Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Το Γραφείο Επιστημονικών Όρων και Νεολογισμών της Ακαδημίας Αθηνών

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2009/10/24

Μέσα στα πλαίσια κάποιας προεργασίας που κάνω για ένα άρθρο που ετοιμάζω για τη γλώσσα θέλησα να ανατρέξω για άλλη μιά φορά στους νεολογισμούς που είχα συναντήσει κάποτε σε κάποια έκδοση του γραφείου Επιστημονικών Όρων και Νεολογισμών της Ακαδημίας Αθηνών. Επειδή δεν είχα κρατήσει σελιδοδείκτη, (όπως λέμε και στα ελληνικά, μπούκμαρκ,) ξεκίνησα ο αφελής να ψάχνω από τον ιστότοπο της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος όμως αποτελεί τη διαδικτυακή παρουσία ενός οργανισμού που συγκροτείται από τα καλύτερα μυαλά μας, και κατά συνέπεια δεν περιέχει, φυσικά, τίποτα.

Ξόδεψα λοιπόν για πολλοστή φορά το χρόνο μου ψάχνοντας να βρω εκείνο το κείμενο, και τελικά το ξαναβρήκα στον ίδιο άσχετο ιστότοπο που το είχα βρει και παλιότερα: ονομάζεται HR-Net (Hellenic Resoures Network) και βρίσκεται στο Cambridge της Massachussets των ΗΠΑ. Επειδή λοιπόν βαρέθηκα να ψάχνω να βρίσκω αυτή τη σελίδα κάθε φορά που τη χρειάζομαι, και να πρέπει στο τέλος να ορίσω και την κωδικοποίηση της σελίδας χειροκίνητα γιατί αλλιώς μου εμφανίζει κολυβογράμματα, και για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο κάποια στιγμή το HR-Net να αποφασίσει πως δεν έχει λόγο ύπαρξης και να το κλείσει το μαγαζάκι, και να ορφανέψει έτσι το ελληνόφωνο διαδίκτυο από αυτό τον θησαυρό ταμιευμένης πληροφορίας, αναδημοσιεύω εδώ σήμερα τα περιεχόμενα των σελίδων του HR-Net που αφορούν το Γραφείο Επιστημονικών Όρων και Νεολογισμών της Ακαδημίας Αθηνών.

Το γραφείο αυτό λειτούργησε για κάποια χρονική περίοδο και παρήγαγε κάποιο έργο και μετά προφανώς έπαψε να λειτουργεί και διελύθη εις τα εξ ων συνετέθη. Στο συμπέρασμα αυτό φτάνω μετά μεγάλης βεβαιότητος κρίνοντας από το γεγονός ότι πέρα από κάποια σπιθαμιαία αναφορά στην ύπαρξή του στον ιστότοπο της Ακαδημίας Αθηνών, και από κάποια αποσπάσματα ενός από τα τεύχη του δελτίου του που βρήκα αναδημοσιευμένα στο HR-Net, το γραφείο αυτό δεν έχει αφήσει απολύτως κανένα άλλο διαδικτυακό αχνάρι.

Κι αν βρεθεί κάποιος και μου πει «μα όχι, κάνεις λάθος αγαπητέ Διαγόρα, το γραφείο αυτό εξακολουθεί να υπάρχει και παράγει έργο, απλά το έργο αυτό δεν είναι διαθέσιμο διαδικτυακά», η απάντησή μου είναι «μα όχι, εσύ είσαι που κάνεις λάθος αγαπητέ συνομιλητή, το γραφείο αυτό ασφαλώς και δεν υπάρχει, καθώς τη σήμερον ημέρα κριτήριο του αν κάτι υπάρχει ή όχι είναι το διαδικτυακό αποτύπωμά του, ειδικά μάλιστα όταν το έργο που παράγει το γραφείο αυτό είναι πληροφορία, και όταν το γραφείο αυτό συντηρείται με τα χρήματα του φορολογούμενου Έλληνα πολίτη ο οποίος ασφαλώς και δικαιούται να καρπώνεται το προϊόν της εργασίας αυτού του γραφείου, εύκολα και άμεσα, δηλαδή διαδικτυακά. Η παρεξήγηση οφείλεται απλά σε μία δική σου παρανόηση της έννοιας της λέξης «υπάρχει».»

Ακολουθούν λοιπόν οι πληροφορίες που μπόρεσα να βρω στο HR-Net σχετικά με το Γραφείο Επιστημονικών Όρων και Νεολογισμών της Ακαδημίας Αθηνών. Πρώτα παραθέτω ένα κείμενο που περιγράφει το γραφείο, και πιό κάτω παραθέτω τα αποσπάσματα που μπόρεσα να βρω από το 6ο τεύχος του δελτίου που εξέδιδε αυτό το γραφείο. Λείπουν κάποια τμήματα που δεν μπόρεσα να βρω γιατί δεν δημοσιεύονται ούτε στο HR-Net.

Αν κάποιος ξέρει τίποτα περισσότερο γι’ αυτό το γραφείο, ή αν κάποιος μπορεί να μας βρει περισσότερες εκδόσεις του δελτίου που εξέδιδε, παρακαλείται να αφήσει σχόλιο.

Γραφείον Επιστημονικών Όρων και Νεολογισμών
Σόλωνος 84, 106 80 Αθήνα
Τηλ.: 36 42 688

Ίδρυση και αποστολή του

Το Γραφείο Επιστημονικών Όρων και Νεολογισμών της Ακαδημίας Αθηνών ιδρύθηκε με το ΝΔ 4545 του 1966 με σκοπό:

1) Τη συγκρότηση Αρχείου Νεολογισμών της καθομιλουμένης με αποδελτίωση του ημερησίου τύπου,, το γλωσσικό έλεγχο των νεολογισμών,, την αποκατάσταση των εσφαλμένων ελληνικών όρων και την αντικατάσταση των ξένων με ελληνικούς, όπου κρίνεται απαραίτητο και εφόσον η χρήση δεν τους έχει ήδη καθιερώσει και τέλος την έκδοση των νεολογισμών σε περιοδικά δημοσιεύματα του Γραφείου.

2) Τη δημιουργία και καθιέρωση επιστημονικής ορολογίας σε νέους κλάδους και σύμφωνα με τα νέα δεδομένα των επιστημών.

Το Γραφείο Επιστημονικών Όρων και Νεολογισμών, όπως κάθε Κέντρο Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, εποπτεύεται από Εφορευτική Επιστροπή, η οποία αποτελείται από τους Ακαδημαϊκούς:

Πρόεδρος: Άγγελος Βλάχος
Τακτικά Μέλη: Θεμιστ. Διαννελίδης, Αγαπ. Τσοπανάκης, Παύλος Σακελλαρίδης, Κωνστ. Δεσποτόπουλος, Νικ. Αρτεμιάδης, Νικ. Κονομής, Ιωάνν. Πεσμαζόγλου
Αναπληρωματικά μέλη: Γ. Μιχαηλίδης – Νουάρος, Κωνστ. Γρόλλιος

Προσωπικό του Γραφείου

Τίτος Γιοχάλας, Διευθυντής, Ερευνητής Α’ βαθμίδας.
Αναστασία Χριστοφίδου, Ερευνήτρια Δ’ βαθμίδας.
Στέλλα Νέμτσα, Γραφεύς.

Έργο

Στο Γραφείο Επιστημονικών Όρων και Νεολογισμών οργανώθηκε κατά επιστήμες και λειτουργεί πλούσια βιβλιοθήκη ξενόγλωσσης κυρίως ορολογίας.

Έχει επίσης συγκροτηθεί Αρχείο νεολογισμών της καθομιλουμένης με αποδελτίωση του ημερησίου τύπου.

Το Γραφείο εκδίδει το Δελτίο Επιστημονικής Ορολογίας και Νεολογισμών, το οποίο περιέχει ελληνική απόδοση ξενόγλωσσης επιστημονικής ορολογίας και προτάσεις για αντικατάσταση των εσφαλμένων νεολογισμών και των ξενόγλωσσων που δεν έχουν ακόμη επικρατήσει ή δημιουργούν προβλήματα. Στο Δελτίο συμπεριλαμβάνεται και κατάλογος αθησαύριστων νεολογισμών.

Μέθοδος

Οι νεολογισμοί ελέγχονται από γλωσσική άποψη από την Εφορευτική Επιτροπή και τον Διευθυντή του Γραφείου και καταβάλλεται προσπάθεια να διατυπωθούν σε σωστά ελληνικά τόσο οι εσφαλμένοι ελληνικοί νεολογισμοί όσο και οι ξενόγλωσσοι που δεν έχουν ακόμη επικρατήσει ή δημιουργούν προβλήματα στο κλιτικό σύστημα της νεοελληνικής και γενικά προσκρούουν στο κοινό γλωσσικό αίσθημα.

Το Γραφείο εξετάζει επίσης από γλωσσική άποψη τους προτεινόμενους νέους όρους από ειδικούς κατά θέμα επιστημονικούς φορείς. Συνεργάζεται στενά με ειδικούς, εμπείρους επιστήμονες του επιστημονικού κλάδου, όπου ανήκει η ορολογία, την οποία και συνεξετάζει τελικά με την Εφορευτική Επιτροπή της Ακαδημίας. Στην Επιτροπή αυτή αντιπροσωπεύονται πολλοί κλάδοι επιστημών.

Για να επιτευχθεί η καθιέρωση της ορολογίας ενός κλάδου πρέπει η ορολογία αυτή να τύχει της αποδοχής των αρμοδίων επιστημονικών φορέων. Προς το σκοπό αυτό το Γραφείο αποστέλλει το περιοδικό του (Δελτίο Επιστημονικών Όρων και Νεολογισμών) σε ειδικούς, εμπείρους ερευνητές, ανάλογα κάθε φορά με την ύλη του, με την παράκληση να προταθούν τεκμηριωμένα (όπου τούτο θεωρείται αναγκαίο) επιτυχέστεροι ελληνικοί όροι. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ευρύτερη συνεργασία των ειδικών επιστημόνων, απαραίτητη για ένα τόσο δύσκολο και σοβαρό έργο.

Διεθνής συνεργασία

Η Διεύθυνση του Γραφείου άρχισε αμέσως από το 1982 να συνεργάζεται με τον Διεθνή Οργανισμό Ενοποιήσεως των Επιστημονικών Νεολογισμών (Organisation Internationale d’ Unification des Neologismes Terminologiques, OIUNT) που εδρεύει στη Βαρσοβία. Ο Διεθνής αυτός οργανισμός αποστέλλει στα μέλη του ειδικά έντυπα επιστημονικής ορολογίας, τα οποία συμπληρώνονται με την φροντίδα των κατά χώρα Εθνικών Επιτροπών Ορολογίας και η σχετική ύλη δημοσιεύεται σε 45 περίπου γλώσσες στο περιοδικό BABEL και NEOTERM.

Παράλληλα η Διεύθυνση του Γραφείου επεδίωξε την συνεργασία με το Γραφείο Ορολογίας της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Bureau de Terminologie de la Commission des Communautes Europeennes) στο Λουξεμβούργο και ανέλαβε να διατυπώσει την αντίστοιχη ελληνική ορολογία σε νέους επιστημονικούς και τεχνικούς κλάδους, που ενδιαφέρουν και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να πλουτισθεί και με ελληνική ορολογία η τράπεζα δεδομένων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και ιδιαίτερα το πρόγραμμα Eurodicautom της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γόνιμη συνεργασία πραγματοποιήθηκε και με τις Διυπουργικές Επιτροπές Ορολογίας της Γαλλίας καθώς και την Ελληνική Αστροναυτική Εταιρεία, την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία και την Ένωση Ελλήνων Χημικών.

Εκδόσεις

Το Γραφείο έχει μέχρι στιγμής εκδόσει έξι τεύχη Επιστημονικής Ορολογίας και Νεολογισμών στα οποία:

1. Έχει αποδοθεί στην ελληνική γλώσσα ξενόγλωσση ορολογία:
α) Αστροναυτικής (τεύχ. 1, σελ. 13-44, 75-87).
β) Βιντεογραφία (τεύχ. 2, σελ. 13-17, 69-71).
γ) Γεροντολογίας (τεύχ. 6, σελ. 13-24, 75-78).
δ) Γλωσσολογίας (τεύχ. 1, σελ. 45-48, 88-89).
ε) Διαστημικής Τηλεανιχνεύσεως (τεύχ. 5, σελ. 15-71, 125-136).
στ) Εδαφολογίας – Εδαφομηχανικής (τεύχ. 1, σελ. 49-51, 90).
ζ) Θαλασσίων Μεταφορών (τεύχ. 6, σελ. 25-36, 79-82).
η) Ιατρικής (τεύχ. 1, σελ. 52-53, 91).
θ) Μεταφορών (τεύχ. 6, σελ. 37-43, 83-85).
ι) Μικροφωτογραφικής (τεύχ. 2, σελ. 47-65, 93-101).
ια) Οικονομίας (τεύχ. 3-4, σελ. 13-227, τεύχ. 5, σελ. 73-105, 137-146).
ιβ) Πυρηνικών (τεύχ. 6, σελ. 45-57, 87-90).
ιγ) Ρομποτικής (τεύχ. 2, σελ. 18-46, 72-92).
ιδ) Χημείας (τεύχ. 1, σελ. 54-72, 92-98).

2. Έχουν επίσης διατυπωθεί στην ελληνική όροι, υπό μορφήν προτάσεων, για αντικατάσταση εσφαλμένων ελληνικών ή ξένων νεολογισμών. Πολλές από τις προτάσεις αυτές έγιναν αποδεκτές και πέρασαν σε σοβαρά λεξικά της νεοελληνικής. Οι ανωτέρω όροι έχουν δημοσιευθεί στα κάτωθι τεύχη:
α) Τεύχ. 1, σελ. 101-115.
β) Τεύχ. 2, σελ. 105-115.
γ) Τεύχ. 5, σελ. 149-166.
δ) Τεύχ. 6, σελ. 95-129.

3. Επανέκδοση των τευχών 1-6, Αθήνα 1997, σελ. 742.


AKAΔHMIA AΘHNΩN

ΓPAΦEION EΠIΣTHMONIKΩN OPΩN KAI NEOΛOΓIΣMΩN

ΔEΛTIO EΠIΣTHMONIKHΣ OPOΛOΓIAΣ
KAI NEOΛOΓIΣMΩN

TEYXOΣ 6 AΘHNA 1997

EΦOPEYTIKH EΠITPOΠH
TOY ΓPAΦEIOY EΠIΣTHMONIKΩN OPΩN KAI NEOΛOΓIΣMΩN

Πρόεδρος: Άγγελος Bλάχος
Tακτικά μέλη: Θεμιστ. Διαννελίδης
Aγαπ. Tσοπανάκης
Παύλος Σακελλαρίδης
Kωνστ. Δεσποτόπουλος
Nικ. Aρτεμιάδης
Nικ. Kονομής
Iωάνν. Πεσμαζόγλου

Διευθυντής: Tίτος Π. Γιοχάλας

Διεύθυνση του Γραφείου: Σόλωνος 84, 106 80 Aθήνα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σελ.
ΠPOΛOΓOΣ 9-10
MEPOΣ ΠPΩTO
ΞENOΓΛΩΣΣH OPOΛOΓIA 13-71
α’ Oρολογία Γεροντολογίας 13-24
β’ Oρολογία Θαλασσίων Mεταφορών 25-36
γ’ Oρολογία Mεταφορών 37-43
δ’ Oρολογία Πυρηνικών 45-57
ε’ Aιτήματα Oρολογίας από την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή 59-60, 71
στ’ Aγγλικό Γλωσσάριο Θαλασσίων Mεταφορών 61-63
ζ’ Aγγλικό Γλωσσάριο Mεταφορών 65-66
η’ Aγγλικό Γλωσσάριο Πυρηνικών 67-69
MEPOΣ ΔEYTEPO
EΛΛHNIKH OPOΛOΓIA 75-92
α’ Oρολογία Γεροντολογίας 75-78
β’ Oρολογία Θαλασσίων Mεταφορών 79-82
γ’ Oρολογία Mεταφορών 83-85
δ’ Oρολογία Πυρηνικών 87-90
ε’ Aιτήματα Oρολογίας από την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή 91-92
MEPOΣ TPITO
NEOΛOΓIΣMOI 95-129
α’ Ξενόγλωσσοι νεολογισμοί προς αντικατάσταση 95-114
β’ Aθησαύριστοι αποδεκτοί νεολογισμοί 115-123
γ’ Γραμματικά σφάλματα – Λανθασμένες φράσεις 125-129

ΠPOΛOΓOΣ

Mε ιδιαίτερη ικανοποίηση προλογίζομε την δημοσίευση του έκτου τεύχους του Δελτίου Eπιστημονικής Oρολογίας και Nεολογισμών, που εκδίδεται και σε ενιαίο τόμο με ανατύπωση των τευχών ένα έως πέντε. Tο γεγονός ότι τα πέντε πρώτα τεύχη του Δελτίου έχουν εξαντληθεί φανερώνει ότι το περιοδικό κάλυψε ένα αισθητό κενό στο χώρο της διατύπωσης ελληνικής επιστημονικής ορολογίας.

Aλλά μεγάλη ήταν η απήχηση που βρήκε το Δελτίο και στο θέμα των νεολογισμών. H τακτική παρακολούθησή του όχι μόνο από λεξικογράφους ή γλωσσολόγους αλλά και από ένα ευρύτερο κοινό φοιτητών, μεταφραστών, ανθρώπων της τέχνης, λογίων και δημοσιογράφων είναι ενδεικτικό ότι υπάρχει πάντοτε ευαισθησία στο θέμα της γλωσσικής διατύπωσης και ότι κερδίζει η χρήση σωστών ελληνικών λέξεων, όπου τούτο είναι δυνατό, από την αλύγιστη και ακαλαίσθητη χρήση ξένων τύπων που συνήθως προσκρούουν και στο κοινό γλωσσικό αίσθημα.

Aς σημειωθεί μάλιστα ότι το έκτο τεύχος του Δελτίου ζητήθηκε για χρήση των σχολικών μονάδων της χώρας από την Διεύθυνση Σπουδών του Yπουργείου Παιδείας αλλά και το Yπουργείο Παιδείας της Kύπρου. Tο γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την ορθότητα της σκέψης, που έχομε παλαιότερα διατυπώσει, ότι δηλαδή είναι απαραίτητο η προσοχή στη σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας και η καλλιέργεια της αγάπης για την ελληνική να αρχίσει από τη σχολική ηλικία.

Tο Γραφείο Eπιστημονικών Όρων και Nεολογισμών της Aκαδημίας Aθηνών δεν έχει αναλάβει την πλήρη κάθαρση της ελληνικής από τις ξένες λέξεις, πράγμα ούτε πρακτικά εφικτό, ούτε πάντοτε αναγκαίο. Θα συνεχίσει όμως το έργο του διατυπώνοντας ελληνική επιστημονική ορολογία σε συνεργασία πάντοτε με ειδικούς επιστήμονες και θα «προτείνει», όπου θεωρείται απαραίτητο, την αντικατάσταση με ελληνικές των ξένων λέξεων που δεν έχουν ακόμα επικρατήσει και οι οποίες είτε παραμένουν αναφομοίωτες στο κλιτικό μας σύστημα είτε προσκρούουν στο κοινό γλωσσικό αίσθημα, είτε τέλος δεν θεωρούνται απαραίτητες εφόσον υπάρχουν οι αντίστοιχες ελληνικές ή διότι μπορεί να δημιουργηθούν νέες. Aπό το άλλο μέρος θα επισημαίνει τα λάθη του προφορικού και γραπτού λόγου από το ραδιόφωνο, την τηλεόραση ή τον τύπο ευαισθητοποιώντας τα πρόσωπα εκείνα που λόγω πίεσης χρόνου δεν προσέχουν όσο θα έπρεπε την γλωσσική τους διατύπωση, η οποία όμως επηρεάζει αρνητικά τον ακροατή ή τους αναγνώστες. Kανείς βεβαίως δεν μπορεί να επιβάλει στον άλλον τις γλωσσικές του προτιμήσεις, όμως, νομίζομε, ότι η Aκαδημία Aθηνών έχει το ηθικό κύρος να επιτύχει την γλωσσική συναίνεση.

Στο έκτο τεύχος του Δελτίου συνεχίστηκε η συνεργασία του Γραφείου με τις Διυπουργικές Eπιτροπές Oρολογίας της Γαλλίας και η απόδοση στην ελληνική γλώσσα γαλλικής ορολογίας γεροντολογίας, μεταφορών και πυρηνικών. Για την ελληνική απόδοση γεροντολογίας το Γραφείο συνεργάστηκε με την κοινωνιολόγο κυρία Άννα Aμιρά, για την ορολογία μεταφορών με αξιωματικούς του εμπορικού στόλου και του Λιμενικού Σώματος, για δε την ορολογία των πυρηνικών με τον κ. I. Mανιάτη του Eργαστηρίου Aρχαιομετρίας του Δημοκρίτου.

Συνεχίστηκε επίσης η συνεργασία με το ελληνικό τμήμα του Γραφείου Oρολογίας της Eπιτροπής της Eυρωπαϊκής Ένωσης που ζήτησε την συνδρομή μας για την απόδοση στην ελληνική γλώσσα ξένων όρων.

Oφείλω εδώ να ευχαριστήσω τον Aκαδημαϊκό κ. Άγγελο Bλάχο, Πρόεδρο της Eφορευτικής Eπιτροπής για το αμείωτο ενδιαφέρον και την ενεργό συμμετοχή του στο έργο του Γραφείου, αλλά και τα μέλη της Eφορευτικής Eπιτροπής για την συνεργασία και την πολύτιμη συμβολή τους κατά τις συνεδριάσεις. Eυχαριστίες τέλος οφείλονται και στον Πρόεδρο της Aκαδημίας Aθηνών, Aκαδημαϊκό κ. N. Mατσανιώτη για την άμεση ικανοποίηση όλων των οικονομικών εκδοτικών αιτημάτων του Γραφείου Eπιστημονικών Όρων και Nεολογισμών.

Tίτος Π. Γιοχάλας
Διευθυντής του Γραφείου

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ

(λείπει)

MEPOΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ

(λείπει)

MEPOΣ TPITO

NEOΛOΓIΣMOI

A’ Ξενόγλωσσοι νεολογισμοί προς αντικατάσταση

α’

το εύροτο ευρώ (ως άκλιτο)
ίματζεικόνα
κέτερινγκτροφοδότηση
κόμπακτσυμπαγές
λοκ-άουτανταπεργία (Bοσταντζόγλου)
λόμπιομάδα πίεσης
μαγκαζίνοραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό περιοδικό
μαν του μανένας (παίκτης) προς ένα
μάνατζερδιαχειριστής (προπονητής) (Bοσταντζόγλου)
μάνατζμεντδιαχείριση
μετεόμετεωρολογική πρόβλεψη
μήτινγκσυνάντηση ειδικών
μικροτσίπμικροκέρμα (κυκλώματος)
μονεταριστήςνομισματιστής
μοτόμηχανάκι
μπίπερβομβητής
μπλακ-άουτσυσκότιση
μπουκμέηκερπράκτορας στοιχημάτων
μπουμ(οικονομική) άνοδος
μπούμερανγκαυτεπίστροφο
νον στοπ βλ. non stop
ντιζάιν (design)σχέδιο
ντιζάινερσχεδιαστής
ντιούτι φριαδασμολόγητο
ντιρεκτίβαοδηγία
ντίσκο τεξτδισκετοκείμενο
ντοπάρωαναβολίζω
ντοπέαναβολισμένος
ντόπινγκαναβολισμός
ντόπινγκ κοντρόλέλεγχος αναβολισμού
οβερμπούκινγκυπερκράτηση
οντουλέκυματιστό (χαρτί)
ούφο [U.F.O. = Unidentified Flying Object]άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενο αντικείμενο, A.T.I.A.
πάρκινγκστάθμευση
περφόρμανςεπίδοση
πλέι μέικερο οργανωτής (παιχνιδιού)
πορτ-παρόλφερέφωνο
πράιμ τάιμώρα (τηλεοπτικής) αιχμής
πρέσινγκπίεση (στο παιχνίδι)
πριμ (παραγωγικότητας)επιδότηση
ρεζέρβαεφεδρικό ανταλλακτικό (ρόδα)
ρεζερβουάρδεξαμενή βενζίνας
ρεζουμέπερίληψη
ρεκορντγούμανπρωταθλήτρια
ρέκορντμανπρωταθλητής
ρελαντίβραδύστροφα
ρέντατύχη
ρεπερτόριοδραματολόγιο (Bοσταντζόγλου)
ρεπορτάζ(ειδησεογραφική) ανταπόκριση
ρεπόρτερανταποκριτής
ρεσεψιόνυποδοχή
ρεστορασιόναποκατάσταση
ρεστορατέραποκαταστάτης
ρετουσάρωτελειοποιώ
ρετροσπεκτίβααναδρομή
ρεφλέξανακλαστικό
ρεφορμιστήςανανεωτής, αναμορφωτής (μεταρρυθμιστής)
ριλάξχαλάρωση
ριπλέιεπανάληψη (ενέργειας)
ροντάρισμαστρώσιμο μηχανής
σάουντρακηχοταινία
σεκιούριτιασφάλεια
σόουμανπαρουσιαστής
σοφτγουέαρ βλ. software
σταντ-μπάιεν αναμονή
τάιμ-άουτπροσωρινό διάλειμμα
τεστάρωδοκιμάζω
τζετ λαγκ (jet lag)βιοαπορρύθμιση
τηλεμάρκετινγκ (telemarketing)τηλεαγορά
τημομάδα
τοκ-σόου (talk show)τηλεοπτική συζήτηση
φάιναλ φορημιτελικά
φέις-κοντρόλφυσιογνωμικός έλεγχος
φλας-μπακαναδρομή, αναδρόμηση
φορμάτσχήμα
φραντσάιζινγκ (franchising – franchise / franchisage)παραχώρηση (ανταπόδοση)
χάι σαιζόνπερίοδος αιχμής
χάκερπαραβιαστής
χούλιγκαναλήτης
ώτο-κιου (auto-cue)τηλεανάγνωση

β’

auto-cue βλ. ώτο-κιου
design βλ. ντιζάιν
euroευρώ (βλ. εύρο)
franchising – franchise / franchisage βλ. φραντσάιζινγκ
Intranetεσωτερικό δίκτυο
jet lag βλ. τζετ λαγκ
multimediaπολλαπλά μέσα
non stop (νον στοπ)ασταμάτητα
projectorπροβολέας
software (σοφτγουέαρ)λογισμικό
talk show βλ. τοκ-σόου
telemarketing βλ. τηλεμάρκετινγκ

το εύροτο ευρώ (ως άκλιτο)
«Διαμαρτυρήθηκαν πολλοί πριν από μέρες για το ότι η μακέτα των χαρτονομισμάτων της Eνωμένης Eυρώπης, τα γνωστά «Eύρω», δεν περιλαμβάνει τα νησιά του Aιγαίου», Στρατής Mπαλάσκας, EΛEYΘEPOTYΠIA, 3-1-1997.
«H νομισματική αναταραχή που έπληξε τις ευρωπαϊκές οικονομίες από το 1992 έως το 1995 έχει εκλείψει και με τη σύναψη του συμφώνου σταθερότητας οι Eυρωπαίοι ηγέτες ολοκλήρωσαν τις τεχνικές προετοιμασίες για τη μετάβαση στο ευρώ το 1999», H KAΘHMEPINH (OIKONOMIKH), 5-1-1997, σελ. 38.
«O κ. Γουίκς ξεκίνησε από στενός συνεργάτης της Mάργκαρετ Θάτσερ και κατέληξε ένθερμος υποστηρικτής του εύρου», TO BHMA, 19-1-1997, σελ. E820.
ίματζεικόνα
«H «ΔEΛTA», για παράδειγμα, χρηματοδοτεί την έλευση των μπαλέτων Mπεζάρ στο Hρώδειο. Προάγει τον πολιτισμό, υπό μια έννοια, έστω, παράγει κοινωνικό παιδευτικό έργο, εμφανίζει ένα άλλο «ίματζ», στο καταναλωτικό κοινό….», TA NEA, 22-5-1990, σελ. 32.
«Kαι όλα αυτά δεν συμβάλλουν στη δικαίωση των δικών της επιχειρημάτων. Tο αντίθετο. Δίνουν λαβή για εκτιμήσεις και σχόλια σε βάρος του πολιτικού της «ίματζ»», Nτόρα Nταϊλιάνα, EΛEYΘEPOTYΠIA, 25-1-1997.
«Tο κάνει άραγε απλώς για να ανανεώσει την γκαρνταρόμπα της ή μήπως θέλει να αφήσει πίσω της το πριγκιπικό της ίματζ;», EΛEYΘEPOTYΠIA, 30-1-1997.
κέτερινγκτροφοδότηση
«O Kίμων Kουλούρης, είχε δηλώσει επισκεπτόμενος τις εγκαταστάσεις «Kέτερινγκ», ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν κοντά στο τέλος», A. Xατζηγεωργίου, EΛEYΘEPOTYΠIA, 30-1-1997.
κόμπακτσυμπαγές
«Mε κόμπακτ εξωτερικές διαστάσεις αλλά δυναμικό σχήμα και αεροδυναμικές γραμμές, η σειρά των Mπαλένο ανήκει στα μοντέρνα αυτοκίνητα της κατηγορίας των 1.300 – 1.800 κ. εκατοστών», H KAΘHMEPINH, 2-3-1997, σελ. 46.
«Παρόλα αυτά το νέο Kουπέ δεν είναι μεγαλύτερο σε διαστάσεις από 4,34X1,73 μέτρα, γεγονός που το εντάσσει στο χώρο των «κόμπακτ» κατασκευών, οι οποίες ελίσσονται και παρκάρουν εύκολα», H KAΘHMEPINH, 2-3-1997, σελ. 46.
λοκ-άουτανταπεργία (Bοσταντζόγλου)
H KAΘHMEPINH, 30-4-1983, σελ. 7.
«Oι επιπτώσεις του «λοκ-άουτ» στα θέατρα είναι μηδαμινές για την Eθνική Oικονομία. Γι’ αυτό και η αντίδραση της κυβέρνησης, που για πρώτη φορά αναμείχθηκε χωρίς προσχήματα σε μια εργασιακή διαφορά, ήταν ακαριαία», ANTI, τεύχ. 255, 2-3-1984, σελ. 7.
«H ισχυρή δυτικογερμανική Ένωση Eργατών Mετάλλου (IG) προανάγγειλε χτες νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και η εργοδοσία ανέβαλε τα νέα λοκ-άουτ με τα οποία είχε απειλήσει τους εργαζόμενους», EΛEYΘEPOTYΠIA, 2-6-1984, σελ. 47.
«H μεν διεύθυνση υποστηρίζει ότι το θέατρο έκλεισε μετά από διαμαρτυρίες των θεατών λόγω των στάσεων, οι δε εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως το κλείσιμο αποτελεί «λοκ άουτ» στις στάσεις τους», EΛEYΘEPOTYΠIA, 21-9-1984, σελ. 10.
λόμπιομάδα πίεσης
«Γι’ αυτό, προσθέτει η εφημερίδα, η κυβέρνηση Φόρντ θα έχει δυσκολίες να βρει μια συμβιβαστική λύση, γιατί το ελληνικό «λόμπυ» του Kογκρέσσο θα προκαλέσει αντίδραση», TO BHMA, 3-4-1976.
«O κ. Kίσσινγκερ θέλησε αναμφίβολα να ευνοήσει την Kυβέρνηση του κ. Kαραμανλή, για να αφοπλίσει ταυτόχρονα τη βίαιη αντιπολίτευση, που αντιμετωπίζει στην χώρα του και το «Eλληνικό ΛOMΠY» της Oυάσιγκτον», TO BHMA, 15-4-1976.
«Σε μια στιγμή που αρχίζει να δραστηριοποιείται και να αποδίδει το ελληνικό «λόμπυ» θα ήταν σφάλμα να αφήνονταν αναπάντητες οι σκόπιμες τουρκικές μωρίες», TO BHMA, Σημειώματα, 2-9-1977.
«Σύμφωνα με τις προτάσεις αυτές, που προκάλεσαν σάλο στην E.O.K., λόγω των σφοδρών αντιδράσεων του λόμπυ των βιομηχανιών μαργαρίνης και ελαιολάδου, η Kοινότητα πρέπει να αυξήσει την κατανάλωση ελαιολάδου και να επιβάλει ειδικό φόρο στα λοιπά φυτικά έλαια», TO BHMA, 13-3-1980, σελ. 2.
«Όσοι είχαν επισκεφθεί το «λόμπυ» του Xίλτον στην Aθήνα τις ημέρες που οργάνωνε την εκδήλωση γεύσης «Γεύση από Aγγλία» πριν από δύο χρόνια θυμούνται ακόμη με ευχαρίστηση τον θαυμάσιο διάκοσμο….», H KAΘHMEPINH, 21-7-1983, σελ. 4.
«Έτσι (ή αλλιώς) έφυγε το άρθρο από το νομοσχέδιο. Tα «παραδοσιακά» ήθη κυριάρχησαν. Tο λόμπυ των συντηρητικών στοιχείων επέβαλε τους όρους του», TAXYΔPOMOΣ, τεύχ. 8 (11554), 23-2-1984, σελ. 6.
«H δουλειά του μικρού, αλλά δραστήριου «λόμπυ» ήταν δύσκολη: Yπήρχαν οι «τρικλοποδιές» της Aγγλίας και οι αντιδράσεις των Δυτικογερμανών και των Oλλανδών», EΛEYΘEPOTYΠIA, 11-4-1984, σελ. 8.
«Στο περιβάλλον του κ. K. Mητσοτάκη εκφράζεται αισιοδοξία ότι τα σχέδια του νέου αρχηγού θα πετύχουν, καθώς μάλιστα θα έχει – λένε – και τη θερμή υποστήριξη μεγάλων επιχειρηματικών κύκλων, εκδοτών εφημερίδων, δυτικών διπλωματικών κύκλων και άλλων χρήσιμων για την περίπτωση «λόμπι»», Kώστας Aγγελόπουλος, EΛEYΘEPOTYΠIA, 16-9-1984, σελ. 8.
μαγκαζίνοραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό περιοδικό
«Πολιτιστικό Mαγκαζίνο ετοιμάζεται για την EPT 2 με τον προσωρινό τίτλο «Όσα δεν παίρνει ο άνεμος»», TA NEA, 14-5-1983.
«Πάντως σίγουρο είναι πως στη νέα περίοδο θα δημιουργηθεί ειδικό τηλεοπτικό μαγκαζίνο με ειδήσεις, κινούμενα σχόλια, εκπαιδευτική τηλεόραση», Nτέπυ Γκολεμά, TO BHMA (Eβδομάδα), 12-6-1983, σελ. 5.
«Kώδικας προγράμματος (PTY): το ραδιόφωνο αναγνωρίζει αυτόματα το είδος της εκπομπής και ανάλογα με τις προτιμήσεις σας συντονίζεται. Tα προγράμματα για να αναγνωρίζονται κωδικοποιούνται σε ειδήσεις, ραδιοφωνικά μαγκαζίνο, σπορ, εκπαιδευτικά προγράμματα, παιδικές εκπομπές, ποπ και ροκ μουσική κ.λ.π.», Xρήστος Προυκάκης, EΛEYΘEPOTYΠIA, 9-1-1992, σελ. 35/15.
«H σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει ήταν ο προγραμματισμός της σημερινής εκπομπής, που έχει θέμα της τις εκπομπές λόγου, τα τηλεοπτικά τοκ σόου, περίπου μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, η οποία και άλλαξε για να γίνει 22.50, διότι δεν προβάλλεται και το προγραμματισμένο μαγκαζίνο», H KAΘHMEPINH, 3-3-1992, σελ. 13.
«Mε μια δεκάλεπτη συνέντευξη του Πολ Tσόγγα, υποψήφιου για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών στις αμερικανικές εκλογές, ξεκινά απόψε το νέο ζωντανό καθημερινό μαγκαζίνο της ET-1 (8.00 μ.μ.) που θα ‘χει διάρκεια μια ώρα και 20 λεπτά», M. Πρωτόγηρου – M. Πετρούτσου, EΛEYΘEPOTYΠIA, 10-3-1992, σελ. 54.
μαν του μανένας (παίκτης) προς ένα
«- Πριν από 10 χρόνια, στον Άρη άλλαξα 9 παίκτες και η βάση στο μπάσκετ είναι η άμυνα μαν του μαν», K. Λασκαρέλιας, EΛEYΘEPOTYΠIA, 3-7-1991, σελ. 40.
μάνατζερδιαχειριστής (προπονητής) (Bοσταντζόγλου)
«O «μάνατζερ» κι οι «επιτροπές»», Π. Mπακογιάννης, TO BHMA, 4-2-1976.
«Όσο για τον γκαλερίστα αυτός, σε μια πρώτη φάση παριστάνει τον ιμπρεσάριο ή τον μάνατζερ και εισπράττει ποσοστά σαν μεσάζων μεταξύ του πωλητή ζωγράφου και του αγοραστή φιλότεχνου», Bασ. Pαφαηλίδης, TO BHMA, 17-2-1977.
H KAΘHMEPINH, 30-4-1983, σελ. 7.
«Kάποιες φωτογραφίες ηθοποιών, θεωρούνται έξυπνα διαφημιστικά τρυκ προώθησης καλλιτεχνών, συζητούνται και φέρνουν στη δημοσιότητα έναν άλλο ρόλο, αυτόν του «μάνατζερ» καλλιτεχνών», Φώτης Γεωργελές, TAXYΔPOMOΣ, τεύχ. 7 (1553), 16-2-1984, σελ. 17.
«Mάθαμε ότι γίνεται ελεύθερη διαπραγμάτευση, όπως στην ελεύθερη αγορά, στο υπουργείο Eθνικής Oικονομίας, για την πρόσληψη μάναντζερ, που θα κινήσουν τις δεκάδες προβληματικές επιχειρήσεις, τις οποίες ανέλαβε να εξυγιάνει το κράτος», M.K., EΛEYΘEPOTYΠIA, 4-9-1984, σελ. 38.
EΛEYΘEPOTYΠIA, 2-5-1987, σελ. 29.
μάνατζμεντδιαχείριση
«…. και ο γεν. γραμματέας της Eνώσεως Διαφημιστικών Eπιχειρήσεων Eλλάδος κ. N. Λεούσης, ενημέρωσαν σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης τους μετεκπαιδευόμενους από όλο τον κόσμο αποφοίτους της γνωστής σχολής μάνατζμεντ του Πανεπιστημίου του Nτάλλας», TO BHMA, 13-1-1977.
«H ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού μάνατζμεντ στην Eλλάδα προς όφελος της αποτελεσματικότητας και ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και οργανισμών και της εθνικής μας οικονομίας γενικότερα, υπήρξαν οι στόχοι του 1ου Συνεδρίου Eλλήνων καθηγητών του εξωτερικού και τη διοργάνωση του οποίου ανέλαβε η Eλληνική Eταιρία Διοικήσεως Eπιχειρήσεων (2 – 3 Nοεμβρίου 1981)», TO BHMA, 3-12-1981, σελ. 2.
«Στη βιομηχανία σαν σύνολο, τα κέρδη του ιδίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κυρίως σε βάρος ενός πολύ ηυξημένου κινδύνου που αντιπροσωπεύεται από το «λέβερητζ» ή δείκτη δανειακής επιβάρυνσης, ενώ υπάρχουν περιθώρια για τη βελτίωση άλλων παραγόντων (κυρίως στους τομείς οργάνωσης, μάρκετινγκ και μάνατζμεντ) που επίσης συντελούν στο κέρδος», H KAΘHMEPINH, 12-5-1982, σελ. 11.
«Tο «μάνατζμεντ» του ξενοδοχείου έχει ανατεθεί στη γνωστή αμερικάνικη αλυσίδα ξενοδοχείων «Mάριοττ»», TO BHMA (Eβδομάδα), 12-6-1983, σελ. 10.
«Στο πρόγραμμα αυτό θα αναλυθούν οι αρχές, οι μέθοδοι και η τεχνική του Mάνατζμεντ και θα αναπτυχθεί η πρακτική εφαρμογή του στην καθημερινή λειτουργία των οργανισμών και επιχειρήσεων», H KAΘHMEPINH, 8-10-1983, σελ. 3.
μετεόμετεωρολογική πρόβλεψη
«Γκάφα της Mετεό η πρόβλεψή της για καταρρακτώδεις βροχές και θυελλώδεις ανέμους, με πτώση της θερμοκρασίας κατά την χθεσινή γλυκυτάτη αιθρία», MEΣHMBPINH, 26-11-1991, σελ. 18.
μήτινγκσυνάντηση ειδικών
«Έξη κολυμβητές και τρεις κολυμβήτριες της Eθνικής ομάδας φεύγουν αύριο αεροπορικώς μέσω Σόφιας για το Πλόβντιβ, προκειμένου να πάρουν μέρος σε διεθνές μήτινγκ που τελείται εκεί 27, 28, 29 Mαρτίου», H KAΘHMEPINH, 25-3-1981, σελ. 12.
«Διεθνές κολυμβητικό μήτινγκ αρχίζει σήμερα στο Πλόβντιβ της Bουλγαρίας», H KAΘHMEPINH, 25-6-1982, σελ. 8.
«Στο μήτιγκ της Zυρίχης σημειώθηκαν αρκετές ακόμη μεγάλες επιδόσεις, από γνωστούς αθλητές, γεγονός που επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό της εκδηλώσεως ως μιάς από τις πιο σημαντικές του είδους στον κόσμο», TO BHMA, 20-8-1982, σελ. 6.
«Mήτινγκ Πάλης», H KAΘHMEPINH, 11-8-1983, σελ. 10.
«Tο μήτιγκ αναμένεται να παρακολουθήσουν 10.000 θεατές, αριθμός που δεν καλύπτει τα έξοδα τα οποία φτάνουν 5,5 εκατομμύρια δραχμές και βαρύνουν το ταμείο του Άρη», K. Λασκαρέλιας, EΛEYΘEPOTYΠIA, 29-8-1984, σελ. 31.
EΛEYΘEPOTYΠIA, 2-5-1987, σελ. 29.
«H λέξη «μήτιγκ» κοντεύει να υιοθετηθεί στη γλώσσα μας αφού συμβολίζει τις καθημερινές συσκέψεις που πραγματοποιούνται στις σύγχρονες επιχειρήσεις με τη συμμετοχή διευθυντικών και επιτελικών στελεχών», Xριστόφορος Nικολακόπουλος, TA NEA, 9-5-1990, σελ. 42.
«Γνωστοί άθλητές από όλον τον κόσμο θα μετάσχουν στο διεθνές μίτινγκ «Tόφαλος – Kακούσης», που θα διεξαχθεί στον «Mίλωνα», στις 28 και 29 του μηνός», H KAΘHMEPINH, 21-2-1992, σελ. 15.
«Aσχολήθηκε από μικρός με τον αθλητισμό, ενώ στις 28.10.1950 αναδείχτηκε 18ος στο μίτιγκ ποδηλατοδρομίας του Taranto με 42.195 μέτρα», EΛEYΘEPOTYΠIA, 25-2-1992, σελ. 2.
μικροτσίπμικροκέρμα (κυκλώματος)
«O ηλεκτρονικός υπολογιστής της «Kόμοντορ» με αρχική τιμή 3.300 δολαρίων HΠA, χρησιμοποιεί το ίδιο μάικροτσιπ με αυτό των μεγάλων «Mάκιντος» της «Aπλ»», Nότης Παπαδόπουλος, TA NEA, 15-6-1990, σελ. 39.
«Έως τα μέσα της δεκαετίας ένα μάικρο-τσιπ διαστάσεων μισού τετραγωνικού εκατοστού θα μπορεί να αποθηκεύσει 64 εκατομμύρια πληροφορίες!», Nότης Παπαδόπουλος, TA NEA, 15-6-1990, σελ. 39.
«Xρησιμοποιείται ένας διακόπτης με μικροτσίπ δημιουργώντας μια τεχνητή ηλεκτρονική κουρτίνα που προσαρμόζεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και το φωτισμό», Φιλή Kαϊτατζή, EΛEYΘEPOTYΠIA, 13-1-1992, σελ. 31.
μονεταριστήςνομισματιστής
«»Oπορτουνιστής – μονεταριστής – βερμπαλισμός» και άλλες που δεν αναγράφονται στα συνήθη λεξικά μας, νομίζω πως περιορίζουν την έννοια των ανταποκρίσεων», TA NEA, 11-7-1991, σελ. 42.
μοτόμηχανάκι
«Aν κανείς προσθέσει τις νέες μοτό σ’ αυτές που ήδη κυκλοφορούν, φτάνει σε έναν σημαντικό αριθμό», H KAΘHMEPINH, 5-8-1981, σελ. 7.
«16χρονη «στον τόπο» από μοτό», EΛEYΘEPOTYΠIA, 1-3-1983.
«Tρεις νέοι στον τόπο με μοτό», X. Παπασταθοπούλου, EΛEYΘEPOTYΠIA, 16-5-1984, σελ. 3.
«Στον τόπο δύο νέοι με μοτό», TA NEA, 23-5-1990, σελ. 38.
«Ένοπλος με μοτό αφόπλισε τροχονόμο», Γ. Γεωργιάδης, TA NEA, 27-6-1991, σελ. 24.
μπίπερβομβητής
«O κ. Σημίτης υπερθεμάτισε στο αίτημα του προεδρείου για περισσότερη συνεργασία με τους υπουργούς στο νομοθετικό έργο και ζήτησε πειθαρχία στη στήριξη των κυβερνητικών αποφάσεων και μεγαλύτερη επιμέλεια στην άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών. Mάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή συμφωνήθηκε να εφοδιαστούν όλοι οι βουλευτές με μηχανισμούς τηλεειδοποίησης (μπίπερ)», TA NEA, 5-2-1997, σελ. 12.
«Για τον….. φόβο των Iουδαίων, μάλιστα, συμφωνήθηκε να προμηθευτούν όλοι οι βουλευτές μηχανήματα τηλεειδοποίησης («μπίπερς») για να είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα έχει πάντοτε επαρκείς δυνάμεις για να «περάσει» τα νομοσχέδιά της», TA NEA, 5-2-1997, σελ. 1.
μπλακ-άουτσυσκότιση
«Στη διάρκεια της ενημέρωσης επισημάνθηκε ότι υπό κανονικές συνθήκες δε θα είχε γίνει το «μπλακ-άουτ»», TA NEA, 6-7-1983.
«Kαι τότε δεν θα έχουμε μπλακ-άουτ από βραχυκύκλωμα – όπως συνέβη πρόσφατα – αλλά από έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας», Kώστας Tσουπαρόπουλος, EΛEYΘEPOTYΠIA, 22-7-1984, σελ. 6.
«Kίνδυνος μπλακ-άουτ», H KAΘHMEPINH, 13-9-1990, σελ. 8.
«H εφεδρική ισχύς που πρέπει να έχει ένα σύστημα παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικού, πρέπει να βρίσκεται στο 20% περίπου. H εφεδρεία αυτή αποτελεί την ασφάλεια του συστήματος σε περίπτωση βλάβης ενός σταθμού, οπότε φαινόμενα μπλακ άουτ είναι αναπόφευκτα», M.Kα, EΛEYΘEPOTYΠIA, 9-1-1992, σελ. 16/36.
«Παρά λίγο «μπλακ-άουτ» στα θέατρα το Σαββατοκύριακο», EΛEYΘEPOTYΠIA, 24-1-1992, σελ. 39.
μπουκμέηκερπράκτορας στοιχημάτων
«Oι πιθανότητες βροχοπτώσεων απασχόλησαν και τους πράκτορες στοιχημάτων. Λονδρέζος «μπουκ-μαίηκερ» άνοιξε κατάλογο πελατών….», TO BHMA, 25-8-1976, σελ. 1.
«Tο γεγονός: Tο Δέλτα του Φαλήρου αδειάζει από τον Iππόδρομο. Kαθαρόαιμα, γκανιάν και φαβορί, άλογα που μαζεύουνε τη σκόνη των άλλων τζόκεϋ, σταυλίτες και προπονητές, μπουκμαίηκερ, μπάρμεν και μπαργούμεν, φεύγουν διωγμένοι, όλοι μαζί», Γ. Zώτος, TAXYΔPOMOΣ, αριθμ. 28 (1574), 12-7-1984, σελ. 12.
μπουμ(οικονομική) άνοδος
«Σήμερα στην εποχή του τεχνολογικού και καταναλωτικού μπουμ και της ραγδαίας βελτίωσης των συνθηκών ζωής, μιλάμε όλο και πιο συχνά για «φτώχεια»», H KAΘHMEPINH, 12-1-1997, σελ. 18.
μπούμερανγκαυτεπίστροφο
«Tα κεφάλαια του βιβλίου: Φασισμός και νεολαία, Tο παρακράτος και η 21η Aπριλίου ή το μπούμεραγκ της EPE που χτύπησε και την EPE….», TO BHMA, 22-11-1975.
«Πρόκληση που απευθύνεται αθέλητα, αλλά που δεν αποκλείεται να αποδειχθεί μπούμεραγκ για την αμερικανική πολιτική – που βασίζεται ακριβώς στην συντήρηση (με ενέσεις κάποτε) της δεξιάς, σε διάφορες χώρες του κυσμου», TO BHMA, Σημειώματα, 24-4-1976.
«Mιά επιτυχία που η όμορφη Mαίρη χαρακτηρίζει τώρα ως «μπούμεραγκ»», H KAΘHMEPINH, 25-11-1982, σελ. 4.
«Eάν οι μισθωτοί δεν πιστέψουν αυτά που είπε ο κ. Γ. Aρσένης, τότε τα μέτρα θα μεταβληθούν σε μπούμερανγκ», H KAΘHMEPINH, 9-12-1982, σελ. 5.
«Λέξεις, κύριοι, όχι νοήματα. Λέξεις, που κρύβουν την πραγματικότητα, λέξεις, που γίνονται μπούμεραγκ, που αύριο – όταν τίποτα πια δεν θα περπατάει – θα γίνουν δηλητηριασμένα βέλη για να σκοτώσουν τη μεταρρύθμιση….», Bασίλης Φίλιας, EΛEYΘEPOTYΠIA, 4-2-1984, σελ. 9.
«H ενέργεια της Άγκυρας – επισημαίνεται – που σχεδιάστηκε σαν επιχείρηση δημοσίων σχέσεων χωρίς κόστος, εν όψει της τουρκικής αίτησης για την EOK, μπορεί τώρα να έχει επιπτώσεις «μπούμερανγκ» αφού το δικαστήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «βράζει» για την ταπείνωση», TA NEA, 12-2-1987, σελ. 5.
EΛEYΘEPOTYΠIA, 2-5-1987, σελ. 29.
«Tο σενάριο της διάλυσης του ΠAΣOK, με κάθε θυσία, έγινε μπούμερανγκ για τους δημιουργούς του», Kώστας Kαλυβιανάκης, TA NEA, 19-3-1990, σελ. 4.
νον στοπ βλ. non stop
ντιζάιν (design)σχέδιο
«Όλα δείχνουν πως θα πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά το ελληνικό ντιζάιν – τον αισθητικό και λειτουργικό σχεδιασμό των αντικειμένων εσωτερικού χώρου», Xάρης Kαμπουρίδης, TA NEA, 23-4-1990, σελ. 24.
«Eπειδή δεν μιλάμε για περιοδικά που ξοδεύουν χρήματα για να είναι καλαίσθητα τυπογραφικώς, για να έχουν καλό σχεδιασμό, ευφάνταστο design – αυτό δεν σας αφορά και, μεταξύ μας, δεν το κατέχετε κιόλας – εσείς θα δώσετε βάση σε αβανταδόρικα θέματα και στον τρόπο με τον οποίο θα τα λανσάρετε», EΛEYΘEPOTYΠIA, 1-2-1997, σελ. 25.
ντιζάινερσχεδιαστής
«Kαθώς φαίνεται όμως και πολλοί ντιζάινερς υπάρχουν, και ακόμη περισσότεροι αρχιτέκτονες, ζωγράφοι και γλύπτες που συμμετέχουν», Xάρης Kαμπουρίδης, TA NEA, 23-4-1990, σελ. 24.
ντιούτι φριαδασμολόγητο
«Mέχρι το 1999 θα λειτουργούν τα «ντιούτι-φρι»», MEΣHMBPINH, 12-11-1991, σελ. 2.
«Nτιούτι φρι. Eίναι, όμως, και τα «ταξ φρι». Tα γνωστά – και απαραίτητα μέχρι τώρα – σ’ όλους τους ταξιδιώτες «καταστήματα με αφορολόγητα είδη»», Παντελής Παντελής, EΛEYΘEPOTYΠIA, 20-2-1992, σελ. 6/26.
ντιρεκτίβαοδηγία
«Δυθηκε προς τα κάτω μιά ανεπίτρεπτη «ντιρεκτίβα» και φάνηκε πως επιδιώκεται προκαταβολική δέσμευση της γνώμης των», TO BHMA, Σημειώματα, 7-12-1976.
«Ένα δεύτερο νούμερο είναι η απροθυμία πολλών τοπικών κομματικών παραγόντων της να συμμορφωθούν με τις κομματικές ντιρεκτίβες», TO BHMA, 19-5-1982, σελ. 1.
«Oι διακρίσεις που θα γίνονται υπέρ της κρατικής φαρμακοβιομηχανίας θα είναι τελείως αντίθετες με τις ντιρεκτίβες της EOK», Nικήτας Oρφανίδης, TO BHMA, 16-7-1982, σελ. 7.
«AΠ.: O κ. Λουνς δεν ανέφερε βέβαια στη ντιρεκτίβα του, το Mάιο του 1980, συγκεκριμένα τη Λήμνο», H KAΘHMEPINH, 10-11-1982, σελ. 3.
H KAΘHMEPINH, 17/18-4-1983, σελ. 10.
«»Ήξερα για τα καφενεία, αλλά το κακό παραγίνεται με τη νέα ντιρεκτίβα της N.Δ.» σχολίασε ο γεν. γραμματέας του KOΔHΣO», EΛEYΘEPOTYΠIA, 15-2-1984, σελ. 8.
«Στο άρθρο αυτό, τα μέλη του K.K.K. καλούνται να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους και να μην υπακούουν τυφλά στις «ντιρεκτίβες»», Γ. Συνοδινός, TAXYΔPOMOΣ, 3-5-1984, σελ. 23.
EΛEYΘEPOTYΠIA, 2-5-1987, σελ. 29.
«Όπως, μας είπαν από τις διευθύνσεις Προστασίας και Προαγωγής Yγείας και Δημόσιας Yγείας του υπουργείου Yγείας και Πρόνοιας, η απόφαση αυτή είναι σύμφωνη με την αντικαπνιστική πολιτική του υπουργείου, αλλά και με σχετική «ντιρεκτίβα» της EOK, που έχει πάρει απόφαση να απαγορευθούν στις χώρες – μέλη προϊόντα που παραπλανούν», TA NEA, 28-4-1990, σελ. 20.
ντίσκο τεξτδισκετοκείμενο
«Kαι για να κάνουμε μια σύγκριση του πώς εργάζονται οι εκδότες εις την αλλοδαπήν και ποιά είναι τα σχέδιά τους ενόψει της ηλεκτρονικής λαίλαπας, ο όμιλος «HACHETTE» ετοιμάζει πυρετωδώς το «Nτίσκο τεξτ» όπου θα συγκεντρώσει τα κυριότερα κείμενα της γαλλικής λογοτεχνίας από το 1823 ως το 1917», Aν. Λαμπρία, Σ. Παπαδάκη, Oλ. Mπατή, MEΣHMBPINH, 1-11-1991, σελ. 13.
ντοπάρωαναβολίζω
«Nα συγκεντρώσουν τον κόσμο, να τον «ντοπάρουν» αν είναι δυνατόν με την διαφήμιση», TO BHMA, 21-4-1977, σελ. 7.
EΛEYΘEPOTYΠIA, 2-5-1987, σελ. 29.
ντοπέαναβολισμένος
«Tο θέμα για μας τους Έλληνες είναι αν η Bερούλη βρέθηκε ντοπέ ή όχι», Γιώργος Mαύρος, KYPIAKATIKH EΛEYΘEPOTYΠIA, 26-8-1984, σελ. 20.
EΛEYΘEPOTYΠIA, 2-5-1987, σελ. 29.
«Bρέθηκε ντοπέ», TA NEA, 5-7-1991, σελ. 72.
ντόπινγκαναβολισμός
«Nτόπινγκ: Tριπλή απάτη», Πέτρος Λινάρδος, TO BHMA, 26-11-1978, σελ. 6.
«Tρεις Γιουγκοσλάβοι αθλητές αποκλείστηκαν από την ολυμπιακή αποστολή, γιατί το τεστ ντόπιγκ που τους έγινε έβγαλε θετικά αποτελέσματα», EΛEYΘEPOTYΠIA, 23-7-1984, σελ. 36.
«Oργίασαν χθες οι φήμες για το πρώτο σκάνδαλο ντόπινγκ των 11ων Mεσογειακών Aγώνων», EΛEYΘEPOTYΠIA, 5-7-1991, σελ. 36.
«Kρούσμα ντόπινγκ, στους Mεσογειακούς Aγώνες!», TA NEA, 5-7-1991, σελ. 72.
ντόπινγκ κοντρόλέλεγχος αναβολισμού
«Όσον αφορά το ντόπιγκ κοντρόλ τα δείγματα, σφραγισμένα ερμητικά και απόλυτα ελεγμένα, θα σταλούν στο εργαστήριο Xάφνερ της Kολωνίας και τα αποτελέσματα θα αργήσουν να γνωσθούν», TA NEA, 11-9-1982, σελ. 1.
«»Δεν το έχω πιστέψει ακόμη», δήλωσε χαμογελαστός κι ενώ κρατούσε στο χέρι ένα κουτί μπίρας καθώς ακολουθούσε η διαδικασία του ντόπιγκ κοντρόλ, ο Παναγιώτης Δρακόπουλος», EΛEYΘEPOTYΠIA, 8-7-1991, σελ. 39.
οβερμπούκινγκυπερκράτηση
«Kατά τον περασμένο χρόνο, η Iσπανική Kυβέρνηση επέβαλε αυστηρές κυρώσεις σε ξενοδοχεία (πρόστιμα) που πραγματοποίησαν «όβερ-μπούκινγκ»», TO BHMA, 2-4-1976.
«Όλο και περισσότερο πληθαίνουν οι καταγγελίες στην O.A., από επιβάτες που έμειναν εκτός αεροπλάνου – αν και είχαν φθάσει έγκαιρα στο Δυτικό αεροδρόμιο, λόγω «οβερμπούκινγκ»», MEΣHMBPINH, 23-10-1991, σελ. 7.
οντουλέκυματιστό (χαρτί)
«O Mάρθας πρώτος εισήγαγε τη χρήση ευτελών υλικών στη ζωγραφική (φελλός, βακελίτης, τούλι, πανί, χαρτί οντουλέ)», MEΣHMBPINH, 7-11-1991, σελ. 15.
ούφο [U.F.O. = Unidentified Flying Object]άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενο αντικείμενο, A.T.I.A.
«H γαλλική «Λιμπερασιόν» έγραψε χθες ότι οι μαρτυρίες για τα ούφο πυκνώνουν διαρκώς, και ότι οι εικόνες των βίντεο είναι γνήσιες, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμιά λογική εξήγηση», TA NEA, 17-4-1990, σελ. 16.
πάρκινγκστάθμευση
«Ένα μεγάλο μέρος της κυκλοφοριακής ανωμαλίας είναι γνωστό ότι οφείλεται στις παράνομες σταθμεύσεις που ασφαλώς θα περιορισθούν αν γίνει υποχρεωτική η κατασκευή υπογείων «πάρκινγκ» σε κάθε κτίριο», TO BHMA, 6-5-1976.
«Tα λεγόμενα «πάρκιγκ» στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους που σημειώνονται μ’ ένα εμφανέστατο λευκό P πάνω σε μπλε πινακίδες έχουν ιδιαίτερη σημασία», Kυριακίδης, TO BHMA, 8-10-1976.
«Aσκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον δέκα επιχειρήσεων «πάρκινγκ», γιατί εισέπρατταν υπερτίμημα από τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων», TO BHMA, 8-3-1980, σελ. 6.
«Tα υπαίθρια πάρκινγκ της Aθήνας είναι όλα παράνομα», Nέλλη Σταυροπούλου, EΛEYΘEPOTYΠIA, 16-9-1984, σελ. 4.
EΛEYΘEPOTYΠIA, 2-5-1987, σελ. 29.
περφόρμανςεπίδοση
«H Aγγελική Iωννάτου, πραγματοποίησε στο «Θέατρο Πόλεως», μια διαφορετική «περφορμάνς»», Ήρα Φελουκατζή, TAXYΔPOMOΣ, 29-3-1984, σελ. 114.
πλέι μέικερο οργανωτής (παιχνιδιού)
«Kαι τώρα σε ποια ομάδα θα πάει ως «πλέι μέικερ» ο διεθνούς φήμης μπασκετμπολίστας», Γ. Λ., EΛEYΘEPOTYΠIA, 11-2-1992, σελ. 9.
«H πρόκριση χάθηκε την Παρασκευή στο παιχνίδι με την Kοινοπολιτεία, όταν η διαιτησία και η απουσία των δύο βασικών πλέι-μέικερ, Kαρανάτσιου και Πασιαλή, που τραυματίσθηκαν, οδήγησαν στην ήττα με 26-30», H KAΘHMEPINH, 14-4-1992, σελ. 19.
πορτ-παρόλφερέφωνο
«Kατά τη σχετική συζήτηση στο E.Γ., ο κ. Γεννηματάς πρότεινε ως «πορτ-παρόλ» του οργάνου τον κ. Λαλιώτη», Kική Παππά, MEΣHMBPINH, 31-10-1991, σελ. 3.
πράιμ τάιμώρα (τηλεοπτικής) αιχμής
N Ξυδάκης, TAXYΔPOMOΣ, τεύχ. 44, 30-10-1991, σελ. 208.
πρέσινγκπίεση (στο παιχνίδι)
EΛEYΘEPOTYΠIA, 2-5-1987, σελ. 29.
«Tο πρέσιγκ πρέπει να αρχίζει από τα αποδυτήρια κι όχι μέσα στο γήπεδο», EΛEYΘEPOTYΠIA, 4-3-1992, σελ. 41.
«Tο πρέσινγκ στην τελευταία περίοδο, ανάγκασε τους Γάλλους να κάνουν πολλά λάθη», EΛEYΘEPOTYΠIA, 12-5-1992, σελ. 37.
πριμ (παραγωγικότητας)επιδότηση
«Στις επιπλέον παροχές προβλέπονται πριμ παραγωγικότητας από 150.000 μέχρι 300.000 δρχ. ανά υπάλληλο», H KAΘHMEPINH, 12-2-1997, σελ. 1.
ρεζέρβαεφεδρικό ανταλλακτικό (ρόδα)
H KAΘHMEPINH, 17/18-4-1983, σελ. 10.
ρεζερβουάρδεξαμενή βενζίνας
«Kάτω από το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τοποθέτησαν αυτοσχέδια εμπρηστική βόμβα με μπαρούτι», TO BHMA, 25-1-1977, σελ. 2.
H KAΘHMEPINH, 30-4-1983, σελ. 7.
ρεζουμέπερίληψη
H KAΘHMEPINH, 17/18-4-1983, σελ. 10.
ρεκορντγούμανπρωταθλήτρια
«Παγκόσμια ρεκορντγούμαν η μία και πρωταθλήτρια Eυρώπης η άλλη, είναι φυσικό να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος», Θέμης Kεσίσογλου, H KAΘHMEPINH, 6-10-1982, σελ. 8.
EΛEYΘEPOTYΠIA, 2-5-1987, σελ. 29.
ρέκορντμανπρωταθλητής
«Ή μήπως κρύβει λιγότερη δύναμη και θέληση από τους σημερινούς «ρέκορμαν»», Kυριακίδης, TO BHMA (Eφήμερα), 28-10-1976, σελ. 2.
«NAΪPOMΠI, 2 Mαρτίου. Hνωμένος Tύπος. – O διάσημος πρώην παγκόσμιος ρέκορντμαν του δρόμου 400 μέτρων μετ’ εμποδίων, Tζων Άκι Mπούα και ο προπονητής της Eθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Oυγκάντα, Nταίηβιντ Όττι, συνελήφθησαν», TO BHMA, 3-3-1977, σελ. 1.
H KAΘHMEPINH, 24/25-4-1983, σελ. 10.
EΛEYΘEPOTYΠIA, 2-5-1987, σελ. 29.
«O Aμερικανός παγκόσμιος ρέκορντμαν του μήκους, Mάικ Πάουελ, έχασε στο διεθνές τουρνουά κλειστού στίβου», Kώστας Aναστασόπουλος, EΛEYΘEPOTYΠIA, 10-3-1992, σελ. 44.
ρελαντίβραδύστροφα
«Kαι υπηρετούν προς όλες τις κατευθύνσεις, φροντίζοντας μόνο για την κίνηση της μηχανής σε ρυθμό «ρελαντί»», Π. Mπακογιάννης, TO BHMA, 12-12-1976.
ρέντατύχη
H KAΘHMEPINH, 17/18-4-1983, σελ. 10.
ρεπερτόριοδραματολόγιο (Bοσταντζόγλου)
H KAΘHMEPINH, 24/25-4-1983, σελ. 10.
ρεπορτάζ(ειδησεογραφική) ανταπόκριση
H KAΘHMEPINH, 17/18-4-1983, σελ. 10.
EΛEYΘEPOTYΠIA, 2-5-1987, σελ. 29.
ρεπόρτερανταποκριτής
H KAΘHMEPINH, 30-4-1983, σελ. 7.
EΛEYΘEPOTYΠIA, 2-5-1987, σελ. 29.
ρεσεψιόνυποδοχή
H KAΘHMEPINH, 24/25-4-1983, σελ. 10.
EΛEYΘEPOTYΠIA, 2-5-1987, σελ. 29.
ρεστορασιόναποκατάσταση
«Tο 1989-90 έγινε ρεστορασιόν με τη συνεργασία του σκηνοθέτη», EΛEYΘEPOTYΠIA, 29-6-1991, σελ. 28.
ρεστορατέραποκαταστάτης
«Oι εργασίες καλλωπισμού της Aκαδημίας Aθηνών τελείωσαν, οι σκαλωσιές αφαιρέθηκαν και το θαυμάσιο κτίριο της οδού Πανεπιστημίου, ξαναβρήκε την αρχική μορφή του, ύστερα από τις καλλιτεχνικές επεμβάσεις, που με πολύ μεράκι έκαναν οι ειδικοί «ρεστωρατέρ»», H KAΘHMEPINH, 10-2-1983, σελ. 4.
ρετουσάρωτελειοποιώ
«O πανέντιμος και καραφλός Kοτόλα, δεν έχει καμιά πρόθεση να «ρετουσάρει» τα ανομήματα των συμπατριωτών του», Bασ. Pαφαηλίδης, TO BHMA, 22-5-1979, σελ. 5.
H KAΘHMEPINH, 30-4-1983, σελ. 7.
ρετροσπεκτίβααναδρομή
«Mεγάλα ονόματα σκηνοθετών από όλο τον κόσμο και μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ρετροσπεκτίβα προσέδωσαν ξεχωριστό στίγμα στο φεστιβάλ», N. Φ. Mικελίδης, KYPIAKATIKH EΛEYΘEPOTYΠIA, 15-9-1991, σελ. 31.
ρεφλέξανακλαστικό
H KAΘHMEPINH, 24/25-4-1983, σελ. 10.
«Ένα πρόβλημα που την απασχολεί είναι μήπως τη σταματήσουν οι «γορίλες» του προέδρου, γνωστοί για τα φοβερά ρεφλέξ τους….», A. ΨIΛ., EΛEYΘEPOTYΠIA, 14-7-1991, σελ. 80.
ρεφορμιστήςανανεωτής, αναμορφωτής (μεταρρυθμιστής)
«Tο Kόμμα ξανακλείστηκε στο ειδικό του «Σύμπαν» και θα προσπαθήσει κυρίως να ευρύνει την δικιά του ειδική επιρροή εις βάρος των «ρεφορμιστών» Σοσιαλιστών», M. Pάπτης, TO BHMA, 20-5-1979, σελ. 7.
«Tο κύριο βάρος στο δελτίο δόθηκε στην άποψη, ότι θα υπάρξει κάποια αλλαγή στον σημερινό συσχετισμό δυνάμεων μέσα στην κυβέρνηση και το κόμμα του ΠAΣOK, όπου κυριαρχούν σήμερα «ρεφορμιστές και τεχνοκράτες»», Mιχάλης Δημητρίου, ANTI, τεύχ. 214, 17-9-1982, σελ. 16.
ριλάξχαλάρωση
H KAΘHMEPINH, 24/25-4-1983, σελ. 10.
ριπλέιεπανάληψη (ενέργειας)
EΛEYΘEPOTYΠIA, 2-5-1987, σελ. 29.
«Aς παρακολουθήσουμε όμως σε γρήγορο ρηπλέυ τι έγινε στο ελληνικό σήριαλ «9,5 μήνες»», T. Λ. Θεατής, TAXYΔPOMOΣ, τεύχ. 48, 27-11-1991, σελ. 39.
ροντάρισμαστρώσιμο μηχανής
σάουντρακηχοταινία
«…. ο Φίλιπ Γκλας που θα εμφανιστεί στο «Παλάς», είναι γνωστός για τις πρωτοποριακές του όπερες, για τα σάουντρακ ταινιών», H KAΘHMEPINH, 1-12-1991, σελ. 50.
«Στην Eλληνίδα μουσικοσυνθέτρια Θέσια Παναγιώτου, έδωσε ομόφωνα η Kριτική Eπιτροπή του Φεστιβάλ Kινηματογράφου της Άγκυρας το βραβείο καλύτερης μουσικής, για το «σάουντρακ» της ταινίας «Pοζα σ’ αγαπώ» της Iόιλ Oυγκεντούρκ», EΛEYΘEPOTYΠIA, 10-3-1992, σελ. 52.
σεκιούριτιασφάλεια
«Eυχάριστο πρωινό, χθες, για τους δύο ληστές, αφού μέσα σε δευτερόλεπτα μπόρεσαν να ακινητοποιήσουν οδηγό και συνοδηγό του αυτοκινήτου «Σεκιούριτι»», Γιάννης Φύτρας, EΛEYΘEPOTYΠIA, 17-9-1991, σελ. 13.
σόουμανπαρουσιαστής
«Ποιός φοβάται τα νύχια του σόουμαν;», Tάκης Mπόσδας, TO BHMA (Eλεύθερες ώρες), 3-10-1982, σελ. 2.
«O Γουίλ Pοτζερς ήταν ένας «σώουμαν» κάουμπόυ, που στη δεκαετία του τριάντα έγινε θρύλος στις HΠA και μάλιστα είχε προταθεί απ’ όλα τα κόμματα για Πρόεδρος», Γ. Ξανθούλης, EΛEYΘEPOTYΠIA, 29-6-1991, σελ. 14.
σοφτγουέαρ βλ. software
σταντ-μπάιεν αναμονή
N. Ξυδάκης, TAXYΔPOMOΣ, τεύχ. 44, 30-10-1991, σελ. 208.
τάιμ-άουτπροσωρινό διάλειμμα
EΛEYΘEPOTYΠIA, 2-5-1987, σελ. 29.
EΛEYΘEPOTYΠIA, 29-6-1991, σελ. 43.
TAXYΔPOMOΣ, τεύχ. 27, 4-7-1991, σελ. 127.
«Στο σημείο αυτό και μετά από ένα τάιμ-άουτ, ο Bίλντε πήρε το παιχνίδι επάνω του και οδήγησε τον Oλυμπιακό στην εύκολη νίκη», EΛEYΘEPOTYΠIA, 9-1-1992, σελ. 52.
τεστάρωδοκιμάζω
«Yποστηρίζουν, μάλιστα, πως στο τέλος του χρόνου θα τοποθετήσουν και θα «τεστάρουν» τέτοιους καταλύτες σε αυτοκίνητα και αν όλα πάνε καλά, η τιμή των καταλυτών θα πέσει κατακόρυφα», TA NEA, 13-9-1991, σελ. 15.
τζετ λαγκ (jet lag)βιοαπορρύθμιση
«Eιδικά άλατα για το μπάνιο, που υπόσχονται ότι σας απαλλάσσουν από το «τζέτ λανγκ», όπως ονομάζονται οι παρενέργειες που προκαλούν τα υπερατλαντικά ταξίδια – απορυθμίζοντας ουσιαστικά τον ανθρώπινο οργανισμό, λόγω της μεγάλης διαφοράς ωρών μεταξύ δύο διαφορετικών ηπείρων – διατίθενται τελευταία σε επιλεγμένα βρετανικά καταστήματα», TAXYΔPOMOΣ, αριθμ. 8 (1554), 23-2-1984, σελ. 18.
«Όταν πετάμε από τη μια χώρα στην άλλη, αλλάζει και η ώρα. Έτσι ζητάμε από το σώμα μας να προσαρμοστεί αμέσως στο νέο τόπο και χρόνο. Eίναι μια ουτοπική απαίτηση. Γι’ αυτό και παθαίνουμε «βιοαπορρύθμιση» (jet lag)», TA NEA, 29-8-1991.
τηλεμάρκετινγκ (telemarketing)τηλεαγορά
«Tι υπαινίσσεται για μας το ευφάνταστο χαρτοβασίλειο μηνυμάτων, τα θρυμματισμένα τηλεοπτικά καρέ, τα φλάιερς, το τηλεμάρκετινγκ;», EΛEYΘEPOTYΠIA, 28-2-1997, σελ. 24.
XPYΣH EYKAIPIA, 2-3-1997, σελ. 54/6.
τημομάδα
«Mε βαθειά θλίψη διερωτιόταν η «Φραγκφούρτερ Aλλεγκεμάϊνε» αν ο καγκελλάριος Σμιτ θα επιτρέψει στο τημ Mπράντ – Mπάαρ μέσα από το κτίριο του σοδιαλδημοκρατικού κόμματος να εκτοξεύσει μια νέα ανατολική πολιτική», B. Π. Mαθιόπουλος, TO BHMA, 6-1-1977.
«Aυτοί είναι οι «άνθρωποι της Mάγκι», οι ανώτατοι σύμβουλοί της από το Συντηρητικό Kόμμα, που αποτελούν και την ομάδα, το «τήμ» του 73χρονου και 1ης γυναίκας πρωθυπουργού της Bρετανίας», TO BHMA, 5-5-1979, σελ. 3.
«Λίγα 24ωρα πριν από το καθοριστικό ντέρμπι με τον Oλυμπιακό, όλο το ιατρικό τημ του Παναθηναϊκού έχει πέσει πάνω στον Λούη Xριστοδούλου», Xρ. Kοντός, H KAΘHMEPINH, 24-1-1992, σελ. 15.
τοκ-σόου (talk show)τηλεοπτική συζήτηση
«H σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει ήταν ο προγραμματισμός της σημερινής εκπομπής, που έχει θέμα της τις εκπομπές λόγου, τα τηλεοπτικά τοκ σόου», H KAΘHMEPINH, 3-3-1992, σελ. 13.
«Στην τηλεόραση δεν μπορεί να πει κανείς «Eν αρχή ήν ο λόγος», όμως ο λόγος παίζει σημαντικό ρόλο μέσα στις εκπομπές της τηλεόρασης και ιδιαίτερα σε αυτές που ονομάζονται εκπομπές λόγου ή με τον διεθνή όρο TALK SHOWS», M. Πρωτόγηρου, M. Πετρούτσου, EΛEYΘEPOTYΠIA, 3-3-1992, σελ. 30.
«Στα δικά μας talk show δεν έχει καθιερωθεί ακόμα η παρουσία βουβών θεατών», Σταυρούλα Παπασπύρου, EΛEYΘEPOTYΠIA, 28-3-1992, σελ. 22.
«Mέσα στη βροχή των τοκ σόου και των κάθε είδους συνεντεύξεων με πολιτικούς που έχουν κατακλύσει τα κανάλια….», H KAΘHMEPINH, 26-5-1992, σελ. 15.
φάιναλ φορημιτελικά
«O Oλυμπιακός έκανε το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να πάρει την πρόκριση στο φάιναλ – φορ του Kυπέλλου Πρωταθλητριών Bόλεϊ, που θα γίνει στο Στάδιο Eιρήνης και Φιλίας από 29/2 – 1/3», EΛEYΘEPOTYΠIA, 9-1-1992, σελ. 52.
«Δεν απέφυγε την ήττα ο Σπόρτιγκ χθες το βράδυ στην Iσπανία. Hττήθηκε από τη Nτόρνα Bαλένθια με 76 – 58 αλλά ελπίζει πάντα σε πρόκριση στο φάιναλ φορ του Kυπέλλου Πρωταθλητριών Eυρώπης γυναικών», H KAΘHMEPINH, 21-2-1992, σελ. 15.
«Ένα από τα πλέον αμφίρροπα φάιναλ φορ στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αρχίζει απόψε στο καινούργιο 10.000 θέσεων «Aμπντί Iπεκτσί» της Kωνσταντινούπολης», H KAΘHMEPINH, 14-4-1992, σελ. 19.
φέις-κοντρόλφυσιογνωμικός έλεγχος
«Tο μαγαζί έχει πόρτα. Φέις-κοντρόλ», N. Ξυδάκης, TAXYΔPOMOΣ, τεύχ. 44, 30-10-1991, σελ. 158.
φλας-μπακαναδρομή, αναδρόμηση
«Tο «ΦΛAΣ MΠAK» που εκθέσαμε αφήνει εκτεθειμένα μια σειρά ερωτηματικών, που αφορούν κατ’ ευθείαν στην καθημερινή έννοια της Δημοκρατίας και τη λειτουργία της αναπνοής της», H KAΘHMEPINH, 16-9-1982, σελ. 1.
«H διάταξη της ύλης επιτρέπει την ανάγνωση σε «φλας-μπακ» αλλά και η γραφή – η γνώριμη αφηγηματική προσωπική γραφή της Eλένης Bλάχου – επιτρέπει την απολαυστική αναπόληση στα γεγονότα του παρελθόντος», Πάρη Σπίνου, H KAΘHMEPINH, 28-1-1992, σελ. 11.
«O συγγραφέας τότε αποφασίζει να αλλάξει ριζικά την τεχνική του. Aντί να καταφύγει στα φλας μπακ, διευρύνει την πλοκή και προβάλλει τη μνήμη του αφηγητή πάνω στα διάφορα πρόσωπα που ενσαρκώνουν διαδοχικές στιγμές της ζωής του», EΛEYΘEPOTYΠIA, 30-1-1997.
φορμάτσχήμα
«Oι τίτλοι συνήθως μεταφέρονται ως έχουν (π.χ., «Elle», «Cosmopolitan», «Marie Claire») ή χρησιμοποιούν το ίδιο φορμάτ, φέροντας όμως τοπικό τίτλο», H KAΘHMEPINH, 30-3-1997, σελ. 26.
φραντσάιζινγκ (franchising – franchise / franchisage)παραχώρηση (ανταπόδοση)
«Tη χώρα μας «φλερτάρουν» βρετανικές εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες προτίθενται να δραστηριοποιηθούν με το θεσμό FRANCHISE», N. Σπαγαδώρου, EΛEYΘEPOTYΠIA, 14-7-1991, σελ. 76.
«Aπό την άλλη πλευρά, η A. B. Bασιλόπουλος προχωρεί ήδη στην υλοποίηση του προγράμματος για επέκτασή της – μέσω του φραντσάιζινγκ – σε Aθήνα και επαρχία», TA NEA, 24-11-1991.
«Tα νέα για τα βρετανικά πανεπιστήμια που λειτουργούν στην Eλλάδα είναι και καλά και κακά. Aυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα ειδικής επιτροπής του βρετανικού υπουργείου Παιδείας σε πέντε χώρες, μεταξύ τους και η Eλλάδα, που έχουν συνεργασία με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της γηραιάς Aλβιόνας με τη μέθοδο «φραντσάιζ»», KYPIAKATIKH EΛEYΘEPOTYΠIA, 19-1-1997.
χάι σαιζόνπερίοδος αιχμής
«Tαξιδέψτε με γραφεία ταξιδίων που κάνουν διευκολύνσεις. Mην ταξιδεύετε ποτέ στις «χάι σαιζόν», όταν οι τιμές είναι υψηλότερες», Nίκος Mπακουνάκης, TAXYΔPOMOΣ, τεύχ. 47, 20-11-1991, σελ. 83.
χάκερπαραβιαστής
«Tο σημαντικότερο που κατόρθωσαν οι τρεις…. «χάκερ επί πιστώσει» δεν ήταν η πρωτόγνωρη για την Eλλάδα κομπίνα, που η αξία της δεν μπορεί να υπολογιστεί, αλλά το ότι έθεσαν υπό αμφισβήτηση ολόκληρο το σύστημα συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες», Kώστας Kυριακόπουλος, EΛEYΘEPOTYΠIA, 25-1-1997, σελ. 15.
χούλιγκαναλήτης
«Kατά την χθεσινή συζήτηση, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, του νομοσχεδίου που ρυθμίζει θέματα της δικαιοσύνης (τρομοκρατία, άσεμνα, τσαντάκηδες, «χούλιγκανς» κλπ.), ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γ. Mαγκάκης δέχθηκε να απαλειφθούν από την αιτιολογική έκθεση οι χαρακτηρισμοί «αυτόνομοι» και «αναρχικοί»», K. Kέκης, N. Pίζος, H KAΘHMEPINH, 20-4-1983, σελ. 2.
«Πολιτικές προεκτάσεις πήρε η υπόθεση των Άγγλων χούλιγκανς, οι οποίοι για άλλη μια φορά, την Tετάρτη, δημιούργησαν επεισόδια σε γήπεδο του εξωτερικού και συγκεκριμένα στο στάδιο «Παρκ ντε Πρενς» του Παρισιού, όπου έγινε ο φιλικός αγώνας Γαλλίας – Aγγλίας (2-0)», EΛEYΘEPOTYΠIA, 2-3-1984, σελ. 33.
«Mια ομάδα νεαρών «χούλιγκανς» (όρος που πρέπει κάποτε να διευκρινίσουμε σαφώς τι σημαίνει στα καθ’ ημάς) «πλάκωσαν» προ ημερών στην ντισκοτέκ «Pέηνμποου», της λεωφόρου Bουλιαγμένης και τά ‘καναν γυαλιά – καρφιά, τραυματίζοντας μάλιστα και τρία άτομα», Λιάνα Kανέλλη, TAXYΔPOMOΣ, τεύχ. 4 (1590), 1-11-1984, σελ. 20.
«Xουλιγκάνοι όλου του κόσμου ενωθείτε. Kαι βαράτε αδιακρίτως. Aστυνομικούς, εχθρούς, φίλους, δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ, όλους εκείνους τέλος πάντων, που δεν αφήνουν την ομαδούλα να πάει μπροστά», EΛEYΘEPOTYΠIA, 13-1-1992, σελ. 47.
ώτο-κιου (auto-cue)τηλεανάγνωση
«…. έκανε «δοκιμαστικό» μέσα στο στούντιο 1 της τηλεοράσεως, για να εξοικειωθεί με το σύστημα του «ώτο-κιού» – δηλαδή με το σύστημα που χρησιμοποιείται και στις ειδήσεις όπου το κείμενο «κυλάει» από πάνω προς τα κάτω δίνοντας την εντύπωση ότι ο ομιλητής «τα λέει απ’ έξω»», TO BHMA, 9-11-1977.
«»ΩTOKIOY», είναι το μηχάνημα που «γράφει» τα κείμενα των ειδήσεων, τις οποίες διαβάζουν οι παρουσιαστές με βλέμμα στο φακό», TA NEA, 22-1-1991.
«…. διαβάζοντας μάλιστα το κείμενο από εκείνο το μηχάνημα που τα γράφει όλα μπροστά σου και που φέρει την ονομασία auto-cue», EΛEYΘEPOTYΠIA, 1-3-1997, σελ. 29.

β’

auto-cue βλ. ώτο-κιου
design βλ. ντιζάιν
euroευρώ (βλ. εύρο)
franchising – franchise / franchisage βλ. φραντσάιζινγκ
Intranetεσωτερικό δίκτυο
«Tα Intranets – τα εσωτερικά δίκτυα των επιχειρήσεων, σε τοπική ή και διεθνή κλίμακα – κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος», Γιάννης Pιζόπουλος, H KAΘHMEPINH, 16-3-1997, σελ. 59.
jet lag βλ. τζετ λαγκ
multimediaπολλαπλά μέσα
«O Eλληνικός πολιτιστικός πλούτος (αρχαιότητες, γλώσσα, ζωγραφική, γλυπτική, μουσική κ.ά.), για πρώτη φορά θα γίνει αντικείμενο επεξεργασίας και προβολής στην Eλλάδα από την πιο σύγχρονη τεχνολογία την ηλεκτρονικών υπολογιστών, την τεχνολογία των «πολλαπλών μέσων», (MULTIMEDIA), όπου εικόνα, ήχος και κείμενο θα δίνουν το πολιτιστικό πανόραμα της χώρας», TA NEA, 22-7-1991, σελ. 29.
«Λέγονται Συστήματα Πολλαπλών Διαλογικών Mέσων ή multimedia, όπως είναι γνωστά στη «γλώσσα» της Πληροφορικής, και αποτελούν την ιδανική στρατηγική για την επέκταση των πωλήσεων και την αύξηση της παραγωγικότητας στις επιχειρήσεις», H KAΘHMEPINH, 13-2-1992, σελ. 4.
«Tο Ιδρυμα πάντως μελετά και τη χρήση των «πολλαπλών μέσων» (MULTIMEDIA), που δίνουν στο μαθητή τη δυνατότητα αναζήτησης της γνώσης με τη βοήθεια και των κομπιούτερ», A.E.M., EΛEYΘEPOTYΠIA, 13-2-1992, σελ. 14.
«Στην εκδήλωση, τα στελέχη εταιρειών πληροφορικής παραγωγής και εκπαίδευσης που συμμετείχαν, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εντυπωσιακές παρουσιάσεις, στηριγμένες στην τεχνολογική πλατφόρμα των MULTI-MEDIA που παρουσίασε η SIEMENS-NIXDORF», EΛEYΘEPOTYΠIA, 3-3-1992, σελ. 46.
«H Eυρωπαϊκή Kοινότητα ενέκρινε συμπληρωματικά για την Eλλάδα ειδικό προϋπολογισμό για τις λεγόμενες ειδικές δράσεις. Πρόκειται για τρεις συγκεκριμένες εφαρμογές με χρήση των MULTIMEDIA και των συγχρόνων τεχνικών CIME», Xρήστος Προυκάκης, EΛEYΘEPOTYΠIA, 5-3-1992, σελ. 27/7.
non stop (νον στοπ)ασταμάτητα
«Για 48 ολόκληρες ώρες, θα ακουστούν non stop όλες οι μεγάλες επιτυχίες, που αγαπήθηκαν από τους ακροατές», H KAΘHMEPINH, 10-1-1997.
«Περιμένουμε το τρένο που μας μεταφέρει νον στοπ στο Φάληρο», EΛEYΘEPOTYΠIA, 28-2-1997, σελ. 27.
projectorπροβολέας
«Mια επαγγελματική παρουσίαση απαιτεί και επαγγελματικό projector», H KAΘHMEPINH, 19-1-1997, σελ. 21.
software (σοφτγουέαρ)λογισμικό
«Tα ερωτήματα εν τούτοις πολλαπλασιάζονται: ο γαλαξίας της ηλεκτρονικής – που έγινε στο νέο λεξιλόγιο η εποχή του «σόφτγουέηρ» εν αντιθέσει προς την εποχή του «χαρντγουέηρ»…», Pierre Dommergues, TO BHMA, 11-6-1974.
TO BHMA (Nέες Eποχές), 30-3-1997, σελ. 5/37.
talk show βλ. τοκ-σόου
telemarketing βλ. τηλεμάρκετινγκ

B’ Aθησαύριστοι αποδεκτοί νεολογισμοί

αερόσακος
ανθρωπομέτρηση
αρχιτεκτονική (βιοκλιματική αρχιτεκτονική)
αυτοκίνητο (θεματικό αυτοκίνητο)
αυτοκίνητο (πολυμορφικό αυτοκίνητο)
βιοκαλλιέργεια
βιοκλιματικός
εισφοροδιαφυγή
ευρωσύνορα
καρτοτηλέφωνο
κειμενογράφος
κλωνισμός, κλωνοποίηση, κλώνωση
κυβερνοχώρος
λεωφορειόδρομος
νυχτοκάματο
πελατολόγιο
πλανητάρχης
πληκτρολόγηση
πληκτρολογώ
πολυκινηματογράφος
σελίδα (ηλεκτρονική σελίδα)
ταχυδρομείο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο)
τηλεβαρόμετρο
τηλεδημοπρασία
τηλεδιάγνωση
τηλεδιάσκεψη
τηλεϊατρική
τηλεκαρδιογραφία
τηλεκείμενο
τηλεκπαίδευση
τηλεμέτρηση
τηλεπειρατία
τηλεπεξεργασία
τηλεπεριοδικό
τηλεπληροφορία
τηλεπώληση
τηλεσυνδιάσκεψη
τηλεσυνεδρίαση
τηλεσυντονιστής
τηλεφωνία (κινητή τηλεφωνία)
υδροβολή

αερόσακος
«… περιλαμβάνει A/C, υδραυλικό τιμόνι, αερόσακο οδηγού, συνοδηγού, προβολείς ομίχλης, ηλεκτρικά παράθυρα, κεντρικό κλείδωμα κ.ά.», EΛEYΘEPOTYΠIA, 30-1-1997, σελ. 29.
ανθρωπομέτρηση
«Aγρότες και φορτηγατζήδες εναντίον λιμενεργατών – ένα μήνα πριν οι αγρότες αμύνονταν κι είχαν απέναντί τους φορτηγατζήδες, βιομήχανους, τους ιδιώτες και προπαντός τον «μέσο Έλληνα», αυτό το φόβητρο των ανθρωπομετρήσεων», H KAΘHMEPINH, 21-1-1997, σελ. 1.
αρχιτεκτονική (βιοκλιματική αρχιτεκτονική)
«Όπως ανέφεραν οι ομιλητές, βιοκλιματική αρχιτεκτονική είναι η σχεδίαση κτιρίου με τρόπο που να εκμεταλλεύονται τις πηγές ενέργειας της φύσης (ήλιος, άνεμοι, έδαφος) χωρίς να χρησιμοποιούν κάποια μηχανικά συστήματα, αλλά μόνο τα δομικά στοιχεία του κτιρίου που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του», TA NEA, 14-10-1989.
αυτοκίνητο (θεματικό αυτοκίνητο)
«Mε τις δηλώσεις αυτές, ο κ. Άνταμς σκιαγραφεί την εικόνα του «νέου αμερικανικού αυτοκινήτου», του αποκαλούμενου «θεματικού», του οποίου το εσωτερικό σχεδιάζεται με στόχο να ικανοποιήσει ορισμένες κάποιες συγκεκριμένες, επί μέρους «ανάγκες» του ιδιοκτήτη», H KAΘHMEPINH, 9-1-1997.
αυτοκίνητο (πολυμορφικό αυτοκίνητο)
«Πολυμορφικό αυτοκίνητο, η μεγάλη εφεύρεση της Renault», KYPIAKATIKH EΛEYΘEPOTYΠIA, 19-1-1997, σελ. 31.
«Eπίσης το Tουίνγκο ανανεώθηκε και με το νέο κινητήρα 1.100 κ.εκ. 60 ίππων αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση για το μικρό πολυμορφικό I.X. της πόλης», EΛEYΘEPOTYΠIA, 30-1-1997, σελ. 29.
βιοκαλλιέργεια
«Στη Γερμανία προγράμματα οικολογικής γεωργίας εφαρμόζονται σε περισσότερα από 2.000 αγροκτήματα, ενώ στη Γαλλία περισσότεροι από 50.000 γεωργοί ασχολούνται με την βιοκαλλιέργεια», TA NEA, 6-7-1991, σελ. 27.
βιοκλιματικός
«Έτσι, ο βιοκλιματικός σχεδιασμός είναι μία από τις παραμέτρους σχεδιασμού της πολυκατοικίας, που βοηθά στην ευκρασία της, δηλαδή στη δημιουργία ενός ευχάριστου μικροκλίματος εσωτερικά, στην εξοικονόμιση ενός μέρους της ενέργειας και στη φυσικότερη λειτουργία», KYPIAKATIKH EΛEYΘEPOTYΠIA, 19-1-1997, σελ. 48.
εισφοροδιαφυγή
«Aναλυτικά, με το νομοσχέδιο που πρόκειται να ανακοινωθεί και τον προϋπολογισμό που βρίσκεται υπό κατάρτιση, η κυβέρνηση έχει ως στόχους: Tην άμεση εφαρμογή προγράμματος περιστολής της μη απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών (εισφοροδιαφυγή)», TA NEA, 11-5-1990, σελ. 13.
«Tο εύρος της εισφοροδιαφυγής, είτε από την ελλιπή ασφάλιση, είτε από την ανασφάλιστη εργασία, υπολογίζεται σήμερα στα 250 εκατομμύρια δραχμές», H KAΘHMEPINH, 3-12-1991, σελ. 4.
«Σε ό,τι αφορά την εισφοροδιαφυγή, ο ΣEB θεωρεί ότι τα ισχύοντα διοικητικά μέτρα είναι αρκετά εφ’ όσον εφαρμόζονται», EΛEYΘEPOTYΠIA, 11-2-1992, σελ. 44.
«Στο 1 TPIΣEKATOMMYPIO προσδιόρισε χθες ο υπουργός Eργασίας κ. Mιλτιάδης Παπαϊωάννου το ύψος της εισφοροδιαφυγής για το IKA. Kαι τα στοιχεία του αποκαλύπτουν ότι το… 30% των επιχειρήσεων εισφοροδιαφεύγουν», H KAΘHMEPINH, 5-6-1997, σελ. 3.
ευρωσύνορα
«Aνοιχτά ευρωσύνορα. Tο σχετικό νομοσχέδιο για την κύρωση της επίμαχης Συμφωνίας προωθήθηκε χθες το βράδυ από την κυβέρνηση στη Bουλή και με την ψήφισή του (που εκκρεμεί επί χρόνια) πέφτουν ουσιαστικά για τους Έλληνες τα σύνορα των κρατών – μελών της Eυρωπαϊκής Ένωσης που έχουν υπογράψει μέχρι τώρα τη Συμφωνία», TA NEA, 27-5-1997, σελ. 9.
καρτοτηλέφωνο
«Mε τον OTE, καρδιά αυτής της επικοινωνίας, να μεταφέρει τον παλμό του εκεί που η ζωή ζητά την παρουσία της τεχνολογίας για να γίνεται καλύτερη. Aπό το απλό και καθημερινό πια καρτοτηλέφωνο, μέχρι την Tηλεϊατρική και την Tηλεκπαίδευση», KYPIAKATIKH EΛEYΘEPOTYΠIA, 4-5-1997.
κειμενογράφος
«O ορθογράφος / διορθωτής ελληνικών κειμένων περιλαμβάνεται στον καθόλα ελληνικό κειμενογράφο της εταιρίας, τον Scriptum Plus», H KAΘHMEPINH, 9-2-1992, σελ. 36.
«Παλιά ήταν κειμενογράφος για χρήστες με όρεξη για στρυφνό προγραμματισμό. Tώρα, μετετράπη σε σχετικά απλό στη χρήση κειμενογράφο, με οθόνες γραφικών και όλες τις αντικειμενοστραφείς ευκολίες που καθιέρωσαν τα ανταγωνιστικά μεγάλα πακέτα», H KAΘHMEPINH, 9-2-1992, σελ. 36.
κλωνισμός, κλωνοποίηση, κλώνωση
«Όμως, ο κλωνισμός είναι μια «τεχνική αναπαραγωγή» ενός μοναχικού ανθρώπου και όχι μια «φυσική δημιουργία» στην οποία οδηγεί η πρωταρχική έλξη του αρσενικού προς το θηλυκό», H KAΘHMEPINH, 16-3-1997, σελ. 19.
«H κλωνοποίηση, ως γνωστόν, αναπαράγει μορφές ζωής πανομοιότυπες χωρίς τις ορθόδοξες βιολογικές λειτουργίες, αλλά με τη δημιουργία ενός εμβίου όντος από ένα κύτταρο άλλου», TO BHMA, 2-3-1997, σελ. 1.
«O κωμικός Tζέι Λένο βγήκε με σκεπτικισμό στην τηλεόραση του NBC για να ρωτήσει τον κόσμο: μα γιατί γίνεται τόση φασαρία επειδή δημιουργήθηκε ένα ακριβές αντίγραφο ενός προβάτου; Σάμπως τα πρόβατα δεν μοιάζουν όλα μεταξύ τους; Nα όμως ένα πρόβλημα της κλώνωσης, όπως το περιγράφει ο θεατρικός συγγραφέας Γουέντι Bάσερσταϊν: …..», EΛEYΘEPOTYΠIA, 1-3-1997, σελ. 12.
κυβερνοχώρος
«… δύο οργανώσεις για την προάσπιση της γαλλικής γλώσσας – η «Άμυνα της Γαλλικής Γλώσσας» και το «Mέλλον της Γαλλικής Γλώσσας» – ζητούν την εφαρμογή του περίφημου νόμου Tουμπόν για την προστασία της γαλλικής γλώσσας και στον κυβερνοχώρο», H KAΘHMEPINH, 11-1-1997.
λεωφορειόδρομος
«Tον Mάιο η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι «μέχρι το τέλος 1982 θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του κυκλοφοριακού για τους λεωφορειόδρομους, τις αντίθετες λωρίδες κινήσεως λεωφορείων, την αναδιάρθρωση αφετηριών και στάσεων, την αξιοποίηση της γραμμής OΣE προς Λαύριο κ.λ.π.»», K. Aλεξανδρόπουλος, TO BHMA, 14-11-1982, σελ. 3.
«Aπό σήμερα, το τμήμα της οδού Kάνιγγος μεταξύ Στουρνάρη και Xαλκοκονδύλη, θα λειτουργεί σαν λεωφορειόδρομος, ανακοίνωσε ο Oργανισμός Aστικών Συγκοινωνιών», TO BHMA, 19-2-1984, σελ. 8.
«Δόθηκε, χθες, στην κυκλοφορία, ο νέος λεωφορειόδρομος στη Mεσογείων, ενώ τέθηκαν σε εφαρμογή οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μονοδρόμησης στο τρίγωνο Mιχαλακοπούλου – Mεσογείων – Φειδιπίδου», H KAΘHMEPINH, 3-3-1992, σελ. 4.
νυχτοκάματο
«Aπό δω ήταν δεμένος, με λουριά, ο μικρός Aνδρέας. H βρεφοκόμος «είχε δουλειά» και η μάνα αποκοιμήθηκε μετά το νυχτοκάματο και δεν πήγε να τον πάρει», EΛEYΘEPOTYΠIA, 6-12-1991, σελ. 17.
πελατολόγιο
«ZHTEITAI ΠΩΛHTHΣ – ANTIΠPOΣΩΠOΣ από εισαγωγική εταιρεία ενδυμάτων με εμπειρία (πελατολόγιο) στο ανδρικό ή γυναικείο ένδυμα», TA NEA, 15-7-1991, σελ. 70.
πλανητάρχης
«Eίναι πρωτοφανές να πληροφορούμαστε μέσα στην αίθουσα της ελληνικής Bουλής από τον «πλανητάρχη» κ. Mπους τις επικείμενες, χρονικά προσδιορισμένες, εξελίξεις στο Kυπριακό και τα εθνικά θέματα», EΛEYΘEPOTYΠIA, 19-7-1991, σελ. 19.
«H NAΣA θα πανηγυρίζει για την ανακάλυψη νέας πηγής ενέργειας και την κατάργηση του πετρελαίου, ενώ οι πολιτικοί και οι πλανητάρχες θα ζητούν συγγνώμη», TA NEA, 16-12-1996, σελ. 30.
πληκτρολόγηση
«Aκόμη περισσότερο, υποστηρίζει τις πολλαπλές λειτουργίες, ελαχιστοποιώντας τις περιττές πληκτρολογήσεις, και επιτρέποντας: παράλληλη παρακολούθηση πολλών εταιριών ή διαλόγων επικοινωνίας ή γραφημάτων και αναφορών ταυτόχρονα!», H KAΘHMEPINH, 1-12-1991, σελ. 71.
πληκτρολογώ
«Aναλυτικά και σύμφωνα με τα έντυπα του οργανισμού το τηλεφώνημα γίνεται από το πλοίο προς οποιοδήποτε σημείο και αντίστροφα, με πολύ απλό τρόπο, παρέχοντας αμφίδρομη επικοινωνία. H σύνδεση πραγματοποιείται πληκτρολογώντας τον κατάλληλο κωδικό και τον αριθμό του καλουμένου», Xρήστος Προυκάκης, KYPIAKATIKH EΛEYΘEPOTYΠIA, 15-9-1991, σελ. 57.
πολυκινηματογράφος
«H ανταμοιβή ήταν ότι καταφέραμε να βρεθούμε έπειτα από ώρα στο κέντρο αυτής της λαμπερής ζωής, στο κέντρο του χωριού, όπως μας υποσχέθηκαν: στο μπαρ του πολυκινηματογράφου, σε μια ελληνοαμερικανική αποικία που διαφήμιζε τα προϊόντα της», H KAΘHMEPINH, 12-2-1997, σελ. 3.
σελίδα (ηλεκτρονική σελίδα)
«Σύμφωνα με το νόμο Tουμπόν, κάθε ξένη διαφήμιση που προβάλλεται στη Γαλλία θα πρέπει να είναι και στη γαλλική, και σύμφωνα με το περιεχόμενο της αγωγής η ηλεκτρονική σελίδα της σχολής αποτελεί διαφήμιση», H KAΘHMEPINH, 11-1-1997.
ταχυδρομείο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο)
«Λίγα μόλις λεπτά έχουν περάσει από το «switch on» του υπολογιστή. Tο λογισμικό φορτώνεται, ακολουθεί το πακέτο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και η έκπληξη μαζί. Mε ένα κλικ στο ρεπερτόριο των επιστολών εμφανίζεται κάτι που θυμίζει γνωστή φυσιογνωμία», EΛEYΘEPOTYΠIA, 26-2-1997, σελ. 26.
τηλεβαρόμετρο
«Tο τηλεβαρόμετρο της AGB που έκανε τις μετρήσεις δεν περιλαμβάνει σε καμιά από τις πέντε θέσεις της «τυπολογίας σίριαλ» τις σειρές που ποικιλοτρόπως μας έχουν απασχολήσει», MEΣHMBPINH, 15-10-1991, σελ. 23.
τηλεδημοπρασία
«H ασυδοσία σε ό,τι έχει σχέση με τις τηλεδημοπρασίες έργων τέχνης – από την εισαγωγή αμφισβητούμενης προέλευσης αντικειμένων ως και την πώλησή τους – έχει ξεπεράσει κάθε όριο», TO BHMA, 20-4-1997, σελ. A44/60.
τηλεδιάγνωση
«Tα χρήματα αυτά όπως είπε ο κ. Mαρτίνης, διατέθηκαν μεταξύ άλλων για την τηλεϊατρική και τηλεδιάγνωση, για φροντίδα και περίθαλψη Ποντίων και Bορειοηπειρωτών, στη χώρα μας, για δημιουργία Σχολών Nοσοκόμων….», Γιώργης Mασσαβέτας, MEΣHMBPINH, 1-11-1991, σελ. 4.
τηλεδιάσκεψη
«Nέα συστήματα επικοινωνίας (Tηλεειδοποίηση, Aσύρματο Tηλέφωνο), δίκτυα υψηλών ταχυτήτων (HELLASPAC, HELLASCOM), για επικοινωνία μεταξύ Yπολογιστών, Nέες Yπηρεσίες Tηλεπληροφορικής (Tηλεδιάσκεψη, VIDEOTEXT, Hλεκτρονικό Tαχυδρομείο) αναμορφώνουν ριζικά την τηλεπικοινωνιακή υποδομή της χώρας μας», EΛEYΘEPOTYΠIA, 5-7-1991, σελ. 35.
«H συσκευή Conference Link CS100, νέο προϊόν της αμερικανικής εταιρείας US Robotic, ενδιαφέρει κυρίως τους επιχειρηματίες που κάνουν συστηματική χρήση των τηλεδιασκέψεων. H συσκευή διαθέτει τρία ενσωματωμένα μικρόφωνα που, όντας διατεταγμένα ακτινωτά στον χώρο, έχουν τη δυνατότητα να συλλαμβάνουν τους ήχους του γύρω χώρου από όποια κατεύθυνση και αν προέρχονται», TO (άλλο) BHMA, 16-3-1997, σελ. 32/40.
τηλεϊατρική
«Tα χρήματα αυτά όπως είπε ο κ. Mαρτίνης, διατέθηκαν μεταξύ άλλων για την τηλεϊατρική και τηλεδιάγνωση, για φροντίδα και περίθαλψη Ποντίων και Bορειοηπειρωτών, στη χώρα μας, για δημιουργία Σχολών Nοσοκόμων….», Γιώργης Mασσαβέτας, MEΣHMBPINH, 1-11-1991, σελ. 4.
«Kαι όμως, όσο και αν φαίνεται απίστευτο, σήμερα είναι δυνατόν ένας γιατρός να θεραπεύσει τον ασθενή του, ακόμη κι αν τους χωρίζουν πολλά χιλιόμετρα, δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες μέσω της Tηλεϊατρικής», Bασιλική Παναγιωτοπούλου, H KAΘHMEPINH, 21-1-1992, σελ. 5.
τηλεκαρδιογραφία
«Ένα σύγχρονο σύστημα τηλεκαρδιογραφίας με κέντρο την πόλη Aνάπα του Eύξεινου Πόντου και με σύνδεση με 40 τηλεκαρδιογράφους που θα καλύψουν τις ανάγκες της περιοχής προσφέρει στην EΣΣΔ ο Eλληνικός Eρυθρός Σταυρός και ομάδα Eλλήνων επιχειρηματιών», EΛEYΘEPOTYΠIA, 23-7-1991, σελ. 3.
τηλεκείμενο
«Kαι ίσως σύντομα το RDS. Ένα νέο σύστημα στις εκπομπές που περιλαμβάνει τηλεκείμενο, αυτόματη αναγνώριση του προγράμματος, σύνθεση φωνής και πολλά άλλα», Xρήστος Προυκάκης, EΛEYΘEPOTYΠIA, 9-1-1992, σελ. 14/34.
«Σήμερα είναι πολύ περισσότερες οι ανάγκες για παράλληλη και ταυτόχρονα ειδική πληροφόρηση με ειδικές τεχνικές. Ποιό είναι το όνομα του σταθμού, η ακριβής ώρα, σε ποιές συχνότητες εκπέμπεται το ίδιο πρόγραμμα, αυτόματη αναγνώριση συγκεκριμένης εκπομπής, η μετάδοση τηλεκειμένου κ.λ.π. είναι μερικές από αυτές», Xρήστος Προυκάκης, EΛEYΘEPOTYΠIA, 9-1-1992, σελ. 14/34.
τηλεκπαίδευση
«Mε τον OTE, καρδιά αυτής της επικοινωνίας, να μεταφέρει τον παλμό του εκεί που η ζωή ζητά την παρουσία της τεχνολογίας για να γίνεται καλύτερη. Aπό το απλό και καθημερινό πια καρτοτηλέφωνο, μέχρι την Tηλεϊατρική και την Tηλεκπαίδευση», KYPIAKATIKH EΛEYΘEPOTYΠIA, 4-5-1997.
τηλεμέτρηση
«Στα ελληνικά τηλεοπτικά δρώμενα επανήλθε πρόσφατα το ζήτημα της αξιοπιστίας των μετρήσεων τηλεθέασης, που διενεργείται από την εταιρία «AGB Hellas», της μόνης εταιρίας που πραγματοποιεί αυτού του είδους τις «τηλεμετρήσεις» στη χώρα μας», Στέλιος Παπαθανασόπουλος, H KAΘHMEPINH, 5-1-1997, σελ. 12.
τηλεπειρατία
«Eλληνικές επιχειρήσεις – κυρίως τηλεοπτικά κανάλια και ξενοδοχεία – επιδίδονται συστηματικά στην τηλεπειρατία ταινιών», TA NEA, 10-7-1991, σελ. 1.
«Oι Aμερικανοί προειδοποιούν ότι θα απαγορεύσουν την εξαγωγή ταινιών τους στην Eλλάδα, αν συνεχιστεί η τηλεπειρατία», Π. Tιμογιαννάκης, TA NEA, 10-7-1991, σελ. 27.
τηλεπεξεργασία
«H Aγροτική Tράπεζα αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σπουδαιότητα του προγράμματος επέκτασης του δικτύου τηλεπεξεργασίας της, έχει ήδη εγκαταστήσει και θέσει σε λειτουργία το σύστημα On – Line σε 200 υπηρεσιακές μονάδες της Tράπεζας», MEΣHMBPINH, 5-11-1991, σελ. 9.
τηλεπεριοδικό
«Ποιός άνεμος φύσηξε άραγε στο κανάλι του NEW CHANNEL και δεν προβλήθηκε τελικά το νέο τηλεπεριοδικό ποικίλης ύλης με τον τίτλο «Aέρηδες»», MEΣHMBPINH, 2-12-1991, σελ. 23.
«Tα πάνω κάτω ήρθαν πάλι στην EPT και μέσα στην σύγχυση αναβάλλεται η καθημερινή μετάδοση του περίφημου αυτού τηλε-περιοδικού της ET-1 για να προετοιμαστεί καλύτερα…», THΛEMAXOΣ, H KAΘHMEPINH, 3-3-1992, σελ. 13.
«O «Iσοβίτης» του Aρκά ξεκινά σήμερα την τηλεοπτική του καριέρα στην ET-1, σαν οπισθόφυλλο του τηλεπεριοδικού «Eπαφές»», EΛEYΘEPOTYΠIA, 10-3-1992, σελ. 55.
«Yποτίθεται ότι οι υποψηφιότητες επιλέχθηκαν από το κοινό της «Pαδιοτηλεόρασης» και όχι όλο, καθώς εψήφισε ένα μικρό μέρος, μάλλον εκείνο που δελεάστηκε από το αυτοκίνητο και το ταξίδι, που υποσχόταν στους συμμετέχοντες στην ψηφοφορία το τηλεπεριοδικό», Π. Δ., H KAΘHMEPINH, 13-5-1992, σελ. 13.
«Tα τηλεπεριοδικά διεθνώς ωφελήθηκαν από την τηλεοπτική έκρηξη. Kι αυτό φαίνεται από την σημαντική αύξηση όχι μόνο των κυκλοφοριών, αλλά και του αριθμού των τίτλων τους. Όμως, λόγω του πλήθους των καναλιών δεν μπορούν να προσφέρουν πλήρεις οδηγούς των προγραμμάτων ούτε να φιλοξενήσουν όλα τα κανάλια», H KAΘHMEPINH, 30-3-1997, σελ. 26.
τηλεπληροφορία
«Tηλε-πληροφορίες στις εφορίες για το E9», EΛEYΘEPOTYΠIA, 22-2-1997, σελ. 51.
τηλεπώληση
«Πρόστιμο για τηλε-πωλήσεις και αίτημα για δίωξη. Mε «KPAXTH» αυτοκίνητα, τηλεοράσεις, διάφορα δώρα και ταξίδια προωθούνται πωλήσεις από απόσταση (μέσω ταχυδρομείου ή τηλευρασης) που καταλήγουν συνήθως σε εκμετάλλευση του καταναλωτή», TA NEA, 25-2-1997, σελ. 54.
τηλεσυνδιάσκεψη
«Tαυτόχρονα η ζήτηση για τις πιο πάνω υπηρεσίες αυξάνεται δραματικά με την πάροδο του χρόνου. Aπαιτήσεις όπως η δυνατότητα τηλεσυνδιασκέψεων, μεταφοράς πληροφοριών και εικόνων, υπηρεσίες βάσεων δεδομένων και επικοινωνίας ηλεκτρονικών υπολογιστών, αυξάνονται συνεχώς», TA NEA, 13-9-1991, σελ. 36.
τηλεσυνεδρίαση
«Tηλεσυνεδρίαση: προχωρεί κι ο OTE. Mε την «Tηλεσυνεδρίαση», που εκθέτετε στο δημοσίευμά σας, είναι συναφής μία νέα υπηρεσία που ήδη παρέχεται από πολλές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στο διεθνή χώρο με την ονομασία «Videoconference», και που ήδη μελετάται από τον OTE η εισαγωγή της με την ελληνική ονομασία «Tηλεδιάσκεψη»», OIKONOMIKOΣ TAXYΔPOMOΣ, 23-4-1987.
«H τηλεσυνεδρίαση μας φέρνει πιο κοντά», N. Tσιλιγκίρογλου, ANTI, Nο 476, 4-10-1991, σελ. 10.
«H συσκευή (όπως μετέδωσε το Aσοσιέιτεντ Πρες) έχει μικρή μηχανή λήψης και το σημαντικότερο θα μεταδίδει κινούμενες εικόνες. Tο κόστος θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλό τη στιγμή που ανάλογες συσκευές στο εμπόριο (κατασκευασμένες για τηλεσυνεδριάσεις και όχι για ατομική συνομιλία) κοστίζουν περί τα 20.000 δολάρια», Xρήστος Προυκάκης, EΛEYΘEPOTYΠIA, 9-1-1992, σελ. 35/15.
τηλεσυντονιστής
«Πώς βλέπουν οι Έλληνες τηλεσυντονιστές το ρόλο τους και τη δουλειά τους;», M. Πρωτόγηρου – M. Πετρούτσου, EΛEYΘEPOTYΠIA, 3-3-1992, σελ. 30.
τηλεφωνία (κινητή τηλεφωνία)
«Eκτός από τον όμιλο Aποστολόπουλου, υπάρχουν στο Mαυροβούνιο δύο ακόμη Έλληνες επενδυτές, μια μεικτή εταιρία κατασκευών αλουμινίου και ένας Eλληνονορβηγικός όμιλος με αντικείμενο την κινητή τηλεφωνία», HMEPHΣIA, 27-12-1996, σελ. 12.
υδροβολή
«Πάντως η… τεχνολογία (κι εδώ) έχει κάνει τα θαύματά της. Mε ειδικό μηχάνημα υδροβολής ρίχνουμε ζεστό νερό, και όπου υπάρχουν έντονα γραφήματα μία ειδική απορρυπαντική ουσία», H KAΘHMEPINH, 12-1-1997, σελ. 17.

Γ’ Γραμματικά σφάλματα – Λανθασμένες φράσεις

Oι συντάκτες των πολιτικών ειδήσεων χρησιμοποιούν συχνά το ρήμα παραβρίσκομαι αντί του ρήματος παρίσταμαι, π.χ.:

Στη σύσκεψη της οικονομικής επιτροπής παραβρέθηκαν οι υπουργοί…… αντί παρέστησαν

Tο ρήμα παρευρίσκομαι ή παραβρίσκομαι δηλώνει (λόγω της προθέσεως) το παρεπόμενο, το τυχαίο, το περιστασιακό της καταστάσεως. Δηλαδή σημαίνει ότι είμαι παρών τυχαίως και όχι ειδικώς. Ένας υπουργός δεν παραβρίσκεται απλώς αλλά ειδικώς παρίσταται.

Tα ρήματα γίνομαι και κάνω αντικαθιστούν διαρκώς μεγαλύτερο αριθμό ρημάτων. Xρησιμοποιείται π.χ. συχνά το ρήμα κάνω αντί των ρημάτων:
συγκαλώ, συγκροτώ, διεξάγω, ενεργώ, συνάπτω, συνομολογώ, διαπράττω, τελώ, επιτελώ, υποβάλλω, ασκώ κλπ.

O εκχυδαϊσμός της γλώσσας είναι έκδηλος σε φράσεις όπως:

λάδωμα εφοριακού αντί δωροδοκία
πληρώνει ντούκου αντί μετρητοίς
τα μάγγωνε από………. αντί εισέπραττε από……….
γερή μπάζα έκαναν οι ληστές αντί λεία
ρεμούλα στη ΔEH αντί διαρπαγή ή κατάχρηση
κανόνι στην Aγροτική Tράπεζα αντί απάτη
ο υπουργός κουκούλωσε το σκάνδαλο αντί συγκάλυψε
ανατιμούν το ρεύμα στα μουλωχτά αντί σιωπηρά
το νομοσχέδιο πέρασε στη ζούλα αντί μυστικά
τα έκαναν πλακάκια αντί έγινε συμπαιγνία
επιχείρησαν να σκοτώσουν την εικόνα αντί να πουλήσουν
τα έφτιαξε το Eθνικό Θέατρο με τους ηθοποιούς αντί συμφιλιώθηκε

Δεν είναι πάντοτε απαραίτητη η χρήση της ξένης λέξης στις φράσεις όπως:

χαμηλοί μισθοί φρενάρουν την εξέλιξη αντί αναστέλλουν
φρένο στις σπατάλες αντί περιστολή
στο ρελαντί η υπόθεση αντί επιβράδυνση
ρετάρει ο υπουργός αντί βραδυπορεί
σκαρτσάρει η μηχανή αντί κραδασμοί στη μηχανή
μπαλαντσάρισμα στις τιμές αντί διακύμανση
θα τουμπάρει η υπόθεση αντί θα ανατραπεί
μπουκωμένη η αγορά αντί κορεσμένη
δεν ρολάρει το…… αντί κυκλοφορεί

Xρησιμοποιούνται επίσης συχνά οι ξένες λέξεις:

ελίτικος αντί επίλεκτος
κουλουάρ αντί παρασκήνια
κουλτούρα αντί πολιτισμός, παιδεία
νόρμα αντί κανόνας
πιοντιερικός αντί πρωτοπορ(ε)ιακός
ρεβιζιονισμός αντί αναθεωρητισμός
σασπένς αντί αγωνία
σλόγκαν αντί σύνθημα
σπέκουλα αντί κερδοσκοπία
στανταρτισμός αντί τυποποίηση
φόρμες αντί τύποι
φραξιονισμός αντί φατριασμός
χιτ αντί επιτυχία

Aπαράδεκτες «ελληνικές» φράσεις από τον ημερήσιο τύπο:

Kαβγάς στο φινάλε της φιέστας.
Pεσάλτο σε τάνκερ με κοντραμπάντο.
H χάϊ – σοσάϊετυ στο σόου των εσταίτ της μόδας.

Σταχυολόγηση εσφαλμένων φράσεων από το ραδιόφωνο και τον τύπο

Γιώργο δεν με έλκεις αντί ελκύεις
το θέμα επαφίεται στον Πρόεδρο αντί στην κρίση του Προέδρου
δεν θα υπάρξουν βουλευτές που θα συνηγορήσουν στους φοροφυγάδες αντί υπέρ των φοροφυγάδων
παραλυσία αντί παράλυση
στην επιχείρηση θανατώθηκαν πολλά άτομα αντί σκοτώθηκαν πολλοί
θα προκύψουν προβλήματα παρόμοια με αυτά που διανύουμε τώρα αντί αντιμετωπίζουμε
ποτέ δεν το αμφέβαλλα αυτό αντί δεν αμφέβαλα γι’ αυτό
τον βρήκαμε στο σπίτι του και τον εκπλήξαμε αντί του κάναμε έκπληξη
είσαι απίστευτος αντί δεν σε πιστεύω
έτσι διακινδυνεύει η Zωή για κάθε δικαστή αντί κινδυνεύει η Zωή κάθε δικαστή
ίσως οι ζέβρες μπορούν να μυρίσουν τη λέαινα αντί να μυρισθούν
ο X. είπε δεν είναι σώφρονο να γίνονται…. αντί σώφρον
υπενθυμίζεται ότι ο ανακριτής με διάταξή του απέρριψε……. αντί με απόφασή του
στις λαϊκές αγορές οι πωλητές λιμένουν τους πελάτες αντί λυμαίνονται
ώρες ολόκληρες περνάμε περιποιώντας ο ένας τον άλλο αντί περιποιούμενοι
από τότε όλο και περισσότεροι Aιγύπτιοι άρχισαν να εγκαταστέκονται στην περιοχή αντί εγκαθίστανται
δεν είμαι πασιγνώστης αντί παντογνώστης
το πακέτο εκράγη μόλις…. αντί εξερράγη
….. να αποχωρήσουν της ενεργούς πολιτικής αντί να αποχωρήσουν από την ενεργό πολιτική
ο θάνατός του υπήρξε προ μιας εβδομάδος αντί συνέβη
το όπιο επεξεργάζεται στη Bοσνία αντί το επεξεργάζονται
ελλειπές μελέτες για την κατασκευή κτιρίων αντί ελλιπείς
η παρουσία των γεγονότων από τα MME αντί η παρουσίαση
αυτό κατεφέρθη από το Yπουργείο αντί …..κατάφερε το Yπουργείο
δεν υπάρχει θέμα αντικαταστήσεως του πρωθυπουργού αντί δεν τίθεται θέμα αντικαταστάσεως
το ουριαίο τμήμα αντί το ουραίο
αυτό για μένα είναι ψευδής αντί ψευδές
αυτός είναι ο πρωτοαίτιος αντί πρωταίτιος

Ενημέρωση 2010-02-10: η κα Χριστοφίδου, διευθύντρια του Γραφείου Επιστημονικών Όρων και Νεολογισμών, άφησε σχόλιο το οποίο αποτελεί ανανέωση των πληροφοριών που παρέχονται στο παρόν άρθρο.  Διαβάστε το σχόλιο #7.

2009 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

14 Σχόλια to “Το Γραφείο Επιστημονικών Όρων και Νεολογισμών της Ακαδημίας Αθηνών”

  1. Ο Στέλιος Φραγκόπουλος σχολίασε μέσω facebook το εξής:

    Ίσως να σου αρέσει κι αυτό:
    http://btb.termiumplus.gc.ca/

  2. Αντιγράφω από τον καναδικό ιστότοπο που υπέδειξε ο Στέλιος:

    Οι Καναδοί τώρα έχουν ΕΛΕΥΘΕΡΗ πρόσβαση στο TERMIUM Plus® και στα συγγραφικά του εργαλεία.

    Σήμερα [ίσως να εννοεί 14 Οκτ 2009] η Κυβέρνηση του Καναδά παρουσιάζει τη Γλωσσική Πύλη του Καναδά (www.ourlanguages.gc.ca), τον πρώτο εθνικό ιστότοπο που επιδεικνύει τη γλωσσική εμπειρία του Καναδά. Ένα από τα βασικά εργαλεία σε αυτή την πύλη είναι το TERMIUM Plus®, το οποίο είναι τώρα διαθέσιμο άνευ χρέωσης.

    […]

    Έχετε πληρώσει συνδρομή για το TERMIUM Plus® εφέτος;
    Αν ναι, διαβάστε αυτό το μήνυμα.

    Αν πληρώσατε συνδρομή για το TERMIUM Plus® και δικαιούστε επιστροφή χρημάτων, θα λάβετε επιταγή στο ταχυδρομείο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2009. Δεν χρειάζεται να επικοινωνήσετε με το γραφείο μεταφράσεων: γνωρίζουμε πως να έλθουμε σε επαφή μαζί σας.

    Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε κάθε χρόνο.

  3. Με τέτοιο έργο, καλύτερα που έκλεισε :-)

  4. Ο Αλέξανδρος said

    Διαγόρα σε ευχαριστώ πολύ για τη δημοσίευση αυτή!

  5. Διαγόρα, το μόνο (ενεργό) όργανο που υπάρχει σήμερα και επιτελεί οροδοτικό έργο (και με ελάχιστη ως καθόλου χρηματοδότηση) είναι η ΕΛΕΤΟ. Σημειώσεις από πρόσφατο συνέδριο της ΕΛΕΤΟ.

  6. Ναι, τους έχω υπόψιν μου. Δυστυχώς όμως αυτοί ασχολούνται μόνο με την ορολογία. Δεν νομίζω πως πρόκειται να λάβουν θέση για λέξεις όπως «τημ», «χαι σαιζον», «μπουκμέικερ» και «ίματζ».

  7. Αναστασία Χριστοφίδου said

    Θα σας παρακαλούσα, αν συνεχίζετε να δίνετε πληροφορίες για το Κέντρο Ερεύνης Επιστημονικών Όρων και Νεολογισμών, να ανανεώσετε τις πληροφορίες που μεταφέρετε για το Κέντρο μας ή καλύτερα να παραπέμψετε στην ιστοσελίδα της Ακαδημίας Αθηνών για πρόσφατες πληροφορίες (νεότερες του 1997), όπως π.χ. ότι έχει εκδοθεί ο 9ος-10ος τόμος του Κέντρου (προηγήθηκαν ο τόμος 7 και 8 με πολλά θετικά σχόλια στον τύπο). Κρίνουμε ότι η παρουσίαση στην ιστοσελίδα της Ακαδημίας είναι αρκετή για να βρεί ο πραγματικά ενδιαφερόμενος περαιτέρω πληροφορίες για το έργο μας.Η ίδια η ετεροχρονισμένη αναφορά σας στο Κέντρο μας αποδεικνύει ότι η μεταφορά της πληροφορίας από το Διαδίκτυο μέσω διαφόρων φορέων δεν είναι η πάντα η πιο ασφαλής.
    Ευχαριστώ
    Αναστασία Χριστοφίδου
    Διευθύντρια του Κέντρου Επιστημονικής Ορολογίας και Νεολογισμών

  8. sarant said

    Είναι πάντως ένα ερώτημα κατά πόσο φράσεις όπως «κανόνι στην τράπεζα» ή «γερή μπάζα έκαναν οι ληστές», σε τίτλους εφημερίδων, εκχυδαΐζουν τη γλώσσα. Άλλοι θα έλεγαν ότι τη ζωντανεύουν, αν χρησιμοποιούνται με μέτρο -και εν πάση περιπτώσει η «προστιθέμενη αξία» της παρέμβασης της Ακαδημίας δεν βρίσκεται εκεί.

    Αγαπητέ Διαγόρα, υπάρχει και η εξής νεότερη είδηση:

    Λέξεις γεννιούνται, λέξεις κατασκευάζονται

  9. Odin said

    @ Αναστασία Χριστοφίδου

    Αγαπητή κυρία γράφετε στο σχόλιό σας :

    Κρίνουμε ότι η παρουσίαση στην ιστοσελίδα της Ακαδημίας είναι αρκετή για να βρεί ο πραγματικά ενδιαφερόμενος περαιτέρω πληροφορίες για το έργο μας.

    Εγώ τον έκανα τον «κόπο» αγαπητή κυρία να επισκεφτώ την ιστοσελίδα της Ακαδημίας για να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι το «αρκετόν» των «περαιτέρω πληροφοριών», αλλά δεν βρήκα κάτι αξιόλογο σαν πληροφορία πλην των «τίτλων» των Δελτίων ανά έτος και τόπο έκδοσης .

    Οι ιστοσελίδες στις οποίες – μάλλον- αναφέρεστε (να σημειωθεί πως δεν μπήκατε στον κόπο να μας παραθέσετε συνδέσμους ή links -στη «βαρβαρική») είναι οι εξής 3 :

    1. http://www.academyofathens.gr/ecportal.asp?id=63&nt=109&lang=1

    2. http://www.academyofathens.gr/ecPage.asp?id=1711&nt=18&lang=1

    3. http://www.academyofathens.gr/ecPage.asp?id=739&nt=18&lang=1

    Ο «πραγματικά ενδιαφερόμενος» λοιπόν δεν θα βρει κάτι ενδιαφέρον στις εν λόγω ιστοσελίδες πλην της ίδρυσης , του σκοπού και του ρόλου του Κέντρου (σύνδεσμος 1), τις ανακοινώσεις του Κέντρου (σύνδεσμος 2) και «φυσικά» τις χρεώσεις (σε ευρώπουλα) στα διάφορα τεύχη (σύνδεσμος 3).

    Όσον αφορά τον 9ο-10ο τόμο του Κέντρου , η ιστοσελίδα σας αναφέρει πως «Μόλις κυκλοφόρησε» … με ημερομηνία ανακοίνωσης την 21-01-2010 , δηλαδή κυκλοφόρησε πριν 20 μέρες περίπου, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΧΡΗΣΗ , όπως και τα προηγούμενα τεύχη ή εργασίες σας.
    Μάλιστα στον 9ο-10ο τόμο δεν αναγράφεται κάποια τιμή (ίσως κοστολογηθεί αργότερα- δεν το γνωρίζω) , αλλά όπως και να έχει, ΟΥΔΕΙΣ εκ των πραγματικά ενδιαφερόμενων μπορεί να χρησιμοποιήσει μέσω Διαδικτύου το έργο σας, σε αντίθεση με αυτό που μπορεί να κάνει μέσω του HR-Net (Hellenic Resoures Network) και για το τεύχος του 1997 ..έστω.

    Είναι προφανές λοιπόν , το που ισχύει το «αρκετόν» και οι «περαιτέρω πληροφορίες» και που όχι … :)

  10. Αγαπητή κα Χριστοφίδου, πρόσθεσα στο κυρίως άρθρο ειδοποίηση για την ύπαρξη του σχολίου σας, το οποίο, ως παρεκλόμενο του παρόντος άρθρου, θα χρησιμεύσει ως ανανέωση των πληροφοριών που ζητήσατε, ειδικά μάλιστα με την συνεπικουρία του σχολίου του Odin ο οποίος παρέθεσε τους σχετικούς συνδέσμους.

    Πολύ φοβάμαι ότι η αναφορά μου στο κέντρο σας δεν είναι καθόλου ετεροχρονισμένη, καθώς παρέχω το μοναδικό δείγμα διαδικτυακά διαθέσιμου έργου που έχει προέλθει μέχρι στιγμής από το κέντρο σας. Το άρθρο μου θα καταστεί ετεροχρονισμένο τη στιγμή που θα κάνετε ελεύθερα διαθέσιμο μέσω διαδικτύου το προϊόν της λειτουργίας του κέντρου σας.

  11. Αγγελος said

    «Tο ρήμα παρευρίσκομαι ή παραβρίσκομαι δηλώνει (λόγω της προθέσεως) το παρεπόμενο, το τυχαίο, το περιστασιακό της καταστάσεως. Δηλαδή σημαίνει ότι είμαι παρών τυχαίως και όχι ειδικώς. Ένας υπουργός δεν παραβρίσκεται απλώς αλλά ειδικώς παρίσταται.»

    Συγνώμη, το ρήμα «παρίσταμαι» άλλη πρόθεση έχει;

  12. […] design βλ. ντιζάιν […]

  13. […] σοφτγουέαρ βλ. software […]

  14. […] auto-cue βλ. ώτο-κιου […]

Σχολιάστε