Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Γνωμικό #288

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2011/02/10

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ. Ένα θαύμα, φίλε μου, είναι ένα γεγονός που δημιουργεί πίστη. Αυτός είναι ο σκοπός και η φύση των θαυμάτων. Μπορεί να φαίνονται πολύ θαυμαστά στους ανθρώπους που τα βλέπουν, και πολύ απλά σε εκείνους που τα πραγματοποιούν. Αυτό δεν έχει σημασία: αν επιβεβαιώνουν ή δημιουργούν πίστη είναι πραγματικά θαύματα.

ΤΡΕΜΟΥΙΓ. Ακόμα κι όταν είναι απάτες, εννοείτε;

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ. Οι απάτες παραπλανούν. Ένα γεγονός που δημιουργεί πίστη δεν παραπλανεί: άρα, δεν είναι απάτη, παρά θαύμα.

George Bernard Shaw (Τζορτζ Μπερνάρντ Σω) (1856 – 1950) Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας, κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, στο Saint Joan (Αγία Ιωάννα), β’ σκηνή, α’ μέρος.

Το πρωτότυπο:

THE ARCHBISHOP. A miracle, my friend, is an event which creates faith. That is the purpose and nature of miracles. They may seem very wonderful to the people who witness them, and very simple to those who perform them. That does not matter: if they confirm or create faith they are true miracles.

LA TRÉMOUILLE. Even when they are frauds, do you mean?

THE ARCHBISHOP. Frauds deceive. An event which creates faith does not deceive: therefore it is not a fraud, but a miracle.

Copyright © 2011 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

5 Σχόλια προς “Γνωμικό #288”

 1. Ο προσηλυτισμός στην ανύπαρξία μεταφυσικών οντοτήτων, αθανασίας και ανάστασης ψυχών, αν δεν στοιχειωθετούν, ως αδικήματα ψεύδους και απάτης, αφου αποδεδειγμένα αποβλέπουν στην υποταγή, την άγρια εκμετάλλευση και τον χειρισμό των πιστών αμνοεριφίων, πώς μεθερμηνεύεται;

 2. Ο προσηλυτισμός στην ανύπαρξία μεταφυσικών οντοτήτων, αθανασίας και ανάστασης ψυχών, αν δεν στοιχειοθετούνται, ως αδικήματα ψεύδους και απάτης, αφου αποδεδειγμένα αποβλέπουν στην υποταγή, την άγρια εκμετάλλευση και τον χειρισμό των πιστών αμνοεριφίων, πώς μεθερμηνεύεται;

  Αποτελεί καραμπινάτη απάτη σε βάρος των των πιστών κάθε προσπάθεια θρησκευτικής υποταγής και εκμετάλλευσης.

  Είναι δυνατό, να θεωρηθούν ως θαύματα οι ξεδιάντροπες παραδοχές ανύπαρκτων υπηρεσιών και προϊόντων, ως αληθινών;

 3. Ουάου… Δεν είναι απάτη η πίστη, αλλά θαύμα… Ευτυχώς, θέ μ’, που εν έκανες σ’ εμένα τέτοιο θάμα.

 4. sfrang said

  Η πίστη είναι αυτοσκοπός -άνευ εξηγήσεων- και γι’ αυτό το σκοπό επινοούν θαύματα, τα οποία δεν είναι απάτες, επειδή αυτές παραπλανούν και δεν παραπλανούν, επειδή είναι θαύματα… Η γάτα δάγκωσε την ουρά της και στριφογυρίζει αενάως… Θαύμα, θαύμα…

 5. Πτώμας said

  Το «Θαύμα» δεν είναι η ίδια η απάτη αλλά οτι άνθρωποι που θεωρούνται μορφωμένοι και ανοιχτόμυαλοι εξαπατούνται και πιστεύουν χωρίς να το εξετάσουν. Οι ίδιοι άνθρωποι που μπορεί να είναι ιδιέταιρα επιφυλακτικοί τις περισσότερες φορές δέχονται όποια απάτη, ανοησία ή στην καλύτερη περίπτωση λάθος ερμηνεία τους σερβίρει ο κάθε παππούλης. Να το Θαύμα!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: