Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Meet the World: Ελλάδα – Μέρος 7o: Κάπνισμα

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2010/07/03

Κάπνισμα

Meet the World: Ελλάδα: Κάπνισμα. Μέγεθος: 480 × 339 pixels. Κάντε κλικ για 800 × 565 pixels, όπου μπορείτε να διαβάσετε και το υπόμνημα.

Το περιεχόμενο της εικόνας για τυφλούς και για μηχανές αναζήτησης:

Παρουσιάζεται η ελληνική σημαία αποτυπωμένη πάνω σε καραβόπανο, με μια μικρή ετικέτα πάνω της, η οποία λειτουργεί ως υπόμνημα, εξηγώντας τη σημασία του κάθε χρώματος.

  • Λευκό: Καπνιστές.
  • Γαλανό: Βαριοί καπνιστές.
  • Έντονο κόκκινο: Αναζητούν τρόπους να αποδράσουν από τη χώρα.

Ακολουθεί ο υπότιτλος «Meet the world», και κάτω από το υπόμνημα κρέμεται μια ακόμα πιο μικρή ετικέτα, έντονου κόκκινου χρώματος, που λέει «Grande Reportagem Magazine».

Δείτε επίσης τον πρόλογο της σειράς «Meet the World: Ελλάδα» ο οποίος περιέχει κατάλογο όλων των άρθρων της σειράς.

Copyright © 2010 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

22 Σχόλια προς “Meet the World: Ελλάδα – Μέρος 7o: Κάπνισμα”

  1. αυτό έπρεπε να το είχες δημοσιεύσει στις 1/7 — 1 χρόνο μετά απο το τέλος του καπνίσματος στην ελλάδα.

    http://www.apn.gr/news/nea/%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%83%CE%B2%CE%AE%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%B3%CE%AC%CF%81%CE%BF%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-1%CE%B7-%CE%B9%CE%BF/

  2. Mandarin said

    Αυτή η ιστορία με το κάπνισμα είναι εξωφρενική. Μιλάμε για επιβλαβή συνήθεια, τόσο μακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα, που κοστίζει πια υπερβολικά. Και όμως όλοι καπνίζουν! Το να καπνίζεις είναι μαγκιά… Κατά τη γνώμη μου είναι είτε ηλιθιότητα είτε ανασφάλεια.

    Βλέπω αυτή την περίοδο τη σειρά Mission Impossible που είναι γυρισμένη γύρω στο 1970. Οι πάντες καπνίζουν! Οι πρωταγωνιστές ανάβουν τσιγάρο παντού, σε κλειστούς χώρους, σε τράπεζες, σε δημόσιες υπηρεσίες παντού και συνέχεια. Στο 1970 βρισκόμαστε της Αμερικής όμως…

  3. Το κάπνισμα κατέχει ακριβώς τη θέση που ήταν αναπόφευκτο να κατέχει στο τριτοκοσμικό Ελλαδιστάν™.

    Στη χώρα της αμορφωσιάς, της άγνοιας, της φτώχειας, της καταπίεσης, του συμπλέγματος κατωτερότητας, της έλλειψης προτύπων και ιδανικών, της παντελούς αδιαφορίας των πάντων (της πολιτείας συμπεριλαμβανομένης) για τη διαπαιδαγώγηση των νέων, και της απέραντης «μαγκιάς» της φυλής, τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά.

    Και με αυτά τα δεδομένα, η «κατάργηση» του καπνίσματος επίσης δεν θα μπορούσε να είχε γίνει παρά μόνο ως φάρσα, όπως και έγινε: μια φτηνή, στείρα εξαγγελία μιας νέας «πραγματικότητας» στην οποία περιήλθε το πανελλήνιο από τη μια μέρα στην άλλη. Μια κοινωνική αλλαγή που σε υγιείς κοινωνίες γίνεται μέσω ζυμώσεων που διαρκούν δεκαετίες, στο Ελλαδιστάν έγινε αποκλειστικά και μόνο υπό τη μορφή ενός νομοθετήματος που ήλθε ένα πρωί ως κεραυνός εν αιθρία, χωρίς προετοιμασία, και χωρίς κανένα αντίκρυσμα σε πληροφόρηση, πρόληψη και αποτροπή. Το κόψιμο ξαφνικά απαιτείται να γίνει «με το μαχαίρι».

    Οι κοινωνίες της επάρατης εσπερίας πέρασαν μέσα από περιόδους ζυμώσεων στις οποίες διαμορφώθηκε η κοινή γνώμη τους και αναπτύχθηκε το κλίμα που αργότερα έθεσε περιορισμούς στο κάπνισμα. Οι περιορισμοί εκεί δεν επιβλήθηκαν εκ των άνωθεν, παρά απαιτήθηκαν από κοινωνίες που είχαν ωριμάσει και τους θεωρούσαν πλέον απαραίτητους. Στο Ελλαδιστάν, τη χώρα της αναποδιάς, ξοδέψαμε όλο το χρονικό περιθώριο που είχαμε για διαμόρφωση κοινής γνώμης χορεύοντας το χορό του Ζορμπά, και καθώς είμαστε καρασούπερ μάγκες, πηδήξαμε κατ’ ευθείαν στους περιορισμούς.

    Έτσι λοιπόν εμείς μέσα στις προσεχείς δεκαετίες θα διαμορφώσουμε την κοινή μας γνώμη απέναντι στο κάπνισμα υπό συνθήκες διαρκούς μαζικής παραβίασης κάποιων ιδιαίτερα μη-δημοφιλών αντικαπνιστικών κανονισμών.

    Δεν θα παραξενευτώ καθόλου αν στο μέλλον δούμε να αναπτύσσεται στην Ελλάδα κάποια αντάρτικη ιδεολογία και παρελκόμενη υποκουλτούρα, η οποία σε συνδυασμό με την προσκόλληση στο παρελθόν, την ημιμάθεια, και τη συνωμοσιολογία που μας χαρακτηρίζει, θα καταστήσει το τσιγάρο ένα παράνομα διακινούμενο απαγορευμένο προϊόν, ανυψώνοντάς το σε κάποιου είδους αντικείμενο νοσταλγίας, το οποίο κυκλοφορούσε ελεύθερα «τον παλιό καλό καιρό», αλλά το κατήργησε τάχα η «νέα τάξη πραγμάτων» επειδή ήταν ενάντιο στα συμφέροντα των ισχυρών του πλανήτη. Κάτι σαν την κουλτούρα που υπάρχει σήμερα γύρω από την κάνναβη, αλλά με σωματική αντί για συναισθηματική εξάρτηση, και πραγματική βλακεία αντί για μαστούρα.

    Και εν τω μεταξύ, οι σχετικοί με το τσιγάρο απαγορευτικοί κανονισμοί είναι πλήρως ανεφάρμοστοι.

    Για παράδειγμα, πάρτε το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, το οποίο υποτίθεται ότι αποτελεί ό,τι πιο «ευρωπαϊκό» έχει να επιδείξει η ψωροκώσταινα. Το αεροδρόμιο αυτό αποτελεί την πρώτη και την τελευταία εντύπωση που δίνουμε σε ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος των επισκεπτών στη χώρα μας, και καταβάλλονται προσπάθειες να διατηρηθούν οι προδιαγραφές όσο πιο ψηλά γίνεται. Όταν βρίσκεσαι στους χώρους αφίξεων και αναχωρήσεων νομίζεις για λίγο πως δεν βρίσκεσαι στην Ελλάδα. Αφού φανταστείτε, είναι το μοναδικό μέρος στην επικράτεια, απ’ όσο ξέρω, που στις διαβάσεις των πεζών προτεραιότητα έχει πράγματι ο πεζός και όχι το αυτοκίνητο.

    Λοιπόν, αν πάτε στο Ελευθέριος Βενιζέλος τέτοια εποχή, δηλαδή καλοκαιράκι, πράγματι δεν θα δείτε κανέναν να καπνίζει μέσα στους χώρους του αεροδρομίου, και δεν θα σας έλθει καμία μυρωδιά τσιγάρου στα ρουθούνια. Αν όμως πάτε χειμώνα, με κακό καιρό, θα βρείτε μια διαφορετική κατάσταση: και πάλι δεν θα δείτε κανέναν να καπνίζει, (αφού επισήμως υποτίθεται ότι απαγορεύεται,) αλλά θα διαπιστώσετε ότι ολόκληρο το τεράστιο κτίριο αφίξεων – αναχωρήσεων, από άκρη σε άκρη, βρωμάει αφόρητα τσιγαρίλα. Τα ρουθούνια σας δεν θα βρουν σωτηρία παρά μόνο αν βγείτε έξω από το κτίριο του αεροδρομίου, ή αν επιβιβαστείτε σε αεροπλάνο. (Σας εύχομαι το δεύτερο.) Γιατί; μα φυσικά επειδή στο Ελλαδιστάν, στη χώρα που τίποτα δεν γίνεται στα σοβαρά και τα πάντα είναι για το θεαθήναι, «απαγόρευση καπνίσματος» ισούται με «να μη φαίνεται κανείς να καπνίζει». Το προσωπικό του αεροδρομίου προφανώς έχει διάφορους χώρους εντός των εγκαταστάσεων όπου μπορεί να αποσύρεται και να ξεχαρμανιάζει χωρίς να ξυλιάζει στο κρύο, και η διεύθυνση του αεροδρομίου κάνει τα στραβά μάτια με το σκεπτικό ότι οι καπνιστές «δεν φαίνονται», προφανώς επειδή επιθυμεί και η ίδια να ξεχαρμανιάζει. Μάλιστα η κατάσταση είναι τόσο σορολόπ, και η ατιμωρησία τόσο βέβαιη, που δεν μπαίνουν καν στον κόπο και στο έξοδο να κάνουν κάτι για τον εξαερισμό: ανακυκλώνουν απλώς την κάπνα σε όλο το αεροδρόμιο.

    Για να το πάρουν χαμπάρι από την πρώτη στιγμή που πατάνε εδώ το πόδι τους οι κουτόφραγκοι, πως εδώ είναι Ελλάδα!

  4. An-Lu said

    Η πλάκα ειναι οτι 20 μηνες στο Αζερμπαϊτζαν, με σχεδον άπαντες θεριακλήδες, η Ελλαδα μου φαινεται χώρα μη-καπνιζόντων ;-)

  5. Ναι, An-Lu, υπάρχουν πράγματι κάποιες χώρες στον κόσμο που έχουν ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά καπνιζόντων από εμάς. Αχ, τι κρίμα, δεν κατέχουμε την απόλυτη πρωτιά. Ακολουθούν οι χώρες του κόσμου που είναι πιο θεριακλίδικες από εμάς, με το ποσοστό καπνιζόντων της κάθε μιας, σύμφωνα με το παράρτημα The Demographics of Tobacco (Η δημογραφία του ταμπάκου) από την έκθεση The Tobacco Atlas (Ο Άτλας του ταμπάκου) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας:

    39.0% Αλβανία
    40.4% Αργεντινή
    38.7% Μπαγκλαντές
    48.0% Βοσνία & Ερζεγοβίνη
    51.7% Γουινέα
    49.4% Κένυα
    42.0% Κιριμπάτι
    40.5% Λίβανος
    46.7% Μογγολία
    50.0% Ναμίμπια
    54.0% Ναούρου
    38.5% Νεπάλ
    43.5% Ρουμανία
    44.1% Σάο Τομέ και Πρίνσιπε
    42.6% Σλοβακία
    38.3% Τόνγκα
    44.0% Τουρκία
    41.0% Τουβάλου
    40.5% Βενεζουέλα
    44.5% Υεμένη
    47.0% Γιουγκοσλαβία

    Εμείς είμαστε στο 38.0%, μαζί με το Λάος και τον Παναμά.

    Σύμφωνα με την ίδια έκθεση στο Αζερμπαϊτζάν καπνίζει μονάχα το 15.7% του πληθυσμού. (Που πάνε με τέτοια νούμερα!)

    11:40

    Επίσης από την παραπάνω έρευνα προκύπτει ότι έχουμε την μακράν μεγαλύτερη κατανάλωση τσιγάρων ανά άτομο από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μην έχουμε τόσους θεριακλήδες όσους κάποιες άλλες χώρες του κόσμου, αλλά οι δικοί μας θεριακλήδες είναι πιο θεριακλήδες από τους άλλους! Επιτέλους, μια παγκόσμια πρωτιά!

  6. Mitsakos said

    Ας μαζέψω και γω τώρα μερικά από τα λερωμένα που αφήνει πίσω του το αντικαπνιστικό μένος :)
    Το σχόλιο 3 με καλύπτει απόλυτα από κοινωνιολογικής (ας πούμε) άποψης σχετικά με το τί συμβαίνει στην Ελλάδα και στο 2 υπάρχουν χαρακτηρισμοί που μένουν αστήρικτοι.
    Θέλω να θέσω 2 ερωτήματα:
    1. Ο άνθρωπος έχει δικαίωμα να κάνει κακό (συνειδητά ή ασυνείδητα) στον ευατό του χωρίς να βλάπτει τους γύρω του;
    2. Είναι μέσα στα πλαίσια μιας «δημοκρατικής» κοινωνίας να απαγορεύει νομοθετικά σε «μη δημόσιους χώρους» (εδώ με την έννοια «μη δημοσιους χώρους» όπου ο μη καπνιστής μπορεί σχετικά άνετα να μην επισκεφτεί ούτε μία φορά στη ζωή του -πχ. cafe όπου επιτρέπεται το κάπνισμα-) μια τέτοιου είδους βλαβερή συνήθεια;
    Στις απαντήσεις και για τα 2 μην πάρετε ως σημείο αναφοράς το Ελλαδιστάν γιατί θα μπλέξουμε αλλά ας πούμε με τα σημερινά δεδομένα μια φιλελεύθερη «ανοιχτή κοινωνία»… Π.χ την Ολλανδία…
    Εγώ απαντάω ναι και όχι αντίστοιχα και αν γίνει κουβέντα θα προσπαθήσω να εξηγηθώ ή καταλαβαίνοντας τα αντίθετα επιχειρήματα να αλλάξω άποψη.

  7. Μητσάκο, κι εγώ «ναι» και «όχι» αντίστοιχα απαντάω στα ερωτήματά σου. Και εννοείται ότι το κράτος δεν έχει το δικαίωμα να απαγορεύει ούτε τις ουσίες που σήμερα απαγορεύονται, τις ονομαζόμενες «ναρκωτικά». Ναι, πολλές από αυτές τις ουσίες είναι πολύ κακές, πάρα πολύ κακές, αλλά ω, τι κρίμα, το κράτος δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να λέει σε ενήλικες τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν με τον εαυτό τους. (Φυσικά το κράτος έχει κάθε δικαίωμα –για την ακρίβεια ένας από τους βασικούς σκοπούς της υπάρξεώς του είναι– να προστατέψει τον πολίτη που ουδεμία σχέση δεν θέλει να έχει με κάποια ουσία, από τον άλλο πολίτη που λούζεται με αυτήν, ειδικά μάλιστα όταν οι γιατροί λένε ότι η εν λόγω ουσία είναι βλαβερή.)

  8. konna said

    Η Μandarin ειπε: «Και όμως όλοι καπνίζουν! Το να καπνίζεις είναι μαγκιά… Κατά τη γνώμη μου είναι είτε ηλιθιότητα είτε ανασφάλεια.»

    Νομιζω οτι εχω καθε δικαιωμα να καπνιζω στο σπιτι μου και στη βεραντα μου χωρις να αισθανομαι οτι καποια δασκαλα θα με κανει ντα και θα μου εξηγησει με στομφο βιντεοταινιας του ’80 οτι αυτο που κανω δεν ειναι μαγκια και οτι «η ζωη ΕΙΝΑΙ μαγκια»

    Ξερω στα 30 μου πια,τι ειναι κακο, και επιλλεγω να λουστω με τις συνεπειες των επιλογων μου. Ναι ειμαι ηλιθια αλλα δεν χρειαζομαι καποιον να μου το λεει συνεχεια, οπως επισης δεν χρειαζεται καποιος να μου θυμισει οτι δεν ειναι μαγκια. Δεν ειμαι το 15 χρονο που κρυβει το πακετο απ τον γονεα του και καπνιζει κρυφα στην αυλη του σχολειου.

    Ασε που ειναι πολυ προσωπικο θεμα οι ανασφαλειες (που ολοι εχουν) και το τι κανουν με αυτες…

  9. Αντώνης said

    Konna δεν είναι απλά θέμα προσωπικών ελευθεριών. Οντας μη καπνιστής μου είναι πραγματικά δύσκολο να βρώ ένα μέρος να πάω το βράδυ εκτός απο ορισμένα φαγάδικα το οποίο να μην μυρίζει τσιγάρο. Για αυτόν που δεν θέλει να μυρίζει τσιγάρο (με τις βλαβερές συνέπειες που γνωρίζεις) η ελληνική κοινωνία είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ρατσιστική απέναντί του. Το καλοκαίρι πάμε για καφέ και καθόμαστε μέσα γιατί μέσα δεν έχει καπνιστές. (ενώ έξω αν καπνίζει στο διπλανό τραπεζάκι(πόσο μάλλον στα 3 απο τα 4 περιβάλλοντα τραπεζάκια), μια χαρά μυρίζει..

    απο την μεριά των καπνιστών όλα κυλούν ωραία, νομίζοντας οτι απλά διασφαλίζετε τις προσωπικές σας ελευθερίες. Δεν είναι θέμα γούστου, είναι θέμα υγιηνής.

    Το άλλο κομμάτι είναι του ότι αν ήμασταν υπο καθεστώς ιδιωτικής (η πιο κοστο-στρεφούς) ασφάλισης και ο καπνιστής πλήρωνε το 40% με 60% παραπάνω του κόστους του ασφαλιστικού του συμβολαίου ζωής, προκειμένου να καλύπτεται και για ασθένειες που προκαλούνται άμεσα η έμμεσα απο το κάπνισμα, δεν θα είχα απολύτως κανένα πρόβλημα να καπνίζετε ΟΣΟ θέλετε (στη βεράντα σας φυσικά) (όπως αντίστοιχα και με τους ιερείς αν τους πλήρωναν μόνο οι πιστοί τους…)

  10. konna said

    Νομιζω οτι ημουν εντελως ξεκαθαρη οταν μιλησα για «βεραντα μου και σπιτι μου». Ακομα και στο θεμα των εισφορων σε ταμεια δεν θα διαφωνησω.

    το κειμενακι ομως : «Και όμως όλοι καπνίζουν! Το να καπνίζεις είναι μαγκιά… Κατά τη γνώμη μου είναι είτε ηλιθιότητα είτε ανασφάλεια.”
    νομιζω οτι θα το ελεγες αν οχι υποτιμητικο, τουλαχιστον προκλητικο.

  11. Αντώνης said

    Προκλητικό ναι. όμως θα δυσκολευτείς να βρείς επιχειρήματα για να πείσεις ότι το κάπνισμα είναι συνήθεια που προκύπτει απο σοβαρή σκέψη και υπολογισμό των υπέρ και κατά. Μαλλόν τα προηγούμενα οδηγούν σε (ΑΜΕΣΗ) διακοπή του καπνίσματος, αναμφίβολα τραυματίζοντας την εικόνα για το επίπεδο νοημοσύνης οποιουδήποτε συνεχίζει να καπνίζει. :-))

    Οντας μη καπνιστής ο οποίος έχει αντιμετωπιστεί πολύ ΥΠΟΤΙΜΗΤΙΚΑ οταν ζήτησε χώρο για μη καπνιστές μην περιμένεις συμπάθεια για την κακή σου συνήθεια. Το μόνο που μπορώ να πώ είναι οτι δεν έχω εμπαθεια μαζί σου επειδή καπνίζεις πχ μόνο στο μπαλκόνι σου, αλλά και πάλι, το βράδυ που θα βγώ θα είναι τα υπόλοιπα εκατομύρια ελλήνων που καπνίζουν όπου-ναναι μπροστά μου. :(

    15:13

    Και ναι, σας θεωρω θύματα της διαφημιστικής εξτρατείας, υπόγειου πλασαρίσματος μοντέλων και-καλά-επιτυχίας (κ ενηλικίωσης για τους μικρότερους), και-καλά-ελευθερίας και δέσμιους της εξάρτησης, η οποία αποφέρει στους εμπνευστές της έσοδα μεγαλύτερα απο το ΑΕΠ της ελλάδας ανα έτος. (και σε εσάς 10 χρόνια ζωής λιγότερο, τουλάχιστον.)

  12. konna said

    Αγαπητε Αντωνη και προς θεου μην το παρεις ασχημα, δεν μπορεις να φανταστεις ποσο λιγο νοιαζομαι για το τι νομιζεις εσυ οτι με οδηγησε στο καπνισμα.

    Αν σε ενοχλουν τα υπολοιπα εκατομμυρια των ανθρωπων που καπνιζουν υπαρχει η νομοθεσια που ειναι υπερ σου.

    Επισης δεν ζητησα συμπαθεια, ουτε καν σεβασμο. Μπορεις να βγαλεις τα οποια απωθημενα σου για την αντιμετωιση των μη καπνιστων, αποκαλωντας με και ευθεως ηλιθια δεν ειναι αναγκη να το κανεις διπλωματικα μια που ξερω κατι λιγα απο αναγνωση και καταλαβαινω τι θες να πεις με το «τραυματίζοντας την εικόνα για το επίπεδο νοημοσύνης οποιουδήποτε συνεχίζει να καπνίζει)

    Μου επιτρεπεις ομως να καταδειξω τον τρόπο εκφρασης των μη καπνιστων για καποια που, προς το παρον τουλαχιστον, δεν τους φυσαει τον καπνο στη μουρη.

  13. Αντώνης said

    Αντί να μου λές οτι δεν σε νοιάζει τι νομίζω, στην περίπτωση που είναι άστοχο, δεν θα ήθελες να πείς γιατί καπνίζεις, και αν η έναρξη του καπνίσματος σε βοήθησε να λύσεις τα προβλήματα σου????

    Το να σε στολίσω με κάποια απο τα χαρακτιριστικά όπως «ηλίθια» δεν θα βοηθήσει/οδηγήσει πουθενά. ελπίζω όμως να σου πώ οτι παρ όλο που είσαι ενήλικας και ελεύθερα σκεπτόμενο άτομο, έχεις την ικανότητα να κάνεις επιλογές κλπ, αντί να χρησιμοποιείς αυτή την ελευθερία δημιουργώντας και βελτιώνωντας την ζωή σου, την βλάπτεις. Και μαζί με την δική σου βλάπτεις και την δική μου, υποστηρίζοντας (οικονομικά σίγουρα, και με την θετική «ψήφο» σου) τον θεσμό του καπνίσματος.

    Σε αυτό που είπε ο Διαγόρας, όσον αφορά τα ναρκωτικά: Οταν εθίζεσαι οργανικά σε κάτι όπως την ηρωίνη, χάνεις ολοκληρωτικά τον έλεγχο του ατόμου σου. Αυτό δεν είναι απώλεια της ελευθερίας να επίλεγεις?? Ως κράτος οφείλει να σε προστατεύει απο αυτό, και κυρίως να έχει τα εργαλεία να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε πλασάρει τετοια μόδα, για να ζεί ο ίδιος σε ανάκτορα.
    Για τον ένα η δύο με τάσεις αυτοκαταστροφής που θέλουν να γίνουν θύματα σε κάτι τέτοιο, πιθανόν να υπάρχουν 10 η 20 που θα γίνουν θύματα λόγω άγνοιας. Αλλιώς είναι να ξέρεις οτι κυκλοφορούν ναρκωτικά στο κέντρο και αλλιώς είναι να βαράει ένεση ο καθε ένας δίπλα σου και να σου λέει «δοκίμασε και εσύ ειναι γαμαααααααατοο!» (ειδικά πχ σε παιδιά, δες τι γίνεται τώρα με το κάπνισμα)(εκτός αν αντέχουμε οικονομικά έναν αστυνομικό ακμαίου ηθικής που θα παρακολουθεί το παιδί 24/7 μην πέσει πανω σε κανένα εθισμένο, που θα κυκλοφορούν πολλοί εφόσον θα επιτρέπεται…)

    17:27

    βέβαια υπο μια άλλη καθόλου ευγενική προς το ανθρώπινο είδος σκοπια, μιας και έχουμε εξαλείψει όλους τους φυσικούς εχθρούς μας, ας δημιουργήσουμε μερικούς εμείς (ναρκωτικά σε μαζική κλίμακα) ώστε να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται πάλι οι νόμοι της φυσικής επιλογής.. …μπάς και δούμε άσπρη μέρα. όχι ε? :)

    17:30

    Οι νόμοι της απόλυτης ελευθερίας προυποθέτουν και απόλυτο σεβασμό στις ελευθερίες του άλλου. Κάτι που για το ανθρώπινο είδος ειναι απλά μη ρεαλιστικό…

    17:32

    @Konna
    υπαρχει η νομοθεσια που ειναι υπερ σου.

    Και ξέρουμε και που την έχουν γραμμένη, όχι μόνο η συντριπτική πλειονότητα καπνιστών, αλλά και αυτοί που θα έπρεπε να την εφαρμόζουν. Αν εφαρμοζόταν δεν θα είχαμε αυτή τη συζήτηση!!!!

  14. konna said

    Απο το να μην επιτρεπεται το καπνισμα στους δημοσιους χωρους το γυρισαμε στο πατροναρισμα της προσωπικης μου ζωης.

    Στην τελικη βγειτε στους δρομους, καντε ο,τι νομιζετε για να απαγορευσετε παντου το καπνισμα, βαλτε παραπανω εισφορες στα ταμεια για τους καπνιζοντες. Κι εγω συμφωνω με αυτα. Το οριο, όμως, ολων αυτων ειναι η πορτα του σπιτιου μου.

    Στην τελικη, ξερω ποσο καιγεσαι να σωσεις τη ζωη μου, αλλα δεν ξεκινας απο το να σωσεις πρωτα τη ζωη ατομων που ΘΕΛΟΥΝ να σωθουν?

  15. Αντώνη, ίσως να μπορέσω να σου δώσω ένα κίνητρο για να μεταχειρίζεσαι λίγο πιο ευγενικά τους καπνιστές υπενθυμίζοντάς σου ότι πολλοί μη-καπνιστές, ακόμα και φανατικοί μη-καπνιστές, ήταν κάποτε καπνιστές. Όπως ο υποφαινόμενος. Δεν θέλω να πω ότι μου οφείλεις ευγένεια, ή σεβασμό, ή οτιδήποτε τέτοιου είδους, αλλά να, ίσως εσύ να θέλεις να βάλεις λίγο νερό στο κρασί σου ώστε να είσαι πιο διπλωματικός.

    Πρόσεξε πως εγώ το άρθρο και το σχόλιο τα έγραψα καταδεικνύοντας την κατάσταση, και όχι εξαπολύοντας κατηγορίες προς τους ίδιους τους καπνιστές, ούτε προσπαθώντας να κάνω κανένα καπνιστή να νιώσει υπάνθρωπος. Τα μόνα σημεία στα οποία κατηγόρησα κάποιους ήταν εκείνα στα οποία κάποιοι έχουν πραγματικά ευθύνη, και νομική υπαιτιότητα, δηλαδή τη διεύθυνση του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, και τους πολιτικούς που ευθύνονται για την απρόσμενη και ανεφάρμοστη απαγόρευση του καπνίσματος.

    Τον καθένα μεμονωμένο καπνιστή δεν τον θεωρώ δυνάστη περισσότερο από όσο τον θεωρώ δυναστευόμενο, (μέχρι βέβαια τη στιγμή που θα παραβιάσει το δικαίωμά μου να μην αναπνέω την κάπνα του.) Όσο αφορά τους λόγους για τους οποίους κάποιοι από εμάς ξεκίνησαν το κάπνισμα, εκεί παίζουν ρόλο πολλά πράγματα πέρα από τη λογική, όπως το νεαρό της ηλικίας, συναισθηματικοί, κοινωνικοί λόγοι, κλπ. Δεν μπορείς να ζητάς λογαριασμό από κάποιον γιατί ξεκίνησε το κάπνισμα όταν ήταν 14 χρονών, ούτε γιατί το συνεχίζει τώρα που είναι εθισμένος. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα, και πως μπορούμε να συμβιώσουμε.

  16. Αντώνης said

    konna είπε
    Απο το να μην επιτρεπεται το καπνισμα στους δημοσιους χωρους το γυρισαμε στο πατροναρισμα της προσωπικης μου ζωης.

    Καμία σχέση. Εγώ δεν γνωρίζω τι σε οδήγησε, έκανα μια υπόθεση προηγούμενα και την απέρριψες. Η ερώτηση ήταν για να σε «βάλω» να μου πείς αν σου έλυσε τα προβλήματα σου η όχι (και το υπερασπίζεσαι) επειδή εσύ είπες οτι δεν ξέρω τι συνθήκες σε οδήγησαν! όχι για να μου πείς τι κάνεις στη ζωή σου!

    Διαγόρα προσπαθώ να είμαι ευγενικός, όχι επειδή το χρωστάω πουθενά αλλά επειδή βοηθάει in the long run… Παρ’ολα αυτά είμαι εμπαθής με όποιον καπνίζει ασύστολα, και αυτό κάνει η πλειονότητα των ελλήνων καπνιστών )(εδώ μαλλον κάνω κάτι που απεχθάνομαι, τσουβάλιασμα, αλλά τεσπα) Οταν ζητώ μέρος για μή καπνιστές, συνήθως με μεταχειρίζονται σαν λεπρό, του στυλ σε μια γωνιά στο μαγαζί κλπ, απλα επειδή ο περισσότερος κόσμος είτε καπνίζει, είτε έχει μάθει να ζεί με αυτό. Επειδή ζήτησα να μη βήχω!!! Σε λίγο θα πάω έξω. η συζήτηση με την παρέα μου θα είναι που να πάμε και να μην καπνίζουν.. Απ’ολο την αθήνα έχουμε ανακαλύψει 3 4 μαγαζιά, στα οποία, οχι οτι δεν καπνίζουν αλλά είναι αρκετά αραιά τα τραπεζάκια ώστε να μην έρχεται «ο καπνός στη μούρη» όπως είπε και η Konna παραπάνω. (της οποία θα ήθελα να πώ οτι το να σεβεσαι την υγεία του άλλου, δεν είναι εξαρτούμενο με αν συμφωνεί μαζί σου, η με τις συνήθειες σου! έτσι?)

    19:55

    Ως στην πόρτα του σπιτιού σου, συμφωνούμε. Αν έχεις παιδιά, ποια είναι η άποψη σου? έχει δικαίωμα η πολιτεία νσ σου ζητήσει εφόσον μεγαλώνεις παιδιά να μην καπνίζεις? (η ερώτηση είναι υποθετική, δεν θα το κάνει.. Εμένα η μητέρα μου κάπνιζε σα φουγάρο…)

  17. konna said

    οσο δικαιωμα εχει να ελεγχει το τι μαγειρευει η καθε νοικοκυρα στα παιδια της και ποσες φορες παραγγελνουν απ εξω.

    Οκ, ο καθενας εχει τα κολληματα του κι εσυ σκαλωσες με το καπνισμα. Ελπιζω να μενεις Εκάλη ή Δροσια και οχι Δραπετσωνα ή Πατησια.

  18. giorugosu said

    Μπορεί να μην έχω καπνίσει ποτέ στην ζωή μου αλλά θα συμφωνήσω με την Konna σχεδόν σε όλα. Η τακτική της απαγόρευσης με σκοπό την υποτιθέμενη καλυτέρευση της ζωής μας, είναι αν μη τί άλλο γελοίο στα μάτια μου, ειδικά όταν προέρχεται από το κράτος.
    Διαφωνώ με τον Αντώνη σε αρκετά σημεία:
    Ποτέ μα ποτέ δεν έχω βγει σε παρέα όπου με ενοχλεί ο καπνός από το τσιγάρο κάποιου και να μην αλλάξει θέση ζητώντας μου συγγνώμη. Επίσης η εποχή της διαφήμισης του καπνίσματος ως κάτι «καλό» και in έχει περάσει προ πολλού.
    Πιστεύω τελικά ότι η όλη διαμάχη δεν θα υπήρχε εάν δεν υπήρχε όλη η καπνίλα του τσιγάρου. Ίσως να μην μας ενοχλεί ο καπνιστής αλλά μονάχα ο καπνός του.

    Τέλος, Διαγόρα, αυτό που λες για το Ελ.Βενιζέλος δεν το έχω παρατηρήσει… άλλωστε είναι πολύ μεγάλος σαν χώρος για να μυρίσει τσιγαρίλα από τα τσιγάρα των υπαλλήλων, όσο και αν καπνίζουν στα κρυφά.

  19. Ίσως να έχω πιο ευαίσθητη μύτη από εσένα, Giorugosu. Ίσως για να το μυρίσεις εσύ να πρέπει να πας εκεί που η μυρωδιά είναι εντονότερη, δηλαδή στην περιοχή των φαγάδικων και των λοιπών καταστημάτων.

  20. Mandarin said

    Μια φορά παλιά είχα πει σε έναν καπνιστή φίλο φίλου που τον έβλεπα για πρώτη φορά, πως όποιος καπνίζει είναι ή βλάκας ή πλούσιος. Αυτός αμέσως αναποδογύρισε τις τσέπες του, οι οποίες ήταν άδειες και χαμογελώντας είπε: «βλάκας οπότε»… (ο άνθρωπος είχε χιούμορ).

    Πολλές συνήθειες που έχουμε όλοι μας είναι επιβλαβείς, για να αποκαλέσω κάποιον ηλίθιο πρέπει να πληρώνει κιόλας γι’ αυτές, κατά τη γνώμη μου αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά. Αν κάτι κοστίζει, όσο βλάκας και να είσαι, πρέπει να μπορείς να το καταλάβεις ότι σου κάνει κακό (εφόσον σου κάνει). Αν δεν κοστίζει είναι πιο δύσκολο και δεν έχω την απαίτηση από κάποιον που του αγοράζει τα τσιγάρα η μαμά του ή ο μπαμπάς του να το καταλάβει.

    Ο «The Mandarin» είναι ο βασικός αντίπαλος του Ironman, τώρα πώς μπορεί κάποιος με τέτοιο ψευδώνυμο να είναι θηλυκού γένους δεν μπορώ να καταλάβω.

  21. Αντώνης said

    Ο καπνός είναι που με ενοχλεί οχι οι προσωπικές συνήθειες του κάθε ενός. (χωρίς αυτό να σημαίνει οτι δεν θα του πώ ωσαν καλός «δάσκαλος» να το κόψει για το καλό του, αν το σηκώνει η διαπροσωπική μου σχέση μαζί του..)
    Όμως ο καπνός στην προκειμένη είναι ευθύ αποτέλεσμα μιας απο αυτών των συνηθειών.(και επειδή είναι μαζικό φαινόμενο)

    Το πρόβλημα δεν είναι με την παρέα μου. είναι στο δίπλα τραπέζι που ο αέρας φέρνει τον καπνό σε εμένα. και με την κακή? μου τύχη έχω εξαιρετικά ευαισθητη μύτη και τον καταλαβαίνω αμέσως. Επίσης συνήθως δεν είναι 1 τραπέζι είναι σχεδόν ΟΛΑ τα περιβάλλοντα τραπέζια! Σε αυτή την περίπτωση απλά κοιτάω για το πιο στην άκρη (εκτός αν υπονοείς οτι θα ήταν μια καλή πρακτική να ζητώ προσωπικά απο τον κάθε κοντινό θαμώνα να μην καπνίζει!) ….Χώρος για «μή καπνιστές» είπαμε δεν υπάρχει.

    Παιδιά απο τη στιγμή που δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία, κανένας μαγαζάτορας δεν έχει τη διάθεση να την επιβάλλει μόνος του κακοκαρδίζοντας τους καπνιστές πελάτες του. Έτσι κ αλλιώς αφου καπνίζουν παντού, απλά θα πάνε σε άλλο μαγαζί αν κάποιος έχει την καλή καρδιά να το κάνει..

  22. Υποτίθεται βέβαια πως έχουμε πλέον τη δυνατότητα να καλέσουμε κάποιον αριθμό τηλεφώνου και να καταγγείλουμε το εν λόγω κατάστημα, και υποτίθεται επίσης ότι προβλέπονται κάτι τσουχτερά πρόστιμα. Έχει κάνει κανείς ποτέ χρήση αυτής της γραμμής καταγγελιών; Γνωρίζει κανείς τίποτα σχετικά με το αν και κατά πόσο είναι αποτελεσματική;

    Πάντως για όποιον ενδιαφέρεται υπάρχει και το http://www.nosmoke.gr/ το οποίο έχει και ισχυρή παρουσία στο facebook ως ομάδα «Απαγόρευση καπνίσματος στους δημόσιους χώρους & εφαρμογή!»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: