Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Οδηγίες Χρήσης

Χρησιμοποιώ τον τίτλο «Οδηγίες Χρήσης» γιατί είναι εύχρηστος.  Στην πραγματικότητα βέβαια πρόκειται για «συμβουλές» και «γνώμες μου» για (αυτό που εγώ θεωρώ ως) «βέλτιστη χρήση».  Αν ψάχνετε για τους όρους χρήσης, αυτοί βρίσκονται εκεί: Όροι Χρήσης.

Διαβάζοντας

Ενημέρωση μέσω Τροφοδοσιών Περιεχομένου

Για να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά το παρόν ιστολόγιο, (αλλά και οποιοδήποτε  άλλο από τα χιλιάδες που υπάρχουν,) χρειάζεστε έναν «Αναγνώστη Τροφοδοσιών Περιεχομένου» («Content Feed Reader», ή απλά «Αναγνώστη», «Reader»). Αυτό είναι ένα πρόγραμμα που συλλέγει τα νέα άρθρα που δημοσιεύονται σε ιστολόγια που σας ενδιαφέρουν, και σας τα παρουσιάζει όλα συγκεντρωμένα σε ένα σημείο, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να πηγαίνετε διαρκώς από ιστολόγιο σε ιστολόγιο για να δείτε αν δημοσιεύθηκε κάτι.  Για να σας διευκολύνει, ο «Αναγνώστης» κρατάει επίσης λογαριασμό των άρθρων που έχετε ήδη διαβάσει και τα δείχνει με διαφορετικό χρώμα, ή τα κρύβει όλως διόλου αν θέλετε.

Ο «Αναγνώστης» που χρησιμοποιώ εγώ είναι το Google Reader, το οποίο είναι δωρεάν και προσβάσιμο μέσω Δικτύου, πράγμα που σημαίνει ότι α) δεν χρειάστηκε να εγκαταστήσω τίποτα στον υπολογιστή μου, και β) έχω πρόσβαση σε αυτό τόσο από το σπίτι όσο και από το γραφείο. Για να ξεκινήσετε να το χρησιμοποιείτε πηγαίνετε στο http://reader.google.com και κάνετε μια εγγραφή.

Από τη στιγμή που έχετε έναν Αναγνώστη Τροφοδοσιών Περιεχομένου, κάθε φορά που βλέπετε έναν ιστότοπο που έχει το εικονίδιο τροφοδοσίας [rss] μπορείτε να αντιγράψετε τη διεύθυνσή του και να την επικολλήσετε στον «Αναγνώστη» σας, και από εκεί και πέρα αυτός θα συλλέγει για εσάς κάθε νέο άρθρο που θα δημοσιεύεται σε αυτό τον ιστότοπο.

Φυσικά, τον «Αναγνώστη» μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε όχι μόνο για ιστολόγια αλλά και για οποιονδήποτε άλλο ιστότοπο που υποστηρίζει πρωτόκολλο «Τροφοδοσίας Περιεχομένου» (αναγνωρίσιμο από την ύπαρξη εικονιδίου [] ή [rss]) όπως το in.gr, η Ναυτεμπορική, η Καθημερινή, η ΕΡΤ, το Mega, το Mad, η Ημερησία, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το Οmhroi.gr, και πολλοί άλλοι.

Ενημέρωση μέσω e-mail

Αν για τον οποιονδήποτε λόγο δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε «Αναγνώστη Τροφοδοσιών Περιεχομένου», τότε μπορείτε εναλλακτικά να κάνετε χρήση κάποιας υπηρεσίας που θα σας ενημερώνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αυτό έχει διάφορα μειονεκτήματα, το σημαντικότερο εκ των οποίων είναι ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κάποια μηνύματα να χαθούν ως παράπλευρες απώλειες στον πόλεμο του σπαμ, αλλά «απ’ τ’ ολότελα» καλό είναι κι αυτό. Μία υπηρεσία που κάνει ακριβώς αυτή τη δουλειά είναι το feedburner, προς το οποίο έχω έτοιμους συνδέσμους στη δεξιά στήλη, κάτω από το φτερωτό φακελάκι.  Εγγραφείτε στο feedburner για να λαμβάνετε μέσω e-mail το κάθε άρθρο μου ή / και το κάθε σχόλιο που δημοσιεύεται σε αυτό το ιστολόγιο.

Σχολιάζοντας

Αν μπείτε στη συνήθεια να διαβάζετε ιστολόγια, είναι πιθανό ότι κάποια στιγμή θα θελήσετε να σχολιάσετε κιόλας.  Γράφοντας ένα σχόλιο, δώστε προσοχή στα εξής:

 1. Βεβαιωθήτε ότι το σχόλιό σας δεν παραβιάζει τους Όρους Χρήσης, οι οποίοι καλύπτουν διάφορες χοντράδες που μπορούν να γίνουν αιτία να λογοκριθεί ένα σχόλιο στο παρόν ιστολόγιο, όπως χρήση greeklish, αποκλειστική χρήση κεφαλαίων, κλπ.

 2. Βεβαιωθήτε ότι το σχόλιό σας συμμορφώνεται με τις συστάσεις. (Αυτό δεν είναι υποχρεωτικό, ενδείκνυται όμως.)

 3. Δώστε προσοχή σε ζητήματα ορθής γραφής και αναγνωσιμότητας των σχολίων σας, ακόμα κι αν δεν παραβιάζουν τους όρους χρήσης.  Για λεπτομέρειες διαβάστε παρακάτω.

 4. Βεβαιωθήτε ότι έχετε πράγματι κάτι να πείτε, και δεν θα συμβάλλετε απλά στον διαδικτυακό θόρυβο.

 5. Έχετε υπόψη ότι ο σκοπός του σχολιασμού είναι η πρόοδος της συζήτησης και όχι η διαλεύκανση της παραμικρής λεπτομέρειας και του καθενός απειροελάχιστου σημείου διαφωνίας. Προσπαθήστε να έχετε αίσθηση του πότε γίνεστε κουραστικός για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στη συζήτηση, και αναγνωρίστε τους τη δυνατότητα να κρίνουν από μόνοι τους αν έχετε δίκιο εσείς ή ο συνομιλητής σας, υπερνικώντας την επιθυμία σας να επιμείνετε μέχρι να αποδείξετε ότι έχετε δίκιο, μιά και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ.  Ο γραπτός λόγος ως μέσο επικοινωνίας δεν διαθέτει το απαραίτητο «εύρος ζώνης» για απεριόριστα λεπτομερή επικοινωνία και για εξονυχιστικές αναζητήσεις.  Η κάθε πλευρά παραθέτει τα επιχειρήματά της, και οι αναγνώστες κρίνουν.

 6. Αν διατηρείτε δικό σας ιστολόγιο, τότε τα σχόλια που αφήνετε σε άλλα ιστολόγια είναι ένας καλός τρόπος για να διαλαλήσετε την ύπαρξη του ιστολογίου σας και να διοχετεύσετε αναγνώστες προς αυτό. Όταν σχολιάζετε σε ένα ιστολόγιο που φιλοξενείται στον ίδιο παροχέα που φιλοξενεί και το δικό σας, (π.χ. αν είναι και τα δύο στο blogspot.com ή και τα δύο στο wordpress.com) τότε η συσχέτιση της διαδικτυακής σας προσωπικότητας με το ιστολόγιό σας γίνεται αυτομάτως. Αν όχι, τότε πρέπει να φροντίσετε γι’ αυτή τη συσχέτιση. Στο wordpress η συσχέτιση αυτή γίνεται συμπληρώνοντας το πεδίο που λέει «Ιστοσελίδα» στη φόρμα εισαγωγής σχολίου. Αν ασχολείστε συστηματικά με τον σχολιασμό, καλό είναι να ανοίξετε ένα λογαριασμό στον καθένα παροχέα έτσι ώστε αυτά τα στοιχεία να συμπληρώνονται αυτομάτως.

 7. Αν έχετε δικό σας ιστολόγιο, και σχολιάζετε σε ιστολόγιο μεγαλύτερης επισκεψιμότητας από το δικό σας, μην γράφετε ποτέ σχόλια της μιας γραμμής, ή σχόλια που δεν λένε ουσιαστικά τίποτα, γιατί αυτό δίνει την εντύπωση του «συνδεσμολιγούρη», δηλαδή εκείνου που τριγυρνάει σε ιστολόγια μεγάλης επισκεψιμότητας με μοναδικό σκοπό τη διαφήμιση του δικού του ιστολογίου, δηλαδή την αυτοπροβολή.

 8. Επιπλέον σύνδεσμοι προς το ιστολόγιό σας χωρίς κάποιο σαφή λόγο (ειδικά εν είδει υπογραφής στο τέλος κάθε σχολίου σας) είναι όχι απλώς περιττοί, (αφού το όνομά σας έτσι κι αλλιώς εμφανίζεται πάντα ως σύνδεσμος προς το ιστολόγιό σας,) αλλά αποτελούν σαφές διακριτικό σημάδι συνδεσμολιγούρη.

 9. Από την άλλη μεριά, μη διστάζετε να παραθέτετε συνδέσμους προς άρθρα που έχετε γράψει, (αυτοαναφορές,) όταν είναι πράγματι σχετικά με τη συζήτηση και χρήσιμα για τους συμμετέχοντες. Η εξερεύνηση διαφορετικών απόψεων σε διαφορετικά ιστολόγια είναι ένας από τους λόγους ύπαρξης του ιστολογείν.

 10. Αφότου καταχωρήσετε ένα σχόλιο, καλό είναι να παρακολουθήσετε τη συζήτηση για να δείτε αν τυχόν υπάρξει απάντηση στο σχόλιό σας, έτσι ώστε να ανταπαντήσετε. Αυτό μπορείτε να το επιτύχετε με διάφορους τρόπους:

  • Δένοντας ένα σπαγγάκι γύρω από το δάχτυλό σας έτσι ώστε να θυμόσαστε να επανεπισκέπτεστε τη σελίδα της συζήτησης τακτικά για να δείτε αν προσετέθη σχόλιο. Βέβαια, αν συνηθίζετε να σχολιάζετε πολύ, θα χρειαστείτε πολλά σπαγγάκια γι’ αυτή τη δουλειά, οπότε καλό είναι να φροντίσετε να είναι πολύχρωμα για να τα ξεχωρίζετε.

  • Εισάγοντας στον «αναγνώστη τροφοδοσιών περιεχομένου» σας την τροφοδοσία για τα σχόλια του συγκεκριμένου άρθρου. (Αυτού του είδους η τροφοδοσία δεν παρέχεται από όλα τα ιστολόγια.)

  • Δηλώνοντας ότι θα θέλατε να λαμβάνετε μέσω email μια ειδοποίηση για κάθε νέο σχόλιο σε αυτή τη συζήτηση. Αυτό συνήθως επιτυγχάνεται επιλέγοντας ένα checkbox που υπάρχει γι’ αυτό το σκοπό κάπου μέσα στη φόρμα εισαγωγής σχολίου.  Βέβαια, για να δουλέψει αυτό πρέπει επίσης να έχετε εισάγει και τη σωστή σας διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.  Μη φοβάστε, δεν πρόκειται να εμφανιστεί, δεν θα τη δει κανείς εκτός από τον ιδιοκτήτη του ιστολογίου στο οποίο σχολιάζετε.
 11. Αν το σχόλιό σας από τη φύση του δεν θα μπορούσε να το γράψει κανείς άλλος παρά μόνο εσείς, (π.χ. περιγραφή προσωπικής εμπειρίας) τότε βεβαιωθήτε απλά ότι έχετε διαβάσει ολόκληρο το άρθρο πριν σχολιάσετε.  Αν όμως το σχόλιό σας αφορά κάτι που από τη φύση του μπορεί να έχει ήδη γράψει κάποιος άλλος, (π.χ. υπόδειξη για λάθος ή παράλειψη, αναφορά σε κάποιο σχετικό γεγονός που αναφέρθηκε κάποτε στις ειδήσεις, ακόμα και κατάθεση προσωπικής γνώμης την οποία μπορεί να συμμερίζονται και άλλοι) βεβαιωθήτε ότι έχετε διαβάσει πρώτα όχι μόνο ολόκληρο το άρθρο, αλλά και όλα τα σχόλια που έχουν αναρτηθεί μέχρι στιγμής, για να αποφύγετε το ενδεχόμενο να επαναλάβετε κάτι που έχει ειπωθεί ήδη.

 12. Καθαροδιαβάστε οπωσδήποτε το σχόλιό σας πριν το καταχωρίσετε.

 13. Αν κατά τη διάρκεια του καθαροδιαβάσματος προκύψει η ανάγκη για κάποια διόρθωση, τότε επαναλάβετε το καθαροδιάβασμα μέχρι να υπάρξει ένα τουλάχιστον πέρασμα κατά το οποίο δεν θα προκύψει ανάγκη για καμμία διόρθωση.

 14. Αν πρόκειται για μεγάλο σχόλιο, ασχοληθείτε για λίγη ώρα με κάτι άλλο για να ξεκαθαρίσει το μυαλό σας ανάμεσα στα καθαροδιαβάσματα.

 15. Αν γνωρίζετε ότι τα γραπτά σας συνήθως περιέχουν ορθογραφικά λαθάκια, μπείτε στη συνήθεια να περνάτε κάθε σχόλιό σας από αυτόματο έλεγχο ορθογραφίας πριν το αναρτήσετε.  Φυσικά, ο αυτόματος έλεγχος ορθογραφίας δεν πιάνει όλα τα λάθη, (ούτε καν «σχεδόν όλα», παρά μόνο ίσως «τα περισσότερα»,) οπότε αν σας αρέσει να σχολιάζετε, καλό είναι να ξεσκονίσετε τις γνώσεις σας περί ορθογραφίας.

 16. Γενικά, αν είστε καινούργιος στο ιστολογείν, κοιτάτε τι κάνουν οι άλλοι, και πράττετε αναλόγως.  Όταν θα είστε πλέον έμπειρος στο ιστολογείν, τότε θα μπορείτε να διακρίνετε ποιες πρωτοτυπίες και παρεκκλίσεις από την πεπατημένη ενδείκνυνται, και ποιες είναι καλύτερο να αποφεύγονται.  Μέχρι τότε, φερθείτε συντηρητικά για να αποφύγετε την πιθανότητα να ρεζιλευτείτε.

 17. Ακόμα κι αν είστε έμπειρος στο ιστολογείν, αν τυχόν παρατηρείτε ότι δεν σας δίνουν τόση σημασία όση πιστεύετε ότι αξίζετε, δοκιμάστε να αναθεωρήσετε κάποιες από τις επιλογές σας ως προς τις επικοινωνιακές σας ιδιαιτερότητες.  Η αναθεωρητική κατεύθυνση που ποτέ δεν έβλαψε κανέναν είναι η προς το συντηρητικότερο και το ομογενέστερο.

Ψευδώνυμα

Μπορείτε να σχολιάζετε με τρεις τρόπους: επώνυμα, ανώνυμα, ή ψευδώνυμα.  Τον επώνυμο σχολιασμό δεν τον συνιστώ, γιατί μπορεί να σας οδηγήσει σε μπελάδες. Τον ανώνυμο σχολιασμό επίσης δεν τον συνιστώ, γιατί δείχνει προχειρότητα, νωθρότητα, και έλλειψη φαντασίας. Σε πολλά ιστολόγια τα ανώνυμα σχόλια απαγορεύονται όλως διόλου γιατί αποσυντονίζουν τις συζητήσεις. Μερικά παραδείγματα της κατάντιας στην οποία μπορεί να περιπέσει μια συζήτηση λόγω ανώνυμου σχολιασμού μπορείτε να βρείτε εδώ: α’, β’, γ’, δ’.

Αν λοιπόν δεν θέλετε να σχολιάζετε με το πραγματικό σας όνομα, βρείτε ένα ψευδώνυμο, και αρχίστε να το χρησιμοποιείτε συστηματικά.

Σκοπός ενός ψευδώνυμου είναι να σχετίζει το κάθε σχόλιό σας με τη διαδικτυακή σας προσωπικότητα, έτσι ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να συνδέει το κάθε τι που γράφετε με τα όσα έχετε ήδη γράψει και να το ξεχωρίζει από αυτά που έχουν γράψει άλλοι, καθώς και να διαβάζει τα σχόλιά σας μέσα στο πλαίσιο των προσδοκιών που αναπτύσσονται από τα προηγούμενα δείγματα της γραφής σας.

Επιλέγοντας ένα ψευδώνυμο, δώστε προσοχή στα εξής:

 1. Φροντίστε να μην περιέχει κάποιο ορθογραφικό λάθος.  Είναι ντροπή.

 2. Μην το γράψετε σε κεφαλαία, κάνει κακή εντύπωση.

 3. Φροντίστε να είναι μοναδικό. Ένα ψευδώνυμο όπως «Γιώργος» ή «Stranger» μπορεί να χρησιμοποιείται και από άλλους, κι έτσι καθιστά την πατρότητα του κάθε σχολίου σας αβέβαιη.

 4. Φροντίστε το ψευδώνυμό σας να διαβάζεται και επίσης να γράφεται.  Ένα ψευδώνυμο όπως «ΑΠΟΚ.17;16» είναι προβληματικό.  (Πως προσφωνεί κανείς τον κάτοχο ενός τέτοιου ψευδωνύμου;)

 5. Αν συνηθίζετε να σχολιάζετε σε ξενόγλωσσα ιστολόγια, τότε ίσως να έχει νόημα να επιλέξετε ένα ψευδώνυμο που αποτελείται από λατινικούς χαρακτήρες. Αν όμως σχολιάζετε σχεδόν αποκλειστικά σε ελληνόφωνα ιστολόγια, εξετάστε το ενδεχόμενο να δείξετε ωριμότητα, ακεραιότητα χαρακτήρα, και έλλειψη συνδρόμου κατωτερότητας επιλέγοντας ένα ψευδώνυμο που αποτελείται από ελληνικούς χαρακτήρες. (Με άλλα λόγια, «Διαγόρας» αντί για «Diagoras».)  Ακόμα και σε ξενόγλωσσο ιστολόγιο να σχολιάσετε με ελληνικό ψευδώνυμο, η ελαφρά σύγχυση που ενδεχομένως να προκαλέσετε στους ξένους αντισταθμίζεται από το ενδιαφέρον έως και θαυμασμό που προκαλεί ανά τον κόσμο το κάθε τι γραμμένο με ελληνικά γράμματα, δεδομένου ότι τους είναι συνήθως γνωστά από τη μελέτη των μαθηματικών. (Για παράδειγμα αυτού του είδους θαυμασμού, δείτε την αντίδραση του PZ Myers σε δικό μου άρθρο που περιείχε ελληνική μετάφραση ενός δικού του κειμένου: Pharyngula – And it sounds so much more erudite that way.)

Γράφοντας ευανάγνωστα σχόλια

Υπάρχουν μερικά «χοντρά» πράγματα που καλό είναι να προσέχουμε ώστε τα σχόλιά μας να μην αποπνέουν την αίσθηση του γελοίου, και να μην δίνουν την εντύπωση πως τα έγραψε κάποιο εννιάχρονο που βιαζόταν να πάει στην τουαλέτα.  Εκτός από τα «χοντρά» ζητήματα, υπάρχουν και άλλα πιο «λεπτά», που όμως δεν παύουν να είναι σημαντικά, γιατί βοηθάνε στο να είναι ξεκούραστα στην ανάγνωση τα σχόλιά μας.

Το ζήτημα της κούρασης είναι σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι κάθε μέρα διαβάζουμε τεράστιες ποσότητες κειμένου, πράγμα από τη φύση του αρκετά κουραστικό, και σίγουρα μπορούμε να κάνουμε χωρίς εκείνο το 1% των συγγραφέων των οποίων τα γραπτά συνεισφέρουν το 25% της συνολικής κούρασης. Έτσι λοιπόν καλό είναι να έχουμε πάντα υπόψη μας η γνώμη μας, το ύφος μας, και η όποια ιδιαιτερότητά μας καλό είναι να επικοινωνείται μέσω του περιεχομένου του γραπτού μας, δηλαδή λογοτεχνικά, και όχι μέσω της μορφής του, δηλαδή μέσω αυθαιρεσιών στα σημεία στίξεως, στην επιλογή πεζών και κεφαλαίων, στην εισαγωγή κενών κλπ) Οποιαδήποτε προσπάθεια αποτύπωσης του προσωπικού μας ύφους στη μορφή του γραπτού έχει σαν αποτέλεσμα ένα δυσανάγνωστο κείμενο το οποίο πολλοί μπορεί να μην έχουν καν τη διάθεση να διαβάσουν για να δουν τι λέει.

Ακολουθούν μερικές οδηγίες για το πως μπορούμε να γράφουμε ευανάγνωστα κείμενα· αν σας λένε Γιώργο Σεφέρη ή E.E.Cummings, προσπεράστε αυτή την ενότητα. Αν όχι, διαβάστε την.

 1. Γενικά, προσπαθήστε να αποφεύγετε τις «αγγλικούρες», οι οποίες δείχνουν είτε ανωριμότητα, είτε προχειρότητα. Αγγλικούρα είναι η αλόγιστη χρήση αυτούσιων ξένων λέξεων μέσα σε ελληνικό κείμενο όταν υπάρχουν ελληνικές λέξεις που θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν χρησιμοποιηθεί αντί για τις ξένες.

 2. Προσπαθήστε επίσης να αποφεύγετε τα φραγκολεβαντίνικα, δηλαδή τον άσκοπο δανεισμό ξένων λέξεων μέσω διαφόρων αν μη τι άλλο ευρηματικών προσαρμογών τους στη γλώσσα μας. Αυτές είναι λέξεις όπως το «κλικάρω» και το «ποστάρω». Υπάρχουν ακόμα και λέξεις που σύμφωνα με τα λεξικά έχουν πλέον πολιτογραφηθεί στην ελληνική γλώσσα, αλλά παρ’ όλα αυτά εγώ επιμένω ότι η πολιτογράφησή τους αποτελεί έγκλημα, όπως οι λέξεις «σπόνσορας» και «σπονσοράρω». (Στα Ελληνικά αυτά λέγονται «χορηγός» και «χορηγώ», κάφροι!)  Υπάρχουν βέβαια χιουμοριστικές εξαιρέσεις, όπως το «εμπιθριόφωνο» και το «εξελόφυλλο», οι οποίες όμως δεν είναι παρά αυτό ακριβώς: χιουμοριστικές εξαιρέσεις.  Μία πρόχειρη και ατελής συλλογή φραγκολεβαντίνικων η οποία είναι σε εντελώς πειραματικό στάδιο και δεν την προσυπογράφω ακόμα βρίσκεται εδώ: http://spreadsheets.google.com/pub?key=pvaJStrJNLDVVxtmPBxPQcw (Όποιος θέλει να τη σχολιάσει, ας αφήσει σχόλιο στο άρθρο που αναφέρεται στο τέλος της παρούσης σελίδας.)

 3. Αν θέλετε να δώσετε έμφαση σε κάποια λέξη, γράψτε την με έντονα γράμματα, όχι με κεφαλαία. Για το πως μπαίνουν τα έντονα γράμματα, δείτε παρακάτω.

 4. Γενικά, χρησιμοποιήστε κεφαλαία μόνο αν έχετε κάποιον πολύ καλό λόγο για να το κάνετε αυτό.  Η μόνη δικαιολογημένη χρήση κεφαλαίων που μπορώ να σκεφτώ είναι στη συγγραφή τίτλων,  πράγμα από σπάνιο έως όλως διόλου μη προβλεπόμενο σε σχόλια σε ένα ιστολόγιο. Αν θέλετε μια συμβουλή, μην γράφετε με κεφαλαία ούτε καν το ψευδώνυμό σας.  Αν θέλετε άλλη μια συμβουλή, αφαιρέστε το πλήκτρο Caps Lock από το πληκτρολόγιό σας.

 5. Πριν δώσετε έμφαση σε κάποια λέξη με έντονα γράμματα ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, αναλογιστείτε αν αυτό είναι όντως αναγκαίο. Εκτός από κουραστική, η κατάχρηση της έμφασης είναι και ενοχλητική.  (Στην προηγούμενη πρόταση υπέπεσα εσκεμμένα στο παράπτωμα για να δείξω τι εννοώ.)

 6. Βάζετε πάντα ένα κενό μετά από κάθε τελεία (.), άνω τελεία (·), άνω και κάτω τελεία (:), κόμμα (,), ερωτηματικό (;), και αποσιωπητικά (…). Μην βάζετε ποτέ κενό πριν από αυτά.

 7. Βάζετε πάντα ένα κενό πριν από κάθε εισαγωγικό (‘, «, «) ή παρένθεση που ανοίγει [(]. Μην βάζετε ποτέ κενό μετά από αυτά. Βάζετε πάντα ένα κενό μετά από κάθε εισαγωγικό (‘, «, ») ή παρένθεση που κλείνει [)]. Μην βάζετε ποτέ κενό πριν από αυτά.

 8. Κολλάτε πάντα την απόστροφο στη λέξη που υπόκειται σύντμηση και ξεχωρίζετέ την πάντα από οποιαδήποτε άλλη λέξη με ένα κενό.  Παράδειγμα: «μετ’ εμποδίων»· όχι «μετ’εμποδίων», ούτε «μετ ‘εμποδίων».

 9. Μην κάνετε κατάχρηση των emoticons.

 10. Τα αποσιωπητικά αποτελούνται από τρεις τελείες. Ούτε δύο, ούτε είκοσι δύο.

 11. Τα αποσιωπητικά υποδεικνύουν ότι ένα τμήμα κάποιου αρχικού κειμένου έχει παραλειφθεί. Μην τα ραντίζετε στο κείμενό σας προσπαθώντας να αποδώσετε το αινιγματικό σας ύφος.  Αν μπορείτε να αποδώσετε το ύφος σας μέσα από τα λόγια που γράφετε, (δηλαδή λογοτεχνικά,) έχει καλώς· αλλιώς, δεν σας φταίνε σε τίποτα τα σημεία της στίξεως.

 12. Μην χρησιμοποιείτε περισσότερα από ένα θαυμαστικό στη σειρά πιο συχνά από μια φορά το μήνα.

 13. Όταν γράφετε κείμενο στην ελληνική γλώσσα, χρησιμοποιείτε το ελληνικό ερωτηματικό (;) και όχι το λατινικό ερωτηματικό (?), ακόμα και όταν η τελευταία λέξη στην πρόταση είναι αγγλική.  (Πόσο μάλλον όταν δεν είναι!)

 14. Τα διπλά εισαγωγικά είναι αυτός ο χαρακτήρας: («) δεν είναι αυτός (~) ούτε αυτός (¨).  Για πληροφορίες σχετικά με το πως μπορείτε να παράγετε διάφορους χαρακτήρες, διαβάστε παρακάτω.

 15. Γενικά, και εδώ ισχύει το «πράττε όπως οι άλλοι»: Συγκρίνετε το γραπτό σας με το γραπτό οποιουδήποτε άλλου: αν, ασχέτως περιεχομένου, η εμφάνιση του γραπτού σας είναι αισθητά διαφορετική από την εμφάνιση του μέσου γραπτού, τότε το γραπτό σας θα είναι κατά πάσα πιθανότητα κουραστικό στην ανάγνωση. (Επαναλαμβάνω: ασχέτως περιεχομένου.)

Χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email)

Αφήνοντας τη διεύθυνση του email σας όταν γράφετε σχόλιο

Σε κάθε σχόλιο που γράφετε καλό είναι να συμπληρώνετε τη διεύθυνση του email σας, η οποία δεν πρόκειται να εμφανιστεί ποτέ δημοσίως, ενώ βοηθάει με ποικίλους τρόπους:

 1. Βοηθάει έτσι ώστε τα σχόλιά σας να μην παρακρατούνται ως ύποπτα για σπαμ.

 2. Βοηθάει έτσι ώστε το ψευδώνυμό σας να έχει πάντα το ίδιο εικονίδιο στην WordPress.

 3. Χρησιμεύει ως επαλήθευση της (ψευδώνυμης) ταυτότητάς σας έτσι ώστε ο ιδιοκτήτης του ιστολογίου στο οποίο σχολιάζετε να γνωρίζει ότι πρόκειται πράγματι για εσάς και όχι για κάποιον που υποδύεται εσάς.

 4. Σας δίνει τη δυνατότητα να λαμβάνετε αυτόματες ειδοποιήσεις μέσω email για κάθε νέο σχόλιο που θα αναρτηθεί στη συζήτηση, έτσι ώστε να ενημερώνεστε για τυχόν απαντήσεις που δίνονται στα σχόλιά σας.

Με το να μην συμπληρώνετε τη διεύθυνση του email σας όταν καταχωρείτε ένα σχόλιο δείχνετε παρανοϊκής έκτασης καχυποψία, και ειδικά καχυποψία προς τον κάτοχο του ιστολογίου στο οποίο σχολιάζετε, καθώς αυτός είναι ο μόνος που θα δει τη διεύθυνση που θα αφήσετε.  Αναλογιστείτε αν θέλετε πράγματι να δώσετε τέτοια εντύπωση.

Δημοσιεύοντας τη διεύθυνση του email σας στο ιστολόγιό σας.

Αν διατηρείτε ιστολόγιο, είναι μία καλή ιδέα να δημοσιοποιήσετε τη διεύθυνση του email σας έτσι ώστε να μπορεί ο κόσμος να έρχεται σε επαφή μαζί σας κατ’ ιδίαν, χωρίς να χρειάζεται πρώτα να αφήσει σχόλιο.

Φροντίστε όμως να μην γράψετε αυτούσια τη διεύθυνση του email σας ως απλό κείμενο στη σελίδα σας, γιατί το Διαδίκτυο είναι γεμάτο με spambots (σπαμορομπότ) που ψάχνουν στις σελίδες όλου του κόσμου για διευθύνσεις email και τις χρησιμοποιούν για να στέλνουν σπαμ. Αντί γι’ αυτό, δημοσιεύστε τη διεύθυνση του email σας ως εικόνα αντί για κείμενο, ή δημοσιεύστε την ως γρίφο  τον οποίο μπορεί μεν να λύσει ένας άνθρωπος, όχι όμως μία μηχανή.  Για παράδειγμα, κοιτάξτε πως δημοσιεύω εγώ τη δική μου διεύθυνση email στη σελίδα «Περιαυτολογίες».

Στέλνοντας email

Αν ασχοληθείτε με το ιστολογείν για κάποιο χρονικό διάστημα, αναπόφευκτα θα πέσουν στα χέρια σας οι διευθύνσεις email διαφόρων ιστολόγων και σχολιαστών, και είναι πιθανό ότι κάποια στιγμή θα θελήσετε να στείλετε μία μαζική αποστολή σε όλες τις διευθύνσεις που έχετε.  Δεν θα σταθώ στα ευκόλως εννοούμενα περί του πόσο ενοχλητικό μπορεί να είναι να λαμβάνει κανείς πλήθη ανούσιων και τετριμμένων μαζικών αποστολών, θα λάβω ως δεδομένο ότι αν στέλνετε μία μαζική αποστολή έχετε κάποιον καλό λόγο για να το κάνετε, ή αλλιώς ότι δεν έχετε καμμία ελπίδα να καταλάβετε ποτέ γιατί δεν θα έπρεπε να το κάνετε. Προσπαθήστε μόνο σας παρακαλώ να ακολουθήσετε την παρακάτω οδηγία:

Μην κοινοποιείτε ποτέ τη διεύθυνση email κανενός από τους παραλήπτες σας προς όλους τους υπόλοιπους.

Με άλλα λόγια, μην δημοσιοποιείτε ποτέ τη διεύθυνση email κάποιου ατόμου χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή του.

Αυτό είναι σημαντικό για δύο λόγους:

 1. Αποτελεί παραβίαση του απορρήτου των προσωπικών στοιχείων του καθενός.  Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να αρκεί.

 2. Οι ηλεκτρονικοί υπολιγιστές κάποιων από τους παραλήπτες θα είναι σίγουρα προσβεβλημένοι (ή θα προσβληθούν σε κάποια στιγμή στο μέλλον) από κάποιον ιό ο οποίος θα ψάξει όλο το δίσκο τους για αρχεία που περιέχουν διευθύνσεις email και θα τις στείλει στον δημιουργό του για να τις χρησιμοποιήσει για να στέλνει σπαμ. Έτσι, κάθε μαζική αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που κοινοποιεί τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του κάθε ενός παραλήπτη της προς όλους τους υπόλοιπους δημιουργεί μία μικρή επιδημία σπαμ.  Ιδιαίτερα αν πρόκειται για μήνυμα τύπου «διαβάστε το και προωθήστε το σε όσους γνωρίζετε».

Η αθέμιτη κοινοποίηση της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του κάθε ενός παραλήπτη μίας μαζικής αποστολής προς όλους τους άλλους συμβαίνει όταν ο αποστολέας κάνει το λάθος να καταχωρήσει τις διευθύνσεις email όλων των παραληπτών στο πεδίο «To:» ή στο πεδίο «Cc:».  Αντί γι’ αυτό, οι διευθύνσεις των παραληπτών σε μία μαζική αποστολή πρέπει να καταχωρούνται πάντα στο πεδίο «Bcc»:.  Αν το πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε για αποστολή email δεν φαίνεται να διαθέτει πεδίο «Bcc:», μην πτοείστε, ψάξτε μέχρι να το βρείτε, όλα τα προγράμματα διαθέτουν τέτοιο πεδίο, απλώς μερικά το έχουν κρυμμένο.  Αν το πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε αρνηθεί να στείλει το μήνυμα επειδή δεν έχετε γράψει κάποιον παραλήπτη στο πεδίο «To:» τότε γράψτε τη δική σας διεύθυνση σε αυτό το πεδίο, στέλνοντας δηλαδή το μήνυμα στον εαυτό σας.

Μορφοποιώντας το κείμενο

Στο πλαίσιο εισαγωγής σχολίων σε ιστολόγια της WordPress ισχύουν τα εξής:

Εισάγετε αυτό Για να προκύψει αυτό
<a href="https://diagoras.wordpress.com" title="Τα είδωλα
κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα">Διαγόρας ο Μήλιος</a>
Διαγόρας ο Μήλιος
μια <b>έντονη</b> λέξη με b μια έντονη λέξη με b
μια <strong>έντονη</strong> λέξη με strong μια έντονη λέξη με strong
μια <i>πλάγια</i> λέξη με i μια πλάγια λέξη με i
μια <em>πλάγια</em> λέξη με em μια πλάγια λέξη με em
μια <strike>διαγεγραμμένη</strike> λέξη με strike μια διαγεγραμμένη λέξη με strike
μια <del>διαγεγραμμένη</del> λέξη με del μια διαγεγραμμένη λέξη με del
μια <abbr title="επεξήγηση">συντομογραφία</abbr> μια συντομογραφία
ένα <acronym title="επεξήγηση">ακρωνύμιο</acronym> ένα ακρωνύμιο
μια <blockquote cite="το cite δεν χρησιμοποιείται">
παραπομπή</blockquote>
μια

παραπομπή

μια <q>φράση μέσα σε</q> εισαγωγικά μια φράση μέσα σε εισαγωγικά
μια <cite>παραπομπή</cite> μια παραπομπή
κείμενο σε <code>γραμματοσειρά σταθερού πλάτους</code> κείμενο σε γραμματοσειρά σταθερού πλάτους

Ειδικοί χαρακτήρες

Ακολουθούν μερικές οδηγίες σχετικά με το πως μπορείτε να παράγετε κάποιους ειδικούς χαρακτήρες σε PC με Microsoft Windows και σε PC με Linux.  (Δεν ξέρω τι γίνεται με άλλα συστήματα όπως Macintosh, όποιος θέλει ας μας διαφωτίσει στέλνοντάς μου email.)

Εισάγετε αυτό Για να προκύψει αυτό Γλώσσα Πληκτρολογίου
Windows Linux Windows Linux
; ακολουθούμενο
από ένα φωνήεν
; ακολουθούμενο
από ένα φωνήεν
τονισμένο φωνήεν Ελληνική Ελληνική
: ακολουθούμενο
από ένα φωνήεν
: ακολουθούμενο
από ένα φωνήεν
φωνήεν με διαλυτικά Ελληνική Ελληνική
Shift+W ακολουθούμενο
από ι ή υ
:,; ακολουθούμενο
από ι ή υ
ΐ ή ΰ (με τόνο και διαλυτικά) Ελληνική Ελληνική
Ctrl+Alt+; ακολουθούμενο
από ι ή υ
:,; ακολουθούμενο
από ι ή υ
ΐ ή ΰ (με τόνο και διαλυτικά) Ελληνική Ελληνική
Q Q ; (το ελληνικό ερωτηματικό) Ελληνική Ελληνική
Shift+Q Shift+Q : (η άνω και κάτω τελεία) Ελληνική Ελληνική
Alt+0183 AltGr+q · (μέση τελεία) Οποιαδήποτε Ελληνική
Alt+0149 U+2022 (βούλα) Οποιαδήποτε Ελληνική
U+0387 · (άνω τελεία) Αγγλική
Alt+0147 U,201C (ανοίγοντα εισαγωγικά) Οποιαδήποτε Αγγλική
Alt+0148 U,201D (κλείνοντα εισαγωγικά) Οποιαδήποτε Αγγλική
Ctrl+Alt+[ AltGr+< « (ανοίγοντα εισαγωγικά) Ελληνική Ελληνική
Ctrl+Alt+] AltGr+> » (κλείνοντα εισαγωγικά) Ελληνική Ελληνική
Δεξί Alt+[ AltGr+< « (ανοίγοντα εισαγωγικά) Ελληνική Ελληνική
Δεξί Alt+] AltGr+> » (κλείνοντα εισαγωγικά) Ελληνική Ελληνική
Alt + 0185 U+00B9 ¹ (ένα, επιγεγραμμένο άνω) Οποιαδήποτε Αγγλική
Ctrl+Alt+2 U+00B2 ² (δύο, επιγεγραμμένο άνω) Ελληνική Αγγλική
Ctrl+Alt+3 U+00B3 ³ (τρία, επιγεγραμμένο άνω) Ελληνική Αγγλική
Alt + 0186 U+00BA º (όμικρον, επιγεγραμμένο άνω) Οποιαδήποτε Αγγλική
Ctrl+Alt+0 AltGr+0 ° (βαθμοί) Αγγλική Ελληνική
Alt+0176 AltGr+0 ° (βαθμοί) Οποιαδήποτε Ελληνική
Alt + 0137 U+2030 (τοις χιλίοις) Οποιαδήποτε Αγγλική
Ctrl+Alt+4 AltGr+3 £ (λίρα) Ελληνική Αγγλική
Ctrl+Alt+E AltGr+E ή AltGr+5 (Ευρώ) Ελληνική Ελληνική
Alt + 0128 U+20AC (Ευρώ) Οποιαδήποτε Αγγλική
Alt + 0162 U+00Α2 ¢ (σεντ) Αγγλική Αγγλική
Alt + 0165 U+00Α5 ¥ (Γιέν) Οποιαδήποτε Αγγλική
Ctrl+Alt+5 U+00A7 § Ελληνική Αγγλική
Ctrl+Alt+6 U+00B6 Ελληνική Αγγλική
Ctrl+Alt+8 U+00A4 ¤ Ελληνική Αγγλική
Ctrl+Alt+9 U+00A6 ¦ Ελληνική Αγγλική
Ctrl+Alt+= U+00BD ½ Ελληνική Αγγλική
Ctrl+Alt+- AltGr+- ± Ελληνική Ελληνική
Ctrl+Alt+C AltGr+C © (copyright) Ελληνική Ελληνική
Alt + 0153 U+00A9 © (copyright) Οποιαδήποτε Αγγλική
Ctrl+Alt+R AltGr+R ® (registered) Ελληνική Ελληνική
Alt + 0153 U+2122 (trademark) Οποιαδήποτε Αγγλική

Ευχαριστώ πολύ τον stratis_vip που συνεισέφερε τις στήλες που αφορούν το Linux.

Δυό λόγια για την άνω τελεία στα Windows.

Δυστυχώς, οι φωστήρες που έφτιαξαν τον οδηγό για το ελληνικό πληκτρολόγιο στα Microsoft Windows δεν έβρισκαν καμμία χρησιμότητα για την άνω τελεία, (ίσως και να μην ήξεραν καν τι είναι,) κι έτσι δεν μας έδωσαν κανέναν εύκολο τρόπο για να την εισάγουμε στα κείμενά μας. Όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα υπάρχει τρόπος να εισαχθεί η μέση τελεία (·) (Alt+0183), και η βούλα (•) (Alt+0149), όχι όμως η άνω τελεία (·).

Αν έχετε Microsoft Windows, ένας τρόπος για να εισάγετε την άνω τελεία έχει ως εξής: Ανοίξτε το πρόγραμμα «Character Map» (charmap.exe), επιλέξτε «Advanced View», και στο πεδίο αναζήτησης που θα εμφανιστεί γράψτε «ano» για να βρείτε τον χαρακτήρα «Greek Ano Teleia».  Αντιγράψτε τον χαρακτήρα και επικολλήστε τον στο κείμενό σας.

Ενημέρωση 2011/01/23: δείτε αυτό το άρθρο: Διαγόρας ο Μήλιος – Καλά νέα για τους οπαδούς της άνω τελείας.

Επεξηγήσεις όρων

LOL αρχικά του «Laughing Out Loud», ευρέως χρησιμοποιούμενα στο αγγλόφωνο διαδίκτυο.  Συχνά συνοδεύονται από τρία, πέντε, ή περισσότερα θαυμαστικά.

ROFL αρχικά του «Rolling On the Floor, Laughing», ευρέως χρησιμοποιούμενα στο αγγλόφωνο διαδίκτυο.  Συχνά συνοδεύονται από τρία, πέντε, ή περισσότερα θαυμαστικά.

LMAO αρχικά του «Laughing My Ass Off», ευρέως χρησιμοποιούμενα στο αγγλόφωνο διαδίκτυο.  Συχνά συνοδεύονται από τρία, πέντε, ή περισσότερα θαυμαστικά.

ROFLMAO αρχικά του «Rolling On the Floor Laughing My Ass Off», ευρέως χρησιμοποιούμενα στο αγγλόφωνο διαδίκτυο.  Συχνά συνοδεύονται από δέκα ή περισσότερα θαυμαστικά.

Πολλές από τις συστάσεις που αφορούν την ορθογραφία έχουν αντιγραφεί από εδώ: Νυστέρι blog – Μαθήματα ηλεκτρονικής ορθογραφίας.

Ο σχολιασμός της παρούσης σελίδας γίνεται στο άρθρο που ανήγγειλε τη δημοσίευσή της: Νέα σελίδα: Οδηγίες Χρήσης.

Copyright © 2008 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

 
Αρέσει σε %d bloggers: