Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Burn Oil Gas Station

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2009/12/16

Βενζινάδικο στην Κυψέλη (ψηλά, στα σύνορα με το Γαλάτσι) με ευρηματικότατο όνομα και σύνθεση λογότυπου. Αθάνατε νεοέλληνα, γειά σου!

Αριστερά βλέπετε τη μεγάλη πινακίδα-σημαία που έχουν για να φαίνεται από μακριά.

Καλά, την απαραίτητη χρήση ξενόγλωσσου τίτλου για το μαγαζί δεν θα τη σχολιάσω. Τη μαγκιά που επιδεικνύει ο ιδιοκτήτης επιλέγοντας ο ίδιος τον ξενόγλωσσο τίτλο χωρίς να τα κατέχει τα ξενικά, δεν θα τη σχολιάσω. Θα ήθελα να ήξερα όμως, σε ποια  σχολή γραφιστικής μαθήτευσε ο δημιουργός του λογότυπου για να στείλω εκεί τον γιο μου, όταν θα μεγαλώσει, να μάθει την τέχνη!

Παρακάτω βλέπετε το βυτιοφόρο του βενζινάδικου. Δεν έχω χρησιμοποιήσει photoshop: το φορτηγό γέρνει από τη μια μεριά, η επιγραφή γέρνει απ’ την άλλη, και έτσι το αποτέλεσμα είναι ίσιο.  Σχεδόν.

Εδώ έχουμε την πινακίδα με τις τιμές:

Και τέλος, κυρίες και κύριοι, (τυμπανοκρουσία παρακαλώ!) όλο το αριστούργημα μαζί:

Οι φωτογραφίες είναι από τον Ιανουάριο του 2006, αλλά νομίζω πως το βενζινάδικο εξακολουθεί να υπάρχει, απαράλλαχτο. Αν έχει περάσει κανείς από εκεί πρόσφατα, ας αφήσει σχόλιο να μας πει.

Copyright © 2009 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Άρθρα μέσω RSS
rss Σχόλια μέσω RSS
rss Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου μέσω RSS
Άρθρα μέσω email
Σχόλια μέσω email

17 Σχόλια προς “Burn Oil Gas Station”

  1. Pygoskelis Anachoretes said

    Καμμένο. Κυριολεκτικά.

  2. Κι εγώ που νόμιζα ότι τά είχα δει όλα!

  3. Γιωργος said

    σταχτη και μπουρμπερη……….ολα καρβουνο!!

  4. Άθεος said

    Στάχτη ξεστάχτη… αυτός τη δουλειά του την κάνει!

  5. koyan said

    Όχι απλά κάνει την δουλειά του αυτός, αλλά την κάνει και ο γραφίστας. Ρε σεις, αν ήταν άλλο ένα βενζινάδικο χωρίς όνομα όπως όλα τα άλλα, ή ένα «Βενζινάδικο Κωνσταντάρας» όπως τα υπόλοιπα (από όλα τα άλλα :-P) τότε θα έμπαινε δωρεάν διαφήμισή του στα blogs? Όλα είναι μέρος του σχεδίου βρε κουτά.

  6. Καψουρόλαδο!!! :D

  7. ενθεος said

    Μπα! Υπάρχει και στο Γαλάτσι παράρτημα της Burn OIL?

  8. ipshlor said

    Burn oil rulez

  9. ellinaki said

    Εμένα μου αρέσει σαν σύνολο η τελική φώτο. Θα μπορούσε να είναι κάλλιστα φωτογραφία σε φυλλάδιο ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα απεύθυνόμενο σε ξένους επενδυτές. Πώς λέμε πχ το «Live your myth in Greece»;

    Νομίζω πως η φώτο αποδίδει στο έπακρο την ελληνική επιχειρηματικότητα. Ένα κακόγουστο αισθητικό πείραμα αρπαχτής, που περιβάλλεται από ένα άσχημο αστικό τοπίο, πνιγμένο μέσα στα καυσαέρια του αθηναϊκού μποτιλιαρίσματος. Do your business in Greece!

  10. ipshlor said

    Εμένα μου αρέσει !!!

  11. Odin said

    Το μόνο (πιθανό) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ πρόβλημα (έναντι τρίτων), το βλέπω στη θεϊκή πινακίδα «burn oil» η οποία εκτείνεται επί της οδού και υπερβαίνει αρκετά τη νοητή κάθετο ευθεία των ορίων του επαγγελματικού χώρου . Η άλλη πινακίδα, η «ΑΠ » (η οποία πρέπει να σημαίνει «Ανεξάρτητο Πρατήριο»)… μια χαρά «εκτείνεται» εντός των ορίων του επαγγελματικού χώρου και το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με την «burn oil» .
    Η πινακίδα «burn oil», ίσως (δε ξέρω το σημείο) εμποδίζει την οπτική γωνία οδηγών έναντι άλλων πινακίδων χρήσιμων για την κυκλοφορία (από την φωτό δε φαίνεται κάτι τέτοιο) και ίσως εμποδίζει ΚΑΙ τη διέλευση οχημάτων με μεγάλο ύψος (φορτηγά κλπ ).
    Πέραν τούτων , ναι μεν η «κακογουστιά» είναι μια αγαπημένη συνήθεια του νεο-έλληνα , αλλά δε θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε «στην εικόνα» και την κριτική στην «κακογουστιά» (των άλλων φυσικά) , σαν εξίσου αγαπημένη συνήθεια του εν λόγω ιδιότυπου πολιτισμικού είδους.

    Εγώ αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το γιατί θα έπρεπε να τα χώσει ο επαγγελματίας της εν λόγω πινακίδας , σε κάποια πιο «καλ»-αίσθητη σαν εικόνα και «Διακριτικό τίτλο» .
    Βενζίνη και πετρέλαιο πουλάει , δε νομίζω πως κάποιος εκ των «κριτικών γραφικών τεχνών» (και όχι μόνο) θα πλήρωνε με περίσσια χαρά κάποιο αυξημένο κόστος για κάποιο πιο «μουράτο και προσεγμένο μαγαζί» , άρα γιατί να δώσει κάτι – έως αρκετά παραπάνω για τη μόστρα του χώρου.
    Μία κριτική για την ποιότητα του προϊόντος (ίσως και για τις τιμές του, αν και κάνεις δεν γνωρίζει τα λειτουργικά του έξοδα για να ομιλεί ) .. την καταλαβαίνω , να βάλω και την εξυπηρέτηση στον πελάτη μέσα (βασικό), … την κριτική στην «κακογουστιά» (των άλλων) δεν την καταλαβαίνω.
    Απευθυνόμενος λοιπόν στους «κριτικούς γραφικών τεχνών» και λογοτύπων , θα τους έλεγα το εξής :
    Αγαπητοί φίλοι ,
    Μπορείτε πάντα να βάζετε βενζίνη στο εκλεπτυσμένο ντεπόζιτο του οχήματός σας ή πετρέλαιο στη δεξαμενή του καυστήρα σας ΜΟΝΟ από πρατήρια ή εταιρείες που έχουν πιασάρικα λογότυπα , προσεγμένα γραφικά και μόστρα για φλώρους . Τα υπόλοιπα θα σας τα πει το συνεργείο σας ή ο καυστηρατζής σας. :P

  12. Επιβεβαιώνω ότι το συγκεκριμένο βενζινάδικο εξακολουθεί να υπάρχει ίδιο κι απαράλλαχτο. Είναι περίπου ένα πεντάλεπτο από το σπίτι μου. Και για να απαντήσω στον Odin, όσες φορές έχω βάλει βενζίνη εκεί δεν είχα κανένα πρόβλημα, έχει νορμάλ τιμές και πολύ καλή εξυπηρέτηση (όλο το προσωπικό είναι μετανάστες – Έλληνα δεν έχω δει).

    Υ.Γ. Βλέπω τις φωτογραφίες και σκέφτομαι πόσο έχει ακριβύνει η βενζίνει από το 2006… :(

  13. Ω, προσοχή, ο Odin ήλθε να μας βάλει όλους στη θέση μας. Odin, θα βάζουμε βενζίνη όπου γουστάρουμε, ακόμα και στον παραπάνω νεοέλληνα άμα μας βολέψει, άμα είναι φτηνός, κι άμα δεν έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι το προϊόν του είναι σκάρτο.

    Φοβάμαι όμως ότι ίσως να μην κατάλαβες ποιο ήταν το επίκεντρο της χλεύης, επειδή η αναφορά σε αυτό γίνεται μόνο ξώφαλτσα στο άρθρο, και έμμεσα στα σχόλια. Άντε, να σου εξηγήσω. Το επίκεντρο της χλεύης στο «burn oil» δεν είναι τόσο η αισθητική του λογότυπου, όσο η ίδια η επιλογή των λέξεων «burn oil». Ίσως για τον νεοέλληνα πρατηριούχο αυτές οι δύο λέξεις να σημαίνουν «πετρέλαιο θέρμανσης» ή «καύσιμο», ή να είναι απλά ένας συνδυασμός άσχετων λέξεων που τυγχάνουν να ηχούν καλά στα αυτιά του. Και ίσως στον μέσο νεοέλληνα περαστικό που δεν σκαμπάζει και πολλά αγγλικά να μην υπάρχει τίποτε στραβό με αυτές τις δύο λέξεις ως τίτλο πρατηρίου καυσίμων. Όμως στην αγγλική γλώσσα «burn oil» σημαίνει «κάψε λάδια», και κατά συνέπεια μόνο ως ανέκδοτο θα τις συναντούσε κανείς σε τίτλο βενζινάδικου οπουδήποτε στον αγγλόφωνο κόσμο. Το αστείο λοιπόν ήταν ένα αστείο για αγγλομαθείς. Τα υπόλοιπα περί της αισθητικής του πρατηριούχου, της στραβής επιγραφής στο βυτιοφόρο κλπ είναι αν θες τα φυσικά και επόμενα συνοδευτικά της αμάθειας που μαρτυρά η κατ’ αρχήν λίαν ατυχής επιλογή λογότυπου. Σημειωτέον δε, ότι ο πρατηριούχος είναι αμαθής όχι επειδή δεν κατέχει την αγγλική, αλλά επειδή προσπαθεί να τη χρησιμοποιήσει χωρίς να την κατέχει. Ένα παράπτωμα στο οποίο τυγχάνω να ξέρω (γνωρίζοντάς σε προσωπικά) πως αποφεύγεις με (σπάνια για Έλληνα) επιμέλεια να υποπέσεις, πράγμα που αναγνωρίζω και εκτιμώ.

  14. Odin said

    Αγαπητέ φίλε,

    Δεν ξέρω αν διαβάζουμε διαφορετικά πράγματα (στην ελληνική αυτή τη φορά) αλλά έγραψες :

    Καλά, την απαραίτητη χρήση ξενόγλωσσου τίτλου για το μαγαζί δεν θα τη σχολιάσω.
    Τη μαγκιά που επιδεικνύει ο ιδιοκτήτης επιλέγοντας ο ίδιος τον ξενόγλωσσο τίτλο χωρίς να τα κατέχει τα ξενικά, δεν θα τη σχολιάσω.
    Θα ήθελα να ήξερα όμως, σε ποια σχολή γραφιστικής μαθήτευσε ο δημιουργός του λογότυπου για να στείλω εκεί τον γιο μου, όταν θα μεγαλώσει, να μάθει την τέχνη!

    Με λίγα λόγια ενώ εστίασες στην απάντησή σου (σε εμένα) στο κομμάτι της άστοχης χρήσεως της ξενικής από τον επαγγελματία, τα γραπτά σου στο άρθρο σου (τα οποία και προηγήθηκαν της απαντήσεώς σου) , εστιάζουν στο λογότυπο και στην τέχνη των γραφικών του , βάζοντας τη χρήση ξενόγλωσσου τίτλου και την «άγνοια των ξενικών» σε «δεύτερη μοίρα».
    Το γιατί παρουσίασες στην «απάντησή» σου σε μένα ως πιο σημαντική την άστοχη χρήση της ξενικής , μόνο εσύ το γνωρίζεις , αλλά έστω ..

    Ας υποθέσουμε πως πράγματι διαβάσαμε άλλα πράγματα στις παραπάνω προτάσεις σου … και πράγματι εστίασες στην άστοχη χρήση της ξενικής ….
    Εντελώς ενημερωτικά ΚΑΙ στην Αγγλική (όπως στην Ελληνική) , είναι δυνατοί (συνηθίζονται θα έλεγα) οι συνθετικοί αυτοσχεδιασμοί εννοιών στους «Διακριτικούς τίτλους» επιχειρηματικών ή επαγγελματικών δραστηριοτήτων, κάποιοι είναι επιτυχημένοι (στους συνειρμούς που θα κάνει ο πελάτης) κάποιοι όχι , όπως και να έχει όμως … δε μεταφράζουμε κυριολεκτικώς ξενικούς «Διακριτικούς τίτλους» (δεν έχει σημασία αν είναι ξένος ή ντόπιος ο «εμπνευστής» τους), δεν προσπαθούμε να βρούμε (πάλι κυριολεκτικά) νοηματικό περιεχόμενο ακόμα και σε ελληνικούς «Διακριτικούς τίτλους».
    Το γιατί συμβαίνουν τα παραπάνω στους «Διακριτικούς τίτλους» είναι μια άλλη κουβέντα , δε νομίζω πως ενδιαφέρεται κάποιος ιδιαίτερα για αυτήν (όποιος ενδιαφέρεται «μπορεί να σηκώσει το χέρι»), παρατήρησε απλώς πλήθος ‘Διακριτικών τίτλων» γύρω σου , είτε στα ελληνικά, είτε στα αγγλικά κλπ και θα καταλάβεις το τι «συνηθίζεται» .;)

    p.s
    Προφανώς και θα βάζετε βενζίνη όπου γουστάρετε , δεν καταλαβαίνω το νόημα του πλεονασμού σου , η δική μου προτροπή προς τους όψιμους κριτικούς γραφιστικής τέχνης είχε σαν σκοπό να δείξει το επί του πρακτέου ΚΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ της κριτικής τους, τίποτα περισσότερο , τίποτα λιγότερο :D

  15. tatief said

    Εκείνο που παρατήρησα εγώ στην συνολική φωτό είναι οτι στην είσοδο υπάρχει πινακίδα που αναφέρει το τηλέφωνο 010 86160…
    Το 010 στην αρχή δηλώνει τουλάχιστον μια 10ετία και ως γνωστό η αισθητική με τα χρόνια αλλάζει.
    Ποιός θα αγόραζε καμπάνα παντελόνι τώρα και πουκάμισο με φαρδύ γιακά που κάποτε έκαναν θραύση

  16. Αααα…. οπτικό αριστούργημα!

  17. Ηλιας said

    Διαβάζω τις συνομιλίες σας και πραγματικά απορώ με την ανεση που κρίνει ο καθένας το οτιδήποτε …ειναι δικαίωμα του καθενός να εκφραζει την αποψη του όμως..η άποψη η δικη μου είναι ότι επιτυχημένος είναι ο επιχειρηματίας που παρέχει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στην καλύτερη δυνατή τιμή…μετα από τόσα χρόνια το συγκεκριμένο μαγαζί συνεχίζει να το πραττει αυτο..και να συνεχισει όσο ο επιχειρηματίας που το διατηρεί κάνει καλά τη δουλειά του. Παρεπιπτοντως και είτε το πιστευετε είτε όχι το πρατήριο αυτο ήταν από τα πρώτα βενζιναδικα στην Ελλάδα που λειτούργησε με το σύστημα εισροών εκροών…τελευταια παρατήρησα ότι εργάζονται και Έλληνες εκεί..προφανως η κρίση οδήγησε τα βελούδινα χέρια των πολιτών της χώρας μας να εργαστούν χωρίς να διακρίνουν το αντικείμενο αλλα το αποτέλεσμα το οποίο δεν είναι αλλο από μια αξιοπρεπέστερη ζωή. Και ναι. Περνάς έξω από κατι πρατήρια που είναι σαν μπουτίκ. Λάμπουν και γυαλίζουν. Απλά αλλάζουν ιδιοκτητες τον έναν μετά τον άλλον καθώς τα λούσα κοστίζουν ποιο πολύ απ όσο αντέχει ένα βενζινάδικο. Και μη γελιέστε. Λίγα από τα λεφτά που τους δίνουμε πανε όντως στη τσέπη τους. Αν σκεφτεί κανεις ότι το κέρδος από τα καύσιμα για τον πρατηριουχο δύσκολα ξεπερνούν τα εξήντα ευρώ στο κυβικο και ένα μέσο βενζινάδικο βία να πουλάει πέντε κυβικα τη μέρα αυτά αντιστοιχούν σε 300 ευρώ τη μέρα..βαλε και κανα πλύσιμο και κανα λαδάκι άντε να φτάσει τα 400. Και καπου εκεί έρχονται τα εξής: Ικα μισθοί δεη ότε ιντερνετ ζημιες φπα φόρος μισθωτών τεβε ευδαπ λογιστηρια και ένα σωρό αλλα…και ούτε ενδικτικο παράδειγμα είναι κάποιοι πρατηριούχοι που από τη μια μέρα στην αλλη έχουν εξοχικά γιοτ και πορσικα…αυτοι σίγουρα χρωστανε πολλά λεφτά στη εταιρία από την οποία αγοράζουν τα καύσιμα η χρωστανε πολλά σε ικα και εφορία η κάνουν τρελο λαθρεμπόριο η δε ξέρω και γω τι άλλο. Με λίγα λόγια ο καθένας μπορεί να βάζει βενζίνη απ όπου θέλει. Απλά όταν μπαίνει στη διαδικασία να κρίνει κάποιον καλό θα ήταν να ενημερωθεί για το αντικείμενο..αισθητικη απαιτώ από ένα καφε από ένα εστιατόριο από ένα οτιδήποτε..αλλα μη ξεχνάτε ότι το καλύτερο φαγητό όλοι μας το έχουμε φάει στα πιο απλά μεζεδοπωλεια..και όταν πας στα εστιατόρια τα λουσατα και πανάκριβα τρως μια καλοπαρουσιασμενη μπουκιά και φευγεις πεινασμένος..οποτε έχω φυγει από το εστιατόριο της burnoil το αμάξι μου ήταν χορτατο…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: