Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Αθεϊστικό λεωφορείο & τρόλεϊ

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2011/04/01

Από σήμερα και για είκοσι περίπου μέρες θα κυκλοφορούν στην Αθήνα λεωφορεία και τρόλεϊ με μήνυμα της Ένωσης Άθεων. Η εκστρατεία έχει χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από δωρεές μελών της Ένωσης. Εντός των ημερών αναμένονται και στους δρόμους της Θεσσαλονίκης λεωφορεία με το ίδιο μήνυμα.

Το μήνυμα της Ένωσης Άθεων είναι το εξής:

Ο φωτογραφικός φακός του ιστολογίου «Διαγόρας ο Μήλιος» απαθανάτισε ένα Λεωφορείο και τρία τρόλεϊ με το αθεϊστικό μήνυμα στο κέντρο της Αθήνας. Ακολουθούν φωτογραφίες.

Το λεωφορείο:

Αθεϊστικό Λεωφορείο

Κλικ για μεγέθυνση

Ένα τρόλεϊ:

Αθεϊστικό Τρόλεϊ

Κλικ για μεγέθυνση

Άλλο ένα τρόλεϊ:

Αθεϊστικό Τρόλεϊ

Κλικ για μεγέθυνση

Κι ακόμα άλλο ένα τρόλεϊ:

Αθεϊστικό Τρόλεϊ

Κλικ για μεγέθυνση

Copyright © 2011 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

30 Σχόλια προς “Αθεϊστικό λεωφορείο & τρόλεϊ”

  1. dmast said

    Και του χρόνου!

  2. Moutro said

    Κι αυτό θα γίνει…

  3. Vagelford said

    LOL

  4. Εξαιρετικό. Μπράβο, ρε παιδιά. Και στη Θεσσαλονίκη λίγο να πικάρουμε τον Άνθιμο…

  5. Οι πρώτες αντιδράσεις…

  6. ESKARINA said

    Πω πω τι έχει να ακουστεί!!!
    Επιτέλους, θα γελάσουμε!

  7. LOL!!!

  8. Και του χρόνου, παιδιά!

    (Αν και, βέβαια, ελπίζω κάποια στιγμή να γίνει πραγματικότητα, και διατίθεμαι να συμβάλλω έμπρακτα στο να γίνει αυτό.)

  9. καλό μήνα :)

  10. http://mail.google.com/mail/help/motion.html

  11. Too good to be true! Και του χρόνου … με κάτι πιο πιστευτό.

  12. 2½…οι ώρες που θα προλάβει να κυκλοφορήσει πριν το ξηλώσουν οι ΧΟΤ. :-)

    Διαγόρα, στο κείμενο διόρθωσε το «αποθανάτισε» σε «απαθανάτισε».

  13. Batcic said

    Κόμη, θα υιοθετήσω τον ορισμό ΧΟΤ!!! Στο μεταξύ:

    Οι ΧΟΤ τα σπάνε! = ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ

  14. Κόμη σε ευχαριστώ για την υπόδειξη, το διόρθωσα.

  15. Infidel Boy said

    Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν πλακίτσα photoshop, δεδομένου ότι το αναρτήθηκε 1η Απριλίου.

    Πολύ γουστάρω. Αν και θα μπορούσε να είναι λίγο πιο πιασάρικο από την ακριβή μετάφραση του αγγλικού. Ας μην πέσει κανείς να με φάει, δεν έχω κάποια καλή αντιπρόταση. Κάτι του τύπου «Χαλαρώστε πια με το Θεό, μας ζαλίσατε» ή «Αναπόδεικτος Θεός; Ευχαριστώ, δεν θα πάρω» ίσως;

    Αναμένω με αγωνία τις αντιδράσεις των ΧΟΤ…

  16. tatief said

    @Infidel
    Αυτό που νόμισες στην αρχή είναι!
    Στην Ελλάδα η Εκκλησία είναι παντοδύναμη και στους χαλεπούς καιρούς -δυστυχώς- γίνεται δυνατότερη, γιατί την χρειάζεται το σύστημα να κρατάει τους χαχόλους εν υπνώσει.

    οπότε κάνε υπολογισμούς. 6 (χρόνια για να πάμε πίσω 50 χρόνια με την όπισθεν ταχύτητα που κινούμαστε) + 50 (χρόνια για να ξαναφτάσουμε εδώ)+ 60 (χρόνια, 2 γενιές τουλάχιστον) από εδώ εως την ημέρα που θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο.
    Σύνολο 116 χρόνια

    Αν συνυπολογίσεις ότι απο τότε που έπεσε η τουρκοκρατία (στην περίοδο της οποίας η εκκλησία απέκτησε τεράστια δύναμη και περιουσία) μέχρι σήμερα (190 χρόνια μετά), ίσα που καταφέραμε να γράφουμε σε μπλόγκ τις απόψεις μας.

  17. …Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι το photoshop! :)

  18. Infidel Boy said

    Έλα ρε φίλε… Δεν μπήκα και πολύ στην διαδικασία να το προσέξω. Αν και δε θα μου έκανε και τρελή εντύπωση να το έβλεπα μπροστά μου.

    @Tatief
    Έχεις δίκιο, αν και στην Ελλάδα μιαρές οργανώσεις όπως ο κλήρος καρποφορούν επίσης λόγω του ωχαδερφισμού του μέσου Έλληνα, ο οποίος αν και αδιάφορος για τα θρησκευτικά/εκκλησιαστικά, παντρεύεται σε εκκλησία και πάει στον επιτάφιο κάθε χρόνο γιατί «έτσι κάνουν όλοι» και για να δει κανά ξέκωλο με μίνι.
    Οι χαλεποί καιροί δυστυχώς κάνουν τον κόσμο (τους χαχόλους τουλάχιστον…) να προσκολλούνται όχι μόνο στην Εκκλησία αλλά και στα πιο συντηρητικά πολιτικά κόματα (φαίνεται και στην Ευρώπη). Α-χριστιανικές απόψεις διατυπώνονται και σε βιβλία ευρείας κυκλοφορίας, οκ μερικοί χαζεμένοι κάψανε το βιβλίο του Ανδρουλάκη αλλά ο Αναγνωστίδης και ο Μάρας γράψανε για χρόνια τώρα ωραία πράγματα.

    Για την περιουσία της Εκκλησίας και την εξουσία της ας μην μιλήσουμε καλύτερα, θα μιλάμε μήνες και εκτός θέματος.

  19. Ναι, εκτός από το Photoshop, επειδή θα έρθει και η ώρα του στην πραγματικότητα (όπως έγινε και στην Αγγλία άλλωστε αντίστοιχη καμπάνια) θα πρέπει να σκεφτούμε καλύτερα το σλόγκαν. «Γιατί έχεις ανάγκη να πιστεύεις σε Θεό;» ίσως; Ή «υπάρχει λόγος που η εκκλησία έχει τόσο τεράστια περιουσία;»!! http://bit.ly/fw5hDw

  20. Παύλος Παλαπανίδης said

    Διαγόρα,πού θα μπορούσα να ενισχύσω κι εγώ λίγο οικονομικά την ¨Ενωση¨ για την εκστρατεία της Θεσ/νίκης;
    Υ.Γ. Στο καινούργιο πρόγραμμα για το Λύκειο η διδασκαλία της ξένης γλώσσας και της πληροφορικής υποβαθμίζονται αλλά παραμένει υποχρεωτική η διδασκαλία των Θρησκευτικών!!! Απογοήτευση… ¨ Έστω κι έτσι… Αλλά από επιστημονική δημοσιευθείσα στις ΗΠΑ έρευνα η επιρροή της θρησκείας στο διάβα του χρόνου μειώνεται (ίδια εντύπωση έχω κι εγώ).

  21. Αλ said

    Πάντως ένα αυτοκολλητάκι (λίγο καλύτερα σχεδιασμένο) θα μπορούσαμε να βγάλουμε. Σαν αυτά που έχουν οι streetpanthers εναντίον της παράνομης στάθμευσης, ένα πράγμα. Από την άλλη, αν είναι να το χρησιμοποιούσε κανένας βλάκας πάνω σε τοίχους εκκλησιών, θα δημιουργούσε εχθρότητα προς τους άθεους και τους αγνωστικιστές, οπότε θα ήταν αντιπαραγωγικό. Αλλά μπορώ να φανταστώ χρήσεις όπου δεν θα έδινε δικαίωμα στους πιστούς για δικαιολογημένα παράπονα. Πχ να το μοιράζαμε δωρεάν σε μαθητές για να το κολλάνε πάνω στο βιβλίο τους των θρησκευτικών! :-Ρ

  22. Παύλο, την Ένωση θα τη βρεις εδώ: http://union.atheia.gr
    Προς στιγμήν δεν είναι σε θέση να λάβει οικονομικές ενισχύσεις, αλλά σύντομα θα μετατραπεί σε νομικό πρόσωπο, (σύλλογο,) και τότε θα μπορεί.

  23. Το σχόλιο #19 του Αλέξανδρου Χαλκίδη είχε παρακρατηθεί για εξακρίβωση διεύθυνσης email και μόλις τώρα αποκαταστάθηκε.

    Αλέξανδρε, θα έλθει βέβαια η ώρα, αλλά δεν νομίζω πως συντρέχει λόγος να αλλάξει το σύνθημα. (Εκτός αν περάσει πολύς καιρός και έχει ξεχαστεί εντελώς το αρχικό σύνθημα.) Συνεχώς εμείς οι Έλληνες νομίζουμε πως θα τα καταφέρουμε καλύτερα από τους ξένους πρωτοπόρους, πως ξέρουμε καλύτερα από εκείνους ή πως είμαστε πιο πονηροί από εκείνους, υποεκτιμώντας πάντα την ποσότητα της σκέψης, της προμελέτης, του know-how, και συχνά ακόμα και της επιστήμης που εκείνοι συνήθως βάζουν στις κινήσεις τους. Αυτό έχει ως συνέπεια κάθε φορά που επιχειρούμε να «πρωτοτυπήσουμε» το αποτέλεσμα να είναι μια κακεκτυπία.

    Το σύνθημα του αγγλικού αθεϊστικού λεωφορείου επελέγη μετά από πάρα πολλή σκέψη, από πολύ έξυπνους ανθρώπους, οι οποίοι συγκεντρώνουν όλα τα απαραίτητα διαπιστευτήρια για να σκεφτούν ένα πολύ καλό σύνθημα (βλέπε Richard Dawkins κ.α.) και δεν έχω την αλαζονεία να νομίζω ότι εγώ ή ο κύκλος μου θα σκεφτούμε κάτι καλύτερο. Αντιθέτως, όπως ίσως να παρατήρησες, αντιγράφω ακόμα και την τεχνοτροπία της γραμματοσειράς που χρησιμοποιήθηκε στο αγγλικό αθεϊστικό λεωφορείο, ως ένδειξη α) εκτίμησης της δουλειάς των Dawkins & σία, και επίσης ως ένδειξη β) του κοινού ιδεολογικού υπόβαθρου που θα είχε μια τέτοια κίνηση στην Ελλάδα, με την κίνηση που έχει ήδη γίνει στην Αγγλία.

  24. http://en.wikipedia.org/wiki/Atheist_Bus_Campaign
    Δεν διαφωνώ με το σύνθημα αλλά από μια κοπέλα 28 (τότε) χρονών αποφασίστηκε, δημοσιογράφο. Η μόνη «συζήτηση» ήταν αν θα μπει «almost certainly» η «probably». (το οποίο αποφάσισε μόνη της) Οι υπόλοιποι συμμετείχαν οικονομικά βεβαίως (Ντώκινς και η ένωση ουμανιστών).

    κ 2 σχόλια για το σχόλιο σου
    α)Η Επίκληση στην αυθεντία («δεν έχω την αλαζονεία να νομίζω ότι εγώ ή ο κύκλος μου θα σκεφτούμε κάτι καλύτερο») δεν είναι κατάλληλο επιχείρημα για να το προτάξεις απέναντι σε άθεους. Μπορείς απλά όταν έρθει η ώρα να το συζητήσεις.
    β)Μιας και ούτε εσύ γνωρίζεις το Know-how η το παρασκήνιο της επιλογής του μηνύματος ίσως θα έπρεπε να είσαι πιο προσεκτικός όταν το επικαλείσαι, για να στηρίξεις τη θέση σου.

  25. Βασικά αναφέρει ότι «Sherine then asked Richard Dawkins for a quote for the campaign» και μετά ότι η Sherine αποφάσισε ένα το probably έναντι του almost certaintly.

    Επίσης, πόσοι έλληνες γνωρίζουν για την συγκεκριμένη καμπάνια; Είχε προβληθεί καθόλου στα ελληνικά media, γιατί αν όχι δεν νομίζω να την ξέρουν και πολλοί.

  26. Απελεύθερε, μάλλον έχεις δίκιο, το σύνθημα φαίνεται να ήταν εξ ολοκλήρου ιδέα της Ariane Sherine.

    Πάντως, αυτό δεν αλλάζει τις θέσεις μου: Το γεγονός ότι η British Humanist Association και ο Richard Dawkins παρείχαν επίσημα την υποστήριξή τους στην εκστρατεία σημαίνει ότι ενέκριναν το σύνθημα, κι αυτό αρκεί για να του προσδώσει τη βαρύτητα στην οποία αναφέρθηκα.

    Όσο για την επίκληση στην αυθεντία, θα είχες δίκιο αν την είχα χρησιμοποιήσει προσπαθώντας να καταρρίψω κάποιο επιχείρημα, πράγμα που δεν έκανα. Τη χρησιμοποίησα για να καταδείξω την αναποτελεσματικότητα μιας τεκμηριωμένης, και άρα ελπίζω μη-αμφισβητήσιμης, τάσης του Νεοέλληνα. Αν αμφισβητείς ότι ο Νεοέλληνας έχει αυτή την τάση, διαφωνούμε, αλλά αυτό είναι ξεχωριστό θέμα συζήτησης. Αν το έχεις ως αρχή να αμφισβητείς οποιαδήποτε αυθεντία, κι εκεί διαφωνούμε, αλλά κι αυτό είναι θέμα άλλης συζήτησης.

  27. Απλά δεν θεωρώ την επίκληση στην αυθεντία επιχείρημα γενικά. Πέρα από αυτό η «νεοελληνική» νοοτροπία, και η «εκ πεποιθήσεως αμφισβήτηση» είναι άλλα θέματα συζήτησης όπως λες. (δεν αντέχω να μην πω ότι θεωρώ το δεύτερο ηλίθια συμπεριφορά.)

    Γενικά για το ίδιο το σύνθημα, στην Ελλάδα του μνημονίου, της περικοπής μισθών, του Βατοπεδίου, των εκκλησιών & μονών που δεν πληρώνουν φόρους, η κατά δήλωση των ιεραρχών τηρούν διπλά βιβλία, πιθανόν να ταίριαζε και κάποιο άλλο σύνθημα που να σχετίζεται με τα οικονομικά της εκκλησίας και θα έβρισκε μεγαλύτερη απήχηση, βοηθώντας έμμεσα το αθεϊστικό κίνημα
    για παράδειγμα
    Μην τους αφήνεις να απομυζούν άλλο!
    Διαχωρισμός Εκκλησίας – Κράτους ΤΩΡΑ. Ενημερώσου atheia.gr
    Αυτό το προτείνω επειδή τα οικονομικά είναι καθημερινό θέμα στις ειδήσεις και κατ επέκταση στη συνείδηση των πολιτών. Στην Αγγλία ένα τέτοιο σύνθημα δεν θα είχε τόση απήχηση, γιατί η πραγματικότητα τους είναι διαφορετική. Όταν έρθει η ώρα, βλέπουμε.

  28. Πολύ καλή κίνηση, παιδιά! Εύγε!
    Δεν έτυχε, όμως, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο να συναντήσω τρόλεϊ ή λεωφορείο με την διαφήμιση. Μήπως πολύ γρήγορα ενόχλησε το θεοκρατικό καθεστώς της χώρας και την κατέβασαν;

  29. Νάσο, δυστυχώς, ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο. (Αλλωστε, αυτό προκύπτει αν διαβάσεις τα σχόλια.) Στο χέρι μας είναι όμως να το κάνουμε πραγματικότητα κάποια μέρα.

  30. Και χάρηκα προς στιγμήν… Μολονότι ξαφνιάστηκα, γνωρίζοντας τι επικρατεί στην χώρα μας. Δεν είχα δει την ημερομηνία της ανάρτησης. Ας ελπίσουμε πως κάποτε όλα αυτά θα γίνουν πραγματικότητα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: