Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Γνωμικό #204

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2010/03/27

«Η θρησκεία είναι ένα σημαντικό όπλο στον πόλεμο κατά της πραγματικότητας.»

—Άγνωστος.

Το πρωτότυπο: «Religion is a major weapon in the war against reality.» (–Unknown.)

Το αρχείο των γνωμικών φιλοξενείται στο atheoi.ORG: Αρχείο γνωμικών

Copyright © 2010 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

29 Σχόλια προς “Γνωμικό #204”

 1. Η θρησκεία μας είναι ο μόνος δρόμος για την αλήθεια. Ευτυχώς που το έχουν καταλάβει πολλοί και με τις προσευχές τους μας ανέχεται ο Θεός.

 2. Ετοίμασα σήμερα γνωμικό με σχετικά ευρύ θέμα για να μην κλαίγονται οι απολογητές.

  Με άλλα λόγια, «Ορθόδοξε»:

  1. Αν «η θρησκεία σας» είναι ο μόνος δρόμος για την αλήθεια, αυτό συνεπάγεται ότι η θρησκεία των μωαμεθανών δεν οδηγεί στην αλήθεια. Ούτε των καθολικών. Ούτε των προτεσταντών. Ούτε των ροζμονοκεριστών. Πως το ξέρεις αυτό; Από που προκύπτει ότι όλοι πλανώνται οικτρά εκτός από εσάς; Δεν νομίζεις πως αυτή η δήλωση είναι κάπως αλαζονική; Δεν νομίζεις πως μαρτυράει καλαμοκαβαλίκεμα; και εν πάση περιπτώσει, ακόμα κι αν δεν τα βλέπεις αυτά, τουλάχιστον δεν βλέπεις ότι αυτό που έγραψες αποτελεί προσβολή προς όλους τους αλλόθρησκους;

  2. Αν «το έχουν καταλάβει πολλοί» όπως λες και «με τις προσευχές τους μας ανέχεται ο Θεός», τι θα γινόταν αν δεν το είχαν «καταλάβει» αρκετοί; Πόσοι είναι αυτοί που το έχουν καταλάβει, και πόσοι χρειάζεται να το έχουν καταλάβει για να μας ανέχεται ο θεός; Ρωτάω για να ξέρω μήπως και είμαστε στην τρίχα, και άπαξ και χάσουν την πίστη τους κανα-δυο-τρεις ακόμα διαβάζοντας αυτά που γράφω εδώ, μήπως πάψουμε να έχουμε αρκετούς που να «το έχουν καταλάβει», και πάψει να μας ανέχεται ο θεός. Και τέλος πάντων, πες μου σε παρακαλώ, τι θα συνέβαινε αν έπαυε να μας ανέχεται ο θεός σου; Και κάτι ακόμα: πως τα ξέρεις εσύ όλα αυτά; Δηλαδή: α) Πως ξέρεις ότι «το έχουν καταλάβει» πολλοί; β) Πως ξέρεις ότι όλοι αυτοί προσεύχονται; γ) Πως ξέρεις ότι ο θεός «μας ανέχεται»; και δ) Πως ξέρεις ότι μας ανέχεται λόγω αυτών των προσευχών και όχι για κάποιον άλλο λόγο;

 3. marqueedemud said

  ντιαγκορας said:

  «Ρωτάω για να ξέρω μήπως και είμαστε στην τρίχα, και άπαξ και χάσουν την πίστη τους κανα-δυο-τρεις ακόμα διαβάζοντας αυτά που γράφω εδώ»

  εδω ειναι που πιανουμε την κοιλια μας απ’τα γελια. καλα ρε φιλε, νομιζεις οτι υπαρχει μια πιθανοτητα στο τρισεκατομμυριο να σε διαβασει καποιος και να του γεννηθει εστω η μιδαμινη αμφιβολια για τον θεο; μα τι υπερμεγέθη πλανη πλανασε επιτελους;

  και επισης καρντασι αλλο πραγματικοτητα (reality) κι αλλο «αληθεια». για την μεταφραση λεω.

 4. Marqueedemud, δεν ξέρω τι πλάνη πλανάμαι, αλλά ξέρω καλύτερη ορθογραφία από εσένα.

  Το «αλήθεια» το διορθώνω σε «πραγματικότητα», σε ευχαριστώ για την επισήμανση.

  2010-03-28 0:39

  Άλλαξα το σχόλιο #2, εκεί που έλεγε «γ) Πως ξέρεις ότι λόγω αυτών των προσευχών «μας ανέχεται» ο θεός;» το έκανα «γ) Πως ξέρεις ότι ο θεός «μας ανέχεται»; και δ) Πως ξέρεις ότι μας ανέχεται λόγω αυτών των προσευχών και όχι για κάποιον άλλο λόγο;»

 5. Mandarin said

  Μιας και σε κάθε άρθρο η συζήτηση φυσιολογικά πλατειάζει, προτείνω να θέτουμε ένα ένα τα ερωτήματα και μόνο αν καταλήξουμε κάπου, έστω ότι απλά διαφωνούμε να προχωράμε στα υπόλοιπα. Ας πούμε από τα ερωτήματα που θέτει ο Διαγόρας που όλα είναι εύλογα, θα μπορούσε κάποιος να απαντήσει το πρώτο;

  «Πώς γνωρίζεις ότι η θρησκεία σου αποτελεί το μόνο δρόμο προς την αλήθεια;»

 6. EvanT said

  εδω ειναι που πιανουμε την κοιλια μας απ’τα γελια. καλα ρε φιλε, νομιζεις οτι υπαρχει μια πιθανοτητα στο τρισεκατομμυριο να σε διαβασει καποιος και να του γεννηθει εστω η μιδαμινη αμφιβολια για τον θεο; μα τι υπερμεγέθη πλανη πλανασε επιτελους;

  Έχει δίκιο, Διαγόρα, ο marqueedemud. Κανείς θρήσκος δε θα εντυπωσιαστεί σε σημείο να του δημιουργηθούν αμφιβολίες περί Γιαχβέ διαβάζοντας το ιστολόγιό σου. Το πολύ-πολύ να εντυπωσιαστεί πώς γίνεται να υπάρχουν άτομα που δε φοβούνται τον Γιαχβέ και τη Σεόλ/Κόλαση/Γεενά (take your pick). Όποιος θέλει να δοκιμάσει τις αντοχές του στις αμφιβολίες, πιάνει τη Βίβλο και τη διαβάζει ΟΛΗ από την αρχή μέχρι το τέλος.

  Όπως λέω και σε έναν κλασσικό χαλαρόοοοοο Έλληνα Χριστιανό κολλητό μου: «Όταν τελειώσω μαζί σου, ή θα σε έχω κάνει τον καλύτερο άθεο ή τον καλύτερο Χριστιανό.»

 7. Έτσι είναι Διαγόρας ο Μήλιος, ούτε ο Βούδας, ούτε ο Μωάμεθ μας οδηγούν στην αλήθεια, στην γνώση. Καμιά θρησκεία πλην της Ορθοδοξίας, εξού και το όνομα της. Η Ορθοδοξία μας δεν είναι καν μια από τις θρησκείες και είναι τουλάχιστον αδικία κατά την γνώμη μου να την ονομάζουμε έτσι. Θρησκείες είναι όλα τα υπόλοιπα που έχουν απομακρυνθεί από τον Θεό, η Ορθοδοξία είναι απλά η μόνη αλήθεια. Τα ίδια ισχύουν φυσικά και για την αθεΐα που δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια καλοστημένη πλάνη του πονηρού.
  Δεν είναι αλαζονεία να πιστεύεις στο Θεό, αλαζονεία είναι να προσπαθείς χωρίς αποδείξεις να υποστηρίζεις πως δεν υπάρχει. Επειδή ίσως έτσι έμαθες διαβάζοντας κάποιον ξένο άθεο συγγραφέα, ο οποίος τα είχε ακούσει επίσης από κάποιο άθεο και εσύ λόγο του ότι η αθεΐα σε βολεύει ως τρόπο ζωής, επαναπαύτηκες σε αυτή. Ο πονηρός δεν ζητάει αγώνες, δεν επιθυμεί την αρετή .. παραπλανεί τον κόσμο με χίλιες δυο θεωρίες και τους ρίχνει μια και καλή στον γκρεμό, αιώνια. Έχει πολλές αυτός, για όλα τα γούστα.
  Σίγουρα η αλήθεια δεν αρέσει σε αυτούς που την αποφεύγουν και την πολεμούν φυσικά. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει και να λέγεται. Θεωρώ προσωπικά καθήκον μου να την διαδίδω, όχι με έπαρση αλλά με ενδιαφέρον, όχι με εγωισμό αλλά με αγάπη. Όποιος είναι καλοπροαίρετος θα προβληματιστεί, για τους υπόλοιπους ευχόμαστε.
  Το ότι σήμερα ζούμε και υπάρχουμε σε αυτό το κόσμο, είναι δείγμα αγάπης του Θεού. Είναι επίσης στοιχείο αδιαμφισβήτητο ύπαρξης Αγίων ανθρώπων ανάμεσα μας των οποίων καθημερινή μέριμνα αποτελεί η δοξολογία και η παράκληση στον Θεό για όλο τον κόσμο, για όλους εμάς που τον ξανά σταυρώνουμε καθημερινά με την συμπεριφορά μας. Έχω γνωρίσει κάποιους που είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Θεό, που γεύονται από αυτή την πρόσκαιρη ζωή τα ουράνια κάλλη του παραδείσου. Είναι μοναδική εμπειρία να βρίσκεσαι κοντά τους. Για όλα τα υπόλοιπα ρώτα το Θεό.

 8. «Η θρησκεία μας είναι ο μόνος δρόμος για την αλήθεια. Ευτυχώς που το έχουν καταλάβει πολλοί και με τις προσευχές τους μας ανέχεται ο Θεός.»

  Πλάκα έχεις.

 9. marqueedemud said

  χεχε δικιο εχεις. μας τσακισαν τα ινγκλις και τα γκρικλις.

  «μηδαμινη» το λοιπον και «πλανασαι». εχω κι αλλα;

  οταν τα ξαναδιαβαζω, τα ξερω. μην νομιζεις δηλαδη.

  καλη μεγαλη εβδομαδα και καλη ανασταση να εχουμε.

 10. @Mandarin: βλέπεις να υπάρχει κανένας τρόπος να εφαρμοστεί η πρότασή σου;

  @EvanT: καλά βρε παιδιά, μια κοτσάνα πέταξα κι εγώ, μην το κάνετε θέμα. Ευελπιστώ ότι το ιστολόγιό μου θα έκανε έναν «αναποφάσιστο» να αποφασίσει, (υπάρχουν πολλοί που στην ερώτηση περί θρησκεύματος λένε «χριστιανός» από εξαρτημένο ανακλαστικό, στην πραγματικότητα όμως είναι αναποφάσιστοι,) αλλά σίγουρα δεν θα έκανε να χάσει την την πίστη του κάποιος που θα ήταν επαρκώς θρήσκος ώστε να έχει τη συνήθεια να προσεύχεται.

  @Ορθόδοξος: από τα 10 ερωτήματα που υπέβαλα στο σχόλιο 2 δεν απάντησες ούτε ένα στο σχόλιο 7. Με το να αγνοείς τα ερωτήματά μου και να γράφεις ό,τι άλλο σου κατέβει εκμεταλλεύεσαι το παρόν ιστολόγιο ως βήμα για εξαπόλυση αυθαίρετης θρησκευτικής προπαγάνδας. Όπως έχω εξηγήσει σε προηγούμενο άρθρο, αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψω. Έτσι λοιπόν σου αφαιρώ το λόγο μέχρι να δώσεις υποτυπώδεις έστω απαντήσεις στα ερωτήματά μου. Από εδώ και πέρα τα σχόλιά σου σε οποιοδήποτε άρθρο του παρόντος ιστολογίου θα τα τρώει η μαρμάγκα μέχρι να συμμορφωθείς.

  Προς διευκόλυνσή σου, επαναλαμβάνω τα ερωτήματα:

  1. Πως ξέρεις ότι η θρησκεία σου «είναι ο μόνος δρόμος για την αλήθεια»;
  2. Η δήλωση ότι η θρησκεία σου «είναι ο μόνος δρόμος για την αλήθεια» συνεπάγεται ότι οι οπαδοί όλων των θρησκειών πλην της δικής σου πλανώνται οικτρά. Τι έχεις να πεις για την κατηγορία ότι αυτή η δήλωση δείχνει αλαζονεία;
  3. Τι έχεις να πεις για την κατηγορία ότι η δήλωσή σου αποτελεί προσβολή προς όλους τους αλλόθρησκους;
  4. Έγραψες ότι «έχουν καταλάβει πολλοί» ότι η θρησκεία σου «είναι ο μόνος δρόμος για την αλήθεια». Πόσοι είναι αυτοί οι «πολλοί»;
  5. Πως ξέρεις πόσοι είναι αυτοί οι «πολλοί»;
  6. Πόσοι χρειάζεται να το έχουν καταλάβει ώστε να εξακολουθεί να μας ανέχεται ο θεός σου;
  7. Πως ξέρεις πόσοι χρειάζεται να το έχουν καταλάβει;
  8. Πως ξέρεις ότι ο θεός σου «μας ανέχεται»;
  9. Πως ξέρεις ότι ο θεός σου μας ανέχεται λόγω των προσευχών αυτών των «πολλών» και όχι για κάποιον άλλο λόγο;
  10. Τι θα συνέβαινε αν ο θεός σου έπαυε να μας ανέχεται;

  Όταν τελειώσεις με τα παραπάνω, θα απαιτήσω απαντήσεις σε καμιά δεκαριά νέα ερωτήματα που προκύπτουν από τις παλαβομάρες που έγραψες στο σχόλιο 7, και πάει λέγοντας.

  @Marqueedemud: αυτά τα δυο ήταν μόνο, αν αγνοήσουμε την έλλειψη τόνων και κεφαλαίων. Καλή Μεγάλη Εβδομάδα επίσης. (Βλέπεις τα κεφαλαία;)

 11. laskaratos said

  Ορθόδοξος έφη:
  @Δεν είναι αλαζονεία να πιστεύεις στο Θεό, αλαζονεία είναι να προσπαθείς χωρίς αποδείξεις να υποστηρίζεις πως δεν υπάρχει@.

  Εσύ τι απόδειξη έχεις Ορθόδοξε πως ο θεός Χούλα Χουπ δεν υπάρχει και δεν είναι ο κατασκευαστής του Σύμπαντος;

 12. marqueedemud said

  και καλη ανασταση…

  μαθαινεις σιγα-σιγα. (για τα κεφαλαια)

 13. batcic said

  @Ορθόδοξος

  Δεν είναι αλαζονεία να πιστεύεις στο Θεό, αλαζονεία είναι να προσπαθείς χωρίς αποδείξεις να υποστηρίζεις πως δεν υπάρχει.

  Κι όμως, αν και είναι δική σου δουλειά να αποδείξεις τα αναπόδεικτα, εντούτοις υπάρχουν αποδείξεις τρανταχτές για την μη ύπαρξη του θεού. Η πιο βασική από αυτές είναι ο ορισμός. Σύμφωνα με τους Τεγόπουλο και Φυτράκη:

  Θεός = (ο) ουσ. κατά τη θρησκευτική σκέψη, άναρχο και αιώνιο πνεύμα που δημιούργησε και κυβερνά τον κόσμο.

  …και για να μπορεί να παρακολουθήσει τη συζήτηση και ο Marqueedemud…

  Θεος = (ο) ουσ. κατά τι θρισκεφτικη σκαιψη, αναρχο κε αιονιο πνεβμα που διμιουργισαι κε κιβερνα τον κοζμο.

  Αυτό, πολύ απλά σημαίνει φίλε Da Funky Orthodox, για να σου το κάνω πιο λιανά, ότι ο θεός υπάρχει ΜΟΝΟ κατά τη θρησκευτική σκέψη. Μετά από αυτό, όλοι όσοι ξέρουν ελληνικά, νομίζω πως έχουν μάθει τη φρικτή αλήθεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει αναγκαστικά το αντικείμενο της δικής σου πίστης. Απλώς θα πρέπει να διαχωρήσεις τις εξής υπο-περιπτώσεις:

  1. Ο Γιαχβέ δεν υπάρχει καθολικά, αλλά ως ιδέα μέσα στο δικό σου κεφάλι (καθώς και σε πολλά άλλα βραχυκυκλωμένα κρανία).
  2. Ο Γιαχβέ υπάρχει καθολικά, αλλά δεν είναι θεός αφού εξ’ ορισμού ο θεός είναι κάτι άλλο. Άρα δεν έχεις παρά να τον ονοματίσεις κάπως αλλιώς, με μια λέξη της οποίας το λήμμα δεν είναι κατειλημένο, π.χ. ο Κατσαρολομπίφτεκος!!!

 14. αδέσποτος σκύλος said

  Ο θεός σου, ορθόδοξε, μάλλον δεν ηταν ικανός να προικίσει με αρκετή νοημοσύνη τους ανθρώπους για να γνωρίσουν τη θεία ουσία του.Λάθος Του!!!
  Το βρήσκω θεοπάλαβο να με τιμωρήσει γι΄αυτό και τον συγχωρώ.
  Και πάλι,αν είμαι ικανός να διαταράξω το άπειρο,το απόλυτο,το αιώνιο δεν ειναι και λίγο, αφού αυτό κάνει τον δήμιο-υργό σας λιγότερο σοφό και παντοδύναμο.
  Ακόμα μια σκέψη ρε παιδιά,τι είδους πάνσοφο,πανάγαθο,αιώνιο,που δέν έχει όμοιό του, όν έχει ανάγκη να δημιουργήσει ένα ζώον να το λατρέυει;
  Η δόξα προκύπτει μόνο από τη σύγκριση της υπεροχής του με την υπεροχή άλλων.
  Κατα τα άλλα μας αγαπά!!
  Ενα απόσπασμα απο τη διαθήκη τoυ Jean Meslier για τον παραλογισμό του πανάγαθου αυτού θεού.

 15. αδέσποτος σκύλος said

 16. Mandarin said

  @Διαγόρας: Υπάρχει μέθοδος και την εφαρμόζεις τις τελευταίες μέρες με επιτυχία, κατά τη γνώμη μου.

  @Ορθόδοξος: Η ερώτηση που τίθεται (μεταξύ άλλων) είναι ΓΙΑΤΙ η Ορθοδοξία αποτελεί το μόνο δρόμο προς την αλήθεια; Πρέπει να αιτιολογήσεις πώς το ξέρεις από που προκύπτει… Επίσης βρήκα πολύ «χαριτωμένο» και εντελώς ακατανόητο, αυτό που γράφεις ότι η Ορθοδοξία δεν είναι θρησκεία, θρησκεία είναι όλα τα υπόλοιπα.

 17. Αγαπητέ Διαγόρας ο Μήλιος δεν υπάρχει λόγος να χάνεις την ψυχραιμία σου. Εδώ βρισκόμαστε για τον διάλογο, εξάλλου και γι’ αυτό τον λόγο έχουμε κάνει τους χώρους μας. Μέσα από τα κείμενα μου θα έπρεπε να έχεις πάρει όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματα σου. Επειδή όμως δυστυχώς παρατηρώ διάφορα χαρακτηριστικά στην προσωπικότητα σου τα οποία όπως φαίνετε δεν σου επιτρέπον να δεις τις καταστάσεις διαφορετικά από ότι σε έχει μάθει κάποιος ξένος άθεος συγγραφέας … θα σου ξαναδώσω τις απαντήσεις με την σειρά που μου θέτεις ξανά τα ερωτήματα σου.

  1.Πως ξέρεις ότι η θρησκεία σου «είναι ο μόνος δρόμος για την αλήθεια»;

  Προσωπικά εκτός από την εσωτερική πληροφορία που δέχομαι ως πιστός και την οποία για να κατανοήσει κάποιος πρέπει απαραίτητα να πιστεύει στο Θεό και δεν μπορεί κανείς να νιώσει εάν δεν δέχεται την ύπαρξη Του, τυγχάνει να είμαι και μάρτυρας πολλών περιστατικών που αποδεικνύουν την ύπαρξη Του. Ανάλογα περιστατικά συμβαίνουν φυσικά σε πάρα πολλούς ανθρώπους, όταν είναι θέλημα Θεού και φυσικά εκεί που θα ωφελήσουν.

  2. Η δήλωση ότι η θρησκεία σου «είναι ο μόνος δρόμος για την αλήθεια» συνεπάγεται ότι οι οπαδοί όλων των θρησκειών πλην της δικής σου πλανώνται οικτρά. Τι έχεις να πεις για την κατηγορία ότι αυτή η δήλωση δείχνει αλαζονεία;

  Ναι, η Ορθοδοξία είναι η μόνη αλήθεια και οφείλουμε με πόνο ψυχή για τον συνάνθρωπο μας, να το ομολογούμε συνεχώς και ποικιλότροπος. Θα ήταν αλαζονεία εκ μέρους μου εάν φύλαγα αυτή την αλήθεια ως μυστικό μόνο για το άτομο μου. Ευχόμαστε για όλο τον κόσμο που δεν γνωρίζει, κάποτε να βρει το σωστό δρόμο. Πιστεύω ότι ο Θεός σε κάθε περίπτωση, δεν θα αδικήσει κανένα άνθρωπο.

  3. Τι έχεις να πεις για την κατηγορία ότι η δήλωσή σου αποτελεί προσβολή προς όλους τους αλλόθρησκους;

  Όπως κατάλαβες από την προηγούμενη απάντηση μου, δεν αποτελεί για εμένα και βέβαια για εκατομμύρια ανθρώπους προσβολή προς τον αλλόθρησκο συνάνθρωπο μας η φανέρωση της αλήθειας. Λυπάμαι εάν κάποιοι κακοπροαίρετοι το αντιλαμβάνονται με αυτό τον τρόπο. Προσωπικά δεν έχω τέτοια κίνητρα- να προσβάλω δηλαδή – τέτοιες τακτικές και τέτοιου είδους συναισθήματα δεν αρμόζουν στις ευαγγελικές εντολές.

  4.Έγραψες ότι «έχουν καταλάβει πολλοί» ότι η θρησκεία σου «είναι ο μόνος δρόμος για την αλήθεια». Πόσοι είναι αυτοί οι «πολλοί»;

  Μόνο ο Θεός γνωρίζει …

  5. Πως ξέρεις πόσοι είναι αυτοί οι «πολλοί»;

  Γνωρίζω προσωπικά πολλούς ανθρώπους, αλλά τον πραγματικό αριθμό φυσικά και δεν μπορεί να τον ξέρει κανένας άνθρωπος. Μόνο ο Θεός …

  6. Πόσοι χρειάζεται να το έχουν καταλάβει ώστε να εξακολουθεί να μας ανέχεται ο θεός σου;

  Δεν είμαι εγώ αυτός που θα αποφασίσει …

  7. Πως ξέρεις πόσοι χρειάζεται να το έχουν καταλάβει;

  Από την στιγμή που ο κόσμος και η Ορθοδοξία υφίσταται σημαίνει κατά την άποψη μου ότι υπάρχουν άξιοι άνθρωποι που την εκπροσωπούν και φυσικά ένας αληθινός, ζωντανός Θεός που μας παρακολουθεί. Γνωρίζω προσωπικά αρκετούς, αλλά μην ξεχνάμε όμως ότι άλλο είναι η ανθρώπινη λογική και άλλο η δικαιοσύνη Του Θεού. Δεν γνωρίζω πόσοι σε αριθμό χρειάζονται να υπάρχουν και φυσικά δεν είναι κάτι που με αφορά. Δεν είναι δικό μου θέμα …

  8. Πως ξέρεις ότι ο θεός σου «μας ανέχεται»;

  Είναι κάποια πράγματα που όπως και να τα παρουσιάσεις σε ένα άπιστο, δεν μπορούν να γίνουν εύκολα κατανοητά. Για να κατανοηθούν απαραίτητη προϋπόθεση είναι ότι ο άνθρωπος τουλάχιστον αποδέχεται την ύπαρξη Του Θεού. Σύμφωνα με τις δικές μου λιγοστές γνώσεις και εμπειρία από τον κόσμο, ο Θεός μας ανέχεται, μας ανεχόταν στο παρελθόν και δεν μπορώ να γνωρίζω για πόσο θα εξακολουθήσει να γίνετε αυτό.

  9. Πως ξέρεις ότι ο θεός σου μας ανέχεται λόγω των προσευχών αυτών των «πολλών» και όχι για κάποιον άλλο λόγο;

  Είναι λογικό ένας άνθρωπος που δεν πιστεύει στο Θεό να αρχίσει να Θεοποιεί σιγά -σιγά τον ίδιο του τον εαυτό. Αρχίζει να έχει παράλογες εντυπώσεις για το άτομο του. Όπως απάντησα και στην προηγούμενη ερώτηση, λόγο γνώσεων και εμπειριών, είμαι σε θέση να καταλάβω κάποια λιγοστά πράγματα όσον αφορά τον κόσμο. Ας ελπίσουμε ότι με τον καιρό όλοι μας μια μέρα θα αυξήσουμε τις γνώσεις μας και θα είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε και κάποιο που έχει την ανάγκη μας.

  10. Τι θα συνέβαινε αν ο θεός σου έπαυε να μας ανέχεται;

  Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω και ούτε αυτός που αποφασίζει …

  Ελπίζω να σε κάλυψαν έστω και στο ελάχιστο οι απαντήσεις. Δεν είναι τίποτα σπουδαίο αλλά έχω την ελπίδα μου στο Θεό. Όποτε δεν μπορείς να πάρεις αυτό που ζητάς από τις απαντήσεις μου, θα είμαι εδώ για να σου τα αναλύω όσο μπορώ.
  Καλό Πάσχα να έχουμε !!!

  ΥΓ
  Αγαπητέ batcic ελπίζω να μην είναι οι ορισμοί των λεξικών αυτό που σε οδήγησε στη αθεΐα.

 18. Mandarin είπε:

  @Ορθόδοξος: Η ερώτηση που τίθεται (μεταξύ άλλων) είναι ΓΙΑΤΙ η Ορθοδοξία αποτελεί το μόνο δρόμο προς την αλήθεια; Πρέπει να αιτιολογήσεις πώς το ξέρεις από που προκύπτει…

  Η απάντηση είναι «Το λέει η ίδια η Ορθοδοξία». Τόση αφέλεια…

  @Ορθόδοξος
  Αυτό το «Μόνο ο Θεός γνωρίζει» και το «Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω και ούτε αυτός που αποφασίζει» είναι τόοοοσο καθησυχαστικά για το ναρκωμένο πνεύμα… Κοιμήσου πουλάκι μου…

  batcic @ marqueedemud: LOL !!

 19. tatief said

  Τελικά ορθόδοξος και ορθοδοξία = απάτη

  Για καιρό τα εδώ παπαγαλάκια της εκκλησίας μας έλεγαν -όταν η συζήτηση έφτανε στους μισθούς των παπάδων-, ότι αυτό γινόταν ανταποδοτικά για την εκκλησιαστική περιουσία που είχαν δωρήσει οι παπάδες προς το κράτος κάποτε.

  Διαβάζω όμως στο ΒΗΜΑ στις νέες εποχές :

  «Ακόμη και η εισφορά των ενοριακών ναών υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, ως συμβολική ανταπόδοση για την καταβολή από το τελευταίο των μισθών των Εφημερίων, από το 1981 και των Μητροπολιτών, που ανερχόταν στο 35% των ακαθάριστων εισπράξεών τους, καταργήθηκε με την αιτιολογία ότι δεν απέδιδε τα αναμενόμενα, αφού σε πλείστες περιπτώσεις, όπως άλλωστε με παρρησία δήλωσε δημοσίως εν ενεργεία Μητροπολίτης, οι Ενορίες τηρούσαν διπλά βιβλία…»

  Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=322815&ct=114&dt=28/03/2010#ixzz0jb9u9w5q

  Οσο για την συμβολή της εκκλησίας στο αγώνα της απελευθέρωσης

  «..ο αφορισμός της Επανάστασης από τον Πατριάρχη είναι το αναμφισβήτητο τεκμήριο της προδοσίας…»

  Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=322814&ct=114&dt=28/03/2010#ixzz0jbBMSeIN

 20. batcic said

  @Ορθόδοξος

  Προσωπικά εκτός από την εσωτερική πληροφορία που δέχομαι ως πιστός και την οποία για να κατανοήσει κάποιος πρέπει απαραίτητα να πιστεύει στο Θεό και δεν μπορεί κανείς να νιώσει εάν δεν δέχεται την ύπαρξη Του…

  Τώρα όλα έγιναν ξεκάθαρα! Πρέπει κάποιος να πιστεύει στο θεό γιατί είναι η αλήθεια, και ξέρουμε ότι είναι η αλήθεια από μια εσωτερική πληροφορία που την έχουν μόνο όσοι πιστεύουν στο θεό = πρ² (όχι, δεν είναι ρήση του ΑΠΟΚ αλλά το εμβαδό του κύκλου).

  Ναι, η Ορθοδοξία είναι η μόνη αλήθεια και οφείλουμε με πόνο ψυχή για τον συνάνθρωπο μας, να το ομολογούμε συνεχώς και ποικιλότροπος… Ευχόμαστε για όλο τον κόσμο που δεν γνωρίζει, κάποτε να βρει το σωστό δρόμο. Πιστεύω ότι ο Θεός σε κάθε περίπτωση, δεν θα αδικήσει κανένα άνθρωπο.

  Γιατί με πόνο ψυχής, αφού κανένας δεν θα αδικηθεί;;;

  Από την στιγμή που ο κόσμος και η Ορθοδοξία υφίσταται σημαίνει κατά την άποψη μου ότι υπάρχουν άξιοι άνθρωποι που την εκπροσωπούν και φυσικά ένας αληθινός, ζωντανός Θεός που μας παρακολουθεί.

  Έχεις απόλυτο δίκιο! Τυγχάνει όμως, ο κόσμος να συνυπάρχει, πέρα από την ορθοδοξία, και με τις τυροκροκέτες, οι οποίες βρίσκονται αντιδιαμετρικά από την Ελλάδα της ορθοδοξίας, στον χάρτη των περιττών τοπολογιών. Μήπως αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη πιο άξιοι εκπρόσωποι των τυροκροκετών, σε κόσμους έξω από την Ελλάδα, με ανυπαρξία προβλημάτων, και συνεπώς καμία ανάγκη για λύσεις;;; Απλώς το θέτω υπόψιν σου προς προβληματισμό…

  Σύμφωνα με τις δικές μου λιγοστές γνώσεις και εμπειρία από τον κόσμο, ο Θεός μας ανέχεται, μας ανεχόταν στο παρελθόν και δεν μπορώ να γνωρίζω για πόσο θα εξακολουθήσει να γίνετε αυτό.

  Μήπως θα ήταν προτιμότερο να μην είχες καθόλου γνώσεις, προκειμένου να κάνεις αυτήν την διατύπωση; Μάλλον αυτό είναι το ζητούμενο. Γιατί αν το ζητούμενο ήταν οι πολλές γνώσεις, τότε καλά θα έκανες να εμπεδώσεις ότι στο παρελθόν ανεχόμασταν σχεδόν όλοι τον θεό, αλλά μπορώ να γνωρίζω με βεβαιότητα ότι δεν θα εξακολουθήσουμε να τον ανεχόμαστε, καθότι είναι μια εξωφρενική και παρανοϊκή ιδέα η οποία αποδυναμώνει τα παιδικά μυαλά και δημιουργεί φοβικούς ανθρώπους με εμφανή αδυναμία ενηλικίωσης!

  Τέλος, όσον αφορά την ερώτηση σου προς εμένα, όχι, δεν με οδήγησαν τα λεξικά στην αθεΐα, απλώς, όπως κάθε τι το επιστημονικό, με επιβεβαιώνουν ανά πάσα στιγμή. Στην αθεΐα με οδήγησε το ψευδοδίλλημα:
  κακάσχημες γυναίκες με μούσια στο 4Ε ή ζουμερές γκομενάρες για ανομολόγητα όργια στο Filmnet;

 21. Αγαπητέ Διαγόρα,

  αναφορικά με το ερώτημα που έθεσες για το τι θα συνέβαινε αν κάποια στιγμή ο Θεός έπαυε να μας ανέχεται, απλώς να υπενθυμίσω ότι την τελευταία φορά που συνέβη αυτό, έπεσε… πολύ νερό! Το «ουπς» ωστόσο που ακούστηκε, έστω και κατόπιν εορτής, μας δίνει, νομίζω, το δικαίωμα να αισιοδοξούμε ότι δεν θα ξαναϋποστούμε ποτέ κάτι ανάλογο… Βέβαια ο θυμόσοφος λαός λέει «είπα ξείπα και… τα γνωστά», όμως δεν νομίζω κοτζάμ Θεός να μάς πούλαγε ποτέ τέτοιο χοντρό δούλεμα! Ή μήπως… ;

 22. marqueedemud said

  batcic said:

  «κακάσχημες γυναίκες με μούσια στο 4Ε…»

  μαλλον εχεις καιρο να μπεις σε ναο my friend.

  και επισης καποιοι εδω μεσα δεν θα επρεπε να μιλανε για «κακασχημους ανθρωπους με μουσια»._

 23. nilo said

  Ορθόδοξος:
  Προσωπικά εκτός από την εσωτερική πληροφορία που δέχομαι ως πιστός και την οποία για να κατανοήσει κάποιος πρέπει απαραίτητα να πιστεύει στο Θεό και δεν μπορεί κανείς να νιώσει εάν δεν δέχεται την ύπαρξη Του, τυγχάνει να είμαι και μάρτυρας πολλών περιστατικών που αποδεικνύουν την ύπαρξη Του. Ανάλογα περιστατικά συμβαίνουν φυσικά σε πάρα πολλούς ανθρώπους, όταν είναι θέλημα Θεού και φυσικά εκεί που θα ωφελήσουν.

  Όντας Χριστιανός Ορθόδοξος πριν γίνω άθεος (όπως και πολλοί εδώ μέσα), ποτέ δεν ένιωσα αυτή την «εσωτερική πληροφορία που δέχεται κάποιος όταν είναι πιστός». Τι λες να φταίει;;;Εγώ, ο «Θεός» ή εσύ;

 24. ΑΠΟΚ.17;16 said

  Ότι λέγεται που δεν συμφωνεί με αυτά που λέει ο Ησαϊας είναι μη πραγματικό .αυτός που λέει ότι μιλεί για το θεό ψεύδεται λέει δίκες του φιλοσοφίες , που τον εκθέτει το παρακάτω κείμενο. θρησκεία που δεν βασίζεται στην αγία γραφή είναι κάτι το μη πραγματικό
  Ησαϊας 41:29 Δέστε, όλοι είναι ματαιότητα, (όλοι τους κάτι το ανύπαρκτο)τα έργα τους είναι ένα μηδέν• τα χωνευτά τους άνεμος και ματαιότητα.(κάτι το μη πραγματικό)
  44:9 Όσοι κατασκευάζουν είδωλα, είναι όλοι ματαιότητα(κάτι το μη πραγματικό)• και τα πολυαγαπημένα τους είδωλα δεν ωφελούν• κι αυτοί είναι μάρτυρες γι’ αυτά ότι δεν βλέπουν ούτε καταλαβαίνουν, για να καταντροπιαστούν.
  59:4 Κανένας δεν ζητάει δικαιοσύνη ούτε κρίνει με αλήθεια• έχουν το θάρρος τους επάνω στη ματαιότητα, και μιλάνε ψέματα• συλλαμβάνουν κακία, και γεννούν ανομία.

 25. batcic said

  @Marqueedemud
  Ώπα ρε μάγκα! Για πες μας, πως χτυπάς τα ωραία γκομενάκια εσύ που επισκέπτεσαι τακτικά τους ναούς; Φαντάζομαι ότι τα βλέπεις ωραία από κάποια εσωτερική πληροφορία, όπως ο Ορθόδοξος, και στη συνέχεια πετάς και δυο – τρεις αλάνθαστες εσωτερικές ατάκες τις οποίες λαμβάνουν τα γεμάτα αρρενωπότητα θηλυκά με κάποια εσωτερικά ερεθίσματα… Κάπως έτσι τέλος πάντων!

 26. Σημείωση: ο ΑΠΟΚ.3.1429κλπ συγχωρείται, παρότι είναι εκτός θέματος, γιατί προφανώς έχει ζητήματα το παιδί, κι έτσι καλό θα ήταν να του κάνουμε τα χατήρια. Ό,τι πεις παιδί μου. Φυσικά για να δεχθούμε ως πραγματικό και όχι ως καραμπουρδάρα το «ό,τι λέγεται που δεν συμφωνεί με αυτά που λέει ο Ησαΐας είναι μη-πραγματικό» πρέπει πρώτα να δεχθούμε πως «ό,τι λέγεται που δεν συμφωνεί με αυτά που λέει ο ΑΠΟΚ.3.1419κλπ είναι μη-πραγματικό», αλλά για εσένα παιδί μου, χαλάλι σου, θα το δεχθούμε αυτό, δεν τρέχει τίποτα, μην σε απασχολεί. Συνέχισε.

 27. batcic said

  ΑΠΟΚ for president!!! Είμαι χρόνια οπαδός του και ευχαριστώ δημοσίως τον Διαγόρα που του συμπεριφέρεται προνομιακά.

  Ότι λέγεται που δεν συμφωνεί με αυτά που λέει ο Ησαϊας είναι μη πραγματικό

  Αυτή πρέπει να είναι η δεύτερη πιο μεγαλειώδης ρήση, μετά απ’ όλες της ρήσεις που περιέχονται στο Δευτερονόμιον.

  Όσοι κατασκευάζουν είδωλα, είναι όλοι ματαιότητα(κάτι το μη πραγματικό)

  Εδώ πάντως φίλε ΑΠΟΚ με ΑΠΌΚαμες εντελώς! Τι εννοείς; Ότι είναι μη πραγματικό το «είναι όλοι ματαιότητα» και συνεπώς όσοι κατασκευάζουν είδωλα καλώς πράττουν;;;

 28. ΑΠΟΚ.17;16 said

  {«ό,τι λέγεται που δεν συμφωνεί με αυτά που λέει ο Ησαΐας είναι μη-πραγματικό» πρέπει πρώτα να δεχθούμε πως «ό,τι λέγεται που δεν συμφωνεί με αυτά που λέει ο ΑΠΟΚ}το αντίθετο ότι λέγεται που δεν στηρίζεται στην αγ. γραφή είναι μη πραγματικό. Κατανοώ την προκατάληψη για τις θρησκείες δεν καταλαβαίνω την προκατάληψη για την αγ. γραφη μια εμβάθυνση στα εδάφια του Ησαϊα απανταει σε όλο τον διάλογο πάνω στο θέμα., και σχετικά με τα είδωλα(και φυσικά είδωλο είναι και η λατρεία της φύσης)

 29. batcic said

  @ΑΠΟΚ
  Ο Πανταγιάς μαζί σου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: