Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Γνωμικό #196

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2010/02/24

«Οι άνθρωποι δεν χρησιμοποίησαν ποτέ πλήρως τις δυνάμεις που διαθέτουν για να προάγουν το καλό στη ζωή, επειδή  περιμένουν μία δύναμη έξω από τους εαυτούς τους και από τη φύση να κάνει το έργο που εκείνοι είναι υπεύθυνοι να κάνουν.»

John Dewey (Τζον Ντιούι) (1859 – 1952) Αμερικανός φιλόσοφος, ψυχολόγος, και εισηγητής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, στο βιβλίο του A Common Faith (1934)

Το πρωτότυπο: «Men have never fully used the powers they possess to advance the good in life, because they have waited upon some power external to themselves and to nature to do the work they are responsible for doing.»

Το αρχείο των γνωμικών φιλοξενείται στο atheoi.ORG: Αρχείο γνωμικών

Copyright © 2010 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

29 Σχόλια προς “Γνωμικό #196”

 1. Αναμενόμενη νομίζω αντιμετώπιση από έναν άπιστο, ο οποίος μέσα από την άγνοια του για το Θεό, στηρίζετε μόνο πάνω στις προσωπικές του δυνάμεις.
  Ο πιστός γνωρίζει πολύ καλά τι μπορεί να πράξει μόνος του και τι σε συνεργασία με τη Χάρη Του Θεού. Γνωρίζει ότι κοντά στο Θεό μπορεί να καταφέρει τα πάντα αφού, «Ει δύνασαι πιστεύσαι, πάντα δυνατά τω πιστεύοντι» (Μάρκου κεφ. θ’ στίχος 23).

 2. Νικόλαος said

  Είναι αστεία αυτή η εμμονή, Ορθοπέταλε, για πράγματα που από τη μία λέτε τα γνωρίζετε και από την άλλη λέτε ότι είναι εκτός των δυνατοτήτων μας προς γνώση.

  Δεν υπάρχει θεός, γκέγκε;

 3. Evan T said

  Είναι αναλόγως την περίπτωση, Νικόλα. Αν πρόκειται για ηθικολογίες τότε τα ξέρουν όλα (και παραδόξως ο Θεός πάντα είναι με το μέρος τους). Στα δύσκολα θεολογικά ζητήματα είναι που επικαλούνται την άγνοια (το έχω δηλώσει νομίζω πως οι Χριστιανοί είναι από τις λίγες ομάδες που διεκδικούν την άγνοια ως ισχυρότατο επιχείρημα :P) [Επίσης, tone in down a bit, μεγάλοι άνθρωποι είμαστε.]

  @Ορθόδοξος
  Συγγνώμη, φίλε Ορθόδοξε, αλλά τι ακριβώς νομίζεις πως κερδίζεις αναφέροντας στίχους από ένα βιβλίο, που οι περισσότεροι (νομίζω) εδώ πέρα έχουν διαβάσει διεξοδικότατα και το έχουν απορρίψει; BTW, αυτό δεν είναι το χωρίο όπου ο Γεσουάχ περιμένει να μαζευτεί λαός για να γιατρέψει έναν επιληπτικό και νωρίτερα μαλώνει τον πατέρα επειδή δεν έχει πίστη; (μα αφού πήγε στους μαθητές να ζητήσει βοήθεια… WTF)

 4. ΘΒ said

  Ποιος νομιμοποιεί τον κάθε Τζον Ντιούι να ηθικολογεί;
  Εν ονόματι τού «γενικού καλού» έχουν γίνει τα μεγαλύτερα εγκλήματα μόλις μερικές δεκαετίες πριν (βλ.Χίτλερ, Στάλιν) αλλά ακόμα και στις μέρες μας, εν ονόματι του εκδημοκρατισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (πόλεμοι σε Ααφγανιστάν, Ιράκ, Γκουαντανάμο κοκ).
  Υπάρχει κοινή αντίληψη για το τι είναι «καλό»;
  Υπάρχει κοινή αντίληψη για το πώς επιτυγχάνεται αυτό το «καλό»;

  Και μήπως αυτό το «καλό» είναι τελικά τόσο ανίσχυρο, ώστε όταν κάποιος ισχυρός λολοστεφανής αποφασίσει, εξαφανίζεται μέσα στους χιλιάδες τόννους καυτού μετάλλου που ξερνούν τα όπλα, τα οποία δημιουργεί η υπερεξελιγμένη «σοφία» του;

 5. Νικόλαος said

  lol @ +roll

  Reductio ad Hitlerum! Για περισσότερες πληροφορίες,
  http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/ptitle7vljslfu?from=Main.GodwinsLaw

  Και για να το πω και έλλογα: κατέφυγες στο «Χίτλερ! Στάλιν!» απ’ευθείας. Δενέκανες καν προσπάθεια να επιχειρηματολογήσεις.

  Όσο για τις ερωτήσεις σου, ναι, υπάρχει κοινή αντίληψη, και για τα δύο. Και όχι, κάνεις λάθος σε αυτό με τα όπλα που τόσο ποιητικά λες. Η υπερεξελιγμένη σοφία δημιουργεί και δεκάδες χιλιάδες άλλα πράγματα εκτός από όπλα. Η ψευδαίσθηση την οποία πρεσβεύεις δεν δημιουργεί τίποτα πέρα από φαντασιώσεις.

 6. xarxar said

  Να συγχαρώ το ΘΒ για το πιο πολιτισμένο ίσως post του τελευταία, αλλά να μην ξεχάσω να προσθέσω ότι για τον πόλεμο σε Αφγανιστάν-Ιράκ του μίλησε κι ο θεός του W…

 7. ΘΒ said

  @Nικόλαο

  Πήγαινε συνεννοήσου πρώτα με, την συν-άθεη σου, Αλέκα του Περισσού για το τί είναι το «γενικό καλό» , και πώς επιτυγχάνετα το «γενικό καλό», και μετά πέρασε πάλι από εδώ με τον κηδεμόνα σου να υποβάλλεις την έκθεση ιδεών σου.

 8. xarxar said

  είπα κι εγώ…

 9. tatief said

  Γιατί πειράζει να ρωτήσει την εκκλησία της ελλάδας που ευλογούσε τους βασανιστές -πλήν όμως ελληνορθόδοξους- χουντικούς;

 10. Νικόλαος said

  λολ @ χριστιανοτρόλ και πάλι!
  Σκορ ΘΒ: Ποστ 2 – Ανοησίες 2

  Ξαναπέρασα μόνο για να αφήσω το δεύτερο λινκ,
  http://en.wikipedia.org/wiki/Reductio_ad_Hitlerum

  Οι αριστεροί είναι οι μεγαλύτεροι ηλίθιοι του κόσμου, επάξια συναγωνιζόμενοι τους δεξιούς. Θα έβαζα και τους χριστιανούς στην εξίσωση, αλλά δεν είναι επί του θέματος.

 11. Evan T said

  Μ’αρέσει ότι κατηγορείται όλοι το ΘΒ για τρολλισμό­™, αλλά όλοι τσιμπάτε και απαντάτε. Πάντως, βρε ΘΒ, κάνε κι εσύ μια προσπάθεια να απαντήσεις πρώτα και λίγο εντός θέματος. Ο Ορθόδοξος, δηλαδή, γιατί μπορεί;

 12. ΘΒ said

  @Evan T

  Διευκόλυνε την κουβέντα και απάντησε στα προτεθέντα ερωτήματα μου χωρίς υπεκφυγές, ει δυνατόν.
  Κι ένα τελευταίο.Λέει ο Τζον Ντιούι ότι κάποιοι «περιμένουν μία δύναμη έξω από τους εαυτούς τους και από τη φύση να κάνει το έργο που εκείνοι είναι υπεύθυνοι να κάνουν».
  Ποιος κατέστησε τούς ανθρώπους υπεύθυνους για αυτό το έργο; Η συνείδηση τους; κάποια κοινωνική σύμβαση; Ο ΟΗΕ,η Greenpeace και η Διεθνής Αμνηστία ; Ποιός;
  Κι αν κάποιοι δεν αισθάνονται υπεύθυνοι για τίποτε άλλο, παρά μόνο για να περνάνε καλά αυτοί και οι δικοί τους είναι καταδικαστέοι; Και αν ναι γιατί;

 13. ΘΒ said

  Κι ένα τελευταίο.Λέει ο Τζον Ντιούι ότι κάποιοι «περιμένουν μία δύναμη έξω από τους εαυτούς τους και από τη φύση να κάνει το έργο που εκείνοι είναι υπεύθυνοι να κάνουν».
  Ποιος κατέστησε τούς ανθρώπους υπεύθυνους για αυτό το έργο; Η συνείδηση τους; κάποια κοινωνική σύμβαση; Ο ΟΗΕ,η Greenpeace και η Διεθνής Αμνηστία ; Ποιός;
  Κι αν κάποιοι δεν αισθάνονται υπεύθυνοι για τίποτε άλλο, παρά μόνο για να περνάνε καλά αυτοί και οι δικοί τους, είναι καταδικαστέοι; Και αν ναι γιατί;

  @Evan T

  Διευκόλυνε, σε παρακαλώ την κουβέντα και απάντησε στα προτεθέντα ερωτήματα μου, χωρίς υπεκφυγές ει δυνατόν.

 14. Αγαπητέ «Evan T» πολλοί μπορεί να διάβασαν τις γραφές, το θέμα όμως τελικά είναι το τι μπόρεσαν να καταλάβουν …

 15. Γιατρός Του Ικα said

  Είναι προφανές ότι οι μόνοι που νομιμοποιούνται να ηθικολογούν είναι αυτοί που έχουν πάρει ιδιοχείρως το manual της ανθρώπινης ηθικής και συμπεριφοράς από τον δημιουργό του σύμπαντος αυτοπροσώπως.Είναι και βολικό άλλωστε.Που να κάθεσαι να σπάς το κεφάλι σου για να βρίσκεις καινούργιους κανόνες ηθικής κάθε φορά που αλλάζει η πραγματικότητα…Ενώ αν τα’χεις έτοιμα…νοικοκυρεμένα πράματα.Αυτό είναι άλλωστε που χρειάζεται η ανθρωπότητα:ένα αμετάβλητο σύστημα κανόνων κατά προτίμησιν με υπερβατική νομιμοποίηση.Γιατί προφανώς μόνο έτσι μπορεί να έχει κύρος ο ηθικός νόμος.Αν δηλαδή μας έχει έρθει πακέτο απ’έξω από το σύμπαν.

  Η αναζήτηση της ηθικής είναι διαρκής αγώνας.Εξελίσσεται μαζί με την κοινωνία και τον άνθρωπο και είτε κανείς επικαλείται θεοπνευστία είτε όχι άνθρωποι καλούνται να εφαρμόσουν και να υποστούν τον ηθικό νόμο.Οι ηθικοί κανόνες νομιμοποιούνται στις συνειδήσεις των ανθρώπων και των κοινωνιών πάντα με τον δύσκολο τρόπο:με μέτρο τις πραγματικές ζωές πραγματικών ανθρώπων σε πραγματικές και εξελισσόμενες κοινωνίες.

  Η απολυτοποίηση του ηθικού νόμου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον ολοκληρωτισμό.Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει κανείς να υιοθετήσει στην εποχή του τον ηθικό σχετικισμό αλλά ότι και η ηθική διαμορφώνεται με δημοκρατικούς όρους στο βαθμό που γίνονται σεβαστά τα όρια που θέτουν οι ατομικές ελευθερίες.

 16. Η απολυτοποίηση του ηθικού νόμου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον ολοκληρωτισμό.

  Έξοχο, γιατρέ μου.

 17. ΘΒ said

  Κι ένα τελευταίο.Λέει ο Τζον Ντιούι ότι κάποιοι «περιμένουν μία δύναμη έξω από τους εαυτούς τους και από τη φύση να κάνει το έργο που εκείνοι είναι υπεύθυνοι να κάνουν».
  Ποιος κατέστησε τούς ανθρώπους υπεύθυνους για αυτό το έργο; Η συνείδηση τους; κάποια κοινωνική σύμβαση; Ο ΟΗΕ ,η Greenpeace και η Διεθνής Αμνηστία ; Ποιός;
  Κι αν κάποιοι δεν αισθάνονται υπεύθυνοι για τίποτε άλλο, παρά μόνο για να περνάνε καλά αυτοί και οι δικοί τους είναι καταδικαστέοι; Και αν ναι γιατί;

  @Evan T

  Διευκόλυνε σε παρακαλώ την κουβέντα και απάντησε στα προτεθέντα ερωτήματα μου χωρίς υπεκφυγές, ει δυνατόν.

  @Ιka

  Kαι η ανθρωποφαγία,και οι ανθρωποθυσίες,και η δουλεία,και η πολυγαμία, και η κλειτοριδεκτομή, και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, και η εμπορία ανθρωπίνων οργάνων μέσω της νομιμοποίησης του «εγκεφαλικού θανάτου», και η κατ επάγγελμα δολοφονία των κυοφορούμενων ανθρώπων οφείλονται σε νομιμοποίηση «στις συνειδήσεις των ανθρώπων και των κοινωνιών πάντα με τον δύσκολο τρόπο:με μέτρο τις πραγματικές ζωές πραγματικών ανθρώπων σε πραγματικές και εξελισσόμενες κοινωνίες».

  Πιθανότατα θα ακολουθήσουν και άλλες ανάλογης ποιότητας νομιμοποιήσεις : οι γκέη «οικογένειες» με υιοθετημένα παιδιά, η νομιμοποίηση της χρήσης γενετικά μεταλλαγμένων τροφών κλπ κλπ

 18. xarxar said

  Δηλαδή ό,τι είναι κόντρα στην ορθόδοξη παράδοση είναι καταδικαστέο, έτσι; Αν όντως οι γενετικά τροποποιημένες τροφές αποδειχτούν απόλυτα ασφαλείς, εσύ θα τις απορρίψεις επειδή έτσι σε μάθανε; Και κυρίως θα απαγορεύσεις και στους άλλους να το κάνουν; Κι εγώ είμαι επιφυλακτικός, αλλά δε λέω όχι «γιατί έτσι!». Όπως το’πες, άλλωστε, αυτές οι νομιμοποιήσεις πιθανότατα θα ακολουθήσουν αργά ή γρήγορα όπως και τόσες άλλες προηγήθηκαν όπως η άμβλωση, ο πολιτικός γάμος, η πρακτική παράκαμψη του γάμου μέσω των «προγαμιαίων» σχέσεων, η βελτίωση της ανεκτικότητας σε μειονοτικές ομάδες. Όσο κι αν προπαγανδιστικά προσπαθείς να κοτσάρεις αντιανθρώπινες φασιστικές πρακτικές όπως η δουλεία μαζί με τις προοδευτικές για να τις μειώσεις, η κοινωνία αποδεικνύει ότι όσο τυφλή και οπισθοδρομική κι αν είναι τελικά υιοθετεί το σωστό.

  Ως προς το ερώτημα που θέτεις, είδες χαΐρι που τα άφησες όλα στο θεό σου; Όποιος νομίζει ότι μπορεί να συνεισφέρει στην πρόοδο ας το κάνει ή ας μην εμποδίζει όσους θέλουν να το κάνουν.

 19. marqueedemud said

  «Η απολυτοποίηση ((((((του ηθικού νόμου))))))
  οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον ολοκληρωτισμό.»

  στις παρενθεσεις βαλτε ιδεες, αποψεις, ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ, ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ, ΑΘΕΟΙ, ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ, κλπκλπ και τοτε συμφωνουμε σιγουρα γιατρε.

 20. xarxar said

  Η απολυτοποίηση οποιασδήποτε θεωρίας δεν νομίζω να αμφισβητεί κανένας σκεπτόμενος άνθρωπος ότι οδηγεί στον ολοκληρωτισμό (ο σχολαστικός skeftomilos θα έλεγε ότι και αυτό που είπα απόλυτο είναι και αυτοαναιρούμαι…). Γι’αυτό και ο υγιειώς σκεπτόμενος άθεος εκτιμώ ότι πρέπει να ζητάει μόνο το αυτονόητο, δηλαδή την ανάπτυξη της ελεύθερης σκέψης μέσα σε μια κοινωνία που δεν απαγορεύει καμία θεωρία αλλά δεν προωθεί και καμία, ώστε ο καθένας να επιλέξει χωρίς πατρονάρισμα αυτό που νομίζει καλύτερο.

 21. Γιατρός Του Ικα said

  Έτσι είναι Θ.Β.Κάποτε τρώγαμε ανθρώπους,στην πορεία είδαμε ότι αυτό μας κάνει πιό πολύ κακό παρά καλό και το κάναμε ταμπού.Κάποτε σκλαβώναμε ανθρώπους είδαμε ότι α)οι ίδιοι δεν το ανέχονταν και β)παρήγαγε πιό πολλή δυστυχία παρά καλό και σήμερα το θεωρούμε απαράδεκτο.Το ίδιο και πολλά άλλα από αυτά που αναφέρεις.Έτσι παράγουν οι άνθρωποι την ηθική τους και έτσι προάγεται ο πολιτισμός.Μέσα από την δοκιμή,την πλάνη,τον πόνο,την χαρά,τις ζωές των πραγματικών ανθρώπων και των κοινωνιών.Έτσι ο ανθρώπινος πολιτισμός προσπαθεί να χτίσει πάνω στην σκληρά κερδισμένη πείρα του και να φτιάξει έναν πιό ανθρώπινο κόσμο.Και το κάνει.Με αργά αλλά σταθερά βήματα,με δυσκολίες και πισογυρίσματα,αλλά το κάνει.Εσύ βέβαια σαν καλός καταστροφολόγος που ζει και τρέφεται από τα οράματα του Αρμαγεδώνα θα το αμφισβητήσεις.Κρίμα που η πραγματικότητα* θα σε διαψεύσει ακόμη μιά φορά.Αλλά δεν πειράζει,φαντάζομαι συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια.Βέβαια κάποιοι,συμπεριφερόμενοι σαν ανήλικα παιδάκια θέλουν να τους πει κάποιος άλλος ποιό είναι το σωστό και το λάθος,αλλιώς που να ξέρουν τι είναι το πραγματικά σωστό και τι το πραγματικά λάθος.Όσον αφορά το τι πρόκειται να νομιμοοιηθεί στο μέλλον,δεν ξέρω,το προφητομηχάνημα χάλασε και βγάζει τίλτ;Τη μιά μας λες ότι θα επικρατήσουν οι μουσουλμάνοι και θα μας κόψουν ολονών τα κεφάλια,την άλλη ότι θα μας κάτσουν στο σβέρκο οι φωτιστάδες της κατηραμένης εσπερίας και θα παντρευόμαστε άλογα,σκίουρους και πιγκουίνους…τι θα γίνει ρε παιδάκι μου;Καταστάλαξε επιτέλους μ’αυτές τις φοβίες σου.

  *Αν και σιγά μην κάτσεις να το δεις.Ούτε στα βυζαντινά είναι ούτε εξ αποκαλύψεως αλήθειες κηρύττει ο μάστορας.

  ΥΓ:Ναι Μarqueedemud,φοβάμαι πολύ όσους ισχυρίζονται ότι ξέρουν ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ,όποια κι αν είναι αυτή.Και παρά το ότι δεν θεωρώ τον εαυτό μου αγνωστικιστή αλλά ξεκάθαρα άθεο θα δίσταζα πολύ να πω ότι ξέρω πως δεν υπάρχει θεός.

 22. EvanT said

  @ΘΒ

  Τι να απαντήσω, βρε ΘΒ. Στα μισά post που συμμετέχεις τα ίδια και τα ίδια ρωτάς (Χίτλερ, Στάλιν, Παπαρήγα και δε συμμαζεύεται), παίρνεις τις ίδιες απαντήσεις και το μόνο που κάνουμε είναι να επαναλαμβανόμαστε όλοι. Προσωπικά δεν ξέρω τι περιμένεις μ’αυτή τη στείρα επανάληψη.

  @Ορθόδοξος

  Αγαπητέ «Evan T» πολλοί μπορεί να διάβασαν τις γραφές, το θέμα όμως τελικά είναι το τι μπόρεσαν να καταλάβουν …

  Εδώ θα συμφωνήσουμε. Μπορεί να τις διαβάσεις και να μην καταλάβεις και τίποτα. Απλά φαίνεται να πιστεύεις ότι ο δικός σου τρόπος ανάγνωσης είναι ο σωστός (700 εκ. ετερόδοξοι Χριστιανοί ανά τον κόσμο, βέβαια, θα διαφωνήσουν μαζί σου)

 23. EvanT, φυσικό είναι να μην ξέρεις τι περιμένει ο Θου Βου με αυτή τη στείρα επανάληψη, καθώς την παρουσία του Θου Βου στο παρόν ιστολόγιο τη βλέπεις απλά ως μια παρουσία, χωρίς να μπορείς να δεις πίσω από αυτήν, αγνοώντας τα κίνητρά του, και αδυνατώντας να την ψυχολογήσεις.

  Να σου εξηγήσω, και θα καταλάβεις.

  Όπως έχει αποκαλυφθεί στο παρελθόν (Ανούσια Πίστη – Ποιοί κατευθύνουν τους «απολογητές»;) τα διάφορα χριστιανά (κατά το παγανά –λογοπαίγνιο με troll) έρχονται εδώ για να επιδοθούν σε κάτι που οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ως «έργο». Σκοπός τους δεν είναι ακριβώς η συμμετοχή σε συζήτηση, αλλά η δημιουργία μιας «ισχυρής παρουσίας». Σαν να λέμε δηλαδή, εδαφικά κατουρήματα (territorial pissings).

  Με βάση αυτά τα δεδομένα, η παρουσία και η συμπεριφορά που επιδεικνύουν τα χριστιανά είναι απολύτως ερμηνεύσιμη και κατανοητή: ελάχιστη έως μηδενική διαδικτυακή υπόληψη, (αφού το κάθε ψευδώνυμο που χρησιμοποιούν είναι μίας χρήσης και αναλώσιμο,) καμία απολύτως διάθεση για εποικοδομητική συζήτηση, (αν η συζήτηση πάει κατά διαόλου τόσο το καλύτερο γι’ αυτούς,) παντελής έλλειψη συνομιλητικής ηθικής, (π.χ. καμία απολύτως αίσθηση υποχρέωσης να απαντήσουν σε ερωτήσεις που τους τίθενται,) διαρκείς εκτροχιασμοί των συζητήσεων (όχι αναγκαστικά επίτηδες, αλλά ως επακόλουθο του γεγονότος ότι εκείνοι έρχονται εδώ με σκοπό να πουν αυτά που ήδη έχουν αποφασίσει να πουν,) διαρκές αναμάσημα των ίδιων ιδεοληψιών τους (αφού δεν απευθύνονται σε εμάς παρά στους περαστικούς αναγνώστες τους οποίους προσπαθούν να εντυπωσιάσουν,) και παράλληλα πάση θυσία αποφυγή άμεσα υβριστικών εκφράσεων (δημιουργία όσο το δυνατόν καλύτερων εντυπώσεων.)

  Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, η ενδεικνυόμενη στάση εκ μέρους μας νομίζω πως είναι οι διαρκείς, συνοπτικές, και ανελέητες τάπες. Αυτό δηλαδή που προσπαθώ να κάνω εγώ συνήθως με τα σχόλιά μου, αν έχεις παρατηρήσει. Δεν με πειράζει αν επαναλαμβάνομαι, αυτό είναι αναπόφευκτο από τη στιγμή που έχω αποφασίσει να τους κερδίσω παίζοντας εν μέρει το ίδιο το παιχνίδι τους.

 24. ΘΒ said

  @Ιka

  H φαντασιακή προσδοκία για την ατέρμονη πρόοδο, υλική και ηθική,με βάση κάποιον αόρατο αυτόματο πιλότο (ο οποίος προφανώς έχει μπει στο λογισμικό μας από την «πάνσοφη» φυσική επιλογή) ήδη τα έχει κακαρώσει.
  Διάβαζα κάποιο πρόσφατο κείμενο στο BBC για την κατάσταση στον Αμαζόνιο με την συνεχή καταστροφή των δασών , όπου τα πράγματα περιγράφονται ως απελπιστικά και μη αναστρέψιμα.
  http://www.bbc.co.uk/amazon/sites/deforestation/pages/content.shtml

  Και δεν τα λένε αυτά οι χριστιανοί «καταστροφολόγοι»! Πρώτοι τα λένε κάποιοι συνειδητοποιημένοι «επιστημοσκεπτικιστές» . Γράφει μεταξύ πολλών άλλων ο, μάλλον άθρησκος, καθηγητής Τάσος Κουράκης:
  «Στην εποχή της δυνατότητας του μετασχηματισμού του DNA όλων των οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου, δεν υπάρχει κανένα μέσο για να εξαλειφθούν οι κίνδυνοι μια συλλογικής ύβρεως. Καμιά επιτροπή ειδημόνων και κανείς ανθρώπινος ή θεϊκός νόμος δεν μπορεί να αποτρέψει την ανθρωπότητα από το να επιλέξει τον δρόμο της αυτοακύρωσής της. Μόνον ο αυτοπεριορισμός των ανθρώπινων κοινοτήτων και το φρονείν των ανθρώπων μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο την ελευθερία να γνωρίζει ότι όλα μπορεί να τα κάνει και ταυτόχρονα να γνωρίζει ότι δεν πρέπει να τα κάνει όλα.»

  Χρήσιμο για αυτούς που ισχυρίζονται ότι είναι , δήθεν , άλλο πράγμα η πειτήμη και άλλο η τεχνολογία:

  http://www.kourakis.gr/articles/%CE%9F%CE%B9-%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B3%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%A4%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82

  @Διαγόρα

  Υπερασπιζόμενοι τον πολιτισμό τούτου τού τοπου, βασισμένου σχεδόν ολοκληρωτικά στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, μπαίνουμε σε διάλογο με όσους θέλουν να τον κατεδαφίσουν , μεταξύ των οποίων είναι τα νεοπαγανά, οι μαχητικοί αθειστές, οι νεοσατανιστές , οι ροζ αριστεροί, οι αμερικανόφερτες σέχτες κλπ με σκοπό να κατανοήσουμε, να γίνουμε κατανοητοί και να καταδείξουμε τις χονδροειδέστατες λογικές πλάνες και τις ιστορικές καταβολές της ιδεολογίες σας, με πολύ δόση χιούμορ και καλή διάθεση απέναντι σας.

  Τα «κολλήματα» είναι μάλλον αναπόφευκτα, ένθεν κακείθεν. Ωστόσο δεν είναι άχρηστα, καθώς νομίζω πως στην διαδικασία αυτού του διαλόγου , έχουν μεγαλύτερη αξία οι αντιδράσεις του θυμικού που καταγράφονται, καθώς αυτές δείχνουν τις μύχιες σκέψεις και προθέσεις.

  Τον άνθρωπο, λένε, τον μαθαίνεις στο πιοτό, το χαρτί και τον καυγά.Και μάλλον έχουν δίκιο.

  Την καλησπέρα μου.

 25. Τα σχόλια #12 και #13 του Θου Βου είχαν παρακρατηθεί ως ύποπτα για σπαμ και μόλις τα αποκατέστησα.

 26. xarxar said

  Διαφωνώ ριζικά με το άρθρο του Κουράκη που παράθεσες ΘΒ. Ίσως μόνο σε μια λέξη συμφωνώ: την τεχνοεπιστήμη που για μένα είναι η επιστήμη που παράγεται από την τεχνολογία κι όχι το ανάποδο που είναι το αναμενόμενο. Αυτό προκαλείται από την ανάγκη της τεχνολογίας να προχωρήσει σε κάποιο τομέα που δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα καλά μια θεωρία ή/και πειραματισμός, αλλά υπάρχει οικονομικό ή άλλο κίνητρο να κινηθεί προς τα εκεί οπότε παράγεται κατευθυνόμενη επιστήμη (και συχνά με «ελεγχόμενα» αποτελέσματα). Αυτό για μένα δεν είναι κανονική επιστήμη αλλά εφαρμοσμένη, χωρίς να οδηγεί πάντα σε αρνητικές επιπτώσεις αλλά που συνήθως δεν έχει ικανοποιητικό υπόβαθρο. Γενικά εκτιμώ ότι το άρθρο αερολογεί μπερδεύοντας συνεχώς τις έννοιες επιστήμη και τεχνολογία (ή βαζοντάς τες μαζί) ενώ τυπικά η επιστήμη από τη στιγμή που εφαρμόζεται παύει να είναι επιστήμη και λέγεται τεχνολογία.

 27. Γιατρός Του Ικα said

  Κανένας από εδώ (εγώ τουλάχιστον σε καμία περίπτωση) δεν είπε ότι α)η πρόοδος είναι γραμμική και εξασφαλισμένη β)ότι η επιστήμη από μόνη της φέρνει την πρόοδο γ)ότι η τεχνολογία έχει πάντοτε και μόνο θετικές επιπτώσεις και δ)ότι σαν πολιτισμός,ειδικά όσον αφορά τις σχέσεις μας με το περιβάλλον δεν έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να κάνουμε,τις χείριστες επιλογές.Όχι ότι δεν υπάρχει μπόλικη υπερβολή και καταστροφολογία σε όλη την σχετική φιλολογία,ξεκινώντας από θεούσους που ηδονίζονται στην προοπτική του επερχόμενου Αρμαγεδώνα και φτάνοντας σε κάτι εξίσου τρελαμένους χίππιδες (sic),που νοσταλγούν τον χαμένο και βασικά ουδέποτε υπάρξαντα παράδεισο του «φυσικού ανθρώπου».

  Δεν πειράζει πάντως,αν είναι να κινητοποιηθεί έστω και ένας άνθρωπος ώστε να σταματήσει ο βιομηχανικός τρόπος παραγωγής να καταβροχθίζει τον πλανήτη ας τα λέτε κι εσείς τα κουλά σας.

  Πάντως το 97% των Χ.Ο.® δεν βοήθησε ιδιαίτερα στο να αποτραπεί η μετατροπή της χώρας μας στην οικολογική χαβούζα της Ευρώπης,οπότε μάλλον η προσευχή και ο Ελληνοχριστιανικός τρόπος πολιτισμός δεν φαίνεται να δίνουν λύση στο πρόβλημα που επισημαίνεις.

 28. ΘΒ said

  @xarxar

  Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν εσύ διαφωνείς κι εγώ συμφωνώ με το άρθρο.Εξάλλου αυτή η συζήτηση για τα όρια, τις δυνατότητες και τις μεταφυσικές ιδιότητες του εξάπαντος «αγαθού πεπρωμένου» που αποδίδουν πολλοί στην επιστήμη, είναι σε εξέλιξη.

  Είναι όμως σημαντικό να καταγραφεί ότι τις σχετικές ανησυχίες δεν τις έχουν αποκλειστικά φονταμενταλιστές θρησκευόμενοι, όπως φαίνεται να νομίζει η πλειονότητα της ομηγύρεως σας, αλλά και πολλοί αριστεροί, οικολόγοι κλπ οι οποίοι μάλλον αγνωστικιστές και άθρησκοι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως προς την κοσμοθεωριακή τους τοποθέτηση.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Antiscience

  Ένας εξ αυτών είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Γενετικής στο ΑΠΘ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης.

 29. ΘΒ said

  @Ika

  Συμφωνούμε ως προς το » σαν πολιτισμός,ειδικά όσον αφορά τις σχέσεις μας με το περιβάλλον έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να κάνουμε,τις χείριστες επιλογές.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: