Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Περί λογοκρισίας στην ιστολογόσφαιρα

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2007/09/03

(Με αφορμή συζήτηση που διεξάγεται σε αυτό το άρθρο)

O Akamas είπε:
> Και άλλο κρούσμα λογοκρισίας; Η κατάσταση δεν πάει άλλο, δεν θα πρέπει να
> λογοκρίνονται κείμενα παρά μόνο όταν θα είναι υβριστικά και προσβλητικά.

Το τι «θα πρέπει» και τι «δεν θα πρέπει» ευτυχώς είναι ελεύθερος ο καθένας να το κρίνει για το δικό του ιστολόγιο. Κατά τη γνώμη μου όμως, οφείλει ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού προς τους επισκέπτες του να το δηλώσει ξεκάθαρα σε κάποια σελίδα τύπου «Όροι Χρήσης» έτσι ώστε οι επισκέπτες να γνωρίζουν εκ των προτέρων τους όρους του παιχνιδιού, και να κάνουν τις επιλογές τους σχετικά με το αν θα ήθελαν να αφήσουν σχόλια (ή να καταδεχτούν να κοιτάξουν καν) το ιστολόγιο.

Προφανώς, η γενική έλλειψη όρων χρήσης στα ιστολόγια δείχνει πως οι ιστοδεσπότες θεωρούν κάποια πράγματα ως αυτονόητα, (κι έτσι τα παραλείπουν ως ευκόλως εννοούμενα,) όπως π.χ. το ότι δεν είναι δυνατόν να προσβάλλεις κάποιον μέσα στο ίδιο το ιστολόγιό του. Λογικό δεν ακούγεται; Μία μπούρδα ολκής είναι, γιατί με τη σειρά του προϋποθέτει διάφορα άλλα πράγματα ως αυτονόητα, όπως π.χ. ότι η ισχύουσα στο κάθε ιστολόγιο αντίληψη ως προς το τι συνιστά προσβολή και τι όχι είναι εξ ορισμού η αντίληψη του ιστοδεσπότη, ότι οι επισκέπτες θα πρέπει να φροντίζουν να είναι ανελλιπώς σε θέση να μαντεύουν με επιτυχία αν το κάθε τι που γράφουν δύναται να θεωρηθεί προσβλητικό ή όχι από τον ιστοδεσπότη, και ακόμα επίσης ότι ο ιστοδεσπότης είναι ανά πάσα στιγμή σε θέση να κατανοήσει το οποιοδήποτε σχόλιο ώστε να εκτιμήσει σωστά αν αυτό συνιστά προσβολή ή όχι σύμφωνα με το δικό του σύστημα αξιών.

Δεν αμφιβάλλω ότι με βάση κάποια λογική όλα τα παραπάνω μπορεί να στέκουν, σίγουρα όμως δεν είναι αυτονόητα.

Έτσι λοιπόν, οι ιστοδεσπότες που δεν αναρτούν σαφείς όρους χρήσης διατηρούν το δικαίωμα να πράξουν κάθε φορά ανάλογα με τις περιστάσεις, (μετάφραση: όπως τους καυλώσει,) πράγμα που από τη μεριά του ιστοναύτη σημαίνει ότι κάθε ιστολόγιο που δεν έχει αναρτημένους όρους χρήσης μπορεί κάλλιστα να επιδίδεται σε λογοκρισία, και δεν έχει κανείς τρόπο να μάθει αν δεν δοκιμάσει πρώτα.

Έτσι λοιπόν έχω να σας δώσω μία μικρή ιδέα, αν και αναγνωρίζω πως είναι κάπως δύσκολη στην εφαρμογή της: πριν γράψετε ένα σχόλιο-σεντόνι σε ένα ιστολόγιο που δεν γνωρίζετε καλά, και δεν έχει αναρτημένους όρους χρήσης, ειδικά αν το περιεχόμενο του σεντονιού πρόκειται να είναι κάπως «αμφιβόλλου αποδοχής», δοκιμάστε να αφήσετε πρώτα ένα μικρό ανώνυμο υβριστικό σχολιάκι· αν λογοκριθεί, τότε ξέρετε, να μην μπείτε στον κόπο να γράψετε το σεντόνι.

Τι να κάνουμε, έτσι είναι η ιστολογόσφαιρα. Μακάρι να ξεχώριζε η φηρά απ’ το στάρι, αλλά δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο, οπότε καλύτερα να συνηθίσουμε την κατάσταση έτσι όπως έχει.

6 Σχόλια προς “Περί λογοκρισίας στην ιστολογόσφαιρα”

 1. Odin said

  Eίχαμε συζητήσει από κοντά κάποια πράγματα για την «φύση» των ιστολογίων αγαπητέ Διαγόρα και την απεχθή δυνατότητα του θεματοθέτη να ορίζει τους κανόνες , να μη ορίζει κανόνες , ή να αλλάζει κανόνες όποτε γουστάρει , … συν τον απόλυτο έλεγχο , την «προληπτική λογοκρισία» πριν ειπωθεί κάτι .. η την «στεγνή λογοκρισία» όταν ειπωθεί κάτι μη αρεστό στον θεματοθέτη !.
  Όπως σου είχα πει τότε τα ιστολόγια δεν έχουν να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στην ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ διακίνηση ιδεών , επικοινωνίας και ελευθερίας του Λόγου που είναι δυσεύρετη, δομημένη σε συγκεκριμένα κανάλια ‘έκφρασης» καθώς και εμπορευματικά ή εξουσιαστικά ελεγχόμενη ούτως ή άλλως στην εξω-δικτυακή ζωή … το μόνο σίγουρο είναι ότι προσφέρουν ένα βήμα μονολόγου στον θεματοθέτη και την δυνατότητα του να σκίσει τον όποιο διάλογο και τον όποια διαλεκτικό συσχετισμό στο χαλαρό . Μια αναπαραγωγή της «λογικής» επικοινωνίας , διακίνησης ιδεών και ελευθερίας του λόγου του «έξω κόσμου» δηλαδή , με χαμηλότερο κόστος . (τα προσωπικά τηλεοπτικά κανάλια , με τις ελεγχόμενες «γραμμές στο αέρα» «υποθέτω» κοστίζουν απελπιστικά περισσότερα)
  Τελικά από ότι φαίνεται ο «ναρκισσισμός» (το λέω κομψά ) σε όλες του τις εκφάνσεις (ακόμα και στο διαδίκτυο μέσω των Blogs) είναι πολύ «προσωπική υπόθεση» και δεν μπορεί από την φύση του να πλατειάσει σε ευρύτερα σχήματα και ανάγκες επικοινωνίας, διαλόγου και διακίνησης ιδεών , … πέρα από τις στενά προσωπικές του Ιστολόγου … άρα γιατί οι υπόλοιποι να αποτελούν «διακοσμητικούς πλανήτες» στο «προσωπικό του σύμπαν» … είναι το μόνο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί … και όχι το αν αυτό το blog είναι «καλό» επισκεφτείτε το … και εκείνο «κακό» αγνοήστε το …
  Πάντα φιλικά …

 2. @odin:

  ε;

  …για να μην το πολυζαλίζουμε, αγαπητέ Odin, όλοι οι τρόποι επικοινωνίας και διακίνησης ιδεών έχουν τους λόγους ύπαρξής τους, και τα ιστολόγια δεν αποτελούν εξαίρεση. Το κάθε μέσο είναι καταλληλότερο απ’τα άλλα για κάποια είδη επικοινωνίας, και λιγότερο κατάλληλο για κάποια άλλα είδη επικοινωνίας. Εμένα το ιστολόγιο μου αρέσει. Πως το λένε, γουστάρω. Και μου κάνει γι’αυτό που το θέλω. Αυτό που συμβαίνει σε μερικά άρθρα στο whispering planet καλύτερα να γινόταν σε μία αγορά (όπως λέμε στα ελληνικά, «φόρουμ») αντί για ιστολόγιο, εντάξει, και τι έγινε. Αν προκύψει πραγματικο ζήτημα, τότε το whispering planet μπορεί να μετεξελιχθεί σε αγορά. Και η ζωή συνεχίζεται.

 3. omadeon said

  Αγαπητέ Odin προσυπογράφω τα όσα λες (αν τα κατανόησα όλα σωστά) και συμμερίζομαι την πικρή ειρωνεία των διαπιστώσεών σου. Επίσης είμαι ευγνώμων που έδωσε και ο Διαγόρας την πρέπουσα στο θέμα σημασία. Υπάρχουν νομίζω δύο λύσεις. Η ουτοπική (που πρότεινα ήδη σε σχετικό άρθρο για το «μέλλον») και η πρακτική (που αναμφίβολα είναι συνεπής με τις διαπιστώσεις και προτάσεις του Διαγόρα). Η πρακτική και άμεση λύση (και πολύ εύκολη νομίζω) είναι απλούστατα να μαζευτούμε όλοι και να θεσπίσουμε μία απλή και περιεκτική «κοινά αποδεκτή δεοντολογία» (σε εμάς τους ίδιους) και μετά αντί να γράφουμε ο καθένας τα δικά του, απλώς να την αναρτούμε μέσω Link και Banner στα blog μας.

  Το τελευταίο θα το είχα εισηγηθεί ήδη, αλλά… αφενός έχω και άλλες δουλειές αυτές τις μέρες, και αφ’ ετέρου θα ήθελα να γίνει ταυτόχρονα σε 2 γλώσσες (τουλάχιστον) (αγγλικά-ελληνικά) μαζεύοντας τη συναίνεση ΠΑΡΑ πολλών ιστολόγων. Επίσης θα μπορούσαμε μετά να αναρτήσουμε λίστες με «μαύρα ιστολόγια» που δεν σέβονται τους σχολιαστές τους ΠΡΩΤΟ στη λίστα αυτή για μένα -και όχι μόνο- είναι βεβαίως η «Καλύβα Ψηλά στο Βουνό» του Πάνου Ζέρβα. Και… επειδή αυτός ο άνθρωπος τώρα πια έγινε και… υποψήφιος βουλευτής δεν έχω κανένα πρόβλημα να τον καταγγείλω ξανά και ξανά για τον τροπο που αποτελεί ΚΙΝΔΥΝΟ για τη δημοκρατία η υποψηφιότητά του. Ομως εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα, το ότι αν το κάνω αυτό θα χαρακτηριστώ (ή θα φανώ) «εμπαθής», ιδιαίτερα από τους μη-γνωρίζοντες το πλήρες ιστορικό (αν κι ο Ακάμας και μερικοί άλλοι το γνωρίζουν και -βεβαίως- έχει καταγραφεί).

  Γι’ αυτό, αντί να αναλώνομαι (εγώ σήμερα, εσύ Διαγόρα χθες, ο Τάδε αύριο) για συγκεκριμένα μπλογκ που φέρθηκαν βάναυσα στην ελευθερία του Λόγου μας, θα πρέπει να δράσουμε συλλογικά χωρίζοντας μια για πάντα «τα πρόβατα από τα ερίφια», δηλαδή όσους ιστολόγους σέβονται την κοινά αποδεκτή νέα «Χάρτα» μας και όσους αποδεδειγμένα δεν τη σέβονται. Το τελευταίο χωρίς συλλογικό συντονισμό δεν είναι καν εφικτό να γίνει, γιατί όταν ένας ιστολόγος πετσοκόβει σχολιαστές, συνήθως δεν αφήνει και κανένα ίχνος των λογοκριτικών του πράξεων, ούτε και αποδεικτικό στοιχείο. Μετά -ενίοτε- τους… βγάζει και τρελλούς, ενώ… υπάρχουν σίγουρα (αντιστρόφως) και κακοήθεις επισκέπτες σε μπλογκ που αφοδεύουν ασύστολα και όταν τους κόψει κανείς τις βρισιές τον συκοφαντούν ότι τους έκοψε και σημαντικά μη-υβριστικά κείμενα.

  Η ΣΩΣΤΗ ΛΥΣΗ για το μέλλον πρέπει να υλοποιηθεί από εμάς τους προγραμματιστές, εφοδιάζοντας τον κόσμο με νέο λογισμικό που προβάλλει τεχνική σντίσταση σε όλες τις παραποιήσεις λεχθέντων. Αν και όλα όσα εξήγησε ο Οδίν ισχύουν (με το παραπάνω) εν τούτοις υπάρχουν τεχνικές μέθοδοι για να αποφευχθούν οι κραυγαλέες παραποιήσεις και αποκλεισμοί απόψεων του μέλλοντος. Και μοιραία κάποια μειοψηφία ιστολόγων θα υιοθετήσει αυτές τις μεθόδους ενώ οι υπόλοιποι ΙΣΩΣ και να μπουν σε ένα είδος Μαύρου Μεσαίωνα. ΗΔΗ τα άρθρα που… εγκωμιάζουν τη λογοκρισία είναι περισσότερα από εκείνα που την καταγγέλλουν (όταν αυτό αφορά ιδιωτική λογοκρισία ή Moderation). Φαίνεται πως οι ύβρεις, οι προσβολές, οι απειλές και οι συκοφαντίες δρουν περίπου όπως οι… ταραξίες στις διαδηλώσεις που δίνουν το ΔΙΚΑΙΩΜΑ σε αστυνομικούς και σε κράτη ολόκληρα να σφίγγουν τα κατασταλτικά μέτρα.

  Το ΑΛΛΟΘΙ της λογοκρισίας είναι ο υβριστής-λασπολόγος, όπως και για το φασισμό ο τρομοκράτης!

 4. […] για τη λογοκρισία ΜΕΣΑ στα ιστολόγια, π.χ. ΕΔΩ και ΕΔΩ. Οπωσδήποτε, είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα να […]

 5. passing bee said

  «Τελικά από ότι φαίνεται ο “ναρκισσισμός” (το λέω κομψά ) σε όλες του τις εκφάνσεις (ακόμα και στο διαδίκτυο μέσω των Blogs) είναι πολύ “προσωπική υπόθεση” …Το ΑΛΛΟΘΙ της λογοκρισίας είναι ο υβριστής-λασπολόγος..»
  Πεστα goldenmouth,Omadeon! Επισης στελνουν στο σπαμ το εξωτερον οποιον τολμησει να εχει διαφορετικη αποψη ιδεων. Στο κατω-κατω, δεν υπαρχουν βρωμικες λεξεις, μονον ‘βρωμικοι’ ανθρωποι.
  Ανθρωποι που βαζουν τη ταμπελα του φιλελευθερου και εχουν προσωπικο blog, τι κανουν? Βαζουν spam ετσι και ‘τους τη πεις’.

 6. omadeon said

  Επισκέφτηκα μετά από μερικούς μήνες αυτή τη συζήτηση, γιατί την ξαναβρήκα σε λινκ αλλού…

  Ευχαριστώ (έστω και καθυστερημένα) τον φίλο Passing Bee για τα καλά του λόγια. Αλλά επίσης για τις αλήθειες που είπε.

  Πέρασα πολλά στο διαδίκτυο αυτούς τους μήνες. Θεώρησα όμως σωστότερο να ΜΗΝ εμπλέξω σε αυτά τον αγαπητό Διαγόρα, ούτε άλλους που εκτιμώ. Κατάλαβα ότι έπρεπε να ακολουθήσω μοναχικό δρόμο, τουλάχιστον προς το παρόν. Διότι σημειώθηκαν δύο σοβαροί επαγγελματικοί διασυρμοί και πολλά άλλα που τα θεωρώ ακραία, δυσάρεστα, και -ως προσωπικά- εκτός θέματος εδώ.

  Παρόλ’ αυτά, κάθε ειλικρινής προσπάθεια δικαιώνεται. Σήμερα ανέφερα σε ένα φίλο αυτό το ιστολόγιο, σαν παράδειγμα ανθρώπου που λογοκρίθηκε, και μόλις είπα τη λέξη «Διαγόρας» μου απάντησε «μα… αυτό το μπλογκ το ξέρω»!

  Αν ήμουν ο απόβλητος της κοινωνίας όπως (ελάχιστοι) με παρουσιάσανε, δεν θα είχα ούτε 45 χιλιάδες αναγνώστες (σε 10 μήνες) ούτε 55 ιστολόγια με λινκ προς το δικό μου, ούτε πολλά άλλα. Το ίδιο ισχύει (και με το παραπάνω) για τον Διαγόρα.

  Πάντως επισκεφτείτε το ιστολόγιό μου, καθώς και το άλλο (ειδικευμένο για θέματα λογοκρισίας) αν θέλετε ενημέρωση για τις… περιπέτειές μου:
  http://panikos.wordpress.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: