Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Γνωμικό #140

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2009/02/06

«Ο Αθεϊσμός είναι κάτι παραπάνω από απλή γνώση ότι δεν υπάρχουν θεοί, και ότι η θρησκεία είναι είτε σφάλμα είτε απάτη. Ο αθεϊσμός είναι μία νοοτροπία, μία κατάσταση του νου που εξετάζει τον κόσμο αντικειμενικά, άφοβα, πάντα προσπαθώντας να κατανοήσει το κάθε τι ως μέρος της φύσης.»

Emmet F. Fields (Έμετ Φίλντς) Αμερικανός ελευθερόφρων (freethinker), λοιπά στοιχεία άγνωστα. Πηγή: infidels.org – Atheism: An Affirmative View (1980)

Το πρωτότυπο: «Atheism is more than just the knowledge that gods do not exist, and that religion is either a mistake or a fraud. Atheism is an attitude, a frame of mind that looks at the world objectively, fearlessly, always trying to understand all things as a part of nature.»

Το αρχείο των γνωμικών φιλοξενείται στο atheoi.ORG: Αρχείο γνωμικών

Copyright © 2009 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

4 Σχόλια προς “Γνωμικό #140”

 1. Π said

  Εδώ δεν λέει Carl Sagan, λέει Emmett F. Fields.

 2. stardust30 said

  Ο αθεϊστής θα έλεγα πως είναι ένας ελεύθερα σκεπτόμενα άνθρωπος, αυτός που έχει μετουσιώσει την γνώση που έχει αποκτήσει και την χρησιμοποιεί σαν το λυχνάρι απέναντι στο σκοτάδι του θρησκευτικού δογματισμού.
  Επίσης ο αθεϊσμός είναι μια στάση ζωής, ένας διαρκής αγώνας ενάντια στις προκαταλήψεις και στην σημερινή κυριαρχία του θρησκευτικού συναισθήματος. Ο ορθός λόγος ενάντια στις ψευδαισθήσεις και τους φανταστικούς φίλους.

 3. Π, σε ευχαριστώ για την υπόδειξη. Έθεσα το ερώτημα στη σχετική σελίδα της Wikipedia για να δω τι θα πουν, και αναμένω κι άλλες γνώμες. Αν δεν προκύψει κάτι άλλο, θα προβώ σε διόρθωση.

  Stardust, το γνωμικό αυτό (το οποίο νομίζω πως στέκει ασχέτως του ποιός το είπε) το ανέβασα με σκοπό να το χρησιμοποιήσω μέσα στα πλαίσια της συζήτησης για την ονομασία της όποιας συλλογικής προσπάθειας είναι να κάνουμε. Ήθελα με αφορμή αυτό το γνωμικό να υποστηρίξω ότι η αθεΐα ή ο αθεϊσμός δεν είναι κατ’ανάγκη «η έλλειψη πίστης στο υπερφυσικό, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο». Αυτή είναι μία απλοϊκή έννοια των λέξεων, στην οποία εγώ επιθυμώ να αντιπαραθέσω μία πολύ πιό φιλοσοφημένη. Η απλοϊκή ερμηνεία δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, γιατί αφορά άτομα που πολύ απλά δεν τους απασχόλησε ποτέ το ερώτημα. Είναι άθεοι όχι επειδή το σκέφτηκαν το ζήτημα και κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, παρά επειδή δεν έτυχε να κατηχηθούν σε κάποια θρησκεία από μικροί, και κατά συνέπεια δεν τους απασχόλησε ποτέ το ζήτημα της ύπαρξης ή μη ύπαρξης θεού. Αν ήταν να ακολουθήσουμε αυτή την έννοια της αθεΐας, τότε θα έπρεπε να επιθυμούμε να μην λεγόμαστε άθεοι. Από την άλλη μεριά, η φιλοσοφημένη έννοια της αθεΐας αφορά ένα συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει κανείς μετά από σκέψη, και για πολλά άτομα (ειδικά σε χώρες με βαρειά θρησκευτική μονοκαλλιέργεια, όπως η ελλάδα,) αντιπροσωπεύει τη λήξη της ηλικίας της ευπιστίας και τη διανοητική ενηλικίωση.

  Ο αθεϊσμός λοιπόν δεν είναι απλά μία κατάσταση στην οποία βρίσκεται κανείς τυχαία, παρά είναι μία στάση. Η στάση αυτή βασίζεται πάνω σε μελέτη και σε ώριμη σκέψη, έχει μία ολόκληρη φιλοσοφία πίσω της που την υποστηρίζει, έχει μία ιστορία παράλληλη με την ιστορία της ανθρωπότητας, έχει πάμπολλα πατήματα σε όλες σχεδόν τις επιστήμες, έχει συγγράματα, βιβλία, οργανώσεις, και εξέχουσες προσωπικότητες, και έχει να συμβάλλει από τη δική της τη σκοπιά στη διεκδίκηση ορισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και γενικότερα στη διαμόρφωση του δικαίου στις σύγχρονες κοινωνίες. Έχει, δηλαδή, συγκεκριμένες αξιώσεις από την κοινωνία, και συγκεκριμένες απαιτήσεις από τους πολιτικούς. Αυτή είναι η έννοια της αθεΐας που με ενδιαφέρει εμένα, και κατά συνέπεια η έννοια με την οποία χρησιμοποιώ τη λέξη.

 4. Ενημέρωση: Διόρθωσα την προέλευση του γνωμικού και το αποδίδω πλέον στον Emmet F. Fields αντί για τον Carl Sagan. Έκανα και την ανίστοιχη διόρθωση στη σχετική σελίδα της Wikipedia.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: