Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Τα υπερφυσικά καλώδια Hi-Fi

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2007/10/11

Μαθαίνω πως ο James Randi επεξέτεινε την προσφορά του ενός εκατομμυρίου δολλαρίων Η.Π.Α. (η οποία είναι ανοικτή εδώ και χρόνια για όποιον κατορθώσει να αποδείξει πως έχει μαγικές ικανότητες) προς οποιονδήποτε μπορέσει να αποδείξει πως ένα ζευγάρι καλώδια Hi-Fi «Pear Anjou» των $7250 είναι κατά κάποιον τρόπο καλύτερo από οποιοδήποτε κοινό (και συνήθως επίσης υπερτιμολογημένο) ζευγάρι καλωδίων Hi-Fi. Ο James Randi είπε πως αν τα καλώδια αυτά πράγματι κατόρθωναν αυτά που ο κατασκευαστής τους υποστηρίζει πως κατορθώνουν, θα ήταν υπερφυσικά.

[via]

8 Σχόλια to “Τα υπερφυσικά καλώδια Hi-Fi”

  1. cyrusgeo said

    Η εταιρία δεν θα ανταποκριθεί, βέβαια. Είναι παρατηρημένο πως όσοι δέχονται την πρόκληση του Ράντι πραγματικά νομίζουν πως έχουν υπερφυσικές δυνάμεις — και τρώνε τα μούτρα τους, βέβαια. Οι άλλοι, οι ατόφιοι απατεώνες, προφασίζονται διάφορα παράλογα και «την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια»…

  2. SimonSays said

    Μια και μιλάμε για καλώδια, προσωπικά έκανα μια φορά δοκιμή για να δω διαφορά εικόνας ανάμεσα σε καλώδιο HDMI/DVI και ψηφιακό καλώδιο RGB για την HD τηλεόραση μου από πηγή HD. Ούτε εγώ ούτε η γυναίκα μου μπορέσαμε να παρατηρήσουμε διαφορά (ναι-φόραγα τα γυαλιά μου). Σε τιμή όμως καμμία σχέση το ένα με το άλλο.

  3. Έτσι όπως τα αντιλαμβάνομαι εγώ τα πράγματα, οι απαιτήσεις από τα καλώδια που άγουν ψηφιακό σήμα είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές των καλωδίων που άγουν αναλογικό σήμα. Το ψηφιακό σήμα είτε μεταφέρεται τέλεια, είτε δεν μεταφέρεται καθόλου, είτε μεταφέρεται με διακοπές. Δεν υπάρχουν ενδιάμεσες καταστάσεις όπως παραμόρφωση, ή θόρυβος, ή οποιουδήποτε άλλου είδους απώλεια πιστότητας, και αν το ηχητικό/τηλεοπτικό σου σύστημα πάσχει από διαλείψεις, πίστεψέ με, θα το διαπιστώσεις αμέσως.

    Το μόνο από τα παραδοσιακά προβλήματα που μπορεί θεωρητικά να παίξει κάποιο ρόλο σε καλώδια ψηφιακού σήματος είναι οι παρεμβολές, οι οποίες ενώ μεν δεν επηρρεάζουν καθόλου το ίδιο το ψηφιακό σήμα, μπορούν υποθετικά να συλλεχθούν από το καλώδιο, να «μπουν» μέσα στη συσκευή αναπαραγωγής διαμέσω του καλωδίου, και να φτάσουν μέχρι το αναλογικό τμήμα της συσκευής και να επηρεάσουν τη λειτουργία του. Πράγμα πάρα, μα πάρα πολύ δύσκολο, απίθανο, και γι’αυτό και θεωρητικό.

    Όταν εγώ πήγα να αγοράσω καλώδιο για να συνδέσω την τηλεόρασή μου με την ψηφιακή έξοδο του υπολογιστή (χρησιμοποιώ την τηλεόραση μόνο για ταινίες) μου έδωσαν δύο επιλογές: το φτηνιάρικο κινέζικο καλώδιο, και το τέσσερεις φορές πιό ακριβό (εξίσου, πάω στοίχημα, κινέζικο) με τις επίχρυσες (και καλά) επαφές, και την επιπλέον (δήθεν) θωράκιση, και τα μέα του και τα σέα του. Όταν άκουσα τις διαθέσιμες επιλογές και τις τιμές τους, μου πήρε περίπου 50 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να αποφασίσω πως θέλω το φτηνιάρικο. Ίσως και λιγότερο. Το έφερα στο σπίτι, το βυσμάτωσα, σταύρωσα τα δάχτυλά μου, (τρόπος του λέγειν,) άνοιξα τον υπολογιστή, και έπαιξε. Η εικόνα είναι τέλεια, και δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι το τέσσερεις φορές πιό ακριβό καλώδιο θα είχε ακριβώς την ίδια εικόνα, και το λέω αυτό με τη σιγουριά του ανθρώπου που έχει μία κατανόηση του πως λειτουργούν τα πράγματα σε επίπεδο νόμων της φύσης.

    Αν κάνω κάπου λάθος, ας με διαφωτίσει κάποιος.

  4. cyrusgeo said

    Καλά τα λες, Διαγόρα.

    Θέλω να σου μεταφέρω μια ιστορία που διάβασα σε κάποιο φόρουμ (δυστυχώς δεν θυμάμαι ποιο, γιατί το βρήκα τυχαία ψάχνοντας για κάτι άλλο):

    Ένας χομπίστας, που του άρεσε να φτιάχνει δικούς του προενισχυτές, έφτιαξε έναν καινούργιο, με βελτιωμένη σχεδίαση και καλύτερης ποιότητας υλικά, και είπε να κάνει μια δοκιμή για να τον συγκρίνει με τον προηγούμενο (επίσης δικής του κατασκευής). Έφτιαξε, λοιπόν, έναν διακόπτη Α/Β, ώστε να μπορεί να αλλάζει στιγμιαία τη ροή του σήματος. Έμεινε πολύ ευχαριστημένος, γιατί άκουγε σαφέστατη ηχητική διαφορά ανάμεσα στους δυο προενισχυτές — με καλύτερο τον καινούργιο. Όταν πήγε να αποσυνδέσει τον διακόπτη, ανακάλυψε πως τον είχε φτιάξει λάθος, και πως και στη θέση Α και στη θέση Β έπαιζε ο ίδιος προενισχυτής…

  5. cyrusgeo said

    Update: ο Michael Fremer δήλωσε (ανάμεσα σε διάφορα ανόητα ad hominem κατά του Ράντι) πως δέχεται την πρόκληση. Θα έχει ενδιαφέρον το πράγμα…

  6. Ανδρέας said

    Αγαπητέ Διαγόρα

    Είμαι ένας από τους ανθρώπους που είχαν την τόλμη να διασταυρώσουν τα ξίφη τους με τους οπαδούς του Ράντι – και χρησιμοποιώ τον όρο «οπαδούς», επειδή κατά την γνώμη μου, οι κατά Ράντι «sceptics» αποτελούν στην πράξη μία σέκτα όπως όλες οι άλλες: Οι ίδιοι για παράδειγμα, αρνούνται να δοκιμάσουν εάν όντως το καλώδιο κάνει διαφορά (κάτι που στο κάτω-κάτω έπραξες εσύ), θα αρνιόντουσαν να ελέγξουν από μόνοι τους εάν η αστρολογία κρύβει οιαδήποτε αλήθεια, ή να επισκεφθούν τον Γκέλερ με ένα γερό κλειδί, αλλά οχυρώνονται πίσω από την πρόκληση του Ράντι για το 1 εκ., για να σου πουν: Αφού δεν δέχεσαι εσύ να μεταβείς στην Αμερική και να σε τεστάρει ο Ράντι, τότε εσύ είσαι ο απατεώνας και ο δειλός.

    Προσωπικά, είχα την τύχη να υπερασπιστώ ένα παράδοξο προϊόν, το Intelligent Chip, το οποίο ο Ράντι έσπευσε να χαρακτηρίσει «Μείζονα Απάτη στην πράξη»: http://www.randi.org/jr/021105an.html#6

    Το προϊόν αυτό, βγαίνει σε δύο «εκδόσεις»: Η μία για το «πείραγμα» δέκα δίσκων cd (GSIC-10) και μια δεύτερη για το «πείραγμα» 30 δίσκων (GSIC-30). Μέσα του έχει ένα υλικό το οποίο ο κατασκευαστής αποκαλεί «κβαντικό υλικό», και το οποίο κατά τον κατασκευαστή «βομβαρδίζει» με φωτόνια τον οπτικό δίσκο, τροποποιώντας τη σύστασή του. Το intelligent chip, υπερασπίστηκα σε 10 σελίδες των Φόρουμ του Ράντι, (σε παραπέμπω στο τελευταίο μου κείμενο): http://forums.randi.org/showthread.php?p=1171525.

    Το προϊόν αυτό, έχει τεσταριστεί επίσης από δύο επιστήμονες – κάτι που επικαλείται και ο διακινητής του προϊόντος: http://www.6moons.com/audioreviews/photoncannons/photoncannons.html

    Τι έγινε λοιπόν αργότερα; Ο Ράντι ενημέρωσε τους οπαδούς του, ότι ο φίλος του Roger S. Schlueter, τεστάρισε μία γυναίκα που προσφέρθηκε για ένα double blind test και η οποία απέτυχε. Τελικώς, λέει, άνοιξαν το «τσιπάκι» και μέσα του δεν βρήκαν τίποτε άλλο, παρά ένα νόμισμα: http://forums.randi.org/showthread.php?p=1171525

    «Exposure» – θριαμβολόγησε ο Ράντι. Με μία διαφορά: Ότι ο τίτλος του προϊόντος που δοκιμάστηκε, ήταν GSIC-20 – και τέτοια έκδοση του τσιπ ΔΕΝ έχει κυκλοφορήσει.

    Ο Ράντι λοιπόν, ανακοίνωσε πως ο φίλος του δοκίμασε μία κυρία το όνομα της οποίας δεν αναφέρεται, η οποία δοκίμασε ένα προϊόν που δεν κυκλοφορεί και το οποίο ήταν ξεκάθαρα αλλαγμένο, καθώς περιείχε ένα νόμισμα αντί για το «κβαντικό» υλικό που περιέχουν όλα τα άλλα.

    Από τα παραπάνω, ελπίζω να αντιλαμβάνεσαι την εντιμότητα του ανθρώπου.

    Στο μεταξύ στην Ελλάδα, υπήρχε ένα σκεπτικιστικό site (http://www.skepdic.gr/) το οποίο δούλευε ένας νεαρός επιστήμονας του Πολυτεχνείου της Πάτρας – αν δεν κάνω λάθος. Του πρότεινα να δοκιμαστώ σε μια σειρά από προϊόντα hi-fi, ορισμένα από τα οποία λειτουργούν σε τελείως ανορθολογική βάση (http://www.belt.demon.co.uk/) και εκείνος αρνήθηκε.

  7. SimonSays said

    θα αρνιόντουσαν να ελέγξουν από μόνοι τους εάν η αστρολογία κρύβει οιαδήποτε αλήθεια, ή να επισκεφθούν τον Γκέλερ με ένα γερό κλειδί, αλλά οχυρώνονται πίσω από την πρόκληση του Ράντι για το 1 εκ., για να σου πουν: Αφού δεν δέχεσαι εσύ να μεταβείς στην Αμερική και να σε τεστάρει ο Ράντι, τότε εσύ είσαι ο απατεώνας και ο δειλός.

    Όπως λένε και στα αγγλικά: That makes no sense whatsoever. Ανδρέα αν εσύ ήσουν τόσο σίγουρος ότι θα κέρδιζες ένα στοίχημα για 1.000.000 USD δεν θα έκανες το υπερατλαντικό ταξίδι; Σαφώς και άμα κάποιος λέει δημόσια ότι θα δώσει τόσα χρήματα δεν θα κυνηγάει από πίσω τον καθένα παρακαλετά!

  8. Ανδρέας said

    Η ερώτησή σου είναι προσωπική Simon, ή γενική;

    1) Αν είναι γενική, θα σου απαντήσω ότι η όποια άρνηση του χ υποκειμένου να τον εξετάσει ο Ράντι, δίνει ένα επιχείρημα στον Ράντι, αλλά όχι στον αναγνώστη του. Και αυτό, τόσο περισσότερο, όσο πιο φτηνή είναι μια προσωπική δοκιμή.

    Δεν είναι ισότιμο για παράδειγμα, το να σου προτείνω να δοκιμάσεις δωρεάν ένα προϊόν και εσύ να μου αντιπροτείνεις να κάνω το γύρο του κόσμου με κίνδυνο να χάσω μια περιουσία, ή μία φήμη.

    2) Αν είναι προσωπικό το ερώτημα, σου απαντώ ότι οι οπαδοί του Ράντι (και κανείς από τους επίσημα ορισμένους administrators του) μου είπαν ότι μπορώ να εξεταστώ κατ’ αρχάς από κάποιους ευρωπαίους αντιπροσώπους τους και μετά βλέπουμε. Αντιπρότεινα λοιπόν, εφ’ όσον οι sceptics ενδιαφέρονται τόσο πολύ να ξεσκεπάσουν τις απάτες στο hi-fi, να δώσουν το e-mail μου σε όποιον ενδιαφέρεται στην Ευρώπη να πραγματοποιηθεί ένα πραγματικά επιστημονικό τεστ (εργαστήριο και double-blind με δική μου συμμετοχή), οπωσδήποτε και με κάποιον οικονομικό συμβιβασμό. Καμία απάντηση δεν υπήρξε.

    Μετά από τους χειρισμούς του στην περίπτωση του GSIC, οφείλω να πω ότι δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στον άνθρωπο.

    Να προσθέσω όμως και κάτι παραπάνω: Η εταιρεία Pear είναι μια μικρή και περιθωριακή εταιρεία καλωδίων, που όντως κοστολογεί πανάκριβα τα προϊόντα της. Αντίστοιχα ακριβά καλώδια έχει ωστόσο και η Monster, (προμηθευτής της NASA μεταξύ άλλων), η οποία είναι κολοσσός. Γιατί δεν τολμά ο Ράντι να χαρακτηρίσει «απατεώνες» τους ιδιοκτήτες και τους μηχανικούς της; Μήπως γιατί δεν πρόκειται να του αφήσουν ούτε ένα σεντ στην τσέπη;

    Τη σχετική επιχειρηματολογία μου ανέπτυξα προ διετίας στο φόρουμ του και, εφ’ όσον σε ενδιαφέρει, μπορείς να τη διαβάσεις.

Σχολιάστε