Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Το βατικανό αποκηρύσσει την ταινία Avatar

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2010/01/12

Μέσω του Associated Press μαθαίνω σήμερα πως η εφημερίδα και ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βατικανού αποκάλεσαν την ταινία Avatar «απλοϊκή», και της άσκησαν κριτική επειδή φλερτάρει με σύγχρονα δόγματα τα οποία προωθούν την λατρεία της φύσης ως υποκατάστατο της θρησκείας.

Κατ’ αρχήν, έχω δει την ταινία, και θα έλεγα ότι πέρα από την απλοϊκή πράγματι θεοποίηση της φύσης, πρόκειται για ένα συγκλονιστικό έργο με επική πλοκή, θετικά ηθικά μηνύματα, πετυχημένες αλληγορίες, και πραγματικά τις πιο φαντασμαγορικές εικόνες που έχω δει ποτέ σε οθόνη.

Το σενάριο είναι μεν μέτριο, αλλά όχι κακό σε σύγκριση με τα υπόλοιπα προϊόντα της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας που είμαστε συνηθισμένοι να καταναλώνουμε, ενώ το βρίσκω ακόμα και με κλειστά μάτια σαφώς ανώτερο από το σενάριο των πρωτόγονων, βάρβαρων «ιερών» βιβλίων που πρεσβεύει το Βατικανό. Με άλλα λόγια, κοιτάτε τα χάλια σας ρε!

Τώρα, όσο για τη θεοποίηση της φύσης, τι να κάνουμε, οι μάζες αρέσκονται στο να έχουν πάντα κάτι να θεοποιήσουν, και απ’ όλα τα πρόσωπα ή αντικείμενα που είναι διαθέσιμα γι αυτό τον σκοπό, η φύση μου φαίνεται πως είναι μακράν η λιγότερο βλαπτική επιλογή όσο αφορά την πορεία του είδους μας και το μέλλον του πλανήτη που μας γέννησε. Αν λοιπόν αυτή η «προώθηση της λατρείας της φύσης» μπορεί πράγματι να λειτουργήσει για τις μάζες (εγώ βγάζω τον εαυτό μου απ’ έξω) ως υποκατάστατο των μεγάλων θρησκειών, τι να πω, αλληλούια!

Copyright (c) 2010 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

49 Σχόλια to “Το βατικανό αποκηρύσσει την ταινία Avatar”

  1. συμφωνώ, αν είναι να θεοποιηθεί κάτι ας είναι η φύση. Και αυτό διότι δυστυχώς οι μάζες έχουν μείνει αναλφαβητο ποίμνιο, αν είχαμε (ανα τους αιώνες στην οικουμένη) παιδεία δεν θα υπήρχε τέτοια ανάγκη.

  2. EvanT said

    Αυτό τους ενόχλησε ή θυμήθηκαν τα κρίματά τους όταν οι λευκοί κυνηγάγανε τους ειδωλολάτρες Ινδιάνους σε Βόρειο και Νότιο Αμερική με τις ευλογίες τους;

  3. Καλημέρα! Καλά όλα όσα γράφεις και συμφωνώ. Αλλά όχι και «συγκλονιστικό έργο» το Avatar…

  4. To Avatar είναι συγκλονιστικό έργο Αρκεί να ανασηκώσεις λίγο το χαλί. Μια ματιά απο κάτω θα σε πείσει γι αυτό.

    […]Τι πραγματικά είδα πίσω από το Avatar…

    Ο Cameron Προσγείωσε μερικές αρχέγονες μεταφυσικές απόψεις στην σκληρή πραγματικότητα. Έδωσε έρεισμα σε παραφυσικές εικοτολογίες εξωραΐζοντας το μεταφυσικό τους περιεχόμενο και πεποιθήσεις σε απτή πραγματικότητα. Ακόμα περισσότερο, είπε στον κόσμο μια μεγάλη ιδέα, δίχως καν να την διηγηθεί (έστω και αχνά) στην ταινία του. Έβγαλε το θεό από το λαϊκό θυμοσοφικό του βάθρο ως αχρείαστη ιδέα για την πνευματικότητα και τις ανάλογες αναζητήσεις του μέσου Αμερικανού. Τοποθέτησε την διάνοια και τη φύση πάνω από κάθε ανάγκη εξύψωσης της στο θειο. Έκανε πράγματα που πολύ λίγοι έχουν τολμήσει, και τα έκανε έτσι, που τελικά δεν απευθύνονται σε λίγους εκλεκτούς Σινεφίλ του Fantasy ή του Science Fiction, αλλά σε όλο τον κόσμο. Ο James Cameron είπε ανήκουστα πράγματα μέσα από μια ταινία για όλη την οικογένεια.

    Δεν έσκισε τη γάτα του κατεστημένου, δεν όργωσε τα πολύπαθα μυαλά μας με νεοτερισμούς και ετεροβαρείς αμφισημίες, δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να σπείρει μερικούς σπόρους στο γόνιμο έδαφος της φαντασίας του κοινού του.

    Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

    Η ταινία απευθύνεται σε ανθρώπους που πιστεύουν ότι ο θεός έφτιαξε το σύμπαν πριν από τέσσερις χιλιάδες χρόνια… (55-60% των αμερικανών). Σε ανθρώπους που πιστεύουν ότι οι πρωτόπλαστοι ήταν ένα ζευγάρι εξόριστων από έναν τιμωρό θεό (65-70% των αμερικανών)…. Σε ανθρώπους που η κριτική τους αντίληψη για τέτοια θέματα είναι μάλλον ανύπαρκτη μιας και πιστεύουν σε κάποιου είδους προσωπικό θεό (85-90% των αμερικανών)… Απευθύνεται σε θεμελιώδη ένστικτα και αρχετυπικές ιδέες του ανθρώπινου είδους, όπως η προγονολατρεία και ο φυσισμός sic. Το παράδοξο είναι ότι ελάχιστοι από μας κατάφεραν να διακρίνουν αυτή την υποδόρια σάρκα της ταινίας, καθώς παρασυρθήκαμε από το εξωτικό μπλε tου δέρματος των Navi.

    Μιλήσαμε για πληθώρα κλισέ και φτωχό σενάριο ή για αριστούργημα της τέχνης της παραγωγής ή για μαγικές εικόνες ή για επιστημονικές ασυνέπειες…. Δεν κάναμε λάθος αλλά αυτά που κρίναμε είναι μόνο ένα (πυκνό ίσως) επίχρισμα.

    Ας δούμε τώρα κάτω απ’ αυτό.

    Ο Cameron δίνει μερικές καλοζυγισμένες κλωτσιές στα πισινά του μεταφυσικού καθώς στην ταινία παρουσιάζονται επιστημονικές αποδείξεις για πεποιθήσεις όπως η Gaia – Γαία (ζωντανός πλανήτης). Δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω κάποια links με την ταινία, αλλά όσοι την έχουν δει, θα θυμούνται την σκηνή με την ανακάλυψη της Dr Grays για τις συνάψεις μεταξύ των δέντρων όσο και τις συνεχείς αναφορές στη συλλογική διάνοια της Pandora που προκύπτει από επιστημονικές παρατηρήσεις…

    Η προγονολατρεία δεν είναι μια απόμακρη σύλληψη στηριγμένη στον ανθρώπινο φόβο, μα μια βιολογική αλήθεια στον κόσμο της Pandora. Τα πλάσματα του κόσμου του Cameron διαθέτουν τον απαραίτητο συναπτικό εξοπλισμό για την σύνδεση τους με το όλον του πλανήτη οσο και μεταξύ τους.

    Η εξέλιξη των ειδών μπαίνει διακριτικά από την πίσω πόρτα της ζώνης της βίβλου των δημιουργιστών, όπου διακρίνουμε τον θείο Darwin να μας κλείνει το μάτι.

    Ο θεός δεν αναφέρεται πουθενά στην ταινία. Όχι γιατί δεν έχει χώρο, μα γιατί η ιδέα καθαυτή αποκλείστηκε έντεχνα από τον Cameron.

    Εκλογίκευσε τις μεταφυσικές ανησυχίες των αμερικανών, σπρώχνοντας τον παραλογισμό των τηλεδημιουργιστών έξω από το τραπέζι της συζήτησης.

    Ο James Cameron συνεχίζει να κάνει αυτό που ξεκίνησε με τον τάφο του χριστού, μόνο που τώρα το επεκτείνει σε συλλογικό μνήμα – κρεματόριο όλων των θρησκευτικών δοξασιών.

    Θα μπορούσα να συνεχίζω για πολύ, αλλά δεν το κρίνω σκόπιμο. Είμαι σίγουρος ότι καταλάβατε που το πάω και μπορείτε να ακολουθήσετε τον ειρμό μόνοι σας… […]

  5. btw
    σκεφτείτε το πόσοι άνθρωποι εκεί έξω αγνοούν κάθε επιστημονική προσέγγιση ακόμα και στα απλούστερα κομμάτια της «ιερής» παρακαταθήκης των θρησκειών.
    Πόσοι πιστεύουν πραγματικά ότι ο κόσμος πλάστηκε σε 7 ημέρες προ 4000 ετών (ή κάτι παρόμοιο).
    Πόσοι πιστεύουν ότι τα απολιθώματα θάφτηκαν από τον άκτιστο για να μας κάνει πλάκα.
    Ποσοι μέμφονται τις γυναίκες για το προπατορικό αμάρτημα…
    Είναι ατελείωτη η λίστα…
    Όλα αυτά μου δίνουν να καταλάβω, ότι η επιστήμη έχει αποτύχει να επικοινωνήσει τις απόψεις της, έστω κι αν αυτές στηρίζονται σε ένα βουνό αδιάσειστων επιχειρημάτων.
    Θελω να πιστεύω οτι άνθρωποι σαν το Cameron θα τα καταφέρουν καλύτερα..
    Η αποκήρυξη του Avatar απο το Βατικανό (και όχι μόνο) δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.

  6. Αλληλούια. Πόσο συμφωνώ. Αλληλούια

  7. όντως, συμφωνώ με την παραπάνω ανάλυση του Mortgage

  8. George said

    :p

  9. Σημείωση: η παραπάνω ανάλυση του Mortgage προέρχεται από άρθρο που έχει γράψει ο ίδιος στο δικό του ιστολόγιο: Mortgage Republic: AVATAR – a cold blood review Παρακαλώ να αναφέρετε τις πηγές σας ακόμα κι αν πρόκειται για δικό σας άρθρο. Δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό στην αυτοαναφορά, ενόσω παραμένουμε εντός θέματος, ακόμα κι αν η αυτοαναφορά γίνεται υπό τη μορφή συνδέσμου αντί για αντιγραφή κειμένου.

  10. Θα πάω μάλλον να την δω την Παρασκευή την ταινία :)

    Ό,τι κι αν είναι, ακόμη και η μεγαλύτερη πατάτα του αιώνα να ήταν, δεν καταλαβαίνω την μανία της εκκλησίας να «θάβει» ταινίες. Δεν μπορούν να καταλάβουν πως η τέχνη έχει το ακαταλόγιστο; Ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει ό,τι θέλει και το πολύ πολύ να πεις πως δεν σ’αρέσει και τέλος.

    Άλλωστε δεν νομίζω πως η πλειοψηφία των ανθρώπων κάθεται να σκάσει στον προβληματισμό μετά από μια ταινία (καλώς ή κακώς). Αυτοί που προβληματίζονται έτσι κι αλλιώς θα το σκεφτούν, οι υπόλοιποι πάνε απλά να δουν κάτι ευχάριστο να περάσουν 2 ώρες από την ζωή τους. Δεν θα γίνει επανάσταση μέσα από μια ταινία κι ούτε θα κλονιστεί η πίστη κανενός, εδώ τόσα και τόσα γίνονται στην πραγματικότητα και οι φανατισμένοι δεν παίρνουν χαμπάρι, η ταινία θα τους αλλάξει γνώμη; Τι κολλήματα που τρώει ο κόσμος…

  11. Fremendog said

    Το μόνο που καταφέρνει το Βατικανό με τέτοια αντιμετώπιση είναι να διαφημίζει δωρεάν μια ταινία που είναι ήδη τεράστια εισπρακτική επιτυχία. Έκανε πρεμιέρα στο Λονδίνο στις 18 Δεκεμβρίου και μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει ξεπεράσει τα $1,3 δισ.! (http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=avatar.htm)

    Μια περιπέτεια φαντασίας είναι. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ασχολούνται μ’ αυτήν.

  12. ΘΒ said

    Η τεράστια εισπρακτική επιτυχία αυτής της ταινίας ή των ταινιών και βιβλίων της σειράς Χάρρυ Πότερ, μάλλον θα έπρεπε να σας προβληματίσει.
    Ούφο, προσδοκία για άλλη ζωή σε άλλους πλανήτες , από όντα που σέβονται το περιβάλλον τους κλπ κλπ
    Ξεκάθαρες προσδοκίες για υπερβατικές, μαγικές λύσεις από τους καλούς σούπερμαν που σίγουρα θα νικήσουν.
    Κι από κοντα το νιού έητζ κίνημα, με γιόγκες, διαλογισμούς κ.ο.κ
    Φυσικά όλα αυτά γίνονται με σκοπό το χρήμα , όπως συμβαίνει με όλες τις δραστηριότητες του άρρωστου, χρησιμοθηρικού δυτικού ανθρώπου.

  13. George said

    ΘΒ:

    Μόλις περιέγραψες τους λόγους για τους οποίους με προβληματίζουν οι θρησκείες…

  14. ΘΒ said

    @George

    Θα έπρεπε να σε προβληματίζει το όλο σκηνικό αυτού του ψεύτη ντουνιά.
    Ένας κόσμος όπου ο πιο δυνατός τρώει τον πιο αδύναμο κατά τις ορέξεις του, είναι παράλογος.
    Αν δεν υπήρχε Θεός, η μόνη εναλλακτική (για όντα με συνείδηση του γεγονότος, όπως εμείς) είναι η αυτο-ακύρωση, καθώς κάθε προσδοκία για επικράτηση δικαιοσύνης, καλωσύνης, αλληλεγγύης , σεβασμού προς ομοειδείς και αλλόμορφους συγκατοίκους πάει διαχρονικά κατά διαόλου.

    Όπως είπε ο Βοολταίρος και να μην υπηρχε ο Θεός θα έπρεπε να τον δημιουργήσουμε, έστω ως περιστασιακή πηγή ηθικής και υπαρξιακής αποσυμπίεσης, μέχρι να γίνουμε όλοι καλοί καγαθοί σαν τον Επίκουρο και να μη χρειαζόμαστε μετά θάνατον ανταμοιβές για να ζούμε κατά φύση.

  15. Θ Β
    είσαι μια από τις αιτίες ενός άρθρου που ετοιμάζω (αν και όχι η αφορμή) το οποίο αποκαλώ «Φαύλη Λογική».. Ενώ δεν είμαι σίγουρος ακόμα για τον τίτλο του άρθρου μου, είμαι βέβαιος ότι μπορείς να διεκδικήσεις τις δάφνες του πλάστη μερικών απολύτως καινοφανών τέτοιων.
    Μ.Ο

  16. ΘΒ said

    @M.O.

    Eίμαι βέβαιος ότι ο Roland McDarren θα είχε να σου πει πολλά από εκεί που βρίσκεται.

  17. ΘΒ, παραπάνω άθελά σου παρέθεσες την επιτομή της διαφοράς ανάμεσα σε θρήσκους και άθρησκους:

    Αν δεν υπήρχε Θεός, η μόνη εναλλακτική (για όντα με συνείδηση του γεγονότος, όπως εμείς) είναι η αυτο-ακύρωση, καθώς κάθε προσδοκία για επικράτηση δικαιοσύνης, καλωσύνης, αλληλεγγύης , σεβασμού προς ομοειδείς και αλλόμορφους συγκατοίκους πάει διαχρονικά κατά διαόλου.

    Κι έτσι λοιπόν οι θρησκόληπτοι κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια και εναποθέτουν όλες τις ελπίδες τους για δικαιοσύνη, καλοσύνη, κλπ στον παντοδύναμο (αλλά και ανύπαρκτο) θεό τους, ενώ οι άθρησκοι… κάνουν κάτι για να βελτιώσουν την κατάσταση του ανθρώπινου είδους και να τα επιτύχουν όλα αυτά.

    (Διαχρονικά δεν πάει απολύτως τίποτα κατά διαόλου, ευτυχώς βρισκόμαστε σήμερα σε πολύ καλύτερη μοίρα από τους πρωτόγονους και βάρβαρους ιδρυτές της θρησκείας σου, αν το αμφιβάλλεις πήγαινε να ζήσεις σε κάποια καλύβα σε κάποια έρημο, και αν υπήρξε ποτέ κάποια περίοδος στην οποία τα πράγματα πήγαιναν πράγματι κατά διαόλου, αυτή ήταν ο σκοτεινός αιώνας, για τον οποίο ευθύνεται η θρησκεία σου.)

  18. ΘΒ said

    @Διαγόρα

    Κι έτσι λοιπόν οι θρησκόληπτοι κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια και εναποθέτουν όλες τις ελπίδες τους για δικαιοσύνη, καλοσύνη, κλπ στον παντοδύναμο (αλλά και ανύπαρκτο) θεό τους, ενώ οι άθρησκοι… κάνουν κάτι για να βελτιώσουν την κατάσταση του ανθρώπινου είδους και να τα επιτύχουν όλα αυτά.

    Είναι προφανές ότι κάνεις λάθος λόγω ιδεολογικής τυφλότητας.
    Μέχρι και η Ρόζα Λούξεμπουργκ εκφράζει τον θαυμασμό της για τις πρωτοχριστιανικές κοινότητες, οι οποίες συνεχίζουν να επιβιώνουν σε όσα μοναστήρια ζουν κατά Θεό.
    Η τυφλότητα συνεχίζεται με το αστείο:

    Διαχρονικά δεν πάει απολύτως τίποτα κατά διαόλου, ευτυχώς βρισκόμαστε σήμερα σε πολύ καλύτερη μοίρα από τους πρωτόγονους και βάρβαρους ιδρυτές της θρησκείας σου

    Μετά από τους δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς των, επιστημονικώς προηγμένων, πολέμων του 20ου αιώνα, θα έπρεπε να ήσουν πιο συγκρατημένος στον ενθουσιασμό και την αλαζονική συμπεριφορά .
    Κάποιοι παλαβοί δε, λένε ότι με την συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων του πλανήτη η Αποκάλυψη είναι μια ορατή πραγματικότητα.
    Αν δεν θέλεις να το καταλάβεις, θα σε εξαναγκάσει, όπως όλους μας, η πραγματικότητα.

  19. Τα δεκάδες εκατομμύρια των νεκρών του εικοστού αιώνα υπήρξαν ως επί το πλείστον θύματα χριστιανικότατων κυβερνήσεων, που έστελναν χριστιανικότατους στρατιώτες να πολεμήσουν υπό τις διαταγές χριστιανικότατων στρατηγών με πολεμοφόδια κατασκευασμένα από χριστιανικότατους βιομηχάνους. (Σε κάποιες περιπτώσεις τη θέση του χριστιανισμού κατείχε κάποια άλλη πίστη σε υπερφυσική θεότητα, όπως στην περίπτωση του Λένιν.) Τα δεκάδες αυτά εκατομμύρια των νεκρών δε, αντισταθμίζονται από τα εκατοντάδες εκατομμύρια των θεραπευμένων από τις ασθένειες που έχει καταπολεμήσει η επιστήμη.

    Αλλά έτσι κι αλλιώς, δεν ήταν αποκλειστική πρόθεσή μου να προβάλλω την επιστήμη ως μοναδική απάντηση στη θρησκεία. Έχουμε προοδεύσει και ηθικά, Θου Βου, και η καλύβα στην έρημο δεν σημαίνει μόνο απουσία ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και απουσία πολιτισμού. Ενός πολιτισμού που έχει αναπτυχθεί μέσα στους αιώνες από ελεύθερα σκεπτόμενους ανθρώπους και έχει παρεκκλίνει από την πρωτόγονη ηθική της βάρβαρης θρησκείας σου, γιατί ο άνθρωπος μπορεί να διακρίνει το σωστό από το λάθος χωρίς την ανάγκη παραμυθιών. Έτσι λοιπόν σήμερα δεν σκοτώνουμε όποιον είναι ανεπαρκώς πιστός στον συζυγικό του όρκο, δεν σκοτώνουμε όποιον τολμήσει να σκουπίσει το μπαλκόνι του την Κυριακή, δεν σκοτώνουμε όποιο παιδί αντιμιλήσει στους γονείς του, και δεν σκοτώνουμε όποιον έχει διαφορετική θρησκεία από τη δική μας.

    Όσο για την πραγματικότητα, αυτοί που κάνουν κάτι έχουν τουλάχιστον κάποιες ελπίδες να επηρεάσουν τη μελλοντική διαμόρφωσή της. Εκείνοι που κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια σε τι συμβάλλουν; Στο να λένε σε εκείνους που κάνουν κάτι ότι δεν το κάνουν σωστά; Βρε άιντε τραβήξτε κουπί ή βγάλτε το σκασμό!

  20. ΘΒ
    Η οποιαδήποτε βεβαιότητα μπορεί μόνο να προέρχεται από εμπειρία.
    Υποθέτω ότι είτε έχεις την εμπειρία του να συζητάς με νεκρούς είτε ότι πετάς διάφορα ευτελή σοφίσματα για να αντιπαρέλθεις τις δυσκολίες…
    Ο Roland McDarren Πέθανε έχοντας κρατήσει τις απόψεις του ακόμα και κάτω από το δρεπάνι του θανάτου, αυτή η αναφορά σου σε αυτόν ήταν τουλάχιστον άστοχη.

  21. imagine said

    Συγνώμη, αυτό το
    «Τοποθέτησε την διάνοια και τη φύση πάνω από κάθε ανάγκη εξύψωσης της στο θειο»
    έγινε στο αβαταρ;;; Τι στο καλό; Άλλη ταινία είδα;!

    Αν θυμάμαι καλά, αυτή η «φύση» στη συγκεκριμένη φυλή είχε υπερφυσικές δυνάμεις! π.χ. γιατρεύει αρρώστους κτλ. Πρόκειται απλά για ακόμη μια θρησκεία. Δε μπορώ να δω το συγκλονιστικό «πίσω από το αβαταρ» νόημα σε αυτό το σημείο και πως αυτό έρχεται κόντρα στο κατεστημένο.

    Όπως καταλάβατε, το μοναδικό που μου άρεσε στο αβαταρ ήταν τα ειδικά εφέ! :)

  22. κάθε μεταφυσική δράση στο Avatar εχει μια πολύ καλά στημένη πραγματιστική ερμηνεια. Οι ασθενείς θεραπεύονται με επαφή από τα φωτεινά πλοκάμια του ΔΕΝΤΡΟΥ της ζωής. Οι Navi που «προσεύχονται» είναι «βιολογικά συνδεδεμένοι με το ολον της Πανδώρα μεσω των απολήξεων που έχουν στα μαλλιά τους…

  23. Comte de Toulouse said

    ΘΒ είπε:

    Αν δεν υπήρχε Θεός, η μόνη εναλλακτική (για όντα με συνείδηση του γεγονότος, όπως εμείς) είναι η αυτο-ακύρωση, καθώς κάθε προσδοκία για επικράτηση δικαιοσύνης, καλωσύνης, αλληλεγγύης , σεβασμού προς ομοειδείς και αλλόμορφους συγκατοίκους πάει διαχρονικά κατά διαόλου.

    Η δικαιοσύνη στον άλλο κόσμο ή όπως λέει η γριά στο χωριό «από τον θεό θα τό ‘βρει», είναι για να καταλαγιάζει η αίσθηση αδικίας που αισθάνονται τα πρόβατα του ποιμνίου με την ατιμωρισία των εχόντων το μέλι εις τα ακροδάκτυλα και τον στόμαχον. Μαζί με τους έχοντες πολιτικήν εξουσίαν, και το παπαδαριό (κράτα με να σε κρατώ, ένα πράγμα)

  24. Έχουμε προοδεύσει και ηθικά, Θου Βου, και η καλύβα στην έρημο δεν σημαίνει μόνο απουσία ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και απουσία πολιτισμού. Ενός πολιτισμού που έχει αναπτυχθεί μέσα στους αιώνες από ελεύθερα σκεπτόμενους ανθρώπους και έχει παρεκκλίνει από την πρωτόγονη ηθική της βάρβαρης θρησκείας σου, γιατί ο άνθρωπος μπορεί να διακρίνει το σωστό από το λάθος χωρίς την ανάγκη παραμυθιών.

    …Ενός πολιτισμού που περιείχε και την ανάπτυξη της θρησκείας. Διότι οι άνθρωποι των σπηλαίων δεν είχαν αυτό που σήμερα εννοούμε ως θρησκεία ούτε αυτό που εννοούμε ως πολιτισμό.

    Διαγόρα συχνά κάνετε ένα λάθος οι άθρησκοι. Μαζί με τα απόνερα πετάτε και το μωρό… Θέλω να πω ότι και η βαρβαρότητα ή τα όποια θετικά της θρησκευτικότητας είναι μέρος του πολιτισμού. Ο άνθρωπος βάζει ένα θεό υπεράνω του όταν φτάνει να αποξενωθεί αρκετά από τη φύση του και τη φύση γενικότερα που είναι μέρος της. Παράλληλα δημιουργεί αυτό που σήμερα αποκαλούμε πολιτισμό.

    Η ιστορία προχωρά πάντα με αντιφάσεις, με θετικά και αρνητικά στοιχεία σε ό,τι θεωρούμε εξέλιξη. Εσείς κάνετε το λάθος να βλέπετε μόνο μαύρο – άσπρο στην προσπάθεια αποστασιοποίησης από τη θρησκευτικότητα και την προσπάθεια για προοδευτική αντίληψη των πραγμάτων. Η εξέλιξη είναι κάπως πιο ανακατεμένη και μπερδεμένη, με «διαλόγους» που αναπτύσσονται ανάμεσα στις διάφορες τάσεις μέσα στις κοινωνίες, κοινώς διαλεκτική.

    Ποτέ δεν είναι σκέτα μαύρο – άσπρο. Οξύνεται σε κάποιες περιόδους η αντίφαση και τότε μοιάζει λες και υπάρχουν μόνο αυτά τα δύο χρώματα, αλλά ο κανόνας είναι διάφορες αποχρώσεις νομίζω.

    Απλό παράδειγμα (συγχωρέστε με που δεν θυμάμαι λεπτομέρεια, αλλά ψάξτε το): Αν οι θεόμουρλοι calculators δεν είχαν τόση παλαβάδα να μετρήσουν μαθηματικά πώς θα πάει κάποιος στον παράδεισο δεν θα είχαμε κάποια μεγέθη της φυσικής σήμερα, δηλαδή επιστήμη. Αν οι χριστιανοί δεν πίστευαν ακράδαντα ότι τάχα μου ο θεός μπορεί να κάνει ό,τι γουστάρει και να ξαναλλάξει τον κόσμο που έφτιαξε τότε θα είχαμε μείνει στο αρχικό απόλυτο κινούν του Αριστοτέλη που τον έφτιαξε μία φορά και τέρμα και τον έχει αφήσει στη νομοτέλεια του. Ο – στα πρώτα του βήματα – άνθρωπος-χριστιανός πηγαίνοντας κόντρα σε αυτή τη νομοτέλεια έκανε ο ίδιος ό,τι γουστάρει, δημιουργώντας έτσι επιστήμη, ή νομίζει τουλάχιστον, αφού στην ουσία στη θέση του θεού κατά βάθος φαντασιώνεται τον εαυτό του…

    Οι επιστήμες στην Ευρώπη ξεκίνησαν μέσα από τις επισκοπικές σχολές εξού και ο αρκετά «θεϊκός» χαρακτήρας τους. Διαβάστε «το Παντελόνι του Πυθαγόρα» της Margaret Wertheim και ίσως δείτε λίγο πιο διαφορετικά από μαύρο – άσπρο τα πράγματα και οι θρησκευόμενοι και οι άθρησκοι… που έχω βαρεθεί τη στείρα και άγονη -συχνότατα και με σπάνιες φωτεινές εξαιρέσεις – αντιπαράθεσή σας χωρίς κάποια στοιχεία σύνθεσης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κάποια εξέλιξη στη σκέψη.

    6:01

    Επίσης αν ο Νεύτωνας δεν είχε τόση αγωνία με το χιλιασμό της εποχής του (γνωστή παλαβάδα επίσης ότι ο κόσμος θα καταστρεφόταν σε 1.000 χρόνια) δεν θα μελετούσε με τόση λύσσα την αποκωδικοποίηση της βίβλου ώστε να δει πότε φτάνουν στα χίλια χρόνια και δεν θα είχε ασχοληθεί με μία πληθώρα μελετών για να ανακαλύψει τελικά ό,τι ανακάλυψε. Πάτε στα αρχεία του που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, νομίζω είναι αυτό το Project http://www.newtonproject.sussex.ac.uk/prism.php?id=141 για να δείτε τι έψαχνε ο άνθρωπος για να φτάσει όπου έφτασε.

    Διαβάστε επίσης για τις σχέσεις Γαλλιλαίου και Εκκλησίας στο Παντελόνι του Πυθαγόρα και πάλι…

    6:10

    Οσο για το Avatar δεν το έχω δει, αλλά μου μυρίζει μάλλον ανιμισμό από όσα διάβασα εδώ, ωστόσο θα περιμένω να το δω πρώτα. Διαβάστε επίσης το εγχειρίδιο του ΕΑΠ (μετάφραση βιβλίου από το αγγλικό ανοιχτό πανεπιστήμιο) Η Γεωγραφία έχει σημασία στα αρχικά κεφάλαια το πώς άλλαξε η συμβολική άποψη για τη γη (Γαία ζωντανή από ό,τι είδα για όσα γράφετε για το Avatar)σταδιακά όσο ο άνθρωπος προχωρούσε στην εκ-μετάλλευση της (εξόρρυξη μεταλλευμάτων). Διαβάστε επίσης το Πουλί της Αστραπής του βρετανού βιολόγου Lyall Watson όπου (αν θυμάμαι καλά) αναφέρεται επίσης στην εκμετάλλευση της γης και πώς προσπαθούσαν να την «ξεγελάσουν» οι άνθρωποι για να τις πάρουν τους θησαυρούς της. Ελπίζω να θυμάμαι καλά ότι εκεί το λέει, διότι έχω διαβάσει πριν 25 χρόνια τα περισσότερα βιβλία του και έχω ξεχάσει πια λεπτομέρειες. Το συγκεκριμένο είναι ουσιαστικά μυθιστόρημα μέσα από το οποίο όμως μιλάει και για κοινωνιολογικά – ιστορικά θέματα με φόντο την Αφρική. Εδώ το βιβλίο http://www.bibliopolio.gr/%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%AE%CF%82-p-86564.html

    6:14

    Και πληροφορίες για το Παντελόνι του Πυθαγόρα που ξέχασα να παραθέσω σύνδεσμο http://www.papasotiriou.gr/product.gbook.asp?pfid=379920&prid=68345&deid=10502

    6:31

    Προσωπικά, πάντως, θεωρώ ότι δεν είμαστε καλύτερα ή χειρότερα σήμερα από άλλες εποχές. Εχουμε απλά μία διαφορετική αντίληψη για την πραγματικότητα (αρκετά πιο σύνθετη από άλλες εποχές), βλέπουμε μία ακόμα πλευρά της. Διότι, κατά την φτωχή μου γνώμη, κάθε εποχή έχει αρνητικά και θετικά είτε ποσοτικά, είτε ποιοτικά. Ελπίζω κάποια στιγμή να λείψουν οι υπερβολικές προκαταλήψεις και φανατισμοί και να συνθέσουμε όλες τις έως τώρα οπτικές για να έχουμε τη βέλτιστη απόδοση όσων πλευρών της πραγματικότητας γνωρίζουμε.

    6:33

    … για χάρη του ευ ζην μας!

  25. CoolPlatanos
    προσφέρεις μια επιτηδευμένα ώριμη και συνετή οπτική. Δεν κατάλαβα όμως μέσα από αυτό, το τι προτείνεις, πέρα απ’ το ότι οι άθεοι και οι ένθεοι παροτρυνόμαστε ευγενικά να τα «βρούμε» και να προχωρήσουμε σε κάποιου είδους σύνθεση… χωρίς να θέλω να σου φορτώσω τα όποια συμπεράσματά μου, οφείλω να σου πω πως εγώ, και ίσως αρκετοί άλλοι που δηλώνουν άθεοι, αξιολογούμε το ελευθέρως σκέπτεσθαι πολύ περισσότερο από το ευ ζειν.
    Για παράδειγμα, πως φαντάζεσαι ότι θα μπορούσαμε να συνθέσουμε τον άκτιστο (whatever)με την εξέλιξη των ειδών και την ελευθερία από τον τρόμο που επιφυλάσσει η πίστη στους πιστούς της;
    Θα έπρεπε ίσως να δεχτούμε μέρος των απαντήσεων των θεολόγων για τη δημιουργία του κόσμου;
    Θα έπρεπε να αγνοήσουμε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι στηρίζονται σε αστρολόγους για να πάρουν αποφάσεις σημαντικές για το μέλλον τους και το μέλλον άλλων;
    Θα έπρεπε να μετατρέψουμε τις επιστήμες σε σπορείς θεσφάτων;
    Ή θα πρέπει να πετάξουμε από το πλαίσιο της λογικής κάθε εικασία που κατάφωρα της αντιτίθενται;
    Ο πολιτισμός, του οποίου σήμερα είμαστε όλοι υποτελείς, είναι το καλύτερο που μπορούμε να έχουμε ως σκεπτόμενα όντα ή αποτελεί ένα αμάλγαμα φόβων, θεών και μεταφυσικών ανοησιών;
    Πως η σύνθεση των οπτικών θα προσφέρει μια καλύτερη εξήγηση (απόδοση) της πραγματικότητας;
    Θα έπρεπε να συνθέσουμε κάποιο είδος μιας νέας συμφερτικής ηθικής υπεραξίας;

    Διαφωνώ όσο κάθετα μπορώ με τις ευγενικά διατυπωμένες θέσεις σου. Εκτός κι αν κάτι δεν κατάλαβα.

    Μ.Ο

  26. ενθεος said

    «Βρε άιντε τραβήξτε κουπί ή βγάλτε το σκασμό!»

    Έχεις ξεφύγει λίγο διαγόρα; Υπάρχουν και κάτι χάπια για τέτοιου είδους αντιδράσεις, τις οποιές έχεις πολύ συχνά τελευταία. Μήπως τα έκοψες χωρίς να ειδοποιήσεις τον γιατρό σου, φίλους και λοιπούς συγγενείς; Μην τα σταματάς πάντως. Σε χαλάει!

  27. Mortgage δεν προτείνω «να τα βρείτε» άθεοι και ένθεοι. Προτείνω να γίνεται πιο παραγωγική συζήτηση. Ενα παράδειγμα η δημόσια συζήτηση μεταξύ Εκο και ενός καρδιναλίου που κατόπιν βγήκε σε βιβλίο. http://www.greekbooks.gr/BookDetails.aspx?id=54486
    Δεν βοηθά τη συζήτηση ο γενικός αφορισμός ότι για όλα φταίει η θρησκεία που ο πολιτισμός μας χάλασε. Διότι απλά και η θρησκεία είναι μέρος του πολιτισμού που αναπτύχθηκε, είτε το θέλουμε, είτε όχι. Το να λες ΑΝ δεν είχε υπάρξει ο χριστιανισμός είναι άνευ νοήματος. Διότι με ΑΝ δεν γράφεται η ιστορία. Αυτή έχει ήδη γραφτεί. Από δω και πέρα τι κάνουμε. Ενα σημαντικό βήμα για Ελλάδα θα ήταν ο διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας, άλλο σημαντικό βήμα η απομάκρυνση θρησκευτικών συμβόλων από δημόσιους χώρους. Διότι σε αυτή τη χώρα (όπως και πολλές άλλες) δεν υπάρχουν μόνο χριστιανοί ορθόδοξοι.
    Θα μου πεις εδώ συζητάτε για ένα κινηματογραφικό έργο. Οκ, θα ήταν αξιόλογο να βρεθεί τι στοιχεία περιέχει αυτό το έργο, από ποιες ιστορικές περιόδους επηρεάζεται, τι ανάγκες ωθούν να δημιουργηθεί ένα τέτοιο έργο σήμερα. Οι πιστοί ας έχουν την άποψη τους και οι μη πιστοί τη δική τους, αλλά χωρίς μειωτικές αναφορές. Διότι το ότι κάποιος πιστεύει σε μία θρησκεία δεν σημαίνει ότι απαραίτητα είναι και υπεύθυνος για όλα τα εγκλήματα που αυτοί διέπραξε. Διαφορετικά υπό την ίδια έννοια κάποιος που πιστεύει στον άνθρωπο να αρχίσει να κατηγορείται για όλα τα εγκλήματα που διέπραξε κατά καιρούς η ανθρωπότητα. Και να λέει: Ο άνθρωπος είναι το χειρότερο είδος. Βγάζουν κάπου τέτοιες απόψεις;

    10:09

    Διόρθωση: το: που αυτοί διέπραξε διαβάστε: που αυτή διέπραξε.
    Πάντως η ελευθερία σκέψης νομίζω ότι περιλαμβάνεται στο ευ ζην των φιλοσόφων. Και δεν κατάλαβα το «επιτεδευμένα ώριμη». Είμαι 53 χρονών, ε, μία στάλα θεωρώ πως έχω ωριμάσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι όταν ακούω ακρότητες από θρησκευόμενους δεν ανάβουν τα λαμπάκια μου, αλλά έχω καταλάβει ότι δεν έχει νόημα το να φουντώνω επειδή ο άλλος δεν μπορεί να δει τα πράγματα όπως τα βλέπω εγώ και ξέρω ότι κανέναν δεν πρόκειται να πείσω με το ζόρι. Επομένως τον παροτρύνω να ψάξει και να διαβάσει. Αν δεν θέλει, ακολουθώ τη ρήση αυτών που πιστεύει: Ξεσκονίζω τα παπούτσια μου και φεύγω… Σε άλλα επίπεδα όπου μπορώ να επηρεάσω για μία ανεξίθρησκη στάση ζωής που να μην περιορίζει την ελευθερία της σκέψης του καθενός το κάνω όσο και όπως μπορώ. Αλλά φανατική σαν τους πιστούς αποκλείεται να γίνω. Εξάλλου δεν είμαι ούτε άθεη, ούτε ένθεη. Δηλώνω μετέωρη αγνωστικίστρια που για κάτι που δεν αποδεικνύεται δεν αξίζει τον κόπο να προσπαθώ να το αποδείξω. Εξάλλου είναι και αντιεπιστημονικό…

    10:33

    Αν δεν υπήρχε Θεός, η μόνη εναλλακτική (για όντα με συνείδηση του γεγονότος, όπως εμείς) είναι η αυτο-ακύρωση, καθώς κάθε προσδοκία για επικράτηση δικαιοσύνης, καλωσύνης, αλληλεγγύης, σεβασμού προς ομοειδείς και αλλόμορφους συγκατοίκους πάει διαχρονικά κατά διαόλου.

    Σε αυτή την άποψη του ΘΒ υπάρχει απάντηση στις ιστορίες του κυρίου Κόυνερ από τον Μπέρτολντ Μπρεχτ όπου σημειώνει κατά παράφραση δική μου, διότι δεν θυμάμαι ακριβώς τις φράσεις: Αν η ζωή σου θα άλλαζε και θα ήσουν λιγότερο καλός, αλληλέγγυος και θα έπαυες να σέβεσαι τους συνανθρώπους σου με την μη ύπαρξη θεού, ε, ναι τότε χρειάζεσαι ακόμα το θεό…

  28. ΘΒ

    Μια ταινία είναι απλά μια ταινία. Τέλος. Δεν νομίζω πως ελπίζει κανείς να υπάρχει ο harry potter ή ο Legolas. Λατρεύω τις ταινίες φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας αλλά δεν τις μπλέκω με την πραγματικότητα. Γι’αυτό υπάρχει και η λέξη φαντασία μέσα. Θεωρώ αυτή την λογική του «βλέπεις μια ταινία και σ’αρέσει άρα πιστεύεις ό,τι γίνεται εκεί ή θα ήθελες να γίνει στ’αλήθεια» διεστραμμένη και δεν μπορώ να την καταλάβω καθόλου (εκτός κι αν μιλάμε για 5χρονα).

  29. Γιατρός Του Ικα said

    «(εκτός κι αν μιλάμε για 5χρονα)»
    Bingo!

  30. ενθεος said

    «“(εκτός κι αν μιλάμε για 5χρονα)” Bingo!»

    Bingo!

  31. Fremendog said

    Διαγόρα, μια φιλική διόρθωση: «αποκηρύσσει» κι όχι «αποκυρύσσει»

  32. Σε ευχαριστώ για την επισήμανση, Fremendog. Απορώ πως και δεν βρέθηκε κανείς νωρίτερα να τη θέσει υπόψιν μου. Έκανα τη διόρθωση.

  33. zaphod said

    Το είδα και δηλώνω εντυπωσιασμένος. Ναι μεν η «βασική» πλοκή ήταν παραλλαγή της Ποκαχόντας, αλλά το background ήταν πολύ καλό. Για γκρινιες, αμερικανιες κτλ μένω στο δικό σου «Με άλλα λόγια, κοιτάτε τα χάλια σας ρε!» το οποίο με καλύπτει!!!

  34. @ 28
    Ιοκάστη
    Μια ταινία είναι μια ταινία, όσο ένα βιβλίο είναι ένα βιβλίο… Αλλα και η βίβλος ένα βιβλίο είναι…

  35. ΘΒ said

    @Iokaste

    Είναι κοινός τόπος το ότι η εικονική πραγματικότητα επηρεάζει με δραματικό τρόπο την καθημερινότητα.
    Π.χ. είναι πια τεκμηριωμένος ο ρόλος των παιχνιδιών βίας σε αρκετά εγκλήματα σε σχολεία με δράστες ανηλίκους.
    Καμμία ταινία δεν αφήνει ανεπηρέαστο τον θεατή της έστω κι αν αυτός δεν θέλει να το παραδεχτεί.
    Εδώ ένα διαφημιστικό μηνυματάκι λίγων δευτερολέπτων μπορεί να σε υπνωτίσει.

  36. ΘΒ, δεν έχω υπόψιν μου να «είναι πια τεκμηριωμένος ο ρόλος των παιχνιδιών βίας σε αρκετά εγκλήματα σε σχολεία με δράστες ανηλίκους». Μήπως θα ήθελες να παραθέσεις κάποιους συνδέσμους σε αυτή την τεκμηρίωση της οποίας έχεις γνώση;

    Όπως και να’ χει το θέμα, η ταινία ικανοποιεί μεν τους πολεμοχαρείς θεατές με αρκετές σκηνές μάχης, αλλά το βασικό της μήνυμα είναι αντιπολεμικό.

    Να προσθέσω ότι βγάζω το καπέλο μου στον Cameron (ή στον σεναριογράφο, ή τέλος πάντων σε όποιον είναι υπεύθυνος) για τη σκηνή στην οποία ο αρχηγός των δυνάμεων ασφαλείας (ο κακός της ταινίας) εμψυχώνει τους άνδρες του για την επίθεση που πρόκειται να κάνουν με ιπτάμενα φρούρια και πυραύλους εναντίον ιθαγενών οπλισμένων με τόξα και βέλη λέγοντας «δεν θα αφήσουμε την τρομοκρατία να περάσει!»

    3:35

    Α, και που είσαι, όταν εμείς μιλάμε για τεκμηρίωση συσχέτισης ανάμεσα στο Α’ και το Β’ εννοούμε «επιστημονικά τεκμηριωμένη συσχέτιση», βάσει έρευνας και στατιστικής ανάλυσης, όχι ανέκδοτες αφηγήσεις ή αναφορά μεμονωμένων παραδειγμάτων που έχουν επιλεγεί ώστε να προκύπτει το ζητούμενο.

  37. The Mortgage απλά ήθελα να δείξω το πόσο παράλογη θεωρώ την μανία των χριστιανών να «φοβούνται» τις ταινίες ή να θεωρούν πως αν κάποιος δει μια ταινία φαντασίας πιστεύει και σ’αυτά που βλέπει. Ο ΘΒ θεωρεί πως θα πρέπει να προβληματιστούμε επειδή οι ταινίες φαντασίας είναι ιδιαίτερα επιτυχημένες αυτόν τον καιρό – εγώ πάλι έχω καταχαρεί μ’αυτό…

    ΘΒ

    Το πόσο επηρεάζεται ο καθένας από τις ταινίες έχει να κάνει με την γενικότερη παιδεία και μόρφωσή του, καθώς και με το πόσο κατασταλαγμένος είναι σαν χαρακτήρας. Για τα παιχνίδια βίας μην ακούω χαζομάρες. Αν το παιδί έχει 1000 ψυχολογικά προβλήματα και χρειάζεται ψυχίατρο θα φτάσει στα άκρα με ή χωρίς παιχνίδια βίας στους υπολογιστές, οι γονείς φταίνε. Παίζω παιχνίδια από όταν ήμουν 10 χρονών και μερικά ήταν αρκετά βίαια, στην πραγματική ζωή όμως απεχθάνομαι την βία. Νομίζω πως είναι υγιές να μπορεί κανείς να ξέρει τα όρια και να βρίσκει την ισορροπία στα πράγματα.

  38. Μύρων said

    προς αθεους
    Πράγματι,η επιστήμη που σήμερα είναι και αύριο δεν είναι, είναι πολύ πιο σοφή από την οποιαδήποτε σταθερή Θρησκεία,ειδικά όταν εμείς είμαστε ζώα με μυαλό και το συμπαν μας κυβερνιέται στην τύχη με τεράστια ακρίβεια

  39. ΘΒ said

    @Iokaste

    H επιτυχία αυτού του είδους των ταινιών δεν είναι ανεξάρτητη από την new age κουλτούρα.
    Μαζί με το Αβατάρ πάει πακέτο ο Χάρρυ Πότερ, το χρονικό της Νάρνια,η τηλεοπτική σειρα Μάγισσες,οι σούπερ πωλήσεις του βιβλίου οι Μάγισσες της Σμύρνης,οι χιλιάδες αστρολόγοι, χαρτορίχτρες, καφετζούδες, μέντιουμ που διαφημίζονται σε όλα τα ΜΜΕ, οι εκατοντάδες γκουρού και ομάδες που διδάσκουν εσωτερισμό, μυστικισμό, ανατολική φιλοσοφία, καθώς και οι νεοπαγανιστές με τις διάφορες μορφές τους.

  40. Γιατρός Του Ικα said

    Mύρωνα πράγματι,έχεις δίκιο,η επιστήμη σήμερα είναι και αύριο δεν είναι.Και εγώ ήξερα μιάν επιστήμη κάποτε αλλά πέθανε η κακομοίρα.Τι να πείς;Τι είν’ο άνθρωπος τι το ζουμί του.

    Προς τους υπόλοιπους (εννοώ τους έχοντας σώας τας φρένας):Η επιστημονική φαντασία της ίδιας τάξης φαινόμενο με τις χαρτορίχτρες,τον νεοπαγανισμό και τον Χάρυ Πόττερ.Καταλαβαίνετε για πόση τρικυμία εν κρανίω και κούφιο ξερολισμό μιλάμε…

  41. xarxar said

    … τα χριστιανορθόδοξα παραμυθάκια (αγία γραφή, πατερικά κείμενα), οι βίοι των αγίων, οι δεισιδαιμονίες των χριστιανών (μάτιασμα, δαιμονισμοί, τάματα, θαύματα, μυστήρια, ιερά κειμήλια κλπ.), τα θρησκευτικά, οι αγιασμοί, οι θρ. όρκοι, ο εκκλησιασμός, τα θρησκευτικά σύμβολα, το κατηχητικό, οι πνευματικοί, οι αγαπημένοι αρχιερείς των ΜΜΕ, η θρησκεία στο στρατό, στην γέννηση/βάπτιση, στο γάμο, στο θάνατο, οι τηλευαγγελιστές (και στην Ελλάδα αλλά με άλλη μορφή) κλπ., οι θιασώτες της χριστιανικής αποκάλυψης (βιβλία, DVD κλπ.) όλα μήπως αυτά δεν συνιστούν τον ΟΡΙΣΜΟ της πλύσης εγκεφάλου;

  42. tkas said

    «Π.χ. είναι πια τεκμηριωμένος ο ρόλος των παιχνιδιών βίας σε αρκετά εγκλήματα σε σχολεία με δράστες ανηλίκους.»

    Θα ηθελες να παραθεσεις μερικες πηγες που το τεκμηριωνουν? Ευχαριστω πολυ.

  43. Ωχ βρε ΘΒ, τι κόλλημα είναι αυτό με την new age κουλτούρα; Τι φοβία σε έχει πιάσει βρε παιδί μου;;

    Αφενός μπλέκεις τα πάντα σ’ένα καζάνι, γιατί είσαι τόσο μπερδεμένος μωρέ; Προσπάθησε να τα δεις λίγο πιο αντικειμενικά και ξεκάθαρα.

    Αφετέρου αυτά δεν είναι καινούρια μόδα, βιβλία φαντασίας, επιστημονικής και επικής, υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ταινίες έχουν γυριστεί πάρα πολλές στο παρελθόν, απλά τώρα με τα ειδικά εφέ είναι πιο εύκολο. Τα χρονικά της Νάρνια συγκεκριμένα είναι ένα μικρό έπος, το οποίο ξεκίνησε να γράφεται το 1949, new age το λες κι αυτό;

    Δεν μπορείς να εκτιμήσεις την ομορφιά αυτής της τέχνης, το καταλαβαίνω, γούστα είναι αυτά. Αλλά να την κατηγορείς κι από πάνω; Έλεος. Άμα ο άλλος θέλει να πιστέψει θβ θα πιστέψει, δεν φταίνε οι Μάγισσες της Σμύρνης για τις χαρτορίχτρες αλλά η αφέλεια του κόσμου, η οποία ενισχύεται από τον χριστιανισμό περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Εκεί αποδίδω και την στροφή του κόσμου προς τις ανατολικές ή/και τις παγανιστικές θρησκείες. Δεν βρίσκουν αυτό που θέλουν στον χριστιανισμό αλλά έχουν μάθει να πιστεύουν σε κάτι οπότε ψάχνουν κάτι διαφορετικό.

    Α και δύο ερωτήσεις. Εμένα μ’αρέσουν όλα τα βιβλία και οι ταινίες φαντασίας, επιστημονικής, επικής, τρόμου, γοτθικής, τα πάντα. Είμαι άθεη όμως και δεν πιστεύω σε τίποτα από αυτά που αναφέρεις. Πως το ερμηνεύεις αυτό; Γιατί δεν με επηρεάζουν οι ταινίες; Και δεύτερον και με τα κινούμενα σχέδια το ίδιο κόλλημα έχεις; Πιστεύεις πως ο Μίκυ και ο Σκούμπι Ντου αποτελούν πρόβλημα για την κοινωνία μας;

    Βρε Μύρωνα κι εσύ, τώρα νομίζεις πως μας την είπες για την επιστήμη; Αυτό που λες δεν ισχύει, η επιστήμη υπάρχει πάντα, απλά οι θεωρίες βελτιώνονται, αναθεωρούνται, υπάρχει δυναμισμός κι όχι στασιμότητα, υπάρχει όμως και συνέχεια και συνέπεια. Αλίμονο αν αυτό θεωρείται αρνητικό. Εντάξει το ότι είμαστε ζώα πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να το δεχτούν γιατί πληγώνεται ο εγωισμός τους, τι να κάνουμε τώρα, αυτά έχει η ζωή…

    @tkas

    και να ήθελε δεν γίνται. Όλοι ψάχνουν για αποδιοπομπαίους τράγους και τα παιχνίδια, τα κόμικς και οι ταινίες είναι από τα πιο εύκολα «θύματα». Είναι πιο εύκολο να κατηγορήσεις μια ζωγραφιά με αίμα παρά την κοινωνία που φτιάξαμε εμείς οι ίδιοι και πήζει στο αίμα και στην μιζέρια καθημερινά.

  44. Αγαπητέ Διαγόρα χαίρομαι που σε ξαναβρίσκω διαδικτυακά. Είναι λογικό να μην αρέσει στην κάθε εκκλησία το Avatar αφού οι γραφές τους λένε: «…αυξάνεστε πληθύνεστε και κατακυριεύσατε της γης…» πόσο μάλλον έναν άλλον πλανήτη όπου ζουν μπλέ ινδιάνοι!

    Γιατί και με τους ινδιάνους η εκκλησία έχει μεγάλη ιστορία καταστροφής και αίματος, όχι μπλε και πράσινου αλλά κόκκινου αίματος, αίματος εις το όνομα του κυρίου για όσους δεν βαπτίζονταν.

    Εντάξει, δεν έχει καμία τρομερή πλοκή η ταινία αλλά συμφωνώ ότι οι εκκλησίες οι οποίες βασίζονται στην αποβλάκωση του ποιμνίου δεν θα αρέσκονται όταν βλέπουν τις ρίζες των δέντρων και τη βιοόσφαιρα να αλληλεπιδρούν όπως τα εγκεφαλικά κύτταρα ενός ανθρώπου.

  45. Η ταινία παρουσιάζει με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο την ανάγκη επιστροφής του ανθρώπου στην φύση, την επανασύνδεσή του μ’ αυτήν. Εξ άλλου, ο άνθρωπος είναι ένα ον όπως όλα τα άλλα που απομακρύνθηκε για πολλούς και διάφορους λόγους απ’ το φυσικό του περιβάλλον και κατήντησε μία νευρωτική μηχανή σ’ ένα τεχνητό, αφύσικο κόσμο.
    Παρακολούθησα την ταινία και συνειδητοποίησα πως υπάρχει ένας χαμένος δεσμός ανάμεσα σ’ αυτό που ήμαστε και σ’ αυτό που θα έπρεπε να ήμαστε. Η αλόγιστη καταστροφή του περιβάλλοντος για χάριν του πλούτου είναι αποτέλεσμα της τάσης μας να αισθανόμαστε κυρίαρχοι του πλανήτη και όχι μέρος του πλανήτη. Στον πλανήτη Πανδώρα οι κάτοικοί της ζουν σε πλήρη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, το οποίο συντηρείται από την δράση τους αυτή και συνάμα τους συντηρεί. Με αρωγό την επιστημονική φαντασία, οι δημιουργοί της ταινίας οραματίζονται έναν κόσμο σε απόλυτη αρμονία που αυτοθεραπεύει τις αδυναμίες του, για να γίνει καλύτερος.
    Δεν είδα τίποτε θρησκευτικό στην ταινία. Οι κάτοικοι της Πανδώρας δεν λάτρευαν την φύση, αλλά επικοινωνούσαν (με πραγματικούς διαύλους) με την φύση και τούτο ολοκλήρωνε την ύπαρξή τους. Τώρα, γιατί το Βατικανό βλέπει συνωμοσίες και απειλές, νατουραλιστική προπαγάνδα και προσηλυτισμό σε μία αντιπολεμική ταινία, είναι άξιον απορίας.

  46. emilofcrete said

    Πού είναι οι δόξες
    τού να εμποδίζεις την είσοδο
    στον «Τελευταίο Πειρασμό»…
    Πάνε αυτά τα χρόνια…
    Τώρα, «μάζευε κι ας είν’ και ρώγες»!
    :-)))))))))))))))))))))))

  47. I can see ... said

    Γειά σου ρε Xarxar πόσο με βρίσκεις ΣΥΜΦΩΝΟ …!!!!

  48. Κλείνω τη συζήτηση γιατί μαζεύει πολύ σπαμ. Αν κάποιος έχει κάτι να πει, ας μου στείλει email.

  49. Ξαναείδα σήμερα την ταινία, και μάλιστα το extended version, σε high definition (1080p). Τι να πω, υπέροχο θέαμα. Το extended version έχει διάρκεια 2 ώρες και 58 λεπτά (μαζί με τους τίτλους τέλους) και περιέχει μερικές επιπλέον σκηνές, οι οποίες κόπηκαν στην έκδοση που προβλήθηκε στους κινηματογράφους προφανώς για οικονομία χρόνου. Οι περισσότερες από αυτές τις επιπλέον σκηνές ήταν ενδιαφέρουσες και χρήσιμες για το σενάριο, ενώ μόνο για μια από αυτές θα μπορούσα να πω ότι πράγματι καλύτερα να έλειπε. Θα έλεγα ότι πρόκειται για μια ταινία που αξίζει να τη δει κανείς περισσότερες από μια φορές.

Σχολιάστε