Τι προκαλεί τις βροντές
Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2008/07/27
Μόλις τις προάλλες έμαθα τι ακριβώς προκαλεί τις βροντές. Θα σας το πω παρακάτω για να το μάθετε κι εσείς, πρώτα όμως μία ιστοριούλα.
Το τι ακριβώς προκαλεί τις βροντές υποτίθεται πως έπρεπε να το είχα μάθει στην πέμπτη ή στην έκτη δημοτικού, στο μάθημα της φυσικής ιστορίας. Σας διαβεβαιώνω πως ο λόγος που δεν το έμαθα τότε δεν είναι επειδή δεν πρόσεχα στο μάθημα, είναι επειδή ο δάσκαλος δεν ήξερε. Και μάλιστα όχι απλώς δεν ήξερε, αλλά δεν ήθελε ούτε να το παραδεχθεί, κι έτσι έπλασε εκείνη τη στιγμή επι τόπου μία εσφαλμένη εξήγηση. Κατά συνέπεια, εγώ είχα τότε θεωρήσει την εξήγησή του ως ορθή, και δεν μπήκα στον κόπο να ανοίξω μία εγκυκλοπαίδεια για να μάθω την αλήθεια, πράγμα που θα είχα κάνει αν ο δάσκαλος είχε απλώς παραδεχθεί πως δεν ήξερε.
Θυμάμαι το δάσκαλο να εξηγεί πως συσσωρεύεται το ηλεκτρικό φορτίο στα σύννεφα και πως όταν συσσωρευτεί μεγάλο φορτίο προκαλείται ο κεραυνός, ο οποίος δεν είναι παρά μία ηλεκτρική εκκένωση, και πως αυτή η εκκένωση προκαλεί το θόρυβο που ακούμε. «και γιατί κύριε προκαλεί θόρυβο η ηλεκτρική εκκένωση;» τον ρώτησα, καθώς μου ήταν μεν σαφές πως απ’το Α’ είχαμε φτάσει στο Β’, αλλά μου φαινόταν πως απ’το Β’ είχαμε πηδήξει στο Δ’. Κάπου μας είχε διαφύγει κάποιο Γ’. Ήμουν, βέβαια, ο μαθητής που έκανε πάντα τέτοιου είδους ερωτήσεις.
Ο δάσκαλος τα βρήκε σκούρα, δεν θυμάμαι τι ακριβώς απάντησε στην αρχή, αλλά νομίζω πως ήταν κάποιου είδους υπεκφυγή του είδους «ε, αυτό συμβαίνει» ή «και τι θες Διαγόρα να κάνει;» αλλά εγώ δεν μάσησα, επέμεινα στην ερώτησή μου, και τελικά εκείνος αποφάνθηκε ότι ο ηλεκτρισμός απωθεί τον αέρα, δηλαδή δημιουργεί ένα κενό για να περάσει, (το συσχέτισε και με τη λέξη «εκκένωση» φαίνεται,) και η βίαιη δημιουργία αυτού του κενού προκαλεί ένα ωστικό κύμα το οποίο φτάνει τελικά στα αυτιά μας ως βροντή. Η απάντηση δεν με ικανοποίησε απόλυτα, γιατί πουθενά στα όσα είχα μέχρι τότε διαβάσει για τον ηλεκτρισμό, και σε κανένα από τα πειράματα που είχα κάνει ο ίδιος στο σπίτι μου, δεν είχα δει ποτέ τον ηλεκτρισμό να απωθεί κάποιο υλικό, μονωτικό ή αγώγιμο, κατά τέτοιο τρόπο. Μη μπορώντας να κάνω κάτι διαφορετικό όμως, και βλέποντας τη νευρικότητα του δάσκαλου που ήθελε να τελειώνει με τις ερωτήσεις του Διαγόρα και να προχωρήσει με το μάθημα, δέχτηκα αυτή την απάντηση, και συνέχισα με τη ζωή μου, και η αλήθεια είναι ότι από τότε μέχρι σήμερα δεν έτυχε ποτέ να παρουσιαστεί κάποια περίσταση όπου θα μου είχε φανεί χρήσιμο να γνώριζα τη σωστή εξήγηση αντί για τη λανθασμένη που είχα μάθει.
Η σωστή εξήγηση είναι η εξής:
Η ροή του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από την ατμόσφαιρα προκαλεί ακαριαία υπερθέρμανση του αέρα, λόγω αυτής της υπερθέρμανσης ο αέρας διαστέλλεται, και αυτή η διαστολή είναι τόσο βίαια, (για την ακρίβεια, υπερβαίνει την ταχύτητα του ήχου,) που δημιουργεί κρουστικό κύμα, το οποίο είναι και ο θόρυβος της βροντής. Η θέρμανση υλικών όταν διαπερνούνται από ηλεκτρισμό είναι ένα φαινόμενο που όλοι μας έχουμε παρατηρήσει, όπως επίσης και η διαστολή των υλικών όταν θερμαίνονται, κι έτσι η εξήγηση αυτή είναι σαφής και κατανοητή.
Τέλος πάντων, θα με ενδιέφερε πολύ αν υπάρχει κανένας αναγνώστης που να τυγχάνει να έχει στα χέρια του βιβλίο φυσικής ιστορίας της 5ης ή 6ης δημοτικού από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 με αρχές της δεκαετίας το 1980, για να μας πει τι λέει το βιβλίο για τον κεραυνό και τη βροντή.
Copyright © 2008 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης
Τροφοδοσία περιεχομένου (RSS feed)
Νέα άρθρα σε αυτό το ιστολόγιο
Νέα σχόλια σε αυτό το ιστολόγιο
Μόνο νέα σχόλια σε αυτό το άρθρο
sfrang said
Δυσκολότερο να εξηγηθεί είναι το σημείο που άρχισες: Πώς συσσωρεύεται μεγάλο φορτίο, με ποια διαδικασία δηλαδή διαχωρίζονται τα φορτία και προκύπτει ένα θετικά ή αρνητικά φορτισμένο σύννεφο (έναντι τους εδάφους ή άλλου συννέφου). Από την αλληλεπίδραση των δύο φορτισμένων πόλων προκύπτει η ηλεκτρική διάσπαση του υλικού (εδώ αέρας), όταν η ένταση του ηλ. πεδίου υπερβεί μια οριακή τιμή, και ακολουθεί ως δευτερεύον φαινόμενο η βροντή.
Προ καιρού είχα βάλει μια απλοϊκή εξήγηση με ιστορικά στοιχεία για τον κεραυνό, πιο πολύ για παραπέμψω αμέσως μετά στις φωτογραφίες με κεραυνούς που είχα μαζέψει!
Mandarin said
Αγαπητέ Διαγόρα θίγεις ένα ζήτημα που με έχει απασχολήσει στο παρελθόν και έτυχε να το συζητήσω προχθές με ένα φίλο και δεν είναι άλλο από την παρεχόμενη εκπαίδευση κυρίως στο Δημοτικό σχολείο και δευτερευόντως στο Γυμνάσιο. Υπάρχουν τόσα πολλά παραδείγματα σαν και αυτό που αναφέρεις, τα οποία θυμάμαι ακόμα από το δικό μου δάσκαλο, που όσο τα σκέφτομαι πια εκνευρίζομαι. Τόσες και τόσες μπούρδες, που όσο μεγαλώνεις, σου εντυπώνονται στο μυαλό και όταν σε μεγαλύτερη ηλικία δεις την κανονική εξήγηση δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις. Το κλασικότερο παράδειγμά μου είναι όταν σε κάποιο κεφάλαιο του βιβλίου με τον ευφάνταστο τίτλο «Εμείς και ο κόσμος» αναφερθήκαμε στις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος, ο δάσκαλος μας πληροφόρησε ότι τα ούρα δεν περιέχουν νερό!! Χρειάστηκε να πάω 2α Γυμνασίου για να μάθω την αλήθεια.
Το θέμα που εγείρεται εδώ δεν είναι άλλο από την καταλληλότητα των εκπαιδευτικών, οι οποίοι αναλαμβάνουν να μεταδώσουν τις πρώτες επιστημονικές γνώσεις στα παιδιά χωρίς οι ίδιοι να είναι επιστημονικά επαρκείς. Αν αναφερθώ μάλιστα στα μαθηματικά δε θα τελειώσουμε ποτέ.
Το σημαντικότερο θεμέλιο μιας κοινωνίας είναι η παιδεία, το μόνο που διδάσκεται στο ελληνικό σχολείο με συνέπεια και τα αποτελέσματά του είναι ορατά σε όλους τους Έλληνες είναι ο εθνικισμός και η προγονολατρεία.
Odin said
http://www.physics4u.gr/articles/2003/airphysics4.html
Από την μέση και κάτω της σελίδας δίνονται περισσότερες βοήθειες , αλλά και οι προηγούμενες σελίδες δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να διαβαστούν.
Νίκος Δ. said
Οι κεραυνοί είναι σταλμένοι από τον Δία για να τρομάζουν τον κόσμο. Είναι multimedia (ήχος και φως) για καλύτερο απότέλεσμα.
Με νεώτερες θεωρήσεις, είναι μηνύματα από τον Πανάγαθο Θεό (πάλι multimedia, άρα μιλάμε για MMS), εξ ού και περιλαμβάνονται συνήθως σε ένα προσφερόμενο πακέτο με πολύ βροχή, αέρα κλπ. που ονομάζεται «θεομηνία».
Αυτά περί ηλεκτρισμού κλπ. είναι μπούρδες που εφευρίσκουν σκοτεινοί κύκλοι που προσπαθούν να πολεμήσουν με κάθε μέσο την ορθή πίστη και το φρόνημα του ορθόδοξου έλληνα. Εμείς όμως κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά μας, όπως έχουμε επανειλημένως πει σε προηγούμενα νήματα.
Θου Βου said
σιγά τα σπουδαία…ποιος Δίας και ποιος Θωρ θα μάς τρομάξει εμάς;
καταιγίδες,κεραυνοί και λαλακίες!
προτιμούμε τις απολύτως εξηγήσιμες Χιροσίμες και Δρέσδες με ολίγη από καρκινογένεση μέσω χημικών στις τροφές και τα ποτά,κινητών τηλεφώνων,μολυσμένου αερα από τα προιόντα των μηχανών μας κλπ κλπ
ε,όπως και να το κάνουμε έχει άλλη γλύκα όταν πεθαίνεις από τις παρενέργειες της εφαρμοσμένης επιστήμης.
επί του προκειμένου,οι κεραυνοί είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο φαινόμενο και απέχουμε ακόμα αρκετα από την πλήρη εξηγηση του (βλ σφαιρικούς κεραυνούς).
Διαγόρα,μήπως ο δάσκαλος σου ηξερε γιατι,ενίοτε, πονά η κοιλιά μας όταν περπατάμε ξυπόλητοι σε κρύες επιφάνειες; :Ρ
σορολόπ said
..αχ αυτός ο δάσκαλος!
..αφού δεν σε κούρεψε με την ψιλή, να είσαι ευχαριστημένος :)
Πάρης said
«…όταν πεθαίνεις από τις παρενέργειες της εφαρμοσμένης επιστήμης…»
Στα 80 όμως,όχι στα 30 από τον θεόσταλτο Μαύρο Θάνατο.
Θου Βου said
στα 80 τους πέθαναν τα 90 εκατομμυρια νεκρών του Β παγκοσμίου πολέμου;
έχεις δικιο,αλλο ο Μαυρος Θανατος από τα μικρόβια κι αλλο ο θανατος από το ιατρογενες AIDS που ξεκληριζει την πλουσια σε πετρελαια και μετλλευματα υποσαχαρια Αφρική.
ειναι αλλο πραγμα να σε σκοτωνει ενα τυχαιο βακτήριο κι αλλο να πεθαίνεις από εναν εργαστηριακό ιο.
ακριβως σαν τον Πόντιο του ανεκδοτου ο οποίος καταδικασμένος σε γδαρσιμο, για να γινει πιρογα των ιθαγενων που τον συνελαβαν,πήρε ενα μυτερο καλάμι κι αρχισε να τρυπιεται φωνάζοντας «εγώ πιρογα δεν γινομαι»
bright said
Εκτός των πολλών εφαρμογών η εφαρμοσμένη επιστήμη προσφέρει κανάλια έκφρασης του εφαρμοσμένου ορθόδοξου κρετινισμού και η ειρωνεία είναι ότι αυτός την επιτίθεται!!!
Iokaste said
Τι το ψάχνετε;;; Ο ΘΒ με κάθε ευκαιρία βρίζει την επιστήμη και δεν μας έχει πει ακόμα τι πιστεύει ότι θα έπρεπε να κάνουμε.. Να κατηγορούμε κάτι ως λάθος χωρίς όμως να προτείνουμε κάτι άλλο για να το αντικαταστήσει ή να αλλάξει τέλος πάντων την παρούσα άσχημη κατάσταση είναι ανούσιο (για να μην πω τίποτα πιο βαρύ). Ποια είναι η πρόταση σου ΘΒ; Έχεις δηλαδή κάποια πρόταση, όπως θα ήταν πχ. «να καταργήσουμε την τεχνολογία τελείως και να κυκλοφορούμε με γαιδούρια» ή απλά «φωνάζεις»;
Θου Βου said
Iokaste,
όταν ένας πολιτισμός πεθαίνει,όπως ο δικός , το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσουμε πως έχουμε φτάσει σε οριακά σημεία ,σχεδόν στον πάτο του βαρελιού και να πάψουμε να βαυκαλιζόμαστε για τα επιτεύγματα (με ή δίχως «»)μας.
η συνειδητοποίηση της λάθος πορείας μας είναι η αρχή της θεραπείας.
όσο ισχυριζόμαστε πως το μυαλό μας θα τα λύσει όλα,πως ναι μεν κάνουμε λάθη αλλά όπου νάναι θα τα καταφέρουμε τόσο θα πλησιάζουμε περισσότερο και ισως ανεπιστρεπτί,στην αυτοκαταστροφή μας.
όσο οι προθέσεις των καρδιών παραμένουν πονηρές δλδ η κυριαρχία επί των άλλων και το μέγιστο κέρδος-όπως αυτές που οδηγούν τους επιστήμονες στην δημιουργία όλο και τελειότερων μέσων μαζικής καταστροφής και όχι μόνο-η κατάσταση δεν θα αλλάξει.
η γνώση και η επιστήμη δεν έχει αυτοτελή αξία.
προχτες ο πρόεδρος της Δημοκρατιας είπε «Πολιτική χωρίς ηθική είναι μία επικίνδυνη υπόθεση»
το ίδιο ισχυει και για την επιστήμη.
τώρα το εάν πώς ένας ανήθικος πολιτισμός που έχει ανάξει το κέρδος και την ελευθερη αγορά σαν κυρίαρχο δόγμα του ,μπορεί να συμβιβαστεί με «παρωχημένες» περί ηθικής θεωρήσεις βρείτε το εσείς.
προσωπικά αδυνατώ.
Iokaste said
ΘΒ,
ωραία, συμφωνούμε μάλλον στο ότι έχουμε φτάσει σε οριακά σημεία (αν και έχω μια υποψία ότι κάθε εποχή οι άνθρωποι τα ίδια έλεγαν) και ότι το να κοιτάζουμε μόνο κάποια επιτεύγματα είναι λάθος και οδηγεί στο να εθελοτυφλούμε και να μην κάνουμε τίποτα για να διορθώσουμε τα χάλια μας (αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και σαν χώρα που μας έχει φάει ο εθνικισμός και η υπερηφάνια για περασμένα μεγαλεία και δεν θέλουμε να δούμε την κατηφόρα που έχουμε πάρει…).
Επίσης ναι, κι εγώ ενοχλούμαι με τις προθέσεις που αναφέρεις, όντως ο καθένας κοιτάζει να βολέψει τον εαυτό του κι ας πεθάνει ο διπλανός του στην πορεία..
Όμως δεν ευθύνεται η επιστήμη για όλο αυτό το χάος αλλά κάποιοι άνθρωποι, κι είναι λάθος να καταδικάζουμε την επιστήμη για όλα τα κακά του κόσμου. Η ηθική απαξίωση δεν είναι αποτέλεσμα της τεχνολογικής εξέλιξης κι ούτε θα λυθεί με την άρνηση και την απόρριψή της. Αυτό δεν θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα. Δεν έχει νόημα να μην σκοτώνει κάποιος επειδή δεν μπορεί για παράδειγμα, σημασία έχει να μην θέλει. Πρέπει να διορθώσουμε το πρόβλημα της έλλειψης ηθικής, κριτικής σκέψης και παιδείας κι όχι να «πετάμε» κατηγορίες από δω κι από κει βρίσκοντας αποδιοπομπαίους τράγους..
Θου Βου said
Iokaste
ζουμε στην μοναδική περιοδο της ιστορίας κατα την οποια ο ανθρωπος μπορεί με μερικά κλικ να καταστρεψει ολοκληρο τον πλανητη,με οτι αυτος περιεχει.
ποτε δεν υπήρξε ανάλογη περιοδος στην γνωστη παγκοσμια ιστορια.
όταν βλέπεις πως ένας άνθρωπος είναι σε αμόκ και κρατά μαχαίρι ή πυρσό δεν προσπαθείς να τον θεραπευσεις σε πρώτη φάση.
προσπαθείς να του αποσπάσεις αυτό που κρατά και με το οποίο έχει πρόθεση να βλάψει τον εαυτό του ή (και) άλλους εξουδετερώνοντας τον με κάποιον τρόπο.
το αν και πότε θα θεραπευτεί ο άνθρωπος που ήταν σε αμόκ ειναι ζήτημα που μπορεί να χρειαστεί πολύ χρόνο.εως τοτε τον κρατάς μακριά από την χρηση μέσων με τα οποια μπορει να κανει κακό.
πχ.η εφαρμοσμένη επιστήμη μας εδωσε ,μέσα στο αμόκ της πολεμικής συρραξης του Β παγκόμιου πολέμου,την ατομική ενέργεια.
μετά καποιοι ισχυριστηκαν πως αυτη η ενέργεια που ανακαλυφθηκε με σκοπό να σκοτωσει οσο το δυνατον περισσοτερους ανθρωπους,μπορει να εχει και ειρηνική χρηση γεγονος με το οποιο διαφωνουν οι περισσοτεροι υποδεικνυοντας τις παρενεργειες της ,τυπου Τσέρνομπιλ.
αν τα τρελα παιδια ,τυπου Μπους ή Αχμαντιζενάντ ,έχουν «βεγγαλικά» στα χερια το πιθανοτερο είναι οτι ,καποια στιγμη,θα τ αναψουν.
τα περι παιδειας,ηθικης κλπ κλπ ακουγονται εδω και χιλιετιες κι ομως αυτο δε μας εμποδισε να φτάσουμε στο χείλος της καταστροφής.
Iokaste said
ΘΒ,
Ναι γιατί μόνο ακούγονται αλλά κανείς δεν ήταν και δεν είναι πρόθυμος να δώσει σοβαρές λύσεις που χρειάζονται χρόνο, κόπο και θυσίες. Αντιθέτως όλοι θα στραφούν σε εφήμερες και απλές (στην σκέψη μόνο) προτάσεις…
Επίσης δυστυχώς αυτοί που έχουν την δύναμη έχουν διαφορετική «ηθική» από αυτή που έχουν οι υπόλοιποι, οι οποίοι όμως συνήθως αδιαφορούν κι απλά γκρινιάζουν στην καλλίτερη των περιπτώσεων..
Παρομοιάζεις τον άνθρωπο που κρατά μαχαίρι με τον άνθρωπο που χρησιμοποιεί λανθασμένα την επιστήμη και πρέπει να απομακρύνεις το όπλο αρχικά, όμως η επιστήμη είναι κάτι πολύ πιο περίπλοκο από ένα μαχαίρι.
Θα απομακρύνεις τα πάντα; Δηλαδή εγώ τώρα θα αποκλειστώ στην Ουαλία και αν θέλω να πάω ελλάδα θα πρέπει να βρω κανά κάρο; Αν γλυστρίσεις και σπάσεις το πόδι σου (χτύπα ξύλο) δεν θα πας σε νοσοκομείο; Αν δεν είχαμε όλοι εμείς υπολογιστές τώρα τί θα κάναμε; Πωωω, ούτε να το φανταστώ να κάθομαι να περνάω τόσες χιλιάδες ονόματα και στοιχεία πελατών με το χέρι.. Αν δεν είχαμε τηλέφωνα; Αν κάποιος πάθει εγκεφαλικό; Καρκίνο; Ή πιο απλά αν πρέπει να αφαιρέσει τις αμυγδαλές του; Και μη μου πεις ότι αυτά είναι καινούρια και δεν υπήρχαν παλιά, γιατί χαίρω πολύ, άμα πεθάνει κανείς στα 30 του όπως γινόταν κάποτε ε ναι, μάλλον ούτε από καρδιακό θα πάει, ούτε από καρκίνο ούτε από εγκεφαλικό…
Η επιστήμη έχει γίνει τόσο πολύ μέρος της ζωής μας πλέον από το πιο απλό και σημαντικό εώς το πιο περίπλοκο και ασήμαντο πράγμα που στην παρομοίασή σου θα κόβαμε το χέρι, δεν θα αφαιρούσαμε το όπλο…
Είναι πιο ουτοπικό να ζητάμε κάτι τέτοιο παρά να ελπίζουμε σε βελτίωση της παιδείας κλπ… Και το λέω αυτό παρόλο που έχω πολύ λίγη πίστη στους ανθρώπους..
SimonSays said
Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχουν οι μελαγχολίες του Θου Βου με το θέμα του άρθρου!
espectador said
Κατω η τεχνολογια! Να μη μας τα πρηζουν οι ηλεκτρικες καμπανες και τα μεγαφωνα με τις αγριοφωναρες των παπαδων.
Συγνωμη που «μπηκα» ετσι στο blog σας, αλλα ο Θ.Β. (καημενε Βεγγο) ειναι διασημοτης ανα το διαδικτυο και γνωστος ταραξιας του νευρικου μας συστηματος….εκ συστηματος.
Αόρατη Μελάνη said
Διάβασα σήμερα το διάλογο αυτό, και η μόνη παρατήρηση που έχω να κάνω στον κατά τα άλλα ενδιαφέροντα διάλογο (πάντα με απασχολούσαν κάτι τέτοια όταν ήμουν παιδί, κι ευτυχώς παραμένω ακόμη παιδί εν πολλοίς) είναι ότι ο Θου Βου φέρεται εδώ καθαρά σαν τρολ. Γράφει άσχετα και διασπαστικά και παρασύρει τη συζήτηση στο έδαφος που θέλει. Όλοι μας κάποτε ξεφεύγουμε από το θέμα, ωστόσο νομίζω φαίνεται πότε αυτό γίνεται με καλή πρόθεση και από αληθινό ενδιαφέρον για κάποιο άλλο θέμα (παρεμφερές κατά κανόνα με το αρχικό) και πότε γίνεται με πρόθεση διαταραχής.
Γενικα είμαι κατά της λογοκρισίας, αλλά θα σε δικαιολογούσα απόλυτα αν έκοβες τέτοιου τύπου σχόλια και τα πετούσες στο πτυελοδοχείο.
Θου Βου said
Μελάνη
φαίνεται πως διαβάζεις λειψά ή μάλλον με συναισθηματικά κριτηρια.
σχόλιο 3
Νίκος Δ. Είπε:
2008-07-28 στο 10:50
«Οι κεραυνοί είναι σταλμένοι από τον Δία για να τρομάζουν τον κόσμο. Είναι multimedia (ήχος και φως) για καλύτερο απότέλεσμα.
Με νεώτερες θεωρήσεις, είναι μηνύματα από τον Πανάγαθο Θεό (πάλι multimedia, άρα μιλάμε για MMS), εξ ού και περιλαμβάνονται συνήθως σε ένα προσφερόμενο πακέτο με πολύ βροχή, αέρα κλπ. που ονομάζεται “θεομηνία”.
Αυτά περί ηλεκτρισμού κλπ. είναι μπούρδες που εφευρίσκουν σκοτεινοί κύκλοι που προσπαθούν να πολεμήσουν με κάθε μέσο την ορθή πίστη και το φρόνημα του ορθόδοξου έλληνα. Εμείς όμως κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά μας, όπως έχουμε επανειλημένως πει σε προηγούμενα νήματα.»
αναμένω με κατανόηση την επανόρθωση σου.
Νικος Δ. said
Αν δεν κάνω λάθος, ο ΘΒ λέει κάτι σαν: «Γιατί με μαλώνετε κυρία δασκάλα, και ο Νικολάκης το ίδιο έκανε».
Να μυγιαστώ λοιπόν.
Το σχόλιο 3 ορθώς, σαφώς και αδιαμφισβητήτως έχει άμεση συνάφεια με το θέμα που θέτει ο συγγραφεύς -και ιδιοκτήτης, κτήτωρ και νομεύς, δια να μην είμεθα επιλήσμονες- του ιστοχώρου. Δυνάμεθα να δεχθώμεν υφέρποντα σαρκασμόν εν τη ρύμη, αλλα καθ’ ουδένα τρόπον απαγωγή του διαλόγου πέραν της εκπεφρασμένης βουλήσεως του συγγραφέως.
Οιαδήποτε αντίρρησις επ’ αυτού θέλει αιτιολογηθεί δια επιχειρημάτων, άλλως και ημείς αναμένομεν επανόρθωσιν ως υμείς πεπλανημένως αλλά συγγνωστώς πράττετε εν τω σχολίω δεκα έξ.
Θου Βου said
o σαρκασμός σου στο #3 για την αφέλεια των πιστων που αποδίδουν τα φυσικά φαινόμενα σε θεότητες και αγνοούν τον ηλεκτρισμό ακολουθήθηκε από αντι-σαρκασμό την ανθρωπινης επιστημοσύνης που αφου ανακάλυψε κάποιες περιορισμένες ερμηνείες των φυσικών φαινόμενων (σταγόνα μπροστά στον ωκεανό που αγνοεί) ,κατόπιν χρησιμοποιεί μετα μανίας τις ερμηνείες αυτές για να καταστρεψει ,μεσω της τεχνολογίας, τον εαυτό του και τον πλανήτη.
ο διάλογος που ακολουθησε προέκυψε από το δικο σου σχόλιο, το οποιο προσπερασε επιεικως η Μελάνη,επειδή προφανως συμφωνει μαζι του και επιτέθηκε με σφοδρότητα στην απάντηση μου.
Iokaste said
Έλα βρε ΘΒ είναι δυνατόν να πιάνουμε μια τριχίτσα και να την κάνουμε κουβάρι αρκετό για να καλύψει όλο τον κόσμο; Το σαρκαστικό, σατιρικό και εύθυμο (κατά την γνώμη μου) σχόλιο #3 αναφερόταν σ’ένα φυσικό φαινόμενο που έχει εξηγηθεί αρκετά πλέον ώστε να μην πιστεύουμε όντως ότι το στέλνει ο Δίας κι όχι στην επιστήμη και στην πίστη γενικότερα.
Τώρα ένα απλό και οκ, σαρκαστικό σχόλιο το πήρες και το γύρισες σε ολόκληρο «κατηγορώ» κατά της επιστήμης. Και δεν θα μπω καν στην διαδικασία του να σου αναλύσω το πως και το γιατί δεν ισχύει αυτό που λες («αφου ανακάλυψε κάποιες περιορισμένες ερμηνείες των φυσικών φαινόμενων (σταγόνα μπροστά στον ωκεανό που αγνοεί) ,κατόπιν χρησιμοποιεί μετα μανίας τις ερμηνείες αυτές για να καταστρεψει ,μεσω της τεχνολογίας, τον εαυτό του και τον πλανήτη) γιατί όντως έχουμε ξεφύγει πολύ…
Και εδώ που τα λέμε πάντα οδηγείς την συζήτηση αλλού για αλλού (χωρίς αυτό να σημαίνει πως θέλω να διαγραφούν τα σχόλιά σου, για να είμαι ειλικρινής μου συμβαίνει συχνά να ξεφεύγουν συζητήσεις – live συζητήσεις βέβαια – και δεν με ενοχλεί αλλά φυσικά μπορώ να καταλάβω πως μπορεί να ενοχλεί αυτόν που βάζει ένα συγκεκριμένο άρθρο και θέλει να ακούσει απόψεις πάνω σ’αυτό.. Τέλος πάντων, άσχετο…)
dmast said
Εγώ πάντως, θα σας παραθέσω την εξήγηση της βροντής, όπως τη δίδαξε ο Σωκράτης στον Στρεψιάδη:
(από τις Νεφέλες του Αριστοφάνη σε μετάφραση Κώστα Βάρναλη, εκδόσεις Ι. Ζαχαρόπουλος)
ΣΩΚΡΑΤΗΣ: …Είναι νερό γεμάτες οι Νεφέλες
η μια χτυπάει στην άλληνε και σκάνε και βροντάνε.
ΣΤΡΕΨΙΑΔΗΣ: Δε με βολεί.
ΣΩ: Παράδειγμα τον εαυτό σου λάβε.
Στα Παναθήναια σα γεμίζεις την παραδαρμένη
με σάλτσες, νοιώθεις μέσα σου γουργουρητά και ξάφνου
βροντολογάς.
ΣΤ: Ναι, μου ταράζουν το στομάχι οι σάλτσες
και ξαφνικά σμπαράρουνε και δυνατά βρυχιούνται
παξ στην αρχή σιγά σιγά και παπαπάξ κατόπι
και όταν με πιάνει χεζουριό παπαπαπάξ κορδόνι.
ΣΩ: Με λίγο αέρα στην κοιλιά πορδολογάς, φαντάσου
το πόσο πρέπει να βροντάει ο απέραντος αέρας!
ΣΤ: Γι’ αυτό οι λέξεις μοιάζουνε βροντή-πορδή. Μα τώρα
τα φλογερά αστροπέλεκα για πες μου ποιος τα ρίχνει
κι άλλους μας καίνε ζωντανούς κι άλλους μας τσουρουφλάνε;
Σ’ όσους πατάν τον όρκο τους ο Δίας τα σαγιτεύει.
ΣΩ: Ρημάδι του κατακλυσμού, γεροσαλιάρη βλάκα,
……………………………………….
Μου φαίνεται πως δεν πατάν τον όρκο τους τα δέντρα!
ΣΤ: Σα να’ χεις δίκιο! Τι λοιπόν είναι τ’ αστροπελέκι;
ΣΩ: Ξερός αέρας απ’ τη γής υψώνεται και μπαίνει
μέσα τους, τις παραφουσκώνει κ’ ύστερ’ από τη σφίξη
σκάζουν εκείνες σαν ασκιά κι αυτός βαρυβροντώντας
ανάβει απ’ την πολλή του ορμή και φλέγεται κι αστράφτει.
Θου Βου said
Iokaste
είναι απλά θέμα εντιμότητας.
όταν κάποιος μέμφεται,δικαίως ή αδίκως,τις θεϊστικές αντιλήψεις οφείλει να τηρεί την ίδια στάση απέναντι και στις λογικοκρατικές αντιλήψεις του κόσμου που μας περιβάλλει και να μη μεταβάλλει την λογική απο εργαλείο σε θεότητα που, δηθεν, θα μάς σωσει από όλα τα βάσανα και ίσως μάς εξασφαλίσει καποτε την αθανασία.
Σε κάθε περιπτωση αυτός που πίστευε ότι ο κεραυνός προέρχεται από το σφυρί του Θωρ είναι ακινδυνος συγκρινόμενος με αυτόν που χλευάζει μεν τον θεό του κεραυνού αλλά πιστευει στην παντοδυναμία της αρρωστημένης λογικής του και την χρησιμοποιεί για να φτιάχνει τους δικους του «κεραυνούς» για να εξασφαλίσει ,μεσω της καταστροφής των «εχθρών», την παγκόσμια κυριαρχία.
Νικος Δ. said
@ ΘΒ
θεϊστικές αντιλήψεις…λογικοκρατικές αντιλήψεις…ξέρεις γιατί μιλάμε…
Κόβω πέντε εκατομμύρια βερύκκοκα, και βρίσκω κουκούτσι μέσα. Και έρχεται ένας άγνωστος και μου λέει :»Να, ΑΥΤΟ το βερύκκοκο δεν έχει κουκούτσι, και είναι άγιο, να το σέβεσαι και να το προσκυνάς, μου τό ‘πε ο θειός μου ο Αρχιψευτόπουλος».
ΘΒ, άλλη μιά φορά θα στο πώ ότι πιστεύεις γιατί σε ανακουφίζει, και ως εκ τούτου έχεις κάνει τον εαυτό σου να αποδεχτεί το μεταφυσικόν του προσφερομένου πακέτου.
Σκέψου τί επίπεδο γνώσης είχαν οι άνθρωποι πριν 20000 χρόνια, και πίστευαν ότι πίστευαν.
Σκέψου πόσο άλλαξαν με το πέρασμα των αιώνων παράλληλα οι γνώσεις και η αντίληψη του θεού.
Κάνε προβολή στο μέλλον, τουλάχιστον μην ψαλιδίσει η θρησκοληψία σου την επαγωγική σκέψη.
Σκέψου πόσοι και ποιοί που σε διδάσκουν ωφελούνται από αυτό το γεγονός και από σένα.
Σκέψου τί ομορφη που θά ‘σαι, με το φεγγάρι στα μαλλιά…
Καλό καλοκαίρι/καλές διακοπές σε όλους μας !!!
Αόρατη Μελάνη said
Πραγματικά Θου Βου, οφείλω να σου αναγνωρίσω ένα μικρό ελαφρυντικό. Υπήρχε συνειρμός που σε οδήγησε να γράψεις αυτό που έγραψες.
Πράγμα που μου θυμίζει το άλλο με τον Τοτό:
Η δασκάλα λέει στα παιδάκια να ετοιμάσουν μια εργασία για κάποιο ζώο. Ο Τοτός γράφει για το σαλίγκαρο: «Ο σαλίγκαρος είναι ένα μικρό ζωάκι. Σέρνεται στο έδαφος και τρώει χόρτα. Του αρέσει η υγρασία και βγαίνει όταν βρέχει. Έχει ένα καβούκι σαν τα κοχύλια. Έχει μαλακό σώμα και μαζεύεται μέσα στο καβούκι όταν κινδυνεύει. Έχει δύο κερατάκια για να αισθάνεται τα πράγματα. Αφήνει ένα ασημένιο χνάρι καθώς σέρνεται. Κάνει αυγά και από μέσα βγαίνουν τα μικρά σαλιγκαράκια.»
– Μπράβο Τοτό, άριστα δέκα, λέει η δασκάλα.
Την άλλη εβδομάδα η δασκάλα τους βάζει πρόχειρο διαγώνισμα και ζητά να γράψουν για τον ελέφαντα. Ο Τοτός είναι αδιάβαστος, οπότε κατόπιν σκέψεως γράφει: «Ο ελέφαντας είναι ένα μεγάλο ζώο που τρώει χόρτα. Μέσα στα χόρτα ζει ο σαλίγκαρος. Ο σαλίγκαρος είναι ένα μικρό ζωάκι….»