Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Γνωμικό #310

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2011/04/05

«Αν όλα τα επιτεύγματα των επιστημόνων εξαφανιζόντουσαν αύριο, δεν θα υπήρχαν καθόλου γιατροί παρά μάγοι, κανένα μεταφορικό μέσο γρηγορότερο από τα άλογα, καθόλου τυπωμένα βιβλία, καθόλου γεωργία πέρα από καλλιέργεια για αυτάρκεια.  Αν όλα τα επιτεύγματα των θεολόγων εξαφανιζόντουσαν αύριο, θα παρατηρούσε κανείς την παραμικρή διαφορά;»

Richard Dawkins (Ρίτσαρντ Ντόκινς) (γεν. 1941) Βρετανός Εξελικτικός Βιολόγος και συγγραφέας εκλαϊκευμένης επιστήμης, σε επιστολή του με τίτλο «The Emptiness of Theology» (H κενότητα της θεολογίας) που δημοσιεύθηκε στο Free Inquiry, Άνοιξη 1998, v18 n2 p6(1)

Το πρωτότυπο: «If all the achievements of scientists were wiped out tomorrow, there would be no doctors but witch doctors, no transport faster than horses, no computers, no printed books, no agriculture beyond subsistence peasant farming. If all the achievements of theologians were wiped out tomorrow, would anyone notice the smallest difference?»

Copyright © 2011 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

8 Σχόλια to “Γνωμικό #310”

  1. «Καφρίλα» επιπέδου! «είστε εντελώς άχρηστοι εδώ και αιώνες»

  2. Καμία απολύτως. Ή μάλλον θα υπήρχε μία σημαντική: θα ήμασταν ελεύθεροι.

  3. alchimistis said

    Θα συμφωνήσω οτι δεν θα υπήρχε καμία διαφορά και ίσως μάλιστα σήμερα να ήταν καλύτερα. Εν τούτοις αν καταστρεφόντουσαν και τα δύο υποψιάζομαι οτι πρώτα θα παρουσιάζονταν τα «επιτεύγματα των θεολόγων». Εαν όντως συνέβαινε κατι τέτοιο δεν θα σήμαινε οτι και αυτά έρχονται να καλύψουν μια ανάγκη η κάλυψη της οποίας προηγείται από τις ανάγκες που καλύπτει η επιστήμη, μια και αυτά (τα «επιτεύγματα των θεολόγων») θα έχουν προηγηθεί?

  4. Όχι, δεν θα σήμαινε κάτι τέτοιο. Τόσο οι θεολόγοι, όσο και οι επιστήμονες, ικανοποιούν την ανάγκη του ανθρώπου να κατανοήσει τον κόσμο που παρατηρεί γύρω του. Οι επιστήμονες εξηγούν τον κόσμο με τον δύσκολο τρόπο, που όμως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι θεολόγοι τον εξηγούν με τον εύκολο τρόπο, που όμως είναι ένα ψέμα. Οι εύκολες εξηγήσεις απλώς έρχονται πιο γρήγορα από τις δύσκολες.

  5. Evan T said

    Το οποίο δυστυχώς σημαίνει πως οι «εύκολες εξηγήσεις» θα επανέρχονταν πολύ γρήγορα. Θα ήταν πιθανότατα διαφορετικές από τις παλιές, αλλά θα εμφανίζονταν και θα διαδίδονταν πολύ πιο γρήγορα από την επιστημονική πρόοδο. Το έχουμε ξαναδεί το έργο. Οπότε ως απάντηση στον Dawkins: «Όχι, δε θα παίρναμε πρέφα την εξαφάνιση των θεολογικών επιτευγμάτων αν εξαφανίζονταν και τα τεχνολογικά επιτεύγματα, γιατί θα μας απασχολούσαν τα νέα ‘θεολογικά επιτεύγματα’ που σίγουρα θα περιελάμβαναν τα αμαρτήματα που πληρώνει η ανθρωπότητα για την υποβάθμιση στην νέα κατάσταση καθώς και το πόσες μετάνοιες χρειάζονται.»

    Ο Dawkins υπήρξε σημαντικότατος καταλύτης για να γίνει η αθεΐα mainstream, αλλά όσο περισσότερο διαβάζω τα φιλοσοφικά του εγχειρήματα, τόσο πιο πολύ απογοητεύομαι. Ας επικεντρωθεί στην εκλαΐκευση της εξελικτικής θεωρίας. Η δουλειά του εκεί είναι εξόχως αξιολογότερη απ’ότι στη μεταφυσική!

  6. Η επιστήμη είναι ο ένας και μοναδικός μηχανισμός προόδου που γνώρισε και γνωρίζει η ανθρωπότητα. Αν πάψει να υφίσταται, μαθηματικώς οδηγούμαστε στην παλαιολιθική εποχή.

    Η θρησκεία, από την άλλη, είναι κατάλοιπο αυτής της παλαιολιθικής εποχής. Αν την απωλέσουμε, απλώς θα γίνουμε καλύτεροι.

  7. Batcic said

    Το γνωμικό 310 μόλις έφαγε τα μούτρα του: Η Πληροφορική Καπηλεύεται Χυδαία τις Επιτυχίες της Θρησκείας

  8. […] δημόσια συγνώμη για την απαράδεκτη δήλωση του (πηγή Γνωμικό #310 του Διαγόρα): Αν όλα τα επιτεύγματα των επιστημόνων […]

Σχολιάστε