Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Γνωμικό #224

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2010/05/14

«Φοβού τους προφήτες… κι εκείνους που είναι διατεθειμένοι να πεθάνουν για την αλήθεια, γιατί κατά τεκμήριο κάνουν και πολλούς άλλους να πεθάνουν μαζί τους, συχνά πριν από αυτούς, μερικές φορές αντί γι’ αυτούς.»

Umberto Eco (Ουμπέρτο Έκο) (γεν. 1932) Ιταλός συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας και ιστορικός, δια στόματος του Αδελφού Ουίλιαμ, στο «Το όνομα του ρόδου» (1980)

Το πρωτότυπο: «Temi, Adso, i profeti e coloro disposti a morire per la verità, ché di solito fan morire moltissimo con loro, spesso prima di loro, talvolta al posto loro.«

Η φράση στα αγγλικά, από την οποία έγινε η μετάφραση: «Fear prophets… and those prepared to die for the truth, for as a rule they make many others die with them, often before them, at times instead of them.»

Ευχαριστώ το Τεμπελόσκυλο που βρήκε το πρωτότυπο.

Το αρχείο των γνωμικών φιλοξενείται στο atheoi.ORG: Αρχείο γνωμικών

Copyright © 2010 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

11 Σχόλια προς “Γνωμικό #224”

 1. Σωστόοοο. Έχουμε δει πολλάκις προφήτες να οδηγούν σε θάνατο χιλιάδες πιστούς τους. Ο χειρότερος όμως θάνατος είναι η μισαλλοδοξία και η άγνοια που σπέρνουν στο διάβα τους.

 2. αδέσποτος σκύλος said

  Αυτό ταιριάζει απόλυτα με το εθνικό τέρας-πατριώτη-λιμαδόρο-«βαθιά θρησκευόμενο» πολιτικό- που στις εμφανίσεις του στο γυαλί,κοστουμαρισμένος και με γλυμένο μαλί παροτρύνει τους οπαδούς να ετοιμαστούν για θυσίες και «ιερούς πολέμους» ενάντια στους προδότες της άλλης πλευράς, και όπως πάντα καθοδηγούν αναλόγως των προσωπικών τους συμφερόντων ή/και της συνομοταξίας τους.
  Οταν όμως βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο είναι οι πρώτοι που λερώνουν τα βρακιά.
  Μας πήραν πολλές φορές στο λαιμό τους,αλλα τώρα μας τα παίρνουν, και μας παίρνουν κανονικά,και με το νόμο!!!

 3. Το πρωτότυπο στα ιταλικά: Temi, Adso, i profeti e coloro disposti a morire per la verità, ché di solito fan morire moltissimo con loro, spesso prima di loro, talvolta al posto loro.

  Από εδώ, ενότητα «Citazioni», τέταρτη τελίτσα από το τέλος, στη μέση της παραγράφου.

 4. Σε ευχαριστώ πολύ, Τεμπελόσκυλο! (Καθόλου όνομα και πράμα)

  10:40

  Τι λες, ήταν πιστή η μετάφραση στα αγγλικά;

 5. Ναι, μια χαρά πιστή είναι. Ίσως το «as a rule» να είναι λίγο πιο έντονο από αυτό που λέει το πρωτότυπο, ένα «usually» μπορεί να ήταν πιο ακριβές, αλλά δεν χάνει κάτι σε νόημα.
  Εγώ προσωπικά θα έκοβα και τα αποσιωπητικά μιας και το μόνο που παραλείπεται είναι το όνομα του Άντσο, προς τον οποίο απευθύνεται η συμβουλή, αλλά περί ορέξεως…

 6. etairos said

  Αυτό βέβαια ισχύει για όλους τους προφήτες και τους μάρτυρες…

  Αναρωτιέμαι αν οι χιλιάδες που βάδισαν στα εκτελεστικά αποσπάσματα καταδικασμένοι από τα στρατοδικεία μόνο και μόνο γιατί δεν υπέγραψαν, τι μοίρα θα επιφύλασαν στους αντιπάλους τους αν κέρδιζαν; Όταν πιστεύεις στον παράδεισο, έχει σημασία η εφήμερη ανθρώπινη ζωή; Αν είσαι τόσο αυστηρός με τον εαυτό σου, πόσο αυστηρός θα γίνεις με τους άλλους;

  Από την άλλη, αν δεν το έκαναν, ίσως η ιδεολογία τους να έσβηνε και να μην έχαιρε αναγνώρισης ακόμα και από τους αντιπάλους. ΄Μάλιστα αυτός ο σεβασμός και η αναγνώριση είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με τα επιτεύγματα της ιδεολογίας τους, που (προσωρινά;)υπαναχώρησε ή έστω ξεπεράστηκε (βλέπε «ΛΔ» Κίνας)…

 7. Νικόλαος said

  Πω πω, Εταίρε, είσαι λέμε στο λάθος ιστολόγιο…

 8. Γιατί το λες αυτό;

 9. Νικόλαος said

  @ Εταίρος

  Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το γεγονός ότι πολλοί βασίζονται σε ψεύδη ή έστω λάθη για να παρασύρουν αθώους σε «μαρτυρικό» θάνατο; Το μόνο κοινό στα 2 είναι ο θάνατος των οπαδών, αλλά συγκρίνεις παρ’όλ’αυτά μήλα με μάνγκο!

 10. etairos said

  ok ανακαλώ…

  Ίσως δεν έγινα κατανοητός και κινδυνεύω να τρολιάσω, οπότε πάω πάσο…

 11. NoN SeRViaM said

  Δυστυχώς, η ιστορία έχει επιβεβαιώσει αυτή την παρατήρηση του Eco, με ποτάμια αίματος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: