Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Ελευθεροτυπία: Ένωση Αθέων και απαλλαγή από τα Θρησκευτικά.

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2011/02/28

Αναδημοσιεύω άρθρο από τη σημερινή (2011-02-28) «Ελευθεροτυπία» με τίτλο «Ένωση Αθέων και απαλλαγή από τα Θρησκευτικά». Το άρθρο το βρήκα στον ιστότοπο «Αναγραφέc» (Δίκτυο Εκκλησιαστικής Ενημέρωσης) ας είναι καλά τα παιδιά που έκαναν την αποδελτίωση, αυτό πάει να πει καλή, χριστιανική πράξη.  Για την ύπαρξη του άρθρου έλαβα γνώση από την Αόρατη Μελάνη.

του Αλέξανδρου Κυριακόπουλου

Έτοιμοι να προσφύγουν στο ΣτΕ και σε δικαστήρια της Ε.Ε. για το δικαίωμα στην ανεξιθρησκία Ελλάδα.

«Το να πιστεύεις στον θεό είναι σαν να πιστεύεις στον Μπάτμαν» γράφει ένα σύνθημα στο Πολυτεχνείο λίγο πριν από την αίθουσα MAX. Προχωρώντας μέσα στην αίθουσα, ένα διάτρητο σχέδιο από χαρτόνι με τον Χριστό σε περίοπτη θέση, την επιγραφή δίπλα «πώς να τετραγωνίσετε τον κύκλο» και από πάνω ένα τετράγωνο φωτοστέφανο. Παρ’ όλο που οι παραπάνω αφορισμοί μόνο οργισμένες αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσουν, κάποιοι όχι απλά δεν θίγονται αλλά πάνε και μερικά βήματα παραπέρα.

Με σκέψεις για προσφυγές μέχρι και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, η «Ένωση Αθέων» διαπιστώνει πως «η θρησκευτική ελευθερία είναι μια έννοια ελάχιστα κατανοητή στη χώρα μας».

Υπάρχει τέτοια Ένωση; Κι όμως. «Υπάρχουν πολλοί που δεν το δηλώνουν ανοικτά από φόβο κοινωνικού στίγματος. Να ακουστεί δημόσια η φωνή μας και να αντιπροσωπεύσουμε την αθεϊστική σκοπιά των πραγμάτων στον κοινωνικό διάλογο». Για την ώρα η Ένωση Αθέων είναι μια απλή ένωση προσώπων, η οποία όμως βρίσκεται στη διαδικασία ίδρυσης σωματείου που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάιο. «Αντιληφθήκαμε ότι χρειαζόμαστε νομική υπόσταση για να προχωρήσουμε σε διεκδικήσεις». Μόλις αποκτήσουν νομική προσωπικότητα, θα αρχίσουν να προβαίνουν και σε νομικές ενέργειες, όπως η καταγγελία της αναγραφής του θρησκεύματος σε κρατικά έγγραφα. «Εάν δεν δικαιωθούμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας», λένε, «θα καταφύγουμε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα». Το θρήσκευμα καταγράφεται «καταχρηστικά», όπως υποστηρίζουν, σε πάρα πολλά κρατικά έγγραφα και αρχεία.

«Κατήχηση»
Το πλαίσιο δράσης της Ένωσης Αθέων είναι να παρέχει πληροφορίες για τα δικαιώματα που ήδη ισχύουν σύμφωνα με το νόμο, όπως η απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία, η διαγραφή του θρησκεύματος από το ληξιαρχείο, η διαφορά ανάμεσα σε ονοματοδοσία και βάπτιση κ.λπ. «Επίσης κάνουμε παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους φορείς για θέματα όπως η καταχρηστική αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια των σχολείων, και σε πολλά άλλα κρατικά αρχεία και έγγραφα, οι θρησκευτικές αναφορές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση».

Η τελευταία παρέμβαση της Ένωσης Αθέων έγινε προς το υπουργείο Παιδείας και προτείνει – μεταξύ άλλων – την πλήρη κατάργηση των θρησκευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, αφού σε αυτές τις ηλικίες «ισοδυναμεί με κατήχηση». Ωστόσο, η ανάπτυξη θρησκευτικής συνείδησης «μπορεί κάλλιστα να καλυφθεί στη Δευτεροβάθμια, όταν ο μαθητής θα είναι πιο ώριμος και συνειδητοποιημένος».

Πάντως, καταλήγουν «στο θέμα της απαλλαγής από τα θρησκευτικά επικρατεί μεγάλη σύγχυση, για την οποία ευθύνεται η απροθυμία του υπουργείου Παιδείας να πάρει σαφή θέση στο ζήτημα».

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Πρωτοετής φοιτητής πλέον, είχε πάρει απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών στην τελευταία τάξη του λυκείου: «Αποφάσισα συνειδητά να απαλλαγώ από το μάθημα των θρησκευτικών. Πρόκειται για ένα μάθημα που καταπατά τη θρησκευτική ελευθερία του ατόμου, καθώς από τις πρώτες κιόλας τάξεις του δημοτικού ουσιαστικά κατηχεί τα παιδιά στη θρησκεία του χριστιανισμού. Αναγνωρίζοντας μόνος μου το πρόβλημα, αποφάσισα να απαλλαγώ από το συγκεκριμένο μάθημα στη Γ Λυκείου. Ο κηδεμόνας μου, αν και χριστιανός, δέχτηκε να υπογράψει τη δήλωση απαλλαγής. Σύμφωνα με την τότε διεύθυνση του σχολείου, προκειμένου να απαλλαγείς έπρεπε επίσης να δηλώσεις (προφορικά) «αλλόθρησκος» και υποχρεωνόσουν να παρακολουθείς κάποιο άλλο μάθημα σε άλλο τμήμα την ώρα των θρησκευτικών. Παραδόξως, κάθε σχολείο ακολουθεί διαφορετική πολιτική απαλλαγών, ερμηνεύοντας ελεύθερα τις ήδη αντιφατικές εγκυκλίους. Οι περισσότεροι συμμαθητές μου ξαφνιάστηκαν μαθαίνοντας πως έχουν τη δυνατότητα απαλλαγής από τα θρησκευτικά. Όσοι επιχείρησαν να κάνουν το ίδιο, ντράπηκαν ή φοβήθηκαν να το ζητήσουν από τους γονείς τους, οι οποίοι πιθανόν να το θεωρούν θέμα ταμπού που θα μπορούσε να τους «στιγματίσει» στον κοινωνικό τους περίγυρο».

ΜΗΤΕΡΑ
«Το δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών το άσκησα ανεμπόδιστα ήδη από το 1982, όταν ήμουν μαθήτρια. Απαλλάξαμε τη μεγάλη μας κόρη στο γυμνάσιο φοβούμενοι πιθανή περιθωριοποίησή της, κάτι όμως που δεν συνέβη ποτέ. Έτσι, τα μικρά μας δεν έκαναν καθόλου θρησκευτικά, φροντίσαμε για την απαλλαγή τους ήδη από τη Γ’ Δημοτικού. Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα ούτε με τους εκπαιδευτικούς ούτε με τους συμμαθητές τους. Στο Γυμνάσιο δημιουργήθηκε ένα θέμα με το διευθυντή, λόγω της ελλιπούς ενημέρωσής του για την ισχύουσα νομοθεσία, το οποίο όμως λύθηκε άμεσα. Μεγαλώνουμε τα παιδιά μας μαθαίνοντάς τα τις πανανθρώπινες αξίες. Αν αύριο, ως ενήλικες, νιώσουν ότι τους χρειάζεται να πιστεύουν σε κάποιο θεό, ας είναι αποκλειστικά δική τους απόφαση».

ΜΑΘΗΤΡΙΑ
«Πήρα απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών στη Β’ Γυμνασίου. Το οικογενειακό μου περιβάλλον ποτέ δεν με πίεσε να διαλέξω τα πιστεύω μου. Μέσω συζητήσεων έμαθα να σκέφτομαι σφαιρικά, χωρίς καθοδήγηση να ασπαστώ κάτι που ίσως ακόμα δεν μπορούσα να καταλάβω. Στα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι την αποφοίτησή μου δεν είχα κάποια άσχημη αντιμετώπιση. Ήμουν αρκετά έτοιμη να υποστηρίξω τις απόψεις μου, αλλά φρόντισα επίσης να μη χαλάσω τις σχέσεις μου προσπαθώντας να τις επιβάλω στους άλλους».

Από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», Δευτέρα 2011-02-28

Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

9 Σχόλια προς “Ελευθεροτυπία: Ένωση Αθέων και απαλλαγή από τα Θρησκευτικά.”

  1. Infidel Boy said

    Καλή αρχή…

    Άντε και στο μέλλον να καταργηθούν οι ηλίθιες καμπάνες που χτυπάνε όποτε του καπνίσει του παπά, άντε και να σταματήσουν οι εκνευριστικοί πρωινιάτικοι Όρθροι που χάρις στα μεγάφωνα ακούγονται σε απόσταση χιλιομέτρων.
    Και φυσικά τα ίδια να ισχύσουν και για τα τζαμιά και το ισλάμ γενικότερα. Κάντε ότι θέλετε indoors και καθαρά για τον εαυτό σας πια.

    Υ.Γ. Ο πρωτοετής φοιτητής που πήρε απαλλαγή από τα θρησκευτικά λεγότανε ΚΑΙ Άγγελος ΚΑΙ Παππάς?! Fucking LOOOOOL!!

  2. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ said

    Διαγόρα σε διαβάζω εδώ και καιρό με ενδιαφέρον αν και δεν έτυχε να γράψω κάποιο σχόλιο, είμαι απόλυτα ταυτισμένος με τις απόψεις σου.
    Επί του θέματος, πέραν από τον έμμεσο εκβιασμό στα σχολεία και ειδικά εδώ στην επαρχία που ζω, η κόρη μου ντρέπεται να χρησιμοποιήσει το δικαίωμά της αυτό, καθότι η κοινωνία είναι μικρή και τα σχόλια καταλήγουν στην απομόνωση του μαθητή, γιαυτό πιστεύω ότι απώτερος σκοπός μας πρέπει να είναι η οριστική κατάργηση των θρησκευτικών από τα σχολεία.
    Υπάρχει και ένα άλλο θέμα εδώ στο χωριό μας, με την εκκλησία και την ένταση του μεγαφώνου, κάθε Κυριακή και γιορτή ακούγονται μέχρι το επόμενο χωριό, αλλά μιλάμε για παράνοια, νομίζεις ότι είναι μέσα στο αυτί σου… απορώ αυτοί που μένουν κοντά στην εκκλησία πως το ανέχονται..Γνωρίζεις αν υπάρχει κάποιος νομικός τρόπος να τους αντιμετωπίσω? Σε ευχαριστώ και καλή συνεχεία στο έργο σου.

  3. Αλέξανδρε, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

    Φυσικά και ο σκοπός μας είναι η κατάργηση των θρησκευτικών, και η γενικότερη κατάργηση του εναγκαλισμού ανάμεσα στο κράτος και τη θρησκεία. (Ο οποίος, να συμπληρώσω, είναι λίαν πρόστυχος!) Απλά, αναγκαστικά, πάμε τα πράγματα βήμα-βήμα. Δεν είμαστε ουτοπικοί επαναστάτες, προσπαθούμε να παλέψουμε το σύστημα χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς του συστήματος.

    Απ’ όσο ξέρω υπάρχουν νομικοί τρόποι να αντιμετωπίσεις τον υπερβολικό θόρυβο, αλλά δεν έχω προσωπική πείρα για το πως ακριβώς δουλεύουν τα πράγματα. Υπάρχει ένα όριο ντεσιμπέλ πάνω από το οποίο οποιοσδήποτε θόρυβος είναι παράνομος, είτε είναι εντός ωρών κοινής ησυχίας, είτε όχι. Το καταλληλότερο μέρος για να συζητήσεις κάτι τέτοιο (ίσως μάλιστα να έχει ήδη συζητηθεί) είναι η αγορά της ένωσης άθεων: http://forum.atheia.gr

  4. …η οποία Αόρατη Μελάνη έλαβε γνώση του δημοσιεύματος από τον Evan T.

    Επίσης αναρτήθηκε πλέον και στη σελίδα της ίδιας της Ελευθεροτυπίας, με τίτλο «Δεν έχουν το Θεό τους». (τα λογοπαίγνια των τίτλων σπάζουν κόκκαλα: στο Βήμα ήταν «Και εγένετο… Ένωση Άθεων», στα Νέα ήταν «Πιστεύω εις… την ικανότητα του ανθρώπου για υπέρβαση», και τώρα αυτό… είμαι περίεργη να δω πώς θα μας παρουσιάσουν στα επόμενα!)

  5. alchimistis said

    @Διαγόρας

    «Απ’ όσο ξέρω ….κοινής ησυχίας, είτε όχι.» Νομίζω οτι υπάρχει σχετική απόφαση δικαστηρίου στην Κρήτη που απαγορεύει και τις καμπάνες αλλά και τα μεγάφωνα στις Εκκλησίες. Πρέπει να είναι αρκετά παλιά, 3-4 χρόνια, και είχε δημοσιευτεί τότε και στις εφημερίδες. Θα άξιζε ίσως να το ψάξετε.

  6. Να επιβεβαιώσω την πληροφορία του Alchimistis

    Click to access ixoripansi_naon.pdf

  7. Πολύ ενδιαφέρον το πόρισμα του Συνήγορου για το θέμα, το κατέβασα για να το έχω. Δικαστική απόφαση όμως που να απαγορεύει τις καμπάνες και τα μεγάφωνα (είτε γενικώς είτε ειδικώς σε συγκεκριμένο ναό) δεν είδα να υπάρχει, αν και το διάβασα όλο. Εκτός κι αν κάτι μου ξέφυγε.

  8. Ρητά όχι, αλλά στις σελίδες 17-18 του παραπάνω pdf αναφέρεται σε συγκεκριμένη απόφαση δικαστηρίου όπου (με ανάλυση) δεν εξαιρεί τις εκκλησίες από την εφαρμογή του νόμου για την ησυχία. (Όχι δίπλα σε σπίτι αλλά σε πάρκο αν κατάλαβα καλά)
    H σχετική απόφαση του δικαστηρίου είναι «υπ.αριθμ. 1214/2003 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου» (από το pdf)

  9. Vera said

    ΑΜ αυτό το πόρισμα του ΣτΠ είχε αναφερθεί στη συζήτηση «Θρησκεία τέχνασμα- σόφισμα επιστέγασμα κλπ» ;)
    Υπάρχει και αυτό το άρθρο στον Ροΐδη «(επιτέλους) Ποινή φυλάκισης σε ιερέα για θόρυβο καμπάνας». Στο Βήμα επίσης ένα άρθρο με τίτλο «Εκκλησιαστική ηχορρύπανση».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: