Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Γνωμικό #195

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2010/02/17

«Η πίστη είναι η μεγάλη υπεκφυγή, η μεγάλη δικαιολογία για να αποφύγει κανείς την ανάγκη να σκεφτεί και να εκτιμήσει τα τεκμήρια.  Η πίστη υπάρχει σε πείσμα της, ή ακόμα ενδεχομένως και λόγω της, έλλειψης στοιχείων.»

Richard Dawkins (Ρίτσαρντ Ντόκινς) (γεν. 1941) Βρετανός Εξελικτικός Βιολόγος και συγγραφέας εκλαϊκευμένης επιστήμης, στο Βιβλίο του The God Delusion (Η Περί Θεού αυταπάτη), 2006

Το πρωτότυπο: «Faith is the great cop-out, the great excuse to evade the need to think and evaluate evidence. Faith is belief in spite of, even perhaps because of, the lack of evidence.»

Το αρχείο των γνωμικών φιλοξενείται στο atheoi.ORG: Αρχείο γνωμικών

Copyright © 2010 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

40 Σχόλια προς “Γνωμικό #195”

  1. Μπορεί κανείς να βρει κάποια καλύτερη λέξη από το «υπαναχώρηση» για να μεταφράσει το «cop-out»;

  2. xarxar said

    Κάτι σαν ευθυνοφοβία αλλά είναι slang οπότε ταιριάζει κάτι σε ελληνική slang. Ίσως λούφα;

  3. Χμμμ, «λούφα», καλό, μου αρέσει. Ας δούμε αν θα υπάρξουν άλλες προτάσεις.

  4. Αν θέλεις όμως να μείνεις σε «διαγωγή κοσμιοτάτη», μπορείς να βάλεις και το υπεκφυγή, τέχνασμα.
    Όμως όπως πολύ σωστά παρατήρησε ο Xarxar η έκφραση είναι slang, θα ήταν καλύτερα το «λούφα» ή ακόμα και τα «τρίπλα», «κόλπο», «τερτίπι» κλπ πονηρά, όλα με ομοιωματικά.

  5. Comte de Toulouse said

    «Υπεκφυγή» θα έλεγα και εγώ, αλλά με πρόλαβε ο κακομούτσουνος

  6. Χμμμ, τώρα αμφιταλαντεύομαι ανάμεσα στο «λούφα» και στο «υπεκφυγή». Είναι και τα δύο καλύτερα από το «υπαναχώρηση».

  7. Rodia said

    Εθελοτυφλία μηπως..?

  8. Η ακλόνητη πίστη ενός άνθρωπου στο Θεό είναι καθαρά δώρο Θεού και μόνο όσοι αξιώθηκαν να τη γνωρίσουν αντιλαμβάνονται την αξία της.
    Όσοι άνθρωποι μέσα στην ιστορία στης ανθρωπότητας δεν την απέκτησαν για διάφορους λόγους, προσπάθησαν να την υποβαθμίσουν με κάθε τρόπο.
    Ευχόμαστε για αυτούς.

  9. nilo said

    «Η ακλόνητη πίστη ενός άνθρωπου στο Θεό είναι καθαρά δώρο Θεού και μόνο όσοι αξιώθηκαν να τη γνωρίσουν αντιλαμβάνονται την αξία της.
    Όσοι άνθρωποι μέσα στην ιστορία στης ανθρωπότητας δεν την απέκτησαν για διάφορους λόγους, προσπάθησαν να την υποβαθμίσουν με κάθε τρόπο.
    Ευχόμαστε για αυτούς.»

    Άρα ο <> κάνει διακρίσεις με το να δίνει αυτό το «δώρο» σε συγκεκριμένους ανθρώπους.

  10. nilo said

    ^^ Για κάποιο λόγο δεν εμφανίστηκε το <>

  11. nilo said

    Παράξενο, δεν μπορώ να γράψω «θεός»

  12. tatief said

    Προφανώς πρόκειται για θαύμα. Σε εμποδίζει η δύναμη του Κυρίου
    Κάνει κάτι τέτοιες τσαχπινιές ο Υψιστος.

    Για έναν ανεξήγητο λόγο όμως του αρέσει να κάνει μόνο τέτοια θαύματα.Να φανερώνει εικόνες έξω απο μοναστήρια, πατημασιές, δάκρυα, φιδάκια.

    Στα σοβαρά δυσκολεύεται λίγο. Να μας πει για παράδειγμα πότε θα γίνει ή πως γίνεται ένας σεισμός.

  13. ενθεος said

    Άντε πάλι, ο κύριος ζάμπλουτος, πρώην άθεος, τώρα νατουραλιστής, Mr Dawkins. Τον οποίο Mr Dawkins πρέπει να μεταφράσετε πρώτα και μετά να σχολιαστεί.

    Πάντως βρήκα και αυτό

    http://atheistblogger.com/2008/02/15/101-atheist-quotes/

    γιά να κάνετε κάποιοι και λίγο homework πριν το επόμενο γνωμικό.Γιά να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος στην μετάφραση/απόδοση του κειμένου.

  14. Comte de Toulouse said

    Nilo και Tatief, το σύμβολο < και το > χρησιμοποιούνται για την διαμόρφωση του κειμένου, οπότε περιλαμβάνουν εντολές και όχι κείμενο. Ο Δημιουργός δεν ασχολείται με τα σύμβολα που χρησιμοποιούνται σε μία κατασκευή που έχουν φτιάξει κάποια μυρμηγκάκια που ζουν πάνω σε ένα χωμάτινο κόκκο σε τροχιά ενός από τους δισεκατομμυρια ήλιους ενός γαλαξία, από τους δισεκατομμύρια γαλαξίες που υπάρχουν σε ένα σύμπαν, από τα -ποιός ξέρει- πόσα σύμπαντα υπάρχουν.

  15. Θα διόρθωνα το <> σε «θεός», αλλά αν το έκανα θα έπαυε να βγάζει νόημα η στιχομυθία που το ακολούθησε, οπότε το αφήνω. Nilo, στις «οδηγίες χρήσης» θα βρεις μεταξύ άλλων πως να παράγεις τα ελληνικά εισαγωγικά (τις επονομαζόμενες σαρδέλες.)

  16. Γιατρός Του Ικα said

    Σας έχει τσούξει όσο δεν λέγεται ο Dawkins αυτό ξέρω εγώ.

    Ορθόδοξε κάνε μου μιά χάρη σε παρακαλώ και εξαίρεσέ με από τις τάχα μου δήθεν ευχές σου.Αυτή η συγκαταβατική,υποτιμητική δήθεν μειλιχιότητα αυτού που έχει γνωρίσει την απόλυτη αλήθεια απέναντι στους δυστυχείς παραπλανημένους ηχεί στ’αυτιά μου σαν την πιό βαριά προσβολή.
    Όσο για την ακλόνητη πίστη πραγματικά είναι παράδοξο και θλιβερό να υπάρχουν άνθρωποι που αντί να ντρέπονται νιώθουν περήφανοι επειδή έχουν απεμπολήσει οικειοθελώς την κριτική σκέψη και τον ορθό λόγο.

  17. Αγαπητέ «Γιατρέ του Ικα», νομίζω πως αυτό το δικαίωμα – και ταυτόχρονα υποχρέωση κατά τη γνώμη μου – δεν μπορεί να μου το αφαιρέσει κανείς.
    Λυπάμαι βέβαια που αισθάνεστε άσχημα, εγώ δεν έχω κανένα σκοπό να σας προσβάλω, δεν θα έπρεπε να το βλέπετε έτσι.

    Να σας πω κάτι απλό, που ίσως με αυτή τη σκέψη δείτε διαφορετικά τις παρακλήσεις των πιστών. Ας ευχόμαστε λοιπόν όλοι μας ανεξαρτήτου απόψεως στο θέμα της πίστης, να βρούμε την αλήθεια, όποια και να είναι αυτή. Συμφωνείτε με την παραπάνω πρόταση;
    Eλπίζω να σας αναπαύει και εσάς και όποιον άλλο αναγνώστη θεωρεί ότι προσβάλετε.

  18. alchimistis said

    @Ορθόδοξος

    «Ας ευχόμαστε λοιπόν όλοι μας ανεξαρτήτου απόψεως στο θέμα της πίστης, να βρούμε την αλήθεια, όποια και να είναι αυτή.»

    Τελικά έχεις βρεί την αλήθεια ή όχι; Πραγματικά με έχεις μπερδέψει. Είχα αντιληφθεί οτι η αλήθεια σου είναι η πίστη και τωρα λές να βρούμε (την αλήθεια, υποθέτω και εσύ μαζί με τους υπόλοιπους.

  19. Και έχει και πόσες ακόμα τόσο καλές ατάκες. Το δε συγκεκριμένο βιβλίο είναι το κάτι άλλο.

  20. ενθεος said

    Σε ευχαριστώ «ο δείμος του πολίτη».

  21. Άλλαξα το «υπαναχώρηση» σε «υπεκφυγή».

  22. Αν το θέλεις σε πιό σλάνγκ, το «κωλοτούμπα» είναι πολύ της μόδας :-)

  23. Ας προχωρήσουμε αγαπητέ «alchimistis» με καλή προαίρεση χωρίς προκαταλήψεις και όλα είναι δυνατά στο Θεό.

  24. ΑΠΟΚ.17;16 said

    Συμφωνώ αν έλεγε ευπιστία, όπως έχουν οι περισσότεροι χωρίς καμία ερεύνα., υπεκφυγή η τέχνασμα. τρίπλα», «κόλπο», «τερτίπι» κλπ πονηρά. να τα χουμε καλά με το θεό.
    (Η Περί Θεού αυταπάτη) συμφωνω αυταπάτη μπορεί να έχει και ένας θρησκευόμενος ,εξάλλου τον Ιησού αυτοί τον εκτέλεσαν. αλλά απατάμε τον εαυτό μας μη αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει σχεδιαστής, οπότε ο εαυτός μας δεν είναι υπόλογος σε κάποιον ανώτερο . Απατούμε τον εαυτό μας όταν τον πείθουμε ότι μπορεί να φτιαχτεί τυχαία π.χ το DNA είναι σαν να έχουμε ένα βιβλίο με χιλιάδες ίσως και με εκατομμύρια σελίδες και να λέμε μόνο του έγινε! Η Περί ΑΘεου αυταπάτη!

  25. xarxar said

    Oh mon dieu…

  26. Ah, mein gott…

  27. Η πίστη προϋποθέτει τουλάχιστον αγαθή καρδιά και καλή προαίρεση χωρίς προκαταλήψεις. Ερευνώντας τα γεγονότα με την Χάρη Του Θεού και πλησιάζοντας περισσότερο στην αλήθεια, η πίστη μας αυξάνει. Σίγουρα κανένας άνθρωπος που δεν την έχει βιώσει, δεν είναι σε θέση φυσικά και να την περιγράψει. Κάθε ένας μας όμως έχει το δικαίωμα να εκφέρει τη γνώμη του.

  28. Όχι αντιθέτως, η πίστη προϋποθέτει αποκλειστικά και μόνο προκατάληψη, καθώς η έννοια της πίστης είναι συνυφασμένη με την έννοια της προκατάληψης.

    Όσο για τη «χάρη του θεού» με την οποία ερευνάς εσύ τα γεγονότα, έτσι ονομάζεις εσύ το φίλτρο που χρησιμοποιείς για να δεις τον κόσμο γύρω σου: μπλοκάρει την πραγματικότητα και αφήνει να περνάνε μόνο οι αυταπάτες.

  29. Αγαπητέ «Διαγόρας ο Μήλιος» χωρίς να έχω καμιά διάθεση να σε προσβάλω – πίστεψε με – δεν περιμένω από άτομα με την δική σου νοοτροπία να μπορέσουν να κατανοήσουν τέτοια πράγματα. Η πίστη στο Θεό δεν μπορεί να περιγραφεί από κανένα άνθρωπο που δεν την έχει βιώσει.
    Κάποιες φορές επιχειρούμε να αναλύσουμε διάφορα θέματα χωρίς να έχουμε προσωπικό βίωμα και καταφέρνουμε να τα πλησιάσουμε σε κάποιο βαθμό, στο θέμα της πίστης όμως δεν συμβαίνει το ίδιο. Όσο και να προσπαθήσουμε, εάν δεν την έχουμε νιώσει, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να εξηγήσουμε τι είναι, μάλιστα εγώ θεωρώ πως και άτομα που την βιώνουν θα δυσκολευόντουσαν να δώσουν ένα ορισμό, πόσο μάλλον αυτοί που δεν την γεύτηκαν ποτέ.
    Για τέτοιου είδους θέματα καλό θα ήταν να καταφεύγουμε σε ερμηνείες που δίνουν άνθρωποι με πνευματική ζωή και όχι σε επιστήμονες και βιολόγους και δικηγόρους κ.ο.κ. Όλοι αυτοί θα μας πουν απλά τη γνώμη τους, οι πρώτοι τις εμπειρίες τους.

  30. «Ορθόδοξε», αυτά που μας τσαμπουνάς [<μσν. τσαμπούνα < ιταλ. zampogna < λατιν. symphonia < ελλ. συμφωνία] στέκουν τόσο όσο ο ισχυρισμός ότι δεν μπορεί να κατανοήσει κανείς τι είναι η επιληψία αν δεν υποστεί πρώτα ένα επιληπτικό επεισόδιο.

    Πλανάσαι οικτρά. Η περιπτωσάρα σου (και των ομοϊδεοληπτών σου) είναι πλήρως μελετήσιμη και εξηγήσιμη επί νευρολογικής βάσεως, όπως ακριβώς και η επιληψία. Και δυστυχώς, σε τέτοιον προχωρημένο βαθμό είναι ανίατη.

  31. batcic said

    @Ορθόδοξος

    Η πίστη στο Θεό δεν μπορεί να περιγραφεί από κανένα άνθρωπο που δεν την έχει βιώσει.

    Μάλλον εννοείς ότι δεν μπορεί να περιγραφεί όσον αφορά το τι αισθάνεται ο παγιδευμένος στην εν λόγω παράνοια. Γιατί μια χαρά μπορείς να περιγράψεις κάποιον ο οποίος:

    Έχει εντοπίσει την απόλυτη αλήθεια σε δέκα εντολές που διατυπώθηκαν πριν από κάποιες χιλιάδες χρόνια.
    Προσκυνάει τις εικόνες και τις θεωρεί θαυματουργές, παρά τα όσα πρεσβεύει η δεύτερη από τις προαναφερθείσες δέκα εντολές (Ου ποιήσεις σεαυτώ είδωλον, ουδέ παντός ομοίωμα όσα εν τω ουρανώ άνω και όσα εν τη γη κάτω και όσα εν τοις ύδασιν υπό κάτω της γης, ου προσκυνήσεις αυτοίς ουδέ μη λατρεύσεις αυτοίς).
    Πληρώνει με ευχαρίστηση και αδρά τη μοναδική ομάδα ανθρώπων η οποία έχει ως αντικείμενο του επαγγέλματος της κάτι που δεν υπάρχει, τους παπάδες!
    Υποσιτίζεται για σαράντα μέρες και την σαρακοστή πρώτη σουβλίζει ένα εκατομμύριο αρνάκια, ορμάει σαν τις ύαινες και τρώει μέχρι σκασμού για να γιορτάσει την ανύπαρκτη ανάσταση του ολιγαρκούς ιδρυτή της θρησκείας του.

    Στα ίδια πλαίσια, και η τρέλα δεν μπορεί να περιγραφεί! Τι σημαίνει αυτό, ότι δεν θα έπρεπε να προσπαθούμε να τη γιατρέψουμε;;;

    Υ.Γ: Εεε τώρα, όποιος μου πει ότι στο σχόλιο #24 είναι πραγματικά του ΑΠΟΚ, θα τον ΑΠΟΚάμω στα κεφαλίδια!

  32. Αγαπητέ «Διαγόρας ο Μήλιος» εάν η πίστη στο Θεό ήταν ένα θέμα που μπορείς να το προσδιορίσεις όπως την ασθένεια που ανέφερες, η συζήτηση μας δεν θα γινόταν ποτέ και εσύ αυτή την στιγμή θα είχες διαφορετική γνώμη αφού θα καταλάβαινες την αξία της γρήγορα και σχετικά εύκολα, όπως αντιλαμβάνεσαι και τα της επιληψίας χωρίς να τα έχεις βιώσει.
    Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά και γι’ αυτό το λόγο άλλωστε υπάρχουν και οι διαφωνίες. Δικαίωμα σου είναι παρόλα αυτά, να διαλέγεις εσύ την πηγή των γνώσεων σου και φυσικά μετέπειτα να υποστηρίζεις την άποψη σου.

  33. ΑΠΟΚ.17;16 said

    Την πίστη στο Θεό την περιγράφει ο απ. Παύλος στην εβραίους κεφάλαιο έντεκα και φυσικά όλα τα λεξικά π.χ.
    Λεξικό Τριανταφυλλίδη πίστη η [písti] O31 : 1. η πεποίθηση, η βεβαιότητα, η σιγουριά που έχει κάποιος για κτ.: Aκλόνητη / απαρασάλευτη / απόλυτη / βαθιά ~. H ~ του ανθρώπου στην παντοδυναμία της επιστήμης. Kλονίστηκε η ~ στην ορθότητα των απόψεών του. 2. η αποδοχή της ύπαρξης και της παρουσίας ανώτατου όντος, η θρησκεία ή το θρησκευτικό δόγμα: H θρησκευτική…..
    Λεξικό Μπαμπινιώτη σύμφωνα με την ετυμολογία και την αρχαία χρήση της, δεν δήλωνε την ευπιστία, την τυφλή προσήλωση, αλλά το αίσθημα της βεβαιότητας που αποκτούσε κάποιος έχοντας πειστεί από τις αποδείξεις. γι’αυτό η λ. συχνά ελάμβανε και τη σημ. [εγγύηση, επιβεβαίωση]

  34. xarxar said

    Ευτυχώς που εσύ ορθόδοξε μη όντας άθεος γνωρίζεις τα στάδια του αθεϊσμού – δάσκαλε που δίδασκες. Οι περισσότεροι από μας υπήρξαμε πιστοί τουλάχιστον, εσύ τι εμπειρία έχεις πέραν της «μοναδικής αλήθειας»;

  35. Αγαπητέ «xarxar» με πραγματικά λύπη πρέπει να ομολογήσω ότι άνθρωποι σαν εσένα δεν πλησίασαν ποτέ τον Θεό, γι αυτό εξάλλου έχουν και αυτή τη στάση. Οι περισσότεροι άπιστοι δηλώνουν “πρώην πιστοί”, αλλά και εγώ έχω πολλές επιφυλάξεις έως και αμφιβολίες. Το ποιο πιθανό είναι απλά να ήταν άτομα που κουβαλούσαν απλά τον τίτλο και τίποτα άλλο.
    Βέβαια οι ίδιοι δεν το πιστεύουν αυτό και φυσικά ομολογούν άλλα, πιστεύουν δηλαδή μέσα στην απιστία τους ότι γνώρισαν κάποτε την πίστη μας, το Θεό αλλά δυστυχώς αυτό που εύκολα καταλαβαίνει κανείς, είναι ότι πιθανόν να μην τον βρήκαν ποτέ. Με πόνο ψυχής ευχόμαστε κάθε άνθρωπος που γνωρίζει την αλήθεια να εξελιχθεί όσο καλύτερα γίνετε και κάθε άνθρωπος που δεν γνώρισε, να βρει την αλήθεια.

  36. Αγαπητέ «Ορθόδοξε» με πραγματική λύπη πρέπει να ομολογήσω ότι άνθρωποι σαν εσένα δεν είδαν ποτέ πέρα από τη μύτη τους, γι αυτό εξάλλου έχουν και αυτή τη στάση. (μπλα μπλα μπλα)

    Και εμείς με βαθύτατο ενδιαφέρον και έγνοια για όλους τους συνανθρώπους μας ευχόμαστε όσοι έχουν ήδη συνειδητοποιήσει την απάτη της θρησκείας να έχουν ό,τι ποθήσουν στη ζωή τους, αλλά και όσοι βρίσκονται ακόμα στην άγνοια, ευχόμαστε, με μεγάλο σεβασμό για τις αντιλήψεις τους, και με καρτερική υπομονή, να βρουν τελικά την αλήθεια.

    Αυτά, για να δείξω ότι μπορούμε κι εμείς, αν θέλουμε, να μιλάμε με αυτό τον εντελώς εκνευριστικό τρόπο.

  37. Αγαπητέ «Διαγόρας ο Μήλιος» δεν υπάρχει λόγος να εκνευριζόμαστε, τις απόψεις μας καταθέτουμε εδώ, δεν μαλώνουμε.
    Σαφώς και μπορείς να εκφράζεσαι με όποιον τρόπο επιθυμείς – αρκεί να τον νιώθεις – και φυσικά όπως είπα και παραπάνω δικαίωμα σου είναι να υποστηρίζεις αυτά που θεωρείς σωστά. Για αυτό το λόγο έχουμε κάνει εξάλλου τα blog, για να ανταλλάσσουμε ήρεμα και πολιτισμένα τις γνώμες μας επί του παρόντος θέματος.

  38. xarxar said

    Και πολλή υπομονή έχουμε κάνει. Γύρω-γύρω όλοι και τίποτα σοβαρό. Όλο «δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί δεν είστε πιστοί, μία είναι η αλήθεια και προσεύχομαι και για σας να τη βρείτε». Λοιπόν κουραστικά όλα αυτά, δε μας λες τίποτα, δεν προχωράει το πράγμα, το πολύ-πολύ να πούμε και καμιά βαριά κουβέντα από τη βαρεμάρα μας. Ήμουνα πιστός 24 χρόνια τα είχα χρησιμοποιήσει κι εγώ αυτά τα γελοία επιχειρήματα, δεν πείθουν ούτε εφήβους πια. Πότε θα το καταλάβετε ότι δεν είμαστε πια στο ’80 με το 98% των ΧΟ και με τη θρησκευτική προπαγάνδα από οικογένεια, σχολείο, κοινωνία, τηλεόραση να ρέει ανεξέλεγκτα και να διαλύει κάθετι αντίθετο. Τώρα internet και τηλεόραση έχουν γίνει μεγάλοι εχθροί και παρότι η θρησκευτική πίστη συνεχίζει να υπάρχει, η κοινωνική ζωή και η έστω και στοιχειώδης εκκοσμίκευση του κράτους έχουν προκαλέσει μεγάλα ρήγματα που θα φανούν σε 10-20 χρόνια, όταν αυτή η γενιά θα ενηλικιωθεί. Θαύματα δεν περιμένω (duh!), αλλά το παιχνίδι το έχετε χάσει και το ξέρετε, γι’αυτό και πυκνώνουν οι ακραίες φωνές στους κόλπους της εκκλησίας. Μην ανησυχείτε, αργεί πολύ η αντιστροφή της παλάντζας και μάλλον δε θα ζείτε (όχι ούτε από «εκεί ψηλά» δε θα φαίνεται).

  39. E.Π. said

    Τέτοιες απόψεις xarxar σαν τη δική σου ακούγονταν πάντα …
    Υπήρχαν και στη δεκαετία του 80 άθεοι, και πολύ πιο πριν αλλά όπως βλέπεις τα πράγματα όχι μόνο άσχημα δεν είναι για την πίστη, αλλά πολύ θετικά. Δες λίγο γύρω σου τι συμβαίνει στον κόσμο … μόνο την Αφρική να σκεφτείς φτάνει να καταλάβεις την εξάπλωση του Χριστιανισμού.
    Η Ελλάδα έχει την πρωτιά στην πίστη και αυτό θα το διατηρήσει, όσο και να οργίζονται μερικοί.
    Συγκεκριμένα για τα 24 χρόνια που πέρασες ως πιστός … θα μου επιτρέψεις να έχω και εγώ τις αμφιβολίες μου. Όσο για την τηλεόραση και το ίντερνετ, εάν κάνεις μια βόλτα σε χριστιανικά ιστολόγια θα καταλάβεις ότι μόνο κακό δεν κάνει αλλά εσύ φυσικό είναι να τα βλέπεις αλλιώς.

  40. xarxar said

    Ναι, ακριβώς, στην Αφρική, στην Αϊτή (είπατε να ξαναπάτε αφού φάγατε πόρτα στην αρχή), όπου περνάει η ανοησία λόγω ανάγκης ή χαμηλής παιδείας…

    Ναι άθεοι υπήρχαν και το ’80, όπως και άλλες καταπιεσμένες ομάδες. Φαντάζομαι ότι το ’80 θα έλεγε κανείς ότι οι ομοφιλόφυλοι πρέπει να ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα. Και η Ελλάδα αλλάζει, άσχετα αν είναι πάντα σε όλα τελευταία – ακολουθεί, όμως, απλά στο ρυθμό της.

    Τα χριστιανικά ιστολόγια είναι ακριβώς αυτό: ακραίοι, φανατικοί ιστοχώροι που ένας απλός πιστός πολύ δύσκολα θα επέλεγε να επισκεπτεί, ίσως πιο δύσκολα κι από τα άθεα. Ο «μέσος» πιστός (και γνωρίζω πολλούς τέτοιους που νομίζουν ότι είναι ΧΟ, αλλά πρακτικά είναι απλώς χριστιανοί) απεχθάνεται την υπερβολή γι’αυτό και δεν πατάει σε χώρους κατήχησης (ούτε ηλεκτρονικούς ούτε πραγματικούς). Είναι χώροι για να λέτε έσεις τις παλαβομάρες σας περί μοναδικής αλήθειας. Θα μπορούσες να ισχυριστείς το ίδιο για τα άθεα, αλλά λίγο με νοιάζει. Δεν κάνουμε προπαγάνδα, όποιος θέλει έρχεται, παράπονα για παρακρατήσεις σχολίων δε νομίζω να υπάρχουν (αντίθετα με τα ταλιμπανικά) και γενικά υπάρχει ένα επίπεδο διαλόγου με μόνη εξαίρεση τα υπερχριστιανικά troll που προσπαθούν να χαλάσουν την εικόνα.

    Ναι το ίντερνετ (αν και χαρακτηρίστηκε του …διαόλου αρχικά) καταλάβατε πόσο χρήσιμο είναι και είπατε να το βάλετε κι αυτό στη φαρέτρα σας. Βέβαια δεν αναφερόμουν σε αυτό και την τηλεόραση (κι αυτή διαβολική στην αρχή) ως μέσο προπαγάνδας (ευχαριστώ για το hint) αλλά σαν μέσα από όπου οι νέοι διευρύνουν την αντίληψή τους για τον κόσμο, γνωρίζουν άλλες συμπεριφορές και τρόπους ζωής και απογαλακτίζονται από την ελληνική συντηρητική κοινωνία όπου συνήθως μεγάλωσαν. Έτσι, έφηβοι που είναι κολλημένοι με την εκκλησία είναι πια ελάχιστοι (από υπερσυντηρητικές οικογένειες κατά κύριο λόγο) και απομονώνονται από τους υπόλοιπους με τη ρετσινιά του «θεούσου». Αν και δεν επικροτώ αυτή τη συμπεριφορά, νομίζω ότι καταλαβαίνεις τι εννοώ. Αμφισβητούνται πολύ πιο έντονα οι παραδόσεις και τα κακώς κείμενα της κοινωνίας, μιας κοινωνίας κλεισμένης στο καβούκι της ελληνοχριστιανικής παιδείας με καλά κρυμμένα μυστικά και πάθη, που έπρεπε να βγει απότομα στην παγκόσμια κοινωνία για να τα καταλάβουν κάποιοι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: