Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Γνωμικό #198

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2010/03/07

«Η επιστήμη […] έχει κατηγορηθεί πως υποσκάπτει την ηθική, αλλά η κατηγορία είναι άδικη.  Η ηθική συμπεριφορά του ανθρώπου πρέπει να βασίζεται επαρκώς στη συμπόνια, τη μόρφωση και τις κοινωνικές σχέσεις· καμία θρησκευτική βάση δεν είναι αναγκαία.  Ο άνθρωπος θα ήταν πράγματι σε αξιολύπητη κατάσταση αν έπρεπε να συγκρατιέται από τον φόβο της τιμωρίας ή την ελπίδα αμοιβής μετά  τον θάνατο.»

Albert Einstein (Άλμπερτ Άινσταϊν, Άλμπερτ Αϊνστάιν) (1879-1955) Γερμανός φυσικός επιστήμονας. Πηγή: Άρθρο Religion and Science (Θρησκεία και Επιστήμη) New York Times Magazine, 9 Νοεμβρίου 1930, σελίδες. 1–4.

Το πρωτότυπο στα αγγλικά: «Science has […] been charged with undermining morality, but the charge is unjust. A man’s ethical behavior should be based effectually on sympathy, education, and social ties and needs; no religious basis is necessary. Man would indeed be in a poor way if he had to be restrained by fear of punishment and hopes of reward after death.»

Το αρχείο των γνωμικών φιλοξενείται στο atheoi.ORG: Αρχείο γνωμικών

Copyright © 2010 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

75 Σχόλια προς “Γνωμικό #198”

 1. cyrus said

  Καλημέρα, Διαγόρα. Προτείνω «συμπόνια» αντί για «συμπάθεια». Επίσης, το «μια» πριν το «αξιολύπητη» μπορεί να φύγει.

 2. Βλέπετε αγαπητοί πως δεν έχετε καταλάβει τίποτα από την πίστη μας. Ο πιστός αγαπάει τον Θεό και ακολουθεί τις εντολές του για αυτό τον λόγο, όχι για τον φόβο τιμωρίας ή για την ελπίδα αμοιβής μετά τον θάνατο.
  Όσον αφορά την παρεξηγημένη επιστήμη από την πλευρά των άπιστων, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί γνωρίζουν πολύ καλά την ωφέλεια της και την χρησιμοποιούν σωστά και ποικιλότροπος στη ζωή τους σε αντίθεση με άλλους που την έχουν για να προωθούν την καταστροφή και το θάνατο. Ακόμα και σύγχρονοι Γέροντες επισημαίνουν ότι δεν ευθύνεται η επιστήμη και οι τεχνολογικές ανακαλύψεις για την αμαρτία, αλλά η κακή χρήση της κάτι το οποίο λίγο πολύ συμβαίνει για όλα.
  Βέβαια ένας άθεος λογικό είναι να έχει άλλη γνώμη.

 3. Aldebaran said

  @Ορθόδοξος
  Τι σχέση έχουν αυτά που γράφεις με την ανάρτηση του Διαγόρα;
  Εδώ έχουμε τον μεγιστοτεράστιο Αϊνστάϊν να μας λέει πως ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΗΘΙΚΟΙ. Πάνω σ’αυτό έχεις να ψελλίσεις κάτι;

 4. Καλημέρα, Cyrus! Σε ευχαριστώ για τις υποδείξεις, τις υλοποίησα και τις δύο.

  Ορθόδοξε, λες: «Βλέπετε αγαπητοί πως δεν έχετε καταλάβει τίποτα από την πίστη μας.» Σε διαβεβαιώνω πως έχουμε καταλάβει πολύ περισσότερα για την πίστη σας απ’ ότι εσείς οι ίδιοι. Αλλά ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι δεν έχουμε καταλάβει, πιστεύουμε ακράδαντα πως έχουμε κάθε δικαίωμα να ζήσουμε ολόκληρη τη ζωή μας χωρίς να «καταλάβουμε» ποτέ τίποτα από την ανούσια πίστη σας, και οι προσπάθειές σας να μας κάνετε να «καταλάβουμε» με το ζόρι είναι και η αιτία του όλου προβλήματος που αποτελεί λόγο ύπαρξης του παρόντος ιστολογίου.

  Στα «δια ταύτα» τώρα: Ο πιστός ίσως να ακολουθεί τις εντολές του θεού επειδή δήθεν τον αγαπάει, ίσως και όχι, δεν το ξέρουμε. Αυτό που ξέρουμε όμως είναι πως σίγουρα έχει έναν άλλο, πολύ καλό λόγο να ακολουθεί τις εντολές του θεού, και αυτός είναι ακριβώς ο φόβος της τιμωρίας της αιώνιας κόλασης, καθώς είναι πολύ καλά τεκμηριωμένο ότι ο κάθε (πρακτικά) πιστός σήμερα έχει γαλουχηθεί από μωρό παιδί υπό καθεστώς τρομοκρατίας της τιμωρίας στην αιώνια κόλαση. (Βλέπε Διαγόρας ο Μήλιος: «Εσείς, τρομοκρατήσατε σήμερα το παιδί σας;») Από τη στιγμή που υπάρχει ένας τόσο καλός και επαρκής λόγος για να ακολουθείτε τις εντολές του θεού σας, οποιαδήποτε διαφορετική δικαιολογία φέρνετε προς όφελός σας, εμείς την ακούμε τζάμπα και βερεσέ.

  Τα περί «Ορόδοξων Χριστιανών» (οι άλλοι χριστιανοί κατούρησαν στο πηγάδι φαίνεται) που γνωρίζουν τάχα μου «πολύ καλά» την ωφέλεια της επιστήμης και την χρησιμοποιούν δήθεν «σωστά και ποικιλότροπος [sic] στη ζωή τους», είναι αστήρικτες γνώμες, και θα έπρεπε μέχρι τώρα να έχεις καταλάβει ότι σε τούτο τον χώρο συζητήσεων δεν δεχόμαστε την κάθε ατεκμηρίωτη μπούρδα ως επιχείρημα στη συζήτηση: για να καταθέσεις κάτι τέτοιο, πρέπει με κάποιο τρόπο να το στηρίξεις. Αν δεν το στηρίξεις, είναι τόσο έωλο όσο και ολόκληρο το θρησκευτικό δημιούργημα της φαντασίας σου.

  Α, και κάτι ακόμα: μας έχετε ζαλίσει με τους «γέροντες». Ένα μάτσο λοξοί ξεκούτηδες είναι οι γέροντες σας, που έχουν χαραμίσει τις ζωές τους σε μια φενάκη, και νομίζουν πως με κάποιον μαγικό τρόπο ξέρουν το κάθε τι καλύτερα από τους φυσιολογικούς ανθρώπους. Ένα μάτσο αγάμητοι χαραμοφάηδες κομπογιαννίτες τράγοι είναι.

 5. EvanT said

  «Ο πιστός αγαπάει τον Θεό και ακολουθεί τις εντολές του»

  Ναι, αλλά πρώτα πρέπει να βρεθεί κάποιος να τους της εξηγήσει κατάλληλα, οπότε είναι άκρως αμφισβητήσιμο κατά πόσο ακολουθείτε θείες εντολές και όχι ανθρώπινα κατασκευάσματα. Μία εντολή έδωσε ουσιαστικά ο Γεσουάχ και καταλήγει οι άθεοι να την έχουν εμπεδώσει καλύτερα. Πολύ αμφιβάλω αν οι περισσότεροι πιστοί ενδιαφέρονται για τίποτε άλλο πέρα από την ταμπέλα.

  «Ένα μάτσο λοξοί ξεκούτηδες είναι οι γέροντες σας, που έχουν χαραμίσει τις ζωές τους σε μια φενάκη, και νομίζουν πως με κάποιον μαγικό τρόπο ξέρουν το κάθε τι καλύτερα από τους φυσιολογικούς ανθρώπους. Ένα μάτσο αγάμητοι χαραμοφάηδες κομπογιαννίτες τράγοι είναι.»

  Διαγόρα, προσωπικά δε συμφωνώ με την ένταση της πρότασης αυτής. Οποιοσδήποτε άνθρωπος έχει επενδύσει πολύ χρόνο και κόπο σε κάτι, είναι αναμενόμενο να μη θέλει να παραδεχτεί το λάθος του (double-edged sword, δυστυχώς και για μας). Ποιος γέροντας του Αγίου Όρους θα μπορούσε να πει: «20 χρόνια τζάμπα πήγαν. Ας γυρίσω στον έξω κόσμο, όπου δεν έχω καμιά ικανότητα αξιοποιήσιμη για εργασία και δεν έχω περιουσία, ούτε γυναίκα, ούτε παιδιά και να προσπαθήσω να τα βγάλω πέρα.» Κι εμείς στη θέση τους το ίδιο θα κάναμε. Η ανθρώπινη ψυχολογία είναι αμείλικτη. Τέτοιους ανθρώπους πρέπει να τους συμπαθάμε. Η μόνη τους εργασιακή ικανότητα είναι να ενισχύουν την πίστη των απόξω που σκέφτονται «Για να κάθετε στο μοναστήρι 20 χρόνια, κάτι θα έχει βρει!» Αλληλλοενίσχυση του αυτοεγκλωβισμού και αλληλλοεπιβεβαίωση κοσμοθεωρίας.

 6. Αγαπητέ Aldebaran μπορείς να ξαναδιαβάσεις το σχόλιο μου εάν θέλεις, έως ότου καταλάβεις τι σχέση έχει με την ανάρτηση. Το ότι ο Einstein μιλάει με αυτό τον τρόπο, εμένα προσωπικά και φυσικά και πολύ ακόμα κόσμο – τον περισσότερο – δεν μου λέει τίποτα. Ήταν καλός σε επιστημονικά θέματα, του το αναγνωρίζω αυτό αλλά δεν έχει καμιά σχέση η έφεση του αυτή με την Θεολογία.

  Ο σωστός πιστός ακολουθεί τον Θεό Διαγόρα γιατί τον αγαπάει και σε αυτό δεν τίθεται καμιά αμφιβολία από κανένα γνώστη της πίστης μας, από τους υπόλοιπους λογικό είναι να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
  Την ανάρτηση σου με τίτλο «Εσείς, τρομοκρατήσατε σήμερα το παιδί σας;» την είδα και ανέφερα την άποψη μου για το θέμα. Οι Ορθόδοξοι παρουσιάζουν στα παιδιά τους τον Θεό, ως Θεό αγάπης και όχι ως βάρβαρο όπως πιστεύουν ορισμένοι άπιστοι. Δεν θα μπορούσαν να τον παρουσιάσουν και διαφορετικά γιατί αυτό είναι και αυτή μάλιστα είναι και η μεγαλύτεροι εντολή του, όσοι έχουν στοιχειώδη γνώση των γραφών, το γνωρίζουν.

  Οι πιστοί εκτός από τα παραπάνω γνωρίζουν πολύ καλά τι είναι επιστήμη και τι είναι Θεός, τι ωφέλεια υπάρχει από το πρώτο και τι από το δεύτερο. Ποτέ ένας πιστός δεν αρνείται την επιστήμη, μάλιστα υπάρχουν Ορθόδοξοι Χριστιανοί με μεγάλη πανεπιστημιακή μόρφωση, πράγμα που από μόνο του αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Η καραμέλα στο στόμα των άθεων, ότι ο πιστός αρνείται την ζωή και την επιστήμη δεν ισχύει σε καμιά περίπτωση και μάλιστα είναι και αστείο να ακούγονται τέτοιες απόψεις την στιγμή που σήμερα ακόμα και οι περισσότεροι μοναχοί έχουν κάποια πανεπιστημιακή μόρφωση. Βέβαια αυτά γίνονται πολύ εύκολα κατανοητά από όποιον θέλει να δει την πραγματικότητα, δεν είναι εμφανή στους κακότροπους και προκατειλημμένους ανθρώπους που δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να ενημερωθούν.
  Το ότι ισχύουν φαίνετε και από την δραματική έκκληση που απεύθυνε ο Ιατρικός σύλλογος Χαλκιδικής, προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και στην Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κύριο κύριο Βαρθολομαίο, παρακαλώντας να επιτραπεί στους ιατρούς που μονάζουν στην Ιερή Κοινότητα, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα ευρύτερα όρια του Νομού Χαλκιδικής.
  Όπως είχε αναφέρει και ο stratis_vip στην παραπάνω ανάρτηση σου και θα έπρεπε να θυμάσε, ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου, κος Παναγιώτης Κουγιομτζάς αναφέρει, «Είμαστε μπροστά σε πρωτοφανείς καταστάσεις! Η αθρόα εισροή ιατρών στα Μοναστήρια του Α. Όρους, τα τελευταία χρόνια, αποψίλωσαν κυριολεκτικά το σύλλογο και πλέον είναι ρεαλιστικό να μιλάμε για ελλιπή επάνδρωση των νοσοκομείων και των ιδιωτικών ιατρείων του Νομού. Μεγαλύτερη έλλειψη, παρουσιάζεται σε ψυχιάτρους, καρδιολόγους και νευρολόγους».

  Παρόλα αυτά Διαγόρα, χωρίς να έχω ποτέ καμιά διάθεση να σε μειώσω αντίθετα με εσένα από ότι βλέπω από το ύφος των λόγων σου, δεν νομίζω ότι κανένα στοιχείο δεν είναι σε θέση να σε πείσει και αυτό όχι γιατί δεν είναι έγκυρο και αληθινό αλλά γιατί δεν θέλεις απλά να δεχτείς την αλήθεια για τους δικούς σου λόγους, παρουσιάζοντας την συνεχώς με ευτελή σχόλια και χαρακτηρισμούς.

  Όσον αφορά δε για τους Όσιους Γέροντες που έχουμε την τύχη να υπάρχουν στη Ελλάδα, το μόνο πράγμα που κάνω προσωπικά είναι το να δοξάζω και εγώ μέρα νύχτα τον Θεό που με έκανε Έλληνα και με τοποθέτησε μέσα σε τόση γνώση. Φυσικά όμως εσύ μπορείς να ακολουθείς τις τακτικές σου.

 7. marqueedemud said

  ορθοδοξε πραγματικα στο λεω μην κουραζεσαι. αν κανεις μια βολτα στα σχολια του γνωμικου 155 θα καταλαβεις οτι το μονο που θα χαλασεις ειναι πολυτιμες ιντερνετοωρες. δεν λιωνει με τιποτα αυτη η καραμελα της πιστης εναντια στην επιστημη

  https://diagoras.wordpress.com/2009/04/28/quote155/#comments

  μεχρι και στον προεδρο της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρίας «την ειπανε» επειδη καλεσε τον μη επιστημονα και «προδοτη» Μητρ.κερατεας Νικολαο για να μιλησει.

  αστα να πανε…

 8. EvanT said

  Πες μου λοιπόν, Ορθόδοξε. Αν έβλεπες Μουσουλμάνο να επιχειρηματολογεί τιουτοτρόπως με τι επιχειρήματα θα του απαντούσες;

  Ο σωστός πιστός ακολουθεί τον Αλλάχ Διαγόρα γιατί τον αγαπάει και σε αυτό δεν τίθεται καμιά αμφιβολία από κανένα γνώστη της πίστης μας, από τους υπόλοιπους λογικό είναι να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
  Την ανάρτηση σου με τίτλο «Εσείς, τρομοκρατήσατε σήμερα το παιδί σας;» την είδα και ανέφερα την άποψη μου για το θέμα. Οι σωστοί Μουσουλμάνοι παρουσιάζουν στα παιδιά τους τον Θεό, ως Θεό αγάπης και ελεημοσύνης και όχι ως βάρβαρο όπως πιστεύουν ορισμένοι άπιστοι. Δεν θα μπορούσαν να τον παρουσιάσουν και διαφορετικά γιατί αυτό είναι και αυτή μάλιστα είναι και η μεγαλύτεροι εντολή του, όσοι έχουν στοιχειώδη γνώση των γραφών, το γνωρίζουν.

  Οι πιστοί εκτός από τα παραπάνω γνωρίζουν πολύ καλά τι είναι επιστήμη και τι είναι Αλλάχ, τι ωφέλεια υπάρχει από το πρώτο και τι από το δεύτερο. Ποτέ ένας πιστός δεν αρνείται την επιστήμη, μάλιστα υπάρχουν Μουσουλμάνοι με μεγάλη πανεπιστημιακή μόρφωση, πράγμα που από μόνο του αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Η καραμέλα στο στόμα των απίστων, ότι ο πιστός Μουσουλμάνος αρνείται την ζωή και την επιστήμη δεν ισχύει σε καμιά περίπτωση και μάλιστα είναι και αστείο να ακούγονται τέτοιες απόψεις την στιγμή που σήμερα ακόμα και οι περισσότεροι δερβίσηδες έχουν κάποια πανεπιστημιακή μόρφωση. Βέβαια αυτά γίνονται πολύ εύκολα κατανοητά από όποιον θέλει να δει την πραγματικότητα, δεν είναι εμφανή στους κακότροπους και προκατειλημμένους ανθρώπους που δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να ενημερωθούν.

  Ξέρουν και οι Μουσουλμάνοι, ξέρεις, να χρησιμοποιούν τέτοια τρομερή επιχειρηματολογία (ψάξε στο Ίντερνετ και θα βρεις ουκ ολίγα κείμενα σαν το δικό σου). Αποδεικνύει κάτι; Όχι. Άρα τι φρονείς πως θα επιτύχεις με μια τέτοια απάντηση;

  Μήπως να δηλώσω ευθαρσώς ότι από τη στιγμή που δεν έχεις διαβάσει ισλαμική θεολογία, δεν δικαιούσαι να απορρίπτεις ότι ο Αλλάχ είναι ο πραγματικός Θεός και ο Μωάμεθ ο Προφήτης του; Θα το δεχτείς; Όχι βέβαια!

 9. LOL ορθόδοξε, (σχόλο 6) η ευπιστία σου σε καθιστά τυπικότατο παράδειγμα θρησκόληπτου. Πρόκειται για αυτό ακριβώς που θα περίμενε κανείς από έναν απολογητή, άκρατη ευπιστία, για να υπερασπίζεται δημοσίως το κουτόχορτο με το οποίο τον τάισαν από μικρό, και να περιμένει κιόλας να χάψουν το ίδιο κουτόχορτο και άλλοι.

  Η απλούστατη ενέργεια της επιβεβαίωσης της πηγής μιας είδησης σου είναι τόσο ξένη, εσένα και ολόκληρου του τρόπου σκέψης που πρεσβεύεις. Η λαχτάρα σου να δεχθείς εντελώς άκριτα την οποιαδήποτε αρλούμπα αρκεί να επιβεβαιώνει την ιδεοληψία σου είναι τόσο χαρακτηριστική του θρησκόληπτου νου, που σε καθιστά εντελώς, μα εντελώς προβλέψιμο.

  Αν δεν καταλαβαίνεις για τι πράγμα μιλάω, άσε το, θα βρω το κατάλληλο άτομο για να σου εξηγήσει. Αναμείνατε στο ακουστικό σας.

 10. Και έλεγα πόσο καιρό θα κάνει για να «τσιμπήσει» κάποιος και να γίνει αληθινή η ιστορία μου!
  Μιλάω βέβαια για την σαρκαστική ανάρτηση μου, απάντηση στο ότι ο ΘΒ βλέπει γιατρούς στα μοναστήρια.

  Εξηγούμαι λοιπόν:
  α. Δεν υπάρχει Γνώση της Χαλικιδικής, αλλά Γνώμη της Χαλκιδικής (http://www.gnomihalkidikis.gr/index.php). Επίσης στο σύνδεσμο που έβαλα για επιβεβαίωση, που εσκεμμένα δε δούλευε όπως παρατήρησε ο NoN SeRViaM στο επόμενο σχόλιο, έβαλα στο σύνδεσμο το χαρακτηριστικό papadoctors.php για να είναι ξεκάθαρο ότι είναι καλαμπούρι.
  β. Ο κύριος Παναγιώτης Κουγιομτζάς, είναι παράφραση του Δημήτρη Κουγιουμτζή που είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής (http://www.iatrikionline.gr/IB_114/02.pdf)
  γ. Ο κύριος Γιώργος Ζαχαράς (geor.zahar@yahoo.com) είναι εμπνευσμένος από τον δημοσιογράφο, κο Φίλιππο Ζάχαρη. Να και ένα άρθρο του Νεοσυντηρητισμός & ξενοφοβία

  Ανακεφαλαιώνοντας, ήθελα να κάνω ένα καλαμπούρι (αληθοφανές αλλά καλαμπούρι), αλλά για κάποιο λόγο δεν το εξέλαβαν οι αναγνώστες ως τέτοιο. Οπότε και ενημέρωσα τον οικοδεσπότη μας για το «ποιόν» της ανάρτησης και τον παρακάλεσα να μην την πειράξει, ώστε να δω πόσο καιρό θα κάνει για να αναφερθεί ως πηγή. Τελικά έκανε 15 ημέρες…
  Αμήν

 11. Διόρθωσα τον σύνδεσμο προς το άρθρο «Νεοσυντηρητισμός & ξενοφοβία» που δεν είχε πετύχει στο παραπάνω σχόλιο.

 12. @stratis_vip
  Ειχα διαβάσει (στα γρήγορα) αυτό που έγραψες εκεί, μου φάνηκε όντως περίεργο, αλλά το πέρασα μετά στο ντούκου. Διαβάζοντας την συνέχεια εδώ, μένω με την κάτω σιαγώνα ημιπαράλυτη!

  Είναι φοβερή η «αναζήτηση της αλήθειας» από τους χριστιανοαπολογητές!
  Ο,τι δίνει πόντους σε αυτό που ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ είναι «αλήθεια», απ’ όπου και να προέρχεται. Πώτα τον θείο μου τον ψεύτη.
  Ο,τι είναι εναντίον σε αυτό που ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ είναι μπούρδα.

  Η «αλήθεια» και η «πραγματικότητα» για τον δεν είναι αυτοσκοπός, όπως για σένα και για μένα.
  Η φραση «αν κάποιος μου αποδείξει πως ο Χριστός και η αλήθεια δεν έχουν καμιά σχέση, εγώ θα προτιμούσα να είμαι με το μέρος του Χριστού κι όχι της αλήθειας», είναι το μόττο του αρχιαπολογητή ΘΒ.

 13. EvanT said

  Φίλτατε Στρατή, σε βρίσκω ιδιαζόντως κακό παιδί, μιας τάξης κατώτερο του αξιαγάπητου Ούρφουρσλάαγκ και του χουνεριού που έκανε στον Άδωνη (με το «Καμχής» ντε) :P

 14. Γιατρός Του Ικα said

  Θα πρότεινα στους χριστιανούς των λουλουδιών να έρθουν σε επαφή με πραγματικούς χριστιανούς για να δούν αν η σχέση θεού-πιστού είναι στην συνείδησή τους σχέση φόβου ή σχέση αγάπης.
  Διαβάστε το αυτοβιογραφικό «Το αμάρτημα της μητρός μου» Του Γ.Βιζυηνού για να δέιτε πως βιώνει ένας απλός πιστός την σχέση του με τον θεό.Σχέση ενοχής με κυρίαρχο τον φόβο της τιμωρίας.
  Και ακόμη περισσότερο συγγνώμη αλλά που ζείτε;Τις φράσεις «θα σε κάψει ο θεός».»απ’τον θεό θα το βρεις»,»δεν φοβάσαι τον θεό» μόνο εγώ τις ακούω από τον κοινωνικό μου περίγυρο;Περίγυρος που δεν είναι ούτε θρησκόληπτοι ούτε άθεοι.Θα έλεγα ότι αντιπροσωπεύουν την μέση αντίληψη του μέσου χριστιανού για το θέμα και παρά το ότι παραδέχομαι ότι η αντίληψη αυτή που έχω δεν είναι τεκμηριωμένη με στοιχεία (ούτε η δική σας άλλωστε) επιβεβαιώνεται εμπειρικά συνεχώς από τις προσωπικές μου επαφές.Τις συνάντησα στο ευρύτερο πλαίσιο της γονεϊκής μου οικογένειας,τις ξανασυνάντησα στο πλαίσιο της γονεϊκής οικογένειας της γυναίκας μου,τις ξαναείδα σε κύκλους κυρίως γονέων φιλων.
  Την άποψη ότι ο θεός δεν είναι τιμωρός πρώτη φορά την άκουσα από νεορθόδοξους κάπως πιό ψαγμένους τύπους νεώτερους στην ηλικία στους οποίους προφανώς δεν θα είχε πέραση η ρητορική του φόβου.Φαντάζομαι όμως ότι αυτή είναι και μιά από τις δυνάμεις της θρησκείας.Η δυνατότητα να τροποποιεί το επιχειρηματολογικό της οπλοστάσιο ανάλογα με το ακροατήριο της.
  Μην κάνετε όμως το λάθος να νομίζετε ότι η δική σας είναι η τυπική συμπεριφορά ανάμεσα στους πιστούς.
  Τώρα το ποιά από τις δύο στάσεις είναι η σωστή θεολογικά δεν το ξέρω και για να σας πω την αλήθεια δε με νοιάζει κιόλας.Το μόνο που με νοιάζει είναι ποιά είναι η πραγματική επίδραση της θρησκείας στην κοινωνία.Και σ’αυτό το θέμα ειλικρινά οι μόνοι που δεν βλέπετε αυτό το πλέγμα ενοχής είσαστε εσείς.

 15. tatief said

  Ναι καλά Ορθόδοξε, «Ο πιστός αγαπάει τον Θεό και ακολουθεί τις εντολές του για αυτό τον λόγο, όχι για τον φόβο τιμωρίας»

  Γιατί δεν μας λες και αυτό με τον Τοτό, δηλαδή αυτό που λένε οι παπάδες σας για τον Ανανία και την Σαπφείρα -και κατά περίεργη σύμπτωση λίγο πριν απο έρανο.

  Η πίστη σου υπάρχει ακριβώς αυτού του λόγου. Της άγνοιας και του φόβου

 16. Avonidas said

  @Ορθόδοξος

  Ορθόδοξε, γράφεις:

  Το ότι ο Einstein μιλάει με αυτό τον τρόπο, εμένα προσωπικά και φυσικά και πολύ ακόμα κόσμο – τον περισσότερο – δεν μου λέει τίποτα. Ήταν καλός σε επιστημονικά θέματα, του το αναγνωρίζω αυτό αλλά δεν έχει καμιά σχέση η έφεση του αυτή με την Θεολογία.

  Μου δίνεις πολύ μεγάλη χαρά, φίλτατε. Διότι με βάση τα παραπάνω αντιλαμβάνομαι ότι, χάρη στην ηθική ακεραιότητα που πηγάζει από την Ορθόδοξη αντίληψή σου, αν αύριο βρεις, φερ’ ειπείν, κάποια δήλωση του Αϊνστάιν – ή κάποιου άλλου που ήταν/είναι «καλός σε επιστημονικά θέματα» αλλά «δεν έχει έφεση» στη θεολογία – και αν η εν λόγω φρασούλα είναι ευνοϊκή προς την θρησκεία ή την πίστη ή την Εκκλησία, ή τέλος πάντων μοιάζει να είναι όταν βγει τελείως εκτός συμφραζομένων (ε, μην λεπτολογούμε τώρα…), καταλαβαίνω λοιπόν ότι δεν θα σπεύσεις να την αναρτήσεις με πηχυαίους τίτλους στο ιστολόγιό σου.

  Μακριά από μένα επίσης η σκέψη ότι θα έκανες κάτι τόσο παραπλανητικό και θεμελιωδώς ανέντιμο όπως το να αναφερθείς στα ποσοστά πτυχιούχων των θετικών επιστημών οίτινες μονάζουν στις Αθωνικές μονές, ωσάν οι σπουδές τους να είχαν κάποια συνάφεια με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Ή ακόμη και – Θεός φυλάξοι – σε Ορθόδοξους κληρικούς που έχουν εργαστεί στο παρελθόν για την NASA.

  Και πάλι με συγχωρείς που τολμώ έστω και να διανοηθώ ότι ένας Ορθόδοξος Χριστιανός θα μπορούσε ποτέ να παραπλανήσει τους συνομιλητές του, αποδίδοντας σε έναν ειδήμονα κύρος έξω από την περιοχή της ειδικότητας του, αλλά μόνο όταν αυτό εξυπηρετεί τους σκοπούς του επιχειρήματός του.

 17. Αγαπητέ EvaT εάν ήμουν άθεος και εγώ, σίγουρα θα σκεφτόμουν με τον ίδιο τρόπο. Λόγο όμως που Δόξα τω Θεώ δεν είμαι, γνωρίζω κάποια πράγματα. Μακάρι να ίσχυε αυτό για όλο τον κόσμο και να μην είχε τις δικές σου αγωνίες. Αυτό το πρόβλημα αφορά μόνο εσένα και ανθρώπους με τις πεποιθήσεις σου, γιατί ένας Ορθόδοξος γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι η αλήθεια. Θα μου πεις πιστοί είναι και εκείνοι, κάπου άλλου βέβαια και πολύ δίκιο θα έχεις, αλλά μπαίνεις σε άλλα χωράφια με αυτές τις απορίες και για να μη μακρηγορούμε σου λέω απλά ότι προσωπικά θα μου ήταν αδιάφορο λόγο γνώσεων και εμπειριών.

  Αγαπητέ stratis_vip την είδηση φυσικά και την είδα από εσένα αλλά ΔΕΝ μπόρεσα να την επιβεβαιώσω – αν αυτό σε απασχολεί – γιατί όντως δεν μας το επέτρεψες. Όπως είπα στην προηγούμενη απάντηση μου για το θέμα των πανεπιστημιακών τίτλων και εάν το πρόσεξες «Το ότι ισχύουν φαίνετε ΚΑΙ από την δραματική έκκληση» … το οποίο σημαίνει αγαπητέ ότι αυτά που ισχυρίζομαι είναι όντως πραγματικότητα και το γνωρίζουν πολύ καλά όσοι επισκέπτονται τις Ιερές μονές του Αγίου Όρους και όχι μόνο, ασχέτως με τις τακτικές σου.
  Είναι δύσκολο όμως να τα δεχτεί αυτά ένας άνθρωπος που δεν πιστεύει καν στο Θεό, το καταλαβαίνω απόλυτα. Μπορείς και εσύ όπως κάθε ένας άπιστος, να φέρεις την γνώμη σου και να χαρείς όσο θέλεις φυσικά με τα αστεία σου. Προσωπικά δεν ενοχλούμε καθόλου.
  Τελευταία εξάλλου έχει γίνει χαρακτηριστικό στοιχείο των άπιστων το να παρουσιάζονται δεξιά και αριστερά σε χριστιανικές σελίδες και μη, με άλλα ονόματα για να καταθέσουν τη γνώμη τους ή το να διαδίδουν ψεύτικα στοιχεία ο καθένας για τον λόγο του. Τι να κάνουμε …

  Αγαπητέ Διαγόρα φυσικά και μπορείς και εσύ να θεωρείς ότι απέδειξες κάτι σπουδαίο, έχεις κάθε δικαίωμα. Η λαχτάρα με τον τρόπο που εννοείς δεν υπάρχει, απλά υπάρχει το στοιχείο της πίστης, της γνώσης και της εμπειρίας που είναι δυστυχώς άγνωστα και σε εσένα όσον αφορά πνευματικά ζητήματα, οπότε δεν θα μου φαινόταν καθόλου περίεργο να άκουγα και μια είδηση όπως την παραπάνω.
  Τέλος, επειδή βεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι οι άπιστοι θέλοντας με μια παιδική μανία να αποδείξουν ότι αυτά που ισχυρίζονται αληθεύουν, είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν αυτούς αλλά και ποιος ξέρει τι άλλους τρόπους, καλό θα ήταν να μη παίρνουμε και πολύ στα σοβαρά τα λεγόμενα τους.
  Δυστυχώς τα κρούσματα είναι πάμπολλα και τα ζούμε καθημερινά.

 18. Γιατρός Του Ικα said

  Other words to love ourselves.

 19. @ορθόδοξε και λοιποί πιστοί:

  Αμήν!

 20. ΘΒ said

  Aπάντηση σε αυτό που ο Διαγόρας νομίζει ότι λέει ο Einstein από τον Einstein

  Για την επιστήμη «Μετάνοιωσα ακόμη και για την ελάχιστη συμβολή μου στην δημιουργία της ατομικής βόμβας»

  Einstein and the Nuclear Age

  Although he never worked directly on the atomic bomb, Einstein is often incorrectly associated with the advent of nuclear weapons. His famous equation E=mc2 explains the energy released in an atomic bomb but doesn’t explain how to build one. He repeatedly reminded people, «I do not consider myself the father of the release of atomic energy. My part in it was quite indirect.» Nevertheless, Einstein was frequently asked to explain his role—as he was when a Japanese magazine editor Zoom in on document asked him, «Why did you cooperate in the production of atomic bombs, knowing full well their…destructive power?»

  Einstein’s answer on document was always that his only act had been to write to President Roosevelt suggesting that the United States research atomic weapons before the Germans harnessed this deadly technology. He came to regret taking even this step. In an interview with Newsweek magazine, he said that «had I known that the Germans would not succeed in developing an atomic bomb, I would have done nothing.»

  http://www.amnh.org/exhibitions/einstein/peace/manhattan.php

  και την θρησκεία

  «….it must not be assumed that intelligent thinking can play no part in the formation of the goal and of ethical judgments. When someone realizes that for the achievement of an end certain means would be useful, the means itself becomes thereby an end. Intelligence makes clear to us the interrelation of means and ends. But mere thinking cannot give us a sense of the ultimate and fundamental ends. To make clear these fundamental ends and valuations, and to set them fast in the emotional life of the individual, seems to me precisely the most important function which religion has to perform in the social life of man. And if one asks whence derives the authority of such fundamental ends, since they cannot be stated and justified merely by reason, one can only answer: they exist in a healthy society as powerful traditions, which act upon the conduct and aspirations and judgments of the individuals; they are there, that is, as something living, without its being necessary to find justification for their existence. They come into being not through demonstration but through revelation, through the medium of powerful personalities. One must not attempt to justify them, but rather to sense their nature simply and clearly. »

  στη σελίδα από όπου και το 198 του Διαγόρα :
  http://www.sacred-texts.com/aor/einstein/einsci.htm

 21. xarxar said

  So?????????

 22. EvanT said

  «Τέλος, επειδή βεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι οι άπιστοι θέλοντας με μια παιδική μανία να αποδείξουν ότι αυτά που ισχυρίζονται αληθεύουν, είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν αυτούς αλλά και ποιος ξέρει τι άλλους τρόπους, καλό θα ήταν να μη παίρνουμε και πολύ στα σοβαρά τα λεγόμενα τους.»

  LOL… πιο ακριβή ορισμό του ad hominem δε θα μπορούσες να είχες γράψει.

 23. marqueedemud said

  γιατρε για το 14

  με την ιδια λογικη (σου) θα πιστευες ανετα οτι οι αριστεροι κουβαλανε κι απο ενα κονσερβοκουτι μην τους τυχει κανας πατριωτης δεξιος που πρεπει να σφαξουν κλπκλπ. γιατρε σε εχω για πιο εξυπνο απο αυτο και εισαι κιολας.

  μην μου μιλας για τις επιδρασεις της θρησκειας στην κοινωνια λες και δεν ξερεις οτι αυτοι οι ανθρωποι που εσυ κατηγορεις/λυπασαι θα βρισκουν παντα καποια μασκα για να κρυψουν απο πισω την μαυρη τους την τυφλα και την «κακια» τους. μην πω καλυτερα τα αλυτα τα ψυχολογικα τους.

  με λιγα λογια σου λεω οτι οπως κανενας πολεμος δεν εγινε ΠΟΤΕ για καποια «ελενη» (χριστο, μωαμεθ, κλπ) αλλα μονο για οικονομικους λογους ετσι και κανενας ποτε δεν μπορει να πιστεψει οτι ολοι αυτοι που περιγραφεις αντιπροσωπευουν για σενα τον χριστιανισμο. κρυβονται πισω απ’ολα αυτα για να καλύψουν τα απειρα ψυχολογικα τους. οπως και παρα πολλοι κρυβονται εδω μεσα ως αθεοι για καλυψουν τα απειρα παιδικα τους τραυματα απο «χριστιανους»
  συγγενεις και αλλους.

  μου φαινεται οτι βαρας το σαμαρι για να τρεξει ο γαιδαρος.

  αλλα μιας και κουραζεσαι να βαρας το σαμαρι μαθε τι σκατα γκαριζει αυτος ο γαιδαρος επιτελους γιατι μπορει και κατι να λεει.

  ο θεος φιλε μονο αγαπη και καλο ειναι…

  στο σταυρο δεν ειπε «θα πεσει φωτια να σας καψει ρε κα….ηδες» αλλα τους συγχωρησε ολους. και παραμυθι να ηταν σε αυτο το σημειο θα επρεπε να ειχες μεινει λιγο παραπανω.

  φιλικα marquee

 24. Avonidas said

  @ΘΒ

  Γουστάρω! Να παίξω κι εγώ «Einstein-scrabble»;

  «..The man who is thoroughly convinced of the universal operation of the law of causation cannot for a moment entertain the idea of a being who interferes in the course of events — provided, of course, that he takes the hypothesis of causality really seriously. He has no use for the religion of fear and equally little for social or moral religion. A God who rewards and punishes is inconceivable to him for the simple reason that a man’s actions are determined by necessity, external and internal, so that in God’s eyes he cannot be responsible, any more than an inanimate object is responsible for the motions it undergoes.»

  Ή ακόμα:

  «In human freedom in the philosophical sense I am definitely a disbeliever. Everybody acts not only under external compulsion but also in accordance with inner necessity. Schopenhauer’s saying, that «a man can do as he will, but not will as he will,» has been an inspiration to me since my youth up, and a continual consolation and unfailing well-spring of patience in the face of the hardships of life, my own and others’. This feeling mercifully mitigates the sense of responsibility which so easily becomes paralyzing, and it prevents us from taking ourselves and other people too seriously; it conduces to a view of life in which humor, above all, has its due place.»

  Συμπέρασμα: Κανένα!

 25. xarxar said

  marqueedemud λες «με λιγα λογια σου λεω οτι οπως κανενας πολεμος δεν εγινε ΠΟΤΕ για καποια “ελενη” (χριστο, μωαμεθ, κλπ) αλλα μονο για οικονομικους λογους ετσι και κανενας ποτε δεν μπορει να πιστεψει οτι ολοι αυτοι που περιγραφεις αντιπροσωπευουν για σενα τον χριστιανισμο»

  Δε νομίζω ότι κανείς τρέφει αυτάπατες, οι πόλεμοι γίνονται σχεδόν πάντα για τα λεφτά – εξαιρέσεις ίσως υπάρχουν. Γιατί όμως να δίνονται τόσο εύκολα πατήματα από τις θρησκείες οι οποίες μάλιστα επηρεάζουν έως ελέγχουν τόσο πολύ κόσμο; Και η εθνικιστική προπαγάνδα αφορμή είναι για πόλεμο με πραγματική αιτία τα οικονομικά κέρδη, αλλά αυτό δεν την κάνει λιγότερη επικίνδυνη (θα επικαλεστώ το επιχείρημα Χίτλερ που είπε κι ένας φίλος, για να τελειώνουμε)

  Ο δικός σου θεός μπορεί να είναι μόνο αγάπη, ο θεός της ορθοδοξίας όχι. Ακόμα και στην καινή διαθήκη: http://gravityandthewind.blogspot.com/2006/04/b-3-o.html

  Και για να κλείσω, το παραμύθι δε θα πάψει να είναι παραμύθι ανεξάρτητα από το αν έχει πιο ενδιαφέρον τέλος. Το να κρατάς μόνο αυτά που θέλεις από ένα δόγμα, αλλά να εξακολουθείς να δηλώνεις πιστός του δόγματος, εγώ το βρίσκω υποκριτικό. Αν μη τι άλλο, αποδεικνύει ότι δε χρειάζεσαι κανένα δόγμα για να επιδίδεσαι σε πράξεις που προωθούν το κοινό καλό. Ο «κακός» άνθρωπος είναι παραμένει κακός χριστιανός και η επίδραση της θρησκείας είναι πάνω του πρακτικά ανύπαρκτη ή μόνο προς εκμετάλλευση. Οπότε προς τι το παραμύθι;

 26. ΘΒ said

  Επειδή κάποιος έγραψε ότι το χριστιανικό αξίωμα πως «Ο Θεός είναι αγάπη» προέκυψε με σκοπό να παραμυθιαστούν οι νεορθόδοξοι,παραπέμπω σε δύο ορθόδοξα κείμενα γραμμένα απόπ δυό αγίους του 20 ου αιώνα και μάλιστα αγιορείτες καλόγερους.

  Το πρώτο είναι από τις σημειώσεις τού από τις σημειώσεις του π.Σωφρονίου για την διδασκαλία τού όσιου Σιλουανού, που εζησε στο Αγιο Όρος μέχρι το 1938

  «Ενθυμούμαι ότε ενθουσιασθείς ποτε εκ των έργων των Αγίων Πατέρων είπον εις αυτόν: «Λυπούμαι διότι δεν έχω ούτε δυνάμεις ούτε χρόνον να ασχοληθώ περισσότερον εις την μελέτην της θεολογίας». Και ο Γέρων απήντησε:

  «Θεωρείτε τούτο σπουδαίον πράγμα»; … Εσιώπησεν ολίγον και ύστερον προσέθεσε: «Κατ’ εμέ, μέγα είναι μόνον έν, να ταπεινωθή τις διότι η υπερηφανία εμποδίζει ημάς να αγαπώμεν». … η αγάπη προς τους εχθρούς είναι το μόνον ασφαλές κριτήριον της αληθείας ουχί μόνον επί του σωτηριολογικού επιπέδου του αφορώντος εις το πολίτευμα του πνευματικοηθικού βίου όπερ σώζει τον άνθρωπον, αλλά και επί του δογματικού επιπέδου εις τας θεωρητικάς τουτέστι παραστάσεις του Όντος.

  Όλος ο κόσμος ζητεί το κριτήριον της αληθείας άχρι της σήμερον ημέρας. Ο πιστός ως τοιούτον ομολογεί την Εκκλησίαν … Αλλ’ εν τη ιστορική πείρα εφάνη ότι η τοιαύτη υπόδειξις δεν είναι επαρκώς σαφής. Διότι πλην της Μιάς αληθούς, και αι ψευδο-εκκλησίαι αποκαλούν εαυτάς Εκκλησίας, εξωτερικόν δε σημείον διακρίνον αδιαφιλονικήτως την αληθή Εκκλησίαν από των ψευδο-εκκλησιών δεν υπάρχει. Το υποδειχθέν όμως υπό του Γέροντος κριτήριον δύναται να κληθή παγκόσμιον, διότι δίδει εις έκαστον εξ ημών την δυνατότητα δια της υποκειμένης εις τον έλεγχον της συνειδήσεως πνευματικής ζωής εν τη ψυχική αυτής εκδηλώσει, ουχί μόνον να ορίσωμεν τον πνευματικόν τόπον ημών, ήτοι να εννοήσωμεν την αλήθειαν ή το ψεύδος της ατομικής ημών πορείας ενώπιον του Θεού, αλλά και να διακρίνωμεν την διδαχήν της αληθούς Εκκλησίας από πάντων των αλλοτρίων και των νόθων, άτινα παρεμβάλλονται εις αυτήν.»

  http://www.rel.gr/index.php?rpage=gerontes/sofronios&rpage2=showkeimeno.php&link_id=13#_Toc39930518

  Το δεύτερο είναι η πνευματική διαθήκη και μερικά λόγια του π.Πορφυρίου, ενός θαυμαστού ανθρώπου ο οποίος είχε από τον Θεό το χάρισμα να ταξιδεύει στο χωροχρόνο και ορισμένες φορές να τον μεταβάλλει.

  http://www.rel.gr/index.php?rpage=gerontes/porfyrios&rpage2=apospasmata1.html

 27. Γιατρός Του Ικα said

  @Marqueedemud
  Δεν κατηγορώ ούτε λυπάμαι κανέναν.Μιλάω για τους γονείς μου,που τους αγαπώ και τους σέβομαι,μιλάω για φίλους που ούτε μου πέρασε ποτέ από το μυαλό να τους υποτιμήσω λόγω διαφορών θρησκευτικής αντίληψης.Και τα ίδια συναισθήματα ισχύουν και για πιστό που δεν γνωρίζω.Αλίμονο αν αρχίσουμε να αξιολογούμε την ποιότητα των ανθρώπων ανάλογα με την πίστη τους ή μη.
  Εγώ απλά περιέγραψα μια κατάσταση με βάση την εικόνα που έχω από την πραγματικότητα όπως την βιώνω καθημερινά και σε σχέση με τον ισχυρισμό που προβάλλεται κυρίως από τον Ορθόδοξο,ότι και καλά δεν ξέρουμε την ουσία της πίστης σας και γι’αυτό μιλάμε για φόβο.Ε λοιπόν η δική μου εμπειρία μου λέει ότι η κυρίαρχη σχέση είναι σχέση φόβου.
  Γιατί συμβαίνει αυτό δεν ξέρω.Μπορεί να είναι αυτό που λες,ότι δηλαδή πάνε να καλύψουν προσωπικά αδιέξοδα και ψυχολογικά προβλήματα.Βέβαια αν το έλεγα εγώ αυτό θα μου έλεγες ότι τους υποτιμώ αλλά ας είναι.Αναρωτιέμαι όμως.Αυτό το φοβικό στοιχείο στη σχέση ανθρώπου-θεού από μόνο του τούς ήρθε σ’όλους αυτούς τους ανθρώπους;
  Δεν καλλιεργήθηκε από την εκκλησία;Δεν υπάρχουν στα ίδια τα θρησκευτικά κείμενα απειλές;Δεν προβλήθηκαν αυτά κατά κόρον από τους παπάδες;Αν οι άνθρωποι αυτοί που μεγάλωσαν σε μιά ορθόδοξη χριστιανική κοινωνία άκουγαν από τους θρησκευτικούς τους ταγούς κηρύγματα αγάπης και μόνο τρελοί είναι να βιώνουν την σχέση τους με τον θεό τους στη βάση του φόβου;

  Τα άλλα που λες στο #23 δεν τα καταλαβαίνω.Δεν καταλαβαίνω ας πούμε την αναλογία με τους αριστερούς και το κονσερβοκούτι.Είπα εγώ κάτι σχετικό ή ανάλογο;Η φράση μου για επίδραση της θρησκείας στην κοινωνία δεν αφορούσε τίποτε άλλο από το εξής:Ο κόσμος,ο καθημερινός χριστιανός βιώνει την σχέση του με τον θεό του με διαφορετικό τρόπο απ’ότι κάποιοι πιό ψαγμένοι και φιλοσοφημένοι να το πω έτσι.Δεν αναφερόμουν στις άλλες επιδράσεις της θρησκείας στην κοινωνία.Θα μπορούσα να σχολιάσω και πάνω σ’αυτά αλλά θα βγούμε τελείως εκτός θέματος και δεν κάνει.Θα ήταν έλλειψη σεβασμού στον οικοδεσπότη μας.

  @Θ.Β.
  Δεν είπα ότι είναι παραμύθι για τους νεοορθόδοξους.Στην παρούσα φάση δεν εξετάζω ποιά είναι η θεολογική ορθότητα του ζητήματος,αν όντως δηλαδή ό θεός είναι αγάπη σύμφωνα με την ορθόδοξη θεολογία ή αν είναι τιμωρός και πρέπει να τον φοβόμαστε.Ούτε ισχυρίστηκα ποτέ ότι οι αντιλήψεις των νεορθοδόξων είναι καινοφανείς.Δεν σχολιάζω αυτό.Σχολιάζω την διάσταση ανάμεσα σ’αυτόν τον ισχυρισμό και στον τρόπο που βιώνει την σχέση του με τον θεό του ο μέσος πιστός,ειδικά των παλαιότερων γενεών.Απλό είναι αυτό που λέω,ποιό το νόημα της παραπάνω παράθεσης;

 28. ΘΒ said

  @Ika

  Sorry γιατι δε θυμόμουν ότι εσύ το έγραψες.
  Λοιπόν, ο μέσος πιστός παλιότερων γενιών μπορεί και να είχε μια τέτοια αντίληψη για τον Θεό εξαιτίας πολλών παραγόντων, ενδο- και εξωγενών.

  Ο κάθε χριστιανός άνθρωπος στη διαδικασία ηθικοπνευματικής ωρίμανσης του θα περάσει από την κατάσταση του δούλου (που κάνει το καλό για να αποφύγει τις τιμωρίες) στην κατάσταση του μισθωτού (που κάνει το καλό για να απολαύσει τις αμοιβές) και από εκεί στην κατάσταση του υιού (που κάνει το καλό γιατί έτσι του βγαίνει αυθόρμητα από την αγάπη του προς τον Πατέρα του).

  Δεν αναφέρομαι στην θεωρητική αντίληψη όταν όλα πηγαίνουν καλά στη ζωή και στην ψιλή κουβέντα μεταξύ τυρού και τεΐου, αλλά στις δυσκολίες και τις αναποδιές , τότε που κρίνεται και η ποιότητα του ηθικού έρματος που έχει δημιουργήσει ο καθένας μας στον ψυχισμό του.

  Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους.

 29. Ο κάθε χριστιανός άνθρωπος στη διαδικασία ηθικοπνευματικής ωρίμανσης του θα περάσει από την κατάσταση του δούλου (που κάνει το καλό για να αποφύγει τις τιμωρίες) στην κατάσταση του μισθωτού (που κάνει το καλό για να απολαύσει τις αμοιβές) και από εκεί στην κατάσταση του υιού (που κάνει το καλό γιατί έτσι του βγαίνει αυθόρμητα από την αγάπη του προς τον Πατέρα του).

  O George Orwell έχει περιγράψει με πολύ ωραίο τρόπο στο βιβλίο 1984 το πως ακριβώς λειτουργούν αυτές οι μεταβάσεις από το να διατείνεσαι πως 2+2=5 από φόβο τιμωρίας, να το αναπαράγεις επειδή δουλειά σου είναι να το διδάσκεις σε άλλους, και τελικά να το πιστεύεις πραγματικά επειδή κατόρθωσαν με διάφορους αβρούς τρόπους να σε «πείσουν».

  Ξυπνάτε, δύο συν δύο ισούται με τέσσερα, δεν ισούται με πέντε!

 30. marqueedemud said

  ναι ρε γιατρε αλλα το θεμα σου τελικα ειναι ο χριστιανισμος και μονο, απ’οτι βλεπω.

  για σενα, οι μεν ειναι χαμενοι γιατι για καποιο λογο, καποιοι(;) τους διδαξαν τον θεο, φοβο και εκδικηση και οι αλλοι ειναι απλα «φιλοσοφημενοι», «νεοορθοδοξοι» ή «χριστιανοι των λουλουδιων».

  το παραδειγμα με το κονσερβοκουτι εχει να κανει με το αν θα προσπαθησεις να εχεις μια σφαιρικη αποψη, για το θεμα που σου τρωει καποια λεπτα της μερας σου σε σχολια ή αν απλα θα μας βαζεις ολους και κυριως τον χριστιανισμο σαν «ιδεα», στο ιδιο τσουβαλι, επειδη ετσι σου ηρθε ή επειδη επαναστατεις ακομα εναντια στους γονεις σου.εδω χωρανε κι αλλα «επειδη» ααλλα δεν ειναι της ωρας.

  οι δεξιοι γεροντες στο χωριο του πατερα μου ακομα μιλανε για ΚΚΕ και κονσερβοκουτια. γι’αυτους η αριστερα ειναι ενα σκουριασμενο κονσερβοκουτι και δεν το συζητανε παραπερα. τι ιδιο κανετε κι εσεις με εμας.

  οτι και να σας πουν το ψεγαδι ψαχνετε. ειτε ειναι απο φοβικο ειτε απο «φιλοσοφιμενο νεορθοδοξο». ο οποιος μιας και το εφερε η κουβεντα μπορει να πληροφορειται για τη «νεα ταση» απο κατι «νεορθοδοξα» κειμενα 500-1000-1500 χρονων παλια.

  ΥΓ τους αθεους που ειναι εδω μεσα απο αλυτα ψυχολογικα θα τους σχολιασεις ποτε;

 31. Γιατρός Του Ικα είπε:

  Αλίμονο αν αρχίσουμε να αξιολογούμε την ποιότητα των ανθρώπων ανάλογα με την πίστη τους ή μη.

  Ετσι σκέφτεται ο άθεος. Από την άλλη, στο κατηχητικό μου μάθαιναν: «Με το άθεο δεν μιλάμε και δεν συναναστρεφόμαστε. Είναι κακοί και ανήθικοι, τους βάζει ο Σατανάς για να δοκιμάσει την πίστη μας»

  ΘΒ είπε:

  η αγάπη προς τους εχθρούς είναι το μόνον ασφαλές κριτήριον της αληθείας

  Ααααα! Τωρα κατάλαβα γιατί οι Αγιορείτες περιέβαλαν τον Χίτλερ με αγάπη και επιστολές…

 32. Γιατρός Του Ικα said

  Σε διαβεβαιώ Μarqueedemud ότι το τελευταίο πράγμα που με απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι ο χριστιανισμός και η αθεΐα.Πολύ περισσότερο με καίει το αν του χρόνου τέτοια μέρα θα έχω δουλειά.

  Κατά τα άλλα νομίζω ότι συνεχίζεις να μου χρεώνεις απόψεις που δεν έχω και να βγάζεις και κάποια αυθαίρετα συμπεράσματα για μένα.Οι γονείς μου ποτέ δεν με πίεσαν για τα θρησκευτικά θέματα,ούτε είναι φανατικοί ή κολλημένοι με την θρησκεία και ως προς αυτό τουλάχιστον δε νομίζω ότι είχα καμία διάθεση επανάστασης.

  Θεωρώ επίσης ότι με αδικείς λέγοντας ότι τσουβαλιάζω όλους τους χριστιανούς ή ότι τους αντιμετωπίζω με προκατάληψη.

  Αυτό που έγινε είναι το εξής απλό:ο Ορθόδοξος είπε «Δεν καταλαβαίνετε τον πραγματικό χριστιανισμό.Η ουσία της πίστης μας είναι η αγάπη και όχι ο φόβος του θεού»
  Και εγώ του είπα:»Όχι για όλους.Για τους περισσότερους είναι φόβος».Και αυτό δεν θέλει βαθιά ψυχολόγηση.

  Τώρα αν κάποιος είναι άθεος από ψυχολογικά προβλήματα ας το κοιτάξει.

 33. «Δύσκολα θα βρείτε ανάμεσα στα βαθύτερα επιστημονικά πνεύματα, ένα που να μην έχει ένα ιδιαίτερο προσωπικό του θρησκευτικό συναίσθημα. Αλλά αυτό είναι διαφορετικό από την θρησκεία των απλών ανθρώπων. Γι’ αυτούς ο Θεός είναι ένα ον που ελπίζουν να επωφεληθούν από την καλοσύνη του και που φοβούνται την τιμωρία του, μια εξιδανίκευση ενός αισθήματος ομοίου μ’ αυτό που νοιώθει το παιδί για τον πατέρα του, ένα ον με το οποίο έχει μια κάπως προσωπική σχέση, που ωστόσο κατά βάθος χαρακτηρίζεται από φόβο.

  Αλλά ο επιστήμονας έχει καταληφθεί από το νόημα της παγκόσμιας αιτιότητας. Το μέλλον γι’ αυτόν είναι κάθε τι το γνωστό ως αναγκαίο και καθορισμένο όπως το παρελθόν. Δεν υπάρχει τίποτα το θείο στην ηθικότητα. Αυτή είναι εντελώς ανθρώπινη υπόθεση. Το θρησκευτικό του συναίσθημα παίρνει τη μορφή ενός παράφορου θαυμασμού του φυσικού νόμου που αποκαλύπτει μία τέτοια ανώτερη διάνοια ώστε, συγκρινόμενες μ’ αυτήν, όλες οι συστηματικές σκέψεις και πράξεις των ανθρωπίνων όντων είναι μία εντελώς ασήμαντη αντανάκλασή της. Αυτό το αίσθημα είναι η κατευθυντήρια αρχή της ζωής του και του έργου του, εφ όσον κατορθώνει να διαφυλάξει τον εαυτό του από την νοσηρότητα των εγωιστικών επιθυμιών. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τότε συγγενεύει στενά μ’ εκείνο που κατείχε τις θρησκευτικές μεγαλοφυϊες όλων των αιώνων.»

  Albert Einstein, «Πώς βλέπω τον κόσμο», σ.30

 34. “καὶ ἐπηρώτησεν εἷς ἐξ αὐτῶν, νομικὸς, πειράζων αὐτόν καὶ λέγων· 36 Διδάσκαλε, ποία ἐντολὴ μεγάλη ἐν τῷ νόμῳ; 37 ὁ δὲ Ἰησοῦς ἔφη αὐτῷ· Ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου ἐν ὅλῃ τῇ καρδίᾳ σου καὶ ἐν ὅλῃ τῇ ψυχῇ σου καὶ ἐν ὅλῃ τῇ διανοίᾳ σου· 38 αὕτη ἐστὶ πρώτη καὶ μεγάλη ἐντολή. 39 δευτέρα δὲ ὁμοία αὐτῇ· ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν. 40 ἐν ταύταις ταῖς δυσὶν ἐντολαῖς ὅλος ὁ νόμος καὶ οἱ προφῆται κρέμανται”

  Εάν αγαπητέ «Γιατρός Του Ικα» ο άνθρωπος καταλάβει τι είναι ο Θεός και τι έχει κάνει για εμάς να είσαι βέβαιος ότι το στοιχείο που θα επικρατεί στην ψυχή του θα είναι η αγάπη. Δεν γίνετε διαφορετικά. Όσοι έχουν μόνο φόβο μέσα τους προσωπικά τουλάχιστον πιστεύω ότι δεν έχουν καταλάβει ακόμα πολλά πράγματα. Το να υπάρχει όμως το στοιχείο του φόβου με την έννοια του σεβασμού και όχι της τρομοκρατίας όπως θεωρούν κάποιοι μαζί με το στοιχείο της αγάπης και όταν αυτή υπερτερεί, δεν το βρήσκω λάθος.
  Το μόνο βέβαιο σε αυτή την υπόθεση που αφορά και τη συζήτηση, είναι το ότι ένας άνθρωπος που δεν έχει καταλάβει τι είναι Θεός, δεν μπορεί να έχει σωστή άποψη, πόσο μάλλον ένας που δεν δέχεται καν την ύπαρξη Του.
  Όλο το νόημα των γραφών κατά την άποψη μου πάλι, περιστρέφεται και καταλήγει στην αγάπη προς το Θεό και τον συνάνθρωπο ο οποίος είναι εικόνα Θεού. Αγάπη χωρίς όρια και χωρίς να περιμένεις ανταπόδοση. Τι όμορφες καταστάσεις …
  Επιτρέψτε μου να καταθέσω και ένα ακόμα απόσπασμα από τις γραφές.
  Κεφάλαιο 13
  Α ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
  Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων, ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον. 2 καὶ ἐὰν ἔχω προφητείαν καὶ εἰδῶ τὰ μυστήρια πάντα καὶ πᾶσαν τὴν γνῶσιν, καὶ ἐὰν ἔχω πᾶσαν τὴν πίστιν, ὥστε ὄρη μεθιστάνειν, ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, οὐδέν εἰμι. 3 καὶ ἐὰν ψωμίσω πάντα τὰ ὑπάρχοντά μου, καὶ ἐὰν παραδῶ τὸ σῶμά μου ἵνα καυθήσωμαι, ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, οὐδὲν ὠφελοῦμαι. 4 Ἡ ἀγάπη μακροθυμεῖ, χρηστεύεται, ἡ ἀγάπη οὐ ζηλοῖ, ἡ ἀγάπη οὐ περπερεύεται, οὐ φυσιοῦται, 5 οὐκ ἀσχημονεῖ, οὐ ζητεῖ τὰ ἑαυτῆς, οὐ παροξύνεται, οὐ λογίζεται τὸ κακόν, 6 οὐ χαίρει ἐπὶ τῇ ἀδικίᾳ, συγχαίρει δὲ τῇ ἀληθείᾳ· 7 πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει. 8 Ἡ ἀγάπη οὐδέποτε ἐκπίπτει. εἴτε δὲ προφητεῖαι, καταργηθήσονται· εἴτε γλῶσσαι, παύσονται· εἴτε γνῶσις, καταργηθήσεται. 9 ἐκ μέρους δὲ γινώσκομεν καὶ ἐκ μέρους προφητεύομεν· 10 ὅταν δὲ ἔλθῃ τὸ τέλειον, τότε τὸ ἐκ μέρους καταργηθήσεται. 11 ὅτε ἤμην νήπιος, ὡς νήπιος ἐλάλουν, ὡς νήπιος ἐφρόνουν, ὡς νήπιος ἐλογιζόμην· ὅτε δὲ γέγονα ἀνήρ, κατήργηκα τὰ τοῦ νηπίου. 12 βλέπομεν γὰρ ἄρτι δι’ ἐσόπτρου ἐν αἰνίγματι, τότε δὲ πρόσωπον πρὸς πρόσωπον· ἄρτι γινώσκω ἐκ μέρους, τότε δὲ ἐπιγνώσομαι καθὼς καὶ ἐπεγνώσθην. 13 νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα· μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη.

 35. Σου επιτρέπουμε να καταθέτεις όσα αποσπάσματα από τις γραφές θες. Όσο περισσότερα καταθέτεις, τόσο πιο γελοίος γίνεσαι.

  Το μόνο βέβαιο σε αυτή την υπόθεση που αφορά και τη συζήτηση, είναι το ότι ένας άνθρωπος που δεν έχει καταλάβει τι είναι Θεός, δεν μπορεί να έχει σωστή άποψη, πόσο μάλλον ένας που δεν δέχεται καν την ύπαρξη Του.

  Δεν ξέρω αν είσαι βλάκας και τα εννοείς πραγματικά αυτά που γράφεις, ή αν είσαι ένας προβοκάτορας και τις γράφεις εσκεμμένα τις βλακείες με σκοπό να μας εξοργίζεις. Το παραπάνω απόσπασμα είναι σαν να σου λέω εγώ «Το μόνο βέβαιο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι ένας άνθρωπος που νομίζει πως υπάρχει θεός, δεν μπορεί να έχει σωστή άποψη, πόσο μάλλον ένας που είναι απόλυτα πεπεισμένος.»

 36. Ως συνήθως, το σχόλιο που έγραψα εν βρασμώ ψυχής το κοιτάω αργότερα και εύχομαι να μην το είχα γράψει.

  Ό,τι πεις, «Ορθόδοξε», ό,τι πεις.

  Εμείς απλά θα ευχόμαστε να ανοίξουν κάποια μέρα τα μάτια σου και να δεις την αλήθεια.

 37. Το μυστικό της επιτυχημένης απολογητικής του Ορθοδόξου:

 38. Γιατρός Του Ικα said

  Λόγια,λόγια,λόγια.Η Αλήθεια (το κεφαλαίο σκόπιμο) όμως είναι Ορθόδοξε,ότι χωρίς τους αιώνες βίαιων διωγμών κατά των αιρέσεων,χωρίς τα ξίφη και τους δρακόντειους νόμους του θεοδόσιου και του Ιουστινιανού,χωρίς την αχαλίνωτη ΒΙΑ και το ανεξέλεγκτο θρησκευτικό μίσος κατά των αλλόδοξων,στο οποίο και η καθ’ημάς εκκλησία καθόλου πίσω δεν πήγε,κανείς από σας δεν θα ήταν εδώ να κηρύττει την θρησκεία της αγάπης.

  Ακόμη όμως και αν αυτά που λέω είναι αμφισβητήσιμα (που συνήθως δεν είναι,απλά γίνονται προσπάθειες για προσφυγή στο μεμπτότερο)αυτό δεν αλλάζει το φοβερά εκνευριστικό και αλαζονικό ύφος του λόγου σου.Είσαι από τους πιό ακραία δογματικούς και δοκησίσοφους ανθρώπους που είχα ποτέ την δυσάρεστη εμπειρία να συνδιαλεχτώ.

 39. Γιατρός Του Ικα said

  Διάβασε αυτό ρηχορθόδοξε και πες μου ποιός καταλαβαίνει καλύτερα την προβληματική της αγάπης.Εσύ με την έτοιμη σε τσιτάτα και κονσερβαρισμένη σε χωρία των γραφών «γνώση» σου ή ο ορθολογιστής.

  Η απορία του ληστή

  Από μικρό παιδί, όταν άκουγα τα Ευαγγέλια της Μεγάλης Πέμπτης
  ένιωθα συμπάθεια για τον αντιπαθέστερο ληστή.

  Όχι εκείνον που είπε το περίφημο “Μνήσθητί μου Κύριε…”, αλλά τον άλλο που “εβλασφήμει… λέγων: ει συ ει ο Χριστός, σώσον σεαυτόν και ημάς”.

  Αυτόν δεν τον πήρε μαζί του ο Ιησούς στον Παράδεισο, όπως τον πιο θεοφοβούμενο ομότεχνό του (“…σήμερον μετ’εμού έση εν τώ παραδείσω”).
  Τότε έβρισκα άδικη αυτή την προτίμηση. Γιατί να μην αξιωθεί κι ο άλλος αμαρτωλός την σωτηρία; Έστω κι αν είχε “βλασφημήσει”. (Πού; Πώς; Κι αυτό μου φαινόταν ασαφές.)Δεν ξέρω πόσο καλά θυμόσαστε τη σκηνή (Λουκ. κγ’ 39-44): Στον “Κρανίου Τόπον” σταυρώνεται ο Ιησούς, μαζί του και οι δύο “κακούργοι”. “Ον μεν εκ δεξιών ον δε εξ αριστερών”.
  Ο πρώτος κάνει τη βλάσφημη ερώτηση. Ο δεύτερος τον επιπλήττει: “Ουδέ φοβεί συ τον Θεόν;…”. Εμείς, συνεχίζει, δίκαια τιμωρούμεθα “ούτος δε ουδέν άτοπον έπραξε.” Και, στρεφόμενος προς τον Ιησού: “Μνήσθητί μου Κύριε όταν έλθεις εν τη βασιλεία σου”.

  Τώρα, μετά τόσα χρόνια, μπόρεσα να εντοπίσω την δυσφορία μου. Ο “βλάσφημος” ληστής, με την ωμή, πραγματιστική απορία του, εκφράζει κάτι πολύ ανθρώπινο: τον ορθό λόγο. Τιμωρείται επειδή σκέπτεται λογικά – με τον τρόπο δηλαδή που είμαστε προγραμματισμένοι να λογιζόμαστε.
  Γιατί, όσο κι αν φαίνεται αφελής η ερώτησή του, δεν παύει να είναι ακλόνητα λογική. Δεν αρνήθηκε, ούτε καν αμφισβήτησε την θεότητα του Ιησού. Την έθεσε σε απορητική δοκιμασία. (Αν…) Η βλασφημία του ήταν ότι δεν μπόρεσε να δεχθεί σαν δεδομένο το απίθανο – το ότι σταυρώνεται δίπλα του ο Υιός του Θεού! Αν μάλιστα προεκτείνει κανείς περισσότερο την απορία του ληστή, μπορεί να περιλάβει όλο το “παράδοξο” (που θα έλεγε ο Kierkergaard) ή το “παράλογο” (absurdum, Τερτουλλιανός) του Χριστιανισμού.
  Γιατί ο παντοδύναμος και πανάγαθος Θεός έπρεπε να διαλέξει ένα τόσο έμμεσο, περίπλοκο (και παράξενο!) δρόμο για την λύτρωση του ανθρώπου;
  Ενανθρώπιση, Σταύρωση, Ανάσταση – τόσα θαύματα παρά την λογικήν – κι ακόμα ο πόνος κι η οδύνη περισσεύουν!
  Μπορούσε, απλούστερα, ο Ποιητής των Πάντων, να καταργήσει το Κακό στον κόσμο.
  Μπορούσε (να η αφελής, βλάσφημη, ευθύγραμμη λογική) να ακυρώσει την αμαρτία.
  Γιατί να μην είναι αυτός ο κόσμος Παράδεισος;
  Τι νόημα έχει που αφήνει τον άνθρωπο να βασανίζεται;
  Τι εξυπηρετεί ο πόνος κι ο θάνατος αθώων;
  Κι αυτός ακόμα ο “κακός” ληστής, πόσο υπεύθυνος είναι για την κακία του – όταν τον έχει πλάσει μια πανάγαθη και πανίσχυρη βούληση;

  Βέβαια ο ληστής, αν ήταν διανοούμενος, θα μπορούσε να πει με τον Τερτουλλιανό: “δύναμαι να το πιστέψω, επειδή είναι ανόητο (quia ineptum est)” ή “το θεωρώ σίγουρο διότι είναι αδύνατο (quod impossibile est)”.
  Μη ων σοφός, είπε αυτό που θα έλεγε κάθε άνθρωπος, ακολουθώντας τους νόμους της σκέψης.
  Είπε (κι αυτό μέσα στον πόνο, στο μαρτύριό του): “Αν είσαι ο εκλεκτός, τότε σώσε τον εαυτό σου και μας”. Και για αυτή του τη σκέψη, δεν αξιώθηκε τον Παράδεισο.

  Ίσως ξενίζει που ονομάζω αυτόν τον άξεστο άνθρωπο ορθολογιστή. Όμως η πρόταση “αν… τότε” βρίσκεται στη βάση κάθε ανθρώπινης συλλογιστικής και επιστήμης. Η (όποια) θεωρία ξεκινάει με μία υπόθεση (αν) και ολοκληρώνεται με κάποια δοκιμή (τότε). Ο ληστής, όπως κι ο άλλος ορθολογιστής, ο Θωμάς, γύρευε κάποια απόδειξη. (Αν και, μέσα στο μαρτύριό του, μπορεί ακόμα περισσότερο να ζητούσε μια σωτηρία.)Θαυμάζω αυτούς που, σαν τον καλό ληστή, πιστεύουν στο απίθανο χωρίς τεκμήρια. Πολλές φορές λυπάμαι που δεν μπορώ να τους ακολουθήσω. Θα ήταν σίγουρα πολύ πιο άνετη μία ζωή χωρίς τον καταναγκασμό της λογικής. Αλίμονο – όσο κι αν προσπάθησα, δεν κατόρθωσα να ξεφύγω από τον κλοιό της. (Παρά μόνο στους χώρους της Τέχνης. Το δικό της Θαύμα με πείθει.)
  Φυσικό λοιπόν να συμπαθώ όσους μου μοιάζουν. Σαν τον “κακό” ληστή. Φοβάμαι πως, στην θέση του, τα ίδια θα έλεγα (αν τα κατάφερνα να μιλήσω. Δεν αντέχω τον πόνο.) Έστω, θα τα σκεφτόμουνα. Και θα έχανα τον Παράδεισο. Κι ας μην σκεφθεί κανείς πως δεν εκτιμώ το κήρυγμα της Αγάπης. Ίσα-ίσα, που είμαι φανατικός οπαδός της. Ακριβώς επειδή υπάρχει ο πόνος στον κόσμο κι επειδή είναι παράλογος (κι ο πόνος κι ο κόσμος) η αγάπη είναι η μόνη καταφυγή. Την βλέπω όμως όχι σαν δοξολόγηση της κατάστασης των πραγμάτων – αλλά σαν διαμαρτυρία εναντίον της.
  Γιατί αν δεν ήταν ο κόσμος άδικος και παράλογος, τι θα χρειαζόταν η αγάπη; Και γι αυτό (επειδή πιστεύω στην αγάπη) τρέφω ακόμα την παλιά παιδική μου πεποίθηση. Πως ο Χριστός, αφού τέλειωσαν όλα, θα ξαναθυμήθηκε και τον “κακό” ληστή. Και θα τον φώναξε κοντά του, στον Παράδεισο.
  (Πάσχα 1986)

  ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΥ

 40. ΘΒ said

  @Ika

  Λες:»τελευταίο πράγμα που με απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι ο χριστιανισμός και η αθεΐα.Πολύ περισσότερο με καίει το αν του χρόνου τέτοια μέρα θα έχω δουλειά.»

  Ωραία! Πραγματικά είναι σημαντικό αν στη λίστα προτεραιοτήτων σου ο έκδηλος εδω αντιχριστιανισμός δεν είναι στις πρώτες θέσεις όπως φαίνεται να τον έχει αξιολογήσει η πλειονότητα των κατά καιρούς αθεολογούντων συνομιλητών.

  Ελπίζω πως αν τα ευρωπέη σού πετάξουν, σαν κόκκαλο σε σκύλο, μια απόφαση που απαγορεύει τις εικόνες στα σχολεία, εσύ δε θα τρέξεις να πανηγυρίσεις μαζί τους , όταν οι ίδιοι με τα μέτρα και πολιτικές που επιβάλλουν στερούν τη δουλειά και το ψωμί τού παιδιού σου.

  Για τη δήθεν επιβολή του Χριστιανισμού από τον Θεοδόσιο και τον Ιουστινιανό δια της βίας, τι να πουμε , ρε φιλε;

  Διαβάζεις με παραμορφωτικούς φακους την ιστορία.Η Ορθόδοξη πίστη στο Βυζάντιο διώχθηκε σχεδόν από την αρχή της ίδρυσης του.

  Ο Μέγας Κωνσταντίνος ήταν φιλοαρειανιστής.Κυνήγησε τον Μέγα Αθανάσιο με σκληρό τρόπο ο οποίος μπόρεσε να επιστρέψει στην Αλεξάνδρεια μόνο μετά τον θάνατο τού πρώτου και έπειτα από 25χρονη εξορία.Ο γιός του Μ.Κωνσταντίνου παιδιά του έκανε συνόδους για να επιβάλλουν τον αρειανισμό(σύνοδος Ρίμινι).
  Μετά κατσικώθηκε ο τρελάρας ο Ιουλιανός ο οποίος κατήργησε το διάταγμα περί ανεξιθρησκείας το οποίο είχε θεσπίσει ο Μέγας Κωνσταντίνος (μέγιστη προσφορά του εκείνους τους καιρούς), επανέφερε τη λατρεία στα είδωλα και ξανάρχισε τους διωγμούς των χριστιανών.
  Ακολούθησε μια μεγάλη σειρά αυτοκρατόρων οι οποίοι κυνήγησαν τους ορθοδόξους με αποκορύφωμα την περίοδο της εικονομαχίας με νέους διωγμούς και νέα μαρτύρια.
  Ύστερα ήρθαν οι σφήκες από τη Δύση και άλωσαν την Πόλη το 1204 , για να συνεχιστεί το σκηνικό με την προσπάθεια υποδούλωση των ορθοδόξων στον Πάπα μέχρι και τα τελευταία χρόνια πριν την οριστική πτώση της αυτοκρατορίας.

  Και μέσα σε όλους αυτούς τους διωγμούς η Εκκλησία δεν έπαψε να εύχεται κάθε μέρα σε κάθε εκκλησιά, μοναστήρι και ορθόδοξο σπίτι «υπέρ των μισούντων και αγαπώντων ημάς».

  Εξαιρέσεις υπήρξαν , αλλά σε εμάς το μίσος και ο εξολοθρεμός των αλλοπίστων ή απίστων δεν έλαβε ποτέ θεωρητική-θεολογική κατοχύρωση όπως συνέβη με την Ιερά Εξέταση των φράγκων, με το ταξικό μίσος των αθεομαρξιστών ή με το ρατσιστικό μίσος των εθνικιστών.

  Στη δική μας παράδοση ακόμη κι όταν αναγκάζεται ο άνθρωπος να πάρει το όπλο και να πολεμήσει για τη λευτεριά , δεν ξεχνά πως απέναντι του είναι ψυχές για τις οποίες πέθανε ο Χριστός, και γι αυτό ο μπαρμπα Γιάννης Μακρυγιάννης προσευχόταν κάθε βράδυ μετά τις μάχες, για όλους τους σκοτωμένους, Έλληνες και Τούρκους.

 41. ΘΒ said

  Όσον αφορά τον Νίκο Δήμου, δες τι σκέψεις και συναισθήματα παράγει ο «ορθολογισμός» του και πες μου αν σε ικανοποιεί μια τέτοια κατάντια.

  Προσωπικά, προτιμώ το «όπιο του λαού» από το μισανθρωπική εξαθλίωση του Ν.Δ.

  Νίκος Δήμου:

  Εμένα δεν με φοβίζει ο θάνατος αλλά το “θνήσκειν” – η διαδικασία…

  Η ιδέα πως δεν θα μπορώ να απολαύσω την ζωή με γεμίζει αγανάκτηση. Μερικές φορές νιώθω την ανάγκη να γράψω στον τάφο μου βρισιές και κατάρες για όσους ζουν και χαίρονται αυτά που αγαπάω…

  Black Swan (σχολιαστής)

  Το πένθιμο (το νεκρικό· ακόμη και το μακάβριο) πρέπει να νοηθεί ως το αντίθετο του πενθητικού, της «ειρηναίας αποδοχής του θανάτου», για να το πω με λόγια του ίδιου του Γιανναρά, της αγωγής προς μία υποδειγματική συμφιλίωση με τον πεπερασμένο χαρακτήρα των όντων και των πραγμάτων (χαρά και λύπη, η μαγιά τόσων και τόσων ποιητών του νεοελληνικού πανθέου):

  Νίκος Δήμου:

  τι μου χαλάτε το κείμενο με σαχλαμάρες Γιανναρά και άλλων ιερο-δούλων…
  Άκου: “το αντίθετο του πενθητικού, της «ειρηναίας αποδοχής του θανάτου»”. Ποια ειρηναία αποδοχή; Ποιών; Νερόβραστες παρηγοριές θεούσων!
  Do not go gentle into that good night…
  Rage, rage against the dying of the light.
  Dylan Thomas
  Λύσσα – λύσσα – και απόγνωση!
  Άκου: “το πρόσωπο και το άτομο” και άλλα παραμύθια. Ναυτία μου έρχεται.
  Φίλοι, μας δουλεύουνε!

  Νίκος Δήμου:

  Ναι, είμαι συγχυσμένος και θα σου πω γιατί. Όσο γερνάω και πλησιάζει η ώρα μου, τόσο περισσότερο αγανακτώ με όλα αυτά τα παραμύθια με τα οποία δήθεν μας παρηγορούν (στην πραγματικότητα όμως μας κοροϊδεύουν) οι παπάδες και οι θεολόγοι. Τόσο εξεγείρομαι για το άδικο του θανάτου και δεν αντέχω να ακούσω περίπλοκα διανοήματα που ουσιαστικά εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο. Μεταξύ Γιανναρά και θεούσας νοσοκόμας υπάρχει διαφορά επιπέδου – αλλά όχι προσανατολισμού. Στη βάση είναι το ίδιο.
  Άλλοι, γερνώντας, γίνονται θρήσκοι. Εγώ το αντίθετο. Και πόσο με εκφράζουν οι στίχοι του Dylan Thomas “Λύσσα, λύσσα κόντρα στο θάνατο του φωτός!”

 42. Γιατρός Του Ικα said

  Η Ευρώπη δεν είναι εννιαίο πράγμα Θ.Β. ούτε είναι κανείς υποχρεωμένος για να αποδεχτεί τον πολιτισμό που συνιστά ο διαφωτισμός να καταπιεί ταυτόχρονα και την βαρβαρότητα του άγριου κερδοσκοπικού καπιταλισμού.Κρατάμε αυτό που μας κάνει καλό πολεμάμε αυτά που μας καταστρέφουν.Τις λογικές αυοτύ του είδους δεν τις καταλαβαίνω.Ευρώπη είναι και ο Γκαίτε και ο Σαίξπηρ,Ευρώπη είναι και ο Χίτλερ,τι πάει να πεί αυτό δηλαδή;

  Για τα άλλα που λες δεν σχολιάζω,τα έχουμε ξαναπεί.Αν είχαν επικρατήσει στην εικονομαχία οι εικονομάχοι αυτοί θα ήταν οι ορθόδοξοι τώρα.Βρήτε τα μεταξύ σας.Όλα αυτά είναι απόρροια του φανατισμού,ο οποίος δυστυχώς πάει χέρι-χέρι με την αξίωση των θρησκειών ότι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια.Βέβαια αυτό δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των θρησκειών,το παραδέχομαι.

 43. ΘΒ said

  @Ika

  Δε μιλάμε για διαφορετικές όψεις της Ευρώπης στο διάβα των αιώνων, μιλάμε για την εφαρμοσμένη πολιτική αυτής της συγκεκριμένης Ευρωπαϊκής ελίτ,ως σύνολο, η οποία έχει πράγματι την άγρια βαρβαρότητα που της αποδίδεις.

  Οι ψευτοδιαφωτιστικές πρωτοβουλίες της, σαν αυτή για τις εικόνες στα σχολεία, είναι τα καθρεφτάκια που πουλάει στους προοδευτικάριους ιθαγενείς για να αποσπάσει την προσοχή τους από την άγρια βαραβαρότητα της πολιτικής της.

 44. Evan T said

  «Για τη δήθεν επιβολή του Χριστιανισμού από τον Θεοδόσιο και τον Ιουστινιανό δια της βίας, τι να πουμε , ρε φιλε; Διαβάζεις με παραμορφωτικούς φακους την ιστορία.Η Ορθόδοξη πίστη στο Βυζάντιο διώχθηκε σχεδόν από την αρχή της ίδρυσης του.»

  Βλέπω ΘΒ, έπιασες ήδη τη λογική πλάνη του πραγματικού Σκωτσέζου. Το αστείο είναι ότι αυτό που λες θα μπορούσε να το πει και ένας οπαδός του Αρίου ή ένας Μαρκιωνίτης.

  Όπως μπορείς να φανταστείς, ένας άθεος αδιαφορεί πλήρως για το ποιο είδος Χριστιανισμού επιβλήθηκε στην Ελλάδα με τα διατάγματα του Θεοδοσίου και του Ιουστινιανού, αλλά το ότι επιβλήθηκε. Βέβαια, αν ο Χριστιανισμός έμενε πιστός στα λόγια του Γεσουάχ και δεν επιβαλλόταν τίποτα, σήμερα θα είμασταν μάλλον ένα μείγμα Χριστιανών και Δωδεκαθεϊστών. Μάλλον εσύ αγνοείς το ουσιαστικό ερώτημα και υπεκφέυγεις σε πλάγια και αδιάφορα ζητήματα (κατά την προσφιλή σου συνήθεια).

  «Οι ψευτοδιαφωτιστικές πρωτοβουλίες της, σαν αυτή για τις εικόνες στα σχολεία, είναι τα καθρεφτάκια που πουλάει στους προοδευτικάριους ιθαγενείς για να αποσπάσει την προσοχή τους από την άγρια βαραβαρότητα της πολιτικής της.»

  Καλά, μην τρελαθούμε κιόλας. Ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας είναι ήδη από τα 1770 στο αμερικανικό σύνταγμα. Η ιδέα είναι παλιά όσο και οι λάσπες. Άλλο αν εσείς επιθυμείτε το τουρλουμπούκι και το κυνηγάτε διαρκώς (στο α’ πληθυντικό βάζω και τους αμερικανούς φονταμενταλιστές που λυσσάνε να κοτσάρουν θρησκευτικά σύμβολα σε κρατικά κτίρια).

 45. ΘΒ said

  @Evan T

  Θα μπορούσα να πάρω τα λόγια σου και να τα αλλάξω ως εξής

  «Όπως μπορείς να φανταστείς, ένας χριστιανός αδιαφορεί πλήρως για το ποιο είδος αθεΐας επιβλήθηκε στην ΕΣΣΔ με τα διατάγματα του Λένιν και του Στάλιν, αλλά το ότι επιβλήθηκε.»

  για ν αρχίσει ο χιλιοειπωμένος φαύλος κύκλος,»οι σοβιετικοί δεν ήταν σωστοί άθεοι» και λοιπά και λοιπά .

  Βεβαίως είναι δικαίωμα σου να θέλεις να βάλεις πχ όλες τις μονοθεϊστικές θρησκείες σε ένα τσουβάλι, την ορθόδοξη εκκλησία μαζί με το βατικάνο κ.ο.κ για να βγάλεις τα προειλημμένα συμπεράσματα σου.

  Και δικαίωμα μου να σε συναριθμώ μαζί με τον Πολ Ποτ και τον Εμβέρ Χότζα.

 46. xarxar said

  Το γνωστό τροπάριο περί θρησκείας αθεϊσμού και μπαρουφολογίας…

 47. Διαγόρα γνωρίζω πολύ καλά ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι κακός αλλά οι περιστάσεις μας κάνουν πολλές φορές να ξεπερνάμε κάποια έστω όρια. Καλό θα ήταν να προσέχουμε, να πολεμούμε τις αδυναμίες μας.
  Γνωρίζω επίσης ότι δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν αυτή τη στιγμή να έβλεπες διαφορετικά τα πράγματα. Σε ευχαριστώ πάντως που ενδιαφέρεσαι για εμένα, έστω και με την δική σου λογική, αυτό δείχνει όμορφα στοιχεία στην προσωπικότητα σου.

  Γιατρός Του Ικα καταλαβαίνω πως νιώθεις. Πίστεψε με στον κύκλο μου εγώ δεν είμαι και τίποτα σπουδαίο. Γνωρίζω ανθρώπους που πραγματικά ζουν το Θεό και γεύονται από τώρα τα κάλλη του παραδείσου. Δόξα τω Θεώ!

 48. xarxar said

  Να με συγχωρέσετε αλλά τι γεύση έχουν*;
  BTW, ήξερα κάποιους Χρήστους που έγραφαν το όνομά τους Χρίστος, αλλά το ανάποδο δεν το είχα ξαναδεί**…

  *Ι am being a prick but believe me, I’ve always wanted to know.

  **http://eatheia.blogspot.com/2010/03/blog-post_06.html, στην παράγραφο «Δεν χάνουν την Ανάσταση και τον Επιτάφιο», τελευταία γραμμή: «…«Χρηστός Ανέστη» (31,5%)».

 49. εξαδάκτυλος said

  @ ΘΒ, #44

  ΘΒ, εσύ ξεκινάς τις κουβέντες γιά Λένιν και Στάλιν, ωστόσο άμα σου φέρουν άλλοι το ίδιο επιχείρημα, τότε δημιουργείται αυτόματα φαύλος κύκλος… δεν πειράζει βέβαια που δεν αποτελεί φαύλο κύκλο όταν το χρησιμοποιείς πρώτος εσύ γιά να στηρίξεις τις απόψεις σου. Από κει και πέρα, όλοι οι άλλοι ορίζονται ως φαύλοι και εσύ ως λόγιος.

  Δικαίωμα του καθενός να πιστεύει ότι θέλει. Ορθολογιστικά ωστόσο πρέπει αυτό που πιστεύει να μπορεί και να σταθεί επιστημονικά γιά να έχει αξία σαν επιχείρημα. Αλλιώς αποτελεί τσουβάλιασμα προς εντυπωσιασμό.
  Αν πάλι μιλάμε γιά ομολογία πίστης, δεν παίζει ρόλο αν είναι αναγωγή ad absurdum (π.χ.), καθότι αποτελεί θεϊκό λόγο που εμείς δεν τον καταλαβαίνουμε γιατί δεν έχουμε την εξ αποκαλύψεως γνώση, ούτε την πίστη που όρη μεθιστάνει…

  Εντάξει… μου αρέσουν οι παρατηρήσεις, διορθώνομαι…

 50. EvanT said

  «Θα μπορούσα να πάρω τα λόγια σου και να τα αλλάξω ως εξής. “Όπως μπορείς να φανταστείς, ένας χριστιανός αδιαφορεί πλήρως για το ποιο είδος αθεΐας επιβλήθηκε στην ΕΣΣΔ με τα διατάγματα του Λένιν και του Στάλιν, αλλά το ότι επιβλήθηκε.”

  Φυσικά!! Και θα είχες απόλυτο δίκιο!! Όπως καταλαβαίνεις, η επιβολή οποιασδήποτε ιδεολογίας με βρίσκει τελείως αντίθετο, οπότε δεν πρόκειται να αρχίσει ουδείς φαύλος κύκλος. Right on!! Να και μια φορά που συμφωνούμε.

 51. Ορθόδοξος είπε

  Γνωρίζω ανθρώπους που πραγματικά ζουν το Θεό και γεύονται από τώρα τα κάλλη του παραδείσου.

  Τι ουσίες παίρνουν;

 52. Γι’ αυτούς μάλλον θα πρέπει να ισχύει το «έπεσαν μέσα όταν ήταν μικροί».

 53. Γιατρός Του Ικα said

  Είναι αναμενόμενο άνθρωποι που δεν έχουν γνωρίσει την ΑΛΗΘΕΙΑ να μην μπορούν να καταλάβουν την ΑΛΗΘΕΙΑ.Δόξα τω Θεώ(!),υπάρχουν άνθρωποι που έχουν γνωρίσει την ΑΛΗΘΕΙΑ και καταλαβαίνουν την ΑΛΗΘΕΙΑ.Εσείς οι άθεοι δεν γνωρίζετε την ΑΛΗΘΕΙΑ,οπότε λέτε όπως είναι αναμενόμενο πράγματα που δεν έχουν σχέση με την ΑΛΗΘΕΙΑ.

  Προσευχόμαστε για σας όλο ΑΓΑΠΗ!

 54. Το σχόλιο #37 της Πιγκουΐνας είχε παρακρατηθεί ως ύποπτο για σπαμ και μόλις το αποκατέστησα.

 55. ΘΒ said

  Η Pygoskelis Detective αν δεν είναι ήδη , θα γίνει φιγούρα για τις «θανάσιμες πεθερές».

  Όλο ευπρέπεια και ευγένεια, σε χρόνια βάση.

  Σκέφτομαι πώς άραγε θα συμπεριφερθεί αν ο γιός της γίνει παπάς ή παντρευτεί καμμιά θεούσα.

  Διαγόρα, τέτοιες και ανάλογες οπαδικές,χουλιγκανικές συμπεριφορές θα έπρεπε να τις κρύβετε καλά γιατί θυμίζουν τις σκοτεινότερες εποχές του διεθνούς αθεϊστικού-αντιχριστιανικού κινήματος.

 56. εξαδάκτυλος said

  @ ΘΒ, #55

  Το παραπάνω ακούγεται σαν την παλιά εξυπνάδα που λέγανε κάποιοι : «Τι θα κάνεις αν ο γιός σου βγεί αδελφή;» Ε, τι θα κάνεις δηλαδή; Παύει να είναι κάποιος ή κάποια παιδί σου επειδή εξελίχτηκε διαφορετικά από το τι ήθελες, ή αποφάσισε να μην συμφωνήσει με τις δικές σου αρχές;
  Αν ο γιός της Pygoskelis Detective γίνει παπάς, μπορεί να μην της αρέσει, αλλά δεν νομίζω να πέσει να πεθάνει. Αυτά είναι χαρακτηριστικά του χώρου «Πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια». Εκεί, όποιου το παιδί βγεί «κομμουνιστής», «άθεος», «ομοφυλόφιλος», ξεσπά ο πανικός. Οι άνθρωποι που δεν έχουν την σοφία εξ’ αποκαλύψεως, που ψάχνουν να βρούν απαντήσεις με ανοιχτό μυαλό, που δέχονται την διαφορετικότητα και σέβονται τις επιλογές των άλλων, συνήθως δεν παθαίνουν ντελίριο αν ο «γιός της γίνει παπάς ή παντρευτεί καμμιά θεούσα», όπως λές.
  Δεν έχω ακούσει πολλά εγκλήματα άθεων επί των οικογενειών τους γιατί γίνανε θεούσοι. Έχεις μήπως εσύ παραδείγματα; Αντίθετα, εγκλήματα ενάντια σε παιδιά «που μας ντρόπιασαν» γιατί παντρεύτηκαν εκτός θρησκείας, έχει αρκετά ώστε να μας απασχολήσει.
  Τέλος, είναι πολύ πιό απίθανο να γίνει το παιδί ενός άθεου θεο-φοβούμενο, παρά το αντίθετο. Παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς περιορισμούς στην σκέψη, χωρίς θέσφατα, χωρίς υπερβατικά «γιατί έτσι», πιό δύσκολα δέχονται δικτατορίες σκέψης και έχουν λιγότερους λόγους να επαναστατήσουν στον τρόπο ζωής των γονιών τους από τα παιδιά που τους γανώνουν το μυαλό από μικρή ηλικία με τον υπερφυσικό μπαμπούλα. Αυτό που αρέσκονται να λένε και οι χριστιανοταλιμπάν δηλαδή, πως η σκέψη οδηγεί στην άρνηση, γι’ αυτό και η πίστη είναι ανώτερη της.

  Τέλος, το παιδί σου είναι παιδί σου και όταν κάνει πράγματα με τα οποία διαφωνείς και όχι μόνο όταν ακολουθεί τον δικό σου δρόμο και τις δικές σου επιλογές. Και αν θα πάρει λάθος δρόμο, τότε χρειάζεται περισσότερο την προσοχή σου και την συμπαράσταση σου, αντί τα ουρλιαχτά απόγνωσης, τις κατάρες και απειλές, ή τη διάρρηξη ιματισμού. Αν πάλι πάρει απλά διαφορετικό δρόμο, και αυτό επιλογή του θα είναι. Όπως ελεύθερα τον πήρε, δικαιωματικά ας αναλάβει τις ευθύνες του.

 57. εξαδάκτυλος said

  Τέλος, είναι λίγο αστείο να μιλά γιά «χουλιγκανισμό» κάποιος που είναι μαχητικός οπαδός της όποιας θρησκείας. Μην αναφερθούμε σε Υπατίες, σταυροφορίες, ιερές εξετάσεις, κλπ κλπ. Θα έλεγα κάτι περί δοκαριών σε μάτια, αλλά φοβάμαι πως θα μου πείτε πως κλέβω τα τσιτάτα σας όποτε με συμφέρουν.

 58. ΘΒ said

  Mη στρουθοκαμηλίζεις παίζοντας με τις λέξεις.Αντιμετώπισε την πραγματικότητα.
  Η παραδοχή σου ότι δε σε νοπιάζει η σημαία και η πατρίδα , είναι ενδεικτική και παραπέμπει προς αντιεξουσιαστική-άπατρι ιδεολογία.

  Δεν είναι όμως αυτό που ισχύει , ως κοινή παραδοχή , σε αυτή την γωνιά του πλανήτη και όχι μόνο.
  Δεν έχει σημασία αν για σένα έχουν υπάρξει ο δείνα ή ο τάδε, αν εσύθ σέβεσαι το α ή β σύμβολο.
  Σημασία έχει το ότι εσύ με τις ύβρεις σου επιδιώκεις να θίξεις όχι μόνο τα συγκεκριμένα πρόσωπα ή σύμβολα αλλά και όσους τα αγαπούν και τα σέβονται.

  Πχ, τον παππού σου τον λένε Θόδωρο.Αν εγώ σε βλέπω και κάθε μέρα σου φωνάζω κατά πρόσωπο βρισιές για τον παππού σου τον Μενέλαο, ο οποίος δεν υπήρξε ποτέ, αυτό δε με κάνει λιγότερο ένοχο απέναντι σου.

 59. xarxar said

  Μπέρδεψες τα γνωμικά: αλλά τον παππού μου δεν τον λέγανε ούτε Θόδωρο ούτε Μενέλαο και αν έκανες αυτό που λες μάλλον για τρελό θα σ’έπαιρνα.

  Ανάμεσα στα πρόσωπα που πιστεύουν είναι και πολλά από εκείνα που αγαπώ και σέβομαι. Οι απόψεις τους όμως δεν είναι στο απυρόβλητο. Λες να το κάνω για να τους θίξω; Για να τους ταρακουνήσω, ίσως; Όταν κάποιος σου που ότι είναι ο Ναπολέων θα γελάσεις/προβληματιστείς και θα του προτείνεις ψυχιατρική βοήθεια ή θα αποδεχτείς την άποψη του ασχολίαστα;

  Το να προτρέπει ένας θρήσκος έναν άθεο να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα μόνο σαν αστείο μπορώ να το δω. Οι δικές σου απόψεις ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ σε φανατικό ακροδεξιό τραγόπαπα. Είσαι όμως;

 60. ΘΒ said

  Αυτό το σχόλιο μεταφέρθηκε στο πτυελοδοχείο επειδή παρέβαινε τους όρους χρήσης.

 61. Αυτό το σχόλιο μεταφέρθηκε στο πτυελοδοχείο επειδή παρέβαινε τους όρους χρήσης.

 62. ΘΒ said

  @Διαγόρα

  Τον ψευτοχριστιανισμό του Βατικανού, των αποικιοκρατών και των εγχώριων εκπροσώπων τους, τον καταγγέλουμε πρώτοι εμείς.

  Κι επειδή έχουμε δεί τη μορφή του τέρατος, προσπαθούμε να μη του μοιάσουμε.

  Δυστυχώς όμως , από ό,τι φαίνεται, εσύ και κάποιοι άλλοι που σκέφτονται (;) παρόμοια αρνείσθε να παραδεχθείτε το αυτονόητο: ότι ο αθεϊσμός βρέθηκε και βρίσκεται ακόμα στη ρίζα, ως βασικό συστατικό στοιχείο, των πιο ακραίων δικτατορικών καθεστώτων, των πιο χυδαίων σεξουαλικών παρεκτροπών και των πιο ανήθικων ατομικών πρακτικών.

 63. Ω ναι, εκείνοι δεν είναι πραγματικοί χριστιανοί, μόνο εσείς είστε.

  Αλλά ανάμεσα στους άθεους δεν υπάρχουν διαφορές, είναι όλοι ίδιοι.

  18:18

  Παρότι εσείς κι εκείνοι έχετε τα ίδια ιερά βιβλία, προσκυνάτε τους ίδιους φανταστικούς φίλους και έχετε την ίδια ηθική, ενώ αυτοί που εσύ αποκαλείς άθεους δεν έχουν απολύτως τίποτα κοινό με εμάς, παρά μόνο το γεγονός ότι δεν πιστεύουν σε κανέναν θεό. Σα να λέμε ότι οι χριστιανοί και τα παντζάρια είναι το ένα και το αυτό, αφού ούτε οι μεν, ούτε οι δε, διαθέτουν… βράγχια.

 64. Ναι Διαγόρα, μετά την Δημιουργική Λογιστική, να μπροστά μας και η Δημιουργική Λογική…
  Γειά σου ρε ΘΒ, ο Πιζάρο και ο Κορτέζ πήγαν στην Αμερική με τριαντάφυλλα! Τι; Δεν ήταν «δικοί σας»; Τους αρνείσαι;
  Ε, όταν σου λέω και εγώ ότι ο Στάλιν δεν είναι «δικός μας», γιατί αλλάζει η λογική;
  Οι συλλογιστικές σου βρωμάνε βόθρο… Ουστ…

 65. ΘΒ said

  1.sorry για το ποστάρισμα σε λάθος θέμα που σας παρέσυρε.Αν μπορεί να γίνει μεταφορά , κάντη Διαγόρα.

  2.@Διαγόρα

  Ω ναι, εκείνοι δεν είναι πραγματικοί χριστιανοί, μόνο εσείς είστε.
  Αλλά ανάμεσα στους άθεους δεν υπάρχουν διαφορές, είναι όλοι ίδιοι.

  Είπαμε, όσο εσεις εξισώνετε τους σταυροφόρους με του Ορθόδοξους-θύματα των σταυροφοριών, θα ακούτε τον αντίλογο.Όσο μέμφεσθε για ζητήματα ηθικής την ορθόδοξη Εκκλησία θα ακούτε τα τερατουργήματα , θεωρητικά και πρακτικά, των ομοϊδεατών σας.

  18:18
  Παρότι εσείς κι εκείνοι έχετε τα ίδια ιερά βιβλία, προσκυνάτε τους ίδιους φανταστικούς φίλους και έχετε την ίδια ηθική, ενώ αυτοί που εσύ αποκαλείς άθεους δεν έχουν απολύτως τίποτα κοινό με εμάς, παρά μόνο το γεγονός ότι δεν πιστεύουν σε κανέναν θεό. Σα να λέμε ότι οι χριστιανοί και τα παντζάρια είναι το ένα και το αυτό, αφού ούτε οι μεν, ούτε οι δε, διαθέτουν… βράγχια.

  Κι εσείς Δαρβίνο διαβάζετε κι εκείνοι Δαρβίνο διάβαζαν και διαβάζουν.Κι εσείς υλιστές είστε κι εκείνοι που διέπραξαν και διαπράττουν εγκλήματα κατά των χριστιανών, υλιστές είναι.Κι εσείς ως φιλελευθεριάζοντες αυτοπροσδιορίζεστε και οπαδοί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κι οι παιδόφιλοι της Ολλανδίας ως άθεοι,φιλελευθεριάζοντες και οπαδοί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτοπροσδιορίζονται.
  Έχετε ένα βασικό κοινό με όλους τους σύγχρονους αθεϊστές, όσο κι αν δε σας βολεύει να το παραδεχθείτε, κι αυτός είναι ο θεωρητικός και πρακτικός αντιχριστιανισμός σας, ο οποίος είναι έκδηλος και περισσεύει σε όλες τις δραστηριότητες σας.

  Αυτός μάλλον είναι και ο συναισθηματικός λώρος που σας συνδέει με όλες τις προαναφερθείσες σε άλλα ποστ μου αντιχριστιανικές -αθεϊστικές ομάδες, από τους αναρχοατομιστές μέχρι τους νεοσατανιστές.

  3.@Νίκο

  Τα παραπάνω αφορούν και τη δική σου «όζουσα» παρέμβαση.

 66. Η πρόδηλη παράνοιά σου και η ενοχλητική εμμονή σου σε κάνουν ένα έξοχο ζωντανό παράδειγμα των αιτιών του όποιου αντιχριστιανισμού μας.

 67. xarxar said

  Για να θυμηθούμε και το επίπεδο του ΘΒ ας δούμε το τελευταίο του ποστ στο blog του.

  «Τα καθίκια του ελληνικού αθεϊσμού , αυτοί που βγαίνουν τα μεσημέρια στα κανάλια κουστουμαρισμένοι και παριστάνουν τους πολιτισμένους ενώ το βράδυ φορούν τις κουκούλες και βανδαλίζουν , βγήκαν πάλι στο κλαρί.

  Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η διαπλοκή μεταξύ δωδεκαθεϊστών, αθεολογούντων, μηδενιστών, και νεοσατανιστών σε αυτές τις δραστηριότητες.

  Οι υπόγειες διαδρομές τους είναι πλέον γνωστές , έχουν εντοπιστεί και θα παρουσιαστούν αναλυτικά εν καιρώ.

  Το ψέμα τους έχει κοντά ποδάρια και τόσο οι προθέσεις τους όσο και οι πρακτικές τους είναι καταγεγραμμένες.

  Μέσα στη σειρά των αποδείξεων και τα προχτεσινά κατορθώματα τους στη Θεσσαλονίκη.

  Ηθικοί αυτουργοί και σε αυτή την εγκληματική ενέργεια είναι όσοι χυδαιολογούν εναντίον των χριστιανών στο διαδίκτυο, όσοι φτιάχνουν βλάσφημα μπανεράκια με βεβηλωμένες εικόνες αγίων, όσοι προτρέπουν στην λόγω και έργω βλασφημία, και όσοι δικαιολογούν τα παραπάνω ανοσιουργήματα.»

  Α τον καλό χριστιανό, τον ξεχωρίζεις, αυτό να λέγεται…

 68. Aldebaran said

  @Xarxar
  Τι μαζοχισμός κι αυτός… να επισκέπτεσαι το blog του ΘουΒου…

 69. xarxar said

  Κι αυτός έρχεται εδώ. Άσε που όταν διαβάζεις το blog του καταλαβαίνεις με ποιον ταλιμπάν έχεις να κάνεις.

 70. Άθεος Δεξιός said

  «Οι υπόγειες διαδρομές τους είναι πλέον γνωστές , έχουν εντοπιστεί και θα παρουσιαστούν αναλυτικά εν καιρώ.»

  Το «εν καιρώ» είναι κορυφαίο. Μου θυμίζει τις ιερόδουλες που «αν ανοίξουν το στόμα τους θα γκρεμίσουν την χώρα».

  Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα Κυρία μου.

 71. A certain crazed alien penguin said

  Θου Βου, ξέχασες την Ρόζ Ομοφυλοφιλικη Μαφία, την Μεγάλη Λεσβιακή Συνωμοσία, τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Δόκτωρα Νο, τον Φου Μαντσου, τον Πανίσχυρο Μεγιστάνα των Νίντζα, τον Ilparazza, τους Soldats, την Nerv, την CIA, την DIA, την MIT και τις εκκενώσεις Βόθρων «Ο φαταούλας»

 72. ΘΒ said

  @xarxar

  Aυτοί που καίνε τις εκκλησίες μας τους τελευταίους μήνες είναι της συνομοταξίας σας, στο χώρο των μαχητικών αθεϊστών ανήκουν.
  Αυτών που έχουν κάνει τον αντιχριστιανισμό σημαία της καθημερινότητας τους.
  Κι επειδή διαβάζουμε και ιστορία, βλέπουμε ακριβώς τις ίδιες συμπεριφορές (απαξίωση, στοχοποίηση, λεκτικές επιθέσεις και εν τέλει φυσικές επιθέσεις και εξόντωση) να έχουν εξελιχθεί εναντίον των χριστιανών όπου οι μαχητικές αθεϊστές απέκτησαν κρατική ή στρατιωτική ισχύ.

  @Δεξιό 70

  Το “εν καιρώ” είναι κορυφαίο. Μου θυμίζει τις ιερόδουλες που “αν ανοίξουν το στόμα τους θα γκρεμίσουν την χώρα”.

  “Ο καθένας χρησιμοποιεί μεταφορές από τους χώρους που του είναι πιο οικείοι. Ο ποδοσφαιριστής θα χρησιμοποιεί αθλητικές, ο τραγουδιστής μουσικές, και οι πόρνες σεξουαλικές. Μάντεψε σε ποιά κατηγορία σε κατατάσσουν οι δικές σου.

 73. Το ποιός «είναι της συνομοταξίας μας», ή το σε ποια συνομοταξία ανήκουμε, το αποφασίζουμε ασφαλώς εμείς, και όχι κάποιος ιδεολογικός αντίπαλός μας, πόσο μάλλον κάποιος που έχει δηλώσει ότι βρίσκεται εδώ όχι με σκοπό να επιχειρηματολογήσει, παρά να κάνει χαβαλέ.

  «[…] Χαβαλέ κάνω ,ως παιχνιδιάρικο παγανό […]»
  (https://diagoras.wordpress.com/2009/03/08/aphorisms/#comment-12759)

  «[…] εγώ κάνω χαβαλέ με τις εμμονές και τις ψυχοπαθολογίες σας […]»
  (https://diagoras.wordpress.com/2010/04/06/quote206/#comment-16976)

  «Δεν θέλω να πείσω κανέναν σας.Ο χαβαλές με τις παλαβωμάρες σας είναι ο σκοπός μου.»
  (https://diagoras.wordpress.com/2010/04/27/how_to_get_women/#comment-17631)

 74. xarxar said

  Δεν ανήκω σε καμιά συνομοταξία ή κοπάδι. Άλλος έχει ποιμένες και συμπεριφέρεται ως γίδι.

 75. […] Γνωμικό #198 – Σχόλιο #72 […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: