Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Γνωμικό #233

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2010/06/02

«Δεν μπορείς να πείσεις έναν πιστό για τίποτα· γιατί η πίστη του δεν βασίζεται σε τεκμήρια, βασίζεται σε μια βαθιά ριζωμένη ανάγκη να πιστέψει.»

Carl Sagan (Καρλ Σέιγκαν, Καρλ Σάγκαν) (1934-1996) Αμερικανός αστρονόμος και συγγραφέας, δια στόματος Dr. Arroway (Δρ. Άροουεϊ), στο βιβλίο Contact (Επαφή) (1985)

Το πρωτότυπο: «You can’t convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it’s based on a deep seated need to believe.»

Το αρχείο των γνωμικών φιλοξενείται στο atheoi.ORG: Αρχείο γνωμικών

Copyright © 2009 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

95 Σχόλια προς “Γνωμικό #233”

 1. Έλεγα να γράψω «σε μια βαθιά εδραιωμένη ανάγκη», πράγμα που θα ήταν λίγο πιο πιστό στο «seated» του πρωτότυπου, αλλά τελικά μου φάνηκε κάπως… βαρύ. Είχα άδικο;

 2. Ιώ said

  Ένας ιουδαιοχριστιανός φίλος μου μου έγραψε πρόσφατα: «Το πιο τέλεια γραμμένο κείμενο δεν θα έπειθε έναν, που δεν θέλει να πιστέψει, να πιστέψει, όπως και το πιο κακογραμμένο κείμενο δεν θα έκανε έναν, που θέλει να πιστέψει, να μην πιστέψει…».

 3. Αγαπητέ Διαγόρας ο Μήλιος επειδή η πίστη μας στηρίζετε σε τεκμήρια … γι’ αυτό το λόγο δεν μπορείς να πείσεις ένα πιστό για τις ιδέες σου. Δυστυχώς όμως δεν τα βλέπουν όλοι αυτά. Ο Θεός να βοηθά όλο τον κόσμο.

 4. Εξάλλου, όπως είπε και ο Πιραντέλλο: «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε!»

  Άλλωστε, τώρα τελευταία όλο και αναθεωρώ (προς τα πάνω), τη δύναμη της «κληρονομικής βλακείας». Επίσης παρατηρώ ότι αυτή η κληρονομιά εκτός από θρησκευτική, είναι και πολιτική.

 5. Αγαπητέ «Ορθόδοξος», κάθε φορά που αφήνεις την κουτσουλιά σου στο ιστολόγιό μου βιάζεις διάφορες έννοιες που εμείς εδώ σεβόμαστε, όπως την έννοια της λογικής, την έννοια της αιτιότητας, κ.α. Σήμερα μεταξύ άλλων βίασες και την έννοια της λέξης «τεκμήριο«.

 6. alchimistis said

  @ Διαγορας (1)
  Νομίζω οτι το «ριζομένη» που χρησιμοποίησες είναι πιο βαρύ από το «εδραιομένη». Το πρωτο παραπέμπει οτι κάτι έχει πάει βαθειά και πολύ δύσκολα φευγει ενω το δεύτερο οτι κάτι ακουμπάει μόνο. Αν θεωρείς το πρώτο συνεπάγεται, σε μεγάλο βαθμό, οτι δεν δίνεις και πολλές ελπίδες στον εαυτό σου οτι μπορείς να προσελκύσεις πολλους στην αθειστική θέση σου

 7. Χμμμ, μου φαίνεται πως έχεις δίκιο.

 8. @ Ορθόδοξος

  Πίστη που βασίζεται σε τεκμήρια; Μήπως και η Βίβλος είναι επιστημονικό σύγγραμμα; Ακολουθείτε και πειραματικές διαδικασίες για να θεμελιώσετε το δικό σας Παράδειγμα (κατά Kuhn), αγαπητοί ορθό (πολύ αμφιβάλλω) – δοξοι; Ας γελάσω! Καλύτερο και από ποντιακό το ανέκδοτο τούτο.

  Συμφωνώ με τον Sagan πως ο πιστός δεν παίρνει από λόγια και επιχειρήματα. Όμως, δεν νομίζω ότι η πίστη πηγάζει από μία βαθιά ριζωμένη ανάγκη. Αν επρόκειτο για «ανάγκη», εμείς πώς έχουμε καταφέρει και απαλλαχθήκαμε απ’αυτήν με μοναδικό εργαλείο την Λογική; Η πίστη μοιάζει περισσότερο με ιο, με ασθένεια του νου, με επίδραση ναρκωτικού που σε μεταφέρει σε άλλη διάσταση, μακριά από την χειροπιαστή πραγματικότητα. Δεν είναι ανάγκη. Γι’αυτό κι εμείς δεν την χρειαζόμαστε.

 9. Νάσο, κατ’ αρχήν πες μου: μήπως θα σε κάλυπτε ο όρος «βαθιά εδραιωμένη» αντί για «βαθιά ριζωμένη»; Αυτή η αλλαγή πρόκειται έτσι κι αλλιώς να γίνει.

  Έπειτα, να πω ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, κι έτσι δεν έχουν όλοι τις ίδιες ανάγκες. Για παράδειγμα κάποιοι έχουν ανάγκη να παίζουν τζόγο, άλλοι δεν έχουν τέτοια ανάγκη. Πολλοί έχουν ανάγκη να ανήκουν στο «φίλαθλο» κοινό κάποιου αθλητικού ομίλου, άλλοι όχι. Έτσι λοιπόν και οι θρήσκοι έχουν μια ανάγκη να πιστεύουν κάπου, την οποία εμείς οι άπιστοι δεν έχουμε. Η ανάγκη αυτή είναι πολύ καλά τεκμηριωμένη, και τόσο διαδεδομένη, που μάλλον εμείς είμαστε οι εξαιρέσεις στον κανόνα. Η ανάγκη αυτή καλύπτεται, δε, όχι μόνο από τη θρησκεία, αλλά και από διαφόρων άλλων ειδών δεισιδαιμονίες όπως πίστη στα UFO, σε διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, σε ερπετοειδή που ελέγχουν την τύχη της ανθρωπότητας, κλπ.

 10. tatief said

  Το εδραιωμένος με παραπέμπει στο ότι κάτι στηρίζεται κάπου, ενώ το ριζωμένος ότι κάτι απλως έχει φυτρώσει και παραμείνει εκεί για πολύ χρόνο.

  Προτιμώ το ριζωμένη λοιπόν.

  Τώρα το γιατί στον άνθρωπο αρέσει να δίνει αξία σε αντικείμενα και οντότητες που υπάρχουν μόνο μέσα στο μυαλό του είναι ευθέως ανάλογο με το μέγεθος της αδυναμίας του να αντιμετωπίσει μέρος της πραγματικότητας σε όλη ή σε κάποια φάση της ζωής του και δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη έλλειψης γνώσης για αυτό που πιστεύει.

  Για να μην γίνονται μονότονα τα παραδείγματα με την θρησκεία, ας δούμε την περίπτωση του τζόγου που ανέφερες.
  Σαν τζογαδόρο εδώ ορίζω όχι αυτόν που παίζει τζόκερ, αλλά αυτόν που παίζει χαρτιά, καζίνο, κίνο, ιππόδρομο, πάμε στοίχημα ή παρόμοιο με αυτά παιχνίδι, μανιωδώς
  Παρόλο που οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι οι πιθανότητες είναι εναντίον τους και άρα θα χάσουν παρόλα αυτά αυτά επιχειρούν συνεχώς αυτό να το ανατρέψουν, πιστεύοντας ότι κάποια στιγμή θα ανακαλύψουν κάτι που θα τους δώσει το πλεονέκτημα να πλουτίσουν εύκολα χωρίς να εργάζονται.

  Το κακό με την θρησκεία είναι ότι εκπαιδεύει ταυτοχρόνως το μυαλό ενός ανθρώπου με τον φόβο για να του δώσει μετά την «λύση».

  Στην ουσία επιχειρούν να κάνουν μία άμβλωση, όχι στο ίδιο το έμβρυο αλλά στο μυαλό του.

 11. Προτιμώ τον όρο «ριζωμένη». Αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο προσωρινό και λιγότερο σταθερό και ακλόνητο όπως το «εδραιωμένη».

  Όσον αφορά στην Ανάγκη, θα ήθελα να γίνω λίγο πιο σαφής. Συνειδητοποιούμε όλοι εμείς οι άθρησκοι ότι η θρησκεία δεν είναι κάτι το αναγκαίο για την ζωή. Την έχουμε απορρίψει κι όμως εξακολουθούμε να ζούμε και να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και τις εκφάνσεις του με περισσότερη μάλιστα διαύγεια απ’ ό,τι οι πιο πολλοί θρησκευόμενοι. Αν ο θρήσκος την παρουσιάζει έτσι (ως Ανάγκη), το κάνει εξαπατώντας τον εαυτό του, κάποιες φορές όχι τόσο ηθελημένα, αφού από τα παιδικά του χρόνια έγινε αντικείμενο ισχυρής πλύσης εγκεφάλου. Μ’αυτό τον τρόπο, η θρησκεία γίνεται αναγκαία δικαιολογία, για να ησυχάσει η έμφυτη αμφιβολία και να αδρανήσει η ερευνητική-επιστημονική τάση του νου να αναζητά την αλήθεια.
  Πρόκειται, λοιπόν, για πλαστή ανάγκη. Γι’αυτό κάποιοι την έχουν και κάποιοι όχι. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι «ανάγκες» που προανέφερες, Διαγόρα. Είναι μάλλον εμμονές και όχι ανάγκες. Ο όρος «Ανάγκη» κουβαλά μαζί του, άρρηκτα δεμένο, το Αναπόφευκτο. Δεν μπορείς να καταλύσεις την Πείνα και τη Δίψα (τις πρωτεύουσες Ανάγκες) χωρίς τραγικές συνέπειες. Δεν μπορείς να καταλύσεις την Κοινωνικότητα (δευτερεύουσα Ανάγκη) χωρίς τραγικές συνέπειες.
  Η θρησκεία έχει χαρακτηρισθεί ορθώς ως «όπιο του λαού». Έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός φθηνού ναρκωτικού, στο οποίο εθίζεσαι και δύσκολα το κόβεις. Για τον ναρκομανή, το ναρκωτικό είναι απόλυτη Ανάγκη: θα κλέψει γι’αυτό, για εξαπατήσει γι’αυτό, ίσως και θα σκοτώσει γι’αυτό. Βέβαια, το ναρκωτικό είναι ουσία που μολύνει το σώμα αφήνοντας στον εθισμένο λίγες στιγμές διανοητικής διαύγειας, για να αντιληφθεί πως αυτό που κάνει είναι λάθος (κι ας τον πιέζει το σώμα του να συνεχίσει). Η θρησκεία είναι ακόμη πιο ισχυρή. Μολύνει απ’ευθείας το νου, ώστε να ζεις και να πορεύεσαι βαθιά νυχτωμένος.

 12. Χμμμ, ΟΚ, ίσως η αλλαγή από «ριζωμένη» σε «εδραιωμένη» να μην γίνει τελικά. Ελπίζω να ακουστούν κι άλλες απόψεις.

 13. cyrus said

  Για να μπερδέψω ακόμα περισσότερο την κατάσταση, καταθέτω και μια τρίτη πρόταση: δεν χρειαζόμαστε ούτε το «ριζωμένη» ούτε το «εδραιωμένη». Πρόκειται απλώς για «βαθιά ανάγκη». Το «deep seated» σημαίνει και απλώς ότι κάτι βρίσκεται αρκετά κάτω από την επιφάνεια, όπως στην στερεότυπη φράση «deep seated infection».

  Και είναι όντως ανάγκη, για πολλούς ανθρώπους. Η εμμονή εμπεριέχει και την έννοια της επιλογής, ξέρω όμως ανθρώπους που χωρίς να έχουν κάτι να πιστεύουν μαραζώνουν, ίσως γιατί δεν έχουν ενηλικιωθεί ποτέ συναισθηματικά. Κατανοώ αυτό που θέλει να πει ο Νάσος για τα ναρκωτικά, αλλά ο Μαρξ άλλο εννοούσε.

  Πάντως, αν επιλέξεις να κρατήσεις μια απ’ τις δυο μετοχές, προτιμώ κι εγώ το «ριζωμένη».

 14. Νικόλαος said

  Θα ήθελα να καταθέση την εξής πρόταση για το γνωμικό:

  Αν τελικά μπει η λέξη «seated» καλό θα ήταν να μπει ως εδραιωμένη. Όπως λέει όμως και ο Cyrus, δεν είναι απαραίτητη, και συμφωνώ ότι είναι καλύτερα να μπει απλώς «βαθιά ανάγκη».

  Να πω πάντως ότι δεν συμφωνώ με το πνεύμα του γνωμικού – έχω δει πολύ κόσμο να αλλάζει γνώμη και να παρατάει την πίστη (και λίγο αργότερα και το τυπικό) της θρησκείας, και έναν ή δύο από αυτούς τους έβαλα εγώ προσωπικά στον καλό δρόμο.

  Μία σχεδόν άσχετη σκέψη που κάνω είναι σε σχέση με κάτι θείες μου… δεν πηγαίνουν εκκλησία επειδή πιστεύουν σε κάτι συγκεκριμένο, αλλά για αν έχουν ένα σημείο επαφής με την υπόλοιπη ενορία. Άρα κατά κάποιον τρόπο, το λατρευτικό οίκημα λειτουργεί περισσότερο ως κέντρο κοινότητας. Έχει δηλαδή παρεισφρύσει μία άλλη λειτουργία σε κάτι που θέλουν να κάνουν. Για να γίνω πιο ξεκάθαρος, η εντύπωση που μου δίνεται είναι ότι κάνουν 1 ώρα υπομονή να τελειώσει ο ιερέας για να μπορούν να κουτσομπολέψουν 15 λεπτά στο προαύλιο και να καλέσουν 4-5 γειτόνισσες κατόπιν για καφέ.

 15. giorugosu said

  Εγώ θα πρότεινα να αλλάξουμε το πρωτότυπο από «deep seated need to believe» σε «deep-shitted need to believe»! :P
  Για έναν παράξενο λόγο βγάζει ακόμη νόημα…

  Απλά αυτό που εμείς βλέπουμε ως «ανάγκη» των υπολοίπων να πηγαίνουν εκκλησία είναι η αδυναμία τους, ο ωχαδερφισμός τους και η βαρεμάρα τους να σκεφτούν λίγο παραπάνω, οπότε επαναπαύονται με το δόγμα που έχει κυριαρχήσει, γιατί πολύ απλά έτσι «πρέπει»…
  Υπάρχει και μία κοινωνική διάσταση βέβαια στο όλο ζήτημα, όπως το 99% των γνωστών μου που πάνε εκκλησία μόνο την Ανάσταση, όμως δηλώνουν κανονικά Χ.Ο.

 16. Αγαπητέ Διαγόρας ο Μήλιος δεν υπάρχει λόγος να μου επιτίθεσαι κάθε φορά που σου γράφω ένα σχόλιο. Με αυτές τις μεθόδους πιστεύεις ότι θα πείσεις για τις προσωπικές σου ιδέες; Ή μήπως έχεις την εντύπωση ότι βρίζοντας κάθε άνθρωπο που έχει διαφορετική γνώμη από εσένα έχεις το πάνω χέρι στην συζήτηση; Σίγουρα κάτι έχεις μπερδέψει …

  Προσωπικά μου είναι απολύτως κατανοητό το ότι δεν μπορείς να δεχτείς κάποιες έννοιες από την στιγμή που χωρίς καμιά απόδειξη αρνείσαι την ύπαρξη Του Θεού, δυστυχώς δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα αυτή τη στιγμή και για εσένα. Προσπάθησε όμως τουλάχιστον να είσαι συζητήσιμος και πριν κατηγορήσεις κάποιον, προσπάθησε να αντιληφθείς τους δικούς σου “βιασμούς”.

  Εγώ δεν παρεξηγούμε και πρόκειται να σου ανταποδώσω ποτέ. Κακό στον δικό σου άτομο κάνεις.

 17. Αγαπητέ «Ορθόδοξος» όσους λόγους έχεις εσύ να αφήνεις τις κουτσουλιές σου εδώ, άλλους τόσους λόγους έχω εγώ να σου «επιτίθομαι». (Γιατί, εσύ μήπως έχεις την εντύπωση ότι με τις κουτσουλιές σου θα πείσεις κανέναν για τις δικές σου προσωπικές ιδέες;)

 18. Νικόλαος said

  Πω πω… πάει και η έννοια Απόδειξη (δεν ξέρω να κάνω συνδέσμους).

  Ορθόδοξε, βρες ΜΙΑ απόδειξη ότι όντως υπάρχει «θεός», ή ότι υπήρξε ποτέ «χριστός» που να μη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το Δία και τον Ηρακλή, και εγώ προσκυνάω δημοσίως, σε βιντεάκι στο Υoutube έστω.

  (και πρόσεξε την ορθογραφία σου)

 19. Νικόλαε, για να μάθεις πως να δημιουργείς συνδέσμους διάβασε την ενότητα «Μορφοποιώντας το κείμενο» στη σελίδα «Οδηγίες Χρήσης».

 20. Αγαπητέ Διαγόρας ο Μήλιος η συμπεριφορά σου είναι αναμενόμενη βάση των αβάσιμων πιστεύων σου. Δεν υπάρχει λόγος όμως να καλλιεργείς εχθρικό κλίμα.
  Απλή συζήτηση είναι, δεν κάνουμε προσηλυτισμό. Τουλάχιστον από την πλευρά μου αυτό ισχύει.
  Αν θέλεις όμως ανέφερε μου τους λόγους που σε ενοχλεί τόσο πολύ η παρουσία μου, είμαι περίεργος.

  Αγαπητέ Νικόλαος αποδείξεις για την ύπαρξη Του Θεού υπάρχουν πολλές, απλά δεν είναι όλοι σε θέση να τις εντοπίσουν. Εσύ προσωπικά πριν μου κάνεις αυτή την υπόδειξη, βρήκες καμία απόδειξη για την ΜΗ ύπαρξη Του Θεού ή είσαι και εσύ ένας από αυτούς που επαναπαύεστε στο να λέτε ότι είναι θέμα μόνο των πιστών;

  Εγώ έχω πολλά να σου παρουσιάσω (έστω και εάν δεν θέλεις να τα δεχτείς), εσύ;

 21. κουκαρατσας said

  εδραιωμενη – νομιζω οτι ειναι πιο σωστο / γιατι βαρυ ; ..εχει καποιος προβλημα με το στομαχι του ; :-P

  θελω να γραψω ακομα μια φορα (νομιζω οτι το’χω ξανακανει στο παρον ιστολογιο, στο παρελθον) ποσο μ’εχει επηρεασει ο καρολος !! εχω διαβασει απαντα (incl. το αρθρο του με ψευδωνυμο ………. ;-)) εχω δει τον κοσμο του αρκετες φορες και ολα οσα κυκλοφορουν στο δικτυο.

  sensei rei !

 22. Νικόλαος said

  Αγαπητέ Ορθοδόξαρε…

  Μία τελευταία ευκαιρία: Πες μου πώς αποδεικνύεται η ύπαρξη «θεού». Όχι πολλά, ΕΝΑ θέλω.

  Επίσης, το όνομά μου κλίνεται: Νικόλαος, Νικόλαο, Νικόλαου, Νικόλαε…

 23. Κι εσένα «Ορθόδοξος» η συμπεριφορά σου είναι αναμενόμενη βάσει των δικών σου πιστεύω, και της πλύσης εγκεφάλου, της παράνοιας, του δογματισμού, και και του γενικού διανοητικού βραχυκυκλώματος που πάει μαζί με αυτά τα πιστεύω.

  Η παρουσία σου με ενοχλεί, για την περίπτωση που δεν το έχεις καταλάβει, επειδή οι μισές προτάσεις που γράφεις είναι είτε άμεσα προσβλητικές, είτε έμμεσα προσβλητικές μέσω του υποβιβασμού της νοημοσύνης μου που συνεπάγονται.

  Όσο για τα «πολλά που έχεις να μου παρουσιάσεις», όχι ευχαριστώ: δεν κάνεις τίποτε άλλο παρά να «παρουσιάζεις» τα θέσφατά σου εδώ, δεν σε έχω δει μέχρι στιγμής να γράφεις το παραμικρό για να υποστηρίξεις, να τεκμηριώσεις, ή να αποδείξεις οποιαδήποτε από τις αερολογίες σου, (όταν μια φορά απαίτησα να το κάνεις, αράδιασες ένα μάτσο υπεκφυγές μόνο,) κι έτσι ειλικρινά δεν χρειαζόμαστε άλλες «παρουσιάσεις». Πήγαινε να κάνεις «παρουσιάσεις» στους ομοίους σου, αυτοί μόνο είναι τόσο εύπιστοι ώστε να τις χάφτουν.

 24. Αγαπητέ Διαγόρας ο Μήλιος λυπάμαι πολύ εάν προσβάλλεσαι από τα σχόλια μου. Δεν είναι αυτός ο σκοπός μου, νομίζω ότι στο έχω τονίσει πολλές φορές αυτό. Πώς θα ήθελες δηλαδή να αντιμετωπίσω έναν άπιστο; Το μόνο σίγουρο που μπορώ να πω είναι ότι από την στιγμή που αβάσιμα δεν θέλεις να δεχτείς την ύπαρξη του Θεού και ούτε καν εξετάζεις μια τέτοια περίπτωση, είναι λογικό και επόμενο όλα όσα περιστρέφονται γύρω από την Ορθοδοξία να τα θεωρείς τουλάχιστον ανόητα. Οποιοσδήποτε συμφωνεί με την παραπάνω σκέψη την ίδια κριτική ασκεί σε όλα τα πνευματικά θέματα. Δεν υποβαθμίζω εγώ κανέναν άνθρωπο λέγοντας αυτά, η πραγματικότητα είναι τέτοια.

 25. Ορθόδοξε,
  δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις πολύ. Επίτρεψε στον εαυτό σου μια αντικειμενική απάντηση στα ερωτηματα:
  Αν δεν είχες γεννηθεί στην Ελλάδα από Χ.Ο. γονείς, θα ήσουν Χ.Ο.;
  Αν είχες γεννηθεί στο Ριάντ, θα ήσουν μωαμεθανός;
  Ισχύει γενικά το «ό,τι είναι οι γονείς βγαίνουν και τα παιδιά;»
  Μετά τα παραπάνω, τι σε κάνει να συνεχίζεις να πιστεύεις ότι κατέχεις «την αλήθεια»;

 26. xarxar said

  Νικόλαε, κατά τον Ορθό το «πιστεύω» κλίνεται αλλά το όνομά σου όχι.

  Έτσι έχουμε
  «η συμπεριφορά σου είναι αναμενόμενη βάση των αβάσιμων πιστεύων σου»
  δηλαδή
  τα πιστεύω,
  των πιστεύων… κτλ.

  και από την άλλη
  «Αγαπητέ Νικόλαος…»
  δηλαδή

  ο Νικόλαος
  του Νικόλαος
  τον Νικόλαος
  ω Νικόλαος

  Μην ανησυχείς δεν το κάνει επίτηδες. Αβρότητα δεν του λείπει. Για τα υπόλοιπα όμως… ε απλά ας πούμε ότι αν από μικρό του μάθαιναν η γη στηρίζεται σε ένα δέντρο που οι καλικάντζαροι κάθε χριστούγεννα το ροκανίζουν μέχρι σήμερα αυτό θα πίστευε αν δεν του χάλαγαν εγκαίρως το παραμύθι. Άντε να του αποδείξεις ότι δεν υπάρχουν καλικάντζαροι! Βέβαια τόσο αθώος ίσως δεν είναι. Η μαχητική υπεράσπιση του κατά καιρούς των προκλητικά κακώς κειμένων της ΧΟ εκκλησίας (εκκλησιαστική περιουσία, μονή Βατοπεδίου) δείχνουν δύο τινά: υποβόσκοντα δόλο ή επικίνδυνα τρομακτική βλακεία.

 27. @Ορθόδοξος είπε:

  «Αγαπητέ Νικόλαος αποδείξεις για την ύπαρξη Του Θεού υπάρχουν πολλές, απλά δεν είναι όλοι σε θέση να τις εντοπίσουν. Εσύ προσωπικά πριν μου κάνεις αυτή την υπόδειξη, βρήκες καμία απόδειξη για την ΜΗ ύπαρξη Του Θεού ή είσαι και εσύ ένας από αυτούς που επαναπαύεστε στο να λέτε ότι είναι θέμα μόνο των πιστών;»

  Κατ αρχήν, ας διευκρινίσω ότι ενώ είναι ένα ανεπίλυτο θέμα η ύπαρξη του Θεού, ίσως στον άπειρο χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι κανείς βεβαίως δεν γνωρίζει με την αληθινή αντικειμενική έννοια της λέξεως αν ο Θεός υπάρχει ή όχι αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει στο να βγάλουμε συμπεράσματα επ αυτού, βάσει των γνώσεων μας, του τρόπου ζωής μας, των σπουδών, την ανατροφή που λάβαμε απ το οικογενειακό μας περιβάλλον, κάτω απο ποιές κοινωνικές συνθήκες μεγαλώσαμε ή σε ποια εποχή ζούμε και πολλά άλλα.

  Προσωπικά είμαι προκατειλημμένος εναντίον της ιδέας ότι υπάρχει Θεός, αυτή είναι η γνώμη μου βάσει κυρίως των εμπειριών μου. Δεν υπάρχει Θεός, αν υπάρχει ας μου φανερωθεί εφόσον όμως εμένα που ειμαι συνεπής και ηθικός άνθρωπος δεν με έχει κάνει ικανό να εντοπίσω την ύπαρξη του -παίρνοντας ως δεδομένο ότι υπάρχει έστω για μία στιγμή- προσωπικά δεν τον λαμβάνω υπ όψιν μου. Και όσο η ύπαρξη του θα «αποδεικνύεται» πάντα με τρόπο που να μην μπορεί να μεταδοθεί σε κάθε αρκούντως ευφυή άνθρωπο τόσο εγώ θα αμφισβητώ την ύπαρξη του τέλειου όντος που ως φαίνεται κατάφερε να φτιάξει έναν κόσμο γεμάτο άδικο και κακία. (Οι ακτιβιστές που σκοτώθηκαν μάλλον κέρδισαν μία θέση στον παράδεισο, προφανώς δεν είχαν την ελευθερία να ζήσουν και άλλο στη γη, την στέρησε ο παντοδύναμος μέσω των κακών υποθέσων των ανθρώπων, αλλά ποιος τους έφτιαξε αυτούς;).

  Επί της ουσίας, και ας μιλήσω απλά περί του ότι ο «Ορθόδοξος» απαιτεί από τους άθεους απόδειξη της μη ύπαρξης, αρκεί να πω ότι το αρνητικό «κάτι» δεν αποδεικνύεται. Πως μπορεί να αποδειχθεί η μη ύπαρξη; Ποιος είναι εις θέσιν να αποδείξει ότι ΔΕΝ υπάρχουν ροζ Λιοντάρια στον Άρη; Όποιος ισχυρίζεται κάτι αυτός έχει το βάρος της απόδειξης διότι η ύπαρξη αποδεικνύεται και όπως λέει ο Νίκος Δήμου, ακόμα και αυτή όχι τελεσίδικα πάντα.

 28. astillais said

  Η ρίζωση άρα η ριζωμένη απαιτεί αντιστοίχως γονιμο τόπο
  η έδραση αρα εδραιωμένη απαιτεί κατάλληλη επιφάνεια
  Η ανάγκη απαιτεί δεσμά
  Η συνήθεια απαιτεί γκαβομάρα ,βαρεμάρα,χαζομάρα με αρκετή δόση απ΄αυτό τό κάτι που λέει έ θα φάει αυτός θα φάω κι εγώ ,προσφερόμενο και με ονομασίες όπως:
  ‘ωχαδελφισμός’
  εξις δευτέρα φύσις’ ,
  ‘σιγά μην σκάσω ‘,
  ‘άμα σου αρέσει’
  έτσι το βρήκα’
  ‘Ψαξτο εσύ’
  κλπ κλπ κλπ ο κατάλογος είναι ατελείωτος
  Αυτή τη συνήθεια δηλαδή το από κοινού επαναλαμβανόμενο έθος-ήθος ,αυτό το βόλεμα στα γνωστά(από τον φόβο του αγνώστου )( αποδεικνύονται και φοβητσιάρηδες, χέστηδεςεπί των πιασαρικώτερο)υπερ-ασπίζουν και εν τέλει υπερ-ασπίζονται οι θρησκευόμενοι κάθε θρησκείας. Κάποιοι με το απαραίτητο κάτι τις τους – ή το πολύ -ανάλογα με την μαγκιά που διαθέτουν. (μία από τις μαγκιές ειναι μυστικά της νιότης ή της φαμίλιας)Η κατηγοριοποίηση των πιστών ακολουθεί αυτή του κοπαδιού.Άλλωστε ουδέποτε έκρυψε η θρησκεία οτί απευθύνεται σε ποίμνιο.Στο κοπάδι ύπάρχουν τα γκεσέμια (φαινομενικά τουρκικη λέξη που σημαίνει ηγήτορας-Ελληνικότατη βεβαίως βεβαίως)τα μανάρια,τα ζυγούρια τα κριάρια (υπάρχουν και κουτοκρίαρα).Με αντικατάσταση των λέξεων προκύπτουν οι θρησκευτικές εξουσίες ηγεσίες αλλά και ποίμνια.Ας διακόψω αφού το παραμάκρινα.
  Πρόταση:Μην αποπαίρνεις τον Ορθόδοξο ,το ψωμάκι του βγάζει,νομίζοντας ότι βγάζει τα μάτια των άλλων. Άλλωστε και η διατεταγμένη υπηρεσία υπηρεσία είναι.Αφού δηλώνει υπηρέτης.Το οτι επαναλαμβάνεται και δηλώνει ότι και στην τηλεόραση απλώς δειχνει ότι η θρησκεία βλάπτει σοβαρά την λογική.Χιλιοειπωμένο μεν αλλά κάπως έπρεπε να κλείσω αυτό το σχόλιο.

 29. NoN SeRViaM said

  @ Ορθό

  Είναι αδύνατος ο διάλογος μαζί σου, αφού σε κάθε λέξη δίνεις δική σου ερμηνεία και νόημα.

  Αυτό όμως δε σημαίνει ότι έπαψες να μου προσφέρεις γέλιο.
  Μην κοιτάς που δε σου μιλάω τακτικά, σε παρακολουθώ με ενδιαφέρον.

  Ομολογώ πως αστραπιαία, στα όρια του ανακλαστικού, σκεπτόμενος ότι στην κουτσουλιά σου μιλάς για το Cagan, μου ήρθε να πω κάτι πολύ υβριστικό για τη φάτσα σου, που δεν έχει πολύ κενό πίσω της να κρύψει.
  Μετά όμως, καθώς στιγμιαία πέρασε απ το μυαλό μου το η προσφορά και το έργο του φυσικού, φιλοσόφου και διανοούμενου C.Sagan, έβαλα λίγο blanco στην κουτσουλιά σου, χαίρομαι γι αυτή τη στιγμή που ζω και αναπνέω, κι άντε στο καλό..

 30. astillais said

  Ντε φταίου ιγώ καλά κυριος Η Αριστοτέλς φταίει. Ετσ΄μι τά μαθει. Πάντως γέλιο και ενδιαφέρον είναι καλός συνδιασμός για αρχή, Τα άλλα τα βρίσκουμε στην πορεία. Αν συμφωνήσουμε αλλοιώς μάλλον ακροατής καλός ,ή διαβάτης διαβαστής ίσως και διαβιβαστής (ρίζα διαβάζω )η δε αφεντομουτσουνάρα μου διαβασθείσα. Όλα αυτά αν απευθύνεσαι σε μένα. γιατί αν όχι ΄Την χάσαμε την επαφή πατριώτ΄.

 31. Νικόλαος said

  @ Astillais

  Το σχόλιο του NoN SeRViaM απευθύνεται στον Ορθόδοξο, όπως φαίνεται από το σύμβολο «προς» (@) δίπλα στη συντομογραφία «Ορθό».

  Ο οποίος Ορδοτράλαλος τα’κανε όλα γαργάρα… ούτε ένδειξη «θεού» ούτε και τσιμουδιά. Όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο…

 32. astillais said

  Νονά ευτυχώς δεν έχω γίνει αλλά παιχνιδολεξού ήμανε εξαπανέκαθεν. Τι λέτε τον βαφτίζουμε για να μην μπερδευόμαστε αλλά και να μην χαλάμε τις λέξεις; Αυτό το ορθό καλό είναι αν ήμασταν γαστρεντερολόγοι όποτε θα εξετάζαμε το ορθό μέσω δακτυλοσκόπησης αλλά αφού δεν είμαστε έχω κάτι άλλο στα σκαριά .Ορε οξω =ορξώ . Πάσα προσφορά δια νέαν ονοματοθεσία θα εγκρίνεται υπό του συντονιστή,άν δεν περιέχει τον απαιτούμενο δόλο θα μεταβιβάζεται στον διάλογο δια τα περαιτέρω (διάλογο είπαμε όχι διάολο αμάν μωρε)

 33. NoN SeRViaM said

  @ Αstillais

  Den απευθυνόμουν σε σένα, όπως σωστά πρόσεξε κι ο Νικόλαος, το «@» μπροστά από ένα όνομα αυτό σημαίνει.
  Την παρεξήγηση αυτή όμως, η αφεντομουτσουνάρα σου την διήλθε με καλή διάθεση και χιούμορ, που είναι κι αυτά καλός συνδυασμός!
  : )

  @ Νικόλαος
  Τώρα δεν κάνουν γαργάρα, κάνουν brain storming (ή, καταιγίδα εν κρανίο..) να βρουν ποιος διάολος είναι αυτός ο Sagan..

 34. astillais said

  Καλέ είμαι καλό παιδί και φαίνομαι ,πως να το κρύψωμεν άλλωστε. Η παρέα σας είναι πολύ του εμπνευστικού , Όπότε θα ημουν πολύ χαζή για να την χάσω. Θα κάνουμε βαφτίσια τι λέτε;Άστο καλλίτερα; Πάρε μια παροιμία ‘ κουφόν καμπάνα κι άν λαλείς τυφλόν κι αν θυμιατίζεις και μεθυσμένο κι αν κερνάς όλα χαμένα είναι.Τόχω και σε αρχαιολληνικό:Τυφλός τα τ’ώτα τον τε νουν τα τ΄όμματ΄ει. Ζατς Δοξάστε με!!!

 35. NoN SeRViaM said

  @ Astillais..

  Ti να σου πρωτοπώ, δε θυμάμαι και σε ποιά ανάρτηση ήταν ρε γμτ να σου στείλω το λινκ.
  Βαφτίσια πάντως του χουμε κάνει, επίσημα και με τη βούλα, η καλύτερα με τη γνωμάτευση επί το ορθότερο.
  Ελπίζω ο Διαγόρας, που είναι πανταχού παρών και τα πάντα πληρών να βρει το σχετικό λινκ και να το αναρτήσει.
  Εκεί να δεις γέλιο. Είχε έρθει ο γκιαούρης να μας πει εμάς άπιστους.
  Μείναμε με το απλό λιτό και ταπεινό «ορθό» για μια ποικιλία από λόγους, και η έλλειψη φαντασίας δεν ήταν ανάμεσά τους απ ότι θυμάμαι..
  : )

 36. Αντώνης said

  Επειδή αναφέρεται πολλές φορές αν υπάρχει απόδειξη της μή ύπαρξης του θεού έχω να σχολιάσω τα εξης:

  α) Την υποχρέωση απόδειξης την φέρουν πάντοτε αυτοί που ισχυρίζονται κάτι, όχι οι υπόλοιποι που τους λένε οτι κάνουν λάθος. Επίσης εξωφρενικοί ισχυρισμοί, απαιτούν και εξωφρενικές αποδείξεις.

  β) Υπάρχει: οι άνθρωποι, όπως πιστεύουν στον θεό. πιστεύουν και σε άλλες εξωφρενικές ιδέες όπως πχ αστρολογία, παρόλο που γνωρίζουμε ότι δεν ισχύει. όπως πχ, πίστεψαν αρκετοί απο αυτούς ότι υπήρχαν πυρηνικά στο Ιράκ, όμως δεν βρέθηκαν, κ.λ.π.

 37. Mastor said

  Νιώθω ότι τα έχουμε ξαναπεί Χίλιες φορές αυτά…

  Ορθόδοξε, ΔΕΝ μπορείς να αποδείξεις κάτι που ΔΕΝ υπάρχει.

  Για να μη σε κουράζω, δεν υπάρχει λογική διαδικασία για να αποδείξεις ότι ΔΕΝ ΠΕΤΑΕΙ Ο ΓΑΙΔΑΡΟΣ.
  Το βάρος της απόδειξης πέφτει σε αυτόν που το ισχυρίζεται.

  Πιστεύεις ότι υπάρχει Θεός; ΑΠΟΔΕΙΞΕ ΤΟ. Μην περιμένεις από εμάς να σου αποδείξουμε ότι δεν υπάρχει.

  Ευχαριστώ

 38. Sober said

  @ορθόδοξος

  Μπορείς να μου αποδείξεις οτι υπάρχει ένας μόνο Θεός και όχι 2, 3, 12 ή 50?

 39. Infidel Boy said

  Συγγνώμη που επεμβαίνω.

  @Mastor: έτσι ακριβώς είναι.

  Το άσχημο με το σχόλιο #3 του Ορθόδοξου είναι όπως επισημαίνει και ο Διαγόρας η παραξήγηση της έννοιας ‘τεκμήριο’, όπως φαίνεται άλλωστε και στο ίδιο το σχόλιο:
  «επειδή η πίστη μας στηρίζετε σε τεκμήρια… Δυστυχώς όμως δεν τα βλέπουν όλοι αυτά». Πως είναι δυνατόν ρε φίλε Ορθόδοξε κάτι να αποτελεί τεκμήριο όταν το αποδέχονται μόνο κάποιοι και κάποιοι άλλοι όχι? Π.χ. στην Ανταρκτική κάνει κρύο, το δεχόμαστε όλοι? Σαφώς. Γιατί αν πας εκεί θα το δαγκώσεις, όσο σκληρός και αν είσαι. Τον Θεό όμως που δεν το βλέπουν όλοι πως θα το δούμε σαν τεκμήριο? Εκτός βέβαια και αν εννοείς τα διάφορα λείψανα, τίμιους σταυρούς και προσωπικές μαρτυρίες σαν τεκμήρια οπότε… πάσο.

 40. Το πρόβλημα με τον «Ορθόδοξος» (*) είναι ότι, σε αντίθεση με τον Θου Βου, είναι εντελώς ανίκανος ως απολογητής. Για παράδειγμα ο Θου Βου δεν θα είχε κάνει ποτέ λόγο για τεκμήρια, αφού θα ήξερε ότι α) θα τον καρφώναμε στον τοίχο, και β) κάτι τέτοιο θα ερχόταν έτσι κι αλλιώς σε αντίθεση με τις αποδεκτές από τους χριστιανούς μπούρδες περί ελεύθερης βούλησης.

  Το μόνο που είναι ικανός να κάνει ο «Ορθόδοξος» είναι να μας εκνευρίζει με τον παρωπιδισμό του, τον λοβοτομημένο δογματισμό του, και την ενοχλητικά προσποιητή ευγένειά του πίσω από την οποία προσπαθεί κακήν κακώς να κρύψει την κακεντρέχειά του.

  * στο παρελθόν έβαζα το ψευδώνυμό του απλώς σε εισαγωγικά, αλλά αφότου άρχισε να αναφέρεται σε εμάς σε τρίτο πρόσωπο, κάνω τώρα πλέον και αυτό.

 41. Όταν ένας άνθρωπος δεν έχει βρει τον Θεό, λογικό και επόμενο είναι να θεωρεί ανοησίες ότι περιστρέφετε γύρω από αυτόν. Δόξα τω Θεώ όμως ο Θεός μας έχει αποκαλυφθεί σε πάρα πολλούς ανθρώπους και έχει δείξει ότι όχι απλά είναι πανταχού παρών, αλλά παρακολουθεί και πολύ στενά τις ζωές όλων μας. Γνωρίζει πολύ καλήτερα τους ανθρώπους από ότι γνωρίζουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους.
  Η ευτυχία που νιώθει κανείς ανακαλύπτοντας την αλήθεια είναι τεράστια και ευχή μας είναι όλοι οι άνθρωποι να βιώσουν αυτά τα συναισθήματα. Είναι ταυτόχρονα και θέλημα Θεού. Το μόνο που απαιτήται από την πλευρά μας είναι η καλή προαίρεση, η θέληση να μάθουμε, να πλησιάσουμε στην γνώση. Πρέπει να αποβάλουμε τους εγωισμούς και τις προκαταλήψεις που μας κρατούν στο σκοτάδι και να προβληματιστούμε.
  Δόξα τω Θεώ για όλα.

 42. cyrus said

  Ωχ — ο «Ορθόδοξος» μας βγήκε Ευαγγελικός…

 43. Αντώνης said

  Ορθό, τι πίνεις…?

 44. @ Ορθόδοδος

  Άντε, τώρα με τέτοια «επιχειρήματα» να κάνεις συζήτηση! Βέβαια, είναι φυσικό από την πλευρά μας να αντικρίζουμε το παράλογο της θρησκείας και να μας σηκώνεται η τρίχα. Αν σταθούμε απλώς στο δόγμα περί τριαδικότητας, αρκεί να γράψουμε:

  1 + 1 + 1 = 1

  Τα σπάει από πλευράς μαθηματικής λογικής! Αυτή δεν είναι άλγεβρα Boole. Είναι άλγεβρα Fool.

  Α, και αυτός ο Θεός που λες ότι μας παρακολουθεί και μας ξέρει καλύτερα από τον εαυτό μας­· και έχει εμφανισθεί σε πολλούς (αλλά όχι σε όλους σ’ένα TV Show παγκόσμιας εμβέλειας)… Πιο πολύ με τη CIA μού μοιάζει.

  Όσο για τη θέληση να μάθουμε, να πλησιάσουμε τη γνώση, εμείς φροντίζουμε να ανοίγουμε και κανένα βιβλίο (όχι αυτό με τον σταυρό απ’έξω πάντως – αν και ήμαστε καλύτεροι γνώστες και αυτού του τερατουργήματος απ’ ό,τι εσείς).

 45. astillais said

  Πατήρ Υιος και Άγιο πνεύμα .Λείπει κατι τις το θηλυκό που το οξοπέταξε η ορθο-δοξος λατρεία-μαντρία-φατρία; .Εμας στο σχολείο μας μάθαιναν ,Δαρείου και Παρισάτιδος γίγνονται παίδες δύο.Βέβαια στο ίδιο σχολείο μας μαθαιναν και Αβρααμ εγεννησεν Ισαακ κλπ κλπ.άλλο που εμείς Φτιάχναμε τραγουδάκια όπως
  Τα χριστιανόπουλα θα πάνε σινεμα
  να δούνε πράκτορα 007
  Αυτή η απουσία του θηλυκού είναι που με χαλάει. Αλλά και το άλλο.
  Με τη λογική του ‘ορθό’ οι Σωκρατικοί θα έπρεπε να προσκυνάνε το κώνιο
  αφού οι χριστιανοί προσκυνάνε το σταυρό.
  Αυτοί αποφάσισαν να ταλαιπωρύνται και να μαζοχίζονται επί γής (όχι όλοι βέβαια π.χ. Χριστόδουλος με τα 650 χρυσά μανικετόκουμπα μαι τις διαμαντένιες μήτρες κλπ κλπ.)Κάποιοι άλλοι όχι. Τι να κανουμε τώρα. Αρκετά δεν αφορίσατε κόσμο Mr ορθό για να πάρετε τις περιουσίες τους; Ε σκάστε πιά.

 46. Δεν είναι απορίας άξιο το πως οι μόνοι χριστιανοί απολογητές που βλέπουμε είναι είτε πανούργοι μάστορες της διαστρέβλωσης όπως ο Θου Βου, είτε εγκεφαλικά δυσλειτουργικοί όπως ο «Απόκ» και ο «Ορθό»;

 47. Mastor said

  Νομίζω ότι τύποι σαν και αυτούς είναι η πραγματική αιτία των προβλημάτων που έχει η χώρα.

  Ρίξε το σκουπίδι κάτω, θα το μαζέψει κάποιος…
  Κλέψε το κράτος, ας πληρώσει αυτός που έχει…
  Είναι το δόγμα «Live and let die», έχει πάψει να μας ενδιαφέρει η λογική των πραγμάτων, έχουμε αφήσει το μυαλό μας σε αδράνεια με αποτέλεσμα να μην είναι πια ικανό να κάνει απλές σκέψεις. Το «γιατί» πλέον το αντιμετωπίζουμε με:

  «…Δόξα τω Θεώ όμως ο Θεός μας έχει αποκαλυφθεί σε πάρα πολλούς ανθρώπους και έχει δείξει ότι όχι απλά είναι πανταχού παρών, αλλά παρακολουθεί και πολύ στενά τις ζωές όλων μας. Γνωρίζει πολύ καλύτερα τους ανθρώπους από ότι γνωρίζουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους….»

  Η βλακεία είναι ανίκητη…. παραδεχτείτε το φίλοι μου, έχουμε ήδη χάσει….

 48. Νικόλαος said

  Στο θέμα Ορθοτούμπανος έχω να δηλώσω την εξής παρατήρηση: το επίπεδο συντακτικού και ορθογραφίας στις αναρτήσεις του έχει πέσει πάρα πολύ. Μήπως απελύθη ο προηγούμενος και προσελήφθη νέος; Αν πάλι έπαθε εγκεφαλικό και ξέχασε όσα έμαθε στο σχολείο, περαστικά και συλληπητήρια.

 49. Απλά το συμπέρασμα μετά και από αυτό το σχόλιο του Ορθοδόξου, είναι αυτό που είχε καταλήξει εξ αρχής ο Διαγόρας. Βίαζει διάφορες έννοιες, όπως στο πρόσφατο σχόλιο που βίασε και την έννοια της γνώσης. Όποιος ισχυρίζεται ότι κατέχει πραγματική γνώση στο θέμα της υπάρξεως του Θεού, είναι βλάκας. Άρα δεν φταίει -μόνο- το επίπεδο συντακτικού ή Ορθογραφίας στο εν λόγω άτομο. Τα κλειστά ιδεολογικά συστήματα όπως η Θρησκεία απαιτούν πρωτίστως και κλειστούς εγκεφάλους στην λογική…

 50. Κάθε άνθρωπος που είναι μακριά από τον Θεό έχει αρνητική άποψη για ότι έχει σχέση με αυτόν. Φαντάζομαι ότι είναι δύσκολο να δεχτούμε καταστάσεις που δεν είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε με τις αισθήσεις μας, αλλά ας σκεφτούμε ότι πριν λίγα χρόνια πράγματα που ζούμε σήμερα θα μας φαινόταν αδιανόητα. Βιώνουμε λ.χ. “αόρατη” τεχνολογία που ενώ δεν την παρατηρούμε με τα ορατά μας μάτια, την δεχόμαστε λόγω συνεπειών αλλά στα πνευματικά θέματα είμαστε πολύ πίσω.

  Τον υλικό κόσμο μπορούμε να τον καταλάβουμε σχετικά εύκολα με λίγη κοσμική γνώση αλλά τα μυστήρια του Θεού προϋποθέτουν άλλες προδιαγραφές. Θα ήταν μεγάλο λάθος εάν προσπαθήσουμε να αντιληφθούμε τον Θεό με τους τρόπους που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Αγώνας χρειάζεται με καλή προαίρεση και όλα θα μας δοθούν.

 51. Άθεος Δεξιός said

  «Θα ήταν μεγάλο λάθος εάν προσπαθήσουμε να αντιληφθούμε τον Θεό με τους τρόπους που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Αγώνας χρειάζεται με καλή προαίρεση και όλα θα μας δοθούν.»

  Ορθόδοξε, πρόσεχε. Κάτι τέτοια φιλελεύθερα και κουλτουριάρικα υποστήριζε ο Πελάγιος για την σωτηρία της ψυχής μέσω των προσπαθειών του ανθρώπου, και έφαγε αναθέματα και αφορισμούς ως αιρετικός που απαρνούνταν την θεία χάρη!

 52. Προφανώς αγαπητέ Άθεος Δεξιός δεν τα γνωρίζετε καλά τα πράγματα.

 53. @ Ορθόδοξος

  Για πολλούς αιώνες η Εκκλησία σας υποστήριζε ότι η Γη είναι επίπεδη, γιατί κάτι τέτοιο αναγράφονταν στη Βίβλο. Προσπαθούσε και επέβαλε μία λανθασμένη κοσμοθεωρία για τον κόσμο για το δικό της και μόνο συμφέρον. Το επισημαίνω: για τον κόσμο τον υλικό που τον αντιλαμβανόμασταν με τις αισθήσεις, για τον πλανήτη μας που ο Ερατοσθένης (3ος αι π.Χ), πολύ πριν ο χριστιανισμός γίνει κράτος και βυθίσει τα πάντα στο Μεσαίωνα, γνώριζε ότι η Γη ήταν σφαιρική και είχε καταφέρει να μετρήσει την περίμετρό της.

  Έχοντας η Εκκλησία κάνει τόσο λάθος όσον αφορά στα φυσικά, γιατί να μην κάνει και στα «πνευματικά»; Μήπως η επιμονή των επιστημόνων της Αναγέννησης δεν ήταν εκείνη που τελικά σας έπεισε ότι η Γη δεν είναι το κέντρο του κόσμου; Μήπως χάριν στην επιστήμη δεν αναθεωρήσατε την παντελώς λανθασμένη και στρεβλή εικόνα που είχατε για τον κόσμο;

  Υπάρχει νοήμων άνθρωπος που αποδέχεται τις μεσαιωνικές ανοησίες σας, τις βασισμένες σε ένα αμφιβόλου αξίας «ιερό» βιβλίο;

  Η «λίγη κοσμική γνώση» που απαιτούνταν, κατά τα λεγόμενα σου, για να κατανοήσετε τον κόσμο καταπλακώθηκε κάτω από μαρμάρινα συντρίμμια και πνίγηκε στο αίμα αθώων ανθρώπων του πνεύματος πριν 2000 χρόνια. Τότε απορρίψατε την «κοσμική γνώση» των Ελλήνων ως χυδαία και διαβολική. Τώρα που δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς, την αποδέχεσθε, υποκριτές! Και θέλετε να αποκτήσετε το κύρος του ειδήμονος στον υπερβατικό κλάδο, τσαρλατάνοι!

  Αποδειχθήκατε εντελώς ακατάλληλοι να ομιλείτε για τον κόσμο τον χειροπιαστό. Αυτή ήταν η κρίση που σας όφειλε η ιστορία. Τώρα ό,τι και να πείτε δεν έχει καμμία βαρύτητα.

 54. Εάν για ανθρώπους που δέχονται την ύπαρξη του Θεού και αγωνίζονται η κατανόηση των γραφών είναι δύσκολη υπόθεση, πόσο περισσότερο δύσκολα άνθρωποι που χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο πιστεύουν ότι δεν υπάρχει Θεός, θα τις καταλάβουν … Είναι σχεδόν αδύνατον.

  Γι’ αυτό το λόγο καλό θα ήταν να μη βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα εάν δεν είμαστε σε θέση να δούμε τα μυστικά τους. Προτιμότερο είναι να συμβουλευόμαστε αυτούς που με τη Χάρη του Θεού μπορούν να βλέπουν όσα σε εμάς είναι αόρατα. Έτσι αποφεύγουμε και την πλάνη.

  Χρειάζεται καλή προαίρεση για να πλησιάσουμε την αλήθεια, καλή προαίρεση και πνευματικός αγώνας. Πρέπει τουλάχιστον να προβληματιστούμε γιατί κάποιοι κατάφεραν να δουν αυτά που σε εμάς φαντάζουν παραμύθια. Κάποιοι βιώνουν το Θεό και προσεύχονται σε αυτόν να τη σωτηρία όλων μας.

  Καλή προαίρεση …

  Κάνει ποτέ λάθος ο Θεός;

 55. αδέσποτος σκύλος said

  Φαίνεται ότι δεν είχε την απόλυτη κατανοηση του τι έκανε…ξέχασε να μας κάνει ικανούς να Τον καταλαμβαίνουμε,τι ηλίθιος θεέ σου!!!

 56. xarxar said

  Χάχα*, ο θεός δεν υπάρχει, αλλά αν υπήρχε θα ήταν υπόλογος για αμέτρητα λάθη και παραλείψεις. Και μόνο το πόσο κακό υπάρχει σ’αυτόν τον κακοφτιαγμένο κόσμο αποτελούν τρανή απόδειξη. Ψάξε εσύ τη χάρη του θεού κι άμα τη βρεις σφύρα μας. Αλήθεια πως καταλαβαίνεις ότι κάποιος την έχει; Τον κουτσουλάνε περιστέρια;

  *είναι δική του έμπνευση, βλ. post 44 «Προσοχή σχολείο»

 57. αδέσποτος σκύλος said

  ….που χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο πιστεύουν ότι δεν υπάρχει Θεός….

  Τι είναι πάλι τούτο;

 58. Ο Θεός δίνει σε όλους τους ανθρώπους τα ίδια πράγματα, αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Το ότι στο κόσμο συμβαίνουν άσχημες καταστάσεις σε καμιά περίπτωση δεν δείχνει αδιαφορία από μέρους του. Θα ήταν ανόητο εάν πιστεύαμε κάτι τέτοιο …
  Οι μόνοι φταίχτες σε κάθε περίπτωση είμαστε εμείς οι ίδιοι, κάθε ένας μας ξεχωριστά και όσο γρήγορα το καταλάβουμε, τόσο καλύτερα για εμάς.

  Ο Θεός είναι δίκαιος. Αγαπάει όλους τους ανθρώπους κατά το ίδιο μέτρο και η ευθύνη για την κατάντια μας είναι μόνο δική μας.

 59. Νικόλαος said

  Μην προσπαθείς να κάνεις ένα γουρούνι (όσο ορθόδοξο κι αν είναι) να τραγουδήσει. Χάνεις τον καιρό σου και ταλαιπωρείς και το γουρούνι.

  Γιάννης Ζουγανέλης (αν θυμάμαι καλά)

  @ Ορθοπάρδαλος

  Έχεις καταντήσει κουραστικός. Δεν υπάρχει θεός, και σε καμία περίπτωση δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τα ίδια προσόντα ή εφόδια. Μην υποστηρίζεις ανόητες θέσεις, και μην συνδέεις τις ανόητες θέσεις αυτές με αυτό που θέλεις να υποστηρίξεις, επί προκειμένω τη φαντασίωσή σου για έναν μπαμπάκα στον ουρανό που θα σε φροντίσει ή θα στείλει άλλους να το κάνουν. Ακόμα και αν πίστευα ότι ο θεός σου υπάρχει, θα τον απέρριπτα! Είναι αηδιαστικός!

 60. Οι άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι ο Θεός μας είναι «κακός» και ότι αυτός ευθύνεται για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο, είναι κυρίως άνθρωποι που δεν τον βίωσαν ποτέ. Δεν είχαν ποτέ την εμπειρία της άπειρης αγάπης του.
  Δεν είναι δυνατόν να γνωρίσεις την πηγή της ευσπλαχνίας και να μην σε αγγίξει αυτό το συμβάν ψυχικά. Από την άλλη πλευρά είναι ίσως αδύνατον άνθρωποι που αβάσιμα δεν δέχονται την ύπαρξη του Θεού, να κατανοήσουν το ρόλο του και το ενδιαφέρον του για τον κόσμο ολόκληρο.

  Όσο παράξενο και να ακούγεται αυτό σε ορισμένους … είναι η μόνη αλήθεια, η πραγματικότητα. Ο Θεός είναι ΑΓΑΠΗ και όταν εμείς δεν την αισθανόμαστε, πρέπει να καταλάβουμε ότι κάτι δεν κάνουμε σωστά. Δεν γίνετε διαφορετικά.

 61. Ένας Θεός πραγματικός θα έδινε στον κάθε άνθρωπο να καταλάβει την ύπαρξη του. Την στιγμή όμως που δεν εμφανίζεται στον περισσότερο κόσμο δείχνει ότι όχι μόνο μας αφήνει στην άγνοια, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απαράδεκτος ως «πατέρας» αλλά στερεί και την ελευθερία εκείνων στους οποίους έχει εμφανιστεί, καθώς πλέον δεν έχουν την ελευθερία να αποφασίσουν αν υπάρχει ή όχι, λαμβάνοντας έστω γι αυτές τις γραμμές υποθετικά ως δεδομένο ότι υπάρχει. Γιατί επιλέγει να κρύβεται; Υποτίθεται πως αυτό που ελευθερώνει τον άνθρωπο είναι η γνώση και όχι η άγνοια!Είμαστε εμείς οι απλοί άνθρωποι πιο ελεύθεροι από τους προφήτες του, τους αγίους , από τους μακάριους; Ή ακόμα και από τον ίδιο τον Θεό, αφού αυτός ως τέλειος μπορεί να είναι μόνο καλός!; Κάτι τέτοιο είναι μία δυσνόητη ιδέα τόσο σε φιλοσοφικό όσο και σε θεολογικό επίπεδο! Και μόνο που ερμηνεύουν κάποιοι θεολόγοι ότι ο Θεός επιλέγει να είναι διακριτικός επειδή αλλιώς θα ζούσαμε ιδιοτελειακά προφανώς καταργούν την έννοια του παραδείσου και της κόλασης καθώς ένας πραγματικά ηθικός άνθρωπος δεν καθορίζεται από τον φόβο της τιμωρίας!

  @Ορθόδοξος είπε

  «Ο Θεός δίνει σε όλους τους ανθρώπους τα ίδια πράγματα, αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Το ότι στο κόσμο συμβαίνουν άσχημες καταστάσεις σε καμιά περίπτωση δεν δείχνει αδιαφορία από μέρους του. Θα ήταν ανόητο εάν πιστεύαμε κάτι τέτοιο …Οι μόνοι φταίχτες σε κάθε περίπτωση είμαστε εμείς οι ίδιοι, κάθε ένας μας ξεχωριστά και όσο γρήγορα το καταλάβουμε, τόσο καλύτερα για εμάς. »

  Το κακό στον κόσμο είναι γεγονός και δεν υπάρχει καμία δυσκολία στο να αναγνωριστεί από τους άθεους. Το πρόβλημα της υπερβολής του κακού στην φύση το έχουν οι ένθεοι καθώς δεν συμβαδίζει με τον ορισμό του θεού ως φιλεύσπλαχνος, τέλειος, παντοδύναμος κ.α.
  Ακόμα όμως και αν προσπαθήσουμε να λάβουμε υπ όψιν μας αυτά που λες, πάλι αδυνατώ να κατανοήσω το μέγεθος του κακού που προκαλούν οι άνθρωποι ! Διότι το κακό δεν υπάρχει απλά αλλά είναι αχανές και πανταχού παρών και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τον φιλεύσπλαχνο δημιουργό τους! Αν εξετάσουμε την ανθρωπότητα αυτό που θα διαπιστώσουμε είναι η βία, η απληστία τεράστιος πόνος, δεινά, πόλεμοι κ.α. Όχι , όλα αυτά δεν κολακεύουν τον δημιουργό τους αντιθέτως τον εκθέτουν διότι την ευθύνη πάντα την έχει ο κατασκευαστής για τις προδιαγραφές του προιόντος όχι ο χρήστης!

  @Ορθόδοξος είπε

  «Προτιμότερο είναι να συμβουλευόμαστε αυτούς που με τη Χάρη του Θεού μπορούν να βλέπουν όσα σε εμάς είναι αόρατα. Έτσι αποφεύγουμε και την πλάνη. »

  Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιοι έχουν την χάρη του Θεού, το σίγουρο είναι ότι ξέρουμε τις δυνατότητες του ανθρωπίνου εγκεφάλου και τις αυθυποβολής και για εμάς τέτοια δήθεν υπερφυσικά φαινόμενα είναι ερμηνεύσιμα απόλυτα με τις γνώσεις που έχουμε για την ανθρώπινη ψυχική ανάγκη και το πως λειτουργεί αυτή στο άγνωστο!

  Με την ίδια λογική, θα πιστεύαμε και σε όσους ειλικρινά θεωρούν πως είδαν φαντάσματα…για να ξεφύγουμε από την πλάνη!

 62. «Ορθόδοξος» είσαι ανίδεος, γελοίος, και παράλογος. Το κάθε τι που γράφεις είναι εκτός πραγματικότητας, αντίθετο με τους κανόνες της λογικής, τους νόμους της φύσης, και την εννοιολογία των λέξεων. Παραπάνω χαρακτηρίζεις κάποια θεολογικής έμπνευσης καραμπουρδάρα ως «το μόνο βέβαιο», βιάζοντας έτσι την έννοια της λέξης «βεβαιότητα». (Για να μην πω και της λέξης «μόνο».)

  Τολμάς δε, να αραδιάζεις όλες αυτές τις ηλιθιότητες που ακόμα και πολλοί χριστιανοί θα δυσκολευόντουσαν να χάψουν, με τέτοια φυσικότητα ώστε να θεωρείς ότι τίποτα δεν σε υποχρεώνει να παρέχεις την παραμικρή τεκμηρίωση γι αυτά που γράφεις. Δεν καταλαβαίνεις ότι έτσι γίνεσαι ο περίγελος των πάντων;

  Προφανώς όχι.

  Δεν πειράζει.

  Έχουμε και λέμε λοιπόν:

  1. Εξήγησέ μας από που ξέρεις εσύ ότι ο υποτιθέμενος θεός σου «δίνει σε όλους τους ανθρώπους τα ίδια πράγματα».

  2. Πες μας πως συμβιβάζεις το θέσφατο ότι ο υποτιθέμενος θεός σου «δίνει σε όλους τους ανθρώπους τα ίδια πράγματα» με το γεγονός ότι μια απλή ματιά στον κόσμο γύρω μας δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ούτε ένας άνθρωπος δεν έχει τα ίδια πράγματα με κάποιον άλλο.

  3. Εξήγησέ μας από που ακριβώς προκύπτει πως «το ότι στο κόσμο συμβαίνουν άσχημες καταστάσεις» δεν δείχνει ακριβώς αυτό που ο κάθε λογικός άνθρωπος συμπεραίνει πως δείχνει, δηλαδή «αδιαφορία» από μέρους του οποιουδήποτε υποτιθέμενου θεού.

  4. Πες μας που το ξέρεις εσύ αυτό.

  5. Ανόητος είσαι και φαίνεσαι.

  6. Πες μας κατά ποιόν ακριβώς τρόπο το ενάμισυ έτους μωρό που πεθαίνει από την πείνα στην Αφρική είναι το ίδιο «μόνος φταίχτης» γι αυτό που του συμβαίνει.

  7. Εξήγησέ μας τι ακριβώς σημαίνει η φράση «ο θεός είναι αγάπη». Η εξήγησή σου θα πρέπει να είναι σαφής, και να μην περιέχει κανενός είδους μεταφορά, παρομοίωση, ή άλλου είδους πλάγιο ή νεφελώδη λόγο.

 63. Όπως έχουμε ξαναπεί, η παρουσία του Θεού μπορεί να γίνει αισθητή από κάθε άνθρωπο. Οι Άγιοι δεν γεννήθηκαν έτσι, αλλά στην πορεία της ζωής τους με μεγάλο αγώνα κατάφεραν να πλησιάσουν σε αυτά που εμάς φαίνονται παραμύθια. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία από μέρους μας και καμιά ευθύνη από την πλευρά του Θεού, θα ήταν πραγματικά ανόητο να υποστηρίζουμε τα αντίθετα. Το κακό δεν ήρθε στον κόσμο από τον Θεό, ήρθε από τις “κακές” επιλογές μας. Βέβαια όσοι δεν έχουν δεχτεί ακόμα την ύπαρξη Tου και χωρίς κανένα στοιχείο θέλουν να πιστεύουν ότι δεν υφίσταται, λογικό είναι να μην μπορούν να εξηγήσουν τον κόσμο και να είναι ταυτόχρονα φορείς πολλών ερωτημάτων.

  Χρειάζεται καλή προαίρεση.
  Ένας καλοπροαίρετος ακόμα και αν δεν μπορούσε να δεχτεί το Θεό, τουλάχιστον θα προβληματιζόταν με όλα αυτά που συμβαίνουν και μαρτυρούν τη παρουσία Του. Ένας κακοπροαίρετος … εκτός που θα έβρισκε δικαιολογίες θα κάθε τι που δεν έχει καταφέρει ακόμα στη ζωή του, θα κατηγορούσε και κάθε στάση Του Θεού.

  Πρέπει να καταλάβουμε ότι δικό μας συμφέρον είναι να είμαστε κοντά Του. Αυτός είναι η πηγή όλων των αρετών και μακριά Του υπάρχει άπειρο σκοτάδι, άγνοια και κακία.

 64. Τα σχόλια του «Ορθόδοξος» θα παρακρατούνται μέχρι να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω 7 ερωτήματα.

 65. Μάνος said

  Διαγόρα έλεος … έπεσες πολύ !!!!

 66. Α, ναι; πως κι έτσι;

 67. giorugosu said

  Ορθόδοξος for vice-president!!!

  Διαγόρα μπορώ να σου απαντήσω εγώ στις 7 ερωτήσεις σου… βλέπεις, είναι τόσο προβλέψιμες!
  Όμως δεν θα τις απαντήσω γιατί θα προσβάλω τον εαυτό μου κυρίως, λέγοντας τέτοιες ηλιθιότητες, και μετά όλους εσάς!

  Ορθόδοξε, γύρνα απο το άλλο πλευρό να τα δεις και έγχρωμα!

 68. Πού είναι ο ΘΒ να απαντήσει αυτός στη θέση του «συναδέλφου απολογητή»; Διακοπές;

 69. Μου φαίνεται πως έχεις χάσει επεισόδια.

 70. Εννοείται πως με μία πιο ανοιχτή διάθεση και με τρόπο αποκρυπτογράφησης των νοημάτων του Ορθόδοξου, εξάγουμε εύκολα το συμπέρασμα ότι ο Θεός είναι το bing bang!Γιατί επιλέγεται να το ονομάζουμε Θεό αποτελεί απλά ένα γρίφο, πάντως αυθαίρετα ορίζεται. Από τα στοιχεία πάντως προκύπτει ότι σ αυτό οφείλεται η δημιουργία της τάξης του χώρου και του χρόνου, του σύμπαντος και εν τέλει του ανθρώπου. Ο άνθρωπος αγαπάει. Οπότε, έχουμε και λέμε: Το bing bang που είναι ο Θεός γέννησε την αγάπη. Συμπέρασμα: Ο Θεός είναι αγάπη!

  Τώρα, το να προσεύχεσαι σ αυτό καταντά γελοίο. Το να σκοτώνεσαι γι αυτό, απλά είσαι άρρωστος από μία σοβαρή ασθένεια του μυαλού…

 71. Mastor said

  Ορθόδοξε την αγάπη την δίνουν ΜΟΝΟ οι άνθρωποι μεταξύ τους.

  ….Τώρα αν γνώρισες καμία ΘΕΑ που σου χάρισε αγάπη τότε και μόνο τότε αντιλαμβάνομαι το χτύπημα που έχεις φάει και σε καταλαβαίνω….

  (Συνήθως γνωρίζουμε ΘΕΕΣ αλλά ούτε που μας κοιτάνε γμτ. Αυτό δεν είναι άδικο κατά τη γνώμη σου;;;)

 72. Αθέος Δεξιός said

  Με αρέσουν αυτές οι αόριστες περιγραφές του Θεού.

  Όταν μιλάνε στους ομοιδεάτες, οι θρήσκοι όχι απλώς γνωρίζουν τί είναι ο θεός, αλλά και τί σκέφτεται, τί θέλει να τρώμε, πώς απαιτεί να κάνουμε σεξ! Αλλά όταν σκοντάφτουν σε κανέναν πιο δύσκολο συνομιλητή, αρχίζουν τα νεφελώδη και συγκεγχυμένα.

  Έχω ένα δικό μου.

  Ο ΠΑΟΚ/Ολυμπιακός/Άρης είναι Θεός.
  Ο ΠΑΟΚ/Ολυμπιακός/Άρης υπάρχει.

  Επομένως, υπάρχει Θεός.

  Μουχαχα…

 73. Αγαπητέ Διαγόρας ο Μήλιος ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω για πιο λόγο εκνευρίζεσαι τόσο πολύ ώστε να χρησιμοποιείς τέτοιο λόγο. Έχω αναφέρει και στο παρελθόν, ότι εμείς (όλοι μας ανεξαρτήτου απόψεως) είμαστε απλοί άνθρωποι που απλά καταθέτουμε την γνώμη μας. Ούτε προσηλυτισμό κάνουμε και ούτε έχουμε την πλανεμένη εντύπωση ότι θα αλλάξουμε τον κόσμο. Κάθε ένας από εμάς θεωρώ τουλάχιστον εγώ προσωπικά ότι δημιούργησε το ιστολόγιο του για να προβάλει την άποψη του και φυσικά εάν το επιθυμεί με τη δυνατότητα των σχολίων να ακούει ίσως και τις γνώμες κάποιων άλλων.

  Εσύ (και εσύ μάλλον) ενώ θεωρείς αρετή την αθεΐα ! μεταχειρίζεσαι τις παραπάνω εκφράσεις … Πραγματικά προβληματίζομαι για το άτομο σου.
  Δεν έχω κάποιο πρόβλημα εγώ, δεν παρεξηγούμε και δεν νομίζω και ποτέ να εκνευριστώ ή να θυμώσω για την τακτική σου. Ειλικρινά σου μιλάω όμως και χωρίς να έχω καμιά διάθεση να σε μειώσω, ορισμένες φορές ασχέτως που έχουμε τελείως διαφορετική στάση στα πνευματικά θέματα, νομίζω ότι έχω να κάνω με ανήλικο. Τέλος πάντων, δεν θέλω να επεκταθώ γιατί από άλλες απαντήσεις σου γνωρίζω πλέον ότι δεν μπορείς να δεχτείς ότι η πρόθεση μου δεν είναι το να σε προσβάλω, αλλά πολύ διαφορετική από αυτή που νομίζεις.

  > 1. Εξήγησέ μας από που ξέρεις εσύ ότι ο υποτιθέμενος θεός σου «δίνει σε όλους τους
  > ανθρώπους τα ίδια πράγματα».

  1. Γνωρίζω εκ πείρας ότι ο Θεός δίνει τα ίδια σε όλους. Δεν υπάρχει προσωποληψία στον Θεό, αγαπά όλο τον κόσμο και όλα τα πλάσματα του κατά τον ίδιο τρόπο. Αυτό υποστηρίζει η εκκλησία μας, αυτό υποστηρίζουν οι Άγιοι Πατέρες της Ορθοδοξίας και αυτό βλέπω και εγώ παρατηρώντας τον κόσμο. Κανείς δεν είναι πιο άξιος ή πιο ανάξιος μπροστά στο Θεό. Όλοι μας γεννιόμαστε ίσοι αλλά στην πορεία της ζωής μας με τις επιλογές μας ερχόμαστε πιο κοντά Του ή απομακρυνόμαστε τελείως.
  Ακόμα και τον αμαρτωλό τον αγαπάει εξίσου ο Θεός και αυτό εξάλλου φαίνετε ξεκάθαρα από πολλά σημεία των γραφών «οὐ γὰρ ἦλθον καλέσαι δικαίους, ἀλλὰ ἁμαρτωλούς εἰς μετάνοιαν». Εάν ο Θεός αγαπητέ Διαγόρας ο Μήλιος δεν αγαπούσε όλο τον κόσμο κατά τον ίδιο τρόπο, θεωρείς ότι εσύ να ήσουν καλά τώρα; Δεν νομίζω …
  Μπορούμε να αναφέρουμε πολλά παραδείγματα αλλά νομίζω ότι μόνο οι λόγοι των Πατέρων αρκούν.

  > 2. Πες μας πως συμβιβάζεις το θέσφατο ότι ο υποτιθέμενος θεός σου «δίνει σε όλους
  > τους ανθρώπους τα ίδια πράγματα» με το γεγονός ότι μια απλή ματιά στον κόσμο γύρω
  > μας δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ούτε ένας άνθρωπος δεν έχει τα ίδια πράγματα
  > με κάποιον άλλο.

  2. Δεν ευθύνεται ο Θεός για την κακία του κόσμου. Ο κόσμος επιλέγει να ζει κατά αυτόν τον τρόπο.

  > 3. Εξήγησέ μας από που ακριβώς προκύπτει πως «το ότι στο κόσμο συμβαίνουν άσχημες
  > καταστάσεις» δεν δείχνει ακριβώς αυτό που ο κάθε λογικός άνθρωπος συμπεραίνει πως
  > δείχνει, δηλαδή «αδιαφορία» από μέρους του οποιουδήποτε υποτιθέμενου θεού.

  3. Αρχικά να σου πω ότι αυτό το συμπέρασμα δεν είναι “κάθε λογικού ανθρώπου” αλλά το συμπέρασμα που βγάζει ένας άνθρωπος δεν έχει βρει ακόμα τον Θεό. Είναι δυνατόν ποτέ ένας Θεός που επέλεξε να ενσαρκωθεί για την σωτηρία μας και να περάσει όλα αυτά τα μαρτυρία, να ονομάζετε αδιάφορος; Όχι αγαπητέ …
  Για να μπορέσεις να διεισδύσεις στα βάθη των γραφών και να βρεις τον Θεό ώστε να σου λυθούν όλες σου οι απορίες, χρειάζεται πνευματικός αγώνας. Διαφορετικά όλα θα σου φαίνονται παράλογα και είναι λογικό αυτό.

  > 4. Πες μας που το ξέρεις εσύ αυτό.

  4. Μελετώντας την Ορθοδοξία με κάθε τρόπο.

  > 5. Ανόητος είσαι και φαίνεσαι.

  5. Αν με γνώριζες από κοντά θα καταλάβαινες ότι είμαι φορέας πολλών ελαττωμάτων. Ο Θεός να μας βοηθά όλους.

  > 6. Πες μας κατά ποιόν ακριβώς τρόπο το ενάμισυ έτους μωρό που πεθαίνει από την πείνα
  > στην Αφρική είναι το ίδιο «μόνος φταίχτης» γι αυτό που του συμβαίνει.

  6. Σαφώς και στο παράδειγμα σου ένα βρέφος δεν έχει την ικανότητα να διατηρηθεί από μόνο του, αλλά κάποιοι άλλοι πρέπει να φροντίσουν γι’ αυτό έτσι όπως έγινε με όλους εμάς. Δυστυχώς όμως οι επιλογές που κάνουν ορισμένες φορές κάποιοι όχι μόνο δεν είναι σωστές, αλλά είναι καταστροφικές για ευαίσθητες κατηγορίες ανθρώπων. Δεν ευθύνεται ο Θεός όμως για όλες αυτές τις επιλογές, κάθε ένας μας είναι ελεύθερος να διαλέξει τον δρόμο που επιθυμεί.
  (βλέπε και παραπάνω σχόλια)

  > 7. Εξήγησέ μας τι ακριβώς σημαίνει η φράση «ο θεός είναι αγάπη». Η εξήγησή σου θα
  > πρέπει να είναι σαφής, και να μην περιέχει κανενός είδους μεταφορά, παρομοίωση, ή
  > άλλου είδους πλάγιο ή νεφελώδη λόγο.

  7. Όσο να προσπαθήσεις να εξηγήσεις με λόγια κάποια πράγματα, εάν δεν τα νιώσει αυτός που τα ακούει, δεν θα μπορέσει ποτέ να εννοήσει. Είναι θέματα που με την Χάρη Του Θεού καταλαβαίνουμε. Επιτρέψτε μου να δανεισθώ και μερικά λόγια του Αγίου Ιωάννου του Σιναίτου …

  ΕΚΕΙΝΟΣ ποὺ θέλει νὰ διηγῆται μὲ λόγια αἰσθητὰ τὴν αἴσθησι καὶ τὴν ἐνέργεια τῆς ἀγάπης τοῦ Κυρίου στὴν κυριολεξία της, καὶ τῆς ἁγίας ταπεινοφροσύνης καθὼς πρέπει, καὶ τῆς μακαρίας ἁγνότητος ἀληθινά, καὶ τῆς θείας ἐλλάμψεως παραστατικά, καὶ τοῦ φόβου τοῦ Θεοῦ πραγματικά, καὶ τῆς ἐσωτερικῆς πληροφορίας ἀλάνθαστα, καὶ φαντάζεται ὅτι θὰ δώση νὰ καταλάβουν αὐτὰ τὰ πράγματα μὲ τὴν ἐξήγησί του ὅσοι δὲν τὰ ἔχουν γευθῆ προσωπικῶς, αὐτὸς ὁμοιάζει μὲ ἐκεῖνον ποὺ θέλει νὰ ἐξηγήση μὲ λόγια καὶ παραδείγματα, πόσο γλυκὸ εἶναι τὸ μέλι σὲ ἐκείνους ποὺ ποτὲ δὲν τὸ ἐγεύθηκαν. Καὶ ὁ μὲν δεύτερος ἄδικα φιλολογεῖ, γιὰ νὰ μὴν εἰπῶ βαττολογεῖ, ὁ δὲ πρῶτος ἢ ἀγνοεῖ αὐτὰ ποὺ διηγεῖται ἢ ἐμπαίζεται ὑπερβολικὰ ἀπὸ τὴν κενοδοξία.

  Καλή προαίρεση αγαπητέ …

 74. Για διευκόλυνση των αναγνωστών επεξεργάστηκα το παραπάνω σχόλιο του «Ορθόδοξος» και προσέθεσα σε αυτό τις ερωτήσεις προς τις οποίες απαντάει.

 75. Mitsakos said

  Υποψιάζομαι ότι ο Ορθόδοξος είναι προβοκατόρικος-φανταστικός
  χαρακτήρας, ένα πιόνι στα χέρια των δικτύου των θεοαρνητών για να πέφτει τσάμπα γέλιο
  μεταξύ σας. Αν δεν ισχύει κάτι τέτοιο -και είναι original- κάντε ότι περνάει από το χέρι σας να μη φύγει από εδώ μέσα.
  -Δόξα τω φραπέ για όλα.
  -Αγώνας χρειάζεται με καλή προαίρεση και όλα θα μας δοθούν. Η πιθανότητα στο ΕΧΤΡΑ5 είναι περίπου 1/350000. Όχι;
  -Κάνει ποτέ λάθος το power meter του laptop?

 76. Γιατί, Μιτσάκο, εσύ βγάζεις τον εαυτό σου απέξω από το δίκτυο των θεοαρνητών;

  Δόξα τω φραπέ, εν φραπουτσίνω αδελφέ.

 77. αδέσποτος σκύλος said

  Βράζω πατάτες,ο όρθο ξέφυγε και προσπαθεί με ασυναρτησίες να «τεκμηριώσει» τα ακαταλαβήστικα που ψέλνει,και Διαγόρα μην ασχολείσε τόσο πολύ, χιλιοειπωμένα όλα όσα λές εσύ και οι υπόλοιποι εδω μέσα,κάποιοι δεν ακολουθούν όμως,ίσως να είναι μέρος της απόρηψης της φυσικής επιλογής!!!

  όπως φαίνεται δεν είναι όλοι προικησμένοι νοητικά και κοινωνικά.χωρίς να αφήνω εμένα απ’έξω,για να ξηγούμαστε….

 78. Mitsakos said

  Όχι Διαγόρα δεν τον βγάζω. Λάθος διατύπωση. Εννοούσα του κάπως πιο «στενού πυρήνα» του blog :)

 79. @Ορθόδοξος

  «Όλοι μας γεννιόμαστε ίσοι αλλά στην πορεία της ζωής μας με τις επιλογές μας ερχόμαστε πιο κοντά Του ή απομακρυνόμαστε τελείως.»

  Αυτό να το πεις σε κάποιον που έχει γεννηθεί σε συνθήκες εξαθλίωσης, με AIDS γιατί ήταν φορέας η μητέρα του και δεν ξέρει αν θα επιβιώσει ή όχι για άλλη μια μέρα. Βέβαια μπορεί να έχει ιδιαίτερο «ενδιαφέρον» η ζωή του γιατί δεν ξέρει αν θα πεθάνει από ασιτία, αρρώστιες ή καμιά βόμβα… Όχι σοβαρά προσπάθησε να σκεφτείς τον εαυτό σου σ’αυτή την θέση και πες μου ειλικρινά αν θα πίστευες ακόμη πως υπάρχει ένας ελεήμον και καλός θεός που αγαπάει όλους τους ανθρώπους αλλά εσένα σ’άφησε να γεννηθείς καταδικάσμένος παρόλο που είναι παντοδύναμος….

  «Μπορούμε να αναφέρουμε πολλά παραδείγματα αλλά νομίζω ότι μόνο οι λόγοι των Πατέρων αρκούν.»

  Έχεις διαβάσει την Βίβλο; Σεξ, βία και πλήρης παραλογισμός μεταξύ άλλων… Άσε που οι λόγοι των πατέρων είναι λόγοι ανθρώπων, ραμμένοι και κομμένοι πολύ μετά τον θάνατο του Χριστού (αν δεχτούμε πως υπήρχε) στα μέτρα όσων ήθελαν να ελέγξουν τους ανθρώπους και βρήκαν τον καλύτερο τρόπο: τον φόβο της τιμωρίας από έναν θεό και την ελπίδα της επιβράβευσης από τον ίδιο θεό. Τι το καλό όμως έχει ένας άνθρωπος που ορίζει την συμπεριφορά του μόνο και μόνο με βάση τον φόβο ή την ελπίδα για ανταμοιβή; Κανένα αν θες την γνώμη μου, είναι ιδιοτελής και αν δεν φοβόταν πιθανότατα θα έκανε πολύ άσχημα πράγματα….

  «2. Δεν ευθύνεται ο Θεός για την κακία του κόσμου. Ο κόσμος επιλέγει να ζει κατά αυτόν τον τρόπο.»

  Φάσκετε κι αντιφάσκετε εσείς οι πιστοί. Εγώ αν ήμουν θεος και είχα την δυνατότητα να φτιάξω ό,τι θέλω θα έφτιαχνα έναν κόσμο χωρίς κακό γιατί αυτό είναι το λογικό να κάνει κανείς. Αν έφτιαχνα έναν κόσμο του οποίου οι κάτοικοι θα βασανίζονταν και θα πονούσαν μάλλον θα ήμουν ένας σαδιστής θεός…

  «Είναι δυνατόν ποτέ ένας Θεός που επέλεξε να ενσαρκωθεί για την σωτηρία μας και να περάσει όλα αυτά τα μαρτυρία, να ονομάζετε αδιάφορος;»

  Θα τον ονόμαζα καθυστερημένο και ανίκανο γιατί:

  1ον θα μπορούσε να σώσει τον κόσμο χωρίς να τα περάσει όλα αυτά.
  2ον Που την είδες την σωτηρία; Τι έχει αλλάξει τα 2000 χρόνια που υπάρχει ο χριστιανισμός στον κόσμο; Εντάξει κάηκε καμιά βιβλιοθήκη και χάσαμε σπουδαία φιλοσοφικά και επιστημονικά έργα της αρχαιότητας, αλλά εκτός από αυτό δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Δεν έγινε ούτε πιο ηθικός ούτε πιο καλός ο κόσμος. Αντιθέτως οι θρησκείες οδήγησαν σε ακραίες φανατικές συμπεριφορές, σε μίσος και στην απώλεια πολλών ζωών. Θα μου πεις ότι δεν φταίει ο θεός για όλα αυτά. Ναι αλλά φταίνε οι θρησκείες που τον αντιπροσωπεύουν. Κι εμένα δεν με νοιάζει αν θα συνεχίζει να πιστεύει ο κόσμος στον θεό αλλά με νοιάζει να σταματήσουν να έχουν οι θρησκείες τέτοια δύναμη, και καλώς ή κακώς η πίστη στον θεό ενισχύει την δυνατότητα των εκκλησιών να εκμεταλλεύονται τον κόσμο. Αυτό είναι δικό σας πρόβλημα ουσιαστικά (των πιστών εννοώ), λύστε το, διορθώστε και την απαράδεκτη συμπεριφορά των εκκλησιών και θα σταματήσω να διαμαρτύρομαι για τις θρησκείες. Ως τότε όμως κάτι πρέπει να κάνω για να υπερασπιστώ τα δικαιώματά μου, ε;

  Και κάτι άσχετο με το θέμα, σε έναν διάλογο υπάρχει συγκεκριμένη δομή:

  -Έκφραση άποψης και επιχειρήματα για την τεκμηρίωσή της
  -Έκφραση αντίλογου και επιχειρήματα για την τεκμηρίωσή του κ.ο.κ.

  Θα ήταν καλό να χρησιμοποιείς επιχειρήματα λοιπόν γιατί το να πετάς απλά μια ατάκα (όπως κάνεις στα περισσότερα σχόλιά σου) καθιστά τον διάλογο αδύνατο κι αυτό είναι κουραστικό…

 80. Αγαπητή μου Ιοκάστη, σαφώς και το ίδιο πιστεύω για ένα τέτοιο άτομο και για οποιοδήποτε άτομο στον κόσμο με την οποιαδήποτε ασθένεια ή γενικότερα πρόβλημα και αυτό δεν το υποστηρίζω απλά για να πω κάτι, αλλά γιατί έτσι είναι η πραγματικότητα. Ο άνθρωπος μπορεί να εκμεταλλευτεί όλες τις καταστάσεις είτε είναι καλές είτε είναι “κακές” κατά τον κοσμικό τρόπο σκέψεις. Εσύ αυτή την στιγμή τα βλέπεις όλα από την κοσμική πλευρά, χωρίς να έχεις στο μυαλό σου ότι μόνο η ψυχή έχει αξία και γι’ αυτή πρέπει να αγωνιζόμαστε και έτσι έχεις πολλά ερωτήματα στο μυαλό σου. Προσπάθησε να καταλάβεις ότι όλα γίνονται για την καλή μας ψυχική κατάσταση, αυτό μόνο μετράει.
  Ένας ασθενής μπορεί να μην είναι σε θέση να βιώσει καταστάσεις που ζει κάποιος σωματικά υγιείς αλλά όχι μόνο δεν είναι κατώτερος από αυτόν σε πνευματικό επίπεδο αλλά έχει και περισσότερα θετικά στοιχεία στον αγώνα αυτό.

  Αγαπητή μου Ιοκάστη δεν έχω διαβάσει όλη τη Βίβλο αλλά από αυτά που έχω διαβάσει έως σήμερα τα μόνο στοιχεία που παρατηρώ κυρίως είναι η αγάπη και η θυσία από την μεριά του Θεού μας και ειλικρινά αναρωτιέμαι πώς τα βλέπεις εσύ έτσι τα πράγματα … Όσον αφορά τους Πατέρες της εκκλησίας μας, δεν είναι απλά άνθρωποι που έχουν τοποθετηθεί στο θέμα της θρησκείας και φυσικά δεν είναι άνθρωποι που είχαν κάποιο κοσμικό συμφέρον. Αυτά συνήθως τα σκεφτόμαστε εμείς κρίνοντας από τον εαυτό μας, δεδομένου ότι δεν έχουμε βιώσει τον πνευματικό τους πλούτο ώστε να πλησιάσουμε στον τρόπο σκέψης τους. Είναι φωτισμένα άτομα από το Θεό και η άποψη τους είναι τουλάχιστον σεβαστή.

  Για το θέμα της κακία του κόσμου, εάν εμείς που είμαστε απλοί θνητοί, αμαρτωλοί άνθρωποι θέλουμε ένα καλό κόσμο έχεις την εντύπωση ότι ο Θεός μας να θέλει κάτι διαφορετικό. Δεν νομίζω … Ο Θεός αυτόν τον κόσμο που θέλεις και εσύ επιθυμεί αλλά έχει κάνει και κάθε πλάσμα του ελεύθερο να επιλέγει αυτό που θέλει. Επειδή ως παντογνώστης που είναι γνωρίζει την αδυναμία μας και τον πόλεμο που δεχόμαστε, μας έχει δώσει όλα τα “όπλα” για να πετύχουμε αυτό τον σκοπό που εκτός από θέλημα μας, είναι και θέλημα Του. Ο καθένας διαλέγει το δρόμο του.

  Αγαπητή Ιοκάστη θα τον ονόμαζες έτσι γιατί απλά δεν τον έχεις γνωρίσει και με αυτά που γνωρίζεις και θεωρείς ότι είναι και σωστά, λογικό είναι να έχεις αυτή την άποψη. Κατ΄ αρχήν όσον αφορά τον τρόπο που θέλησε ο Θεός να κατέβει στη γη … ας μη το σχολιάσουμε καλύτερα γιατί θεωρώ ότι δεν μας πέφτει λόγος. Είναι δηλαδή σαν να έχεις εσύ ένα τεράστιο προσωπικό πρόβλημα και όταν φιλοτιμηθεί ένας άνθρωπος να σε βοηθήσει και το κάνει μετά με επιτυχία, εσύ αντί να του πεις και ένα ευχαριστώ να τον κατσαδιάζεις για τα μέσα που χρησιμοποίησε. Άστο καλύτερα …
  Όσον αφορά για τη σωτηρία που δεν βλέπεις και εδώ είναι λογικό να μην τη βλέπεις να βλέπεις μόνο αυτά που αναφέρεις, δεδομένου ότι ζεις μακριά Του. Να είσαι βέβαιη ότι ο κόσμος έχει αλλάξει πάρα πολύ. Εγώ προσωπικά γνωρίζω ανθρώπους που ήταν κυριολεκτικά θηρία και έχουν μεταμορφωθεί κυριολεκτικά. Αυτό δεν είναι αλλαγή στον κόσμο; Κάθε ένας από εμάς είναι ένα κομματάκι αυτού του κόσμου και εάν όλοι μας διαλέγαμε να προσπαθήσουμε, θα άλλαζε και όλος ο κόσμος. Είπαμε όμως και πριν ότι ο Θεός έχει κάνει ελεύθερο τον άνθρωπο και έτσι άλλος διαλέγει τον ένα δρόμο, άλλος το άλλο. Ο Θεός είναι υπεύθυνος και γι’ αυτό;
  Κανένα πλάσμα του Θεού δεν είναι ελεγχόμενο, νομίζω ούτε και οι άγγελοι του πόσο μάλλον οι άνθρωποι.

 81. Νικόλαος said

  @ Ανορθόγραφος και Ασύντακτος:

  Εγώ απορρίπτω την ίδια την έννοια της αμαρτίας. Όπως απορρίπτω και την έννοια της ψυχής, της μετά θάνατον ζωής, της ενσάρκωσης του θεού καθώς και την ύπαρξη του θεού κατά βάση. Εσύ τα πιστεύεις επειδή σε κορόιδεψαν, και σε κοροϊδεύουν από μικρό παιδί, χωρίς να έχεις ποτέ την ευκαιρία να αντιδράσεις. Θα σου κάνω μία ερώτηση, για να ξέρουμε πού στεκόμαστε:

  Ορθόδοξε, πότε άρχισες να πιστεύεις στο θεό;

 82. Αν κρίνουμε α) από τη μανία με την οποία γράφει, β) από τον ασύλληπτο δογματισμό του, γ) από μερικά καθαρευουσιάνικα που ξεστομίζει που και που, και δ) από τον ιδιάζοντα τρόπο κατά τον οποίο η μόρφωσή του φαίνεται να είναι τμηματική, μάλλον συγκαταλέγεται ανάμεσα σε εκείνους που κοροϊδεύουν, παρά σε εκείνους που κοροϊδεύονται.

 83. Αγαπητοί μου άρχισα να πιστεύω στο Θεό από τη στιγμή που άρχισα να τον αντιλαμβάνομαι όπως κάθε πιστός. Η παιδική μου ηλικία και όταν λέω παιδική ηλικία εννοώ η σχολική εκπαίδευση και η οικογένεια δεν έχει καμιά σχέση με την μικρή πίστη μου. Αυτά θέλουν να τα αναφέρουν όσοι τους βολεύουν ως επιχειρήματα.
  Ο Θεός αποκαλύπτετε σε όλους τους ανθρώπους, αρκεί να μην του γυρίζουμε την πλάτη.

 84. Ο θεός αποκαλύπτεται μόνο σε όσους θέλουν να τους αποκαλυφθεί. Αυτός είναι ο ορισμός της αυθυποβολής και της αυταπάτης. Έτσι λοιπόν «Ορθόδοξος» αυταπατάσαι κατά δική σου ομολογία.

 85. Όπως έχουμε ξαναπεί, είναι λογικό ένας άνθρωπος που αβάσιμα πιστεύει ότι δεν υπάρχει Θεός, να έχει μπερδεμένους λογισμούς. Ο Θεός αποκαλύπτεται σε όλους τους ανθρώπους που θέλουν να τον γνωρίσουν. Είναι σαν το φως του ήλιου. Λάμπει για όλο τον κόσμο και αυτούς που δέχονται την ύπαρξη του και για όσους αμφιβάλουν για αυτή. Οι υπόλοιποι δεν τον βλέπουν απλά γιατί δεν θέλουν να τον δουν και για κανένα άλλο λόγο.

 86. Τι περιμένεις να επιτύχεις με το να επαναλαμβάνεις διαρκώς τις ίδιες παρανοϊκές ηλιθιότητες; λες να υποκύψει κανείς στην πλύση εγκεφάλου;

  Είσαι ένα φωτεινό παράδειγμα του πόση βλάβη στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει η βαθιά δεισιδαιμονία.

 87. Αγαπητέ Διαγόρας ο Μήλιος εγώ όπως σου έχω ξαναπεί δεν σκοπεύω να αλλάξω τον κόσμο με την παρουσία μου. Απλά μια συζήτηση κάνουμε, δεν είμαστε τίποτα το ιδιαίτερο εμείς. Άλλωστε για να νιώσει κανείς τα λόγια μου – που στην πλειοψηφία τους είναι λόγοι Πατέρων – χρειάζεται κατά τη γνώμη μου πρώτα η φώτιση Του Θεού. Εγώ όσο και να θέλω να δήξω στον κόσμο την αλήθεια, εάν δεν βοηθήσει ο Θεός … τίποτα δεν γίνετε.

 88. Εσύ ίσως να θέλεις να «δήξεις» την αλήθεια, το μόνο που έχεις καταφέρει όμως μέχρι στιγμής είναι να την «πηδήξεις» την αλήθεια.

 89. Ορθόδοξε, έχεις αποφύγει πολλές τοποθετήσεις από διάφορους σχολιαστές και μεταξύ αυτών και των δικών μου περί της διαβόητης ελευθερίας που έδωσε στον κόσμο ο υποτιθέμενος Θεός, πράγμα που έκανε με τη σειρά του τον κόσμο να επιλέξει το κακό. Όμως, για ποιο λόγο ως μέγας κατασκευαστής δεν μπόρεσε να πετύχει καλύτερη αναλογία μεταξύ καλού και κακού; Η φύση μπορεί να τα εξηγήσει αμφότερα, το πρόβλημα όμως ξενικά από τη στιγμή που αυθαίρετα ορίζουμε ότι όλα αυτά είναι μέρος ενός θεικού σχεδίου και μάλιστα φιλεύσπλαχνου! Περί ελευθερίας ας μην μιλήσουμε διότι ο σεισμός που προκαλεί τεράστιο πόνο στον άνθρωπο, και σίγουρα σε πολλούς αθώους, δεν μπορεί να εξηγηθείως Θεία επινόηση της κίνησης των τεκτονικών πλακών πρώτον επειδή δεν μπορεί ένας τέλειος να κατασκεύασε τόσο ατελές σύστημα και δεύτερον κάτι τέτοιο αν το λάβουμε ως θεία τιμωρία για τις επιλογές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και των μικρών παιδιών, τότε σημαίνει ότι ο Θεός ξέρει να σου στερεί την ελευθερία που ο ίδιος σου έδωσε να επιλέξεις ότι επιθυμείς!

  Τέλος θα έλεγα ότι δεν εκνευριζόμαστε καθόλου με όσα γράφεις. Το πρόβλημα είναι οτι επαναλαμβάνεσαι και δεν απαντάς ξεχωριστά σε κάθε δικός μας επιχείρημα αλλά προτιμάς να γράφεις διάφορες γενικολογίες. Και προσωπικά δεν θεωρώ πως είσαι κακόβουλος ή κάτι τέτοιο. Απλά, υπερασπίζεις αυτό που πιστεύεις ότι απόκτησες από τις εμπειρίες σου. Μα, είναι όμως τόσο λίγο αυτό μπροστά στο άγνωστο σύμπαν…..

  Σήμερα τα άστρα λένε ότι θα τα τινάξω οπότε θα τα πούμε στην άλλη ζωή, που ευχαρίστως εκεί θα είμαι ένθεος με την απόδειξη στα μούτρα μου! Ή μήπως εσύ θα γίνεις άθεος;

 90. Αγαπητέ aeroxeimarros εάν προσπαθείς να έχεις στο μυαλό σου ότι αξία έχει μόνο η ψυχή και όχι το φθαρτό μας σώμα και επίσης το ότι ο Θεός είναι σαν πατέρας μας και μας νοιάζεται πολύ περισσότερο από τους γονείς μας που πολλές φορές λειτουργούν εγωιστικά, θα λύσεις από μόνος σου πολλές απορίες σου.

 91. xarxar said

  Και γιατί να έχεις στο μυαλό κάτι το οποίο αντιβαίνει στην πραγματικότητα και δε λύνει καμία απορία αλλά σε μετατρέπει σε ηλίθιο ζόμπι;

 92. Γιατί έτσι αγαπητέ – παρόλο την προσωπική σου άποψη – θα πλησιάσεις σιγά σιγά στην πραγματικότητα.

 93. Άθεος Δεξιός said

  Άλλα σε ρωτάνε, άλλα απαντάς, αγαπητέ φίλε. Ό,τι και να σου απευθύνουν, οι απαντήσεις σου είναι μια μονότονη επανάληψη του «ο Θεός είναι μια εσωτερική υπερβατική εμπειρία, αν συμμετέχετε σ’αυτήν θα καταλάβετε, αλλιώς είστε τυφλοί». Και αν κάποιος, παρακάμπτοντας τα επιχειρήματα που προσπέρασες, σου επισημάνει ότι πολλοί μετέσχαμε σε αυτή την «υπερβατική εμπειρία» και δεν αποκομίσαμε την θεία έκσταση που σε διακατέχει (και υπερβαίνει φτηνές, ασήμαντες ενστάσεις, όπως αποφυγή της αντίφασης, λογική, επιστήμη, ανθρωπιστική ηθική), ανταπαντάς «δεν το κάνατε σωστά». Με άλλα λόγια δεν συμμετέχεις στον διάλογο, απλώς πετάς τσιτάτα που μόνο στην φαντασία σου δικαιώνουν τις θέσεις σου. Λες και μιλάμε με την τηλεόρασή μας. Αυτό το μοιραίο για την συζήτηση χαρακτηριστικό σου, ακυρώνει άλλα πλεονεκτήματα του λόγου (πχ, πιστεύω ότι συζητάς με καλή πίστη, όχι απλώς για να κάνεις «προβοκάτσια» και να προσβάλλεις τους συνομιλητές σου, όπως κάποια ηλίθια troll που είχαμε κατά καιρούς).

  Αν όμως συνεχίσεις να συνδιαλέγεσαι σαν πολιτικός, θα καταλήξεις να μην σου δίνει σημασία κανείς (ενδεχόμενο που δεν νομίζω να θέλεις, μιας και έχω την εντύπωση ότι επιχειρείς να πείσεις και όχι να προκαλέσεις). Όλα αυτά με φιλική διάθεση και καλή προαίρεση, όχι διάθεση κριτικής ή επίθεσης. :-)

 94. Αγαπητέ Άθεος Δεξιός σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και φυσικά για την καλή διάθεση που δείχνεις σε ένα άτομο που δεν συμμερίζεται τις απόψεις σου. Δυστυχώς σπάνια το συναντάω αυτό. Ως συνήθως χαρακτηρίζομαι τουλάχιστον προβληματικό άτομο που φέρνει όπως βλέπω αναστάτωση, νεύρα και πολύ μεγάλο κλίμα εμπάθειας σε ορισμένους.

  Σε κάθε συζήτηση μπαίνω καλοπροαίρετα, χωρίς να έχω σκοπό να μειώσω κανένα άνθρωπο. Κάποιοι όμως που δεν αρέσκονται από τη στάση μου καταφεύγουν στη συνήθη μέθοδο των ύβρεων και της ειρωνείας, μέθοδοι που τελικά μόνο τους ίδιους προσβάλουν.
  Δεν έχω την εντύπωση ότι με την παρουσία μου θα πείσω και θα αλλάξω κανένα άπιστο, αυτό δεν είναι κάτι εύκολο και σίγουρα δεν καταφέρνετε χωρίς τη βοήθεια του Θεού. Εάν δεν μαλακώσει πρώτα η καρδιά, δεν υποβιβαστεί ο εγωισμός και δεν ανοίξει ο νους. Μόνοι μας δεν μπορούμε να καταφέρουμε τίποτα, αυτό είναι σίγουρο.

  Με την παρουσία μου απλά θέλω να καταθέσω την άποψη μου, τις θέσεις μου πάνω σε αυτά που ορισμένοι βλέπουν αδύνατα και απίθανα. Θέλω να δείξω ότι και εγώ που είμαι ένας κοινός άνθρωπος έχω βιώσει την παρουσία του Θεού και έχω δει εκ πείρας ότι όλα αυτά είναι καταστάσεις πέρα για πέρα αληθινές και εφαρμόσιμες. Δεν διαφέρουν οι πιστοί σε τίποτα από τους άπιστους, δεν είναι ανώτεροι άνθρωποι, ούτε και κομπάζουν που βρήκαν το Θεό με την έννοια που έχουν στο μυαλό τους ορισμένοι άπιστοι.

  Μου λες ότι επαναλαμβάνομαι – όπως και όλοι στη συζήτηση – , ότι λέω πράγματα της φαντασίας μου κ.τ.λ. Καταλαβαίνω πως βλέπεις εσύ το θέμα της πίστης από την πλευρά σου, αλλά είναι δύσκολο να σου μεταδώσω εγώ τη δική μου. Όταν απαντάω «εάν δεν βρει κάποιος το Θεό, αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν κάνει σωστά» εκεί μπαίνει τελεία. Δεν έχει παραπέρα. Οποιοσδήποτε προσπαθήσει να πλησιάσει το Θεό και το κάνει σωστά, θα τα καταφέρει, δεν γίνετε διαφορετικά. Εσύ το συνεχίζεις λέγοντας μου ότι έτσι δεν συμμετέχω στο διάλογο, κάποιος άλλος θα μου έλεγε πιθανότατα κάτι άλλο … δεν υπάρχει όμως συνέχεια. Εάν εφαρμόσουμε ότι μας λένε οι Πατέρες της εκκλησίας μας, θα πετύχουμε. Εάν δεν πετύχουμε δεν μπορούμε να δικαιολογηθούμε αλλά ας ψάξουμε που σφάλαμε γιατί όλα όσα λέγονται έχουν εφαρμοστεί με απόλυτη επιτυχία από πολλούς.

 95. Νικόλαος said

  Να μάθαινες και ορθογραφία ρε ΑνΟρθόδοξε της ορθογραφίας…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: