεις παραπομπη.τοσα ψαχνετε ψαξτε και γι’αυτο να χαρειτε.

    @γιατρος δεν ξερω τι και αν εχετε πει κατι παραπανω για προσηλυτισμους νηπιων κλπ αλλα θα σου κανω μονο μια ερωτηση και το ξερω οτι θα φαω κοροιδια απο τους αλλους. ειπες οτι εχεις παιδια αν θυμαμαι καλα. τα εμβολια ποτε τους τα κανεις; σε πια ηλικια;

    μπορει να σου φαινεται παρατραβηγμενο γιατι για σενα το θεμα ειναι φιλοσοφικο. για τους χριστιανους ομως ειναι θεμα «υγειας» .

    και ενταξει μερικοι μπορει να αποκτανε στην πορεια της ζωης τους φοβιες με τους γιατρους και τις συριγγες απο την στιγμη που μας αναγκασαν να εμβολιστουμε οταν ειμασταν νηπια αλλα αυτα ειναι φοβιες και οχι δικαιολογημενοι φοβοι. βεβαια μετα για να δικαιολογησουμε την οποια φοβια, η οποια συνηθως σκιζει τα σωθικα μας, βρικουμε και καποια δικαιολογια τυπου «τι ξερουν κι γιατροι» ή «στις συριγγες κρυβονται μικροβια». αλλα αυτο ειναι μονο η ιδεολογικη πανοπλια που φοραμε για να μην αντιμετωπισουμε την οποια φοβια.

    για μενα αυτο εχουν παθει οι πιο πολλοι αθεοι και ειδικα καποιοι εδω μεσα που «υπεστησαν» προσηλυτισμο -ορος αδοκιμος γιατι προυποθετει ανταλαγη υλικων αγαθων- στην παιδικη, νηπιακη ηλικια.

    βαπτισμα και θεια κοινωνια ισον «εμβολιασμος» για τον χριστιανο. οποτε την κανει οταν ειναι νηπιο.

    δεν ξερω αν σε καλυψα. ελπιζω να ειμαι εντος θεματος τουλαχιστον. τα λεμε.

  127. @marqueedemud

    Σφοδρός διωγμός κατά των μοναστηριών υπήρξε επί Βαυαρών.
    Περί τα 500 μοναστήρια διαλύθηκαν,κατασχέθηκαν οι περιουσίες τους και οι ένοικοι τους κατέστησαν πλάνητες και άστεγοι.

    @Sober #117

    Ειλικρινά ρώτώ:έχεις νοιώσει ποτέ ντροπή για «κατορθώματα της ανθρωπότητας και της επιστήμης»;Λόγου χάριν,δεν σε έχει προβληματίσει ποτέ το γεγονός ότι στέλνουμε ,με τεράστιο κόστος,αστρόπλοια στου διαόλου το κέρατο για να δούμε μη και τυχόν έχει κι άλλο δορυφόρο ο Κρόνος ,ενώ την ίδια ακριβώς στιγμή μολύνουμε με τα χημικά μας τα υδάτινα αποθέματα όλου του πλανήτη με αποτέλεσμα, σε λίγο, να μην υπάρχει καθαρό νερό για 5 δις ανθρώπους;

    @Ιka

    Το απόσπασμα της επιστολής τού απ.Παύλου δεν το έβαλα για να σε πείσω αλλά για να σού δείξω ότι έχουμε απόλυτη επίγνωση πως η υπερήφανη επιστημοσύνη είναι εμπόδιο στη γνώση τού Θεού.

    Όσο για τα περί Θώδη,στην Ορθόδοξη Παράδοση υπάρχει διάκριση της αληθούς από την ψευδή εμπειρία.
    Ένα από τα χαρακτηριστικά των αληθινών βιωμάτων είναι ότι οδηγούν σε περισσότερη «σεμνότητα και ταπεινότητα».
    Ο άνθρωπος που δέχεται κάποια θεϊκή δωρεά,δε φωνάζει στα κανάλια ότι άγιασε,ότι έγινε θαυματουργός κλπ αλλά μάλλον ακολουθεί το επικούρειο «λάθε βιώσας».

  128. Sober said

    @ΘΒ

    Μάλλον δεν είσαι ικανός να νοιώσεις τι είναι η επιστήμη. Επιστήμη είναι ότι ανοίγεις τη βρύση στο σπίτι σου και έχεις νερό. Ότι έχει παγωνιά έξω και εσύ ζεις σε ένα ζεστό σπίτι. Ότι έχεις υπολογιστή και διαδίκτυο και τηλέφωνο είναι επιστήμη. Η ιατρική είναι επιστήμη. Η ανάπτυξη τεχνικής των βλαστοκυττάρων που η θρησκεία σου πολεμάει, είναι απο τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της επιστήμης. Τα μέσα μεταφοράς είναι επιστήμη. Οι νέες μορφές ενέργειας που αναπτύσονται όπως η ηλιακή (έχει γίνει απίστευτη πρόοδος τα τελευταία χρόνια) και η αιολική είναι επιστήμη.
    Μόνο περήφανος νοιώθω για την επιστήμη και όλη την πρόοδο που έχει φέρει στην ανθρωπότητα και ακόμα περισσότερο που και η δική μου δουλειά έχει να κάνει με τεχνολογία και επιστήμη.

    Για τα αποθέματα νερού στο μέλλον υπάρχουν δυο λύσεις. Η δική σου η λύση και του συναφιού σου είναι να πληρώσουμε την εκκλησία να πάει να τα αγιάσει για να καθαρίσουν.
    Η δική μου λύση και του συναφιού μου είναι να κάνουμε αφαλάτωση και μονάδες καθαρισμού. Εσύ θα πιείς απο το «αγιασμένο» της εκκλησίας και εγώ απο το καθαρισμένο της επιστήμης. Συμφωνείς;

    Το ότι εξερευνούμε το σύμπαν είναι αποτέλεσμα της ανάγκης του ανθρώπου για γνώση, έρχονται απαντήσεις που φυσικά καταρρίπτουν κάθε ΜΠΟΥΡΔΑ στην οποία πιστεύεις. Ο θεός ΘΒ δε ζει στον ουρανό, ούτε στο διάστημα, μόνο στη φαντασία σου. Και η γη επίσης δεν είναι το κέντρο του κόσμου. Μελετώντας άλλους πλανήτες, βρίσκουμε απαντήσεις σε πολλά πράματα για το δικό μας πλανήτη. Αλλά να σου εξηγώ εσένα για επιστήμη είναι σα να μου εξηγείς εσύ εμένα για τον άγιο βασίλη και τον άλλον που ζούσε μέσα στο ψάρι.

    Αφού δε νοιώθεις, γιατί μιλάς για πράματα που δεν κατέχεις; Γιατί το παίζεις ξερόλας και μάλιστα σε θέματα που δεν έχεις την παραμικρή ιδέα; Κάτσε να μελετάς τις γραφές σου και άσε την επιστήμη να κάνει τη δουλειά της. Και αν κόπτεσαι τόσο πολύ για τους πεινασμένους, θα χρησιμοποιήσω τη δική σου τεχνική του μεμπτότερου: Ξεκίνα απο τους παπάδες και την εκκλησία σου που είναι ΤΙΓΚΑ στο χρυσαφικό και την χλιδή, που υποτίθεται ότι νοιάζεται για τους φτωχούς και κυρήττει τα λόγια του χριστού «ο έχων δυο χιτώνες, να δίδει τον ένα». Αυτοί και τη μάνα τους θα σφάζαν για ένα οικόπεδο (ή για ένα ανήλικο αγοράκι…)

  129. marqueedemud said

    @σομπερ(;)

    http://www.oodegr.com/oode/epistimi/genika/lavrewt1.htm

    το ξαναματαπαραπεμπω για να μην μας τα κανετε τσουρεκια. ελεεος με τις παπαριες που σας κολλησαν στην κεφαλα.

    υγ. θα ηθελα να σχολιασεις και να παραδεχτεις οτι λες ανακριβιες περι ορθοδοξου χριστιανισμου και επιστημης. θελω επισης και καποια υποστηριξη απο καποιους αθεους που ειχαμε κανει καποια κουβεντα οχι πολυ παλιοτερα.

  130. antichristos said

    Δε βλέπω έργο, δε βλέπω έργο!

    Με ντροπιάζετε…

  131. Sober

    Eσύ και μερικοί ακόμη έχετε βαλθεί κατά καιρούς να αποδεικνύετε πόσο χαζός γίνεται ο φανατισμένος άνθρωπος.

    Λες:

    Η ιατρική είναι επιστήμη. Η ανάπτυξη τεχνικής των βλαστοκυττάρων που η θρησκεία σου πολεμάει, είναι απο τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της επιστήμης. Τα μέσα μεταφοράς είναι επιστήμη. Οι νέες μορφές ενέργειας που αναπτύσονται όπως η ηλιακή (έχει γίνει απίστευτη πρόοδος τα τελευταία χρόνια) και η αιολική είναι επιστήμη.
    Μόνο περήφανος νοιώθω για την επιστήμη και όλη την πρόοδο που έχει φέρει στην ανθρωπότητα και ακόμα περισσότερο που και η δική μου δουλειά έχει να κάνει με τεχνολογία και επιστήμη.

    Και σου απαντώ,συμφωνα με το σκεπτικό σου:
    Και τα μεταλλαγμένα-στείρα φυτά είναι επιστήμη .Και τα τανκς είναι επιστήμη.Και οι ρυπογόνες μορφές ενέργειας που πλημμύρισαν σε μόλις 50 χρόνια τον πλανήτη με διοξείδιο είναι επιστήμη.
    Και τα βιολογικά όπλα είναι επιστήμη.Και τα πυρηνικά όπλα είναι επιστήμη.Και… και…και…

    Όταν και αν ξεθολώσει το νιονιό σου από την μεγάλαυχο νοοτροπία και κατανοήσεις ότι πίσω από πολλές επιστημονικές ανακαλύψεις υποκρύπτεται η αυτοκαταστροφική απληστία,ίσως και να μπορέσεις να δείς πιο πέρα από τη σκιά σου.

  132. antichristos said

    «Μεταλλαγμένα φυτά»! Μου άρεσε αυτό! Πάει σε πολλούς εδώ μέσα, τέκνα μου. Κι εγώ μεταλλαγμένους σας θέλω. Άντε μπράβο! Μεταλλαχτείτε λίγο ακόμη για να τελειώνουμε και νάρθω να στήσω τη βασιλεία μου επί της μεταλλαγμένης γης σας!

  133. Antichristos: να σου πω ένα πραγματάκι που δεν ξέρω αν γνωρίζεις, και που αν τυχόν δεν το γνωρίζεις, τότε ίσως να σου φανεί χρήσιμο: δεν ξέρω για το blogspot όπου έχεις το ιστολόγιό σου εσύ, πάντως στη wordpress, όταν κάποιος αφήνει ένα σχόλιο, η διεύθυνση IP από την οποία συνδέθηκε κοινοποιείται στον ιδιοκτήτη του ιστολογίου, κι έτσι αυτός μπορεί να κάνει μία αναζητησούλα για όλα τα σχόλια, από όλους τους σχολιαστές, που ήλθαν από τη συγκεκριμένη IP, και να ανακαλύψει σχολιαστές με πολλαπλές προσωπικότητες.

  134. @ΘουΒου

    «Ο Omadeon έχει καταλάβει κάτι ή μάλλον έχει οσμισθεί κάτι που δεν παίρνετε χαμπάρι οι υπόλοιποι.»

    Αχ καλέ μου, μην το κάνεις αυτό! Είναι τόσο εύκολο και τόσο φτηνό το καλαμπούρι, δεν μπορώ να πέσω σε τέτοιο χαμηλό επίπεδο! Δώσε μου κάτι καλύτερο! :-D LOL LOL LOL

    @Διαγόρας

    «σχολιαστές με πολλαπλές προσωπικότητες.»

    Πω πω, η περίπτωση είναι πιο σοβαρή απ’ όσο νόμιζα… Ξέρω έναν ψυχίατρο εξαιρετικό, άμα χρειάζεται να σας στείλω την καρτούλα.

    :-D LOL LOL LOL

    να είστε καλά παιδιά, μου φτιάξατε τη μέρα!

  135. Pygoskelis Sceptroforus said

    Είναι static ή dynamic η IP?
    Τελικά είχα δίκιο όταν έλεγα ότι είναι χριστόπληκτος;

  136. Κι εγώ συμφωνώ απολύτως με τον omadeon ότι ο Θου Βου πρέπει να φάει μονιμο ban από εδώ μέσα, όπως και σύμπασα η ΟΟΔΕ/porta aurea. Είναι συστηματικός συκοφάντης, ψεύτης και troll. Έχω περίπου ίδια χρόνια διαδικτυακής εμπειρίας με τον omadeon και έχω δει τη συμπεριφορά υποκειμένων σαν τον Θου Βου και τους κλώνους του (troll που λυμαινόταν για χρόνια τα ελληνικά φόρουμ ήταν ο gavriil1 εξ ΗΠΑ – μεγάλο βλαμμένο). Αυτό που κάνει ο Θου Βου δεν είναι απλά προσβολή προς τους αναγνώστες του ιστολογίου, αλλά στον ίδιο τον ιδιοκτήτη, τον οποίον θεωρεί ανίκανο και αδύναμο να επιβάλει κάποιους κανόνες σωστής συμπεριφοράς. Του λέει δηλαδή «κοίτα τι βλάκας είσαι, εγώ σου κάνω πουτάνα το ιστολόγιο κι εσύ δε μπορείς να κάνεις τίποτα». Δεν είναι λοιπόν θέμα δημοκρατικότητας, αλλά καλής συμπεριφοράς. Ο Θου Βου έχει αποδείξει επανειλημμένως ότι δεν σέβεται κανέναν από τους συνομιλητές του, ούτε καν τον ιδιοκτήτη του ιστολογίου στο οποίο αναρτά τα προκλητικά, συκοφαντικά και βρωμερά του παραληρήματα. Προς τι λοιπόν η ανεκτικότητα απέναντι σ’αυτό το troll;

  137. Μήπως να προβλεφθεί ένας ειδικός χώρος για να γράφει ο ΘουΒου; Και να υπάρχει μια προειδοποίηση προς όποιον διαβάζει τα εκεί σχόλια:

    «Προσοχή! Επικίνδυνα τρολ! Εισέρχεσθε με δική σας ευθύνη!»

  138. @Aιρετικός

    Mε τιμούν τόσο πολύ οι ύβρεις σου που σχεδόν αρχίζω να το παίρνω πάνω μου.
    Δοκίμασες φυτοοιστρογόνα;Λένε πως είναι αρκετά αποτελεσματικά στις εξάψεις της κλιμακτηρίου.

  139. orck said

    εγω πιστευω οτι ο ΘΒ ειναι το αλατι που χρειαζεται το νεο εγχεiρημα
    διαβαζω τα σχολια γιατι μου αρεσει η πορεια του διαλογου (μερικες φορες ειναι σαν να χτυπας το κεφαλι σου στον τοιχο περιμενοντας να σπασει ο τοιχος…)

  140. Γιατρός Του Ικα said

    Προσοχή ακολουθεί το μακροσκελέστερο σεντόνι που έχω γράψει ποτές!

    @Marqueedemud

    Ξεκινάω από αυτά που είχαμε πεί στη μεταξύ μας συζήτηση.
    α)Περί νηπιοβαφτισμού.Γνωρίζω ότι σύμφωνα με την χριστιανική κοσμοθεώρηση ο άνθρωπος γεννιέται με το βάρος-στίγμα κάποιου μεταφυσικού άλγους και ότι η ιεροτελεστία του βαπτίσματος μπορεί να αποτελέσει την αρχή της άρσης του.Οκ,εγώ θεωρώ παράλογο το πως ένα μωράκι μπορεί νε έχει τέτοια πράγματα αλλά δεν μπαίνω στην κουβέντα προς το παρόν,γιατί θα το γυρίσουμε πάλι στα «κατανόηση του ορθόδοξου δόγματος δεν γίνεται κατανοητή έξω από το εκκλησιαστικό βίωμα» και άκρη δεν θα βγάλουμε.Δεν είναι όμως αυτό που λέω εγώ.Το πρόβλημα για μένα δεν είναι τόσο ο νηπιοβαπτισμός -εννοείται ότι αν ένας γονιός θεωρεί ότι κάτι είναι αναγκαίο για το καλό του παιδιού του θα το κάνει,αν και υπάρχουν προφανώς και κάποιες εξαιρέσεις.Το πρόβλημα είναι τι ακολουθεί μετά την βάπτιση.
    Και εννοώ την πλύση εγκεφάλου σε ανώριμα και από τη φύση τους εύπιστα παιδικά μυαλά,στα θρησκευτικά δόγματα.Σε μιά ηλικία που δεν μπορούν ακόμη να κρίνουν,να αμφιβάλλουν και τελικά να αποδεχτούν ή να απορρίψουν ελεύθερα.Δεν λέω,αν προκύψουν ζητήματα που αφορούν την κοσμοθεωρία μας όλοι απαντάμε στα παιδιά μας και τους λέμε τη γνώμη μας.Εγώ για παράδειγμα όσες φορές με έχει ρωτήσει κάτι σχετικό ο γιός μου,του έχω πεί βέβαια τη γνώμη μου αλλά ταυτόχρονα του έχω επισημάνει-όταν φυσικά σπεύδει,σαν παιδί που είναι να υιοθετήσει ολόψυχα τη δική μου θέση,-ότι είναι μικρός για να έχει απόλυτη θέση πάνω σε τέτοια ζητήματα.
    Δεν θέλω να βλογήσω τα γένια μου αλλά δεν μπορώ να αποφύγω την ερώτηση:Ξέρεις πολλούς θρήσκους που να έχουν την πνευματική εντιμότητα να κάνουν κάτι τέτοιο;Αντίθετα όλοι εκμεταλλεύονται την αδυναμία των παιδιών (πράγμα που εκτός των άλλων δείχνει και έλλειψη σεβασμού πρός τα παιδιά,αλλά αυτό είναι γενικότερο πρόβλημα και όχι μόνο των θρήσκων) για να δεσμεύσουν συνειδήσεις και να φτιάξουν φανατικούς οπαδούς.Εσείς οι χριστιανοί δεν θέλετε να αποδέχεται ο άλλος την πίστη σας ελεύθερα και συνειδητά;Αν ναι θα έπρεπε να υπερασπίζεστε δίπλα μας την αποχή από την κατήχηση παιδιών.Τι γίνεται όμως στην πράξη;Όλοι μα όλοι καταφεύγουν σ’αυτήν.Γονείς,παππούδες,γιαγιάδες και λοιποί συγγενείς.Παπάδες,δάσκαλοι,κανάλια κλπ κλπ.

    Προσωπικά δεν υπέστην περισσότερη κατήχηση από το μέσο Ελληνόπουλο,μεγάλωσα σε μιά γενικώς πιστή οικογένεια χωρίς ακρότητες ή καταναγκασμούς ιδαίτερης έντασης.Δεν θεωρώ ότι έχω κανένα ψυχικό τραύμα με τη θρησκεία.

    Επιστήμη και θρησκεία

    Εγώ προσωπικά δεν διακατέχομαι από καμία επιστημολαγνεία.Εκείνο που θεωρώ πολύτιμο στην επιστήμη είναι η επιστημονική μέθοδος.Και εξηγούμαι:Την συστηματική μελέτη της πραγματικότητας με την παρατήρηση,την διατύπωση ερμηνευτικών προτάσεων για την πραγματικότητα και τον πειραματικό έλεγχο αυτών των προτάσεων.

    Αν εξαιρέσει κανείς τα παραπάνω η επιστήμη δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ισχυρότατο εργαλείο-όχι όμως πανίσχυρο-για να καταλαβαίνουμε και άρα να χειριζόμαστε την πραγματικότητα.Αυτό σημαίνει ότι το τι θα κάνουμε με τις γνώσεις και τις δυνάμεις που θέτει στη διάθεσή μας η επιστήμη δεν προέρχεται από την ίδια την επιστήμη (παρά το ότι η επιστημονική μέθοδος έχει και κάποια στοιχεία ηθικής αλλά δεν είναι επι του παρόντος),αλλά από την ηθική και την πολιτική.Γνώμη μου είναι ότι παρά το ότι η θεωρητική έρευνα θα πρέπει να είναι ανεμπόδιστη,οι πρακτικές εφαρμογές της επιστήμης θα πρέπει να βρίσκονται υπό καθεστώς δημοκρατικού ελέγχου της κοινωνίας.Αυτό βέβαια έχει και μειονεκτήματα,γιατί αδαείς ή και φανατισμένοι θα εμπλέκονται στην υλοποίηση αναγκαίων επιστημονικών εφαρμογών αλλά δεν βλέπω καλύτερη λύση.Καλώς ή κακώς η επιστήμη θα πρέπει να πείθει τον κόσμο για την αναγκαιότητα των εφαρμογών της όπως όλος ο κόσμος.Και σ’αυτό τον τομέα -δημόσιες σχέσεις δηλαδή-οι επιστήμονες είναι ερασιτέχνες μπροστά στους παπάδες και τους πολιτικούς.

    Υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στην επιστήμη και τη θρησκεία;Κατά τη γνώμη μου ναι.Γιατί;
    α)Η εικόνα του κόσμου που παρουσιάζουν οι περισσότερες θρησκείες είναι κατά τη γνώμη μου επιστημονικά ελέγξιμη.
    Ένας κόσμος-αποτέλεσμα σχεδιασμού δύσκολα συμβιβάζεται με την εικόνα του κόσμου που μας δίνει η επιστημονική γνώση.Αντίθετα βρίθει από τυχαία χαρακτηριστικά,ατελείς λειτουργίες ως πρός τη σκοπιμότητα που επιτελούν κλπ.Αυτό το σημείο θέλει περισσότερη συζήτηση και γνωρίζω ότι αυτό που λέω εδώ,έτσι όπως το λέω ακούγεται αξιωματικό.
    β)Και σημαντικότερο κατά τη γνώμη μου.Η θρησκεία προσπαθεί να πείσει ότι η εγκόσμια γνώση είναι ασήμαντη,ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να εμπιστεύεται τόσο πολύ το μυαλό του ,την κρίση του και τις αισθήσείς του,όσο το δόγμα όπως παραδίδεται από αρχαία κείμενα και το ατομικό βίωμα που δεν χρειάζεται επιβεβαίωση.Η αλήθεια είναι ότι λόγω της επιστημονικής καθυστέρησης της Ελλάδας και όλου του ορθόδοξου χώρου γενικά η εκκλήσία δεν ανακατεύθηκε τόσο πολύ στην -ανύπαρκτη-επιστήμη.Έχω ρωτήσει αρκετές φορές όμως:(ο Θ.Β. εμμέσως πλήν σαφώς έχει απαντήσει)ποιά η θέση της ορθόδοξης εκκλησίας για τη θεωρία της εξέλιξης;Επισημαίνω εδώ ότι η θεωρία της εξέλιξης είναι ίσως η καλύτερα τεκμηριωμένη επιστημονική θεωρία σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους.Καλύτερα ακόμη και από τη θεωρία της σχετικότητας και την κβαντική θεωρία που κάνουν επιτυχείς προβλέψεις με 17 βαθμούς υποδιαστολής και παράγουν αντικείμενα καθημερινής χρήσης η λειτουργία των οποίων βασίζεται στην ορθότητα αυτών των θεωριών.

  141. Νίκος said

    Γιατρός Του Ικα είπε:

    … είναι τι ακολουθεί μετά την βάπτιση.
    Και εννοώ την πλύση εγκεφάλου σε ανώριμα και από τη φύση τους εύπιστα παιδικά μυαλά,στα θρησκευτικά δόγματα.Σε μιά ηλικία που δεν μπορούν ακόμη να κρίνουν,να αμφιβάλλουν και τελικά να αποδεχτούν ή να απορρίψουν ελεύθερα.

    Είναι ο τομέας που εμμένω περισσότερο. Οταν σταματήσει η πλύση εγκεφάλου, κανείς δεν θα αποφασίσει 25 χρονών να γίνει χριστιανός. Ετσι θα ξεφορτωθούμε το καρκίνωμα αυτό. Η κατάσταση διαιωνίζεται, γιατί λασπώνουν το παιδικό μυαλό, που δεν μπορει να ξελασπώσει όταν μεγαλώσει.

  142. dtango said

    Ο ΓIΑΤΡΟΣ ΕΓΡΑΨΕ:

    quote
    .Γνωρίζω ότι σύμφωνα με την χριστιανική κοσμοθεώρηση ο άνθρωπος γεννιέται με το βάρος-στίγμα κάποιου μεταφυσικού άλγους και ότι η ιεροτελεστία του βαπτίσματος μπορεί να αποτελέσει την αρχή της άρσης του. Οκ,εγώ θεωρώ παράλογο το πως ένα μωράκι μπορεί νε έχει τέτοια πράγματα αλλά δεν μπαίνω στην κουβέντα προς το παρόν…..
    unquote

    Σε ένα Σουμερικό κείμενο με τίτλο ‘Το Παράπονο ενός Ανθρώπου στο Θεό του’, βρίσκουμε την αιώνια επαναλαμβανόμενη φράση:

    Ουδέποτε μάνα γέννησε αναμάρτητο παιδί.

    Την ιδέα του προπατορικού αμαρτήματος οι χριστιανοί την δανείστηκαν από την παράδοση, όπως και πάρα πολλά άλλα.

    Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ:
    quote
    Το πρόβλημα είναι τι ακολουθεί μετά την βάπτιση.
    Και εννοώ την πλύση εγκεφάλου σε ανώριμα και από τη φύση τους εύπιστα παιδικά μυαλά
    unquote

    Για να ξεπλύνουμε τα μυαλά των παιδιών πρέπει να βρούμε τους λόγους για τους οποίους η παράδοση διδάσκει παράλογα πράγματα και να τους παρουσιάσουμε στα παιδιά. Ο Γιατρός όμως περιμένει να το κάνουν αυτό οι χριστιανοί επιστήμονες.
    Εμείς πρέπει να το κάνουμε!
    Αλλά αυτά τα ξαναείπαμε. Χρειάζεται μελέτη!

  143. @Ιka
    Σόρρυ που πετάγομαι σαν την …ορδή.Ελπίζω να δείξεις επιείκεια

    α.Ωραία γραμμένο κείμενο.Ένα από αυτά που αναγνωρίζω σε αρκετούς εξ υμών είναι ότι γράφετε καλά ελληνικά.

    Επί της ουσίας:

    «Μιλάς» σα να υπάρχει tabula rasa στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό.Δηλαδή το παιδί σου επιλέγει ποια γλώσσα θα μιλήσει, ποια εθνική γιορτή θα γιορτάσει,ποιον δάσκαλο θα έχει,αν θα τρώει με τα χέρια,αν θα πλένει τα δόντια του ή θα κάνει μπάνιο,αν θα πίνει κόλα και θα τρώει γαριδάκια κλπ.;

    Δεν είσαι εσύ που τού μαθαίνεις τα παραπάνω και πολλά άλλα;
    Δεν είσαι εσύ που θα του μάθεις υγιεινή ή junky διατροφή,άσχετα αν δεν μιλήσεις περί τούτου ούτε μία φορά;

    Κάποιο παιδάκι χάθηκε στο δάσος και μεγάλωσε σαν λυκόπουλο ,υιοθετημένο από μια αγέλη,γρύλιζε,ούρλιαζε και βάδιζε στα τέσσερα.

    Ίσως συμφωνήσουμε ,λοιπόν ,ότι και η καθημερινή προβολή στο παιδί της δικής σου στάσης ζωής σου,υπέχει ,λόγω της πατρικής αυθεντίας, θέση κατηχήσεως.

    Ούτε κι εγώ είμαι υπέρ της επίμονης κατηχήσεως.Άλλωστε δεν πιστεύω ότι υφίσταται τέτοιου είδους κατήχηση στις μέρες μας.Ακόμα όμως κι αν υφίσταται είναι αναποτελεσματική και δημιουργεί απωθημένα.

    Τα παιδιά διδάσκονται από την στάση των γονιών τους.Πχ.όταν (δεν)τα ξυπνάς την Κυριακή το πρωί για να πάτε μαζί στην εκκλησιά, όταν (δεν)σε βλέπουν να προσεύχεσαι στο προσκυνητάρι ή (δεν) ανάβεις το καντήλι ή (δεν) κάνεις το σταυρό σου κ.ο.κ.

    Περί επιστήμης.

    Η ορθόδοξη γνωσιολογία έχει κάποιες συντεταγμένες.
    Υποστηρίζει ότι ο Θεός γνωρίζεται μέσω της τηρήσεως των εντολών τού Χριστού και της ενδιαθέτου προσευχής και έτσι αποκαλύπτεται στην ανθρώπινη καρδιά.
    Το λέμε από τον πρώτο αιώνα ήδη αυτό ,διαφωνώντας με τους ρασιοναλιστές και τους σχολαστικιστές, που θεωρούν ότι η αμεταμόρφωτη λογική μπορεί να γνωρίσει τον Δημιουργό.
    (Με τέτοιες αντιλήψεις δικαιολογημένα έφθασαν στην αθεΐα)
    Και τα όσα λέμε θεωρητικά,επιβεβαιώνονται «πειραματικά» στους αγίους κάθε γενιάς.

    Στα δε περί εξελίξεως επίτρεψε μου να διατηρώ επιφυλάξεις,όχι για το εάν υπάρχει εξέλιξη, αλλά για τον τρόπο που αυτή εξελίχθηκε.
    Και υπονοώ την ασυνεχή ή με άλματα εξέλιξη.

  144. undantag said

    ΘΒ έφα:

    «Και τα όσα λέμε θεωρητικά,επιβεβαιώνονται «πειραματικά» στους αγίους κάθε γενιάς.»

    Αυτό το «πειραματικά», που μας κοιτάζει έτσι ναζιάρικα μέσα στα εισαγωγικά του, μήπως να μας το έκανες τάλαρα, προς βρώσιν και συμμόρφωσιν;

  145. Αυτό το “πειραματικά”, που μας κοιτάζει έτσι ναζιάρικα μέσα στα εισαγωγικά του, μήπως να μας το έκανες τάλαρα, προς βρώσιν και συμμόρφωσιν;

    «Ως εμψύχω Θεού κιβωτώ ψαυέτω μηδαμώς χείρ αμυήτων» ;)

    «Ωραίος ην και καλός εις βρώσιν ο εμέ θανατώσας καρπός…»

  146. undantag said

    Άστο ΘΒ, μας κατασκόνισες!
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1 :
    Ως Πείραμα χαρακτηρίζεται η οποιαδήποτε έμπρακτη δοκιμή ή εφαρμογή θεωρίας προς άσκηση ή μελέτη και γενικά ο κάθε έλεγχος της θεωρητικής γνώσης. Ειδικότερα όμως πείραμα λέγεται η υπό του ανθρώπου μεθοδική αναπαραγωγή ενός φαινομένου με στόχο την εξακρίβωση της φύσης του, των αιτιών που το προκαλούν και των νόμων από τους οποίους διέπεται αυτό το φαινόμενο.

    Greek orthodox monk carries the icon of The Virgin Mary, which was reported missing Aug. 17, 2006 from the Orthodox Christian monastery of Elona, near the town of Leonidio
    Αποκλειστικό! Ο Γέρων + ευλόγηcon + Δρ. Μαλαχίας (PhD BDSM LGBT, Univ. Tibuktu) μετρών δι’ ειδικής εικόνος – παπαριομέτρου®© (patents pending), το αμέτρητον βάθος της ηλιθιότητος των περί αυτού συγκεντρωθέντων πιστών.

  147. antichristos said

    Αγαπητέ Διαγόρα,

    Επειδή δεν μου αρέσει να φοράω ηλεκτρονική κουκούλα για πολύ, αποκαλύπτω στο κοινό σας – εσείς ήδη το γνωρίζετε – ότι είμαι η «common sense» και η Σεφέρου. (Εσείς τολμάτε να βγάλετε τις κουκούλες σας;)
    Πρώτα έβαλα τη μάσκα της «common sense», σε μια προσπάθειά μου να εκμαιεύσω έστω ψήγματα κοινής λογικής από εκείνους που ισχυρίζονται ότι είναι άθεοι. Απογοητευμένη από τα «ευρήματα», στη συνέχεια χρησιμοποίησα την κουκούλα του δήθεν αντίχριστου, για να δω αν έχετε τουλάχιστον μια στάλα χιούμορ. Κι εδώ απογοητεύτηκα. Φαίνεται ότι το χιούμορ δεν ταιριάζει στους άθεους. Είναι στεγνοί και στείροι όπως και η «ιδεολογία» τους.

    Συγνώμη πάντως για την ενόχληση.
    Νάστε καλά, κι αν σας κάνει καλό να αθεολογείτε. Αναρωτιέμαι όμως, αν δεν υπήρχαν τα σκάνδαλα της Ορθοδοξίας και τα δογματικά παραμύθια, εσείς δεν θα είχατε τίποτε άλλο να κουβεντιάζετε μεταξύ σας; Κι αν δεν υπήρχε ο ΘουΒου να σας κάνει «πάσες», τι θα συζητούσατε;

  148. orck said

    @antichristos, μην ανησυχεις καλε μας φιλε
    θα βρεθουν και αλλοι παθιασμενοι υποστηρικτες της «μιας και μοναδικης αληθειας» να τσακωθει μαζι μας με την ελπιδα οτι θα του δωσουν μια καλη θεση στην κολαση του :)
    οπως και να εχει το μαντρι ανοιξε, τα προβατα την κανουνε για το δικο τους βοσκοτοπι
    καλη σου ημερα

  149. Εδώ όμως υπάρχουν πράγματα που δε συνάδουν με κάποιον ή κάποια που θέλει να «ξεσκεπάσει» τους άθεους…

    http://seferou.blogspot.com/2009/03/blog-post_12.html

    http://seferou.blogspot.com/2009/03/blog-post_3683.html

    http://seferou.blogspot.com/2009/02/blog-post_21.html

    http://seferou.blogspot.com/2009/01/blog-post_3959.html

    http://seferou.blogspot.com/2008/12/1.html

    http://seferou.blogspot.com/2008/12/blog-post.html

    http://seferou.blogspot.com/2008/08/blog-post_25.html

    http://seferou.blogspot.com/2008/06/blog-post_02.html

    http://seferou.blogspot.com/2008/05/blog-post_20.html

    http://seferou.blogspot.com/2008/03/blog-post_26.html

    http://seferou.blogspot.com/2008/03/blog-post_21.html

    Όλα αυτά προφανώς δεν είναι… χριστιανικά, αλλά μάλλον αθεϊστικά.

  150. Περίεργο… Εγώ, διαβάζοντας το ιστολόγιο της Σεφέρου, βρήκα πάνω από δέκα άρθρα-καταπέλτες κατά της εκκληcίας, της «ορθοδοξίας» και του χριστιανισμού. Πώς λοιπόν προέκυψε όλο αυτό;

  151. Και το ιστολόγιο είναι εδώ: http://seferou.blogspot.com/

    Όλο αυτό το σκηνικό μου φαίνεται τουλάχιστον περίεργο.

  152. avonidas said

    @ Antichristos είπε:

    Επειδή δεν μου αρέσει να φοράω ηλεκτρονική κουκούλα για πολύ, αποκαλύπτω στο κοινό σας – εσείς ήδη το γνωρίζετε – ότι είμαι η “common sense” και η Σεφέρου.

    Κι αυτό τώρα εμείς πρέπει να το πιστέψουμε;

    (ρητορικό ήταν το ερώτημα)

  153. Τίποτα δεν «πρέπει» να πιστέψετε. Μπορείτε, όμως, αν θέλετε, να το πιστέψετε, καθώς σας λέω εγώ πως το παρατήρησα κοιτώντας τις διευθύνσεις IP, και γι’αυτό έγραψα το παραπάνω σχόλιο #133 κατά διπλωματικό τρόπο, έτσι ώστε να έχει την ευχέρεια η κα Σεφέρου να ανταποκριθεί με όποιον τρόπο θα θεωρούσε καλύτερο.

    Το reverse name lookup της διεύθυνσης IP δίνει ένα όνομα που ξεκινά με «ppp», πράγμα που αν δεν κάνω λάθος σημαίνει «όχι στατική», (για να καλύψω την ερώτηση της πιγκουΐνας,) αλλά παραδόξως το «IP lease» είχε μία διάρκεια πολλών ημερών, και μέσα σε αυτές τις μέρες δημοσιεύθηκαν από αυτή τη διεύθυνση σχόλια υπογεγραμμένα από κάθε μιά από τις τρείς προσωπικότητες που ανέφερε παραπάνω η κα Σεφέρου.

  154. Άντε βγάλε άκρη δηλαδή. Αλλά δε θα σκάσουμε. Τώρα όμως πρέπει να την κάνω, γιατί πρέπει να τιμήσω τον Μεγάλο Σουβλακέα.

    +σουβλόγησον+

  155. avonidas said

    Εν τοιαύτη περιπτώσει, κι αν πράγματι η Σεφέρου, η «commonsense» και ο «Antichristos» είναι το ίδιο πρόσωπο – που μάλλον είναι – προτείνω στην κα Σεφέρου να πάει να κοιταχτεί σ’ έναν καλό γιατρό. Γιατί, αφού πρώτα έκανε στον ΘΒ κήρυγμα περί ανωνυμίας, ήρθε μετά, πρώτον ως «commonsense», για να γράψει γνωστές και χιλιοειπωμένες συκοφαντίες κατά των άθεων γενικώς – κι όχι μόνο των συγκεκριμένων άθεων που ξεκινούν αυτή την οργανωμένη κίνηση, με τους οποίους εγώ τουλάχιστον έχω χίλιες διαφωνίες. Ύστερα υϊοθέτησε την ακόμη πιο κακόγουστη περσόνα του «Antichristos» (αυτό τουλάχιστον είναι κατόρθωμα, πίστευα ότι και το κιτς έχει πάτο) όπου πλέον κάθε προσποίηση σοβαρότητας είχε χαθεί.

    Δεν διαθέτουμε λοιπόν «κοινή λογική» και «χιούμορ», κυρία μου Τρισυπόστατη; Για την «κοινή λογική» ίσως και να συμφωνήσω – όχι ως προς το «λογική» αλλά ως προς το «κοινή», μολονότι με τον τρόπο που της φέρεστε κοντεύετε να την καταστήσετε «κοινή» με την άλλη σημασία της λέξεως. Για το χιούμορ τώρα, όταν έγραφα «και πού να σφίξουν οι ζέστες», τι νομίζετε πως έκανα; Βεβαίως κατανοώ, μπορεί το χιούμορ μου να μην είναι του γούστου σας. Σας διαβεβαιώ ότι τα αισθήματα είναι αμοιβαία. Σας προτείνω, την επόμενη φορά που θα βγείτε στο δρόμο, να ρίχνετε χαστουκάκια στους περαστικούς για να δείτε αν διαθέτουν χιούμορ.

    (Ακόμη καλύτερα, μπείτε στην τράπεζα φορώντας μάσκα και κρατώντας ένα πιστόλι «λαμπριάτικο», και προσπαθήστε μετά να τους πείσετε ότι κάνατε πλάκα)

  156. Μα και το ιστολόγιο της Σεφέρου έχει μπόλικα άρθρα που επιτίθενται στο χριστιανισμό και στην εκκληcία. Οπότε τι συμβαίνει;

  157. omadeon said

    Δεν ξέρω αν θα περάσει αυτό το σχόλιο, γιατί το γράφω από ΑΛΛΟ i.p. address (επειδή έχω σοβαρή βλάβη σύνδεσης ιντερνέτ στο σπίτι – και επί αρκετές μέρες τώρα…)

    Μερικές παρατηρήσεις εφ’ όλης της ύλης.
    Τελικά… η Chinstrap Tango (για πολλοστή φορά) δικαιώθηκε, όσον αφορά την (αποδεδειγμένη) πλαστο-πολυ-προσωπεία του Αντίχριστου, Common(non-)sense, κλπ.
    Τα θερμά μου… ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ συγχαρητήρια στον/στην δράστρια του ηλεκτρονικού αυτού εγκλήματος… ε….σκέρτσου ή φάρσας, η οποία κατάδειξε ότι η ΤΕΧΝΗΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ κατέστη ΠΙΟ ΑΛΗΘΙΝΗ από την… φυσική. Δεν έχει σημασία που υλοποιήθηκε (προς το παρόν) από Ανθρωπο, αύριο θα υλοποιηθεί ΣΙΓΟΥΡΑ και από υπολογιστή, δηλαδή Τεχνητά Ευφυές Λογισμικό.

    Today we take Diagoras, tomorrow we take Berlin (να το πω και.. Λεοναρντο-Κοενιστί) -χεχε.
    ΤΕΧΝΗΤΑ ΕΥΦΥΕΙΣ σχολιαστές καραδοκούν στο μέλλον, αχρήστευσαν και τα τελευταία πανηλίθια Captcha! :)

    Μόνο που… ΜΟΝΟ ο Αιρετικός κατάλαβε ΤΙ θέλω να πω για τον ΘΒ, ο οποίος στο μέλλον ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να υπάρζει τρόπος να αποδειχθεί ΑΝ είναι Φυσικός ή Τεχνητός Νους, έτσι κι αλλιώς. Οπότε, τουλάχιστον στο μακρυνό μέλλον, οι αποκλεισμοί «ταραξιών»¨θα γίνονται με μόνη βάση το ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ, ή τη ΛΟΓΙΚΗ των κειμένω τους, και όχι με βάση… τυπολατρικές προσκολλήσεις σε «ύβρεις=κακό, ευγένεια=καλό» κλπ.

    Ο ΘΒ δεν γνωρίζω ΤΙ κατάλαβε από αυτά που «οσμίστηκα», γεγονός είναι ότι ΟΝΤΩΣ οσμίστηκε ότι ΚΑΤΙ οσμίστηκα, κι αυτό είναι +1 δια τον ίδιο. Εν κατακλείδι, νομίζετε ότι ΧΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ τζάμπα εδώ? Κάνει ΠΟΛΥ σοβαρή «δουλειά».
    Θα σας το πω μέσω hint:
    Στο απώτερο μέλλον, ΕΝΑΣ ΘΒ θα αρκεί για να καταστείλει ΟΛΟΚΛΗΡΑ φόρουμ. Ο νοών νοείτω.
    (κι όποιος υποτιμάει τον άλλον, μειώνει ΚΑΙ τον εαυτό του).

  158. omadeon said

    Υ.Γ. Σίγουρα μερικοί/μερικές θα… χαμογελάσουν συγκαταβατικά με τις τελευταίες 2-3 γραμμμές του τελευταίου μου σχολίου. Ομως, ίσως δεν σκέφτηκαν ΤΟΣΟ πολύ, μετά από τόση πολλή πείρα διαλόγων.

    ΞΕΧΑΣΤΕ τα χαζά τρολ του παρελθόντος. Για τον ΘΒ, το μπλογκ αυτό είναι Πρόβα Τζενεράλε, Σχολείο για το μέλλον. ΞΕΡΕΙ αυτός…
    δώστε του λοιπόν να «φάει», νιώστε «δικαιωμένοι» τρώγοντας το Φρούτο της Επιχειρηματολογικής Ματαιοδοξίας ότι «μπροστά του νιώθουμε δικαιωμένοι». ΟΛΑ αυτά είναι γνωστά αλλά ΚΑΙ μυωπικα΄- νομίζω. Δείτε το ΔΑΣΟΣ και όχι το ΔΕΝΤΡΟ. Δείτε την Εννοιολογική και τη Λογική Δομή, και ΟΧΙ τον (ανθρώπινο) χαρακτήρα, που δρα σαν βολική ΟΘΟΝΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΝΟΥ.

    Το πρόβλημα του πολιτισμού μας (ένα ακόμη) είναι ότι ζούμε σε ένα ΠΡΟ-διαδικτυακό σύμπαν Αέναων Προβολών του Νου, το οποίο είναι ιδιαιτέρως παραπλανητικό και βολεύει κάθε είδους Κατεστημένο. Η χαλιναγώγηση των Προβολών του Νου ΕΙΝΑΙ η επιστήμη της Καταστολής (και της Διαφήμισης όπως και του Ελέγχου των Μαζών). Αλλά στο μέλλον, όχι το πολύ μακρυνό, τα υπαρκτά προβλήματα θα αυξηθούν και το εικονικό πρόβλημα των προβολών του Νου θα εντείνει την κρίση.
    ΑΝ ΔΕΝ το ξεπεράσουμε από τώρα, στο μέλλον θα το μετανιώσουμε.

    ΚΑΘΕ φορά που ένας άνθρωπος ή μία ιδέα λασπώνεται άδικα, το ίδιο το μέλλον μας, σαν ΕΙΔΟΣ, υπονομεύεται. Αργά και σταθερά. Η δηλητηριώδης πνευματική τροφή της «εύκολης προβολής» (που προκαλεί η παρουσία του ΘΒ) προκαλεί αργά αλλά σταθερα Γενική Νοηματική και Λογική… δηλητηρίαση. ΚΑΡΚΙΝΟ του νου. Ο νοών νοείτω.

  159. omadeon said

    Υ.Γ. Η κυρία Σεφέρου έχασε άδικα την κόρη της, Ειρήνη που πέθανε πρόωρα από καρκίνο του εγκεφάλου σε ηλικία μόλις 17 ετών, το 2004. Είδα προ ολίγου το συγκινητικό Εικονικό Μνημείο προς τιμήν της, και όλες τις φωτό του άλμπουμ, απολαμβάνοντας και την μουσική…
    Προκειμένου να γνωρίσετε την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ κυρία (με τα όλα της) Σεφέρου, διαβάστε ΑΥΤΟ το ποστ πρώτα
    http://seferou.blogspot.com/2009/03/blog-post_24.html

    Τα συλλυπητήριά μου, ειλικρινά. Ε, μετά από ΤΕΤΟΙΟ σοκ, ΤΩΡΑ καταλαβαίνετε ελπίζω γιατί η κ. Σεφέρου μας… δούλεψε λιγάκι ψιλό γαζί. ΚΑΛΑ να πάθουμεε…. χεχε
    Ας είναι καλά ο ΚΑΛΟΣ ΘΕΟΣ των… _αθέων_ )χεχε) που μας έστειλε τον Ιόν του, τον Μονο-γενή (αλλά με πολλά… μούσια) ΘΒ, προς άφεσιν αμαρτιών! α χα χα χα…

  160. omadeon said

    Υ.Γ.3 Ιδού και η ιστοσελίδα με τα βιβλία που ΕΓΡΑΨΕ η κ. Σεφέρου,
    http://users.hol.gr/~seferou/books_gr.htm

    Αγαπητή κυρία,
    με… Χρισθιανούς όπως εσείς, δεν χρειάζεται ΚΑΝΕΙΣ
    …να γίνει ένας ακόμη «-ιστής».

    Εκεί που την πατάτε -όμως ελαφρώς,
    είναι ότι ΜΕΣΑ ΜΑΣ είναι ο ΜΟΝΟΣ Χριστός,
    άθεος ΚΑΙ αυθός… :)

  161. Γιατρός Του Ικα said

    Συγγνώμη φίλε Omadeon,πιθανότατα δεν φταίς εσύ που εγώ είμαι λίγο αργός,αλλά στα σχόλια 156-157 εμένα τουλάχιστον μ’έχασες.Εννοώ δεν κατάλαβα τι εννοείς,τι υπονοείς και που το πας.

    Δεν κατάλαβα,ειλικρινά,δεν εννοώ τίποτε άλλο από αυτό ακριβώς.Και επειδή βλέπω ότι ο Αιρετικός κατάλαβε,κάποιος άλλος ίσως να κατάλαβε κλπ νοιωθω λίγο σα τον χαζό που δεν έπιασε το ανέκδοτο την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι έχουν λυθεί στα γέλια.

  162. Εννοεί το σχόλιό μου με αριθμό 136, όπου έγραψα:

    «Κι εγώ συμφωνώ απολύτως με τον omadeon ότι ο Θου Βου πρέπει να φάει μονιμο ban από εδώ μέσα, όπως και σύμπασα η ΟΟΔΕ/porta aurea. Είναι συστηματικός συκοφάντης, ψεύτης και troll. Έχω περίπου ίδια χρόνια διαδικτυακής εμπειρίας με τον omadeon και έχω δει τη συμπεριφορά υποκειμένων σαν τον Θου Βου και τους κλώνους του (troll που λυμαινόταν για χρόνια τα ελληνικά φόρουμ ήταν ο gavriil1 εξ ΗΠΑ – μεγάλο βλαμμένο). Αυτό που κάνει ο Θου Βου δεν είναι απλά προσβολή προς τους αναγνώστες του ιστολογίου, αλλά στον ίδιο τον ιδιοκτήτη, τον οποίον θεωρεί ανίκανο και αδύναμο να επιβάλει κάποιους κανόνες σωστής συμπεριφοράς. Του λέει δηλαδή “κοίτα τι βλάκας είσαι, εγώ σου κάνω πουτάνα το ιστολόγιο κι εσύ δε μπορείς να κάνεις τίποτα”. Δεν είναι λοιπόν θέμα δημοκρατικότητας, αλλά καλής συμπεριφοράς. Ο Θου Βου έχει αποδείξει επανειλημμένως ότι δεν σέβεται κανέναν από τους συνομιλητές του, ούτε καν τον ιδιοκτήτη του ιστολογίου στο οποίο αναρτά τα προκλητικά, συκοφαντικά και βρωμερά του παραληρήματα. Προς τι λοιπόν η ανεκτικότητα απέναντι σ’αυτό το troll;»

    Θα πάω ένα βήμα παραπέρα, γιατί ακόμα νομίζουμε ότι ο Θου Βου είναι απλά ένα γραφικό troll που κάθεται και γράφει βλακείες γιατί απλά είναι… πιστό στη βλακεία που πιστεύει ως θρησκεία. Μπορεί να είναι πράγματι πιστός. Και φανατισμένος. Αλλά, επειδή έχω εμπειρία από τουλάχιστον 50 τέτοια άτομα σε διάφορα φόρουμ και γνωρίζω ακριβώς πώς λειτουργούν, η δράση του χαρακτηρίζεται από σχέδιο, μεθοδικότητα και επαγγελματισμό. Στόχος του είναι η υπονόμευση και αποθάρρυνση κάθε συζήτησης, ώστε τελικά να φιμώσει τους συμμετέχοντες. Πώς; Απλά, κάνοντάς τους να αγανακτήσουν. Κι εδώ είναι που ο Διαγόρας θα έπρεπε να σταματήσει να δείχνει μεγαθυμία απέναντι σ’αυτόν τον εξυπνάκια που δε σέβεται ΚΑΝΕΝΑΝ και ΤΙΠΟΤΑ και να του πετάξει ένα μόνιμο ban για να ησυχάσουμε.

    Μάλιστα, είναι τόσο μελετημένο το flame baiting που κάνει ο Θου Βου, ώστε πιθανώς να οδηγήσει όχι απλά σε οριστική αποχώρηση σχολιαστών, αλλά ακόμη και σε απαξίωση του ιστολογίου αυτού. Αυτός είναι άλλωστε ο στόχος του. Είναι ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ο Θου Βου για να πετύχει την καταστολή, μέσω της υπονόμευσης, του ιστολογίου αυτού.

  163. Γιατρός Του Ικα said

    Καταλαβαίνω τι λές Αιρετικέ και πιθανόν να έχεις δίκιο όσον αφορά τον στόχο και τις μεθοδεύσεις που καταμαρτυρείς στον Θ.Β.Εγώ (μην έχοντας βέβαια τις δικές σας διαδυκτιακές εμπειρίες,άρα και το ίδιο αισθητήριο) διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις.

    Παρόλα αυτά θεωρώ αναγκαίο να επισημάνω τα εξής:
    1ον το θέμα έχει ήδη τεθεί και ο Διαγόρας,που είναι και ο διαχειριστής-ιδιοκτήτης του ιστολογίου,έχει ήδη απαντήσει οπότε ίσως το να επαναφέρουμε το ίδιο θέμα να είναι λίγο άκομψο.

    2ον η γνώμη μου είναι ότι την στιγμή που κλείνεις την πόρτα σε κάποιον συνομιλητή,ο οποίος τηρεί τους κανόνες του χώρου που τον φιλοξενεί,επειδή θεωρείς το στύλ του αντιπαραγωγικό και παρελκυστικό,εχεις ήδη υποστεί μιά μεγάλη ήττα.Ήττα όχι διαλεκτική αλλά ήττα αξιών.Επειδή έχασες την υπομονή σου,πρόδωσες τις αξίες σου και πιό συγκεκριμένα την πίστη σου στον ελεύθερο διάλογο.

    Αν ο Θ.Β. είναι (που πολύ συχνά είναι) ένας κενολόγος εξυπνάκιας,γιατί να μην το καταδείξουμε με τον αντίλογο τα επιχειρήματα και τις απόψεις μας;Έτσι δεν θα φανεί ακόμη πιό ξεκάθαρα σ’όσους παρακολουθούν αυτόν τον χώρο και ίσως να μη σχολιάζουν η γύμνια του;Αν αντίθετα φάει ban (και για να ακολουθήσω και λίγο το σκεπτικό σας,μήπως το επιδιώκει για να αποδείξει την έλλειψη ανεκτικότητας των αθεϊστών και να ολοκληρώσει τις νεομαρτυρικές του φαντασιώσεις;) δεν θα δημιουργηθεί σε κάποιους ανθρώπους η εντύπωση ότι είτε μας στρίμωξε διαλεκτικά είτε ακόμα χειρότερα ότι όποιον δεν τον γουστάρουμε τον φιμώνουμε στο βαθμό που μας παίρνει και αν αύριο μας παίρνει και περισσότερο ακόμη πιό πολύ;Μήπως αντί να αγανακτούμε το ισχυρότερο πλήγμα είναι να απαντάμε;Αυτό άλλωστε δεν είναι το δυνατό σημείο του ορθού λόγου;Εννοείται ότι και εγώ έχω κατά καιρούς αγανακτήσει.Ωφέλησε όμως αυτό τα λεγόμενά μου;Σάφως κάποιες φορές τα πράγματα αγγίζουν κάποια όρια και εκεί θέλει και κράξιμο και σιχτίρισμα.Αν όμως ο διάλογος έχει ακολουθήσει τη σωστή του πορεία γίνεται προφανές στον τρίτο αναγνώστη γιατί έφτασες ως εκεί και αν έχει σώας τας φρένας θα σου δώσει δίκιο.

    Δεν σκοπεύω βέβαια να πείσω τον Θ.Β.Πιστεύω όμως ότι υπάρχουν και άλλοι που παρακολουθούν αυτές τις κουβέντες και εγώ τουλάχιστον δεν θέλω να μένει η εντύπωση ότι στις σαχλαμάρες του Θ.Β. δεν έχουμε να αντιτάξουμε αντίλογο.
    Το αν η ΟΟΔΕ δέχεται από την πλευρά της τον διάλογο ή όχι είναι δικό της πρόβλημα και μιά τέτοια κίνηση χαρακτηρίζει κυρίως την ίδια.Την ελευθερία του λόγου αν δεν τη θές για αυτόν με τον οποίο διαφωνείς δεν τη θες καθόλου.Οι θρησκείες αυτό δεν το κατάλαβαν ποτέ,και κανένα αποσπασματικό σχόλιο από το τάδε εδάφιο του όποιου εκκλησιαστικού «πατέρα» δεν θα με πείσει για το αντίθετο,γιατί έχω ματάκια κα βλέπω γύρω μου.Ας δείξουμε ότι όμως ότι εμείς είμαστε διαφορετικοί.

  164. undantag said

    Γιατρέ μου λές:
    «δεν θα δημιουργηθεί σε κάποιους ανθρώπους η εντύπωση ότι είτε μας στρίμωξε διαλεκτικά είτε ακόμα χειρότερα ότι όποιον δεν τον γουστάρουμε τον φιμώνουμε στο βαθμό που μας παίρνει και αν αύριο μας παίρνει και περισσότερο ακόμη πιό πολύ;Μήπως αντί να αγανακτούμε το ισχυρότερο πλήγμα είναι να απαντάμε;Αυτό άλλωστε δεν είναι το δυνατό σημείο του ορθού λόγου»

    Και δυστυχώς ακριβώς εκεί είναι η καρδιά του προβλήματος. Η πραγματική δημοκρατία του λόγου ΔΕΝ μπορεί να αμυνθεί με μέτρα καταστολής ούτε έναντι των αρνητών των βασικών αξιών της. Ων εις – για μένα – ο ΘΒ. Άρα πρέπει να συνεχίσουμε – όσο απλά αγανακτούμε και δεν τα βροντάμε κάτω εμείς, κίνδυνος που επισήμαναν ο omadeon και ο Αιρετικός. Ας μου συγχωρεθεί η κρυφομανιχαϊστική αυτή προσέγγιση των πραγμάτων.

  165. Νίκος said

    Antichristos είπε:

    Επειδή δεν μου αρέσει να φοράω ηλεκτρονική κουκούλα για πολύ, αποκαλύπτω στο κοινό σας – εσείς ήδη το γνωρίζετε – ότι είμαι η “common sense” και η Σεφέρου.

    Μπας και η τρισυπόστατη «έκλεψε» και το πρόσωπο της Σεφέρου; Από που φαίνεται ότι η τρισυπόστατη απατεών είναι όντως η Σεφέρου που έχει το μπλόγκ;

  166. Είπαμε: την απάντηση την έδωσα εγώ στο σχόλιο #152.

  167. ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΚΙΩΝ said

    Αυτό το σχόλιο μεταφέρθηκε στο πτυελοδοχείο γιατί παρέβαινε τους όρους χρήσης.

  168. Η πραγματική δημοκρατία του λόγου ΔΕΝ μπορεί να αμυνθεί με μέτρα καταστολής ούτε έναντι των αρνητών των βασικών αξιών της. Ων εις – για μένα – ο ΘΒ

    Λάλε Undantag,σε περιμένω να εκδηλώσεις τις δημοκρατικές σου ευαισθησίες για τα πιο ανυπεράσπιστα πλάσματα αυτής της κοινωνίας, καλοπερασάκηδων κανιβάλων.

    Επί του πρακτέου ας δούμε ποιος αρνείται και ποιές αξίες.
    Στα λόγια χτίζουμε όλοι ανώγεια και κατώγεια.

  169. undantag said

    ΘΒ:

    Κατ’ αρχάς Χρόνια Πολλά – διπλή γιορτή, γιορτάζει η πατρίδα, γιορτάζει η ορθοδοξία, Head & Shoulders, δύο σε ένα, πάρε κόσμε!

    Παρανόησες σκόπιμα τα λεγόμενά μου (παλιά σου τέχνη) – ή ρούφηξες περισσό λιβάνι στην εκκλησία, ένεκα η γιορτή και βρήκες κάποια σύνδεση ανάμεσα σ’αυτά και τους τωρινούς σου λήρους: θα με διασκέδαζε να την ακούσω, μιαν άλλην ώρα. Σου απαντώ σύντομα, μια και προκλήθηκα. ΔΕ θα επανέλθω όμως, όσο και να σκούζεις, διότι είσαι ΕΚΤΟΣ θέματος – ως συνήθως.

    Καθώς: (α) αρνούμαι την ύπαρξη αθάνατης ψυχής – ενώ αντιθέτως (β) είμαι λάβρος υποστηρικτής της αυτοδιάθεσης των ήδη υπαρχόντων ανθρώπων και (γ) της χειραφέτησης της γυναίκας, αποδέχομαι το δικαίωμα κάθε μιας απ’αυτές, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, ηλικίας, οικογενειακής κατάστασης και σεξουαλικού προσανατολισμού ( ;! )σε νόμιμη έκτρωση.

    Επαφίεμαι στην ιατρική επιστήμη ως προς το (α) πότε αρχίζει η ανθρώπινη ζωή του εμβρύου και (β) μέχρι πιο μήνα η επέμβαση δεν είναι επικίνδυνη για τη ζωή της μή-μέλλουσας μητέρας.

    Α, και να μην το ξεχάσω, θεωρώ πιο ανεύθυνο και πιο εγωιστικό είναι το πάμφτωχο (λόγω χαμηλού πνευματικού, εκπαιδευτικού, κτλ επιπέδου) ΕΛληνορθόδοξο ζευγάρι που γεννοβολά σαν ζεύγος κουνελιών.

    Φυσικά, οι απόψεις μου είναι προσωπικές και δε δεσμεύουν άλλους άθεους, αγνωστικιστές, you name it. Δεν είμαστε πρόβατα εμείς!

    Άντε, σήμανε Απόδειπνο: πάνε να προσευχηθείς για τις ψυχές που πέφτουν θύματα των κανιβάλων: με τις προσευχές σου χτίσε ανώγεια και κατώγεια (ή προσπάθησε να δεις αν βάφονται αυγά).

  170. @Γιατρός του ΙΚΑ:

    Ό,τι και να κάνεις, ματαιοπονείς με τον Θου Βου. Εδώ έχουμε κανονικότατο spamming με flame baiting. Πλημμυρίζει τις συζητήσεις με τις βλακείες του, προκειμένου να προκαλέσει την οργή των συνομιλητών και να τις εκτρέπει. Εφαρμόζει την αρχή του σαμποτέρ που πάντα πετάει τη μπάλα στις κερκίδες, για να μη γίνει ΠΟΤΕ συζήτηση ή, ακόμη, τη σπάει με τη βία. Κλασικά παραδείγματα τέτοιων ατόμων: Κατερίνα Παπακώστα (βουλευτίνα της ΝΔ) και ΕΑΑΚ. Η μέθοδός του είναι πραγματικά απίστευτης πονηριάς και δείχνει ότι, αν μη τι άλλο, έχει μάθει περίπου πώς δουλεύουν οι μηχανές αναζήτησης. Έτσι, για να καταστείλει τις συζητήσεις εδώ μέσα, προσπαθεί να οδηγήσει στα όριά τους όλους τους συνομιλητές τους που αυταπατώνται ότι υπάρχει περίπτωση να κάνουν οποιουδήποτε είδους συζήτηση μαζί του.

    Αυτό βεβαίως δεν παίζει, γιατί:

    1. Είναι δογματικός.
    2. Έρχεται εδώ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Να τινάξει δηλαδή στον αέρα τις συζητήσεις.

    Μη γινόμαστε λοιπόν Neville Chamberlain. Ο τύπος αυτός θέλει άμεσο και ΜΟΝΙΜΟ ban και πιθανώς καταγγελία στον πάροχό του. Με αντίστοιχο τρόπο λειτουργούν τα spambots που εγγράφονται (για άλλο σκοπό όμως: υποκλοπή προσωπικών δεδομένων και άσκηση comment spam) σε διάφορα φόρουμ και τα αντιμετωπίζω σε καθημερινή βάση ως διαχειριστής.

    Δεν τίθεται λοιπόν ΚΑΝ θέμα δημοκρατίας. Εδώ έχουμε μια μεθοδολογία, η οποία έχει υιοθετήσει ακόμη και ορισμένες τεχνικές ηλεκτρονικού εγκλήματος. Για να μη μιλήσω καλύτερα για τις συκοφαντήσεις στις οποίες έχει κατά καιρούς προβεί ο Θου Βου…

  171. @Αιρετικός

    Κατά καιρούς καλώ και τα πνεύματα των Ελ,καρφώνω καρφίτσες σε ομοιώματα του Διαγόρα, και τρώω φασόλια ούτως ώστε αν δεν πιάσουν τα άλλα κόλπα μου να εξοντώσω το αθεϊστικό κίνημα με τις …εξατμίσεις μου.

    Αντιλυσσικό έχεις σκεφτεί ποτέ να δοκιμάσεις;

  172. Πάρης said

    (Συμφωνώντας με τον γιατρό) δεν καταλαβαίνω γιατί πρεπει να θεωρείται ο ΘΒ troll ή βαλτός από κάποιους ή κίνδυνος για το ιστολόγιο κλπ. Δηλαδή θα υπάρχει ένα ιστολόγιο όοπου 50 σχολιαστές θα συμφωνούνε μεταξύ τους; Ο ΘΒ δεν κάνει τίποτα άλλο από το να καταθέτει τις ιδέες του. Το γεγονός ότι οι απόψεις του και τα επιχειρήματά του είναι απλοϊκές αναλύσεις στηριγμένες σε θεωρίες για ύπαρξη πνευματων στον ουρανό δεν τον καθιστά τρολ. Περιμένει κανείς από εμάς να πειστεί ο ΘΒ ότι δεν υπάρχει αυτό που πιστεύει; Δηλαδή αν σχολίαζε εδώ ο αρχιεπίσκοπος πόσο διαφορετικά θα τα έλεγε ώστε να μη θεωρούμε ότι είναι βαλτός;
    Λογικες λογοκρισίας και αποκλεισμού πάντως δεν τις καταλαβαίνω.

    Με αυτή τη λογική τρολ είναι και όλοι οι άνθρωποι της εκκλησίας απο το 0 μέχρι σήμερα, και όλοι όσοι γράφουν σε σελίδες με χριστιανικό περιεχόμενο. Ο χαρακτηρισμός ακυρώνει τη δυνατότητά μας να αντιμετπίσουμε τέτοιου είδους επιχειρηματολογία με τη λογική. Και όχι μόνο εδώ στο ιστολόγιο αλλά και στην κοινωνία. Μήπως ο χριστιανισμός από την αρχή της ύπαρξής του δεν είχε αυτές τις ιδέες; Ο Χριστόδουλος π.χ τι διαφορετικό έκανε επί δεκαετία; Μήπως όλοι οι ιεράρχες τη εκκλησίας σήμερα δεν επικαλούνται ανάλογα επιχειρήματα; Όπως π.χ αντιλήψεις ότι θρησκεία σημαίνει ηθική, ή ελλάδα και ορθοδοξία ταυτίζονται και ότι το κράτος πρέπει να είναι φέουδο της θρησκείας κλπ.
    Το πρόβλημα είναι ότι οι απόψεις του ΘΒ είναι αποτύπωση του τρόπου σκέψης ενός μεγάλου ποσοστού (του μεγαλύτερου ίσως) του ελληνικού πληθυσμού: θρησκοληψία, δεισιδαιμονία, μεταφυσικός φόβος, διαδεδομένη φαντασίωση για ανωτερότητα της ελληνικη φυλής είναι σε ημερήσια διάταξη.

  173. Βρε Πάρη, δεν καταθέτει ιδέες. Άλλο πράγμα είναι ο συζητητής που καταθέτει διαφορετική άποψη κι άλλο το troll. Ο συζητητής έρχεται ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ, επιχειρηματολογεί, άλλους πείθει, από άλλους πείθεται και αλληλεπιδρά. Τουλάχιστον αυτό ορίζουν οι κανόνες καλής συμπεριφοράς, η λογική και η επιχειρηματολογία. Το troll από την άλλη είναι… troll. Κάνει τα πάντα για να εξοργίζει τους συνομιλητές του, ειρωνεύεται τους πάντες, χρησιμοποιεί συγκεκαλυμμένες (συχνά και φανερές) προσβολές, ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙ και δυναμιτίζει τη συζήτηση. Και το κάνει ΕΠΙΤΗΔΕΣ. Ο συζητητής, ακόμη κι αν κάποια στιγμή ξεφύγει, μετά το ξανασκέφτεται και επανέρχεται σε ένα επίπεδο κοσμιότητας – εκτός αν κάποιο troll (ή αρκετά trolls) έχει/ουν φροντίσει να εξοργιστεί σε τέτοιο σημείο ώστε να σηκωθεί να φύγει.

    Ο omadeon είχε ΑΠΟΛΥΤΟ δίκιο όταν επισήμανε τον κίνδυνο που αποτελεί ο Θου Βου και όλοι οι συνάδελφοί του. Έχω 15+ χρόνια εμπειρίας στο διαδίκτυο, έχω 8 χρόνια εμπειρίας ως διαχειριστής σε online κοινότητες κι έχω τριφτεί με όλα αυτά πολύ πριν τα ανακαλύψει ο περισσότερος κόσμος στη χώρα μας. Ακόμα αγνοούμε βασικά πράγματα (όπως το ότι το spam είναι ηλεκτρονικό έγκλημα και ΟΧΙ «ενόχληση» κι ότι πίσω από αυτό βρίσκονται εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, οι οποίοι συχνότατα διακινούν ναρκωτικά και παιδική πορνογραφία, ή ότι η συστηματική και ηθελημένη δολιοφθορά των συζητήσεων δεν είναι «ελεύθερη έκφραση», αλλά ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ της ελεύθερης έκφρασης όσων επιθυμούν να έχουν ένα στοιχειωδώς σοβαρό επίπεδο συζήτησης, γιατί το troll γεμίζει τις συζητήσεις με τα σκουπίδια του – κερδίζοντας έτσι μια πολύ έντονη παρουσία – και αποθαρρύνει κάθε σοβαρό άνθρωπο, ο οποίος θα πει «αφού ο τάδε ανέχεται το βλάκα να τα κάνει όλα μπάχαλο, εγώ τι δουλειά έχω εκεί;»).

  174. xrhstou andreas said

    πως θα γινει να γινη ποιο γνωστη η σελιδα εγω την εχω στηλει σε 100

  175. Γιατρός Του Ικα said

    Ξέρεις κάτι ρε Πάρη;Όταν ο Θ.Β. νομίζοντας ότι είναι έξυπνος,δίνει απαντήσεις σαν αυτή του 167#-170#,εγώ πιστέυω ακόμα ο αφελής,απλά βαυκαλιζόμενος με την ιδέα ότι είναι «έξυπνος» και μας δουλεύει εμάς τους δήθεν έξυπνους ενώ στην πραγματικότητα κοντόφθαλμους, ε τότε τα θέλει ο κώλος του!!!
    Για να πούμε όμως και του στραβού το δίκιο,αρκετοί από μας του έχουμε απαντήσει στο ίδιο ύφος.

    Αιρετικέ,δεν μιλάω με τον Θ.Β.,ποτέ!Μιλάω για αυτούς που έρχονται και διαβάζουν αυτό το blog.Αυτό που εσύ χαρακτηρίζεις σαν trollάρισμα (και ίσως να έχεις και δίκιο) εγώ νομίζω ότι απλά είναι ότι έχουν να δώσουν αυτοί οι άνθρωποι.Αυτό μπορούν,αυτό δίνουν.

    Εκείνο που δεν έχω καταλάβει ακόμη πάντως είναι το εξής:οκ, ο Θ.Β. λέει συνεχώς μαλακίες για να μας σπάσει τα νεύρα,συκοφαντεί κλπ κλπ.Πως αυτό βλάπτει όλο το ιστολόγιο;Εμείς οι υπόλοιποι δηλαδή δεν συμβάλλουμε καθόλου στον τόνο και τον χαρακτήρα αυτού του χώρου;

  176. Pygoskelis Luciferis said

    Αιρετικέ, διαφωνώ μαζί σου σε πάρα πολλά και ουσιώδη. Στο θέμα του πράκτορα 000 πιστεύω ότι έχεις απόλυτο δίκιο, όπως και ο Ομαδεών. Το ΟΟΔΕ είναι διαβόητο για το διαδικτυακό τραμπουκισμό που χρησιμοποιεί. Είπαμε, ανοχή μέχρι ενός σημείου, αλλά γιατί να κάνουμε το ιστολόγιό μας οίκο ανοχής; Ο πράκτορας 000 δεν θέλει να συμμετάσχει, θέλει είτε να προσηλυτίσει κανέναν αφελή είτε να απαξιώσει το ίδιο το ιστολόγιο. Ο Ροϊδης έκανε το σωστό και μετά από κάποιες μέρες, απαυδισμένος από τις αηδίες του τον έκανε -και σωστότατα- ban.
    Εγώ προτείνω σε όσους βαριούνται το σάπιο φρούτο Θου Βου, αν έχουν Firefox να εγκαταστήσουν το πρόσθετο Greasemonkey και το script killfile. (http://userscripts.org/scripts/show/4107) Με ένα κλίκ του ποντικιού εξαφανίζεται, από τη μεριά του browser σας, ο ενοχλητικός και μπορείτε να δείτε μόνο τα σχόλια που σας ενδιαφέρουν. Αν έχετε νοσηρή περιέργεια να δείτε ποιο άσχετο απόσπασμα ποιανού πατρος επικόλλησε στο αφόδευμα-σχόλιό του, πατάτε ένα show comment. Έτσι, ούτε ο Διαγόρας κάνει αυτό που θεωρεί λογοκρισία, ούτε εσείς ενοχλείστε. Το έκανα και βρήκα την υγειά μου.

  177. ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΚΙΩΝ said

    Αυτό το σχόλιο μεταφέρθηκε στο πτυελοδοχείο γιατί παρέβαινε τους όρους χρήσης.

  178. ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΚΙΩΝ said

    Αυτό το σχόλιο μεταφέρθηκε στο πτυελοδοχείο γιατί παρέβαινε τους όρους χρήσης.

  179. ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΚΙΩΝ said

    Αυτό το σχόλιο μεταφέρθηκε στο πτυελοδοχείο γιατί παρέβαινε τους όρους χρήσης.

  180. Να’σαι καλά! Του έριξα kill κι ησύχασα. Συνιστώ σε όλους τους αναγνώστες να κάνουν το ίδιο, για να πάψει αυτό το τσιράκι της ΟΟΔΕ να παρεμποδίζει τις συζητήσεις.

  181. Το σχόλιο 149 του Αιρετικού είχε παρακρατηθεί ως ύποπτο για σπαμ και μόλις το αποκατέστησα.

  182. karakitsossecurity said

    Μπράβο παιδιά και αν και δεν έχω ταλέντο στο γράψιμο αν μου έρθει καμία αναλαμπή θα σας την στέλνω και κάντε την ότι θέλεται :)

  183. ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΚΙΩΝ said

    Αυτό το σχόλιο μεταφέρθηκε στο πτυελοδοχείο γιατί παρέβαινε τους όρους χρήσης.

  184. ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΚΙΩΝ said

    Αυτό το σχόλιο μεταφέρθηκε στο πτυελοδοχείο γιατί παρέβαινε τους όρους χρήσης.

  185. ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΚΙΩΝ said

    Αυτό το σχόλιο μεταφέρθηκε στο πτυελοδοχείο γιατί παρέβαινε τους όρους χρήσης.

  186. ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΚΙΩΝ said

    Αυτό το σχόλιο μεταφέρθηκε στο πτυελοδοχείο γιατί παρέβαινε τους όρους χρήσης.

  187. ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΚΙΩΝ said

    Αυτό το σχόλιο μεταφέρθηκε στο πτυελοδοχείο γιατί παρέβαινε τους όρους χρήσης.

  188. batcic said

    @ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΚΙΩΝ
    Όσο πλεόνασμα και να έχεις στη βλακεία, μην αισθάνεσαι την ανάγκη να τη διαφημίσεις, γιατί δεν πρόκειται να αγοράσουμε! Δεν έχουμε ξεχάσει ακόμα την εποχή που σου δίναμε ένα δεκάρικο για να σε θωπεύσουμε, οπότε και σήμερα σου συμπεριφερόμαστε ανάλογα…

  189. Αναγκάστηκα να λάβω μέτρα για να μην μας ξαναενοχλήσει ο «Διογένης ο Κίων».

  190. ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΚΙΩΝ said

    Αυτό το σχόλιο μεταφέρθηκε στο πτυελοδοχείο γιατί παραβίαζε τους όρους χρήσης.

  191. ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΚΙΩΝ said

    Αυτό το σχόλιο μεταφέρθηκε στο πτυελοδοχείο γιατί παραβίαζε τους όρους χρήσης.

  192. Νίκος said

    Διαγόρα, να βράσω τα μέτρα σου !!

  193. Τα (βραστά πλέον) μέτρα μου φροντίζουν ώστε τα σχόλια του «Διογένη» να πηγαίνουν στο σπαμόδιχτο αντί να δημοσιεύονται, έτσι ώστε να μπορώ να επιλέγω τι θα κάνω με αυτά πριν τα δείτε εσείς. Άρα, εκεί που έγραψα «να μην μας ξαναενοχλήσει» θα έπρεπε ίσως να είχα γράψει «σας» αντί για «μας». Για εμένα απλά η ενόχληση μειώθηκε, αφού μπορώ πλέον να τα κοιτάξω με την ησυχία μου, όταν και αν ευκαιρήσω.

  194. ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΚΙΩΝ said

    Αυτό το σχόλιο μεταφέρθηκε στο πτυελοδοχείο γιατί παραβίαζε τους όρους χρήσης.

  195. omadeon said

    Γειά σε όλους, μόλις ΞΑΝΑ-απόκτησα τη σύνδεση που είχε διακοπεί λόγω βλάβης.
    Βλέπω με ευχαρίστηση ότι όσα είπα έγιναν κατανοητά, τελικά.

    Οσον αφορά το γενικό θέμα των «ban» και το ειδικότερο θέμα (ή φαινόμενο) ΘΒ, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι τάσσομαι ενάντιος σε ΚΑΘΕ λογοκρισία ΑΠΟΨΕΩΝ ή προσώπων. Με την εξής διαφορά όμως: Ε, όπως προ ολίγου ένα υβριστικό (πιθανώς) σχόλιο ή σπαμ στάλθηκε κατ’ ευθείαν στο πτυελοδοχείο, έτσι ακριβώς (λέω) στο μακρυνό μέλλον, ορισμένα σχόλια ή σχολιαστές θα υφίστανται γενικά το ίδιο, ΟΧΙ με βάση μια «επιφανεικού τύπου υβριστικότητα» αλλά με βάση μια πολύ βαθύτερη υπονόμευση διαλόγων και προσώπων, που (κατ’ εμέ) είναι πολύ περισσότερο επιλήψιμη, αλλά δεν φαίνεται εύκολα εκ πρώτης όψεως. Δηλαδή, σήμερα ο πολιτισμός μας και τα έθιμά μας ή και η αισθητική μας είναι «της επιφάνειας». Κάποιος που βρίζει είναι κάποιος βρίζει, και τίποτε άλλο. ΑΥΤΟ μας φαίνεται επιλήψιμο ΣΗΜΕΡΑ. Νομίζω όμως ότι στο μέλλον (και στο διαδίκτυο το μέλλον ορίζεται πολύ διαφορετικά, κι έρχεται πιο γρήγορα από το γενικό μέλλον εκτός διαδικτύου)… ΟΤΑΝ με το καλό θα επικρατήσει μια μετατόπιση προσοχής και αισθητικής στο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ και όχι στην ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ, τότε ίσως γίνει αντιληπτό ότι ένας (π.χ.) συστηματικός συκοφάντης και προβοκάτορας είναι ΠΟΛΥ πιο βλαβερός από έναν υβριστή. Επομένως, λογικά, θα πρέπει να υποστεί τα ίδια με τον υβριστή ή και χειρότερα.

    Επικίνδυνος (πρωτίστως) δεν είναι αυτός που βρίζει (και φαίνεται) αλλά εκείνος που υπονομεύει, διαστρεβλώνει, εξαπλώνει κακιές φήμες σε βάρος αθώων (όπως π.χ. για το Ροίδη που είδαμε να εξαπλώνεται η ΨΕΥΔΗΣ ΦΗΜΗ ότι είχε λογοκρίνει τις ΑΠΟΨΕΙΣ του ΘΒ, ενώ είχε απλώς απηυδήσει από τις απαράδεκτες συμπεριφορές που εξήγησα)…

    Μου έχει συμβεί κι εμένα να βρίσω κάποτε, φυσικά (θερμόαιμος ων -χεχε). Σας διαβεβαιώ ότι ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ έβλαψα και ότι απλώς έδωσα (τότε) και αφορμή σε άλλους, πολύ χειρότερους να «δικαιωθούν».

    Η σημερινή κοινωνία είναι βέβαια μια «Κοινωνία του Θεάματος»¨(tm)- Γκυ Ντεμπώρ. Βλέπει τα πάντα επιφανειακά, σαν θέαμα ή «show» ή και εμπόρευμα βασισμένο στην προσέλκυση προσοχής (διαφήμιση, κλπ). Και σε αυτή την κοινωνία, εκείνο που θεωρείται επιλήψιμο είναι επομένως το «κακό περιτύλιγμα», όχι η πραγματικά βλαβερή βαθύτερη ουσία. Σε μία ΛΙΓΟ διαφορετική κοινωνία, μια κοινωνία συνειδητοποιημένων ανθρώπων χωρίς συμπλέγματα, κάποιος που βρίζει θα θεωρείται μάλλον άκακος ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ με κάποιον που παραπληροφορεί, συκοφαντεί και διαστρεβλώνει συστηματικά…

  196. e-nux said

    ΘΟΥΒΟΥ ΕΙΣΑΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΙΣΙΑΣ.
    Πεταξτε αυτον τον ΘΟΥ-ΒΟΥ έξω από το blog.
    Τι δεν καταλαβαίνετε??? ο ανθρρωπος πληρώνεται για να κάνει αυτο που κανει. Στο blog του δεν πατάει και δεν σχολιάζει κανεις. Μόνον εμάς τους απιστους έχει για παρέα. Η δουλειά του είναι να παρεκλίνει όλες τις συζητήσεις και απαντάει στο κάθε τι, ασε ρε μεγάλε να πέσει και τίποτα κάτω…
    Αν παρατηρήσετε θα δείτε οτι ο ανθρωπος (καλύτερα το παιδι του θεου) έχει άπλετο χρόνο για να απαντάει κάθε μέρα σε ό,τι γράφετε στα blog (αρκετα τον πέταξαν έξω γιατι έγινε πολυ κουραστικός), ή εκκεντρικός εκατομυριούχος ειναι ή αργόσχολος.
    Μπαινω στο site για να διαβάσω καμια άποψη και καταντάω κάθε φορα εκνευρισμένος. Οποιος θέλει να διαβάσει τις αποψεις του ΘΟΥΒΟΥ να πάει στου ΘΟΥΒΟΥ το blog…
    ΑΕΙΣΙΧΤΙΡΜΑΣΕΠΡΙΞΕΣΤΑΡΧΙΔΙΑ ΕΣΥ ΚΑΙ Ο ΜΑΛΑΚΑΣ ΠΟΥ ΣΕ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ.

  197. omadeon said

    @E-nux
    Εντάξει, δεν είπαμε και τίποτα ακραίο, τόση ώρα, ας μη το χαλάμε -χεχε.
    Είπαμε ότι ο άνθρωπος είναι (ΚΑΤΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ – όχι απαραίτητα… κυριολεκτικά) «επαγγελματίας».
    Πράμα που μπορεί επίσης να σημαίνει ότι είναι ένας απλός… αφοσιωμένος χομπίστας.
    Τώρα, είναι γνωστό ότι οι καλύτεροι επαγγελματίες, είναι οι ερασιτέχνες.
    Κι αν ήταν η τέχνη του ερασιτέχνη «τέχνη-για-την-τέχνη», να την υποστούμε, δε λέω.
    Αλλά… άμα είναι τέχνη πονηρά και εκ του σκότους προερχόμενη, τότε… ευλογημένος ο ερχόμενος,
    από την πόλη έρχεται και στην κορφή κανέλλα. Το αν είναι ή δεν είναι πληρωμένος, ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.
    Αν ήμουν κι εγώ χριστιανός, φυσικά θα δούλευα δωρεάν για χάρη Του.

    Ομως -ρε παιδιά- χριστιανός ΚΑΙ συκοφάντης, είναι λιγουλάκι αντιχριστιανικό (εκτός των άλλων).

    Επιμένω πως ΥΠΑΡΧΟΥΝ και χριστιανοί έντιμοι, καλοί συζητητές. Π.χ. η κυρία που λέγαμε πριν, που έχασε την κόρη της από καρκίνο του εγκεφάλου. Η ο φίλος μου ο μπλόγκερ «μανιτάρι-του-βουνού». Ειδικά ο τελευταίος, νομίζω ότι είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ αν κανείς νιώθει οργισμένος με τους φανατικούς θεούσους και υπερβάλλει κάπου.

    Τελικά… -ΠΟΙΑ είναι η διαφορά, ανάμεσα στους έντιμους αυτούς πιστούς και σε εμάς τους… έντιμους άπιστους?
    Ε, ΣΙΓΟΥΡΑ δεν είναι η εντιμότητα, αυτό είναι κοινό ανάμεσά μας. ΔΕΝ είναι απαραίτητα ούτε (καν) η «ηθική».
    Κι αυτό γιατί θεωρώ τη σωστή ηθική, του ανθρωπιστή άθεου, σαν ίση ή ανώτερη της «έντιμης χριστιανικής» (ελάχιστων).
    Αφού εμείς ξέρουμε ότι ΔΕΝ φροντίζει για μας κανένας… μπαμπάς (ή μπαμπούλας) κάπου ψηλά, αποπάνω.
    Π.χ. αν συκοφαντήσουμε κάποιον, ΔΕΝ μετράει ο «θεάρεστος σκοπός» (που ΔΕΝ ΑΓΙΑΖΕΙ από τα μέσα -έτσι κι αλλιώς).

    Διαφέρουμε σε ένα κυρίως πράγμα. Στο ότι δεν δεχόμαστε πεποιθήσεις που ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ. Και στο ότι σεβόμαστε τον ορθολογισμό πάνω απ’ όλα.
    Ειλικρινά ΔΕΝ βλέπω ΓΙΑΤΙ θάπρεπε να διαφωνεί μαζί μας κι ο… καλός θεός (που όπως είπα, ΑΝ υπάρχει, σίγουρα δηλώνει κι αυτός… άθεος)! :)

  198. Omadeon, ξεχνάς κάτι πολύ σημαντικό: οι θεϊστές έχουν την «ιερή» υποχρέωση να λειτουργήσουν ως «απόστολοι», «ιεροκήρυκες», «κατηχητές» κ.ο.κ. για να κάνουν τους άλλους να ασπαστούν τα πιστεύω τους – με το καλό ή, συνήθως, με το άγριο.

  199. e-nux said

    Μεγαλωσα απο ορφανο πατέρα που τον θεωρούσε η εκκλησια κτημα της και τον κυνηγησε οταν αυτος δεν πηγε μαζι τους. Το ιδιο παπαδοπαρακράτος που ευλογούσε τον βασιλειά μια χαρα συνέχισε να ευλογει την χουντα και γιαυτους τιποτα δεν αλλαξε με την μεταπολίτευση… και αν όλα αυτα σας φαινονται πολυ παλια εγω (38 ετων τωρα) μεγάλωσα την δεκαετια του ογδοντα με όλα το βιβλια τησ βιβλιοθήκης στο σπιτι μου να έχουν ξυμένες τις πλατες τους γιατι οι εκδικητικοι ρουφιανοι του θεου ετσι έκαναν το θεάρεστο εργο τους με τοντρόπο που μόνο ο εντολεας του ξερει εσπερναν τον φοβο για παραπολυ καιρο.
    Δεν είναι ζητημα λογοκρισιας αλλα ειμαι βεβαιως πως κανεις σας δεν μπαινει σε χριστιανικα site και blog για να τους αμφισβητησει.

    και μια ερώτηση για τους νέους… όλα τα κράτοι στον πλανήτη εχουν με τον ένα η αλλο τροπο εμφανίσει μαφία, δεν σας κανει εντύπωση που η δικη μας χωρα, παρολο το μεσογειακο ταπεραμεντο της δεν ειχε ποτε, μα ποτέ, μαφια??
    Μαφια στην ελλαδα είναι η εκκλησια… θυμηθείτε με.

  200. e-nux said

    Η ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΟΙΝΟΣ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΒΛΑΚΕΙΑ

  201. omadeon said

    Αιρετικέ
    ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ!
    Πρώτο τραπέζι πίστα, στα… σκυλάδικα του Παραδείσου είναι οι ιεραπόστολοι με Ιερό Ζήλο διασώσεως άλλων αμαρτωλών ψυχών. Εξού και το «Ιστορίαααα μου, Αμαρτίιιαααα μου», κλπ.

    (τώρα ΠΩΣ το ξέχασα αυτό, έχει να κάνει με το ότι αποφεύγω γενικώς τα σκυλάδικα…)

  202. omadeon said

    @E-nux
    Σωστός. Και… μια που το αναφέρεις, η Τεχνητή Περσόνα της Χριστιανής συγγραφέας κ. Σεφέρου που είχε το ψευδώνυμο «Common Sense» (κοινή λογική) ήταν, τελικά, σκέτο… Common NONsense! :)

    Βέβαια, ήμουν και είμαι ευγενικός απέναντί της. Προτιμώ να υποθέτω πως έκανε πλάκα, γιατί… ΑΝ τα πίστευε σοβαρά, άστα να πάνε.

  203. […] ο Διαγόρας ο Μήλιος δημοσίευσε μια ανάρτηση με τίτλο «Η αθεΐα στο διαδίκτυο» όπου προανήγγειλε την λειτουργία του ιστολογίου […]

  204. Θανάσης said

    Αφορμή για την περιπλάνησή μου σ’ αυτή και σε ανάλογες σελίδες, ήταν η ματιά μου που έπεσε σε ένα φωτοαντίγραφο κάποιου «Δεκαλόγου για το ταξίδι στην επόμενη ζωή» (ή κάπως έτσι). Παρόλο που διακατέχομαι από κάποια μετριοπάθεια, η πνευματική μου ανησυχία και η επιστήμη μου δεν συμβιβάζονται με μεταφυσικά φαινόμενα και παρακολουθώ με μεγάλο σκεπτικισμό τα θρησκευτικά τεκταινόμενα. Προβλέπω, επομένως, να θυσιάσω αρκετό χρόνο μπροστά στην οθόνη μου, παρακολουθώντας τα σχόλια των επισκεπτών και ενίοτε σχολιάζοντας ο ίδιος παρόμοια θέματα.

  205. Αγαπητέ,
    ένα λόγος που σε κάνει να είσαι εντυπωσιασμένος που τριγυρνώντας σε ιστολόγια διακρίνεις πως ένα μέρος ανθρώπων είναι άθρησκό … είναι το ότι συνηθίζεις προφανώς να τριγυρνάς σε ιστολόγια με αθεϊστικό περιεχόμενο. Είναι απόλυτα φυσιολογικό λοιπόν να κάνεις αυτές τις παρατηρήσεις και να έχεις αυτή την εντύπωση.

    Θεωρώ πως το διαδίκτυο είναι όντως ένα μέσο με το οποίο κάποιος μπορεί να εκφραστεί και ελεύθερα και ανέξοδα. Οι φωνές όμως που ακούγονται ποικίλουν και οι στατιστικές που θεωρείς λανθασμένες δυστυχώς για κάποιους πλησιάζουν τη πραγματικότητα.

    Η ορθοδοξία αν και αποτελεί την αλήθεια δεν επιβάλετε σε καμιά περίπτωση και δεν μπορώ να καταλάβω τι μανία έχει πιάσει ορισμένους ανθρώπους. Εάν δεν θέλουν να πιστεύουν (γιατί περί πίστης πρόκειται) μπορούν να ζήσουν φυσικά όπως θέλουν, το να κυνηγάει όμως κάποιος τόσο παθιασμένα την αλήθεια δείχνει όχι μόνο ότι δεν είναι ελεύθερος άνθρωπος όπως αυτοαποκαλούνται κάποιοι με τα πιστεύω σου, αλλά βουτηγμένοι μέσα στα πάθη και λυπάμαι πολύ για αυτό.

    Μόνο τα λεγόμενα σου να παρατηρήσει κανείς βλέποντας απλά και μόνο πόσες φορές έχεις γράψει τη λέξη “αγανάκτηση” το καταλαβαίνει πόσο «σκλαβωμένος» είσαι σε σημείο τέτοιο που ακόμα και τις ύβρεις των ομοϊδεατών σου γλυκό παρουσιάζεις.

    Η ορθοδοξία πάντα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Ελληνισμό όσο και παράξενο να ακούγεται στα αυτιά ενός άθεου. Αποτελεί την πίστη των Ελλήνων και διαδίδεται με κάθε μέσο αφού αποτελεί το μόνο τρόπο για να πλησιάσουμε το Θεό που αρνείσθε να δείτε.
    Η μεγάλη διάδοση της ορθοδοξίας και στο διαδίκτυο γίνετε πολύ εύκολα αντιληπτή από κάθε άνθρωπο νομίζω που θα ασχοληθεί λίγο με το αντικείμενο.

    Καλή χρονιά σε όλους, ξεχάσαμε να πούμε.

  206. Καλή χρονιά, Ορθόδοξε.

    Πάνω που μας επισκέπτεσαι παρατηρώ ότι ο «άλλος» Χριστιανός Ορθόδοξος αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα. Σύμπτωση; Να υποθέσω πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εκείνος είναι, … ε, πως να το πω, … συκοφαντικής φύσεως;

  207. xarxar said

    Οποία εμπάθεια από κάποιον που παραπέμπει σε ορθόδοξο blog αφοσιωμένο στην (quoting) ασθένεια της αθεΐας.

    Για να μην αναμασάμε συνοψίζω:

    Δεν υπάρχει 97% ΧΟ πια, ούτε καν κοντά. Ξεχνάς μετανάστες νόμιμους και μη, το νέο στοιχείο του ελληνισμού το θέλεις δεν το θέλεις. Αν εννοείς βαπτισμένους χριστιανούς οι περισσότεροι από μας εδώ τέτοιοι είμασταν, αλλά το «γυρίσαμε». Επίσης μάλλον περιλαμβάνεις αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται ως χριστιανοί ή ακόμα και ΧΟ, αλλά στην πράξη έχουν προσωπικό θεό που έχει μόνο τα καλά του χριστιανικού θεού (ιησού χριστού ουσιαστικά γιατί κανένας δεν καταλαβαίνει την αγία τριάδα αλλά προσωποποιημένο σαν αόρατο πατέρα κάπου ψηλά), δεν ακολουθούν σχεδόν τίποτα από το εθιμοτυπικό και ζουν μια κανονική σύγχρονη ζωή. Πολλοί δε από αυτούς είναι αντικληρικαλιστές και απεχθάνονται την οργανωμένη θρησκεία. Το ποσοστό των άθεων/αγνωστικιστών σαφώς έχει ανέβει, αλλά είναι ακόμα πολύ χαμηλά στη χώρα μας. Εκτιμώ ότι είναι 5-10% το πολύ. Πρόσφατη δημοσκόπηση που διάβασα (θα τη βρω αν τη θες) έλεγε ότι στην ερώτηση «Πιστεύετε στο θεό;» (λίγο αόριστη θα έλεγα) το 15% απάντησε ΟΧΙ, αλλά θεωρώ ότι είναι πολύ αισιόδοξη εκτίμηση (στην ίδια δημοσκόπηση το 45% των πιστών δήλωνε ότι εκκλησιάζεται τακτικά).

    Η μεγάλη διάδοση της ορθοδοξίας στο διαδίκτυο οφείλεται στο γεγονός ότι άργησαν, αλλά βρήκαν άλλο ένα μέσο διάδοσης της προπαγάνδας τους τα ιερατεία αρχικά και οι ορδές των φανατικών τους αργότερα. Δε λέω ότι στο internet κυριαρχούν οι άθεοι, αλλά μέχρι πριν λίγα χρόνια που η τεχνολογία ήταν ακόμα κόκκινο πανί για τους φανατικούς ελληνορθόδοξους ήταν φανερό που έγερνε η παλάντζα. Δεν είναι παράξενο (το ανέφερα και σε άλλο σχόλιο) που στα περισσότερα αθεϊστικά, σκεπτικιστικά, happy-go-lucky forums και blogs γίνεται χαμός από σχόλια ένθεν και ένθεν, ενώ στα περισσότερα φανατικά ελληνορθόδοξα σχολιάζουν 3 κι ο κούκος με ένα σχόλιο ο καθένας; Ίσως επειδή τα πρώτα επιτρέπουν το διάλογο και τα επιχειρήματα; Ακόμα κι οι φανατικοί σε μας έρχονται να γράψουν. Τα περί ελληνισμού δε θα ‘πρεπε να τα σχολιάσω καν. Όποιος έχει διαβάσει ιστορία από διάφορες πηγές (όχι μόνο από το σχολείο δλδ) ξέρει πως στον ελληνισμό έχει ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ η ορθοδοξία. Αν εννοείς τους νεοέλληνες αυτοί έμαθαν να ζουν με αυτά που τους «τάισαν» και βαριούνται να ασχοληθούν περαιτέρω (πάω στοίχημα πως τουλάχιστον 75% θα δήλωνε ΧΟ σε ερώτηση αλλά ούτε οι μισοί δεν ξέρουν σε τι πιστεύουν). Όσο για την αγανάκτηση, κάθε άνθρωπος που δε φοβάται να δηλώνει μη ΧΟ στην Ελλάδα και λίγα λέει ο όρος αγανάκτηση… για δοκίμασε να ζήσεις κάπου που δε θα είσαι «επικρατούσα» θρησκεία και θα καταλάβεις κι εσύ…

  208. Έρεβος said

    @Ορθόδοξος

    Γράφεις: «Η ορθοδοξία πάντα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Ελληνισμό όσο και παράξενο να ακούγεται στα αυτιά ενός άθεου…»

    Δηλαδή, τι θέλεις να μας πεις παππούλη; Πως οι ορθόδοξοι Ρώσοι είναι άρρηκτα δεμένοι με τον Ελληνισμό; Οι ορθόδοξοι Βούλγαροι, Σέρβοι, Ρουμάνοι κλπ κλπ. είναι άρρηκτα δεμένοι με τον Ελληνισμό; Αυτά σας μαθαίνουν εκεί στην ΟΟΔΕ;

  209. ΘΒ said

    @Xarxar

    Toυς μετανάστες θα τους θυμηθείτε πρώτοι εσείς, όπως τους θυμούνται τρομαγμένοι οι οπαδοί του λαϊκού κράτους στη Φραγκία και αλλαχού, σπεύδοντας να τους συμμαζέψουν με διάφορα περιοριστικά μέτρα, όπως η απαγόρευση της μαντήλας.
    Αλλά το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω και αργά ή γρήγορα θα γελάσει κάθε πικραμένος , όταν οι οπαδοί του Τζιχάντ και της Σαρία θα κάνουν πάρτυ στον πύργο του Άιφελ στην Τραφάλγκαρ σκουέαρ και στην πύλη του Βραδεμβούργου.
    Και ως πλειοψηφία , οι μετανάστες μουσουλμάνοι (τους οποίους θεωρείτε, βλακωδώς, σαν δήθεν συμμάχους σας, ή τέλος πάντων εξυπηρετητές, στο δικό σας τζιχάντ έναντι της Εκκλησίας)θα σάς βάλουν τα δυό σας πόδια σε ένα παπούτσι.
    Για παράδειγμα , τράβα να ξεφουρνίσεις τις σοφίες σας στα μουσουλμανικά χωριά της Θράκης κι αν σε ξαναδεί η μάνα σου, τρύπα μου τη μύτη.

    Αν ψάχνεις έρευνες σε συμβουλέυω να δείς μια του Εθνικού Ιδρύματος Κοινωνικών ερευνών η οποία κατεβάζει το ποσοστό των άθρησκων στην Ελλάδα από το 16 στο 4%, μεταξύ των ετών 1985 και 2003.
    http://news.disabled.gr/?p=1036

    Όσον αφορά την διαδικτυακή παρουσία,πιθανόν έχεις δίκιο ως προς τις επιφυλάξεις αρκετών ορθοδόξων τα πρώτα χρόνια του διαδικτύου.
    Κατ εμέ ήσαν και είναι δικαιολογημένες.
    Ωστόσο ήταν να μη γίνει η αρχή.Πλέον υπάρχουν εκατομμύρια ιστοσελίδων με ορθόδοξο περιεχόμενο και αυτές θα πολλαπλασιάζονται εκθετικά στο πέρασμα του χρόνου κι εφόσον το διαδίκτυο παραμείνει ελεύθερο.
    Μεταξύ των αθείστικών σελιδων υπάρχουν αυτές που είναι ανεκτικές στην άλλη άποψη, και αυτές που είναι σκληροπυρηνικές και διαγράφουν όσα σχόλια δεν τους αρέσουν
    Το ίδιο ισχύει και για τις ορθόδοξου περιεχομένου ιστοσελίδες.

  210. Γιατρός Του Ικα said

    Άρα το επειχείρημά σου Θ.Β. είναι ότι οι θεόπληκτοι σαν και σένα (έστω και της τζιχαντικής παραλλαγής) είσαστε πιο πολλοί και θα μας δείρετε;Πάρτε φόρα κι εσύ και οι θρασύδειλοι συμμαχοί σου Ιμάμηδες και ελάτε με την όπισθεν.Οι μετανάστες αφομοιώνονται.Σε μιά-δυό γενιές γράφουν το κοράνι και τους Ιμάμηδες εκεί που δεν πιάνει μελάνι και προσπαθούν να ζήσουν απλά μιάν ανθρώπινη ζωή.Και στα παλιά τους τα παπούτσια και η τζιχάντ και όλοι οι μαλακισμένοι θρησκόληπτοι,που πάνε να εξάγουν τζιχαντ με τα λεφτά των πετρελαιάδων της Σαουδικής Αραβίας.
    Ο μόνος κίνδυνος να ενισχυθεί αυτή η τάση είναι οι εκστρατείες φόβου που εξαπολύουν κάτι κλόουν του χριστανικού λαϊκιστικού νεοφασισμού,που στοχεύουν στην περιθωριοποίηση των μεταναστών,οι οποίοι βέβαια νοιώθοντας αποδιοπομπαίοι στρέφονται στους ιμάμηδες που τους προσφέρουν μιά αίσθηση κοινότητας.

    Συμπέρασμα:Σκάστε πιά,βουλώστε το,μπας και ο πολιτισμένος κόσμος μπορέσει να μαζέψει κάποιες από τις αυτοεκπληρούμενες προφητείες σας.

  211. ΘΒ said

    @Ika

    Κάνεις λάθος και ως προς τους μετανάστες και ως προς τα λοιπά.
    Οι εν Ελλάδι Ιμάμηδες θεωρούνται δικοί σας σύμμαχοί, τουλάχιστον προς το παρόν.
    Άνθρωποι με πλησίστιες προς τις δικές σου αντιλήψεις δεν τους μάζεψαν προ μηνών στο Σύνταγμα, για να κάνουν επίδειξη ισχύος με πρόφαση κάποια σκισμένα φύλλα ισλαμικού προσευχηταρίου;
    Ο Δανός σκιτσογραφος δεν κρύβεται ακόμα, όπως και ο Σαλμάν Ρούσντι;
    Όσον αφορά τα ποσοστά της έρευνας είναι ευθεία απάντηση στα παραμύθια του Xarxar.Αν τα αισθάνεσαι ως απειλή, συ είπας.

    Για δε την τελευταία φράση σου, αναμενόμενη και ως προς το περιεχόμενο και ως προς το ύφος: εκ γαρ στόματος κόρακος,ΚΡΑ εξελεύσεται.

  212. xarxar said

    Πάντως βρήκα αυτή που έλεγα κι εγώ:

    http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B5%CF%85%CF%87%CE%AE-%CE%BF%CE%B9-%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82

    και επιτέλους διάβαζε σωστά τα σχόλιά μου και μετά πέτα τις μπαρούφες σου. Είπα ότι είχα δει αυτή την έρευνα αλλά τη θεωρώ πολύ αισιόδοξη. Η παρουσίαση βέβαια όπως συμβαίνει σε όλες αυτές τις έρευνες είναι παράξενη: το 75% δηλώνουν θρήσκοι (να υποθέσω μάλλον ότι εννοεί ΧΟ) αλλά το 4% πρακτικά άθρησκοι (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό). Όπως και να’χει είναι από τον ίδιο φορέα (παίζει και να’ναι η ίδια έρευνα) αλλά η δική σου λέει 2003. Θα επανέλθω κι αργότερα.

  213. Όπως και να έχουν τα πράγματα στην Ελλάδα και στον κόσμο ακόμα γενικότερα, η αλήθεια είναι μια και αυτή είναι ότι η Ορθοδοξία, ο Χριστός μας και όλοι οι Άγιοι μας, η πίστη μας … είναι ζωντανή. Δεν είναι απλές ιστορίες για παιδάκια, ούτε απλές ζωγραφιές στους τοίχους των εκκλησιών. Ο Θεός είναι αληθινός.

    Βέβαια, αυτά τα αυτονόητα και απλά πράγματα, για έναν άθεο ή άπιστο ή όπως θέλει να αυτό χαρακτηρίζετε ακούγονται ανόητα. Λογικό είναι.
    Εγώ προσωπικά δεν ανησυχώ για την πίστη μας. Η Ορθοδοξία έχει περάσει πολύ δυσκολότερες εποχές από αυτή που διανύουμε σήμερα. Δόξα τω Θεό!
    Έχω γνωρίσει εγώ «άθεους» που στην πράξη … ήταν οι πιο θερμοί στην πίστη, αλλά βλέπεις κάποιοι ντρέπονται να ομολογούν το Χριστό δημόσια.
    Για άλλα και άλλα δεν ντρεπόμαστε, την πίστη μας τη θεωρούμε ταμπού.
    Τι να πει κανείς …

    Που είναι όλοι αυτοί που με μίσος και μανία την πολέμησαν μέσα στους αιώνες; Απλά χάθηκαν, η εκκλησία όμως είναι ακόμα εδώ και αυτό γιατί δεν στηρίζετε από ανθρώπους όπως θέλουν να πιστεύουν ορισμένοι, αλλά από τον ίδιο τον Θεό.
    Έτσι θα γίνει και στις μέρες μας, έτσι θα γίνετε πάντα.

    Θα ήθελα να επαναλάβω πάντως μια φορά ακόμα, ότι μου κάνει εντύπωση που κάποιοι που θέλουν να ονομάζονται άθεοι, ασχολούνται τόσο πολύ με την πίστη μας. Η Ορθοδοξία δεν επιβάλετε, δεν είναι αυτό το μήνυμα του Ευαγγελίου.
    Δεν θέλεις να πιστεύεις, δεν πιστεύεις … απλά πράγματα. Ποιον μπορείς να αναγκάσεις να πιστεύει ή και να αναγκάσεις να μην πιστεύει; Κανένα σήμερα και σίγουρα όχι στην Ελλάδα.

    Επίσης όλα αυτά περί μίσους και κακίας από την πλευρά των πιστών, βρε παιδιά δεν στέκουν. Εάν υπάρχει κάποια μερίδα πιστών που αντιδρούν κάπως απότομα σε αντίθετες αντιλήψεις, είναι γιατί έχουν γνωρίσει την αλήθεια και θέλουν να γίνει κτήμα όλων μας. Φυσικά αντίδραση με αντίδραση έχει διαφορά, δεν δικαιολογώ ακραίες καταστάσεις από καμιά πλευρά.

    Δόξα το Θεό για όλα! Εγώ που μόλις μπήκα στην 4η δεκαετία της ζωής μου, χαίρομαι πολύ που βλέπω πολλούς φίλους μου να συμμετέχουν και να ομολογούν με θάρρος και πολύ θέρμη τον Χριστό. Μάλιστα καμιά φορά σε συζητήσεις που κάνω με μεγαλύτερους, διαπιστώνω από τα λεγόμενα τους ότι οι νέοι μας σήμερα είναι πιο θερμοί από ότι παλιά, παρόλο που επιφανειακά τα πράγματα δείχνουν διαφορετικά. Ας μη απελπιζόμαστε ποτέ και για τίποτα. Κάθε ψυχή για τον Κύριο μας έχει πολύ μεγάλη αξία και δεν θα αφήσει κανένα μας έτσι. Πολύ αισιόδοξο μάλιστα με κάνει το γεγονός της γνωριμίας μου με ανθρώπους που ενώ στο παρελθόν ήταν αρνητές, τώρα πλέον όχι έχουν γίνει απλά ενεργά μέλη της Εκκλησίας, αλλά έχουν περάσει ακόμα και αυτούς που ήταν πάντα κοντά στο Θεό! Πραγματικά εντυπωσιακές αλλαγές.
    Δόξα το Θεό! Ας ευχόμαστε για όλο τον κόσμο, όλοι να γνωρίσουν την αλήθεια και την τεράστια αγάπη που πηγάζει από τον δημιουργό μας.

  214. xarxar said

    Says you…

    Εγώ πάντως δε ντρέπομαι πια να «μαρτυρήσω» ότι είμαι άθεος – γιατί υπάρχει και αυτό το κοινωνικό πρόβλημα.

    Κατά την άποψή σου σήμερα έχουμε μικρότερη ή μεγαλύτερη θρησκευτικότητα από αυτή που είχαμε (έστω στην Ελλάδα) πριν από 100 χρόνια; Εγώ εκτιμώ ότι η πίστη χάνει αργά έδαφος, η ΧΟ οργανωμένη θρησκεία πολύ πιο γρήγορα. Και, φυσικά, οι θρησκείες δε στηρίζονται σε ανθρώπους, αλλά σε πολύ ισχυρούς ανθρώπους και κυρίως σε μηχανισμούς.

    Κι επιτέλους για 100στή φορά: η καταπίεση δεν προκύπτει από την επιβολή πίστης (σήμερα δηλαδή!), αλλά από την κοινωνικοπολιτική εύνοια που γνωρίζει έμμεσα ή άμεσα η ΧΟ Εκκλησία παραμένοντας συνδεδεμένη με το ελληνικό κράτος (παιδεία, δημόσιοι χώροι, μισθοδοσία, στρατός, «ηθική» κλπ.).

  215. Εγώ ήμουν κάποτε της άποψης ότι σήμερα έχουμε λιγότερη πίστη στους ανθρώπους, ότι σήμερα οι νέοι μας είναι αντίθετοι και όλα αυτά τα απογοητευτικά που κάποιοι διαδίδουν. Θέτοντας αυτόν τον προβληματισμό μου κατά καιρούς σε διάφορους μεγάλους ανθρώπους – μιας και αυτοί γνωρίζουν από πρώτο χέρι την αλήθεια λόγο πείρας – είδα ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά.

    Θεωρούσα πως εγώ και οι γνωστοί μου είμαστε η μειοψηφία αλλά διαψεύστηκα τελικά. Οι απαντήσεις που έπαιρνα είναι ότι σήμερα ο κόσμος όλος – όχι μόνο οι νέοι – είναι περισσότερο στραμμένοι προς την πίστη μας. Αλλά στην περίπτωση των νέων όντως η πραγματικότητα φαίνετε να είναι εντυπωσιακή. Ας μη κρίνουμε λοιπόν επιφανειακά τα πράγματα, δεν ξέρουμε τι κρύβει ο κάθε νέος μέσα στην ψυχή του, πολλές φορές ούτε και οι ίδιοι.

    Τα ταξίδια που έχω κάνει επίσης σε διάφορους θρησκευτικούς προορισμούς της Ελλάδας και όχι μόνο, επιβεβαιώνουν τα παραπάνω. Μοναστήρια και ναοί χτίζονται συνεχώς σε κάθε μεριά της Ελλάδας και η προσέλευση του κόσμου φανερώνει το κλήμα που επικρατεί. Δόξα το Θεό!

    Αυτοί που έχουν διαφορετική γνώμη είναι τελικά αυτοί που δεν ασχολούνται με την πίστη μας ή ασχολούνται όπως στην περίπτωση των άθεων από άλλη σκοπιά.
    Λογικό το βρίσκω.

  216. […] του ιστολογίου «Αθεΐα» και της ομώνυμης αγοράς. Ένα σχόλιο στην ανάρτηση εκείνη με έβαλε σε σκέψεις και με έκανε […]

Σχολιάστε