Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Γνωμικό #266

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2010/10/23

«Σκότωσε έναν άνθρωπο: είσαι δολοφόνος· σκότωσε ένα εκατομμύριο, κατακτητής· σκότωσέ τους όλους, Θεός.»

Jean Rostand (Ζαν Ροστάν) (1894 – 1977) Γάλλος φιλόσοφος και βιολόγος, στο Pensées d’un Biologiste (1939· ανατυπώθηκε στο The Substance of Man, 1962, σελ. 68).

Το πρωτότυπο: “On tue un homme, on est un assassin. On en tue des millions, on est un conquérant. On les tue tous, on est Dieu.”

Η ίδια φράση σε αγγλική μετάφραση: “Kill a man: you are a murderer; kill a million, a conqueror; kill them all, a God.”

Το αρχείο των γνωμικών φιλοξενείται στο atheoi.ORG: Αρχείο γνωμικών

Copyright © 2010 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

5 Σχόλια προς “Γνωμικό #266”

  1. Έλα και το γαλλικό: «On tue un homme, on est un assassin. On en tue des millions, on est un conquérant. On les tue tous, on est Dieu.»

  2. Τεμπελόσκυλο, σε ευχαριστώ πολύ. Ενημέρωσα το άρθρο.

  3. Πτώμας said

    Η όπως είχε πει και ο Chaplin στην σκηνή της απολογίας στην ταινία Monsieur Verdoux «…One murder makes a villain …. Millions a hero. Numbers sanctify, my good friend…». Τα νούμερα εξαγνίζουν και οι μαζικοί δολοφόνοι πάντα αναζητούν ένα ιερό σκοπό για τα εγκλήματα τους, τις σταυροφορίες τους. Τα μεγαλύτερα εγκλήματα έχουν γίνει στο όνομα του «θεού της Αγάπης». Σκοτώστε τους όλους ας τους ξεδιαλύνει ο Θεός! Ευχαριστώ δεν θα πάρω.

  4. Χμμμ, παρότι μεγάλα εγκλήματα έχουν πράγματι γίνει στο όνομα του «θεού της αγάπης», δεν νομίζω πως είναι ακριβές το να λέμε πως ήταν «τα μεγαλύτερα». Έτσι κι αλλιώς, έχω την εντύπωση πως με το «σκότωσέ τους όλους» το γνωμικό δεν αναφέρεται καν σε καμώματα ανθρώπων, παρά αναφέρεται στον υποτιθέμενο κατακλυσμό με τον οποίο ο θεός υποτίθεται ότι αφάνισε όλη την ανθρωπότητα πλην της οικογενείας Νώε.

  5. Πτώμας said

    Δεν αναφέρεται στον κατακλυσμό που ως φυσικό φαινόμενο δεν τον απασχολεί ποιός θα πνιγεί αλλά στην φράση του μοναχού Αμάλριχου (Amalric)απεσταλμένου του Πάπα Ιννοκέντιου του 3ου που ερωτηθείς από τους σταυροφόρους πως θα ξεχωρίζουν τους «καλούς» Καθολικούς από του «κακούς» Αιρετικούς απάντησε «Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius» σκοτώστε τους όλους και ο Θεός θα ξεχωρίσει τους δικούς του. Έτσι σφαγιαστηκαν 20000 άνθρωποι. Άλλωστε «Nulla salus extra ecclesium» δηλαδή δεν υπάρχει σωτηρία εκτός της Εκκλησίας συνεπώς έχουν κάθε δικαίωμα να σφάζουν τους αιρετικούς. Βέβαια όσον αφορά τους αιρετικούς και οι «δικοί μας» δεν πάνε πίσω έσφαξαν με την ψυχή τους την χρυσή εποχή του Βυζαντίου που ήταν στα πάνω τους…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: