Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Μανδραβέλης: Τα της πολεοδομίας στην πολεοδομία

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2010/06/18

Διαβάστε άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη στην «Καθημερινή» σχετικά με την εκπληκτική αυτή καινοτομία τύπου «μόνο στο Ελλαδιστάν» που ονομάζεται Ναοδομία, και για την επικείμενη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της.

Ολόκληρο το άρθρο εδώ: «Καθημερινή»: Τα της πολεοδομίας στην πολεοδομία

Ευχαριστώ πολύ τον «Αλέξανδρο» που μου το έστειλε.

Copyright © 2010 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

11 Σχόλια προς “Μανδραβέλης: Τα της πολεοδομίας στην πολεοδομία”

 1. Kelsos said

  Προ μερικών ετών είχα επισκεφτεί φίλο το καλοκαίρι σε εξοχικό που διέθετε η οικογένεια του, το οποίο μαζί με μια σειρά από άλλα εξοχικά βρισκόταν μέσα σε δασική περιοχή, τα σπίτια που είχαν ήδη χτιστεί ήταν είχαν αναγνωριστεί από την πολεοδομία ως νόμιμα, αλλά κάθε περαιτέρω κατασκευή είχε κριθεί παράνομη από την πολεοδομία και δεν επιτρεπόταν για να μην καταστραφεί περισσότερο το δάσος. Μιλώντας λοιπόν με τη μητέρα του φίλου, μας διηγήθηκε τι είχε συμβεί όταν είχαν ξεκινήσει να κάνουν μία εξωτερική κατασκευή ξύλινη επί το πλείστον, για να βάλουν ένα τραπέζι και μερικές καρέκλες. Τότε λοιπόν οι γείτονες είχαν αντιδράσει για την κατασκευή θεωρώντας ότι ήταν κάποια μεγάλη σχετικά κατασκευή. Ο πατέρας του φίλου ο οποίος είναι πολιτικός μηχανικός αν θυμάμαι καλά, αστειευόμενος είχε πει στους γείτονες ότι ετοιμαζόταν να χτίσει ένα μικρό ναό. Οι γείτονες λοιπόν προς στιγμήν είχαν μείνει έντρομοι. Επειδή η ναοδομία ήταν υπεύθυνη μπορούσε άνετα να χτίσει ναό παρόλο που οποιαδήποτε άλλη κατασκευή δεν επιτρεπόταν από την πολεοδομία.

  Είναι πραγματικά αδιανόητο αυτό που γίνεται. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αυτό το πράγμα, το οποίο μπορεί άνετα να παρακάμψει την επίσημη υπηρεσία του κράτους και να νομιμοποιεί τα αυθαίρετα με την όποια δικαιολογία τις ευσέβειας. Αν το κτίσιμο κρίνετε παράνομο σε μία περιοχή, θα πρέπει να είναι για όλους. Δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν την κατάσταση με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

  Πάντως από το άρθρο βλέπω ότι αυτοί τις εκκλησίας έχουν αποθρασυνθεί εντελώς…

 2. Επ, γειά σου Κέλσο, είχα πολύ καιρό να σε δω.

 3. Μήπως το link δεν είναι σωστό; Δεν μου ανοίγει…

 4. The Hoop said

  Για δοκιμαστε κλικ σ’αυτο:
  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_17/06/2010_404784

  Το βρισκεις μεσω google σχετικα ευκολα αν ψαξεις : ναοδομία kathimerini.gr

 5. Ναι, Τεμπελόσκυλο, σε ευχαριστώ που το έθεσες υπόψιν μου, το διόρθωσα.

 6. +Ασμοδαίος+ said

  Ξέρετε το «Δώσε θάρρος στο χωριάτη…»;

  Δεν θα τους μάθουμε τώρα τι λαμόγια είναι, απλά δείχνουν όλο και πιο καθαρά το πρόσωπό τους…

  Φαίνεται ότι δεν τους νοιάζει πια αλλά …. έχει ο καιρός γυρίσματα.

 7. Δημοσθένης said

  Ο πατέρας μου πάντα έλεγε, αστειευόμενος φυσικα, να χτίσουμε ένα εκκλησάκι και να πλουτίσουμε από το παγκάρι. Τώρα θα είναι πολύ πιο εύκολο. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα μέσο στη ναοδομία.
  Πάντως δεν είχα πάρει πολύ στα σοβαρά την εκστρατεία για διαγραφή θρησκεύματος. Τώρα που το ξανασκέπτομαι ίσως είναι ένας τρόπος να φανερώσουμε το αίτημα για διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, που είναι και το βασικό πρόβλημα από το οποίο προκύπτει το παραπάνω γεγονός.

 8. Όπως με πληροφόρησε ο Ptomas, τo άρθρο αυτό μπορεί να το βρει κανείς και στο medium.gr. (Την ώρα που άφησε το σχόλιό του ο Ptomas το medium.gr ήταν προσωρινά εκτός λειτουργίας, κι έτσι δεν μπορούσα να το ελέγξω. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να λειτουργεί.)

 9. Άλλο ένα μεσαιωνικό κατάλοιπο στο εβραιο-χριστιανορθόδοξο Ελλαδιστάν.

  Και φυσικά, αν κατάλαβα καλά, η Πολεοδομία δεν τολμά να υψώσει το ανάστημά της ζητώντας την κατάργηση της ναοδομίας, μήπως και δυσαρεστήσουμε την παπαδοκρατία και μας κόψει τις φιλανθρωπίες!

  Δεν υπάρχει κράτος σ’ αυτό τον τόπο. Μόνον λαμόγια!

 10. Α, επίσης το θέμα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας μού φαίνεται ότι έχει πέσει στα αζήτητα. Διαβάζω στην χθεσινή Ελευθεροτυπία (http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=174287) ότι απαλλάσσονται του ΦΜΑΠ (μεταξύ άλλων) και:

  «12. Τα ακίνητα που χρησιμοποιούν για να επιτελούν το λατρευτικό, εκπαιδευτικό, θρησκευτικό και κοινωφελές έργο οι κατά την παράγραφο 2 του άρθρου 13 του Συντάγματος γνωστές θρησκείες και δόγματα, το Ιερό Κοινό του Πανάγιου Τάφου, η Ιερά Μονή του όρους Σινά, το Άγιο Όρος, το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας. Τα ακίνητα της χερσονήσου του Άθω, από τη Μεγάλη Βίγλα και πέρα, η οποία αποτελεί την περιοχή του Αγίου Όρους, απαλλάσσονται λόγω και της συνταγματικής κατοχύρωσης του ειδικού καθεστώτος του (άρθρο 105 Συντάγματος της Ελλάδος). »

  Μα, καλά, αν δε το επιτρέπει το Σύνταγμα να φορολογηθούν τα παραπάνω, γιατί δεν το αναθεωρούμε; Επειδή κάποιος θεσμοθέτησε μία αδικία εις βάρος του απλού Έλληνα, πρέπει το σφάλμα να διαιωνίζεται;
  Και με την υπόλοιπη εκκλησιαστική περιουσία τι μέλλει γενέσθαι;

 11. Πάρης said

  Η Εκκλησία από ότι καταλαβαίνω βλέπει τον διαχωρισμό με το κράτος να έρχεται (μπορεί όχι φέτος ή του χρόνου) αλλά μέσα στα επόμενα χρόνια (υπάρχουν ήδη για αρκετά θέματα αποφασεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και θέλει δε θέλει η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να προσαρμοστεί) οπότε πιστέυψ ότι προσπαθούν να εξασφαλίσουν όσα περισσότερα μπορούν. Εξάλλου όσες περισσότερα βήματα προς τα εμπρός κάνουν τώρα τόσο ευκολότερα θα μπορούν αργότερα να κάνουν κάποια μικροπαραχώρηση και να την επικαλούνται ως διάθεση συμβιβασμού.
  Δείτε π.χ αυτό το κείμενο του Άνθιμου όπου με έναν δραματικό τόνο αποδέχεται διαφορετικούς δρόμους για πολιτεία και εκκλησία:

  http://www.zoiforos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3758&Itemid=49

  Έχω την αίσθηση ότι θα επιδιώξουν έναν διαχωρισμό που θα τους δίνει την υπόσταση που έχει το Βατικανό. Κρατος εν κράτει. Σε κάτι τέτοια οι παπάδες βλέπουν αρκετά μακριά.

  Πάντως στην Ελλάδα ακόμη καλά είμαστε. Η σερβική εκκλησία ζητάει μέχρι και αλλαγή πολιτεύματος
  http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=2667

  Η καθυστέρηση σε όλο το μεγαλείο της

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: