Γνωμικό #209
Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2010/04/16
«Ίσως ένας πρόεδρος που δεν θα πίστευε πως οι στρατιώτες μας πηγαίνουν στον παράδεισο θα ήταν λιγότερο πρόθυμος να τους στείλει να σκοτωθούν.»
—Bill Maher (Μπιλ Μάρ) (γεν. 1956) Αμερικανός κωμικός stand-up, τηλεπαρουσιαστής, κριτικός, πολιτικός σχολιαστής, και συγγραφέας, στην εκπομπή του Real Time with Bill Maher της 2007-09-21, στην ενότητα New Rules.
Το πρωτότυπο: «Maybe a president who didn’t believe our soldiers were going to heaven might be a little less willing to get them killed.»
Το αρχείο των γνωμικών φιλοξενείται στο atheoi.ORG: Αρχείο γνωμικών
Copyright © 2010 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης
Άρθρα μέσω RSS
Σχόλια μέσω RSS
Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email
Διαγόρας ο Μήλιος said
Εννοείται βέβαια ότι το ίδιο ισχύει και ανέκαθεν ίσχυε σε κάθε περίπτωση που κάποιος έστελνε στρατιώτες να σκοτωθούν, είτε ο ίδιος τα πίστευε τα περί παραδείσου, είτε απλώς τα έλεγε για να τ’ ακούν οι στρατιώτες και οι οικογένειές τους.
Infidel Boy said
Το γνωμικό λέει «ένας πρόεδρος που δεν θα ΠΙΣΤΕΥΕ…» εννοεί αν θα το πίστευε ο ίδιος ή όχι? Ε, δεν έχει και τόση σημασία τι πιστεύει ο ίδιος ο πρόεδρος, αρκεί να πείσει τους στρατιώτες προκειμένου να πάνε στο πόλεμο και τις μανάδες τους για να μην θεωρούν ότι τα παληκάρια τους χάθηκαν άδικα. Ο Bill πάντως έχει δίκιο σ’αυτό που λέει.
Όπως επίσης είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και ιερείς στους κόλπους της εκκλησίας που δεν πιστεύουν πραγματικά και βρίσκονται εκεί για μια θέση – ότι και αν συνεπάγεται αυτό (μοναχισμός, μισθός δημοσίου υπαλλήλου, φοροαπαλλαγή, αληθινή αναζήτηση του θεού κλπ.). Ξέρω περίπτωση ανθρώπου που πήγε μοναχός μόνο και μόνο για μην πάει στον στρατό. Αλλά ανάλογα οι ιερείς (ανεξάρτητα αν πιστεύουν οι ίδιοι ή όχι) πρέπει πάντα να πείθουν το ποίμνιο να πιστεύει και να μετέχει στα της εκκλησίας για… τους γνωστούς λόγους.
Qq said
Speechless. Μένω άφωνος μπροστά σε τόση βλακεία. Τέτοια ανοησία δεν έχω ματαξαναδιαβάσει. Η μόνη δικαιολογία που δέχομαι είναι ότι είναι κωμικός και προσπάθησε να βγάλει γέλιο. Μάλλον κλαυσίγελο. Ίσως αν διαβάσω και το υπόλοιπο κείμενο να σκάσω στα γέλια, αλλά έως τότε να μου επιτρέψεις να έχω τις επιφυλάξεις μου.
Πρέπει να είναι κανείς πολύ αφελής να πιστεύει ότι οι πόλεμοι γίνονται για λόγους θρησκευτικούς, ή να πιστεύει την μαινστριμ αρλούμπα ότι ο χριστιανισμός ευθύνεται για τους εκατομμύρια νεκρούς, ενώ αν συνεχιζόταν το χάος των παγανιστών, θα ζούσαμε σε επίγειους παραδείσους. Πόλεμοι υπήρχαν και πριν, όπως και θα υπάρξουν και μετά την επικράτηση της αθεΐας. Οι λόγοι είναι πολύ πιο πεζοί και είναι οι ίδιοι που βρήκα τις προάλλες κάτι νεογέννητα γατάκια στην αυλή μου να είναι νεκρά. Ίδιοι λόγοι που μία αγέλη χιμπατζήδων βάλθηκε να εξοντώσει την άλλη και στήνει καρτέρια. Λέτε και αυτοί να έχουν μεταφυσικές ανησυχίες; Ενώ ο χριστιανισμός-ιουδαισμός έχει επιφέρει και τα αναμφισβήτητα θετικά στοιχεία στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Αλλά πάλι εκτρέπομε στο βούρκο της ακολασίας και σας βάζω δύσκολα.
Διαγόρας ο Μήλιος said
Qq, εσύ εκτράπηκες πριν από πολύ καιρό. Συγκεκριμένα όταν ο μπαμπάς κι η μαμά σε συλλάβανε. Επίσης καλό θα ήταν να έμενες όχι μόνο άφωνος (όπως λέμε και στα ελληνικά, σπήτσλες) αλλά και κουλός, ώστε να μην πληκτρολογείς τα ξερατά σου. Κανείς δεν είπε ούτε μια από τις αρλούμπες που φορτώνεις στον Bill Maher και σ’ εμάς. Αν ξαναδιαβάσεις το γνωμικό –δεν είναι δύσκολο, μια γραμμή είναι όλο κι όλο– το μόνο που λέει ο Bill Maher ουσιαστικά είναι ότι η ευκολία με την οποία ο Bush έστειλε τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν και στο Ιρακ οφείλεται εν μέρει στη χριστιανική ιδεοληψία του. (Για να σου το κάνω πιο εύκολο, θα σου υποδείξω ότι ο όρος κλειδί στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το «λιγότερο πρόθυμος».)
Qq said
Και πάλι, άφωνος. (Πριν εκτραπώ εκ νέου και δεν με σώζουν ούτε δέκα εξομολογήσεις και ούτε είκοσι εξορκισμοί, σας αποχαιρετώ. Ταπεινά και σεμνά, ο δούλος σας εν χριστώ αδελφός.)
Θου Βου said
Διαγόρα, είχες μείνει speechless διαδικτυακώς επί μερικούς μήνες όταν κάποιοι σοβαροί λόγοι δε σου επέτρεπαν να γράφεις.
Ο μακαρίτης Μc Darren που έγραφε κι εδώ, έπαθε μια ωραία πρωία ένα βαρύ εγκεφαλικό και τίναξε τα πέταλα.
Επειδή λοιπόν η ανθρώπινη μοίρα είναι άδηλη και το μέλλον αβέβαιο για όλους μας, καλό θα είναι να διατηρούμε μιά ευπρέπεια περί τα στοιχειώδη της ανθρώπινης ζωής.
Αλλιώς αν αρχίσουμε τις κατάρες ο ένας εναντίον του άλλου, δε διαφέρουμε σε τίποτα από τα γραΐδια του μεσαίωνα που έφτιαχναν μαντζούνια και διάβαζαν ξόρκια για να ξεκάνουν όσους δε χώνευαν, τους ίδιους ή τα μέλη των οικογενειών τους.
Άσε που «η άδικη κατάρα όλη τη μέρα γυρίζει και το βράδυ επιστρέφει στο νοικοκύρη της»
Για την ουσία του γνωμικού , έχει δίκιο ο Qq. Δεν είχε ακούσει άραγε ο Bill Maher για τις μπίζνες με τα πετρέλαια της οικογένειας Μπους και του αντιπροέδρου του;
Διαγόρας ο Μήλιος said
Qq: στο καλό και με τη νίκη. Και φρόντισε την επόμενη φορά που θα θελήσεις να σχολιάσεις εδώ να έχεις διαβάσει πρώτα τους όρους χρήσης, γιατί περιέχουν πλέον μια παράγραφο ειδικά για εσένα.
Θου Βου: α, έφυγε ο ένας, ήλθε ο άλλος. Σας συγχαίρω και τους δύο για την άριστα εκτελεσμένη αλλαγή φρουράς που σας πήρε λιγότερο από μισή ώρα.
Κοίτα, δεν ξέρω τι σε κάνει να πιστεύεις ότι τα δικά μου λόγια κάνοντας λόγο για κουλαμάρα του Qq θα έπρεπε να είναι λιγότερο μεταφορικά από τα λόγια του ιδίου όταν εκείνος έκανε λόγο για μουγγαμάρα του, αλλά πάντως μετά από ένα έτος και βάλε «τρολλείας» στο παρόν ιστολόγιο, ίσως θα έπρεπε να έχεις αρχίσει να υποψιάζεσαι εγώ δεν είμαι από εκείνους που πιστεύουν σε κατάρες, θαύματα, κλπ.
Άρα, εντελώς άστοχα όλα όσα έγραψες παραπάνω. Για μια ακόμα φορά. Όπως πάντα.
10:25
Έκανα κάποιες διορθώσεις στο κείμενο του προηγούμενου σχολίου μου. Το «ακριβώς 15 λεπτά της ώρας» έγινε «λιγότερο από μισή ώρα» και όπου είχα γράψει τη λέξη «προθέσεις» αντικατέστησα με τη λέξη «λόγια».
Qq said
Να μην εκτρεπομαι και να μη βαζω δυσκολα και κανω μαρτυριο τη ζωη των μεγαλων μεταφραστων. Δεν το διαβασα και ουτε προκειται, αλλα τι αλλο μπορουσε να ειναι.
Άθεος said
Αυτό το σχόλιο μεταφέρθηκε στο πτυελοδοχείο γιατί παρέβαινε τους όρους χρήσης.
Θου Βου said
Διαγόρα, η κακοψυχία είτε υλοποιείται από έναν άπιστο είτε από πιστό, έχει ομοειδή χαρακτηριστικά.
Και αυτά είναι του στυλ «κακό ψόφο να έχεις», όπως αυτά που ξεστόμισες.
Η επένδυση τους με αθεομπουρδολογίες απλώς σε εκθέτει περισσότερο.
Διαπιστώνοντας τον συνεχή, έκδηλο εκνευρισμό σου του τελευταίου διαστήματος εύχομαι να μη συμβαίνουν δύσκολα πράγματα στην προσωπική σου ζωή που σε κρατούν συνέχεια στην τσίτα.
Για την αλλαγή φρουράς, σε ευχαριστώ. Κάνουμε κοινές οπλασκήσεις με τον Κούκου κι έχουμε καλό συντονισμό πλέον.
Ελπίζω σε λίγο καιρό να αποκτήσουμε την ποιότητα του συντονισμού των αθεοπορδών σας.
ο δείμος του πολίτη said
‘Αψογο…
Άθεος said
Καλά έκανες και το έστειλες στο πτυελοδοχείο Διαγόρα.
…στον «αγύριστο» έπρεπε να το στείλεις, όπως έκανα κι εγώ!
Μετά την προβοκάτσια του αντιblog «αθεΐα», γνωρίσαμε και το προφίλ ενός «Άθεου» μαϊμού!
EmilofCrete said
Ο πόλεμος είναι έτσι κι αλλιώς απαράδεκτος.
(Δεν μιλάω για το μακρυνό παρελθόν)
Η διαφορά στην περίπτωσή μας, είναι ότι η θρησκεία χρυσώνει το χάπι και χειροτερεύει τα πράγματα.
Αλλιώς είναι να σου λένε ότι είσαι αναλώσιμος και, αλλιώς ότι είσαι υποψήφιος…
Στην πρώτη περίπτωση μπορεί να πεις «ευχαριστώ, δεν θα πάρω, πηγαίνετε μόνοι σας», ενώ στη δεύτερη «πότε φεύγουμε;»
(ή, «πάμε πόλεμο;» )