Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Meet the World: Ελλάδα – Μέρος 3o: Δημόσιος Τομέας

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2010/06/25

Η τρίτη σημαία της σειράς αφορά το καρκίνωμα που λέγεται «Δημόσιος Τομέας» στην Ελλάδα.

Δημόσιος τομέας

Meet the World: Ελλάδα: Δημόσιος τομέας. Μέγεθος: 480 × 339 pixels. Κάντε κλικ για 800 × 565 pixels, όπου μπορείτε να διαβάσετε και το υπόμνημα.

Το περιεχόμενο της εικόνας για τυφλούς και για μηχανές αναζήτησης:

Παρουσιάζεται η ελληνική σημαία αποτυπωμένη πάνω σε καραβόπανο, με μια μικρή ετικέτα πάνω της, η οποία λειτουργεί ως υπόμνημα, εξηγώντας τη σημασία του κάθε χρώματος.

 • Λευκό: Δημόσιοι & κρατικοί υπάλληλοι.
 • Γαλανό: Προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες.

Ακολουθεί ο υπότιτλος «Meet the world», και κάτω από το υπόμνημα κρέμεται μια ακόμα πιο μικρή ετικέτα, έντονου κόκκινου χρώματος, που λέει «Grande Reportagem Magazine».

Δείτε επίσης τον πρόλογο της σειράς «Meet the World: Ελλάδα» ο οποίος περιέχει κατάλογο όλων των άρθρων της σειράς.

Copyright © 2010 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

17 Σχόλια προς “Meet the World: Ελλάδα – Μέρος 3o: Δημόσιος Τομέας”

 1. […] Meet the World: Ελλάδα – Μέρος 3o: Δημόσιος Τομέας […]

 2. Ομολογουμένως με τα νέα μέτρα που εξαγγέλλονται τον τελευταίο καιρό λόγω ΔΝΤ η ανισότητα ανάμεσα στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα ίσως και να αρχίζει να αλλάζει. (Αμήν και πότε.) Μάλιστα δεν κρύβω ότι τη σειρά τούτη με τις σημαίες την είχα φτιάξει πριν από χρόνια, και την κρατούσα περιμένοντας μια κατάλληλη ευκαιρία για να τη δημοσιεύσω, και ο λόγος που αποφάσισα να τη δημοσιεύσω τώρα είναι ότι σε λίγο καιρό ίσως να πάψουν να ισχύουν κάποιες από τις καταστάσεις που καταδεικνύονται.

 3. Άθεος Δεξιός said

  Δυστυχώς, αν κρίνουμε από τις μειώσεις των αποζημιώσεων απόλυσης, του κατώτατου μισθού κ.ο.κ. η εξισορρόπηση γίνεται προς τα κάτω. Έχεις δει την ταινία «I am Sam» με τον Sean Penn? Τρισάθλια μελοδραματική βλακεία, αλλά έχει ένα πραγματικό διαμαντάκι σε ένα μέρος της. Σε κάποιο σημείο οι «κακοί δικαστές» (που αμφισβητούν την ικανότητα του καλοκάγαθου διανοητικά καθυστερημένου να μεγαλώσει την κόρη του, τα τέρατα!) αναρωτιούνται πώς θα μπορέσει να την εξασφαλίσει οικονομικά με τον μισθό του ως σερβιτόρου καφετέριας.

  O μισθός του διανοητικά καθυστερημένου σερβιτόρου καφετέριας, λοιπόν, είναι κάπου στα 1300-1400 δολάρια τον μήνα. Κάτι σαν προνομιούχος Έλληνας δημόσιος υπάλληλος των 7,5 ωρών την μέρα, σχεδόν διπλάσια από τον σκλάβο του Ελληνικού ιδιωτικού τομέα των 9ωρων την ημέρα.

  Θα μου πεις, και τί μ’αυτό? Να συνεχίσουν να τα ξύνουν οι δημοσιουπάλληλοι και να πληρώνοντας από τα σκλαβάκια που στίβει ο ιδιωτικός μας τομέας? Δεν ξέρω. Αλλά έχω σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο θα «εξισορροπήσει» τα πράγματα η ισοπέδωση προς τα κάτω. Στο κάτω-κάτω τέτοια οικονομική «ευμάρεια» βρίσκουμε και στον κομμουνισμό.

 4. Δεν διαφωνώ με το ότι η εξισορρόπηση γίνεται προς τα κάτω, και υπό αυτό το φως δεν είναι ιδιαίτερα πετυχημένο το «αμήν και πότε» που έγραψα προηγουμένως. (Ήταν απλά ένα άχτι που είχα να τη δω να εξισορροπείται, ασχέτως κατεύθυνσης.)

  Στις ΗΠΑ ο σερβιτόρος καφετέριας (δεν ξέρω για διανοητικά καθυστερημένο, δεν φαντάζομαι να κάνει διαφορά) πληρώνεται ως ανειδίκευτος εργάτης, με τη διαφορά ότι έχει το επιπλέον πλεονέκτημα των φιλοδωρημάτων, τα οποία μπορεί μέχρι και να διπλασιάσουν τις μηνιαίες αποδοχές του.

  Οι ανειδίκευτοι εργάτες στις ΗΠΑ πληρώνονται με αυτό που λένε «minimum wage» (κατώτατη αμοιβή) η οποία όταν ήμουν εγώ εκεί κυμαινόταν από $4.5 έως $6 την ώρα αναλόγως πολιτείας, και δεν φαντάζομαι να έχει αλλάξει από τότε. Αυτό ισοδυναμεί χονδρικά με €585 έως €780 το μήνα, και μόνο με τα φιλοδωρήματα μπορεί να ανέβει τόσο ώστε να φτάσει στο ποσό που ανέφερες παραπάνω. Από αυτό, δε, ο ανειδίκευτος πρέπει να μεριμνήσει να πληρώσει την οποιαδήποτε ασφάλισή του. (Πράγμα που οι περισσότεροι δεν κάνουν.)

 5. Είναι συνηθισμένο πλέον, να μας φταίει ο γάιδαρος και να χτυπάμε το σαμάρι…

  Το γεγονός ότι οι κρατικοί – δημόσιοι υπάλληλοι(δυ) είναι «χαραμοφάηδες», είναι το αποτέλεσμα μια πολιτικής στην οποία οι «χαραμοφάηδες» έχουν τη μικρότερη (αν όχι ελάχιστη) ευθύνη.
  Το ότι κάποιοι από αυτούς παίρνουν επίδομα για να πηγαίνουν στη δουλειά τους στην ώρα τους (επίδομα έγκαιρης προσέλευσης), είναι το μέτρο που πήρε κάποιος πολιτικός και το οποίο ενέκρινε η βουλή των Ελλήνων, έτσι ώστε να μη δώσουν αύξηση στο βασικό μισθό. Δηλαδή στην ουσία είναι εναντίον του εργαζόμενου, διότι είναι το κόλπο της «προσφοράς»: το επίδομα κόβεται ανά πάσα στιγμή, αλλά η αύξηση στο βασικό μισθό (πιο) δύσκολα αναιρείται.

  Εκτός από τα παραπάνω, πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει, η ανόητη θα έλεγα τακτική, του «αφού εγώ περνάω χάλια, να περνάνε και οι υπόλοιποι χάλια». Η λύση δεν είναι να πάει ο βασικός όλων στα 400€, αλλά στα 1200€. Δεν πρέπει ο εργαζόμενος να παλεύει ώστε ο άλλος εργαζόμενος να πάρει λιγότερα λεφτά (για λόγους ισότητας). Το αντίθετο πρέπει να μπει στο μυαλό μας.

  Δηλαδή αν ο δυ, πάρει 500€ μισθό, ο ιδιωτικός υπάλληλος(ιυ) θα είναι λιγότερο δυσαρεστημένος γιατί τον εκμεταλλεύεται ο εργοδότης του; Μήπως καλλιεργείται η εντύπωση, ότι θα πάρει αύξηση γιατί θα «περισσέψουν» λεφτά; Αυτό λέγεται ψυχική βλάβη…

  Χάνουμε το δάσος, βλέποντας το μαϊντανό, όταν σκεφτόμαστε κάπως έτσι: ο δυ τα ξύνει, οπότε ας συνεχίσει να τα ξύνει, αλλά να παίρνει λιγότερα!
  Το δάσος είναι: Να σταματήσει να τα ξύνει και να δουλέψει. Και αν δεν πρέπει να υπάρχει η θέση του και δεν υπάρχει κατάλληλη για τα προσόντα του ώστε να μεταταχθεί, ας απολυθεί.
  Όσον αφορά για τον ιδιωτικό τομέα, ειλικρινά το συμπέρασμα ότι ο ιδιώτης πληρώνεται χαμηλά γιατί ο δυ πληρώνεται ακριβά είναι στρεβλό και γελοίο και δε θα ασχοληθώ περαιτέρω μαζί του.

  Στις ΕΠΑ που αναφέρθηκε παραπάνω, ο δυ πληρώνεται καλύτερα από τον ιδιωτικό υπάλληλο (από τη πρώτη σελίδα αποτελεσμάτων στον γούγλη με το ερώτημα «wage public servant usa» βγήκε το http://reason.com/archives/2010/01/12/class-war όπου δίνει κάποια στοιχεία). Που θέλω να καταλήξω επ’ αυτού; Ότι το δημόσιο θα είναι πάντα καλύτερος εργοδότης για τους χαμηλού και μεσαίου (από άποψη μισθού) επιπέδου υπαλλήλους. Στα μεγαλοστελέχη, δε νομίζω κανείς να προτιμά να είναι διευθυντής της ΕΡΤ αντί του του ΑΝΤ1 (για παράδειγμα).

  Λύσεις στα ανωτέρω, δηλαδή έντιμη ανταμοιβή για τη δουλειά που κάνεις, δεν νομίζω να βρούμε εύκολα. Το πρώτο βήμα όμως είναι να βρίσκουμε την αιτία και εκεί να επικεντρώνουμε, παρά να γκρινιάζουμε (μόνο) για τα αποτελέσματα και τότε να κατηγορούμε αυτούς που φταίνε λιγότερο, ζητώντας στην ουσία «εκδίκηση» και όχι λύση.

  Προς αποφυγή παρεξηγήσεων δηλώνω ότι είμαι δυ, με 21 χρόνια υπηρεσία, απόφοιτος ΑΕΙ και ο μισθός μου είναι 1150€ (βασικός) που μαζί με τα επιδόματα φτάνει στα 1800€ (καθαρά όλα αυτά και με τα περίπου 200€ που μας έχουν κόψει ως τώρα). Αν και δε θεωρώ ότι καλοπληρώνομαι, το αν τα ξύνω ή όχι θα το κρίνουν άλλοι ;-)

 6. Mandarin said

  Οι «χαραμοφάηδες» δημόσιοι υπάλληλοι και όλοι όσοι προσβλέπουν σε διορισμό είναι οι μόνοι υπεύθυνοι, αφού αποτελούν την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος που συντηρεί το δικομματισμό για να έχουν εξασφαλισμένη τη θεσούλα τους στο δημόσιο.

  Για τις αμοιβές του προέδρου της ΕΡΤ μιας και αναφέρθηκε, όντως ο άνθρωπος πεινάει με 347.000 ευρουλάκια το χρόνο (http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=94066 δείτε εδώ προς το τέλος) που είναι σίγουρα λιγότερα από τους διευθυντές των ιδιωτικών καναλιών για τα οποία όμως δεν πληρώνουμε τέλη…

 7. Στρατή, έχω την εντύπωση ότι καταλογίζεις στη δημοσίευση πολύ περισσότερα απ’ όσα πράγματι λέει. Μέσω των χρωμάτων η δημοσίευση καταδεικνύει την διαστάσεων καρκινώματος έκταση του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα, και μέσω της λεζάντας καταδεικνύει το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα είναι γενικά «βολεμένοι» σε σχέση με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

  Το «αφού εγώ περνάω χάλια, να περνάνε και οι υπόλοιποι χάλια» και το «ο δυ τα ξύνει, οπότε ας συνεχίσει να τα ξύνει, αλλά να παίρνει λιγότερα!» δεν ξέρω που τα άκουσες.

  Το βόλεμα έχει διάφορες έννοιες, μια μόνο από τις οποίες είναι το ύψος των αμοιβών σε σχέση με αντίστοιχες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι τρόποι με τους οποίους νοείται το βόλεμα. Για παράδειγμα, με δεδομένη την αναξιοκρατία που επικρατεί στις προσλήψεις στο δημόσιο, είναι πάρα πολλοί εκείνοι που έχουν καλοπληρωμένες θέσεις σε δημόσια γραφεία τη στιγμή που το μόνο που είναι αντικειμενικά ικανοί να κάνουν είναι να αρμέγουν κατσίκες. Το αμφισβητείς αυτό;

  Επίσης, μια και αναφέρθηκες στις ΗΠΑ, έχε υπόψιν σου ότι μπορεί μεν εκεί το δημόσιο να είναι ένας καλός εργοδότης, αλλά το ποσοστό του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στο δημόσιο είναι πολύ μικρότερο απ’ ότι εδώ, στις προσλήψεις επικρατεί αξιοκρατία, και οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν παράγουν απολύονται, σε αντίθεση με τους δικούς μας.

  Όσο για το αξίωμα ότι «το δημόσιο θα είναι πάντα καλύτερος εργοδότης…», πες μου σε παρακαλώ, από που προκύπτει αυτό; από παρατηρήσεις του τι συμβαίνει στις ΗΠΑ; για ποιον ακριβώς λόγο να είναι το δημόσιο πάντα καλύτερος εργοδότης; το ότι «έτσι είναι» δεν σημαίνει ότι «έτσι θα έπρεπε να είναι». Αλλά ακόμα και αν έτσι θα έπρεπε να είναι, στην Ελλάδα δεν μιλάμε απλώς για έναν ελαφρώς καλύτερο εργοδότη, μιλάμε για παιδική χαρά, δωρεάν διανομή χρημάτων στην πρώτη κάθε μήνα σε στρατιές ανίδεων και ανίκανων που η μοναδική τους χρησιμότητα είναι μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια να ψηφίζουν τον πολιτικό που τους διόρισε με ρουσφέτι.

  14:54

  (Φυσικά δεν εννοώ ότι όλοι οι δημόσιοι και κρατικοί υπάλληλοι είναι έτσι, ούτε καν κατ’ ανάγκην οι περισσότεροι, απλώς ότι αυτή η κατάσταση επικρατεί σε αρκετό ποσοστό ώστε τελικά να χαρακτηρίζει το σύστημα και να είναι η αιτία που το σύστημα νοσεί.)

 8. Mandarin
  Φταίει αυτός που προσβλέπει, αλλά αυτός που έχει τη δύναμη να το διορθώσει δεν φταίει;
  Ή μήπως τελικά όλοι προσβλέπουν να διορισθούν ως δημόσιοι υπάλληλοι (δυ); Εκτός και αν έχεις την εντύπωση ότι οι 5.308.340 ψηφοφόροι που ψηφίσαν το 2009 τα δυο κόμματα είναι δυ. Είναι τρομερό, αλλά με τα λεγόμενα σου κατηγορείς το όπλο και όχι αυτόν που πυροβολεί! Μάλιστα. Στα δικαστήρια να τιμωρούμε τις σφαίρες και όχι αυτούς που πυροβόλησαν.

  Όσον αφορά τα «ψιλά» του δντη της ΕΡΤ, η κυρία Μενεγάκη για παράδειγμα, παίρνει 100.000€ το μήνα (http://taxalia.blogspot.com/2009/03/100000.html), δηλαδή περίπου 1.000.000€ το χρόνο. Αν ο δντης της παίρνει λιγότερα, τότε είναι προβληματική η επιχείρηση… Αλλά η σύγκριση ΕΡΤ – ΑΝΤ1 ήταν ένα παράδειγμα (που ισχύει βέβαια) στο οποίο ήθελα να δείξω «παρόμοιες» καταστάσεις. Συνήθως οι δημόσιες εταιρίες είναι κοινής ωφέλειας και η σύγκριση δεν είναι άμεση με τις ιδιωτικές.
  Κάνε λοιπόν τη σύγκριση μεταξύ Coca Cola – EΡΤ για να έρθεις στα ίσα σου. (Δεν υποστηρίζω βέβαια ότι είναι άμεση σύγκριση, απλά επισημαίνω πόσα μπορεί να πάρει ένας διευθυνταράς στο ιδιωτικό και πόσα στο δημόσιο τομέα). Το «κακό» με το δημόσιο είναι ότι υπάρχει «οροφή», που είναι άσχετη με την ικανότητα, αφού διορίζεσαι σε αυτή (συνήθως ρουσφετολογικά), ενώ στο ιδιωτικό δεν υπάρχει «οροφή», την οποία κατακτούν βέβαια, ελάχιστοι και ικανοί (κατά τεκμήριο).

  Διαγόρα
  Καταδεικνύω ότι στο άρθρο χτυπάς το «σαμάρι», διότι το δημόσιο δεν είναι ο λόγος που οι μισοί έλληνες προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα υπό αντίξοες συνθήκες. Ο μόνος λόγος είναι τα πολιτικά καθάρματα που δεν τιμωρούνται. Αυτοί άλλωστε κάνανε και τους διορισμούς με αναξιοκρατικά κριτήρια και συνεχίζουν να συντηρούν τη κατάσταση διότι πρωταρχικά αυτούς βολεύει. Αν μπορείς να φέρεις σοβαρά επιχειρήματα ότι ο λόγος που οι μισοί έλληνες τα φέρνουν βόλτα υπό αντίξοες συνθήκες, είναι ο δυ, τότε η αντιδιαστολή του άρθρου σου θα έχει δίκαιο και και εγώ θα είμαι άδικος. Οπότε και θα απολογηθώ. Πάνω κάτω τα ίδια λέω και εδώ.

  Δεν αμφισβητώ ότι οι μισοί και πλέον υπάλληλοι, διορίστηκαν αναξιοκρατικά, εξυπηρετώντας ρουσφέτια και όλα τα σχετικά. Δεν είπα κάτι διαφορετικό. Απλά τόνισα ότι δε διορίστηκαν μόνοι τους! Δεν ψηφίσαν, ούτε εκτέλεσαν αυτοί το νόμο, μπαίνοντας με το ζόρι στο δημόσιο. Κάποιοι τους διόρισαν! Ποιοί; Όχι οι δυ πάντως. Άρα φταίει αυτός που είναι διορισμένος και όχι ο διορίζων; Αυτό επισημαίνω. Το αμφισβητείς;

  Αν στις ΕΠΑ τους απολύουν, τότε μπράβο τους. Να το κάνουν και εδώ. Ότι εκεί διορίζονται με αξιοκρατικά κριτήρια είναι θέμα προς συζήτηση. Εκτός και αν επιμένεις ότι ο πολιτικός σπόνσορας, δεν έχει απαιτήσεις από τον πρόεδρο που υποστήριξε. Μήπως η αξιοκρατία είναι μύθος, όπως ήταν τελικά μύθος ότι οι γερμανοί δεν λαδώνουν για να κάνουν δουλειά; (Δεν υπονοώ φυσικά ότι έχουν τα δικά μας χάλια! Εμείς είμαστε ρέκορντμεν).

  Το ότι το δημόσιο θα είναι καλύτερος εργοδότης στα χαμηλά και μέσα εισοδήματα, δεν είναι αξίωμα. Στην χειρότερη, είναι θεώρημα (αν θες να μιλήσουμε μαθηματικά), και βασίζεται στο ότι:
  1. Το δημόσιο δεν έχει πρωταρχικό σκοπό το κέρδος, όπως το έχει ο ιδιώτης.
  2. Θεωρώ δεδομένο ότι ο ιδιώτης εργοδότης θα παραβιάσει το νόμο όπου τον παίρνει, προσλαμβάνοντας «μαύρα» (όπως κάνει στις ΕΠΑ για παράδειγμα), ενώ το δημόσιο δεν υπάρχει περίπτωση να προσλάβει μαύρα.
  3. Από ότι έχω παρατήρησει, στα παραγωγικά μου χρόνια, δουλειά ιδίων προσόντων, στις χαμηλές – μέσες βαθμίδες, πληρώνεται καλύτερα στον δημόσιο τομέα. Αν για παράδειγμα βρεις οδηγό που θα πληρώνεται σε σούπερ μάρκετ περισσότερο απ’ ότι στα ΕΛΤΑ, να είσαι σίγουρος ότι θα είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

  Τώρα όσον αφορά τις στρατιές και τα λοιπά, τα είπα και στον mandarin. Ισχύουν και για σένα.
  Όπως λέω και στο δικό μου τομέα, αν εγώ είμαι σκατόψυχος που βάζω μέσον για να πετύχω καλύτερες συνθήκες, εσύ που το δέχεσαι και με «εξυπηρετείς» ενώ έχεις τη δύναμη-εντολή από το Λαό™ να λειτουργήσεις κατ’ ελάχιστον νόμιμα και να με στείλεις στο διάολο, είσαι αθώα περιστερά;

  Τέλος, η ανάλυση μου πήγαινε πιο πέρα από την εικόνα του θέματος. Υπερθεμάτιζε, αν θες. Διότι το να βλέπεις το αποτέλεσμα, χωρίς να ερευνάς το αίτιο και ακόμα χειρότερα χωρίς να προτείνεις λύσεις, το θεωρώ στην καλύτερη των περιπτώσεων υποκρισία. Βασίστηκε όχι τόσο στην εικόνα, αλλά κυρίως στις ετικέτες της.

  Να λύσω και την απορία σου.
  Το «αφού εγώ περνάω χάλια, να περνάνε και οι υπόλοιποι χάλια» και το «ο δυ τα ξύνει, οπότε ας συνεχίσει να τα ξύνει, αλλά να παίρνει λιγότερα!» δεν ξέρω που τα άκουσες.
  είναι συνδυασμός των:
  1. Ελεύθερη μετάφραση του [..](Ήταν απλά ένα άχτι που είχα να τη δω να εξισορροπείται, ασχέτως κατεύθυνσης.)[..] στο #4 σχόλιο.
  2. Η μείωση των μισθών των δυ δεν συνοδεύεται από μέτρα εξυγίανσης ή εξορθολογισμού των. Άρα, ας συνεχίσουν να υπάρχουν «στρατιές» δυ, αρκεί να πληρώνονται πολύ πιο λίγο.

 9. Mandarin said

  @stratis_vip

  Περίπου στα 5 εκατομμύρια υπολογίζω τους δημοσίους υπαλλήλους και όσους προσβλέπουν σε διορισμό στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

  Για κάποιο λόγο θεωρείς ότι οι πολίτες μιας χώρας και οι κυβερνώντες ανήκουν σε διαφορετικό είδος ζώου και ως εκ τούτου βρίσκονται αντιμέτωποι. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα όλοι είμαστε το ίδιο ζώο, άνθρωποι. Όταν σχεδόν όλοι οι ενεργοί πολίτες ασχολούνται με το προσωπικό τους συμφέρον και μόνο, τι ακριβώς περιμένεις να κάνουν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί τους;

  Κοίτα δεν ξέρω σε ποια χώρα ζεις αλλά τα κόμματα υπάρχουν για να βολεύουν τους ψηφοφόρους, έτσι έχει καταντήσει η χώρα. Ψηφίζεις για να δεις τον εαυτό σου, τα παιδιά σου κλπ αποκατεστημένα, πού αλλού στο δημόσιο.

  Μάλλον δεν κατάλαβες τι εννοούσα για τον διευθυντή της ΕΡΤ. Να το πω καθαρά. Ο μισθός του είναι εξοργιστικά υψηλός γιατί πληρώνεται από το δημόσιο. Ο διευθυντής οποιασδήποτε ιδιωτικής εταιρείας τι με νοιάζει πόσα παίρνει, μέτοχός της είμαι;

  Μια πολύ μεγάλη μερίδα δημοσίων υπαλλήλων δεν έχει μάθει τι θα πει δουλειά. Όλη την ημέρα στο facebook και στην πασιέντζα. Μπορείς να κοιτάξεις γύρω σου στα δίπλα γραφεία…

 10. Αγαπητέ Mandarin.

  Θα είμαι σύντομος και θα απαντήσω τηλεγραφικά, διότι θα καταλήξουμε να μαλώνουμε σε ξένο αχυρώνα.

  Αν όλοι θέλουν να γίνουν δυ, τότε δεν έχουν το δικαίωμα να γκρινιάζουν. Ας μπουν στη σειρά.
  Δεν θεωρώ ότι οι πολιτικοί είναι άλλα ζώα. Δεν τους θεωρώ καν ζώα. Τα ζώα είμαστε εμείς και αυτοί είναι οι τσοπάνηδες.
  Περιμένω από τους εκλεγμένους να διαχειρισθούν ορθά το δημόσιο χρήμα και να πάρουν σωστές αποφάσεις για το μέλλον και κυρίως να εφαρμόσουν το νόμο. Δεν το κάνουν, για αυτό και τους κατηγορώ. Δεν έχω καμία απαίτηση από τον εγκληματία να μην εγκληματίσει. Αντιθέτως έχω απαιτήσεις από τον αστυνομικό (και εν γένει από τις αρχές) να μην εγκληματίσει.
  Ζω στην Ελλάδα. Η Ελλάδα δε κατάντησε από μόνη της. Την κατάντησαν αυτοί που μπορούσαν. Δεν ψηφίζω. Αν και συ θες να δεις τα παιδιά σου αποκαταστημένους δυ, μη γκρινιάζεις επειδή δε το κατάφερε ο μπαμπάς σου. Εσύ μπορεί και να τα καταφέρεις (η χρήση του προσώπου σου γίνεται για λόγους απλοποίησης της κουβέντας και «ισχυροποίησης» του επιχειρήματος και όχι για να σε θίξω προσωπικά).
  Ο Δντης της ΕΡΤ δεν ήταν παράδειγμα του πόσο μικρός είναι ο μισθός στο δημόσιο αλλά σύγκριση ως προς το που είναι καλύτερα (μισθολογικά), οπότε και τι πρέπει να επιδιώκεις, από τη στιγμή που έχεις τις δυνατότητες. Συμφωνώ ότι παίρνει πάαααααρα πολλά, όπως πάρα πολλά παίρνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τον οποίον επίσης πληρώνουμε όλοι για να μη κάνει τίποτα. Η ΕΡΤ εκτελεί τουλάχιστον την αποστολή της επίσημης παραπληροφόρησης των «ζωντανών».
  Μια πολύ μεγάλη μερίδα δυ έχει μάθει τι θα πει δουλειά και δουλεύει σαν σκυλί. Κοιτάζω στα γύρω μου γραφεία και κανένας δεν έχει ιντερνέτ (οι γενικεύσεις είναι ωραίες αλλά συνήθως λανθασμένες).

  Και μια και το φερε οι κουβέντα, δεν είναι όλοι οι δυ διορισμένοι ούτε το αποτέλεσμα ρουσφετιού. Αυτό που καυτηριάζεις τελικά, είναι το αποτέλεσμα της αποδοχής σου ότι δεν μπορείς να αλλάξεις τίποτα και το μόνο που καταφέρνεις έτσι είναι να μεταφέρεις την ευθύνη χωρίς να έχεις τη διάθεση να αλλάξεις την κατάσταση.

 11. @stratis_vip

  Στρατή, δεν κατηγορώ το όπλο, ούτε αυτόν που πυροβολεί, παρά καταδεικνύω το πτώμα. Το εικαστικό του δημοσιεύματος δείχνει ότι σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι στην Ελλάδα εργάζονται στον δημόσιο τομέα, και ότι είναι γενικά βολεμένοι σε σχέση με αυτούς του ιδιωτικού τομέα. Δεν δείχνει τίποτε άλλο. Με άλλα λόγια δεν λέει γιατί συμβαίνει αυτό, ούτε ποιός φταίει, ούτε πως θα διορθωθεί.

  Παρ’ όλα αυτά, μεταξύ μας, το καρκινωματικό δημόσιο είναι ένας από τους λόγους που οι υπόλοιποι μισοί Έλληνες προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα «υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες», και αν η κατάσταση στο δημόσιο ήταν υγιής, θα ήταν υγιή και πολλά άλλα πράγματα σε τούτη τη χώρα.

  Το «Ήταν απλά ένα άχτι που είχα να τη δω να εξισορροπείται, ασχέτως κατεύθυνσης» για το οποίο με κατηγορείς έρχεται αμέσως μετά το «Δεν διαφωνώ με το ότι η εξισορρόπηση γίνεται προς τα κάτω, και υπό αυτό το φως δεν είναι ιδιαίτερα πετυχημένο το “αμήν και πότε” που έγραψα προηγουμένως». Νομίζω πως έπρεπε να τα διαβάσεις και τα δύο πριν σχηματίσεις γνώμη.

  @mandarin

  5 εκατομμύρια είναι ο μισός πληθυσμός της χώρας, κόψε κάτι στον υπολογισμό σου.

 12. Mandarin said

  @Διαγόρας: μάλλον να προσθέσω χρειάζεται, 5 εκατομμύρια είναι οι μισοί Έλληνες που είτε είναι δημόσιοι υπάλληλοι είτε προσπαθούν να προσληφθούν στο δημόσιο, αλλά τώρα που το σκέφτομαι και οι άλλοι μισοί το ίδιο κάνουν.

  @stratis_vip: Συμφωνούμε σε περισσότερα απ’ ό,τι διαφωνούμε. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπερασπίζεσαι τους δημοσίους υπαλλήλους ως σύνολο, το ότι δουλεύεις εσύ έστω και αν το πάρουμε σαν δεδομένο δεν αποδεικνύει τίποτα. Οι δημόσιες υπηρεσίες στις οποίες «συχνάζω» είναι οι εξής: Εφορία, ΙΚΑ, ΕΤΑΑ, ΚΕΠ, Δημαρχεία (διάφορα) Πολεοδομίες (διάφορες), Πανεπιστήμια (επίσης διάφορα) και επίσης έχω υπηρετήσει στον Ελληνικό Στρατό.

  Έχουμε και λέμε λοιπόν, η κατάσταση σε Πανεπιστήμια και Στρατό είναι εξωφρενική, έχουν προσληφθεί κάθε καρυδιάς καρύδι αγράμματοι βυσματίες κοπρόσκυλα που το μόνο που ξέρουν είναι να ξύνουν τα νύχια τους. Πολεοδομίες και Δημαρχεία έπονται αν και η κατάσταση είναι ανεκτή λόγω της πρόσληψης υπερδιπλάσιων υπαλλήλων από τις ανάγκες. Πολύ καλύτερα τα πράγματα στις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία που ανέφερα.

  Κατά τη γνώμη μου χρειάζεται γενναίο ξεσκαρτάρισμα.

  Και κάτι τελευταίο η πασιέντζα δεν χρειάζεται internet.

 13. Άθεος Δεξιός said

  Διαγόρα, το 2009 ο κατώτατος μισθός στις Ηνωμένες Πολιτείες αναθεωρήθηκε με ομοσπονδιακό νόμο προς τα πάνω, στα 7,25 δολάρια, και σε πολλές πολιτείες καθορίζεται στα 8 δολάρια (το υψηλότερο νομίζω ότι είναι 8,5).

  Έχουμε φτάσει στο τραγικό σημείο, ειδικά με τις πρόσφατες ρυθμίσεις, να είναι οικονομικά ασύμφορο για έναν εικοσάρη να δουλεύει 9ωρα και 10ωρα στον ιδιωτικό τομέα σε μια άλλη πόλη. Από οικονομικής άποψης, είναι περισσότερο συμφέρον να μένει με τον μπαμπάκα και την μαμάκα, να μην κάνει τίποτα όλη μέρα παρά να βγαίνει για φραπέ με τους φίλους του, και να τρώει από τα έτοιμα (γιατί ΑΝ ΔΟΥΛΕΥΕ, θα χρειαζόταν μεγαλύτερο χαρτζιλίκι από τους γονείς για να επιβιώσει!).

  Αυτό δεν είναι μια οικονομία σε πορεία εξισορρόπησης και εξορθολογισμού, αυτό είναι μια οικονομία και κοινωνία σε πορεία αυτοκαταστροφής.

 14. Διαγόρα, είχα υπόψη μου ότι διατηρείς το blog όχι σαν εικαστική γκαλερί, αλλά ως χώρο αφύπνισης και κατάθεσης απόψεων σε σοβαρά θέματα (κυρίως αθεΐστικού ενδιαφέροντος).

  Αφού λοιπόν κάνεις εικαστικά και προσπαθείς να «παγώσεις» ένα στιγμιότυπο της Ελλάδας, χωρίς να σε απασχολούν τα πως και γιατί και το πως θα γίνει διορθωθεί το στιγμιότυπο (αφού παρουσιάζει μια αδικία), τότε παρανόησα.

  Το «Ήταν απλά ένα άχτι που είχα να τη δω να εξισορροπείται, ασχέτως κατεύθυνσης» για το οποίο με κατηγορείς έρχεται αμέσως μετά το «Δεν διαφωνώ με το ότι η εξισορρόπηση γίνεται προς τα κάτω, και υπό αυτό το φως δεν είναι ιδιαίτερα πετυχημένο το “αμήν και πότε” που έγραψα προηγουμένως». Νομίζω πως έπρεπε να τα διαβάσεις και τα δύο πριν σχηματίσεις γνώμη.

  Άριστος γνώστης της Ελληνικής και σχολαστικός όπως είσαι, θα συμφωνήσεις μαζί μου ότι η έκφραση δεν είναι ιδιαίτερα επιτυχημένο δεν περιέχει τη «δύναμη διάψευσης» του Ήταν απλά ένα άχτι που είχα να τη δω να εξισορροπείται, ασχέτως κατεύθυνσης. Άλλωστε όλη η φράση σου είναι «διπλωματική». Εκφράσεις του στυλ «δε διαφωνώ», «δεν είναι ιδιαίτερα επιτυχημένο», δεν έχουν το ίδιο νόημα με τις «διαφωνώ» και «είναι λάθος». Εκτιμώ λοιπόν ότι σχημάτισα ορθή γνώμη, βάσει του τι διάβασα. Τώρα αν ήμουν πιο οξύς από ότι μου επέτρεπε η θέση σου, να τονίσω ότι πήρα «πάσα» και υπερθεμάτισα.

  Πάντως έχω μια δικαιολογία που μπερδεύτηκα με το εικαστικό στιγμιότυπο, διότι οι ετικέτες που του έδωσες με παρέπεμψαν αλλού.
  Ζητώ την κατανόηση σου και σου εύχομαι καλή ημέρα!

 15. @Άθεος Δεξιός: ευχαριστώ για την πληροφόρηση. Αυτό φέρνει την κατώτατη αμοιβή στις ΗΠΑ στα €943 – €1105 το μήνα, άνευ ασφάλισης, και βέβαια άνευ πληρωμένων διακοπών, και άνευ «δώρων» χριστουγέννων, πάσχα και διακοπών. Απλά οι σερβιτόροι (σερβιτόρες ως επί το πλείστον) συνήθως εισπράττουν πολύ περισσότερα λόγω των φιλοδωρημάτων, τα οποία η συνήθεια είναι να ανέρχονται περίπου στο 10% των λογαριασμών, μόνο όμως αν ο πελάτης είναι απόλυτα ευχαριστημένος. (Πράγμα που ίσως να μην είναι σε θέση να επιτύχει πάντα ένας καθυστερημένος σερβιτόρος.) Όχι πως όλα αυτά έχουν κάποια ιδιαίτερη σημασία στη συζήτηση ανά χείρας, αλλά αφού για κάποιο λόγο ξεκινήσαμε νωρίτερα να μιλάμε γι αυτά, ας κρατάμε σωστό λογαριασμό.

  @stratis_vip: πράγματι το ιστολόγιο δεν είναι εικαστική γκαλερί: κάθε άρθρο δημοσιεύεται με τη ρητή σκοπιμότητα να προκαλέσει συζήτηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το κάθε άρθρο αυτό καθαυτό λαμβάνει θέσεις, ούτε ότι οφείλει να λάβει θέσεις: αρκεί η κατάδειξη μιας κατάστασης για να δημιουργηθεί συζήτηση. Αυτό που φοβάμαι πως έκανες παραπάνω είναι ότι πρόσαψες στο άρθρο συγκεκριμένες θέσεις οι οποίες δεν προκύπτουν ούτε από το άρθρο, ούτε από τα σχόλια που ακολούθησαν, και προχώρησες να κάνεις συζήτηση για να αντικρούσεις αυτές τις θέσεις.

  Το «Ήταν απλά ένα άχτι που είχα να τη δω να εξισορροπείται, ασχέτως κατεύθυνσης» δεν περιέχει καμία «δύναμη διάψευσης». Το «δεν είναι ιδιαίτερα επιτυχημένο» μπορεί μεν να μην περιέχει τόση δύναμη διάψευσης όση το «είναι αποτυχημένο», αλλά περιέχει έστω κάποια, περίπου τόση όση ήθελα να εκφράσω.

 16. Αντώνης said

  Το δημόσιο πάσχει ισχυρά γιατί δεν έχει πραγματικά κίνητρα απόδοσης για τους υπαλλήλους του. Η αίσθηση που έχω είναι οτι πλήν του φιλότιμου ορισμένων και ενός υποτυπώδους σχεδίου λειτουργίας που πρέπει να ακολουθείται, δεν υπάρχει κανένας λόγος ένας ΔΥ να δουλέψει πιο παραγωγικά η να βελτιώσει τον τρόπο εργασίας του, προκειμένου να εξυπηρετεί πχ περισσότερους επισκέπτες στην βάρδια του. (βλέπε για παράδειγμα την ΠΑΝ-αργη διείδυση της πληροφορικής στο δημόσιο τομέα)
  (στον πατέρα μου πχ βάλαν υπολογιστή το 2008, και ΧΩΡΙΣ δύκτιο για να συνδέεται σε κάποια βάση δεδομένων, απλα για να γράφει κανένα word) ενώ ο ίδιος τους πήγενε εκθέσεις για την δικτύιωση του Υπουργείου με βάσεις δεδομένων κλπ απο το 1995…)
  Αυτό οφείλεται :
  στην έλλειψη αξιοκρατίας (έτσι κ αλλιώς ο γνωστός του γνωστού γίνει διευθυντής είτε δουλεύει είτε όχι)
  στην έλλειψη ανταγωνισμού (μια ιδιωτική εταιρία που θέλει έναν υπάλληλο για κάθε πιθανό πελάτη (ΑΥΤΗ είναι η αναλογία!!!!) θα χάσει απο τον ανταγωνισμό που θα παρέχει τις ίδιες υπηρεσίες με τους μισούς υπαλλήλους = μισό κόστος)
  στην έλλειψη ενδιαφέροντος για τα κοινά και νοοτροπίας (εδώ είναι δημόσιο, βολευτήκαμε και πιος τους … τώρα τους άλλους)
  σε (αρκετούς) αετονύχηδες, που τρώνε με χρυσά κουτάλια τα κονδύλια για τον εξοπλισμό.

  Πόσα υπουργεία (ή δημόσιες υπηρεσίες γενικότερα) έχουν τμήματα για την βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουν της παραγωγικότητας κλπ;

  Όσο για τις ΗΠΑ, δεν κοιτάμε πως θα γίνουμε χειρότερα, αλλά πως θα γίνουμε καλύτερα..

 17. […] συνέχεια των πολύ ωραίων άρθρων που έχει αρχίσει ο Διαγόρας, η δική μου άποψη ως προς την Ελλάδα […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: