Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Γνωμικό #213

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2010/04/21

«Η θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα στην φιλελεύθερη και την ανελεύθερη σκοπιά είναι ότι η πρώτη θεωρεί όλες τις ερωτήσεις ως ανοικτές προς συζήτηση και όλες τις γνώμες ως ανοικτές για περισσότερη η λιγότερη δόση αμφισβήτησης, ενώ η δεύτερη θεωρεί εκ των προτέρων ότι ορισμένες γνώμες είναι απολύτως αδιαμφισβήτητες, και ότι κανένα επιχείρημα εναντίον τους δεν επιτρέπεται να ακουστεί.  Αυτό που έχει ενδιαφέρον με αυτή τη θέση είναι η αντίληψη ότι εάν η αμερόληπτη έρευνα επιτρεπόταν θα οδηγούσε τους ανθρώπους σε λάθος συμπεράσματα, και ότι η αμάθεια είναι, κατά συνέπεια, η μόνη εξασφάλιση ενάντια στο λάθος.»

Bertrand Russel (Μπέρτραντ Ράσσελ) (1872-1970) Βρετανός φιλόσοφος, μαθηματικός και ειρηνιστής, στο Why I Am Not A Christian (Γιατί δεν είμαι Χριστιανός) σελίδα 125.

Το πρωτότυπο: «The fundamental difference between the liberal and the illiberal outlook is that the former regards all questions as open to discussion and all opinions as open to greater or less measure of doubt, while the latter holds in advance that certain opinions are absolutely unquestionable, and that no argument against them must be allowed to be heard. What is curious about this position is the belief that if impartial investigation were permitted it would lead men to the wrong conclusion, and that ignorance is, therefore, the only safeguard against error.»

Το αρχείο των γνωμικών φιλοξενείται στο atheoi.ORG: Αρχείο γνωμικών

Copyright © 2010 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

3 Σχόλια προς “Γνωμικό #213”

  1. Η πιο εύκολη λύση στις αναζητήσεις μας είναι η επιμονή στην άγνοια και η φιλοσοφική της διάσταση, ο αγνωστικισμός.

  2. Ptomas said

    Ignorance is Strength που σωστά έλεγε και ο Μεγάλος Αδελφός του κυρίου Orwell. Και φυσικά το αιώνιο δεκανίκι της εξουσίας η οργανωμένη θρησκεία έχει ταυτιστεί με αυτό το σλόγκαν.

  3. ESKARINA said

    Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι … Πίστευε και μη έρευνα κλπ.
    Τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει κάποιος δεν είναι (ή δεν θα έπρεπε να είναι) καθεαυτά ο σκοπός της αναζήτησης. Η έρευνα είναι αυτή που τελικά πλαταίνει τους ορίζοντες του μυαλού και το εκπαιδεύει να αναζητά, ακόμη κι αν στο τέλος καταλήξει σε λάθος συμπεράσματα. Αλλά ένα ανοικτό μυαλό που δέχεται να αμφισβητήσει τα πάντα δεν είναι ένα εύκολα χειραγωγήσιμο μυαλό … Για το λόγο αυτό καλύτερα να αποτρέπεται από τέτοιου είδους ενασχολήσεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: