Γνωμικό #235
Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2010/06/08
«Κατά κάποιο τρομερό, αλλόκοτο, παράδοξο τρόπο, οι άθεοι τείνουν να λαμβάνουν τη θρησκεία περισσότερο στα σοβαρά απ’ ό,τι οι πιστοί.»
—Jonathan Miller (Τζόναθαν Μίλλερ) (γεν. 1934) Άγγλος συγγραφέας και σκηνοθέτης θεάτρου και όπερας, τηλεπαρουσιαστής, και γλύπτης.
Το πρωτότυπο: «In some awful, strange, paradoxical way, atheists tend to take religion more seriously than the practitioners.»
Πηγή: Atheist Bible
Το αρχείο των γνωμικών φιλοξενείται στο atheoi.ORG: Αρχείο γνωμικών
Copyright © 2010 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης
Άρθρα μέσω RSS
Σχόλια μέσω RSS
Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email
ο δείμος του πολίτη said
Είναι αλήθεια. Μία ιδέα είναι για αυτό ευθύνεται το γεγονός ότι οι άθεοι κυνηγιούνται περισσότερο από όλους για τις ιδέες τους κι έτσι δείχνουν ένα σεβασμό μεγαλύτερο προς τις ιδέες των άλλων.
Διαγόρας ο Μήλιος said
Μπα, δεν νομίζω Δείμε. Δηλαδή, αυτό ίσως να ισχύει για κάποιους, αλλά όχι για πολλούς. Για τους περισσότερους από εμάς το «παίρνω στα σοβαρά» τη θρησκεία δεν συνεπάγεται και «δείχνω σεβασμό» προς αυτήν. Απλά σημαίνει ότι την θεωρώ αντικείμενο «άξιο έρευνας», σε αντίθεση με πολλούς πιστούς που πιστεύουν επειδή έτσι έτυχε, και δεν μπαίνουν στον κόπο να εξετάσουν τίποτα.
Νικόλαος said
Τείνω να συμφωνήσω με το Διαγόρα, και θα ήθελα να προσθέσω και το επόμενο κατ’εμέ βήμα στο συλλογισμό: άμεση συνέπεια του «θρησκευτικού ωχαδερφισμού» είναι η εμφάνιση των παράσιτων που ανάλογα με το πόσο περιθώριο έχουν (στο ένα άκρο ας πούμε Βυζάντιο και Καθολική Ισπανία, Ιερά Εξέταση, στο άλλο… πλάκα πλάκα το Ελληνικό σήμερα) απομυζούν την υπόλοιπη κοινωνία εξυπηρετώντας μία επίπλαστη ανάγκη. Οπότε, διαφωνώ και με το κεντρικό θέμα του ρητού: είναι πολύ λογικό τελικά να παίρνω σοβαρά κάτι που έχει φτάσει να εκμεταλλεύεται τους θεσμούς ενός κράτους για να μου παίρνει λεφτά από την τσέπη μέσω εισφορών και φόρων.
astillais said
Ποιός μετέφρασε από τα αγγλικά το γνωμικό;
Διαγόρας ο Μήλιος said
Εγώ μεταφράζω όλα τα γνωμικά. Βέβαια δεν είμαι αλάνθαστος, κι έτσι οι σχολιαστές με βοηθούν συνήθως να βελτιώνω τις μεταφράσεις μου.
Sober said
Υπάρχει η θρησκευτική φράση «Πίστευε και μη ερεύνα». Ο σκεπτικιστής προτείνει και ακολουθεί το «Πίστευε και μη, ερεύνα», δηλαδή είτε πιστεύεις είτε δεν πιστεύεις, να ερευνάς.
Sober said
Οι πιστοί ακολουθούν τυφλά την πίστη χωρίς να το ψάχνουν, έτσι τους μάθανε απο παιδιά. Οι σκεπτικιστές καταλήγουν στο συμπέρασμα της μη πίστης αφού πρώτα έχει προηγηθεί η έρευνα των στοιχείων της θρησκείας.
Ορθόδοξος said
Ναι είναι πραγματικότητα αυτό και χωρίς να θέλω να προσβάλω κανένα … υπάρχει και ανέκδοτο!
Άθεος Δεξιός said
Αυτό είναι αλήθεια, και το θυμάμαι από χαρακτηριστικά γεγονότα την εποχή που άρχισα να αμφισβητώ την συμβατότητα της θρησκευτικής μου πίστης με μια λογική εξέταση της ζωής.
Είχα γνωστούς οι οποίοι ζούσαν κυριολεκτικά σαν μηδενιστικά γουρούνια, αγνοώντας όλες τις προσταγές της χριστιανικής θρησκείας -εννοώ, ακόμα κι αυτές που θεωρούμε ευεργετικές ως ανθρωπιστές άθεοι- αλλά τηρούσαν ευλαβικά όλες τις φορμαλιστικές ανοησίες. Την εποχή που ταλαντευόμουν μεταξύ πίστης και αγνωστικισμού, αλλά διατηρούσα ακόμα κάποια πίστη, θα μπαίναμε μαζί σε μια εκκλησία, και θα σοκάρονταν (ΣΟΚΑΡΟΝΤΑΝ!) από τον… ασύλληπτο μηδενισμό μου να κάτσω κατευθείαν για να προσευχηθώ, αντί να ανάψω τα κεράκια ή να φιλήσω εικονίτσες, ή να σταυροκοπηθώ τρεισίμησι φορές πιάνοντας το αριστερό ρουθούνι και κρατώντας το ένα πόδι στον αέρα. Το γελοίον της υπόθεσης, είναι ότι αν και όποτε τολμούσα, στους ίδιους ακριβώς ανθρώπους, να επικαλεστώ τις ηθικές προσταγές της θρησκείας σε θέματα ΟΥΣΙΑΣ (πχ μην είσαι ηλίθιο γουρούνι που περηφανεύεται επειδή κερατώνει την κοπέλα του με πορνίδια, ή επειδή την έφερες σ’έναν συνάδελφό σου για να εξελιχθείς στην δουλειά), θα έσκαγαν στα γέλια!!
Πρόσφατα διάβασα ένα περιστατικό στην αυτοβιογραφία του Δαρβίνου που με άφησε άφωνο, καθώς περιέγραφε αυτήν ακριβώς την νοοτροπία, η οποία όπως φαίνεται είναι αρκετά διαδεδομένη ανάμεσα στους «πιστούς».
Πραγματικά, οι ταλαντευόμενοι, οι αγνωστικιστές και οι άθεοι φαίνεται να αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρότερα την θρησκεία από τον μέσο πιστό, ιδιαίτερα σε χώρες όπου η θρησκεία έχει δεθεί με την «παράδοση» και την «ταυτότητα» όσο στην Ελλάδα.
Σκεφτήκατε πάντως το ενδεχόμενο να είναι και θέμα των στάσεων που έχουμε κληροδοτήσει, και όχι αξίας/απαξίας της κάθε νοοτροπίας? Δηλαδή, ότι πάντοτε οι επιπόλαιοι άνθρωποι δεν στοχάζονται πάνω σε αυτά που τους έμαθαν στο σπίτι, οπότε είναι φυσικό οι επιφανειακοί βλάκες να ακολουθούν, με την επιπολαιότητα που τους διακρίνει, την θρησκεία σε μια κατεξοχήν θρησκευτική χώρα, όπως και θα την περιφρονούσαν, χωρίς να την έχουν απορρίψει βάσει της λογικής σε μια άθεη?
Άθεος Δεξιός said
Να το πω αλλιώς?
Οι ηλίθιοι δεν παίρνουν τίποτα στα σοβαρά πέρα από τον φραπέ που κρατάνε στο χέρι τους (και αν προσπαθήσεις να τους μιλήσεις σοβαρά, θα σου απαντήσουν «ωχ μωρέ τώρα!»). Οπότε, σε μια χώρα όπου η πλειοψηφία αποτελείται από θρησκευόμενους, οι βλάκες που δεν σκέπτονται θα είναι και αυτοί θρησκευόμενοι, και θα στιγματίζουν την θρησκεία με την διανοητική τους ελαφρότητα και χυδαιότητα. Αν είναι να προσάψουμε κάτι στην εκκλησία στην προκειμένη περίπτωση, είναι ότι προσπαθεί να ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ αυτή την τάση. Η θρησκευτική ελαφρότητα αποφέρει χρήματα και εξουσία, όχι η σοβαρή αντιμετώπιση της πίστης. Ο βλάκας που συναρτά την σωτηρία της ψυχής του από γονυκλισίες και τάματα αφήνει μεγαλύτερο profit από τον σκεπτόμενο πιστό που την συνδέει με την συμπεριφορά της ζωής του και έναν συγκεκριμένο κώδικα συμπεριφοράς.
Διάολε, ας είμαι άθεος και ας βλέπω τις χίλιες μύριες αντιφάσεις και τις παμπολλες ανήθικες προσταγές σ’αυτό τον κώδικα των πιστών! Και πάλι προτιμώ να κάνω παρέα με έναν θεούσο που σκέφτεται και προβληματίζεται, παρά με τον μαλάκα μέσο έλληνα θρησκευόμενο που φοβάται ότι θα πάει στην κόλαση ο γιος του αν κάτσει στο σπίτι την Κυριακή, αλλά δεν φοβάται ότι θα πάει στην κόλαση αν κερατώσει την γυναίκα του!
Διαγόρας ο Μήλιος said
Άθεε Δεξιέ, τα είπες πολύ ωραία, και ακριβώς στο θέμα. Χαρακτηριστικό δε της έλλειψης ψαξίματος που χαρακτηρίζει το χριστιανικό «ποίμνιο» είναι ότι παράλληλα με τη χριστιανορθοδοξία™ η πλειοψηφία τους συγχρόνως πιστεύει ειλικρινέστατα και στην αστρολογία και σε διάφορες άλλες εντελώς ασύμβατες παπαρολογίες.