Παναγιώτης Κανελλάκης
Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2009/10/21

Παναγιώτης Κανελλάκης
Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2009
Έφυγε χθες από κοντά μας ο Παναγιώτης Κανελλάκης, συνιδρυτής, πρώτος πρόεδρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace. Ο θάνατος του Παναγιώτη αποτελεί μία πραγματική απώλεια όχι μόνο για τη μικρή οικογένεια της Greenpeace, αλλά και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Όσοι από εμάς γνώρισαν τον Παναγιώτη, νιώθουμε πως το όραμα για μια πιο δημοκρατική, δίκαιη και βιώσιμη κοινωνία έχασε έναν από τους πιο ένθερμους αγωνιστές του. Ωστόσο, την ίδια στιγμή αντλούμε δύναμη από την κοινή μας εμπειρία και δράση ώστε να καταστήσουμε αυτό το όραμα πραγματικότητα. Το οφείλουμε στον Παναγιώτη και το οφείλουμε σε εμάς, το οφείλουμε στην κοινωνία και το οφείλουμε στο περιβάλλον.
Ο Παναγιώτης Κανελλάκης γεννήθηκε στην Ολυμπία το 1942. Απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα του δικαίου το 1967 και στη διάρκεια της δικτατορίας υπήρξε συνήγορος υπερασπίσεως σε πολιτικές δικές. Από το 1970 έως το 1972 διετέλεσε συνιδρυτής και πρόεδρος της Ελληνοευρωπαϊκής Κίνησης Νέων (ΕΚΙΝ), ενώ στη συνέχεια της δικτατορίας διώχθηκε, φυλακίστηκε και βασανίστηκε για την αντιστασιακή δράση του. Το καλοκαίρι του 1974 χρημάτισε για ένα τετράμηνο ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας στη συλλογική προσπάθεια για αποχουντοποίηση και κάθαρση στο χώρο της παιδείας. Αυτό ήταν και το μοναδικό δημόσιο πόστο που επέλεξε να αναλάβει. Ο Παναγιώτης διατήρησε αποστάσεις από την πολιτική σκηνή και δεν διεκδίκησε ποτέ θέσεις, ψήφους ή αξιώματα στο χώρο του δημοσίου και των πανεπιστημίων. Κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης εργάστηκε ως επαγγελματίας δικηγόρος και παρέμεινε ερασιτέχνης ξυλουργός. Το 1996 εξέδωσε το αυτοβιογραφικό έργο Μαρτυρία (εκδόσεις Όμβρος) και το 2004 τη συλλογή διηγημάτων Το κεφάλι του Τούρκου (εκδόσεις Καστανιώτη). Παράλληλα, ακολούθησε μία δυναμική πορεία στο χώρο των κοινωνικών κινημάτων, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών. Μεταξύ άλλων υπήρξε ενεργό μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και της καμπάνιας «ΜΚΟ στο Σύνταγμα», πρόεδρος του Σωματείου για την πολιτική αξιολόγηση Ζήτα, και αντιπρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). O Παναγιώτης υπήρξε συνιδρυτής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, πρώτος πρόεδρος της οργάνωσης από το 1991 μέχρι το 2001 και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της καθόλη τη συνέχεια.
Το παραπάνω κείμενο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ελληνικού γραφείου της Greenpeace: Έφυγε χθες ο Παναγιώτης Κανελλάκης…
Η είδηση και στην Αυγή σήμερα: Πέθανε ο Παναγιώτης Κανελλάκης
2009 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης
Άρθρα μέσω RSS
Σχόλια μέσω RSS
Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email
ntax! said
Ο θεός να τον έχει καλά…
(δεν μπόρεσα να κρατηθώ!)
Διαγόρας ο Μήλιος said
Ναι, ίσως να έπρεπε να κρατηθείς.
Τον Παναγιώτη τον είχα συναντήσει δυό-τρεις φορές ίσως, και θυμάμαι ήταν πάντα πάνω σε μία μοτοσικλέτα (νομίζω πως ήταν ένα KLR αλλά δεν είμαι σίγουρος γιατί το είχε περάσει ένα χέρι χακί μπογιά) και ποτέ με κράνος. Υποθέτω πως η απέχθειά του προς τη χρήση κράνους είχε να κάνει με τις αντιαπαγορευτικές του πεποιθήσεις. Συμφωνώ πως κανένα κωλοκράτος δεν έχει το δικαίωμα να μου επιβάλλει να φροντίζω για την ασφάλειά μου, παρ’ όλα αυτά φοράω πάντα το κράνος μου γιατί φροντίζω για την ασφάλειά μου από μόνος μου, ασχέτως του τι λέει το κωλοκράτος. Τέλος πάντων, δεν πήγε από τροχαίο ο άνθρωπος, πήγε από ανεύρυσμα αορτής. Κρίμα. Ζωή σ’εμάς που απομένουμε και συνεχίζουμε.
Ανάρτησα την είδηση για να δουν διάφοροι το βιογραφικό του Παναγιώτη Κανελλάκη και να λάβουν κάποια ιδέα περί του ποιόντος ενός εκ των ανθρώπων που ίδρυσαν το ελληνικό γραφείο της Greenpeace. Δυστυχώς μόνο με αναγγελίες θανάτου βρίσκουμε την ευκαιρία να μάθουμε δυό πράγματα για κάποια πρόσωπα.
ntax! said
Την επόμενη φορά που θα γράψεις για το ότι ο θεός δεν υπάρχει σκέψου την παραίνεση «Ναι, ίσως θα έπρεπε να κρατηθείς» από έναν πιστό. Σέβομαι το πένθος σου ή τον σεβασμό προς τον άνθρωπο αυτό αλλά μην προσπαθείς να πατρονάρεις τα σχόλια επειδή δεν είσαι τώρα σε θέση να εκτιμήσεις ένα ειρωνικό σχόλιο που δεν απευθύνεται καν στο πρόσωπο που αναφέρεις…
Ο Αλέξανδρος said
Η είδηση και στη σημερινή Καθημερινή:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_22/10/2009_334370
Μου αρέσει η φωτογραφία που έβαλες. Είναι πολύ πιο αντιπροσωπευτική του Παναγιώτη από αυτή της Αυγής.