Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Φύρερ εναντίον αθεϊστικού κινήματος

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2010/09/05

Σας παρουσιάζω σήμερα τον Φύρερ, στα φόρτε του. Όλα σφάζει, όλα τα εξαλείφει!

Φύρερ εναντίον αθεϊστικού κινήματος

Μέγεθος: 600 × 452 pixels. Κάντε κλικ για 800 × 603 pixels.

Το πλήρες κείμενο αυτής της ομιλίας του Χίτλερ είναι από τα πιο δύσκολα να βρεθούν. Δεν συγκαταλέγεται σε μερικές συλλογές ομιλιών του που κατάφερα να βρω στο Δίκτυο. Από την άλλη μεριά, η ομιλία αυτή αναφέρεται σε αρκετούς έγκυρους ιστότοπους, ώστε να θεωρώ ότι πράγματι έλαβε χώρα. Ενδεχομένως να μην σώζεται το πλήρες κείμενό της, παρά μόνο αποσπάσματα. Αν μπορεί κανείς να βοηθήσει με την σχετική τεκμηρίωση, είναι ευπρόσδεκτος.

Το περιεχόμενο της εικόνας, για τυφλούς και για μηχανές αναζήτησης:

Η ασπρόμαυρη εικόνα δείχνει τον Αδόλφο Χίτλερ ντυμένο με την αγαπημένη του στρατιωτική περιβολή και το περιβραχιόνιο με τη σβάστικα, σε έναν ευρύχωρο, μάλλον υπαίθριο χώρο, να στέκεται μπροστά σε ένα μικρόφωνο. Ως συνήθως, αγριοφωνάζει, με τη σφιγμένη γροθιά του σηκωμένη στον αέρα.  Το κείμενο λέει: «Χωρίς να ασπαζόμαστε κάποια συγκεκριμένη ομολογία, αποκαταστήσαμε την πίστη στην αρμόζουσα θέση της επειδή φρονήσαμε ότι ο λαός χρειάζεται και απαιτεί αυτή την πίστη. Γι αυτό αναλάβαμε τη μάχη ενάντια στο αθεϊστικό κίνημα, και όχι απλώς με μερικές θεωρητικές εξαγγελίες: το εξαλείψαμε.» Αδόλφος Χίτλερ, ομιλία στο Βερολίνο, 24 Οκτωβρίου 1933. https://diagoras.wordpress.com η αντιγραφή είναι ελεύθερη.

Είχα την εικόνα έτοιμη, και τη δημοσιεύω σήμερα γιατί μου τη θύμισε ένα μάλλον άσχετο σχόλιο στο άρθρο «Μα, ο Χίτλερ δεν ήταν αληθινός χριστιανός…»

Αυτή τη φορά είναι δική μου τόσο η σύνθεση όσο και η ιδέα, δεν αντέγραψα κανέναν.

Για να μη βγει κανείς και μου κάνει τον έξυπνο, ναι, η εικόνα του Χίτλερ προέρχεται από κάποια άλλη ομιλία του. Δεν έχει σημασία.

Το ίδιο άρθρο στο αγγλόφωνο ιστολόγιό μου: Führer vs. Atheist Movement

Copyright © 2010 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

14 Σχόλια προς “Φύρερ εναντίον αθεϊστικού κινήματος”

 1. […] The same post on my greek-language blog: Φύρερ εναντίον αθεϊστικού κινήματος. […]

 2. Rotemaus said

  Αγαπητέ Διαγόρα, παρακολουθώ με ενδιαφέρον το ιστολόγιό σου εδώ και πολύ καιρό αλλά σχολιάζω για πρώτη φορά. Γερμανομαθής ούσα, είπα να ερευνήσω το θέμα. Μετά από αρκετό ψάξιμο, λοιπόν, βρήκα διάφορες εκδοχές του αποσπάσματος στα γερμανικά, τα οποία και παραθέτω με τις αντίστοιχες πηγές (δεν θα έλεγα ότι αποτελούν την προσωποποίηση της εγκυρότητας αλλά νομίζω πως είναι οι μοναδικές):

  http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/de/Nazism
  „Wir haben… uns dem Kampf gegen die atheistische Bewegung und dem nicht bloß mit einigen theoretischen Erklärungen aufgenommen: wir haben gestempelt es heraus.“

  Το αντίστοιχο ελληνικό είναι μόνο η εξής πρόταση:

  «Γι αυτό αναλάβαμε τη μάχη ενάντια στο αθεϊστικό κίνημα, και όχι απλώς με μερικές θεωρητικές εξαγγελίες: το εξαλείψαμε.»

  Στο γερμανικό απόσπασμα, στη θέση της λέξης που στα ελληνικά αποδίδεται ως «Γι αυτό» έχουν μπει αποσιωπητικά, μάλλον επειδή η παράθεση του αποσπάσματος δεν συμπεριλαμβάνει εκείνο το κομμάτι, στο οποίο αναφέρεται ο ελληνικός αιτιολογικός σύνδεσμος. Η αντωνυμία es δεν βλέπω σε τι θα μπορούσε να αναφέρεται, καθώς κανένα από τα προαναφερθέντα ουσιαστικά δεν είναι ουδέτερου γένους.

  http://www.kreuz.net/article.9900.html
  „Wir waren davon überzeugt, daß das Volk diesen Glauben braucht und verlangt. Wir haben darum den Kampf gegen die atheistische Bewegung aufgenommen und das nicht nur mit einigen theoretischen Erklärungen: Wir haben ihn ausgemerzt.“

  Το αντίστοιχο ελληνικό είναι το «… φρονήσαμε ότι ο λαός χρειάζεται και απαιτεί αυτή την πίστη. Γι αυτό αναλάβαμε τη μάχη ενάντια στο αθεϊστικό κίνημα, και όχι απλώς με μερικές θεωρητικές εξαγγελίες: το εξαλείψαμε.»

  Εδώ, σύμφωνα με τα γερμανικά που ξέρω, το Wir haben ihn ausgemerzt θα έπρεπε να ήταν Wir haben sie ausgemerzt, αφού είναι die Bewegung (δλδ θηλυκού γένους).

  http://www.stormfront.org/forum/t202430/
  Σε αυτό το φόρουμ βρήκα τη σωστή αντωνυμία αλλά με διαφορετική λέξη για το «Γι αυτό» (folglich αντί του darum από την προηγούμενη πηγή):

  Wir haben folglich uns den Kampf gegen die atheistische Bewegung und der nicht bloß mit einigen theoretischen Erklärungen aufgenommen: wir haben gestempelt sie heraus.

  ΥΓ: Από τη μία η διαστροφή του επαγγέλματος (είμαι μεταφράστρια), από την άλλη η εμμονή μου να τα εξηγώ όλα με ψυχεδελική λεπτομέρεια, νάτη η τεκμηρίωση-σεντόνι! Ελπίζω να μην σας κούρασε! Στο τέλος, βέβαια, παρατήρησα και άλλα παράξενα και γραμματικά μυστήρια, τα οποία δεν θα προσπαθήσω καν να αποκρυπτογραφήσω!

 3. Αγαπητή Rotemaus, σε ευχαριστώ πάρα πολύ που τα έψαξες όλα αυτά, και χαίρομαι που αυτό ήταν το πρώτο σου σχόλιο εδώ. Ελπίζω να δούμε κι άλλα.

  Στον τελευταίο από τους τρεις ιστότοπους που βρήκες δεν θα έδινα και πολλή σημασία, αφού δεν είναι παρά ένα forum στο οποίο γράφει ο καθένας, και μάλιστα σε αυτό συχνάζουν διάφοροι υπέρμαχοι της «λευκής υπεροχής». (Μπρρ.) Αυτοί οι τύποι είναι κάλλιστα σε θέση να διορθώσουν κάποιο λαθάκι του Χίτλερ αντιγράφοντάς τον.

  Οι άλλοι δύο ιστότοποι που βρήκες είναι τουλάχιστον σοβαροφανείς.

  Η τεκμηρίωση-σεντόνι είναι πολύ ευπρόσδεκτη, δεν έχουμε προβλήματα με τα σεντόνια εδώ. Αυτό που θα μπορούσες επίσης να είχες προσθέσει, αλλά βλέπω ότι απέφυγες, ίσως επίσης λόγω επαγγέλματος, ήταν ένα πόρισμα. Κάτι τέτοιο θα ήταν ταιριαστό με τη φύση του παρόντος ιστότοπου ως ένα βήμα στο οποίο ο καθένας καταθέτει την άποψή του, πέρα από την όποια τεκμηρίωση. Δεν πειράζει, θα γράψω εγώ μια περίληψη του τι κατάλαβα.

  Αν δεν κάνω κάποιο λάθος λοιπόν, έχουμε κάποιες ενδείξεις ότι το δεύτερο τμήμα της ρήσης είναι ορθό, (χωρίς να απαιτούμε τελειότητα,) αλλά εξακολουθεί μην έχει επαληθευτεί ακόμα το πρώτο τμήμα της ρήσης, δηλαδή το μέρος που λέει «Χωρίς να ασπαζόμαστε κάποια συγκεκριμένη ομολογία, αποκαταστήσαμε την πίστη στην αρμόζουσα θέση της επειδή […]».

  Για να δούμε μήπως κάποιος άλλος γερμανομαθής θα καταφέρει να ξεθάψει κάτι επιπλέον.

 4. Rotemaus said

  Διαγόρα χεις δίκιο για το μη σοβαρό φόρουμ, απλά είπα να το συμπεριλάβω για τυπικούς λόγους. Η αλήθεια είναι πως δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο κάποιος δεν μεταφέρει κάτι ακριβώς όπως το βρίσκει (βαρεμάρα να ψάξει και να κάνει κόπι-πέιστ;), οπότε δε μπορώ να είμαι 100% σίγουρη ποιο από τα τρία είναι πιο κοντά σε – ή ακριβώς – αυτό που ελέχθη.

  Όσο για το πόρισμα (το οποίο δεν σκέφτηκα καν να γράψω μετά από ώρες έρευνας και σύνταξης του σεντονιού… ουφ!), σωστά κατάλαβες, δε βρήκα το πρωτότυπο γερμανικό κείμενο για το υπόλοιπο απόσπασμα. Ίσως δεν υπάρχει κιόλας, το οποίο δεν θα ήταν και παράξενο, καθώς το γερμανικό έθνος κουβαλάει ακόμα ενοχές στο συλλογικό του υποσυνείδητο για το εθνικοσοσιαλιστικό του παρελθόν. Κάνω την – εντελώς προσωπική, και λόγω των γραμματικών ασυνεπειών – υπόθεση πως ακόμα και τα αποσπάσματα που βρήκα, και άλλα αν υπάρχουν, ίσως δεν έχουν διασωθεί από γερμανούς φυσικούς ομιλητές, ακριβώς για το λόγο ότι οι γερμανοί δεν θέλουν να διαφημίζουν τα λεγόμενα του εν λόγω προγόνου τους. Αν αναρωτηθούμε τώρα, πώς και δεν φρόντισαν γι’ αυτό οι φανατικοί του οπαδοί… ε, άγνωσται αι βουλαί των (νεο)ναζί!

 5. Γνωρίζουμε συγκεκριμένα γεγονότα; η πχ αριθμό «εξαφανισμένων άθεων».. Υπάρχει περίπτωση ως άθεους να εννοούσε άπαντες μη χριστιανούς; (κατά το ισλαμικό «άπιστοι»)
  (Δεν είχα ιδέα για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του Χίτλερ. Μάλλον αποκρύπτεται εντέχνως η θρησκευτική του δράση :)

 6. Nemertes said

  Από ότι καταλαβαίνω, αυτός θεωρούσε ότι η μη πίστη είναι κακό πράγμα. Εγώ γιατί είχα την εντύπωση ότι τα είχε μόνο με τους εβραίους; Αν ισχύει αυτό, να σκοτώνει όποιον του τη βαράει στα νεύρα, τον θέλω αναστημένο αλλά Έλβις να μου τακτοποιήσει κάτι υποθέσεις…:p

 7. Ο Φύρερ προφανώς είχε διαβάσει ιστορία, και ήξερε δυο πράγματα για τον ιστορικό ρόλο της θρησκείας, όπως το Γνωμικό #42 (Ναπολέων), και το Γνωμικό #258 (Γκίμπονς).

 8. breadfan said

  Αν δεν το έχεις δει, σε αυτό το άρθρο της Wikipedia αναφέρεται το εν λόγω απόσπασμα, και το βιβλίο στο οποίο περιέχεται. Το βιβλίο υπάρχει, αποτελείται από δύο τόμους, και είναι ιδιαίτερα ακριβό.

 9. Breadfan, σε ευχαριστώ πολύ για την παραπομπή. Δεν είχα υπόψιν μου το συγκεκριμένο άρθρο. Μέσω του google books επιβεβαίωσα ότι στο Norman H. Baynes, ed., The Speeches of Adolf Hitler, April 1922-August 1939. Vol. 1. Oxford: Oxford University Press, 1942, στη σελίδα 378 βρίσκεται η εξής πρόταση: «Without pledging ourselves to any particular Confession, we have restored to faith its pre-requisites because we were convinced that the people needs and requires this faith. We have therefore undertaken the fight against the atheistic movement, and that not merely with a few theoretical declarations: we have stamped it out.»

  Εξακολουθούν να υπάρχουν δύο ζητήματα: το ένα είναι ότι η ρήση έτσι όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Norman H. Baynes λέει «we have restored to faith its pre-requisites», πράγμα που δεν βγάζει νόημα, ενώ η δική μου η πηγή έλεγε «we have restored faith to its pre-requisites», πράγμα που και πάλι δεν βγάζει νόημα, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Το δεύτερο ζήτημα, (που θα διαλεύκανε και το πρώτο,) είναι ότι εξακολουθούμε να μην έχουμε ακόμα βρει ολόκληρη τη ρήση στα γερμανικά.

 10. Qq said

  λάθος
  wir haben gestempelt sie heraus
  το σωστό:
  wir haben sie herausgestempelt

  Αυτο κάνει μπαν από μίλια μακριά. Είναι πλέον σίγουρο 100% ότι πρόκειτε για forgery κακκίστου είδους. Σας έπριξαν ότι είναι Αθεος και…

 11. Qq said

  θα σε τρελλάνω, μαζί σου, αλλά άλλο ένα σημείο που συνηγορεί είναι ότι η λέξη «herausstempeln» απλούστατα δεν υπάρχει. Ρώτησα ειδήμονες και μου λένε, όλο το κείμενο βρωμοκοπάει μετάφραση της μετάφρασης ω μετάφραση. Για κλΑμματα ξι για γέλια.

 12. George said

  Καλησπέρα. Καταρχάς να ξεκαθαρίσω πως είμαι άθεος.

  Ο Χίτλερ δεν ήταν σε καμία περίπτωση χριστιανός. Στο Hitler’s Table Talk ταυτίζει τον χριστιανισμό με τον μπολσεβικισμό

  Εδώ ας πούμε: http://skeptomenosellhn.blogspot.com/2011/12/blog-post_17.html

  Τον αντιχριστιανισμό του Χίτλερ τον επιβεβαιώνει και ο Baldur von Schirach (‘the destruction of Christianity was explicitly recognized as a purpose of the National Socialist movement»).

  Για να μην αναφέρω το ότι ενώ ο Χίτλερ ήταν, υποτίθεται, φανατικός χριστιανός είχε κάνει στέλεχος του Γ’Ράιχ κάποιον που πίστευε… ότι ήταν μετεμψύχωση του Ερρίκου του Ορνιθοθήρα ή το ότι μέχρι και ο Walther Darré ήταν παγανιστής ή τη Savitri Devi που ήταν Ινδουίστρια.

  Δεν μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος για το τι ήταν και τι δεν ήταν ο Χίτλερ όμως όλα αυτά είναι λεπτομέρειες που πρέπει να λαμβάνονται υπ’όψιν. Επίσης κάποιοι τον θέλουν αποκρυφιστή (βλ. Οι αποκρυφιστικές ρίζες του ναζισμού, Nicholas Goodrick – Clarke), δηλαδή ούτε χριστιανό ούτε άθεο.

  Δεν αποκλείεται να είχε βγάλει καναν τέτοιο «λόγο» για τους άθεους αλλά εγώ προσωπικά πολύ αμφιβάλλω. Αν όντως έκανε κάτι τέτοιο ίσως να το έκανε επειδή ήταν μαρξιστές.
  Πάντως ό,τι και αν έκανε ο Χίτλερ δεν το έκανε λόγω της θρησκείας του είτε ήταν άθεος είτε ήταν χριστιανός. Όποιος ρίχνει τα εγκλήματα του Χίτλερ και του Στάλιν στη θρησκεία τους (αν ο αθεϊσμός είναι θρησκεία :P) είναι το λιγότερο άσχετος.

  Γιώργος

 13. Πουθενά στο πόστερ ή στο άρθρο που το συνοδεύει δεν γίνεται κάποια απόπειρα συσχέτισης ανάμεσα στον Χίτλερ και τον χριστιανισμό. Όμως ό,τι και να ήταν ο Χίτλερ, είναι προφανές ότι α) δεν ήταν άθεος, (γιατί διάφοροι τον χαρακτηρίζουν ως άθεο προκειμένου να προσάψουν τα εγκλήματά του στην αθεΐα του) και β) θεωρούσε τη θρησκεία ωφέλιμη για τις μάζες. (Το έχουμε ξαναδεί αυτό, βλέπε Γνωμικό #258.)

 14. Batcic said

  Εγώ θα επαναλάβω για ακόμη φορά:

  Ο Χίτλερ ήταν άθεος!
  Δεν είμαι σίγουρος για τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, αλλά γι αυτό που είμαι σίγουρος είναι ότι ήταν ετεροφυλόφιλος. Να υποθέσω ότι είσαι αντίθετος και σ’ αυτό…;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: