Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Γνωμικό #207

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2010/04/11

«Οιοσδήποτε ασχολείται με την άσκηση της ψυχοθεραπείας έρχεται αντιμέτωπος κάθε μέρα με την καταστροφή που προκαλείται από τις διδαχές της θρησκείας.»

Nathanial Branden (Ναθάνιαλ Μπράντεν) (γεν. 1930) Καναδός ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας, γνωστός για τη δουλειά του στην ψυχολογία της αυτοεκτίμησης, όπως αναφέρεται από τον Dave Lane στο Isn’t Religion Weird? Quotations for Atheists (2008) σελ. 127.

Το πρωτότυπο: «Anyone who engages in the practice of psychotherapy confronts every day the devastation wrought by the teachings of religion.»

Το αρχείο των γνωμικών φιλοξενείται στο atheoi.ORG: Αρχείο γνωμικών

Copyright © 2010 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

15 Σχόλια to “Γνωμικό #207”

  1. Προφανώς ο συγκεκριμένος ψυχολόγος δεν έχει γνωρίσει πιστούς ψυχολόγους και έτσι λογικό είναι να έχει την παραπάνω άποψη.

  2. Νικόλαος said

    Και μακάρι να περιοριζόταν η ζημιά που προκαλούν οι θρησκείες στον τομέα του ανθρώπινου ψυχισμού… Βέβαια, πλέον, από εκεί ξεκινούν, και αλυσιδωτά βλάπτουν τους πάντες και τα πάντα, πιστούς και μη.

    Το μόνο που μπορώ να προσθέσω είναι η προσωπική μαρτυρία της ανακούφισης που ένιωσα όταν απαλλάχτηκα από όλα εκείνα τα χριστιανικά σκουπίδια στο μυαλό μου.

  3. Pygoskelis Obnoxii said

    Και ο θεόπληκτος βλαμμένος θα κοπυπαστώσει τη γνωστή μαλακία του πατρός Ρωμανίδη σε 10… 9… 8…

  4. Διαγόρα, νομίζω ότι τίθεται θέμα επαγγελαμτικού ανταγωνισμού.Η ψυχοθεραπεία, ως μόδα των ανώτερων οικονομικών τάξεων, έχει υποκαταστήσει εν πολλοίς την κλασσική θρησκευτικότητα.

    Τα πανάκριβα σεμινάρια , οι 45λεπτες συνεδρίες,2 και 3 φορές εβδομαδιαίως Χ 60-90 ευρώ τη φορά Χ μήνες ή και χρόνια , είναι μια πολύ καλή πηγή εισοδήματος για τους ψυχοθεραπευτές.

  5. undantag said

    Είμαι πειπεισμένος για την αχρηστία της θρησκείας, δεν είμαι απόλυτα πεπεισμένος για τη χρησιμότητα της ψυχοθεραπείας. Φυσικά θεωρώ την ψυχιατρική επιστήμη – για την άσκηση του επαγγέλματος, έχω αμφιβολίες. Πιθανότατα, λόγω άγνοιας: αχ, πότε να γίνω ανώτερη οικονομική τάξη πραγμάτων, να πάω σε ψυχίατρο!
    Θέμα ελεύθερου και θεμιτού ανταγωνισμού – δυστυχώς – δεν τίθεται! Αρτοκλασίες, θυρανοίξια, ευχέλαια, γάμοι, βαφτίσια, κηδείες, αγιασμοί, Βατοπέδια, ζητείες με «άγια λείψανα», πληρωμή μισθών και συντάξεων από το κράτος (= φόρους του έλληνα πολίτη), είναι μια πολύ καλή πηγή εισοδήματος για τους «ανταγωνιστές» των ψυχοθεραπευτών, στην οποία οι τελευταίοι δε μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση!

  6. Ακόμα και άχρηστη να είναι η ψυχοθεραπεία, γεγονός παραμένει ότι ασκείται, και έτσι έχουμε μια τάξη μορφωμένων επαγγελματιών που βρίσκονται καθημερινά στην ευνοϊκή θέση να ακούν τις εκμυστηρεύσεις των πιο ενδόμυχων σκέψεων που έχουν οι πελάτες τους στο μυαλό τους. Οι ψυχολόγοι «ανοίγουν το καπό και να κοιτάνε μέσα», και στο παρόν γνωμικό έχουμε έναν καταξιωμένο αντιπρόσωπό τους να μας διαβεβαιώνει ότι λίγο-πολύ όλοι τους παρατηρούν τη ζημιά που προκαλεί στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου η θρησκεία.

  7. undantag said

    Αυτό εννοείται.

  8. Ακόμα και άχρηστη να είναι η εξομολόγηση , γεγονός παραμένει ότι ασκείται, και έτσι έχουμε μια τάξη επαγγελματιών (μορφωμένων, ιδίως τα τελευταία χρόνια )που βρίσκονται καθημερινά στην ευνοϊκή θέση να ακούν τις εκμυστηρεύσεις των πιο ενδόμυχων σκέψεων που έχουν όσοι τους εμπιστεύονται στο μυαλό τους. Οι εξομολόγοι «ανοίγουν το καπό και να κοιτάνε μέσα», και θα μπορούσαν να μας βεβαιώσουν ότι λίγο-πολύ όλοι τους παρατηρούν τη ζημιά που προκαλεί στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου η απιστία.

  9. Έχεις την εντύπωση ότι υπάρχουν άπιστοι που εξομολογούνται, Θου Βου;

  10. xarxar said

    Μα πραγματικά έλεος ρε ΘΒ! Πάρε κι ένα «δυσάρεστο» (αν και δεν μπορώ να πω ότι συμφωνώ):

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-1263985/Shirley-Chaplin-Crucifix-row-nurse-loses-discrimination-case.html

    Απλά για να μην τρέφεις αυταπάτες ότι το άθρησκο κράτος είναι και τόσο μακριά, like it or not…

    18:05

    Και μια φήμη από την ελληνική «αθρησκοποίηση» (Διαγόρα αν θέλεις ένωσε τα σχόλια – ευχαριστώ)

    http://www.newsblog.gr/?p=37559

  11. Αγαπητέ μου Διαγόρα, δεν έχω την εντύπωση αλλά την βέβαιη γνώση ότι πολλοί τέως άπιστοι εξομολογούνται.

  12. @Ορθόδοξος
    περιμένεις με το ντουφέλι να βάλει καινούργιο γνωμικό ο Διαγόρας και να πετάξεις το «θέσφατο». Καλό κουράγιο και καλή συνέχεια.

    @ΘΒ
    Μόλις διάβασα το «Διαγόρα, νομίζω ότι τίθεται θέμα επαγγελματικού ανταγωνισμού» που έγραψες, κοντοστάθηκα γιατί υπέθεσα πως αναφερόσουν στον Ορθόδοξο. Δεν έχετε κάνει σαφή κατανομή των ιστολογίων που αγορεύετε μεταξύ σας…

    @Διαγόρα, σχόλιο #9
    Πωπω, εκανε τσαφ η άμυνα του ΘΒ!! Εβαλες εντυπωσιακό γκόλ από τα αποδυτήρια, Διαγόρα. Να δούμε αν θα δώσει πρωτάθλημα ;-)

  13. undantag said

    Καλό!
    Επίσης, μάθαμε ότι οι παπάδες είναι:
    1. επαγγελματίες (sic) και
    2. μορφωμένοι (sic)
    Δεν είναι και λίγο…

  14. Αγαπητέ μου Διαγόρα, δεν έχω την εντύπωση αλλά την βέβαιη γνώση ότι πολλοί τέως άπιστοι εξομολογούνται.

    Καλά, αυτό δεν λέει τίποτα, εσύ έχεις και την «βέβαιη γνώση» ότι η μητέρα του Ιησού του Ναζωραίου τον συνέλαβε μυρίζοντας ένα κρίνο. (Που, ούτε κρίνο ήταν, ούτε ακριβώς το μύρισε.)

    21:20

    Xarxar, σε ευχαριστώ πολύ που παρακολούθησες το ζήτημα της χριστόπληκτης νοσοκόμας και μας ενημερώνεις στο σχόλιο 10 για την κατάληξη αυτής της υπόθεσης, για την οποία ο φαλακρός πράκτωρ μηδέν-μηδέν-μηδέν μας είχε πρωτοενοχλήσει στο Γνωμικό #199. Όπως είχα πει και εκεί, αρκούσε να διαβάσει κανείς την τελευταία παράγραφο εκείνου του φλύαρου άρθρου, για να καταλάβει ποιο ήταν το συγκεκριμένο τεχνικό ζήτημα στο οποίο εστιαζόταν η όλη υπόθεση και να κρίνει ποιός είχε δίκιο και ποιός άδικο.

    Με βάση αυτό το τεχνικό ζήτημα ήταν αναμενόμενο, φυσικά, να βγει αυτή η δυσάρεστη (για τους απανταχού θρησκόμυαλους) απόφαση. Λυπάμαι παιδιά, αντιλαμβάνομαι τον πόνο σας, οι Εβραιοσιωνιστές που σίγουρα ελέγχουν τον εν λόγω όμιλο των νοσοκομείων κέρδισαν για μια ακόμα φορά παίζοντας ύπουλο παιχνίδι, τι να κάνουμε, όμως το γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι ο πτωχός αλλά έντιμος χριστιανισμός θα θριαμβεύσει στο τέλος. Στη Δευτέρα παρουσία, δηλαδή. Αν και η νοσοκόμα κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι ορθόδοξη, οπότε μάλλον στην κόλαση θα πάει αυτή έτσι κι αλλιώς. Πιασ’ τ’ αυγό και κούρευ’ το.

  15. EmilofCrete said

    Είναι αλήθεια, πράγματι, ότι οι παπάδες/εξομολογητές/επαγγελματίες (το τελευταίο μάλλον είναι το πιο σωστό) επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα του ΘΒ, αφού για κάθε περίπτωση αμαρτάνοντος εξομολογούμενου έχουν και διαφορετικό και συγκεκριμένο «κοκτέϊλ θεραπευτικής αγωγής» με επιστημονικότατο συνδυασμό των παρακάτω:
    -Προσευχή,
    -μετάνοιες και
    -«Πατερημά».
    Θα μου πείτε, μόνο με τρία στοιχεία επιτυγχάνεται τέτοια πληθώρα «Αγωγών»;
    Και η τρομπέτα, θα σας απαντήσω, τρία πλήκτρα έχει, αλλά στα χέρια (και το στόμα) των βιρτουόζων γίνεται …αηδόνι!
    Τι λιγότερο έχουν οι παπάδες/εξομολογητές/επαγγελματίες (να μην ξεχνιόμαστε*), από τον Λουδοβίκο τον Χειροδύναμο (Λούις Άρμστρονγκ στα ελληνικά); Τίποτα! Ίσα-ίσα, έχουν και τον (άνευ ονόματος) Παντοδύναμο για -ή στις- «πλάτες»!
    Καμμία σύγκρισις κύριοι…

    :-)))))))))))))))))))))))))

Σχολιάστε