Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Ο Ρίτσαρντ Ντοκινς στο ABC της Αυστραλίας

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2010/05/29

Στις 8 Μαρτίου του 2010 ο Ρίτσαρντ Ντόκινς εμφανίστηκε στην εκπομπή «Q&A» του καναλιού ABC της Αυστραλίας ανάμεσα σε  άλλες προσωπικότητες της χώρας.  Το θέμα της εκπομπής ήταν «God, Science and Sanity» («Θεός, επιστήμη και διανοητική υγεία».)

Στην εκπομπή ο Ντόκινς μονοπώλησε το ενδιαφέρον του ακροατηρίου, (στο ποσοστό βέβαια που ο διαιτητής επέτρεψε,) και έδωσε πραγματικό ρεσιτάλ.  Μέσα από τη συζήτηση προέκυψε ότι ένας από τους προσκεκλημένους, γερουσιαστής και αρχηγός του πολιτικού κόμματος «Family First» («Οικογένεια Πρώτα») είναι δημιουργιστής, και έγινε αντικείμενο αποδοκιμασίας και γέλιου.

Ολόκληρη τη συζήτηση μπορείτε να τη βρείτε εδώ:  http://www.abc.net.au/tv/qanda/txt/s2831712.htm

Παρακάτω έχω μεταφράσει ένα απόσπασμα από τη συζήτηση.  Πρόκειται για ερώτηση που υπέβαλλε ένας τύπος από το ακροατήριο, ο οποίος αν κρίνουμε από το παρουσιαστικό του, την προφορά του, και το όνομά του είναι μάλλον ισλαμιστής, και την απάντηση που του έδωσε ο Ρίτσαρντ Ντόκινς.

Hamzah Qureshi: Η ερώτησή μου απευθύνεται στον Καθηγητή Ντόκινς. Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι ο αθεϊσμός δεν είναι δυνατόν να έχει καμία έννοια απόλυτης ηθικής, δεν θα αποτελούσε ένα παράλογο άλμα πίστης, πράγμα που οι ίδιοι οι άθεοι καταδικάζουν τόσο αυστηρά, για έναν άθεο να επιλέξει ανάμεσα στο καλό και στο κακό;

Richard Dawkins: Απόλυτη ηθική – η απόλυτη ηθική που θα κατείχε ένας θρησκευόμενος θα ήταν τι, ο λιθοβολισμός ανθρώπων για μοιχεία, θάνατος για αποστασία, ποινή για παράβαση της Κυριακής. Αυτά είναι πράγματα που αποτελούν απόλυτη ηθική βασισμένη στη θρησκεία. Δεν νομίζω πως θα ήθελα μια απόλυτη ηθική. Νομίζω πως θα ήθελα μια ηθική που έχει γίνει αντικείμενο σκέψης, λογικής, συζήτησης, (εδώ τον διακόπτουν με χειροκροτήματα) και σχεδόν θα έλεγα, ευφυή σχεδιασμό. Δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε την κοινωνία μας, το είδος της κοινωνίας στην οποία θέλουμε να ζήτηουμε – αν δεις πραγματικά την ηθική που γίνεται αποδεκτή από τους σύγχρονους ανθρώπους, τους ανθρώπους του εικοστού πρώτου αιώνα, δεν πιστεύουμε στη δουλεία πλέον. Πιστεύουμε στην ισότητα των γυναικών. Πιστεύουμε στην ευγένεια. Δείχνουμε καλοσύνη στα ζώα. Όλα αυτά είναι πράγματα εντελώς καινούργια. Έχουν πολύ μικρή σχέση με Βιβλικές ή Κορανικές γραφές. Είναι πράγματα που έχουν αναπτυχθεί ιστορικά μέσω ομοφωνίας στη λογική, στη νηφάλια συζήτηση, αμφισβήτηση, νομική θεωρία, πολιτική και ηθική φιλοσοφία. Δεν προέρχονται από τη θρησκεία. Στο ποσοστό που μπορείς να βρεις τα καλά κομματάκια σε θρησκευτικές γραφές, πρέπει να σταχυολογήσεις. Ψάχνεις στο δρόμο σου μέσα στη Βίβλο ή στο Κοράνι και βρίσκεις τον περιστασιακό στίχο που αποτελεί αποδεκτή ομολογία ηθικής και λες, «Κοίτα αυτό.  Αυτό είναι θρησκεία,» και αφήνεις έξω όλα τα απαίσια κομμάτια και λες, «Ω, δεν τα πιστεύουμε αυτά πλέον. Τα έχουμε ξεπεράσει».  Ε λοιπόν, φυσικά και τα έχουμε ξεπεράσει.  Τα έχουμε ξεπεράσει χάρη στην κοσμική ηθική φιλοσοφία και στην λογική συζήτηση.

Το απόσπασμα το βρήκα στο atheist movies, και το παραθέτω:

2010 Διαγόρας ο Μήλιος

5 Σχόλια προς “Ο Ρίτσαρντ Ντοκινς στο ABC της Αυστραλίας”

  1. Νικόλαος said

    Ο Dawkins τα λέει όλα όπως πρέπει να λέγονται!

  2. akran said

    Για άλλη μία φορά, η ορθή λογική κατατροπώνει την καθ’όλα παράλογη θρησκεία. Συμφωνώ απόλυτα με τον Dawkins, όχι γιατί είμαι τυφλός οπαδός του ή τυφλός οπαδός του αθεϊσμού, αλλά γιατί και η δική μου λογική υπαγορεύει τις ίδιες θέσεις. Κρίμα, που η θρησκεία δηλητηριάζει τόσο ανεπανόρθωτα τον ανθρώπινο νου!

  3. atheofobos said

    Άν οι πολεμοι είναι εκ των πραγμάτων ανήθικοι, πολλοί από αυτούς έγιναν εν ονόματι της θρησκείας και κανένας στο όνομα της αθείας.

  4. νοτις said

    Επισημα πολεμοι δεν εγιναν στο ονομα της αθεϊας αλλα το αθειστικό πνεύμα ηταν που οδηγησε την ιστορία στην διαπραξη ανεπαναληπτων τερατουργιων ή ακομα η βαθυτατη διαστρέβλωση του χριστιανικου πνευματος και της ασκησης στην δύση που μας την πασαρουν τεχνηεντως και για την ορθοδοξη πίστη. Ο κύριος αυτός αποτελεί πραγματικά οχι στοιχείο προόδου αλλα ενα λυπηρο φαινομενο θεοποίησης του λόγου, της αμαρτίας και της επικίνδυνης απλοποίησης που παραγει οχι πολιτισμο αλλα φασισμο ή αναρχία.

  5. Η μαρμάγκα έφαγε τα σχόλια κάποιου «νοτις» που χρησιμοποιούσε ψεύτικες διευθύνσεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: