Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Γνωμικό #202

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2010/03/20

«Αν η αφoσίωση στην αλήθεια είναι το ορόσημο της ηθικής, τότε δεν υπάρχει μεγαλύτερη, ευγενικότερη, ηρωϊκότερη μορφή αφoσίωσης από την πράξη ενός ανθρώπου που αναλαμβάνει την ευθύνη να σκέπτεται. … Η πίστη, που υποτίθεται πως κόβει δρόμο προς τη γνώση, είναι μονάχα ένα βραχυκύκλωμα που καταστρέφει το νου.»

Ayn Rand (Άιν Ράντ) (1905–1982) Ρωσίδα-Αμερικανίδα συγγραφέας, φιλόσοφος και σεναριογράφος.

Το πρωτότυπο: «If devotion to truth is the hallmark of morality, then there is no greater, nobler, more heroic form of devotion than the act of a man who assumes the responsibility of thinking.. .. The alleged short-cut to knowledge, which is faith, is only a short-circuit destroying the mind.»

Το αρχείο των γνωμικών φιλοξενείται στο atheoi.ORG: Αρχείο γνωμικών

Copyright © 2010 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

39 Σχόλια προς “Γνωμικό #202”

 1. Mandarin said

  Γιατί αφωσίωση με ωμέγα και όχι αφοσίωση με όμικρον;

 2. Σε ευχαριστώ για την επισήμανση, Mandarin, το διόρθωσα.

 3. ΘΒ said

  Αυτή η τύπισσα, λέει το βικιπίδια, είναι οπαδός του ηθική παρτακισμού (ethical egoism) , στον τάφο της έβαλαν λουλούδια στο σχήμα του δολλαρίου και ένας από τους πιο πιστούς οπαδούς της ήταν ο Alan Greenspan, ένας από τους μεγάλους υπεύθυνους για την μεγάλη φούσκα των ακινήτων στις ΗΠΑ που οδηγησε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να μείνουν άστεγοι κι απένταροι.

  Κλασσικός τύπος εβραίας τσιφούτισσας, εκπρόσωπος του ακραίου σιωνιστικού κατεστημένου που κουμαντάρει τις ΗΠΑ.

  Ήταν και πρεζονάκι, αφού έπαιρνε αμφεταμίνες επι δεκαετίες, προφανώς για να μπορεί να ξεμπλοκάρει το μυαλό της από το «βραχυκύκλωμα της πίστης»

 4. Η Ayn Rand ήταν σίγουρα μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, και έχει γίνει αποδέκτης επαίνων όσο και επικρίσεων. Ο Michael Shermer της πλέκει το εγκώμιο (με τη σαρκαστική έννοια βέβαια) στο «Why People Believe Stupid Things» (το άκουσα το καλοκαίρι υπό τη μορφή audiobook, το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους) επειδή είχε δημιουργήσει μια φατρία προσωπολατρείας (όπως λέμε και στα ελληνικά, καλτ οφ περσονάλιτι) γύρω από τον εαυτό της, και παρότι επισήμως δίδασκε σκεπτικισμό, κάθε άλλο παρά σκεπτικισμό προς το άτομό της απαιτούσε από τον κύκλο των οπαδών της.

  Όπως και να’χει το θέμα, είναι μια σημαντική προσωπικότητα, επειδή είπε μερικά σημαντικά πράγματα και έγραψε κάποια σημαντικά βιβλία, και συνιστώ σε όποιον ενδιαφέρεται να διαβάσει γι’ αυτήν και να σχηματίσει την άποψή του.

  Το «κλασσικός τύπος εβραίας τσιφούτισσας, εκπρόσωπος του ακραίου σιωνιστικού κατεστημένου που κουμαντάρει τις ΗΠΑ» είναι δική σου επινόηση ΘΒ, και μαρτυράει μια ακόμα πτυχή της πολυσχιδούς προσωπικότητάς σου, η οποία βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπει, καθώς τη διακρίνω ως απαραίτητο συστατικό στοιχείο της ψυχοσύνθεσης κάθε βαθιά θρησκόληπτου που έχω γνωρίσει: την πτυχή του σχιζοφρενή συνομωσιολόγου. Αλλά βέβαια δεν είναι αυτό το θέμα μας, οπότε πάμε παρά κάτω.

  Υπενθυμίζω ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα γνωμικά τα δημοσιεύω για την εγγενή τους αξία, και όχι λόγω του όποιου «βάρους» έχει εκείνος που τα είπε. Υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις, όπως π.χ. στην περίπτωση του Einstein, αλλά η περίπτωση της Ayn Rand δεν είναι μια από αυτές.

 5. ΘΒ said

  @Διαγόρα

  Για τα δήθεν συνωμοσιολογικά:
  http://r-freepalestine.blogspot.com/2009/05/ok_3259.html

  Για το γνωμικό αυτό καθαυτό, έχει τόση «εγγενή αξία» η κριτική της τοξικοεξαρτημένης Ράντ, όταν μιλα για «πίστη που βραχυκυκλώνει το μυαλό», όση αξία έχουν τα οράματα τού πειραιώτη ρεμπέτη που «φούμα φούμα στα Βοτσαλάκια αγίους έβλεπε και αγγελάκια».

 6. Γιατρός Του Ικα said

  Ad hominem.

  Φτώχεια επιχειρημάτων.

  Θ.Β.

 7. ΘΒ said

  @Ika

  Ad hominem είπες;

  Έφη Διαγόρας :« μια ακόμα πτυχή της πολυσχιδούς προσωπικότητάς σου, η οποία βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπει, καθώς τη διακρίνω ως απαραίτητο συστατικό στοιχείο της ψυχοσύνθεσης κάθε βαθιά θρησκόληπτου που έχω γνωρίσει: την πτυχή του σχιζοφρενή συνομωσιολόγου

 8. @ΘΒ

  Το άρθρο προς το οποίο παρέθεσες σύνδεσμο απαξίωσα να το διαβάσω. Αποφεύγω, βλέπεις, να διαβάζω μεταφράσεις όταν έχω πρόσβαση στο πρωτότυπο, αν μη τι άλλο για να προστατέψω τον εαυτό μου από δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως π.χ. στην προκειμένη περίπτωση το γεγονός ότι το πρωτότυπο άρθρο έχει έκταση δωδεκάμισι χιλιάδες λέξεις, ενώ η έκταση του ελληνικού άρθρου που η εγκυρότατη πηγή σου πάει να πλασάρει ως «μετάφραση» δεν φτάνει ούτε τις δύο χιλιάδες λέξεις.

  Βρήκες λοιπόν ένα δωδεκάμισι χιλιάδων λέξεων άρθρο που αποδίδει την αμερικανική πολιτική στη μέση ανατολή αποκλειστικά στις ενέργειες του φιλο-ισραηλινού λόμπι της Ουάσιγκτον, και παρέθεσες σύνδεσμο προς αυτό το άρθρο ως δήθεν επιβεβαίωση της αρλούμπας που πέταξες για την Ayn Rand στο σχόλιο 3, αρλούμπας για την οποία έλαβες τον χαρακτηρισμό του σχιζοφρενή συνωμοσιολόγου από εμένα. Φυσικά το άρθρο δεν παρέχει καμία απολύτως επιβεβαίωση της αρλούμπας σου. (Και μιλάω για το πρωτότυπο άρθρο: δεν ξέρω τι γράφει η «μετάφραση», γιατί όπως εξήγησα δεν την διάβασα, αλλά δεν αποκλείεται κατά κάποιον «θαυματουργό» τρόπο η «μετάφραση» που πήγες και βρήκες να επιβεβαιώνει την αρλούμπα σου, δεν θα με εξέπληττε κάτι τέτοιο.)

  Επιμένω λοιπόν ότι η δήθεν συμμετοχή της Rand στο φιλο-ισραηλινό λόμπι της Ουάσιγκτον είναι αποκύημα της νοσηρής σου φαντασίας, όπως επίσης το ίδιο είναι και η δήλωσή σου ότι το φιλο-ισραηλινό λόμπι της Ουάσιγκτον είναι ένα «ακραίο σιωνιστικό κατεστημένο που κουμαντάρει τις ΗΠΑ». Τέτοιου είδους νοσηρή φαντασία σε κατατάσσει αυτομάτως στην κατηγορία των συνωμοσιολόγων, και αυτή μου η επισήμανση αποτελεί πράγματι πράξη ad-hominem εκ μέρους μου, λυπάμαι, δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά, οι προβοκατόρικες τακτικές σου, η λάσπη, οι διαστρεβλώσεις, και προπάντων η πανουργία σου, με αναγκάζουν να σε περιγράψω ως αυτό που είσαι, προς γνώση των όποιων αναγνωστών μου τυχόν δεν σε έχουν πάρει χαμπάρι ακόμα.

  Όσο για το αν και κατά πόσο το φιλο-ισραηλινό λόμπι είναι στην πραγματικότητα ένα «ακραίο σιωνιστικό κατεστημένο που κουμαντάρει τις ΗΠΑ», το παρόν άρθρο δεν πρόκειται να εκτροχιαστεί προς αυτή την κατεύθυνση: κάθε περαιτέρω μνεία σε αυτό το ζήτημα θα είναι εκτός θέματος, και θα πάει στο πτυελοδοχείο.

  Τώρα, ας δούμε εσύ τι πρόβλημα μπορεί να είχες με την Ayn Rand για να εκφραστείς με ad-hominem εναντίον της. (Σημειωτέον, πριν εκφραστώ εγώ με ad-hominem εναντίον σου.) Φαντάζομαι πως αυτό που σου φταίει με την Ayn Rand είναι ότι, εκτός του γεγονότος ότι ήταν Άθεη, ήταν επίσης και εβραϊκής καταγωγής. Την «τσίμπησες» αυτή την πληροφορία σα γάτος, από ολόκληρο το άρθρο της Βικιπαίδειας αποφάσισες να κρατήσεις όλα κι όλα πέντε (5) πράγματα, (ηθική, λουλούδια στον τάφο, φιλία με Alan Greenspan, Εβραία, αμφεταμίνες), και φρόντισες ανάμεσα σε αυτά να είναι και η καταγωγή της, και μάλιστα από την καταγωγή της εξήγαγες και συμπεράσματα ως προς την πολιτική της δράση.

  Μήπως (λέω μήπως) είσαι ένας ρατσιστής ολκής, θουβούκο; Και μήπως (λέω μήπως) αυτός ο ρατσισμός είναι εγγενής στις θρησκευτικές σου αντιλήψεις;

 9. Abravanel said

  Το αστείο είναι οτι στην Ελλάδα οι κλέφτες φωνάζουν τους άλλους οτι εκείνοι είναι κλέφτες. Χμμ, αν ΘΒ βρεθεί, λέω εγώ ο τσιφούτης, οτι η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία υπήρξε κλεπταποδόχος λεηλατημένων εβραϊκών περιουσιών μετά τον Β’ΠΠ αναρωτιέμαι το τι θα πεις. Αν θέλεις μπορώ να το πάω ακόμα περισσότερο ad hominem.

 10. Γιατρός Του Ικα said

  Το ad hominem Θ.Β. δεν σημαίνει προσωπική επίθεση,μάθε γράμματα,δεν θα έρχεσαι εδώ πέρα να σου τα μαθαίνουμε τσάμπα.Το ad hominem σημαίνει ότι κρίνω μία άποψη όχι με βάση την τιμή αλήθειας και την λογική συγκρότηση της αλλά με βάση το ποιός είναι αυτός που την εκφέρει.Αν δηλαδή ρε @%$#*& αντί για Ayn Rand έγραφε από κάτω Μέγας Βασίλειος τι θα έκανες;Δεν θα ήσουν αναγκασμένος να απαντήσεις επί της ουσίας των λεγομένων αντί να μας τα πρήζεις με παπαριές περί Εβραίων και ισραηλινού λόμπυ;

 11. ΘΒ said

  Διαγόρα, για την πολιτική δράση και παρακαταθήκη τής Ραντ δε χρειάζεται πολύ ψάξιμο.
  Η κυρία αυτή όρισε τον πιστό οπαδό και συμπατριώτη της Leonard Peikoff ως νόμιμο κληρονόμο της.

  Ο Πέικοφ είναι ο ιδρυτής του Ινστιτούτου Άιν Ράντ και λέει φοβερά πράγματα, που υπερβαίνουν ακόμα και τις θεωρίες Μπους-Τσέηνυ,βασισμενα πάντα στην θεωρία του ομπζεκτιβισμού που τού δίδαξε η Ράντ.

  Μπορείς να διαβάσεις για τις εγκληματικές του απόψεις, απόρροια της ιδεολογίας του

  http://www.lewrockwell.com/orig5/raimondo1.html
  http://www.russia-channel.com/forums/showthread.php?t=4074

 12. Η παρεξηγημένη πίστη από την πλευρά των άπιστων, στην ουσία και με ένα ειρωνικό τρόπο για τους παραπάνω, οδηγεί στη γνώση. Μάλιστα μπορούμε θεωρώ με απόλυτη βεβαιότητα να πούμε ότι είναι και ο μόνος δρόμος για τη αληθινή γνώση.
  Παρόλα αυτά όμως η Ορθοδοξία ποτέ δεν εναντιώνεται προς τη γνώση που αναφέρει η Ayn Rand. Αντιθέτως …
  Κάθε ένας όμως φιλόλογος, συγγραφέας κ.λ.π. μπορεί να ισχυρίζεται ότι νομίζει και ας μην έχει και καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

 13. ΘΒ said

  @Ιka

  Για το ad hominem έχεις και δεν έχεις δίκιο. Πχ κανείς δεν επικαλείται τα επιχειρήματα τού Χίτλερ για να δικαιώσει την χορτοφαγία, παρότι ο Χίτλερ μπορεί να είχε σωστες απόψεις στο συγκεκριμένο θέμα.
  Όπως κανείς δεν επικαλείται τις απόψεις του Στάλιν για την οικοδόμηση μιας δίκαιης κοινωνίας αν και οι απόψεις του μπορεί να έχουν πολλά σωστά στοιχεία.
  Ο φορέας μιάς άποψης δίνει κάτι από το προσωπικό του-μικρό ή μεγάλο- κύρος στον εκφερόμενο λόγο.
  Ενδιαφέροντα λόγια, ως έπεα πτερόεντα μπορεί να λέγονται από πολύ κόσμο, σημασία έχει τοι αντιπροσωπεύουν και πώς σαρκώνονται αυτά στην καθημερινή πραγματικότητα.
  Γι αυτό και κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής, και οι κρίνοντες ( κι εσύ κι εγώ αλλά και η Α.Ράντ πολύ περισσότερο ως επίδοξη ιδρύτρια φιλοσοφικού συστήματος ), κρινόμεθα από τις συνέπειες των λόγων και της κοσμοθεωρίας μας στη ζωή μας.

 14. Γιατρός Του Ικα said

  Είμαι ο τελευταίος-και το εννοώ,o τελευταίος-άνθρωπος στον κόσμο που θα υπερασπιζόταν ιδεολογικά,πολιτικά και φιλοσοφικά την αφελή και ρηχή ηθική και κοινωνικοπολιτική και ανθρωπολογική κοσμοθεώρηση της Ayn Rand.

  Το θέμα όμως εδώ δεν είναι η Ayn Rand και το να προσπαθείς να μεταθέσεις την εστίαση της κουβέντας στο ποιά ήταν και τι πίστευε η Ayn Rand αντί να σχολιάζεις το νόημα του γνωμικού είναι αποπροσανατολιστικό.

 15. ΘΒ said

  @Ιka

  Δεν καταλαβαίνεις πόσο χονδροειδής αντίφαση είναι να μιλάς κανείς για την πίστη ,χαρακτηρίζοντας της βραχυκύκλωμα του μυαλού , όταν ο ίδιος είναι πρεζόνι επί δεκαετίες;

  Ποια εγκυρότητα μπορούν να έχουν οι ισχυρισμοί του;

  Γι αυτό και θεωρώ ότι οι αναφορές μου στην ιδεολογία και την πορεία της Ράντ συνολικά, αφορούν την ουσία και του συγκεκριμένου γνωμικού.

  Ε, πως να το κάνουμε; Χίλιες φορές προτιμότερο το παυσίλυπο «όπιο των λαών» από το πραγματικό όπιο ή τα σπηντάκια της μανταμ Ραντ

 16. ΘΒ, κάνε μου μία χάρη.
  Επειδή σε διάφορους προσυλητιστικές ομιλίες μου αναφέρομαι συχνά σε σένα και στο φοβερό απαύγασμα της χριστιανικής πίστης, μπορείς να επαναλάβεις ολοκληρωμάνα και καθαρά εκείνη την φοβερή ρήση για τον Φίοντορ, τον Χριστό και την Αλήθεια; Δυστυχής το γκούγκλισμα στο σάϊτ του Διαγόρα δεν με βοηθάει να το βρω. Ευχαριστώ!

 17. αδεσποτος σκυλος said

  Εμφανες το νοημα,τα σχολεια τι τα θελεις?
  @Διαγορα
  απλα δεν βρισκω τους τονους στο πληκτρολογιο!

 18. Για να μη σας ρίχνει στάχτη στα μάτια ο ΘΒ (σχόλιο 15) διαβάστε την αλήθεια για τις αμφεταμίνες: bodybuilding.gr – Σοβαρές επιπτώσεις απο επικίνδυνες ουσίες του bodybuilding

 19. ΘΒ said

  @Διαγόρα

  Ποιά είναι η στάχτη που προσπαθώ να ρίξω στα πανέξυπνα μάτια των αθεολογούντων;

  Ήταν ή δεν ήταν πρεζόνι η Ραντ;

  «Οι αμφεταμίνες είναι ελκυστικές στους χρήστες, εφόσον δημιουργούν αίσθηση ενέργειας και διαύγειας, καταπολεμούν το αίσθημα του ύπνου και της κούρασης και γενικότερα επιφέρουν ευθυμία και ευεξία. Μια δόση αμφεταμίνης, περίπου 2,5-15 χιλιοστών του γραμμαρίου, διαρκεί τρεις έως τέσσερις ώρες και επιφέρει ταχυκαρδία, εφίδρωση, ξηροστομία και διαστολή στις κόρες των ματιών. Ο κίνδυνος εθισμού είναι μεγάλος, αφού οι χρήστες αναπτύσσουν γρήγορα αντοχή και ζητούν μεγαλύτερες δόσεις. Η αρχική ευφορία εξασθενεί και αντικαθίσταται από άγχος, διαταραχές του ύπνου, απώλεια της όρεξης, επιθετική ή βίαιη συμπεριφορά έως και παράνοια. Παρατεταμένη χρήση οδηγεί σε χρόνια δηλητηρίαση, προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα, απώλεια βάρους και παρανοϊκή ψύχωση.»

  http://health.in.gr/news/article.asp?lngArticleID=32406

 20. thehoop said

  Η πιστη(ανεξαρτητως θρησκειας) εχει απιστευτη δυναμη.

  Αυτος που πιστευει σε κατι/καποιον χωρις την παραμικρη αμφιβολια ζει στον κοσμο του, στην κυριολεξια. Οι αλλοθρησκοι η αλλοπιστοι δεν ξερουν τι τους γινεται και τα σχετικα..

  Γενικα υπηρχε παντα στους λογιους/φιλοσοφους του παρελθοντος αλλα και μεχρι σημερα ο ψυχρος πολεμος μεταξυ πιστης και γνωσης. Η γνωση καθοριζει την πιστη και η πιστη καθοριζει την ζωη ενος ανθρωπου. Ετσι ειναι πολυ σημαντικο να γνωριζει καποιος ποιος/γιατι και πως καθοριζει την πιστη του.

  Ο «θεος» αν θα προσπαθουσα να το προσδιορισω σαν ον υποθετικα θα ειναι η απολυτη πιστη σε συνδυασμο με την απολυτη γνωση..

  Αν μιλησω και παλι υποθετικα.. και πω οτι εχω ενα πανινο ροζ ελεφαντακι, το οποιο πιστευω οτι θεραπευει πληγες και αρρωστιες κτλ.. και η πιστη μου ειναι αρκετα δυνατη τοτε το ροζ αυτο ελεφαντακι θα μου θεραπευει καθε φορα τις πληγες μου και θα με θεραπευει οταν αρρωσταινω.

  Η αναζητηση της γνωσης ειναι μονοδρομος αν ο σκοπος μας ειναι η θεωση.. αν δεν ειναι απλα αραζουμε και πιστευουμε σε οτι μας ειναι πιο βολικο η αν θελετε σε οτι μας ταιριαζει καλυτερα. Μια απαντηση που ελαβα σε τετοια συζητηση με ηλικιωμενους ηταν «εμεις ετσι μαθαμε.. ειναι αργα να αλλαξουμε την πιστη μας σε κατι αλλο». Οπως την βρισκει κανεις..

 21. ΘΒ, αυτό που εσύ ισχυρίστηκες είναι ότι η Rand δεν ήταν σε θέση να σκεφτεί σωστά επειδή δήθεν ήταν πρεζόνι. Η ιατρική επιστήμη όμως σε διαψεύδει οικτρά, καθώς όλες οι πηγές (συμπεριλαμβανόμενης αυτής που παρέθεσες κι εσύ) συμφωνούν ότι οι αμφεταμίνες, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, τονώνουν το νου, βελτιώνουν την ικανότητα συγκέντρωσης, καταπολεμούν τη νύστα και την κόπωση, κλπ., πράγμα που σημαίνει ότι μια χαρά ικανή να σκεφτεί ήταν η Rand.

  Τώρα, το αν το συγκεκριμένο γνωμικό η Rand το διατύπωσε όταν έπασχε από βαριάς μορφής εξάρτηση στις Αμφεταμίνες και προχωρημένα συμπτώματα κατάχρησης είναι κάτι που εσύ δεν ξέρεις, αλλά είναι φυσικά το συμπέρασμα στο οποίο αβίαστα κατέληξες προκειμένου να λασπολογήσεις και πάλι, κατά που συνηθίζεις.

 22. ΘΒ said

  Αυτό το σχόλιο μεταφέρθηκε στο πτυελοδοχείο, γιατί παρέβαινε τους όρους χρήσης.

 23. Το προηγούμενο σχόλιο του ΘΒ όχι μόνο ήταν εκτός θέματος, αλλά προσπαθούσε να εκτροχιάσει τη συζήτηση σε διαμάχη περί ναρκωτικών ουσιών, γι’ αυτό και κατέληξε στο πτυελοδοχείο. Πήγαινα να απαντήσω «α ναι, η άλλη γνωστή πλάνη όσων είναι εναντίον των ναρκωτικών ουσιών όχι βάσει λογικής ανάλυσης αλλά λόγω της «θεόσταλτης» ηθικής τους: πλήρης αδυναμία κατανόησης της διαφοράς ανάμεσα στις …» και μετά συνειδητοποίησα ότι έπαιζα το παιχνίδι του, συμβάλλοντας στον εκτροχιασμό της συζήτησης.

  Το να μεταφέρω ένα σχόλιο στο πτυελοδοχείο είναι πολύ πιο χρονοβόρο από το να το διαγράψω, οπότε οποιοδήποτε σχόλιο ακολουθήσει πάνω στο ζήτημα των ναρκωτικών απλά θα διαγραφεί.

 24. ΘΒ said

  @Διαγόρα

  Τσαντίστηκες πολύ ε;
  Δεν δικαιολογείται αλλιώς η αντίδραση σου.
  Δεν παρέβην κανένα κανόνα χρήσης.Έκανα πλάκα με τους ισχυρισμούς σου ότι τα έκστασυ της Ραντ, της έδιναν διάυγεια, την έκαναν ακούραστη και ανύστακτη.
  Πιθανόν να την έκαναν να νοιώθει και catwooman ή ιπτάμενη άθεη.

 25. marqueedemud said

  χεχε το ακουσαμε κι αυτο.

  επισης το acid σε βοηθαει να ζησεις τις παραλληλες διαστασεις και η κοκα οπως οι αμφεταμινες που επινε η κυρα για 20 χρονακια σε κανει να νιωθεις θεος. οποτε πια πιστη,σε τι και πως σχολιαζει η rand και η καθε rand.

  σαν ενα φιλαρακι που επεμενε οτι ενα live που ειχαμε συναντηθει, ηταν μαματο. το live ομολογουμενως ηταν μαυρα χαλια. μετα απο λιγη «πιεση» μας ειπε οτι ειχε πιει 7 τσιγαρα κι ειχε φαει κι ενα «εψιλον». απορω πως αντεξε.

  μονο στα δικα σου εχεις πιστη αμα πινεις. οχι να πιστευεις σε θεο ή οτιδηποτε αλλο…

  «αξιοπιστη» πηγη η rand αν και δεν θα εφταιγε αυτη αλλα ο γιατρος της που την μπουκωνε χημειες. μην ξεχναμε οτι ο freud, ξεκανε τον watson, ναι τον «φιλο» του fiction σερλοκ χολμς, με το θαυματουργο αντικαταθλιπτικο της εποχης, την κοκαινη. να δεις τι θεος ενιωθε ο watson μεχρι να παει να τα πει με τον πλαστη του.

 26. xarxar said

  Τα’χεις μπερδέψει λίγο με το S.Holmes. Προφανώς αναφέρεσαι σε συνέχεια του θρύλου του S.Holmes που δεν είναι δημιούργημα του Sir Arthur Conan Doyle, στο οποίο o μυθικός ντετέκτιβ συναντά το Sigmund Freud. Βέβαια αν είχες διαβάσει λίγο Holmes θα ήξερες ότι ο Holmes ήταν κοκαϊνομανής (στα βιβλία του Doyle) κι όχι ο Dr. Watson (η προσωποποίηση του Doyle) που προσπαθούσε να ελέγξει το πάθος του φίλου του. Επίσης, απ’ό,τι βρήκα για αυτή την εκτός-κύκλου ιστορία, ο διάσημος πρωτοπόρος της ψυχανάλυσης βοηθά το Holmes να απεξαρτηθεί από την κοκαΐνη. Επιπλέον δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχει η αναφορά σου σε ένα fictional hero και μάλιστα σε non-mainstream story. Και κάτι τελευταίο: δεν υπάρχει πλάστης.

 27. Γιατρός Του Ικα said

  Πλάτς! έκανε το πτύελο στο πτυελοδοχείο.

 28. marqueedemud said

  οχι φιλτατε χαρχαρ.

  ο waτson ηταν υπαρκτο προσωπο, ο freud επισης, ο ντετεκτιβ sherlock holmes παλι, ειναι μονο μυθος.

  ο watson ηταν καταθλιπτικος και κατεφυγε στον freud για θεραπεια. ο freud ειχε βρει, εκεινη την εποχη, την κοκαινη ως λυση εναντια στην καταθλιψη. τον κουραρε κοντα 9 χρονια μεχρι που ο watson τιναξε τα πεταλα. ο freud απεσυρε την κοκαινη απο την συνταγογραφιση του με αφορμη, κυριως τον θανατο του watson. ειχε ξεκανει πολλους γιατι την χρησιμοποιουσε ως αντικαταθλιπτικο για πανω απο 10 χρονια.

  @γιατρος

  τουλαχιστον απεκτησε ενα ενδιαφερον το ποστ

 29. marqueedemud said

  και μιας και το ποστ οντως «απλωσε» θα ηθελα να το απλωσω λιγο ακομα μονο για να ακουσω τις αποψεις των αθεων εδω μεσα για ενα αλλο θεμα.

  την εκκλησια της ελλαδος την εχετε στην μπουκα και αν και ειναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου πολεμησατε ή εστω φωναξατε ωστε να φορολογηθει περισσοτερο απο τα αλλα Νομικα Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου της χωρας.

  γι’αυτο εδω τι θα κανετε; θα δειξετε την ιδια «οργη» ή «μαχητικοτητα»;

  http://www.trikalablogs.gr/feed.php?channel=115&y=2010&m=03&d=21&iid=7797

 30. xarxar said

  Για το σχόλιό σου περί υπαρκτού προσώπου Dr. Watson κτλ. προφανώς αναφέρεσαι σε άλλο Watson επομένως άσχετος ο συσχετισμός του ως φίλος του Holmes. Αν πιστεύεις ότι ήταν το πατρόν για τον fictional Watson καλό θα ήταν παρέχεις κάποιες πηγές.

  Την «είδηση» αυτή που αναφέρεις την έχω δει σε πολλά ακροδεξιά, ελληνοχριστιανικά και αντισημιτικά blogs και αναρωτιέμαι κατά πόσο αληθεύει και για ποιο λόγο θυμήθηκαν τώρα οι υπέρμαχοι της εκκλησίας να την κυκλοφορήσουν – τέτοια λαβράκια δεν τα αφήνεις. Επίσης μου έκανε εντύπωση ότι το ένα blog έκανε πάσα στο άλλο και κανένα δεν παρουσίαζε το διάταγμα. Έψαξα λοιπόν και βρήκα ότι η είδηση είναι παλιά και ότι το πραγματικό διάταγμα δε λέει ακριβώς αυτά.

  http://www.realpolitics.gr/?p=10935

  http://www.et.gr/view_publication/1978/1/40/svg/0?form.submitted=True

  η υπόθεση βρωμάει απάτη (ή τουλάχιστον ανακατασκευή προπαγάνδας). Αν αληθεύει φυσικά και θα με ενδιέφερε να ερευνηθεί. Αλλά θα συμφωνήσω με το laskarato:

  H εμμονή μoy έχει να κάνει με την Ορθοδοξία που είναι η κρατική μας Εκκλησία.

  Αυτή με καταπιέζει, κινεί τα πολιτικά νήματα και διεκδικεί οικονομικά μακράν το μεγαλύτερο πλούτο στην Ελλάδα. Επίσης θα ήθελα η εκκλησία να μη φορολογηθεί σαν ΝΠΔΔ, αλλά σαν Α.Ε. όπως της αρμόζει, αφού θεωρεί πολύ το 20% επί των ακαθάριστων. Και μου κάνει εντύπωση γιατί οι απλοί πιστοί είναι υπέρ της φορολόγησης της εκκλησίας, ενώ οι απολογητές του διαδικτύου όχι…

 31. Xarxar, σε ευχαριστώ πολύ που μπήκες στον κόπο να το ψάξεις και να αναρτήσεις τα αποτελέσματα του κόπου σου. Μόλις χθες συζητούσα με τον Abravanel γι’ αυτό ακριβώς το ζήτημα, με αφορμή δημοσίευμα στου μπουμπούκου. Ακόμα κι ο Μπουμπούκος έχει την ελάχιστη αναγκαία τσίπα να το διαψεύσει.

  Αλλά οι γνωστοί ανεγκέφαλοι πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια-ησυχία-τάξη-και-ασφάλεια-Ελλάς-Ελλήνων-χριστιανών-άνευ-βουλής-και-εκλογών το αναμασούν, και θα συνεχίσουν να το αναμασούν… όταν δημιουργείται ένας τέτοιος μύθος δεν πεθαίνει ποτέ, γιατί η προθυμία των ανεγκέφαλων να πιστέψουν και να διαδώσουν μύθους είναι πάρα πολύ μεγαλύτερη από την προθυμία τους να τους ελέγξουν. (Βλέπε τη μπαρούφα του «Ορθόδοξου».) θα ξεπροβάλλει λοιπόν ο μύθος και του χρόνου… και του παραχρόνου… ες αεί μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία.

 32. Γιατρός Του Ικα said

  Υπάρχει ένα νεοναζιστικό blog (η οργάνωση εθνικιστών Ρεθύμνου) που αναδημοσιεύει την είδηση με παραπομπές και παράθεση των εν λόγω σελίδων του Π.Δ.Και μάλιστα το κάνουν όλο χαρά νομίζοντας ότι αυτό που δημοσιεύουν τους δικαιώνει (ακόμη και υπογραμμίσεις έχουν κάνει τρομάρα τους) αλλά αυτοί δικαιολογούνται λόγω ανηκέστου και βαρύτατης διανοητικής καθυστέρησης-τα καημένα…

 33. marqueedemud said

  αν επεσα θυμα κακης πληροφορησης ζητω συγγνωμη και το παιρνω πισω. το μειλ μου το εστειλε καποιος που ουτε χριστιανος ειναι αλλα σιγουρα δεν τον λες και δεξιο.

  μαλλον αντιδεξιο στα ορια του μισους. γιατι ευτυχως καποιοι αριστεροι μπορουν να δουν οτι ιμπεριαλιστικες τασεις δεν εχουν μονο οι καπιταλιστες αλλα και καποιοι αλλοι που ετσι και τους ονοματισεις στην ελλαδα εισαι ή βασιλοφρων/χουντικος ή χρυσαυγιτης/λαος/ρατσιστης. ευτυχως υπαρχουν και οι αλλοι οι αριστεροι/αντιεξουσιαστες που βλεπουν στην ουσια των προβληματων και δεν μασανε οταν τους κριτικαρουν ξενερωτοι ανεγκεφαλοι σχολιαστες των παντων, με τις γνωστες ετικετες.

  παντως απο τα λιγα που ξερω γιατι εχω εβραιους φιλους που ομως εχω χαθει τα τελευταια δυο χρονια δεν πρεπει να ειναι ολο ψεμα, αν ειναι ψεμα το παραπανω αρθρο. θα μαθω.

  οσο για τον την σχεση freud-watson την εχω σε σημειωσεις απο το μονο πανεπιστημιο που διδαξε ο freud στην αμερικη, και που ειχα την τυχη να σπουδασω κι εγω την επιστημη του. ετσι μας ειπαν τοτε εκει,ετσι σου λεω. δεν εχω παραπομπη.

 34. Abravanel said

  Κατ’αρχήν το ΚΙΣ (που είναι απλά συντονιστικό όργανο και ουδεμία εξουσία έχει) είναι ΝΠΔΔ, όπως και οι διάφορες εβραικές κοινότητες της χώρας. Μόνο η Εκκλησία της Ελλάδος και οι εβραικές κοινότητες έχουν αυτό το προνόμιο, η Εκκλησία της Ελλάδος για γνωστούς λόγους και οι εβραικές κοινότητες γιατί όταν ρυθμίστηκε η σχέση κράτους και εβραϊκών κοινοτήτων το 1920, η διατήρηση της Θεσσαλονίκης, της Σμύρνης και των λοιπών εδαφών δεν ήταν σίγουρη. Σε αντάλλαγμα με την συναίνεση της ένταξης της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα, μιας και η Θεσσαλονίκη ήταν μια εβραϊκή πόλη και όχι την ανεξαρτητοποίηση ή την ένταξη στην Βουλγαρία προσφέρθηκε η κρατική προστασία της θρησκευτικής αυτονομίας.

  Με την πάροδο των χρόνων βέβαια μερικές ΝΠΔΔ έγιναν περισσότερο ίσες από τις ίσες, πχ ούτε δραχμή από φόρους ή κρατικά χρήματα δεν πηγαίνει σε μισθοδοσίες ραβίνων, συντήρηση κτιρίων, συναγωγών κτλ κτλ. Σε αντίθεση εγώ πληρώνω τον μισθό του ιερέα της γειτονιάς, του Αρχιεπισκόπου κτλ κτλ. Η φορολογία των εβραϊκών κοινοτήτων είναι καλύτερη από αυτή εταιρίας ή προσώπων αλλά σαφώς χειρότερη από αυτή της Εκκλησίας και χρησιμοποιείται για την χρηματοδότηση των θρησκευτικών λειτουργιών, την λειτουργία των δύο Μουσείων, των δυο Γηροκομείων, των δυο σχολείων, την συντήρηση των εβραϊκών μνημείων σε όλη την χώρα, την κοινοτική γραφειοκρατία και τα υπόλοιπα κομμάτια όπως η πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε μη δυνάμενους.

  Για όλα αυτά κανείς δε πληρώνει τίποτα, όπως είναι φυσικό. Ούτε με κρατικές ή δημοτικές «δωρεές» – γιατί τέτοια κόλπα, όπως αυτό του Βατοπεδίου, υπάρχουν και σε μικρότερο βαθμό σε τοπικό επίπεδο.

  Οι πόροι είναι η συνδρομή των μελών στην κοινότητα που επειδή είναι ΝΠΔΔ, όντως έχουν τον χαρακτήρα της υποχρεωτικής και όχι εθελοντικής εισφοράς για τα μέλη. Ποτέ, όμως, στην ιστορία των οργανωμένων εβραϊκών κοινοτήτων, δεν έχει απαιτηθεί νομικά η εισφορά αυτή.

  Οσο για τα ωραία οτι εκχωρούμε τις περιουσίες στο ΚΙΣ, (η ιεραρχική δομή της Εκκλησίας τους κάνει να πιστεύουν οτι το ΚΙΣ είναι κορυφή, ενώ στην πραγματικότητα απλώς αντιπροσωπεύει τις ενωμένες κοινότητες), ώστε να αποφύγουμε τους φόρους είναι βαθύτατη αντισημιτική προπαγάνδα. Δυστυχώς δεν μπορώ να το αποδείξω παρά δημοσιεύοντας το εκκαθαριστικό – γεγονός που μου θυμίζει το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων αλλά και τότε θα μπορούσε να πει κάποιος οτι το πλαστογράφησα στο Photoshop. Ο Αδωνις Γεωργιάδης, ηγετικό στέλεχος ενός κόμματος που διακρίνεται για τον άκρατο αντισημιτισμό του, άκουσε αυτές τις φήμες, ρώτησε τον Υπουργό και απάντησε οτι αυτό δε συμβαίνει.

  Είτε λοιπόν είναι μια πανελλαδική συνωμοσία στην οποία συμμετέχουν οι θεσμοί του ελληνικού κράτους, το ΠΑΣΟΚ, το ΛάΟΣ, η ΝΔ, ο ΣυΡιζΑ, το ΚΚΕ, οι Οικολόγοι Πράσινοι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Διαγόρας – είτε αποτελεί έναν κλασσικό αντιπερισπασμό την ώρα που ανακινείται το θέμα της φορολόγησης της Ελληνικής Εκκλησίας, ανακατωμένο με λίγο πατροπαράδοτο ελληνικό αντισημιτισμό.

 35. Άθεος Δεξιός said

  ΘΒ:

  Διάβασε στο λεξικό για την λογική πλάνη «poisoning the well» (το λογοπαίγνιο ηθελημένο, για όσους ξέρουν από ιστορία του φασιστικού αντισημιτισμού) και σταμάτα να την χρησιμοποιείς. Μπορείς να θεωρείς ότι η Ayn Rand είναι ανόητη (προσωπικά συμφωνώ, και μάλιστα σκάζω στα γέλια με τις επιθέσεις της εναντίον του Milton Friedman, που μοιάζουν με τον ανίσχυρο θυμό μιας μύγας που χτυπάει το κεφάλι της πάνω σε ένα τζάμι), αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να απορρίψεις εκ των προτέρων οτιδήποτε έγραψε. Αντεπιχειρήματα σε συγκεκριμένα επιχειρήματα – έτσι γίνεται ο καλοπροαίρετος διάλογος.

 36. ΘΒ said

  @Δεξιό

  Δεν υπάρχει επιχείρημα καλύτερο να αντικρούσει τον αυθαίρετο αφορισμό της Α.Ράντ ότι « Η πίστη, που υποτίθεται πως κόβει δρόμο προς τη γνώση, είναι μονάχα ένα βραχυκύκλωμα που καταστρέφει το νου.» από την αποκάλυψη ότι ο δικός της νους ήταν βραχυκυκλωμένος μέσα στις αμφεταμίνες επί δεκαετίες.

 37. Γιατρός Του Ικα said

  Άρα Θ.Β. σπουδαίοι καλλιτέχνες και επιστήμονες όπως ο Aldous Huxley,ο William Burroughs,ο Robert Louis Stevenson και ο Sigmund Freud και ένα σωρό άλλοι δεν έχουν πεί τίποτα σωστό και δεν θα έπρεπε να παίρνουμε τίποτε απ’όσα είπαν στα σοβαρά επειδή ήταν χρήστες ναρκωτικών;Είναι σοβαρό επιχείρημα αυτό;Έχεις την αίσθηση ότι αυτά που λες είναι αστήρικτα τουλάχιστον ή τα πιστεύεις κι εσύ ο ίδιος;

 38. Abravanel, σε ευχαριστώ πολύ για τις επεξηγήσεις.

  ΘΒ, δεν υπάρχει επιχείρημα καλύτερο να αντικρούσει το οτιδήποτε πεις από την αποκάλυψη ότι είσαι εκ πεποιθήσεως τσακωμένος με την πραγματικότητα και θεσμικά ενάντιος στη λογική. Σε αυτά προστίθεται το γεγονός ότι ακόμα και τη μειωμένη σου ικανότητα να επιχειρηματολογήσεις λογικά την αναστέλλεις σκοπίμως προκειμένου να λασπολογήσεις.

 39. Δείτε και προδημοσίευση του επικού έργου «Ο Άτλας επαναστάτησε» (Atlas Shrugged) στο http://bit.ly/k4pepB

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: