Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Εκστρατεία καταπολέμησης των «Διαταραχών του Γραπτού Λόγου»

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2007/05/06

Δημιούργησα τη σελίδα «ΔΓΛ – Διακήρυξη» ως αρχική για την εκστρατεία που ξεκινάω για την καταπολέμηση των κακών συνηθειών που ονομάζω «Διαταραχές του Γραπτού Λόγου», όπως greeklish, φραγκολεφαντίνικα, λειψιτονία, κλπ. Περιέχει διακήρυξη, σκέψεις, προτάσεις, κονκάρδες, κλπ.

Η βασική ιδέα είναι ότι όταν βλέπετε ένα προβληματικό κείμενο, απαντάτε απλά με μία κονκάρδα που είναι σύνδεσμος προς τη σελίδα της εκστρατείας, η οποία εξηγεί όλα αυτά που θα θέλατε να πείτε αλλά δεν έχετε το χρόνο και την όρεξη.

Παρακαλώ ρίξτε μιά ματιά, και αν σας ενδιαφέρει, σχολιάστε.

3 Σχόλια to “Εκστρατεία καταπολέμησης των «Διαταραχών του Γραπτού Λόγου»”

  1. S G said

    χχμμ εχεις σκεφτει ποτε οτι η ατονια δεν ειναι διαταραχη αλλα εξελιξη? Εκτος δηλαδη του οτι ηταν και συνηθεια για μακρυ χρονικο διαστημα (πριν διεθνοποιηθει η ελληνικη γλωσσα και βαλουμε τονους για τους ξενους). Προσωπικα δεν βρισκω κανεναν λογο για την χρηση τονων εκτος απο λεξεις που εχουν διπλο τονισμο…

  2. GordonGR said

    Ἐγὼ ποὺ γράφω πολυτονικῶς ἔχω διαταραχὴ ἢ ὄχι γιατρέ μου;

  3. @ S G

    Το έχω σκεφτεί, και έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως δεν είναι εξέλιξη. Επίσης δεν έχω καμμία απολύτως ένδειξη πως στέκει το περί εισαγωγής των τόνων στην Ελληνική για χάρη των ξένων. Τέλος πάντων, ενημέρωσα τη σελίδα «Δικαιολογίες» για να καλύψω τη δική σας οπτική γωνία. Αντιλαμβάνομαι πως αν κάποιος θεωρεί κάποιο γλωσσικό βίτσιο ως εξέλιξη αντί για διαταραχή, θα το χρησιμοποιήσει στο λόγο του για να το προωθήσει, δεν θα πρέπει όμως να τρέφει αυταπάτες ως προς το αν οι γύρω του θα το θεωρήσουν ως διαταραχή ή όχι.

    @ GordonGR

    Από τεχνικής απόψεως, το πολυτονικό είναι διαταραχή. Πρακτικά, είναι το λιγώτερο που με απασχολεί: απαντάται τόσο σπάνια που δεν αξίζει καν να αναφερθεί ως διαταραχή. Επίσης από όλες τις διαταραχές είναι η μοναδική που έχει την ιδιαιτερότητα ότι ήταν κάποτε ο ορθός τρόπος γραφής. Επίσης, ίσως επειδή το διδάχτηκα όταν ήμουν παιδί, δεν με δυσκολεύει να το διαβάσω. Ίσως να δυσκολεύει τους νεότερους, όμως.

Σχολιάστε