Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Η γη είναι επίπεδη

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2010/07/15

Δεν ξέρω τι να συμπεράνω από το γεγονός ότι η υπέρτατη θρησκευτική αρχή της Σαουδικής Αραβίας, ο Μεγάλος Μουφτής Αμπντ αλ Αζίζ Ιμπν Αμπτ Αλλάχ Ιμπν Μπάαζ (Abd al-Aziz ibn Abd Allah ibn Baaz) επίσης γνωστός και απλά ως  Ιμπν Μπάαζ (Ibn Baaz) ενέκρινε, το 1998, το Βιάγκρα. Είχε προοδευτικές ιδέες;  Ή μήπως απλά δρούσε μέσα στα καθιερωμένα πλαίσια της εξυπηρέτησης της κάθε μιας επιθυμίας της απόλυτα ανδροκρατικής κοινωνίας της Σαουδικής Αραβίας; Ειλικρινά, δεν ξέρω, ας αποφανθεί ο καθένας μόνος του. Αυτό που ξέρω πάντως είναι ότι λίγα χρονάκια πιο πριν, το 1993, ο τύπος είχε εκδώσει ένα διάταγμα (Fatwa), στο οποίο δήλωνε ότι… ο κόσμος είναι επίπεδος.

Tabula Rogeriana¹: Παγκόσμιος χάρτης του 1154 από τον Μουχαμάντ αλ-Ιντρίσι.

Σύμφωνα με τον  Ιμπν Μπάαζ, «ο καθένας που ενστερνίζεται τη σφαιρική κοσμοθεώρηση είναι άθεος και πρέπει να τιμωρηθεί».

Και όλοι γνωρίζουμε βέβαια ποιά είναι η ποινή για τους άθεους στη Σαουδική Αραβία.

Αργότερα ο Ιμπν Μπάαζ δέχθηκε πιέσεις για να αναθεωρήσει την άποψή του, και εξέδωσε άλλη ανακοίνωση στην οποία διευκρίνιζε πως με τη λέξη «Γη» δεν εννοούσε τον πλανήτη, παρά… το έδαφος, (λες και αυτό είναι πράγματι επίπεδο,) και πως το μόνο που είχε αρνηθεί ήταν… η περιστροφή της γης.  (Α, εντάξει τότε.)

Μεταξύ των πολλών ειρωνειών της όλης υπόθεσης είναι το γεγονός ότι η ξεκάθαρη απόδειξη της σφαιρικότητας της γης, συγκροτημένη από τον Ελληνοαιγύπτιο αστρονόμο του 2ου αιώνα Κλαύδιο Πτολεμαίο, χάθηκε στην Εκκλησιοκρατούμενη Δύση κατά τη διάρκεια του Σκοτεινού Αιώνα, αλλά διασώθηκε και διαβιβάστηκε πίσω στη Δύση από Άραβες μουσουλμάνους αστρονόμους. Στον ένατο αιώνα, λίγο πριν αρχίσει η δική τους παρακμή λόγω της δικής τους θρησκείας, ονόμασαν το βιβλίο του Πτολεμαίου που απεδείκνυε τη σφαιρικότητα της Γης «al-kitabu-l-mijisti», δηλαδή «Το Μεγάλο Βιβλίο»,  ονομασία που στα λατινικά αποδόθηκε ως «Almagest», και στα ελληνικά ως «Αλμαγέστη».

(Το «kitabu» φαντάζομαι πως ίσως να το έχουμε δανειστεί ως «κιτάπι», αναρωτιέμαι όμως αν το δικό τους «mijisti»  αποτελεί δάνειο του δικού μας «μεγίστη», και αν ναι, πως έγινε αυτό.)

Πηγές: Wikipedia: Flat Earth – Ibn Baz Controversy και Wikipedia: Abd-al-Aziz ibn Abd-Allah ibn Baaz

¹ Tabula Rogeriana στη Wikipedia

Copyright © 2010 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Τροφοδοσίες περιεχομένου (RSS feed)
Κάθε άρθρο σε αυτό το ιστολόγιο
Κάθε σχόλιο σε αυτό το ιστολόγιο
Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου

16 Σχόλια προς “Η γη είναι επίπεδη”

 1. Aν το ποίμνιο δεν είναι αποβλακωμένο, πώς θα του κάτσεις στον τράχηλον;

 2. Mastor said

  Μα φυσικά δεν γυρίζει η γη, όλα τα υπόλοιπα γυρίζουν….

 3. Το «Αλμαγέστη» όντως προέρχεται από το «μεγίστη», όπως μας λέει η εγκυκλοπαίδεια Britannica.
  Η Βικιπαίδια έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία για την πορεία του δανείου, η οποία μου φαίνεται αρκετά πιθανή. Από την άλλη, δεν είναι και 100% αξιόπιστη πηγή η Βίκι…

 4. Πιὸ παλιὰ ἀπὸ τὸν Πτολεμαῖο. Ὁ Κλεομήδης ἀναφέρει τὶς σχετικὲς ἀποδείξεις γιὰ τὴν καμπυλότητα τῆς γῆς (ὅτι εἶναι σφαιρικὴ): πρῶτον, τὸ κυρτὸ σχῆμα τῆς σκιᾶς τῆς Γῆς πάνω στὴν Σελήνη, κατὰ τὶς σεληνιακὲς ἐκλείψεις καὶ δεύτερον κατὰ τὴν ναυτικὴ πλοήγηση ὅταν τὸ πλοῖο πλησιάζει μία ξηρὰ φαίνονται πρῶτα τὰ βουνὰ της καὶ τὰ ὑψηλότερα σημεῖα της καὶ μετὰ οἱ ἀκτὲς της, γεγονὸς ποὺ θὰ συνέβαινε μόνον ἐὰν ἡ ἐπιφάνεια τῆς Γῆς ἦταν κυρτὴ. Αὐτὰ τὰ παραθέτει ἀντλώντας ἀπὸ Ποσειδώνιο – ὑποψιάζομαι ὅμως ὅτι οἱ ἀποδείξεις αὐτὲς εἶναι ἀκόμη παλαιότερες… (γιὰ τὸ πῶς γίνονται οἱ σεληνιακὲς ἐκλείψεις ἤξεραν ἀπὸ τὴν ἐποχὴ τοῦ Θαλοῦ τουλάχιστον…)

 5. Νικόλαος said

  Δεν ξέρω κατά πόσο εξυπηρετεί κάτι να μιλάμε για τους μουσουλμάνους – έχασαν το παιχνίδι σαν πολιτισμός εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αν και ξαναπροσπαθούν. Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει η επανάσταση των φοιτητών στο Ιράν.

  @ Τεμπελόσκυλο

  Δυο λόγια για τη Βικιπαίδεια:
  Τουλάχιστον δεν έχει διαφημίσεις όπως η αξιό- αλλά και παραδόπιστη Brittanica… Επίσης είναι φτιαγμένη για το δίκτυο, και δεν είναι διασκευή έντυπου έργου.

 6. @Νικόλαος
  Δεν θέλω να μειώσω την Βικιπαίδεια ούτε να προωθήσω την Britannica ως αντικαταταστάτη. Προσωπικά όταν θελήσω να βρω κάτι, το πρώτο μέρος που θα ψάξω είναι η Βίκι.
  Είναι γεγονός όμως ότι – ακριβώς εξαιτίας του τρόπου που είναι φτιαγμένη – μπορεί να περιέχει κάποιες λανθασμένες πληροφορίες οι οποίες να παραμείνουν απαρατήρητες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και αυτό κτγμ πλήττει την αξιοπιστία της…

 7. ΕmilofCrete said

  ««al-kitabu-l-mijisti», δηλαδή «Το Μεγάλο Βιβλίο», ονομασία που στα λατινικά αποδόθηκε ως «Almagest», και στα ελληνικά ως «Αλμαγέστη».

  (Το «kitabu» φαντάζομαι πως ίσως να το έχουμε δανειστεί ως «κιτάπι», αναρωτιέμαι όμως αν το δικό τους «mijisti» αποτελεί δάνειο του δικού μας «μεγίστη», και αν ναι, πως έγινε αυτό.)»

  Μόνο ο Μωυσιάδης θα μας φωτίσει…

  1:08

  http://linguarium.blogspot.com/
  (Το ιστολόγιό του)

 8. η θρησκεία είναι αρχή, αν νιώσει απειλή από κάποιον επιστημονικό τομέα, έμμεσα ή άμεσα θα επέμβει.
  Το είδος αυτή της επέμβασης εξαρτάται από το ποιόν, την παιδεία του ποιμνίου και της χώρας γενικότερα. Το γεγονός ότι το περιστατικό συνέβη σχετικά πρόσφατα, είναι αποκαρδιωτικό.

 9. Ptomas said

  Μα και βέβαια δεν κινείται ούτε περιστρέφεται η Γη το λέει καθαρά και η Βίβλος που ως γνωστόν είναι η μόνη αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τον κόσμο!!! Ορίστε και η αλήθεια για την εξαπάτηση μας από τους άθεους επιστήμονες που σαν όργανα του ωξαποδώ παραπληροφορούν τον κόσμο:
  http://www.fixedearth.com/
  http://www.geocentricity.com/
  http://www.jesus-is-lord.com/geocentr.htm
  Όντως η ανθρώπινη ηλιθιότητα δεν γνωρίζει θρησκευτικά ή άλλου είδους όρια…

 10. Α ναι, βέβαια, γερμανός θεολόγος του επόμενου γνωμικού παρέλειψε ένα σημαντικό γεγονός: υπάρχουν στιγμές που σαφώς και γνωρίζεις ότι αυτός που σου ψιθυρίζει στο αυτί είναι ο διάβολος, και όχι ο θεός: όταν σου λέει πράγματα που δεν θέλεις ν’ ακούσεις.

 11. Θα συμφωνήσω με τον Διαγόρα!! Συμφωνώ βέβαια στο αυτονόητο! Πάντως, μου τυχαίνει πολλές φορές σε διάφορες συζητήσεις περί αυτών των θεμάτων να μου προσάπτεται η κατηγορία του ότι είμαι εγωιστής που δεν πιστεύω. Από την εμπειρία μου, είναι επιχείρημα που βγαίνει αυτόματα από τους πιστούς ακόμα κι αν αυτοί δεν ασχολούνται τόσο με φιλοσοφικής φύσεως ζητήματα για την πίστη τους.

  Ανεξάρτητα αν λέει διάφορες ανακρίβειες η βίβλος, είσαι εγωιστής που δεν αποδέχεσαι τον Θεό μου!…….

 12. Πάρης said

  Η Γη δεν είναι απλώς επίπεδη αλλά ταυτόχρονα και κοίλη.

 13. cyrus said

  @Αεροχείμαρρος
  Την επόμενη φορά που θα σε πουν εγωιστή γιατί δεν πιστεύεις, να τους απαντήσεις ότι εγωιστής είναι αυτός που πιστεύει ότι ολόκληρο το σύμπαν φτιάχτηκε για την πάρτη του. Επίσης, εγωιστής είναι αυτός που πιστεύει ότι ο θεός του τον έπλασε κατ’ εικόνα και ομοίωσή του, ως κορωνίδα της δημιουργίας, και του χάρισε ολόκληρο τον πλανήτη, ξανά για την πάρτη του. Επίσης, εγωιστής είναι αυτός που γλιτώνει από ένα δυστύχημα και θεωρεί ότι ο θεός του τον έσωσε, ενώ άφησε τους άλλους να πεθάνουν. Να συνεχίσω;

  @Πάρης
  Να προσθέσω ότι είναι και κούφια — μην ξεχνιόμαστε…

 14. Πάρης said

  Cyrus, σωστά και επίπεδη και κοίλη και κούφια. Ακούγεται όλο και καλύτερο :-)

 15. EmilofCrete said

  Στου Χαρδαβέλλα (το μαγαζί) είδα που λέγανε ότι είναι κούφια και ότι στο εσωτερικό υπάρχει άλλος κόσμος με ήλιο κλπ κλπ κλπ…

  Ταυρίλ, Ελοχίμ, Υποχθόνιοι και άλλοι (που ακούγονται σαν φάρμακα για τη γρίππη) ζούνε εκεί..!

  Τι ξέρει ο Ιμπν Μπάαζ…

  Μιλάμε για επιστήμονες (και …ύπερους;) ‘ολικής’ (που λέει και μια γνωστή μου)…
  :-)

 16. Αντώνης said

  Ο Λιακό έχει κάνει μεγάλη ζημιά στους εγκεφάλους ορισμένων…

  7:33

  (εννοώ τους θιασώτες ορισμένων θεωριών όχι κάποιον απο εδώ μεσα :) )

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: