Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Ο άθεος επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ Αντώνης Αντωνιάδης

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2008/06/11

Μαθαίνω πως η φυλλάδα espresso δημοσίευσε άρθρο χθες (2008-06-10) με τίτλο «Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ έχει φαντασιώσεις με την… Παναγία». Το άρθρο αφορά τον τέως αρχηγό και νυν επίτιμο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), Αντώνη Αντωνιάδη, ο οποίος, για όσους θυμούνται, το Νοέμβριο του 2006 είχε προκαλέσει κάποιο σχετικό αναπουπούλιασμα στους απανταχού θρησκόπληκτους της Λαϊκής Θεοκρατίας του Ελλαδιστάν™ (© Διαγόρας) (και ειδικά στον Βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργο Σούρλα) δηλώνοντας ανοικτά ότι είναι άθεος.

Ο κος Αντωνιάδης λοιπόν, αποστρατευόμενος εξέδωσε βιβλίο με τίτλο «Κρεμώντας τη στολή», (εκδόσεις Κάκτος,) στο οποίο απ’οτι φαίνεται λέει όλα όσα δεν μπορούσε να πει ενόσω τη φόραγε.

Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, αυτό το άρθρο του espresso το συνιστώ τα μέγιστα, γιατί ασχέτως του σκανδαλοθηρικού (όπως και το κάθε τι με αυτή τη φυλλάδα) τίτλου του, είναι καλογραμμένο.

Δίνει μία ιδιαίτερη ικανοποίηση να διαβάζεις τέτοιες απόψεις από έναν άνδρα που κατείχε μία παραδοσιακά λίαν συντηρητική θέση, και έχει επίσης ενδιαφέρον να διαβάζεις για τις βλακώδεις αντιδράσεις των χριστιανοφασιστών.

Το άρθρο της espresso βρίσκεται εδώ: «Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ έχει φαντασιώσεις με την… Παναγία».

Επίσης διαβάστε αρθράκι της Ελευθεροτυπίας για τον Γιώργο Σούρλα, του αξίζει.

Ενημέρωση 2009-12-03: αντιγράφω το άρθρο της «espresso» παρακάτω ως αντίγραφο ασφαλείας:

Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ έχει φαντασιώσεις με την… Παναγία

10.6.2008

Νέες τορπίλες εξαπολύει κατά του ελληνοχριστιανισμού ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ Αντώνης Αντωνιάδης, ο οποίος αφού κρέμασε τη στολή του ναυάρχου, φόρεσε τη «στολή» του συγγραφέα και μέσα από το βιβλίο του «Κρεμώντας τη στολή» καταθέτει εμπειρίες και βιώματα από την πολύχρονη σταδιοδρομία του στο Πολεμικό Ναυτικό, προκαλώντας με τις απόψεις και τις θέσεις του σχετικά με το Χριστιανισμό. Ο επί τρία χρόνια αρχηγός (2002-2005) του Πολεμικού Ναυτικού αποκαλύπτει τις φαντασιώσεις του «για την καλλίγραμμη νεαρή μητέρα», την Παναγία, θεωρεί «ανοησία» τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, χλευάζει όσους πιστεύουν ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Υιός του Θεού, χαρακτηρίζει τα Ευαγγέλια κείμενα «απίστευτης απλοϊκότητας και αφέλειας», αποκαλεί «σαχλαμάρες» τα όσα πιστεύει ο λαός και οι ναυτικοί για τον Αγιο Νικόλαο. Ακόμη, περιγράφει ως «αισθητική παρωδία» την εμφάνιση των μητροπολιτών και θεωρεί «δουλοπρεπή παπαδοπαίδια» τους ναυτικούς δοκίμους που συνοδεύουν με άγημα το Ευαγγέλιο στις τελετές ορκωμοσίας.

Ο bon viveur ναύαρχος ομολογεί ότι ουδέποτε επιθυμούσε «οι ναυτικοί δόκιμοι, που προορίζονται για μέλλοντες ηγέτες, να υποβαθμίζονται σε δουλοπρεπή παπαδοπαίδια συνοδεύοντας το Ευαγγέλιο» (σελ. 262). Συγκεκριμένα, αναφερόμενος σε δεκάδες τελετές ορκωμοσίας που είχε παραστεί, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ γράφει: «Το θέαμα ναυτικών δοκίμων να συνοδεύουν ιερείς και ευαγγέλια μου προκαλούσε θλίψη. Δεν ήταν τόσο το θέαμα που με εκνεύριζε όσο οι συνειρμοί. Η τιμητική συνοδεία εμπεριέχει και το στοιχείο της υποταγής. Γι’ αυτό άλλωστε και η Πολιτεία την περιορίζει για τους ένστολους μόνο όταν πρόκειται για εθνικά σύμβολα και πολιτειακούς θεσμούς. Το Ευαγγέλιο και οι ιερωμένοι σε καμία πολιτισμένη χώρα δεν ανήκουν σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες» (σελ. 24).

Και ποια είναι η άποψη του κ.  Αντωνιάδη για τα Ιερά Ευαγγέλια; Ο ναύαρχος χαρακτηρίζει τα Ευαγγέλια ως «απίστευτης απλοϊκότητας και αφέλειας κείμενα», που «από επιστημονικής απόψεως είναι σχεδόν ανύπαρκτης ιστορικής εγκυρότητας».

«Καθαρόαιμος Ιουδαίος ήτανε ο Χριστός»

Οσο για την εμφάνιση των μητροπολιτών, ο Αντώνης Αντωνιάδης είναι ιδιαίτερα καυστικός: «Με απωθούσε, επίσης, η όλη κακόγουστη γραφικότητα του σκηνικού. Μητροπολίτες, συνήθως παχύσαρκοι, τυλιγμένοι μέσα σε φανταχτερά, κιτς άμφια με κωμικές, υπερμεγέθεις μίτρες στο κεφάλι να περιστοιχίζονται από μαυροντυμένους ιερείς και όλοι μαζί να ψέλνουν, να κουνάνε κεριά και εικονίσματα και από καιρού εις καιρόν να λιβανίζουν. Την επιτομή της αισθητικής παρωδίας έδιναν οι μακριές γενειάδες. Ενα αμιγώς ιουδαϊκό τελετουργικό, τόσο στην ουσία όσο και στην εμφάνιση. Και πώς να μην είναι! Καθαρόαιμος Ιουδαίος ήτανε ο Χριστός και αίρεση του Ιουδαϊσμού η συνακόλουθη θρησκεία του» (σελίδα 26).

Υπενθυμίζεται ότι στην αποκλειστική συνέντευξη που είχε δώσει στην «Espresso» o κ. Αντωνιάδης το Νοέμβριο του 2006, είχε πει για τους ιερείς: «Οταν ήμουν κυβερνήτης στο αντιτορπιλικό “Σφενδόνη”, απαγόρευα την είσοδο ιερέα στο πλοίο και, επιπλέον, θεωρώ και γρουσουζιά την παρουσία παπά στο πλοίο, όπως και πολλοί ναυτικοί. Επίσης, δεν θα έπρεπε να παρίστανται ιερείς σε καθελκύσεις πλοίων και ορκωμοσίες. Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν συμβαίνει αυτό. Τι γυρεύουν οι παπάδες στις εκδηλώσεις αυτές;»

Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ χαρακτηρίζει «κακόγουστες και ανόητες» τις θρησκευτικές λειτουργίες: Ειδικότερα, στη σελ. 27 του βιβλίου διαβάζουμε: «Δυσκολεύομαι να εξηγήσω πώς ένας λαός με αποδεδειγμένες γενετικές συγγένειες με την πλατωνική ή την αριστοτέλεια σκέψη μπορεί να αποδεχτεί, με τόση αφέλεια, ότι προγονοί του ήταν ο Αβραάμ, ο Ισαάκ, η Σάρα και… όλο το κακό συναπάντημα και να καταντήσει να προσκυνάει Ιουδαίους θεούς, αγίους, προφήτες, αποστόλους, ακόμη και λείψανα. Δεν χωράει στο μυαλό μου και στην αισθητική μου το γεγονός ότι οι απόγονοι του καλαίσθητου ελληνισμού -έστω κι αν ακόμη πιστεύουν ότι ο Χριστός είναι ο “Υιός του Θεού”!- μπορεί να παρακολουθούν όλες αυτές τις κακόγουστες και ανόητες τελετουργίες και να νιώθουν θρησκευτική κατάνυξη».

Από την πένα του ναυάρχου δεν… γλιτώνει ούτε ο Αγιος Νικόλαος. Στη σελίδα 74 του βιβλίου του, ο κ. Αντωνιάδης αναφέρει: «Ο Αγιος Νικόλαος ήταν ένας Μικρασιάτης επίσκοπος από τα Πάταρα. Δεν πρόσφερε απολύτως τίποτα στον ελληνισμό, δεν γνωρίζω αν πάτησε καν το πόδι του ποτέ στην Ελλάδα, είναι θαμμένος κάπου στην Ιταλία και, σε κάθε περίπτωση, δεν έχει την παραμικρή ιστορική ή εθνολογική σχέση με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Αλλά ούτε και με τη θάλασσα γενικότερα, εκτός κι αν πάρουμε στα σοβαρά τις ανοησίες περί θαυμάτων του με θαλασσοπόρους και τις σαχλαμάρες για “αναβλύζοντα” από τον τάφο του νερά (δεν αναφέρεται εάν είναι ποταμίσια ή θαλασσινά)».

«Οι εικόνες της Παναγίας εξέπεμπαν μια θηλυκή ομορφιά, η οποία με έθελγε»

Εντύπωση προκαλούν τα όσα αναφέρει για την Παναγία, η εικόνα της οποίας τον «θέλγει». Αφού θεωρεί «ανοησία» τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, αποκαλύπτει τις φαντασιώσεις του για «την όαση της ομορφιάς», την «καλλίγραμμη νεαρή μητέρα», χαρακτηρισμούς που ο ίδιος αποδίδει στο πρόσωπο που περισσότερο από κάθε άλλο ιερό πρόσωπο τιμά ο ελληνικός λαός. Συγκεκριμένα, στη σελίδα 75 αναφέρει ο συγγραφέας: «Θεσμοθετήσαμε να εορτάζουμε την εθνική μας επέτειο αντί στις 21 Μαρτίου -ημέρα που άρχισε η Επανάσταση-, στις 25 του ίδιου μήνα για να συμπίπτει με μια θρησκευτική ανοησία την οποία αποκαλούν… Ευαγγελισμό της Θεοτόκου!»

Και λίγο παρακάτω, στη σελίδα 81, διαβάζουμε: «Απ’ όλες τις άλλες εικόνες, αυτές της Παναγίας είχαν μια ασυνήθιστη για αγιογραφία γλύκα και ανθρωπιά. Ορισμένες ακόμη φορές εξέπεμπαν και μια θηλυκή ομορφιά, η οποία με έθελγε». Και σε άλλο σημείο για την εικόνα της Παναγίας: «Για μένα, περιέργως, ήτανε πράγματι μια όαση ομορφιάς μέσα στην ασχήμια και κακομοιριά όλων των υπόλοιπων αγιογραφιών. Πολλές φορές δε, τη φαντασιωνόμουν σαν μια όμορφη, καλλίγραμμη νεαρή μητέρα, να περιφέρεται με τα σανδάλια της στους χωματόδρομους της Ναζαρέτ, γεμάτη ζωή και ανύποπτη, ασφαλώς, για τον ανιστόρητο και εξωπραγματικό ρόλο που της επιφύλασσε η ανθρώπινη άγνοια και η εκμετάλλευσή της από τον εκκλησιαστικό σκοταδισμό. Είναι και η μόνη εικόνα την οποία, για ανεξήγητους λόγους, έχω ακόμη κρεμασμένη στο δωμάτιό μου».

Επίσης, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ στη συνέντευξή του στην «Espresso» είχε δηλώσει άθεος, με αποτέλεσμα λίγες μέρες αργότερα ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Σούρλας να ζητήσει, με ερώτησή του που κατάθεσε στη Βουλή, να αφαιρεθεί ο τίτλος του επίτιμου αρχηγού ΓΕΝ ναύαρχου Αντώνη Αντωνιάδη. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που οδήγησαν τον κ. Αντωνιάδη να γράψει το βιβλίο «Κρεμώντας τη στολή». Ο ίδιος στη σελίδα 258 αναφέρει: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε λαός αξίζει τους πολιτικούς και τις κυβερνήσεις που ο ίδιος εκλέγει. Αναρωτιέμαι, όμως, αν τα λίγα αυτά χρόνια κοινοβουλευτικού βίου δικαιολογούν ένα επίπεδο λαού που στέλνει στο Κοινοβούλιο ανθρώπους η πολιτισμική υστέρηση των οποίων μετριέται κυριολεκτικά σε αιώνες! Αναρωτιέμαι, ακόμη, αν δικαιολογούν εκλεγμένους βουλευτές οι οποίοι να ζητούν θεσμικές κυρώσεις εις βάρος μου επειδή δεν πιστεύω στον Χριστό και στην Παναγία! Ή η Ελληνική Βουλή ζει το Μεσαίωνά της ή εγώ έχω την ψευδαίσθηση ότι ζω σε πολιτισμένη χώρα».

Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ Αντώνης Αντωνιάδης κλείνει το βιβλίο του ως εξής: «Στην ερώτηση γιατί δεν παραιτήθηκα από το Ναυτικό αφού δεν ήμουν χριστιανός, απαξιώ να απαντήσω. Τη θεωρώ τόσο βαθιά απολίτιστη και βλακώδη, ώστε να με πείθει ότι η νοητική θόλωση του ερωτώντος δεν θα του επιτρέψει ποτέ να καταλάβει και την πιο απλοϊκή απάντηση την οποία θα μπορούσα να δώσω».

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

Eνημέρωση 2008-06-15 14:30: αντιγράφω αποδελτιώνοντας άρθρο που βρήκα σε σχετικό άρθρο στο indymedia, σαρωμένο (όπως λέμε και στα Ελληνικά, «σκαναρισμένο») από την εφημερίδα «Παρόν»:

Αιμοσταγής και αιμοδιψής θρησκεία ο Χριστιανισμός!

Λέει ο πρώην Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ναύαρχος Αντωνιάδης

Διερωτώμεθα πως φθάσαμε στην τραγωδία της Αμαρύνθου, πως ξεπέσαμε τόσο χαμηλά σαν χώρα… Πάλι καλά που υπάρχουμε ακόμη, γιατί δυστυχώς υπάρχουν και χειρότερα από τον αποτρόπαιο βιασμό της 16χρονης από συμμαθητές της, γιατί έχουν το ελαφρυντικό της ηλικίας… Ενώ ένας Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στον οποίο η Πολιτεία ανέθεσε την προστασία της ακεραιότητας της χώρας και είχε την ευθύνη της διαπαιδαγώγησης του Στρατεύματος στα ιδανικά της Ελλάδας, δεν έχει κανένα ελαφρυντικό όταν εξευτελίζει τη θρησκεία στην οποία πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Ο… λαμπρός αυτός αξιωματικός, που η κυβέρνηση του κ. Σημίτη έκανε Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμε- [Αιμοσταγής και αιμοδιψής θρησκεία ο Χριστιανισμός!] ων, ο κ. Αντ. Αντωνιάδης, είπε πράγματα για τον Χριστιανισμό που δεν θα τα έλεγαν ούτε οι χειρότεροι εχθροί του.
Και επειδή είναι απίστευτα για έναν ανώτατο αξιωματικό που είχε στα χέρια του την τύχη της χώρας, όπου κατά το Σύνταγμά της η Ορθοδοξία αποτελεί την επικρατούσα θρησκεία, ιδού τι εξέμεσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Δαυλός» του Οκτωβρίου:
«Η υπανάπτυξη αυτής της χώρας οφείλεται στον Χριστιανισμό. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πως. Δεν είμαι ούτε ιστοριοδίφης, ούτε ιστορικός, ούτε κάτι τέτοιο, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πώς μια τέτοια μεγάλη αρλούμπα έπιασε παγκοσμίως. Πως για 1.500 χρόνια τόσα εκατομμύρια άνθρωποι πίστεψαν ένα παραμύθι. Πιο πιστευτά ήταν τα παραμύθια του Άντερσεν από το Ευαγγέλιο, τον Χριστό, τον γιο του Θεού, τις σταυρώσεις, τις παρθενογενέσεις και όλα αυτά. Και αναλογίζεσαι, σοβαρά τα λένε όλα αυτά ή πλάκα μας κάνουν και μας δουλεύουν; Άσε που ήταν αιμοσταγής και αιμοδιψής θρησκεία κι έσφαξε τη μισή ανθρωπότητα. Παρ’ όλα αυτά εγώ δεν καταλαβαίνω πώς ο ανθρώπινος νους, που θεωρείται από τους πιο καλλιεργημένους, έφαγε ένα τέτοιο χάπι.
Ο Κεμάλ στην Τουρκία είπε ότι όλα είναι υλικά κι αφήστε τον Αλλάχ και θεούς και Χριστούς κ.λπ. και κοιτάξτε να οργανωθείτε εδώ και να γίνεται ανθρώπινοι. Είδα κατά την επίσκεψή μου στην Τουρκία το Κεμαλικό Κράτος και τις ένοπλες δυνάμεις, είδα το τι προσπάθεια έχει κάνει ο Κεμάλ να τους απαλλάξει από τις συνθήκες της Ανατολίας, την υπανάπτυξη, τους μουλάδες, τους μουσουλμάνους, τη θρησκοληψία. Σαν εμάς δεν είναι καλύτεροι κι αυτοί. Και τι προσπάθεια έκανε, να τους αλλάξει γραφή, να τους την κάνει λατινοευρωπαϊκή, να καταργήσει τις μαντήλες. Εδώ μας καταπλακώνουν αυτοί οι παπάδες και οι ρασοφόροι, αυτός αποτίναξε τον ζυγό του κλήρου».
Πάλι καλά λοιπόν που… πρόλαβε και αποστρατεύθηκε και δεν διέλυσε τις Ένοπλες Δυνάμεις με το πιστεύω του.
Ευθύνη, βέβαια, τεράστια έχει ο τότε υπουργός Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος αρχικά τον πρότεινε για Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού και στη συνέχεια τον κράτησε για Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Καλά, δεν γνώριζε κανείς αυτό το μίσος κατά της Ορθοδοξίας που είχε ο κ. Αντωνιάδης; Ο φάκελός του δεν ανέφερε τίποτε;
Προφανώς τότε τόσο παλικάρι ήταν που δεν τολμούσε να πει αυτά που λέει σήμερα… Με τέτοιους ηγέτες, με τέτοια πιστεύω, πως να πάει μπροστά η Ελλάδα;

Μα, αφού τέτοιοι ηγέτες αποτελούν την εξαίρεση, αγαπητέ μου χριστιανοφασίστα δημοσιοχαφιέ, δεν μπορεί παρά οι «άλλοι», εκείνοι που εσύ θεωρείς σωστούς, να ευθύνονται που δεν πάει μπροστά η Ελλάδα!

Copyright © 2008 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

99 Σχόλια προς “Ο άθεος επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ Αντώνης Αντωνιάδης”

 1. oι συγκεκριμένοι τυποι σαν τον Αντωνιάδη με αηδιάζουν.
  όχι γιατί διαφωνώ με αυτά που λέει αλλά γιατί εκμεταλλεύτηκε όλο αυτό το σύστημα που τώρα καταδικάζει, για να φθάσει στα ανώτατα κλιμάκια,να καλοπερνά,να χαίρει κοινωνικής εκτιμήσεως και να εισπράττει μια παχυλότατη σύνταξη.

  τι να πρωτοπεί κανείς;μιλά για την αμφίεση των κληρικών,ξεχνωντας πως ο ιδιος σε ολες τις επίσημες τελετές πηγαινε στολισμένος σαν την λατέρνα του Ααυλωνίτη,γεμάτος διασημα και παράσημα που κέρδισε στα γραφεία γλύφοντας τους πολιτικούς από τους οποίους εξαρτάται η προαγωγή όλων των αξιωματικών.

 2. Abravanel said

  Θα διαφωνήσω μαζί σου. Δεν είναι ακριβώς αξιοθαύμαστη η έλλειψη σεβασμού, όχι προς τα Θεία, αλλά προς το θρησκευτικό συναίσθημα των συμπολιτών του. Το Κράτος οφείλει να μην επιβάλει την θρησκευτικότητα στην κοινή ζωή και σε αυτό συμφωνώ με τον κ.Αντωνιάδη. Από εκεί και πέρα προσωπικά δεν εκτιμώ το όποιον εύκολα γελοιοποιεί τα πάντα, ειδικά όταν οι χαρακτηρισμοί
  Μητροπολίτες, συνήθως παχύσαρκοι, τυλιγμένοι μέσα σε φανταχτερά, κιτς άμφια με κωμικές, υπερμεγέθεις μίτρες στο κεφάλι να περιστοιχίζονται από μαυροντυμένους ιερείς
  μπoρούν εύκολα να μεταλλαχθούν σε
  Ναύαρχοι, συνήθως παχύσαρκοι, τυλιγμένοι μέσα σε φανταχτερά, κιτς στολές με κωμικές, υπερμεγέθεις πηλίκια στο κεφάλι να περιστοιχίζονται από ασπροντυμένους ναύτες

  Από εκεί και πέρα είναι το ίδιο πνευματικά λοβοτομημένος όπως και ο πρώτος τυχόντας θρησκειόπληκτος αν όντως θεωρεί οτι υπάρχουν «αποδεδειγμένες γενετικές συγγένειες με την πλατωνική ή την αριστοτέλεια σκέψη». Εκτός και αν χάρη στις «γενετικές συγγένειες» μου μπορώ να ελπίζω να προσλάβω από τη σκέψη του Σπινόζα και γιατί όχι του Μαρξ.

  Να εξηγήσω κάτι. Το πρόβλημα είναι η ανυπαρξία σεβασμού και όχι οι απόψεις του ή ο τρόπος του. Η ίδια έλλειψη σεβασμού είναι υπεύθυνη για την έλλειψη ανεκτικότητας στη χώρα μας προς τους άθεους, εβραίους, ομοφυλόφιλους και άλλους που ο κάθε πλειοψηφία θεωρεί «κακόγουστους και ανόητους» για να χρησιμοποιήσω μια φράση του. Προφανέστατα από την στιγμή που δεν αποτελεί την πλειοψηφία ο κ.Αντωνιάδης, δεν αποτελεί τον ίδιο κίνδυνο με έναν φανατικό εβραίο στο ισραήλ ή ένα φανατικό ορθόδοξο στην ελλάδα. Αυτό όμως δεν αναιρεί την αντικειμενική απαξίωση του λόγου του που κινείται από την αδυναμία συμβίωσης και υποπτεύομαι ιδιαίτερους παραλογισμούς περι «εθνικών γονιδίων».

  Από εκεί και πέρα ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέτρα. Καταλαβαίνω οτι η θέληση του θα ήταν να προκαλέσει αλλά αυτό δεν γίνεται κολακεύοντας το ακροατήριο αναφερόμενος σε ένδοξους γενετικούς κληρονόμους ιδεών, ούτε προωθώντας το δίπολο ιουδαικη θρησκεία κακή – ελληνική καλή (ποιά ακριβώς, γιατί αν μιλάμε για δωδεκαθεισμό μιλάμε για υποκρισία τρισμέγιστη). Προβλέπει την παράθεση επιχειρημάτων που δόξα τον Δια δεν λείπουν και όχι στις εκατέρωθεν προσβολές επιπέδου μοδιστρικής.

 3. Abravanel said

  Η παρέμβαση ΘουΒου με υποχρεώνει να ξεκαθαρίσω οτι δεν θεωρώ οτι εκμεταλλεύθηκε το σύστημα περισσότερο από τον χ ε.α.ναύαρχο και ούτε ήταν υποχρεωμένος να το καταπολεμήσει αν διαφωνούσε μαζί του. Βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του καθενός να διαλέξει τους αγώνες που επιθυμεί να παλέψει στη ζωή του.

  Με άλλα λόγια δεν είναι χειρότερος από τον Μητροπολίτη Ανθιμο με τις ρατσιστικές απόψεις του ή τον χ υπερορθόδοξο ραβίνο, αλλά ούτε και ηθικά καλύτερος – απλώς λιγότερα επικίνδυνος.

  Από εκεί και περά προφανέστατα και βουλευτές σαν τον κ.Σούρλα είναι ακόμα περισσότερο απαράδεκτοι αφού ενσαρκώνουν ένα θεσμό ενώ ο κ.Αντωνιάδης εκφράζει προσωπικές απόψεις, (και με τις οποίες συμφωνώ στις δύο τελευταίες παραγράφους).

 4. Ενημέρωση: άλλαξα το «να διαβάζεις τόσο εύστοχες απόψεις» σε «να διαβάζεις τέτοιες απόψεις».

  Να ξεκαθαρίσω κι εγώ ότι εμένα με αηδιάζουν όλοι οι στρατοκράτες.

  Παρ’όλα αυτά, για πες μου σε παρακαλώ, Θου Βου, για ποιό σύστημα μιλάς όταν λες πως «εκμεταλλεύτηκε όλο αυτό το σύστημα που τώρα καταδικάζει»; Απ’όσο καταλαβαίνω ο Αντωνιάδης εκμεταλλεύτηκε το στρατιωτικό σύστημα, όπως και ήταν απόλυτα φυσικό και αναμενόμενο από αυτόν να πράξει, ενώ αυτό που καταδικάζει είναι το θρησκευτικό, και ο άνθρωπος υποστηρίζει ότι το ένα δεν θα έπρεπε να έχει καμμία απολύτως σχέση με το άλλο.

  Εκείνο το περί «αποδεδειγμένων» εθνικών γονιδίων ήταν πράγματι μία μπαρούφα, και μου διέφυγε, γι’αυτό και έκανα την παραπάνω αλλαγή στο άρθρο μου, όσο για τις θρησκευτικές λειτουργίες, το «κακόγουστες» είναι θέμα γούστου, ενώ με το «ανόητες» μάλλον θα συμφωνούσα.

 5. doctor said

  Βλέπω έναν κρυφοδωδεκαθεϊσμό στον επίτιμο ή μου φαίνεται; Απορρίπτει την θρησκεία αντιπαρατάσσοντας στην ουσία την αρχαία ελληνική θρησκεία και όχι μέσα από ορθολογική απόρριψη της έννοιας του Θεού.
  Επίσης υπάρχει και ένας καλυμμένος αντισημιτισμός στα όσα λέει.
  Προς τιμήν του που αντέδρασε και αντιδρά στο θεοκρατικό χαρακτήρα του κράτους. Κάτι είναι κι αυτό.

  Θου Βου αγόρι μου, δεν είμαστε χριστιανοί, άδικα χάνεις τον καιρό σου. Εκτός κι αν έτσι ασκείς το διαδικτυακό ιεραποστολικό σου έργο!!!

  doctor

 6. @Διαγόρα

  μιλώ για το σύστημα συνύπαρξης Πολιτείας -Εκκλησίας.
  φαντάζομαι πως αυτό δεν τού ηταν άγνωστο όταν επέλεξε την σχολή Δοκίμων,ούτε κατά την μακρα σταδιοδρομία του.
  μιλά ως συνταξιούχος και εκ του ασφαλούς,δίχως να διακινδυνεύει τίποτα με τις ανοησιες που αραδιάζει.
  όταν ήταν νεαρός αξιωματικός υπήρχαν συμπολίτες του που αποτάχθηκαν από τον στρατό λόγω πολιτικών φρονημάτων,υπήρχαν άνθρωποι που φυλακίζονταν επειδή αρνουνταν την στράτευση,άνθρωποι οι οποίοι φυλακίζονταν επειδή δεν υπέγραφαν δήλωση μετανοίας.
  μίλησε τόσα χρόνια ο κ.Αντωνιαδης;εξέφρασε καπου την απαρέσκεια του;
  ασφαλώς και όχι,γιατί έχτιζε την καρριέρα του οπως ο σαλίγκαρος, «έρποντας και γλύφοντας»,δίπλα σε όλα αυτά για τα οποία δηλώνει αηδία.
  ξεχνά βέβαια ο δειλός ναύαρχος πως οι Υδραίοι,οι Σπετσιώτες Ψαριανοί,οι Χιώτες ναυτικοί που απελευθέρωσαν την Ελλάδα με το αίμα τους,ΟΛΟΙ είχαν στο πηδάλιο τους την εικόνα του Αη Νικόλα και στα ξάρτια την σημαία με τον Σταυρό.
  όλοι αυτοί,«οι απόγονοι του καλαίσθητου ελληνισμού», από την Μπουμπουλίνα,τον Κανάρη και τον Μιαούλη ως τον ναυαρχο Κουντουριώτη και τον Παπανικολή πίστευαν ότι ο Χριστός είναι ο “Υιός του Θεού”!- μπορούσαν με ευχαρίστηση «να παρακολουθούν όλες αυτές τις κακόγουστες και ανόητες τελετουργίες και να νιώθουν θρησκευτική κατάνυξη».
  Και ξεχνά ή θέλει να ξεχνά ο αμαθής ,πως οι θεοί των Ελλήνων ,σε κάθε ιστορική περίοδο, ήταν πάντοτε μπροστά σε κάθε κρίσιμη απόφαση τους,στην ειρήνη και στον πόλεμο.
  και πως οι χριστιανικές τελετουργίες,ως δρωμενα,εχουν δανεισθεί πολλά στοιχεία της μορφής των αρχαιοελληνικών δρωμένων.

  αλλά είναι προφανές από τις εγκωμιαστικές αναφορές του για την αρχαία Ελλάδα,πως ο κ.Αντωνιάδης δεν ενοχλείται γενικώς από τις θρησκευτικές τελετές.Ενοχλειται,ως νεοφώτιστος παγανιστής, από τις ορθοδοξες τελετές ενω δεν θα ειχε καμμια αντίρρηση αν στο στρατευμα έδινε χρησμούς ο μάντης Τειρεσίας ή θυσιαζόταν η Ιφιγένεια για να φυσήξουν ούριοι άνεμοι.

 7. Γιατρέ μου, όταν διακρίνουμε «κεκαλυμμένες» τάσεις από τα λεγόμενα κάποιου πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί συνήθως αυτό που μας οδηγεί σε τέτοια συμπεράσματα είναι η συσχέτιση με υπάρχουσες καταστάσεις που ήδη γνωρίζουμε, (πράγμα που τείνει να σφάλλει προς την κατεύθυνση της μη-αναγνώρισης της μοναδικότητας του άλλου,) και η έμφυτη τάση μας να… καταλήγουμε σε συμπεράσματα. Πολλοί, φέρει πειν, που δεν έχουν ιδέα ποιός ήταν ο Διαγόρας ο Μήλιος, με το που βλέπουν το Άβαταρ μου και διαβάζουν μία-δύο αντιχριστιανικές μου τοποθετήσεις καταλήγουν μετά μεγάλης βεβαιότητας στο συμπέρασμα ότι είμαι ένας ακόμα αρχαιόπληκτος. «Φιλαράκο, μήπως σου περισεύει καμμία περικεφαλαία;» σχολίασε κάποτε ένας απρόσεκτος σε κάποιο άρθρο μου. Νομίζω ότι από τα όσα διαβάσαμε για τον Αντωνιάδη στο άρθρο του espresso δεν προκύπτει αντικειμενικά το συμπέρασμα ότι είναι δωδεκαθεϊστής, απλά φαίνεται να τρέφει κάποια αγάπη προς τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό, (όπως κι εγώ,) ίσως και ελαφρώς ψωνισμένος, (βλεπε τα περί γονιδίων που επεσήμανε ο Abravanel,) αλλά αφού κατά δική του δήλωση είναι άθεος, οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. (Που το έφερα, ε;)

  Άλλωστε ένας δωδεκαθεϊστής δεν θα επέλεγε ποτέ να έχει την εικόνα της παναγίας στο σπίτι του, ακόμα κι αν είχε ερωτικές φαντασιώσεις για αυτήν.

  Όσο για τον αντισημιτισμό, και πάλι δεν νομίζω πως το άρθρο του espresso δίνει αρκετά στοιχεία για να στοιχειοθετηθεί μία τέτοια κατηγορία. Κι εγώ έχω κατά καιρούς αναρωτηθεί τι δουλειά έχουν οι Έλληνες να πιστεύουν σε μία θρησκεία που αποτελεί εβραϊκή αίρεση, αλλά δεν νομίζω πως κάτι τέτοιο συνιστά αντισημιτισμό, ακόμα και με την προσθήκη κοσμητικών επιθέτων όπως ακαλαίσθητοι κλπ.

  Τέλος πάντων, τι τα θες, δεν θα του πλέξω και το εγκώμιο του στρατοκράτη!

 8. Θου Βου αγόρι μου, αν η συνύπαρξη Πολιτείας – Εκκλησίας μπορεί να χαρακτηριστεί σύστημα, τότε αυτό το σύστημα είναι παρασιτικό. Ως γνωστόν, ο ξενιστής μπορεί να κάνει μιά χαρά χωρίς το παράσιτο, το παράσιτο όμως όχι χωρίς τον ξενιστή. Και όταν κάποιος είναι, ας πούμε, καβαλάρης, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι το άλογο, και όχι το σύστημα του αλόγου με τα τσιμπούρια του. Κι αν το κράτος λοιπόν πάει πακέτο με ένα τσιμπούρι που ονομάζεται εκκλησία, τι να κάνουμε, είναι κι αυτό ένα κακό που δεν επιλέξαμε, όμως το υπομένουμε, και αν μας δοθεί η ευκαιρία, θα κάνουμε κάτι γι’αυτό. Η αντίληψή σου περί συστήματος «Πολιτείας -Εκκλησίας» δείχνει ότι έχεις πολύ μεγάλη ιδέα για την Εκκλησία, και ο τρόπος με τον οποίο το θέτεις λίγο απέχει απ’το να μας λες πως έτσι είναι η Ελλάδα, αν μας αρέσει καλώς, κι αν δεν μας αρέσει τότε θα πρέπει να καταλύσουμε το κράτος. Όχι φίλε μου, δεν θα καταλύσουμε το κράτος, απλά θα το εξυγειάνουμε, απαλλάσσοντάς το από το παράσιτο της εκκλησίας.

  Τα λοιπά σχετικά με τις διώξεις για τις οποίες δεν έκανε κάτι και η παρομοίωση με τον Σάλιακα, εύστοχα, παρ’όλα αυτά εγώ δεν τον είδα να κάνει αυτό για το οποίο εσύ τον κατηγορείς, δηλαδή δεν τον είδα να δηλώνει αηδία ούτε προς το στράτευμα, ούτε προς τις κυβερνήσεις, κλπ.

  Τώρα, όσο για τους Υδραίους, τους Σπετσιώτες, τους Ψαριανούς και τους Χιώτες ναυτικούς που απελευθέρωσαν την Ελλάδα με το αίμα τους κλπ, το γεγονός ότι όλοι είχαν στο πηδάλιο τους την εικόνα του Αη Νικόλα και στα ξάρτια την σημαία με τον Σταυρό και πίστευαν όλοι ότι ο Χριστός είναι ο “Υιός του Θεού” κλπ δεν μας λέει απολύτως τίποτα, γιατί πρώτον αυτά δεν τους βοήθησαν στο παραμικρό, δεύτερον η σημασία που είχαν τότε αυτά ήταν διαφορετική από τη σημασία που έχουν σήμερα, τρίτον αυτά δεν αποτελούσαν συνειδητή επιλογή τους περισσότερο από το γεγονός ότι είχαν όλοι μουστάκι και φοράγαν όλοι βράκες και τσαρούχια, και τέταρτον γιατί πολύ απλά… και τι έγινε; μήπως άλλη δουλειά δεν έχει το ναυτικό παρά να τηρεί παραδόσεις; μήπως θα έπρεπε να φοράνε και σήμερα οι ναύτες βράκες και τσαρούχια; Μήπως δεν έχει δικαίωμα να εξελιχθεί η ανθρωπότητα από το σκοταδιστικό μεσαίωνά σας;

  > ενω δεν θα ειχε καμμια αντίρρηση αν στο στρατευμα έδινε
  > χρησμούς ο μάντης Τειρεσίας ή θυσιαζόταν η Ιφιγένεια για
  > να φυσήξουν ούριοι άνεμοι.

  Το κάνετε συνέχεια αυτό εσείς οι θρησκόπληκτοι, αποδίδετε σε όσους αντιπαθείτε λέξεις που δεν είπαν, και προθέσεις που δεν είχαν. Δεν καταλαβαίνετε πως σας κάνει να ακούγεστε γελοίοι;

 9. atheofobos said

  Το ήθικό πρόβλημα που υπάρχει σε περιπτώσεις σαν του επιτίμου είναι πράγματι δύσκολο να απαντηθεί.
  Για να γίνεις επίτιμος έχεις για πολλά χρόνια υποστεί υποχρεωτικά ένα σωρό τελετές και πανηγύρεις με όλο το γνωστό τελετουργικό από σταυροκοπήματα μέχρι του να φιλάς ευαγγέλια.
  Οι επιλογές σου λοιπόν είναι δύο.
  Η μία είναι από αρχή τους στείλεις στο διάολο αλλά δεν πρόκειται να γίνεις επίτιμος γιατί θα μείνεις εκτός συστήματος .
  Η δέυτερη είναι να τους υποστείς όλα αυτά τα χρόνια και όταν μπορέσεις να τους στείλεις τότε που θα έχει και μεγαλύτερη βαρύτητα γιατί θα είσαι κάποιος μέσα από το σύστημα.
  Προφανώς προτίμησε την δεύτερη λύση.
  Πάντως η χειρότερη μέρα της στρατιωτικής μου θητείας ήταν όταν με έβαλαν σε άγημα για την περιφορά της εικόνας του αγίου Νικολάου !

 10. Iokaste said

  @ΘΒ

  Με το παρακάτω σχόλιο δεν θέλω να υποστηρίξω ντε και καλά τον συγκεκριμένο, δεν τον ξέρω καθόλου, μπορεί να είναι γλοιώδης όπως αναφέρεις, και το γεγονός ότι ήταν στρατιωτικός αρνητικό είναι για μένα… Αλλά δεν μπορώ να τον κρίνω ως διπρόσωπο από αυτά που είπε κι αυτά που διάβασα στο άρθρο, και το ότι αναγκάστηκε (ΙΣΩΣ, το τονίζω) να ζήσει μια ζωή κάνοντας υποχωρήσεις και μετά (ΙΣΩΣ) να θέλησε να μιλήσει γι’αυτό δεν είναι κακό κατά την γνώμη μου. Δεν είναι λογικό να τον καταδικάσει κανείς απλά και μόνο γιατί μίλησε κατά της ένωσης κράτους και εκκλησίας και κατά του χριστιανισμού, όπως μου φαίνεται ότι έκανες (μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια)…

  είπες:
  «μιλώ για το σύστημα συνύπαρξης Πολιτείας -Εκκλησίας.
  φαντάζομαι πως αυτό δεν τού ηταν άγνωστο όταν επέλεξε την σχολή Δοκίμων,ούτε κατά την μακρα σταδιοδρομία του.»

  Θα έπρεπε λοιπόν να απαρνηθεί αυτό που του άρεσε να κάνει επειδή είμαστε ανίκανοι στην Ελλάδα και να ξεχωρίσουμε 2 πράγματα; Ή να αλλάξει χώρα μπας και βρει κάποια που να ταιριάζει καλλίτερα σ’αυτό που θέλει και σ’αυτό που πιστεύει; Σίγουρα τα 2 παραπάνω είναι λύσεις, αλλά δεν νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε τόσο αυστηροί με τους άλλους, δεν περιμένω από κανέναν να είναι Ο ιδεατός επαναστάτης (ούτε κι εγώ είμαι οπότε.. ο αναμάρτητος δεν υπάρχει για να αρχίσει να λιθοβολεί κλπ), ζούμε σε μια εποχή που μερικά πράγματα είναι δύσκολο να γίνουν… Έχει τύχει και σε φίλο μου να είναι φαντάρος και να αναγκαστεί να κλείσει το στόμα του για να μην πλακωθεί με τον διοικητή του (ο οποίος είναι επικύνδινος έχω να πω για την ανθρωπότητα με τέτοιες απόψεις – βέβαια εντάξει, δεν ήταν φαντάρος κατ’επιλογήν το παιδί), και ναι θα ήταν πολύ εύκολο να του πω ότι πουλήθηκε ή παρόμοιες βλακείες αλλά έξω από τον χορό όλοι μια χαρά χορεύουμε…

  «μιλά ως συνταξιούχος και εκ του ασφαλούς,δίχως να διακινδυνεύει τίποτα με τις ανοησιες που αραδιάζει.όταν ήταν νεαρός αξιωματικός υπήρχαν συμπολίτες του που αποτάχθηκαν από τον στρατό λόγω πολιτικών φρονημάτων,υπήρχαν άνθρωποι που φυλακίζονταν επειδή αρνουνταν την στράτευση,άνθρωποι οι οποίοι φυλακίζονταν επειδή δεν υπέγραφαν δήλωση μετανοίας.»

  Τουλάχιστον μιλάει… Αν και όντως, επέλεξε να κάνει την καριέρα του κι όχι την επανάστασή του, όπως άλλοι, αν και έχω την εντύπωση πως ήταν δηλωμένος άθεος από την αρχή… Μπορεί βέβαια να το δει κανείς και ως ότι χρησιμοποίησε το σύστημα, για να κάνει την καριέρα του και μετά να το χλευάσει (αυτό δεν είναι και τόσο κακό, από το να μας χρησιμοποιούν πάντα ας χρησιμοποιούμε κι εμείς καμιά φορά…)…

  «ασφαλώς και όχι,γιατί έχτιζε την καρριέρα του οπως ο σαλίγκαρος, «έρποντας και γλύφοντας»,δίπλα σε όλα αυτά για τα οποία δηλώνει αηδία.»

  Γεγονός, όλοι έτσι δεν ανεβαίνουν σε τέτοιους χώρους; Σορυ, απλά έχω έμφυτη αντιπάθεια σ’οτιδήποτε στρατιωτικό… Και αυτόν δηλαδή, δεν τον ξέρω τον άνθρωπο αλλά για να θέλει να πάει στο στρατό ε τί να πω, δεν μπορώ να τον έχω και σε τεράστια υπόληψη, αλλά με κάποια από αυτά που λέει συμφωνώ..

  «ξεχνά βέβαια ο δειλός ναύαρχος πως οι Υδραίοι,οι Σπετσιώτες Ψαριανοί,οι Χιώτες ναυτικοί που απελευθέρωσαν την Ελλάδα με το αίμα τους,ΟΛΟΙ είχαν στο πηδάλιο τους την εικόνα του Αη Νικόλα και στα ξάρτια την σημαία με τον Σταυρό.»

  Και; Καλά λέει ο Διαγόρας.. ΚΑΙ; Επειδή έτυχε να έχουν γεννηθεί σε μια χώρα που γεννιόντουσαν χριστιανοί ουσιαστικά οι άνθρωποι πάει να πει κάτι αυτό; Και άθεοι να ήταν πάλι το ίδιο θάρρος θα έδειχναν, δεν πάει με την θρησκεία αυτό βρε, είναι θέμα καρδιάς…

  «όλοι αυτοί,«οι απόγονοι του καλαίσθητου ελληνισμού», από την Μπουμπουλίνα,τον Κανάρη και τον Μιαούλη ως τον ναυαρχο Κουντουριώτη και τον Παπανικολή πίστευαν ότι ο Χριστός είναι ο “Υιός του Θεού”!»

  Πάμε άλλη μία, δεν σημαίνει αυτό κάτι… Κι άτομα που δεν το πιστεύουν είναι εξίσου σημαντικά μ’αυτούς, άσε που είναι τυχαίο το ότι το πίστευαν, αν γεννιόντουσαν σήμερα μπορεί να είχαν άλλη γνώμη…

  «- μπορούσαν με ευχαρίστηση «να παρακολουθούν όλες αυτές τις κακόγουστες και ανόητες τελετουργίες και να νιώθουν θρησκευτική κατάνυξη».»

  Δεν θέλω να χαρακτηρίσω ανόητες κάποιες τελετές γιατί δεν μου πέφτει λόγος, κακόγουστες οκ, είναι θέμα γούστου αλλά και πάλι δεν πάνε να κρεμάσουν και κουδούνια; Φτάνει να μην πρέπει να τα βλέπω παντού… Δεν είναι το πρόβλημα οι τελετές, είναι η σχέση της πολιτείας με την εκκλησία ως συνήθως και το ότι οι τελετές προβάλλονται σ’όλους και αναγκάζονται πολλές φορές να τις παρακολουθήσουν όλοι.. Επιμένω ότι αυτά είναι προσωπικά θέματα…

  «Και ξεχνά ή θέλει να ξεχνά ο αμαθής ,πως οι θεοί των Ελλήνων ,σε κάθε ιστορική περίοδο, ήταν πάντοτε μπροστά σε κάθε κρίσιμη απόφαση τους,στην ειρήνη και στον πόλεμο.
  και πως οι χριστιανικές τελετουργίες,ως δρωμενα,εχουν δανεισθεί πολλά στοιχεία της μορφής των αρχαιοελληνικών δρωμένων.»

  ΚΑΙ;;; Δεν υπάρχει διαμάχη μεταξύ θεών εδώ, παλαιών και καινούριων. Δεν θέλουμε θεούς σε μερικά μέρη ρε παιδί μου… Δεν πρέπει να υπάρχουν θεοί σε μερικά μέρη… Τα ίδια θα έλεγα και σε παγανιστές, και σε βουδιστές και σε πιστούς των Jedi…

  «αλλά είναι προφανές από τις εγκωμιαστικές αναφορές του για την αρχαία Ελλάδα,πως ο κ.Αντωνιάδης δεν ενοχλείται γενικώς από τις θρησκευτικές τελετές.Ενοχλειται,ως νεοφώτιστος παγανιστής, από τις ορθοδοξες τελετές ενω δεν θα ειχε καμμια αντίρρηση αν στο στρατευμα έδινε χρησμούς ο μάντης Τειρεσίας ή θυσιαζόταν η Ιφιγένεια για να φυσήξουν ούριοι άνεμοι.»

  Εκτός του ότι δεν είπε κάτι τέτοιο, ειναι δικαίωμά του να ενοχλείται ως άθεος ή αλλόθρησκος ή ακόμα και σαν χριστιανός από θρησκευτικές τελετές που γίνονται στον στρατό. ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ…

  Και για την ιστορία, ξέρω κάμποσους Χριστιανούς (κυρίως όχι έλληνες) που ενοχλούνται κι αυτοί, όπως και ο κ. Αντωνιάδης από τέτοια περιστατικά και που υποστηρίζουν έντονα τον διαχωρισμό της εκκλησίας και του κράτους. Βέβαια τυχαίνει στις χώρες τους, παρόλο που υποτίθεται ότι είναι πιο συντηρητικές από την Ελλάδα, να ισχύει στην πράξη πολύ περισσότερο ο θρησκευτικός σεβασμός και ο διαχωρισμός οπότε παραξενεύονται και ενοχλούνται από τέτοιες «τριτοκοσμικές» καταστάσεις…

  Το θέμα είναι να μην αποπροσανατολιζόμαστε, για άλλη μια φορά το ζητούμενο είναι το λάθος του κράτους να επιτρέπει στην εκκλησία να ανακατεύεται σε κάποια θέματα πολιτικά/κοινωνικά/κρατικά τα οποία επηρεάζουν άμεσα όλους τους πολίτες της χώρας που τυχαίνει να μην είναι όλοι χριστιανοί…

 11. @Διαγόρα αγόρι μου,

  -θεωρώ την Ορθόδοξη Εκκλησία δομικό στοιχείο του Νέου Ελληνισμού.Το συστημα είναι συμβιωτικό και όχι παρασιτικό.Μπορεί να εκφραστει και με τον όρο «συναλληλία».

  -ορισμένοι οψιμοι λάτρεις του ελληνικής αρχαιότητας τείνουν να λησμονούν την έκδηλη θρησκευτικότητα της.
  λες και όλοι οι αρχαίοι έλληνες ήσαν επικούρειοι ή σοφιστές.
  τι να κάνουμε ;να αποσιωπήσουμε χάριν του κ.Αντωνιάδη,πως πριν από κάθε σημαντική πράξη στις ελληνικές πόλεις ,ιδιωτική και δημόσια ,προηγείτο προσφορά προς τους θεούς;
  ο νεόκοπος λάτρης της ελληνικής αρχαιότητος λησμονεί πως τα περισσότερα καλλιτεχνήματα της αρχαιότητος,για την αισθητική της οποιας εκφραζει τον θαυμασμό του, αφορούσαν λατρευτικές προς τιμή των θεών εκδηλώσεις.
  από τον Παρθενώνα της Παλλάδος Αθηνάς έως τον Ολύμπιο Δία της Ολυμπίας,τον Απόλλωνα της Δήλου και τον Ποσειδώνα ου Λαυριου.

  -όσον αφορά το εάν η εις Χριστόν πίστη των επαναστημένων Ελλήνων τους βοήθησε ή όχι,ας τους αφήσουμε να μιλήσουν οι ίδιοι.
  Νομιζω πως τα εχουν πεί, χωρις περιστροφες, στα απομνημονεύματα τους.Δεν ειναι φρονιμο να βγαζεις εσυ ή εγώ συμπερασματα για λογαριασμό τους.

  -για το αν εκδήλωσε αηδία προς το συστημα ο αποστρατος ναυαρχος:
  είναι αστείο έως γελοιότητος κάθε πρωί ,επί 35 χρόνια,να βαράς προσοχές μπροστά στη σημαία με τον Σταυρό ,να είσαι παρών σε όλες τις γιορτές που είναι όλες συνδυασμένες με εκκλησιαστικές τελετές και να ανακαλύπτεις πως αηδίασες μετα τη συνταξιοδότηση σου.

  ξέρεις Διαγόρα,στα χρόνια των διωγμών όταν οι χριστιανοί στρατιωτικοί καλούνταν να θυσιάσουν στους βωμούς των ειδώλων ή να παραστουν σε ειδωλολατρικές τελετές αρνουνταν να το πράξουν με τιμημα,πολλές φορές, την ιδια τους τη ζωή.

  τούτος εδώ,ο θλιβερός 60χρονος,αποκτησε λαλιά μολις αποστρατευτηκε.
  όσο ηταν εν ενεργεια εποίει την νήσσαν,ως αιδήμων κορασίς και γνήσιος φτηνιάρης καρριερίστας.

 12. Odin said

  Έτσουξε πολλούς τελικά η παρουσία του Αντωνιάδη στο Π.Ν .. αλλά κυριολεκτικά τσουρούφλισε το βιβλίο του και οι στεγνές δηλώσεις του .
  Οι δε χαρακτηρισμοί του για τον συρφετό με τις μαύρες ρόμπες και για το θρησκευτικό Δόγμα που συγκυβερνά την νεο- βυζαντινή «δημοκρατία’ του μπανανιστάν ή την τσουτσεκοποίηση του εθνικού στρατού στην θρησκεία και τις τελετουργίες των ναζωραίων ακριβέστατοι .
  Τέτοια χαλάστρα δεν την περίμεναν ούτε οι χριστιανοταλιμπάν ούτε τα κολλητάρια τους οι ακροδεξιοί που θεωρούν πως ο εθνικός στρατός είναι ένα παραδοσιακό οικόπεδο τους .
  Ένα ΕΥΓΕ στον Αντωνιάδη που τους ξεκούμπωσε την ρόμπα … χωρίς μάλιστα να έχουν την δυνατότητα να τον εξαφανίσουν από τον χάρτη (όπως θα έπρατταν σε ανάλογη περίπτωση και αν ήταν εν ενεργεία αξιωματικός).

  Σπέσιαλ το θεματάκι Διαγόρα …

 13. Abravanel said

  Όσο για τον αντισιμητισμό, και πάλι δεν νομίζω πως το άρθρο του espresso δίνει αρκετά στοιχεία για να στοιχειοθετηθεί μία τέτοια κατηγορία. Κι εγώ έχω κατά καιρούς αναρωτηθεί τι δουλειά έχουν οι Έλληνες να πιστεύουν σε μία θρησκεία που αποτελεί εβραϊκή αίρεση, αλλά δεν νομίζω πως κάτι τέτοιο συνιστά αντισιμιτισμό, ακόμα και με την προσθήκη κοσμητικών επιθέτων όπως ακαλαίσθητοι κλπ.

  Οχι δεν δίνει και έχεις δίκιο να το επισημαίνεις. Ο λόγος του απλώς είναι τυπικά αρχαιολατρικός και εγκωμιαστικός δίχως κρίση προς το αρχαιοελληνικό πνεύμα. Ταυτόχρονα αποστρέφεται με αηδία τελετουργίες οι οποίες, κατά αυτόν, είναι τυπικά εβραικές. Ολοκληρώνει την σκέψη του με τυπικές ανοησίες περί γενετικής. Το σύνολο αυτών των δοξασιών είναι τυπικό των δωδεκαθειστών η οποία είναι μια άλλη ομάδα θρησκειόπληκτων και μάλιστα δριμύτατα καταφερομένων ενάντια σε κάθε τι εβραϊκό, το οποίο αποτελεί «μόλυνση». Αλλωστε περιοδικά του χώρου αποτελούν προνομιακό χώρο δράσης ανθρώπων σαν τον κ.Πλεύρη, καταδικασμένων φιλοναζιστών.

  Να το θέσω διαφορετικά: ο κ.Αντωνιάδης, όπως ανέφερα, διακρίνεται από μια έλλειψη ανεκτικότητας. Προσωπικά δεν θα τον ήθελα ως διοικητή μου γιατί θα φοβόμουν οτι οι πεποιθήσεις του θα επηρέαζαν αρνητικά την συμπεριφορά του προς εμένα – είτε γιατί δεν θα είχα τα ίδια ευγενή γονίδια των λοιπών ελλήνων, είτε ώς φορέας ενός βάρβαρου πολιτισμού/Θρησκείας.
  Το ίδιο δε θα ήθελα και τον κ.Σούρλα προφανώς.

  Δεν τον γνωρίζω προσωπικά και δέχομαι οτι η άποψη αυτή εμπεριέχει την αυθαιρεσία. Πιστεύω όμως οτι είναι δικαιολογημένη γιατί είναι εμφανής η έλλειψη ανεκτικότητας και ταυτόχρονα η απέχθεια του. Οντως το πόσο θα επηρέαζε τον επαγγελματισμό του δεν γνωρίζω, αλλά το πάθος με το οποίο εκφράζεται με κάνει να φοβάμαι πως ναι.

  υγ. Να κάνω και τον κακό; Σε συνέντευξη του σε φιλικό δημοσιογράφο αναφέρει για τον χριστιανισμό: «Πριν γίνει επίσημη θρησκεία του ρωμαϊκού κράτους, πρέπει πραγματικά να ήταν κάτι αγνό.»
  Συγνώμη αλλά τότε δεν ήταν ακόμα περισσότερο κοντά στο εβραϊκό παρελθόν του; Τέτοιες ανακολουθίες, που κίνητρο του είναι να κολακέψει το ακροατήριο, του υπάρχουν αρκετές. Προσωπικά με θλίβει το γεγονός οτι αναγκάζομαι να τον κρίνω τόσο αυστηρά γιατί οι αντιδράσεις απέναντι του γίνονται από ανθρώπους που θεωρούν εξισου μίασμα και εμένα, ως εβραίο έλληνα, αλλά προσπαθώ να είμαι συνεπής σε αυτά που έχω πει στο παρελθόν.

 14. doctor said

  Διαγόρα, θα αγοράσω το βιβλίο, θα το διαβάσω, θα δω «ιδίοις όμμασι» τι γράφει και τότε θα έχω μια πλήρη εικόνα.
  Για την ώρα έκανα επιδερμικές κρίσεις στηριζόμενος σε μία δημοσίευση.

  Θου Βου, οι σταυροί σε πολλές σημαίες είναι κατάλοιπα άλλης εποχής και σήμερα δεν σημαίνουν τίποτα. Μην ξεχνάς ότι ο σταυρός ως σύμβολο προϋπήρχε του χριστιανισμού.

 15. @Doc

  δε φανταζομαι να υποστηρίζεις πως ο Σταυρός στις σημαίες των Ελλήνων
  έχει σχέση με οτιδήποτε άλλο παρά με το Σταυρό του Χριστού.

  http://www.geocities.com/d_kazakos/A_Flags.html

 16. SimonSays said

  @Abravenel: Δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να φτάσει ψηλά στις Ελληνιικές ένοπλες δυνάμεις αν όπως λες έχει «έλλειψη ανεκτικότητας» απέναντι στη θρησκεία. Ίσα ίσα ο άνθρωπος τόσα χρόνια αν μη τι άλλο ανοχή έδειξε απέναντι στη θεοκρατία που επικρατεί στον χώρο του.

  @Θου Βου: Ρωτάς «γιατί μιλά τώρα και όχι όταν ήταν μέσα», είναι πολύ εύκολο για κάποιον εκτός παιχνιδιού να κάνει τέτοια κριτική. πχ Οι αλλόθρησκοι έχουν ξεχωριστή ορκωμοσία στο φανταρικό μπροστά σε όλο το στρατόπεδο και τους χιλιάδες καλεσμένους… το μόνο διαχωριστικό στοιχείο των φαντάρων σε όλη την ορκωμοσία είναι βάσει θρησκεύματος λόγω ανάμειξης του παπαδαριού. Γενικά ο στρατός δεν είναι και ο καλύτερος χώρος για κάποιον νέο να εκφράσει τη «διαφορετικότητα» του. Σαν πως ήξερε ο Αντωνιάδης ότι θα γινόταν επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ όταν ξεκίναγε τη σταδιοδρομία του;

  Υπάρχουν αρκετοί άθεοι ή μη-ορθόδοξοι που ορκίζονται ορθόδοξοι στο στρατό από απλό φόβο σταμπαρίσματος ή επειδή δεν θέλουν να μπλέξουν αργότερα. Μπορείτε να το αρνηθείτε, αλλά σίγουρα συμβαίνει.

 17. doctor said

  Θου Βου Είπε:
  2008-06-12 στο 19:44
  @Doc

  δε φανταζομαι να υποστηρίζεις πως ο Σταυρός στις σημαίες των Ελλήνων
  έχει σχέση με οτιδήποτε άλλο παρά με το Σταυρό του Χριστού

  ***********

  Όχι βέβαια. Δεν είπα κάτι τέτοιο. Αυτό που λέω είναι ότι πλέον ο σταυρός στην σημαία έχει χάσει την θρησκευτική του έννοια και έχει αποκτήσει εθνική.
  Δηλαδή ο Δανός, ο Σουηδός, ο Φινλανδός, ο Ελβετός, όταν κοιτάνε με σεβασμό τη σημαία τους, σέβονται το εθνικό σημαινόμενο και όχι το θρησκευτικό το οποίο έχει υποχωρήσει προ πολλού σε αυτές τις χώρες.
  Στην Ελλάδα το ίδιο συμβαίνει σε μικρότερο βέβαια βαθμό. Δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς θρήσκος για να σέβεται ή να αγαπά την ελληνική σημαία και κατ’επέκταση την πατρίδα του.
  Σίγουρα ως το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτοπροσδιορισμού ήταν η θρησκεία και αυτό φαίνεται από το Σύνταγμα της Επιδαύρου.

  doctor

 18. apasxolisi said

  Αυτό το σχόλιο μεταφέρθηκε στο πτυελοδοχείο γιατί παρέβαινε τους όρους χρήσης.

 19. Konstantinos said

  Αυτό το σχόλιο μεταφέρθηκε στο πτυελοδοχείο γιατί παρέβαινε τους όρους χρήσης.

 20. Φώτης Νικολαόυ said

  Τον κ. Αντωνιάδη τον πλήρωνε ο Ελληνικός Λαός για να προστατεύει τα όσια και τα ιερά της πατρίδας…Ανεξάρτητα να μας αρέσει η όχι η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός συμβίωσαν και συνδέθηκαν για 2000 χρόνια περίπου. Και αυτό είναι η Ιστορία μας… Αν ο κ. Αντωνιάδης (που εισήλθε το 1970 στο Ναυτικό , να θυμηθούμε και την εποχή!- με όρκους και τα σχετικά…)δεν γούσταρε ας έβρισκε άλλη δουλειά. Αλλωστε στο βιογραφικό του στο Ναυτικό δεν βλέπω να είναι και κανένας αξιόλογος…ηγέτης.Ούτε τη ΣΕΘΑ (ΣΧ.ΕΘΝ.ΑΜΥΝΑΣ) αναφέρει ότι έβγαλε, ούτε κανένα πρόσθετο πτυχίο Πανεπιστημίου ή ακαδημαική διάκριση είχε …κάνω λάθος;)!Τώρα έγινε και Θρησκειολόγος, Θεολόγος , Ιστορικός και…ηγέτης!!! (Με προσόντα … την εκπαίδευση στα πυροβόλα του ΟΤΟ ΜΕΛΑΡΑ;;;)….Εχει λοιπόν γνώμη ο άνθρωπος για τη Θρησκεία…Ο «μέγας αρχιναύαρχος….ο Σαλαμινομάχος!!!! ο Θαλασσάρχης!!!!). Αυτός λοιπόν που πληρώνω εγώ και ο ελληνικός Λαός απο το υστέρημά μου…δεν δικαιούται να βρίζει αυτά για τα οποία τον πληρώνω. Οσο για τους στρατηλάτες των Θαλασσών (ας γελάσουμε όλοι ομαδικά… και μαζί γελούν και οι αξιωματικοί του Π.Ν. για την αθειστική καυχησιολογία του). Αλλά βέβαια ο Αγ.Νικόλαος δεν του έδωσε ¨τίποτε¨. Βλέπετε ο Αγιος δεν …πληρώνει, δεν χαρίζει δεν προσφέρει «bonus» . Αλλά και η Παναγία (αλήθεια τι ύβρις σε αυτούς που χάθηκαν στον τορπιλισμό της Ελλης στην Τήνο το 1940…) δεν του κάθησε συνειδησιακά διότι είναι πολύ ψηλότερα απο αυτόν! Δεν τον ικανοποίησε προσκυνώντας τον ως ηγέτη των… Θαλασσών , ως… Αρχιστολάρχη, ως… Φιλοσοφάρχη…(αληθεια στο βιβλίο λέει επίτιμος Α/ΓΕΝ, διπλώματα, πτυχία, σπουδές δεν βλέπω… Λοιπόν ο κύριος ηγέτης;. Εγώ πάντως θα πρότεινα να μην πληρώνεται απο τα χρήματα του ελληνικού Λαού…(ούτε ως συνταξιούχος!!!).

 21. stardust30 said

  @ Θου βου,
  γιατί θα πρέπει να διακινδυνεύει την δουλειά του και το μέλλον του δεν κατάλαβα; Στο κάτω κάτω το στρατό διάλεξε για επάγγελμα όχι την εκκλησία. Γιατί θα πρέπει να μπερδεύεται το ένα επάγγελμα με το άλλο;
  Καλά όταν οι Υδραίοι,Σπετσιώτες,Ψαριανοί,Χιώτες ναυτικοί απελευθέρωναν την Ελλάδα ήσουν δίπλα τους για να δεις ότι είχαν εικονίτσα (ειδωλολάτρες της πεντάρας) ; Κι εγώ σου λέω ότι όλοι αυτοί ήταν άθεοι. Περιμένω φωτογραφίες με τις εικονίτσες (όπως βάζουν μερικοί στο αμαξάκι για να τους προστατεύει από τα ατυχήματα) που λες.. Τί πίστευαν; Ότι ο Χριστός είναι γιός του Θεού; Τους έκανες και εξετάσεις την ώρα που πολεμούσαν; Θα πρεπε να ξέρεις πως όταν κανείς αγωνίζεται δεν έχει δογματικές απόψεις περί θρησκείας. Σκέψου λίγο πόσοι αριστεροί / δεξιοί στην διάρκεια του εμφυλίου πολεμούσαν για την ιδεολογία (κανείς σε διαβεβαιώ). Όλοι πολεμούσαν για την κουτάλα.
  Και οι πολεμιστές του ’21 πολεμούσαν για να ξεφορτωθούν το κατεστημένο (και οι ορθόδοξοι πατριάρχες με όλους τους παπάδες ήταν εντός του κατεστημένου).

 22. @stardust30

  στα γρήγορα(με έντονα γράμματα οι μπουρλοτιέρηδες ):

  « Είναι θέλημα Θεού. Είναι κοντά μας και βοηθάει, γιατί πολεμάμε για την πίστι μας, για την πατρίδα μας, για τους γέρους γονιούς, για τα αδύνατα παιδιά μας, για την ζωή μας, την λευτεριά μας…Και όταν ο δίκαιος Θεός μας βοηθάει ποιος εχθρός ημπορεί να μας κάνει καλά…;».

  (Θεόδωρος Κολοκοτρώνης)

  «Μάχου υπέρ πίστεως και Πατρίδος…Είναι καιρός να αποτινάξωμεν τον αφόρητον ζυγόν, να ελευθερώσωμεν την Πατρίδα, να κρημνίσωμεν από τα νέφη την ημισέληνον, δια να υψώσωμεν το σημείον, δι’ ου πάντοτε νικώμεν, λέγω τον Σταυρόν…».

  (Αλέξανδρος Υψηλάντης)

  «…Έλληνες ποτέ μην ξεχνάτε το χρέος σε Θεό και σε Πατρίδα! Σ’ αυτά τα δύο σας εξορκίζω ή να νικήσουμε ή να πεθάνουμε κάτω από την Σημαία του Χριστού»
  (Γρηγόριος – Δικαίος Παπαφλέσσας)

  «Όταν σηκώσαμεν την σημαίαν εναντίον της τυραγνίας ξέραμεν ότι είναι πολλοί αυτείνοι και μαχητικοί κι’ έχουν και κανόνια κι’ όλα τα μέσα. Εμείς ούλα είμαστε αδύνατοι. Όμως ο Θεός φυλάγει και τους αδύνατους, κι’ αν πεθάνωμεν πεθαίνομεν δια την Πατρίδα μας, δια την Θρησκείαν μας και πολεμούμεν όσο μπορούμε εναντίον της τυραγνίας κι’ ο Θεός βοηθός…».
  (Στρατηγός Μακρυγιάννης)

  «…Ως Χριστιανός ορθόδοξος και υιός της ημετέρας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, ορκίζομαι …να διαμείνω πιστός εις την Θρησκείαν μου και εις την Πατρίδα μου. Ορκίζομαι να χύσω και αυτήν την υστέρα ρανίδα του αίματός μου υπέρ της Θρησκείας και της Πατρίδος μου. Να χύσω το αίμα μου, ίνα νικήσω τους εχθρούς της Θρησκείας μου ή να αποθάνω ως Μάρτυς δια τον Ιησούν Χριστόν…».
  (Ο όρκος των Ιερολοχιτών)

  «Νέοι, πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να την στερεώσετε, διότι, όταν επιάσαμε τα άρματα, είπαμε πρώτα υπέρ ΠΙΣΤΕΩΣ και έπειτα υπέρ ΠΑΤΡΙΔΟΣ…»

  «Ως μία βροχή έπεσεν εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί μας και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση…».

  (Θ. Κολοκοτρώνης)

  « Ο Έφορος της Ελλάδος Θεός ενέπνευσεν εις τα καρδίας των εχθρών μας άκραν δειλίαν και φόβον. Ελπίζω δε εντός ολίγου, με την βοήθειαν του Τιμίου Σταυρού και των θεοπειθών της πατρίδος ευχών, να σας χαροποιήσω…».

  (Ανδρέας Μιαούλης)

  «Μία δύναμις με άρπαξε από την λιτανεία πριν φύγουμε από τα Ψαρά για την Χίο. Μία δύναμις θεϊκή με γιγάντωσε…Αυτή η θεία δύναμις μου έδωσε θάρρος δια να φθάσω με το πυρπολικό μου στην Τουρκική Ναυαρχίδα…Οι Τούρκοι ήταν τόσοι ώστε εάν έπτυον επάνω μας θα μας έπνιγαν αναμφιβόλως…Εις το όνομα του Κυρίου φώναξα εκείνη τη στιγμή. Έκανα τον Σταυρό μου και πήδηξα στη βάρκα. Οι φλόγες του πυρπολικού μεταδόθηκαν στην Ναυαρχίδα που τινάχθηκε στον αέρα και παρέσυρε στον θάνατο χιλιάδες Τούρκους…».

  (Κωνσταντίνος Κανάρης)

  «Έκατσα που εσκαπέτισαν με τα μπαϊράκια τους απεκατέβηκα κάτω. Ήταν μιά εκκλησία εις τον δρόμον, η Παναγία στο Χρυσοβίτσι, και το καθησιό μου ήτο όπου έκλαιγα την Ελλάς…Σίμωσα, έδεσα το άλογό μου σ’ ένα δένδρο, μπήκα μέσα και γονάτισα. Παναγία μου είπα από τα βάθη της καρδιάς μου και τα μάτια μου δάκρυσαν. Παναγία μου βοήθησε και τούτη τη φορά τους Έλληνες να ψυχωθούν. Έκανα το Σταυρό μου, ασπάσθηκα την εικόνα της, βγήκα από το εκκλησάκι, πήδηξα στο άλογό μου και έφυγα. Σε λίγο μπροστά μου ξεπετάγονταν οχτώ αρματωμένοι, ο εξάδελφός μου ο Αντώνης Κολοκοτρώνης και επτά ανήψια του. – Κανείς δεν είναι στην Πιάνα, μου είπε ο Αντώνης. Ούτε στην Αλωνίσταινα. Είναι φευγάτοι. – Ας μη είναι κανείς αποκρίθηκα. Ο τόπος σε λίγο θα γιομίση παλληκάρια…Ο Θεός υπέγραψε την λευτεριά της Ελλάδος και δεν θα πάρη πίσω την υπογραφή του».

  (Θεόδωρος Κολοκοτρώνης)

  «Το Ελληνικόν Έθνος, αφ’ ού υπέκυψεν εις τον βάρβαρον και σκληρότατον ζυγόν της Οθωμανικής τυραννίας, υστερήθη όχι μόνον την ελευθερίαν του, αλλά και παν είδος μαθήσεως…και ήτον ενδεχόμενον να εκλείψη διόλου από το Έθνος η Ελληνική γλώσσα, εάν δεν την διέσωζεν η Εκκλησία προς ήν οφείλεται και κατά τούτο ευγνωμοσύνη».

  (Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός)

  «Μόνον του Ευαγγελίου η διδαχή εμπορεί να σώση την αυτονομίαν του Γένους, όταν μάλιστα κηρύττεται από ποιμένας φίλους της αληθείας και της δικαιοσύνης»

  (Αδ. Κοραής)

  «…Τούτο παρακαλώ να τους παραγγείλετε να πράττωσιν εις το εξής, παριστάνοντες εις αυτούς, ότι πολεμούν όχι μόνον υπέρ πατρίδος, αλλά και υπέρ πίστεως».

  (Αδ, Κοραής προς Γ.Κουντουριώτην, 1824)

  «…Αχ, διά τους οικτιρμούς του Θεού, ο οποίος είναι όλος αγάπη, διά το όνομα της Πατρίδος, η οποία είναι όλη αρετή, ας καθαρίσωμεν την ψυχήν μας, και εις αυτήν την ώραν του κινδύνου, από τον ρύπον της διχονοίας, ας θάψωμεν εις τον τάφον της λησμονησίας τα άγρια και ανόητα πάθη μας, ας πλύνωμεν τας μεμολυσμένας καρδίας εις το ιερόν λουτρόν της αγάπης, ο πατριωτισμός ας λαμπρύνη, εις το εξής τον θολωμένον νουν μας, η ειλικρίνεια ας βασιλεύση εις την καρδίαν μας, η αγάπη κα η σύμπνοια ας προπορεύωνται, ως νεφέλη πυρός, όλων των βουλών μας και όλων των έργων μας».

  (Σπ. Τρικούπης)

  «Είναι καιρός…να κρημνίσωμεν από τα νέφη την Ημισέληνον διά να υψώσωμεν το σημείον, δι’ ού πάντοτε νικώμεν, λέγω τον Σταυρόν και ούτω να εκδικήσωμεν την πατρίδα και την ορθόδοξον ημών πίστιν από την ασεβή των ασεβών καταφρόνησιν»;

  (Αλ. Υψηλάντης)

  «…Η ημέρα εκείνη, την οποίαν επιθυμούσαν οι πατέρες μας να την ιδούν, έφθασε και ο Νυμφίος έρχεται…Έφθασεν ο καιρός διά να λάμψη πάλιν ο Σταυρός και να λάβη πάλιν η Ελλάς, η δυστυχής Πατρίς μας, την ελευθερίαν της…».

  «Ό, τι και αν εκάμαμεν, είτε εγώ, είτε οι συνάδελφοί μου, είτε ως εταίροι, είτε ως αγωνισταί, ήτο έμπνευσις και έργον της Θείας Προνοίας, και ουδέν ηθέλομεν πράξει άνευ της εμπνεύσεως ταύτης».
  (Άνθιμος Γαζής)

  «ΙΔΟΥ ο Θεός μεθ’ ημών, ος επάταξεν έθνη πολλά και απέκτεινε βασιλείς κραταιούς. Ο Παντοκράτωρ Θεός δεν μας αφήνει εις την διάκρισιν του εχθρού. Αλλά είναι σύμμαχός μας, καθώς πολλάκις το είδομεν και άμποτε εις το εξής διά της δυνάμεως του τιμίου και ζωοποιού Σταυρού και διά της ενεργείας και γενναιότητός σας να αφανισθή ο εχθρός εξ ολοκλήρου…».

  (Π. Μαυρομιχάλης προς τον Θ.Κολοκοτρώνη)

  «Ο Θεός είναι μετά της Ελλάδος και υπέρ της Ελλάδος και αύτη σωθήσεται. Επί ταύτης της πεποιθήσεως αντλώ πάσας μου τας δυνάμεις και πάντας τους πόρους».
  (Ι. Καποδίστριας)

 23. Είχα Κάποτε προσπαθήσει να γράψω στην Ταυτότητα μου, στο πεδίο του θρησκεύματος, «ΑΘΕΗ».

  Μαζεύτηκε όλο το αστυνομικό τμήμα και προσπαθούσαν να με μεταπείσουν με το ζόρι χρησιμοποιώντας κάθε λογής επιχειρήματα, μερικά από τα οποία έκρυβαν μια υφέρπουσα απειλή.. Αναγκάστηκα να καλέσω τον Διοικητή του τμήματος ώστε ο Αξ/Υπ να συναινέσει στο θέλημα μου.
  Στην Συνέχεια της κοινωνικής και επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας υπέστην κάθε είδους διαχωρισμού και «δυσχερειών» που ένα πολύ μεγάλο μέρος τους οφείλονταν σε αυτή την επίσημη δήλωση των θέσεών μου. Φυσικά δεν υπήρξα ποτέ δημόσια υπάλληλος. Άλλωστε δεν ξέρω αν θα μπορούσα με μια τέτοια ταυτότητα.

  Π.Ζαρρου

 24. @Φώτης Νικολάου:

  Από που ν’αρχίσω; Αν νομίζεις ότι τον Αντωνιάδη τον πλήρωνε ο Ελληνικός Λαός για να προστατεύει τα όσια και τα ιερά της πατρίδας, είτε έχεις σοβαρό πρόβλημα έλλειψης επαφής με την πραγματικότητα, είτε χρησιμοποιείς πρόστυχα λογοπαίγνια για να υποστηρίξεις τις γλοιώδεις απόψεις σου. Αυτό δεν στέκει, όχι μόνο ως γεγονός, αλλά ούτε καν ως πρόσχημα. Τον κ. Αντωνιάδη τον πλήρωνε ο Ελληνικός Λαός για να προστατεύει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Σε αντίστοιχες γραμμές κινούνται και όλες οι υπόλοιπες αρλούμπες που έγραψες. Η τελική πρότασή σου να μην πληρώνεται από τα χρήματα του Ελληνικού λαού εμπίπτει ακριβώς σε αυτά που έλεγα περί χριστιανοφασιστών.

  @stardust30:

  την απάντηση που σου έδωσε ο Θου Βου θα μπορούσα να σου την είχα δώσει κι εγώ ο ίδιος, γιατί ήταν δίκαια, ακόμα και αν τα μισά από αυτά που έγραψε ο Θου Βου ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Θα είχα μάλιστα προσθέσει κι εγώ την ανεπαίσθητα ειρωνική υπόδειξη «στα γρήγορα». Άλλο να αντιτάσσεις λογικά ή φιλοσοφικά επιχειρήματα, ή να επικαλείσαι την καταγεγραμμένη ιστορία, και άλλο να αμφιβάλλεις για χάρη αμφιβολίας κάτι για το οποίο δεν γνωρίζεις τι έχει ήδη να πει η καταγεγραμμένη ιστορία.

 25. Abravanel said

  Τον κ. Αντωνιάδη τον πλήρωνε ο Ελληνικός Λαός για να προστατεύει τα όσια και τα ιερά της πατρίδας…

  Βασικά ο όρκος περιλαμβάνει το σύνταγμα, τα σημαίας και την εδαφική ακεραιότητα. Τα ιερά και τα όσια είναι αρμοδιότητα άλλων.

  Αυτός λοιπόν που πληρώνω εγώ και ο ελληνικός Λαός απο το υστέρημά μου…δεν δικαιούται να βρίζει αυτά για τα οποία τον πληρώνω.

  Και εγώ πληρώνω και τον κ.Σούρλα και τον Μητρ.Ανθιμο οι οποίοι με προσβάλουν. Τι να κάνουμε;

  @ SimonSays.
  Εσυ οπότε δεν διακρίνεις στην συνέντευξη αυτή ούτε έλλειψη ανεκτικότητας και ούτε έλλειψη σεβασμού – ειδικά όταν θεωρεί αισθητική παρωδία μια τελετή επειδή του θυμίζει εβραική τελετη και αντιθέτως θεωρεί οτι οι έλληνες αξίζουν ελέω γονιδίων κάτι καλύτερο; (by the way ως έλληνες εννοεί τους φυσικούς απόγονους του Περικλή – αλλά μετά ενοχλεί, και δικαίως, η έννοια του περιούσιου της εβραικής θρησκείας που ο χριστιανισμός θεωρεί οτι κληρονόμησε).
  Αν παρόμοια έκφραση την εξέφραζε κάποιος Μητροπολίτης θα είχες την ίδια κατανόηση; Αν τα έλεγε ο κ.Σουρλας;

  Πάντως προσαρμοστικότητα έδειξε ο κ.Αντωνόπουλος και όχι ανεκτικότητα κατά την διάρκεια της θητείας του. Επίσης το πως έφτασε τόσο ψηλά εξαρτάται από τις πολιτικές του ικανότητες, εκτός και αν διαφωνείς οτι αυτό είναι το κυρίαρχος παράγοντας κατά τις κρίσεις.

 26. Εμένα πάντως μ’αηδιάζουν τα θρησκόληπτα trolls που προφανώς δεν έχουν ούτε δουλειά ούτε προσωπική ζωή (άλλωστε η προσωπική ζωή απαιτεί προγαμιαίες σχέσεις, συνεπώς είναι αμαρτία) ούτε παρέες, γι’αυτό και κάθονται όλη μέρα πίσω από έναν υπολογιστή και ψάχνουν ποιος κακός άθεος ή δωδεκαθεϊστής τα χώνει στην αγαπημένη τους μητέρα εκκλησία για να βγουν και να παραστήσουν τους απολογητές, ζηλεύοντας τη δόξα εκείνων των κρετίνων των πρώτων χρόνων του χριστιανισμού, που αμολάγανε τη μια βλακεία απανωτά στην άλλη για να ενισχύσουν μια εβραϊκή αίρεση.

 27. Εμένα πάλι δεν μ’αηδιάζουν καθόλου, αντιθέτως, τους ευχαριστώ πολύ για το διάλογο, χωρίς αυτούς θα ήταν βαρετά τα πράγματα. Επίσης δεν κρίνω το αν έχει δουλειά ή προσωπική ζωή κανένας από τα γραπτά του, τη συχνότητα των γραπτών του, κλπ. Προσφάτως άκουσα για έναν άνθρωπο που του βρήκαν σκλήρυνση κατά πλάκας και πασχίζει μανιωδώς να μάθει από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και Διαδίκτυο, προετοιμαζόμενος για ποιός ξέρει πόσα χρόνια ακινησίας στο σπίτι μέχρι να παραλυθεί εντελώς και να μην μπορεί καν να πληκτρολογήσει. Δεν μπορείς να ξέρεις τι ζόρι τραβάει ο καθένας, και για τη μικρή έστω πιθανότητα οι εικασίες σου να είναι οικτρά εσφαλμένες οφείλεις να τις ελέγχεις.

 28. stardust30 said

  ΠΡΙΝ δυο αιώνες, όταν οι λαοί της Ευρώπης ­ γαλβανισμένοι από τα κηρύγματα του Διαφωτισμού (του «άθεου και αντικληρικού», κατά τον κ. Χριστόδουλο) και της Γαλλικής Επανάστασης ­ ξεσηκώνονταν για να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία και την ελευθερία τους, κυκλοφόρησε (1798), ένα φυλλάδιο με την υπογραφή του πατριάρχη Ιεροσολύμων Ανθιμου και με τον τίτλο «Πατρική Διδασκαλία». Διδασκαλία για τους «πιστούς και εκλεκτούς… ορθοδόξους χριστιανούς», δηλαδή τους σκλαβωμένους Ελληνες, που λαχταρούσαν κι εκείνοι την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και την ελευθερία τους. Και ακριβώς αυτή την απελευθερωτική ορμή αποσκοπούσε να φιμώσει η «Π.Δ.»: με συμβουλές και απειλές, με ψεύδη και συκοφαντίες, προσπαθούσε να πείσει τους υπόδουλους, πόσο… ευεργετική ήταν η δουλεία τους, πόσο εγκληματική θα ήταν η εξέγερση εναντίον του πολυεύσπλαχνου Σουλτάνου.
  Ο θανάσιμος εχθρός των Ελλήνων ­ κατά το πατριαρχικό φυλλάδιο ­ ήταν, καλή ώρα, τα εξ Εσπερίας δαιμόνια (περί ελευθερίας κλπ.), που αποτελούν «απάτην και πλάνην του διαβόλου», ο οποίος επινόησε «νεοφανείς τρόπους πολιτείας και διοικήσεως (τη δημοκρατία), αντιβαίνοντας εις την χριστιανικήν ευαγγελικήν ζωήν». Και ο θεόπνευστος συντάκτης συνεχίζει πατριωτικότατα:
  «Ο άπειρος εν ελέει και πάνσοφος ημών Κύριος, δια να φυλάξη αλώβητον την αγίαν και ορθόδοξον πίστιν ημών… ήγειρεν εκ του μηδενός την ισχυράν αυτήν βασιλείαν των Οθωμανών… δια να είναι εις μεν τους Δυτικούς ωσάν ένας χαλινός, εις δε τους Ανατολικούς ημάς πρόξενος σωτηρίας». Ετσι μαθαίνουμε γιατί κυριεύθηκε το χριστιανικότατο Βυζάντιο απ’ τους Τούρκους: για να σωθεί ο Χριστιανισμός!
  Αλλά «ο Διάβολος εμεθοδεύθη… μίαν άλλην πονηρίαν και απάτην ξεχωριστήν, δηλαδή το νυν θρυλλούμενον σύστημα της ελευθερίας… που είναι ένα δέλεαρ του διαβόλου και φαρμάκι ολέθριον, δια να κατακρημνίση τους λαούς εις την απώλειαν και την ακαταστασίαν…».
  «Αδελφοί… κλείσατε τα αυτία σας και μη δώσετε καμμίαν ακρόασιν εις ταύτας τας νεοφανείς ελπίδας της ελευθερίας… που είναι εναντίαι εις τα ρητά της θείας Γραφής και των αγίων Αποστόλων, οπού μας προστάζουν να υποτασσόμεθα εις τας υπερεχούσας αρχάς, όχι μόνον εις τα επιεικείς αλλά και τας σκολιάς, δια να έχωμεν θλίψιν εις αυτόν τον κόσμον και να παραστήσωμεν καθαράς τω Χριστώ τας αισθήσεις ημών…».
  «Παντού το φαντασιώδες αυτό της ελευθερίας σύστημα του πονηρού επροξένησε πτωχείαν, φόνους, ζημίας, αρπαγάς, ασέβειαν τελείαν και ανωφελή μεταμέλειαν»… ­ ενώ η δουλεία, όπως είναι πασίγνωστο, χαρίζει πλούτη, ασφάλεια, μακροβιότητα, γαλήνη, ευσέβεια, ψυχική σωτηρία… Και η «Π.Δ.» καταλήγει:
  «Φυλάξατε στερεάν την πατροπαράδοτόν σας πίστιν και, ως οπαδοί του Χριστού, απαρασάλευτον την υποταγήν εις την πολιτικήν διοίκησιν» (την τουρκική, φυσικά, όχι την ελληνική, που ­ κατά τους επιγόνους του μακαριστού Ανθίμου ­ είναι «άθρησκη» και «αντίχριστη»).
  Η «Π.Δ.» συντάραξε τους εντός και εκτός Ελλάδας Ελληνες. Και ο Αδαμάντιος Κοραής (που κακώς τον θεωρούμε «μέγα διδάσκαλο του γένους», ενώ ήταν κι εκείνος «ευρωλιγούρης») απάντησε αμέσως με τη δική του «Αδελφική Διδασκαλία», όπου ξεσκίζει (τι ευκολότερο;) τα πατριαρχικά «επιχειρήματα», την αποκαλεί «φιλότουρκο» και «προδοτική» (τι δικαιότερο;) και στηλιτεύει τους «ψευδοχριστιανούς ανάξιους ιερείς», που «πωλούν ανερυθριάστως και μυστήρια και ευλογίας και τρυφώσιν ως Σαρδανάπαλοι». Και επιλέγει: «Εύκολον είναι να καταλάβη τις ότι οι τοιούτοι πλεονέκται πρέπει να φοβώνται την καταστροφήν των Τούρκων, ως ιδίαν αυτών καταστροφήν, και των Γραικών την ελευθερίαν, ως απαρηγότητον αυτών δυστυχίαν».
  Οι απολογητές της «Π.Δ.» και παρόμοιων άλλων ιερατικών κειμένων, διατείνονται πως «τα επέβαλε η σκοπιμότητα να προφυλάξουν τους υπόδουλους από την μήνι και το γιαταγάνι των Τούρκων». Αλλά, ώ αγαθοί, το γιαταγάνι δούλευε ακατάπαυστα στα 400 χρόνια της σκλαβιάς, είτε άτακτα ήταν τα σφάγια, είτε εύτακτα. Και, αγαθότατοι, τι θα γινόταν αν οι Ελληνες έκλειναν τα αυτία τους στα απελευθερωτικά κηρύγματα (του Ρήγα, του Κοραή, των Φιλικών και των άλλων, που αναθεματίσθηκαν από την επίσημη Εκκλησία) και έκλιναν τον τράχηλο στους αυθέντες τους; Απλούστατα: Θα ήμαστε ακόμα υποζύγια των εξ Ανατολών σωτήρων μας, δεν θα είχαμε την «ολέθρια» δημοκρατική πολιτεία μας, και μοναδική παρηγοριά μας θα έμεναν οι δεήσεις των «ποιμένων» μας για τη μεταθανάτια αιώνια ζωή, που θα την εξασφαλίζαμε χάρη στη διαιώνιση της επίγειας δουλείας μας…
  Αυτή είναι η απάντησή μου για τους «χριστιανούς» εθνοσωτήρες μας. Όλο το άρθρο εδώ:
  http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=12972&m=B02&aa=2
  Αυτά τα ολίγα για τα ψεύδη περί «χριστιανικής» επανάστασης κατά των Τούρκων.
  Μια πολύ καλή πηγή για να διαβάσουν μερικοί είναι «Το 1821 και η αλήθεια» του Γιάννη Σκαρίμπα (εκδόσεις Κάκτος). Εκεί θα δείτε γιατί έγινε η επανάσταση και εναντίον ποιών πολεμούσαν οι Έλληνες.

 29. Πολύ γνωστά όλα αυτά, stardust30, (να βρε παιδί μου και ένας που δεν βλέπει ποδόσφαιρο στην τηλεόραση αυτή τη στιγμή!) αλλά δεν αναιρούν το γεγονός ότι οι επαναστάτες του ’21 ήταν ως επί το πλείστον χριστιανοί. Είναι ένα παράδοξο της ιστορίας, αλλά έτσι συνέβη. Η θρησκεία είναι άτιμο πράγμα, ριζώνει βαθιά στο μυαλό του ανθρώπου, και δεν φεύγει εύκολα, κι έτσι η εσχάτη προδοσία του πατριάρχη δεν έκανε τους επαναστάτες να αλλαξοπιστήσουν, παρ’οτι αν κάτι τέτοιο είχε συμβεί θα ήταν «έργον θεάρεστον». ;-)

 30. @Stardust
  Χρειάστηκε να επιστρατεύσω λεξικό και φίλους αλλά το διάβασα.
  Το Διάβασα και νοιώθω Συγκλονισμένος από την ανανδρία και την υστεροβουλία αυτών των «Ανθρώπων».

  @Διαγόρα
  Είναι πολλοί αυτοί που δεν βλέπουν ποδόσφαιρο τελικά … …

  R.McDarren

 31. @stardust30

  ΟΚ οι παπάδες ήταν όλοι καθίκια,προδότες και τουρκόφιλοι.
  Αυτό το ξέρουν οι νεώτεροι φωταδιστές,ο μπαρμπα Γιαννης Σκαρίμπας,ο Ηλιού κι οι συν αυτοίς.
  Το ότι οι ήρωες που μάτωσαν και πέθαναν για τη λευτεριά, λένε άλλα δεν εχει και μεγάλη σημασία.Σημασία έχει τι νομιζουμε εμείς ότι θα έπρεπε να πιστεύουν.Ετσι δεν είναι;
  Αν καμμιά φορά σε βγάλει ο δρόμος προς Καρπενήσι,ρώτα που είναι ο Προυσσός.Σαν φτάσεις εκεί ζήτα να σου δείξουν την Παναγιά την Προυσιώτισσα και να σου πουν ποιος έχει δωρίσει την αργυρεπίχρυση επικάλυψη της.
  Μετά ξανασκέψου τα όσα πιστεύεις μήπως και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

 32. Mandarin said

  Αυτή η τακτική να κάνεις το μαύρο άσπρο και να μην παραδέχεσαι ποτέ τα αυτονόητα και ιστορικά τεκμηριωμένα γεγονότα, καταντάει γελοία. Αγαπητέ ΘΒ αν και εσύ βρεθείς κατά Μάνη μεριά, ρώτα όποιον να’ ναι από τους μεγαλύτερους και θα μάθεις πώς ακριβώς ξεκίνησε η επανάσταση, από ποιους και πώς σύρθηκε η εκκλησία να συμμετέχει. Και μάλιστα όπως λες κι εσύ θα το ακούσεις από ανθρώπους θρησκευόμενους οι οποίοι παρ’ότι γνωρίζουν τον προδοτικό ρόλο της εκκλησίας στην επανάσταση του ’21 δεν απορρίπτουν τη θρησκεία. Αλλά ξέρω ποια είναι η απάντησή σου θα μας γράψεις πάλι ένα ακόμα κομμάτι από την κασέτα…

 33. T-REX said

  Μακάβριοι οι κολλημένοι το πνευματι και οι μη έχοντες τρίχες στην κεφαλή

 34. @Mandarin

  όταν κατέβεις κατά Μάνη μεριά ψαξε στα αρχεία των Γρηγοράκηδων,που ηταν και είναι μια από τις μεγάλες μανιάτικες γενιές και πρωτοστάτησε στη άμυνα και στον πολεμο εναντια στους Τουρκου..Για αρχή έχω μπροστά μου την διαθήκη του Τζωρτζάκη Γρηγοράκη γραμμένη το 1796:
  Εις δοξαν Πατρός Υιου και Αγιου Πνέυματος
  Με το να βρισκεται ο κυρ Τζωρτζακης Γρηγορακης εις σε αστένεια ….δια τουτο έκραξε εμέ τον πνευματικό του πατέρα και τους ευρεθέντας μάρτυρας,δια να κάμη την παρούσα του διαθήκη….

  Πρωτον μεν και αρχή,αφήνει πάσι τοις χριστιανοίς την τελείαν αγάπην και συγχωρεσι.Επειτα διορίζει…(ακολουθει η ρυθμιση των περιουσιακων του στοιχείων)

  καταλήγει….ταυτα ηκουσαμεν εκ στοματος του και ετελειώθη η παρούσα του διαθήκη και στα απο κειθε μέρος υπογραφονται και οι μαρτυρες ως φαινεται.

  1812 Μαρτίου 24

  ακολουθουν 5 μαρτυρες και στο τελος

  Ιωάννης Ιερευς και πνευματικός αυτού πατήρ κυρωνω τα οσα ηκουσα εκ του στοματος του.

  κι αν κατεβεις ΠΟΤΈ στη Μανη περνα απο το βιβλιοπωλείο «Αδουλωτη Μανη» στην Ααρεόπολη και δωσε χαιρετισματα στον ξαδερφο μου.

  :)

 35. κι ένα ακομα στα γρήγορα:

  «Νύχτα, σιωπηρά και συνομωτικά, ξεκίνησαν οι Μανιάτες με τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και ολόκληρη την οικογένειά του, τον Τρουπάκη -Μούρτζινο και όλους τους Τρουπάκηδες, τον Κύβελο και με μπροστάρη τον Κολοκοτρώνη κορυφαίο ηγέτη, γράφει ο Μαραβελέας στους “Παλαιολόγους της Καρδαμύλης” το 1981, που βρήκα στα ράφια μου.

  Μαζί και ο σύμπας Κλήρος.

  Πέρασαν την Καλαμάτα μυστικά, και εκεί 2000 Μανιάτες συνάχθηκαν στην Εκκλησιά των Αγίων Αποστόλων στην όχθη του ξεροπόταμου. Σκυφτοί και γονατιστοί στην “προνίκειο” δοξολογία, ξαφνικά, σαν ηλεκτρισμένοι από άγνωστη, ίσως και θεία δύναμη, περήφανα όρθωσαν το κορμί τους, όρθωσαν την Ελλάδα· ο Κολοκοτρώνης έκοψε ένα κόκκινο πανί και έρραψε στη μέση ένα μαύρο σταυρό.

  Και εκείνο το πρωινό, το αγέρι περήφανα έφερνε και το πανάρχαιο μήνυμα από τον Ευρώτα: «Ταν ή επί Τας».

  Έτσι τουλάχιστον γράφτηκε η Λευτεριά μας. Πάνω σε ένα ματωμένο πανί που είχε ένα Σταυρό. Σύμβολο αγώνα και ισότητας. »

  http://ebdomi.com/content/view/612/29/

 36. @Mandarin

  κι επειδή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια πάρε,πάλι στα γρήγορα, τον ορκο των Μανιατών που δόθηκε στις 17 Μαρτίου 1821 στην εκκλησια των Ταξιαρχών στην Αρεόπολη.

  Αν βρεθείς ΠΟΤΕ στη Μάνη,οι αγιοι Ταξιαρχες είναι στο αριστερο χερι του αγάλματος του Πετρόμπεη που βρισκεται στην κεντρική πλατεια της Ααρεοπόλεως,σε ενα στενο δρομάκι.
  Ρωτα καποιον εκεί να σε κατατοπίσει.

  «Τον παρακάτω όρκο απάγγειλε ο ιερός κλήρος και επαναλάμβαναν οι αρματωμένοι Μανιάτες:

  «Ορκίζομαι,
  εις το όνομα του Παντοδύναμού μας Θεού,
  εις το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού
  και της Αγίας Τριάδος,
  να χύσω και την υστέραν ρανίδα του αίματός μου,
  υπέρ πίστεως και Πατρίδος.

  Ορκίζομαι,
  να μη βλέψω εις τα όπισθεν
  εάν δεν αποδιώξω τον εχθρόν της Πατρίδος
  και της Θρησκείας μου.

  Ορκίζομαι,
  «Ταν ή επί Τας» και «Νίκη ή Θάνατος»
  υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.»

  http://www.mani.org.gr/istor/orkos/ork.htm

 37. Mandarin said

  @ΘΒ. Μάλλον δεν έχεις υπόψη σου την έννοια της λέξης απάντηση. Να πάω γιατί να μην πάω στο βιβλιοπωλείο που λες, στο δρόμο μου είναι για τη μέσα Μάνη, στην οποία η πρώτη χριστιανική εκκλησία χτίστηκε το 13ο αιώνα. Αλλά τί σχέση έχουν αυτά που γράφεις με αυτά που σου έγραψα εγώ. Για άλλη μια φορά δεν έχεις απαντήσεις για την ουσία και μπουρδολογείς. Είπα ξεκάθαρα ότι οι οπλαρχηγοί πίστευαν, όπως είναι ξεκάθαρη και η προδοτική στάση της εκκλησίας μέχρι σήμερα. Η ίδια η εκκλησία είχε ρουφιανέψει στο σουλτάνο προηγούμενες προσπάθειες για επανάσταση, οι οποίες εξαιτίας της προδοσίας της εκκλησίας πνίγηκαν με αίμα. Σύρθηκε η εκκλησία στην επανάσταση και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο απόσπασμα που παραθέτεις αλλά δεν έχεις νου να συλλογιστείς, γιατί κάθομαι και ασχολούμαι;; Έχεις συζητήσει το θέμα ποτέ με ανώτερο κληρικό;; Τελικά μάλλον είσαι εντελώς άσχετος απο ορθόδοξη εκκλησία. Δε μπορώ να καταλάβω γιατί την υποστηρίζεις. Τα παίρνεις; Ή είσαι απλά αφελής;

 38. Για να γυρίσω την κουβέντα πίσω στον Αντωνιάδη, στον Ταχυδρόμο της 2006-11-25 είχε δημοσιευθεί ένα ενδιαφέρον άρθρο, το οποίο μπορεί κανείς να διαβάσει εδώ: Αντώνης Αντωνιάδης ο Ναύαρχος που δεν πιστεύει (Φαίνεται πως αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με τα τελικά «Σ», δείξτε κατανόηση.) Σημειωτέον ότι τις εικασίες των δημοσιογράφων περί δωδεκαθεϊσμού του Αντωνιάδη δεν τις επιβεβαιώνει ο ίδιος.
  Ενδιαφέρον έχουν στο τέλος του άρθρου οι απόψεις του (δεν του προσάπτω κοσμητικό επίθετο για να μην μου στείλει εισαγγελέα) Στέλιου Παπαθεμελή, ο οποίος εγκρίνει και επαυξάνει το «σταύρωσον σταύρωσον» του Σούρλα.

  Μιλώντας για χριστιανοφασίστες, αποδελτίωσα και πρόσθεσα στο άρθρο μου ένα άρθρο της εφημερίδας «Παρόν» που βρήκα στο indymedia. Πηγαίνετε στην αρχή της σελίδας και διαβάστε από εκεί που λέει «Eνημέρωση 2008-06-15 14:30».

  Επίσης, εδώ θα βρείτε άλλο ένα ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο Ναύαρχος σε Τηλεφουρτούνα που δημοσιεύθηκε στην Ελευθεροτυπία της 2007-04-29.

 39. @Διαγόρα

  ελπίζω να δείξεις μια κάποια κατανόηση για τις περι την Μάνη παρεμβάσεις μου,αλλά ειναι ζητημα που το γνωριζω πολύ καλά και με «τσιγκλάει» ο Mandarin με τις ανακρίβειες του.

  @Mandarin
  παραμυθακια λες και για τις εκκλησιές της Μεσα Μάνης τις οποιες μαλλον εχεις δει μονο σε καρτ ποστάλ.

  του Νικολάου Δρανδάκη, Ομότιμου Καθηγητού Πανεπιστημίου Αθηνών

  Τα τελευταία όμως 30 χρόνια η επισήμανση και η ανασκαφή εν μέρει ή και ολοκληρωτικά παλαιοχριστιανικών βασιλικών ίσως του Ε’, αλλά και του Στ’ και του Ζ’ αι. στην Κυπάρισσο, την Καινήπολη των Ελευθερολακώνων, στα Άλυκα, στο Τηγάνι, στο Οίτυλο (γλυπτά λείψανα), στο Γύθειο(2) μαρτυρούν πως τουλάχιστον η κάτω και η Μέσα Μάνη, η δυτική δηλαδή (η αποσκιερή ή αποσκιαδερή) δέχτηκαν τον Χριστιανισμό ήδη από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια.

  http://www.mani.org.gr/ekklisies/darhit/drand_arhitektoniki.htm

  σου φερνω αποδειξεις από τις πηγές για την συμμετοχη του κληρου στην Επανάσταση κι εσυ μου λες πως η σταση της Εκκλησιας ηταν προδοτική.

  μια και σε κόφτει για τη Μάνη λοιπόν,ψαξε ποιοι ηταν και τι έκαναν οι μητροπολίτες Μάνης Νεόφυτος και Λακεδαίμονος Χρυσανθος στις αρχες του 17ου αιώνα.

  μη σου δινω συνέχεια μασημένη τροφή.

 40. stardust30 said

  Φίλτατε Διογένη, το να κάτσω να δω 22 ανθρώπους να βαράνε ένα τόπι είναι το τελευταίο πράγμα που θα έκανα στη ζωή μου.
  Δεν πιστεύω πως οι πρωτεργάτες της επανάστασης του ’21 ξεσηκώθηκαν γιατί δεν ήταν ελεύθεροι να πιστεύουν στην θρησκεία που ήθελαν (αφού υπήρχε ολοκληρωμένο δίκτυο παροχής θρησκευτικών υπηρεσιών για τους χριστιανούς με την ευλογία του Σουλτάνου) αλλά γιατί ήθελαν να είναι ανεξάρτητοι, χωρίς τους Τούρκους πάνω από το κεφάλι τους. Και δεν πιστεύω πως η θρησκεία δίνει την εθνικότητα σε έναν άνθρωπο. Όπως υπήρχαν έλληνες χριστιανοί, υπήρχαν και έλληνες μουσουλμάνοι που πολέμησαν στην επανάσταση – αλλά οι στενοκέφαλοι αρχηγοί Τούρκων και Ελλήνων θεώρησαν πως η θρησκεία είναι ένας τρόπος να ξεχωρίσεις την εθνικότητα (τελείως λάθος για μένα).
  Από άρθρο του Βασίλη Ραφαηλίδη – «Ιστορία του Νεοελληνικού κράτους» : » Όμως δεν είναι αλήθεια πως μόνο οι ορθόδοξοι πολέμησαν τους Τούρκους. Τους Τούρκους τους πολέμησαν οι καταπιεσμένοι και πεινώντες, ασχέτως θρησκεύματος και ασχέτως εθνικότητος. Ήταν πολλές χιλιάδες οι μουσουλμάνοι Έλληνες τότε, ανάμεσα στους οποίους και πολλοί οπλαρχηγοί σαν τον Οδυσσέα Ανδρούτσο. Και τουλάχιστον οι μισοί απ’ τους οπλαρχηγούς αλλά και τους αγωνιστές ήταν Αρβανίτες. Αρβανίτης ήταν ο Μιαούλης, η Μπουμπουλίνα και δεκάδες άλλοι. Και δεδηλωμένος φιλοαρβανίτης αλλά και φιλομουσουλμάνος ήταν ο μέγιστος των οπλαρχηγών Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.»
  Και δεν με πειράζει φίλτατε ΘΒ ο χριστιανισμός – με πειράζουν οι άνθρωποι που τον χρησιμοποιούν ως μέσο για να πετύχουν τους δόλιους σκοπούς τους – τσαλαπατώντας τα θρησκευτικά πιστεύω των άλλων.

  Όσον αφορά τον Αντωνιάδη πιστεύω πως τα μέσα προσπαθούν να παρερμηνεύουν τους μη-χριστιανούς (όπως στον τίτλο της Εσπρέσσο που υπαινίσσεται ότι είναι full in love με την Παναγία) έτσι ώστε ο απλός αναγνώστης / τηλεθεατής να έχει τη λανθασμένη άποψη πως μη-χριστιανός σημαίνει μη έχων σώας τας φρένας άρα μακριά από κάθε μη-χριστιανό. Σίγουρα δεν είναι δωδεκαθεϊστής πάντως.
  Μου έκανε εντύπωση πως επτά πρώην ναυάρχοι έβγαλαν ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζουν τις απόψεις του!!! Δηλαδή θα μας πούν οι ναύαρχοι και σε ποιά θρησκεία θα πιστεύουμε; Έλα νινί στον τόπο σου!!
  Η δήλωση του ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ, ανεξάρτητος βουλευτής :
  «0 καθένας μπορεί να είναι αγνωστικιστής, ντεϊστής, ισλαμιστής, βουδιστής και ό,τι άλλο προαιρείται. 0 αρχηγός όμως των ναυτικών δυνάμεων της χώρας δεν πρέπει να έχει παρόμοιο ηθικό ανάστημα με τον ηρωικό ναύαρχο Κουντουριώτη στις νικηφόρες ναυμαχίες του 1912-13; Ένας μηδενιστής αρχηγός ενόπλων δυνάμεων, που περιφρονεί τα ιερά και τα όσια του λαού και των ένστολων προϊσταμένων του, τα απορρίπτει μετά βδελυγμίας και τα διακωμωδεί, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση; Μπορεί να πείσει, να συναγείρει και να ενεργοποιήσει τις κινητήριες δυνάμεις της ψυχής των υφισταμένων του; Να σφυρηλατήσει την ενότητα λαού και στρατού;»
  Κατ’ αρχήν ο κύριος Παπαθεμελής έχει ΜΑΥΡΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ για τα θρησκευτικά πιστεύω του λαού του οποίου υποτίθεται εκπροσωπεί.Επίσης έχει ΜΑΥΡΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ από ανθρώπινα δικαιώματα και ανεξιθρησκεία. Από εκεί και πέρα αν γίνει πόλεμος θα πολεμήσουν μόνο οι ορθόδοξοι; Ή μήπως ο στρατός θα υπερασπιστεί μόνο τους ορθόδοξους; Δηλαδή τους μουσουλμάνους ή τους βουδιστές θα τους αφήσουν να σκοτωθούν;
  Αλήθεια αν οι προϊσταμένοι μου είναι βουδιστές ή σατανιστές πρέπει να ακολουθώ το δόγμα τους; Πού είναι η λογική των βουλευτών οέο;

 41. stardust30 said

  Α και στο δεύτερο site που παρέθεσες στην Ελευθεροτυπία γράφει πως ο Αντωνιάδης στην τηλεόραση βλέπει μόνο… Discovery! Εύγε λοιπόν!

 42. @stardust30

  κι άλλος ένας μυθος,αυτος περί του μουσουλμάνου Ανδρούτσου:

  Επιστολή του Οδ. Ανδρούτσου προς τον Αδ. Κοράη . Άστρος 20-4-1823

  «Σεβάσμιε πατριώτα……………..
  Ο αγών μας είναι υπέρ της χριστιανικής πίστεως και υπερ των ανθρωπίνων δικαίων .
  Ο υιός σας Οδυσσεύς Ανδρούτσος .

  (Απαντα Κοραή – εκδόσεις Μπίρη σελ. 209 , έκδοση 1970 )

  μπορείτε κι εσεις κι εγώ κι ολοι οι καλοί συνδαιτημόνες να πιστευουμε ότι θέλουμε για τα αίτια της επαναστασεως,αλλά επιτέλους ας σεβαστούμε τα οσα ομολογούν οι ίδιοι οι επαναστατημένοι Ελληνες, ως κίνητρα τους.

 43. Mandarin said

  @ΘΒ.
  Συνεχίζεις την έρευνα του καναπέ, αν έκανες τον κόπο να πας να δεις τα μέρη που αναφέρει ο «καθηγητής», πώς τον είπες, θα καταλάβαινες ότι για άλλη μια φορά βρίσκεσαι σε πλήρη σύγχυση και πλάνη. Σου έχει γίνει συνήθεια να πιστεύεις με κλειστά μάτια και δε μπορείς να πιστέψεις ότι ο «κύριος καθηγητής» γράφει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι όπως άλλωστε όλοι όσοι φοράτε παρωπίδες σε αυτή τη ζωή. Λοιπόν δεν έχω πάει σε όλα τα μέρη που λες αλλά στην Καινήπολη δεν έχει κανένα βυζαντινό μνημείο από την ανασκαφή, πηγαίνω κάθε μέρα όταν κατεβαίνω για διακοπές. Τώρα που το είδε αυτός ότι έχει απομεινάρια γελάει ο κόσμος. Φυσικά και στα Άλικα (με ιώτα) δεν έχει τίποτα μεγάλος ψεύτης ο δικός σου. Τέτοιοι είναι όλοι αυτοί που παραθέτεις;; Πες το μας να μην ασχολούμαστε. Επίσης να του πεις ότι το Οίτυλο, το Γύθειο και η Αρεόπολη δεν είναι μέσα Μάνη. Εντελώς άσχετος και πάλι.

  Μη μου δίνεις πολύ μασημένη τροφή γιατί τρώω που τρώω όσο να ‘ναι θα παχύνω.

  Όσο για το ρόλο της εκκλησίας μια φορά ακόμα για να μαθαίνεις. Η εκκλησία και οι φεουδάρχες οπλαρχηγοί ήταν τα κύρια αίτια που έμεινε η Ελλάδα υπόδουλοι επί 400 περίπου χρόνια. Αυτοί ήταν οι βολεμένοι από το καθεστώς και αυτοί θησαύρισαν επί τουρκοκρατίας. Σε κάθε επανάσταση αρχηγοί είναι οι πλούσιοι αυτοί που μπορούν να χρηματοδοτήσουν τον ένοπλο αγώνα και αυτοί που έχουν να αποκομίσουν τα περισσότερα κέρδη σε περίπτωση επιτυχίας. Ο απλός λαός είναι υποχείριο. Αυτά τα καταλαβαίνει και ο τελευταίος μαθητής δημοτικού εσύ μπορείς να νομίζεις ό,τι θέλεις, με ανήθικες προσπάθειες αποπροσανατολισμού των αναγνωστών δεν πετυχαίνεις τίποτα. Οι ιστορικοί που διαβάζεις είναι για πέταμα βρες αντικειμενικούς.

  Τέλος θα ήθελα να επισημάνω ότι θεωρώ πολύ ανήθικο εκ μέρους σου να χρησιμοποιείς ως ψευδώνυμο τα αρχικά ενός ανθρώπου που είναι βαθύτατα πολιτικοποημένος και κομματικοποιημένος και οι απόψεις του απέχουν από τις δικές σου έτη φωτός. Αλλά ποιός έχασε την ηθική του για να την βρει ο χριστιανός;

 44. @παραμυθά Mandarin

  σορρυ για το υφος αλλά δεν ξερεις τι σου γινεται:

  «Η Καινήπολη μυηθηκε γρήγορα στο Χριστιανισμό, όπως φαίνεται από τις ανασκαφές του καθηγητή Δρανδάκη (1958) που βρήκε τρεις παλαιοχριστιανικές Βασιλικές τον Άγιο Πέτρο, τον Άγιο Ανδρέα και την Κοίμηση της Θεοτόκου, κτισμένες στο τέλος του Πέμπτου ή στις αρχές του Έκτου αιώνα. Αυτό ανατρέπει τις πληροφορίες του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου, ότι οι Μανιάτες έγιναν Χριστιανοί από τον όσιο «Νίκωνα τον Μετανοείτε» το (868—898 μ.Χ.). Η πιθανότερη ερμηνεία είναι ότι, μετά το Διάταγμα του Μεδιολάνου (313 μ.Χ.) περί ανεξιθρησκείας, υπήρχαν στη Μάνη μέχρι τον Ένατον αιώνα και Χριστιανοί και Ειδωλολάτρες.»

  http://www.mani.org.gr/horia/doitilou/alika/kipar/kip.htm

  μάλλον οταν και εαν κατεβαινεις στην Κυπάρισσο κοιτάς τα κοριτσόπουλα (και καλά κανεις) και δε δινεις μία για τα αρχαία ερείπια που υπαρχουν εκει.

  κι επειδή εισαι θρασύς στην αμαθεια σου και προκλητικός, παρε κι ενα ακομα ,από Μανιατη μελετητή, τον κυρ Αναργυρο Κουτσιλιέρη που εφυγε προσφατα από τη ζωη:

  «Πότε οι Μανιάτες έγιναν Χριστιανοί», του Ανάργυρου Κουτσιλιέρη, Διδάκτορος φιλοσοφίας:

  «- Στα Άλικα έχουμε την τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Ανδρέα. Διασωθέντα τμήματα του γλυπτού διακόσμου ανήκουν στον έβδομο αιώνα.

  – Στο Μοναστήρι στην Κυπάρισσο η εκκλησούλα της Παναγίας είναι κτισμένη με υλικά που προέρχονται από παλαιοχριστιανική βασιλική. Παρετήρησαν οι αρχαιολόγοι ότι σε φυσικό βράχο είχε σκαλιστεί επισκοπικός θρόνος. Δηλαδή σε παλαιοχριστιανικούς χρόνους στην Κυπάρισσο – παλαιά Καινήπολη – υπάρχει έδρα Επισκόπου.

  – Στην Κυπάρισσο υπάρχει και δεύτερη παλαιοχριστιανική βασιλική.

  («Πότε οι Μανιάτες έγιναν Χριστιανοί», του Ανάργυρου Κουτσιλιέρη, Διδάκτορος φιλοσοφίας)

 45. Mandarin said

  Έτσι μου αρέσει να μην απαντάς σε τίποτα. Ναι οι μανιάτες είναι δυστυχώς φανατικοί χριστιανοί. Αλλά περί ταμπακιέρας τίποτα για εκκλησία και φεουδάρχες έτσι για να καταλαβαίνουμε ποιοι είμαστε. Από ουσία μηδέν από λόγια άλλο τίποτα.

  Για την Καινήπολη (που λέγεται Καινόπολη) ο αρχαιολογικός χώρος αποτελείται από μία ταμπέλα και ένα πηγάδι. Αλλά σου είπα γίνεσαι κουραστικός από τον καναπέ. Επίσης αν είχες πάει έστω και μια φορά θα παρατηρούσες ότι δεν έχει και πολλά κορίτσια… Και για να τελειώνουμε θα σου φέρω φωτογραφίες το Σεπτέμβρη. Όσο για αυτές που έχει στο link που παραθέτεις είναι για γέλια όποιος τις δει θα καταλάβει σε ποιες τσέπες πάνε τα χρήματα του ελληνικού λαού…

  Είπαμε αυτοί που εμπιστεύεσαι είναι αναξιόπιστοι.

 46. dmast said

  Πάντως (για να ξαναγυρίσουμε στα του Αντωνιάδη) έχω την εντύπωση πως για να μπεις Ευελπίδων, έπρεπε να είσαι ΧΟ.
  Ξέρει κανείς αν έχει αλλάξει αυτό;
  Τι γίνεται αν ένας αξιωματικός αλλάξει τις απόψεις σου σχετικά με αυτό το ΧΟ;

  Προσωπικά, δεν με νοιάζει το θρήσκευμα του Αντωνιάδη. Θα με ένοιαζε όμως αν αυτός ή οικογένειά του έμενε στο δρόμο εξ’ αιτίας των απόψεών του για αυτό το θρήσκευμα.

 47. Sky said

  Για τον Αντωνιάδη
  έπαιξε και τηλεοπτική συνέντευξη του επίτιμου αρχηγού, όπου ο άνθρωπος, ψύχραιμα και με καλό τρόπο εξέφρασε τις θέσεις του. Ομολογώ πως δεν την παρακολούθησα εντελεχώς -λόγω ταυτόχρονης διεκπαιρέωσης οικιακών εργασιών- αλλά από τα αποσπάσματα που άκουσα μου κίνησε το ενδιαφέρον να διαβάσω το βιβλίο του. Και αυτό παρ’ ότι δεν καλοβλέπω τους στρατιωτικούς, ειδικά τα «πιλάφια» αφού στο ναυτικό υπηρέτησα.

  Περί Ανδρούτσου:
  πέρα από τις μαρτυρίες περί του ιδίου, όπως καταγράφονται και αποτυπώνονται στην ιστορία, υπάρχει και η ιστορία της «Οδυσσέαινας» ήτοι της γιναίκας του, που σαν μουσουλμάνα (όπως και ο νεκρός πλέον σύζυγος της) αντιμετώπισε την περιφρόνηση και την καταδίκη του χριστιανικού έθνους. Οι επιστολές προς Κοραή, ήταν βέβαια γραφή γραμματέως, ο οποίος πιστός στα προσχήματα των καιρών ακολουθεί τον «εθνικά ορθό τρόπο γραφής».

 48. Mandarin said

  Για τον Αντωνιάδη να σημειώσω ότι δεν είναι πιλάφι κατά την ορολογία του ΠΝ, πιλάφια λέμε τους αξιωματικούς προερχόμενους από τη ΣΜΥΝ όχι τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

  Τώρα για τις επιστολές προς Κοραή και τις λοιπές πηγές που αναφέρει ο ΘΒ έχω να πω ότι είναι το λιγότερο αναξιόπιστες και επικίνδυνες. Η ιστορία είναι γραμμένη από τους νικητές και τους ισχυρούς και αν ο Οδυσσέας Ανδρούτσος πρέπει να είναι χριστιανός τότε θα γίνει μετά θάνατον, αν χρειαζόταν να είναι κουτσός θα γινόταν κουτσός κλπ. Στο θέμα μάλιστα που έγραψα και παραπάνω ο ΘΒ αναφέρεται σε πηγές με ανεκδιήγητους τίτλους όπως «Πότε οι Μανιάτες έγιναν Χριστιανοί» συγγράματα επιπέδου Μίκυ Μάους και προσπαθεί να πείσει για ό,τι του κατέβει στο κεφάλι. Έλα μου ντε όμως που μια στις τόσες έτυχε να αναφερθεί σε ένα μέρος που έχω περπατήσει σπιθαμή προς σπιθαμή πάνω από 250 φορές τα τελευταία 15 χρόνια! Έχει μπροστά του ένα βιβλίο που του λέει ότι σε αυτό το μέρος υπάρχουν απομεινάρια εκκλησιών του 5-6ου αιώνα ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα! Αυτά είναι τα βιβλία που διαβάζει και αυτή την πληροφόρηση διαθέτει. Αλλά καθένας διαλέγει τις πηγές του και επίσης επιλέγει αν θα χρησιμοποιήσει την κρίση του.

 49. @παραμυθά Mandarin

  αν ειχες εστω και ιχνος φιλότιμου θα ζητουσες συγγνώμη για τις ανοησίες που γράφεις.
  δυστυχώς για σενα, τοσο ο ομοτιμος καθηγητής του Παν.Αθηνων Ν.Δρανδάκης ,οσο και ο σπουδαίος ερευνητής της μανιάτικης ιστορίας και μανιατης ο ίδιος, δρ.Αναργυρος Κουτσιλιερης είναι πηγές αδιαψευστες.
  ξερεις στη Μανη λέμε μια παροιμία «με τις πορδές αυγά δε βαφεις».
  ετσι κι εσυ με εικοτολογίες ,αερολογίες και τουριστικές εντυπώσεις λιγων ημερών μάς λές πως δεν υπαρχουν ανασκαφες εκκλησιών ενω αυτες εχουν φωτογραφηθεί,δημοσιευθεί και ανακοινωθει επανειλημμένως.
  εισαι πραγματι για γέλια!!!

  @sky

  o Oδυσσεας Ανδρουτσος ήταν γιος του αρματωλού Aνδρ.Βερουση(Ανδρούτσος δλδ Μεγαλος Ανδρέας) και της βλάχας Ακριβής Τσαρλάμπα από τους Καλαρρυτες Ηπειρου.
  Λεγεται πως κι ο πατέρας του ηταν βλάχικης καταγωγής.
  Ο Ανδρ.Βερούσης συνεργαστηκε με τον Ελληνα αξιωματικό του ρωσικού στρατου, Λαμπρο Κατσωνη με τον οποιο συναντάτο στην Πρεβεζα όπου διαχείμαζε.
  Την φιλία τους επικυρωσε κι η κουμπαρια (υπαρχει χρεωγραφο του Λαμπρου Κατσωνη προς τον κουμπαρο του Ανδριτσο του 1790 το οποιο βρεθηκε προσφατα),οταν ο Κατσωνης βαφτισε τον μικρό Οδυσσεα(βερο μουσουλμανικό ονομα,ε;; οι μισοί τουρκοι «Οδυσσεας» ονοματιζονται) στην Ιθακη ,οπους ειχαν καταφυγει αμφοτεροι.

  το 1798 ο Οδυσσεας συνελήφθη μαζι με άλλους στην Πρεβεζα,οταν οι δυνάμεις του Αλή Πασά κατέλαβαν την πόλη.Κοντα στον Αλη Πασά έγινε μεγας και τρανός ,διασημος για τις πολεμικές αρετες του.Ο πασας τού προξενεψε την βλάχα Ελένη Χρηστου Καρέλλη,(Ελένη:άλλο διασημο μουσουλμανικό όνομα)από τους Καλαρρύτες ή οποια τον συντροφεψε μεχρι το τελος της συντομης ζωής του.

 50. dmast said

  Το όνομα «Οδυσσέας», είναι ελληνικό, αλλά όχι χριστιανικό. Οι Αλβανοί – Αρβανίτες, φαίνεται ότι δεν δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν αρχαία ελληνικά ονόματα. Για να αναφέρω και παράδειγμα: Ο Όμηρος (Ομέρ) Βρυώνης, που σίγουρα ήταν μουσουλμάνος. (Φυσικά αυτό δεν αποτελεί απόδειξη για το ότι ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ήταν μουσουλμάνος, πράγμα που ακούω για πρώτη φορά).

 51. @dmast

  ο Ομερ Βρυώνης ήταν τουρκαλβανός,προερχόμενος απο εξισλαμισθέντες χριστιανούς και μεγάλωσε στην αυλή του Αληπασά τον οποιο προδωσε στην πορεία.
  το ονομα «Ομέρ» δεν προέρχεται από το ελληνικό «Όμηρος» αλλά απο το αραβικό «Ομάρ» το οποιο σημαινει «ζωντανός»

  http://www.20000-names.com/male_turkish_names.htm

 52. dmast said

  Φαίνεται ότι η πηγή μου ήταν λανθασμένη. Πράγματι, δεν φαίνεται να έχει σχέση το όνομα Ομέρ με το Όμηρος. Mea culpa

 53. Abravanel said

  Πάντως (για να ξαναγυρίσουμε στα του Αντωνιάδη) έχω την εντύπωση πως για να μπεις Ευελπίδων, έπρεπε να είσαι ΧΟ

  Οχι, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Από την άλλη υπάρχουν μαρτυρίες, και μάλιστα επώνυμες, οτι μέχρι πρόσφατα αλλόθρησκοι κοβόντουσαν στα ψυχομετρικά τεστ λόγω θρησκείας με την παραδοχή των ίδιων των εκπαιδευτών. Από την άλλη όμως στη θητεία ενθαρρύνονται εξαιρετικά να γίνονται δόκιμοι τόσο μουσουλμάνοι, όσο και εβραίοι.

  Ας μην ξεχνάμε οτι πριν από τον πόλεμο υπήρχε ένας ικανός αριθμός εβραίων αξιωματικών και ο πρώτος, (ή κατ΄άλλους δεύτερος), υψηλόβαθμος αξιωματικός που έπεσε στο αλβανικό μέτωπο ήταν ο εβραίος Μορδοχαίος Φριζής. Οπότε δεν υπήρχε ή υπάρχει κάποιος επίσημος περιορισμός.

 54. Ο πρώτος ανώτερος αξιωματικός (δλδ από τον βαθμό του αντισυνταγματαρχη και άνω) που σκοτωθηκε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 ήταν ο Αντισυνταγματάρχης Πεζικού Κεφαλόπουλος Χαράλαμπος,υποδιοικητής του 18ου Συντάγματος Πεζικού. Έπεσε την 21η Νοεμβρίου του 1940 στο Βράνεστε.

  ο αντισυνταγματάρχης Μαρδοχαίος Φριζής, έπεσε υπέρ Πατρίδος την 5η Δεκεμβρίου 1940 στην Πρεμετή και αφού η μονάδα που διοικούσε είχε επιδείξει σημαντικές επιτυχία εναντίον επίλεκτων ιταλικών δυνάμεων.

 55. Mandarin said

  @ΘΒ

  Πρώτον τουρίστες στη Μάνη είσαι εσύ και οι ψευτοκαθηγητές σου. Δεύτερον σε προκαλώ να περιγράψεις τι έχει ο αρχαιολογικός χώρος της Καινόπολης. Δεν έχεις ιδέα σε τι αναφέρεσαι και δε διαθέτεις τον ανδρισμό να παραδεχτείς ότι τα βιβλία που αναφέρεις έχουν γραφτεί για εσωτερική κατανάλωση. Κάθε φορά που κάνεις ανφορά σε κάποιον άλλο καταντάει ακόμα πιο γελοίο το θέμα. Προσπαθείς να μου πεις τι έχει δίπλα στο σπίτι μου; Είσαι αξιολύπητος αλλά και εξαιρετικά ξεροκέφαλος.

 56. «Με βάση τα γραπτά του Αυτοκράτορα του της Κωνσταντινουπόλεως Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου είχε διαμορφωθεί η αντίληψη ότι οι Μανιάτες ασπάσθηκαν το Χριστιανισμό τον 9ο αιώνα. Η αντίληψη όμως αυτή αποδείχθηκε εσφαλμένη από τη μελέτη τριών παλαιοχριστιανικών εκκλησιών (του 5ου –6ου αιώνα) που εντοπίσθηκαν στην περιοχή της αρχαίας Καινήπολης (Άλικα και Κυπάρισσο) και μιας στο Τηγάνι-Κάστρο της Μάνης. Εφ’ όσον οι εκκλησίες αυτές είχαν ανεγερθεί στο διάστημα μεταξύ του 5ου και 6ου αιώνα, είναι λογικό ο εκχριστιανισμός των κατοίκων της περιοχής να έχει γίνει πολύ πριν από την ανέγερση των εκκλησιών αυτών, γιατί οι πρακτικές δυσκολίες ανεγέρσεως οιουδήποτε κτίσματος(έλλειψη νερού, ασβέστη κ,λ.π) κατά την εποχή εκείνη ,μόνο από μεγάλη και ισχυρή θρησκευτική πίστη θα ήταν δυνατό να ξεπερασθούν. Η απόκτηση όμως μιας τόσο ισχυρής πίστης δεν ήταν δυνατό να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη ,αλλά αντιθέτως απαιτούσε αρκετές δεκαετίες.»

  Ν. Δρανδάκης: Σκαφικαί έρευναι εν Κυπαρίσσω Μάνης, ΠΑΕ(1958),σ216

 57. Νέαρχος ο Κρής said

  Κι όμως κύριοι,
  όταν το 1985 εδινα εξετάσεις στις Στρατιωτικές Σχολές Αξιωματικών, σε όλες τις εγκυκλίους ανεφερόταν η προυπόθεση του να είναι ο κάθε υποψήφιος Χριστιανός Ορθόδοξος, πόσο μάλλον όταν έδινε εξετάσεις ο κος Αντωνιάδης.
  Και φυσικά το εθνόσημο που είχε επι σειρά ετών στο πηλίκιο του, απεικονίζει τον Ελληνορθόδοξο Σταυρό στον οποίο έχει ορκιστεί.
  Άρα για μένα, οι όλες πρόσφατες δηλώσεις του αποτελούν καταπάτηση του όρκου του, είτε όταν τον έδωσε τον πίστευε (και άλλαξε πεποιθήσεις στην πορεία του), είτε όχι.
  Δεν είναι δυνατόν να εκμεταλεύεται κάποιος την ιδιότητα που απέκτησε για να ανέβει στις ανώτατες βαθμίδες της ιεραρχίας, εφόσον θεωρεί πια ότι δεν τον αντιπροσωπεύουν.
  Πιστεύω ότι αφού πιά δεν τον εξέφραζαν, θα έπρεπε να παραιτούνταν, αν (?) είχε πλέον συνείδηση.

  Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι,
  αυτές οι δηλώσεις από το στόμα ενός απλού πολίτη δεν δίνουν καμμία αίσθηση ακόμα και αν ακούγονται καθημερινά στους δρόμους,
  ενώ από το στόμα ανός επίτιμου αρχηγού αποτελούν βαρυσήμαντες δηλώσεις και κάνουν πάταγο όπως και έγινε!

  Όσο για τις θρησκοληψίες του αγώνα του 1821, κανείς πλέον δεν μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιος για τα πιστεύω των αγωνιστών.
  Εάν τυχόν δεν ήταν θρησκευόμενοι, τότε χρησιμοποίησαν πολύ καλά την «ψυχολογία της μάζας» ώστε να μπορούν να καθοδηγούν τα «πρόβατα» ,
  όπως επί σειρά αιώνων , αλλά και στις μέρες μας κάνουν τόσοι και τόσοι ,
  είτε μιλάμε για θρησκείες , είτε για κόμματα , είτε για αθλήματα ,
  είτε για οτιδήποτε άλλο κάνει καλό και φουσκώνει τις τσέπες των πλουσίων και δυνατών αυτού του πλανήτη.

 58. Abravanel said

  Από περιέργεια φίλτατε ΘουΒου τις πληροφορίες τις λαμβάνεις από την ίδια ιστοσελίδα που χρησιμοποίησες για να γράψεις και αυτή το συμπαθητικό σχόλιο το οποίο βρίθει χριστιανικής αγάπης;

  http://sandbox.cs.uchicago.edu/blog_el/?p=402#comment-17868

 59. @φίλτατε Abravanel

  τα στοιχεία για τους αξιωματικους τα έλαβα από την ελληνική ιστορία στρατού.
  τις πληροφορίες για τα εγκλήματα των ρατσιστών σιωνιστών τις λαμβανω προσωπικώς από το εξαιρετο τέκνο του εβραϊκού έθνους,Νοάμ Τσόμσκυ και από τον έτερο σπουδαίο ελευθερόφρονα χριστιανό εβραίο,Μαρδοχαίο Βανούνου.

 60. Η υπόθεση της αθεΐας – αλλοδοξίας, τόσο στον Δημόσιο – Πολιτικό Βίο όσο και στις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι μια διελκυστίνδα που υπάρχει όσο υπάρχουν οργανωμένα έθνη Κράτη που στηρίζουν την ύπαρξη τους στο Μοντέλο του Όχλου. Πάντα κάποιοι Διαφέρουν από την μάζα και γίνονται υπόλογοι διασποράς απόψεων που ενδεχομένως να υποστηρίζονται (συνήθως πίσω από το προπέτασμα του επίσημου προσωπείου) από σημαντική μερίδα των μελών της εξουσίας που εκπροσωπούν. Φυσικά, όσοι το αποτολμούν, πάντα γίνονται θύματα διωγμών κάθε είδους. Φαντάζομαι ότι ο κος Αντωνιάδης δεν είναι ο μόνος που έχει απόψεις άλλες από τις θεοπρεπείς και έγκριτες. Αυτός τουλάχιστον τόλμησε να ξεπεράσει το φράγμα της καταστολής της σκέψης που ορθώνει γύρω μας το κράτος – εκκλησία.

  Μ.Ι.Δικαιάκος

 61. Κάποιες ερωτήσεις που αφορούν όλους μας.

  1 Πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει Δημοκρατία στα πλαίσια του εναγκαλισμού Κράτους – Θρησκείας?

  2 Ποιο πολιτειακό σύστημα θα ήταν το ιδανικό σε ένα κράτος Αθέων?

  3 Ο ρόλος της θρησκείας στην Πολιτική αρκείται σε δηλώσεις ευλάβειας και Νουθετήσεων?

  4 Τι Πιθανότητες έχει να εξελίσσεται προς τη Δημοκρατία μια Πολιτεία με Θρησκόληπτους Πολίτες?

  Ι.Μ.Δικαιακος

 62. Abravanel said

  @ θου βου
  Δεν έχω τις γνώσεις για να κρίνω τη διαμάχη περι Μάνης με τον mandarin. Αυτό που ξέρω όμως είναι οτι στο θέμα περι εβραϊσμού επιδεικνύεις μια επιφανειακή γνώση αντάξιας των πηγών σου σου και της οργάνωσης την οποία εκπροσωπείς και η οποία δεν είναι η επίσημη Ελληνική Εκκλησία. Βγαίνω εκτός θέματος και δεν θέλω να καταχραστώ την φιλοξενία του Διαγόρα – απλώς σιγουρεύτηκα για το επίπεδο των γνώσεων και λόγων σου βλέποντας τη διαστρέβλωση των κειμένων και την έλλειψη και των πιο βασικών ιστορικών γνώσεων όπως στην προέλευση του όρου «αντισημιτισμός» και τι σημαίνει.

 63. @abravanel

  απλά πραγματα: είναι οι Άραβες σημιτικό φύλο;ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

  εφόσον είναι και αυτοί σημίτες,ο ορος αντισημιτισμός ,οσο παλιός κι αν είναι*,είναι λάθος εφόσον αναφέρεται αποκλειστικά στην αντι-εβραϊκή συμπεριφορά;

  *¨οχι παλιοτερος του 1860,όταν ο αυστρο-εβραιος Μοριτζ Σταϊνσνάιντερ έγραψε για «αντισημιτικές προκαταλήψεις» αναφερόμενος στις ρατσιστικές απόψεις του Ερνέστου Ρενάν.
  ο όρος «σημιτης» σαν ταυτόσημος του «εβραίου» ,χρησιμοποιήθηκε και από τον εθνικιστή πρωσσο πολιτικό και συγγραφέα Τράϊτσκε γυρω στο 1880.

  Νομίζω ότι εσεις οι εβραιοι θα έπρεπε να έχετε πρωτοστατήσει στην παυση της διαιώνισης αυτού του,ρατσιστικής προέλευσης,εσφαλμένου ορου και να προβάλλεττε τον ορθό «αντιεβραϊσμό».

 64. @abravanel

  τωρα ειδα αυτο το περι «οργάνωσης που εκπροσωπώ και η οποία δεν είναι η επίσημη Ελληνική Εκκλησία.»

  το σπορ της συκοφαντησης φαινεται πως το γνωριζεις καλά.

  δεν εκπροσωπώ κανεναν άλλον παρα μονο τον εαυτό μου και καταθέτω τις απόψεις μου,ως βαπτισμένος ορθόδοξος χριστιανός και μέλος της Εκκλησιας της Ελλάδος.

 65. @Ι.Μ.Δικαιακος

  1 Πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει Δημοκρατία στα πλαίσια του εναγκαλισμού Κράτους – Θρησκείας;

  Εξαρτάται από το πως εννοεί κανείς τη Δημοκρατία. Μία πολύ δημοφιλής εντύπωση του τι εστί δημοκρατία –αν κρίνουμε από όλους εκείνους που ψήφισαν υπέρ της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες στην Ελλάδα– είναι ότι Δημοκρατία είναι ό,τι θέλει η πλειοψηφία, ακόμα κι αν αυτό ποδοπατεί τις όποιες ελευθερίες της όποιας μειοψηφίας. Σύμφωνα με αυτή την εντύπωση περί δημοκρατίας, η Ναζιστική Γερμανία βεβαίως πέτυχε την απόλυτη πραγματοποίηση της δημοκρατίας, αφού οι Ναζί εκμηδένισαν κάθε μειονότητα της οποίας οι αντιλήψεις (ή ακόμα και η ύπαρξη) ήταν αντίθετη προς τη θέληση της πλειοψηφίας τους.

  2 Ποιο πολιτειακό σύστημα θα ήταν το ιδανικό σε ένα κράτος Αθέων;

  Αυτό το ερώτημα είναι βέβαια ρητορικό, γιατί η μέρα που θα υπάρξει κράτος Αθέων δεν διακρίνεται στον ορίζοντα, αλλά ούτε και έχει μεγάλη σημασία η ύπαρξη ενός τέτοιου κράτος. Ας υπάρξει πρώτα ένα κράτος στο οποίο τα δικαιώματα των Αθέων (και λοιπών μη «θρησκευτικά ορθών») δεν θα καταπατώνται κατάφωρα, και εγώ θα είμαι ευχαριστημένος. Μετά, βλέπουμε.

  3 Ο ρόλος της θρησκείας στην Πολιτική αρκείται σε δηλώσεις ευλάβειας και Νουθετήσεων;

  Μασάει η κατσίκα ταραμά;

  4 Τι Πιθανότητες έχει να εξελίσσεται προς τη Δημοκρατία μια Πολιτεία με Θρησκόληπτους Πολίτες;

  Αντίστοιχες με τα δημοκρατικά πρότυπα που αναδεικνύουν τα ιερά βιβλία της θρησκείας αυτής (βλέπε επουράνιος τύραννος που ελέγχει τα πάντα, ακόμα και τις σκέψεις σου, και στον οποίο λογοδοτείς στον ύπνο σου, στον ξύπνιο σου, και μετά τον θάνατό σου.)

 66. @ ΘουΒου
  Μια συζήτηση μου με έναν υψηλά ιστάμενο στα της ορθοδοξίας μου κατέδειξε ότι οι απόψεις σου είναι αιρετικές, πάντα σύμφωνα με το δόγμα της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας.

  «Ούτε Κεραία δεν δυνάμεθα να αλλοιώσουμε από τα ιερά κείμενα των αποστόλων ή τα κείμενα της παλαιάς διαθήκης» είπε….
  «Η εκκλησία χτίστηκε επί των γραφών και όχι το αντίθετο»

  Αλήθεια πως λέγεται το κίνημα που υποστηρίζεις? μιας και οι απόψεις του είναι πολύ πιο κοσμικές από τον δογματικό ορθόδοξο χριστιανισμό…

  R.McDarren

 67. @Μοrtgage

  ενα κειμενάκι του μητροπ.Ναυπακτου Ιεροθέου για να πεις χαιρετίσματα στον «υψηλά ισταμενο».

  και ρωτησε τον -εάν και εφοσον υπάρχει και δεν ειναι καποιο ξωτικο ,συγκατοικος σου στα υψιπεδα της Σκωτικής υπαίθρου- ποιος και πότε καθορισε τον κανόνα της Αγ.Γραφής και γιατι αλλα βιβλια απέρριψε και άλλα δεχθηκε.

 68. http://www.oodegr.com/oode/grafi/th_apokal1.htm

 69. Η ψυχραιμία σου διαταράσσεται πολύ εύκολα. Εμείς στα ψηλώματα της Σκωτίας έχουμε ιστορίες για ξωτικά, αλλά όχι ως συγκάτοικους μα σαν υπενθύμιση της ανθρώπινης ανοησίας.
  Ο υψηλά ιστάμενος που ανέφερα είναι ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός(Είναι στη Αθήνα αυτές τις μέρες), και φυσικά η άτοπη ερώτηση που θέλεις να του υποβάλω δεν απαντά στο αν είσαι εσύ αιρετικός αλλά αν είναι αυτός γνώστης της πίστης του και του τρόπου που αυτή διαμορφώθηκε. Φυσικά δεν φαντάζομαι να νομίζεις ότι αξιολογώ τόσο πολύ την αίρεση σου για να παιδεύω με ασυναρτησίες έναν σεβάσμιο και καλό γέροντα.
  Αν όμως θέλεις να του στείλεις τα «χαιρετίσματα» σου, μπορείς να επικοινωνήσεις με το μετόχι της αρχιεπισκοπής στην Αθήνα, Δορυλαίου 26 πίσω από την (Αμερικάνικη πρεσβεία)και να κλείσεις ένα ραντεβού.
  Με την Παραπάνω άποψη συμφωνεί και η Ηγουμένη της μονής της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, Γεναδία.

  Κολυμπάς στα βαθιά χωρίς επαρκείς εφεδρείες ψυχραιμίας και βασικής λογικής.
  και τέλος, οι παραπομπές σε διάφορα ανοικονόμητα κείμενα δεν με αφορούν. μπορείς να πεις ότι θέλεις εδώ.(ελπίζω ότι ο Διαγόρας δεν θα έχει αντίρρηση.)

  R.McDarren

  (Συμβαίνει να με συνδέει πρώτος βαθμός συγγένειας με την Ηγουμένη Γεναδία της Αγ. Αικατερίνης του Σινά. Αυτή με παρέπεμψε στον σεβασμιότατο Δαμιανό και εγώ τον έφερα σε επαφή με τον R.McDarren.
  Κάτι που πρέπει να ξέρεις για την ομάδα «Mortgage» είναι ότι ποτέ δεν υποστηρίζει κάτι που δεν μπορεί να στηρίξει. (Με λίγα Λόγια ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΕ ΦΩΝΕΣ!)

  M.I.Δικαιάκος)

 70. «Ο Αρχιεπίσκοπος Σινά παρατηρεί: «Η Αγία Γραφή γράφηκε από τους θεούμενους, στους οποίους αποκαλύφθηκε από τον Θεό η ορθή πίστη.

  Η Παλαιά Διαθήκη περιέχει τις ενέργειες τού Λόγου προ τής σαρκώσεώς Του. Η Καινή Διαθήκη περιέχει τις ενέργειες τού Λόγου ύστερα από τη σάρκωσί Του, όπως επίσης και τη διδασκαλία και τα θαύματά Του.

  Η ίδια η Αγία Γραφή δεν είναι η «αποκάλυψη» τού Θεού, γιατί αυτή γίνεται μόνο στους θεούμενους. Είναι βιβλίο «περί τής αποκαλύψεως». Δεν είναι ο λόγος τού Θεού, όπως λένε οι προτεστάντες. Είναι βιβλίο «περί τού λόγου τού Θεού», διότι περιέχει την ορθή πίστη όπως την παραδίνουν οι θεούμενοι, οι οποίοι έτυχαν των θείων αποκαλύψεων αμέσως. Είναι, λοιπόν, η Αγία Γραφή μαρτυρία «περί τής αποκαλύψεως».

  Όπως όλα τα αλλά «κτιστά ρήματα και νοήματα» είναι θεόπνευστα, έτσι και η Αγία Γραφή είναι θεόπνευστος και απλανής οδηγός τού λαού τού Θεού στη θέωση. Είναι θεόπνευστη η Αγία Γραφή γιατί γράφηκε από θεοπνεύστους συγγραφείς, τους θεουμένους. Τα συγγράμματα τών αγίων Πατέρων είναι θεόπνευστα, γιατί γράφηκαν από θεόπνευστους και θεοφόρους αγίους Πατέρες. Οι αποφάσεις τών Συνόδων είναι θεόπνευστες γιατί πάρθηκαν από θεόπνευστους και θεοφόρους Πατέρες, από θεουμένους, από Αγίους» (Αρχιεπ. Σινά Δαμιανού: «Ορθοδοξία και Παράδοσις» εις «Εκκλησιαστική Αλήθεια» 85/16-4-1980).»

  Τι νόημα βγάζεις εσύ ΘουΒου? πιστεύεις ότι κάπου εδώ λέει ο Δαμιανός ότι τα όσα περιγράφονται στις γραφές είναι παραμύθια?
  Αυτός πάντως λέει άλλα… …

  Μ.Ι.Δικαιακος
  Marios Dikeakos

 71. Του το έχω γράψει του Θου Βου κι εγώ σε προηγούμενo σχόλιo πως θα καεί κι εκείνος στην Κόλαση, ως αιρετικός, όπως κι εγώ, ως άθεος.

 72. δίνω βήμα στην ερώτηση: «καλά όλα αυτά, αλλά άν κάνουμε λάθος? αν τελικά ο θεός υπάρχει?»
  και φυσικά με χαροποιεί η απάντηση: «αν όμως δεν κάνουμε λάθος αν ο θεός πραγματικά δεν υπάρχει? τι θα κάνουμε με τους αγίους?»

  λίγο «βρετανικό» το χιούμορ όταν το διαβάζω στα ελληνικά, αλλά μιας και το έγραψα ας το αναρτήσω…

  Μ.Ι.Δικαιακος

 73. @Μοrtgage

  πότε ανέλαβε η Γενναδία ηγουμένη στη Μ.Σινά και δεν ενημερώθηκα;
  την έδιωξαν την Μορντγκετζία; γιατί; :Ρ

 74. @Μ.Δικαιάκο

  ο καθείς κρίνει τα όσα αναγινώσκει συμφωνως προς τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις που ήδη διαθέτει και τις προκαταλήψεις ή εμμονές του.
  «Ταράττει τους ανθρώπους ου τα πράγματα, αλλά τα περί τών πραγματων δόγματα.» (δρ.Σεραφίνο στο μνημειώδη διάλογο του με τον σερ Τιραμόλα,υπό το άγρυπνο βλέμμα του σεφ Πόλντο.Δημοσιευμένος στην επετειακή έκδοση του Μικυ Μαους-Γιγας Καλοκαίρι 1988, αριθμ.69)

 75. Θου Βου, αποκρύπτεις τη γνήσια πηγή του καταπληκτικού αυτού αποφθέγματος, εσκεμμένα έτσι ώστε να δυσχεράνεις την όποια απόπειρά μου να το συμπεριλάβω στα προς προς δημοσίευση σκεπτικιστικά γνωμικά, ε; Κρίμα, και νόμιζα πως ήμασταν φίλοι.

  Ή μήπως αυτά τα λόγια τα είπε κάποιος που γενικά είχε αντίθετες απόψεις από τις δικές σου, και ντρέπεσαι να παραδεχθείς πως αναφέρεσαι σε αυτόν;

  Όπως και να’χει το θέμα, δεν αρμόζει σε έναν δεισιδαίμωνα άνθρωπο σαν κι εσένα να ενστερνίζεται τέτοιες υλιστικές απόψεις. Ντροπή.

 76. Αυτή ήταν μια άτυχη προσπάθεια να γίνεις Σαρκαστικός, ή απλά είσαι κρυφά εκνευρισμένος? έ 000?

  Τα περί (ο καθείς κρίνει τα όσα αναγινώσκει συμφωνως προς τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις που ήδη διαθέτει και τις προκαταλήψεις ή εμμονές του.)
  αφορούν μάλλον εσένα παρά οποιονδήποτε άλλον εδώ.
  Χασκόγελος είσαι, και αυτό ξέρεις δεν είναι απαραίτητα κακό.
  Μου έχεις χαρίσει κάποιες ιλαρές στιγμές τις οποίες σου οφείλω να ανταποδώσω.

  Ι.Μ.Δικαιακος

 77. @Διαγόρα

  εκ του αυτού «υλιστού»,του δρ.Σεραφίνο ,μεταφέρω ετέρα προτροπήν,απευθυνομένη προς τον δειπνοσοσφιστήν Πόλντο :

  « το κυριώτατον της ευσεβείας προς τους θεούς είναι τούτο: να έχης ορθάς περί τούτων αντιλήψεις, ότι υπάρχουν και διοικούν όλα τα πράγματα καλά και δίκαια, και να έχης μονίμως τάξη τον εαυτόν σου εις τούτο, να πείθεσαι δήλα δη εις αυτούς και να υπείκης εις ό,τι γίνεται και ν’ ακολουθής θεληματικά τούτο, ως επιτελούμενον πολύ ευλόγως. Διότι κατ’ αυτόν τον τρόπον ούτε θα παραπονεθής ποτέ εναντίον των θεών, ούτε θα τους κατηγορήσης ότι δεν φροντίζουν περί σου.»
  (μεταφρασις εκ της αρχαιοελληνικής,τεύχος Σεραφίνο 42,Αποκριά 1985)

 78. @Μοrtgage

  είναι προφανές ότι πρόκειται για,εν θερμώ και υπό το κρατος εκνευρισμού, αντιδραση του 000.
  εξ άλλου, οπως ειναι τοις πάσι γνωστό,οι χριστιανοί είναι βαρετοί συζητητές,ανικανοι να ανταπεξέλθουν στις υψηλές απαιτησεις ενός διαλόγου με τους σοφούς αθεϊστές,δεν εχουν έχουν ίχνος χιούμορ ,είναι μίζεροι και κακόμοιροι εν συνόλω,άξιοι πάσης χλεύης και περιφρονήσεως.

 79. Πολύ σωστά, αγαπητέ Θου Βου, οπως είναι επίσης πάσι γνωστό ότι οι χριστιανοί δεν ανέχονται να μην αφήσουν το τελευταίο σχόλιο σε κάθε συζήτηση.

 80. stardust30 said

  @ Θου βου,
  Ό,τι δεν μας συμφέρει είναι μύθος.. Τελικά παντού υπάρχει ένας! Ακόμη και μέσα στο κεφάλι των φανατικών χριστιανών!

 81. συνεχιζω τη συζήτηση για τον χριστιανισμό στη Μάνη εδω για να μη καταστρεψουμε όλα τα θέματα.

  @αξιολύπητε Mandarin

  με διασκεδαζεις αφάνταστα τόσο που σκέφτομαι να γινω σπόνσορας σου.
  σ αρεσει να γίνεσαι ρόμπα ,αλλιως δεν εξηγειται η επιμονη σου κι εγω δεν μπορώ ν αντισταθώ στον πειρασμό,για τουτο ζητώ, εκ νεου, την κατανόηση του Διαγόρα.

  γράφεις στο #37 «για τη μέσα Μάνη, στην οποία η πρώτη χριστιανική εκκλησία χτίστηκε το 13ο αιώνα.»

  πήρες τις μαρτυρίες ειδικών και μυαλο δεν έβαλες.

  πηρες και τις φωτογραφίες του Αγ.Πετρου απ΄την Κυπάρισσο http://agent000.wordpress.com/
  ειδικά αφιερωμένες στην αφεντομουτσουνάρα σου και επιμένεις.

  παρε τωρα και τις μαρτυρίες του συλλογου της Κυπαρίσσου και των Αλικων και πήγαινε πλύνε πιατα με την καινουρια ρόμπα που σού πάει τρέλα.

  Αλικα

  2.Παλαιοχριστιανική βασιλική (δεξιά του δρόμου από Άλικα προς Κυπάρισσο,ανατολικά του Αγίου Ανδρέα). Ανασκάφηκαν μεγάλη ημικυκλική αψίδα και τμήμα τοίχου του βόρειου κλίτους τρίκλιτης, προφανώς ξυλόστεγης, βασιλικής.Στο εσωτερικό της αψίδας διατηρούνται λίγα ίχνη γραπτού διακόσμου, ενώ εντοπίστηκαν και ίχνη πλακόστρωσης του δαπέδου. Γλυπτά αρχιτεκτονικά μέλη που περισυνελέγησαν από τον περιβάλλοντα χώρο υποδεικνύουν μια χρονολόγηση της βασιλικής στον όψιμο 6ο με 7ο αιώνα.

  Οικισμός Κυπάρισσος

  1. Παλαιοχριστιανική βασιλική (στη θέση Άγιος Πέτρος). Σώζονται κατάλοιπα τρίκλιτης βασιλικής, σε ικανό ύψος. Διατηρείται σε ύψος πάνω από 6μ. τμήμα της ημικυκλικής αψίδας, με δίλοβο παράθυρο. Όμοιο παράθυρο υπήρχε και στο νότιο τμήμα της. Ο γλυπτός διάκοσμος επιτρέπει τη χρονολόγηση του μνημείου γύρω στο 500 μ.Χ. Στο δυτικό τμήμα της κόγχης είχε κτιστεί νεώτερος μονόχωρος ναΐσκος, ερειπωμένος σήμερα, με ενσωματωμένο στην τοιχοποιία του οικοδομικό υλικό από τη βασιλική.

  3. Παλαιοχριστιανική βασιλική, κηρυγμένη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, σύμφωνα με την Υ.Α. ΥΠΠΕ/ΑΡΧ/Β1/Φ30/259/22/23.01.1981. ΦΕΚ 87/Β/10.02.1981 (στη θέση Μοναστήρι, ανατολικά της Κοίμησης της Θεοτόκου).Ανασκάφηκε ημικυκλική αψίδα τρίκλιτης βασιλικής. Στο μέσον της αψίδας, στον φυσικό βράχο, έχουν λαξευθεί τρεις βαθμίδες επισκοπικού θρόνου, επενδεδυμένες άλλοτε με ορθομαρμάρωση. Στο εσωτερικό διασώζονται ελάχιστα ίχνη τοιχογραφικού διακόσμου. Η χρονολόγηση του μνημείου, με βάση το σωζόμενο γλυπτό διάκοσμο, ανάγεται στον πρώιμο 6ο αιώνα.

  Σημείωση: Το μεγαλύτερο μέρος των μνημείων Αλίκων και Κυπαρίσσου βρίσκονται εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Καινηπόλεως (σύμφωνα με τις Υ.Α. 29568/67/08.04.1970, ΦΕΚ 267/Β/16.04.1970 και ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/59831/ 3554π.ε./17.10.2000, ΦΕΚ 1314/Β/ 30.10.2000), με φορέα προστασίας την Ε’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

  πηγη: http://www.alika-kyparissos.gr/HTLM/LEFT_MENU/VYZANTINAMNIMEIA/mnimia.htm

 82. Mandarin said

  Χρησιμοποιείς συνεχώς το τέχνασμα της απομόνωσης των λεγομένων των συνομιλητών σου και ποτέ δεν απαντάς στις ερωτήσεις που σου τίθενται. Αντίθετα όλοι οι υπόλοιποι έχουμε την εντιμότητα να απαντάμε σε όλα. Το σχόλιό μου στο #37 “για τη μέσα Μάνη, στην οποία η πρώτη χριστιανική εκκλησία χτίστηκε το 13ο αιώνα.” έπρεπε να λέει “για τη μέσα Μάνη, στην οποία η πρώτη χριστιανική εκκλησία που λειτουργεί ακόμα χτίστηκε το 13ο αιώνα.”

  Τώρα γιατί μπαίνω στον κόπο να απαντήσω και στα υπόλοιπα γνωρίζοντας ότι απευθύνομαι σε κάποιον που θεωρεί ότι έχει το αλάθητο, δεν πρόκειται να απαντήσει επί της ουσίας και θα παραθέσει ένα σωρό ανούσιες αναφορές δεν το γνωρίζω, αλλά πρέπει να το ψάξω.

  Ξεκινάμε από τα βασικά όταν αναφέρεσαι στον αρχαιολογικό χώρο των αλίκων δε μπορείς να παραθέτεις την άποψη του τοπικού συλλόγου σαν αυθεντία αυτό στην επιστημονική κοινότητα λέγεται self reference και δε μετράει.

  Όπως προκύπτει από αυτά που γράφεις στον αρχαιολογικό χώρο της καινόπολης δεν έχει απομεινάρια εκκλησιών αυτό με κάνει να αμφισβητώ και όλα τα υπόλοιπα που γράφεις. Τώρα για τα ΦΕΚ που αναφέρεις νόμιζα ότι δε θα είχες το θράσσος να τα αναφέρεις αλλά με διέψευσες. Έχω να πω μόνο τα εξής η έρευνα στην οποία αναφέρεσαι έγινε το 1958 και τα ΦΕΚ δημοσιεύτηκαν το 1970 αν αυτό δεν καταλαβαίνεις τι σημαίνει είναι μια ακόμα απόδειξη ότι έχω δίκιο όταν λέω ότι οι απόψεις σου είναι χυδαίες και φασιστικές.

  Και μιας και το ανέφερα δε μας είπες τίποτα επί της ουσίας του παρακάτω σχολίου:

  »
  “Θου Βου Είπε:
  2008-06-22 στο 12:30

  @Mandarin

  γιατί ηλθε σε βαθιά αντιθεση με την ρωσική κουλτούρα και παράδοση και μάλιστα με το πιο παρηγορητικό της κομμάτι.
  αν ησαν λίγο πιο ξύπνιοι οι αθεϊστές θα φροντιζαν να κοιμισουν πρωτα τις συνειδήσεις των απλών ανθρωπων με την κοσμική ευδαιμονία,ωστε να μην έχουν βιωτικά άγχη και τις επακόλουθες απλοϊκές υπαρξιακές αναζητήσεις που τους οδηγουσαν νομοτελειακά πισω στην πιστη των προγονων τους.
  τον Θεό τον ξεχνάς πιο ευκολα οταν καλοπερνάς παρά όταν ζεις μέσα στην ιδεολογική καταπίεση και την αθεϊστική πλύση εγκεφάλου.”

  Το παραπάνω σχόλιο δείχνει τις χυδαίες φασιστικές και ολοκληρωτικές απόψεις που υποστηρίζεις σε όλα τα θέματα. Θεωρείς τη θρησκεία αποβλακωτικό ανάλογο της υλικής ευδαιμονίας και παρ’ όλα αυτά το παίζεις χριστιανός.
  »

  Παρατηρώ ότι σε ενοχλεί το θέμα της χρονολογίας που κτίστηκε η πρώτη χριστιανική εκκλησία στη Μάνη αλλά καθόλου το αν εκφράζεις ολοκληρωτικές απόψεις. Λογικό είναι.

 83. Mandarin said

  Χρησιμοποιείς συνεχώς το τέχνασμα της απομόνωσης των λεγομένων των συνομιλητών σου και ποτέ δεν απαντάς στις ερωτήσεις που σου τίθενται. Αντίθετα όλοι οι υπόλοιποι έχουμε την εντιμότητα να απαντάμε σε όλα. Το σχόλιό μου στο #37 “για τη μέσα Μάνη, στην οποία η πρώτη χριστιανική εκκλησία χτίστηκε το 13ο αιώνα.” έπρεπε να λέει “για τη μέσα Μάνη, στην οποία η πρώτη χριστιανική εκκλησία που λειτουργεί ακόμα χτίστηκε το 13ο αιώνα.”

  Τώρα γιατί μπαίνω στον κόπο να απαντήσω και στα υπόλοιπα γνωρίζοντας ότι απευθύνομαι σε κάποιον που θεωρεί ότι έχει το αλάθητο, δεν πρόκειται να απαντήσει επί της ουσίας και θα παραθέσει ένα σωρό ανούσιες αναφορές δεν το γνωρίζω, αλλά πρέπει να το ψάξω.

  Ξεκινάμε από τα βασικά όταν αναφέρεσαι στον αρχαιολογικό χώρο των αλίκων δε μπορείς να παραθέτεις την άποψη του τοπικού συλλόγου σαν αυθεντία αυτό στην επιστημονική κοινότητα λέγεται self reference και δε μετράει.

  Όπως προκύπτει από αυτά που γράφεις στον αρχαιολογικό χώρο της καινόπολης δεν έχει απομεινάρια εκκλησιών αυτό με κάνει να αμφισβητώ και όλα τα υπόλοιπα που γράφεις. Τώρα για τα ΦΕΚ που αναφέρεις νόμιζα ότι δε θα είχες το θράσσος να τα αναφέρεις αλλά με διέψευσες. Έχω να πω μόνο τα εξής η έρευνα στην οποία αναφέρεσαι έγινε το 1958 και τα ΦΕΚ δημοσιεύτηκαν το 1970 αν αυτό δεν καταλαβαίνεις τι σημαίνει είναι μια ακόμα απόδειξη ότι έχω δίκιο όταν λέω ότι οι απόψεις σου είναι χυδαίες και φασιστικές.

  Και μιας και το ανέφερα δε μας είπες τίποτα επί της ουσίας του παρακάτω σχολίου:

  »
  Θου Βου Είπε:
  2008-06-22 στο 12:30

  @Mandarin

  γιατί ηλθε σε βαθιά αντιθεση με την ρωσική κουλτούρα και παράδοση και μάλιστα με το πιο παρηγορητικό της κομμάτι.
  αν ησαν λίγο πιο ξύπνιοι οι αθεϊστές θα φροντιζαν να κοιμισουν πρωτα τις συνειδήσεις των απλών ανθρωπων με την κοσμική ευδαιμονία,ωστε να μην έχουν βιωτικά άγχη και τις επακόλουθες απλοϊκές υπαρξιακές αναζητήσεις που τους οδηγουσαν νομοτελειακά πισω στην πιστη των προγονων τους.
  τον Θεό τον ξεχνάς πιο ευκολα οταν καλοπερνάς παρά όταν ζεις μέσα στην ιδεολογική καταπίεση και την αθεϊστική πλύση εγκεφάλου.”

  Το παραπάνω σχόλιο δείχνει τις χυδαίες φασιστικές και ολοκληρωτικές απόψεις που υποστηρίζεις σε όλα τα θέματα. Θεωρείς τη θρησκεία αποβλακωτικό ανάλογο της υλικής ευδαιμονίας και παρ’ όλα αυτά το παίζεις χριστιανός.
  »

  Παρατηρώ ότι σε ενοχλεί το θέμα της χρονολογίας που κτίστηκε η πρώτη χριστιανική εκκλησία στη Μάνη αλλά καθόλου το αν εκφράζεις ολοκληρωτικές απόψεις. Λογικό είναι.

  Βαρέθηκα να εξηγώ τα αυτονόητα κάνε ένα τελευταίο post για να νιώσεις την ικανοποίηση που μόνο το τελευταίο post μπορεί να προσφέρει και τέλος.

 84. @Mandarin είπε

  #43 «Λοιπόν δεν έχω πάει σε όλα τα μέρη που λες αλλά στην Καινήπολη δεν έχει κανένα βυζαντινό μνημείο από την ανασκαφή, πηγαίνω κάθε μέρα όταν κατεβαίνω για διακοπές. Τώρα που το είδε αυτός ότι έχει απομεινάρια γελάει ο κόσμος. Φυσικά και στα Άλικα (με ιώτα) δεν έχει τίποτα μεγάλος ψεύτης ο δικός σου. »

  ΘΒ είπε:

  «Αλικα

  2.Παλαιοχριστιανική βασιλική (δεξιά του δρόμου από Άλικα προς Κυπάρισσο,ανατολικά του Αγίου Ανδρέα). Ανασκάφηκαν μεγάλη ημικυκλική αψίδα και τμήμα τοίχου του βόρειου κλίτους τρίκλιτης, προφανώς ξυλόστεγης, βασιλικής.Στο εσωτερικό της αψίδας διατηρούνται λίγα ίχνη γραπτού διακόσμου, ενώ εντοπίστηκαν και ίχνη πλακόστρωσης του δαπέδου. Γλυπτά αρχιτεκτονικά μέλη που περισυνελέγησαν από τον περιβάλλοντα χώρο υποδεικνύουν μια χρονολόγηση της βασιλικής στον όψιμο 6ο με 7ο αιώνα.»

  @Mandarin είπε

  #48 «Έλα μου ντε όμως που μια στις τόσες έτυχε να αναφερθεί σε ένα μέρος που έχω περπατήσει σπιθαμή προς σπιθαμή πάνω από 250 φορές τα τελευταία 15 χρόνια! Έχει μπροστά του ένα βιβλίο που του λέει ότι σε αυτό το μέρος υπάρχουν απομεινάρια εκκλησιών του 5-6ου αιώνα ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα!»

  θΒ είπε:

  σχολια 39,44,49,56,81.

  http://www.mani.org.gr/ekklisies/darhit/drand_arhitektoniki.htm
  http://www.alika-kyparissos.gr/HTLM/LEFT_MENU/VYZANTINAMNIMEIA/mnimia.htm
  http://agent000.wordpress.com/

 85. Mandarin said

  Είχα σκοπό να γράψω πολλά αλλά μετά διαπίστωσα ότι ο καθηγητής στον οποίο αναφέρεται ο ΘΒ είναι μακαρίτης οπότε θα περιοριστώ σε μια περίληψη.

  Πρώτον οι πηγές που χρησιμοποιείς ΘΒ είναι αναξιόπιστες, στη συγκεκριμένη περίπτωση στηρίζεσαι στο σύγγραμμα ενός ομοϊδεάτη σου χουντικού. Για τον εαυτό σου πράττεις καλώς αλλά για τους υπόλοιπους γίνεσαι απλά ρόμπα. Σε προηγούμενο σχόλιό σου με προτρέπεις να επισκεφθώ το βιβλιοπωλείο του ξαδέρφου σου στην Αρεόπολη «Αδούλωτη Μάνη», το έκανα. Μόνο τότε κατάφερα να πιάσω το υπονοούμενο και αφού μου έδωσε το χουντικό-εμετικό ομότιτλο με το βιβλιοπωλείο εφημεριδάκι του, στο οποίο περιέχονται διθύραμβοι μεταξύ άλλων και για το Στυλιανό Παττακό (δεν το διάβασα ολόκληρο ελπίζω να με συγχωρέσεις γι’ αυτό).

  Δεύτερον έκανα τον κόπο να διαβάσω σε κάποιο από τα links που έχεις παραθέσει τι ακριβώς γράφει ο καθηγητής και έχω να πω ότι μας δουλεύεις ψιλό γαζί, αφού είσαι βέβαιος ότι κανείς δεν πρόκειται να κάτσει να διαβάσει σελίδες επί σελίδων στις οποίες βιάζεται η λογική κατ’ εξακολούθηση. Εν ολίγοις το μόνο αποδεδειγμένο επιχείρημα στο κείμενο αυτό, είναι η διαπίστωση του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου ότι οι κάτοικοι της Μάνης δεν έχουν ασπαστεί το χριστιανισμό και γι’ αυτό δημιουργούν αναταραχές. Ο καθηγητής στη συνέχεια στηρίζει τα ευρήματά του στην (αραχνο)αίσθησή του και σε τίποτα αποδείξιμο και καταλήγει ότι οι εν λόγω εκκλησίες είχαν και επισκοπικό θρόνο 5 αιώνες πριν τη ρήση του αυτοκράτορα!!! Δηλαδή υπήρχε επίσκοπος στην περιοχή χωρίς να έχει ενημερώσει τον αυτοκράτορα για περισσότερα από 500 χρόνια!!!

  Όποιος έχει τη διάθεση ας το διαβάσει, το συμπέρασμα που εξάγει ο καθηγητής είναι εντελώς αυθαίρετο και νομιμοποιήθηκε επί χούντας, καληνύχτα…

  Η μόνη λογική εξήγηση (κατά τη γνώμη μου) που λαμβάνει υπόψη της τα γεγονότα είναι ότι κάποιος ντόπιος ταξίδεψε στην Ιταλία (κατά τον 11ο-12ο αι.) είδε τις εκεί εκκλησίες και γυρνώντας πίσω στην πατρίδα δώρισε χρήματα για να φτιαχτεί κάτι παρόμοιο έτσι εξηγούνται και η ρήση του αυτοκράτορα και η αραχνοαίσθηση του καθηγητή περί επισκοπικού θρόνου (έλεος).

  Και ναι ΘΒ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ παλαιοχριστιανικές εκκλησίες στην Καινόπολη πάει και τελείωσε.

 86. @Mandarin

  μετά τις επιτόπιες έρευνες σου ζητώ συγγνώμη και ανακαλώ τα όσα είπα
  καθώς διαπίστωσα ιδίοις όμμασι το σπουδαίο ανασκαφικό σου έργο.

 87. Νικος said

  @ΘΒ
  Ευγε τριχωτέ πράκτωρ, είθε η πρωϊούσα αίσθησις του χιούμορ να συμπαρασύρει και τας λοιπάς αισθήσεις, ιδίως της απλής λογικής !

 88. Στέλιος said

  Ερώτηση προς όλους: Δε μπορει κάποιος να αγαπά και να υπηρετεί τη πατρίδα του χωρίς να πιστεύει στο χριστιανισμό??? Πού λέει οτι ο πατριώτης είναι μόνο ο χριστιανός και όχι ο άθεος??? Τι ειναι αυτά που λέτε??? Για όνομα του Θεού…
  Θα χαρώ πολύ να λαβω τις απαντήσεις σας

  Στέλιος

 89. Στέλιο, αν τυχόν δεν βρεθεί κανείς να σου απαντήσει, αυτό θα οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό το άρθρο είναι πολύ παλιό. Αν θες συζήτηση πάνω σε κάτι πιο επίκαιρο, ξεκίνα από την πρώτη σελίδα.

  Πάντως οι περισσότεροι εδώ μέσα είμαστε της γνώμης ότι ασφαλώς και μπορεί κάποιος να αγαπά και να υπηρετεί τη πατρίδα του χωρίς να πιστεύει στο χριστιανισμό. Νομίζω πως ούτε καν οι θεσμικά διαφωνούντες αναγνώστες του παρόντος ιστολογίου που συμμετείχαν στην παραπάνω συζήτηση έλαβαν αντίθετη θέση προς αυτό, τέτοιου είδους έξαλλες θέσεις δεν λαμβάνονται από λογικά άτομα που έχουν κάποια υπόληψη να υπερασπιστούν, παρά μόνο από άτομα που είναι είτε εντελώς ανεγκέφαλοι, (σε σημείο που δεν θα περίμενα να δω κανέναν από δαύτους εδώ μέσα γιατί δεν είναι ικανοί να χρησιμοποιήσουν πληκτρολόγιο,) είτε επαγγελματίες δημοσιογράφοι σε κιτρινιάρικες φυλλάδες της συμφοράς όπως ο «Διερωτώμεθα» που έγραψε το άρθρο στην εφημερίδα «Παρόν», είτε πολιτικοί, όπως ο Γιώργος Σούρλας για τον οποίο γίνεται λόγος κάπου στην αρχή του άρθρου. Άτομα δηλαδή που δεν έχουν καμία υπόληψη να υπερασπιστούν, γιατί την έχουν πουλήσει, και για τα οποία η σκανδαλοθηρία, ο φτηνιάρικος εντυπωσιασμός, και το αβυσσαλέα χαμηλό ήθος αποτελούν απαραίτητα προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματός τους.

 90. UFO said

  δεν ειναι μαγκας με αρ…… αν ηταν ας τα ελεγε οσο ηταν μαζι με τους παπαδες. συχαμα. μου θυμιζει κατι γυναικουλες που μισουνε τον αντρα τους αλλα μενουν οσο τον εχουν αναγκη. αμα πεθανει τοτε του σουρνουν τα εξ αμαξης. Συγνωμη αλλα ποιο μαγκα θεωρω εναν θρησκευομενο που τα λεει μπροστα σου παρα κατι τετοιους. Που να μην μιλησς και για την αμφιεση του ναυτικου που ειναι αντιαισθητικη. παγωτατζηδες μοιαζουν. Το ιδιο γελοιοι ειναι με τους παπαδεσ. Μην μου πει καποιος οτι δεν χρησιμοποιουσε τους ναυτες για γελοιεσ εργασιες. Εμενα ενα βραδυ με καλεσαν σε γραφειο υποναυαρχου να του …..καθαρισς ενα μηλο. Αυτος δεν μπορουσε.

 91. Τι έγινε; εσύ δεν μας είχες πει «antios [sic(1)] amigo»; Γιατί εξακολουθείς να γράφεις εδώ; Σαν κάτι γυναικούλες που όλο λένε πως θα τον αφήσουν τον άντρα τους αλλά όλο σ’ αυτόν επιστρέφουν…

  (1) Αφού δεν τα κατέχεις τα ξενικά, γιατί τα πιάνεις στα χέρια σου;

 92. Άθεος Δεξιός said

  Aν και κάποιοι φίλοι μου ισχυρίζονται ότι, ειδικά εγώ, θα έπρεπε να αισθάνομαι κατανόηση για την θέση ενός ανθρώπου ο οποίος επέλεξε έναν χώρο που κατά τα στερεότυπα ταυτίζεται (ή έστω συμπλέει) με την Χριστιανική πίστη, και περιθωριοποιεί εκείνους που δεν την συμμερίζονται, νιώθω μεγάλη άπωση για τον ναύαρχο Αντωνιάδη και αντιμετωπίζω ως προσβολή κάθε σχετικό παραλληλισμό που κάνουν οι γνωστοί μου.

  Απέρριψα την πίστη που μου κληροδοτήθηκε βάσει της λογικής εξέτασης της ζωής, με βάση την επιστήμη και την φιλοσοφία. Θεωρώ τον εαυτό μου παιδί του διαφωτισμού (όπως και τους περισσότερους συνφορουμίτες εδώ, και αντίθετα με κάποια άλλα κατατόπια που συναρτούν την αθεία με πολιτικούς φανατισμούς και γι’αυτό αποφεύγω – αχεμ, Ροίδης). Ο ναύαρχος συναρτά την αθεία του με αμφίβολες αισθητικές επιφυλάξεις (κάθε αισθητική διαπίστωση είναι αμφίβολη, καθώς η αισθητική δεν υπόκειται σε αντικειμενικά κριτήρια), και ακόμα χειρότερα με μια αρχαιοπληξία που φέρει δείγματα υφέρποντος φασισμού. Διαβάστε το παρακάτω μαργαριτάρι του :

  «Την επιτομή της αισθητικής παρωδίας έδιναν οι μακριές γενειάδες. Ενα αμιγώς ιουδαϊκό τελετουργικό, τόσο στην ουσία όσο και στην εμφάνιση.»

  Με άλλα λόγια το γκροτέσκο, το αντιαισθητικό και το απωθητικό ταυτίζονται στην αντίληψη του ναυάρχου με το «αυθεντικώς ιουδαϊκό». Τί είναι αυτό, αν όχι συγκεκαλυμμένος αντισημιτισμός?

  Δεν θα’θελα να πάρετε όσα γράφω ως επιπόλαιη απόρριψη των ιδεών του ναυάρχου. Γνώρισα αρκετούς ανθρώπους σαν εκείνον στον στρατό, οι οποίοι εξαρτούσαν την απόρριψη της θρησκείας όχι από την υιοθέτηση του ορθού λόγου και του διαφωτισμού (ο οποίος, φυσικά, χρωστάει πάρα πολλά στην αρχαία ελληνική σκέψη), αλλά από μια περίπου μεταφυσική, σίγουρα όχι ορθολογική, και πρωτόγονα συναισθηματική προσκόλληση στο «πνεύμα» (με το οποίο εννοούσαν «ήθος, αισθητική, μεγαλείο» – όχι όμως ΣΚΕΨΗ) της Ελληνικής αρχαιότητας. Αυτοί οι ημιεγράμματοι νιτσεϊστές έχουν τόση σχέση με την δυσπιστία του Επίκουρου, τον υλισμό του Δημόκριτου και την αθεία του Ντώκινς ή του Ντέννετ, όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο.

  Για να μην αναφερθώ στις εξυπνάδες περί παναγίας, που είναι πρόκληση χάριν της πρόκλησης και μόνο, και ως τέτοιες μου προκαλούν αναγούλα. Να πεις ότι η Μαρία ήταν μια γυναίκα που είχε εξωσυζυγικές σχέσεις με άντρα άλλον από τον αρραβωνιαστικό της και μετά μας παρουσιάστηκε (κεχαριτωμένα!), ως αειπαρθένος, είναι λογικό. Το λέω κι εγώ, και ποσώς με ενδιαφέρουν τα πληγωμένα αισθήματα των πιστών (κι αυτοί πληγώνουν την λογική μου ισχυριζόμενοι το αντίθετο). Να λες όμως ότι έχεις φαντασιώσεις με την Μαρία απλώς για να προκαλέσεις όμως τους πιστούς είναι και βλακεία και κακία. Ποσώς με απασχολεί με ποιές νοητικές εικόνες παίζει το πουλάκι του ο φίλτατος κύριος.

  Φυσικά την κριτική στα ανεκδιήγητα και αντιφιλελεύθερα του Σούρλα την προσυπογράφω και την συμμερίζομαι απολύτως. Αλλά είμαι πολύ επιφυλακτικός να αποδεχθώ προσέγγιση με στρατόκαυλους που ντύνουν τον αταβισμό τους με δήθεν σκεπτικιστικά ενδύματα. Κι ας είμαι δεξιόμουτρο. ;-)

 93. Άθεος Δεξιός said

  Και ένα ακόμα φασιστικό διαμάντι από τα γραφόμενα του κυρίου…

  «Δυσκολεύομαι να εξηγήσω πώς ένας λαός με αποδεδειγμένες γενετικές συγγένειες με την πλατωνική ή την αριστοτέλεια σκέψη μπορεί να [μπλα, μπλα, μπλα]»

  Γενετικές συγγένειες. Με την σκέψη. Άλλοι μπορεί να τα εκλογικεύσουν ως αστοχίες του λόγου και ατυχείς εκφράσεις. Εγώ σε ΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΜΟΡΦΕΣ ΣΚΕΨΗΣ αναγνωρίζω εθνικοσοσιαλιστικής/φασιστικής ροπής ιδέες περί καθαρότητας αίματος, αρείου dna και λοιπών μπαρουφών. Πείτε με υπερευαίσθητο.

 94. Όχι, δεν είσαι υπερευαίσθητος. Άλλωστε έχουν επισημανθεί και από άλλους αυτά, μέσα στα 90 σχόλια που προηγήθηκαν. Βρέθηκε ένας υψηλόβαθμος στρατιωτικός να δηλώσει πως είναι άθεος και μας βγήκε σκάρτος κι αυτός. Πάντως ενδιαφέρον είχε η όλη αναμπουμπούλα που δημιουργήθηκε αν μη τι άλλο για τη συγκλονιστική αξία της. (Το σοκ βάλιου της που λέμε και στα ελληνικά.)

 95. ufo said

  Αυτό το σχόλιο μεταφέρθηκε στο πτυελοδοχείο γιατί παρέβαινε τους όρους χρήσης.

 96. Άθεος Δεξιός said

  Διαγόρα :

  για το θέμα της αναμπουμπούλας, έχεις δίκιο, ήταν αποκαλυπτική και απέδειξε ότι η Ελληνική κοινωνία είναι πολύ συντηρητικότερη από όσο νομίζαμε. Τουλάχιστον εγώ δεν περίμενα (από άποψη στρατηγικής και μόνο) να θεωρήσει πολιτικός ότι μπορεί να βγει φόρα-παρτίδα και να πει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι όποιος δεν ασπάζεται (ή δεν υποκρίνεται ότι ασπάζεται) την κρατική θρησκεία, δεν έχει θέση σε υψηλόβαθμες θέσεις του δημοσίου ή του στρατεύματος!

 97. zana said

  ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΠΙΤΙΜΟ
  Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα ,τουλάχιστον εκείνη τη φορά στο Ναυαρίνο…

 98. ταξικότητα said

  Κάποιοι έχουν μπερδέψει την κριτική με την έλλειψη σεβασμού.
  Κριτικάρει κάποιος τους χριστιανούς και θαυμάζει (όχι λατρευει) την ελληνική θρησκεία; Άρα είναι δωδεκαθεϊστής. Κριτικάρει τους Ιουδαίους και την εβραϊκή θρησκεία; Άρα είναι αντισημίτης.
  Η αλήθεια πονάει κύριοι, αν αυτό σας ενοχλεί αγοράστε παυσίπονα.
  Εμεις οι άθεοι ως ίσοι πολίτες και άνθρωποι έχουμε τα ίδια δικαιώματα με εσάς. Ξερετε τι προσβολές λέει η αγία γραφή για τους άθεους; Να μας λιθοβολήσετε σας προστάζει.

  Έχουμε αξιοπρέπεια και την διεκδικούμε.

 99. Ορθόδοξος said

  Ανάθεμα στους ειδωλολάτρες Αλέξανδρο, Λεωνίδα, Θεμιστοκλή και όλους τους Έλληνες και καταστροφή των μιασματικών έργων τους. Εμείς είμαστε γνήσιοι Ρωμιοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι και έτσι θα παραμείνουμαι . Έξω οι σατανιστές δωδεκαθειστές. Ζήτω η Ορθοδοξία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: