Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Καλά νέα για τους οπαδούς της άνω τελείας

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2011/01/23

Ως γνωστόν, ο φωστήρας που προσελήφθη προ αμνημονεύτων χρόνων από τη microsoft για να φτιάξει την ελληνική διάταξη πληκτρολογίου για τα windows δεν συμπεριέλαβε τη δυνατότητα παραγωγής της άνω τελείας*, και η microsoft ουδέποτε μπήκε στον κόπο να αναθεωρήσει το ημιτελές αυτό προϊόν της.

Ευτυχώς, εις το σωτήριον έτος 2011, οι απανταχού επί της γης Έλληνες χρήστες των microsoft windows μπορούν να αγαλλιάσουν: ο αγαπητός ιστολόγος «Στρατής» που διατηρεί το ιστολόγιο «Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν» μπήκε στον κόπο να δημιουργήσει μια ελληνική διάταξη πληκτρολογίου που παρέχει επιτέλους τη δυνατότητα παραγωγής της άνω τελείας.

Γουάου.

Το πλήρες άρθρο του Στρατή βρίσκεται εδώ: Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν: Η συνωμοσία της άνω τελείας

Η ιστορία όσο πιο σύντομα γίνεται έχει ως εξής: η διάταξη πληκτρολογίου που έφτιαξε ο Στρατής είναι σε μορφή αρχείου zip (που μπορείτε να βρείτε εδώ: grano_at.zip) το οποίο αποσυμπιεζόμενο δίνει ένα setup και κάποια παρελκόμενα. Τρέχουμε το setup, κι αυτό εγκαθιστά στο σύστημά μας την καινούργια διάταξη πληκτρολογίου. (Αν αργότερα θελήσουμε να την απεγκαταστήσουμε, μπορούμε να το κάνουμε όπως κάθε άλλο πρόγραμμα μέσω του πίνακα ελέγχου.)  Μπορούμε να δούμε τη διάταξη πληκτρολογίου που εγκαταστήσαμε πηγαίνοντας στον πίνακα ελέγχου, επιλέγοντας «περιοχή και γλώσσα», «πληκτρολόγια και γλώσσες», και ψάχνοντας λίγο. (Η ακριβής θέση των ρυθμίσεων αλλάζει αναλόγως του λειτουργικού συστήματος που έχουμε.) Η παλιά διάταξη της microsoft λέγεται «Ελληνικά», ενώ η νέα του Στρατή λέγεται «Ελληνικά με άνω τελεία». Καταργούμε την παλιά διάταξη, και από εκεί και πέρα μπορούμε να παράγουμε την άνω τελεία με τα πλήκτρα Alt+Ctrl+» ή AltGr+». (Για όσους δεν βλέπουν καλά, ο τελευταίος χαρακτήρας είναι το διπλό εισαγωγικό.)

* Δεν μπορούμε να απαλλάξουμε λόγω τεχνικής ανικανότητας τον εν λόγω φωστήρα της microsoft, καθώς είναι προφανές ότι ήξερε πως να συμπεριλάβει  διάφορους άλλους χαρακτήρες στην ελληνική διάταξη πληκτρολογίου, όπως το Copyright (©), το Registered (®), το μαθηματικό «Όχι» (¬), κλπ. Πιθανότατα οι γραμματικές του γνώσεις ήταν τέτοιες, που ούτε καν γνώριζε την ύπαρξη της άνω τελείας, πόσο μάλλον τη χρησιμότητά της.

Copyright © Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι χρήσης

16 Σχόλια προς “Καλά νέα για τους οπαδούς της άνω τελείας”

 1. Batcic said

  Διαγόρα, ούτως ή άλλως υπάρχει η άνω τελεία στο Alt 0183 στο Numpad.

 2. Λάθος: το Alt+0183 παράγει έναν χαρακτήρα που ονομάζεται «middle dot» («μέση τελεία»).

  Το πρότυπο Unicode ορίζει την ύπαρξη χαρακτήρα που ονομάζεται «Greek ano teleia» και έχει τον αριθμό U+0387. Ο χαρακτήρας αυτός δεν είναι δυνατόν να παραχθεί με χρήση του numpad.

 3. Εγώ που τη χρησιμοποιώ πάρα πολύ -πλην blog- το έλυσα με την «εισαγωγή συμβόλου» από χρόνια…

 4. Evan T said

  Αξιοπρεπέστατο είναι και το middle dot και βγαίνει σε μια χαρά ύψος (άλλωστε η άνω τελεία δεν είναι και το πλέον σύνηθες σημείο στίξης). Και φυσικά υπάρχει και η λύση του Δείμου (το ίδιο μπορεί να γίνει και με μια απλή αντιστοίχηση συμβόλου στο Word, για όποιον το χρησιμοποιεί ακόμα). BTW, υποθέτω πως το greek ano teleia δεν υπάρχει σε ASCII, ε;

  Η κριτική βέβαια για την Microsoft είναι καίρια (τα ίδια ισχύουν για το ότι χρειάστηκαν τόσα χρόνια για να έχουν τα Windows από μόνα τους πολυτονικό, έστω και μ’αυτό τον άθλιο τρόπο εισαγωγής).

  Μπράβο πάντως στον Στρατή που ασχολήθηκε!

 5. δμ3κ said

  Εγώ αναρωτιέμαι, ήταν όντως ο υπολογιστής που σκότωσε την άνω τελεία ή είχε πέσει σε αχρηστία πιο πριν;
  Η βαρία για παράδειγμα χάθηκε επειδή δεν ήταν τις παραδοσιακές γραφομηχανές, πριν την κατάργηση του πολυτονικού. Μήπως και η άνω τελεία χάθηκε τότε;
  Εγώ πάντως, όντας χρήστης Linux, είχα από πάντα την άνω/μέση τελεία στο altgr+;

 6. υπάρχει το autohotkey με το οποίο ο κάθε ένας μπορεί να κάνει τις αντιστοιχήσεις που τον βολεύουν (πχ να αντιστοιχήσει την εισαγωγή (C) με την εισαγωγή του © κλπ. Υπάρχουν και πληκτρολόγια που έχουν ορισμένα έξτρα πλήκτρα και ο κάθε ένας μπορεί να τα αντιστοιχίσει όπως θέλει. Εφόσον περιλαμβάνεται στον πίνακα ascii είναι θέμα πληκτρολογίου νομίζω. με το autohotkey η το autoit μπορειτε να κάνετε custom shortcuts στο πληκτρολόγιο σας για ότι χρησιμοποιείτε περισσότερο (ακόμη και για ολόκληρο κείμενο.

  επίσης χρήσιμο (και με πολύ λιγότερες απαιτήσεις για τεχνικές γνώσεις) είναι το clippings (https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/clippings/) για firefox όπου μπορει κανείς να έχει πρόχειρα για επικόλληση τεμάχια κειμένων που χρησιμοποιεί συχνά.

  θα επανέλθω, αν χρειάζεστε περισσότερα :)

 7. […] This post was mentioned on Twitter by radicalchemist and Unknown Youser, Διαγόρας ο Μήλιος. Διαγόρας ο Μήλιος said: Καλά νέα για τους οπαδούς της άνω τελείας: http://t.co/VNk7c5G […]

 8. δμ3κ, η άνω τελεία δεν έπεσε σε αχρηστία. Χρησιμοποιείται αρκετά. Δεν έχει καμία σχέση με τη βαρεία.

  Ωστόσο, η ανικανότητα των δημοσιογράφων να τη χρησιμοποιούν σωστά, έφερε μερικά προβλήματα. Και βέβαια, πόσοι δημοσιογράφοι γνωρίζουν να γράφουν σωστά σε Η/Υ ώστε να χρησιμοποιήσουν την άνω τελεία όταν αυτή απουσιάζει από το πληκτρολόγιο;

 9. Vera said

  χμ.. αυτό με την άνω τελεία με προβληματίζει – δεν την έχω χρησιμοποιήσει ποτέ (σε αντίθεση με τις παύλες και τις παρενθέσεις) :P

  Αντώνη, εγώ χρησιμοποιώ το clipomatic και το βρίσκω πολύ εξυπηρετικό.

 10. Συζητάτε περί όνου σκιάς.
  Προφανώς οι λέξεις «ΙΒΜ 850» «code page 437» «memotek» δεν σας λένε τίποτα, ε;
  Να εχεις γράψει ένα κείμενο σε ένα Lotus, και να μην παίζει στο άλλο μηχανάκι, να κόβεις φλέβες
  http://postimage.org/image/2930b3z5w/

 11. Εκτεταμένη χρήση της άνω τελείας θα βρείτε στο γνωμικό που δημοσίευσα μόλις χθες: Γνωμικό #278

 12. Και μια και συζητάμε γι αυτά, εγώ χρησιμοποιώ το ClipX.

 13. Vera said

  Thnx για την υπόδειξη στο 11. ;)

 14. administrator said

  Όποιος δεν κατάλαβε το αστείο να σηκώσει το χέρι του!

 15. Όποιος σηκώσει το χέρι του, έχει παρεξηγήσει κάτι. Δεν υπάρχει αστείο.

 16. Το θέμα δεν είναι να σηκώσουμε το χέρι μας, είναι να σηκώσουμε την τελεία.
  Welcome back Diag, long time no see…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: