Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Γνωμικό #237

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2010/06/15

«Αν μια θρησκεία είναι καλή, νομίζω πως θα τα βγάλει πέρα μόνη της· κι αν δεν τα βγάζει πέρα μόνη της, κι ο Θεός δεν νοιάζεται να την υποστηρίξει, κι έτσι οι ομολογητές της υποχρεώνονται να ζητήσουν τη βοήθεια της κοσμικής εξουσίας, είναι ένδειξη, φοβούμαι, πως πρόκειται για μια κακή θρησκεία.»

Benjamin Franklin (Μπέντζαμιν Φράνκλιν, Βενιαμίν Φραγκλίνος) (1706–1790) Αμερικανός συγγραφέας, πολιτικός, επιστήμων, εφευρέτης, κοινωνικός ακτιβιστής, στρατιωτικός, διπλωμάτης, και ένας από τους εθνοπατέρες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, σε επιστολή του της 1780-10-9 προς Doctor Price.

Το πρωτότυπο: «When a religion is good, I conceive it will support itself; and when it does not support itself, and God does not take care to support it so that its professors are obliged to call for help of the civil power, ’tis a sign, I apprehend, of its being a bad one.»

Το αρχείο των γνωμικών φιλοξενείται στο atheoi.ORG: Αρχείο γνωμικών

Copyright © 2010 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

24 Σχόλια προς “Γνωμικό #237”

 1. har said

  Η υπόθεση αγαπητέ Διαγόρα είναι ότι η κοσμική εξουσία τρέχει για σιγουριά πίσω από την Εκκλησία και όταν αποκτήσει την απαραίτητη σιγουριά και βεβαιότητα…κάνει τον σκληρό και αγνώμονα άντρα!
  Καλό απόγευμα.

  Υ.Γ Μου αρέσει ο τρόπος που χειρίζεσαι τα ρητά, θα επιθυμούσα όμως να δω και άλλα που να μην είναι τόσο εκκλησιολογικά.
  Το ότι σχεδόν όλα έχουν εκκλησιολογική αναφορά σημαίνει ότι κάπου η υπόθεση πονάει…κάτι κρύβεται.

 2. Ας δούμε τα τελευταία δέκα γνωμικά, και πες μου εσύ, ξεφτέρι «har», πόσα από αυτά είναι «τόσο εκκλησιολογικά».

  Γνωμικό #237: «Αν μια θρησκεία είναι καλή, νομίζω πως θα τα βγάλει πέρα μόνη της· κι αν δεν τα βγάζει πέρα μόνη της, κι ο Θεός δεν νοιάζεται να την υποστηρίξει, κι έτσι οι ομολογητές της υποχρεώνονται να ζητήσουν τη βοήθεια της κοσμικής εξουσίας, είναι ένδειξη, φοβούμαι, πως πρόκειται για μια κακή θρησκεία.»
  Γνωμικό #236: «Υπάρχουν κάθε λογής πράγματα που παρέχουν ανακούφιση. Φαντάζομαι πως μία ένεση μορφίνης θα ήταν ανακουφιστική… αλλά το ότι κάτι είναι ανακουφιστικό δεν σημαίνει ότι είναι και αληθινό.»
  Γνωμικό #235: «Κατά κάποιο τρομερό, αλλόκοτο, παράδοξο τρόπο, οι άθεοι τείνουν να λαμβάνουν τη θρησκεία περισσότερο στα σοβαρά απ’ ό,τι οι πιστοί.»
  Γνωμικό #234: «Το να εξηγείς το άγνωστο μέσω του γνωστού είναι μία λογική διαδικασία· το να εξηγείς το γνωστό μέσω του αγνώστου είναι μία μορφή θεολογικής τρέλας.»
  Γνωμικό #233: «Δεν μπορείς να πείσεις έναν πιστό για τίποτα· γιατί η πίστη του δεν βασίζεται σε τεκμήρια, βασίζεται σε μια βαθιά ριζωμένη ανάγκη να πιστέψει.»
  Γνωμικό #232: «Το να εξηγείς το άγνωστο μέσω του μη παρατηρήσιμου είναι πάντα ένα επισφαλές επιχείρημα.»
  Γνωμικό #231: «Μία πεποίθηση που δεν αφήνει χώρο για αμφιβολία δεν είναι πεποίθηση· είναι δεισιδαιμονία.»
  Γνωμικό #230: «Πρέπει να σεβόμαστε τη θρησκεία του συνανθρώπου μας, αλλά μόνο υπό την έννοια και στο βαθμό που σεβόμαστε τη θεωρία του ότι η γυναίκα του είναι όμορφη και τα παιδιά του έξυπνα.»
  Γνωμικό #229: «Αν 50 εκατομμύρια άνθρωποι συμφωνούν με μια ανοησία, αυτή δεν παύει να είναι μια ανοησία.»
  Γνωμικό #228: «Η αλήθεια σε θέματα θρησκείας είναι απλώς η γνώμη που έχει επιζήσει.»
  Γνωμικό #227: «Το μιμίδιο της τυφλής πίστης εξασφαλίζει τη διαιώνισή του με την απλή ασυναίσθητη μέθοδο της αποθάρρυνσης της λογικής έρευνας»

  Το ότι εσύ λοιπόν διαβάζεις μη-εκκλησιολογικά γνωμικά αλλά βρίσκεις ότι «σχεδόν όλα έχουν εκκλησιολογική αναφορά» σημαίνει ότι κάπου η υπόθεση πονάει. Δεν κρύβεται όμως τίποτα: είσαι εδώ ως εκπρόσωπος των εκκλησιαστικών συμφερόντων, τα οποία τα τελευταία χρόνια κλονίζονται, κι έτσι τελείς υπό πανικό.

 3. Νικόλαος said

  Εγώ δεν κρύβω καν, αγαπητοί Διαγόρα και Χαρ(χαρ;)(ία;) ότι η εκκλησία με πονάει. Με ενοχλεί βρε παιδί μου, που κοιλαράδες κληρικοί αντί να εργάζονται και να συμβάλλουν από τον ιδρώτα του προσώπου τους στον κοινό κορβανά, απλά λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα και τον κόπο των αφελών, όπως της γιαγιάς και του παππού μου. Να μην μπούμε καν στη συζήτηση για τη βρωμιά και την κλεψιά που υπάρχει στα ανώτερα κλιμάκια, με τη νομιμοποίηση μέσω των ναών και των μοναστηριών… εισοδήματος από παράνομες πηγές – το κοινώς λεγόμενο ξέπλυμα.

 4. har said

  Λοιπόν έχουμε και λέμε:
  237 θρησκεία
  235 άθεοι
  234 θεολογική
  233 πιστό – πιστή
  230 θρησκεία
  228 θρησκεία
  227 πίστη

  Αυτά μόνο!
  Το τελευταίο δεν στέκει…το προσπερνώ!
  καλό βράδυ Διαγόρα

 5. Α, αγαπητέ, τελείς υπό σύγχυση. Στο προηγούμενο σχόλιό σου έκανες λόγο για «εκκλησιαστικά» ζητήματα. Τώρα εκτός από «εκκλησιαστικά» ζητήματα αναφέρεσαι και σε «θρησκευτικά» ζητήματα, σε «θεολογικά» ζητήματα, και σε ζητήματα «πίστης». Προφανώς τα μπερδεύεις μεταξύ τους. Μην ανησυχείς, δεν είσαι ο μόνος, πρόκειται για συνηθισμένο σφάλμα ανάμεσα σε οπαδούς εκκλησιών που πιστεύουν ότι η εκκλησία τους είναι η αποκλειστική αντιπροσωπεία του θεού τους, ο μοναδικός νόμιμος ερμηνευτής «του λόγου» του, και «η μόνη οδός προς τη σωτηρία».

  Δεν πειράζει. Αν εκλάβουμε τώρα το παράπονό σου να αφορά την απουσία γνωμικών που αναφέρονται σε ζητήματα άλλα εκτός από εκκλησιαστικά, θρησκευτικά, θεολογικά, και πίστης, τότε πες μου σε παρακαλώ, τι είδους ζητήματα θα περίμενες να είναι αυτά;

 6. xarxar said

  Ε όχι να με μπερδεύετε κιόλας, Νικόλαε! Νομίζω ότι κάθε μη ΧΟ κάτοικος της Ελλάδας δεν είναι και πολύ ικανοποιημένος από το καθεστώς κράτους-εκκλησίας στη χώρα μας. Και ξέρεις τι κρύβεται τουλάχιστον σε μένα (για να μη μιλήσω εκ μέρους όλων); Οργή, αγανάκτηση και αηδία από αυτό το καθεστώς. Η παράγκα του αθλητισμού στημένη πολύ πιο προκλητικά και «νόμιμα» σε θρησκευτικό επίπεδο (κακά τα ψέματα όποιος δε βλέπει στο αθλητικό οπαδιλίκι ομοιότητες με το θρησκευτικό και το κομματικό μάλλον αιθεροβατεί). Τώρα βέβαια πολλά ποστ αφορούν τη θρησκεία και την πίστη γενικά, αλλά τα σχόλια συνήθως συγκεντρώνουν τα πυρά στην ΧΟ.
  Αλήθεια ποιο είναι το τελευταίο που δεν στέκει και το προσπερνάς, Har;

 7. har said

  Ας είναι άσχετα με την ευρύτερη έννοια της θρησκείας…αλλά
  αγαπητε Διαγορα θελω να σου τονισω οτι ενω φαινεται οτι δεν πιστευεις στον Χριστιανισμο, ουσιαστικα ειναι το κεντρο βαρους του blog σου…όμως απο την αλλη πλευρα.
  Δεν θα βγάλεις τίποτε…απλά θέλεις την ώρα σου όπως όλοι μας προκειμένου να πεις κι’ εσυ .
  Από το μονοπάτι που περνάς, ίσως περάσαμε κι΄εμείς…αλλά στο τέλος βρήκαμε κενό…αδιέξοδο και γυρίσαμε πίσω, ίσως όχι μ’ αυτόν τον τρόπο, με κάποιον άλλο τρόπο δεν έχει σημασία, όλοι έχουν και είχαν αναζητήσεις…άλλωστε λέει το Ευαγγέλιο.
  Αυτά προς το παρόν!

 8. Όχι, ξέρεις, όταν σε ρωτάω «τι είδους ζητήματα θα περίμενες να είναι αυτά», δεν μπορείς να απαντήσεις και πάλι με βάση το τι θα περίμενες να μην είναι. Για να βγάλεις νόημα, και για να συμπεριφερθείς τίμια στη συζήτηση, θα πρέπει είτε να δώσεις σαφή παραδείγματα, ή να παραδεχθείς πως είχες πετάξει απερισκεψία από την αρχή.

  Όσο τώρα για τις εξ’ αποστάσεως ψυχαναλύσεις σου επί του ατόμου μου, (ποιός είσαι βρε παιδί μου; ο Παΐσιος;) και για τις προφητείες σου ως προς την πορεία μου, (μα ποια είσαι, η Πυθία;) και για τις αφ’ υψηλού μαγκιές του στυλ «έχω ήδη περάσει από εκεί που είσαι», (μωρέ τι μας λες;) μπορείς να τις χώσεις εκεί που ξέρεις, ευχαριστώ!

  Πάντα με καλή προαίρεση και δείχνοντας κατανόηση για την κατάστασή σας,
  Διαγόρας.

 9. cyrus said

  Αυτή η ψεύτικη ταπεινοφροσύνη, η επίφαση ευγένειας, η δήθεν γεμάτη αγάπη συγκαταβατικότητα…

  Δεν είναι τυχαίο που οι χριστιανοί απολογητές είναι οι πιο υποκριτές από τους θρήσκους.

  Το παίζουμε ταπεινοί, αλλά η θρησκεία μας λέει ότι είμαστε η κορωνίδα της δημιουργίας, κατ’ εικόνα και ομοίωση του μεγάλου, και ότι ο συμπαντικά ασήμαντος και περιφερειακός πλανήτης μας είναι το επίκεντρο των πάντων. Άλλωστε, μόνο εμείς θα πάμε στον παράδεισο — οι άλλοι στο πυρ το εξώτερον…

  Το παίζουμε ευγενικοί, μόνο και μόνο για να παρακάμπτουμε τις ενστικτώδεις αντιστάσεις των άλλων και να μπορούμε να τους δαγκώνουμε πιο ύπουλα — και φυσικά για να δείχνουμε στους εξίσου με μας ανόητους ομοϊδεάτες μας πως είμαστε ανώτεροι άνθρωποι. Άλλωστε, εμείς είμαστε «ψαγμένοι» και «κατασταλαγμένοι», ενώ οι άλλοι παιδεύονται ακόμα να κατανοήσουν το υπερφυσικό, οι πτωχοί…

  Μιλάμε με ενθουσιασμό για αγάπη, αποκρύπτοντας τεχνηέντως την αλήθεια που κρύβεται από πίσω: ότι η αγάπη είναι για τους ημετέρους και μόνον. Άλλωστε, οι αλλόθρησκοι είναι κατωτέρας υποστάθμης όντα — άσε που δεν θα δουν παράδεισο ούτε από μακριά, οι δυστυχείς…

 10. xarxar said

  Ακριβώς δηλαδή η τυπική υποκριτική συμπεριφορά και του άλλου, τακτικού, απολογητή του blog, του Ορθο.

 11. Η θρησκεία είναι ένα από τα χειρότερα «κακώς κείμενα» της εποχής μας (κι όχι μόνον). Αξίζει να ασχολούμαστε μ’ αυτή, αγαπητέ Har, μήπως και αφυπνίσουμε περισσότερους ανθρώπους. Φυσικά, αυτό δεν είναι αρεστό στην φατριά σας, να αραιώνει το ποίμνιο (δηλ. το κοπάδι με τα πρόβατα, στην κυριολεξία) και να χάνετε διαρκώς κάποια. Γιατί τι είναι η Εκκλησία, αν αφαιρέσουμε τους αφελείς που την υποστηρίζουν; Ένας οικονομικός οργανισμός που κοιτάζει την πάρτη του!

  Σου θίξαμε το αγαπημένο σου παπαδολόι; Ποιες είναι οι θυσίες που σκοπεύουν να κάνουν για την Ελλάδα; Τι πρόκειται να απολέσουν, παρά μόνον τα απαραίτητα, για να σώσουν το τομάρι τους (τα υποκριτικά αυτά τομάρια); Οι οπαδοί του ψεύδους, της παραχάραξης της ιστορίας, της υπονόμευσης της επιστήμης, οι παραδόπιστοι, άθεοι υποκριτές στον Χριστό που δεν πιστεύουν, αλλά στην εξουσία και τον πλούτο που λατρεύουν, οι επί αιώνες καιροσκόποι που αγκαλιάζουν κάθε λογής εξουσία (Ρωμαίους, Τούρκους, Ναζί, δικτάτορες) για να αυξήσουν τα κεκτημένα τους, οι αιώνιοι εχθροί του λαού και δολοφόνοι της ελεύθερης σκέψης του. Αυτούς υπερασπίζεσαι;

  Όσο για το κενό που αντίκρισες στη δήθεν πορεία σου και αναγκαστικά γύρισες πίσω, στα τετριμμένα, αυτό το γεμίζει σιγά σιγά η Επιστήμη, με την οποία η θρησκεία συγκρίνεται τόσο, όσο οι αποδείξεις με τις φαντασιοπληξίες. Εμείς δεν οπισθοδρομούμε: γεφυρώνουμε το κενό (που λες) με πραγματική γνώση.

 12. giorugosu said

  Με κίνδυνο να βγω ελαφρώς εκτός θέματος:

  http://tvxs.gr/news/ελλάδα/τα-μίνι-«έβγαλαν-από-τα-ρούχα-του»-τον-μητροπολίτη-άνθιμο

  Δεν θα σταθώ στα σεξιστικά του σχόλια και τις αρλούμπες περί σαρκικού εαυτού… Το σημαντικότερο απ’όλα είναι βεβαίως η πτώση των εσόδων του Οίκου του Θεού κατά το ήμισυ!
  Το οποίο βέβαια είχε ξαναεπισημάνει όταν έσκασε το σκάνδαλο με το Βατοπέδι! Καμάρι μας!!!
  Har, σε ωραία αγκαλιά γύρισες!

 13. Ελαφρώς εκτός θέματος, όχι πολύ, όσο πατάει ο Γκοτζίλα.

  Δεν θα το πίστευα αν δεν το ανέφερε ανεξάρτητα από το tvxs.gr και εκείνο το κέντρο χριστιανορθόδοξης προπαγάνδας που ονομάζεται «romfaia.gr». Στη ρομφαία λοιπόν διαβάζω τα εξής:

  Κάλεσε, μάλιστα, τους πολίτες να πηγαίνουν αν θέλουν στις παραλίες μετά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής και αφού πρώτα καταθέσουν τον οβολό τους στην εκκλησία, η οποία έχει δραματική μείωση εσόδων.

  «Την περίοδο του τελευταίου διμήνου – τριμήνου ό,τι συγκεντρώνει η Εκκλησία κοντεύει να φτάσει στο ήμισυ από ό,τι ήταν πριν», υποστήριξε και έστειλε το μήνυμα: «Ο καθένας ας κάνει το χρέος του και ας μη νομίζει ότι μπορεί να σώσει την ψυχή του, όταν ουσιαστικά τη χάνει που προσκολλάται στα χρήματα, στην καλοπέραση, στην επίδειξη, στην επιθυμία και υποταγή στην ανθρώπινη σάρκα».

 14. Θα ήθελα να κάνω μια διόρθωση εάν μου επιτρέπετε και να πω ότι ταιριάζει καλύτερα να λέμε « Εάν μια θρησκεία είναι αληθινή …»

  Στην περίπτωση της Ορθοδοξίας βλέπουμε ότι όσο πόλεμο και να δέχτηκε μέσα στους αιώνες, όχι απλά συνεχίζει να υπάρχει αλλά διαδίδει την αλήθεια της και με γοργούς ρυθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Βλέπουμε ότι το στήριγμα της είναι ο ίδιος ο Θεός και έτσι κάθε εχθρός είναι τουλάχιστον ανίσχυρος μπροστά της.

 15. Η ορθοδοξία δεν δέχθηκε πολύ πόλεμο «μέσα στους αιώνες», γιατί πονηρή όπως είναι συμμαχούσε πάντα με τον εκάστοτε ισχυρό εξουσιαστή: τους Τούρκους, τους Γερμανούς, τους Χουντικούς, κλπ. Το ότι «συνεχίζει να υπάρχει» προμηνύει ότι «θα συνεχίσει να υπάρχει» μόνο στη μίζερη φαντασία ενός ατόμου με αβυσσαλέα χαμηλό IQ. Όπως και να’ χει το θέμα, η πορεία της ορθοδοξίας ανά τους αιώνες ήταν και είναι φθίνουσα: το δείχνουν οι στατιστικές, το δείχνουν τα ήθη και έθιμα της κοινωνίας, το δείχνει η προσέλευση στις εκκλησίες, το δείχνει ο μέσος όρος ηλικίας στις εκκλησίες, το δείχνει η ροή του χρήματος στα παγκάρια, και αυτή είναι και η αναγκαία εξέλιξη των πραγμάτων καθώς τα ποσοστά του αναλφαβητισμού υποχωρούν, ο πληθυσμός μορφώνεται, και το βιοτικό επίπεδό του αυξάνεται. Επιπλέον όλων αυτών, εμείς είμαστε εδώ για να επισπεύσουμε τις διαδικασίες. Αλλά έτσι κι αλλιώς δεν μας ενδιαφέρει καν να πάψει να υπάρχει η ορθοδοξία: (1) Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να πάψει να υπάρχει εις βάρος μας.

  (1) ας υπάρχει η ορθοδοξία και ας βαυκαλίζεται με αυτήν όποιος θέλει, ώστε να έχουμε πάντα κάποιους γελοίους να τους δείχνουμε με το δάχτυλο και να γελάμε.

 16. cyrus said

  «Στην περίπτωση του Ισλάμ βλέπουμε ότι όσο πόλεμο και να δέχτηκε μέσα στους αιώνες, όχι απλά συνεχίζει να υπάρχει αλλά διαδίδει την αλήθεια του και με γοργούς ρυθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Βλέπουμε ότι το στήριγμα του είναι ο ίδιος ο Αλλάχ και έτσι κάθε εχθρός είναι τουλάχιστον ανίσχυρος μπροστά του.»

 17. Αγαπητέ Διαγόρας ο Μήλιος είναι λογικό ένα άτομο με τα δικά σου πιστεύω να έχει την τάση να διαδίδει τα παραπάνω. Εκτός από αυτό θεωρώ και αιτία της άγνοιας σου για την κατάσταση της Ορθοδοξίας, το γεγονός ότι είσαι πολύ μακριά από αυτή και το ότι δεν ασχολείσαι καθόλου με το όλο θέμα.

  Αγαπητέ cyrus κατανοώ τις απορίες σου. Προσπάθησε μελετώντας την πίστη μας και θα βρεις την αλήθεια.

 18. xarxar said

  Καλύτερα να ολοκληρώσεις εσύ την ανάγνωση των ιερών σου βιβλίων και μετά να πατρονάρεις το Cyrus που έχει κάνει φύλλο και φτερό τις βλακείες των γραφών σας. Είσαι ανίδεος Ορθό και δεν ντρέπεσαι να κατηγορείς τους άλλους που έχουν μελετήσει κιόλας. Έλεος!

 19. Σε ευχαριστώ πολύ για τη διακωμώδηση του θρησκόπληκτου τρόπου σκέψης που μας παρέχεις δωρεάν κάθε φορά που γράφεις κάτι, «Ορθόδοξος». Είσαι ένα τρανό ζωντανό παράδειγμα του γιατί πρέπει να αποφεύγεται η θρησκεία και το κάθε τι που έχει σχέση με αυτήν.

 20. Εγώ είμαι ένας απλός χριστιανός με πολλά μειονεκτήματα.
  Το γιατί πρέπει να ακολουθείται κάτι ή όχι και το γιατί υπάρχει ή όχι ο Θεός μας, δεν νομίζω ότι είναι θέματα που εξαρτώνται από το άτομο μου.

 21. cyrus said

  Άστονε, βρε Χαρχάρ, αφού βλέπεις ότι δεν το χωράει το μυαλουδάκι του ότι μπορεί κανείς να έχει δει τη γύμνια γραφών και παραδόσεων από μέσα… Γι’ αυτό τον αποκάλεσα Ευαγγελικό σε άλλο ποστ — νομίζει κι αυτός ότι, για να μη δέχεται κανείς τα ψέματα που αυτός βαφτίζει Αλήθεια (με κεφαλαίο άλφα και το σήμα της ορίτζιναλ), παναπεί πως δεν τα έχει μελετήσει.

 22. tatief said

  Βρε Ορθό

  Θέλω να με βοηθήσεις σε μια στατιστική που κάνω.
  Από πόσο χρονών κάνεις το σταυρό σου;

 23. Η μαρμάγκα έφαγε σχόλιο του «har» επειδή παρέβαινε τους όρους χρήσης.

 24. har said

  Οι όροι χρίσης μερικές φορές λέγεται και… λογοκρισία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: