Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Ίδρυση Ένωσης Άθεων

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2010/08/06

Τον Μάιο του 2010 ορισμένοι από τους συντελεστές του blog και του forum «Αθεΐα» προχώρησαν στην ίδρυση της Ένωσης Άθεων, μιας ένωσης προσώπων που έχει σκοπό την προώθηση της εκκοσμίκευσης της πολιτείας, της θρησκευτικής ελευθερίας, του ανθρωπισμού, του σκεπτικισμού, του ορθολογισμού, της κριτικής σκέψης και της αθεϊστικής οπτικής.

Η ύπαρξη ενός φορέα με νομική υπόσταση μας επιτρέπει να επιδιώξουμε καλύτερα τους σκοπούς μας και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας ως πολίτες.

Στις 2010-08-05 τέθηκε σε λειτουργία η ιστοσελίδα της Ένωσης Άθεων στη διεύθυνση

http://www.atheia.gr

Εκεί θα βρείτε αναρτημένο το καταστατικό και φόρμες εγγραφής για όποιον επιθυμεί να γίνει μέλος, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας της Ένωσης. Η σελίδα θα εμπλουτίζεται σταδιακά με πληροφορίες για τις δράσεις της Ένωσης και άλλο σχετικό υλικό.

Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

13 Σχόλια προς “Ίδρυση Ένωσης Άθεων”

 1. Να σημειώσω επίσης ότι η αγορά «Αθεΐα» εξακολουθεί να λειτουργεί στη διεύθυνση http://forum.atheia.gr, και το ιστολόγιο «Αθεΐα» στη διεύθυνση http://blog.atheia.gr.

 2. Nemertes said

  Nice job! Δεν είχα πάρει χαμπάρι ότι υπάρχει το φόρουμ! Ασχέτως με το αν είμαι περισσότερο υπέρ της ανεξιθρησκείας παρά της αθεϊας -including θεό Νημερτής, θεό Ερνέστο, θεό Αντόνιο, θεό «να μην σε νοιάζει» κλπ- είναι μια πολύ καλύ προσπάθεια για να μαζευτούν κάποια ανοιχτά μυαλά και να προσπαθήσουν να κάνουν κάτι καλό για αυτό τον τόπο. Σπεύδω να γραφτώ!

 3. cyrus said

  Ελπίζω να τα πας καλύτερα από μένα. Εδώ και λίγο καιρό έχω αποκτήσει δυσανεξία σε ορισμένες συμπεριφορές, κι έτσι δεν άντεξα πάνω από μερικές μέρες…

  Αν έχεις την απαιτούμενη υπομονή απέναντι σε 2-3 περίεργους, θα είσαι ΟΚ.

 4. Οι όποιοι περίεργοι είναι αναπόφευκτο τμήμα της όποιας συλλογικής προσπάθειας. Δεν θα έπρεπε να μας στέκονται εμπόδιο στο στο να συναναστρεφόμαστε τους υπόλοιπους μη-περίεργους, ούτε στο να συμμετάσχουμε σε κάτι που μας εκφράζει. Ειδικά μάλιστα όταν σε αυτή τη ζωή είναι τελικά τόσο λίγα τα πράγματα που μας εκφράζουν. Αν το καλοσκεφτείς, είναι και οι περίεργοι, με τον γραφικό τους τρόπο, μέρος του όλου παιχνιδιού.

 5. cyrus said

  Έχεις δίκιο, Διαγόρα — σ’ αυτή τη ζωή, τα πράγματα που μας εκφράζουν είναι λίγα. Ακόμη λιγότερος, όμως, είναι ο χρόνος που μας έχει δοθεί (σύνταξη Τόλκιν είναι αυτή, μη με παρεξηγήσεις). Επιπλέον, ο εκνευρισμός αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για οποιαδήποτε προσωπική δημιουργική προσπάθεια. Υπάρχουν πολύ καλά άτομα στο φόρουμ, και λυπάμαι που δεν έχω πλέον επαφή μαζί τους, αλλά είμαι άνθρωπος, και έχω όρια…

 6. Nemertes said

  Cyrus I understand απολύτως. Στο blog μου σβήνω οποιοδήποτε σχόλιο δεν γουστάρω -απλά γιατί δικό μου είναι ό,τι θέλω το κάνω. Στα δε δικά μου fora -3 μέχρι στιγμής, έχω δώσει εντολή να τηρούμε ευλαβικά το μηδενική ανοχή, κοινώς γράφεις μαλακίες σημαίνει πρώτα διαγράφεσαι και μετά σου δίνω εξηγήσεις. Βέβαια υπάρχουν κανένα εκατομμύριο κανόνες πριν, οπότε έχουμε και την συνείδησή μας ήσυχη.

  Στο atheia είδα ότι τα παιδιά έχουν την όρεξη και ασχολούνται. Δεν είναι κακό. Αν και μεταξύ μας, you can’t teach an old dog new tricks. Πόσο μάλλον να του αλλάξεις μυαλά και πόσο μάλλον στο συγκεκριμένο θέμα. Οπότε κακώς χάνουν τον χρόνο τους και κυρίως φαιά ουσία που μας είναι και πολύτιμη. Από την άλλη δικός τους είναι, ό,τι θέλουν τον κάνουν.

  Η γνώμη μου είναι να συνεχίσεις να συμμετέχεις -γιατί η αποχή είναι κακό πράγμα και αφήνει τους άλλους να κάνουν κουμάντο στην ζωή μας- αλλά να τηρήσεις στάση ίδια με την δική μου, που είπα ρητά στις συστάσεις πως δεν θα εμπλακώ σε καβγάδες κλπ. Είναι κρίμα να χανόμαστε και να χαλάνε οι σχέσεις μας για 5 μαλάκες.

 7. Αόρατη Μελάνη said

  Cyrus, εγώ θα σου προτείνω αν θες να συμμετέχεις στο φόρουμ, να αγνοησεις πλήρως το δημόσιο τμήμα του, και να συμμετέχεις μόνο στις συζητήσεις της ομάδας Αθεϊα ή/και στις συζητήσεις της Ένωσης Άθεων, όπου το κλίμα είναι τελείως διαφορετικό. Οι συζητήσεις γίνονται σε κλειστούς χώρους αόρατους στα υπόλοιπα μέλη, και μπορείς να τους παρακολουθείς και στον reader σου, βάζοντας feed μόνο από τις συζητήσεις που σε ενδιαφέρουν ώστε να μη σε ζαλίζουν οι άλλες.

  Το κόλπο με τα επιλεκτικά feeds μπορείς να το εφαρμόσεις και στις δημόσιες συζητήσεις μέσω του smartfeed που υποστηρίζει το forum, έτσι ώστε να παρακολουθείς π.χ. μόνο τα αθεϊστικά θέματα και όχι τη μεταφυσική ή τα εκτός θέματος (εσύ διαλέγεις). Επίσης μπορείς να καταστήσεις αόρατους τους χρήστες που βρίσκεις ενοχλητικούς ή αδιάφορους και να μην βλέπεις καθόλου τα post τους.

  Στην Ένωση μπορείς να γραφτείς ως υποστηρικτής αν δεν θες να είσαι μέλος (στην πράξη αυτό σημαίνει απλώς να ζητήσεις από τους διαχειριστές του forum να σε βάλουν στην αντίστοιχη ομάδα, χωρίς καμμιά υποχρέωση από μέρους σου). Στην ομάδα Αθεϊα για να μπεις πρέπει να προταθείς από μέλος και να γίνει δημοψήφισμα μεταξύ τον μελών για να γίνεις δεκτός, και δεδομένου ότι είσαι ήδη γνωστός σε όλους μας και σε εκτιμούμε, είμαι σίγουρη ότι όλοι θα ψηφίσουν υπέρ μετά βαϊων και κλάδων (και πάλι δεν είσαι υποχρεωμένος να κάνεις κάτι ιδιαίτερο, απλώς θα μπορείς να συμμετέχεις στις συζητήσεις).

  Αν σε ενδιαφέρει το ένα ή το άλλο, στείλε μου ένα πμ στο forum ή ένα email.

 8. cyrus said

  Είδες λοιπόν που είμαι άσχετος από fora; ΟΚ, Αόρατη Μελάνη, θα σου στείλω μέιλ.

 9. ChrisMrSly said

  Έι, καλορίζικο!

 10. EmilofCrete said

  Πάντως, νομίζω ότι και οι πιο περίεργοι στο ΦΟΡΟΥΜ δεν συγκρίνονται με την στενοκεφαλιά των θρήσκων (λογικότατων όντων κατά τα άλλα)και τις παρωπίδες τους…
  Ο φανατισμός, από την άλλη, είναι πάντα απαράδεκτος ανεξάρτητα του τι υποστηρίζει. Ο τρόπος είναι που κάνει τη ζημιά.
  Στην ουσία, νομίζω ότι τα ποσοστά είναι που διαφοροποιούν τις καταστάσεις.
  Π.χ.: Δεν είναι όλοι οι θρήσκοι παράλογοι, απλώς είναι περισσότεροι από τους λογικούς.
  (Ενώ) δεν είναι όλοι οι άθεοι λογικοί, απλώς είναι περισσότεροι από τους παράλογους άθεους.
  Κάπως έτσι…
  ;-)

 11. cyrus said

  Emil, δεν έχεις καθόλου άδικο. Απλώς για μένα, που κρίνω τα πράγματα από τη σκοπιά του ορθολογισμού, ένας άνθρωπος είναι το ίδιο παράλογος, είτε πιστεύει στην Παναγία και τη δύναμη της προσευχής, είτε στην ομοιοπαθητική και την τηλεπάθεια…

 12. xiozil said

  Εκτός θέματος:

  Συγνώμη αλλά δεν μπορούσα να μην σχολιάσω την ταύτιση της ομοιοπαθητικής με την θρησκευτική πίστη. Η ομοιοπαθητική είναι επιστήμη αναγνωρισμένη ως κλάδος της παθολογίας στην υπόλοιπη Ευρώπη και τα ομοιοπαθητικά φάρμακα καλύπτονται από την ασφάλεια όπως και τα υπόλοιπα. Και τέλος πάντων η ιατρική είναι θέμα πίστης;;;

  Και πάλι συγνώμη για το εκτός θέματος.

 13. @Xiozil

  Δεν τρέχει τίποτα, δημοσίευσα νέο άρθρο ειδικά γι αυτό το θέμα.

  Παρακαλώ ο όποιος σχολιασμός σχετικά με την ομοιοπαθητική να γίνει εκεί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: