Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Γνωμικό #228

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2010/05/21

«Η αλήθεια σε θέματα θρησκείας είναι απλώς η γνώμη που έχει επιζήσει.»

Oscar Wilde (Όσκαρ Ουάιλντ) (1854–1900) Ιρλανδός λογοτέχνης, μυθιστοριογράφος, ποιητής, κριτικός και θεατρικός συγγραφέας, στο The Critic as Artist (1891), μέρος 1.

Το πρωτότυπο: «Truth in matters of religion is simply the opinion that has survived.»

Το αρχείο των γνωμικών φιλοξενείται στο atheoi.ORG: Αρχείο γνωμικών

Copyright © 2010 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

17 Σχόλια προς “Γνωμικό #228”

  1. Και δεν επέζησε απλά, αλλά σε βάρος άλλων ιδεών στις οποίες επιβλήθηκε με αίμα και μεγάλες δόσεις μίσους και φανατισμού.

  2. Έτσι είναι. Αλλά η θρησκεία δεν στράφηκε εναντίον άλλων ιδεών παρά μόνο αφού πρώτα εξαφάνισε κάθε ίχνος διαφορετικότητας εντός των κόλπων της. Η ιστορία του χριστιανισμού πρώτα βάφτηκε με το αίμα των αιρετικών και μετά με το αίμα των απίστων.

    Στους κύκλους των ιστορικών (αλλά και των θεολόγων που διατηρούν μια κάπως ανοικτή ματιά στα πράγματα –ναι υπάρχουν τέτοιοι στην επάρατη εσπερία,) είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι η συλλογή των κειμένων που απαρτίζουν την «αγία» γραφή έγινε όχι βέβαια με γνώμονα το κατά πόσο είναι θεόπνευστα, (δεν εφευρέθηκε ποτέ, βλέπετε, κανένα θεοπνευστόμετρο,) παρά με γνώμονα το κατά πόσο συνέβαλλαν στην καταπολέμηση των διαφόρων αιρέσεων που κυκλοφορούσαν τον καιρό εκείνο.

    Είναι επίσης γνωστό ότι πολλά από τα ψευδεπίγραφα της «αγίας» γραφής (δηλαδή κείμενα που δεν γράφτηκαν πραγματικά από αυτόν που φέρεται ως συγγραφέας τους) γράφτηκαν ακριβώς για να χτυπήσουν άλλες αιρέσεις της εποχής και να ενισχύσουν την αίρεση της προτίμησης του συγγραφέα. Η απόδοση των κειμένων σε κάποια σεβαστή προσωπικότητα (όπως αυτή του Πέτρου) έγινε για να προσδοθεί κύρος σε αυτές τις απόψεις και να γίνει έτσι η αίρεση πιο «θεόπνευστη», και είναι γνωστό ότι λίγο-πολύ η κάθε μια αίρεση είχε τα δικά της θεόπνευστα ψευδεπίγραφα που την ισχυροποιούσαν.

    Έτσι, πολλά από τα χαρακτηριστικά του χριστιανικού δόγματος, και ειδικά τα πιο παράλογα από αυτά, δεν οφείλουν την ύπαρξή τους σε τίποτε άλλο παρά στην ανάγκη διαχωρισμού των θέσεων της μιας αίρεσης έναντι της άλλης στον πόλεμο ανάμεσα στις διάφορες αντιμαχόμενες αιρέσεις. Η περίφημη «τριαδικότητα» του χριστιανικού θεού είναι ένα από αυτά: ο λόγος που δεν βγάζει νόημα είναι ότι το ζητούμενο δεν ήταν να βγάζει νόημα, παρά να υπάρχει απλά ένα σύμβολο του οποίου η παραδοχή ή η απόρριψη να κατατάσσει κάποιον αντίστοιχα εντός ή εκτός του δόγματος που αργότερα επρόκειτο να επικρατήσει, και να αποκαλέσει τον εαυτό του «ορθοδοξία». Οι εκδοχές που έβγαζαν νόημα απλά έτυχε να είναι «πιασμένες» από άλλες αιρέσεις.

  3. undantag said

    Ορθότερα, αυτή είναι η διαφορά μεταξύ δόγματος και αίρεσης.

    Δόγμα είναι η αίρεση που έχει επικρατήσει (συχνά επί πτωμάτων των αντιπάλων της).

  4. Qq said

    «Η θρησκεία είναι το αλατοπίπερο της ζωής. Αν δεν υπήρχε, η ανία θα μας θανάτωνε. Έτσι και ο Διαγόρας μη έχοντας με τίποτα άλλο να ασχοληθεί, ασχολείται με την θρησκεία. Αν δεν υπήρχε, θα είχε πεθάνει προ πολλού.»

    Γνωστό τρολλ :)

  5. ΑΠΟΚ.17;16 said

    η συλλογή των κειμένων που απαρτίζουν την «αγία» γραφή, έχουν τέτοια ενότητα μεταξύ τους, που η ιδεολογία της γένεσης διαπερνά από όλα τα βιβλία μέχρι την αποκάλυψη, ποιος τους κατεύθυνε όλους ; επίσης θα έγραφαν τα τεράστια λάθη (εγκλήματα) τους; Θεοπνευστόμετρο, είναι η απροκατάληπτη κρίση μας , σε ποιο τομέα μετρήθηκε και βρέθηκε ελλιπής η αγ, γραφή,; ιστορικό, λογοτεχνικό, επιστημονικό, προφητικό, συμβουλευτικό κλπ.

  6. Νικόλαος said

    Σύμφωνα λοιπόν με το δικό μου θεοπνευστόμετρο (το έχω στο ίδιο ράφι με το ειρωνειόμετρο και το βλακόμετρο) η «Αγία» γραφή δεν δίνει μετρήσεις στην κλίμακα θεοπνευστότητας… είναι μάλλον μία συλλογή από μύθους, όπως και η Ιλιάδα, η Οδύσσεια, και τόσα άλλα. Να πω την αλήθεια, το θεοπνευστόμετρό μου πρέπει να έχει χαλάσει, διότι από την ενηλικίωσή μου και μετά δεν έχει παρουσιάσει καμία ένδειξη! Να το πάω λέτε για συντήρηση; Ή να δοκιμάσω και τον ανιχνευτή θεοπνευστονίων;

  7. Να το πετάξεις, αγαπητέ Νικόλαε, για να μην πιάνει τόπο η σαβούρα.

  8. Βρε ΑΠΟΚ.17;16, καταρχάς ποια ενότητα;; Κατά δεύτερον το ότι κάποια στιγμή έγινε μια σύνοδος και αποφασίστηκε τι θα μείνει και τι θα απορριφθεί το έχεις ακουστά;

    Σε ποιον τομέα υστερεί η Αγία Γραφή;

    Ιστορικό: είναι αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός πως η γυναίκα του Λωτ έγινε αλάτι, πως μίλησε ένα φίδι, ένας θάμνος και πολλά άλλα..

    Λογοτεχνικό: Α σ’αυτό έχεις δίκιο!! Καλά βιβλία με τόσο σεξ και βία δεν βρίσκεις εύκολα πια…

    Επιστημονικό: Έτσι! Γιατί είναι απόλυτα λογικό και σύμφωνο με την επιστήμη να φτιάχτηκαν 2 άνθρωποι με χώμα και νερό και από αυτούς τους 2 να δημιουργήθηκε η ανθρωπότητα (αυτή η Εύα και κουνέλα και πρέπει να πήρε ό,τι περπατούσε, συμπεριλαμβανομένων και των γιων της, για να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο της επάνδρωσης του πλανήτη. Ηρωίδα!!)…

    Προφητικό: Αν μιλάς για τις προφητείες που «επαληθεύτηκαν» στην ίδια την Βίβλο (η ανάσταση πχ), το μόνο που έχω να πω είναι πως στην αρχαία ελλάδα υποτίθεται πως είχαν επαληθευτεί άπειρες προφητείες. Αν μιλάς για προφητείες που επαληθεύτηκαν μεταγενέστερα πες μου μία!!

    Συμβουλευτικό: Μην απολαμβάνετε τις ομορφιές της ζωής και γενικότερα μην απολαμβάνετε την ίδια την ζωή!! Όμως αν κάνετε τελικά κάτι κακό (το οποίο μπορεί να ποικίλει από το να κάνετε σεξ πριν τον γάμο μέχρι να δολοφονήσετε όποιον βρείτε μπροστά σας) πείτε πολλές προσευχές και θα πάτε στον παράδεισο – ειδικά αν δωρίσετε όλη την περιουσία σας στην εκκλησία μετά θάνατον…

  9. +Ασμοδαίος+ said

    ‘Εχει τόσο μεγάλη ενότητα, που άλλο γενεολογικό δέντρο δίνει ο ένας για τον Ιησού και άλλο ο άλλος…

  10. ΑΠΟΚ.17;16 said

    Ενότητα Αγ. Γραφής: Συγγραφείς γεωργοί, ψαράδες, βασιλιάδες , 1600 χρόνια διαφορά και συμφωνούν! Όσο για το γενεαλογικό δέντρο αυτό δείχνει ανεξάρτητοι μάρτυρες, απόδειξη αλήθειας η διαφορετική περιγραφή .
    Ιστορικό: π.χ. Κανένας αρχαιολόγος δεν κατάφερε να διαψεύσει κάποια αφήγηση, όσο για το αλάτι άφθονο στη νεκρά θάλασσα, τι είπε το φίδι έχει διαχρονική αξία .
    Λογοτεχνικό: Φαντάσου να τα έκρυβαν,.
    Επιστημονικό: Υλικά του χώματος, οι 2,4,8,κλπ. που το αντεπιστημονικό;
    Προφητικό: Ησαΐας 13:19,20 .Και η Βαβυλώνα, η δόξα των βασιλείων, το ένδοξο καύχημα των Χαλδαίων, θα είναι όπως όταν ο Θεός είχε καταστρέψει τα Σόδομα και τα Γόμορρα• ουδέποτε θα κατοικηθεί ούτε θα κατασκηνωθεί από γενεά σε γενεά• ούτε Άραβες θα στήσουν τις σκηνές τους εκεί ούτε ποιμένες θα αναπαύονται εκεί• – Παγκόσμια αυτοκρατορία της εποχής προβλέφτηκε η καταστροφή της, απίστευτο για την εποχή της, είχε λένε τοίχοι πάχους πολλών μέτρων! Νερό κλπ. Και σήμερα συνεχίζεται να επαληθεύεται ,ο Σαντάμ είχαμε ακούσει προσπαθούσε να την ξανακάνει πόλη, και φυσικά επαληθεύτηκαν εκατοντάδες προφητείες επάνω στον Ιησού
    Συμβουλές: Είναι πάντα ωφέλιμες, δείχνουν ότι θέλει να απολαμβάνουμε της ομορφιές της ζωής ,αλλοίμονο στο γονέα που ανατρέφει το παιδί του χωρίς κανόνες.

  11. ΑΠΟΚ φορ πρέζιντεντ!

  12. Giorugosu said

    Κανονικά δεν θα έπρεπε ο πάνσοφος, πανάγαθος, πανάρετος Θεός να είχε γράψει μόνο ΕΝΑ βιβλίο με τις διδασκαλίες του για να βοηθήσει τον κόσμο; Αντ’αυτού μας «έδωσε» την Παλαιά Διαθήκη και μετά απο κάτι χρόνια την πήρε πίσω διορθώνοντας την με την Καινή Διαθήκη… FAIL!

    Αποκ:
    Για την ενότητα της Αγ. Γραφής πρέπει να πάρουμε υπ’όψη μας τους γεωργούς/χωριάτες/κτηνοτρόφους πριν 1600 χρόνια που δεν ξέρανε να διαβάζουν και ζούσαν θεοφοβούμενοι!
    Ιστορικά επίσης κανένας αρχαιολόγος δεν κατάφερε να διαψεύσει τους μύθους των αρχαίων, άρα πρέπει να δεχτώ την εγκυρότητα τους!
    Επιστημονικά τότε θα έπρεπε όλοι να καθόμαστε στην βεράντα παίζοντας πάντζο και μασώντας τομπάκο!
    Προφητείες είπε και ο Νοστράδαμος, και υπάρχουν άνθρωποι που τις πιστεύουν!
    Συμβουλές: Εξαρτάται από τους κανόνες που δίνεις στο παιδί και αν αυτοί βασίζονται στην έμφυτη λογική και ηθική ή στην φοβία για ένα ανώτερο ον και την τιμωρία που σου ετοιμάζει!

  13. +Ασμοδαίος+ said


    ΑΠΟΚ.17;16
    Επιστημονικό: Υλικά του χώματος, οι 2,4,8,κλπ. που το αντεπιστημονικό;

    Τι ακριβώς θες να πεις εδώ; Σου λέει ο άλλος χρήστης ότι ΔΕΝ είναι επιστημονική η άποψη ότι κάποιος έφτιαξε δύο ανθρώπους από χώμα και από αυτούς βγήκε ΌΛΗ η ανθρωπότητα και εδώ απαντάς …τι;


    ΑΠΟΚ.17;16
    Λογοτεχνικό: Φαντάσου να τα έκρυβαν,.

    Χωρις πλάκα, τόσες καφρικες περιγραφές για σεξ, βία, σκοτωμούς δεν έχω δει σε άλλα βιβλία.


    ΑΠΟΚ.17;16
    Προφητικό: Ησαΐας 13:19,20 ….

    Και εγώ έλεγα από το 1999 ότι οι ΗΠΑ θα τα κάνουν σκ@τ@. Τα έκαναν. Therefore είμαι προφήτης. Και για να το πω πιο σοβαρά:
    1) Οι αυτοκρατορίες κάποια στιγμή πέφτουν. Άρα το να πεις ότι «Η Χ αυτοκρατορία κάποτε θα φάει χώμα» δεν είναι κάτι τοοοοσο σπουδαίο
    2) Αυτό που έλεγε ο Ησαϊας, πιο πολύ προς «έκφραση επιθυμίας του ιδίου» παρά προς προφητεία φέρνει

    Υ.Γ.: Γιατί νομίζω ότι ο ΑΠΟΚ απλά πετάει λέξεις χωρίς συνοχή; Δεν έχω καταλάβει γρι! Βάλε και κάνα σημείο στίξης…

  14. +Ασμοδαίος+

    «Γιατί νομίζω ότι ο ΑΠΟΚ απλά πετάει λέξεις χωρίς συνοχή;»

    Άντε καλέ, ιδέα σου είναι :p

    Πάντως ίσως απαντάει έτσι ακατανόητα γιατί με κατανοητά και λογικά επιχειρήματα δεν μπορεί να υπερασπιστεί κανείς αυτόν τον παραλογισμό που λέγεται χριστιανισμός..

  15. Μπα, εγώ δεν θα του απέδιδα πρόθεση. Δηλαδή, δεν νομίζω πως θα μπορούσε να γράψει συναρτημένα ακόμα κι αν το ήθελε.

  16. ΑΠΟΚ.17;16 said

    «κατανοητά και λογικά επιχειρήματα», αλλά να μην καταχρόμαστε το χώρο, και το χρόνο, χρειάζεται και προσωπική έρευνα, υπάρχουν λογικές απαντήσεις σε κάθε λογικό ερώτημα,.
    Ενότητα Αγ. Γραφής: Αν η Καινή Διαθήκη ήταν ένα αυτοτελές βιβλίο, θα ήταν απαραίτητο να εξηγηθεί ποιοι ήταν ο Αβραάμ, ο Ισαάκ κλπ καθώς και γιατί ήταν τόσο σπουδαίο το γεγονός ότι ο Ιησούς καταγόταν απ’ αυτούς. Μόνο αν διαβάσουμε την Π.Δ., καταλαβαίνουμε αυτά τα πράγματα. «Δεν πηρέ πίσω τίποτα». Βλέπε δήλωση του Ιησού ταιριάζει με την Γένεση. Ματθ.19:4. Κι αποκρίθηκε εκείνος και τους είπε: «Δε διαβάσατε ότι από την αρχή ο Δημιουργός τούς δημιούργησε άντρα και γυναίκα.-
    Ιστορικό: άλλο ιστορία, άλλο μύθος.
    Λογοτεχνικό: αριστουργήματα της παγκόσμιας φιλολογίας
    Επιστημονικό: Βλέπε Κοσμογονία « Βικιπαίδεια», να δεις τη διαφορά, η Αγ. Γραφή δεν λέει αυτούς τους μύθους, παρότι είναι την ιδία εποχή.
    Προφητικό: καμία σχέση ο Νοστράδαμος., για τη Βαβυλώνα επαληθεύεται ακόμη! Στον Ιησού οι προβλέψεις.;
    Συμβουλές: διαχρονικές, και πάντα ωφέλιμες.

  17. Νικόλαος said

    ΑΠΟΚ, καταπιέζω την έντονη ανάγκη μου να πω αυτά που μου ήρθαν στο μυαλό, και λέω τα εξής πιο λογικά:

    Η «Αγία Γραφή» είναι ένα βιβλίο το οποίο δεν έχει γραφτεί από «θεόπνευστους» ανθρώπους, αλλά μάλλον από φαντασιόπληκτους. Τα όσα περιέχει είναι ένα μείγμα καλών και κακών συμβουλών, τις οποίες χωρίζουμε σε κακές και καλές με ΑΛΛΑ κριτήρια, πχ λογικά, και όχι με αυτά τα οποία περιέχει το ίδιο το βιβλίο αυτό. Κακώς επιμένεις να μας λες για ενότητα και λοιπά – απλά πες μας πώς αποδεικνύεις ότι το βιβλίο αυτό είναι λόγια θεών ή εξιστόρηση ιστοριών των θεών. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρλούμπες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: